85 gram adalah berapa ml

Cara mengukur 85 ml air adalah berapa banyak titis, LIHAT JADUAL 1, dos dalam mililiter, bilangan titisan air dalam 85 ml (mililit).

Terdapat cara anggaran untuk mengukur 85 ml (mililiter) air dengan titisan. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah mililiter dan titisan. "Berehat" dalam jumlah 1 drop. Berapa banyak titisan dalam 85 ml (mililiter) air ditunjukkan dalam jadual. Jangan lupa bahawa bagaimana cara mengukur dengan tetes tidak hanya perkiraan, kerana ia bergantung pada bentuk lubang di dalam kapal, tetapi ia berfungsi paling baik hanya untuk air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang tepat ialah kaedah pengukuran. Kaedah, yang diukur, mempunyai ciri metodologi tersendiri. Ia digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri-ciri kaedah makmal? Sebagai contoh, ahli farmasi mengukur miligram (mg) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml dan titisan dianggap paling terperinci, tepat dan betul, tidak ada titisan yang dimaksudkan, iaitu, yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan anda sendiri mungkin sedikit berbeza dalam saiz, kelantangan dan berat (jisim). Bilangan titisan tidak dianggap tepat kerana kaedah ini berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap ukuran tertentu, bilangan titisan adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam jadual 1.

Bagaimana untuk mengira LAPAN-LIMA, 85 ml (mililiter) air - ini adalah berapa banyak gram (g, g). Dalam gram, kita mengukur berat (massa) cecair.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram? Untuk air, ia adalah untuknya dan hanya ada nisbah yang sangat mudah dari berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan distilasi, bilangan gram (g, g) dalam 85 ml air akan berbeza daripada gram yang ditetapkan dalam jadual 1. Bagi keadaan hidup apabila kita memerlukan pengiraan anggaran jumlah g air, dos dalam gram atau anggaran satu bahagian dalam gram, pilihan yang betul adalah menggunakan data rujukan pada bilangan gram (g, g) dari jadual 1.

Cara mengira LAPAN-FIVE, 85 ml (mililiter) air - ini adalah berapa sentimeter kubik (cm3, cm padu).

Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dan sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal., bahan pukal, gas, wap dan sebagainya. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Bagaimanapun, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menunjukkan dalam jadual bilangan sentimeter air padu dalam 85 mililiter dalam lajur yang berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan bilangan mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah.

Bagaimana untuk mengukur LAPAN-LIMA, 85 ml air - ini adalah berapa banyak sudu sudu dan sudu.

Sudu, kedua-dua meja dan sudu, walaupun kapasiti mereka dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua pinggan mangkuk. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu meja dan teh digunakan secara aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya ialah: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, selalu ada cukup. Secara semulajadi, kita tidak dapat "mengelilingi" ia dengan menentukan kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh dalam jadual. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui slash. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak mudah dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dari kaedah ini menjadi agak kecil. Bermakna, kecil berbanding dengan serbuk dan bahan berbutir. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membuat slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam air sudu, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu teh, ditinggalkan secara berani. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

Bagaimana untuk mengira LAPAN-FIVE, 85 ml air - berapa banyak liter (l).

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Kami tidak memberikan bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3) di dalam jadual sebagai ruang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 85 ml air yang kami nyatakan dalam jadual berapa banyak ia adalah liter (l). Iaitu, tidak perlu untuk menterjemahkan atau menukar mililiter kepada liter, anda boleh mengetahui jumlah liter (l) dari data rujukan.

Bagaimana untuk mengukur LAPAN-LIMA, 85 ml air - ini adalah berapa banyak cawan kapasiti piawai 250 mililiter dan gelas faceted standard kapasiti 200 ml.

Bukan sahaja dengan meja dan sudu kami mengukur air di rumah. Apabila jumlah air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukurnya dengan alat dapur lain. Sebagai contoh: cawan dan gelas. Anda boleh menggunakan cawan untuk mengukur bahagian cecair, jika anda tahu kapasiti mereka. Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk gelas kaca dibuat untuk menahan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat dua jenis cermin kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, ia bukanlah bentuk yang paling penting untuk mengukur bahagian, tetapi hakikat bahawa gelas mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml.

Jadual 1. Bagaimana untuk mengukur LAPAN-LIMA, 85 ml air - ini adalah berapa banyak titisan, sudu besar, sudu teh, sentimeter padu (cm3), liter, gram (g, g) dan cermin mata (kapasiti 200, 250 ml).

85 mililiter berapa?

85 ml (mililiter) adalah ukuran volum, yang merupakan ciri kuantitatif ruang yang diduduki oleh badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Maklumat latar belakang - 85 ml air adalah 85 gram.

Rumusan untuk mengira ukuran kelantangan ialah 85 / x, di mana x adalah jumlah hidangan yang dipilih atau peranti pengukur.

