Adakah perlu memakai pembalut selepas penyingkiran appendicitis?

Pembalut adalah pembalut elastik yang ketat yang akan menyokong organ-organ dalaman. Pembalut lebar, yang digunakan selepas pembuangan apendiks, tidak merosakkan organ dalaman. Pembalut ini mempercepat pemulihan tisu otot dan membantu mengelakkan pelbagai komplikasi.

Apakah pembalut pasif pembedahan perlu?

Pembalut selepas operasi pada rongga perut, digunakan selepas penghapusan radang usus buntu, dapat menjamin keutuhan jahitan, melindungi mereka dari pecah, dan juga dapat memegang dinding batin. Tetapi ini tidak mengehadkan kegunaan penggunaan aksesori perubatan ini, kerana ia menghilangkan kemungkinan pembentukan hernia, tisu parut dan pelekatan. Pembalut elastik melindungi kulit dari tanda regangan, adalah sejenis perlindungan dari pelbagai jangkitan, kerengsaan kulit. Ia dapat menghapuskan gejala-gejala yang menyakitkan yang menyakitkan, serta menyumbang kepada pemeliharaan aktiviti fizikal.

Sesetengah pakar berpendapat bahawa selepas pembedahan untuk membuang radang usus, pakaian biasa akan cukup, dengan syarat ia melewati tanpa komplikasi. Berapa ramai orang, begitu banyak pendapat. Oleh itu, adalah lebih baik untuk membina kes individu.

Apakah jenis pembalut selepas apendisitis?

Bagi setiap kes individu memerlukan jenis pembalut tertentu. Model aksesori perubatan ini mesti diluluskan oleh doktor yang hadir.

Model yang paling umum bagi produk sedemikian diwakili sebagai tali pinggang yang lebar yang menutupi pinggang. Walau bagaimanapun, seringkali mungkin untuk melihat model di tingkap-tingkap ahli kimia yang menyerupai seluar panjang pinggang yang panjang, yang dilengkapi dengan jalur penetapan. Terdapat juga pembalut Bermuda, yang merupakan jenis seluar perban. Adalah dipercayai bahawa mereka lebih praktikal pada musim sejuk dan mudah digunakan. Secara luaran, pembalut elastik itu lebih seperti seluar pendek.

Jenis pembalut di atas paling berjaya membaiki rongga perut selepas penyingkiran lampiran. Tidak kira berapa banyak pertikaian mengenai topik ini, yang terbaik selepas operasi itu boleh dianggap pembalut tali pinggang. Oleh kerana ia meliputi kawasan terbesar abdomen, ia menjamin integriti jahitan pasca operasi dan mengurangkan beban di bahagian belakang, rongga perut.

Dalam kes-kes perubatan yang khusus, terdapat pelbagai jenis perban elastik yang digunakan untuk jahitan apendiks, dengan slot khas yang direka untuk aksesori perubatan.

Mungkin ada yang akan menanyakan soalan "Berapakah kos peranti ini?" Dan tidak akan menerima jawapan yang tepat, kerana ia bergantung kepada pengilang dan bahan yang telah mereka pilih untuk membuat pembalut.

Mempunyai pembalut pasca operasi

Sesetengah pesakit, doktor mengesyorkan jahitan pembalut untuk dipesan. Tidak kira betapa banyak nasihat yang diberikan, keputusan untuk membeli harus dibuat secara bebas, bergantung kepada nasihat doktor, kerana kemudahan dan kualiti produk yang dibeli akan bergantung padanya. Adalah lebih baik untuk membeli produk daripada pengeluar yang dipercayai dan yakin dengan kualitinya. Ia tidak disyorkan untuk membeli aksesori perubatan yang digunakan, kerana mungkin bahawa semasa proses memakai mereka dapat meregangkan dan tidak mungkin dapat melaksanakan fungsi yang diperlukan pada masa akan datang. Alasan kedua untuk membeli peranti baru adalah pertimbangan murni kebersihan. Jika anda memakai perlawanan yang sudah digunakan, jangkitan dan komplikasi lanjut mungkin.

Pembalut pasca operasi diperbuat daripada bahan elastik, selesa dipakai. Sebagai peraturan, bahan tersebut adalah kain getah, kapas dengan penambahan elastane atau lycra. Kebanyakan pakar percaya bahawa selepas pembedahan pada apendisitis, keutamaan harus diberikan kepada tisu yang memastikan penyingkiran kelembapan dari permukaan kulit. Model sedemikian lebih bersih dan akan mempromosikan penyembuhan lebih cepat.

Memakai produk lebih selesa dan lebih selamat jika ia dilengkapi dengan pengikat tahan lama. Selepas penyingkiran lampiran, adalah lebih baik untuk membeli pilihan di mana terdapat pita melekit yang luas. Ia akan lebih membolehkan anda menyesuaikan tahap solek.

Kaedah kaus kaki dan pembelian produk

Jika persoalannya adalah berapa lama ia perlu memakai pembalut selepas pembedahan, maka orang itu memerlukan nasihat doktor yang hadir. Sesetengah pakar berhujah bahawa jika selepas pembuangan radang usus buntu tidak ada komplikasi, maka pakaian pembalut yang ketat tidak boleh dipakai selama lebih daripada beberapa hari dari masa operasi. Berapa banyak khusus - untuk menentukan doktor yang hadir.

Walau bagaimanapun, dari sudut pandangan saintifik, masa memakai pembalut selepas apendisitis telah meradang dan operasi telah dilakukan bergantung kepada keberkesanan rawatan utama dan ciri-ciri individu organisma. Pesakit dilarang sewenang-wenang memilih berapa korset yang harus dipakai, kerana jika tempoh melebihi dua bulan, atrofi organ-organ dalaman mungkin. Setelah mengeluarkan apendisitis dan memakai pembalut, ia tidak boleh diketatkan terlalu ketat, kerana ini akan menghalang akses oksigen ke luka penyembuhan selepas operasi.

Sebelum anda membeli produk, anda perlu berhati-hati mengkaji jadual saiz, sambil memberi tumpuan kepada parameternya: ketinggian, lilit pinggang, saiz jahitan.

Tentang pedih ulu hati

09/23/2018 admin Komen Tiada komen

Selepas operasi perut, adalah penting bagi pesakit untuk pulih secepat mungkin. Dalam usaha untuk menyembuhkan jahitan lebih cepat dan orang tidak mengalami ketidakselesaan semasa bergerak, pembalut khas ditetapkan kepada pesakit. Pembalut elastik yang padat dan lebar ini menyokong organ-organ dalaman tanpa meremasnya. jenis produk ortopedik seperti pembalut selepas operasi pada rongga perut, mempercepatkan penyembuhan dan membantu mengelakkan komplikasi.

Pembedahan selepas pembedahan abdomen: mengapa perlu?

Tugas pembedahan postoperative adalah untuk menjaga organ-organ dalam kedudukan normal, untuk memudahkan penyembuhan lapisan, untuk menghapuskan kemungkinan pembentukan hernia, bekas luka dan perekat. Aksesori perubatan ini tidak membenarkan kulit melegakan, melindungi terdedah selepas tapak pembedahan dari jangkitan dan kerengsaan, melegakan gejala kesakitan, menyumbang kepada pemeliharaan aktiviti fizikal dan pemulihan yang lebih cepat. Ia juga melakukan fungsi estetik, membolehkan pesakit berasa yakin dan kelihatan baik. Dalam kes ini, anda tidak boleh mengelirukan pembalut dengan rahmat, ia tidak perlu mengetatkan dan memampatkan badan.

Tidak semua operasi pada rongga perut memerlukan memakai perban mandatory. Contohnya, sesetengah doktor percaya bahawa selepas radang usus buntu, yang diluluskan tanpa komplikasi, cukup untuk memakai pembalut. Dalam kes ini, pembalut yang dipakai selama beberapa jam boleh mengelakkan penyembuhan jahitan.

Petunjuk untuk memakai pakaian pembetulan boleh menyingkirkan rahim (histerektomi), penyingkiran lampiran, hernia, gastrectomy atau pembedahan jantung. Memperbaiki aksesori mungkin diperlukan semasa menghilangkan organ dalaman, serta selepas operasi kosmetik (sebagai contoh, pengalihan lemak subkutan).

