50 mililiter adalah berapa banyak?

50 ml (mililiter) adalah ukuran volum yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang diduduki oleh badan, struktur, atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Latar Belakang - 50 ml air adalah 50 gram.

Rumusan untuk mengira ukuran kelantangan adalah 50 / x, di mana x adalah isipadu hidangan yang dipilih atau peranti pengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapan kepada soalan - 50 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk memindahkan 50 ml ke langkah isipadu yang lain.

50 ml air adalah berapa banyak? Bagaimana untuk mengukur 50 ml air?

Air di planet kita adalah sumber kehidupan, setiap hari kita menggunakannya dalam kehidupan sehari-hari: kita minum, menyediakan makanan, mencuci, mencuci, dll.

Dalam kehidupan sehari-hari, ia sering dikehendaki menarik air dalam jumlah tertentu, apabila bekas pengukur khas terdapat di rumah, menjadikan ia agak mudah. Tetapi apabila mereka tidak hadir, dilema timbul tentang bagaimana air boleh diukur.

Malah, di dapur anda dapat menemui lebih daripada satu item dengan mana anda boleh mengukur sebarang jumlah cecair. Anda boleh mula dengan sudu, paling kerap di rumah terdapat tiga jenis mereka, bayangkan mereka dalam peningkatan jumlah: teh, pencuci mulut dan makan.

Dalam satu sudu teh diletakkan 5 ml air, dalam pencuci mulut 10 ml, dan 15 ml meja. Kemudian untuk mendapatkan 50 ml air, anda perlu mengambil: sama ada sepuluh sendok teh, atau lima pencuci mulut, atau tiga penuh ditambah satu pertiga daripada meja.

Untuk mengumpul 50 ml air, ada kemungkinan kaca. Di rumah, dua jenis kaca lebih biasa: 200 dan 250 ml. Ternyata untuk jenis kaca pertama diperlukan untuk mengambil 1/4, dan untuk 1/5 kedua.

50 ml berapa banyak liter

Cara mengukur 50 ml air adalah berapa banyak titis, LIHAT JADUAL 1, dos dalam mililiter, bilangan titis air dalam 50 ml (mililit).

Terdapat kaedah anggaran untuk mengukur 50 ml (mililiter) air dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter dan titisan. "Berehat" dalam jumlah 1 drop. Berapa banyak titis dalam 50 ml (mililiter) air ditunjukkan dalam jadual. Jangan lupa bahawa bagaimana cara mengukur dengan tetes tidak hanya perkiraan, kerana ia bergantung pada bentuk lubang di dalam kapal, tetapi ia berfungsi paling baik hanya untuk air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang tepat ialah kaedah pengukuran. Kaedah, yang diukur, mempunyai ciri metodologi tersendiri. Ia digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri-ciri kaedah makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml dan titisan dianggap paling terperinci, tepat dan betul, tidak ada titisan yang dimaksudkan, iaitu, yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan anda sendiri mungkin sedikit berbeza dalam saiz, kelantangan dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap tepat kerana kaedah ini berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, bilangan titisan adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual 1.

FIFTY, 50 ml (mililiter) air ialah berapa gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram? Untuk air, ia adalah untuknya dan hanya ada nisbah yang sangat mudah dari berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan distilasi, bilangan gram (g, g) dalam 50 ml air akan berbeza daripada gram yang ditetapkan dalam Jadual 1. Bagi keadaan hidup apabila kita memerlukan pengiraan anggaran jumlah air, dos dalam gram atau anggaran satu bahagian dalam gram, pilihan yang betul adalah menggunakan data rujukan pada bilangan gram (g, g) dari jadual 1.

FIFTY, 50 ml (mililiter) air ialah berapa sentimeter kubik (cm3, padu cm.).

Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dan sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal., bahan pukal, gas, wap dan sebagainya. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Bagaimanapun, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menyatakan dalam jadual bilangan sentimeter air padu dalam 50 mililiter dalam lajur yang berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah.

FIFTY, 50 ml air - berapa sudu sendok makan dan sudu teh.

