20 mililiter berapa?

20 ml (mililiter) adalah ukuran volum, yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang ditempati oleh badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Latar Belakang - 20 ml air adalah 20 gram.

Formula untuk mengira ukuran isipadu ialah 20 / x, di mana x adalah isipadu hidangan yang dipilih atau peranti mengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapan kepada soalan - 20 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk menukar 20 ml ke langkah volume lain.

Bagaimana untuk mengukur 20 ml air? 20 ml air adalah berapa banyak?

Air diperlukan oleh badan kita setiap hari, jadi kita sentiasa meminumnya dalam bentuk tulen atau mendapatkannya dari produk yang membuatnya. Mengukur sedikit air, sering diperlukan untuk mengambil ubat, contohnya, 20 ml.

Selalunya di rumah tidak terdapat bekas khas yang anda boleh mendapatkan 20 ml air yang sama, maka persoalan timbul bagaimana mengukur cecair tanpa mereka.

Kontena mudah yang boleh digunakan untuk mengukur cecair adalah sudu, dan anda boleh menggunakan mana-mana yang paling terkenal: makan, pencuci mulut dan teh.

Semua sudu dibuat mengikut piawaian yang sama, jadi 5 ml diletakkan dalam satu sudu teh, 10 ml dalam pencuci mulut, dan 15 ml dalam pinggan mangkuk. Selanjutnya adalah perlu untuk melakukan manipulasi mudah untuk merangka perkadaran.

Akibatnya, kita dapat memperoleh 20 ml air, anda perlu mengambil 4 sudu teh, atau 2 sudu pencuci mulut, atau 1 sudu 1/3 sudu.

Berapa gram setiap mililiter: pengiraan dan jadual

Untuk menyediakan hidangan lazat dan sihat, perlu memerhatikan perkadaran ramuan. Dalam hal ini, soalan sering timbul - berapa gram setiap mililiter? Tidak selalu di tangan untuk mempunyai skala dapur atau cawan pengukur. Untuk memulakan, mari memahami konsep-konsep gram dan mililiter.

A gram adalah satu unit jisim yang sama dengan seribu satu kilogram. Dalam gram berat badan diukur.

Lit adalah satu unit pengukuran yang sama dengan satu desimeter padu. Liter ialah unit bukan sistem. Dalam memasak, orang biasanya menggunakan mililiter, satu mililiter adalah seribu liter satu liter atau satu sentimeter padu.

Bagaimanakah kedua nilai ini berkaitan dengan satu sama lain, berapa banyak mililiter dalam satu gram? Dari sudut pandangan saintifik, soalan itu tidak dapat dirumuskan dengan cara ini. Fizik teringat. Untuk mengira jisim, anda perlu mengalikan volum dengan ketumpatan bahan tersebut. Ketumpatan bahan boleh didapati di mana-mana direktori fizikal.

Ketumpatan air boleh diambil sama dengan perpaduan. Oleh itu, jika kita bercakap tentang air, maka jawapannya kepada soalan, 500 g, adalah berapa banyak mililiter, akan - 500 g air sepadan dengan lima ratus mililiter. Tetapi cecair berbeza mempunyai kepadatan yang berlainan.

Ketumpatan susu adalah 1.03 g / cm kiub. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan jawapan kepada soalan itu, 200 gram susu, ini adalah berapa banyak mililiter, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Daripada formula di atas, kita dapati bahawa isipadu adalah sama dengan jisim yang dibahagikan dengan kepadatan.
 2. Gantikan nilai ini.

Oleh itu, 200 g susu mempunyai jumlah 194.17 ml.

Ketumpatan minyak bunga matahari ialah 0.93 g / cm. Jika anda berminat dengan berapa gram minyak dalam satu mililiter minyak, kami akan membuat pengiraan berikut.

Kami beralih kepada nilai yang lebih mudah difahami, satu liter minyak bunga matahari mempunyai jisim 930 g.

