600 mililiter adalah berapa banyak?

600 ml (mililiter) adalah ukuran volum, yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang ditempati oleh badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Maklumat latar belakang - 600 ml air adalah 600 gram.

Rumusan untuk mengira ukuran kelantangan adalah 600 / x, di mana x adalah jumlah hidangan yang dipilih atau peranti pengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapannya kepada soalan - 600 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk memindahkan 600 ml ke langkah isipadu yang lain.

600 ml berapa banyaknya

Cara mengukur enam ratus, 600 ml air adalah berapa banyak gelas kapasiti standard 250 mililiter dan gelas faceted standard sebanyak kapasiti 200 ml.

Oleh itu, kita perlu mengetahui cara mengukur 600 ml air. Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air dan cecair lain di rumah. Apabila jumlah air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Contohnya, kita sering mengukur air dengan cawan dan gelas. By the way, beberapa perkataan mengenai cawan sekaligus - mengukur cawan cawan selalu menyebabkan kesukaran yang besar dan banyak soalan. Untuk mengukur bahagian cecair, termasuk air, anda sebenarnya boleh menggunakan cawan JIKA ANDA TAHU KAPASITI, kapasiti atau volumnya dalam mililiter. Malah, ini jarang berlaku. Dalam pembuatan cawan dan cawan, sangat penting disertakan dengan reka bentuk, serta kemudahan penggunaan. TETAPI! Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah, untuk menyatukan kapasiti cawan. Tetapi untuk gelas kaca, keadaan lebih menarik, ia adalah kebiasaan untuk mengekalkan kapasiti standard, memfokuskan pada jumlah mililiter (ml) dan sebutan geometri tetap yang ditetapkan. Kelantangan dan reka bentuk cermin kekal tidak berubah dan dikekalkan oleh semua pengeluar gelas. Apa yang membolehkan kita hanya dengan penampilan mereka, "oleh mata", untuk mengenali volum dalam mililiter (ml). Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat JUMLAH DUA JENIS GLASS GLASS STANDARD: cermin berdinding nipis (nipis) dan gelas muka. Seperti yang anda tahu, mereka berbeza dengan sedikit bentuk, reka bentuk dan penampilan. Walau bagaimanapun, untuk mengukur bahagian-bahagian susu, lebih penting tidak bentuk atau reka bentuk hidangan, tetapi hakikat bahawa cermin mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. Bagaimana untuk mengukur enam ratus, 600 ml air - ini adalah berapa banyak gelas muka dengan kapasiti 200 ml dan gelas berdinding nipis standard dengan kapasiti 250 ml.

Jadual 2. Bagaimana mengukur enam ratus, 600 ml air - ini adalah berapa banyak sudu teh, sudu teh, sentimeter kubik (cm3), liter, gram (g, g) dan gelas (kapasiti 200, 250 ml).

Ulasan Ini adalah berapa banyak. Bagaimana untuk memahami bagaimana mengukur 600 ml air dalam gelas, berapa kali sudu dan sudu teh, berapa gram (g, g), sentimeter padu (cm3), liter, 200 cawan dipotong standard dan standard kaca nipis (nipis) 250 ml.

Maklumat latar belakang tentang cara mengukur bahagian air dalam mililiter, yang diberikan dalam jadual kami akan membolehkan anda memilih cara yang paling mudah. Mungkin bagi sesetengah keadaan cara yang lebih rasional adalah untuk mengukur bahagian air dalam mililiter, berdasarkan sudu. Di sini anda boleh memilih antara sudu dan sudu. Satu sudu mempunyai jumlah yang lebih besar dalam mililiter, berbanding dengan satu sudu teh, yang akan mengukur bahagian air dengan lebih cepat. Walau bagaimanapun, kapasiti yang agak besar daripada satu sudu membuat pengukuran lebih kasar dan anggaran berbanding mengukur dengan satu sudu teh. Pada akhirnya, bagi tujuan domestik, kita memerlukan bahagian-bahagian yang kecil dari segi jumlah mililiter dan jumlah sudu bukanlah satu perkara penting jika ketepatan mengukur bahagian cecair adalah penting bagi kita. Jumlah kecil satu sudu teh dalam mililiter membolehkan kita memilih dengan lebih tepat perkadaran yang dikehendaki dengan kurang kesilapan dalam mengukur jumlah mililiter. Oleh itu, dalam jadual, di mana kita perlu menambah atau tolak sejumlah kecil air, kita telah menunjukkan bagaimana ini boleh dilakukan dengan satu sudu teh.

