Fakta menarik tentang karbon diaktifkan

Tidak lama dahulu, saya bercakap tentang eksperimen mudah dengan karbon diaktifkan, yang boleh dibuat secara bebas di rumah, dan hari ini saya ingin memberitahu anda beberapa fakta menarik mengenai karbon diaktifkan. Memandangkan hakikat bahawa alat ini hari ini agak popular dan ramai orang telah mendengarnya (contohnya ais krim arang batu, apa-apa cara membersihkan badan, dan lain-lain), saya fikir ia akan menarik.

Sedikit sejarah

Mungkin orang telah lama menyaksikan sifat penyerapan arang (dari sorben Latin - menyerap), tetapi pengesahan pertama yang didokumentasikan mengenai fenomena ini dibuat hanya pada akhir abad ke-18. Pada tahun 1773, ahli kimia Sweden Karl Scheele (ya, pengarang limun) mengkaji penjerapan gas pada arang. Dan pada tahun 1785, ahli kimia Rusia, Tovy Lovits mendapati bahawa arang batu boleh menghancurkan cecair tertentu. Penemuan ini membawa kepada penggunaan arang pertama industri - mereka mula menggunakannya di kilang gula (untuk membersihkan sirap gula) di England pada tahun 1794.

Abad ke-19 berlalu dalam kajian energetik pelbagai arang batu - dari kayu ke tulang - pengeluaran, sifat, dan aplikasi mereka. Bidang utama aplikasi adalah pengeluaran gula dan winemaking. Akhirnya, pada tahun 1900, dua cara menghasilkan karbon diaktifkan telah dipatenkan:

 1. bahan tanaman pemanasan dengan klorida logam;
 2. diaktifkan dengan karbon dioksida dan wap air apabila dipanaskan.

Ini adalah kaedah kedua yang kini merupakan kaedah utama untuk menghasilkan karbon aktif.

Bagaimana untuk mendapatkannya

Bahan mentah utama adalah bahan semula jadi: arang, habuk papan, gambut, walnut shell arang batu, arang batu, kok, arang batu coklat, dll.

Contohnya, kira-kira 36% daripada karbon sorben diperolehi dari kayu, di tempat kedua ialah kelaziman arang batu (28%). 14% bahan karbon berliang atau PIP (yang disebut karbon diaktifkan) dihasilkan daripada arang batu coklat, dan sekitar 10% dari gambut.

Apabila saya mengumpul bahan untuk artikel, saya berminat untuk mengetahui bahawa kira-kira 10% dihasilkan daripada kelapa. Saya tidak pernah berfikir tentang bahan mentah seperti itu. Oleh itu, ia adalah perkara biasa dan luar biasa untuk realiti kita, tetapi bagi seseorang ia adalah dalam susunan perkara

Dalam arang batu biasa, liang-liang itu ditutup, ia tidak dapat menyerap bahan-bahan lain ke dalamnya, pengaktifannya diperlukan. Untuk tujuan ini, terdapat pelbagai teknologi pengaktifan, iaitu pembukaan liang-liang, meningkatkan bilangan dan saiznya.

Prinsip dasar - bahan sumber ditempatkan dalam relau dan dirawat dengan campuran udara, wap air dan karbon dioksida pada suhu 800-1000 derajat Celcius. Pada masa yang sama, terdapat perubahan dalam struktur bahan dan pembentukan sejumlah besar liang di dalamnya (di sinilah nama PIP - bahan karbon berliang), yang menentukan sifat dan penggunaan karbon aktif.

Sebagai peraturan, kawasan permukaan aktif 1 gram arang itu ialah 1-4 meter persegi.

Struktur

Saya fikir ramai di antara kamu telah mendengar ungkapan "pembersihan arang batu" atau "arang batu adalah penyaring molekul." Dan betapa tepatnya ia bersih dan apa ayakan ini?

Hakikatnya ialah karbon diaktifkan adalah kristal kecil yang terdiri daripada heksagon datar yang disambungkan satu sama lain, dibentuk oleh atom karbon. Heksagon ini membentuk lapisan secara rawak beralih berbanding satu sama lain. Oleh itu, micropores dibentuk, yang memberikan pengekalan dalam arang batu molekul yang paling berbeza dari bahan-bahan lain. Itulah sebabnya bahan ini dipanggil, sebagai tambahan kepada semua nama yang telah dibunyikan, saringan molekul karbon (dengan cara itu, masih terdapat saringan molekul anorganik yang tidak menarik, zeolit). Juga, anda mungkin sering mendengar perkataan "sorben" - ini juga tentang arang batu, hanya kerana banyaknya liang, ia adalah sorben yang sangat baik.

Dengan cara ini, karbon aktif bukan sahaja merupakan elemen kimia karbon, terdapat unsur-unsur lain yang jatuh ke dalamnya dalam proses mendapatkan:

 • 93-94% karbon;
 • Hidrogen 0.7-1%;
 • 4.7-5.3% oksigen;
 • 0.3-0.6% nitrogen
 • dan beberapa yang lain dalam jumlah surih, seperti klorin atau sulfur.

Permohonan

Pengeluaran bahan arang batu berliang di seluruh dunia adalah kira-kira satu juta tan setahun. Apa ini semua? Kenapa manusia memerlukan kuantiti karbon aktif? Apa, semuanya boleh diracun? Sudah tentu tidak. Aplikasi perubatan berada di tempat terakhir dari segi jumlah arang batu yang digunakan (saya tidak akan selalu menggunakan kata "diaktifkan" agar tidak membebankan teks).

Aplikasi utama:

 • pembersihan udara dan gas dalam industri;
 • pembersihan penyelesaian dalam industri;
 • penjerapan wap gas yang dipancarkan oleh kereta;
 • pembersihan udara di dalam bilik di mana terdapat banyak orang (misalnya, lapangan terbang);
 • perlindungan gas orang dari bahan-bahan berbahaya (topeng gas);
 • pengeluaran kain perlindungan (mereka mengandungi karbon diaktifkan halus dan melindungi orang daripada gas toksik);
 • digunakan sebagai pemangkin dalam beberapa proses teknologi;
 • pengayaan logam (sebagai contoh, emas);
 • gunakan sebagai penapis di sesetengah rokok;
 • Sudah tentu - penggunaan ubat (saya akan bercerita secara berasingan).

Bagi penyelesaian, saya ingin menyatakan dengan lebih terperinci apa yang disertakan di sini:

 • Pembersihan sirap gula semasa pengeluaran gula;
 • membersihkan lemak dan minyak yang boleh dimakan;
 • penyucian dadah (misalnya, gelatin, kafein, insulin, kina, dll);
 • pembersihan alkohol, bir, wain, jus buah-buahan;
 • pemurnian air minuman;
 • pembersihan sisa air isi rumah dan perindustrian.

Jika sama sekali secara umum, maka terdapat angka penggunaan bahan arang seperti:

Sudah tentu, untuk semua tujuan ini PIP berbeza digunakan. Mereka berbeza di antara mereka sendiri oleh banyak parameter, contohnya, saiz liang (yang mempengaruhi sifat penyerapan mereka), keupayaannya dibasuh dengan air (hidrofilik), kemurnian, iaitu jumlah kekotoran, kekuatan, komposisi, dan sebagainya. Malah harga bahan sangat penting dalam penggunaan secara besar-besaran, sebagai contoh, apabila pembersihan gas pembersihan dari kilang-kilang.

Dan satu perkara yang difikirkan oleh beberapa orang - apa yang berlaku kepada arang batu, yang pori-porinya diisi sepenuhnya dengan "pencemar"? Opsyen yang ideal, tentu saja, adalah pengaktifan semula, iaitu, penjanaan semula - penyingkiran bahan yang diserap dan penggunaan semula arang batu.

Tetapi terdapat banyak kekurangan di sini - arang batu sangat enggan menyerah apa yang telah diambil. Peralatan khas diperlukan untuk penjanaan semula, penciptaan keadaan khas (contohnya, suhu tinggi), penggunaan bahan kimia tambahan, kos tenaga. Itulah sebabnya reaktivasi tidak selalu digunakan.

Penggunaan dalam ubat

Penggunaan arang perubatan telah diketahui sejak tahun 1550 SM. dari papirus Mesir lama. Di samping itu, pada 400 SM, Hippocrates bercakap tentang rawatan keracunan dengan arang batu.

Pada masa ini, karbon diaktifkan digunakan sebagai enterosorbent - ini adalah nama ubat yang mempunyai kapasiti penyerapan tinggi, sementara tidak runtuh dalam saluran gastrousus dan mampu mengikat pelbagai bahan yang memasuki tubuh. Kaedah utama mengikat:

 • penjerapan
 • pertukaran ion,
 • kompleks.

Karbon diaktifkan dijual di farmasi dalam bentuk tablet dan serbuk. Baru-baru ini, saya sedang mencari maklumat tentang arang batu di direktori "Dadah" Komarovsky dan saya kagum berapa banyak, ternyata, dadah dalam karbon aktif biasa! Belosorb, karbaktin, carbolong, carbomix, carbosorb dan banyak lagi "carbo" (dari nama Latin dari unsur karbon). Berikut adalah serbuk, butiran, dan kapsul.

Hanya di sini, carian di kedai-kedai dalam talian farmasi Kazakhstan kami menunjukkan gambar sedih - hanya tablet karbon diaktifkan klasik sebanyak 0.25 g.

Serta analogu "buguy" dari Belanda dan Austria. Mari kita ketawa pada harga untuk arang batu sama 0.25 g (dalam eucarbon - 0.18 g).

Secara umum, keadaan ini sama dengan saline, yang pernah saya katakan.

Baiklah, kami kembali ke arang batu dan dengan ketiadaan serbuk kami bercakap mengenai tablet. Mereka disediakan dari karbon teraktif diaktifkan dengan penambahan pengikat yang kehilangan sifatnya dalam perut, misalnya, kanji, gelatin. Kadang-kadang untuk ubat ini menggunakan nama perubatan - carbol.

Bidang utama penerapan carbol dalam perubatan adalah rawatan penyakit berjangkit saluran gastrousus. Arang menyerap toksin yang disembur oleh bakteria, serta bahan berbahaya yang mengakibatkan keradangan saluran pencernaan.

Ia juga berjaya digunakan dalam mabuk makanan, keracunan oleh alkaloid dan garam logam berat, dengan peningkatan keasidan jus gastrik.

Kelebihan sorben ini adalah bahawa ia memenuhi keperluan untuk enterosorbents:

 • ia bukan toksik;
 • baik dikeluarkan dari badan;
 • tidak merosakkan saluran pencernaan;
 • mempunyai kapasiti penyerapan yang tinggi;
 • mempunyai bentuk yang mudah;
 • ia adalah mudah untuk dos;
 • mempunyai sifat organoleptik yang baik.

Mungkin, banyak yang telah mendengar tentang mod kini "membersihkan" badan, termasuk arang diaktifkan. Saya tidak akan membincangkan mengenai prosedur perubatan ini, saya akan menghantar anda ke kuliah (kegemaran saya ini dan ini) doktor yang disahkan dan berpengalaman, saya hanya akan mengatakan sebagai seorang ahli kimia yang kebanyakan sorbenya, termasuk pembersih diaktifkan yang disebut, tidak bertindak secara selektif. Ringkasnya, mereka menyerap segalanya.

