20 mililiter berapa?

20 ml (mililiter) adalah ukuran volum, yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang ditempati oleh badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Latar Belakang - 20 ml air adalah 20 gram.

Formula untuk mengira ukuran isipadu ialah 20 / x, di mana x adalah isipadu hidangan yang dipilih atau peranti mengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapan kepada soalan - 20 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk menukar 20 ml ke langkah volume lain.

Bagaimana untuk mengukur 20 ml air? 20 ml air adalah berapa banyak?

Air diperlukan oleh badan kita setiap hari, jadi kita sentiasa meminumnya dalam bentuk tulen atau mendapatkannya dari produk yang membuatnya. Mengukur sedikit air, sering diperlukan untuk mengambil ubat, contohnya, 20 ml.

Selalunya di rumah tidak terdapat bekas khas yang anda boleh mendapatkan 20 ml air yang sama, maka persoalan timbul bagaimana mengukur cecair tanpa mereka.

Kontena mudah yang boleh digunakan untuk mengukur cecair adalah sudu, dan anda boleh menggunakan mana-mana yang paling terkenal: makan, pencuci mulut dan teh.

Semua sudu dibuat mengikut piawaian yang sama, jadi 5 ml diletakkan dalam satu sudu teh, 10 ml dalam pencuci mulut, dan 15 ml dalam pinggan mangkuk. Selanjutnya adalah perlu untuk melakukan manipulasi mudah untuk merangka perkadaran.

Akibatnya, kita dapat memperoleh 20 ml air, anda perlu mengambil 4 sudu teh, atau 2 sudu pencuci mulut, atau 1 sudu 1/3 sudu.

10, 20, 30 ml air adalah berapa banyak sudu?

10 ml air adalah berapa banyak sudu?

20 ml air adalah berapa banyak sudu?

30 ml air adalah berapa banyak sudu?

Dalam kes ini, semua orang tahu bahawa kita memerlukan Ukuran volum cecair.

Katakanlah. Kita tahu bahawa:

1 sudu teh adalah 5 ml.

1 sudu pencuci mulut, ini adalah 10 ml.

1 sudu besar adalah 15 ml.

10 ml air ialah 2/3 sudu.

20 ml air adalah 1 sudu besar, dan campur, masukkan 1/3 sudu kecil; atau tambah 1 sudu kecil.

30 ml air adalah 2 sudu besar.

Selamat siang Tablespoon boleh menjadi ukuran jumlah air, jika dapur tidak menunjukkan cawan pengukur khas.

Satu sudu makan 15 air, nilai ini akan membolehkan anda mengira nilai yang dinyatakan dalam soalan ini:

1) 10 ml air ialah 2/3 sudu;

2) 20 ml air adalah 1 sudu makan + 1/3 sudu;

3) 30 ml air - 2 sudu besar.

Anda boleh membuat pengiraan alternatif, jika anda tidak mahu berkomunikasi dengan 1/3 atau 2/3 sudu, kerana kelantangan tersebut tidak mudah diketik. Ambil satu sudu teh di mana 5 ml diletakkan dan kemudian anda mendapat satu lagi pengiraan:

1) 10 ml air adalah 2 sudu teh;

2) 20 ml air ialah 1 sudu makan + 1 sudu teh.

20 ml adalah berapa banyak?

Apa yang hendak diukur? Tiada jarum suntikan.

Jumlah dua puluh mililiter boleh diukur dengan satu sudu teh. Adalah diketahui bahawa kapasiti satu sudu teh adalah 5 ml (lima mililiter). Ini bermakna bahawa empat sudu teh akan membentuk 20 ml yang diperlukan.

Adalah lebih baik untuk mengukur 20 mililiter dengan satu sudu, kerana hampir ideal untuk ini - standard untuk penghasilan kutleri di negara kita menetapkan bahawa 18 mililiter air patut dalam satu sudu. Dalam sudu rata-rata, 12 ml diperolehi, dalam sudu teh, 5 ml. Nampaknya ia mencurahkan 4 sudu cecair dan anda mendapat 20 mililiter yang diperlukan, tetapi ini tidak begitu. Sesuai untuk mengisi sudu gagal. beberapa bahagian cecair hilang semasa transfusi dan pembasahan, jadi hasil akhir diperoleh dengan kesilapan yang sama seperti ketika menggunakan satu sendok makan.

20 ml adalah berapa banyak.?

Apa yang hendak diukur? Tiada jarum suntikan.

Jumlah dua puluh mililiter boleh diukur dengan satu sudu teh. Adalah diketahui bahawa kapasiti bot teh adalah 5 ml (lima mililiter). Ini bermakna bahawa empat sudu teh akan membentuk 20 ml yang diperlukan.

Saya akan melakukannya dengan bantuan satu sudu, kerana sejauh mana ia sesuai dengan ukuran yang anda perlukan, baik, 2 ml ke belakang dan sebagainya. Pada mulanya, saya ingin mencadangkan bahawa anda melakukan ini dengan satu sendok teh, maka saya teringat bahawa sejumlah cecair boleh tumpah.