Sudu, kedua-dua meja dan sudu, walaupun kapasiti mereka dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua pinggan mangkuk. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu meja dan teh digunakan secara aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya ialah: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, selalu ada cukup. Secara semulajadi, kita tidak dapat "mengelilingi" ia dengan menentukan kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh dalam jadual. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui slash. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak mudah dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dari kaedah ini menjadi agak kecil. Bermakna, kecil berbanding dengan serbuk dan bahan berbutir. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membuat slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam air sudu, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu teh, ditinggalkan secara berani. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

FIFTY, 50 ml air ialah berapa liter (l).

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Kami tidak memberikan bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3) di dalam jadual sebagai ruang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 50 ml air kami menunjukkan dalam jadual berapa banyak ia adalah liter (l). Iaitu, tidak perlu untuk menterjemahkan atau menukar mililiter kepada liter, anda boleh mengetahui jumlah liter (l) dari data rujukan.

FIFTY, 50 ml air adalah berapa banyak gelas kapasiti standard 250 mililiter dan gelas faceted standard sebanyak kapasiti 200 ml.

Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air di rumah. Apabila jumlah air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan gelas. Anda boleh menggunakan cawan untuk mengukur bahagian cecair, jika anda tahu kapasiti mereka. Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk gelas kaca dibuat untuk menahan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat dua jenis cermin kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, ia bukanlah bentuk yang paling penting untuk mengukur bahagian, tetapi hakikat bahawa gelas mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. FIFTY, 50 ml air - berapa titisan, sudu besar, sudu teh, sentimeter kubik (cm3), liter, gram (g, g) dan gelas (kapasiti 200, 250 ml).

30, 50, 150 mililiter adalah berapa banyak dalam liter?

30 mililiter adalah berapa banyak dalam liter?

50 mililiter adalah berapa banyak dalam liter?

150 mililiter adalah berapa banyak dalam liter?

Selamat siang Untuk menukar mililiter kepada liter adalah tugas yang mudah apabila anda tahu apa yang sama dengan 1 mililiter dalam liter. Dan mengetahui maklumat ini juga tidak begitu sukar, anda hanya perlu membuka buku rujukan mengenai fizik dan cari di sana. Saya berbuat demikian, membuka buku rujukan dan mendapati bahawa 1000 ml adalah sama dengan 1 liter.

Kemudian saya perlu menyelesaikan tugas-tugas mudah secara konsisten: membahagikan nilai yang dikehendaki sebanyak 1000 dan dapatkan jawapan berikut:

30 mililiter ialah 0.03 liter;

50 mililiter ialah 0.05 liter;

150 mililiter ialah 0.15 liter;

Sebenarnya, masalah keseluruhannya diselesaikan, tetapi penyelesaiannya adalah sejagat dan untuk masalah lain yang sama, ia hanya digunakan.

50 ml - berapa sudu? 50 ml - berapa teh sudu?

Dihantar pada 07/23/2018

Bagaimana untuk mengukur 50 ml cecair dengan bantuan sudu?

50 ml - berapa banyak meja, teh, sudu pencuci mulut?

makanan dan masakan

lama di atas
baru yang lebih tinggi
diberi nilai

Dalam satu sudu teh, kira-kira 5 ml cecair terletak. Dan dalam satu sudu, kira-kira 15 ml cecair.

Ukur 50 ml boleh:

Menggunakan 10 sudu teh.

Menggunakan 3 sudu besar dan satu sudu teh.

Anda juga boleh mendapatkan jumlah ini dengan satu sudu, tetapi di sini anda perlu mengukur dengan mata. Kerana anda perlu menggunakan 3.33 sudu besar (3 sudu besar + 1/3 sudu).

Satu sudu mempunyai kelantangan kira-kira 15 hingga 20 mililiter, jadi 50 ml adalah kira-kira 2.5 hingga 3 sudu besar. Satu sudu teh mempunyai kelantangan kira-kira 5 mililiter, jadi untuk mengukur 50 ml anda perlu mengumpul 10 sudu teh.

Satu sudu adalah lima belas ml. di mana 3.33 sudu akan 50 ml;

sudu pencuci mulut adalah sepuluh ml (10);

satu sudu teh adalah lima ml (5), iaitu 10 sudu teh akan 50 ml.

Anda boleh membuat masalah: 50 ml - berapa sudu? 50 ml - berapa teh sudu?

15 ml adalah satu sudu;

50 ml - x sudu.

Jawapannya ialah. 50 ml mengandungi lebih sedikit daripada 3 sudu.

5 ml adalah satu sudu teh.