Anda fikir arang batu di dalam perut atau usus anda mendekatinya, melihat tanda Vitamin di atasnya dan berkata: "Tidak, saya tidak akan menyerap anda, tetapi saya akan mengambil beberapa molekul arsenik, yang mana isteri anda mungkin dimasukkan ke dalam sup" ? Tidak ada perkara seperti itu. Semuanya diserap - kedua-dua tidak perlu dan perlu - vitamin, asid amino, hormon, enzim, dan lain-lain

Sudah tentu, saya sekarang bercakap sangat primitif dan mudah. Ahli kimia profesional boleh berhujah dengan saya mengenai saiz liang sorben, saiz molekul, dan sebagainya, tetapi ini semua dalam kebanyakan sorben, dan terutamanya dalam karbon diaktifkan yang sama, pemurnian yang dengan pernafasan yang teramat hormat dituturkan di Internet, praktikalnya tidak bermain signifikan peranan Segala-galanya akan terkejut.

Itulah sebabnya penggunaan jangka panjang enterosorbents tidak digalakkan. Ini akan membawa kepada hipovitaminosis dan sembelit, kerana saringan molekul aktif menyerap air, vitamin, dan unsur surih. Dan, dengan itu, keluarkan mereka dari badan, menghilangkan nutrien itu. Jauh lebih baik dalam hal ini ialah keadaan dengan sorben silikon, yang akan saya tuliskan dalam salah satu artikel berikut.

Juga, disebabkan kekurangan penyerapan selektif, sorben tidak boleh diambil pada masa yang sama sebagai ubat, dan mereka perlu disebarkan mengikut masa selama 2-3 jam.

Atas alasan yang sama, karbol dan bahan-bahan lain yang serupa ditetapkan untuk mengambil perut kosong 1-2 jam sebelum makan. Pada masa ini, ubat akan bereaksi dengan kandungan perut dan akan mempunyai masa untuk sebahagiannya bergerak ke dalam usus, di mana ia akan meneruskan kerja yang berguna untuk menghilangkan anda daripada toksin.

Satu lagi bidang yang menarik dalam penggunaan ubat adalah hemosorben. Hemosorben karbon digunakan untuk membersihkan darah pesakit. Hemosorpsi adalah berdasarkan keupayaan sorben untuk mengeluarkan pelbagai bahan berbahaya dari darah dalam penyakit tertentu (berjangkit, onkologi, alergi, autoimun, dan sebagainya).

Sekarang kawasan ini dianggap sebagai kaedah yang menjanjikan detoksifikasi penyerapan badan. Banyak makmal dunia sedang membangun dan mensintesis bahan komposit karbon baru dengan sifat unik, contohnya, keserasian dengan darah dan cecair badan biologi yang lain, ketidakmampuan kepada tisu organ dalaman, penyerapan sel bahan toksik terpilih, dan sebagainya.

Di sini, mungkin, semuanya untuk hari ini. Saya juga ingin menulis mengenai es krim arang batu, tetapi artikel itu sudah terlalu panjang, jadi saya akan menulis kemudian. Saya tidak akan cuba lagi - ditambah lima dan angin berais Mei 25 yang entah bagaimana tidak mempunyai banyak untuk menikmati ais krim. Hanya jika di rumah, memeluk pemanas dan dibungkus dengan tiga permaidani. Saya tertanya-tanya, adakah kita akan mempunyai musim panas tahun ini? Atau akan musim sejuk hijau menggantikan yang putih? Misalnya, seperti lima hari yang lalu:

19 Mei 2018 di Ust-Kamenogorsk

Dilihat oleh pecahnya tingkap dan angin badai yang mengancam untuk merobek balkoni, musim panas akan menjadi sangat menarik.

Mempunyai semua hujung minggu yang hebat!

KidsChemistry kini berada di rangkaian sosial. Sertai sekarang! Google+, Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, Twitter

Struktur karbon aktif

Karbon diaktifkan adalah sesuatu seperti span dengan sejumlah besar liang. Oleh itu, ia mempunyai penjerapan tinggi.

Karbon diaktifkan adalah sesuatu seperti span dengan sejumlah besar liang. Oleh itu, ia mempunyai penjerapan tinggi. Permukaan adsorbing arang batu selepas prosedur pengaktifan menjadi lebih besar, yang dengan itu menjadikan batubara "diaktifkan".

Pori karbon diaktifkan terdiri daripada tiga jenis: -Macro, -Mezo, -Micro. Bergantung kepada jumlah yang dibersihkan dan saiz molekul, arang batu dibuat dengan nisbah saiz liang yang berbeza.

Untuk penjerapan, karbon aktif dengan mikroskop yang diperlukan khusus untuk molekul-molekul ini digunakan, oleh itu, mekanisme pengisian isipadu dicirikan. Di mesopores, proses penyerapan berlaku seperti berikut: lapisan penjerapan terbentuk, dan kemudian, mengikut mekanisme pemeluwapan kapilari, pori-pori diisi. Macropores pula bertindak sebagai saluran pengangkutan. Mereka membawa molekul bahan yang diserap ke ruang karbon aktif. Tetapi sumbangan terbesar kepada sifat berfaedah arang batu dibuat oleh mikro dan mesopores, sejak mereka menduduki kawasan terbesar.

Mikrofon sesuai untuk molekul kecil, dan mesopores untuk molekul sederhana. Untuk struktur karbon aktif, bahan dari mana ia dibuat sangat penting. Di sini kita ambil, contohnya, shell kelapa, strukturnya lebih sesuai untuk molekul kecil, yang sesuai dengan micropores, tetapi struktur arang batu mengandungi lebih mesopores.

Dalam karbon diaktifkan, sebagai peraturan, mengandungi semua jenis liang. Di antara liang terdapat jenis graviti tertentu, bagaimanapun, tidak sama seperti di Bumi, tetapi intermolecular. Daya ini membantu proses penapisan dengan menolak bahan daripada aliran air atau gas dan menjaga mereka di permukaan karbon diaktifkan.

Dalam pengeluaran karbon diaktifkan, proses pengoksidaan juga berlaku. Chemisorption (penyerapan kimia) digunakan secara meluas dalam industri untuk pembersihan gas, pemisahan logam, penyelidikan saintifik, dll. Perbezaan antara penjerapan fizikal dan kimia adalah bahawa selepas proses penjerapan fizikal adalah mungkin untuk mengembalikan bahan ke keadaan asalnya, dengan pemisahan, dan selepas proses kimia tidak dapat dipulihkan.

Untuk bahan-bahan toksik, seperti: ammonia, merkuri, sulfur, dan lain-lain, apa yang dipanggil "aktif" arang yang digunakan. Ia diresapi dengan reagen yang mempunyai ciri khas. Karbon aktif sedemikian digunakan terutamanya untuk tujuan ketenteraan.

Apakah karbon diaktifkan?

Karbon diaktifkan adalah bahan berliang dengan struktur mikro yang sangat maju. Karbon diaktifkan mempunyai sejumlah besar liang dan, dengan itu, permukaan tertentu yang sangat maju. Disebabkan ini, arang batu mempunyai kapasiti penyerapan yang tinggi (kapasiti penyerapan). Sesetengah pengeluar telah mencapai pengeluaran arang batu dengan kawasan penapisan 1500 m2 / gram karbon diaktifkan. Karbon diaktifkan diperolehi daripada pelbagai bahan karbon dari asal organik. Bahan-bahan mentah utama untuk pengeluaran karbon diaktifkan termasuk: kayu pokok (misalnya, birch), arang batu, arang batu dan kokas petroleum, dan cangkang kacang kokas.
Arang diperoleh daripada kayu (contohnya, karbon aktif BAU dan tanda DAU), dari kok arang batu - karbon aktif dari AG dan AR diperoleh, dan dari shell kelapa, terutamanya arang batu granulasi tanda GAC ​​diperolehi.

Bergantung kepada bahan mentah yang digunakan untuk penghasilan arang batu dan struktur, karbon diaktifkan dibahagikan kepada: granulasi, bitumen (bitumen) dan khas (pemangkin).

Mengikut kaedah pemakaian, karbon aktif terbahagi kepada arang untuk pembersihan udara (pecahan besar), untuk pembersihan air (pecahan tengah), untuk membersihkan cecair lain, sebagai contoh
minyak (arang serbuk pecahan halus).

Permohonan:
Karbon diaktifkan digunakan dalam bidang perubatan dan industri untuk membersihkan, memisahkan dan mengekstrak pelbagai bahan.
Karbun aktif berbutir terutamanya digunakan untuk membersihkan air dari sebatian organik dan toksik, klorin dan fenol.
Karbon diaktifkan bituminus berasaskan arang batu keras digunakan untuk memurnikan perairan semulajadi, terutamanya perairan yang baik di mana hidrogen sulfida dan gas lain yang berkaitan hadir.
Karbon diaktifkan khas digunakan untuk pelbagai tujuan, terutamanya untuk satu atau dua komponen. Sebagai contoh, untuk pembersihan air serentak dari besi dan hidrogen sulfida. Batu arang itu mempunyai pengawetan atau salutan khas dan dipanggil karbon diaktifkan katalitik.

Apakah karbon diaktifkan?

Apakah karbon diaktifkan?

Dari segi kimia, karbon diaktifkan adalah bentuk karbon dengan struktur tidak sempurna, yang mengandungi hampir tidak ada kekotoran, seperti hidrogen, nitrogen, halogens, sulfur dan oksigen.
Bentuk yang tidak sempurna dicirikan oleh keliangan yang tinggi dengan pori-pori, saiz yang berbeza dalam pelbagai dengan batas-batas yang berbeza lebih dari 106 kali - dari retakan dan celah yang kelihatan ke jurang dan lompang yang kelihatan pada tahap molekul. Ia adalah tahap keliangan yang tinggi yang menjadikan karbon diaktifkan "diaktifkan."

Rupa - butiran atau serbuk amorf hitam hitam, bahan karbonasi berkarbonasi dari pelbagai saiz dan bentuk.

Dalam komposisi kimianya, karbon aktif serupa dengan grafit, bahan yang digunakan dalam pensel biasa. Karbon teraktif, berlian, grafit adalah semua bentuk karbon, bebas daripada kekotoran.

Daya tarikan intermolecular, yang wujud dalam liang arang batu, membawa kepada kemunculan daya penjerapan, yang secara semula jadi adalah serupa dengan daya graviti dengan satu-satunya perbezaan yang mereka bertindak pada tahap molekul dan bukannya astronomi. Mereka dipanggil kuasa Van der Waals.
Kuasa-kuasa ini menyebabkan tindak balas, seperti reaksi hujan, di mana adsorben boleh dikeluarkan dari aliran air atau gas.
Reaksi kimia dan ikatan kimia juga boleh berlaku di antara bahan penyerap dan permukaan karbon aktif atau kekotoran anorganik. Proses ini dipanggil penjerapan kimia atau chemisorption.
Walau bagaimanapun, ia adalah proses penjerapan fizikal yang berlaku semasa interaksi karbon diaktifkan dan bahan penyerap.

Struktur liang karbon diaktifkan

Dalam karbon aktif, terdapat tiga kategori liang: mikro, meso dan makropore. Mikro dan mesopori membentuk sebahagian besar permukaan karbon aktif. Oleh itu, mereka memberikan sumbangan terbesar kepada sifat penjerapan mereka. Mikrofor amat sesuai untuk penjerapan molekul kecil, dan mesopores untuk penjerapan molekul organik yang lebih besar.

Pengaruh yang menentukan pada struktur liang karbon diaktifkan diberikan oleh bahan mentah untuk penyediaannya. Karbon diaktifkan karbon kelapa dicirikan oleh perkadaran yang lebih besar daripada mikropores, dan batu karbohidrat berasaskan arang batu yang keras dicirikan oleh sebilangan besar mesopores. Sebahagian besar makrofora adalah ciri karbon aktif yang berasaskan kayu.