Ketumpatan pukal pepejal bahkan lebih rendah. Jika anda mempunyai tepung dalam resipi, dan anda ingin tahu, 250 g tepung adalah berapa banyak mililiter, menggunakan formula, anda boleh mengira ia. Anda memerlukan jisim dibahagikan dengan ketumpatan, yang untuk tepung adalah 0.59 g / cm kubus.

Dengan cara yang sama kita menentukan, 100 g gula adalah berapa banyak mililiter? Ketumpatan gula adalah 0.8 g / cmc.

Banyak produk digunakan dalam memasak dalam kuantiti yang sangat kecil. Lebih mudah untuk mengetahui berapa banyak produk dalam satu sudu atau sudu teh.

Satu sudu meja mengandungi:

 • poppy - 15 g;
 • tepung jagung - 30 g;
 • gula aising - 25 g;
 • garam - 30 g;
 • soda - 28 g;
 • koko - 20 g;
 • kayu manis - 20 g

Dalam satu sudu diletakkan:

 • poppy - 5 g;
 • tepung jagung - 10 g;
 • icing gula -8 g;
 • garam -10 g;
 • soda - 12 g;
 • koko - 10 g;
 • kayu manis - 8 g

Menyedari betapa banyak gram per mililiter, pada prinsipnya, Anda dapat melakukan tanpa alat pengukur, mengukur gelas dan perangkat lain untuk mengukur hampir semua produk. Di samping itu, jadual ini akan membantu anda bukan sahaja apabila membakar gula-gula, ia boleh digunakan untuk mengukur bijirin untuk memasak bubur, gula, minyak bunga matahari untuk resipi dari produk yang gurih, dan sebagainya. Dan juga untuk membuat pengiraan, mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu gram air, anda dengan mudah boleh mengira berapa banyak cecair yang diperlukan untuk satu atau satu lagi resipi. Ibu bapa yang berpengalaman memahami betapa pentingnya pematuhan perkadaran - hanya ramuan ramuan hidangan masa depan yang diukur membolehkan anda melakukan semua yang betul dan tidak merosakkan produk. Oleh itu, jika anda mempunyai soalan, berapa gram setiap mililiter - jadual itu akan membantu mengira berat komponen dengan betul.

20 ml adalah berapa banyak?

Apa yang hendak diukur? Tiada jarum suntikan.

Jumlah dua puluh mililiter boleh diukur dengan satu sudu teh. Adalah diketahui bahawa kapasiti satu sudu teh adalah 5 ml (lima mililiter). Ini bermakna bahawa empat sudu teh akan membentuk 20 ml yang diperlukan.

Adalah lebih baik untuk mengukur 20 mililiter dengan satu sudu, kerana hampir ideal untuk ini - standard untuk penghasilan kutleri di negara kita menetapkan bahawa 18 mililiter air patut dalam satu sudu. Dalam sudu rata-rata, 12 ml diperolehi, dalam sudu teh, 5 ml. Nampaknya ia mencurahkan 4 sudu cecair dan anda mendapat 20 mililiter yang diperlukan, tetapi ini tidak begitu. Sesuai untuk mengisi sudu gagal. beberapa bahagian cecair hilang semasa transfusi dan pembasahan, jadi hasil akhir diperoleh dengan kesilapan yang sama seperti ketika menggunakan satu sendok makan.

Berapa gram setiap mililiter? Langkah-langkah produk dan jadual berat

Dalam artikel ini saya ingin menyentuh, jika bukan untuk semua orang, tetapi topik penting. Kebanyakan suri rumah yang berpengalaman kemungkinan akan mempunyai artikel ini dengan tidak perlu, kerana resipi mereka telah disahkan selama bertahun-tahun, tetapi nyonya rumah muda akan sangat berguna, terutama jika anda menganggap ketepatan itu sangat penting untuk memasak dalam teknik (periuk perlahan, mesin roti).

Oleh itu, kami memutuskan untuk mengumpul dan menggabungkan dalam artikel ini pelbagai jadual ukuran dan berat.

Tetapi sebelum anda mula, saya ingin membuat penjelasan penting mengenai hidangan, yang biasanya kita gunakan sebagai ukuran langkah.

