Adenokarsinoma g3 rendah perut

Kira-kira 90% daripada kanser perut adalah adenokarsinoma, yang dibahagikan kepada dua jenis histologi utama (usus dan meresap) mengikut klasifikasi patologi Finland Jarvi dan Lauren (Jarvi dan Lauren 1951; Lauren, 1965). Terdapat perbezaan yang signifikan dalam histopatologi mereka, epidemiologi dan patogenesis molekul. Adenocarcinomas usus adalah tumor yang paling biasa di kalangan penduduk berisiko tinggi untuk membangunkan kanser perut, yang paling biasa dijumpai pada lelaki yang lebih tua dan dikaitkan dengan kelangsungan hidup yang agak baik.

Penyebaran adenokarsinoma adalah lebih kerap berlaku pada wanita dan mereka yang berumur di bawah 50 tahun dan biasanya mempunyai prognosis yang kurang baik. Selama beberapa dekad, jenis usus menurun secara perlahan, dan pada populasi yang beresiko rendah, insiden itu sama dengan kejadian karsinoma tersebar. Kanser perut awal ditakrifkan sebagai adenokarsinoma, terhad kepada membran mukus atau submukosa, tanpa mengira kehadiran metastase nodus limfa serantau. Di Jepun, kanser perut awal menyumbang kira-kira 50% daripada semua kanser gastrik, manakala di negara barat proporsi kira-kira 5-10% (Sano dan Hollowood, 2006).

Karsinoma ulser besar mempunyai kelengkungan min yang lebih rendah dan dikelilingi oleh membran mukus dengan metaplasia usus berwarna merah. Perhatikan pewarnaan yang sama pada hujung distal spesimen sepadan dengan duodenum.

Adenocarcinomas kebanyakan gastrik berlaku di antrum dan kelengkungan yang lebih rendah. Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, perkadaran karsinoma yang berkaitan dengan kardia telah meningkat (Blot et al., 1991; Devesa et al., 1998; Powell dan McConkey 1992), sebuah fenomena yang dinamakan trend krim dalam penyetempatan kanser gastrik. Adenocarcinomas jantung berkongsi ciri-ciri epidemiologi dan patologi dengan adenokarsinoma esofagus, seperti dominasi lelaki putih, kehadiran hernia pencernaan, dan kekurangan persatuan dengan jangkitan H. pylori. Ia tidak selalu mungkin untuk membezakan esophagus daripada adenocarcinomas jantung yang berlaku di kawasan gastroesophageal. Beberapa klasifikasi topografi telah dicadangkan (Hamilton dan Aaltonen 2000, Siewert dan Stein 1996, 1998).

Adenocarcinomas usus

Secara makroskopik, adenokarsinoma jenis usus boleh memaparkan beberapa contoh: polipoid, kulat, ulser, dan infiltratif. Angka itu menunjukkan contoh gastrectomy dengan tumor ulser di kawasan kepanjangan. Sampel itu bernoda untuk fosfatase alkali, ditunjukkan dalam warna merah. Enzim pencernaan ini biasanya terdapat dalam usus, seperti yang ditunjukkan dalam bahagian duodenal sampel. Ia tidak normal di perut akibat metaplasia usus, seperti yang dilihat dalam gambar yang mengelilingi kanser ulseratif. Ciri khas karsinoma usus gastrik adalah hakikat bahawa sel-sel neoplastik bersambung antara satu sama lain dan dapat membentuk tubulus dan kelenjar, sama seperti dalam membran mukus usus normal. Kesepaduan ini mengekalkan polaritas sel dan dijelaskan oleh kompleks pelekat yang maju yang mengikat sel-sel yang bersebelahan. Kompleks protein ini mengandungi β-catenin dan E-cadherin. Angka ini menunjukkan incision histologi adenokarsinoma jenis usus yang diimunisasi untuk E-cadherin. Struktur tubular yang terbentuk dengan baik menunjukkan pewarnaan E-cadherin yang kuat dalam membran sel.

Adenocarcinomas merebak

Kira-kira bercakap, jenis yang meresap adenokarsinoma dicirikan oleh penyusupan tumor dan penebalan dinding perut, yang mengembang dari masa ke masa, dan akhirnya, transformasi perut ke dalam tiub tegar dipanggil "plastik linitis." Sel-sel neoplastik secara mikroskopik biasanya bulat dan secara individu menyerang dinding perut. Nukleus sering dimampatkan di membran sel oleh mucin intracytoplasmik yang banyak, yang membawa kepada penampilan ciri cincin cincin. Corak invasi adenocarcinoma yang meresap adalah disebabkan oleh kekurangan adhesi antara sel-sel tumor disebabkan oleh ketiadaan molekul adhesi sel-sel. Imunostaining E-cadherin tidak hadir dalam membran sel-sel tumor dan terdapat dalam kelenjar perut asal yang ditunjukkan di pinggir lapangan dalam angka tersebut. Corak pertumbuhan infiltratif membawa kepada tindak balas desmoplastik dan kadang-kadang mengganggu struktur bersebelahan esofagus dan duodenum.