Jenis pembalut postoperative

Korset ini menyesuaikan daya ketegangan berkat sistem tiga langkah lilitan perut

Dalam semua kes, pelbagai jenis produk diperlukan. Ia semua bergantung kepada operasi yang dilakukan dan bahagian badan mana yang memerlukan sokongan dan penetapan organ dalaman. Untuk memilih model yang betul, pertimbangkan cadangan doktor yang hadir.

Kemunculan pembalut mungkin berbeza. Selalunya, ia menyerupai tali pinggang ketat yang lebar yang dibalut pinggang. Terdapat juga model dalam bentuk seluar panjang dengan ikat pinggang. Pilihan sedemikian sesuai selepas penyingkiran appendicitis, uterus, atau selepas bahagian caesar.

Pembalut pasca operasi di dada boleh menyerupai baju. Ia disyorkan selepas pembedahan jantung. Model-model ini dilengkapi dengan tali boleh laras lebar, yang boleh ditetapkan pada tahap yang berbeza.

Dalam sesetengah kes, pembalut pasca operasi di dinding abdomen mempunyai slot khusus yang diperlukan, sebagai contoh, untuk catherig. Model yang direka untuk wanita dan menutup dada, mungkin mempunyai bukaan di tempat kelenjar susu.

Banyak model pembalut direka untuk dipakai lama. Mereka bukan sahaja memperbaiki jahitan pasca operasi, tetapi juga mengurangkan beban di belakang dan mengekalkan sikap normal.

Pakai korset dalam kedudukan terlentang untuk memastikan sokongan organ-organ dalaman yang betul.

Anda boleh membeli produk yang berkualiti dan selamat di farmasi atau kedai dalam talian. Tetapi terdapat pilihan yang lebih besar dalam syarikat khusus seperti Medtekhnika atau Trives. Di sini anda boleh memilih pembalut postoperative pada rongga abdomen, rantau dada, pembalut selepas pembedahan jantung, serta produk khas disyorkan selepas radang usus buntu, pembedahan plastik atau selepas pembuangan rahim. Sebagai contoh, dalam pelbagai jenis "Trives", kita dapat mencari kedua-dua tali pinggang yang mudah dengan pengikat velcro dan pengubahsuaian kompleks jenis korset dengan menyeret masuk, tali pinggang laras dan tali.

Dalam pelbagai terdapat produk yang diperbuat daripada kain dengan impregnasi anti alergi, direka untuk kulit yang sensitif, mudah dijengkelkan. Trives, Medtekhnika dan syarikat lain yang menjual aksesori perubatan menjual produk dan borong mereka. Harga bergantung kepada kerumitan model dan komposisi kain.

Bahan untuk pembuatan korset

Korset khas dengan lubang untuk calaprium

Dalam sesetengah kes, perban pembetulan adalah lebih baik untuk dijahit. Sukar untuk menjadikannya sendiri, jadi lebih baik untuk membeli produk tersebut. Perlu diingat bahawa pengeluaran individu aksesori perubatan lebih mahal, jadi anda perlu menghitung terlebih dahulu kemungkinan pengambilalihan itu. Doktor tidak mengesyorkan membeli pembalut yang digunakan. Produk sedemikian dalam proses kaus kaki boleh meregangkan dan tidak mungkin melaksanakan fungsi yang diberikan kepada mereka. Di samping itu, ia tidak sihat: semasa operasi, darah dan pelepasan purulen yang boleh menyebabkan jangkitan boleh menjangkau tisu.

Pembalut pasca pembedahan terbuat dari bahan elastik yang selesa dipakai. Ini mungkin kain getah, kapas dengan penambahan elastane atau lycra. Pembalut terbaik diperbuat daripada kain yang memastikan penyingkiran kelembapan tepat pada masanya dari permukaan kulit. Produk seperti, misalnya, menawarkan "Trives". Dalam model ini, pesakit tidak akan berasa tidak selesa, dan jahitan akan sembuh dengan cepat.

Produk ortopedik berkualiti tinggi adalah padat, tetapi tidak kaku, mereka tidak cacat selepas dipakai, memberikan sokongan seragam untuk organ-organ dalaman, tanpa memerah atau mencubit mereka.

Adalah wajar bahawa model-model ini mempunyai pengikat yang kuat dan mantap. Pilihan yang sangat mudah dengan pita pita pelekat yang lebar, memastikan kesesuaian produk. Dalam sesetengah kes, sesuai dengan cengkaman pada butang atau cangkuk, lacing atau tali. Adalah penting bahawa unsur-unsur ini tidak mengganggu kulit dan tidak memberi tekanan pada kawasan lipit.

Bagaimana untuk memilih pembalut yang sesuai

Sebelum membeli, anda perlu mengukur pinggang. Untuk memilih pembalut selepas pembedahan jantung - untuk mengukur lilitan dada. Lebih tepat pengukuran dibuat, lebih baik produk akan duduk di atas badan. Sebagai contoh, perban dari "Trives" mempunyai sehingga 6 saiz, dari mana anda boleh memilih yang sesuai untuk pesakit tertentu.

Penting dan panjang produk. Pembalut pasca pembedahan yang betul betul-betul menutup jahitan, dan mesti ada sekurang-kurangnya 1 cm tisu di atas dan di bawahnya. Anda tidak boleh membeli model terlalu panjang, tepi percuma akan membungkus, menyebabkan kesulitan.

Korset sempit untuk peritoneum atas

Pembalut pasca operasi adalah yang terbaik untuk dipakai berbaring. Ia biasanya diletakkan di dalam seluar dalam, tetapi dalam beberapa kes ia boleh diterima untuk memakainya secara langsung pada badan. Sebagai contoh, kategori ini termasuk pembalut Trives, diperbuat daripada pakaian rajut yang bernafas dan tidak menghalang penyingkiran kelembapan dari kulit. Produk ini ditapis di bahagian rongga perut, dibalut di sekeliling badan, dan kemudian dipasang dengan pengikat.

Kain harus sesuai dengan ketat badan, tidak menggantung dan tidak tergelincir. Walau bagaimanapun, memerah dan mencabut yang berlebihan harus dielakkan. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kawasan jahitan. Kain tidak boleh menggosoknya, ia boleh menyebabkan kerengsaan. Adalah penting bahawa cengkaman tidak jatuh pada lipit.

Sekiranya model itu telah memasukkan sisipan, anda perlu memastikan bahawa mereka berada di tempat yang betul, tidak memerah perut, tetapi menyokongnya.

Adalah wajar bahawa pemasangan pertama dijalankan oleh doktor. Dia mesti menubuhkan tahap penetapan dan mengajar pesakit bagaimana untuk mengikat produk dengan betul. Pembalut boleh dibahagikan kepada wanita dan lelaki.

Kaedah untuk memakai dan menjaga produk

Pembalut pasca operasi tidak bertujuan untuk memakai kekal. Tempoh memakai bergantung kepada kerumitan operasi dan keadaan pesakit. Sebagai contoh, selepas radang usus buntu, pembalut fiksasi yang ketat perlu dipakai hanya pada hari-hari pertama selepas operasi, dan selepas pembuangan uterus dan di bawah ancaman prolaps organ-organ dalaman, tempoh ini boleh dilanjutkan. Biasanya pembalut itu dipakai tidak lebih daripada 9 jam sehari. Masa memakai minimum adalah 1 jam. Sebaik sahaja selepas operasi, produk itu dipakai semasa tempoh rehat, tetapi selepas pemulihan ia disarankan untuk memakainya hanya semasa aktiviti fizikal: berjalan, kerja rumah, dan lain-lain. Pada waktu malam, perban mesti dikeluarkan.

Selepas pemulihan akhir, pembalut selepas operasi boleh digantikan dengan seluar terapeutik pembetulan, yang sebahagiannya melakukan fungsi yang sama, tetapi lebih selesa dipakai. Seluar dalam sedemikian disyorkan selepas pembedahan membuang rahim dan selepas beberapa jenis campur tangan pembedahan.

Pembalut selepas operasi memerlukan penjagaan yang berhati-hati.