50 ml - x sudu teh.

Jawapannya ialah. 50 ml mengandungi 5 sudu teh.

50 ml, 100 ml, 150 ml, 200 ml - berapa sudu?

50 ml, 100 ml, 150 ml, 200 ml - berapa sudu?

Menurut pelbagai sumber, satu sudu boleh tahan dari 15 hingga 18 ml. cecair, tetapi lebih sering dirujuk kepada 18 ml.

50 ml adalah 3 sudu besar.

100 ml. - 6 sudu besar.

150 ml. dapatkan 9 atau 10 sudu.

200 ml, bersamaan dengan 12-13 sudu besar.

Menurut beberapa sumber, terdapat satu sudu yang sesuai dengan 18 mililiter cair. Oleh itu:

 • 50 ml - akan bersamaan dengan kira-kira 2.5-3 sudu;
 • 100 ml adalah seperti kira-kira 6 katil;
 • 150 ml - kira-kira 9-10 sudu;
 • 200 ml - kira-kira 12-13 sudu.

Di dapur, lebih mudah untuk menggunakan cawan ukur. Tetapi jika ia tidak di tangan, maka sudu biasa adalah sesuai untuk mengukur bilangan mililiter. Satu sudu standard biasa mengandungi kira-kira 15 ml air. Berdasarkan ini:

50 ml 3 sudu besar

100 ml 6.5 sudu besar

150 ml = 10 sudu besar

200 ml 16.5 sudu besar.

Jangan lupa bahawa pengukuran bot jadual adalah sangat hampir. Untuk pengukuran yang tepat, lebih baik menggunakan cawan pengukur khas.

Hanya sukar untuk mengatakan. Saya rasa dalam satu sudu teh kecil - 5 mililiter

Dalam sudu tengah - 15 mililiter

Nah, lebih obmnyh - sehingga 25 mililiter

50 mililiter - 3.33

100 mililiter - 6.66 (fu fu fu! Nombor jahat.)

150 mililiter - 10 (oh! Di sini lurus = 10!)

200 mililiter - 16.6

250 mililiter - 16.6

Apabila tidak ada kaca di tangan, yang lebih mudah untuk mengukur mililiter, maka satu sudu akan dilakukan.

Untuk mengukur 50 ml. cecair, anda perlu mengambil 3 sudu.

Untuk 100 ml. - 6 sudu besar.

Untuk 150 ml. - 10 sudu besar dan 13 sudu besar cecair diletakkan dalam serbuk 200 ml.

Ketegangan sudu teh. Biasanya, 15-16 ml air diletakkan dalam satu sudu. Berdasarkan ini kita menentukan berapa banyak sudu membuat jumlah data.

50 ml adalah kira-kira 3 sudu besar

100 ml - 6.5 sudu besar

150 ml - ia akan menjadi 10 sudu besar

200 ml - kira-kira 13 sudu besar

Sebaik sahaja dalam satu buku masak lama saya mendapati maklumat bahawa 60 ml adalah 4 sudu besar, saya teringat dan sejak itu digunakan dalam pengiraan saya. Atas dasar ini, ada kemungkinan untuk mengira bahawa 1 sudu makan - 15 ml. Oleh itu:

 • 50 ml - 3.33 Art. sudu
 • 100 ml -6.66 sudu
 • 150 ml - 10 sudu besar
 • 200 ml - 13.33 sudu besar. sudu

Sudah tentu, dalam pengiraan sedemikian ada sesetengah kesilapan yang dibenarkan, kerana mungkin pada zaman Soviet semua sudu adalah sama, tetapi tidak sekarang - kapasiti mereka mungkin berbeza-beza, terutamanya ketika datang ke perak mahal. Tetapi secara purata, kira-kira, pengiraan ini betul dan tidak pernah gagal saya.

Biasanya satu mililiter digunakan untuk mengukur cecair.

Tetapi kadang-kadang anda perlu menggunakan alat tenun biasa yang dikenali sebagai "sudu" untuk mengukur cecair. "

Dan di sini orang itu bertanya soalannya, dan berapa banyak dalam sudu, contohnya, ruang makan boleh menjadi mililiter.

Ternyata satu sudu boleh tahan dari 15 hingga 18 ml cairan.

