1 sudu teh adalah berapa banyak

LANGKAH-LANGKAH VOLUME
1 sudu teh = 5 ml
1 sudu pencuci mulut = 2 sudu teh = 10 ml
1 sudu besar = 3 sudu teh = 15 ml
kaca faceted = 200 ml
200 ml = 16 sudu besar = 20 sudu pencuci mulut = 40 sudu teh.

Meja yang membantu anda mengatasi pengiraan semula jumlah dan berat produk untuk resipi yang berbeza.
Untuk kemudahan, beberapa nombor dibundarkan (bukan oleh saya, tetapi oleh pakar, dan oleh itu nombor-nombor ini boleh dipercayai).

1 sudu kecil. = 5 g atau 5 ml
3 sudu kecil. = 1 sudu besar. l
1 sudu besar. l = 15 g atau 15 ml
4 sudu besar. l = 1/4 cawan atau 60 ml (kira-kira)
16 Art. l = 1 kaca
1 cawan tepung putih = 140 g
1 cawan tepung keseluruhangrain = 155 g
1 cawan gula = 200 g (kira-kira)
1 gelas gula perang + 250 g
1 cawan gula tepung = 150 g
1 cawan mentega atau marjerin = 240 g
1 cawan kacang = 120 g
1 cawan coklat parut = 120 g
1 gelas keju parut = 120 g
1 beg yis kering = 1 sudu besar. l (tanpa slaid) = 20 g = 2 3/4 sudu teh.
20 g ragi segar = 2 beg kering = 4 sudu besar. l ragi "Shimrit"
50 g ragi segar = 2 sachet kering + 1 1/2 sudu teh. kering = 1 sachet yis Shimrit
* * *
Kira-kira 1/3 cawan jus diperolehi daripada 1 limau sederhana.
Dari 1 jingga purata kira-kira 1/2 jus jus ternyata
Serai paya 1 lemon = kira-kira 1 sudu besar. l
Serai paya 1 oren = 2-3 sudu besar. l
1 kepala bawang cincang = kira-kira 1/2 cawan = 120 g
2 sudu besar. l susu kering (30 g) + 1 gelas air = 1 gelas susu
1 sudu besar. l madu = 15 g atau 15 ml
1 cawan madu = 250 g
1/4 cawan molasses (molasse) = 50 ml
1 cawan krim masam = 250 ml
Pada 1 gelas tepung - 1 sudu kecil. serbuk penaik (kecuali dinyatakan sebaliknya dalam resipi)

AUTHOR ilara, Sumber kuking.net

Berapa gram air, garam, gula atau bijirin sesuai dengan satu sudu teh atau sudu - bagaimana untuk mengukur berat makanan yang diingini

1 sudu teh (diisi dengan "tiada slaid" / "c slaid") mengandungi:

air - 5 / - g (gram)
susu - 5 / - g
minyak sayuran - 5 / - g
gula - 5/7 g
garam - 7/10 g
tepung - 4/5 g
beras - 5/8 g
herba perubatan - 2/3 g (berat herba kering)

1 sudu, diisi "tanpa atas" / "dengan atas", mengandungi (beratnya dalam gram, untuk sudu penuh dengan panjang sudu 7 sentimeter dan lebar - 4 sentimeter):

air - 18 / - g
susu - 20 / - g
minyak sayuran - 17 / -
gula - 20/25 g
garam - 25/30 g
tepung - 10/15 g
beras - 15/20 g
kacang tanah - 10/15 g
rumput kering - 5/10 g
rumput segar - 10/15 g

Kapasiti untuk sudu kecil (5 cm panjang):

air - 12 / - g
susu - 12 / - g
gula - 10/15 g
garam - 14/20 g
tepung - 7/12 g
beras - 12/17 g
kacang tanah - 8/12 g
rumput kering - 4/6 g
herba mentah - 8/10 g

Nota: sebagai peraturan, jika ia mengatakan "satu sudu (sudu teh)", kemungkinan besar tentang sudu penuh - "dengan slaid" 1 cawan ("sebelum risiko" / "ke tepi") mengandungi produk dalam gram:

air - 200/250 g (berat maksimum 250 gram (= 250 ml) - gelas penuh, diisi ke atas)
gula - 200/250 g
garam - 290/320 g
tepung - 140/150 g
beras - 210/230 g
semolina - 200/220 g
kacang hancur - 140/150 g

1 cawan ("dengan slaid") mengandungi:

11 sudu besar bijirin
10 sudu besar gula atau garam 1 gram air = 1 mililiter air = 1 sentimeter padu air, mengikut beratnya (iaitu, mempunyai dua puluh jarum suntikan standard dengan air biasa, anda boleh mendapatkan berat rujukan dari 1 hingga 20 gram dengan ketepatan pecahan gram, dan juga - sehingga 20 cm padu.)

1 gram air = 1 mililiter air = 1 sentimeter padu air, dengan berat (iaitu, mempunyai jarum suntikan standard dua puluh mililiter dengan air biasa, anda boleh mendapatkan berat rujukan dari 1 hingga 20 gram dengan ketepatan pecahan gram, dan juga - sehingga 20 cm padu

Sendok sudu teh: berapa gram berat dalam satu sudu teh, satu jadual berat produk kering dan cecair

Untuk mana-mana suri rumah apabila menyediakan hidangan baru mengikut resipi yang tidak dikenali, ia menjadi masalah sebenar jika tidak ada skala dapur (dapur) di tangan. Terutamanya apabila dos bahan-bahan ditunjukkan dalam gram.

Oleh itu, hari ini kita akan melihat berapa banyak baking soda, garam, kayu manis, gula pasir dan banyak produk lain dalam sudu teh yang sama dengan atau tanpa slaid. Kerana berat bahan tertentu bergantung pada jenisnya, konsistensi, dan boleh agak berbeza.

Selanjutnya, dalam penerbitan lanjut anda akan mempelajari berapa banyak bahan yang sesuai dalam satu sudu dan dalam satu gelas.

Berapa banyak mg dalam 1 sudu teh?

Sudah jelas bahawa jika anda tidak menyimpan perkadaran semasa memasak hidangan, ia boleh mengubah rasa lebih buruk. Malah membuat makanan tidak sesuai untuk kegunaan selanjutnya, terutamanya apabila ia berkaitan dengan garam, perasa, soda dan serbuk penaik.

Persoalan dengan betul menambah jumlah produk yang betul adalah relevan! Dan jika tidak ada skala khas di dapur untuk menentukan jumlah sudu teh dalam gram, tidak ada cawan ukur? Apa yang perlu dilakukan apabila banyak resipi menggunakan ukuran standard dan mengandungi arahan dengan senarai bahan makanan dalam gram?

Ada cara! Anda boleh dengan cepat mengetahui dengan tepat jumlah bahan yang berlainan daripada jadual berikut:

Mungkin, garam meja adalah salah satu produk yang sering digunakan dalam masakan, jadi sangat penting untuk mengetahui berapa banyak garam dalam satu sudu sehingga tidak merosakkan hidangan.

Lihat jadual di atas menunjukkan berapa banyak gram yang sesuai. Tetapi perlu diingat bahawa ini adalah dengan slaid:

 1. Garam "Ekstra" adalah lebih kecil dan lebih ringan daripada alat memasak besar, jadi sehingga 8 g (dengan slaid) akan sesuai dalam satu sudu.
 2. Kristal garam besar seberat lebih - kira-kira 10 gram.

Pertimbangkan ini, tanpa garam, anda boleh memasak jem atau jem.

Gula

Di tempat kedua dalam populariti komponen, anda boleh meletakkan gula. Dan ia digunakan secara meluas: penyediaan minuman, pencuci mulut, serta hidangan sampingan yang luar biasa dari daging, ikan, sos dan porridges susu.