Orang sering bertanya apa jenis air yang boleh diukur dalam mililiter menggunakan pinggan mangkuk dan barangan kaca standard? Sesetengah keraguan boleh timbul apabila kita berhadapan dengan mengukur bahagian dalam mililiter bukan air minuman biasa, tetapi ada yang lain. Sebagai contoh: masin, laut, panas, mineral, mineral, berat, manis dan sebagainya. Malah, komposisi kimia air dan suhunya tidak menjejaskan nisbah volum yang dinyatakan dalam mililiter. Sebenarnya, jadual kami membolehkan anda membuat pengiraan semula secara cepat jumlahnya, tanpa melakukan apa-apa pengiraan matematik sendiri. Selain itu, sebagai tambahan kepada air, anda boleh mengukur volum dalam mililiter untuk sebarang cecair dengan sudu dan gelas. Sebagai contoh: susu, mentega, sirap, kefir, wain, vodka, brendi, sari, bir, coca cola, pepsi. Satu-satunya kedudukan yang mana jadual akan memberikan ralat yang ketara ialah berat (jisim) jumlah yang dipilih dalam gram. Apakah yang berkaitan dengan ketumpatan pukal atau graviti spesifik bendalir terpilih.

Tanpa apa-apa masalah, nisbah yang ditunjukkan dalam jadual sama-sama tidak terpakai kepada mana-mana cecair, air, tetapi juga kepada produk lain yang tidak sepenuhnya cair, tanpa mengira kelembapan dan komposisi kimianya. Sebagai contoh, kita boleh mengukur satu bahagian dalam mililiter untuk gula, garam, tepung, mustard kering dan lain-lain produk serbuk kristal. Sekiranya produk kami, bahagian yang kami sukai dalam mililiter, tidak seperti serbuk, tetapi termasuk dalam kategori produk dan bahan pukal, nisbah rujukan yang ditunjukkan dalam jadual juga betul. Sebagai contoh, kita boleh menggunakan nisbah isipadu ini sebagai cara untuk mengukur jumlah mililiter yang tepat: bijirin, beras, soba, biji rami, biji sawi, gandum, oat, umpan, oat, muesli, makanan anjing, kucing, burung atau sebahagian sukan bekalan kuasa. Perkara utama di sini adalah tidak memberi tumpuan kepada bahagian mengikut berat dalam gram, tetapi untuk mengira bahagian dalam mililiter. Ketahui bahawa apabila menggunakan satu sudu teh, anda mesti menambah atau tuangkan produk, tanpa slaid.

600 ml air - berapa gelas? Bagaimana untuk mengukur 600 ml air?

Air sering merupakan salah satu bahan utama dalam masakan. Dalam kes ini, memasak sering terikat dengan penggunaan jumlah air yang tepat. Mari lihat bagaimana anda dapat mengukur 600 ml air dengan kaca.

Apabila menggunakan gelas, tentu saja, anda perlu memahami jumlahnya untuk mendapatkan pengiraan yang lebih tepat. Tetapi bagi kebanyakan orang, di rumah, anda boleh menemui kaca klasik.

Jumlah kaca seperti 250 ml, dan jika anda mencurahkannya, anda akan mendapat 200 ml. Jumlah cecair yang sama diletakkan di dalamnya, kini adalah mungkin untuk membuat pengiraan mudah.

Untuk mendapatkan 600 ml air, anda mesti mengambil dua gelas penuh, ditambah menambah 2/5 gelas. Jika 2/5 cawan adalah sukar untuk diukur, maka anda boleh mengambil setengah cawan, kerana kesilapan akan menjadi kecil, dan proses pengukuran akan lebih mudah.