Tablespoon = 18 ml
Teh sudu = 5 ml
Kaca = 200. 250 ml
Bank = 200. 5000 ml
Pinggir = 110 ml
Barrel = 200,000 ml
Gelas champagne = 150 ml
Kaca jus = 250 ml
Kaca bir = 500 ml
Kettle = 1000. 3000 ml
Cawan untuk sup = 350 ml
Cawan teh = 200 ml
Cawan kopi = 70 ml
Pan = 1000. 5000 ml
Baldi = 1000. 2000 ml
Mug = 200. 250 ml
Bowl = 250 ml
Piala = 250 ml
Kaca = 50 ml
Mangkuk salad = 1000. 3000 ml
Skimmer = 700. 2500 ml
Pan = 700. 2500 ml
Casserole = 700. 2500 ml
Pile = 100 ml
Plain plat = 250 ml
Plat dalam = 500 ml
Bucket = 2000. 10,000 ml
Syringe = 1. 100 ml
Pipette = 1. 100 ml

Nota: jumlahnya tentu berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Halaman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapan kepada soalan - 85 mililiter ialah berapa gram, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk menukar 85 ml ke langkah isipadu yang lain.

85 gram air adalah berapa banyak?

85 gram air adalah ukuran jisim dan ukuran derivatif volum, yang merupakan kuantitatif ciri ruang yang diduduki oleh air dalam badan, struktur atau bahan. Untuk menentukan ukuran ini dalam pelbagai hidangan, gunakan kalkulator kami. Pada akhir halaman, pastikan anda melihat maklumat mengenai jumlah hidangan yang digunakan dalam pengiraan ini. Maklumat latar belakang - 85 gram air adalah 85 ml.

Rumusan untuk mengira ukuran kelantangan ialah 85 / x, di mana x adalah jumlah hidangan yang dipilih atau peranti pengukur.

Sudu meja = 18 g
Teh sudu = 5 g
Kaca = 200. 250 g
Bank = 200. 5000 g
Pinggir = 110 g
Barrel = 200,000 g
Sampanye kaca = 150 g
Kaca untuk jus = 250 g
Kaca bir = 500 g
Kettle = 1000. 3000 g
Cawan untuk sup = 350 g
Teacup = 200g
Cawan kopi = 70 g
Pan = 1000. 5000 g
Baldi = 1000. 2000
Mug = 200. 250 g
Bowl = 250 g
Piala = 250 g
Kaca = 50 g
Mangkuk salad = 1000. 3000 g
Skimmer = 700. 2500 g
Pan = 700. 2500 g
Casserole = 700. 2500 g
Pile = 100 g
Plain Plate = 250 g
Plat dalam = 500 g
Bucket = 2000. 10,000 g
Syringe = 1. 100 g
Pipette = 1. 100 g

Nota: jisim air di dalam periuk pasti berbeza-beza bergantung pada ciri reka bentuk produk.


Laman ini membentangkan pengiraan yang sangat mudah dan jawapan kepada soalan - 85 gram air adalah berapa banyak mililiter, sudu, gelas dan produk lain. Ini adalah kalkulator dalam talian yang paling mudah untuk menukar 85 gram air ke langkah berjumlah.

75, 85, 115, 125, 175 gram tepung - berapa sudu?

Satu sudu boleh bertindak sebagai skala sejagat di dapur. Mari kita fikirkan bagaimana untuk mendapatkan berat yang sama dengan satu sudu: 75, 85, 115, 125, 175 gram tepung.

Daripada direktori, ia mengikuti bahawa 1 sudu tanpa slaid seberat 20 gram, dan dengan slaid 30 gram. Oleh kerana bobot kepentingan adalah gandaan lima, dua pengiraan boleh dibuat. Yang pertama hanya dengan penggunaan sudu, dan dalam kedua kami menggunakan satu sudu kecil, yang menempatkannya sendiri 5 gram tepung tanpa bukit.

Pengiraan dalam sudu:

75 gram tepung adalah 3 sudu tanpa slaid 3/4 sudu besar atau 2 sudu makan dengan slaid 1/4 sudu;

85 gram tepung adalah 4 sudu tanpa slaid 1/4 sudu atau 2 sudu makan dengan slaid 1 sudu makan dengan slaid 1/4 sudu;

115 gram tepung adalah 5 sudu tanpa slaid 3/4 sudu atau 3 sudu makan dengan slaid 1 sudu makan dengan slaid 1/4 sudu;

125 gram tepung adalah 6 sudu tanpa slaid 3/4 sudu atau 4 sudu makan dengan slaid 1/4 sudu;

175 gram tepung adalah 8 sudu tanpa slaid 3/4 sudu atau 5 sudu makan dengan slaid 1 sudu makan dengan slaid 1/4 sudu.

