Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh

5 mililiter ialah isipadu sudu teh apabila mengukur cecair (air atau sirap).

5 mililiter adalah jumlah sudu teh

Adalah penting untuk diingat bahawa penunjuk isipadu dan berat badan tidak selalu bertepatan - perkara penting yang anda sukai. Minyak sayuran dalam satu sudu teh akan menjadi 5 mililiter, dan beratnya akan menjadi 5.5 gram. Tetapi berat air dan sirap dalam satu sudu akan betul-betul sepadan dengan isipadu - 5 ml = 5 g.

Ini menarik!

Maklumat mengenai jumlah atau berat badan sangat berguna bagi mereka yang suka memasak mengikut resipi yang tepat dan rumit. Lagipun, selalunya dalam resipi anda boleh membaca "tambah 30 g minyak sayuran", dan, mengetahui berat produk dalam satu sudu teh, anda boleh mengukur amaun yang betul. Sudah tentu, dengan kehadiran kaca mengukur khas, minyak juga boleh diukur, tetapi, anda lihat, lebih mudah untuk melakukan ini dengan sudu.

Satu peringatan: bercakap mengenai jumlah cecair dalam satu sudu, tidak ada keraguan bahawa ini adalah nilai yang kurang tepat. Lagipun, tidak seperti produk "pukal", cecair (minyak air, minyak sayuran, sirap) tidak boleh dibungkus "dengan slaid" atau "tanpa slaid".

4 ml berapa banyak

Bagaimana untuk mengukur 4 ml air adalah berapa banyak titis, LIHAT JADUAL 1, dos dalam mililiter, bilangan titis air dalam 4 ml (mililiter).

Terdapat kaedah anggaran cara mengukur 4 ml (mililiter) air dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter dan titisan. "Berehat" dalam jumlah 1 drop. Berapa banyak titis dalam 4 ml (mililiter) air ditunjukkan dalam jadual. Jangan lupa bahawa bagaimana cara mengukur dengan tetes tidak hanya perkiraan, kerana ia bergantung pada bentuk lubang di dalam kapal, tetapi ia berfungsi paling baik hanya untuk air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang tepat ialah kaedah pengukuran. Kaedah, yang diukur, mempunyai ciri metodologi tersendiri. Ia digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri-ciri kaedah makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml dan titisan dianggap paling terperinci, tepat dan betul, tidak ada titisan yang dimaksudkan, iaitu, yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan anda sendiri mungkin sedikit berbeza dalam saiz, kelantangan dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap tepat kerana kaedah ini berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, bilangan titisan adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual 1.

Empat, 4 ml (mililiter) air ialah berapa gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram? Untuk air, ia adalah untuknya dan hanya ada nisbah yang sangat mudah dari berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan distilasi, maka bilangan gram (g, g) dalam 4 ml air akan berbeza daripada gram yang ditetapkan dalam Jadual 1. Bagi keadaan hidup apabila kita memerlukan pengiraan anggaran jumlah g air, dos dalam gram atau anggaran satu bahagian dalam gram, pilihan yang betul adalah menggunakan data rujukan pada bilangan gram (g, g) dari jadual 1.

Empat, 4 ml (mililiter) air ialah berapa sentimeter padu (cm3, cm padu).

Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dan sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal., bahan pukal, gas, wap dan sebagainya. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Bagaimanapun, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menunjukkan dalam jadual bilangan sentimeter air padu dalam 4 mililiter dalam lajur yang berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah.

Empat, 4 ml air - berapa sudu sudu besar dan sudu teh.

Sudu, kedua-dua meja dan sudu, walaupun kapasiti mereka dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua pinggan mangkuk. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu meja dan teh digunakan secara aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya ialah: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, selalu ada cukup. Secara semulajadi, kita tidak dapat "mengelilingi" ia dengan menentukan kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh dalam jadual. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui slash. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak mudah dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dari kaedah ini menjadi agak kecil. Bermakna, kecil berbanding dengan serbuk dan bahan berbutir. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membuat slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam air sudu, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu teh, ditinggalkan secara berani. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

Empat, 4 ml air - berapa liter (l).

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Kami tidak memberikan bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3) di dalam jadual sebagai ruang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 4 ml air kita menyatakan dalam jadual berapa banyak ia adalah liter (l). Iaitu, tidak perlu untuk menterjemahkan atau menukar mililiter kepada liter, anda boleh mengetahui jumlah liter (l) dari data rujukan.

Empat, 4 ml air - berapa gelas kapasiti piawai 250 mililiter dan gelas faceted standard sebanyak 200 ml.

Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air di rumah. Apabila jumlah air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan gelas. Anda boleh menggunakan cawan untuk mengukur bahagian cecair, jika anda tahu kapasiti mereka. Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk gelas kaca dibuat untuk menahan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat dua jenis cermin kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, ia bukanlah bentuk yang paling penting untuk mengukur bahagian, tetapi hakikat bahawa gelas mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. Empat, 4 ml air - berapa titisan, sudu besar, sudu teh, sentimeter kubik (cm3), liter, gram (g, g) dan gelas (kapasiti 200, 250 ml).