Dan jika terdapat longgokan di rumah, ini adalah kaca silinder kecil yang memegang 100 ml cecair, maka mendapatkan 600 ml air lebih mudah. Anda perlu mengambil hanya enam buas dan mendapatkan 600 ml air.

Berapa banyak 600ml dalam liter?

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

Henry Blackburn

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Pandangan Tindak Balas Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

600, 700, 800, 900, 1000 mililiter ialah berapa liter?

600 mililiter adalah berapa banyak liter?

700 mililiter adalah berapa banyak liter?

800 mililiter ialah berapa liter?

900 ml adalah berapa liter?

1000 ml adalah berapa banyak liter?

Selamat siang Menukar milliliter kepada liter sebenarnya merupakan tugas yang mudah. Untuk menyelesaikannya, anda perlu mengetahui sedikit asas dan kemudian anda akan mengira segala-galanya.

Dari buku teks mengenai fizik, anda boleh mengetahui bahawa 1 liter cecair adalah sama dengan 1,000 mililiter. Ini adalah petunjuk asas, dan kemudian kita perlu mengira petunjuk yang diperlukan dengan membahagikan jumlah yang diperlukan dalam mililiter sebanyak 1,000 dan inilah yang akan anda dapat:

1) 600 ml ialah 0.6 liter;

2) 700 ml adalah 0.7 liter;

3) 800 ml adalah sama dengan 0.8 liter;

4) 900 ml adalah 0.9 liter;

5) 1000 ml adalah 1.0 liter.

Jadi, anda boleh meneruskan apa-apa langkah yang anda akan tukar dari mililiter kepada liter.

600 gram susu ialah berapa ml

Gadis, 600 gram susu adalah berapa ml? Saya bodoh sedikit) 600 ml?

Lihat juga:

Nasihatkan bagaimana anda dapat membuat salad daging kepiting

Dihantar oleh: adminrive · Diterbitkan pada 12/22/2014

Apa yang anda berikan

Dihantar oleh: adminrive · Diterbitkan pada 10/03/2014

Semalam kita membeli pencetak

Oleh: Adminrive · Published July 12, 2016

komen 6

Ini adalah kira-kira 500 gram) kerana ml adalah lebih ringan, seperti ini

Jadi ia akan menjadi 600 ml.

Menonton apa. Ketumpatan semua bahan adalah berbeza.

Anna, jadi saya menulis sesuatu))

Tatyana tidak menyedarinya. Sekitar dua gelas)))

Anna, saya, saya mencurahkan)))

Tambah komen Batal balasan

Rekod terkini

Bantuan Bersama Wanita © 2019. Semua hak terpelihara.

Berapa banyak susu dalam gelas (gram, mililiter)

Dalam penyediaan hidangan banyak, minuman dan pencuci mulut yang dikehendaki untuk mengukur sejumlah susu dalam gram atau mililiter, jadi banyak boleh datang cara cara untuk melakukannya tanpa berat dengan kaca konvensional. Pertimbangkan berapa banyak susu dalam gelas potong yang sesuai dalam gram dan mililiter, serta kandungan kalori dalam jumlah itu.

Berapa banyak gram susu dalam gelas faceted?

Dalam satu segi kaca, diisi ke atas (ke rim) mengandungi 250 gram susu.

Dalam 1 segi kaca dipenuhi sehingga risiko sesuai 200 gram susu.

Berapa banyak mililiter susu yang terdapat di dalam kaca?

Dalam satu segi kaca yang diisi ke atas (sehingga rim) mengandungi 250 ml susu.

Dalam 1 segi kaca dipenuhi dengan risiko memegang 200 ml susu.

Berapa banyak kalori dalam segelas susu

Satu segelas susu penuh lemak (2.5% lemak) mengandungi 130 kalori.

Bagaimanakah saya dapat mengukur jumlah susu yang diperlukan dalam gram dengan menggunakan gelas faceted?