Oleh itu, jika anda menjawab soalan, jawapannya ialah:

 • 50 ml ialah 3 item. sudu;
 • 100 ml adalah 6 item. sudu;
 • 150 ml ialah 9-10 st. sudu;
 • 200 ml adalah 12-13 sudu besar.

Ia semua bergantung pada sendok makan itu sendiri dan produk yang anda ingin tentukan.

Jika, sebagai contoh, ambil air dan rata-rata sudu, kemudian dalam 1 sudu besar. 16 ml air (secara peribadi ditimbang)

Oleh itu, kita menentukan seperti berikut (bulat):

50 ml / 16 ml = 3 sudu besar.

100 ml / 16 ml = 6 sudu besar.

150 ml / 16 ml = 9.5 st.l.

200 ml / 16 ml = 12.5 sudu besar.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa tidak semua produk cecair mempunyai kepadatan yang sama. Sebagai contoh, dalam 1 sudu makan boleh memegang 17 ml minyak sayuran, 20 ml susu.

Sering kali, perkadaran dalam gram ditulis dalam resipi, walaupun tidak selalunya (ya, jujur, lebih tepat untuk mengatakan bahawa SELALU bukan) mudah untuk menimbang segala-galanya pada skala.

Lebih mudah untuk mengambil dan mengukur segala-galanya dengan cara improvisasi - teh atau sudu.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa satu sudu memegang 15 ml.

Kami memperoleh perkadaran berikut:

 • 50 ml adalah 3 kali penuh dan 1/3 sudu,
 • 100 ml - 6 sudu besar dan 2/3,
 • 150 ml - betul-betul 10 sudu besar,
 • 200 ml - 13 sudu besar dan 1/3 sudu.

50 ml air adalah berapa banyak

Air dalam mililiter, bagaimana untuk mengukur jumlah bendalir yang diperlukan. Pertimbangkan sekarang jumlah air yang sama dengan lima puluh mililiter (50 ml). Untuk membolehkan anda mempunyai idea sepenuhnya tentang berapa banyak air itu, kami akan secara konsisten mempertimbangkan sepasang hubungan. Setelah melanggar permintaan umum untuk beberapa contoh yang lebih kecil, tetapi khusus. Masa macam apa? Ia seolah-olah kita cukup memadai untuk menjawab soalan-soalan berikut: berapa banyak tetesan dalam 50 ml (mililiter) air, berapa teh sudu dalam 50 ml air, berapa sudu dalam 50 ml air, berapa cm3 (sentimeter padu) dalam 50 ml air, berapa banyak gram (g, g) dalam 50 ml air, dan jumlah cawan dengan kapasiti 250 mililiter (standard) dan cawan sebanyak 200 mililiter (faceted). Kami juga menganggap perlu untuk menunjukkan dalam jadual 1 bilangan liter air.

Cara mengukur 50 ml air ialah jumlah titis, LIHAT JADUAL 1, dos dalam mililiter, bilangan titis air dalam 50 ml (mililit).

Terdapat kaedah anggaran untuk mengukur 50 ml (mililiter) air dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter dan titisan. "Berehat" dalam jumlah 1 drop. berapa banyak titis dalam 50 ml (mililiter) air ditunjukkan dalam jadual. Ingatlah bahawa kaedah mengukur tetes bukan sahaja anggaran, kerana ia bergantung pada bentuk lubang dalam kapal, tetapi juga berfungsi dengan baik untuk air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang betul ialah kaedah pengukuran. Kaedah, yang diukur, mempunyai ciri metodologi peribadi. Digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apa ciri khusus kaedah makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml dan titisan dianggap dengan cara yang paling terperinci, tepat dan betul, tidak setiap titik bermakna, khususnya, yang diperolehi menggunakan dispenser. Titisan peribadi anda lebih cenderung berbeza sedikit, saiz dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap benar juga disebabkan oleh fakta bahawa kaedah itu berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, bilangan titisan adalah berbeza, tetapi selalu berkaitan dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual 1.

FIFTY, 50 ml (mililiter) air adalah jumlah gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram? Untuk air, hanya untuk itu sahaja, terdapat nisbah yang sangat ergonomik berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan sulingan, maka jumlah gram (g, g) dalam 50 ml air akan mula berbeza dari gram yang ditunjukkan dalam jadual 1. Untuk keadaan hidup, pada masa yang kita memerlukan anggaran pengiraan jumlah air, dos dalam gram atau bahagian anggaran dalam gram, pilihan yang betul sepenuhnya ialah penggunaan maklumat rujukan mengenai bilangan gram (g, g) dari jadual 1.