Produk karet boleh dibasuh dengan air suam dan sabun sabun, kapas elastik harus dibasuh dengan tangan dengan bayi atau bahan pencuci hipoallergenik. Sebelum mencuci produk mesti diikat, ia akan membantu mengekalkan bentuknya. Jangan gunakan peluntur yang agresif, mereka boleh merengsakan kulit.

Selepas membasuh produk tidak disyorkan untuk melepaskan atau membasuh mesin basuh kering. Pembalut itu mesti dibilas dengan teliti, mengeluarkan detergen sisa, perlahan-lahan menghancurkan dengan tangan anda, dan kemudian tersebar pada tuala kering atau tuala lembut, meluruskan dengan teliti. Basuh produk disyorkan sekurang-kurangnya seminggu sekali. Dalam hal pencemaran harus dilakukan lebih kerap.

Cara memilih pembalut postoperative dalam saiz - gambaran keseluruhan peranti perubatan dengan penerangan dan kos

Selepas pembedahan, sukar untuk dilakukan tanpa produk ini. Pembalut pasca operasi adalah produk perubatan khas dalam bentuk tali pinggang, korset atau seluar dalam, yang dimaksudkan untuk digunakan dalam pemulihan untuk penyembuhan cepat jahitan, pencegahan hernia. Ortosis adalah perlu untuk mempercepatkan pemulihan selepas campur tangan pembedahan abdomen pada orang dewasa dan kanak-kanak, seksyen cesarean pada wanita. Ia membantu melegakan ketegangan otot, kesakitan di kawasan jahitan.

Apakah pembalut pasca pembedahan?

Selepas sebarang pembedahan, tempoh pemulihan yang lama bermula. Jangkitan sakit, bengkak, hematomas dan hernia - hampir semua pesakit dengan tanda ini biasa dengan operasi ini. Pembalut pasca operasi mampu mempercepat proses pemulihan. Ia adalah pembalut padat dengan keanjalan yang tinggi pada pengikat yang mudah, yang direka untuk menyokong organ-organ dalaman.

Ia dihasilkan dalam bentuk tali pinggang, korset, skirt, seluar, anugerah untuk digunakan di bahagian dada, perut dan pangkal paha. Permintaan untuk model puerperal. Pembalut pasca operasi diperbuat daripada bahan hipoallergenik yang membolehkan udara melepasi. Komposisi termasuk: kapas organik, elastane, lycra, viscose, microfiber. Gabungan bahan-bahan ini memberikan tahap mampatan yang diperlukan, memberikan ortosis kefungsian yang tinggi.

Sebelum membeli baju, penting untuk berunding dengan doktor. Peranti perubatan ini mempunyai beberapa kontraindikasi, jadi pengambilan diri tidak diingini. Tidak disyorkan dalam kes seperti berikut:

 • dalam penyakit saluran gastrousus (saluran pencernaan), terutamanya dalam ulser duodenal atau ulser perut;
 • dengan penyakit di kawasan tertentu kulit (eksim, tumor, luka dalam);
 • jika pesakit mempunyai penyakit buah pinggang yang menyebabkan bengkak;
 • dengan kehadiran tindak balas alergi terhadap bahan-bahan yang dibuat oleh pendakap;
 • apabila terdapat jenis jahitan baru di badan.

Apa pembalut?

Tujuan utama adalah untuk mengurangkan tempoh yang diperlukan untuk penyembuhan jahitan pembedahan. Ortosis dengan memakai secara tetap merata tekanan organ-organ dalaman ke kawasan yang cedera. Setiap produk mempunyai tahap mampatan tertentu. Kesan sokongan membantu melindungi pesakit dari manifestasi hernia selepas operasi, dan memastikan imobilitas parut yang membentuk menyebabkannya cepat mula sembuh. Petunjuk utama untuk digunakan: tempoh selepas operasi, selepas liposuction, sebelum dan selepas bersalin.

Di farmasi terdapat banyak perban, tetapi mana yang akan sesuai dengan anda dari segi ciri, kos? Mengenai isu ini, anda boleh berunding dengan doktor atau ulasan kajian secara secara dalam talian. Semua orthoses dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Pembalut postpartum atau postoperative pada rongga perut. Relevan selepas pembedahan di kawasan abdomen, direka untuk mempercepatkan tempoh pemulihan.
 2. Postoperative untuk thoracic. Ia membetulkan dan menstabilkan kedudukan dada selepas kecederaan atau pembedahan. Digunakan dalam rawatan myalgia, neuralgia intercostal, myositis.
 3. Anti-hernia adalah ejen profilaktik yang berkesan. Memperbaiki dinding abdomen, kawasan groin. Mengganggu tunjang organ-organ dalaman pada kemunculan hernia di zon yang ditetapkan.

Dimensi

Adalah penting untuk memilih saiz yang bertanggungjawab, jika tidak, ortosis bukan sahaja tidak dapat menampung tugas, tetapi juga berbahaya. Model besar tidak memberi fizikal yang boleh dipercayai, tisu kecil - memerah, mengganggu peredaran mikro, melambatkan proses penyembuhan. Pengilang meletakkan ortosa pasaran dengan saiz yang berbeza. Cari pilihan yang sesuai dengan anda - tidak sukar.

Cara memakai pembalut selepas pembedahan

Bilakah saya boleh mula memakai pembalut selepas pembedahan abdomen? Adalah penting bagi pesakit untuk mendengar cadangan doktor dan bukan untuk mengubat sendiri. Peranti perubatan ini disyorkan untuk digunakan sebaik sahaja operasi selesai, menggunakan sehingga jahitan itu sembuh sepenuhnya. Adalah penting untuk memakai orthosis pasca operasi secara berterusan, berehat hanya pada waktu malam apabila tiada aktiviti fizikal.

Bagaimana cara menggunakan pembalut selepas operasi? Ini adalah yang terbaik dilakukan semasa berbaring, apabila otot adalah seperti yang santai. Ortosis perlu diletakkan di kawasan yang dikendalikan, membuat penghembusan yang tidak lengkap. Perlu diingat bahawa penetapan terlalu ketat tidak seharusnya, jika tidak, anda boleh merosakkan tisu parut yang membentuk. Letakkan ortosis dan semak sensasi anda. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan, maka penetapan perlu dilonggarkan.

Beli pembalut pasca operasi

Sebelum ini, pentingnya menggunakan alat-alat perubatan ini telah diremehkan. Mereka juga dinasihatkan untuk membuat mereka sendiri. Hari ini, jualan ortosa adalah permintaan. Sila ambil perhatian bahawa sebelum membeli perlu memilih saiz dan kualiti bahan dengan berhati-hati. Produk kecil akan memampatkan badan, membawa ketidakselesaan, kain berkualiti rendah tidak akan membenarkan kulit bernafas.

Pembalut pada rongga perut

Doktor menetapkan memakai ortosis kepada semua pesakit yang menjalani pembedahan abdomen. Ini adalah perlu untuk mengurangkan beban pada jahitan untuk mengelakkan komplikasi, kejadian hernia:

 • nama: PO-25R Ecoten;
 • harga: 1 860 p.;
 • ciri-ciri: dua panel slimming, kelembapan dan bernafas, mempunyai sisipan plastik yang menghalang berpusing;
 • Kelebihan: idealnya terletak pada angka itu, panel kapas tidak merengsakan kawasan yang cedera.

Ortosis abdomen, disebabkan oleh keanjalan dan keanjalan bahan, memberikan kesan sokongan. Selalunya, selari dengan memakai ortosis, pesakit ditetapkan untuk melakukan gimnastik dan urut. Produk-produk seperti itu dipasang di pinggang dengan pita hubungan yang kuat, mereka diregangkan dengan pendakap:

 • nama: RA-30 Ecoten;
 • harga: 2 620 r.;
 • Ciri-ciri: 100% kapas, terdapat sisipan "anti-twist", panel menyeret bercabang;
 • Kelebihan: sesuai untuk tempoh pemulihan selepas apa-apa campur tangan pembedahan pada rongga perut, tersedia pada harga.