 • 800 gram susu - berapa gelas? 800g susu = 4 segelas susu yang dipenuhi dengan risiko (tidak penuh).
 • 750 gram susu - berapa gelas? 750 g susu = 3 gelas susu penuh, diisi pada rim.
 • 700 gram susu - berapa gelas? 700 g susu = 3.5 cawan susu yang berisiko.
 • 600 gram susu - berapa gelas? 600 g susu = 3 cawan susu yang berisiko.
 • 500 gram susu - berapa gelas? 500 g susu = 2 cawan susu yang dipenuhi, dipenuhi dengan hem.
 • 400 gram susu - berapa gelas? 400 g susu = 2 cawan susu diisi dengan risiko.
 • 300 gram susu - berapa gelas? 300 g susu = 1.5 cawan susu diisi dengan risiko.
 • 250 gram susu - berapa gelas? 250 g susu = 1 segelas segelas susu penuh.
 • 200 gram susu - berapa gelas? 200 g susu = 1 gelas segelas susu, penuh dengan risiko.
 • 150 gram susu - berapa gelas? 150 g susu = 10 sudu susu.
 • 100 gram susu - berapa gelas? 100 g susu = separuh segelas segelas susu.

Bagaimana untuk mengukur jumlah susu yang diperlukan dalam mililiter (ml) atau liter (l) dengan menggunakan kaca faceted?

 • 1 liter susu - berapa gelas? 1 liter susu = 4 gelas susu penuh, diisi ke rim.
 • 900 ml susu - berapa gelas? 900 ml susu = 2 gelas penuh susu, diisi ke rim + 2 gelas susu, diisi dengan risiko.
 • 800 mililiter susu - berapa gelas? 800 ml susu = 4 cawan susu, dipenuhi dengan risiko.
 • 700 ml susu - berapa gelas? 700 ml susu = 3.5 segelas susu yang dipenuhi dengan risiko.
 • 650 ml susu - berapa gelas? 650 ml susu = 2 cawan susu, diisi dengan risiko + 1 segelas susu penuh, diisi ke atas.
 • 600 mililiter susu - berapa gelas? 600 ml susu = 3 cawan susu, diisi dengan risiko.
 • 500 mililiter susu - berapa gelas? 500 ml (separuh liter) susu = 2 gelas penuh susu, diisi ke atas.
 • 400 mililiter susu - berapa gelas? 400 ml susu = 2 gelas muka susu, dipenuhi dengan risiko.
 • 300 mililiter susu - berapa gelas? 300 ml susu = 1.5 cawan susu, dipenuhi dengan risiko.
 • 280 mililiter susu - berapa banyak dalam gelas? 280 ml susu = 1 segelas susu penuh, diisi ke atas + 2 sudu susu.
 • 250 ml susu - berapa gelas? 250 ml susu = 1 segelas segelas susu penuh.
 • 200 mililiter susu - berapa gelas? 200 ml susu = 1 gelas susu, dipenuhi dengan risiko.
 • 160 mililiter susu - berapa gelas? 160 ml susu = 10 sudu susu + 2 sudu susu.
 • 150 mililiter susu - berapa gelas? 150 ml susu = 3/5 segelas susu penuh.
 • 100 mililiter susu - berapa gelas? 100 ml susu = 0.5 cawan susu, diisi dengan risiko.

Hitungkan berapa banyak susu yang terkandung dalam kaca yang tidak lengkap (kami mengira perkadaran dari segelas susu yang penuh di rim)

 • 4/5 cawan susu - berapa banyak? 4/5 segelas susu = 200 gram susu.
 • 3/4 cawan susu adalah berapa banyak? 3/4 segelas susu = 187.5 gram susu.
 • 2/3 cawan susu - berapa banyak? 2/3 cawan susu = 167 gram susu.
 • 1/2 cawan susu adalah berapa banyak? 1/2 cawan susu = 125 gram susu.
 • 1/4 susu cawan adalah berapa banyak? 1/4 cawan susu = 62.5 gram susu.
 • 1/5 cawan susu adalah berapa banyak? 1/5 cawan susu = 50 gram susu.