Berapa banyak titis dalam satu sudu teh dan sudu: ubat, larutan, berwarna, cair. 20, 25, 30, 40, 50 tetes: ini adalah berapa banyak dalam satu sudu teh. Cara mengukur titis dalam sudu tanpa pipet dan dispenser titisan

Berapa banyak titis dalam 1 ml? Berapa banyak titisan yang boleh muat dalam satu sudu teh dan meja? Bagaimana untuk mengukur titis dalam sudu tanpa pipet? Berapa banyak tetes dalam satu sudu ubat dan cecair? Berapa banyak tetes dalam satu sudu teh alkohol berwarna? Persoalan-persoalan ini, sebagai peraturan, timbul semasa mengambil persediaan cecair perubatan, dibeli tanpa pipet yang jatuh, ketika mengambil rumah ubat kulit, ketika mempersiapkan hidangan masakan rumah, dan ketika menjatuhkan obat-obatan rumah.

Bagaimana untuk mengukur jumlah titis yang betul apabila tiada pipet di rumah? Mengetahui sejauh mana satu drop dalam 1 ml, berapa banyak tetes dalam satu sudu teh dan satu sudu, cecair boleh diukur dengan sudu biasa - satu sudu teh dan satu sudu.

Nasihat dari Cook Wonderful. Ingat! Jumlah satu sudu teh standard adalah 5 ml. Satu sudu akan dicampur dalam 15 ml, iaitu 3 kali jumlah sudu teh. 1 (satu) sudu pencuci mulut = 10 ml.

Berapa banyak dalam 1 (satu) ml (mililiter) jatuh

Untuk mengetahui berapa banyak mililiter dalam pelbagai volum kecil, anda perlu tahu berapa banyak tetes dalam mililiter. Jumlah purata satu drop adalah:

 • Dalam industri farmaseutikal, jumlah larutan air dan akueus dikira dengan langkah ini: 1 drop = 0.05 ml.
 • Dalam larutan alkohol dan alkohol - sebatian alkohol herba, ubat berasaskan alkohol: 1 drop = 0.02 ml.

Jika anda mengira kejatuhan mililiter oleh penurunan, maka satu mililiter cecair mengandungi:

 • dalam 1 ml air atau larutan berair 20 titisan;
 • dalam 1 ml penyelesaian alkohol 40 titis.

Berapa banyak titisan cecair dalam satu sudu teh

 • Dalam 1 sudu teh mengandungi 100 titik larutan air atau air.
 • Dalam satu sudu teh 200 larutan penyelesaian alkohol.

Berapa banyak tetes dalam satu sudu

 • Dalam 1 sudu besar 300 titis air.
 • Dalam satu sudu 600 tetes penyelesaian alkohol.

Berapa banyak titik dalam jumlah tertentu dalam mililiter

 • 100 ml ialah berapa titisan? 100 ml = 2000 tetes larutan berair = 4000 tetes larutan alkohol.
 • 50 ml - berapa titisan? 50 ml = 1000 tetes larutan berair = 2000 tetes larutan alkohol.
 • 30 ml - berapa banyak titisan? 30 ml = 600 tetes larutan berair atau air = 1200 tetes larutan alkohol.
 • 20 ml - berapa banyak titisan? 20 ml = 400 titisan air atau larutan berair = 800 larutan larutan alkohol.
 • 10 ml ialah berapa titisan? 10 ml = 200 titis larutan berair = 400 larutan larutan alkohol.
 • 5 ml - berapa titisan? 5 ml = 100 larutan larutan berair = 200 larutan larutan alkohol.
 • 4 ml - berapa titisan? 4 ml = 80 tetes larutan berair = 160 larutan larutan alkohol.
 • 3 ml adalah berapa banyak titisan? 3 ml = 60 titis air atau larutan berair = 120 larutan larutan alkohol.
 • 2 ml adalah berapa banyak titisan? 2 ml = 40 titis larutan berair atau air = 80 larutan larutan alkohol.
 • 0.5 ml - berapa banyak titisan? 0.5 ml = 10 larutan larutan berair atau air = 20 larutan larutan alkohol.

Bagaimana untuk mengukur titis dengan satu sudu teh. 20, 25, 30, 40, 50 tetes: ini adalah berapa banyak dalam satu sudu teh

Bagaimana untuk mengukur jumlah yang betul titisan sudu teh? Mengukur titisan dengan satu sudu teh adalah sukar, adalah mustahil untuk mencapai pengukuran yang tepat, terutamanya apabila anda perlu mengukur sedikit titisan. Pengiraan dalam jadual adalah anggaran, pengiraan menunjukkan air atau penyelesaian berair.

 • 20 titis adalah berapa dalam satu sudu teh. 20 tetes = kelima daripada sudu teh.
 • 25 titis adalah berapa dalam satu sudu teh. 25 tetes = seperempat sudu teh.
 • 30 titis adalah berapa banyak dalam satu sudu teh. 30 tetes = satu pertiga daripada sudu kecil.
 • 40 tetes adalah berapa banyak dalam satu sudu teh. 40 tetesan = dua perlima sudu teh.
 • 50 titis adalah berapa banyak dalam satu sudu teh. 50 tetes = setengah sudu teh.

Berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan satu sendok teh semangat berwarna Echinacea, Ambrobene, tincture Motherwort, Corvalol, Valerian, Eleutherococcus

Kami membeli sebatian alkohol di farmasi, membawanya pulang, membuka bungkusan, tetapi tidak ada pipet. Bagaimana cara mengambil ubat mengikut arahan, jika tidak ada dispenser, bagaimana untuk mengukur titisan ubat? Berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan alkohol dalam tin alkohol Echinacea, Ambrobene, Motherwort, Corvalol, Valerian, Eleutherococcus tinctures?

Untuk mengetahui 1 ml adalah berapa banyak tetes atau berapa banyak tetes setiap mililiter, anda perlu bayangkan apa titisan itu. Penurunan adalah isipadu kecil cecair. Seperti yang anda ketahui, titisan biasanya digunakan dalam kosmetologi, farmakologi sebagai satu unit untuk mengukur jumlah cecair: kosmetik, tinja perubatan.

Cecair yang berlainan mempunyai berat dan isipadu yang berbeza. Petunjuk berat dan jumlah cecair bergantung kepada ketebalan, kelikatan dan konsistensi mereka. Selain ketumpatan cecair, ketebalan titisan itu sendiri akan mempengaruhi bilangan titisan. Bagaimana untuk mengira berapa banyak yang anda perlukan untuk meneteskan titisan ubat perubatan untuk mendapatkan kesan terapeutik ubat dan tidak membahayakan tubuh. Berapa banyak ml dalam satu titisan, berapa banyak dalam satu sudu teh jatuh dan satu meja.

Kami cadangkan menggunakan jadual dengan pengiraan yang betul:

 • 1 titisan Echinacea tincture = 0, 05 ml;
 • dalam satu sudu Echinacea boleh memegang 5 ml;
 • dalam 1 sudu makan 15 ml Echinacea.
 • 1 drop Ambrobene = 0, 09 ml;
 • dalam satu sudu teh Ambrobene 7 ml;
 • dalam satu bilik makan memegang 20 ml Ambrobene.
 • 1 titisan tincture Motherwort = 0, 05 ml;
 • dalam satu sudu teh Motherwort mengandungi 5 ml;
 • dalam satu sudu 15 ml Motherwort.
 • Jatuhan Corvalol = 0.07 ml;
 • dalam satu sudu teh Corvalol 6 ml;
 • dalam satu sudu boleh memegang 17 ml Corvalol.
 • setitik Valerianka = 0, 05 ml;
 • dalam satu sudu teh Valeryanka mengandungi 5 ml;
 • dalam satu sudu 15 ml Valerian.
 • setitik berwarna Eleutherococcus = 0, 05 ml;
 • dalam satu sudu teh Eleutherococcus 5 ml;
 • dalam satu sudu boleh memegang 15 ml Eleutherococcus.

Berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan satu sudu yodium

Ketumpatan yodium bertepatan dengan konsistensi air, tetapi harus diingat bahawa titisan adalah berbeza. Penurunan ini bergantung kepada saiz pipet, dispenser titisan atau tiub biasa yang mana ia menetes. Tetapi jika anda mengukur dengan sudu:

 • dalam satu sudu teh 100 titis yodium atau 5 ml;
 • dalam satu sudu 300 titis iodin atau 15 ml;
 • dalam 1 ml penyelesaian yodium atau yodium sebanyak 20 titis.

Penggunaan rumah iodin menimbulkan banyak pertanyaan di kalangan pengguna cecair terapeutik, mulai sekarang anda tidak perlu berfikir: berapa banyak tetesan dalam satu mililiter, satu sudu teh dan satu sudu yodium.

Berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan satu setan hidrogen peroksida

Hidrogen peroksida mempunyai pelbagai aplikasi dalam kehidupan seharian untuk membersihkan rumah, mencuci kulit yang cedera. Hidrogen peroksida farmasi dalam botol merawat kulat kuku, gunakan penyelesaian untuk tumbuhan dalaman. Selalunya dalam resipi rakyat, perkadaran penggunaan hidrogen peroksida dalam kehidupan seharian tidak ditentukan.

Jadi berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan satu sendok makan hidrogen peroksida?

 • dalam satu sudu teh boleh memegang 100 titis peroksida atau 5 ml;
 • dalam 1 ml peroksida 20 tetes.

Berapa banyak titis dalam 1 ml, satu sudu teh dan sudu minyak

Minyak pati, sebagai peraturan, digunakan dalam aromaterapi dan kosmetologi. Minyak penting ditambah dengan titisan untuk membuat topeng penjagaan kulit muka di rumah. Minyak pati melicinkan kulit, menghalang penampilan kedutan. Kelikatan dan ketumpatan, bergantung kepada jenis minyak adalah berbeza.

Mari kita ketahui. Berapa banyak tetes dalam 1 gram minyak? Berapa banyak gram dalam 1 ml minyak? Berapa banyak dalam satu sudu dan 1 sudu teh mengandungi minyak asas dan penting?