Pengiraan dalam sudu dan sudu teh:

75 gram tepung adalah 2 sudu besar dengan slaid 3 sudu tanpa slaid;

85 gram tepung adalah 3 sudu dengan slaid - 1 sudu teh tanpa slaid;

115 gram tepung adalah 4 sudu dengan slaid - 1 sudu teh tanpa slaid;

125 gram tepung adalah 4 sudu besar dengan 1 sudu teh bukit tanpa bukit;

175 gram tepung adalah 6 sudu besar dengan slaid - 1 sudu teh tanpa slaid.

Berapa gram setiap mililiter: pengiraan dan jadual

Untuk menyediakan hidangan lazat dan sihat, perlu memerhatikan perkadaran ramuan. Dalam hal ini, soalan sering timbul - berapa gram setiap mililiter? Tidak selalu di tangan untuk mempunyai skala dapur atau cawan pengukur. Untuk memulakan, mari memahami konsep-konsep gram dan mililiter.

A gram adalah satu unit jisim yang sama dengan seribu satu kilogram. Dalam gram berat badan diukur.

Lit adalah satu unit pengukuran yang sama dengan satu desimeter padu. Liter ialah unit bukan sistem. Dalam memasak, orang biasanya menggunakan mililiter, satu mililiter adalah seribu liter satu liter atau satu sentimeter padu.

Bagaimanakah kedua nilai ini berkaitan dengan satu sama lain, berapa banyak mililiter dalam satu gram? Dari sudut pandangan saintifik, soalan itu tidak dapat dirumuskan dengan cara ini. Fizik teringat. Untuk mengira jisim, anda perlu mengalikan volum dengan ketumpatan bahan tersebut. Ketumpatan bahan boleh didapati di mana-mana direktori fizikal.

Ketumpatan air boleh diambil sama dengan perpaduan. Oleh itu, jika kita bercakap tentang air, maka jawapannya kepada soalan, 500 g, adalah berapa banyak mililiter, akan - 500 g air sepadan dengan lima ratus mililiter. Tetapi cecair berbeza mempunyai kepadatan yang berlainan.

Ketumpatan susu adalah 1.03 g / cm kiub. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan jawapan kepada soalan itu, 200 gram susu, ini adalah berapa banyak mililiter, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Daripada formula di atas, kita dapati bahawa isipadu adalah sama dengan jisim yang dibahagikan dengan kepadatan.
 2. Gantikan nilai ini.

Oleh itu, 200 g susu mempunyai jumlah 194.17 ml.

Ketumpatan minyak bunga matahari ialah 0.93 g / cm. Jika anda berminat dengan berapa gram minyak dalam satu mililiter minyak, kami akan membuat pengiraan berikut.

Kami beralih kepada nilai yang lebih mudah difahami, satu liter minyak bunga matahari mempunyai jisim 930 g.

Ketumpatan pukal pepejal bahkan lebih rendah. Jika anda mempunyai tepung dalam resipi, dan anda ingin tahu, 250 g tepung adalah berapa banyak mililiter, menggunakan formula, anda boleh mengira ia. Anda memerlukan jisim dibahagikan dengan ketumpatan, yang untuk tepung adalah 0.59 g / cm kubus.

Dengan cara yang sama kita menentukan, 100 g gula adalah berapa banyak mililiter? Ketumpatan gula adalah 0.8 g / cmc.

Banyak produk digunakan dalam memasak dalam kuantiti yang sangat kecil. Lebih mudah untuk mengetahui berapa banyak produk dalam satu sudu atau sudu teh.

Satu sudu meja mengandungi:

 • poppy - 15 g;
 • tepung jagung - 30 g;
 • gula aising - 25 g;
 • garam - 30 g;
 • soda - 28 g;
 • koko - 20 g;
 • kayu manis - 20 g

Dalam satu sudu diletakkan:

 • poppy - 5 g;
 • tepung jagung - 10 g;
 • icing gula -8 g;
 • garam -10 g;
 • soda - 12 g;
 • koko - 10 g;
 • kayu manis - 8 g

Menyedari betapa banyak gram per mililiter, pada prinsipnya, Anda dapat melakukan tanpa alat pengukur, mengukur gelas dan perangkat lain untuk mengukur hampir semua produk. Di samping itu, jadual ini akan membantu anda bukan sahaja apabila membakar gula-gula, ia boleh digunakan untuk mengukur bijirin untuk memasak bubur, gula, minyak bunga matahari untuk resipi dari produk yang gurih, dan sebagainya. Dan juga untuk membuat pengiraan, mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu gram air, anda dengan mudah boleh mengira berapa banyak cecair yang diperlukan untuk satu atau satu lagi resipi. Ibu bapa yang berpengalaman memahami betapa pentingnya pematuhan perkadaran - hanya ramuan ramuan hidangan masa depan yang diukur membolehkan anda melakukan semua yang betul dan tidak merosakkan produk. Oleh itu, jika anda mempunyai soalan, berapa gram setiap mililiter - jadual itu akan membantu mengira berat komponen dengan betul.