Adalah penting untuk memahami berapa banyak gula dalam satu sudu teh, jika anda mengambil:

 • tanpa slaid - 5 g;
 • dengan slaid - 7 gr.

Semua baik dalam kesederhanaan! Jika semua perkadaran dipenuhi, hidangan itu tidak akan sama ada basi atau cloying.

Madu lebah semulajadi adalah produk pembiakan lebah dengan banyak sifat bermanfaat. Menambah bahagian ramuan yang betul, agar tidak merosakkan sos, minuman, pencuci mulut atau perapan, memerlukan tukang masak untuk mengetahui berapa banyak gram madu satu sendok teh boleh ditahan!

Ingat, satu sendok teh madu cair segar diletakkan kira-kira 9 g. Jika ia mula mengkristal, 10 atau lebih gram. Kemudian beri sedikit dari slaid dari sudu, laraskan resipi.

Sudah tentu, madu bunga adalah jenis yang berbeza. Saya akan mengatakan terlebih dahulu bahawa kelainan madu yang berat menimbang beberapa jenis yang lebih ringan. Tetapi, saya percaya bahawa ini tidak kritikal. Hanya tahu bahawa apabila madu cukup cair, ia lebih baik didistribusikan dalam sudu mengikut tepinya. Rasa manis semulajadi akan menjadi sekeping.

Yis kering

Kebanyakan suri rumah menyiapkan pastri dan menggembirakan isi rumah mereka. Rahsia utama untuk membuat kek lazat dan pai adalah adunan yang betul-betul dimasak dengan yis.

Sudah tentu, versi produk terpantas yang digunakan adalah serbuk kering. Saya tertanya-tanya berapa gram yis kering dalam satu sudu teh?

Ia adalah jenis yis kering yang mengandungi 3 hingga 5 gram. Selain itu, jika tidak terdapat sisik khas, maka tiga gram yis dalam sudu tanpa slaid dan lima gram - dengan slaid!

Asid sitrik

Malah, lemon sangat luas digunakan. Ia ditambah ke pelbagai mousses, minuman, pencuci mulut, sos, jus marinades untuk daging dan sup. Walaupun jumlah yang sangat kecil itu memberikan rasa segar yang menyegarkan ke dalam hidangan. Walau bagaimanapun, jika anda ketinggalan, makanan akan dimakan! Jadi berapa banyak asid sitrik dalam 1 sudu teh boleh?

Ketat memerhatikan sebegini: 5 g ditempatkan dalam satu sudu teh asid sitrik. Ini adalah rahsia untuk menyediakan hidangan lazat dan pemeliharaan yang berjaya.

Minuman kopi, wangi dan lazat, boleh seperti ketika bersiap-siap, apabila anda tahu berapa banyak gram dan berapa banyak kopi yang perlu anda tambah.

Kopi adalah tanah larut atau semulajadi. Berat dalam satu sudu akan bergantung kepada jenis produk ini. Dalam satu sudu teh diletakkan 8 g kopi semulajadi.

Sangat sukar untuk menyediakan resipi profesional seperti ini tanpa perkadaran yang tepat.

Menimbang kopi segera dalam jumlah yang sama, anda akan mendapati bahawa ia lebih ringan daripada kopi tanah dan beratnya adalah 6 gram setiap sudu teh.

Tanpa soda, memasak penkek, pancake dan pai sangat bermasalah. Selain itu, baking soda dengan penambahan setitik cuka dapat menggantikan serbuk penaik industri sepenuhnya. Doh naik, ia menjadi lebih sejuk dan lembut.

Soda juga terlibat dalam penyediaan remedi rumah.

Apabila dos soda yang diambil melebihi, hidangan merosakkan rasa atau ubat tidak boleh disediakan. Oleh itu, anda perlu tahu berapa gram soda diletakkan dalam satu sudu teh:

 • tanpa bukit - 7 g;
 • dengan slaid - kira-kira 12 gram.

Minyak itu

Anda tahu bahawa minyak datang dalam pelbagai jenis: bunga matahari, zaitun, jagung dan lain-lain. Setiap jenis minyak mempunyai ciri dan komposisi tersendiri.

Minyak digunakan secara meluas dalam penyediaan kursus pertama, daging, penaik, pencuci mulut. Ia tidak dianjurkan untuk menambahnya dengan norma, jika tidak, hidangan keluar mungkin tidak berguna, terlalu berani, atau sebaliknya.

Berapa banyak gram minyak dalam satu sudu, tentu saja, bergantung kepada jenis dan kepelbagaian, tetapi puratanya ialah 6 g.

Krim masam

Krim masam, salah satu produk susu yang paling popular! Dengannya, pancake dihidangkan di atas meja, borsch itu "berkecai", ditambah kepada sos dan krim berciri.

Dalam satu sudu teh diletakkan 9 g krim masam (dengan komposisi 30% kandungan lemak).

Sudah tentu, untuk menebak berat pengganti produk semulajadi dan banyak krim masam tidak mudah. Peratusan di atas adalah benar ketika membeli krim masam yang enak.

Tepung digunakan bukan sahaja dalam pengeluaran penaik, tetapi juga digunakan dalam penyediaan krim untuk kek, sos, kek dan hidangan daging dan ikan. Kebanyakan jenis tepung - gandum, soba, jagung mempunyai berat badan yang sama.

Adalah penting untuk mengetahui berapa gram tepung dalam satu sudu teh:

 • dengan slaid - 5 g;
 • tanpa bukit - 4

Kepada doh tidak berfungsi terlalu tebal, tahu bagaimana memilih perkadarannya.

Berat dalam sudu teh: Jadual ukuran produk dalam gram

Tonton video yang berguna di saluran "Keluarga Mesra" tentang berapa banyak tepung, gula, garam dalam gelas, di dalam bilik makan dan satu sudu teh.

Berapa gram setiap sudu: meja

Sering kali, banyak resipi masakan menunjukkan jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan. Tetapi tidak setiap ibu rumah tangga di dapur mempunyai skala dapur khas.

Sekiranya teknik ini tidak berada di rumah anda, jangan putus asa. Ukur jumlah yang diperlukan boleh menggunakan teh, pencuci mulut atau sudu.

Sudu meja adalah alat makan. Jumlahnya ialah 18 mililiter. Kutleri ini digunakan untuk makan bijirin, kursus pertama atau hidangan masakan cecair yang lain.

Sekiranya perlu, berat produk tertentu harus mengambil kira ketumpatan bahan dan "beban kerja" alat makan. Berat dengan atau tanpa slaid akan berubah dari 4 hingga 6 gram.

Bahan-bahan yang paling biasa di dapur yang diperlukan untuk menyediakan hidangan adalah gula, tepung, dan garam. Oleh itu, ukuran pengukuran produk ini bernilai diketahui.

Jadual: ukuran ukuran.

Berapa banyak gram garam dalam satu sudu:

• Memasak garam
• Tambahan

Jadual: langkah-langkah bahan lain yang diperlukan untuk memasak.

Selalunya madu digunakan dalam banyak hidangan. Ini adalah produk yang sangat alergenik, jadi ia bernilai mengetahui berapa banyak gram madu dalam satu sudu, supaya tidak melebihi dos yang dibenarkan. Satu sudu mengandungi 30 gram. madu, dengan syarat ia adalah konsistensi cair.

Jadual yang sama membantu di dapur. Mereka melegakan wanita daripada keperluan membeli peralatan dapur tambahan dan menumpuk ruang dapur. Ini amat menjimatkan masa, kekuatan fizikal dan sumber kewangan seorang wanita.

Berapa gram setiap sudu teh: senarai

Satu sudu teh adalah alat makan yang digunakan untuk makan pencuci mulut, teh kacau, kopi atau minuman panas lain. Kutu besar dengan slaid dan tanpa, berbeza dari 3 hingga 6 gram. Jumlah mangkuk - 5 mililiter.