FIFTY, 50 ml (mililiter) air - ini adalah berapa sentimeter kubik (cm3, cm padu).

Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dengan sentimeter padu menjadi unit sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan badan yang tegar., bahan longgar, gas, wap dan tanpa itu. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Tetapi, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Atas dasar ini, kita menunjukkan dalam jadual bilangan sentimeter air padu dalam 50 mililiter dalam lajur yang berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah monoton, yang berguna dan diguna pakai di rumah.

FIFTY, 50 ml air - ini adalah jumlah sudu dan sudu teh.

Sudu, kedua-dua meja dan sudu teh, walaupun pada hakikat bahawa kapasiti mereka dan dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang betul untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua peranti meja. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu teh dan meja digunakan secara meluas untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, nampaknya agak kerap. Sememangnya, kita tidak boleh "berkeliaran" dengan pihaknya, setelah ditunjukkan dalam jadual kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui garis serong. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak selesa dan tidak dapat dielakkan berlaku kesilapan agar kaedah menjadi agak kecil. Bermakna, kecil jika dibandingkan dengan serbuk dan bahan pukal. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membentuk slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam sesudu air, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu, selamat diabaikan. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

FIFTY, 50 ml air - berapakah bilangan liter (l).

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu, yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cair. Bilangan kiub (meter padu, kiub, m3) kita tidak hadir di dalam jadual sebagai lajur yang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 50 ml air kami menunjukkan dalam jadual berapa banyak liternya (l). Dalam erti kata lain, tidak perlu melakukan terjemahan atau penukaran mililiter kepada liter; mungkin untuk menentukan jumlah liter (l) dari data rujukan.

FIFTY, 50 ml air adalah jumlah cawan 250 ml standard dan cawan 200 ml standard.

Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air di rumah. Pada masa apabila jumlah air yang kita perlukan dibuat besar, ia menjadi lebih ergonomik untuk mengukur dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan cawan. Untuk mengukur bahagian-bahagian cecair, adalah mungkin untuk menggunakan cawan, jika anda memahami kapasiti mereka. Pengilang hidangan, dalam kebanyakan kes, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk cawan kaca ia adalah adat untuk mengekalkan bekas standard. Cawan kaca dipanggil agak kerap - hidangan standard, standard. Terdapat dua jenis cawan kaca standard: cawan berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dalam bentuk dan rupa. Tetapi untuk mengukur bahagian, ia bukan bentuk yang bertanggungjawab, tetapi hakikat bahawa cawan mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa gelas berdinding tipis biasa lebih besar daripada kaca yang dikelas dengan volum sebanyak 50 ml (mililiter). Dalam kes yang betul, kaca berdinding nipis biasa mempunyai kuantiti 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. FIFTY, 50 ml air - ini adalah bilangan titis, sudu besar, sudu teh, sentimeter padu (cm3), liter, gram (g, g) dan cawan (kapasiti 200, 250 ml).

Apakah 1 cl

Pengiklanan:

Apa itu cl? Dan berapa banyak gram? Dan apakah kandungannya?

Sering kali kita melihat tulisan berikut pada botol: 50 cl volume atau 100 cl. Ramai yang bimbang tentang soalan itu - berapa banyaknya? Dan apakah nilai ini?

Dalam salah satu perkhidmatan paling popular di mana orang menjawab soalan, saya dapati jawapan yang 1 cl adalah 1 centiliter. Dan ini benar.

1 cl = 1 cl = 1 centiliter.

Berapa banyak dalam liter? 1 centiliter bersamaan dengan 0.01 liter atau 10 ml.

50 cl = 0.5 liter

Oleh itu, membeli brendi di suatu tempat, anda dapat memahami bahawa jika pembungkusan menunjukkan 50 cl, maka ini adalah "separuh liter" biasa - iaitu, jumlah cecair adalah 0.5 liter.

Secara umum, awalan Santi bermakna 1/100 daripada saiz apa pun. Ingat, kira-kira satu sentimeter - ia adalah 1/100 meter. Juga dengan jumlah 1 cl ialah 1 centiliter, iaitu. 1/100 liter.