Persoalannya sangat menarik dan praktikal. Ini berguna apabila mencampurkan pelbagai cecair. Secara semulajadi, anda boleh mencuba satu sudu, tetapi jika anda tidak mahu merosakkan atau menanam sudu, maka gunakan alat pengukur. Sesungguhnya di setiap apartmen ada gelembung dari bawah daun hijau, amonia atau yodium. Mereka menulis jumlah mereka. Terdapat juga 20 ml dan 25 dan 50. Ia hanya perlu untuk menyelidiki kit pertolongan cemas dan pilih botol yang paling sesuai. Anda boleh mengambil botol sebanyak 50 ml, tetapi tuangkan separuh daripadanya ke dalamnya. Ia semua bergantung kepada ketepatan yang diperlukan.

Sekiranya perlu untuk mengukur 20 miligram, maka objek itu, satu sudu biasa meja atau pencuci mulut, akan membantu. Di dalam bilik makan, anda akan mendapat 20 sama, jika anda mengisi sepenuhnya, ke dalamnya, atau ia adalah 4 teh. sudu.

Begitu banyak perkara yang berlaku di rumah dengan bahagian dimensi. Minzur perubatan atau syrup kanak-kanak biasanya mempunyai topi volumetrik. Spoon tidak mengukur, mereka semua berbeza. Dan anda boleh mengukur dengan pipet. Dan ya, biasanya ada skala pada botol bayi. Lihatlah di sekeliling rumah, di dapur terdapat beberapa jenis cawan pengukur. By the way, dalam mainan, kanak-kanak sering melihat cawan sebagai minzurks (atau mungkin mereka :-)).

Adalah lebih baik untuk mengukur 20 mililiter dengan satu sudu, kerana hampir ideal untuk ini - standard untuk penghasilan kutleri di negara kita menetapkan bahawa 18 mililiter air patut dalam satu sudu. Dalam sudu rata-rata, 12 ml diperolehi, dalam sudu teh, 5 ml. Nampaknya ia mencurahkan 4 sudu cecair dan anda mendapat 20 mililiter yang diperlukan, tetapi ini tidak begitu. Sesuai untuk mengisi sudu gagal. beberapa bahagian cecair hilang semasa transfusi dan pembasahan, jadi hasil akhir diperoleh dengan kesilapan yang sama seperti ketika menggunakan satu sendok makan.

Ia adalah kesnya, saya ingin tahu berapa banyak air diletakkan dalam satu sudu teh. Ternyata 1 sudu teh air berat 5 ml, tetapi satu sudu - 20 ml (saya mempunyai sudu besar). Oleh itu, untuk mengukur 20 ml anda perlu menggunakan 4 sudu atau 1 sudu. Tetapi sudah tentu kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mengukur bahkan 20 ml, penyimpangan masih akan, tetapi tidak penting.

Anda boleh mengukur topi pengukur dari bawah dadah (sirap), sebagai peraturan, mereka digredkan dan anda dapat mengukur dengan betul 20 ml tepat atau botol bayi untuk campuran, mereka juga mempunyai skala di sisi mereka Dan jika anda memikirkannya, anda boleh memikirkan cara untuk mengukur jumlah bendalir.

20ml berapa banyak sudu

Kadang-kadang anda perlu mengukur cecair dengan teh, pencuci mulut atau sudu. Sebagai contoh, doktor menetapkan ubat untuk anak anda, yang anda perlukan untuk mengambil 1 sudu teh atau sudu 3 kali sehari. Dan di sini anda diseksa oleh soalan: - Berapa banyak ml dalam satu sudu teh? Berapa banyak ml dalam sudu? Kerana dalam arahan untuk ubat ini, dos pada satu masa dinyatakan dengan jelas dalam mililiter. Ibu yang mencintai, takut membahayakan kanak-kanak, diseksa oleh soalan: - Berapa banyak sirap ml dalam satu sudu teh atau ruang makan?

Berapa banyak ml dalam sudu?

Soalan yang sama yang anda mungkin ada semasa penyediaan pelbagai resipi atau mengikuti diet tertentu. Sebagai contoh, resipi menyatakan bahawa anda perlu menambah 20 ml cuka. Berapa banyak cuka dalam sudu? Apa sudu untuk mengukur jumlah bendalir yang diperlukan? Berapa banyak sudu teh yang mengandungi satu sudu, dan adakah ada jenis ketagihan di sini?

Dalam semua buku perubatan dan dapur, anda boleh membaca bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml, dalam satu pencuci mulut - 10 ml dan di ruang makan - 15 ml cecair.

Ia adalah jumlah sudu yang doktor mengajar di sekolah-sekolah perubatan dan, berdasarkan pengetahuan itu, mereka memberi ubat. Walaupun Wikipedia mengatakan bahawa satu sudu standard di negara-negara CIS dan, khususnya, Rusia adalah 18 ml.

Kini kita hanya bercakap dengan mengukur dengan sudu cecair. Tidak ada perbezaan tertentu antara air, cuka dan minyak bunga matahari, apabila dos produk ini dengan sudu. Mereka semua cair. Satu lagi perkara adalah produk pukal - mereka boleh ditaip sama ada dengan slaid atau tanpa slaid. Hasilnya mungkin berbeza secara signifikan, kadang-kadang 2 kali atau lebih.

Oleh itu, hari ini kita tidak akan bercakap mengenai jumlah produk pukal (gula, tepung, soda, garam) dalam satu sudu.

Hari ini di rumah anda ada sudu pengeluar yang berbeza, dibuat dengan piawaian yang berbeza. Oleh itu, bilangan mililit cair yang diletakkan di dalamnya, nampaknya harus berbeza dalam julat yang agak luas. Tetapi tidak. Kesemuanya hampir sama dengan piawaian berikut:

1 tsp = 5ml

1 sudu pencuci mulut = 10 ml atau 2 sudu teh

1 sudu besar = 15ml atau 3 sudu teh

Video Berapa banyak ml dalam sudu?

Harus diingat bahawa kuantiti cairan sedemikian diletakkan dalam semua sudu, dari pengeluar yang berbeza. Tetapi dalam sesetengah ia diletakkan dengan kesukaran dan, hanya kerana undang-undang ketegangan permukaan, sedikit menonjol di atas pinggir sudu. Meningkatkan sudu dengan pengisian sedemikian agar tidak memercikkan air pada prinsipnya adalah mungkin, walaupun ia agak berat, tetapi secara amnya tidak realistik untuk memberi ubat, terutamanya kepada kanak-kanak dengan cara ini. Dan jika anda mencurahkan cecair yang kurang sedikit, maka ia akan menjadi percanggahan dengan resipi.

Atas dasar ini, ia mungkin hanya sebagai usaha terakhir untuk mengukur jumlah cecair dalam sudu.

Oleh itu, kami mengesyorkan mengukur ubat-ubatan yang diambil dengan bantuan alat ukur suntikan, yang disertakan bersama ubat-ubatan cecair - sirap dan ubat-ubatan. Anda juga boleh mengukur jumlah ubat cair dengan picagari pakai buang. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan dos yang diperlukan. Ini amat penting ketika mengambil ubat untuk kanak-kanak.

Untuk pembuangan cecair yang betul di dapur, kami mengesyorkan membeli satu set sudu pengukur standard.

Anda juga boleh menguji satu sudu dari rumah anda. Tentukan dengan bantuan picagari, jumlah ml yang dimasukkan ke dalam dirinya, tandakan dengan tanda khas dan letakkan di tempat tertentu.

Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kesilapan besar dalam dos dengan sudu.

Berapa gram setiap sudu

Untuk menentukan seberapa banyak gram dalam satu sudu besar bahan makanan pukal, pepejal atau cair, anda harus mempunyai meja istimewa yang menyenaraikan nilai berat produk yang paling popular, yang paling sering digunakan dalam memasak.

Untuk penyediaan hidangan yang lazat dan sihat diperlukan bukan sahaja untuk menggunakan produk yang berkualiti, tetapi juga untuk memerhatikan nisbah ramuan. Tetapi tidak setiap rumah dapur mempunyai skala khusus. Lebih cepat dan lebih mudah menggunakan alat pengukur biasa, seperti satu sudu, sebagai alat pengukur.

Jadual Pematuhan

Semua resipi yang dicetak dalam buku masakan atau di laman web yang khusus untuk memasak, mengandungi maklumat mengenai nisbah berat bahan-bahan yang digunakan. Makanan yang berbeza dapat diukur dengan cepat dengan sendok makan biasa atau sendok teh, mengetahui berapa banyak produk makanan memasak.

Peringatan sedemikian berguna harus digantung di dapur setiap suri rumah, membantu dia dengan cepat mengukur jumlah produk tertentu. Ini akan mempercepat penyediaan sarapan, makan tengahari dan makan malam dan meningkatkan rasa mereka. Mengetahui dengan tepat berapa banyak makanan ini atau jenis makanan dalam satu sudu, walaupun seorang koki yang baru tidak akan pernah membuat kesilapan dalam dos.

Produk yang berbeza mempunyai kepadatan yang berbeza dan penghunian yang berlainan, yang memberi kesan kepada berat badan mereka. Satu sudu telah lama menjadi ukuran sejagat untuk menentukan jumlah berat badan, yang tidak kalah dengan berat dari segi ketepatan pengukuran. Semua ramuan pukal dikira berdasarkan slaid semulajadi, yang diketik semasa pengisian biasa sudu.

Jadual nisbah berat untuk satu sudu

Berapa banyak gram dalam satu sudu

Bukan sahaja muda, tetapi juga suri rumah yang berpengalaman akan membantu menimbang satu sudu. Berapa gram atau ml ia mengandungi tidak bergantung kepada jumlah sudu, yang, walaupun dengan bentuk yang berbeza, tetap sama, tetapi pada jenis produk cecair atau cecair.

Mereka boleh mempunyai granulariti dan ketumpatan yang berbeza, yang mempengaruhi "penempatan" mereka dalam satu sudu. Sesetengah komponen hidangan, seperti tepung gandum atau gula tepung, mempunyai pengisaran yang sangat halus, jadi mereka memegang lebih banyak dalam sudu. Walau bagaimanapun, ketumpatan produk tersebut tidak begitu tinggi, jadi mereka akan mempunyai berat kecil dalam alat ukur seperti itu.

Produk cecair juga mempunyai ketumpatan dan kelikatan yang berbeza, yang memberi kesan kepada berat badan mereka apabila menggunakan pinggan mangkuk sebagai meter. Nyonya rumah hanya perlu tahu mengenainya dan mengambil dengan meja pivot dengan menggunakan satu sudu sebagai ukuran berat untuk pelbagai bahan makanan, termasuk produk yang paling popular atau yang sering digunakan untuk membuat makan tengahari dan makan malam buatan sendiri.

Tanpa tepung, mustahil untuk memasak pastri, yang memerlukan sejumlah besar produk pukal ini. Dalam kes ini, sebagai bekas yang mengukur, anda boleh menggunakan cawan atau cup pengukur istimewa.

Sudu meja akan membantu mengukur sebilangan kecil tepung apabila anda perlu memasak:

 • sos;
 • memanggang roti bakar atau kek keju;
 • sup krim;
 • custard atau hidangan lain, yang ditambah untuk menebal tepung.

Manka

Semolina yang berguna dan lazat boleh dimasak dengan betul hanya jika anda menyimpan nisbah susu dan semolina yang tepat. Jika cecair boleh diukur menggunakan kaca, maka tidak semestinya mungkin untuk menentukan jumlah semolina dengan tepat. Munk membengkak dalam susu panas, dan jika terdapat ralat dalam nisbah produk, bubur ternyata terlalu tebal dan tidak enak.

Jika anda tahu berapa banyak gr dalam satu sudu mengandungi semolina, anda boleh memasak sarapan pagi yang lazat dan kaya. Adalah cukup untuk ingat bahawa dalam satu sudu semolina ia sesuai 20-25 g.

Butter

Jika mentega berat digunakan, maka memasak dengan penggunaannya akan sangat mudah jika anda tahu bahawa 20 gram patut dalam satu sudu dalam bentuk pepejal, dan 17. dalam mentega cair. Mengetahui berapa gram mentega dalam satu sudu, anda boleh dengan cepat mengira berat untuk hidangan tertentu.

Minyak bunga matahari

Apabila menimbang minyak sayuran sedemikian rupa, perlu diingat bahawa ia harus tanpa sedimen, jika tidak, beratnya akan meningkat, dan nisbah bahan akan terganggu. Perlu juga diingatkan bahawa apabila disejukkan, berat badannya berkurang, jadi produk sebegini harus ditimbang hanya apabila mencapai suhu bilik.

Gula

Produk ini sering digunakan sebagai garam. Gula dimasukkan ke dalam penaik, dan juga ditambah dalam kuantiti kecil untuk menambah rempah dan menonjolkan kecerahan rasa dalam hidangan yang berbeza:

 • salad;
 • mengisi minyak;
 • tampalan;
 • jeruk dan persiapan;
 • kursus kedua;
 • minuman buah-buahan dan minuman lain.

Sentiasa ingat berapa gram gula dalam satu sudu yang akan membantu meja dari buku masakan atau sumber Internet tematik. Perlu diingatkan bahawa gula menyerap air dengan baik dan meningkatkan ketumpatannya, yang menyebabkan penurunan dalam jumlahnya dengan berat yang sama.

Hampir semua hidangan dalam proses memasak perlu garam. Nisbah tepat pada garam hingga jumlah hidangan akan membolehkan anda mencipta pelbagai rasa yang cerah, menghindari nedosola dan makanan garam. Apabila menimbang sesuatu produk itu perlu diingat bahawa ia mempunyai kadar yang berat.

Dalam satu sudu dalam bentuk kering ia memegang 25-30 g. Berat garam mungkin berbeza-beza bergantung kepada pengisaran, iaitu jenis 1 atau 2. Sekiranya sudu itu berselerak dengan slaid besar, maka berat garam kemudiannya mencapai 30-35 g.

Tidak seperti produk likat lain, madu berat. Dalam satu sudu, beratnya adalah 40 g Untuk menentukan berat badan dengan tepat, madu manisan itu perlu dicairkan dalam tab mandi air. Ini akan memudahkan pengiraan jumlah beratnya dalam penyediaan konfeksi dan hidangan lain yang memerlukan penggunaannya.

Cuka

Cuka diletakkan dalam saus dan salad dressings, dalam penyediaan sayur-sayuran dan sayur-sayuran dalam tin, serta memadamkan soda dalam penyediaan adunan. Dalam satu sudu ia memegang 10 g Apabila mengukur, perhatikan kepekatan produk ini, yang boleh dari 6 hingga 9%.

Produk lain

Mengukur berat bahan dalam memasak dengan satu sudu akan membolehkan pemula dan suri rumah yang berpengalaman untuk mencipta bukan sahaja hidangan lazat, tetapi juga sihat. Anda boleh mengukur produk lain dengan alat pemotong ini, mengetahui bahawa ia datang dengan slaid:

 • koko - 30 g;
 • granul gelatin - 15 g;
 • air - 12 g;
 • beras - 17 g;
 • yis kering - 11 g;
 • kopi sederhana-20 g;
 • susu lembu - 13 g;
 • serbuk kayu manis - 20 g;
 • kacang tanah - 12 g;
 • herba kering, teh - 6 g;
 • herba mentah - 10 g.

Ibu rumah tangga boleh membuat jadual mereka sendiri dari jumlah bahan makanan yang berbeza, menggunakan nisbah cermin mata dan sudu, menulis berapa banyak yang sesuai di dalam kaca. Mengetahui jumlah bekas kaca yang besar dan jumlah sudu di dalamnya, ada kemungkinan untuk mengira dengan tepat nisbah komponen makanan tertentu dalam resipi tertentu.

Rahsia menimbang produk tanpa berat

Lebih mudah untuk menyediakan makanan lazat tanpa menggunakan skala dapur, mengetahui berat badan purata sejumlah produk. Petunjuk adalah seperti berikut:

 • telur ayam kecil - 50-55 g;
 • kuning telur - 15 g;
 • protein - 35 g;
 • telur ayam biasa 55-65 g;
 • telur besar - 65-70 g;
 • rata ubi kentang - 150-200 g;
 • bawang sederhana - 150 g;
 • cengkih bawang putih kecil - 5 g.

Kesimpulannya

Apabila menggunakan pinggan mangkuk untuk mengira berat bahan-bahan yang disenaraikan dalam resipi, harus diingat bahawa jumlah gelas dan sudu mungkin berbeza-beza bergantung kepada bentuk dan saiznya, supaya mereka dapat menyesuaikan jumlah produk yang berbeza. Sekiranya anda perlu membuat pengiraan yang tepat, anda boleh membeli cawan dan skala pengukur masakan di kedai khusus.

Bagaimana untuk menangani "garam garam"?

Salah satu bahan yang paling dicari dalam memasak adalah garam meja biasa. Ia adalah komponen yang memerlukan dos yang tepat.

Cara termudah untuk mengukur satu sendok teh. Dan jika berat badan ditetapkan sehingga gram, bagaimana untuk keluar dari keadaan? Ia sangat mudah, anda perlu tahu berapa gram garam dalam satu sudu teh (standard)?

Ia seolah-olah asas, tetapi hanya sedikit orang yang tahu jawapan kepada soalan ini. Selain itu, garam adalah pengisaran yang berlainan - besar dan kecil. Ya, dan anda boleh memasukkannya dengan cara yang berbeza - siram dengan tepi atau dengan tambahan - "dengan slaid."

Berapa banyak "gantung dalam gram"

Adalah mudah diingat bahawa dalam sudu teh biasa mengandungi 7 gram kristal garam pukal. Ini adalah jika ia sederhana atau kecil.

Peranti yang "dipasang di atas" yang sama akan "tarik" 10 gram. Kristal kasar lebih berat dan lebih besar. Dalam satu sudu teh mereka kurang, hanya 5 gram.

Perlu diingatkan bahawa resipi biasanya menggunakan dosis lalai "dengan slaid."

Dalam satu lagi penjelmaan, biasanya menunjukkan "sudu tanpa bahagian atas", "sudu tidak lengkap" atau hanya "1 sudu kecil". Berapa banyaknya - anda sudah tahu.

Hampir semua jenis adunan meletakkan garam untuk meningkatkan rasa dan strukturnya.

Selalunya dalam resipi penaik tidak menunjukkan ukuran volum produk pukal, dan berat badan. Mengetahui berapa banyak produk dalam satu sudu, anda tidak akan merosakkan kek, biskut atau pai lazat.

Dalam boa - 38 burung kakak tua, dan berapa banyak sudu di ruang makan?

Apa yang harus dilakukan jika dalam komposisi produk jumlah garam ditunjukkan dalam sudu, dan anda hanya mempunyai teh di hujung jari anda? Setuju, dalam kehidupan, situasi yang paling tidak diingini adalah mungkin.

Gunting rambut ini "dengan atas" memegang 30 g rempah ratus, tanpa kehidupan seolah-olah segar. Berat kristal besar masing-masing ialah 20 g.

Oleh itu, mudah untuk mengira bahawa berat satu sudu garam adalah 3 sudu teh (10 + 10 + 10 = 30).

Untuk kejelasan, kami membentangkan jadual. Ia boleh disimpan dan digunakan seperti yang diperlukan.

Garam halus atau sederhana:

Garam kasar:

Mengetahui bahagian umum, mudah untuk menentukan bilangan rempah yang paling biasa. Sebagai contoh, anda perlu mengukur 2 g.

Kami mempunyai garam halus, yang bermaksud dalam satu sudu teh - 10 g.

Oleh itu, kami mengambil bahagian 1/5.

Seperti biasa licik setiap hari, akan membantu untuk tidak berfikir terlalu banyak dengan rempah ratus. Selain itu, menurut kebijaksanaan yang popular, "peresal berada di belakang dan tidak diasaskan di atas meja." Kekurangannya mudah untuk dibaiki, tetapi lebihan itu hampir mustahil.

Semua cara dengan penambahan air atau beras dalam beg linen, yang harus mengeluarkan lebihan garam - tidak begitu berkesan. Adalah lebih baik untuk mematuhi langkah itu dengan segera.

Di samping itu - video kecil mengenai topik artikel.

Berapa gram produk dalam satu sudu?

Untuk kekurangan skala dapur, alat yang tersedia, seperti sudu, akan membantu mengukur jisim yang diperlukan. Perasa pukal (garam, gula) biasanya diukur dalam sudu dan sudu. Perlu diingat bahawa mengikut standard untuk mengukur mengambil satu sudu bukit. Sangat jarang garam diukur hanya di tepi bekas. Jika anda perlu mengambil satu sudu garam tanpa slaid, ia pasti ditunjukkan dalam resipi.

Jadi, dalam 1 sudu tanpa tepung mengandungi 25 gram garam batu. Sekiranya anda menambah garam tambahan pada hidangan yang sama, jumlahnya sedikit sebanyak - 22 gram. Jika anda mengukur satu sudu garam (batu) dengan gunung, jumlahnya akan 30 gram. Juga, adalah penting untuk mengetahui ukuran nilai garam seperti:

 • 1 sudu teh (tanpa slaid) - 8 gram garam batu;
 • 1 sudu teh - 7 gram garam Tambahan;
 • 1 sudu teh (dengan bukit) - 12 gram garam batu;
 • 1 sudu teh - 10 gram garam Tambahan;
 • 1 gelas faceted - 240 gram garam;
 • 1 gelas dengan dinding nipis - 300 gram garam.

Berapa banyak sudu di dalam 100, 200, 300 gram perasa?

Untuk penyediaan beberapa hidangan (acar, pemeliharaan) memerlukan sejumlah besar garam. Oleh itu, ia tidak akan berlebihan untuk mengetahui berapa banyak sudu yang sesuai dengan garam yang berbeza. Oleh itu, 50 gram garam akan muat 1 sudu (dengan tanggul), dan sudu yang sama, tetapi tanpa slaid. Maklumat ini sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai skala dapur atau mengukur kaca. Tetapi satu sudu boleh didapati di mana-mana pelayan wanita.

Perlu diingati nilai-nilai ini:

 • 60 gram garam - 2 sudu besar (besar) sudu;
 • 80 g - 2 sudu makan penuh dan 1 sudu besar, hanya dipenuhi dengan penuh;
 • 100 g - 3 sudu penuh dan 1 sudu teh penuh;
 • 120 g - 4 sendok besar yang besar;
 • 150 g - 5 sudu besar;
 • 170 g - 5 sudu penuh dan 1 sudu makan, hanya dipenuhi dengan penuh (tanpa benteng);
 • 180 g - 5 sudu besar;
 • 200 g - 6 sudu besar dengan slaid (penuh) dan 1 sudu besar tanpa slaid;
 • 300 g - 10 sudu besar dengan pukal;
 • 400 g - 13 sudu besar dan 1 sudu teh dengan gunung.

Petua berguna mengenai penggunaan garam

Tidak semua suri rumah tahu beberapa cara untuk menggunakan perasa ini. Oleh itu, jika anda perlu menjimatkan masa, air mendidih dengan lebih cepat, tambah garam pada mulanya, walaupun dalam cecair sejuk. Perasa mempercepat proses pemanasan. Juga, tambah garam apabila telur mendidih, anda boleh mencapai kekuatan kulit telur. Jadi, dalam proses mendidih, mereka tidak akan retak dan tidak akan mengalir keluar.

Garam dan kentang adalah pelik. Jika anda membuat kentang tumbuk, semasa memasak kentang, garam ditambahkan pada awalnya. Jadi, perasa ini membawa kepada memasak kentang yang cepat. Sekiranya anda perlu mendapatkan keseluruhan sayur-sayuran, kentang dipasarkan pada akhir memasak. Begitu juga dengan kentang goreng - masin pada akhir, sudah dalam bentuk siap.

Garam sempurna menyerap semua bau luaran. Oleh itu, untuk membersihkan peti sejuk aroma luaran, anda perlu meletakkan rak campuran garam dan soda. Setiap wanita biasa dengan keadaan ini, apabila selepas makan malam, tangannya masih bau bawang putih atau bawang panjang. Anda boleh menyingkirkan masalah ini dengan menggosok tangan anda dengan campuran cuka dan garam.

Dan hanya secubit perasa boleh menghilangkan kesan segar, bahkan dari wain. Ini adalah tipu muslihat putih yang luar biasa dan sangat berguna. Tetapi penting untuk diingat bahawa penyalahgunaan garam boleh mencetuskan perkembangan penyakit tertentu. Purata pengambilan harian garam untuk orang dewasa tidak boleh melebihi 5 gram.

Taburkan: berapa ml dalam satu sudu, satu jadual jumlah keluaran cair dalam mililiter

Anda tahu bahawa jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan lazat ditunjukkan dalam semua resipi masakan. Tetapi kehadiran skala dapur, sudu ukur atau kaca ukuran untuk mengukur dengan tepat perkadaran produk tidak selalu di bawah tangan tuan rumah.

Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini, bagaimana untuk mengukur bahagian produk yang diinginkan? Tidak masalah! Jika anda menggunakan pisau makan yang biasa dan tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu atau sudu teh.

Kami akan secara konsisten mempertimbangkan jumlah satu sudu dan satu sudu teh, berapa ml dalam satu sudu air, cuka, minyak dan sirap.

Sudu meja: jumlah

Kutub yang paling biasa adalah sudu! Dengan bantuannya, kita makan segalanya - sup, sup, bubur, jem dan jem. Selain itu, sejarah penampilan sudu berasal dari penampilan garpu dan pisau. Ini adalah peranti tertua.

Sebelum ini, sudu dibuat daripada tanah liat, kayu, kemudian gangsa dan logam. Kini mereka diperbuat daripada keluli tahan karat.

Meja sudu terdiri daripada tiga jenis utama: besar (meja), pencuci mulut dan teh. Tambahan pula, orang ramai datang dengan lebih banyak jenis sudu: bar, untuk buah zaitun, kaviar, nominal, cenderahati dan lain-lain.

Hari ini anda akan belajar bagaimana untuk mengukur banyak makanan dengan sudu biasa. Sudah tentu, di negara-negara yang berbeza jumlah kuih sendi boleh berbeza-beza, sebagai contoh, dalam:

 1. USA ialah 14,95 ml.
 2. Great Britain - 13.8 ml.
 3. Rusia, keupayaannya ialah kira-kira 14 hingga 20 ml.

Ia perlu menjelaskan, kerana jumlahnya, dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, satu sudu mengandungi 16 mililiter minyak bunga matahari, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Sekarang lihat jadual, di mana beratnya diberikan dalam 1 sudu besar. l:

Sudah tentu, ia adalah yang paling mudah untuk mengukur cecair, walaupun mereka berbeza dan secara kondisional membezakan jenis berikut:

 1. benar (air, wain, cuka);
 2. padat (susu, krim, sirup, madu dalam bentuk cair);
 3. campuran tebal (krim masam, pes tomato, susu pekat).

Juga sudu datang dalam pelbagai bentuk. Mana-mana kita di dapur mempunyai beberapa set yang berbeza secara visual dan dalam jumlah.

Untuk mengetahui keupayaan sudu, terdapat beberapa cara. Yang paling mudah ialah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan yang dilampirkan pada sirap. Pertama, ukur cecair dengan bekas plastik yang diukur, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Oleh itu, anda akan mengetahui jumlah ml produk yang paling tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda, kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Air: berapa ml dalam satu sudu

Di atas semua tempat masakan untuk memasak, diberikan jumlah sebenar air mililiter. Terutama kerana anda perlu mematuhi ketat resipi semasa memasak makanan bayi, baking (kek, kek cawan).

Pastikan untuk mengetahui berapa banyak air dalam satu sudu. Oleh itu, satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Selain itu, berat air adalah sama dengan jumlahnya (diketahui dari kursus fizik sekolah) - 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Cuka: berapa banyak dalam satu sudu susu

Cuka meja dalam resipi ditunjukkan dalam mililiter, tidak sukar untuk mengukurnya. Kerana ia adalah cecair sejati, di mana jisim adalah sama dengan isipadu.

Dalam satu sudu adalah kira-kira 15 ml cuka. Dia adalah pakaian yang hebat dan pengawet. Memelihara bahagian yang tepat membolehkan tuan rumah berjaya memelihara makanan, memasak pastri, salad, sos, daging bakar, sayur-sayuran dan ikan.

Mentega: berapa ml dalam 1 sudu besar

Anda perlu mempertimbangkan jenis minyak, jika anda ingin tahu berapa ml itu dalam satu sudu. Satu peranti besar mungkin mengandungi pelbagai jenis produk ini mengikut jadual berikut:

Memelihara perkadaran resipi itu akan membolehkan tukang masak berjaya menyiapkan salad, pizza, goreng dan banyak pencuci mulut. Perlu diingat, anda tidak boleh goreng dalam minyak biji rami dan isi dengan hidangan panas (apa-apa kesan haba memusnahkan minyak rami). Ia digunakan dalam bentuk mentah.

Sirap: berapa ml dalam satu sudu

Sekiranya seseorang berpegang teguh kepada pemakanan, diet khas, mengira BJU atau nilai tenaga produk, atau dengan teliti mengikuti arahan untuk resipi, sirap gula perlu diukur dengan tepat.

Dan lebih mudah untuk melakukannya dengan satu sudu, dan bukan satu gelas. Menggunakan meja khas, anda boleh mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu seberat 22 gram.

Teh sudu dan sudu makan: jumlah

Di rumah di dapur, selalu perlu diketahui apabila memasak jumlah teh dan sudu. Di dalam jadual masakan khas kuantiti untuk produk kering dengan slaid dan tanpa ia ditunjukkan.

Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang paling biasa digunakan. Jadi dipercayai bahawa dalam 1 sudu kecil. - 5 ml, dan dalam 1 sudu besar. l - 15

Mengetahui berapa banyak ml mengandungi peralatan dapur yang paling mudah dan paling murah, ditambah dengan meja memasak, dalam mana-mana, anda akan memasak hidangan lazat yang paling rumit.

Walau bagaimanapun, dalam amalan masakan, terdapat beberapa nuansa yang menjejaskan ketepatan pengukuran. Tiba-tiba, bentuk dan kedalaman peranti adalah berbeza. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil untuk meminimumkan kesilapan.

Nilai yang lebih besar lebih baik ditimbang oleh skala dapur. Dan dalam pembuatan ubat-ubatan rumah tangga, tincture dan kosmetik menggunakan bekas dengan bahagian - alat pengukur yang tepat. Lagipun, apa-apa penyelewengan dari resipi mungkin penting.

Berapa banyak cecair dalam satu sudu dalam ml

Tonton video di saluran "Jurnal Bagaimana untuk melakukan segalanya sendiri." Dan jelas tahu berapa ml cecair diletakkan dalam teh, pencuci mulut dan sudu - ini adalah air, cuka, dan minyak bunga matahari.

Ini akan membantu dengan betul dos sirap batuk kepada kanak-kanak dan betul menyediakan resipi di mana anda perlu tahu berapa banyak cuka dalam satu sudu teh.

Berapa banyak ml di ruang makan dan satu sudu teh?

Kutleri mempunyai pelbagai fungsi yang cukup luas. Hal ini berlaku terutamanya dari sudu, yang bukan hanya boleh mengambil makanan cair, tetapi juga digunakan sebagai kapasiti yang diukur dalam mililiter, ketika itu bukan soal volume besar. Kami telah menyediakan jadual, berapa ml. makanan yang berlainan yang diletakkan dalam satu sudu, berapa ml. diletakkan di dalam pencuci mulut dan teh.

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu?

Standard, satu sudu mempunyai panjang 20 cm, satu sudu menu 21 cm. Sudah tentu, angka-angka ini bersyarat dan boleh berubah-ubah, seperti sudu makan mempunyai bentuk dan reka bentuk yang berbeza. Saiz mereka juga memberi kesan kepada negara asalnya. Jadual yang ditempatkan di bawah ini dibentuk daripada petunjuk jumlah isi padu-menu standard bentuk Eropah, yang kini diterima digunakan di Rusia sebagai kantin.

Apa lagi yang penting? Bahan-bahan dalam mililiter yang ditunjukkan dalam jadual diisi ke tepi-tepi "cawan "nya. Sangat sukar untuk mengambil sudu yang "penuh" tanpa menumpahkan kandungannya. Dan untuk menggunakan sudu sebagai objek pengukur, 1-3 ml dari jumlah yang dinyatakan dalam jadual hendaklah dikeluarkan.

Ia juga perlu mengambil kira bahawa cecair sendiri mungkin mempunyai kepadatan yang berbeza dan ini juga memberi kesan kepada bilangan mililiter. Sebagai contoh, air adalah konsistensi bendalir, minyak sayuran adalah konsistensi yang padat, krim masam adalah konsistensi yang tebal. Konsistensi cairan bahannya mempunyai nilai mutlak dan hampir selalu sama dengan 18 ml (di ruang makan). Konsistensi produk itu tebal dan padat, menyiratkan slaid kecil, dan oleh itu isipadu dalam ml. mungkin berbeza sekali.

Berapa banyak ml. dalam satu sudu produk - jadual:

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu

Sekiranya anda perlu mengukur bilangan ramuan dengan tepat, gunakan jadual Layfhaker.

Dalam satu sudu - 15 mililiter, dan dalam teh - 5 mililiter.

Sekiranya anda tidak perlu mengukur sejumlah besar ramuan, cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan sudu biasa atau sudu teh.

Produk cecair, seperti susu atau minyak sayuran, anda perlu mengisi cermin mata dan sudu sepenuhnya, hingga ke tahap yang lebih tinggi. Produk kental - krim masam, susu pekat, jem atau sirap - gunakan atau sudu dengan sudu dengan slaid. Produk pukal, seperti tepung atau croup, tidak perlu dipotong atau digoncang. Sebaliknya, mereka juga lebih baik daripada jumlah kaca atau sudu.