Pewarnaan immunohistokimia dari cadherin epitel (E-cadherin). (A) Adenocarcinoma menunjukkan kehadiran E-cadherin dalam pembentukan sel. (B) Adenokarsinoma jenis-jenis tidak mempunyai ungkapan E-cadherin. Kelenjar perut normal, boleh dilihat di sebelah kanan angka, menunjukkan pengotor biasa E-cadherin

Lesi pramatang

Karsinoma dalam usus didahului oleh satu siri lesi yang berlaku secara berurutan apabila proses karsinogenik berlangsung. Langkah peringkat premalignant ini jelas: normal → kronik aktif gastritis neatrofny → → multifocal gastritis atropik, metaplasia usus (lengkap dan kemudian tidak lengkap) → → displasia carcinoma invasif (Correa et al, 1975.). Gastritis kronik, tidak aktif yang aktif menyerap penyusupan interstitial mukosa gastrik dengan sel peradangan kronik: limfosit, sel plasma dan makrofag. Peningkatan "aktif" merujuk kepada kehadiran neutrophils polimorfonuklear, sering dijumpai intraepithelially dan sebahagian besarnya menjejaskan leher kelenjar. Hingga ke tahap ini, lesi tidak semestinya jatuh ke dalam lata pradancam dengan hasil neoplastik yang mungkin. Seperti yang telah disebutkan, pesakit dengan ulser duodenal biasanya mempunyai gastritis antral tidak atropik, tetapi tidak mempunyai risiko peningkatan kanser perut. Peringkat seterusnya dalam lata ini dicirikan oleh kehilangan kelenjar perut asal (atrofi) dalam gambar multifokal. Kelenjar atropik boleh digantikan oleh kelenjar dengan fenotip usus. Sel-sel ini mungkin mempunyai satu set lengkap enzim pencernaan, seperti fosfatase alkali, sucrase, dan trehalase. Ini adalah gambar kasar sampel gastrectomy yang berwarna merah untuk fosfatase alkali. Seperti yang dapat dilihat, usus metaplasia usus lebih tertumpu di persimpangan badan antrum, terutamanya di salib sudut, di mana mereka bergabung.

Satu gambar sampel gastrectomic dibuka sepanjang kelengkungan yang lebih besar dan bernoda untuk fosfatase alkali. Foci metaplasia usus (berwarna merah) bergabung di persimpangan antrum dengan badan, terutama di sendi sudut

Fenotip usus penuh atau kecil dicirikan oleh enterocytes penyerap dengan sempadan berus ditandakan, berselang-seli dengan sel-sel mukus yang canggih, dan kadang-kadang dengan sel-sel Paneth. Apabila proses berlangsung, sel-sel usus menukar fenotip mereka kepada jenis yang tidak lengkap, yang menyerupai membran mukus usus besar, diselaraskan hanya oleh sel-sel gelas yang tidak teratur dari pelbagai saiz tanpa bingkai berus.

Metaplasia usus gastrik (hematoxylin dan pewarnaan eosin). (A) Metaplasia jenis penuh, terdiri daripada enterocytes penyerap eosinofilik (sempadan tangan) dan sel-sel yang terbentuk daripada gelas pada selang masa yang tetap. (B) Metaplasia tidak lengkap yang terdiri daripada sel goblet dengan vakum lendir pelbagai saiz dan kekurangan sempadan berus.

Dalam langkah seterusnya dalam proses hilang sel phenotype metaplastic premalignant dan prostat epitelium dicurahkan dengan phenotype neoplastic dicirikan oleh pemeluwapan selular, giperhromaticheskimi nukleus besar dan peningkatan aktiviti mitosis. Selagi sel-sel neoplastik tetap terikat dalam petak epitel asal dan tidak memecahkan membran utama, mereka diklasifikasikan sebagai displasia. Kerana bukti yang semakin meningkat bahawa luka-luka dysplastic boleh menunjukkan perubahan molekul yang serupa dengan perubahan adenokarsinoma invasif, dan berisiko tinggi untuk mendapat luka-luka dysplastic kanser invasif, neoplasia jangka bukan invasif telah disyorkan (sinonim: neoplasia intraepithelial) (Rugge et al, 2000). Rugge et al., 2005). Lesi yang sama dipanggil "adenoma" dalam kesusasteraan Jepun. Dalam displasia kelas rendah, nukleus biasanya terletak terutamanya dan mengekalkan polariti mereka. Angka ini menunjukkan kelenjar dengan displasia gred rendah, meluas ke epitel dangkal. Displasia berkualiti tinggi menunjukkan seni bina kelenjar glandular dan glandular yang sangat terdistorsi, polimorfisme nuklear dan stratifikasi nukleus dengan nuklei mencapai permukaan lumen, dan kehilangan polaritas sel. Mitos adalah banyak, dan angka mitosis anomali kadang-kadang diperhatikan.