Berapa gram setiap mililiter? Langkah-langkah produk dan jadual berat

Dalam artikel ini saya ingin menyentuh, jika bukan untuk semua orang, tetapi topik penting. Kebanyakan suri rumah yang berpengalaman kemungkinan akan mempunyai artikel ini dengan tidak perlu, kerana resipi mereka telah disahkan selama bertahun-tahun, tetapi nyonya rumah muda akan sangat berguna, terutama jika anda menganggap ketepatan itu sangat penting untuk memasak dalam teknik (periuk perlahan, mesin roti).

Oleh itu, kami memutuskan untuk mengumpul dan menggabungkan dalam artikel ini pelbagai jadual ukuran dan berat.

Tetapi sebelum anda mula, saya ingin membuat penjelasan penting mengenai hidangan, yang biasanya kita gunakan sebagai ukuran langkah.

Pada masa kini, kedua-dua sudu teh dan sudu, dan gelas telah menjadi sangat berbeza dalam bentuk dan saiz, jadi adalah penting untuk menentukan bahawa langkah-langkah yang ditunjukkan dalam jadual di bawah akan menjadi petunjuk.

Berapa banyak gram per mililiter - jadual pengukuran berat badan

Pelawat yang dihormati di tapak saya. Jadual pengukuran berat sangat penting dalam memasak. Ramai orang bertanya, tapi bagaimana saya tahu berapa gram yang saya buat, jika saya tidak mempunyai berat. Dan berapa sudu yang saya perlu letakkan, dan berapa banyak sudu teh, dll.

Saya memutuskan untuk mengumpul di satu tempat, dalam artikel ini, satu set jadual dengan dimensi yang berbeza. Harap jangan perhatikan bahawa produk yang sama datang. Saya tidak membuang apa-apa daripada jadual. Dan sekarang, cari apa yang anda perlukan dan gunakan untuk kesihatan.

Berapa banyak gram dalam satu sudu, dalam satu sudu teh: jadual pengukuran berat badan

Untuk memasak, kami mempunyai konsep asas yang cukup:

Milliliters - unit isipadu, atau ruang yang diduduki.

Gram adalah unit jisim atau kuantiti bahan.

Tiada formula, seperti yang ditakrifkan atau yang lain, saya tidak akan menulis. Saya cuba mencari jadual untuk anda yang kami perlukan lebih kerap. Dan itu semua menunjukkan dengan jelas.

Jadual am:

Semua data dalam jadual adalah anggaran. Di samping itu, berat produk dan bahan lain bergantung kepada kandungan kelembapan produk, pemadatan yang mungkin semasa pengukuran.

Jumlah dagangan bergantung kepada suhu. Semua data diambil pada suhu bilik.

Petua berguna

Jumlah satu sudu ialah kira-kira 14.8 ml. Produk pukal dalam sudu mengambil dengan gunung. Ketepatan pengukuran ini cukup untuk resipi.

Sekiranya anda perlu mengukur kaca faceted, maka ia adalah 250 ml, dan 200 ml di sempadan. Jisim kaca kosong ialah 173 g.

Nah, apabila terdapat skala dapur. Kemudian anda boleh menimbang bekas secara berasingan, dan kemudian bersama-sama dengan produk, mengurangkan jisim bekas, kami dapat jisim produk.

1 segelas kaca (250 ml) dalam jumlahnya ialah 18 sudu besar dan 65 sudu teh (untuk cecair).

Berapa banyak gram dalam gelas atau jadual jumlah produk

85 gram adalah berapa ml

Arahan bagaimana mengukur 85 gram (g, g) air adalah berapa banyak titis, LIHAT JADUAL 1, mengukur dos dalam gram, bagaimana untuk mengira bilangan titisan air dalam 85 gram (g, g).