Berapa gram setiap sudu daripada bahan-bahan yang paling biasa digunakan:

  Air - lima.

• Pengisaran kasar - sepuluh.
• Pengisaran halus - lapan.

 • Gula - lapan.
 • Tepung gandum - lapan.
 • Jadual: mengukur bobot pelbagai ramuan dalam alat makan teh.

  Berapa gram dalam sudu pencuci mulut

  Selalunya di dapur digunakan sudu pencuci mulut. Jumlahnya ialah 10 mililiter. Tetapi ukuran pengukuran tidak sama dengan jumlah mereka.

  Berat produk dan bahan yang paling biasa dalam alat memasak pencuci mulut (dalam gr.):

  Produk pukal:

  • Garam makanan - dua puluh lima.
  • Bulgur - lima belas.
  • Peas - lima belas.
  • Perlovka - lima belas.
  • Beras lima belas.
  • Couscous - lima belas.
  • Biji mentega - lima belas.
  • Buckwheat - lima belas.
  • Gula - dua puluh.
  • Semolina - lima belas.
  • Tepung (jagung, rai, gandum) - dua puluh.
  • Susu tepung - sembilan.

  Aditif:

  • Soda - dua puluh empat.
  • Gula jantan - dua puluh.
  • Asid sitrik - lima belas.
  • Serbuk penaik untuk adunan - lima.
  • Serbuk kakao - lima belas.
  • Kopi bawah tanah adalah tiga belas.
  • Mac adalah dua belas.
  • Gelatin - sepuluh.
  • Mustard - sembilan.

  Konsistensi likat bahan:

  • Susu kental - dua puluh lima.
  • Puree - dua puluh lima.
  • Jam - tiga puluh.
  • Honey lebah - dua puluh lima.
  • Pes tomato - dua puluh dua.
  • Krim masam - dua puluh.

  Bahan-bahan konsisten:

  • Kacang - lima belas.
  • Candied - dua puluh lima.
  • Walnut - lima belas.
  • Ceri segar, cranberry, currant - dua puluh.
  • Raspberi - sepuluh.

  Pengetahuan tentang langkah-langkah langkah akan membantu beliau untuk menavigasi nisbah volume dan jisim yang diperlukan untuk penyediaan produk dan ramuan.

  Berapa banyak gram dalam kantin atau sudu teh? Gula, garam, cuka

  18 September 2016.

  Jika ada keperluan untuk mengukur dengan tepat jumlah bahan yang ditambah semasa penyediaan hidangan atau minuman, serta mengambil ramuan semasa rawatan, timbul pertanyaan - berapa gram produk dalam 1 sudu makan atau 1 sudu teh sesuai?

  Satu sudu adalah alat makan dengan jumlah 18 ml. Dengan bantuan satu sudu makan, tahi lalat, sup, jem dan hidangan cecair lain dimakan. Selain itu, peralatan makan ini sering digunakan sebagai unit ukuran untuk menentukan jumlah ramuan yang diperlukan untuk memasak hidangan tertentu. Selalunya dalam resipi memasak adalah bahan-bahan dalam sudu. Juga, unit ukuran "sudu" sebagai tambahan kepada memasak digunakan dalam perubatan.


  Bilangan gram atau mililiter yang dapat diminum oleh sudu bergantung kepada bahan tertentu yang diukur, iaitu, pada ketumpatan dan kepenuhan sudu, dengan atau tanpa atas. Selalunya dalam resipi, melainkan jika anda menentukan dengan tepat, bermakna sudu, dipenuhi dengan bahagian atas. Tetapi untuk kepatuhan yang lebih tepat kepada perumusan itu, kita harus tahu berapa banyak gram dalam satu sudu satu atau bahan lain diletakkan.

  Resipi dan banyak sumber Internet yang bertemakan menawarkan jadual khas yang membolehkan anda menentukan berapa gram tepung, gula, garam, cuka, minyak atau bahan lain mengandungi sudu. Terima kasih kepada jadual ini, mana-mana pelayan wanita boleh dengan cepat dan mudah menterjemahkan gram ke dalam sudu (sudu teh) dan belakang. Tabel tersebut biasanya bermaksud satu sudu dengan lebar sudu 4 cm dan panjang 7 cm.

  Berikut adalah produk yang paling popular yang ditunjukkan dalam resipi dalam sudu. Jadi, sudu biasa mengandungi 18 g air, 17 g minyak sayuran, 20 g susu. Dalam satu sudu dengan slaid, 25 g gula, 30 g garam, 15 g tepung, koko atau kopi diletakkan. Juga, beras sering diukur dalam sudu (20 g, jika dengan bukit, 15 - tanpa bukit), kacang tanah (dengan bukit 15 g, tanpa bukit - 10 g), rumput kering (dengan bukit 10 g, tanpa bukit - 5 g).

  Dos yang disedikan dalam sudu teh atau sudu dan ubat cecair. Amalan perubatan mengambil kira bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml cecair, dan satu sudu mengandungi 15 ml cecair. Jika air digunakan sebagai pelarut ubat, tetapi mililiter boleh dengan mudah ditukar kepada gram: 5 ml cecair atau 5 g diperoleh dalam 1 sudu teh dan 15 g dalam satu sudu. Walau bagaimanapun, ketepatan pengukuran jumlah dan berat bahan ubat mungkin ragu.

  Satu kajian khas dijalankan, di mana jumlah teh dan meja sudu "standard" dikaji. Para peserta kajian telah mengumpul ubat 5 liter sudu teh, selepas itu jumlahnya diukur. Selain fakta bahawa sudu yang digunakan dalam eksperimen ini berbeza dalam kapasiti mereka (jumlah teh sudu adalah antara 2.5 hingga 7.3 ml, jumlah sudu - dari 6.7 hingga 13.4 ml), jumlah yang dikumpul oleh yang sama 5 ml dengan sudu, tetapi peserta yang berlainan - dari 3.9 hingga 4.9 ml.

  Di bawah ini anda boleh berkenalan dengan dos produk popular dalam gram, yang diletakkan dalam sudu. Ciri-ciri ini akan membantu anda dengan lebih tepat mengira dos bahan-bahan yang terdapat dalam resipi memasak.

  Sekarang anda tahu berapa banyak gram dalam satu sudu yang boleh diambil dengan atau tanpa slaid, bergantung kepada apa bahan yang anda gunakan untuk membuat sebarang hidangan atau minuman.

  Jadual perbandingan ukuran dan berat produk dalam susunan abjad:

  ♦ VIDEO. LANGKAH MENGGUNAKAN RAMBUT UNTUK BEGINNER:

  Berapa gram setiap sudu teh: jadual produk

  Setiap pelayan wanita, cuba menggunakan resipi, dihadapi dengan hakikat bahawa dos produk ditunjukkan dalam gram. Anda perlu mengetahui jumlah garam, soda, gula, kayu manis atau bahan lain dalam satu gelas, sudu teh atau sudu, dengan atau tanpa slaid. Berat bergantung kepada jenis produk tertentu dan berbeza-beza dengan ketara.

  Berapa banyak mg dalam satu sudu teh

  Proporsi salah dapat mengubah rasa hidangan menjadi lebih teruk, jadi persoalan tentang jumlah produk selalu relevan. Bahan-bahan seperti garam, perasa, soda atau serbuk penaik dalam kuantiti yang terlalu besar boleh membuat makanan tidak sesuai untuk digunakan. Skala khas, yang boleh menentukan jumlah sudu teh dalam gram atau mengukur cawan tidak di dapur. Di samping itu, banyak resipi mengandungi arahan dengan senarai bahan dalam gram, kerana ini adalah ukuran standard.