Senarai lengkap masalah yang diaktifkan karbon menyelesaikan

Salah satu ubat yang paling penting dalam setiap dada ubat adalah arang yang diaktifkan. Penggunaan karbon diaktifkan tidak terhad kepada keracunan makanan, alat ini akan membantu dalam situasi lain.

Apakah karbon diaktifkan?

Sebagai sorben semulajadi, ubat ini digunakan untuk mengikat dan membuang bahan berbahaya dan beracun dari badan. Dalam terapi kompleks itu diambil dengan:

 • Keracunan makanan
 • Garam logam berat ditelan
 • Disentri
 • Cholera
 • Demam kepialu
 • Gastritis
 • Kolitis
 • Meningkatkan keasidan perut
 • Muntah
 • Cirit-birit

Apakah karbon diaktifkan?

Ubat ini dibuat dari bahan semula jadi (gambut, arang batu), yang dipanaskan di ruang bebas-vakum, diikuti dengan rawatan kimia. Terima kasih kepada teknologi ini, tablet siap mempunyai struktur berliang.

Pori boleh meningkatkan permukaan penyerapan sorben dengan ketara. Tablet yang dihancurkan (serbuk) mempunyai kapasiti yang lebih besar untuk penyerapan, oleh itu, untuk meningkatkan dan memberi kesan segera pada tablet, disyorkan untuk mengisar, mengunyah sebelum digunakan.

Bantu dengan keracunan

Adalah penting untuk mengetahui bahawa bantuan lebih cepat disediakan untuk keracunan, semakin besar kesannya dapat dicapai.

Pada tanda-tanda sakit pertama, anda mesti mengambil 6-8 tablet karbon aktif, meminumnya dengan banyak air. Tablet yang dihancurkan boleh diaduk dalam gelas dengan air dan mabuk. Memandangkan arang batu tidak larut dalam air, penggantungan yang terhasil mesti digegarkan sebelum digunakan.

Ubat ini diteruskan sehingga pemulihan, minum 3-4 tablet pada satu masa.

Dalam keadaan mabuk akut, perutnya dibersihkan terlebih dahulu dengan arang batu yang diencerkan dalam air (10-20 g arang setiap 0.1 l air), dan kemudian pesakit diberi 6-8 tablet.

Batu arang mempunyai kesan tempatan pada badan, tidak diserap oleh usus dan diekskresikan dalam jumlah yang sama di mana ia diambil, melukis jisim tahi hitam.

Keracunan alkohol dirawat mengikut skema yang sama, arahan kepada ubat mengesyorkan mengambil 3-5 tablet sejam atau dua sebelum alkohol untuk mengurangkan kerosakan yang dilakukan kepada badan.

Dengan muntah yang kuat, ia perlu terlebih dahulu mengambil ubat-ubatan antiemetik, dan kemudiannya - arang yang diaktifkan.

Masalah usus

Karbon diaktifkan adalah berkesan untuk masalah dengan najis: cirit-birit, sembelit, kembung.

Punca disfungsi usus ialah:

Berapa banyak dan berapa kerap mengambil arang batu bergantung kepada keterukan masalah:

 • Pada peringkat awal, sudah cukup untuk mengambil ubat pada waktu pagi dan petang, 2 tablet setiap penerimaan;
 • Sembelit atau cirit-birit, yang berlangsung lebih dari dua hari, dirawat mengikut skim 3 tablet pada satu masa, tiga kali sehari;
 • Dadah diambil sebelum atau selepas makan, dengan selang 1-2 jam.

Jika rawatan di rumah tidak berfungsi, anda harus mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan. Cirit-birit yang berpanjangan mengancam untuk menyebabkan dehidrasi yang serius dan kemerosotan selanjutnya.

Walau bagaimanapun, jika sembelit disebabkan oleh keadaan usus usus, ada yang disyaki halangan usus, pendarahan rektum, dan dengan eksaserbasi karbon aktif ulser tidak boleh diminum.

Arang menyerap gas, toksin, mengecut, dan membersihkan usus.

Di samping itu, anda boleh menghabiskan beberapa kursus pembersihan, mengambil arang batu tiga kali sehari sebelum makan, dos - 1 tablet untuk setiap 10 kilo berat badan. Tempoh kursus - 1-2 minggu.

Melegakan alergi

Apabila alahan makanan mempercepat penyingkiran alergen dari tubuh akan membolehkan penerimaan arang diaktifkan. Skim standard - 3 tablet setiap penerimaan, 3-4 kali sehari. Dos individu akan membantu anda memilih pakar.

Bolehkah saya mengurangkan berat badan dengan bantuan pil sihir?

Tiada bukti bahawa karbon diaktifkan adalah ubat untuk penurunan berat badan. Dalam sesetengah kes, ia membantu mengurangkan berat badan dengan membersihkan usus, tetapi anda tidak seharusnya terlibat dalam kaedah kehilangan berat badan.

Mengambil karbon aktif, adalah perlu untuk menyediakan tubuh dengan vitamin dan mineral, kerana arang batu mereka juga mengikat dan menghilangkan. Di samping itu, penggunaan jangka panjang ubat ini dipenuhi dengan pelanggaran mikroflora usus, jadi probiotik dalam tempoh ini tidak akan berlebihan sama ada.

Kesan yang cepat dan ketara untuk mengurangkan berat arang batu tidak perlu menunggu. Ia digunakan dalam kombinasi dengan diet rendah kalori dan senaman fizikal aktif (gim, gim, kolam renang, kecergasan).

Bersalin dan menyusu

Karbon diaktifkan adalah salah satu daripada beberapa ubat yang boleh diambil semasa mengandung dan menyusu, tanpa rasa takut membahayakan kanak-kanak. Tiada serbuk atau pil yang melepaskan bahan-bahan perubatan ke dalam darah yang boleh melepasi halangan plasenta pada janin atau dengan susu ibu semasa memberi makan. Narkoba bertindak secara tempatan di dalam usus dan dikeluarkan dari tubuh melalui saluran pencernaan.

Sehubungan dengan perubahan hormon yang berlaku dalam tubuh wanita pada trimester pertama, banyak yang telah memecahkan najis, mengalami sembelit, peningkatan gas, kolik usus. Semua masalah ini akan memenangi karbon aktif. Selain itu, ia akan mengurangkan keasidan perut dan melegakan pedih ulu hati, yang juga muncul pada masa ini agak kerap.

Untuk menyelesaikan masalah "pencernaan" perlu diambil 2-3 tablet 2 jam selepas makan. Adalah penting untuk diingat bahawa arang batu juga menghilangkan nutrien dari usus, yang ibu hamil memerlukan dua kali. Oleh itu, walaupun tidak ada bahaya dari arang batu, untuk terlibat dalam langkah-langkah pencegahan itu tidak seharusnya.

Penggunaan karbon diaktifkan dalam pediatrik

Ubat ini diberikan kepada kanak-kanak, kerana kesan sampingan mungkin diminimumkan, dan perlu untuk membantu kanak-kanak.

Ubat ini ditetapkan untuk:

 • Keracunan (makanan, kimia, ubat);
 • Penyakit berjangkit yang ditunjukkan oleh muntah-muntah, cirit-birit, sembelit, dysspepsia);

Kanak-kanak kecil sukar menelan pil, jadi dadah diberikan kepada yang dihancurkan, dalam bentuk penggantungan berair. Selain itu, sorben boleh didapati dalam bentuk bubuk siap, tampalan, lebih mudah untuk rawatan kanak-kanak.

Karbon diaktifkan bayi yang baru dilahirkan sebagai sebahagian daripada terapi kompleks dalam rawatan penyakit kuning yang baru lahir. Moms tidak perlu takut, arang batu tidak akan menyebabkan sebarang bahaya. Ibu bapa perlu ingat bahawa disebabkan oleh arang batu, najis akan menjadi hitam dan ia semulajadi.

Sekiranya tidak ada cadangan pakar kanak-kanak, kanak-kanak menerima ubat pada kadar: satu tablet setiap 5 kg berat badan pada satu masa, tiga kali sehari. Dalam mabuk yang teruk, dos mungkin meningkat.

Senyuman Hollywood

Penggunaan popular karbon diaktifkan untuk pemutihan gigi. Banyak ujian membuktikan bahawa membersihkan gigi biasa dengan serbuk karbon membantu menjadikannya kelihatan lebih putih. Fakta ini tidak boleh tetapi menimbulkan keghairahan, kerana ubat itu murah dan boleh diakses oleh semua orang, dan kesannya dijanjikan menjadi menakjubkan.

Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan pelunturan, anda harus memahami bagaimana serbuk berfungsi. Enamel menjadi kuning dan gelap kerana hakikat bahawa pewarna makanan, zarah makanan, teh, kopi, asap rokok kekal di permukaannya. Sebahagian bahan ini disedut oleh arang batu dan dikeluarkan dari permukaan, menjadikan gigi lebih putih.

Tetapi tidak kira betapa baiknya serbuk itu, ia tetap bertindak berdasarkan prinsip pengelupasan - menghilangkan puing-puing makanan dari gigi secara mekanik, meninggalkan goresan pada enamel yang tidak kelihatan sehingga saat itu. Rawatan pergigian yang berterusan boleh mengakibatkan masalah pergigian yang serius, jadi anda tidak perlu menyalahgunakannya.

Kulit bersinar

Karbon diaktifkan adalah sebahagian daripada topeng muka. Ia menyerap bahan-bahan yang menyumbat liang, membuka mereka, mengurangkan kulit berminyak, melawan keradangan.

Tempoh prosedur - 10 minit, melebihi masa, anda boleh mencapai kesan yang bertentangan dengan tepat: zarah-zarah kecil arang batu sangat mendalam dan pasti makan ke dalam kulit yang akan memberikan naungan gelap, yang akan menjadi sangat sukar untuk dihilangkan.

Tablet yang dihancurkan atau serbuk siap dicampur dengan bahan-bahan lain dan digunakan pada kulit pra-kukus.

 • Topeng dari titik hitam termasuk tablet dihancurkan karbon aktif dan 1 sudu teh. gelatin. Campuran menambah 2 sudu kecil. susu dan letakkan dalam microwave selama 15-20 saat. Sebelum memohon topeng itu hendaklah disejukkan dan digunakan pada kawasan masalah (hidung, dagu, dahi). Topeng dikeluarkan selepas pengeringan.
 • Nada ais dan menyegarkan kulit. Kesan yang lebih besar dapat dicapai jika tablet arang batu dihancurkan ditambahkan ke air sebelum beku.
 • Untuk memberi kulit kelihatan sihat, membersihkannya, topeng arang batu (1 tablet), yogurt tanpa bahan tambahan dan pewarna (2 sudu teh) dan jus lemon (1 sudu teh) akan membantu.
 • Untuk jerawat, topeng arang batu (2 tablet), jus aloe (1 sudu teh) dan garam laut (½ sudu teh) adalah disyorkan. Dalam campuran, anda boleh menambah 2 titisan minyak pokok teh, yang mempunyai kesan antiseptik yang jelas.
 • Sekiranya tiada bahan tambahan, tablet dihancurkan dicampurkan dengan air suam atau susu ke keadaan pasty dan digunakan pada muka.

Selain hitam, ubat yang dipanggil "Arang batu putih" dijual di farmasi. Langkah pemasaran, yang direka untuk menarik perhatian kepada ubat baru dan meningkatkan jualan. Perubatan berdasarkan selulosa dan silikon oksida mempunyai kapasiti penjerapan yang tinggi, masing-masing, dos yang beberapa kali lebih rendah.

Ubat ini meningkatkan peristaltik usus, tidak menyebabkan sembelit. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak boleh diberikan ubat ini.