1 centiliter = 10 mililiter = 0.01 liter

10 cl = 100 ml = 0.1 liter

50 cl = 0.5 liter

Kata kunci: 1 cl, 1 cl berapa banyak, 50 cl volume, 100 cl, 1 cl, 2 cl, 3 cl, 10 cl

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu

Sekiranya anda perlu mengukur bilangan ramuan dengan tepat, gunakan jadual Layfhaker.

Dalam satu sudu - 15 mililiter, dan dalam teh - 5 mililiter.

Sekiranya anda tidak perlu mengukur sejumlah besar ramuan, cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan sudu biasa atau sudu teh.

Produk cecair, seperti susu atau minyak sayuran, anda perlu mengisi cermin mata dan sudu sepenuhnya, hingga ke tahap yang lebih tinggi. Produk kental - krim masam, susu pekat, jem atau sirap - gunakan atau sudu dengan sudu dengan slaid. Produk pukal, seperti tepung atau croup, tidak perlu dipotong atau digoncang. Sebaliknya, mereka juga lebih baik daripada jumlah kaca atau sudu.

Penukar unit

Menukar unit: liter [l] mililiter [ml]

Saiz pakaian dan kasut lelaki

Ketahui lebih lanjut mengenai jumlah dan unit dalam resipi memasak.

Maklumat am

Volum adalah ruang yang diduduki oleh bahan atau objek. Juga isipadu boleh menunjukkan ruang bebas di dalam bekas. Jilid adalah kuantiti tiga dimensi, tidak seperti, sebagai contoh, panjang yang dua dimensi. Oleh itu, jumlah objek rata atau dua dimensi adalah sifar.

Unit isipadu

Meter padu

Unit pengukuran dalam sistem SI adalah meter padu. Takrif standard satu meter padu adalah jumlah kubus dengan rusuk satu meter panjang. Unit derivatif juga digunakan secara meluas, sebagai contoh, sentimeter padu.

Liter adalah salah satu unit yang paling biasa digunakan dalam sistem metrik. Ia sama dengan jumlah kubus dengan tulang rusuk panjang 10 cm:
1 liter = 10 cm × 10 cm × 10 cm = 1000 sentimeter padu

Ia seperti 0.001 meter padu. Jisim satu liter air pada 4 ° C adalah kira-kira sama dengan satu kilogram. Selalunya, mililiter bersamaan dengan satu sentimeter padu atau 1/1000 liter juga digunakan. Milliliter biasanya dirujuk sebagai ml.

Jill

Insang adalah unit kelantangan yang digunakan di Amerika Syarikat untuk mengukur minuman beralkohol. Satu jill adalah lima ounce cecair dalam sistem imperial British, atau empat di Amerika. Satu jill Amerika sama dengan seperempat liter atau setengah cawan. Pub Ireland menyajikan minuman keras dalam bahagian jill suku, atau 35.5 mililiter. Dalam bahagian Scotland kurang - seperlima insang, atau 28.4 mililiter. Di England, sehingga baru-baru ini, bahagian lebih kecil, hanya satu keenam insang, atau 23.7 mililiter. Kini, ini adalah 25 atau 35 mililiter, bergantung pada peraturan institusi. Tuan rumah boleh menentukan sendiri mana dari dua hidangan yang mereka layani.

Dram atau dram adalah ukuran volum, jisim, dan juga duit syiling. Pada masa lalu, langkah ini digunakan dalam perniagaan farmasi dan sama dengan satu sudu teh. Kemudian, jumlah standard satu sudu teh berubah, dan satu sudu menjadi sama dengan 1 dan 1/3 dram.

Volum Memasak

Cecair memasak biasanya diukur mengikut jumlah. Produk longgar dan kering dalam sistem metrik, sebaliknya, diukur dengan jisim.

Sudu teh

Jumlah satu sudu teh berbeza dalam sistem pengukuran yang berbeza. Pada mulanya, satu sudu teh adalah satu sudu satu sudu, maka satu pertiga. Ia adalah jumlah terakhir yang kini digunakan dalam pengukuran sistem Amerika. Ini adalah kira-kira 4.93 mililiter. Dalam pemakanan Amerika, saiz sudu adalah 5 mililiter. Di UK, lazimnya menggunakan 5.9 mililiter, tetapi dalam beberapa elaun pemakanan dan buku masakan ini adalah 5 mililiter. Jumlah kuih sendok yang digunakan dalam memasak biasanya diseragamkan di setiap negara, tetapi sudu dengan saiz yang berlainan digunakan untuk makanan.