Terdapat cara anggaran untuk mengukur 85 gram (gram, g) air dengan titisan, tanpa menimbang pada skala. Mengukur secara gril gram air dengan titisan tidak sukar - hanya mengira jumlah yang diperlukan tetes. Untuk melakukan ini, kita perlu mengetahui nisbah gram dan titisan. Atau sebaliknya, adalah perlu untuk menentukan berat (jisim) 1 drop air, yang dikenali sebagai maklumat rujukan, yang kita gunakan untuk menentukan bahagian mengikut berat dalam gram. Anda tidak perlu mengulangi pengiraan sendiri, hanya melihat arahan kami - "cara mengukur di rumah", yang terletak di bawah teks artikel. Berapa banyak titisan dalam 85 g (g, gram) air ditunjukkan di dalam jadual. Jangan lupa bahawa bagaimana cara mengukur dengan tetes bukan sahaja pilihan anggaran untuk menentukan berat dalam gram, kerana ia bergantung kepada bentuk lubang di dalam kapal, tetapi juga berfungsi sebaik sahaja mengukur 85 gram (gram, g) air suling. Lebih banyak kekotoran, garam, dan aditif dalam cecair, kurang tepat ialah kaedah pengukuran. Cara bagaimana mengukur 85 g (g, gram) air dengan titisan, mempunyai ciri metodologi sendiri pengukuran. Apabila digunakan oleh para profesional, misalnya: digunakan dalam keadaan makmal dan farmaseutikal. Apakah ciri kaedah makmal untuk menentukan berat air dalam gram tanpa skala? Contohnya, ahli farmasi mengukur gram (g, g) dengan titisan menggunakan alat dispenser khas. Dalam buku rujukan farmaseutikal, di mana nisbah ml, gram dan tetes dianggap paling terperinci, tepat dan betul, ia tidak bermakna apa-apa titisan, tetapi tepatnya yang diperoleh dengan menggunakan dispenser. Titisan air anda sendiri mungkin sedikit berbeza dengan saiz, kelantangan dan berat (jisim). Berapa banyak titisan air dalam 85 gram (g, g) tidak dianggap sebagai nilai yang tepat juga kerana kaedah ini berdasarkan kepada generalisasi statistik hasil kajian eksperimen (pengukuran). Dalam setiap pengukuran tertentu, jumlah titisan yang dikira adalah berbeza, tetapi sentiasa dekat dengan nilai purata yang ditunjukkan dalam Jadual 1.

Cara mengukur 85 gram (gram) air ialah berapa ml (mililiter). Dalam gram, kita mengukur berat (jisim) cecair, dan dalam mililiter kita menentukan isipadu.

Bagaimana untuk mengukur sebahagian daripada air dalam gram, sebagai contoh, mengukur atau mengira 85 g (g, gram) menggunakan mililiter untuk dikira? Untuk air, ia adalah untuknya dan hanya ada nisbah yang sangat mudah dari berat (jisim) cecair dalam gram (g, g) dan isipadu dalam mililiter. Bilangan ml dan bilangan gram adalah sama. Ia harus dijelaskan, untuk cecair lain nisbah berat ini dalam gram dan isipadu dalam mililiter akan berbeza. Selain itu, jika kita tidak berurusan dengan distilasi, jumlah mililiter (ml) dalam 85 gram air akan berbeza daripada gram yang ditunjukkan dalam jadual 1. Untuk keadaan hidup apabila kita memerlukan pengiraan anggaran jumlah air, dos dalam gram atau bahagian anggaran gr, pilihan yang agak betul ialah menggunakan data rujukan mengenai jumlah mililiter air (ml) dalam 85 g cecair dari jadual 1.

Bagaimana mengira 85 gram (gram) air ialah berapa sentimeter kubik (cm3, cm padu).

Sesetengah bahagian air dalam gram, adalah mudah untuk mengukur dengan jarum suntikan atau dispenser dengan skala dalam sentimeter padu (cm3, kiub, kiub). Soalan mungkin timbul dengan penukaran sentimeter padu air kepada gram atau mililiter. Milliliter (ml), serta sentimeter padu (cm3), adalah unit isipadu, dengan perbezaan yang digunakan untuk mengukur jumlah cecair sahaja, dan sentimeter padu adalah unit yang lebih sejagat dan digunakan untuk menentukan jumlah kedua-dua cecair dan pepejal., bahan pukal, gas, wap dan sebagainya. Secara umum, menukar mililiter cecair kepada sentimeter padu adalah tugas matematik yang agak mudah. Bagaimanapun, tanpa amalan tetap, pengiraan semula atau penukaran kepada sentimeter padu (cm3) boleh menyebabkan beberapa masalah bagi mana-mana orang biasa. Oleh itu, kita menyatakan dalam jadual berapa banyak sentimeter air padu dalam 85 g (gram, g) lajur berasingan. Dengan cara ini, untuk air, bilangan sentimeter padu dan jumlah mililiter adalah sama, yang berguna hanya untuk diingat dan digunakan di rumah semasa mengukur bahagian.

Bagaimana mengukur 85 gram (gram, g) air ialah berapa sudu sudu dan berapa sudu teh. Arahan akan membantu mengukur berat dalam gram dan menentukan jisim bahagian air tanpa menimbang pada skala.