Pada masa kini, kedua-dua sudu teh dan sudu, dan gelas telah menjadi sangat berbeza dalam bentuk dan saiz, jadi adalah penting untuk menentukan bahawa langkah-langkah yang ditunjukkan dalam jadual di bawah akan menjadi petunjuk.

20 ml berapa banyak dalam gram

Cara mengukur 20 ml air adalah berapa banyak titis, LIHAT JADUAL 1, dos dalam mililiter, bilangan titis air dalam 20 ml (mililit).

Terdapat kaedah anggaran bagaimana mengukur 20 ml (mililiter) air dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter dan titisan. "Berehat" dalam jumlah 1 drop. Berapa banyak titisan dalam 20 ml (mililit) air ditunjukkan di dalam jadual. Jangan lupa bahawa bagaimana cara mengukur dengan tetes tidak hanya perkiraan, kerana ia bergantung pada bentuk lubang di dalam kapal, tetapi ia berfungsi paling baik hanya untuk air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang tepat ialah kaedah pengukuran. Kaedah, yang diukur, mempunyai ciri metodologi tersendiri. Ia digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri-ciri kaedah makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml dan titisan dianggap paling terperinci, tepat dan betul, tidak ada titisan yang dimaksudkan, iaitu, yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan anda sendiri mungkin sedikit berbeza dalam saiz, kelantangan dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap tepat kerana kaedah ini berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, bilangan titisan adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual 1.

Dua puluh, 20 ml (mililiter) air - ini adalah berapa banyak gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram? Untuk air, ia adalah untuknya dan hanya ada nisbah yang sangat mudah dari berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan distilasi, bilangan gram (g, g) dalam 20 ml air akan berbeza daripada gram yang ditetapkan dalam jadual 1. Untuk keadaan hidup apabila kita memerlukan pengiraan anggaran jumlah g air, dos dalam gram atau anggaran satu bahagian dalam gram, pilihan yang betul adalah menggunakan data rujukan pada bilangan gram (g, g) dari jadual 1.

Dua puluh, 20 ml (mililiter) air ialah berapa sentimeter kubik (cm3, cm padu).

Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dan sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal., bahan pukal, gas, wap dan sebagainya. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Bagaimanapun, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menunjukkan dalam jadual bilangan sentimeter air padu dalam 20 mililiter dalam lajur yang berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah.

Dua puluh, 20 ml air - berapa sudu sendok makan dan sudu teh.

Sudu, kedua-dua meja dan sudu, walaupun kapasiti mereka dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua pinggan mangkuk. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu meja dan teh digunakan secara aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya ialah: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, selalu ada cukup. Secara semulajadi, kita tidak dapat "mengelilingi" ia dengan menentukan kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh dalam jadual. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui slash. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak mudah dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dari kaedah ini menjadi agak kecil. Bermakna, kecil berbanding dengan serbuk dan bahan berbutir. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membuat slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam air sudu, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu teh, ditinggalkan secara berani. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

Dua puluh, 20 ml air - berapa liter (l).

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Kami tidak memberikan bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3) di dalam jadual sebagai ruang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 20 ml air kita menyatakan dalam jadual berapa banyak itu adalah liter (l). Iaitu, tidak perlu untuk menterjemahkan atau menukar mililiter kepada liter, anda boleh mengetahui jumlah liter (l) dari data rujukan.

Dua puluh, 20 ml air ialah berapa gelas kapasiti standard 250 mililiter dan gelas faceted standard sebanyak kapasiti 200 ml.

Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air di rumah. Apabila jumlah air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan gelas. Anda boleh menggunakan cawan untuk mengukur bahagian cecair, jika anda tahu kapasiti mereka. Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk gelas kaca dibuat untuk menahan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat dua jenis cermin kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, ia bukanlah bentuk yang paling penting untuk mengukur bahagian, tetapi hakikat bahawa gelas mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. Dua puluh, 20 ml air - ini adalah berapa banyak titisan, sudu besar, sudu teh, sentimeter padu (cm3), liter, gram (g, g) dan gelas (kapasiti 200, 250 ml).