Karbon diaktifkan dari farmasi bertujuan untuk tujuan perubatan semata-mata, ia tidak boleh digunakan untuk penapis dalam akuarium, kerana semua penduduk boleh mati. Untuk tujuan ini, bahan dengan nama yang sama untuk pembersihan air dijual di kedai khusus.

Karbon diaktifkan membantu menghentikan tanda-tanda keracunan, untuk menangani penyakit berjangkit yang serius, tetapi ubat ini perlu diambil mengikut arahan, kerana penggunaan arang batu secara melulu untuk mendapatkan kesan mitos penurunan berat badan yang cepat, misalnya, tidak mendatangkan bahaya, tetapi kemudaratan.

Arang Aktif (Aktif) dalam CIS: Pengeluaran, Pasaran dan Ramalan (edisi ke-9)

Peralatan termasuk: fail PDF (versi untuk membaca dan mencetak)

Komposisi pakej: Fail PDF dan Word (untuk menyalin dan mengedit)

Komposisi pakej: fail PDF, Word, Excel (sumber pangkalan data statistik kastam Persekutuan Rusia, statistik pengangkutan kereta api Persekutuan Rusia, dll) - versi dengan penyediaan data sumber

Set ini termasuk: Fail PDF, Word dan Excel (data mentah), mencetak versi 2 salinan. (untuk penyerahan kepada organisasi kredit)

Komposisi pakej: fail PDF, Word dan Excel (data mentah), versi bercetak 2 salinan, persembahan ppt (untuk dimasukkan ke dalam projek pelaburan)

Laporan ini adalah cetakan kesembilan penyelidikan pasaran karbon aktif di CIS.

Tujuan kajian ini adalah untuk menganalisis keadaan semasa pasaran karbon diaktifkan di CIS dan meramalkan pembangunannya untuk tempoh sehingga 2025.

Objektif kajian adalah mengaktifkan karbon.

Rangka kerja kronologi kajian: 2001-2018

Geografi penyelidikan: Negara-negara CIS; Persekutuan Rusia - analisis terperinci menyeluruh mengenai pasaran, negara-negara lain - analisis ringkas.

Perbezaan kerja ini dari kajian yang sedang dibentangkan di pasaran Rusia adalah rangka kerja geografi dan temporal yang lebih luas - pasaran telah dipelajari bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di CIS dalam tempoh 2001 hingga 2018.

Harus diingat bahawa pada masa ini tidak semua pengilang karbon diaktifkan di Rusia memberikan laporan tentang jumlah pengeluaran produk mereka kepada Perkhidmatan Statistik Negeri Persekutuan Persekutuan Rusia (Rosstat). Sejumlah kajian pemasaran yang ditumpukan kepada kajian pasaran karbon diaktifkan dianggap hanya statistik rasmi. Laporan ini lebih tepat menilai keadaan semasa dalam pasaran karbon aktif, sejak maklumat juga diberikan kepada perusahaan yang tidak melaporkan kepada Perkhidmatan Statistik Persekutuan Persekutuan Rusia.

Di samping itu, laporan tersebut memberikan data terperinci tentang ciri-ciri kualiti karbon diaktifkan oleh pengeluar Rusia.

Juga, laporan ini mengandungi penerangan ringkas mengenai pasaran dunia karbon yang diaktifkan - data mengenai pengeluaran dan penggunaan produk-produk ini. Dianggap dagangan dengan karbon diaktifkan, mengenal pasti pengeksport dan pengimport terbesar di dunia, mengkaji dinamik harga karbon diaktifkan dalam tempoh 2010-2018.

Laporan ini mengandungi 8 bahagian, mengandungi 193 halaman, termasuk 36 angka, 66 jadual dan 2 lampiran.

Kerja ini adalah kajian meja. Sebagai sumber maklumat, data telah digunakan oleh Persekutuan Perkhidmatan Persekutuan Persekutuan Rusia (Rosstat), Persekutuan Kastam Persekutuan Persekutuan Rusia, statistik pengangkutan kereta api Persekutuan Rusia, Perkhidmatan Kastam Negeri Ukraine, Jawatankuasa Negeri Perangkaan Negara-negara CIS, akhbar sektoral dan serantau, serta laman web perusahaan perusahaan yang mengeluarkan karbon diaktifkan. Di samping itu, semasa kerja laporan, temuduga telefon peserta pasaran dijalankan.

Bab pertama laporan itu ditujukan kepada gambaran ringkas mengenai pasaran karbon aktif global.

Bab kedua menggambarkan teknologi penghasilan karbon diaktifkan, sifatnya, menyajikan data mengenai bahan mentah yang digunakan dalam pengeluaran karbon aktif, serta peralatan untuk pengeluaran.

Bab ketiga laporan ini menyajikan data mengenai pengeluaran karbon aktif di CIS pada tahun 2001-2018.

Bab keempat dikhususkan untuk pengeluaran karbon aktif di Rusia, ia mengandungi maklumat tentang keadaan perusahaan saat ini yang memproduksi volum karbon aktif - pengeluaran dan ciri produk, arah dan jumlah bekalan, serta tentang indikator kewangan dan ekonomi utama perusahaan.

Bab kelima laporan itu menganalisis data tentang operasi ekonomi asing dengan karbon aktif di Rusia (2001-2018), di Ukraine (2001-2018), Belarus (2004-2018) dan Kazakhstan (2005-2017). Arahan utama dan jumlah bekalan produk ini ditentukan.

Bab keenam laporan membentangkan data tentang dinamik harga domestik untuk karbon diaktifkan di Rusia pada 2010-2018, serta perubahan dalam harga eksport-import di Rusia (2001-2018) dan di Ukraine (2001-2017).

Bab ketujuh laporan ini dikhaskan untuk analisis penggunaan domestik karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 2001-2018. Ia menunjukkan baki pengeluaran dan penggunaan karbon diaktifkan, menganggap struktur penggunaan sektoral, mengenalpasti pengguna terbesar produk ini. Juga dalam bab ini menunjukkan baki penggunaan karbon diaktifkan di Ukraine.

Bab akhir, kelapan laporan ini mengandungi ramalan pengeluaran dan penggunaan karbon diaktifkan di Rusia sehingga tahun 2025.

Lampiran 1 menunjukkan ciri-ciri teknikal karbon diaktifkan dari beberapa pengeluar Rusia.

Lampiran 2 menyediakan alamat dan maklumat hubungan untuk pengeluar dan pengguna karbon diaktifkan di CIS.

Pengenalan

1. Sekilas ringkas mengenai pasaran dunia karbon diaktifkan pada 2010-2017.

2. Bahan mentah untuk pengeluaran karbon diaktifkan, teknologi pengeluaran dan peralatan

2.1. Bahan mentah dan teknologi pengeluaran karbon diaktifkan

2.2. Peralatan untuk pengeluaran kayu berasaskan karbon diaktifkan

3. Pengeluaran karbon diaktifkan di CIS

4. Pengeluaran karbon aktif di Rusia (2001-2018)

4. 1. Status semasa pengeluar karbon diaktifkan

4.2. Perusahaan yang berhenti mengeluarkan karbon aktif

5. Perdagangan luar negara dalam karbon diaktifkan di CIS

5.1. Operasi perdagangan luar negeri Rusia dengan karbon diaktifkan pada 2001-2018

5.1.1. Eksport Karbon Teraktif

5.1.2. Import karbon diaktifkan

5.2. Operasi ekonomi asing dari Ukraine dengan karbon diaktifkan pada tahun 2001-2017

5.2.1. Eksport Karbon Teraktif

5.2.2. Import karbon diaktifkan

5.3. Operasi ekonomi asing di Belarus dengan karbon diaktifkan pada 2004-2018

5.4. Operasi ekonomi asing Kazakhstan dengan karbon diaktifkan pada 2005-2017

6. Mengkaji semula harga pada karbon diaktifkan

6.1. Harga karbon diaktifkan di pasaran domestik Rusia

6.2. Harga eksport import dari Rusia (2001-2018)

6.3. Harga eksport import dari Ukraine (2001-2017)

7. Penggunaan karbon diaktifkan di CIS

7.1. Penggunaan karbon diaktifkan di Rusia (2001-2018)

7.1.1. Imbangan penggunaan karbon diaktifkan di Rusia

7.1.2. Corak sektor pengambilan karbon diaktifkan di Rusia

7.1.3. Penerima utama karbon diaktifkan di Rusia pada 2007-2018.

7.2. Penggunaan karbon diaktifkan di Ukraine (2001-2017)

8. Ramalan pengeluaran dan penggunaan karbon diaktifkan di Rusia sehingga tahun 2025

Lampiran 1: Spesifikasi karbon diaktifkan dari pengeluar Rusia

Lampiran 2: Maklumat hubungan pengeluar dan pengguna karbon aktif

Jadual 1. Pengeksport terbesar karbon di dunia pada tahun 2010-2017, kt

Jadual 2. Pengimport karbon terbesar di dunia pada tahun 2010-2017, kt

Jadual 3. Kawasan permukaan penyerapan pelbagai sorben

Jadual 4. Bahan mentah yang dikawal selia untuk pengeluaran karbon diaktifkan

Jadual 5. Keperluan dan piawaian untuk parameter fiziko-kimia arang kayu yang dihancurkan aktif (GOST 6217-74)

Jadual 6. Pengeluaran arang di Rusia pada tahun 2001-2017, kt

Jadual 7. Gred karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh perusahaan Rusia dan bahan mentah untuk pengeluaran mereka

Jadual 8. Pengeluaran karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 2001-2018, t

Jadual 9. Jumlah bekalan bahan mentah untuk pengeluaran karbon aktif JSC "Sorbent" pada tahun 2007-2017, t

Jadual 10. Jumlah pengeluaran karbon aktif JSC "Sorbent" mengikut jenis pada 2010-2014, t

Jadual 11. Bekalan karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh Sorbent, JSC dengan rel pada tahun 2004-2018, t

Jadual 12. Penunjuk utama aktiviti kewangan dan ekonomi Sorbent JSC pada tahun 2010-2017, juta rubel

Jadual 13. Pengguna asing karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh Sorbent JSC pada tahun 2005-2018, t

Jadual 14. Ciri-ciri teknikal ABG jenama sorben

Jadual 15. Volum bekalan bahan mentah LLC "Karbonika-F" pada 2007-2009, t

Jadual 16. Gred karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh CJSC Chemical Experimental Plant

Jadual 17. Bekalan karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh CJSC Chemical Experimental Plant oleh rail pada 2012-2016, t

Jadual 18. Pengguna asing karbon diaktifkan CJSC "Plant Chemical Experimental" pada 2007-2016, t

Jadual 19. Penunjuk utama aktiviti kewangan dan ekonomi CJSC "ECP" pada tahun 2006-2016, rubel juta

Jadual 20. Bekalan karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh LLC Tekhnosorb oleh kereta api pada tahun 2004-2011, t

Jadual 21. Pengguna asing bagi karbon aktif Tekhnosorb LLC pada tahun 2005-2018, t

Jadual 22. Petunjuk utama aktiviti kewangan dan ekonomi Aktif Coal Tekhnosorb LLC dan TD Tekhnosorb LLC pada 2009-2017, juta rubel

Jadual 23. Ciri teknikal utama arang diaktifkan dihasilkan oleh LLC "UralHimSorb"

Jadual 24. Aplikasi yang disyorkan bagi karbon diaktifkan yang dihasilkan oleh LLC "Uralhimsorb"

Jadual 25. Penunjuk utama aktiviti kewangan dan ekonomi LLC PZS UralkhimSorb dan LLC TD TD UralkhimSorb pada 2011-2015, juta rubel