  Ketahui bilangan bahan yang berbeza dari jadual:

  Berapa banyak gram dalam satu sudu teh

  Serbuk gelatin

  Kopi bawah tanah

  Berapa banyak garam dalam satu sudu teh

  Produk ini lebih kerap digunakan dalam masakan. Jangan keterlaluan dengan garam sangat penting: lebihannya menyebabkan hidangan menjadi rosak. Jadual di atas menunjukkan bahawa garam dalam satu sudu teh adalah 7 gram. Jika anda menimbang jumlah dengan slaid, anda mendapat 10 gram. Garam halus "Tambahan" lebih ringan daripada garam besar, jadi satu sudu akan tahan sehingga 8 g (dengan slaid). Adalah sangat penting untuk mengambil kira ini apabila anda akan memasak sesuatu, kerana tanpa pengawet yang paling mudah, anda hanya boleh membuat jem atau jem.

  Sahara

  Satu lagi komponen popular pelbagai hidangan adalah gula pasir. Perlu diperhatikan bahawa ia digunakan bukan sahaja untuk minuman dan pencuci mulut, tetapi juga hidangan sampingan yang luar biasa, ikan, daging, sos, porridges susu. Gula dalam satu sudu teh dalam gram hanya 5 gram, jika diambil tanpa slaid, dan 7 gram, jika kita menimbang jumlahnya dengan slaid. Adalah penting bahawa bahan ini digunakan dalam kesederhanaan, supaya hidangan itu tidak cloying atau, sebaliknya, hambar.

  Produk yang menakjubkan dari pewarna lebah terkenal bukan sahaja untuk rasa yang sangat baik, tetapi juga untuk sifat-sifatnya yang bermanfaat. Agar tidak merosakkan pencuci mulut madu, sos, minuman, atau perapan, penting untuk mengetahui perkadaran bahan ini. Madu dalam satu sudu diletakkan 9 g, dengan syarat ia segar dan cair. Peratusan produk yang terhablur akan berbeza: anda perlu menyesuaikan resipi. Anda boleh mengetahui berapa banyak gram dalam satu sudu teh produk dari jenis tertentu, dari meja khas, tetapi lebih baik untuk menimbang manis manis.

  Yis kering

  Anda jarang dapat bertemu dengan seorang pelayan wanita yang tidak akan memanjakan keluarganya dengan pastri. Rahsia kek lazat adalah adonan yang betul, yang mengandungi yis. Kebanyakan wanita moden menggunakan versi cepat produk ini - serbuk kering. Ragi dalam satu sudu teh mengandungi 3-5 g, jika kita menimbangnya pada skala khas. Amaun tertentu bergantung kepada sama ada atau tidak bahan diukur dengan slaid.

  Asid sitrik

  Ramai yang tidak tahu berapa banyak bahan ini digunakan. Asid sitrik ditambah kepada pencuci mulut, minuman, mousses, acar untuk daging, sos, sup. Sejumlah kecil memberikan rasa asli segar ke hidangan, tetapi jika anda menambah terlalu banyak bahan ini, anda boleh merosakkan semuanya secara kekal. Adalah penting untuk mengingati proporsi dan mematuhi dengan ketat: asid sitrik dalam satu sudu teh boleh memegang 5 g. Jumlah yang diperlukan bahan ini adalah rahsia pemeliharaan dan penyediaan hidangan lazat.

  Untuk membuat minuman kegemaran anda aromatik dan lazat, anda perlu mengetahui jumlah sebenar kopi. Kira ia untuk tanah larut dan semulajadi. Berat satu sudu teh bahan tergantung pada jenis produk. Kopi semulajadi dalam satu sudu teh dalam gram adalah 8. Menurut resipi profesional, sukar untuk menyediakan minuman tanpa perkadaran yang tepat, jadi anda perlu mengingatnya. Jika kita menimbang kopi segera dari jumlah yang sama, anda tidak mendapat lebih daripada 6 gram, kerana ia lebih ringan daripada kopi tanah.

  Berapa banyak gram dalam sudu: satu jadual ukuran berat badan

  Berapa banyak gram dalam sudu? Mari lihat.

  Anda mahu memasak sesuatu dan telah menemui resipi di Internet. Tetapi kemudian ada kesukaran dengan hakikat bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini bukan masalah, jika anda tahu berapa banyak gram di ruang makan, teh dan pencuci mulut sudu.

  Paling penting, sudu lebih mudah dan lebih mudah digunakan daripada berat. Sering kali, orang mengesyaki berapa gram dalam satu sudu gula, tepung, dan yis kering. Dalam artikel ini, anda akan mendapat jawapan penuh untuk soalan anda.

  • sudu, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
  • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
  • sudu - 15 ml cecair - 15 gram.

  Berapa gram dalam meja sudu

  Langkah-langkah produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu banyak garam, dan juga tidak mengagihkannya. Biasanya pengarang resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi dengan sudu tanpa slaid digunakan, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat dalam jadual kami ditunjukkan dalam sudu konvensional dengan slaid dan tanpa slaid.

  Berapa gram setiap meja sudu

  Jika kita bercakap tentang produk pukal, yang terkandung dalam satu sudu, itu bermakna mereka dikumpulkan pada tahap yang sama dengan rim sudu. Dalam sesetengah kes, slaid kecil disediakan. Jika anda ingin mengetahui berapa gram dalam sudu produk tertentu, maka rujuk jadual.

  Berapa banyak gram dalam sudu

  Sekarang menggunakan Internet untuk mencari pelbagai resipi bukan masalah. Malah di laman web kami terdapat seksyen yang berasingan khusus untuk kraftangan yang boleh dimakan untuk kanak-kanak. Suri rumah muda sering menghadapi masalah apabila dalam resipi jumlah bahan ditunjukkan dalam gram, dan kadang-kadang dalam sudu atau gelas. Pada halaman ini, kami menyampaikan surat-menyurat yang akan membantu suri rumah muda memahami resipi dan berapa gram dalam satu sudu teh atau berapa gram dalam sudu.

  Satu sudu air berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 18 gram
  1 segi kaca = 200 gram

  Satu sudu gula berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 180 gram

  Satu sudu tepung gula berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 25 gram

  Satu sudu garam berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 30 gram
  1 segi kaca = 220 gram

  Satu sudu soda berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 12 gram
  1 sudu besar = 28 gram

  Satu sudu sayur sayuran berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 17 gram
  1 segi kaca = 190 gram

  Satu sudu ghee berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 8 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  Satu sudu serbuk koko berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 9 gram
  1 sudu besar = 25 gram

  Satu sudu kopi tanah berapa berapa gram?