Sebilangan kecil susu lebih mudah diukur dengan satu sudu atau satu sudu teh, jadi kami cadangkan membaca ulasan berapa susu dalam sudu.

Kesimpulannya, artikel yang boleh diperhatikan bahawa mengetahui bagaimana untuk menyukat susu menggunakan gelas kaca, anda boleh dengan mudah diukur dalam mililiter dan gram berat badan dan jumlah susu yang dikehendaki pada resipi tepat. Maklum balas dan nasihat anda tentang berapa banyak susu di dalam gelas, kami tinggalkan di komen untuk artikel dan membaginya di rangkaian sosial jika ia berguna untuk anda.

Kalkulator Gram untuk Milligram

Penukar gram dalam talian adalah sama dengan miligram

Anda menukar berat gram kepada miligram.

Berapa banyak miligram setiap gram - mg adalah sama dengan g

Gram
Gram (notasi: "g") adalah satuan massa metrik. Satu gram sama dengan 1/1000 kilogram dalam SI atau 1E3 kg. Hari ini, gram adalah ukuran yang digunakan secara meluas untuk mengira pepejal dalam membeli makanan dan runcit di seluruh dunia.

Milligram
Satu miligram (jawatan: "mg") adalah unit ukuran jisim yang sama dengan 1/1000 gram atau 1/10000000 kilogram (nilai "1E-6 kg" juga digunakan).

Lihat versi penuh (dalam rusia): 600,000 unit - berapa bahagian di dalam picagari?

Algoritma adalah seperti berikut - mengambil novocaine 0.5% atau novocaine 0,25%, suntikan 5 ml dengan jarum suntik ke dalam botol (jika 1.0 g ditulis di atasnya), goncangkan sehingga bubuk sepenuhnya dibubarkan
Kami mendapat pencairan 1 000 000 IU dalam 5 ml
Secara mendalam dalam 1 ml - 200 000 IU
Oleh itu, dalam 3 ml - 600 000 IU
Ini 3 ml perlu dicucuk

Sekiranya 0.5 gr ditulis pada vial (dan selalunya ia adalah), kemudian suntikan 5 ml novocaine ke dalam botol pertama, larut sepenuhnya bubuk, masukkan sepenuhnya ke dalam picagari dan suntikan penyelesaian yang sama ke dalam botol kedua dengan 0.5 g dan goncangkan lagi larutkan semua serbuk itu.
dan kemudian - kita mempunyai semua pencairan yang sama 1 000 000 IU dalam 5 ml, kita mengumpul semua 3 ml yang sama

PS ubat lisan moden (boleh dimakan) kumpulan penisilin tidak kalah dengan intramuskular, adakah anda pasti bahawa ia perlu untuk menusuk mereka? Pneumonia baik dirawat dengan amoksisilin konvensional (flemoksin).

Sergey, terima kasih atas penerangan terperinci tentang cara membiak. Doktor mengatakan bahawa lebih baik untuk suntikan, esok saya akan kembali lagi dan meminta anda untuk menetapkan pil, tidak mustahil untuk memberi suntikan itu, kerana anak itu berteriak sampai muntah. Saya fikir ini juga tidak terperinci dengan keadaannya.
Beritahu saya, contohnya, apakah solutub flemoxin (250) terpakai kepada radang paru-paru? Ubat ini telah membantu kami sebelum ini. Arahan kepadanya tidak terperinci mengenai perkara ini. Hanya kanak-kanak saya suka minum sirap, pil dan lain-lain, walaupun mereka pahit atau alkohol yang mengandungi, tetapi mereka tidak boleh berdiri suntikan - dengan serta-merta senyuman itu keluar. Jadi bagi kami, tablet dan serbuk, dan lain-lain, dicurahkan ke dalam mulut - ideal.

dan satu lagi soalan: kami tidak menetapkan x-ray paru-paru, sejak kurang dari sebulan yang lalu kanak-kanak itu telah diberi X-ray kaki (ada kecederaan yang kuat). Adakah mungkin dan perlu melakukan x-ray paru-paru sekarang? Doktor telah mendirikan radang paru-paru, setelah mendengarkan bayi - di sebelah kanannya dia mempunyai suhu yang ringan dan tinggi selama tiga hari.

Penukar unit

Menukar unit: liter [l] mililiter [ml]

Kuasa

Ketahui lebih lanjut mengenai jumlah dan unit dalam resipi memasak.

Maklumat am

Volum adalah ruang yang diduduki oleh bahan atau objek. Juga isipadu boleh menunjukkan ruang bebas di dalam bekas. Jilid adalah kuantiti tiga dimensi, tidak seperti, sebagai contoh, panjang yang dua dimensi. Oleh itu, jumlah objek rata atau dua dimensi adalah sifar.

Unit isipadu

Meter padu

Unit pengukuran dalam sistem SI adalah meter padu. Takrif standard satu meter padu adalah jumlah kubus dengan rusuk satu meter panjang. Unit derivatif juga digunakan secara meluas, sebagai contoh, sentimeter padu.

Liter adalah salah satu unit yang paling biasa digunakan dalam sistem metrik. Ia sama dengan jumlah kubus dengan tulang rusuk panjang 10 cm:
1 liter = 10 cm × 10 cm × 10 cm = 1000 sentimeter padu

Ia seperti 0.001 meter padu. Jisim satu liter air pada 4 ° C adalah kira-kira sama dengan satu kilogram. Selalunya, mililiter bersamaan dengan satu sentimeter padu atau 1/1000 liter juga digunakan. Milliliter biasanya dirujuk sebagai ml.

Jill

Insang adalah unit kelantangan yang digunakan di Amerika Syarikat untuk mengukur minuman beralkohol. Satu jill adalah lima ounce cecair dalam sistem imperial British, atau empat di Amerika. Satu jill Amerika sama dengan seperempat liter atau setengah cawan. Pub Ireland menyajikan minuman keras dalam bahagian jill suku, atau 35.5 mililiter. Dalam bahagian Scotland kurang - seperlima insang, atau 28.4 mililiter. Di England, sehingga baru-baru ini, bahagian lebih kecil, hanya satu keenam insang, atau 23.7 mililiter. Kini, ini adalah 25 atau 35 mililiter, bergantung pada peraturan institusi. Tuan rumah boleh menentukan sendiri mana dari dua hidangan yang mereka layani.

Dram atau dram adalah ukuran volum, jisim, dan juga duit syiling. Pada masa lalu, langkah ini digunakan dalam perniagaan farmasi dan sama dengan satu sudu teh. Kemudian, jumlah standard satu sudu teh berubah, dan satu sudu menjadi sama dengan 1 dan 1/3 dram.

Volum Memasak

Cecair memasak biasanya diukur mengikut jumlah. Produk longgar dan kering dalam sistem metrik, sebaliknya, diukur dengan jisim.

Sudu teh

Jumlah satu sudu teh berbeza dalam sistem pengukuran yang berbeza. Pada mulanya, satu sudu teh adalah satu sudu satu sudu, maka satu pertiga. Ia adalah jumlah terakhir yang kini digunakan dalam pengukuran sistem Amerika. Ini adalah kira-kira 4.93 mililiter. Dalam pemakanan Amerika, saiz sudu adalah 5 mililiter. Di UK, lazimnya menggunakan 5.9 mililiter, tetapi dalam beberapa elaun pemakanan dan buku masakan ini adalah 5 mililiter. Jumlah kuih sendok yang digunakan dalam memasak biasanya diseragamkan di setiap negara, tetapi sudu dengan saiz yang berlainan digunakan untuk makanan.

Sudu meja

Jumlah satu sudu juga berbeza-beza bergantung kepada kawasan geografi. Contohnya, di Amerika, satu sudu adalah tiga sudu, setengah auns, kira-kira 14.7 mililiter, atau 1/16 cawan Amerika. Tablespoons di UK, Kanada, Jepun, Afrika Selatan dan New Zealand juga mengandungi tiga sudu teh. Oleh itu, satu sudu metrik - 15 mililiter. Setong British - 17.7 mililiter, jika sudu teh 5.9 dan 15, - jika sudu teh 5 ml. Sudu Australia - ⅔ oz, 4 sudu teh atau 20 mililiter.

Piala

Sebagai ukuran isipadu, cawan tidak ditakrifkan sebagai sudu semata-mata. Jumlah cup boleh bervariasi dari 200 hingga 250 mililiter. Cawan metrik adalah 250 mililiter, dan Amerika sedikit lebih kecil, kira-kira 236.6 mililiter. Dalam dietet Amerika, jumlah cawan ialah 240 mililiter. Di Jepun, cawan itu lebih kecil - hanya 200 mililiter.

Kuarters dan galon

Gallons dan quarts juga bervariasi dalam saiz, bergantung kepada kawasan geografi di mana ia digunakan. Dalam sistem pengukuran kekaisaran, satu galon ialah 4.55 liter, dan dalam sistem pengukuran Amerika - 3.79 liter. Pada dasarnya, galon mengukur bahan api. Satu suku adalah sama dengan seperempat galon dan, dengan itu, 1.1 liter dalam sistem Amerika, dan kira-kira 1.14 liter dalam sistem kekaisaran.

Pint

Manis mengukur bir walaupun di negara-negara di mana satu liter tidak digunakan untuk mengukur cecair lain. Di UK, susu dan sari boleh diukur dalam liter. Satu liter adalah kelapan galon. Di beberapa negara lain di Komanwel Bangsa-Bangsa dan Eropah, pint juga digunakan, tetapi kerana mereka bergantung kepada definisi gelen, dan gelen mempunyai jumlah yang berbeza bergantung kepada negara, pint juga tidak sama di mana-mana. Satu pint empayar adalah kira-kira 568.2 mililiter, dan pint Amerika ialah 473.2 mililiter.

Auns cecair

Auns imperial adalah kira-kira 0.96 US auns. Oleh itu, auns empayar mengandungi kira-kira 28.4 mililiter, dan di Amerika Syarikat - 29.6 mililiter. Satu ons Amerika juga kira-kira enam sudu teh, dua sudu besar, dan satu lapan cawan.

Pengiraan volum

Kaedah anjakan cecair

Jumlah objek boleh dikira dengan menggunakan kaedah anjakan cair. Untuk melakukan ini, ia direndam dalam cecair isipadu yang diketahui, satu isipadu baru dikira atau diukur secara geometri, dan perbezaan di antara kedua-dua nilai ini ialah isipadu objek yang diukur. Contohnya, jika apabila objek diturunkan ke dalam cawan dengan satu liter air, jumlah cecair meningkat kepada dua liter, maka isipadu objek adalah satu liter. Dengan cara ini, anda boleh mengira hanya isipadu objek yang tidak menyerap cecair.

Rumus untuk mengira isipadu

Jumlah bentuk geometri boleh dikira menggunakan formula berikut:

Prisma: produk dari kawasan asas prisma hingga ketinggian.

Rectangular parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian.

Cube: panjang tepi dalam tahap ketiga.

Ellipsoid: produk semiaxes dan 4 / 3π.

Pyramid: satu pertiga daripada hasil asas piramid dan ketinggian.

Parallelepiped: produk panjang, lebar dan ketinggian. Sekiranya ketinggian tidak diketahui, ia boleh dikira menggunakan kelebihan dan sudutnya dengan asas. Jika kita memanggil tepi a, sudut A, panjang adalah l, dan lebar adalah w, maka isipadu parallelepiped V adalah sama dengan:

Jumlah ini juga boleh dikira menggunakan sifat segi tiga yang betul.

Cone: ketinggian kali kuasa dua kali dan ⅓π.

Bola: jejari ijazah ketiga didarabkan dengan 4 / 3π.

Silinder: produk dari kawasan silinder, ketinggian, dan π: V = π r² h, di mana r ialah jejari silinder dan h ialah ketinggian

Nisbah di antara jumlah silinder: bola: kon adalah 3: 2: 1.