Jadual 26. Pengguna asing karbon diaktifkan LLC UralHimSorb pada 2007-2018, t

Jadual 27. Penunjuk utama aktiviti kewangan dan ekonomi Tyumen Pyrolysis Plant LLC pada 2013-2017, juta rubel

Jadual 28. Penunjuk fiziko-kimia karbon diaktifkan LLC "Carbonfilter"

Jadual 29. Pengguna Russia utama karbon diaktifkan karbon Carbonfilter pada 2004-2008, t

Jadual 30. Tugas profil dalam bidang perlindungan kimia manusia dan jenis kegiatan perusahaan Perbadanan Roskhimzashchita

Jadual 31. Karbon diaktifkan diaktifkan JSC "EHMZ" dan kawasan permohonan mereka

Jadual 32. Pengguna asing karbon aktif JSC "EHMP" pada tahun 2005-2008, t

Jadual 33. Jenama karbon diaktifkan JSC "ENPO" Neorganika "dan kawasan aplikasi mereka

Jadual 34. Petunjuk utama sorben MAU

Jadual 35. Petunjuk operasi perdagangan luar negeri Rusia dengan karbon diaktifkan pada tahun 2001-2018, t, ribu $, S / kg

Jadual 36. Volum eksport Rusia karbon diaktifkan oleh arah dalam 2001-2018, t

Jadual 37. Jumlah bekalan eksport karbon diaktifkan oleh pengeluar Rusia pada tahun 2005-2018, t

Jadual 38. Volum import Rusia karbon diaktifkan oleh arah dalam 2001-2018, t

Jadual 39. Pembekal utama karbon diaktifkan yang diimport ke Rusia pada tahun 2006-2018, t

Jadual 40. penerima Rusia utama karbon diaktifkan yang diimport pada tahun 2006-2018, t

Jadual 41. Volum perdagangan asing Ukraine dengan karbon diaktifkan pada 2001-2017, t, ribu.

Jadual 42. Jumlah eksport karbon diaktifkan Ukraine di kawasan-kawasan pada tahun 2001-2017, t

Jadual 43. Jumlah import karbon diaktifkan ke Ukraine di kawasan-kawasan pada tahun 2001-2017, t

Jadual 44. Pembekal utama karbon diaktifkan yang diimport ke Ukraine pada tahun 2005-2017, t

Jadual 45. Penerima utama Ukraine yang diimport karbon diaktifkan pada tahun 2009-2017, t

Jadual 46. Volum import karbon diaktifkan Belarus di kawasan-kawasan pada tahun 2004-2018. (t, ribu $, ribu $ / t)

Jadual 47. Volum import karbon diaktifkan Kazakhstan oleh destinasi pada 2005-2017, (t)

Jadual 48. Harga untuk karbon aktif Sorbent, JSC, seribu rubel / tan, termasuk VAT

Jadual 49. Harga untuk karbon diaktifkan UralHimSorb LLC, seribu rubel / tan, tidak termasuk VAT

Jadual 50. Harga karbon diaktifkan JSC "ENPO" Neorganika "

Jadual 51. Volum bekalan (tan) dan purata harga eksport ($ / kg) untuk karbon diaktifkan di Rusia dengan destinasi pada 2001-2018

Jadual 52. Jumlah bekalan (tan) dan purata harga eksport ($ / kg) untuk karbon diaktifkan pengeluar Rusia oleh jenama pada tahun 2005-2018

Jadual 53. Volum bekalan (tan) dan harga eksport ($ / kg) untuk beberapa gred karbon diaktifkan pengeluar Rusia pada 2009-2018

Jadual 54. Volum bekalan (tan) dan purata harga import ($ / kg) untuk karbon diaktifkan di Rusia dengan destinasi pada 2001-2018

Jadual 55. Volum bekalan (tan) dan purata harga import ($ / kg) untuk karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2017.

Jadual 56. Imbangan pengeluaran dan penggunaan karbon diaktifkan Rusia pada tahun 2001-2018, t,%

Jadual 57. Jumlah pengeluaran produk makanan tertentu di Rusia pada 2010-2018.

Jadual 58. Aplikasi berasaskan arang karbon diaktifkan

Jadual 59. Aplikasi karbon aktif yang berasaskan kayu

Jadual 60. Aplikasi berasaskan karbon yang berasaskan kelapa

Jadual 61. Penerima utama karbon diaktifkan di Rusia pada 2007-2018, t

Jadual 62. Baki penggunaan pengeluaran karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2016, t,%

Jadual 63. Ciri-ciri teknikal karbon diaktifkan berdasarkan kayu Sorbent JSC

Jadual 64. Ciri-ciri teknikal karbon diaktifkan di atas batubara JSC "Sorbent"

Jadual 65. Spesifikasi berasaskan kelapa karbon berasaskan kelapa Sorbent JSC

Jadual 66. Ciri-ciri teknikal karbon diaktifkan JSC "ENPO" Neorganika "

Rajah 1. Pengilang terbesar karbon diaktifkan di dunia,%

Rajah 2. Dinamik purata eksport tahunan (China, India, Filipina) dan import (Jepun) untuk karbon diaktifkan pada 2010-2017, $ / t

Rajah 3. Ramalan penggunaan karbon diaktifkan di dunia sehingga 2020, seribu tan

Rajah 4. Dinamik pengeluaran arang di Rusia pada tahun 1995-2018, kt

Rajah 5. Proses teknologi pembuatan arang diaktifkan berasaskan arang mentah

Rajah 6. Proses teknologi pembuatan karbon diaktifkan berasaskan arang batu

Rajah 7. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 1997-2018, kt

Rajah 8. Struktur pembebasan karbon diaktifkan di Rusia oleh pengeluar utama pada tahun 2001-2018, kt

Rajah 9. Struktur kawasan pengeluaran karbon diaktifkan di Rusia pada 2014-2018,%

Rajah 10. Struktur pengeluaran karbon aktif Sorbent JSC mengikut jenis dalam 2010-2014,%

Rajah 11. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan Sorbent JSC pada 1997-2018, kt

Rajah 12. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan JSC "ECP" pada 2007-2018, t

Rajah 13. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan JSC "ECHM" pada 1997-2018, t

Rajah 14. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan JSC "Fajar" pada tahun 1997-2005, t

Rajah 15. Dinamik pengeluaran karbon diaktifkan JSC "Karbokhim" pada tahun 1997-2009, t

Rajah 16. Dinamik eksport dan import karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 2001-2018, kt

Rajah 17. Dinamik eksport Rusia karbon diaktifkan dalam keadaan semulajadi (thous Ton) dan monetari (juta) pada tahun 2001-2018

Rajah 18. Struktur eksport karbon diaktifkan Rusia oleh kawasan pada tahun 2009-2018,%

Rajah 19. Dinamik import karbon diaktifkan di Persekutuan Rusia dalam segi fizikal (ribu tan) dan wang (juta $) pada 2001-2018

Rajah 20. Dinamik dan struktur import Rusia karbon diaktifkan ke arah dalam 2007-2018, t

Rajah 21. Dinamik eksport dan import karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2017, kt

Rajah 22. Dinamik eksport karbon diaktifkan di Ukraine dalam istilah fizikal dan kewangan pada tahun 2001-2017, t, ribu $

Rajah 23. Dinamik import karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2017, t

Rajah 24. Struktur geografi import karbon diaktifkan Ukraine pada tahun 2005-2017,%

Rajah 25. Dinamik import karbon diaktifkan Belarus pada tahun 2004-2018, t, juta $

Rajah 26. Struktur serantau import karbon diaktifkan Belarus pada tahun 2004-2018,%

Rajah 27. Dinamik import karbon diaktifkan di Kazakhstan pada tahun 2004-2017, seribu tan, juta

Rajah 28. Struktur serantau import karbon diaktifkan Kazakhstan pada tahun 2005-2017,%

Rajah 29. Dinamik purata harga eksport dan import tahunan bagi karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 2001-2018, $ / kg

Rajah 30. Dinamik purata eksport tahunan dan harga import karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2017, $ / kg

Rajah 31. Dinamik pengeluaran, eksport, import dan penggunaan karbon diaktifkan di Rusia pada tahun 2001-2018, kt

Rajah 32. Struktur sektor penggunaan karbon aktif di Rusia pada tahun 2013 dan 2017,%

Gambar 33. Dinamik pengeluaran rokok di Persekutuan Rusia (bilion keping) dan penggunaan karbon diaktifkan untuk tujuan ini (ribu tan) pada 2011-2017

Rajah 34. Indeks pengeluaran bijih emas dan berkonsentrasi di Rusia pada tahun 2009-2017,% kepada tahun sebelumnya

Rajah 35. Dinamik import dan penggunaan karbon diaktifkan di Ukraine pada tahun 2001-2017, kt

Rajah 36. Ramalan pengeluaran dan penggunaan karbon diaktifkan di Rusia sehingga 2025, kt

Karbon diaktifkan

Bahan mentah dan komposisi kimia

Struktur

Pengeluaran

Pengkelasan

Ciri-ciri Utama

Kawasan permohonan

Penjanaan semula

Sejarah

Karbon diaktifkan karbon

Dokumentasi

Bahan mentah dan komposisi kimia

Arang diaktifkan (atau aktif) dari karb aktif Karbon aktif adalah bahan penyerap - bahan dengan struktur poros yang sangat maju, yang diperoleh dari pelbagai bahan yang mengandung karbon dari asal organik, seperti arang, kok arang batu, kokas petroleum, kelapa, walnut, biji aprikot, zaitun dan tanaman buah-buahan lain. Kualiti pembersihan dan hayat perkhidmatan terbaik dianggap karbon diaktifkan (carbol), diperbuat daripada kelapa, dan kerana kekuatannya yang tinggi, ia boleh berulang kali diperbaharui.

Dari segi kimia, karbon diaktifkan adalah bentuk karbon dengan struktur tidak sempurna, yang mengandungi hampir tidak ada kekotoran. Karbon diaktifkan adalah 87-97% berat yang terdiri daripada karbon, juga boleh mengandungi hidrogen, oksigen, nitrogen, sulfur dan bahan-bahan lain. Dalam komposisi kimianya, karbon aktif serupa dengan grafit, bahan yang digunakan, termasuk dalam pensil biasa. Karbon aktif, berlian, grafit adalah semua bentuk karbon yang berbeza, boleh dikatakan bebas daripada kekotoran. Menurut ciri-ciri struktur mereka, karbon aktif tergolong dalam kumpulan jenis karbon mikrokristal - ini adalah kristal grafit yang terdiri daripada pesawat dengan panjang 2-3 nm, yang seterusnya dibentuk oleh cincin heksagon. Walau bagaimanapun, yang tipikal untuk orientasi grafit bagi setiap pesawat dalam kekisi relatif terhadap satu sama lain dalam karbon aktif dipecahkan - lapisan secara rawak beralih dan tidak bertepatan dengan arah yang berserenjang dengan satah mereka. Sebagai tambahan kepada kristal grafit, karbon aktif mengandungi satu hingga dua pertiga daripada karbon amorf, dan heteroatoms juga hadir. Jisim heterogen yang terdiri daripada kristal grafit dan karbon amorf, menentukan struktur berliang aneh karbon aktif, serta sifat penjerapan dan fizik mekaniknya. Kehadiran oksigen terikat kimia dalam struktur karbohidrat aktif, yang membentuk sebatian kimia permukaan sifat asas atau berasid, sangat mempengaruhi sifat penjerapan mereka. Kandungan abu karbon aktif boleh 1-15%, kadang-kadang ia malu kepada 0.1-0.2%.