Jadual berat dan langkah

Jadual langkah dan berat bagi mereka yang tidak mempunyai skala dapur untuk mengukur jumlah bahan yang tepat yang diperlukan oleh resipi. Lagipun, sangat kerap dalam resipi jumlahnya ditunjukkan dalam gram, tetapi kita perlu tahu berapa gram dalam satu sudu, dalam satu sudu teh atau dalam segelas produk tertentu.

Oleh itu, lihat jadual terperinci di mana semua produk ditulis dalam susunan abjad supaya anda boleh dengan cepat mencari yang betul. Karya-karya lazat kepada anda!

Ingat, cecair pada dasarnya mempunyai berat yang sama seperti isipadu. Oleh itu, jika resipi itu mengatakan 20 gram. air, ia bersamaan dengan 20 ml, iaitu satu sudu.

20 ml adalah berapa banyak.?

Apa yang hendak diukur? Tiada jarum suntikan.

Jumlah dua puluh mililiter boleh diukur dengan satu sudu teh. Adalah diketahui bahawa kapasiti bot teh adalah 5 ml (lima mililiter). Ini bermakna bahawa empat sudu teh akan membentuk 20 ml yang diperlukan.

Saya akan melakukannya dengan bantuan satu sudu, kerana sejauh mana ia sesuai dengan ukuran yang anda perlukan, baik, 2 ml ke belakang dan sebagainya. Pada mulanya, saya ingin mencadangkan bahawa anda melakukan ini dengan satu sendok teh, maka saya teringat bahawa sejumlah cecair boleh tumpah.

Persoalannya sangat menarik dan praktikal. Ini berguna apabila mencampurkan pelbagai cecair. Secara semulajadi, anda boleh mencuba satu sudu, tetapi jika anda tidak mahu merosakkan atau menanam sudu, maka gunakan alat pengukur. Sesungguhnya di setiap apartmen ada gelembung dari bawah daun hijau, amonia atau yodium. Mereka menulis jumlah mereka. Terdapat juga 20 ml dan 25 dan 50. Ia hanya perlu untuk menyelidiki kit pertolongan cemas dan pilih botol yang paling sesuai. Anda boleh mengambil botol sebanyak 50 ml, tetapi tuangkan separuh daripadanya ke dalamnya. Ia semua bergantung kepada ketepatan yang diperlukan.

Sekiranya perlu untuk mengukur 20 miligram, maka objek itu, satu sudu biasa meja atau pencuci mulut, akan membantu. Di dalam bilik makan, anda akan mendapat 20 sama, jika anda mengisi sepenuhnya, ke dalamnya, atau ia adalah 4 teh. sudu.

Begitu banyak perkara yang berlaku di rumah dengan bahagian dimensi. Minzur perubatan atau syrup kanak-kanak biasanya mempunyai topi volumetrik. Spoon tidak mengukur, mereka semua berbeza. Dan anda boleh mengukur dengan pipet. Dan ya, biasanya ada skala pada botol bayi. Lihatlah di sekeliling rumah, di dapur terdapat beberapa jenis cawan pengukur. By the way, dalam mainan, kanak-kanak sering melihat cawan sebagai minzurks (atau mungkin mereka :-)).

Adalah lebih baik untuk mengukur 20 mililiter dengan satu sudu, kerana hampir ideal untuk ini - standard untuk penghasilan kutleri di negara kita menetapkan bahawa 18 mililiter air patut dalam satu sudu. Dalam sudu rata-rata, 12 ml diperolehi, dalam sudu teh, 5 ml. Nampaknya ia mencurahkan 4 sudu cecair dan anda mendapat 20 mililiter yang diperlukan, tetapi ini tidak begitu. Sesuai untuk mengisi sudu gagal. beberapa bahagian cecair hilang semasa transfusi dan pembasahan, jadi hasil akhir diperoleh dengan kesilapan yang sama seperti ketika menggunakan satu sendok makan.