Sudu meja

Jumlah satu sudu juga berbeza-beza bergantung kepada kawasan geografi. Contohnya, di Amerika, satu sudu adalah tiga sudu, setengah auns, kira-kira 14.7 mililiter, atau 1/16 cawan Amerika. Tablespoons di UK, Kanada, Jepun, Afrika Selatan dan New Zealand juga mengandungi tiga sudu teh. Oleh itu, satu sudu metrik - 15 mililiter. Setong British - 17.7 mililiter, jika sudu teh 5.9 dan 15, - jika sudu teh 5 ml. Sudu Australia - ⅔ oz, 4 sudu teh atau 20 mililiter.

Piala

Sebagai ukuran isipadu, cawan tidak ditakrifkan sebagai sudu semata-mata. Jumlah cup boleh bervariasi dari 200 hingga 250 mililiter. Cawan metrik adalah 250 mililiter, dan Amerika sedikit lebih kecil, kira-kira 236.6 mililiter. Dalam dietet Amerika, jumlah cawan ialah 240 mililiter. Di Jepun, cawan itu lebih kecil - hanya 200 mililiter.

Kuarters dan galon

Gallons dan quarts juga bervariasi dalam saiz, bergantung kepada kawasan geografi di mana ia digunakan. Dalam sistem pengukuran kekaisaran, satu galon ialah 4.55 liter, dan dalam sistem pengukuran Amerika - 3.79 liter. Pada dasarnya, galon mengukur bahan api. Satu suku adalah sama dengan seperempat galon dan, dengan itu, 1.1 liter dalam sistem Amerika, dan kira-kira 1.14 liter dalam sistem kekaisaran.

Pint

Manis mengukur bir walaupun di negara-negara di mana satu liter tidak digunakan untuk mengukur cecair lain. Di UK, susu dan sari boleh diukur dalam liter. Satu liter adalah kelapan galon. Di beberapa negara lain di Komanwel Bangsa-Bangsa dan Eropah, pint juga digunakan, tetapi kerana mereka bergantung kepada definisi gelen, dan gelen mempunyai jumlah yang berbeza bergantung kepada negara, pint juga tidak sama di mana-mana. Satu pint empayar adalah kira-kira 568.2 mililiter, dan pint Amerika ialah 473.2 mililiter.

Auns cecair

Auns imperial adalah kira-kira 0.96 US auns. Oleh itu, auns empayar mengandungi kira-kira 28.4 mililiter, dan di Amerika Syarikat - 29.6 mililiter. Satu ons Amerika juga kira-kira enam sudu teh, dua sudu besar, dan satu lapan cawan.

Pengiraan volum

Kaedah anjakan cecair

Jumlah objek boleh dikira dengan menggunakan kaedah anjakan cair. Untuk melakukan ini, ia direndam dalam cecair isipadu yang diketahui, satu isipadu baru dikira atau diukur secara geometri, dan perbezaan di antara kedua-dua nilai ini ialah isipadu objek yang diukur. Contohnya, jika apabila objek diturunkan ke dalam cawan dengan satu liter air, jumlah cecair meningkat kepada dua liter, maka isipadu objek adalah satu liter. Dengan cara ini, anda boleh mengira hanya isipadu objek yang tidak menyerap cecair.

Rumus untuk mengira isipadu

Jumlah bentuk geometri boleh dikira menggunakan formula berikut:

Prisma: produk dari kawasan asas prisma hingga ketinggian.

Rectangular parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian.

Cube: panjang tepi dalam tahap ketiga.

Ellipsoid: produk semiaxes dan 4 / 3π.

Pyramid: satu pertiga daripada hasil asas piramid dan ketinggian.

Parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian. Sekiranya ketinggian tidak diketahui, ia boleh dikira menggunakan kelebihan dan sudutnya dengan asas. Jika kita memanggil tepi a, sudut A, panjang adalah l, dan lebar adalah w, maka isipadu parallelepiped V adalah sama dengan:

Jumlah ini juga boleh dikira menggunakan sifat segi tiga yang betul.