  1 sudu teh = 7 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  Satu sudu tepung berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 15 gram
  1 segi kaca = 150 gram

  Satu sudu semolina atau semolina berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 6 gram
  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 160 gram

  Satu sudu kanji adalah berapa gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 30 gram
  1 segi kaca = 150 gram

  Satu sendok makan nasi berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 20 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 220 gram

  Satu sudu soba berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 25 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 210 gram

  Satu sudu Hercules berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 12 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 90 gram

  Satu sudu krim berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 14 gram
  1 segi kaca = 200 gram

  Satu sudu krim masam berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 210 gram

  Satu sudu asid sitrik berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  LiveInternetLiveInternet

  -Muzik

  -Tags

  -Tajuk

  • PENDIDIKAN, LATIHAN (1935)
  • MEMBACA TEKS (209)
  • BAHAN DIDAKTIK (180)
  • CLASSES LANGUAGE RUSSIAN (117)
  • KAJIAN FOR FORESTS IN LANGUAGE RUSSIAN (96)
  • ENCYCLOPEDIA UNTUK KANAK-KANAK (89)
  • PROPSIS (64)
  • JADUAL MATEMATIK (49)
  • MEMBACA OLEH SLOGES (40)
  • LABYRINTHS (17)
  • GAMBAR DENGAN PINGGANG (6)
  • DISGRAPHY (4)
  • LOGOPEDIA (4)
  • KEHIDUPAN KANAK-KANAK (3)
  • LANGKAH PENDIDIKAN OLEH LANGKAH (2)
  • LEFT (1)
  • Point-to-Point (362)
  • SEGALA MENGENAI DOGS (70)
  • Ilustrasi untuk dongeng (53)
  • PENDAPATAN PADA INTERNET (25)
  • ALTAI FOTO (14)
  • LATIHAN (4)
  • MOVIES, SERIES (3)
  • FILM SEJARAH (1)
  • CALCULATOR PENSION (2)
  • sos. (226)
  • AQUARIUM (28)
  • ACRYL (319)
  • MASA DEPAN (748)
  • NILAI-NEGARA (7067)
  • STAINED GLASS (119)
  • EMBROIDERY (177)
  • Pergunungan Altai (15)
  • PEMULIHAN (167)
  • KANAK-KANAK. (2724)
  • DESAIN DAN LANDSKAP (1093)
  • CLUBS, SLIDES (239)
  • BUNGA VIDEO. SPRING (3)
  • UNTUK MEMBUAT TAMBAHAN (594)
  • Gambar, papan kekunci USB dengan kod (23)
  • TRIK WANITA (7671)
  • RUMAH RUMAH (165)
  • WASHING (86)
  • MANIS (12)
  • PENDEDAHAN TAMBAHAN DALAM KEHILANGAN (1)
  • PAINTING (413)
  • GAMBAR (7)
  • ICONS (2)
  • GRAFIK KOMPUTER (1)
  • BUKU MENARIK! (312)
  • BUKU AUDIO (17)
  • SOUL, PEMBELAJARAN DAN TUJUAN. PANDUAN PRAKTIKAL. C (5)
  • Resipi menarik (2671)
  • SALAD (304)
  • Resep SUMMER (202)
  • TASTY MEAT (83)
  • PANDUAN (55)
  • MULTI-MAKANAN (27)
  • CAPAPE, ROLLS.. (12)
  • RUMAH RUMAH (9)
  • OLEH TAHUN BARU (1008)
  • KERUGIAN (266)
  • BUKU MEGRE "ANASTASIA" (15)
  • KESELAMATAN DUNIA (79)
  • DOLLS - WALLS (292)
  • FAVORITE TALE-NICK! (102)
  • MEDITASI, PRAKTIK (1892)
  • MANTRA (16)
  • BIRU (8)
  • UBAT DAN TIDAK SAHAJA (2861)
  • Perubatan Rakyat (1534)
  • ORGANISM CLEANSING (476)
  • BANTUAN PERTAMA (64)
  • The SPINE (51)
  • Kami merawat batuk (47)
  • SWAPPING (35)
  • MEMUTUSKAN KESIHATAN (31)
  • PARASITES (19)
  • KIDNEYS (14)
  • SALT WRINKLES (10)
  • KERING CIGON MORNING (6)
  • Cystitis (3)
  • DOCTOR OF-RAWATAN TANPA TANPA NEGERI (1)
  • KINESIOLOGI (1)
  • KREATIVITI SAYA: KANAK-KANAK, BARANG (25)
  • VERSI AKU (62)
  • Kawan saya (1187)
  • DOA (75)
  • INDIAN WISDOM (3)
  • MAKLUMAT MUSIK (1135)
  • UNTUK TIDUR DAN MEDITASI (121)
  • MUSIK PENYEMBUHAN (75)
  • OPERETTA (3)
  • KREATIVITAS ORANG (1744)
  • PAINTING (308)
  • PERIBADI PEOPLE (295)
  • MAKLUMAT ALAMAT UNTUK MEMBERI RUMAH DAN BADAN (1260)
  • KESIHATAN BEAUTY (766)
  • berbual dengan malaikat (22)
  • CLOTHES SLAVS (129)
  • POSTCARDS SENDIRI (87)
  • OSHO (150)
  • BERGUNA UNTUK COMPA (190)
  • MASALAH TANTANGAN (34)
  • PAUTAN MENGGUNAKAN! (122)
  • PARABLES (268)
  • TALES ELFIKI (54)
  • PSIKOLOGI (782)
  • RICHARD BAH (9)
  • KELUARGA KELUARGA (5362)
  • RUN DAN DR PEMOHON (265)
  • RUSSIA (3531)
  • RUSIA HARI INI (1699)
  • UKRAINE (1288)
  • KURSUS PARENTARA (389)
  • LAMAN MAKLUMAT UNDANG-UNDANG (22)
  • BWC (9)
  • GARDEN - GARDEN (1701)
  • SMART FARMING (167)
  • PENYAKIT DAN PESTS (64)
  • STRAWBERRY (7)
  • CEDERATES (6)
  • Malina (1)
  • WEDDING (71)
  • TANGAN SENDIRI (2976)
  • BATHING (3)
  • PELUANG SLAVIK (179)
  • SWASTIKS (8)
  • JUMLAH PEMULANGAN YANG BERBEZA (1069)
  • JUMLAH BAGI KANAK-KANAK (29)
  • PEMBINAAN DAN PEMBAIKAN (311)
  • TALK (21)
  • BELAJAR UNTUK MELAKUKAN! (546)
  • LUKISAN INTUITIF (8)
  • RUMAH SANGAT (2691)
  • photo (221)
  • FANTASY (50)
  • Hocku (6)
  • COLD PORCELAIN, DUST, PLASTIC (95)
  • BUNGA DI RUMAH ANDA (605)
  • ORCHIDS (43)
  • MELAKUKAN EXOTIC (36)
  • GERAN (26)
  • PETUNIA (11)
  • FICUS (10)
  • OLEANDER (7)
  • DEKABRIST (4)
  • HIPPEASTRUM (3)
  • KOKEDAMA (2)
  • Menjahit dan bersatu (349)
  • INI SANGAT MENARIK! (4188)
  • INI ADALAH BEAUTIFUL! (1964)
  • JAPANESE SADIQUE (137)

  -Album foto

  -Wall

  -Cari dengan buku harian

  -Langgan melalui e-mel

  -Statistik

  Berapa banyak gram dalam satu sudu atau sudu teh

  Berapa banyak gram air, bijirin, gula atau garam patut dalam satu sudu teh atau sudu - bagaimana untuk mengukur berat makanan yang dikehendaki tanpa berat


  1 sudu teh (diisi dengan "tiada slaid" / "c slaid") mengandungi:

  air - 5 / - g (gram)
  susu - 5 / - g
  minyak sayuran - 5 / - g
  gula - 5/7 g
  garam - 7/10 g
  tepung - 4/5 g
  beras - 5/8 g
  herba perubatan - 2/3 g (berat herba kering)


  1 sudu, diisi "tanpa atas" / "dengan atas", mengandungi (beratnya dalam gram, untuk sudu penuh dengan panjang sudu 7 sentimeter dan lebar - 4 sentimeter):

  air - 18 / - g
  susu - 20 / - g
  minyak sayuran - 17 / -
  gula - 20/25 g
  garam - 25/30 g
  tepung - 10/15 g
  beras - 15/20 g
  kacang tanah - 10/15 g
  rumput kering - 5/10 g
  rumput segar - 10/15 g

  Kapasiti untuk sudu kecil (5 cm panjang):

  air - 12 / - g
  susu - 12 / - g
  gula - 10/15 g
  garam - 14/20 g
  tepung - 7/12 g
  beras - 12/17 g
  kacang tanah - 8/12 g
  rumput kering - 4/6 g
  herba mentah - 8/10 g