Minyak pati: badam, kelapa, lavender, nilam, oren, neroli, kastor, mawar dan sebarang minyak pati:

 • 1 drop = 0, 06 ml;
 • 10 titis = 0, 6 ml;
 • 1 ml - 17 titis;
 • Satu sudu teh - 83-84 tetes atau 5 ml;
 • Satu sudu adalah 3 sudu teh - 250 sudu atau 15 ml.

Minyak asas: bunga matahari, zaitun, anggur, biji rami, burdock, labu, dan lain-lain:

 • 1 drop = 0, 03 ml;
 • 10 titis = 0, 3 ml;
 • 1 ml - 33 tetes;
 • Satu sudu teh - tetes 167-168 atau 5 ml;
 • Satu sudu adalah 3 sudu teh - 468 tetes atau 14 ml.

Berapa banyak 1 ml, satu sudu teh dan satu jus jus jatuh

Ramuan cecair, seperti jus, terutama jus lemon, sering dijumpai dalam resipi untuk persediaan buatan sendiri untuk musim sejuk, marinades tanpa cuka. Jus buah lebih berat daripada air, oleh itu, ketumpatannya lebih tinggi dan, berbanding dengan air, jumlah titisan jus dalam satu sudu teh kurang.

 • 1 jus jus = 0, 055 ml;
 • dalam satu sudu teh 91 titis jus;
 • dalam satu sudu makan 273 titis jus.

Cara mengukur titisan 10, 20, 30, 40 dalam sudu tanpa pipet

Mempunyai dispenser khas di rumah, yang menyatakan berapa banyak mililiter jatuh, hanya mengukur 10, 20, 30, 40 tetes dalam sudu, tetapi jika tidak ada dispenser dan tidak ada pipet, bagaimana untuk mengukur secara tepat tetesan?

Anda tidak tahu cara mengukur 30 tetes tanpa pipet? Dos kecil yang jatuh dengan drop tanpa pipet dan dispenser boleh diukur dengan menggunakan sudu di rumah atau dengan bantuan alat yang ada:

 1. Perkara pertama yang diperiksa di rumah adalah kehadiran pipet, mengukur sudu.
 2. Dalam kit pertolongan cemas rumah sering terdapat botol yang ditutup dengan topi pengukur, pemasak, dilengkapi dengan sudu pengukur untuk mengukur kecacatan alkohol atau ubat dalam bentuk cecair. Penemuan sedemikian pasti akan membantu.
 3. Jerami untuk koktel. Membuat paip dari paip adalah mudah. Ia cukup untuk mengumpul persediaan cecair di dalamnya, tutup satu hujung dengan jari anda dan tuangkan kandungan itu ke dalam sudu, sudu bilik makan. Tetapi anda perlu mengambil kira ketebalan pipet buatan sendiri.
 4. Apabila anda perlu tahu berapa banyak tetes dalam 1 ml, anda boleh menggunakan suntikan insulin, jumlahnya ialah 1 ml.

Ini adalah dari di atas bahawa tidak mustahil untuk mendapatkan jawapan yang tegas kepada persoalan berapa banyak tetes dalam 1 (satu) ml (mililiter), setiap cecair individu mempunyai bilangan yang berlainan. Kami berharap pengiraan dan jadual di atas akan membantu anda apabila perlu untuk mengeluarkan pelbagai cecair dan cecair ubat tanpa pipette dan dispenser menggunakan sudu.

Mengetahui berapa banyak tetes dalam mililiter, berapa banyak tetesan cecair dalam ml pasti berguna, jika tidak hari ini, tetapi pada masa akan datang, dan kemudian anda tidak perlu meneka bagaimana untuk mengukur titis dalam sudu tanpa pipet.

4 mililit adalah berapa?

4 ml (mililiter) adalah ukuran volum, yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang ditempati oleh badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Latar Belakang - 4 ml air adalah 4 gram.

Formula untuk mengira ukuran kelantangan adalah 4 / x, di mana x adalah jumlah hidangan yang dipilih atau peranti pengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapannya kepada soalan - 4 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk menukar 4 ml ke langkah isipadu lain.

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu

Sekiranya anda perlu mengukur bilangan ramuan dengan tepat, gunakan jadual Layfhaker.

Dalam satu sudu - 15 mililiter, dan dalam teh - 5 mililiter.

Sekiranya anda tidak perlu mengukur sejumlah besar ramuan, cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan sudu biasa atau sudu teh.

Produk cecair, seperti susu atau minyak sayuran, anda perlu mengisi cermin mata dan sudu sepenuhnya, hingga ke tahap yang lebih tinggi. Produk kental - krim masam, susu pekat, jem atau sirap - gunakan atau sudu dengan sudu dengan slaid. Produk pukal, seperti tepung atau croup, tidak perlu dipotong atau digoncang. Sebaliknya, mereka juga lebih baik daripada jumlah kaca atau sudu.

Bantu mengira dos ubat.

4 mg / kg berat badan - berapa banyaknya? jika berat badannya adalah 12 kg

 • jangan tunjukkan nama saya (jawapan anonim)
 • ikut jawapan kepada soalan ini)

Soalan popular!

 • Hari ini
 • Semalam
 • 7 hari
 • 30 hari
 • Sekarang baca!

  Kasih sayang!