Cone: ketinggian kali kuasa dua kali dan ⅓π.

Bola: jejari ijazah ketiga didarabkan dengan 4 / 3π.

Silinder: produk dari kawasan silinder, ketinggian, dan π: V = π r² h, di mana r ialah jejari silinder dan h ialah ketinggian

Nisbah di antara jumlah silinder: bola: kon adalah 3: 2: 1.

Anda mungkin berminat dengan penukar lain dari kumpulan "Unit Pengubah Popular":

Adakah anda mempunyai kesukaran untuk menukar unit ukuran dari satu bahasa ke bahasa lain? Rakan-rakan bersedia untuk membantu anda. Hantar soalan anda kepada TCTerms dan dalam beberapa minit anda akan menerima jawapan.

Penukar unit popular

Penukaran Volum dan Unit dalam Resipi Memasak

Volum ialah ciri kuantitatif ruang atau kontena tiga dimensi yang diduduki oleh badan atau bahan. Konsep kelantangan, yakni, jumlah ruang dalaman kapal, berkait rapat dengan konsep isipadu.

Unit pengukuran yang diterima dalam Sistem Antarabangsa Unit (SI) dan derivatifnya adalah meter padu, sentimeter padu, liter (kubik decimeter) dan lain-lain. Bukan sistemik - galon, laras, liter, kuartza, cawan, skala, botol dan lain-lain. Unit-unit ini digunakan dalam resipi memasak dan untuk mengukur jumlah makanan.

Menggunakan Penukar "Penukar jumlah dan unit ukuran dalam resipi memasak"

Di halaman-halaman ini terdapat penukar unit yang membolehkan anda menukar nilai-nilai dari satu unit ke yang lain dengan cepat dan tepat, serta dari satu sistem unit ke unit lain. Converters akan berguna kepada jurutera, penterjemah dan semua orang yang bekerja dengan unit pengukuran yang berbeza.

Gunakan penukar untuk menukar beberapa ratus unit ke dalam 76 kategori atau beberapa ribu pasang unit, termasuk unit metrik, British dan Amerika. Anda boleh menukar unit panjang, luas, kelantangan, pecutan, daya, jisim, aliran, ketumpatan, volum tertentu, kuasa, tekanan, voltan, suhu, masa, momen, kelajuan, kelikatan, elektromagnetik dan lain-lain.
Nota Oleh kerana ketepatan penukaran yang terhad, ralat pembulatan adalah mungkin. Dalam penukar ini, bilangan bulat dianggap tepat untuk 15 aksara, dan bilangan maksimum digit selepas titik perpuluhan atau titik ialah 10.

Untuk mewakili nombor yang sangat besar dan sangat kecil, kalkulator ini menggunakan notasi eksponen komputer, yang merupakan bentuk alternatif bagi notasi eksponen (saintifik) yang dinormalisasi, di mana nombor ditulis dalam bentuk a · 10 x. Sebagai contoh: 1,103,000 = 1.103 · 10 6 = 1.103E + 6. Di sini E (pendek untuk eksponen) bermaksud "· 10 ^", iaitu, ". berganda dengan sepuluh darjah satu. ". Notasi eksponen berkomputer digunakan secara meluas dalam pengiraan saintifik, matematik, dan kejuruteraan.

 • Pilih unit untuk menukar dari senarai kiri unit.
 • Pilih unit untuk menukar dari senarai unit yang betul.
 • Masukkan nombor (sebagai contoh, "15") dalam medan "Nilai Asal".
 • Hasilnya akan segera muncul dalam medan Hasil dan dalam medan Value Converted.
 • Anda juga boleh memasukkan nombor di sebelah kanan medan "Nilai Tukar" dan baca hasil penukaran dalam medan "Nilai Asal" dan "Hasil".

Kami sedang berusaha untuk memastikan ketepatan penukar dan kalkulator TranslatorsCafe.com, namun kami tidak dapat menjamin bahawa ia tidak mengandungi ralat dan ketidaktepatan. Semua maklumat disediakan "sebagaimana adanya" tanpa jaminan apa-apa jenis. Syarat-syarat

Jika anda melihat ketidaktepatan dalam pengiraan atau ralat dalam teks, atau anda memerlukan penukar lain untuk menukar dari satu unit ukuran ke yang lain, yang tidak ada di laman web kami - tulis kepada kami!