  Nota: sebagai peraturan, jika ia mengatakan "satu sudu (sudu teh)", kami kemungkinan besar bercakap mengenai sudu penuh - "dengan slaid"


  1 cawan ("sebelum risiko" / "ke tepi") mengandungi produk dalam gram:

  air - 200/250 g (berat maksimum 250 gram (= 250 ml) - gelas penuh, diisi ke atas)
  gula - 200/250 g
  garam - 290/320 g
  tepung - 140/150 g
  beras - 210/230 g
  semolina - 200/220 g
  kacang hancur - 140/150 g


  1 cawan ("dengan slaid") mengandungi:

  11 sudu besar bijirin
  10 sudu besar gula atau garam

  Berapa gram makanan dalam sudu, sudu teh atau kaca

  Seringkali, resipi menunjukkan jumlah makanan yang tepat dalam gram atau mililiter, tetapi tidak semua orang mempunyai skala dapur yang tepat di dapur. Di samping itu, dalam praktiknya, ia lebih cepat dan lebih mudah untuk mengukur segalanya dalam gelas, sudu atau sudu teh. Oleh itu, sangat kerap timbul persoalan: berapa gram produk dalam satu sudu, dan berapa banyak dalam teh, berapa gram dalam gelas dengan slaid atau tanpa slaid. Dalam hal ini, saya membuat keputusan untuk membuat jadual langkah dan berat, agar sentiasa ada, dan anda sentiasa boleh berunding dan menterjemahkan kepingan, cermin mata, sudu, dan sebagainya. dalam gram dan sebaliknya.

  Berapa gram setiap sudu

  Biasanya, apabila dalam resipi mereka mengatakan begitu banyak sudu atau sudu teh, mereka bermaksud sudu dengan bukit kecil. Kadang-kadang gunakan sudu ukur tanpa slaid. Di dalam jadual, nilai pertama adalah sudu tanpa slaid dan yang kedua adalah sudu konvensional dengan slaid.

 • 1 sudu tepung gandum - 20 / 30g.
 • 1 sudu gula - 20 / 25g.
 • 1 sudu gula tepung - 22 / 28g.
 • 1 sudu garam tambahan - 22 / 28g.
 • 1 sudu garam batu - 25 / 30g.
 • 1 sudu makanan soda - 22 / 28g.
 • 1 sudu besar beras - 15 / 18g.
 • 1 sudu kopi tanah - 15 / 20g.
 • 1 sudu madu - 25 / 30g.
 • 1 sudu besar gelatin granulated - 10/15 gr.
 • 1 sudu makan yis kering - 8 / 11g.
 • 1 sudu koko - 20 / 25g.
 • 1 sudu besar kayu manis - 15 / 20g.
 • 1 sudu besar asid sitrik dalam kristal - 12 / 16g.
 • 1 sudu air - 18g.
 • 1 sudu cuka - 16g.
 • 1 sudu susu keseluruhan - 18g.
 • 1 sudu besar minyak sayuran - 16g.
 • 1 sudu besar margarine cair - 15g.

  Berapa banyak gram dalam satu sudu teh

  Berapa banyak gram di dalam gelas

  Sekarang dijual terdapat sejumlah besar gelas pelbagai bentuk dan saiz, tetapi dalam masakan, sebagai peraturan, sama ada kaca berbentuk segi atau nipis digunakan. Gelas-gelas ini berbeza dalam jumlah dan, dengan itu, berat produk di dalamnya berbeza. Gelas diukur dengan slaid kecil. Jadual pertama menunjukkan berat produk dalam kaca faceted dan yang kedua dalam kaca berdinding nipis.

 • 1 cawan air - 200 / 250g.
 • 1 cawan minyak sayuran - 180 / 225g.
 • 1 cawan ghee - 190 / 240g.
 • 1 cawan krim - 210 / 250g.
 • 1 cawan krim masam - 210 / 250g.
 • 1 gandum tepung gandum - 130 / 160g.
 • 1 cawan gula - 160 / 200g.
 • 1 cawan garam - 240 / 300g.
 • 1 cawan beras - 190 / 230g.
 • 1 cawan walnut - 140 / 150g.
 • 1 cawan madu - 280 / 350g.

  Berapa banyak gram dalam produk

 • 1 telur kecil - 50-55g.
 • 1 yolk - 15g.
 • 1 protein - 35g.
 • 1 telur sederhana - 55-65g.
 • 1 telur besar - 65-70g.
 • 1 tomato bersaiz sederhana - 100g.
 • 1 kentang - 150-200g.
 • 1 medium bawang - 150g.
 • 1 epal atau pir - 100-150g.
 • 1 bawang putih cengkih - 5g.
 • 1 lemon sederhana - 75 - 100g.

  Sebagai tambahan kepada maklumat, berapa banyak gram dalam satu sudu, satu sudu teh atau satu gelas, ia juga sangat diperlukan untuk menggantikan satu produk dengan yang lain dan tidak mengganggu proporsinya. Itulah sebabnya saya membuat keputusan untuk membuat jadual kesesuaian produk utama. Saya harap ia akan menjadi sangat berguna.

  Jadual gantian produk

 • 1 kg tepung soya = 1 kg. tepung gandum
 • 1 kg mentega = 850g. ghee
 • 1 l. susu keseluruhan = 0.1 l. serbuk susu tepung
 • 1 l. susu keseluruhan = 0.4 l. susu pekat
 • 1 lemon = 10 gr. asid sitrik
 • 1 sudu besar. Cuka meja 9% = 1 sudu besar. jus lemon
 • 1 sudu besar. Cuka 9% = 1/4 sudu teh. asid sitrik
 • 1 kg molasses = 750 g gula
 • 0.1 liter Roma atau cognac = 10-15 g pati ram
 • Sekiranya tidak terdapat skala di dapur, dan Internet tidak selalu tersedia, saya menasihati anda untuk menyimpan tablet ini, yang menunjukkan berapa banyak gram dalam satu sudu, berapa gram dalam gelas dan berapa gram satu sudu teh untuk produk asas - tepung, gula, garam, beras dan air. Seperti yang mereka katakan, jawapan cepat kepada soalan mudah))))

  Dan akhirnya, saya ingin memberikan pernyataan yang sangat baik, terutama kerana ia sesuai dengan topik ini:
  Sarjana masakan seni yang hebat mengatakan bahawa kejayaan hidangan adalah 40% bergantung kepada kualiti produk, 20% tentang bagaimana resipi itu sendiri dan selebihnya pada bakat dan ketepatan periuk.

  Artikel-artikel ini layak dibaca.

  Ulasan dan komen:

  Victoria 01/14/13
  Alain, terima kasih atas laman web ini dan untuk jadual ini. Semua Internet memanjat, sambil mencari berapa banyak madu dalam gelas, dan anda telah menemui. Adalah baik bahawa mereka menulis tentang kacamata yang berbeza, tetapi bagi saya kaca adalah kaca, dan sebenarnya perbezaan besar dalam berat badan.

  Masha 03/26/13
  Tapak yang bagus dan mudah, mempunyai semua yang anda perlukan. Saya datang untuk mengetahui berapa banyak yis kering diperlukan daripada biasa, dan saya tinggal di sini)

  Alena
  Masha, terima kasih atas maklum balas. Di dapur, saya sering menghadapi keperluan untuk menterjemahkan gram ke dalam sudu, cermin mata, dan sebagainya. Oleh itu, semua barang berharga segera memasuki tapak. Jika saya terlupa, ia akan menjadi tempat untuk melihat)))

  Lena 27.05.13
  Um Minum soda? Adakah air di sini?

  Alena
  Oops, ochepyatka lucu))) Tetapi minuman baking soda adalah benar-benar mungkin, juga membantu untuk menghilangkan pedih ulu hati.
  Resipi penggunaan:
  1 / 3hl baking soda larut dalam 100ml air masak panas. Kami minum penyelesaian yang baru disediakan dalam sips kecil. Selama 7-10 minit, pedih ulu hati biasanya hilang.
  Lena, terima kasih kerana melaporkan kesilapan tipu. Sentiasa gembira dengan maklum balas dan cadangan untuk memperbaiki tapak.

  Daria 30.06.13
  Hello, Alain. Di beberapa laman web saya melihat berapa gram tepung dalam satu sudu dan nilai-nilai semua adalah berbeza. Siapa yang betul? Saya belum membeli skala dapur, dan dalam banyak resipi semuanya dinyatakan dalam gram.

  Alena
  Malah, jumlah tepung, gula, garam. dalam satu sudu sedikit berbeza. Ini disebabkan oleh kandungan kelembapan produk (semua orang menyedari bahawa gula basah berat lebih daripada kering), dan fakta bahawa sudu sangat berbeza antara satu sama lain. Sebagai contoh, sudu musang era Soviet lebih dalam dan lebih besar, sudu moden biasanya lebih elegan. Dari sini ada kesilapan sedemikian.
  Walaupun tidak ada skala dapur, saya akan menasihati anda untuk memilih satu sudu dan selalu menggunakannya. Lebih mudah menavigasi, dan memasak seterusnya untuk membuat perubahan.

  Alexey 10/22/13
  Selamat hari setiap orang! Saya ingin menjelaskan mengenai cermin mata. Terdapat tali pinggang halus - ia selalu dianggap 250 gram. atau ml. air, dan tanpa tali pinggang - 200 gr. Adakah begitu? Dan di atas meja, saya rasa, maksud saya hanya segelas kaca (tanpa tali pinggang)? Terima kasih. Alexey.

  Alena
  Alexey, anda betul-betul betul, kami bercakap tentang kaca biasa tanpa tali pinggang dalam jumlah 200 ml. Gelas tumbuk kaca mempunyai jumlah total (sehingga ke atas) 250 ml, dan 200 ml sebelum tali pinggang. Untuk air, nilai-nilai dalam gram dan mililiter adalah sama, untuk cecair dan pepejal lain, mereka tidak, dan bergantung kepada kepadatan bahan. Oleh itu, perlu menggunakan jadual)))

  Diberi 08/11/13
  Meja yang baik, dan mungkin ramai suri rumah di dapur akan lakukan. Tetapi untuk sebab tertentu saya suka melakukan segala-galanya dengan mata saya, saya tidak pernah mengukur apa-apa dengan sudu dan sudu. Tetapi gram dalam gelas sendiri dicetak, saya suka bukan hanya aspek tetapi juga kaca nipis diberikan. Saya tidak mempunyai kaca faceted di dapur sama sekali, tetapi dengan nipis, semua orang meragui sama ada jumlahnya sama atau tidak.

  Veronica 12/16/13
  Jadual langkah-langkah dan berat yang sangat baik, yang pada prinsipnya selalu ada di tuan rumah. Skala dapur tidak selalu tersedia, tetapi sudu atau gelas, sebagai langkah yang agak sesuai). Kadang-kadang terdapat resipi untuk hidangan di mana anda perlu mengukur setiap gram bahan, atau hidangan hilang).

  Nina 12/17/13
  Sering kali ketika menyiapkan hidangan saya tidak melihat perkiraan, saya melakukan segala-galanya dengan penglihatan. Dan selalunya, hasilnya jauh dari apa yang diharapkan. Mudah-mudahan, apabila gram dipindahkan ke sudu dan sudu. Dia mencetak meja sedemikian dan meletakkannya di dapurnya. Sekarang semua hidangan yang dimasak akan menjadi sempurna :)

  Meow 01/10/14
  Tanda sangat berguna, terima kasih)

  Elena 01/26/14
  Banyak terima kasih atas meja dan persembahan slaid pada sudu. Sangat diperlukan.

  Svetlana Alekseevna 08.02.14
  Ia seolah-olah dia sendiri tahu ukuran ukuran berat dan volum, tetapi ada maklumat lengkap seperti itu. Dicetak, digantung di dapur. Terima kasih!

  Lucy 02/09/14
  Halaman ini juga ditanda halaman. Jika anda tidak mematuhi perkadaran, maka hasilnya tidak boleh diramalkan, dan di sini ia boleh didapati dicat)

  Tanya 04/22/14
  Terima kasih atas meja, tetapi saya tidak pernah ingat berapa gram dalam satu sudu atau kaca, dan ia sangat mudah.

  Tuve 05/12/14
  tiga kali asid sitrik dalam bahagian Berapa gram setiap sudu teh

  Alena
  Tuve, terima kasih, diperbetulkan)))

  Anya 07/05/14
  Banyak terima kasih untuk jadual berat dan langkah yang lengkap dan terperinci. Saya menyalin dan mencetaknya. Kini berat di dapur, sentiasa di tangan.

  Pavel 11/09/14
  Ia akan lebih mudah jika jadual itu mempunyai gambar, tetapi sehingga anda dapati dalam senarai berapa banyak gram garam atau gula dalam sudu meja, anda akan kehilangan banyak masa dan anda boleh membuat kesilapan.

  Alena
  Pavel, ide bagus! Saya pasti akan berfikir tentang bagaimana untuk melakukannya supaya ia selesa, bagus dan padat)))

  Mila 09/18/14
  apa yang begitu buta huruf? Bukan "berapa gram," tetapi "berapa gram." Gram adalah 1 gram, dan gram lebih dari satu.

  Alena
  Mila, terima kasih atas maklum balas dan cuba membuat laman web saya lebih baik. Bagi gram atau gram, kedua-dua pilihan dianggap betul, dalam bahasa Rusia ada bentuk pengiraan dengan berakhirnya sifar. Internet Semua untuk membantu.

  Julianna 01/07/15
  Alena, anda tidak boleh bayangkan betapa banyak wanita di dapur membuat kehidupan lebih mudah;). Saya mempunyai cawan pengukur, tetapi tidak ada langkah-langkah di sana yang diperlukan oleh tuan rumah. Simpan halaman ini pada penanda buku anda.

  Natasha 02/25/15
  Maklumat berguna untuk tuan rumah! Hanya bantuan yang sangat diperlukan di dapur. Ia harus dicetak sebagai memo, jika tidak saya mempunyai tabiat menuangkan segala sesuatu di sekitar)

  Valentine 02/26/15
  Saya tidak mempunyai bekas yang terukur di rumah. Penimbang, sama ada. Oleh itu, saya biasanya melakukan segala-galanya dengan mata saya, dan rasa hidangan berubah dengan ketara. Oleh itu, data dimensi sedemikian akan sangat berguna - saya akan menuliskannya dalam buku nota saya, saya akan menggunakannya.

  Svetlana 06/23/15
  Halo, saya sangat menghargai laman web anda. Tidak ada keperluan dan pada masa yang sama semua yang anda perlukan.

  Vasily 02/20/17
  Saya membaca ukuran anda tetapi tidak faham berapa banyak gram air dalam satu sudu. Senarai itu mengatakan 13gr. Dan dalam gambar "Jika tidak ada sisik di dapur" 25gr.

  Alena
  Basil, terima kasih kerana melaporkan kesalahan itu. Sudah tetap)))))

  Berapa banyak gram di ruang makan, satu sudu teh penuh dengan kaca. Jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal.

  Kategori yang boleh dikaitkan dengan memasak? Seseorang akan mengatakan bahawa sains akan sebahagiannya betul, dan seseorang akan benar tentang seni.

  Memasak berjaya menggabungkan dua kategori ini.

  Melihat karya-karya yang indah, yang disediakan oleh tukang masak dan profesional di rumah, harus diperhatikan bahawa mereka estetika cantik dan enak. Dalam kes ini, masakan boleh dianggap sebagai seni.

  Walau bagaimanapun, karya-karya tersebut tidak dapat diperolehi tanpa menghormati ketepatan dalam memasak, ini juga terpakai kepada algoritma memasak, dan berat bahan-bahan itu sendiri. Jika anda melihat dari sisi ini - maka memasak adalah tanpa keraguan sains dan sebahagian sains yang tepat.

  Kadang-kadang walaupun sedikit penyelewengan dari berat ramuan yang dinyatakan dalam resipi boleh menjejaskan rasa hidangan.

  Sudah tentu, profesional mempunyai semua peralatan (dan skala, termasuk) untuk menjaga ketepatan berat badan, dan apa yang sepatutnya mereka lakukan, dan juga suri rumah mudah yang hanya mempunyai sudu, kacamata dan tin di tangan.

  Sudah tentu, kini anda boleh dengan mudah membeli banyak peranti pengukur - gelas lulus, mengukur sudu.

  Dan bagaimana pula dengan orang-orang yang tidak mempunyai alat pengukur yang sihat atau sudu?

  Perkara utama bukanlah untuk kecewa, segala-galanya boleh diukur dengan tepat, dibuang dan dituangkan dengan bantuan sendok makan biasa dan sudu teh, gelas potong atau 0.5 liter boleh, yang selalu di dapur dan setiap pelayan rumah!

  Perkara utama dalam proses memasak bukan kehadiran mana-mana aksesori super, tetapi hasrat untuk memasak yang lazat dan cantik!

  Jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal

  Berikut adalah jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal. Gram dan liter ditukar kepada gelas, sudu dan sudu.

  Kadang-kadang resipi perlu mengambil sejenis sayur-sayuran atau buah-buahan, tetapi tidak selalu mungkin untuk mengetahui beratnya dengan tepat. Terdapat berat badan yang umum (kira-kira nilai) buah atau buah purata. Data-data ini ditunjukkan dalam jadual berikut.

  Jadual-jadual ini berguna untuk mengambil seberapa banyak produk yang diperlukan oleh preskripsi.

  Berikut adalah beberapa jadual yang lebih berguna untuk menjadikannya lebih mudah untuk menambah jumlah bahan yang sesuai untuk hidangan dan mengetahui berapa banyak produk yang sesuai dengan segelas, satu sudu dan satu sudu teh. Jadual-jadual itu disusun oleh kumpulan produk, yang juga sangat mudah.

  Kadang-kadang perlu menggunakan sos dalam resipi. Jadual ini akan membantu menambah jumlah yang diperlukan.

  Untuk penaik, pelbagai gula-gula sering digunakan - jem, jem, madu, jem. Untuk memudahkan untuk mengikuti resipi, di bawah adalah jadual berat dalam gram.

  Kacang adalah bahan kerap dalam pelbagai hidangan. Dan berapa gram kacang dalam satu sudu, kaca boleh dilihat dari meja.

  Dan, sudah tentu, susu, dan semua produk tenusu. Jadual ini akan menjadi pembantu yang amat diperlukan, terutama bagi mereka yang suka melakukan baking.

  Semua petunjuk berat yang disenaraikan dalam jadual ditunjukkan "tanpa slaid".

  Mengukur produk dengan bantuan cara improvisasi adalah perlu untuk mematuhi perkara berikut - jangan menghancurkan, tekan, jangan tampalkan. Hanya mengambil segala-galanya. Sudah tentu, ini berlaku terutamanya untuk produk pukal - tepung, gula, garam, bijirin, rempah.

  Semua peranti dimensi mestilah, tentu saja, kering dan bersih.

  Berapa banyak gram dalam satu sudu (dengan slaid, tanpa slaid)

  Resipi sering menunjukkan bilangan bahan dalam gram. Ia tidak perlu mempunyai skala di dapur untuk mengukur jumlah produk yang betul. Setiap orang mempunyai sudu yang berbeza, selalunya ia adalah meja dan teh.

  Sudah tentu, jumlah sudu juga boleh berbeza, tetapi 1-2 gram ke atas atau ke bawah tidak akan menjadi kritikal untuk rasa hidangan anda.

  Dan gula, garam, rempah selalu disyorkan untuk ditambah dengan rasa,

  Lagipun, setiap orang mempunyai pilihan cita rasa sendiri - seseorang suka lebih manis, seseorang yang berpengalaman.

  Anda boleh membeli satu set sudu pengukur sedemikian.

  Jika anda mengambil jumlah "dengan slaid", kemudian tambahkan kepada yang lain kira-kira 3-5 gram untuk berat tanpa slaid.

  Berikut adalah jadual yang menunjukkan bilangan gram dalam satu sudu produk yang berbeza.

  Jika resipi tidak mengatakan bahawa sudu harus dengan "slaid" atau tidak, lalai adalah sudu dengan "slaid".

  Jika anda ingin mengukur sedikit cecair, maka 15 ml cecair diletakkan dalam satu sudu (pencuci mulut - 10).

  Berapa banyak gram dalam satu sudu teh (dengan slaid, tanpa slaid)

  Sekiranya berat badan kecil, anda boleh menggunakan sudu teh.

  Anggaran berat produk dalam satu sudu teh:

  Dalam varian dengan slaid, berat badan meningkat 1-3 gram. Mengetahui nombor ini, anda boleh dengan mudah menambah jumlah bahan yang tepat, jika ia ditunjukkan dalam gram dalam resipi.

  Jumlah satu sudu teh adalah kira-kira 5 mililiter (pencuci mulut - 10).

  Berapa banyak gram di dalam gelas

  Dalam kaca biasa boleh 200 ml (g) dan 250.

  Bergantung kepada jenis bahan, berat atau kelantangan mereka dalam kaca akan berbeza.

  Untuk menentukan kuantiti dengan tepat, jadual berikut akan membantu anda:

  Sudah tentu, kaca faceted lama sekarang sukar dicari. Tetapi terdapat banyak kontena dimensi, yang telah ditandakan (dan untuk produk yang berbeza). Dengan bantuan mereka, anda boleh mengambil jumlah produk yang tepat.

  Bekas sedemikian tidak sukar untuk dibeli, mereka mudah digunakan dan mudah disimpan.

  Sering kali anda telah mendengar atau membaca ungkapan "tambah pinch....." tidak peduli apa. Apa itu secubit? Ini adalah konsep yang sangat kasar, kerana kita semua berbeza dari sudut pandang fisiologi. Cubit wanita rapuh kecil tidak dapat dikendalikan dengan secubit lelaki gergasi.

  Analog daripada secubit boleh dianggap sebagai ungkapan "pada ujung pisau." Biasanya perkataan "pinch" digunakan untuk menunjukkan bilangan perasa yang sangat terang, misalnya, lada cabai atau vanila. Setuju bahawa percikan lada lebih daripada secubit, anda boleh menimbulkan kemarahan dari saudara-mara anda, terutama mereka yang tidak suka hidangan pedas.

  Anda boleh mencetak meja, bingkai dan gantungnya di dapur.

  Sebagai contoh, seperti ini:

  Dan ia akan menjadi bukan sahaja pembantu anda, tetapi juga elemen reka bentuk dapur yang indah.

  Memasak bukan sains beku, tentu saja, ketika memasak, perlu mengikuti proporsi yang ditunjukkan, tetapi kesalahan 2-3 gram ke satu sisi atau yang lain tidak akan membawa kepada akibat bencana dan tidak dapat dipulihkan.

  Kami berharap jadual kami akan membantu anda mencipta karya masakan yang hebat!