Displasia kelas rendah perut (neoplasia bukan invasif). Kelenjar tidak teratur dengan nuclei besar, hyperchromatic, memanjang dan mitosis yang kerap. Kernels cenderung mengekalkan lokasi utama mereka. Sel displastik menyebar ke epitel dangkal

Baru-baru ini, pelbagai jenis metaplasia telah diperhatikan, diterangkan secara terperinci oleh Goldenringham dan Nomura. Ia telah lama diiktiraf bahawa manusia mukosa oxime mungkin sebahagiannya digantikan dengan kelenjar antral phenotype, apa yang dipanggil "antralizatsiya gastrik" badan "atau" psevdopiloricheskaya metaplasia «(Tarpila et al., 1969). Pada pesakit Jepun, metaplasia jenis ini diperhatikan pada karsinoma awal dan adenocarcinomas gastrik (residu) (El-Zimaity et al., 2002; Yamaguchi et al., 2002). Dalam kumpulan yang kedua, metaplasia yang menyatakan polipeptida antispasmodik telah dikenalpasti dalam metaplastik mukosa di sekeliling kanser sisa. Polypeptide antispasmodik yang menyatakan metaplasia adalah pendahulu utama kanser dalam model pemangsa eksperimen (Goldenring dan Nomura 2006).

Latar precancerous tidak didahului oleh kebanyakan jenis karsinoma yang meresap. Membersihkan lesi pra-kanser telah dilaporkan dalam karsinoma tersebar sporadis. Gastrectomy prophylactic selepas pengawasan kromo-endoskopik menunjukkan karsinoma berganda sel karsinogenik kecil yang diedarkan ke seluruh mukosa gastrik (Norton et al., 2007). Dalam satu contoh gastrectomy yang ditunjukkan dalam gambar, 318 mikroskopik sel karsinoma sel dikesan, seperti ditunjukkan oleh titik hitam (Charlton et al., 2004). Fosil mikroskopik ini mempamerkan sel-sel berbentuk selular sel neoplastik bebas yang melepasi epigolia atau sebagai epitel kelenjar dalam mukosa gastrik dalam bentuk "pagetoids" (Carneiro dan SobrinhoSimoes 2005) sebelum menyerang laminar propria.

Adenocarcinoma perut

Ia penting! Satu ubat untuk pedih ulu hati, gastrik dan ulser, yang telah membantu sejumlah besar pembaca kami. Baca lebih lanjut >>>

Neoplasma malignan di salah satu bahagian perut, yang telah menjadi sangat biasa dalam beberapa tahun kebelakangan, dipanggil adenokarsinoma perut. Doktor mendapati bahawa tumor lebih kerap muncul akibat tindakan aktif Helicobacter pylori, penurunan imuniti, ulser pada organ pencernaan atau operasi pada perut. Penggunaan sejumlah besar nitrit, metabolisme yang di perut berakhir dengan pembentukan nitrosamines. Muncul mukosa gastrik menyebabkan permulaan proses tumor.

Analisis statistik kelaziman penyakit menunjukkan pengesanan kerap dalam kohort 40-50 tahun. Penyakit ini berkembang selama beberapa tahun, satu keadaan rembesan yang rendah secara kronik asid hidroklorik atau polip menyumbang kepada ini. Kadang-kadang adenokarsinoma perut berkembang selama beberapa dekad.

Penyakit ini adalah antara ancaman yang mengancam nyawa, seperti metastasis kepada organ berdekatan (ovari, paru-paru, hati, dan sebagainya) bermula pada peringkat awal perkembangan, apabila sel-sel malignan mudah terlepas dari simpul dan dibawa oleh aliran darah.

Perkembangan kanser boleh menimbulkan penyalahgunaan alkohol dan merokok, kehadiran dalam persekitaran bahan karsinogenik melebihi batas maksimum yang dibenarkan, kecenderungan keturunan.

Kanser adalah 1.5 kali lebih banyak dijumpai pada lelaki berbanding dengan jantina yang lemah. Memperhatikan kerentanan terhadap penyakit dalam pencinta rasa asin, berminyak dan pedas.

Klasifikasi penyakit

Adenokarsinoma perut berlaku dalam beberapa bentuk yang mempunyai asas yang berbeza untuk membezakannya dalam kategori sistematik. Dalam amalan klinikal, klasifikasi penyakit mengikut Borman telah menjadi lebih popular daripada yang lain. Mengikut discreteness adenocarcinoma yang diperuntukkan memperuntukkan 4 jenisnya.

 1. Jenis poliploid tumor. Ia mempunyai prognosis yang paling baik terhadap semua tumor. Dibebani dengan lapisan ulser tidak ada, ada perbezaan yang jelas dengan tisu sempadan. Ia berlaku dalam satu pesakit daripada 18-20, yang menghidap kanser perut.
 2. Jenis tumor ulseratif. Kira-kira satu pertiga daripada semua pesakit menunjukkan jenis tumor ini, yang tidak selalu malignan dalam analisis histologi. Kelembapan tumor tidak selalu ada, ciri utamanya adalah pinggir yang tidak rata dari bahagian ulseratif membran mukus.
 3. Ia lebih berbahaya daripada dua jenis tumor ulser sebahagiannya, yang mempunyai metastasis pada awal masa. Sel karsinoma individu menembusi lapisan mendalam, sementara yang lain cepat tersebar dengan darah ke organ lain.
 4. Skyrrhs, kerana ia dipanggil formasi dengan tumor penyebaran jenis tumor, mempunyai lesi yang luas, dapat menangkap lapisan sel di bawah membran mukus. Pesakit mula berkembang tanda-tanda awal penyakit, apabila metastasis sudah bermula. Prognosis yang menggalakkan jenis penyebaran penyebaran kanser adalah yang paling teruk.

Dengan sifat struktur, adenokarsinoma perut membezakan 3 jenis.