Anda mungkin berminat dengan penukar lain dari kumpulan "Unit Pengubah Popular":

Adakah anda mempunyai kesukaran untuk menukar unit ukuran dari satu bahasa ke bahasa lain? Rakan-rakan bersedia untuk membantu anda. Hantar soalan anda kepada TCTerms dan dalam beberapa minit anda akan menerima jawapan.

Penukar unit popular

Penukaran Volum dan Unit dalam Resipi Memasak

Volum ialah ciri kuantitatif ruang atau kontena tiga dimensi yang diduduki oleh badan atau bahan. Konsep kelantangan, yakni, jumlah ruang dalaman kapal, berkait rapat dengan konsep isipadu.

Unit pengukuran yang diterima dalam Sistem Antarabangsa Unit (SI) dan derivatifnya adalah meter padu, sentimeter padu, liter (kubik decimeter) dan lain-lain. Bukan sistemik - galon, laras, liter, kuartza, cawan, skala, botol dan lain-lain. Unit-unit ini digunakan dalam resipi memasak dan untuk mengukur jumlah makanan.

Menggunakan Penukar "Penukar jumlah dan unit ukuran dalam resipi memasak"

Di halaman-halaman ini terdapat penukar unit yang membolehkan anda menukar nilai-nilai dari satu unit ke yang lain dengan cepat dan tepat, serta dari satu sistem unit ke unit lain. Converters akan berguna kepada jurutera, penterjemah dan semua orang yang bekerja dengan unit pengukuran yang berbeza.

Gunakan penukar untuk menukar beberapa ratus unit ke dalam 76 kategori atau beberapa ribu pasang unit, termasuk unit metrik, British dan Amerika. Anda boleh menukar unit panjang, luas, kelantangan, pecutan, daya, jisim, aliran, ketumpatan, volum tertentu, kuasa, tekanan, voltan, suhu, masa, momen, kelajuan, kelikatan, elektromagnetik dan lain-lain.
Nota Oleh kerana ketepatan penukaran yang terhad, ralat pembulatan adalah mungkin. Dalam penukar ini, bilangan bulat dianggap tepat untuk 15 aksara, dan bilangan maksimum digit selepas titik perpuluhan atau titik ialah 10.

Untuk mewakili nombor yang sangat besar dan sangat kecil, kalkulator ini menggunakan notasi eksponen komputer, yang merupakan bentuk alternatif bagi notasi eksponen (saintifik) yang dinormalisasi, di mana nombor ditulis dalam bentuk a · 10 x. Sebagai contoh: 1,103,000 = 1.103 · 10 6 = 1.103E + 6. Di sini E (pendek untuk eksponen) bermaksud "· 10 ^", iaitu, ". berganda dengan sepuluh darjah satu. ". Notasi eksponen berkomputer digunakan secara meluas dalam pengiraan saintifik, matematik, dan kejuruteraan.

 • Pilih unit untuk menukar dari senarai kiri unit.
 • Pilih unit untuk menukar dari senarai unit yang betul.
 • Masukkan nombor (sebagai contoh, "15") dalam medan "Nilai Asal".
 • Hasilnya akan segera muncul dalam medan Hasil dan dalam medan Value Converted.
 • Anda juga boleh memasukkan nombor di sebelah kanan medan "Nilai Tukar" dan baca hasil penukaran dalam medan "Nilai Asal" dan "Hasil".

Kami sedang berusaha untuk memastikan ketepatan penukar dan kalkulator TranslatorsCafe.com, namun kami tidak dapat menjamin bahawa ia tidak mengandungi ralat dan ketidaktepatan. Semua maklumat disediakan "sebagaimana adanya" tanpa jaminan apa-apa jenis. Syarat-syarat

Jika anda melihat ketidaktepatan dalam pengiraan atau ralat dalam teks, atau anda memerlukan penukar lain untuk menukar dari satu unit ukuran ke yang lain, yang tidak ada di laman web kami - tulis kepada kami!