Ia adalah kesnya, saya ingin tahu berapa banyak air diletakkan dalam satu sudu teh. Ternyata 1 sudu teh air berat 5 ml, tetapi satu sudu - 20 ml (saya mempunyai sudu besar). Oleh itu, untuk mengukur 20 ml anda perlu menggunakan 4 sudu atau 1 sudu. Tetapi sudah tentu kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mengukur bahkan 20 ml, penyimpangan masih akan, tetapi tidak penting.

Anda boleh mengukur topi pengukur dari bawah dadah (sirap), sebagai peraturan, mereka digredkan dan anda dapat mengukur dengan betul 20 ml tepat atau botol bayi untuk campuran, mereka juga mempunyai skala di sisi mereka Dan jika anda memikirkannya, anda boleh memikirkan cara untuk mengukur jumlah bendalir.

20 ml adalah berapa banyak.?

20 ml adalah berapa banyak.?

Anda boleh mengukur topi pengukur dari bawah dadah (sirap), sebagai peraturan, mereka digredkan dan anda dapat mengukur dengan betul 20 ml tepat atau botol bayi untuk campuran, mereka juga mempunyai skala di sisi mereka Dan jika anda memikirkannya, anda boleh memikirkan cara untuk mengukur jumlah bendalir.

Begitu banyak perkara yang berlaku di rumah dengan bahagian dimensi. Minzur perubatan atau syrup kanak-kanak biasanya mempunyai topi volumetrik. Spoon tidak mengukur, mereka semua berbeza. Dan anda boleh mengukur dengan pipet. Dan ya, biasanya ada skala pada botol bayi. Lihatlah di sekeliling rumah, di dapur terdapat beberapa jenis cawan pengukur. By the way, dalam mainan, kanak-kanak sering melihat cawan sebagai minzurks (atau mungkin mereka :-)).

20 ml adalah empat sudu, kira-kira satu sudu. Biasanya mengukur jumlah mililiter yang diperlukan untuk dos ubat, sirap untuk kanak-kanak. Dalam bungkusan yang terakhir biasanya meletakkan cawan ukur, yang dapat mengukur jumlah yang dikehendaki dari mililiter.

20 ml boleh diukur dengan mudah menggunakan alat pengukur perubatan yang berukuran, yang terdapat dalam kit pertolongan cemas.

Pada bikar terdapat tag dalam ml. Jika anda memerlukan 20 ml maka tuangkan pada tanda 20.

Dalam satu sudu diletakkan 18 ml. Oleh itu, anda perlu menaip sudu penuh cecair, dan kemudian tambah kurang daripada setengah sudu teh. Dapatkan hasil yang dikehendaki.

Jumlah dua puluh mililiter boleh diukur dengan satu sudu teh. Adalah diketahui bahawa kapasiti bot teh adalah 5 ml (lima mililiter). Ini bermakna bahawa empat sudu teh akan membentuk 20 ml yang diperlukan.

Sekiranya perlu untuk mengukur 20 miligram, maka objek itu, satu sudu biasa meja atau pencuci mulut, akan membantu. Di dalam bilik makan, anda akan mendapat 20 sama, jika anda mengisi sepenuhnya, ke dalamnya, atau ia adalah 4 teh. sudu.

Persoalannya sangat menarik dan praktikal. Ini berguna apabila mencampurkan pelbagai cecair. Secara semulajadi, anda boleh mencuba satu sudu, tetapi jika anda tidak mahu merosakkan atau menanam sudu, maka gunakan alat pengukur. Sesungguhnya di setiap apartmen ada gelembung dari bawah daun hijau, amonia atau yodium. Mereka menulis jumlah mereka. Terdapat juga 20 ml dan 25 dan 50. Ia hanya perlu untuk menyelidiki kit pertolongan cemas dan pilih botol yang paling sesuai. Anda boleh mengambil botol sebanyak 50 ml, tetapi tuangkan separuh daripadanya ke dalamnya. Ia semua bergantung kepada ketepatan yang diperlukan.

Saya akan melakukannya dengan bantuan satu sudu, kerana sejauh mana ia sesuai dengan ukuran yang anda perlukan, baik, 2 ml ke belakang dan sebagainya. Pada mulanya, saya ingin mencadangkan bahawa anda melakukan ini dengan satu sendok teh, maka saya teringat bahawa sejumlah cecair boleh tumpah.

Ia adalah kesnya, saya ingin tahu berapa banyak air diletakkan dalam satu sudu teh. Ternyata 1 sudu teh air berat 5 ml, tetapi satu sudu - 20 ml (saya mempunyai sudu besar). Oleh itu, untuk mengukur 20 ml anda perlu menggunakan 4 sudu atau 1 sudu. Tetapi sudah tentu kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mengukur bahkan 20 ml, penyimpangan masih akan, tetapi tidak penting.

Bagaimana Mengukur 20 ML Minyak untuk Gergaji

Laman Utama ┬╗Cara Mengukur 20 Ml Minyak untuk Gergaji

Rekod berkaitan

Cara mengukur 20 ml minyak untuk gergaji

Cara mengukur 20 ml minyak, berapa banyak titisan, lihat Jadual 1, dos dalam mililiter, jumlah titisan minyak dalam 20 ml (mililiter).

Terdapat kaedah anggaran mengukur 20 ml (mililiter) minyak dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter untuk jatuh. "Rehat" dalam jumlah 1 drop. Berapa banyak titis dalam 1 ml (ml) ditunjukkan dalam jadual. Jangan lupa bahawa kaedah pengukuran dengan titisan bukan sahaja anggaran, kerana ia bergantung kepada bentuk pembukaan dalam vesel, tetapi juga hanya sesuai untuk jenis "rujukan" lemak cair, di mana jadual farmaseutikal rujukan dikira. Lebih banyak kekotoran, garam, aditif dalam cecair berminyak, kurang tepat adalah kaedah pengukuran. Cara cara mengukur mempunyai ciri metodologi tersendiri. Ia digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri-ciri peralatan makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) titisan menggunakan alat khas. dispenser. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah bilangan ml dan titisan minyak dipertimbangkan dengan cara yang paling terperinci, tepat dan betul, tidak semua titik dimaksudkan, iaitu, yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan anda sendiri mungkin sedikit berbeza dalam saiz, kelantangan dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap tepat, kerana kaedah mengukur mililiter titisan minyak adalah berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, jumlah titisan adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam Jadual 1.

Bagaimana untuk mengira nisbah kelantangan dan berat badan. Cara mengira 20 ml (mililiter) minyak. Inilah berapa gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bacalah yang sama

Bagaimana untuk mengukur sebahagian minyak dalam gram? Sering kali, tanda yang sama diletakkan di antara bilangan gram dan jumlah mililiter cecair. Ini adalah cara yang sangat tidak tepat untuk menganggarkan berat badan, yang saya tidak akan menganggap anggaran. ia salah, jelas salah. Sesungguhnya, untuk air, hanya untuk ini dan sahaja, terdapat nisbah yang sangat mudah bagi berat (jisim) cecair dalam gram (gr, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan bahawa untuk cecair lain nisbah massa dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Sekiranya kita berurusan dengan cecair lemak, maka gram (gr, g) dalam 20 ml minyak akan berbeza sedikit daripada gram yang ditunjukkan dalam jadual 1. Pada pemeriksaan yang lebih dekat, nampaknya setiap jenis lemak cecair mempunyai ketumpatan pukal. Walau bagaimanapun, untuk keadaan hidup, bila kita perlu menghitung pengiraan jumlah g minyak, dos dalam gram atau bahagian anggaran dalam gram, agak tepat untuk menggunakan data rujukan mengenai bilangan gram (g, g) dari jadual 1,

Cara mengira, bagaimana untuk mengira: 20 ml (mililiter) minyak. ini adalah berapa sentimeter kubik (cm3, cub. cm).

Milliliter (ml), dan juga sentimeter padu (cm3). unit ukuran volum, dengan perbezaan yang digunakan hanya untuk mengukur jumlah cecair, lebih-lebih lagi, sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal, bahan pukal, gas, wap, dan sebagainya. kes menukar mililiter cecair berminyak kepada sentimeter padu, adalah masalah matematik yang agak mudah. Walau bagaimanapun, tanpa amalan yang berterusan, mengira semula atau memindahkan mililiter (ml) minyak kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menunjukkan dalam jadual bilangan sentimeter minyak padu dalam 20 mililiter minyak pada graf yang berasingan. Dengan cara ini, untuk lemak cair, jumlah sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah.

Penyediaan campuran bahan api untuk enjin dua lejang

Video menunjukkan bagaimana untuk enjin dua lejang. Mokosy, chainsaws dan.

Berapa banyak ml dalam sudu. Berapa banyak sudu air ml?

Bantuan untuk saluran ini: Webmoney Z345112632730 R255774763420 Yandex.Money 41001534672996 Berapa banyak ml dalam satu sudu teh,.

Bagaimana untuk mengukur 20 ml minyak. begitu banyak sudu makan dan sudu teh. Milli dalam sudu besar dan sudu teh.

Bacalah yang sama

Sudu, sudu dan sudu, walaupun keupayaannya dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Semua sudu yang sama. ini, peralatan makan. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu dan sudu digunakan aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (jisim). Sekurang-kurangnya, persoalan timbul: berapa kali sudu teh dan sudu lemak cair berlaku agak kerap. Sememangnya, kami tidak dapat "bersebelahan" di sebelahnya, menunjukkan dalam jadual kategori berasingan (carta) untuk sudu dan teh. Bilangan sudu teh diberikan oleh angka pertama, dan jumlah sudu. digit kedua melalui garis miring. Perlu diingat bahawa pengukuran bahagian minyak dengan sudu agak mudah, dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dalam kaedah ini agak kecil. Ini adalah kecil berbanding serbuk dan bahan pukal. Lemak cair dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak mencipta rollercoaster besar. Walaupun terdapat sedikit slip dalam satu sudu cecair berminyak, saiznya apabila mengukur mililiter (ml) satu sudu makan atau sudu teh, dengan ketara diabaikan. Terdapat sejenis sudu. pencuci mulut, mereka lebih besar daripada teh, tetapi lebih kecil daripada sudu.

Mengitar semula mililiter dalam liter (L). Cara mengira 20 ml minyak. ini adalah berapa banyak liter (l).

Unit volum cecair, seperti ml, digunakan untuk sejumlah kecil minyak dan lemak cecair. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3), kami tidak menunjukkan ruang berasingan di dalam jadual. Pengiraan, jika anda perlu menterjemahkan liter (liter) ke dalam kiub (m3), anda boleh dengan mudah melakukannya sendiri, menggunakan nisbah: dalam satu meter padu bahan apa pun yang mengandungi 1000 liter (liter). Untuk 20 ml minyak, kami menyatakan dalam jadual berapa liter (liter). Iaitu, penterjemahan atau pengiraan semula milliliter dalam liter tidak diperlukan, anda boleh menemui bilangan liter (liter) dari data rujukan.

Bagaimana untuk mengukur 20 ml minyak. Ini adalah berapa banyak gelas kapasiti standard 250 mililiter dan gelas faceted standard dengan kapasiti 200 ml. Berapa banyak cermin mata.

Bukan sahaja meja dan sudu yang kami ukur di rumah. Apabila jumlah minyak yang kami perlukan menjadi cukup besar, lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan gelas. Untuk mengukur bahagian-bahagian minyak, anda boleh menggunakan cawan jika anda tahu keupayaan anda. Pengeluar makanan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat cawan standard dalam jumlah. Tetapi bagi balang kaca, ia adalah adat untuk mengekalkan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, hidangan standard. Terdapat dua jenis balang kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, untuk mengukur bahagian lemak cair, lebih penting tidak untuk membentuk, tetapi cermin mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berkaca tipis nipis lebih besar daripada 50 ml (mililiter) kaca potong. Lebih tepat lagi, kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca potong standard. 200 ml.

Jadual 1. Bagaimana mengukur 20 ml minyak, berapa banyak titisan, sudu besar, sudu teh, sentimeter padu (cm3), liter (liter), gram (gram, gram) dan gelas (200, 250 ml). Bunga matahari, sayuran, zaitun, kastor, wijen.