Jenis yang sangat dibezakan

Tumor yang dibezakan dengan baik, seperti jenis karsinoma lain, mesti tertakluk kepada pemeriksaan terperinci. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti punca perkembangan tumor untuk mempengaruhi penghapusan mereka.

Untuk semua manifestasi kanser yang sangat dibezakan, sekumpulan faktor yang menyedarkan telah ditubuhkan. Umur paling berbahaya untuk perkembangan kanser yang sangat dibezakan ialah orang tua. Sebab-sebab kemajuan tumor adalah predisposisi keturunan, pemakanan tidak seimbang dengan pelanggaran rejim dan pelbagai produk yang digunakan. Jangkitan seks dan jangkitan virus yang menyebabkan papilloma juga diperhatikan sebagai faktor yang memulakan tumor yang dibezakan dengan baik dalam saluran gastrousus.

Sebab-sebab yang dinyatakan sebagai faktor risiko dalam terjadinya neoplasma malignan di dalam organ pencernaan, diabetes mellitus dan penggunaan jangka panjang ubat-ubatan sintetik tertentu tidak dapat dikesampingkan.

Tumor yang tidak dibezakan

Jenis kanser yang berbahaya kerana pembezaan rendah sel-sel malignan regenerasi diri atau berpindah dari organ-organ dan tisu lain. Jenis karsinoma malignan dan agresif. Ramalan ini terdiri daripada ketepatan masa untuk memohon bantuan khusus kepada ahli onkologi. Tahap pembezaan berfungsi sebagai petunjuk penting untuk membuat ramalan, kerana hubungan mereka didapati dalam bentuk proporsional langsung.

Ciri-ciri rawatan akan terdiri daripada algoritma tertentu. Pertama, mereka menggunakan pembedahan kelenjar getah bening, selepas itu kemoterapi dan prosedur radiologi ditetapkan. Dalam rawatan kanser, pesakit adalah tertakluk kepada vitaminisasi dan pemakanan mengikut diet yang disusun oleh doktor.

Adenoma yang agak berbeza

Tumor tidak dibezakan sepenuhnya, kerana ia mempunyai sambungan kabur dengan struktur histologi. Tanda-tanda tertentu tumor itu kabur. Atas sebab ini, tanda biasa diambil kira. Hanya seorang pakar yang berpengalaman yang dapat mendedahkan ciri-ciri ciri saluran pencernaan, supaya apabila ia dikesan, tumor, walaupun sifatnya kurang berbahaya daripada jenis yang kurang dibezakan, harus dihentikan.

Tahap tumor malignan

Tumor yang sangat dibezakan dan sederhana tidak menunjukkan tahap yang jelas, proses berturut-turut jelas kelihatan dalam tumor yang kurang dibezakan. Tahap sifar perlu dipertimbangkan kemajuan karsinoma asimptomatik hanya pada membran mukus.

 1. Pada peringkat pertama, neoplasma tidak hanya menduduki mukus dan submukosa, tetapi juga terdapat pada nodus limfa.
 2. Peringkat kedua Dalam tisu limfoid kelenjar getah bening, kelahiran kembali kelihatan. Lesi mencapai lapisan otot licin perut.
 3. Di peringkat ketiga, topografi adenokarsinoma dikesan dalam semua tisu perut. Kelenjar getah bening sepenuhnya terjejas.
 4. Peringkat terakhir, keempat dicirikan oleh kehadiran proses karsinoma (metastasis) pada organ jiran dan tisu berdekatan.

Gejala neoplasma

Tahap pertama kanser gastrik tidak menunjukkan tanda biasa dan spesifik. Kemudiannya menemui beberapa tanda-tanda yang bersifat umum. Pesakit dengan cepat menurunkan berat badan, menurunkan prestasi, ada aduan mati pucuk dan keletihan.

Tanda-tanda tempatan adenokarsinoma terdapat dalam sistem pencernaan. Pada peringkat awal penyakit, tanda-tanda mual dan muntah boleh dikelirukan dengan penyakit gastrousus lain. Amaran pesakit dan doktor, semasa mengumpul sejarah, boleh mengubah pilihan rasa. Kemudian, ketidakselesaan dan kesakitan di rantau epigastrik bergabung. Pedih ulu hati yang berterusan dan pengesanan darah yang kerap di dalam najis dan muntah pesakit menunjukkan penggantian tisu epitel dan pecahan karsinoma malignan dengan kekalahan makrofagnya. Kehilangan darah menyumbang kepada kemajuan proses anemia. Apabila kesakitan diperhatikan di hypochondrium, tulang, dada, tumor yakin metastasis di tempat-tempat kesakitan.

Diagnosis penyakit ini

Apabila transformasi dikesan dalam mukosa gastrik dengan bantuan esophagogastroduodenoscopy, biopsi dengan sel neoplastik dikumpulkan untuk analisis histologi.

Kaedah pengesanan kurang bermaklumat adalah pemeriksaan radiografi dengan pengenalan agen kontras. Kaedah ini sangat berharga untuk menerangkan kontur kanser, saiz dan penyetempatannya. Kaedah ini juga memungkinkan untuk mengesan penurunan kebolehtelapan kinetik perut.