Ginekologi selepas pembedahan

Peranti sokongan ini semasa tempoh pemulihan disarankan untuk dipakai kepada semua wanita dengan pelbagai jenis patologi rahim. Perintahkannya di St Petersburg atau Moscow pada harga murah akan membantu kedai dalam talian dengan penghantaran melalui pos. Selepas hysterectomy (penyingkiran rahim), produk mampatan membantu mengurangkan kesakitan, mencegah penyimpangan jahitan, menyediakan tulang pelvis dengan perlindungan yang berlebihan, dan mengurangkan risiko mengembangkan patologi. Perhatikan model ini:

 • Nama: B-637 Krate:
 • harga: 1 290 p.;
 • Ciri-ciri: sesuai untuk jenis "epal", terdiri daripada kapas, elastane dan poliamida, bahagian atas diperbuat daripada getah elastik;
 • Kelebihan: selamat memegang organ pelvis dalam kedudukan yang betul.

Model ginekologi direka untuk wanita yang menjalani pembedahan pada organ panggul. Mereka mempunyai ciri khas tersendiri:

 • apabila merendahkan rahim, gunakan seluar khas yang memegang kedua-dua paha dan perineum, dengan tegas diperbaiki oleh paha;
 • reka bentuk model ginekologi menyediakan pakaian selesa mereka di bawah pakaian, dalam kehidupan mereka tidak menyebabkan ketidakselesaan.

Lihatlah dengan lebih dekat pilihan ini, yang tidak terlalu mahal dan melakukan tugas yang sangat baik dengan fungsinya:

 • Nama: OBO-445 Ecoten;
 • harga: 2 610 r.;
 • ciri-ciri: gusset boleh tanggal, juruterbang di kawasan groin dan di dalam poket di bahagian bawah;
 • kelebihan: struktur bahan menyediakan tahap pemadatan yang optimum, produk tidak membawa ketidakselesaan semasa haus, kerana hipoallergenicity, kelembapan dan kebolehtelapan udara.

Umbi hernial selepas operasi

Memohon bukan sahaja selepas pembedahan, tetapi juga untuk tujuan pencegahan. Berkesan melindungi terhadap penampilan hernia, menghalang peninggalan organ dalaman:

 • Nama: Trives T-1442;
 • harga: 1290 p.;
 • ciri-ciri: mempunyai tulang rusuk di tulang belakang, juruterbang yang boleh ditanggalkan, 6 kedudukan dalam grid dimensi.
 • Kelebihan: mengurangkan beban pada rongga perut, mengembalikan nada otot abdomen.

Dalam tempoh selepas operasi, ortosis membantu pesakit untuk meminimumkan risiko komplikasi dan kambuhan. Pakai korset anjal di kedudukan terlentang, letakkan pelvis pada tahap di atas bahu. Berapa lama anda perlu memakai pembalut selepas pembedahan abdomen harus dipersetujui dengan doktor:

 • nama: GP-20 Ecoten;
 • harga: 1960 ms.
 • Ciri-ciri: diperbuat daripada kapas 100%, mempunyai dasi tambahan untuk menyesuaikan mampatan, terdapat juruterbang terapung untuk memastikan tekanan seragam;
 • Kelebihan: membantu mengurangkan tempoh pemulihan, untuk mengelakkan berulang.

Pembalut selepas apendisitis

Memasukkan produk pada rongga perut disyorkan sebaik selepas operasi. Keanehan ini terletak pada hakikat bahawa ketumpatan tinggi yang diperlukan untuk pengekalan yang tinggi pada dinding dalaman abdomen tidak memberi tekanan kepada organ:

 • nama: B-320 Krayt;
 • harga: 960 rubel;
 • ciri-ciri: diperbuat daripada busa hypoallergenic;
 • Kelebihan: memperbaiki nada otot dinding perut, mengurangkan kesakitan di kawasan parut, menghalang pembentukan hernias.

Ortosis sedemikian membantu tisu otot untuk pulih lebih cepat, menghalang pembentukan adhesi, hernias, tisu parut. Ia melindungi terhadap tanda regangan, kerengsaan kulit, penembusan jangkitan. Sesetengah pesakit mendapati bahawa produk itu telah membantu mereka melegakan kesakitan semasa aktiviti fizikal:

 • nama: B-352 Krayt;
 • harga: 1440 rubel;
 • ciri-ciri: diperbuat daripada band elastik bernafas;
 • Kelebihan: memperbaiki nada otot, mengurangkan kesakitan selepas pembedahan.

Pembalut selepas pembedahan usus

Semua orang cenderung sakit. Sesetengah penyakit lulus dengan cepat dan hampir tidak dapat dilihat. Lain-lain memerlukan jenis pembedahan tertentu. Artikel ini akan membincangkan apa pembalut selepas operasi di rongga perut. Anda akan belajar di mana kes-kes yang diperlukan untuk menggunakan aksesori ini. Ia juga bernilai mengatakan apa jenis peranti mempunyai pembalut, bagaimana untuk memilih saiz dan menggunakannya dengan betul.

Apakah pembalut?

Ini adalah alat khas (aksesori) yang menyokong bahagian badan yang mana rawatan atau pembedahannya dilakukan dengan ketat. Perlu diperhatikan bahawa sistem yang dipilih dengan betul tidak akan menyusahkan. Pembalut melegakan kesakitan, membantu peredaran darah dan limfa, menyokong kulit. Peranti ini juga melegakan tekanan dari sistem otot dan menyumbang kepada penyembuhan luka parah.

Jenis pembalut

Perubatan tahu banyak jenis peranti sokongan seperti itu. Pembalut boleh diletakkan pada lengan atau kaki untuk mengekalkan aliran darah dan limfa yang betul. Terdapat juga aksesori perubatan yang memudahkan kerja tulang belakang. Selalunya ini bermakna hernia vertebra dan intervertebral. Walau bagaimanapun, yang paling popular dalam ubat adalah pembalut postoperative pada rongga abdomen. Ia boleh menjadi unik atau sejagat.

Pembalut selepas operasi pada rongga perut

Peranti sedemikian untuk mengekalkan dinding abdomen ditugaskan kepada hampir semua pesakit selepas pembedahan. Apabila membuat cadangan, doktor menilai kawasan parut dan keadaan kesihatan manusia. Pembalut postoperative pada rongga perut hanya semestinya untuk orang yang berlebihan berat badan. Juga, dengan operasi serius yang memberi kesan kepada organ penting, seseorang tidak boleh melakukan tanpa peranti sokongan.

Ramai wanita yang baru-baru ini menjadi ibu akibat daripada pembedahan caesar telah memakai pembalut selepas operasi. Dalam sesetengah kes, peranti disyorkan untuk digunakan selepas bersalin semulajadi.

Bagaimana untuk memilih pembalut selepas operasi?

Ramai pesakit tidak tahu bagaimana memilih peranti sedemikian dengan betul. Untuk permulaan, ia sepatutnya mengatakan bahawa membeli aksesori semacam ini hanya dalam item khusus. Oleh itu, selalunya perban dijual di farmasi, dengan aksesori perubatan dan gerai berhampiran hospital. Bagaimana untuk memilih pembalut yang tepat untuk hernia umbilik atau alat sokongan untuk rongga perut?

Untuk memulakan, ukur ketinggian dan berat badan anda sendiri. Ia adalah berdasarkan titik-titik ini bahawa saiz jalur dipilih. Selepas itu, tentukan jenis peranti sokongan yang anda perlukan. Sekiranya anda merancang membeli pembalut untuk hernia umbilik, maka pita harus tipis dan mempunyai pengikat yang padat. Jika tidak, sokongan yang memadai untuk dinding perut tidak akan diberikan.

Sekiranya pembalut dipilih untuk menyokong dinding selepas pembedahan pada organ pembiakan wanita, maka peranti itu harus mempunyai kesan besar. Perban yang sama disarankan untuk dipakai selepas bersalin secara semulajadi atau oleh bahagian cesarean.

Apabila anda ingin membeli pembalut untuk perut selepas pembedahan pada hati, limpa, atau perut, anda harus memilih cara yang membingungkan yang menyokong seluruh dinding perut.

Selain itu, apabila memilih aksesori perubatan, ia patut mempertimbangkan saiz luka pasca operasi. Pembalut itu harus benar-benar bertindih dengan beberapa rizab. Kebanyakan peranti sokongan mempunyai penutupan rak-dan-gelung. Bagi wanita selepas pembedahan atau melahirkan anak, anda boleh membeli pembalut, yang dipakai sebagai seluar dalam, tetapi mempunyai tali pinggang yang tinggi dan ketat.

Kategori harga sekatan

Bergantung pada jenis pembalut yang anda beli, peranti mungkin mempunyai kategori harga yang berbeza. Juga kos mungkin berbeza-beza kerana pengeluar dan pembekal. Ingat bahawa di kedai yang berlainan, peranti yang sama mungkin mempunyai harga yang berbeza.

Selalunya, wanita selepas bersalin atau pembedahan memperoleh pembalut universal "Fest". Peranti ini akan membantu menyokong perut dan semasa membawa anak. Selepas bayi itu dilahirkan, aksesori seperti itu boleh diserahkan dan dipakai untuk menyokong dinding perut dan memulihkan badan secepat mungkin. Pembalut universal "Fest" akan menelan kos sebanyak 600 hingga 1000 rubel.

Sekiranya anda memerlukan sokongan untuk hernia umbilical atau intervertebral selepas pembedahan atau rawatan, maka harga peranti sedemikian akan berada di antara 800 hingga 3000 rubel.

Pembalut wanita dalam bentuk seluar dengan sabuk lebar akan dikenakan biaya purata dari 200 hingga 800 rubel.

Maklumbalas sekatan

Pembalut pada rongga perut, yang dipakai selepas operasi, hanya mempunyai maklum balas yang positif:

 • Kesakitan kesakitan. Pesakit sedar bahawa dengan menggunakan peranti sokongan, kesakitan lebih mudah. Berjalanlah lebih mudah.
 • Kemudahan penggunaan. Pembalut pasca operasi sangat mudah digunakan. Anda tidak lagi perlu menggunakan kaedah lama dan tarik perut anda dengan kepingan dan pembalut elastik. Ia cukup untuk memakai pembalut dan mengikatnya dengan ketat.
 • Kadar penyembuhan. Pesakit mendakwa bahawa badan pulih lebih cepat dengan kekangan. Parut pasca operasi tertunda dalam masa yang sesingkat mungkin dan tidak menyebabkan ketidakselesaan yang teruk.
 • Permohonan multidetik. Pembalut Universal amat popular dengan wanita. Oleh itu, wanita hamil mendakwa bahawa satu peranti induk boleh melakukan beberapa fungsi. Pertama, pembalut perlahan-lahan menyokong janin, dan kemudian mengurangkan dinding abdomen.

Meringkas

Sekarang anda tahu apa pembalut postoperative. Pilih pilihan yang paling sesuai untuk anda. Pastikan anda terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda. Jangan memakai pembalut pada rongga perut tanpa tanda-tanda untuk ini. Jika tidak, akibat yang tidak dijangka mungkin berlaku. Kesihatan kepada awak!

Selepas pembedahan, sukar untuk dilakukan tanpa produk ini. Pembalut pasca operasi adalah produk perubatan khas dalam bentuk tali pinggang, korset atau seluar dalam, yang dimaksudkan untuk digunakan dalam pemulihan untuk penyembuhan cepat jahitan, pencegahan hernia. Ortosis adalah perlu untuk mempercepatkan pemulihan selepas campur tangan pembedahan abdomen pada orang dewasa dan kanak-kanak, seksyen cesarean pada wanita. Ia membantu melegakan ketegangan otot, kesakitan di kawasan jahitan.

Apakah pembalut pasca pembedahan?

Selepas sebarang pembedahan, tempoh pemulihan yang lama bermula. Jangkitan sakit, bengkak, hematomas dan hernia - hampir semua pesakit dengan tanda ini biasa dengan operasi ini. Pembalut pasca operasi mampu mempercepat proses pemulihan. Ia adalah pembalut padat dengan keanjalan yang tinggi pada pengikat yang mudah, yang direka untuk menyokong organ-organ dalaman.

Ia dihasilkan dalam bentuk tali pinggang, korset, skirt, seluar, anugerah untuk digunakan di bahagian dada, perut dan pangkal paha. Permintaan untuk model puerperal. Pembalut pasca operasi diperbuat daripada bahan hipoallergenik yang membolehkan udara melepasi. Komposisi termasuk: kapas organik, elastane, lycra, viscose, microfiber. Gabungan bahan-bahan ini memberikan tahap mampatan yang diperlukan, memberikan ortosis kefungsian yang tinggi.

Sebelum membeli baju, penting untuk berunding dengan doktor. Peranti perubatan ini mempunyai beberapa kontraindikasi, jadi pengambilan diri tidak diingini. Tidak disyorkan dalam kes seperti berikut:

 • dalam penyakit saluran gastrousus (saluran pencernaan), terutamanya dalam ulser duodenal atau ulser perut;
 • dengan penyakit di kawasan tertentu kulit (eksim, tumor, luka dalam);
 • jika pesakit mempunyai penyakit buah pinggang yang menyebabkan bengkak;
 • dengan kehadiran tindak balas alergi terhadap bahan-bahan yang dibuat oleh pendakap;
 • apabila terdapat jenis jahitan baru di badan.

Apa pembalut?

Tujuan utama adalah untuk mengurangkan tempoh yang diperlukan untuk penyembuhan jahitan pembedahan. Ortosis dengan memakai secara tetap merata tekanan organ-organ dalaman ke kawasan yang cedera. Setiap produk mempunyai tahap mampatan tertentu. Kesan sokongan membantu melindungi pesakit dari manifestasi hernia selepas operasi, dan memastikan imobilitas parut yang membentuk menyebabkannya cepat mula sembuh. Petunjuk utama untuk digunakan: tempoh selepas operasi, selepas liposuction, sebelum dan selepas bersalin.

Di farmasi terdapat banyak perban, tetapi mana yang akan sesuai dengan anda dari segi ciri, kos? Mengenai isu ini, anda boleh berunding dengan doktor atau ulasan kajian secara secara dalam talian. Semua orthoses dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Pembalut postpartum atau postoperative pada rongga perut. Relevan selepas pembedahan di kawasan abdomen, direka untuk mempercepatkan tempoh pemulihan.
 2. Postoperative untuk thoracic. Ia membetulkan dan menstabilkan kedudukan dada selepas kecederaan atau pembedahan. Digunakan dalam rawatan myalgia, neuralgia intercostal, myositis.
 3. Anti-hernia adalah ejen profilaktik yang berkesan. Memperbaiki dinding abdomen, kawasan groin. Mengganggu tunjang organ-organ dalaman pada kemunculan hernia di zon yang ditetapkan.

Adalah penting untuk memilih saiz yang bertanggungjawab, jika tidak, ortosis bukan sahaja tidak dapat menampung tugas, tetapi juga berbahaya. Model besar tidak memberi fizikal yang boleh dipercayai, tisu kecil - memerah, mengganggu peredaran mikro, melambatkan proses penyembuhan. Pengilang meletakkan ortosa pasaran dengan saiz yang berbeza. Cari pilihan yang sesuai dengan anda - tidak sukar.

Cara memakai pembalut selepas pembedahan

Bilakah saya boleh mula memakai pembalut selepas pembedahan abdomen? Adalah penting bagi pesakit untuk mendengar cadangan doktor dan bukan untuk mengubat sendiri. Peranti perubatan ini disyorkan untuk digunakan sebaik sahaja operasi selesai, menggunakan sehingga jahitan itu sembuh sepenuhnya. Adalah penting untuk memakai orthosis pasca operasi secara berterusan, berehat hanya pada waktu malam apabila tiada aktiviti fizikal.

Bagaimana cara menggunakan pembalut selepas operasi? Ini adalah yang terbaik dilakukan semasa berbaring, apabila otot adalah seperti yang santai. Ortosis perlu diletakkan di kawasan yang dikendalikan, membuat penghembusan yang tidak lengkap. Perlu diingat bahawa penetapan terlalu ketat tidak seharusnya, jika tidak, anda boleh merosakkan tisu parut yang membentuk. Letakkan ortosis dan semak sensasi anda. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan, maka penetapan perlu dilonggarkan.

Beli pembalut pasca operasi

Sebelum ini, pentingnya menggunakan alat-alat perubatan ini telah diremehkan. Mereka juga dinasihatkan untuk membuat mereka sendiri. Hari ini, jualan ortosa adalah permintaan. Sila ambil perhatian bahawa sebelum membeli perlu memilih saiz dan kualiti bahan dengan berhati-hati. Produk kecil akan memampatkan badan, membawa ketidakselesaan, kain berkualiti rendah tidak akan membenarkan kulit bernafas.

Pembalut pada rongga perut

Doktor menetapkan memakai ortosis kepada semua pesakit yang menjalani pembedahan abdomen. Ini adalah perlu untuk mengurangkan beban pada jahitan untuk mengelakkan komplikasi, kejadian hernia:

 • nama: PO-25R Ecoten;
 • harga: 1 860 p.;
 • ciri-ciri: dua panel slimming, kelembapan dan bernafas, mempunyai sisipan plastik yang menghalang berpusing;
 • Kelebihan: idealnya terletak pada angka itu, panel kapas tidak merengsakan kawasan yang cedera.

Ortosis abdomen, disebabkan oleh keanjalan dan keanjalan bahan, memberikan kesan sokongan. Selalunya, selari dengan memakai ortosis, pesakit ditetapkan untuk melakukan gimnastik dan urut. Produk-produk seperti itu dipasang di pinggang dengan pita hubungan yang kuat, mereka diregangkan dengan pendakap:

 • nama: RA-30 Ecoten;
 • harga: 2 620 r.;
 • Ciri-ciri: 100% kapas, terdapat sisipan "anti-twist", panel menyeret bercabang;
 • Kelebihan: sesuai untuk tempoh pemulihan selepas apa-apa campur tangan pembedahan pada rongga perut, tersedia pada harga.

Ginekologi selepas pembedahan

Peranti sokongan ini semasa tempoh pemulihan disarankan untuk dipakai kepada semua wanita dengan pelbagai jenis patologi rahim. Perintahkannya di St Petersburg atau Moscow pada harga murah akan membantu kedai dalam talian dengan penghantaran melalui pos. Selepas hysterectomy (penyingkiran rahim), produk mampatan membantu mengurangkan kesakitan, mencegah penyimpangan jahitan, menyediakan tulang pelvis dengan perlindungan yang berlebihan, dan mengurangkan risiko mengembangkan patologi. Perhatikan model ini:

 • Nama: B-637 Krate:
 • harga: 1 290 p.;
 • Ciri-ciri: sesuai untuk jenis "epal", terdiri daripada kapas, elastane dan poliamida, bahagian atas diperbuat daripada getah elastik;
 • Kelebihan: selamat memegang organ pelvis dalam kedudukan yang betul.

Model ginekologi direka untuk wanita yang menjalani pembedahan pada organ panggul. Mereka mempunyai ciri khas tersendiri:

 • apabila merendahkan rahim, gunakan seluar khas yang memegang kedua-dua paha dan perineum, dengan tegas diperbaiki oleh paha;
 • reka bentuk model ginekologi menyediakan pakaian selesa mereka di bawah pakaian, dalam kehidupan mereka tidak menyebabkan ketidakselesaan.

Lihatlah dengan lebih dekat pilihan ini, yang tidak terlalu mahal dan melakukan tugas yang sangat baik dengan fungsinya:

 • Nama: OBO-445 Ecoten;
 • harga: 2 610 r.;
 • ciri-ciri: gusset boleh tanggal, juruterbang di kawasan groin dan di dalam poket di bahagian bawah;
 • kelebihan: struktur bahan menyediakan tahap pemadatan yang optimum, produk tidak membawa ketidakselesaan semasa haus, kerana hipoallergenicity, kelembapan dan kebolehtelapan udara.

Umbi hernial selepas operasi

Memohon bukan sahaja selepas pembedahan, tetapi juga untuk tujuan pencegahan. Berkesan melindungi terhadap penampilan hernia, menghalang peninggalan organ dalaman:

 • Nama: Trives T-1442;
 • harga: 1290 p.;
 • ciri-ciri: mempunyai tulang rusuk di tulang belakang, juruterbang yang boleh ditanggalkan, 6 kedudukan dalam grid dimensi.
 • Kelebihan: mengurangkan beban pada rongga perut, mengembalikan nada otot abdomen.

Dalam tempoh selepas operasi, ortosis membantu pesakit untuk meminimumkan risiko komplikasi dan kambuhan. Pakai korset anjal di kedudukan terlentang, letakkan pelvis pada tahap di atas bahu. Berapa lama anda perlu memakai pembalut selepas pembedahan abdomen harus dipersetujui dengan doktor:

 • nama: GP-20 Ecoten;
 • harga: 1960 ms.
 • Ciri-ciri: diperbuat daripada kapas 100%, mempunyai dasi tambahan untuk menyesuaikan mampatan, terdapat juruterbang terapung untuk memastikan tekanan seragam;
 • Kelebihan: membantu mengurangkan tempoh pemulihan, untuk mengelakkan berulang.

Pembalut selepas apendisitis

Memasukkan produk pada rongga perut disyorkan sebaik selepas operasi. Keanehan ini terletak pada hakikat bahawa ketumpatan tinggi yang diperlukan untuk pengekalan yang tinggi pada dinding dalaman abdomen tidak memberi tekanan kepada organ:

Selepas mana-mana campur tangan pembedahan, pesakit tidak boleh mengambilnya dan segera kembali kepada cara hidup normal. Alasannya adalah mudah - badan perlu membiasakan diri dengan hubungan anatomi dan fisiologi baru (selepas semua, akibat operasi, anatomi dan interposisi organ, serta aktiviti fisiologi mereka) telah berubah.

Kes berasingan adalah pembedahan pada organ perut, pada hari-hari pertama selepas itu pesakit harus terlebih dahulu mengikut ketetapan doktor yang menghadiri (dalam beberapa kes, perunding pakar bersebelahan). Kenapa, selepas pembedahan pada organ perut, adakah pesakit memerlukan rejimen dan diet tertentu? Mengapa tidak boleh mengambil dan segera kembali kepada cara hidup dahulu?

Faktor mekanikal yang menjejaskan operasi

Masa pasca operasi dianggap panjang masa yang berlanjutan dari saat akhir intervensi pembedahan (pesakit dibawa keluar dari bilik operasi ke wad) dan sehingga gangguan sementara (kesulitan) hilang, yang dipicu oleh kecederaan operasi.

Pertimbangkan apa yang berlaku semasa pembedahan, dan bagaimana keadaan pasca operasi pesakit bergantung kepada proses ini - dan dengan itu, modnya.

Biasanya, keadaan biasa untuk mana-mana organ rongga perut ialah:

 • berbohong secara diam-diam di tempat yang sah;
 • berhubung secara eksklusif dengan pihak berkuasa jiran, yang juga menduduki tempat yang sah;
 • melakukan tugas yang ditetapkan secara semula jadi.

Semasa operasi, kestabilan sistem ini rosak. Sama ada mengeluarkan lampin yang meradang, menjahit ulser berlubang atau melakukan "pembaikan" usus yang cedera, pakar bedah tidak boleh berfungsi hanya dengan organ yang sakit dan memerlukan pembaikan. Semasa pembedahan, doktor operasi sentiasa menghubungi organ-organ lain rongga perut: dia menyentuh mereka dengan tangan dan instrumen pembedahan, bergerak mereka pergi, bergerak mereka. Biarkan traumatisasi sedemikian diminimumkan sebanyak mungkin, tetapi juga sedikit kontak dengan pakar bedah dan pembantunya dengan organ dalaman bukanlah fisiologi untuk organ dan tisu.

Terutama sensitif adalah mesentery - filem tisu penghubung nipis, di mana organ-organ perut disambungkan ke permukaan dalaman dinding perut dan di mana cawangan saraf dan saluran darah mendekati. Kecederaan mesentery semasa pembedahan boleh membawa kepada kejutan yang menyakitkan (walaupun pada kenyataannya pesakit berada dalam keadaan tidur ubat dan tidak bereaksi terhadap kerengsaan tisu-tisunya). Ungkapan "Menarik untuk mesentery" dalam slang pembedahan bahkan memperoleh makna kiasan - ini bermakna menyebabkan ketidakselesaan yang ditandakan, menyebabkan penderitaan dan kesakitan (bukan hanya fizikal, tetapi juga moral).

Faktor kimia yang menjejaskan operasi

Faktor lain yang mempengaruhi keadaan pesakit selepas pembedahan adalah ubat-ubatan yang digunakan oleh anestetik semasa pembedahan untuk memberikan kelegaan kesakitan. Dalam kebanyakan kes, pembedahan perut abdomen dilakukan di bawah anestesia, sedikit kurang kerap di bawah anestesia tulang belakang.

Dengan anestesia Bahan-bahan diperkenalkan ke dalam aliran darah, tugasnya adalah untuk mendorong keadaan tidur ubat-ubatan dan melonggarkan dinding perut anterior supaya mudah digunakan untuk menjalani pembedahan. Tetapi selain harta ini, yang sangat berharga untuk pasukan operasi, persiapan itu juga mempunyai "minus" (sifat sampingan). Pertama sekali, ia adalah kesan depresi (menyedihkan) pada:

 • sistem saraf pusat;
 • serat otot usus;
 • serat otot pundi kencing.

Anestetik yang ditadbir semasa anestesia tulang belakang, bertindak secara tempatan, tidak menyedihkan sistem saraf pusat, usus dan pundi kencing - tetapi pengaruh mereka meluas ke bahagian tertentu dari saraf tunjang dan saraf yang meninggalkannya, yang mengambil sedikit masa untuk "menyingkirkan" tindakan anestetik, kembali ke keadaan fisiologi mantan mereka dan memastikan pemuliharaan organ dan kain.

Perubahan pasca operasi dalam usus

Akibat daripada tindakan ubat-ubatan yang disuntik oleh anestesi pakar semasa operasi untuk memastikan anestesia, usus pesakit berhenti berfungsi:

 • Serat otot tidak memberikan peristalsis (penguncupan biasa dinding usus, akibatnya makanan bergerak ke arah anus);
 • pada bahagian membran mukus, rembesan lendir dihalang, yang memudahkan laluan makanan melalui usus;
 • kekejangan anus.

Akibatnya, saluran gastrousus selepas pembedahan perut seolah-olah membeku. Jika pada masa ini pesakit mengambil sekurang-kurangnya sedikit makanan atau cecair, ia akan segera ditolak dari saluran gastrointestinal akibat dari muntah refleks.

Oleh kerana ubat-ubatan yang menyebabkan paresis jangka pendek usus, selepas beberapa hari menghilangkan (cuti) dari aliran darah, laluan normal impuls saraf di sepanjang gentian saraf dinding usus akan disambung semula, dan ia akan berfungsi lagi. Biasanya, fungsi usus bersambung secara bebas, tanpa rangsangan luar. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku 2-3 hari selepas pembedahan. Masa boleh bergantung kepada:

 • jumlah operasi (bagaimana organ-organ dan tisu yang meluas dimasukkan ke dalamnya);
 • tempohnya;
 • tahap kecederaan pada usus semasa pembedahan.

Isyarat mengenai pemulihan usus adalah pelepasan gas dari pesakit. Ini adalah titik yang sangat penting, menunjukkan bahawa usus mengatasi tekanan operasi. Tidak hairanlah ahli bedah berseloroh memanggil pelepasan gas muzik pasca operasi terbaik.

Perubahan pasca operasi dari CNS

Ubat-ubatan yang diberikan untuk memberikan anestesia, selepas beberapa lama dikeluarkan sepenuhnya dari aliran darah. Walau bagaimanapun, semasa mereka tinggal di dalam badan, mereka mempunyai masa untuk mempengaruhi struktur sistem saraf pusat, yang mempengaruhi tisu dan menghalang laluan impuls saraf melalui neuron. Akibatnya, dalam beberapa pesakit selepas pembedahan, gangguan sistem saraf pusat diperhatikan. Yang paling biasa:

 • gangguan tidur (pesakit tidur sangat tidur, tidur ringan, bangun dari kesan yang merengsa sedikit);
 • air mata;
 • keadaan tertekan;
 • kesengsaraan;
 • kerosakan ingatan (melupakan wajah, peristiwa lalu, butiran kecil beberapa fakta).

Perubahan pasca operasi di kulit

Selepas pembedahan, pesakit untuk beberapa waktu dipaksa untuk menjadi eksklusif dalam kedudukan terlentang. Di tempat-tempat di mana struktur tulang ditutup dengan kulit dengan hampir tiada tisu lembut antara mereka, menekan tulang pada kulit, menyebabkan gangguan bekalan darah dan pemuliharaan. Akibatnya, nekrosis kulit berlaku di tempat tekanan - yang disebut bedsores. Khususnya, mereka dibentuk di kawasan-kawasan seperti badan sebagai:

 • tulang belakang sakral dan tailbone;
 • bilah bahu (dengan scoliosis dan membonjol berbeza bilah bahu, bedsores boleh asimetri);
 • tumit;
 • lutut;
 • tulang rusuk;
 • jari kaki;
 • Lidi besar dari femurs;
 • kaki;
 • tulang sciatic;
 • puncak iliac;
 • sendi siku.

Perubahan pasca operasi dalam sistem pernafasan

Selalunya, operasi perut besar dilakukan di bawah anestesia endotrake. Untuk pesakit ini, tiub endotrakeal dimasukkan ke dalam saluran pernafasan atas, yang disambungkan ke pernafasan. Walaupun dengan pentadbiran yang teliti, tiub mengiritasi membran mukus saluran pernafasan, menjadikannya sensitif kepada ejen berjangkit. Satu lagi aspek negatif pengalihudaraan mekanikal (pengudaraan paru-paru buatan) semasa pembedahan adalah beberapa ketidaksempurnaan dalam dos campuran gas yang dibekalkan dari ventilator ke saluran pernafasan, dan juga fakta bahawa biasanya seseorang tidak bernafas dengan campuran sedemikian.

Di samping faktor-faktor yang bertindak secara negatif pada organ-organ pernafasan: selepas operasi, pergerakan (dada) dada masih belum lengkap, yang menyebabkan kesesakan di paru-paru. Kesemua faktor ini boleh mencetuskan kejadian radang paru-paru pasca operasi.

Perubahan pasca operasi kapal

Pesakit yang mengalami penyakit vaskular dan darah terdedah kepada pembentukan dan pemisahan bekuan darah dalam tempoh selepas operasi. Ini difasilitasi oleh perubahan reologi darah (sifat fizikal), yang diperhatikan dalam tempoh selepas operasi. Masa yang memudahkan juga adalah fakta bahawa pesakit berada dalam kedudukan terlampau untuk beberapa waktu, dan kemudian memulakan aktiviti motor - kadangkala tiba-tiba, akibatnya merobek bekuan darah sudah ada. Pada asasnya, perubahan trombosis dalam tempoh selepas operasi adalah terjejas pada kaki ekstrem yang lebih rendah.

Perubahan pasca operasi dalam sistem urogenital

Selalunya, selepas operasi pada organ perut, pesakit tidak boleh membuang air kecil. Terdapat beberapa sebab:

 • paresis gentian otot dinding pundi kencing akibat pendedahan kepada ubat yang disuntik semasa operasi untuk memastikan tidur ubat;
 • kekejangan sphincter pundi kencing untuk sebab yang sama;
 • kesukaran membuang air kecil disebabkan oleh fakta bahawa ini dilakukan secara luar biasa dan tidak sesuai untuk kedudukan ini - bertentangan.

Diet selepas pembedahan abdomen

Sehingga usus tidak diperoleh, tidak makan atau minum pesakit tidak boleh. Haus dilemahkan dengan memohon sekeping kapas atau sekeping kasa yang dibasahi dengan air ke bibir. Dalam kes-kes yang paling mutlak, kerja usus bersambung secara bebas. Sekiranya prosesnya sukar - menyuntik ubat yang merangsang peristalsis (Prozerin). Dari masa semula peristalsis, pesakit boleh mengambil air dan makanan - tetapi anda perlu bermula dengan bahagian-bahagian kecil. Jika gas telah terkumpul di dalam usus, tetapi tidak dapat keluar, mereka meletakkan paip wap.

Hidangan yang pertama diberikan kepada pesakit selepas pemulihan peristalsis adalah sup, kurus nipis dengan sebilangan kecil butir rebus, yang tidak menimbulkan pembentukan gas (soba, beras), dan kentang tumbuk. Hidangan pertama hendaklah dalam jumlah dua atau tiga sudu. Selepas setengah jam, jika badan tidak menolak makanan itu, anda boleh memberi dua atau tiga sudu lagi - dan sebagainya bertambah, sehingga 5-6 hidangan sedikit makanan setiap hari. Hidangan pertama diarahkan tidak banyak untuk memuaskan kelaparan untuk "membiasakan" saluran gastrointestinal untuk kerja tradisionalnya.

Jangan memaksa kerja saluran gastrousus - lebih baik pesakit akan lapar. Walaupun usus bekerja, pengembangan makanan dan beban saluran gastrousus dapat membawa kepada fakta bahawa perut dan usus tidak dapat mengatasi, ia akan menyebabkan muntah, yang disebabkan oleh gegaran dinding perut anterior, akan menjejaskan luka pasca operasi. Diet secara beransur-ansur berkembang dalam urutan berikut:

 • sup tanpa lemak;
 • kentang tumbuk;
 • bubur krim;
 • telur rebus;
 • crouton roti putih yang direndam;
 • sayur-sayuran yang dimasak dan dibuang;
 • potong wap;
 • teh tanpa gula

Selanjutnya selama 10-14 hari, pesakit mesti mematuhi diet diet yang digunakan dalam rawatan penyakit gastrousus - ini adalah pengecualian kepada jenis makanan berikut:

Selanjutnya, set hidangan secara beransur-ansur berkembang ke arah pemakanan biasa, yang berlaku dalam tempoh pra-operasi pesakit.

Aktiviti pasca operasi yang berkaitan dengan kerja sistem saraf pusat

Perubahan dalam sistem saraf pusat kerana penggunaan anestesia boleh hilang sendiri dari 3 hingga 6 bulan selepas pembedahan. Pelanggaran yang lebih panjang memerlukan konsultasi dengan pakar neurologi dan rawatan neurologi (selalunya pesakit luar, di bawah pengawasan seorang doktor). Aktiviti bukan khusus adalah:

 • mengekalkan suasana mesra, tenang, optimistik yang dikelilingi oleh pesakit;
 • vitamin terapi;
 • kaedah yang tidak standard - terapi lumba-lumba, terapi seni, hippotherapy (kesan manfaat komunikasi dengan kuda).

Pencegahan luka tekanan selepas pembedahan

Dalam tempoh postoperative, bedsores lebih mudah untuk mencegah daripada menyembuhkan. Langkah-langkah pencegahan perlu dijalankan dari minit pertama pesakit berada dalam kedudukan terlentang. Ini adalah:

 • Menggosok kawasan berisiko dengan alkohol (ia mesti dicairkan dengan air supaya tidak mencetuskan luka bakar);
 • lingkaran di bawah tempat-tempat yang tertakluk kepada berlakunya luka tekanan (sacrum, sendi siku, tumit), supaya kawasan risiko seolah-olah digantung - hasilnya, serpihan tulang tidak akan menghancurkan kawasan kulit;
 • mengurut tisu di kawasan yang berisiko untuk meningkatkan bekalan darah dan pemuliharaannya, dan oleh itu trofisme (pemakanan tempatan);
 • terapi vitamin.

Sekiranya tekanan luka masih berlaku, mereka bertempur dengan:

 • Cara pengeringan (hijau terang);
 • ubat yang meningkatkan tisu tropis;
 • luka penyembuhan luka, gel dan krim (seperti panthenol);
 • ubat anti-bakteria (untuk pencegahan aksesi jangkitan).

Pencegahan radang paru-paru postoperative

Pencegahan kesesakan yang paling penting dalam paru - aktiviti awal:

 • awal naik dari katil jika boleh;
 • berjalan kaki biasa (pendek tetapi kerap);
 • gimnastik.

Sekiranya, disebabkan oleh keadaan (jumlah operasi yang besar, penyembuhan luka pasca operasi yang perlahan, takut terjadinya hernia pasca operasi), pesakit terpaksa berbaring dalam posisi terlentang, melibatkan langkah-langkah yang menghalang genangan dalam organ-organ pernafasan:

 • pesakit yang melonjak belon kanak-kanak biasa;
 • dada bergetar;
 • mengecas pada tahap ikat pinggang bahu (putaran badan dalam kedudukan duduk, flexion-flexing tangan pada sendi bahu, dan sebagainya).

Pencegahan bekuan darah dan pemisahan bekuan darah

Sebelum pembedahan, pesakit, tua atau mereka yang menderita penyakit vaskular atau perubahan sistem pembekuan darah, diperiksa dengan teliti - diberikan:

Semasa operasi, dan juga dalam tempoh selepas operasi, kaki pesakit tersebut dibalut dengan berhati-hati. Semasa rehat di tempat tidur, anggota bawah perlu berada dalam keadaan tinggi (pada sudut 20-30 darjah ke satah katil). Terapi antitrombotik juga digunakan. Kursusnya ditetapkan sebelum operasi dan berterusan dalam tempoh selepas operasi.

Aktiviti yang bertujuan untuk memulakan semula kencing normal

Jika dalam tempoh postoperative pesakit tidak boleh membuang air kecil, jalankan kepada kaedah yang boleh dipercayai lama rangsangan kencing - bunyi air. Untuk melakukan ini, cuma buka keran di wad ke air dari situ. Sesetengah pesakit, setelah mendengar tentang kaedah itu, mula bercakap mengenai shamanisme padat doktor - sebenarnya, ini bukan mukjizat, tetapi hanya tindak balas refleks pundi kencing.

Sekiranya kaedah tidak membantu, lakukan catheterization pundi kencing.

Cadangan am

Selepas pembedahan pada organ perut, pesakit berada dalam kedudukan yang berbaring pada hari-hari pertama. Tempoh di mana dia boleh keluar dari katil dan mula berjalan adalah individu yang tegas dan bergantung kepada:

 • jumlah operasi;
 • tempohnya;
 • umur pesakit;
 • keadaan umumnya;
 • kehadiran penyakit bersamaan.

Selepas operasi tidak rumit dan tidak volumetrik (hernia, aplendektomi, dan sebagainya), pesakit boleh dibangkitkan seawal 2-3 hari selepas pembedahan. Intervensi pembedahan volumetrik (untuk ulser terlewat, penyingkiran limpa yang cedera, jahitan kecederaan usus, dan lain-lain) memerlukan pemerhatian yang lebih lama untuk sekurang-kurangnya 5-6 hari - pertama, pesakit boleh dibenarkan duduk di tempat tidur, menggantung kaki, kemudian berdiri dan hanya kemudian mula mengambil langkah pertama.

Untuk mengelakkan berlakunya hernia selepas operasi, disarankan untuk memakai pembalut kepada pesakit:

 • dengan dinding perut anterior lemah (khususnya, dengan otot yang tidak terlatih, keletihan sistem otot);
 • obes;
 • pada usia;
 • mereka yang telah beroperasi untuk hernia;
 • wanita yang baru dilahirkan.

Perhatian yang betul perlu dibayar kepada kebersihan diri, prosedur air, pengudaraan kebuk. Pesakit yang dilepaskan dari tempat tidur, tetapi sukar untuk dilakukan, dibawa ke udara segar di atas kerusi roda.

Perokok sangat disyorkan untuk berhenti merokok sekurang-kurangnya dalam tempoh selepas operasi.

Dalam tempoh awal selepas operasi, sakit sengit boleh berlaku di kawasan luka pasca operasi. Mereka dihentikan (dikeluarkan) oleh anestetik. Ia tidak digalakkan untuk mentolerir kesakitan kepada pesakit - impuls kesakitan mengganggu sistem saraf pusat dan mengurasnya, yang penuh dengan masa depan (terutama pada usia tua) dengan pelbagai penyakit saraf.

Kovtonyuk Oksana Vladimirovna, pengulas perubatan, pakar bedah, doktor perunding

8,634 jumlah tontonan, 3 paparan hari ini