Struktur

Karbon aktif mempunyai sejumlah besar liang dan oleh itu mempunyai permukaan yang sangat besar, hasilnya ia mempunyai penjerapan yang tinggi (1 g karbon aktif, bergantung pada teknologi pembuatan, mempunyai permukaan dari 500 hingga 1500 m2). Ia adalah tahap keliangan yang tinggi yang menjadikan karbon diaktifkan "diaktifkan." Peningkatan keliangan karbon diaktifkan berlaku semasa rawatan khusus - pengaktifan, yang meningkatkan peningkatan permukaan adsorbing.

Dalam karbon diaktifkan, makro, meso-, dan liang-liang dibezakan. Bergantung pada saiz molekul yang perlu disimpan di permukaan arang batu, arang batu mesti dibuat dengan nisbah saiz liang yang berbeza. Pori di sudut aktif diklasifikasikan mengikut dimensi linear mereka - X (separuh lebar - untuk model liang seperti cincin, radius - untuk silinder atau sfera):

Untuk penjerapan dalam mikroskop (volum tertentu 0.2-0.6 cm 3 / g dan 800-1000 m2 / g), sesuai dengan saiz dengan molekul yang terserap, mekanisme pengisian voluminya adalah terutamanya ciri. Begitu juga, penjerapan juga berlaku di supermicropores (volum tertentu 0.15-0.2 cm 3 / g) - kawasan perantaraan antara mikropores dan mesopores. Di kawasan ini, sifat-sifat mikropores secara beransur-ansur merosot, sifat-sifat mesopores muncul. Mekanisme penjerapan dalam mesopores terdiri dalam pembentukan serangkaian lapisan penjerapan (penjerapan polimolekular), yang disiapkan dengan mengisi liang-liang oleh mekanisme pemeluwapan kapilari. Dalam karbon aktif konvensional, jumlah spesifik mesopores adalah 0.02-0.10 cm 3 / g, kawasan permukaan spesifik adalah 20-70 m 2 / g; Walau bagaimanapun, untuk beberapa karbon aktif (contohnya, cahaya), penunjuk ini boleh mencapai 0.7 cm 3 / g dan 200-450 m2 / g, masing-masing. Macropores (volum dan permukaan tertentu, masing-masing, 0.2-0.8 cm 3 / g dan 0.5-2.0 m 2 / g) berfungsi sebagai saluran pengangkutan yang mengarahkan molekul bahan yang diserap ke ruang penjerapan granul karbon yang diaktifkan. Mikro-dan mesopores membentuk bahagian terbesar permukaan karbon diaktifkan, masing-masing, mereka memberikan sumbangan terbesar kepada sifat penjerapan mereka. Mikrofor amat sesuai untuk penjerapan molekul kecil, dan mesopores untuk penjerapan molekul organik yang lebih besar. Pengaruh tegas pada struktur liang karbon diaktifkan dikenakan oleh bahan mentah yang diperolehnya. Karbon yang diaktifkan berasaskan kelapa ditakrifkan oleh sebahagian besar mikropores, dan karbon diaktifkan berdasarkan batubara keras - dengan sebahagian besar mesopores. Sebahagian besar makrofora adalah ciri karbon aktif yang berasaskan kayu. Dalam sudut aktif, sebagai peraturan, terdapat semua jenis liang, dan lengkung pengedaran perbezaan saiz mereka mempunyai saiz maksimum 2-3. Bergantung kepada tahap perkembangan supermicropores, karbon aktif dengan pengedaran yang sempit (liang-liang ini tidak praktikal tidak hadir) dan luas (dikembangkan secara substansial) dibezakan.

Di dalam liang karbon aktif ada tarikan intermolecular, yang membawa kepada kemunculan daya penjerapan (gaya Van der Waltz), yang sifatnya mirip dengan daya graviti dengan satu-satunya perbezaan yang mereka bertindak pada tahap molekul dan bukan astronomi. Kuasa-kuasa ini menyebabkan tindak balas, sama dengan tindak balas hujan, di mana bahan-bahan terserap boleh dikeluarkan dari aliran air atau gas. Molekul-molekul bahan cemar yang dipindahkan dipegang di atas permukaan karbon diaktifkan oleh kuasa-kuasa Van der Waals intermolecular. Oleh itu, karbon diaktifkan membuang bahan cemar dari bahan yang telah dimurnikan (sebaliknya, sebagai contoh, kepada perubahan warna, apabila molekul kekotoran berwarna tidak dikeluarkan, tetapi secara kimia berubah menjadi molekul tanpa warna). Reaksi kimia juga boleh berlaku di antara bahan yang terserap dan permukaan karbon yang diaktifkan. Proses ini dipanggil penjerapan kimia atau kimia, tetapi pada dasarnya proses penjerapan fizikal berlaku semasa interaksi karbon aktif dan bahan yang terserap. Chemisorption digunakan secara meluas dalam industri untuk pembersihan gas, degassing, pemisahan logam, serta dalam penyelidikan saintifik. Penjerapan fizikal boleh diterbalikkan, iaitu, bahan yang terserap boleh dipisahkan dari permukaan dan dikembalikan kepada keadaan semula asalnya dalam keadaan tertentu. Semasa pengoksidaan, zat terserap terikat ke permukaan melalui ikatan kimia, mengubah sifat kimianya. Chemisorption tidak boleh diterbalikkan.

Sesetengah bahan kurang terjerap pada permukaan karbon aktif konvensional. Bahan-bahan seperti ammonia, sulfur dioksida, wap raksa, hidrogen sulfida, formaldehid, klorin dan hidrogen sianida. Untuk penyingkiran bahan-bahan sedemikian berkesan, karbon aktif yang dibebaskan dengan bahan kimia khas digunakan. Karbon diaktifkan yang diresapi digunakan di kawasan khusus udara dan pembersihan air, dalam pernafasan, untuk tujuan ketenteraan, dalam industri nuklear, dan sebagainya.

Pengeluaran

Untuk pengeluaran karbon diaktifkan menggunakan relau pelbagai jenis dan reka bentuk. Yang paling banyak digunakan: gergaji pelbagai, batang, gergaji berputar mendatar dan menegak, serta reaktor katil fluida. Sifat utama karbon aktif dan, di atas semua, struktur berliang ditentukan oleh jenis bahan mentah yang mengandungi karbon awal dan kaedah pemprosesannya. Pertama, bahan mentah yang mengandungi karbon dihancurkan kepada saiz zarah 3-5 cm, kemudian tertumpu kepada karbonisasi (pyrolysis) - memanggang pada suhu yang tinggi dalam suasana tidak aktif tanpa akses udara untuk menghilangkan bahan yang tidak menentu. Di peringkat karbonisasi, kerangka karbon aktif masa depan terbentuk - porositi dan kekuatan utama.

Walau bagaimanapun, karbon berkarbonasi yang diperoleh (karbonisasi) mempunyai sifat penjerapan yang lemah, kerana saiz liangnya kecil dan kawasan permukaan dalamannya sangat kecil. Oleh itu, karbonisat tertakluk kepada pengaktifan untuk memperoleh struktur liang tertentu dan meningkatkan sifat penjerapan. Inti proses pengaktifan terdiri daripada membuka liang-liang dalam bahan karbon dalam keadaan tertutup. Ini dilakukan sama ada secara termokimia: bahan tersebut dipreskrimasi dengan larutan zink klorida ZnCl2, kalium karbonat K2DENGAN3 atau beberapa sebatian lain dan dipanaskan hingga 400-600 ° C tanpa akses udara, atau, yang paling biasa, dengan rawatan dengan wap panas atau karbon dioksida CO2 atau campuran mereka pada suhu 700-900 ° C di bawah syarat-syarat yang ketat. Pengaktifan wap adalah pengoksidaan produk karbon kepada gas mengikut tindak balas - C + H2Perihal -> CO + H2; atau dengan lebihan wap air - C + 2H2Perihal -> CO2+2H2. Adalah diterima secara meluas bahawa pembekalan kepada radas untuk pengaktifan serentak dengan wap yang tepu daripada jumlah udara yang terhad. Sebahagian daripada arang batu terbakar dan suhu yang diperlukan dicapai dalam ruang reaksi. Output karbon aktif dalam varian proses ini dikurangkan dengan ketara. Juga, karbon aktif diperolehi oleh penguraian haba polimer sintetik (contohnya, polyvinylidene chloride).

Pengaktifan dengan wap air membolehkan menghasilkan arang dengan kawasan permukaan dalaman sehingga 1500 m 2 per gram arang batu. Terima kasih kepada kawasan permukaan yang besar ini, karbohidrat aktif adalah penyerap yang sangat baik. Walau bagaimanapun, tidak semua kawasan ini boleh didapati untuk penjerapan, kerana molekul besar bahan yang terserap tidak dapat menembusi liang saiz kecil. Dalam proses pengaktifan, keliangan yang diperlukan dan kawasan permukaan tertentu berkembang, penurunan yang ketara dalam jisim bahan pepejal berlaku, yang dipanggil hangus.

Hasil daripada pengaktifan termokimia, karbon aktif kasar bertukar terbentuk, yang digunakan untuk pelunturan. Akibat pengaktifan stim, karbon diaktifkan berliang halus digunakan, yang digunakan untuk pembersihan.

Seterusnya, karbon diaktifkan disejukkan dan tertakluk kepada penyisihan semula dan penapisan, di mana enapcemar dikeluarkan, maka, bergantung kepada keperluan untuk mendapatkan parameter yang ditentukan, karbon diaktifkan tertakluk kepada pemprosesan tambahan: membasuh dengan asid, impregnasi (impregnation dengan pelbagai bahan kimia), pengisaran dan pengeringan. Selepas itu, karbon diaktifkan dibungkus dalam pembungkusan industri: beg atau beg besar.

Pengkelasan

Karbon diaktifkan adalah dikelaskan mengikut jenis bahan mentah dari mana ia dibuat (arang batu, kayu, kelapa, dan sebagainya), dengan kaedah pengaktifan (termokimia dan stim), dengan tujuan (gas, pemulihan, penjelasan dan pembawa karbon dari sorben kimia), serta bentuk pelepasan. Pada masa ini diaktifkan karbon terutamanya terdapat dalam bentuk berikut:

 • karbon diaktifkan serbuk
 • zarah berbentuk zarah (hancur, tidak berbentuk tidak aktif), karbon aktif,
 • karbon aktif yang dibentuk,
 • extruded (granul silinder) diaktifkan karbon,
 • kain yang diresapi dengan karbon aktif.

Karbon diaktifkan serbuk mempunyai saiz zarah kurang daripada 0.1 mm (lebih daripada 90% daripada jumlah komposisi). Arang serbuk digunakan untuk penulenan cecair industri, termasuk rawatan sisa air isi rumah dan perindustrian. Selepas penjerapan, arang serbuk mesti dipisahkan dari cecair untuk disucikan oleh penapisan.

Zarah karbon aktif zarah berukuran antara 0.1 hingga 5 mm (lebih daripada 90% komposisi). Karbon diaktifkan berbutir digunakan untuk pembersihan cecair, terutamanya untuk pembersihan air. Apabila pembersihan cecair, karbon aktif ditempatkan dalam penapis atau penyerap. Karbon aktif dengan zarah yang lebih besar (2-5 mm) digunakan untuk membersihkan udara dan gas-gas lain.

Karbon diaktifkan yang teracu diaktifkan karbon dalam bentuk pelbagai bentuk geometri, bergantung kepada aplikasi (silinder, tablet, briket, dan lain-lain). Arang batu acuan digunakan untuk membersihkan pelbagai gas dan udara. Apabila pembersihan gas, karbon diaktifkan juga diletakkan dalam penapis atau penyerap.

Arang yang melapis dihasilkan dengan zarah dalam bentuk silinder dengan garis pusat 0.8 hingga 5 mm, sebagai peraturan, ia diresapi (diresapi) dengan bahan kimia khas dan digunakan dalam pemangkinan.

Kain yang dirombak dengan arang batu datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, yang paling sering digunakan untuk membersihkan gas dan udara, contohnya, dalam penapis udara kereta.

Ciri-ciri Utama

Saiz granulometri (granulometri) - saiz bahagian utama granul karbon diaktifkan. Unit pengukuran: milimeter (mm), mesh USS (AS) dan mesh BSS (Bahasa Inggeris). Jadual ringkasan penukaran saiz zarah USS mesh - milimeter (mm) diberikan dalam fail yang sepadan.

Ketumpatan pukal adalah jisim bahan mengisi jumlah unit di bawah beratnya sendiri. Unit ukur - gram per centimeter kubik (g / cm 3).

Kawasan permukaan - luas permukaan badan padu yang berkaitan dengan jisimnya. Unit pengukuran adalah meter persegi hingga gram arang batu (m 2 / g).

Kekerasan (atau kekuatan) - semua pengeluar dan pengguna karbon aktif menggunakan kaedah yang berbeza untuk menentukan kekuatan. Kebanyakan teknik ini adalah berdasarkan prinsip berikut: sampel karbon diaktifkan tertekan dengan tekanan mekanikal, dan ukuran kekuatan ialah jumlah denda yang dihasilkan semasa pemusnahan arang batu atau pengisaran saiz purata. Untuk ukuran kekuatan mengambil arang batu tidak dimusnahkan dalam peratus (%).

Kelembapan adalah jumlah lembapan yang terkandung dalam karbon aktif. Unit ukuran - peratus (%).

Kandungan abu - jumlah abu (kadang-kadang dianggap hanya larut air) dalam karbon aktif. Unit ukuran - peratus (%).

PH ekstrak berair adalah nilai pH penyelesaian berair selepas mendidih sampel karbon aktif di dalamnya.

Tindakan perlindungan - pengukuran masa penjerapan oleh batubara gas tertentu sebelum permulaan penghantaran kepekatan gas minimum oleh lapisan karbon aktif Ujian ini digunakan untuk arang batu yang digunakan untuk pembersihan udara. Selalunya, karbon aktif diuji untuk benzena atau karbon tetrachloride (alias karbon tetrachloride4).

Penjerapan CTC (penjerapan pada karbon tetrachloride) -carbon tetrachloride diluluskan melalui volum karbon diaktifkan, tepu berlaku kepada berat berterusan, maka jumlah wap yang diserap oleh berat arang batu dalam peratus (%) diperolehi.

Indeks yodium (penjerapan iodin, nombor iodin) adalah jumlah yodium dalam miligram, yang boleh menyerap 1 gram karbon aktif, dalam bentuk serbuk dari larutan akueus cair. Unit pengukuran - mg / g.

Adsorpsi Methylene Blue adalah jumlah miligram biru metilena yang diserap oleh satu gram karbon diaktifkan daripada larutan akueus. Unit pengukuran - mg / g.

Pemutihan Molasses (nombor molasses atau indeks, berdasarkan molasses) - jumlah karbon diaktifkan dalam miligram diperlukan untuk penjelasan 50% penyelesaian molasses piawai.

Kawasan permohonan

Karbon teraktif juga menyerap bahan organik dan molekul tinggi dengan struktur bukan kutub, contohnya: pelarut (hidrokarbon berklorin), pewarna, minyak, dan sebagainya. Kemungkinan peningkatan penjerapan dengan keterlarutan dalam air, dengan lebih banyak struktur bukan kutub dan peningkatan berat molekul. Karbohidrat yang diaktifkan juga menyerap wap zat dengan titik didih yang agak tinggi (contohnya, benzena C6H6), lebih teruk - sebatian tidak menentu (contohnya, ammonia NH3). Pada tekanan wap relatif pp/ pkami kurang dari 0.10-0.25 (msp - tekanan keseimbangan bahan yang terserap, hkami - tekanan wap tepu) karbon diaktifkan sedikit menyerap wap air. Walau bagaimanapun, apabila pp/ pkami lebih daripada 0.3-0.4 terdapat penjerapan yang ketara, dan dalam hal pp/ pkami = 1 hampir semua mikropores dipenuhi dengan wap air. Oleh itu, kehadiran mereka boleh merumitkan penyerapan bahan sasaran.

Karbon diaktifkan digunakan secara meluas sebagai penyerap yang menyerap wap daripada pelepasan gas (contohnya, apabila membersihkan udara daripada karbon disulfide CS2), pemulihan wap pelarut yang mudah meruap untuk tujuan pemulihan, untuk pemurnian penyelesaian berair (contohnya, sirap gula dan minuman beralkohol), minum dan air sisa, dalam topeng gas, dalam teknologi vakum, sebagai contoh, untuk menghasilkan pam penyerapan, dalam kromatografi penjerapan gas, untuk mengisi penyerap bau dalam peti sejuk, pembersihan darah, penyerapan bahan berbahaya dari saluran gastrointestinal, dan lain-lain. Karbon aktif juga boleh menjadi pengangkut aditif pemangkin dan pemangkin pempolimeran. Untuk membuat sifat katalitik karbon aktif, bahan tambahan khas ditambahkan ke makro dan mesopores.

Dengan pembangunan pengeluaran industri karbon aktif, penggunaan produk ini terus meningkat. Pada masa ini, karbon diaktifkan digunakan dalam banyak proses pembersihan air, industri makanan, dalam proses teknologi kimia. Di samping itu, rawatan gas buangan dan air buangan adalah berdasarkan penjerapan oleh karbon diaktifkan. Dan dengan perkembangan teknologi atom, karbon diaktifkan adalah penyerap utama gas radioaktif dan air kumbahan di loji tenaga nuklear. Pada abad ke-20, penggunaan karbon diaktifkan muncul dalam proses perubatan yang rumit, contohnya, hemofiltrasi (pembersihan darah pada karbon diaktifkan). Karbon diaktifkan digunakan:

 • untuk rawatan air (pembersihan air dari dioksin dan xenobiotik, pemerbalaan);
 • dalam industri makanan dalam pengeluaran minuman beralkohol, minuman beralkohol rendah dan bir, klarifikasi wain, pengeluaran penapis rokok, penulenan karbon dioksida dalam pengeluaran minuman berkarbonat, pemurnian penyelesaian kanji, sirap gula, glukosa dan xylitol, penjelasan dan penyahbauan minyak dan lemak, dalam pengeluaran lemon, susu dan asid lain;
 • dalam kimia, minyak dan gas dan industri pemprosesan untuk klarifikasi pelapis, sebagai pembawa pemangkin, dalam pengeluaran minyak mineral, bahan kimia dan cat dan varnis, dalam pengeluaran getah, dalam penghasilan serat kimia, untuk pembersihan larutan amina, untuk pemulihan uap pelarut organik;
 • dalam aktiviti alam sekitar persekitaran untuk rawatan efluen perindustrian, untuk menghapuskan tumpahan minyak dan produk minyak, untuk pembersihan gas serombong dalam loji pembakaran, untuk pembersihan pengudaraan gas udara yang mengalir;
 • dalam industri perlombongan dan metalurgi untuk pembuatan elektrod, untuk pengapungan bijih mineral, untuk pengekstrakan emas daripada penyelesaian dan slurries dalam industri perlombongan emas;
 • dalam industri bahan api dan tenaga untuk pemurnian kelembapan stim dan air dandang;
 • dalam industri farmaseutikal untuk pembersihan penyelesaian dalam pembuatan produk perubatan, dalam pengeluaran tablet arang batu, antibiotik, pengganti darah, tablet Allohol;
 • dalam perubatan untuk pembersihan haiwan dan organisma manusia dari toksin, bakteria, semasa pembersihan darah;
 • dalam pengeluaran peralatan pelindung diri (topeng gas, pernafasan, dan lain-lain);
 • dalam industri nuklear;
 • untuk pembersihan air di kolam renang dan akuarium.

Air dikelaskan sebagai sisa, tanah dan minuman. Ciri khas klasifikasi ini adalah kepekatan pencemar, yang boleh menjadi pelarut, racun perosak dan / atau halogen-hidrokarbon, seperti hidrokarbon berklorin. Terdapat julat konsentrasi berikut, bergantung kepada kelarutan:

 • 10-350 g / l untuk air minuman,
 • 10-1000 g / liter untuk air bawah tanah,
 • 10-2000 g / l untuk air sisa.

Rawatan air kolam tidak sepadan dengan klasifikasi ini, kerana di sini kita berurusan dengan dechlorination dan de-zoning, dan bukan dengan penyerapan penyerapan tulen pencemar. Dechlorination dan deozonation digunakan secara efektif dalam rawatan air kolam renang menggunakan karbon aktif dari kelapa, yang berfaedah kerana permukaan penjerapan yang besar dan dengan itu mempunyai kesan dechlorination yang sangat baik dengan kepadatan tinggi. Ketumpatan tinggi membolehkan aliran balik tanpa membasuh karbon diaktifkan daripada penapis.

Karbon diaktifkan granular digunakan dalam sistem penjerapan pegun tetap. Air yang tercemar mengalir melalui lapisan berterusan karbon aktif (kebanyakannya dari atas ke bawah). Untuk operasi bebas sistem penjerapan ini, air mesti bebas daripada sebarang zarah pepejal. Ini boleh dijamin dengan pra-proses yang sesuai (sebagai contoh, melalui penapis pasir). Zarah-zarah yang memasuki penapis tetap boleh dikeluarkan oleh sistem arus penjerapan semasa.

Banyak proses pembuatan memancarkan gas berbahaya. Bahan toksik ini tidak boleh dilepaskan ke udara. Bahan-bahan toksik yang paling biasa di udara adalah pelarut yang diperlukan untuk pengeluaran bahan-bahan penggunaan sehari-hari. Untuk pemisahan pelarut (terutamanya hidrokarbon, seperti hidrokarbon berklorin), karbon diaktifkan boleh digunakan dengan jayanya kerana penenang airnya.

Pembersihan udara dibahagikan kepada udara pembersihan udara tercemar dan pemulihan pelarut mengikut jumlah dan kepekatan pencemar di udara. Pada kepekatan tinggi, ia adalah lebih murah untuk mendapatkan semula pelarut daripada karbon aktif (contohnya, dengan stim). Tetapi jika bahan toksik wujud pada kepekatan yang sangat rendah atau dalam campuran yang tidak dapat digunakan semula, karbon diaktifkan pakai buang boleh guna digunakan. Karbon teracu dicetak digunakan dalam sistem penjerapan tetap. Aliran udara yang tercemar melalui lapisan arang batu yang berterusan dalam satu arah (terutamanya dari bawah ke atas).

Salah satu aplikasi utama karbon aktif yang diresapi ialah pembersihan gas dan udara. Udara yang tercemar akibat banyak proses teknikal mengandungi bahan-bahan toksik yang tidak boleh dikeluarkan dengan sepenuhnya oleh karbon aktif konvensional. Bahan toksik ini, terutamanya bahan organik atau tidak stabil, polar, boleh menjadi sangat toksik walaupun pada kepekatan rendah. Dalam kes ini, karbon aktif yang diresapi digunakan. Kadang-kadang oleh pelbagai tindak balas kimia pertengahan antara komponen pencemar dan bahan aktif dalam karbon diaktifkan, pencemar boleh dikeluarkan sepenuhnya dari udara tercemar. Karbohidrat yang diaktivasi diregregasikan (diresapi) dengan perak (untuk memurnikan air minuman), iodin (untuk pembersihan daripada sulfur dioksida), sulfur (untuk pembersihan dari merkuri), alkali (untuk memurnikan daripada gas dan gas - klorin, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan d.), asid (untuk pengalihan alkali gas dan ammonia).

Penjanaan semula

Oleh kerana penjerapan adalah proses yang boleh diterbalikkan dan tidak mengubah permukaan atau komposisi kimia karbon aktif, bahan pencemar boleh dikeluarkan dari karbon aktif oleh penyerapan (pelepasan bahan yang dierap). Kekuatan van der Waals, yang merupakan penggerak utama dalam penjerapan, menjadi lemah, supaya pencemaran boleh dikeluarkan dari permukaan arang batu, tiga kaedah teknikal digunakan:

 • Kaedah turun naik suhu: kesan daya van der Waals berkurangan dengan peningkatan suhu. Peningkatan suhu disebabkan aliran nitrogen panas atau peningkatan tekanan wap pada suhu 110-160 ° C.
 • Kaedah turun naik tekanan: dengan penurunan tekanan separa, kesan daya Van-Der-Waltz berkurangan.
 • Pengekstrakan - desorpsi dalam fasa cecair. Bahan-bahan yang diserap akan dikeluarkan secara kimia.

Semua kaedah ini tidak mencukupi, kerana bahan-bahan yang terserap tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya dari permukaan arang batu. Sebilangan besar bahan pencemar kekal di liang karbon aktif. Apabila menggunakan regenerasi stim, 1/3 daripada semua bahan yang terserap masih kekal di dalam karbon diaktifkan.

Di bawah penjanaan semula kimia memahami pemprosesan cecair sorben atau reagen organik atau gas organik pada suhu, sebagai peraturan, tidak lebih tinggi daripada 100 ° C. Kedua-dua sorben karbon dan bukan karbon secara regenerasi kimia. Sebagai hasil daripada rawatan ini, sorbate itu sama ada meresap tanpa perubahan, atau produk interaksi dengan ejen regenerasi itu diserap. Penjanaan semula kimia sering diteruskan secara langsung dalam radas penjerapan. Kaedah regenerasi kebanyakan kimia adalah khusus untuk jenis sorbates tertentu.

Penjanaan haba suhu rendah adalah rawatan sorben dengan stim atau gas pada suhu 100-400 ° C. Prosedur ini agak mudah dan dalam banyak kes ia dijalankan secara langsung dalam penyerap. Wap air kerana entalpi tinggi sering digunakan untuk pemulihan haba suhu rendah. Ia selamat dan boleh didapati dalam pengeluaran.

Penjanaan semula kimia dan penjanaan haba suhu rendah tidak memastikan pemulihan arang penyerap sepenuhnya. Proses penjanaan semula haba adalah sangat kompleks, pelbagai, yang memberi kesan tidak hanya sorbate, tetapi sorben itu sendiri. Penjanaan semula haba adalah dekat dengan teknologi untuk menghasilkan karbon aktif. Semasa pengkarbonan pelbagai jenis sorbates pada arang batu, kebanyakan kekotoran terurai pada 200-350 ° C, dan pada 400 ° C, kira-kira separuh daripada jumlah penyerap biasanya musnah. CO, CO2, CH4 - Produk penguraian utama sorbate organik dikeluarkan apabila dipanaskan hingga 350 - 600 ° C. Secara teorinya, kos penjanaan semula itu adalah 50% daripada kos karbon aktif baru. Ini menunjukkan keperluan untuk meneruskan pencarian dan pembangunan kaedah baru yang sangat berkesan untuk penyegaran semula sorben.

Reaktivasi adalah regenerasi sepenuhnya karbon diaktifkan melalui stim pada suhu 600 ° C. Bahan pencemar dibakar pada suhu ini, tanpa membakar arang batu. Ini mungkin disebabkan kepekatan oksigen rendah dan kehadiran sejumlah besar stim. Wap air secara semulajadi bertindak balas dengan bahan organik terserap yang mempamerkan kereaktifan tinggi di dalam air pada suhu tinggi ini, dengan pembakaran lengkap berlaku. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk mengelakkan pembakaran minimum arang batu. Kerugian ini perlu diberi pampasan oleh arang batu baru. Selepas mengaktifkan semula, ia sering berlaku bahawa karbon diaktifkan menunjukkan permukaan dalaman yang lebih tinggi dan kereaktifan yang lebih tinggi daripada arang batu asal. Fakta-fakta ini adalah disebabkan oleh pembentukan liang-liang tambahan dan pencemar coking dalam karbon aktif. Struktur liang juga berubah - mereka bertambah. Reaktivasi dilakukan dalam oven pengaktifan semula. Terdapat tiga jenis relau: relau, batang dan relau aliran gas berubah-ubah. Relau aliran gas berubah-ubah mempunyai kelebihan kerana kerugian yang rendah akibat pembakaran dan geseran. Karbon diaktifkan dicaj ke aliran udara dan, dalam kes ini, gas pembakaran boleh dibawa melalui parut. Karbon diaktifkan sebahagiannya menjadi bendalir kerana aliran gas yang sengit. Gas juga mengangkut produk pembakaran apabila diaktifkan semula dari karbon diaktifkan ke ruang pembakaran selepas pembakaran. Air ditambah ke pembakar selepas itu, jadi gas yang belum sepenuhnya dinyalakan sekarang boleh dibakar. Suhu meningkat kepada kira-kira 1200 ° C. Selepas pembakaran, gas mengalir ke mesin basuh gas, di mana gas disejukkan ke suhu antara 50-100 ° C akibat penyejukan dengan air dan udara. Dalam kebuk ini, asid hidroklorik, yang terbentuk oleh chlorohydrocarbon terserap dari karbon aktif yang disucikan, dinetralkan dengan natrium hidroksida. Oleh kerana suhu tinggi dan penyejukan pantas, tiada gas toksik (seperti dioksin dan furans) dibentuk.

Sejarah

Paling awal mengenai rujukan sejarah mengenai penggunaan arang batu, merujuk kepada India purba, di mana tulisan-tulisan Sanskrit mengatakan bahawa air minuman mesti terlebih dahulu dilalui arang batu, disimpan di dalam kapal tembaga dan terdedah kepada cahaya matahari.

Ciri-ciri arang batu yang unik dan berguna juga dikenal di Mesir purba, di mana arang digunakan untuk tujuan perubatan seawal tahun 1500 SM. e.

Orang-orang Rom kuno juga menggunakan arang batu untuk membersihkan air minum, bir, dan wain.

Pada akhir abad ke-18, saintis tahu bahawa Carbolen mampu menyerap pelbagai gas, wap dan larut. Dalam kehidupan sehari-hari, orang memerhatikan: jika air mendidih ke dalam periuk, di mana mereka memasak makan malam sebelum, membuang beberapa embers, rasa dan bau makanan hilang. Dari masa ke masa, karbon diaktifkan digunakan untuk memurnikan gula, untuk menjerat petrol dalam gas asli, ketika mencelupkan kain, kulit penyamakan.

Pada tahun 1773, ahli kimia Jerman Karl Scheele melaporkan mengenai penjerapan gas pada arang. Ia kemudiannya mendapati bahawa arang juga boleh menghancurkan cecair.

Pada tahun 1785 ahli farmasi St Petersburg Lovits T. Ye., Yang kemudiannya menjadi ahli akademik, mula-mula menarik perhatian keupayaan karbon diaktifkan untuk memurnikan alkohol. Hasil daripada eksperimen berulang, dia mendapati bahawa walaupun pengedapan anggur yang mudah dengan serbuk arang batu memungkinkan untuk mendapatkan minuman yang lebih bersih dan berkualiti tinggi.

Pada tahun 1794, arang pertama kali digunakan dalam kilang gula Inggeris.

Pada tahun 1808, arang pertama kali digunakan di Perancis untuk meringankan sirap gula.

Pada tahun 1811, apabila menggabungkan krim kasut hitam, keupayaan pemutihan arang tulang telah ditemui.

Pada tahun 1830, seorang ahli farmasi, yang menjalankan percubaan pada dirinya sendiri, mengambil satu gram strychnine di dalam dan selamat, kerana pada masa yang sama dia menelan 15 gram karbon diaktifkan, yang menyerap racun kuat ini.

Pada tahun 1915, topeng gas penapisan pertama di dunia dicipta di Rusia oleh ahli sains Rusia, Nikolai Dmitrievich Zelinsky. Pada tahun 1916 beliau telah diterima pakai oleh tentera Entente. Bahan sorben utama di dalamnya adalah karbon diaktifkan.

Pengeluaran industri karbon diaktifkan bermula pada awal abad ke-20. Pada tahun 1909, kumpulan karbon diaktifkan serbuk pertama dikeluarkan di Eropah.

Semasa Perang Dunia Pertama, arang tempurung kelapa aktif pertama kali digunakan sebagai penyerap dalam topeng gas.

Saat ini, karbon aktif merupakan salah satu bahan penyaring terbaik.

Karbon diaktifkan karbon

Syarikat "Sistem Kimia" menawarkan pelbagai karbon aktif Carbonut, terbukti dengan pelbagai proses dan industri teknologi:

 • Carbonut WT untuk pembersihan cecair dan air (tanah, sisa dan minum, serta untuk rawatan air),
 • VP Carbonut untuk membersihkan pelbagai gas dan udara
 • Carbonut GC untuk pengekstrakan emas dan logam lain dari penyelesaian dan slurries dalam industri perlombongan-dan-motel,
 • Carbonut CF untuk penapis rokok.

Karbohidrat karbon aktif dihasilkan secara eksklusif daripada kelapa, kerana karbon aktif kelapa mempunyai kualiti pembersihan yang terbaik dan kapasiti penyerapan tertinggi (disebabkan oleh kehadiran sejumlah besar liang dan, oleh itu, kawasan permukaan yang lebih besar), hayat perkhidmatan terpanjang (disebabkan oleh kekerasan yang tinggi dan kemungkinan pelbagai regenerasi), kekurangan penyerapan bahan yang diserap dan kandungan abu yang rendah.

Karbonut aktif karbon telah dihasilkan sejak tahun 1995 di India mengenai peralatan automatik dan berteknologi tinggi. Pengeluaran mempunyai lokasi strategik yang penting, pertama, berdekatan sumber bahan mentah - kelapa, dan kedua, berdekatan dengan pelabuhan laut. Kelapa tumbuh sepanjang tahun, menyediakan sumber bahan mentah yang tidak terganggu dalam kuantiti yang banyak, dengan kos penghantaran yang minimum. Kedekatan pelabuhan laut, juga menghindari kos tambahan logistik. Semua peringkat kitaran teknologi dalam pengeluaran karbon diaktifkan karbon dikawal ketat: ini termasuk pemilihan bahan mentah masukan yang teliti, kawalan parameter asas selepas setiap peringkat pengeluaran perantaraan, dan kawalan kualiti produk akhir, siap mengikut piawaian yang ditetapkan. Karbon aktif karbon dieksport hampir di seluruh dunia dan kerana gabungan harga dan kualiti yang sangat baik adalah permintaan yang luas.

Dokumentasi

Untuk melihat dokumentasi, anda memerlukan program "Adobe Reader". Jika anda tidak memasang Adobe Reader pada komputer anda, lawati laman web Adobe www.adobe.com, muat turun dan pasang versi terkini program ini (program ini adalah percuma). Proses pemasangan mudah dan hanya mengambil masa beberapa minit, program ini akan berguna kepada anda pada masa akan datang.

Jika anda ingin membeli karbon aktif di Moscow, rantau Moscow, Mytischi, St Petersburg - hubungi pengurus syarikat. Juga dihantar ke wilayah lain di Persekutuan Rusia.