Tahap perkembangan karsinoma ditentukan oleh ultrasound. Hasilnya mendedahkan metastasis dalam nodus limfa dan hati.

Tahap perkembangan kanser, keadaan badan secara keseluruhan dan kehadiran metastasis dalam organ lain dinilai dengan menggunakan laparoskopi dan tomografi terkomputer.

Rawatan adenokarsinoma

Satu-satunya cara untuk menghapuskan tumor kanser adalah rawatan radikal dengan penyingkiran tapak lesi dengan nodus limfa di sekelilingnya. Pada peringkat kemudian, apabila lesi itu penting, jumlah pembuangan bahagian perut digunakan. Selepas menangkap neoplasma, tisu dipindahkan ke penerangan histologi. Pakar onkologi mendapatkan penerangan terperinci tentang microdrug dan makropreparation. Selepas penyingkiran adenokarsinoma, pesakit diberi ubat yang mengandungi enzim gastrik, antacid, agen kemoterapi.

Perubatan rakyat

Rawatan dengan kaedah tradisional tidak menghalang pelepasan keadaan pesakit, terutamanya kerana tumpuan penyembuhan terdiri daripada penggunaan tumbuhan yang meningkatkan rembesan asid hidroklorik dengan sel lapisan untuk mengimbangi kekurangan bahan akibat kekalahan beberapa sel. Tetapi untuk mempercayai hanya kaedah pendedahan orang kepada tumor adalah mengancam nyawa.

Dari ubat-ubatan orang tumbuhan untuk kawalan kanser, berwarna pada partikel walnut, cendawan birch, tincture aconite dan bunga kentang diketahui.

Pencegahan

Langkah-langkah profilaksis umum untuk mencegah kanser gastrik termasuk diet seimbang, pengecualian dari diet makanan masin, asap dan lain-lain yang dilarang untuk digunakan dalam sebarang penyakit. Keengganan tabiat buruk, pematuhan terhadap peraturan gaya hidup sihat menghalang permulaan penyakit.

Langkah-langkah khas untuk mengelakkan kanser perut - pemeriksaan perubatan tahunan selepas 45 tahun. Perhatian khusus harus dibayar kepada orang yang mempunyai kanser sistem pencernaan di dalam keluarga.

Ramalan

Data statistik umum mengenai survival pesakit selepas pembedahan tumor perut ganas tidak bermakna, kerana aduan kepada ahli onkologi melepasi masa yang berlainan. Bagi pesakit yang memohon bantuan pada peringkat akhir kanser, kadar kelangsungan hidup tidak melebihi 20.

Selepas pembedahan, ubat ini menggunakan kaedah menunggu. Sekiranya penyebab kanser dihapuskan dan operasi berjaya, maka pesakit berada di bawah kawalan perubatan dan makmal selama 5 tahun. Selepas tempoh ini, pesakit meninggalkan senarai pesakit kanser, kerana dia mengalahkan kanser.

Adenokarsinoma perut - satu bentuk penyakit, gejala utama penyakit dan rawatannya

Adenokarsinoma perut adalah salah satu bentuk penyakit malignan yang paling biasa pada organ ini.

Pada peringkat pertama, pembentukan tumor kanser jenis ini berlaku dengan sedikit atau tiada perubahan ciri-ciri dalam kesihatan, oleh itu, adenocarcinoma jarang dikesan pada peringkat pertama.

Perbezaan ciri dalam adenokarsinoma boleh dipanggil penampilan awal sekumpulan pertindihan proses ganas, iaitu, metastasis. Ini seterusnya memburukkan lagi perjalanan penyakit ini.

Konsep dan statistik penyakit ini

Adenocarcinoma berkembang dari sel-sel epitelium kelenjar yang telah mengalami perubahan atipikal di bawah pengaruh beberapa faktor pendetus.

Jenis kanser di perut berkembang pada kebanyakan pesakit, menurut statistik, adenokarsinoma menyumbang hampir 95% daripada semua tumor malignan.

Disebabkan tingginya insiden penyakit ini dalam kesusasteraan perubatan, ia dirujuk sebagai kanser perut.

Pembentukan adenokarsinoma boleh mengambil masa beberapa tahun, kadang kala tempoh ini mencapai 15-20 tahun.

Klinikal yang menunjukkan kanser perut pada kebanyakan pesakit yang diperiksa bermula selepas kira-kira 45 tahun.

Adenokarsinoma gastrik membawa kepada perkembangan metastasis lebih daripada 82%. Penyakit ini lebih terdedah kepada lelaki. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, campur tangan pembedahan tidak mungkin, kerana proses ganas melibatkan organ, nodus limfa dan tisu yang terletak berhampiran perut.

Punca pembangunan

Sebab utama untuk perkembangan adenokarsinoma dalam perut adalah gangguan ketara bekalan darah dan khasiat dinding dan penindasan rembesan dalam tubuh. Perubahan patologi sedemikian adalah yang paling sering disebabkan oleh kesan karsinogenik sesetengah bahan.