Anda mungkin dapat mencari cara yang mudah untuk mengukur 85 g (g) cecair dengan sudu, berdasarkan menggunakan satu sudu atau sudu teh apabila mengukur berat badan, mengira amaun atau menentukan bahagian. Cara mengukur 85 gram (g) cecair dengan sudu, dalam kes kita, adalah berdasarkan mengukur jumlah (berapa banyak) mililiter. Dan antara mililiter dan unit ukuran berat (gr, d) terdapat sambungan matematik yang membolehkan anda menukar unit. Sudu, kedua-dua meja dan sudu, walaupun kapasiti mereka dianggap standard, tidak boleh dianggap sebagai alat pengukur yang tepat untuk mengukur isipadu dalam mililiter. Walau bagaimanapun sudu adalah yang pertama dari semua pinggan mangkuk. Walau bagaimanapun, di rumah, sudu meja dan teh digunakan secara aktif untuk mengukur bukan sahaja jumlah, tetapi juga berat (massa). Sekurang-kurangnya, persoalannya ialah: berapa banyak sudu makan sudu dan sudu, selalu ada cukup. Secara semulajadi, kita tidak dapat "mengelilingi" ia dengan menentukan kategori berasingan (graf) untuk sudu dan teh dalam jadual. Bilangan sudu teh diberikan oleh digit pertama, dan jumlah sudu oleh angka kedua, melalui slash. Perlu diperhatikan - mengukur bahagian air dengan sudu adalah agak mudah dan kesilapan yang tidak dapat dielakkan dari kaedah ini menjadi agak kecil. Bermakna, kecil berbanding dengan serbuk dan bahan berbutir. Air dalam sudu, kerana sifat fizikalnya, tidak membuat slaid besar. Walaupun ada slaid kecil dalam air sudu, tetapi saiznya, apabila mengukur mililiter (ml) dengan satu sudu atau satu sudu teh, ditinggalkan secara berani. Terdapat satu lagi jenis sudu - pencuci mulut, mereka lebih besar daripada sudu besar, tetapi lebih kecil daripada sudu.

Bagaimana mengira 85 g (gram, g) air adalah berapa banyak liter (l). Kami mengira jumlah cecair yang betul dengan menukarkan gram kepada liter (l) mengikut arahan.

Unit volum cecair seperti ml digunakan untuk sedikit air. Jumlah besar diukur dalam liter dan kiub (meter padu, meter padu, m3). Terdapat surat-menyurat standard antara mililiter, liter dan meter padu yang digunakan untuk mengira jumlah bahan-bahan cecair. Kami tidak memberikan bilangan kiub (meter padu, meter padu, m3) di dalam jadual sebagai ruang berasingan. Pengiraan, jika perlu untuk menukar liters (l) menjadi kiub (m3), boleh dilakukan dengan mudah, dengan menggunakan nisbah: 1000 liter (l) sentiasa diletakkan dalam satu meter padu bahan apa pun. Untuk 85 g (g, gram) air, kami menyatakan dalam jadual berapa banyak liter (l) ini kuantiti. Iaitu, tidak perlu melakukan terjemahan atau pengiraan semula milliliter ke dalam liter, anda boleh mengetahui jumlah liter (l) dari data rujukan dalam arahan (lihat jadual 1).

Cara mengukur 85 gram (gram, gram) air ialah berapa gelas kapasiti standard sebanyak 250 mililiter dan berapa banyak gelas faceted standard sebanyak kapasiti 200 ml.

Bukan sahaja titisan, sudu dan sudu, kita mengukur air di rumah. Apabila jumlah atau berat air yang kita perlukan menjadi cukup besar, ia menjadi lebih mudah untuk mengukur jumlah cecair oleh alat dapur lain. Sebagai contoh: mengukur cawan dan gelas. Anda boleh menggunakan cawan untuk mengukur bahagian cecair, jika anda tahu kapasiti mereka. Pengilang hidangan, sebagai peraturan, jangan cuba membuat standard cawan dalam jumlah. Tetapi untuk gelas kaca dibuat untuk menahan kapasiti standard. Cawan kaca sering dipanggil standard, pinggan mangkuk standard. Terdapat dua jenis cermin kaca standard: cermin berdinding nipis dan faceted. Mereka berbeza sedikit dengan bentuk dan rupa. Walau bagaimanapun, ia bukanlah bentuk yang paling penting untuk mengukur bahagian, tetapi hakikat bahawa gelas mempunyai kapasiti yang berbeza. Tidak semua orang tahu bahawa kaca berdinding nipis piawai lebih besar daripada kaca faceted dengan jumlah 50 ml (mililit). Untuk tepat, sebuah kaca berkembar nipis standard mempunyai isipadu 250 ml, dan kapasiti kaca faceted standard adalah 200 ml. 85 g (g, gram) air dalam gelas, lihat jadual 1.

Jadual 1. Bagaimana mengukur 85 g (g) air - berapa banyak titisan, berapa kali sudu, sudu teh, sentimeter padu (cm3), berapa liter, mililiter (ml) dan gelas (kapasiti 200, 250 ml).

25, 35, 55, 75, 85 ml cuka adalah berapa banyak sudu?

25 ml cuka ialah berapa sudu besar?

35 ml cuka adalah berapa banyak sudu?

55 ml cuka adalah berapa banyak sudu?

75 ml cuka adalah berapa banyak sudu?

85 ml cuka adalah berapa banyak sudu?

Walaupun cuka jauh dari produk yang berguna, ia masih digunakan dalam kebanyakan bahagian. (Ia lebih berguna untuk menggantikan dengan jus lemon atau mencari resipi tanpa cuka).

Jika dalam resipi anda terdapat intipati cuka atau cuka dan jumlah cuka hanya ditunjukkan dalam ml atau gram, maka untuk kemudahan kami menterjemahkan sudu dan / atau sudu teh.

25 ml cuka adalah mudah untuk mengukur sudu, mereka akan memerlukan 5.

35 ml cuka - atau 7 sudu teh, atau 2 sudu makan + 1 teh.

55 ml cuka - 11 teh atau 3 sudu makan + 2 cu. sudu.

75 ml cuka - 15 teh atau 5 sudu besar.

85 ml cuka - 17 tsp. atau kantin 5 sudu besar. dan 2 teh. l

Cuka mempunyai ketumpatan yang hampir sama dengan air.

1 sudu air atau cuka adalah 15 mililiter cuka (cuka), dan satu sudu teh 5 ml.

Setiap orang di dalam rumah bukan sahaja satu sudu, tetapi juga satu sudu teh. Oleh kerana satu sudu tidak diperlukan, kami akan mempertimbangkan satu sudu teh.

Sekarang anda boleh mengira berapa sudu cuka mempunyai 25, 35, 55, 75 dan 85 ml cuka atau air.

25 ml adalah 1 sudu besar. l. + 2 tsp.

35 ml - 2 sudu besar. l. + 1 sdt

55 ml - 3 sudu besar. l. + 2 tsp

85 ml - 5 sudu besar. l. + 2 tsp.

Mencari maklumat ini mudah, anda perlu melakukan pengiraan matematik yang mudah. Untuk membuatnya, anda perlu memahami berapa banyak cuka sesuai dengan satu sudu. Satu sudu memegang 15 ml cuka. Kemudian kita mula melakukan perhitungan:

1) 25 ml cuka adalah 1 sudu besar dan 2/3 sudu;

2) 35 ml cuka adalah 2 sudu besar dan 1/3 sudu;

3) 55 ml cuka adalah 3 sudu dan 2/3 sudu;

4) 75 ml cuka adalah 5 sudu besar;

5) 25 ml cuka adalah 5 sudu besar dan 2/3 sudu.

Untuk pengiraan yang lebih tepat, anda boleh menggunakan satu sudu kecil yang memegang 5 ml cuka dan anda boleh ambil, misalnya 2 sudu dan bukannya 2/3 sudu.

Satu sudu rata-rata (ada sudu yang berbeza-beza saiznya, ia patut dipertimbangkan jika anda memerlukan ukuran yang tepat, dan juga terdapat sudu pencuci mulut yang sering keliru dengan ruang makan walaupun lebih kecil), mengandungi 15ml cecair (tidak mengelirukan dengan unit berat, jumlahnya, tetapi beratnya dalam gram bergantung kepada ketumpatan produk, contohnya, dalam satu sudu, akan ada jumlah minyak dan cuka bunga matahari yang sama, tetapi beratnya akan berbeza kerana minyaknya lebih tebal). Dari sini, kita dapat mengira berapa banyak sudu di 25, 35, 55, 75 dan 85 ml cuka:

25 ml cuka adalah 1 dan 2/3 sudu atau 1 sudu besar dan 2 sudu teh (satu sudu teh - 5 ml).

35 ml - 2 sudu besar dan satu teh

55 ml - 3 sudu besar dan 2 sudu teh

75 ml - 5 sudu besar

85 ml - 5 sudu besar dan 2 sudu teh

Untuk pengukuran tepat jumlah cecair yang kecil, lebih baik membeli dan menggunakan picagari besar untuk 10 atau 20 kiub, yang sangat mudah, kerana ada bahagian dan anda dapat dengan mudah mengukur sekurang-kurangnya 3, bahkan 17 ml cairan, yang akan sukar dibuat dengan satu sudu teh atau cawan ukur.

Untuk membantu pemula dan bukan pemula sahaja

Jadual jumlah, berat dan bukan sahaja.

Tepung putih biasa tepung dengan serbuk penaik, kanji jagung, serbuk kakao:

1 cawan = 140 gram
1 sudu (tanpa "slaid") = 10 gram
1 sudu teh (tanpa "slaid") - 3 gr.
3/4 cawan = kira-kira 100 gram (dan betul-betul 105 gram)

Tepung gandum seluruh bijirin:

1 cawan = 125 gram
1 sudu besar = 7.8 gram
1 sudu teh = 2.6 gram
3/4 cawan + 1 sudu besar = 100 gram

Serbuk Gula:

1 cawan - 120 gram
1 sudu besar - 7.5 gram.
1 sudu teh - prib.3 gram

Soda:

1 sudu (dengan bukit "atas") = 15 gram
1 sudu teh = 5 gram

1 sudu besar = 15 gram
1 sudu teh = 5 gram

Gula putih / gula perang ringan (Demerara):

1 cawan = 200-210 gram
1 sudu besar = 12.5 gram
1 sudu teh = 4 gram
8 sudu besar = 100 gram