  © KidStaff - mudah dibeli, mudah untuk dijual!

  Berikan nasihat, kongsi, beritahu

  Penggunaan laman web ini merupakan penerimaan Terma Penggunaannya.

  1/3, 2/3, 3/4, 1/4 gelas air adalah berapa banyak (berapa banyak dalam sudu besar)?

  2/3 cawan air adalah berapa ml, berapa kali sudu air? Bagaimana untuk mendapatkan 2/3 cawan, foto?

  1/3 cawan air ialah berapa ml, berapa kali sudu air? Bagaimana untuk mendapatkan 1/3 kaca, foto?

  3/4 cawan air ialah berapa ml, berapa kali sudu air? Bagaimana untuk mendapatkan cawan 3/4, gambar?

  1/4 cawan air ialah berapa ml, berapakah jumlah sudu air? Bagaimana untuk mendapatkan 1/4 cawan, foto?

  Saya hanya menggunakan segelas 250 ml, tetapi saya tahu bahawa terdapat juga segelas 200 ml. Berdasarkan ini, kita perlu menentukan berapa banyak sudu yang perlu mengambil air untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan untuk kedua-dua cermin mata. Untuk ketepatan, kami akan mengambil sudu jika perlu.

  Pertama ambil kaca dalam 200 ml

  1/2 Art. air, atau ia adalah 100 ml, kita dapati jika kita mengambil 6 sudu besar. l dan 2 sudu kecil lagi.

  1/4 Art. air, atau 50 ml, - 3 sudu besar. l dan 1 sudu kecil lagi.

  3/4 sudu besar, atau ia adalah 150 ml, - betul-betul 10 sudu besar. l air

  dan 2/3 Art, atau kira-kira 133 ml, anda memerlukan 9 Seni. l

  Dan untuk segelas 250 ml (kami mengambil kira bahawa kaca itu penuh ke atas)

  1/2 Art. air, atau 125 ml, mudah diperoleh, menuangkan 8 sudu besar. l dan 1 lagi minuman teh.

  1/4 sudu besar, atau 62.5 ml, - 4 kantin dan 1/2 teh.

  3/4 sudu besar, atau 187.5 ml, betul-betul 12 sudu besar. sudu. dan setengah lagi ruang makan

  2/3 sudu besar, atau kira-kira 166.7 ml, anda perlu mengambil gigitan 11 sudu besar. l..

  Untuk mengira penggunaan segelas 250 ml.

  Sebelas air = mililiter = sudu

  ________________ ___________

  Jumlah air dalam kaca = mililiter = sudu

  Sering kali di dapur terdapat dua jenis kaca: 200 ml dan 250 ml. Satu sudu memegang 15 ml. Bagi setiap kaca akan menjadi penunjuknya ml. Oleh itu, kita mengira untuk masing-masing secara berasingan.

  1) 1/3 cawan air adalah 66 ml atau 4 sudu besar. sudu +1/3 Art. sudu.

  2) 2/3 cawan air adalah 132 ml atau 9 sudu besar. sudu.

  3) 3/4 cawan air adalah 150 ml atau 10 sudu besar. sudu.

  4) 1/4 cawan air adalah 50 ml 3 sudu besar. sudu + 1/3 sudu besar. sudu.

  Untuk segelas 250 ml:

  1) 1/3 cawan air adalah 83 ml atau 5.5 sudu besar. sudu;

  2) 2/3 cawan air adalah 166 ml atau 11 sudu besar. sudu

  3) 3/4 cawan air adalah 187.5 ml atau 12.5 st. sudu;

  4) 1/4 cawan air adalah 62.5 ml atau 4 sudu besar. sudu.

  Sekiranya dalam resipi kandungan ramuan ditulis dalam gelas, maka ia bermakna jumlah gelas faceted diisi ke rim, sama dengan 200 ml. Sekiranya mereka menulis kaca teh (atau cawan), mereka bermaksud segelas 250 ml. Satu sudu mengandungi 15 ml cecair (kapasiti tidak bergantung kepada jenis cecair atau ketumpatannya, dalam satu sudu makan akan ada 15 ml air, walaupun cuka, walaupun madu), walaupun jumlah sudu bergantung pada saiz fizikal sudu untuk sama dengan jumlah sudu hingga 15 ml.

  Untuk kaca faceted (200ml):

  1/3 cawan adalah 200 * 1/3 = 67 ml atau 67/15 kira-kira sama dengan empat sudu dan satu sudu teh (satu sudu teh - 5 ml).

  2/3 adalah 200 * 2/3 = 133 ml atau 133/15 sekitar 9 batang.

  1/4 ialah 200 * 1/4 = 50 ml atau 50/15 - tiga sudu besar dan satu sudu teh.

  3/4 adalah 200 * 3/4 ​​= 150 ml atau 10 sudu besar.

  Untuk kaca teh (250ml):

  1/3 adalah 250 * 1/3 = 83 ml atau 83/15 = 5.5 sudu

  2/3 ialah 250 * 2/3 = 167ml atau 167/15 = kira-kira 11 sudu besar

  1/4 adalah 250 * 1/4 = 63ml atau kira-kira 4 sudu besar

  3/4 adalah 250 * 3/4 ​​= 188 ml atau kira-kira 12.5 st.lozhek.

  Berapa banyak gram dalam satu sudu teh

  Gambar ihsan janetmck

  Dos biasa ubat cecair apabila jumlah ubat diukur menggunakan satu sudu atau sudu. Semua doktor, serta orang sakit dan saudara-mara mereka, sudah biasa dengan preskripsi ini: "Ambil satu sudu tiga kali sehari," atau "ambil secara lisan, 1 sudu sehari." Dalam amalan perubatan, dianggap satu sudu teh berisi 5 ml cairan, dan satu sudu mengandungi 15 ml cair. Jika pelarut dadah adalah air, maka kita boleh dengan mudah menukar mililiter kepada gram:

  • 1 sudu teh, 5 ml cecair adalah kira-kira 5 gram;
  • 1 sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
  • 1 sudu besar -15 ml cecair - 15 gram.

  1 sudu teh = 5 mililiter (ml)
  1 sudu besar = 15 ml (ml)
  1 fl oz (1 fl oz) = 29.57 ml (ml)
  1 kaca pukulan = 2 fl oz = 60 ml (ml)
  1 cawan = 4 fl oz = 120 ml (ml)
  1 cawan = 8 fl oz = 240 ml (ml)
  1 pint = 1 pt = 473 mililiter (ml)
  1 quart = 1qt = 946 milliliter (ml)
  1 liter = 1 L = 33.8 auns cecair (fl oz)
  1 galon = 1 gal atau C = 3785 mililiter (ml)

  Kami akan menerbitkan penukaran unit pengukuran untuk ujian makmal dalam artikel yang berasingan, sebagai contoh, terjemahan kadar gula darah (glukosa) dalam artikel mengenai Pra-Diabetes.

  Seberapa tepat ukuran pengukuran dan berat ubat dengan sudu teh atau sudu?

  Kesimpulan dari penulis kajian:

  Berita Dalam Negeri Komen:

  Dosing ubat lebih baik dengan picagari. Tetapi sudah tentu, kita masih akan mengeluarkan mereka dari sudu, di sini satu sudu teh atau sudu adalah di luar persaingan. Namun, keputusan ini tidak boleh digunakan untuk ubat tunggal - madu. Di sini lebih berlebihan, lebih baik! Selain itu, terdapat hampir banyak jenis madu yang dijual kerana terdapat ubat-ubatan :)

  Berapa gram setiap mililiter? Langkah-langkah produk dan jadual berat

  Dalam artikel ini saya ingin menyentuh, jika bukan untuk semua orang, tetapi topik penting. Kebanyakan suri rumah yang berpengalaman kemungkinan akan mempunyai artikel ini dengan tidak perlu, kerana resipi mereka telah disahkan selama bertahun-tahun, tetapi nyonya rumah muda akan sangat berguna, terutama jika anda menganggap ketepatan itu sangat penting untuk memasak dalam teknik (periuk perlahan, mesin roti).

  Oleh itu, kami memutuskan untuk mengumpul dan menggabungkan dalam artikel ini pelbagai jadual ukuran dan berat.

  Tetapi sebelum anda mula, saya ingin membuat penjelasan penting mengenai hidangan, yang biasanya kita gunakan sebagai ukuran langkah.

  Pada masa kini, kedua-dua sudu teh dan sudu, dan gelas telah menjadi sangat berbeza dalam bentuk dan saiz, jadi adalah penting untuk menentukan bahawa langkah-langkah yang ditunjukkan dalam jadual di bawah akan menjadi petunjuk.

  Penukar unit

  Menukar unit: liter [l] mililiter [ml]

  Antena di sekeliling kita

  Ketahui lebih lanjut mengenai jumlah dan unit dalam resipi memasak.

  Maklumat am

  Volum adalah ruang yang diduduki oleh bahan atau objek. Juga isipadu boleh menunjukkan ruang bebas di dalam bekas. Jilid adalah kuantiti tiga dimensi, tidak seperti, sebagai contoh, panjang yang dua dimensi. Oleh itu, jumlah objek rata atau dua dimensi adalah sifar.

  Unit isipadu

  Meter padu

  Unit pengukuran dalam sistem SI adalah meter padu. Takrif standard satu meter padu adalah jumlah kubus dengan rusuk satu meter panjang. Unit derivatif juga digunakan secara meluas, sebagai contoh, sentimeter padu.

  Liter adalah salah satu unit yang paling biasa digunakan dalam sistem metrik. Ia sama dengan jumlah kubus dengan tulang rusuk panjang 10 cm:
  1 liter = 10 cm × 10 cm × 10 cm = 1000 sentimeter padu

  Ia seperti 0.001 meter padu. Jisim satu liter air pada 4 ° C adalah kira-kira sama dengan satu kilogram. Selalunya, mililiter bersamaan dengan satu sentimeter padu atau 1/1000 liter juga digunakan. Milliliter biasanya dirujuk sebagai ml.

  Jill

  Insang adalah unit kelantangan yang digunakan di Amerika Syarikat untuk mengukur minuman beralkohol. Satu jill adalah lima ounce cecair dalam sistem imperial British, atau empat di Amerika. Satu jill Amerika sama dengan seperempat liter atau setengah cawan. Pub Ireland menyajikan minuman keras dalam bahagian jill suku, atau 35.5 mililiter. Dalam bahagian Scotland kurang - seperlima insang, atau 28.4 mililiter. Di England, sehingga baru-baru ini, bahagian lebih kecil, hanya satu keenam insang, atau 23.7 mililiter. Kini, ini adalah 25 atau 35 mililiter, bergantung pada peraturan institusi. Tuan rumah boleh menentukan sendiri mana dari dua hidangan yang mereka layani.

  Dram atau dram adalah ukuran volum, jisim, dan juga duit syiling. Pada masa lalu, langkah ini digunakan dalam perniagaan farmasi dan sama dengan satu sudu teh. Kemudian, jumlah standard satu sudu teh berubah, dan satu sudu menjadi sama dengan 1 dan 1/3 dram.

  Volum Memasak

  Cecair memasak biasanya diukur mengikut jumlah. Produk longgar dan kering dalam sistem metrik, sebaliknya, diukur dengan jisim.

  Sudu teh

  Jumlah satu sudu teh berbeza dalam sistem pengukuran yang berbeza. Pada mulanya, satu sudu teh adalah satu sudu satu sudu, maka satu pertiga. Ia adalah jumlah terakhir yang kini digunakan dalam pengukuran sistem Amerika. Ini adalah kira-kira 4.93 mililiter. Dalam pemakanan Amerika, saiz sudu adalah 5 mililiter. Di UK, lazimnya menggunakan 5.9 mililiter, tetapi dalam beberapa elaun pemakanan dan buku masakan ini adalah 5 mililiter. Jumlah kuih sendok yang digunakan dalam memasak biasanya diseragamkan di setiap negara, tetapi sudu dengan saiz yang berlainan digunakan untuk makanan.

  Sudu meja

  Jumlah satu sudu juga berbeza-beza bergantung kepada kawasan geografi. Contohnya, di Amerika, satu sudu adalah tiga sudu, setengah auns, kira-kira 14.7 mililiter, atau 1/16 cawan Amerika. Tablespoons di UK, Kanada, Jepun, Afrika Selatan dan New Zealand juga mengandungi tiga sudu teh. Oleh itu, satu sudu metrik - 15 mililiter. Setong British - 17.7 mililiter, jika sudu teh 5.9 dan 15, - jika sudu teh 5 ml. Sudu Australia - ⅔ oz, 4 sudu teh atau 20 mililiter.

  Piala

  Sebagai ukuran isipadu, cawan tidak ditakrifkan sebagai sudu semata-mata. Jumlah cup boleh bervariasi dari 200 hingga 250 mililiter. Cawan metrik adalah 250 mililiter, dan Amerika sedikit lebih kecil, kira-kira 236.6 mililiter. Dalam dietet Amerika, jumlah cawan ialah 240 mililiter. Di Jepun, cawan itu lebih kecil - hanya 200 mililiter.

  Kuarters dan galon

  Gallons dan quarts juga bervariasi dalam saiz, bergantung kepada kawasan geografi di mana ia digunakan. Dalam sistem pengukuran kekaisaran, satu galon ialah 4.55 liter, dan dalam sistem pengukuran Amerika - 3.79 liter. Pada dasarnya, galon mengukur bahan api. Satu suku adalah sama dengan seperempat galon dan, dengan itu, 1.1 liter dalam sistem Amerika, dan kira-kira 1.14 liter dalam sistem kekaisaran.

  Pint

  Manis mengukur bir walaupun di negara-negara di mana satu liter tidak digunakan untuk mengukur cecair lain. Di UK, susu dan sari boleh diukur dalam liter. Satu liter adalah kelapan galon. Di beberapa negara lain di Komanwel Bangsa-Bangsa dan Eropah, pint juga digunakan, tetapi kerana mereka bergantung kepada definisi gelen, dan gelen mempunyai jumlah yang berbeza bergantung kepada negara, pint juga tidak sama di mana-mana. Satu pint empayar adalah kira-kira 568.2 mililiter, dan pint Amerika ialah 473.2 mililiter.

  Auns cecair

  Auns imperial adalah kira-kira 0.96 US auns. Oleh itu, auns empayar mengandungi kira-kira 28.4 mililiter, dan di Amerika Syarikat - 29.6 mililiter. Satu ons Amerika juga kira-kira enam sudu teh, dua sudu besar, dan satu lapan cawan.

  Pengiraan volum

  Kaedah anjakan cecair

  Jumlah objek boleh dikira dengan menggunakan kaedah anjakan cair. Untuk melakukan ini, ia direndam dalam cecair isipadu yang diketahui, satu isipadu baru dikira atau diukur secara geometri, dan perbezaan di antara kedua-dua nilai ini ialah isipadu objek yang diukur. Contohnya, jika apabila objek diturunkan ke dalam cawan dengan satu liter air, jumlah cecair meningkat kepada dua liter, maka isipadu objek adalah satu liter. Dengan cara ini, anda boleh mengira hanya isipadu objek yang tidak menyerap cecair.

  Rumus untuk mengira isipadu

  Jumlah bentuk geometri boleh dikira menggunakan formula berikut:

  Prisma: produk dari kawasan asas prisma hingga ketinggian.

  Rectangular parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian.

  Cube: panjang tepi dalam tahap ketiga.

  Ellipsoid: produk semiaxes dan 4 / 3π.

  Pyramid: satu pertiga daripada hasil asas piramid dan ketinggian.

  Parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian. Sekiranya ketinggian tidak diketahui, ia boleh dikira menggunakan kelebihan dan sudutnya dengan asas. Jika kita memanggil tepi a, sudut A, panjang adalah l, dan lebar adalah w, maka isipadu parallelepiped V adalah sama dengan:

  Jumlah ini juga boleh dikira menggunakan sifat segi tiga yang betul.

  Cone: ketinggian kali kuasa dua kali dan ⅓π.

  Bola: jejari ijazah ketiga didarabkan dengan 4 / 3π.

  Silinder: produk dari kawasan silinder, ketinggian, dan π: V = π r² h, di mana r ialah jejari silinder dan h ialah ketinggian

  Nisbah di antara jumlah silinder: bola: kon adalah 3: 2: 1.

  Anda mungkin berminat dengan penukar lain dari kumpulan "Unit Pengubah Popular":

  Adakah anda mempunyai kesukaran untuk menukar unit ukuran dari satu bahasa ke bahasa lain? Rakan-rakan bersedia untuk membantu anda. Hantar soalan anda kepada TCTerms dan dalam beberapa minit anda akan menerima jawapan.

  Penukar unit popular

  Penukaran Volum dan Unit dalam Resipi Memasak

  Volum ialah ciri kuantitatif ruang atau kontena tiga dimensi yang diduduki oleh badan atau bahan. Konsep kelantangan, yakni, jumlah ruang dalaman kapal, berkait rapat dengan konsep isipadu.

  Unit pengukuran yang diterima dalam Sistem Antarabangsa Unit (SI) dan derivatifnya adalah meter padu, sentimeter padu, liter (kubik decimeter) dan lain-lain. Bukan sistemik - galon, laras, liter, kuartza, cawan, skala, botol dan lain-lain. Unit-unit ini digunakan dalam resipi memasak dan untuk mengukur jumlah makanan.

  Menggunakan Penukar "Penukar jumlah dan unit ukuran dalam resipi memasak"

  Di halaman-halaman ini terdapat penukar unit yang membolehkan anda menukar nilai-nilai dari satu unit ke yang lain dengan cepat dan tepat, serta dari satu sistem unit ke unit lain. Converters akan berguna kepada jurutera, penterjemah dan semua orang yang bekerja dengan unit pengukuran yang berbeza.

  Gunakan penukar untuk menukar beberapa ratus unit ke dalam 76 kategori atau beberapa ribu pasang unit, termasuk unit metrik, British dan Amerika. Anda boleh menukar unit panjang, luas, kelantangan, pecutan, daya, jisim, aliran, ketumpatan, volum tertentu, kuasa, tekanan, voltan, suhu, masa, momen, kelajuan, kelikatan, elektromagnetik dan lain-lain.
  Nota Oleh kerana ketepatan penukaran yang terhad, ralat pembulatan adalah mungkin. Dalam penukar ini, bilangan bulat dianggap tepat untuk 15 aksara, dan bilangan maksimum digit selepas titik perpuluhan atau titik ialah 10.

  Untuk mewakili nombor yang sangat besar dan sangat kecil, kalkulator ini menggunakan notasi eksponen komputer, yang merupakan bentuk alternatif bagi notasi eksponen (saintifik) yang dinormalisasi, di mana nombor ditulis dalam bentuk a · 10 x. Sebagai contoh: 1,103,000 = 1.103 · 10 6 = 1.103E + 6. Di sini E (pendek untuk eksponen) bermaksud "· 10 ^", iaitu, ". berganda dengan sepuluh darjah satu. ". Notasi eksponen berkomputer digunakan secara meluas dalam pengiraan saintifik, matematik, dan kejuruteraan.

  • Pilih unit untuk menukar dari senarai kiri unit.
  • Pilih unit untuk menukar dari senarai unit yang betul.
  • Masukkan nombor (sebagai contoh, "15") dalam medan "Nilai Asal".
  • Hasilnya akan segera muncul dalam medan Hasil dan dalam medan Value Converted.
  • Anda juga boleh memasukkan nombor di sebelah kanan medan "Nilai Tukar" dan baca hasil penukaran dalam medan "Nilai Asal" dan "Hasil".

  Kami sedang berusaha untuk memastikan ketepatan penukar dan kalkulator TranslatorsCafe.com, namun kami tidak dapat menjamin bahawa ia tidak mengandungi ralat dan ketidaktepatan. Semua maklumat disediakan "sebagaimana adanya" tanpa jaminan apa-apa jenis. Syarat-syarat

  Jika anda melihat ketidaktepatan dalam pengiraan atau ralat dalam teks, atau anda memerlukan penukar lain untuk menukar dari satu unit ukuran ke yang lain, yang tidak ada di laman web kami - tulis kepada kami!