Antara punca utama kanser perut adalah:

 • Pendedahan kepada tar tembakau dan etil alkohol. Adenocarcinoma dikesan dalam kebanyakan kes pesakit dengan pengalaman merokok jangka panjang dan menyalahgunakan alkohol yang mengandungi minuman.
 • Makanan tidak rasional. Risiko membina kanser perut meningkat pada orang yang lebih suka makan makanan berlemak, asap, dan tinggi garam. Dalam hidangan sedemikian, banyak bahan khas - nitrit. Apabila mereka memasuki perut, mereka terjejas oleh asid hidroklorik, dan kompleks yang terbentuk merosakkan lapisan mukus dan dengan itu menyebabkan transformasi sel glandular biasa ke dalam keadaan yang tidak normal.
 • Pematuhan jangka panjang kepada diet dengan penggunaan serat makanan yang minimum, kekurangan vitamin dan unsur surih.
 • Bakteria Helicobacter pylori. Mikroorganisma ini menyebabkan gastritis infiltratif, yang berlaku dengan perubahan atropik dalam lapisan mukus. Dengan usia, dengan jangkitan jangka panjang dengan Helicobacter pylori, kemungkinan proses kanser meningkat.

Nilai tertentu dalam pembentukan adenokarsinoma gastrik diberikan kepada predisposisi genetik. Kajian yang dijalankan telah membuktikan bahawa sel-sel kanser dalam perut hampir tidak pernah berkembang, jika tidak ada penyakit latar belakang.

Kemungkinan pembentukan adenocarcinoma bertambah jika seseorang mempunyai sejarah:

 • Gastritis atrophik atau hiperplastik kronik.
 • Penyakit ulser peptik.
 • Polip dalam perut.
 • Operasi pada organ.

Kebanyakan pesakit yang mempunyai adenokarsinoma dalam perut tinggal di kawasan yang kurang baik secara ekologi, bekerja di industri berbahaya dan usia mereka lebih daripada 50 tahun.

Pengkelasan

Adenocarcinoma gastrik mempunyai beberapa klasifikasi. Mengikut klasifikasi Bormann, kanser perut terbahagi kepada lima jenis dan empat subspesies.

Lima jenis utama:

 • Tumor jenis polip atau terhad.
 • Ulcerative, dicirikan oleh sempadan luaran yang diperluaskan.
 • Ulseratif pseudo. Dalam perubahannya sama dengan ulser perut.
 • Jenis penyebaran adenokarsinoma.
 • Jenis kanser gastrik yang tidak dikelaskan.

Gambar adenocarcinoma polipus perut

 • Adenocarcinoma papillary. Dibentuk dari struktur papillary epithelium, tumbuh ke dalam rongga badan, bentuk pendidikan berbentuk jari.
 • Adenokarsinoma payudara perut terdiri daripada struktur perkilangan bercabang atau sista.
 • Subspesies kanser berlendir. Dalam bidang proses malignan, lendir sentiasa dihasilkan, ia dapat dilihat semasa gastroskopi.
 • Kanser sel-sel. Sel-sel kanser yang terisolasi menjejaskan dinding batang.

Mengikut jenis struktur, adenokarsinoma perut terbahagi kepada:

 • Rendah dibezakan. Struktur tumor ini tidak bergantung pada jenis tisu organ, kebarangkalian perkembangan awal metastasis meningkat. Ia mempunyai salah satu tahap keganasan yang paling tinggi.
 • Tumor yang sangat dibezakan adalah pendidikan, sel-sel yang tidak dapat dibezakan dari yang sihat. Hasil dari penyakit ini boleh dianggap baik.
 • Tumor kanser yang agak berbeza dibezakan dengan penampilan besar sel-sel atipikal berbanding dengan bentuk yang sangat berbeza.
 • Adenocarcinoma yang tidak dibezakan adalah tumor di mana kompleks seperti glandular tidak praktikal.
 • Bentuk adenokarsinoma yang tidak dapat dibezakan dari perut disifatkan oleh keganasan diucapkan sel-sel atipikal. Prognosis tidak menguntungkan.

Adenocarcinoma yang tidak dibezakan perut

Satu bentuk adenokarsinoma yang tidak dibezakan terdedah apabila tahap pembezaan sel terkecil. Iaitu, mereka kehilangan struktur khusus mereka dan tidak melaksanakan fungsi yang diperlukan.

Video menunjukkan kanser perut kelas rendah yang dikenal pasti oleh gastroskopi:

Bentuk kanser ini mempunyai kursus yang agresif, pembentukan ganas dibentuk dengan lebih cepat dan pembentukan kista sekunder kanser berlaku dengan cepat. Tumor menyebar di ketebalan dinding. Prognosis untuk bentuk kanser yang tidak dibezakan untuk pesakit tidak menguntungkan.

Sangat dibezakan

Keistimewaan adenokarsinoma gastrik yang sangat berbeza termasuk kecenderungan kecil sel terhadap polimorfisme. Iaitu, sel-sel atipikal mempunyai struktur yang serupa dengan sel-sel epitel kelenjar biasa dan terus melaksanakan sebahagian daripada fungsi mereka.

Perubahan patologi hanya dikesan dalam nukleus sel, ia menjadi memanjang. Kanser yang dibezakan dengan baik berkembang secara perlahan, kadang-kadang beberapa tahun berlalu sebelum tanda-tanda klinikal pertama muncul.

Bentuk adenokarsinoma ini agak dirawat dengan baik, tetapi peluang untuk tidak berulang penyakit lebih tinggi pada pesakit dengan tahap pertama kanser.