Gula perang gelap:
1 cawan = 190 gram
1 sudu besar = 12 gram
8 sudu besar = 100 gram

1 sudu besar = 15 gram
1 sudu teh = 5 gram

Madu, molase, sirap jagung, jem:

1 cawan = 330 gram
1 sudu besar = 21 gram
1 sudu teh = 7 gram
1/3 cawan -2 sudu besar = 100 gram

Butter:

1 cawan = 230 gram
1 sudu besar = 14 gram
1 sudu teh = 4.6 gram
1/2 cawan - 1 sudu besar = 100 gram
Minyak mentega ("kayu" minyak) = 113 gram = 1/2 cawan minyak

1 cawan = 140 gram

1 gelas kacang tanah dalam tepung - 85g
1 cawan kacang dihancurkan menjadi 100 gram
1 sudu kacang (remuk) -6 gram

Coklat:

Buah kering:

1 cawan buah-buahan kering cincang - 150 gram

Kelapa kelapa kecil:

1 cawan = 100 gram

1 cawan = 85 gram

Cecair:
1/2 sudu teh = 2.5 ml

1 sudu teh = 5 ml (4.93)

1 sudu besar = 3 sudu teh = 15 ml

1/4 cawan = 60 ml = 4 sudu besar

1/3 cawan = 80 ml = kira-kira 5 sudu besar

1/2 cawan = 120 ml = 8 sudu besar

2/3 cawan = 160 ml = kira-kira -10.5 st.lozhek

3/4 cawan = 180 ml = 12 sudu besar

1 cawan = 240 ml = 16 sudu besar

50 ml = 3 sudu besar = 1/4 cawan - 2 sudu besar

100 ml = kira-kira 7 sudu besar = 1/2 cawan - 4 sudu besar atau 1/3 cawan + 4 sudu teh

150 ml = 10 sudu besar = 2/3 cawan -2 sudu besar

200 ml = 14 sudu besar = 3/4 cawan + 4 sudu teh

100 ml air = 100 gram air

100 ml = 90 gram minyak sayuran

Secara umumnya, nisbah ragi kering kepada yis segar (basah) berkisar dari 1: 2 hingga -1: 3, iaitu, berat yis kering hendaklah dari satu pertiga hingga separuh berat yis segar.

A "kubus" atau pek (untuk Israel "Shemrit") ragi segar (basah) seberat 50 gram = 25-17 gram yis kering (3-2 sudu besar).

Nota: Lebih banyak bergantung kepada jenis adunan ragi dan tepung yang digunakan.
Tetapi masih, nisbah 1: 3 digunakan lebih kerap (setiap 50 gram yis segar - 17 gram kering (2 sudu besar))

Nisbah: Minyak mentega dan sayur-sayuran:

Apabila menggantikan mentega dengan minyak sayuran, beratnya harus 85% mentega
Sebagai contoh, 200 gram mentega = 170 gram sayuran

100 gram mentega = 100 ml mentega bakar (sedikit kurang daripada 1/2 cawan)

200 gram minyak = 200 ml minyak batch (sedikit lebih 3/4 cawan)

1 cawan rast.masla = 200 gram rast.oil

100 ml rast.masla = 90 gram rast.oil

1 paket standard serbuk gelatin = 14 gram

1 plat gelatin standard = 4 gram

Nisbah gelatin dan air adalah 1: 5, jadi kita perlu 5 gram / ml air untuk membubarkan 1 gram gelatin

Saiz S (1 nombor)
Telur beratnya 52 gram dan ke bawah

Saiz M (2 nombor)
Telur dengan berat 62-53 gram

L (nombor 3)
Telur beratnya 72-63 gram

XL (superlarge)
Telur seberat 73 gram atau lebih


Bagaimana untuk mengurangkan kaedah penaikkan kalori menggantikan lemak pada sos epal:

gantikan dalam perkadaran yang sama, iaitu
100 ml minyak biji setiap 100 ml epal puri
100 gram mentega per 100 gram apel


Bagaimana menggantikan telur dengan apel:

1 telur (1 nombor) = 60 gram sos epal


Bagaimana cara membuat tepung sederhana mudah naik:

Untuk segelas tepung biasa (140 gram) tambah 1 sudu teh (5 gram) serbuk penaik


Penukaran dalam% bilangan produk yang diperlukan apabila menukar diameter bentuk:

Meningkatkan:
dengan diameter 22 cm - 24 cm + 20%
22 cm -26 cm + 40%
22 cm -28 cm + 60%

Kurangkan:
dari diameter 26 cm -24 cm -15%
26 cm-22 cm -30%
28 cm -22 cm -40%


Langkah berat asing:

Pound = 465 gram
Ounce = 28.35 gram
Auns cecair = 29.57 ml
Cawan Amerika - 237 ml

Jika ada apa-apa tambahan-menulis.. semua kita akan mengisi :)