Secara sederhana dibezakan

Adenocarcinoma gastrik yang dibezakan secara sederhana adalah tumor perantaraan. Menurut kliniknya, ia lebih dekat dengan tumor yang sangat berbeza, tetapi sel-sel dengan struktur berubah didapati lebih kerap.

Memandangkan tidak ada manifestasi ciri dalam bentuk proses ganas, jarang sekali dapat mengesan tumor pada waktunya. Ini menimbulkan kesulitan dalam rawatan, tetapi jika ia dilakukan tepat pada masanya, maka prognosis untuk pesakit adalah positif.

Gejala

Adenocarcinoma gastrik berkembang hampir selalu agak perlahan. Pada mulanya, proses ganas tidak membawa kepada kemunculan tanda-tanda tertentu, dan oleh itu pengesanan awal kanser kelenjar adalah paling kerap mungkin semasa pemeriksaan pencegahan atau semasa pemeriksaan penyakit lain.

Pesakit yang paling kerap kelihatan tidak bertoleransi terhadap makanan protein, ini digunakan untuk hidangan daging dan ikan.

Selanjutnya, gejala berikut dikaitkan dengan adenokarsinoma perut:

 • Sakit perut. Keamatan kesakitan tidak berkaitan dengan pengambilan makanan, sebagai contoh, berlaku pada ulser peptik. Iaitu, rasa sakit boleh muncul sebelum makan, selepas itu atau mengganggu orang itu secara berterusan. Sensasi menyakitkan sering memberi di belakang, bilah bahu, sternum.
 • Pelanggaran pergerakan usus. Tumor dalam perut menyebabkan kekurangan pencernaan yang betul, yang seterusnya menyebabkan cirit-birit atau sembelit yang berpanjangan.
 • Kekurangan selera makan berlaku pada peringkat akhir.
 • Pengurangan berat badan.
 • Keletihan yang cepat, letih, kehilangan keupayaan kerja biasa.
 • Tarry stools. Kemunculan najis hitam adalah tanda perdarahan dari perut, yang mungkin menunjukkan perpecahan tumor dengan penglibatan dinding perut dan organ bersebelahan dalam proses patologis.
 • Muntah makanan atau darah.

Kekurangan zat makanan dan pendarahan berulang membawa kepada perkembangan anemia, kerana kulit manusia menjadi pucat, kekuningan. Kekurangan hemoglobin menjejaskan keadaan rambut dan kuku.

Adenokarsinoma perut mungkin menunjukkan air liur meningkat secara berkala, peningkatan suhu badan sehingga 37,5 darjah atau lebih. Sistem saraf menderita. Kerosakan, apati, kemurungan sering mengiringi pembentukan tumor malignan di dalam perut.

Perlu diingatkan bahawa kanser kelenjar perut sering diteruskan tanpa rasa sakit dan gejala lain yang menunjukkan gangguan dalam sistem saluran gastrointestinal. Ia adalah tumor yang paling berbahaya, kerana ia dikesan pada peringkat terakhir, di mana operasi tidak berkesan.

Tahap

Adenokarsinoma perut melalui beberapa peringkat pembangunan yang berturut-turut.

 • Tahap awal adalah apabila neoplasma ganas tidak menyebar lebih jauh daripada membran mukus. Saiz tumor adalah minimum, tidak ada penembusan ke organ-organ berdekatan. Pada peringkat ini, toksin diasingkan sedikit, jadi tanda-tanda mabuk tidak praktikal, dan tidak ada manifestasi khusus penyakit ini. Kadang-kadang anda boleh memberi perhatian kepada sedikit selera makan.
 • Tahap kedua terdedah apabila tumor mula menduduki lapisan otot. Sel-sel kanser memasuki sistem limfatik, oleh itu nodus limfa yang terdekat boleh membesar. Gejala-gejala yang ringan, manifestasi utama ini adalah gangguan dalam pencernaan, sakit ringan, selera makan yang tidak enak, tanda-tanda pertama mabuk muncul.
 • Pada peringkat ketiga, tumor menangkap semua lapisan perut dan mula menembus peritoneum, hati, pankreas, esofagus. Foci sel-sel kanser sekunder ditemui bukan sahaja di nodus limfa yang terdekat, tetapi juga di kawasan yang jauh.
 • Peringkat keempat dicirikan oleh penampilan banyak metastasis.

Diagnostik

Jika doktor pesakit mendedahkan tanda-tanda yang serupa dengan gejala adenokarsinoma, maka dia memberikan kepadanya beberapa ujian. Selalunya untuk diagnosis tumor malignan di perut ditetapkan:

 • Esophagogastroduodenoscopy. Kaedah ini adalah salah satu yang paling bermaklumat, ia membolehkan anda untuk menentukan bukan sahaja semua perubahan dalam perut perut, tetapi juga perlu untuk mengambil bahan untuk analisis histologi.
 • Radiografi perut dengan agen sebaliknya menentukan lokasi pembentukan, mendedahkan pelanggaran dalam motilitas organ.
 • Imbasan ultrasound ditugaskan untuk mengesan proses kanser pada organ-organ lain dan sistem limfa.
 • Tomografi terkompak mengimbas seluruh badan dalam lapisan. Kaedah diagnostik moden ini membolehkan untuk menentukan fokus utama dan mengenal pasti perubahan sekunder.
 • Ujian darah diberikan untuk mengenal pasti proses keradangan, tanda-tanda anemia. Dalam darah ditentukan dan penanda tumor, menunjukkan kebarangkalian yang tinggi dari proses ganas di dalam badan.

Rawatan

Rawatan untuk pesakit dengan adenokarsinoma gastrik dipilih hanya selepas peperiksaan penuh. Sekiranya kanser berada di peringkat pertama, maka operasi perlu diberikan, di mana tumor itu sendiri dikeluarkan dengan tisu bersebelahan yang berubah.

Adalah mungkin untuk membuang kebanyakan perut atau reseksi lengkap. Nodus limfa jiran juga perlu dipotong, kerana sel-sel kanser boleh menembusi organ-organ jauh melalui mereka.

Pada peringkat akhir pembedahan, adalah tidak wajar, kerana tidak mustahil untuk melucuti seseorang bukan hanya perut, tetapi semua organ penting yang terkena kanker.

Dalam kursus ini, pesakit dirawat sebagai terapi sokongan, yang terdiri daripada pendedahan radiasi, sesi kemoterapi, pengambilan ubat penahan sakit, dan ubat-ubatan yang bertujuan meningkatkan fungsi perut.

Sekiranya tumor yang semakin meningkat menjadikannya sukar untuk memindahkan makanan melalui esophagus, adalah mungkin untuk melakukan operasi yang akan menghilangkan halangan.

Sesi kemoterapi dan radioterapi ditetapkan sebelum dan selepas pembedahan. Penggunaan mereka akan memusnahkan sebahagian daripada sel kanser, yang mengurangkan risiko proses malignan yang berulang.

Seberapa berkesan kemoterapi?

Kemoterapi untuk adenokarsinoma lambung ditetapkan dalam beberapa kes:

 • Untuk meringankan keadaan pesakit dalam peringkat lanjut kanser.
 • Untuk melambatkan pertumbuhan tumor dan untuk mencegah penampilan lesi menengah.
 • Selepas operasi untuk memusnahkan sel-sel kanser yang selebihnya.

Jenis kemoterapi untuk setiap pesakit dipilih secara individu. Terdapat rejimen rawatan berkesan di mana dua atau lebih ubat kemoterapi digunakan sekali gus.

Rawatan sedemikian boleh diterima oleh majoriti orang yang agak teruk, rasa mual dan kelemahan yang teruk; leukopenia berlaku dengan manifestasi sepadan; rambut jatuh.

Kemoterapi mengurangkan kebarangkalian penyakit yang berulang dan dengan ketara meningkatkan peluang seseorang yang sakit untuk jangka hayat yang lebih lama. Keberkesanan kaedah rawatan tumor kanser ini akan meningkat dengan pelantikan terapi sinaran serentak dan dengan kemungkinan campur tangan pembedahan.

Metastasis

Pembentukan metastasis dalam adenokarsinoma amat memburukkan lagi penyakit. Dengan jenis kanser ini, foci menengah pada awalnya terbentuk di dalam organ perut, ini adalah hati, pankreas, limpa.

Sel-sel atipikal boleh memasuki tisu di sekeliling pusar dan paru-paru. Kerosakan pada tisu paru-paru menyebabkan perkembangan batuk yang menyakitkan, serangan yang mungkin disertai dengan pelepasan lendir berbentuk lendir.

Komplikasi

Komplikasi utama adenokarsinoma termasuk:

 • Penebalan organ. Tumor yang menduduki semua dinding perut, apabila ia cair, boleh menyebabkan perforasi dengan melepaskan kandungan perut ke rongga perut. Ini membawa kepada perkembangan peritonitis.
 • Pendarahan Penembusan tumor ke dalam saluran darah menyebabkan kerosakan mereka, yang ditunjukkan oleh pendarahan berkala.
 • Stenosis daripada pilorus.
 • Ascites Pengumpulan cecair di rongga abdomen dipicu oleh pemampatan tumor yang membina venous vessels.
 • Anemia Pengurangan hemoglobin berlaku akibat kekurangan zat makanan dan pendarahan yang kerap.

Ramalan

Berapa lama seseorang tinggal dengan adenocarcinoma yang dikenal pasti perut bergantung kepada tahap proses malignan tindak balas badan terhadap terapi yang ditetapkan.

Hasil terburuk selalu diperhatikan di peringkat keempat - selepas lima tahun, hanya dua peratus orang yang menghindari kematian.

Pencegahan

Kebarangkalian membina adenokarsinoma gastrik jauh lebih rendah pada orang-orang yang sentiasa mematuhi prinsip pemakanan yang sihat dan rasional. Kurangnya pengaruh karsinogen dan alkohol tembakau juga mengurangkan risiko perubahan dinding perut.

Ia juga perlu sentiasa ingat bahawa penyakit tidak dirawat perut boleh memberi dorongan kepada pembentukan sel-sel atipikal. Oleh itu, anda harus selalu merawat penyakit kronik dan berunding dengan doktor jika perubahan kecil dalam organ pencernaan muncul.

Video tentang bagaimana anda boleh mendapat kanser perut:

Bagaimana untuk mengatasi kanser perut, beritahu video berikut: