Jumlah satu sudu teh dalam ml, gram

Satu sudu teh digunakan secara aktif sebagai ukuran berat untuk produk cecair dan pukal dalam memasak (semasa menyediakan pelbagai hidangan), dan untuk tujuan perubatan (untuk mengukur dos ubat), oleh itu kami akan memahami secara terperinci berapa jumlah tepat satu sudu teh (dalam gram dan mililiter).

Penting: apabila menggunakan satu sudu teh sebagai ukuran kelantangan dan berat, adalah perlu untuk memahami bahawa isipadu dalam mililiter adalah kira-kira sama untuk cecair dan produk yang berbeza, tetapi kelantangan dalam gram satu sudu teh boleh berbeza-beza (bergantung pada jisim dan ketumpatan produk diukur, serta ukuran jisimnya dengan slaid dan tanpa slaid).

Jumlah satu sudu teh dalam mililiter (dalam ml)

Jumlah anggaran satu sudu teh = 5 ml (mililiter)

Apabila mengukur jumlah sudu teh dalam mililiter, penunjuk purata dipilih, kerana penyimpangan kecil adalah mungkin (terutamanya jika anda mengambil pilihan teh besar, di mana isipadu dalam ml mungkin berada dalam julat dari 3 ml hingga 7 ml).

Jumlah satu sudu teh dalam gram (dalam gram)

Jumlah anggaran satu sudu teh dalam gram = 5 g

Penting: kelantangan dalam gram dalam satu sudu teh untuk produk pukal dikira apabila produk dicurahkan ke dalam sudu tanpa slaid.

Berat ini sepadan dengan banyak cecair yang popular dalam memasak (air, susu), serta produk pukal (contohnya gula), manakala penting untuk memahami bahawa berat produk dalam satu sudu teh secara langsung bergantung kepada berat dan ketumpatannya dan boleh kurang dari 5 gram, dan banyak lagi.

Ia juga berguna untuk anda mengetahui:

Kesimpulannya, dapat diketahui bahawa mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh (jumlah sudu teh dalam ml), dan berapa banyak gram dalam satu sudu teh (jumlah sudu teh dalam gram), akan membantu memudahkan pengukuran jisim makanan dan banyak cecair di dapur semasa penyediaan dan akan digunakan secara aktif dalam kehidupan seharian.

Jumlah sudu teh dalam gram

LANGKAH-LANGKAH VOLUME
1 sudu teh = 5 ml
1 sudu pencuci mulut = 2 sudu teh = 10 ml
1 sudu besar = 3 sudu teh = 15 ml
kaca faceted = 200 ml
200 ml = 16 sudu besar = 20 sudu pencuci mulut = 40 sudu teh.

Meja yang membantu anda mengatasi pengiraan semula jumlah dan berat produk untuk resipi yang berbeza.
Untuk kemudahan, beberapa nombor dibundarkan (bukan oleh saya, tetapi oleh pakar, dan oleh itu nombor-nombor ini boleh dipercayai).

1 sudu kecil. = 5 g atau 5 ml
3 sudu kecil. = 1 sudu besar. l
1 sudu besar. l = 15 g atau 15 ml
4 sudu besar. l = 1/4 cawan atau 60 ml (kira-kira)
16 Art. l = 1 kaca
1 cawan tepung putih = 140 g
1 cawan tepung keseluruhangrain = 155 g
1 cawan gula = 200 g (kira-kira)
1 gelas gula perang + 250 g
1 cawan gula tepung = 150 g
1 cawan mentega atau marjerin = 240 g
1 cawan kacang = 120 g
1 cawan coklat parut = 120 g
1 gelas keju parut = 120 g
1 beg yis kering = 1 sudu besar. l (tanpa slaid) = 20 g = 2 3/4 sudu teh.
20 g ragi segar = 2 beg kering = 4 sudu besar. l ragi "Shimrit"
50 g ragi segar = 2 sachet kering + 1 1/2 sudu teh. kering = 1 sachet yis Shimrit
* * *
Kira-kira 1/3 cawan jus diperolehi daripada 1 limau sederhana.
Dari 1 jingga purata kira-kira 1/2 jus jus ternyata
Serai paya 1 lemon = kira-kira 1 sudu besar. l
Serai paya 1 oren = 2-3 sudu besar. l
1 kepala bawang cincang = kira-kira 1/2 cawan = 120 g
2 sudu besar. l susu kering (30 g) + 1 gelas air = 1 gelas susu
1 sudu besar. l madu = 15 g atau 15 ml
1 cawan madu = 250 g
1/4 cawan molasses (molasse) = 50 ml
1 cawan krim masam = 250 ml
Pada 1 gelas tepung - 1 sudu kecil. serbuk penaik (kecuali dinyatakan sebaliknya dalam resipi)

AUTHOR ilara, Sumber kuking.net

Berapa gram air, garam, gula atau bijirin sesuai dengan satu sudu teh atau sudu - bagaimana untuk mengukur berat makanan yang diingini

1 sudu teh (diisi dengan "tiada slaid" / "c slaid") mengandungi:

air - 5 / - g (gram)
susu - 5 / - g
minyak sayuran - 5 / - g
gula - 5/7 g
garam - 7/10 g
tepung - 4/5 g
beras - 5/8 g
herba perubatan - 2/3 g (berat herba kering)

1 sudu, diisi "tanpa atas" / "dengan atas", mengandungi (beratnya dalam gram, untuk sudu penuh dengan panjang sudu 7 sentimeter dan lebar - 4 sentimeter):

air - 18 / - g
susu - 20 / - g
minyak sayuran - 17 / -
gula - 20/25 g
garam - 25/30 g
tepung - 10/15 g
beras - 15/20 g
kacang tanah - 10/15 g
rumput kering - 5/10 g
rumput segar - 10/15 g

Kapasiti untuk sudu kecil (5 cm panjang):

air - 12 / - g
susu - 12 / - g
gula - 10/15 g
garam - 14/20 g
tepung - 7/12 g
beras - 12/17 g
kacang tanah - 8/12 g
rumput kering - 4/6 g
herba mentah - 8/10 g

Nota: sebagai peraturan, jika ia mengatakan "satu sudu (sudu teh)", kemungkinan besar tentang sudu penuh - "dengan slaid" 1 cawan ("sebelum risiko" / "ke tepi") mengandungi produk dalam gram:

air - 200/250 g (berat maksimum 250 gram (= 250 ml) - gelas penuh, diisi ke atas)
gula - 200/250 g
garam - 290/320 g
tepung - 140/150 g
beras - 210/230 g
semolina - 200/220 g
kacang hancur - 140/150 g

1 cawan ("dengan slaid") mengandungi:

11 sudu besar bijirin
10 sudu besar gula atau garam 1 gram air = 1 mililiter air = 1 sentimeter padu air, mengikut beratnya (iaitu, mempunyai dua puluh jarum suntikan standard dengan air biasa, anda boleh mendapatkan berat rujukan dari 1 hingga 20 gram dengan ketepatan pecahan gram, dan juga - sehingga 20 cm padu.)

1 gram air = 1 mililiter air = 1 sentimeter padu air, dengan berat (iaitu, mempunyai jarum suntikan standard dua puluh mililiter dengan air biasa, anda boleh mendapatkan berat rujukan dari 1 hingga 20 gram dengan ketepatan pecahan gram, dan juga - sehingga 20 cm padu

BEBI.LV

Masuk

18 September 2016.

Jika ada keperluan untuk mengukur dengan tepat jumlah bahan yang ditambah semasa penyediaan hidangan atau minuman, serta mengambil ramuan semasa rawatan, timbul pertanyaan - berapa gram produk dalam 1 sudu makan atau 1 sudu teh sesuai?

Satu sudu adalah alat makan dengan jumlah 18 ml. Dengan bantuan satu sudu makan, tahi lalat, sup, jem dan hidangan cecair lain dimakan. Selain itu, peralatan makan ini sering digunakan sebagai unit ukuran untuk menentukan jumlah ramuan yang diperlukan untuk memasak hidangan tertentu. Selalunya dalam resipi memasak adalah bahan-bahan dalam sudu. Juga, unit ukuran "sudu" sebagai tambahan kepada memasak digunakan dalam perubatan.


Bilangan gram atau mililiter yang dapat diminum oleh sudu bergantung kepada bahan tertentu yang diukur, iaitu, pada ketumpatan dan kepenuhan sudu, dengan atau tanpa atas. Selalunya dalam resipi, melainkan jika anda menentukan dengan tepat, bermakna sudu, dipenuhi dengan bahagian atas. Tetapi untuk kepatuhan yang lebih tepat kepada perumusan itu, kita harus tahu berapa banyak gram dalam satu sudu satu atau bahan lain diletakkan.

Resipi dan banyak sumber Internet yang bertemakan menawarkan jadual khas yang membolehkan anda menentukan berapa gram tepung, gula, garam, cuka, minyak atau bahan lain mengandungi sudu. Terima kasih kepada jadual ini, mana-mana pelayan wanita boleh dengan cepat dan mudah menterjemahkan gram ke dalam sudu (sudu teh) dan belakang. Tabel tersebut biasanya bermaksud satu sudu dengan lebar sudu 4 cm dan panjang 7 cm.

Berikut adalah produk yang paling popular yang ditunjukkan dalam resipi dalam sudu. Jadi, sudu biasa mengandungi 18 g air, 17 g minyak sayuran, 20 g susu. Dalam satu sudu dengan slaid, 25 g gula, 30 g garam, 15 g tepung, koko atau kopi diletakkan. Juga, beras sering diukur dalam sudu (20 g, jika dengan bukit, 15 - tanpa bukit), kacang tanah (dengan bukit 15 g, tanpa bukit - 10 g), rumput kering (dengan bukit 10 g, tanpa bukit - 5 g).

Dos yang disedikan dalam sudu teh atau sudu dan ubat cecair. Amalan perubatan mengambil kira bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml cecair, dan satu sudu mengandungi 15 ml cecair. Jika air digunakan sebagai pelarut ubat, tetapi mililiter boleh dengan mudah ditukar kepada gram: 5 ml cecair atau 5 g diperoleh dalam 1 sudu teh dan 15 g dalam satu sudu. Walau bagaimanapun, ketepatan pengukuran jumlah dan berat bahan ubat mungkin ragu.

Satu kajian khas dijalankan, di mana jumlah teh dan meja sudu "standard" dikaji. Para peserta kajian telah mengumpul ubat 5 liter sudu teh, selepas itu jumlahnya diukur. Selain fakta bahawa sudu yang digunakan dalam eksperimen ini berbeza dalam kapasiti mereka (jumlah teh sudu adalah antara 2.5 hingga 7.3 ml, jumlah sudu - dari 6.7 hingga 13.4 ml), jumlah yang dikumpul oleh yang sama 5 ml dengan sudu, tetapi peserta yang berlainan - dari 3.9 hingga 4.9 ml.

Di bawah ini anda boleh berkenalan dengan dos produk popular dalam gram, yang diletakkan dalam sudu. Ciri-ciri ini akan membantu anda dengan lebih tepat mengira dos bahan-bahan yang terdapat dalam resipi memasak.

Sekarang anda tahu berapa banyak gram dalam satu sudu yang boleh diambil dengan atau tanpa slaid, bergantung kepada apa bahan yang anda gunakan untuk membuat sebarang hidangan atau minuman.

Jadual perbandingan ukuran dan berat produk dalam susunan abjad:

♦ VIDEO. LANGKAH MENGGUNAKAN RAMBUT UNTUK BEGINNER:

Berapa banyak gram dan mililiter dalam kantin dan sudu - jadual jumlah dan berat data

Mengukur bahan dengan cara yang diperbaiki

Beberapa orang di dapur mempunyai alat ukur seperti skala, terutamanya apabila ia sangat diperlukan. Ramai yang biasa menggunakan kaedah pengukuran yang paling popular - "oleh mata". Jadi lebih selamat dan wang untuk membeli skala dapur khas dan mengukur peranti - secawan dan satu set sudu - tidak perlu.

Tetapi bagaimana jika anda perlu menyediakan hidangan baru, dan anda tidak tahu berapa banyak yang anda perlukan untuk menambah pelbagai ramuan yang diperlukan untuk mata anda? Lagipun, perkadaran mesti dipatuhi secepat mungkin.

Terdapat banyak kaedah yang dapat membantu dalam mengukur jisim dan jumlah produk - pukal, cecair - agak tepat dengan tahap kesilapan minimum.

Untuk masa yang sangat lama, alat meja mula digunakan: sudu, kaca dan sensasi peribadi: sekerap, zhmenya. Dari masa ke masa, jadual khas dibuat dengan data ukuran dan berat untuk kaedah penentuan yang berbeza. Lagipun, pengukuran produk kutleri adalah satu kaedah yang sangat popular dan mudah digunakan oleh semua ibu rumah tangga di dunia, dan tidak mungkin kehilangan kaitannya selepas bertahun-tahun.

Semua gadis perempuan mengajar ini di rumah di dapur ketika mereka masak bersama. Ia berlaku dengan sendirinya, tidak bertujuan. Lagipun, kanak-kanak menyalin kelakuan kita dan mengamalkan tabiat - dalam kes ini, berguna untuk dewasa masa depan.

Petua untuk mengukur jisim sudu, secubit, kaca boleh didapati di buku masak atau dicetak dengan mudah dari laman web kami untuk sentiasa ada. Sebagai pilihan: sambungkan magnet ke peti sejuk agar tidak bercampur atau tangan anda kotor ketika memasak dan dapat mengintip.

Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan jadual: terdapat nama produk, tetapi berat ditunjukkan bertentangan.

Jumlah dan ukuran berat dalam satu sudu

Adakah anda tahu berapa gram gula dalam satu sudu? Sekitar 20. Dan dengan slaid? Hampir 25.
Berapa banyak gram air dalam satu sudu? 18. Jus air yang mengandungi - 10-12.
Memfokuskan pada angka-angka ini, anda boleh menghitung jumlah perisa, bijirin dan sebagainya dengan tepat dengan tepat untuk mengekalkan proporsi dan mendapatkan hidangan yang sangat lazat.

Pelbagai elemen dan peranti pengukur boleh membantu mengukur:

 • Sudu teh
 • Pencuci mulut
 • Kaca faceted.
 • Takrifkan pinch + pada mata.

Apabila mengukur dengan cara ini, patut mempertimbangkan beberapa nuansa:

 • Gelas itu mesti menggunakan jumlah 250 ml.
 • Produk cecair tuangkan ke pinggir peranti. Sebagai contoh, jika kaca digunakan, maka sebelum rim.
 • Longgar - anda boleh mendail dengan slaid, tetapi mengambil kira ralat itu, kerana dalam jadual pengukuran diberikan, dengan memperhatikan pengisian peranti tersebut ke tepi.
 • Anda tidak perlu mengganggu, jika tidak, risiko anda mendapat berat dan volum yang tidak tepat dengan tahap kesilapan yang sangat besar.
 • Bijirin mesti diukur dalam bentuk kering. Jika memasak memerlukan rebus, maka mengambil berat bahawa berat badan akan meningkat.

Jadual untuk sudu

Perkakas dapur yang terkenal untuk makan satu sudu adalah di setiap rumah! Dan tidak juga satu salinan. Ia boleh digunakan bukan sahaja untuk makanan sebagai kaedah bergerak ke mulut tuan rumah, tetapi juga sebagai cara mengukur bahan.

Berapa banyak gram (ml) diletakkan dalam satu sudu berbeza dengan jenis produk.

Jadual berikut akan membantu anda dalam menentukan jisim. Kami menasihati anda untuk mencetak dan meletakkan di tempat yang sesuai untuk digunakan semasa memasak.

Berapa gram setiap sudu teh: jadual produk

Setiap pelayan wanita, cuba menggunakan resipi, dihadapi dengan hakikat bahawa dos produk ditunjukkan dalam gram. Anda perlu mengetahui jumlah garam, soda, gula, kayu manis atau bahan lain dalam satu gelas, sudu teh atau sudu, dengan atau tanpa slaid. Berat bergantung kepada jenis produk tertentu dan berbeza-beza dengan ketara.

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh

Proporsi salah dapat mengubah rasa hidangan menjadi lebih teruk, jadi persoalan tentang jumlah produk selalu relevan. Bahan-bahan seperti garam, perasa, soda atau serbuk penaik dalam kuantiti yang terlalu besar boleh membuat makanan tidak sesuai untuk digunakan. Skala khas, yang boleh menentukan jumlah sudu teh dalam gram atau mengukur cawan tidak di dapur. Di samping itu, banyak resipi mengandungi arahan dengan senarai bahan dalam gram, kerana ini adalah ukuran standard.

Ketahui bilangan bahan yang berbeza dari jadual:

Berapa banyak gram dalam satu sudu teh

Serbuk gelatin

Kopi bawah tanah

Berapa banyak garam dalam satu sudu teh

Produk ini lebih kerap digunakan dalam masakan. Jangan keterlaluan dengan garam sangat penting: lebihannya menyebabkan hidangan menjadi rosak. Jadual di atas menunjukkan bahawa garam dalam satu sudu teh adalah 7 gram. Jika anda menimbang jumlah dengan slaid, anda mendapat 10 gram. Garam halus "Tambahan" lebih ringan daripada garam besar, jadi satu sudu akan tahan sehingga 8 g (dengan slaid). Adalah sangat penting untuk mengambil kira ini apabila anda akan memasak sesuatu, kerana tanpa pengawet yang paling mudah, anda hanya boleh membuat jem atau jem.

Sahara

Satu lagi komponen popular pelbagai hidangan adalah gula pasir. Perlu diperhatikan bahawa ia digunakan bukan sahaja untuk minuman dan pencuci mulut, tetapi juga hidangan sampingan yang luar biasa, ikan, daging, sos, porridges susu. Gula dalam satu sudu teh dalam gram hanya 5 gram, jika diambil tanpa slaid, dan 7 gram, jika kita menimbang jumlahnya dengan slaid. Adalah penting bahawa bahan ini digunakan dalam kesederhanaan, supaya hidangan itu tidak cloying atau, sebaliknya, hambar.

Produk yang menakjubkan dari pewarna lebah terkenal bukan sahaja untuk rasa yang sangat baik, tetapi juga untuk sifat-sifatnya yang bermanfaat. Agar tidak merosakkan pencuci mulut madu, sos, minuman, atau perapan, penting untuk mengetahui perkadaran bahan ini. Madu dalam satu sudu diletakkan 9 g, dengan syarat ia segar dan cair. Peratusan produk yang terhablur akan berbeza: anda perlu menyesuaikan resipi. Anda boleh mengetahui berapa banyak gram dalam satu sudu teh produk dari jenis tertentu, dari meja khas, tetapi lebih baik untuk menimbang manis manis.

Yis kering

Anda jarang dapat bertemu dengan seorang pelayan wanita yang tidak akan memanjakan keluarganya dengan pastri. Rahsia kek lazat adalah adonan yang betul, yang mengandungi yis. Kebanyakan wanita moden menggunakan versi cepat produk ini - serbuk kering. Ragi dalam satu sudu teh mengandungi 3-5 g, jika kita menimbangnya pada skala khas. Amaun tertentu bergantung kepada sama ada atau tidak bahan diukur dengan slaid.

Asid sitrik

Ramai yang tidak tahu berapa banyak bahan ini digunakan. Asid sitrik ditambah kepada pencuci mulut, minuman, mousses, acar untuk daging, sos, sup. Sejumlah kecil memberikan rasa asli segar ke hidangan, tetapi jika anda menambah terlalu banyak bahan ini, anda boleh merosakkan semuanya secara kekal. Adalah penting untuk mengingati proporsi dan mematuhi dengan ketat: asid sitrik dalam satu sudu teh boleh memegang 5 g. Jumlah yang diperlukan bahan ini adalah rahsia pemeliharaan dan penyediaan hidangan lazat.

Untuk membuat minuman kegemaran anda aromatik dan lazat, anda perlu mengetahui jumlah sebenar kopi. Kira ia untuk tanah larut dan semulajadi. Berat satu sudu teh bahan tergantung pada jenis produk. Kopi semulajadi dalam satu sudu teh dalam gram adalah 8. Menurut resipi profesional, sukar untuk menyediakan minuman tanpa perkadaran yang tepat, jadi anda perlu mengingatnya. Jika kita menimbang kopi segera dari jumlah yang sama, anda tidak mendapat lebih daripada 6 gram, kerana ia lebih ringan daripada kopi tanah.

Berapa banyak gram dalam sudu: satu jadual ukuran berat badan

Berapa banyak gram dalam sudu? Mari lihat.

Anda mahu memasak sesuatu dan telah menemui resipi di Internet. Tetapi kemudian ada kesukaran dengan hakikat bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini bukan masalah, jika anda tahu berapa banyak gram di ruang makan, teh dan pencuci mulut sudu.

Paling penting, sudu lebih mudah dan lebih mudah digunakan daripada berat. Sering kali, orang mengesyaki berapa gram dalam satu sudu gula, tepung, dan yis kering. Dalam artikel ini, anda akan mendapat jawapan penuh untuk soalan anda.

 • sudu, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
 • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
 • sudu - 15 ml cecair - 15 gram.

Berapa gram dalam meja sudu

Langkah-langkah produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu banyak garam, dan juga tidak mengagihkannya. Biasanya pengarang resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi dengan sudu tanpa slaid digunakan, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat dalam jadual kami ditunjukkan dalam sudu konvensional dengan slaid dan tanpa slaid.

Berapa gram setiap meja sudu

Jika kita bercakap tentang produk pukal, yang terkandung dalam satu sudu, itu bermakna mereka dikumpulkan pada tahap yang sama dengan rim sudu. Dalam sesetengah kes, slaid kecil disediakan. Jika anda ingin mengetahui berapa gram dalam sudu produk tertentu, maka rujuk jadual.

Jumlah satu sudu, jumlah sudu teh dan sudu pada umumnya

Lama dahulu, orang melihat bahawa tangan mereka tidak selesa, dan terutama makanan cecair. Melihat sekelilingnya, orang menyedari bahawa untuk kemudahan menyerap makanan, ada kemungkinan untuk menyesuaikan objek alam sekitar, seperti kerang. Inilah cara prototaip sudu yang terkenal. Mungkin sudu yang pertama kali dibuat khas adalah tanah liat, kerana tanah liatnya meluas, dan walaupun ia adalah bahan yang rapuh, ia cukup sesuai untuk membuat alat makan yang mudah.

Apa yang mereka jadi

Makan, teh, pencuci mulut...

Spoon - item pelbagai fungsi. Mereka digunakan dalam perkhidmatan gereja untuk mengambil sakramen, pemuzik menyesuaikan diri mereka sebagai alat perkusi, tertanya-tanya pada sudu, ahli farmasi mengedarkan ubat-ubatan dengan mereka, penyusun gula, menetapkan resipi, menunjukkan jumlah bahan yang diperlukan untuk memasak bersama dengan langkah-langkah berat badan. Terdapat keperluan entah bagaimana menyatukan jumlah satu sudu. Selain itu, ia tidak lagi sama rata - sup dan ais krim tidak selesa untuk makan dengan sudu yang sama saiznya. Muncul fesyen untuk kopi, teh dan coklat panas dibawa untuk hidup satu sudu teh. Pada tahun 1760, satu sudu jenis moden muncul - ellipsoid, menyempitkan pada satu hujung dan lebih luas di cengkaman. Pada masa yang sama, pemisahan sudu berlaku, yang kemudian menjadi lebih rumit. Sekarang kira-kira 14 jenis mereka dikenali - bar, meja, teh, ketam, kaviar, untuk buah zaitun, untuk absinthe, Cina, cenderamata... Tetapi jenis utama ialah makan, teh dan pencuci mulut.

Jumlah satu sudu adalah kira-kira 20 ml cecair atau 15 gram bahan pukal, jika sudu dituangkan "dengan slaid", dan 10 gram - jika tanpa ia. Jumlah satu sudu teh adalah 5-7 gram. Berapa banyak teh sudu teh? Ia bergantung kepada apa sebenarnya yang anda tuangkan di sana - susu mengandungi hanya 5 ml, tetapi pasta tomato atau krim masam lemak adalah semua 10. Sudu pencuci mulut menduduki kedudukan perantaraan antara teh dan ruang makan. Jika jumlah sudu makan adalah 20 ml, maka pencuci mulut adalah kira-kira 12.

Sendok sudu teh: berapa gram berat dalam satu sudu teh, satu jadual berat produk kering dan cecair

Untuk mana-mana suri rumah apabila menyediakan hidangan baru mengikut resipi yang tidak dikenali, ia menjadi masalah sebenar jika tidak ada skala dapur (dapur) di tangan. Terutamanya apabila dos bahan-bahan ditunjukkan dalam gram.

Oleh itu, hari ini kita akan melihat berapa banyak baking soda, garam, kayu manis, gula pasir dan banyak produk lain dalam sudu teh yang sama dengan atau tanpa slaid. Kerana berat bahan tertentu bergantung pada jenisnya, konsistensi, dan boleh agak berbeza.

Selanjutnya, dalam penerbitan lanjut anda akan mempelajari berapa banyak bahan yang sesuai dalam satu sudu dan dalam satu gelas.

Berapa banyak mg dalam 1 sudu teh?

Sudah jelas bahawa jika anda tidak menyimpan perkadaran semasa memasak hidangan, ia boleh mengubah rasa lebih buruk. Malah membuat makanan tidak sesuai untuk kegunaan selanjutnya, terutamanya apabila ia berkaitan dengan garam, perasa, soda dan serbuk penaik.

Persoalan dengan betul menambah jumlah produk yang betul adalah relevan! Dan jika tidak ada skala khas di dapur untuk menentukan jumlah sudu teh dalam gram, tidak ada cawan ukur? Apa yang perlu dilakukan apabila banyak resipi menggunakan ukuran standard dan mengandungi arahan dengan senarai bahan makanan dalam gram?

Ada cara! Anda boleh dengan cepat mengetahui dengan tepat jumlah bahan yang berlainan daripada jadual berikut:

Mungkin, garam meja adalah salah satu produk yang sering digunakan dalam masakan, jadi sangat penting untuk mengetahui berapa banyak garam dalam satu sudu sehingga tidak merosakkan hidangan.

Lihat jadual di atas menunjukkan berapa banyak gram yang sesuai. Tetapi perlu diingat bahawa ini adalah dengan slaid:

 1. Garam "Ekstra" adalah lebih kecil dan lebih ringan daripada alat memasak besar, jadi sehingga 8 g (dengan slaid) akan sesuai dalam satu sudu.
 2. Kristal garam besar seberat lebih - kira-kira 10 gram.

Pertimbangkan ini, tanpa garam, anda boleh memasak jem atau jem.

Gula

Di tempat kedua dalam populariti komponen, anda boleh meletakkan gula. Dan ia digunakan secara meluas: penyediaan minuman, pencuci mulut, serta hidangan sampingan yang luar biasa dari daging, ikan, sos dan porridges susu.

Adalah penting untuk memahami berapa banyak gula dalam satu sudu teh, jika anda mengambil:

 • tanpa slaid - 5 g;
 • dengan slaid - 7 gr.

Semua baik dalam kesederhanaan! Jika semua perkadaran dipenuhi, hidangan itu tidak akan sama ada basi atau cloying.

Madu lebah semulajadi adalah produk pembiakan lebah dengan banyak sifat bermanfaat. Menambah bahagian ramuan yang betul, agar tidak merosakkan sos, minuman, pencuci mulut atau perapan, memerlukan tukang masak untuk mengetahui berapa banyak gram madu satu sendok teh boleh ditahan!

Ingat, satu sendok teh madu cair segar diletakkan kira-kira 9 g. Jika ia mula mengkristal, 10 atau lebih gram. Kemudian beri sedikit dari slaid dari sudu, laraskan resipi.

Sudah tentu, madu bunga adalah jenis yang berbeza. Saya akan mengatakan terlebih dahulu bahawa kelainan madu yang berat menimbang beberapa jenis yang lebih ringan. Tetapi, saya percaya bahawa ini tidak kritikal. Hanya tahu bahawa apabila madu cukup cair, ia lebih baik didistribusikan dalam sudu mengikut tepinya. Rasa manis semulajadi akan menjadi sekeping.

Yis kering

Kebanyakan suri rumah menyiapkan pastri dan menggembirakan isi rumah mereka. Rahsia utama untuk membuat kek lazat dan pai adalah adunan yang betul-betul dimasak dengan yis.

Sudah tentu, versi produk terpantas yang digunakan adalah serbuk kering. Saya tertanya-tanya berapa gram yis kering dalam satu sudu teh?

Ia adalah jenis yis kering yang mengandungi 3 hingga 5 gram. Selain itu, jika tidak terdapat sisik khas, maka tiga gram yis dalam sudu tanpa slaid dan lima gram - dengan slaid!

Asid sitrik

Malah, lemon sangat luas digunakan. Ia ditambah ke pelbagai mousses, minuman, pencuci mulut, sos, jus marinades untuk daging dan sup. Walaupun jumlah yang sangat kecil itu memberikan rasa segar yang menyegarkan ke dalam hidangan. Walau bagaimanapun, jika anda ketinggalan, makanan akan dimakan! Jadi berapa banyak asid sitrik dalam 1 sudu teh boleh?

Ketat memerhatikan sebegini: 5 g ditempatkan dalam satu sudu teh asid sitrik. Ini adalah rahsia untuk menyediakan hidangan lazat dan pemeliharaan yang berjaya.

Minuman kopi, wangi dan lazat, boleh seperti ketika bersiap-siap, apabila anda tahu berapa banyak gram dan berapa banyak kopi yang perlu anda tambah.

Kopi adalah tanah larut atau semulajadi. Berat dalam satu sudu akan bergantung kepada jenis produk ini. Dalam satu sudu teh diletakkan 8 g kopi semulajadi.

Sangat sukar untuk menyediakan resipi profesional seperti ini tanpa perkadaran yang tepat.

Menimbang kopi segera dalam jumlah yang sama, anda akan mendapati bahawa ia lebih ringan daripada kopi tanah dan beratnya adalah 6 gram setiap sudu teh.

Tanpa soda, memasak penkek, pancake dan pai sangat bermasalah. Selain itu, baking soda dengan penambahan setitik cuka dapat menggantikan serbuk penaik industri sepenuhnya. Doh naik, ia menjadi lebih sejuk dan lembut.

Soda juga terlibat dalam penyediaan remedi rumah.

Apabila dos soda yang diambil melebihi, hidangan merosakkan rasa atau ubat tidak boleh disediakan. Oleh itu, anda perlu tahu berapa gram soda diletakkan dalam satu sudu teh:

 • tanpa bukit - 7 g;
 • dengan slaid - kira-kira 12 gram.

Minyak itu

Anda tahu bahawa minyak datang dalam pelbagai jenis: bunga matahari, zaitun, jagung dan lain-lain. Setiap jenis minyak mempunyai ciri dan komposisi tersendiri.

Minyak digunakan secara meluas dalam penyediaan kursus pertama, daging, penaik, pencuci mulut. Ia tidak dianjurkan untuk menambahnya dengan norma, jika tidak, hidangan keluar mungkin tidak berguna, terlalu berani, atau sebaliknya.

Berapa banyak gram minyak dalam satu sudu, tentu saja, bergantung kepada jenis dan kepelbagaian, tetapi puratanya ialah 6 g.

Krim masam

Krim masam, salah satu produk susu yang paling popular! Dengannya, pancake dihidangkan di atas meja, borsch itu "berkecai", ditambah kepada sos dan krim berciri.

Dalam satu sudu teh diletakkan 9 g krim masam (dengan komposisi 30% kandungan lemak).

Sudah tentu, untuk menebak berat pengganti produk semulajadi dan banyak krim masam tidak mudah. Peratusan di atas adalah benar ketika membeli krim masam yang enak.

Tepung digunakan bukan sahaja dalam pengeluaran penaik, tetapi juga digunakan dalam penyediaan krim untuk kek, sos, kek dan hidangan daging dan ikan. Kebanyakan jenis tepung - gandum, soba, jagung mempunyai berat badan yang sama.

Adalah penting untuk mengetahui berapa gram tepung dalam satu sudu teh:

 • dengan slaid - 5 g;
 • tanpa bukit - 4

Kepada doh tidak berfungsi terlalu tebal, tahu bagaimana memilih perkadarannya.

Berat dalam sudu teh: Jadual ukuran produk dalam gram

Tonton video yang berguna di saluran "Keluarga Mesra" tentang berapa banyak tepung, gula, garam dalam gelas, di dalam bilik makan dan satu sudu teh.

LiveInternetLiveInternet

-Tajuk

 • video (18)
 • di bawah mood! (2)
 • untuk Diary (33)
 • majalah (2)
 • Idea Rumah (11)
 • Idea Percutian (6)
 • Oleh Paskah! (5)
 • imej dan gambar (7)
 • Menarik (7)
 • Bunga dalaman (14)
 • komputer (32)
 • Kecantikan dan Kesihatan (21)
 • Masakan (36)
 • Minuman (2)
 • Pancakes (2)
 • Billet (5)
 • Makanan ringan (2)
 • Jadual Paskah (5)
 • Salad (5)
 • Kek, muffin, biskut (7)
 • jiwa lagu (11)
 • Dunia Seni (15)
 • Galeri Seni (13)
 • Fesyen (7)
 • Senarai Pilihan Saya (2)
 • Perlu Tip (11)
 • KAD untuk semua majlis (5)
 • Paskah! (1)
 • Psikologi dan Psikoterapi (16)
 • Kerajinan (138)
 • manik (11)
 • Blekvork (2)
 • Sulaman (62)
 • Merajut (14)
 • Decoupage (6)
 • dari Paper (9)
 • MK (5)
 • Patchwork (2)
 • Temari (2)
 • tilde dan anak patung (10)
 • Stensil dan Kaca berwarna (7)
 • Taman taman dan sayuran (7)
 • puisi (57)
 • Andrei Dementiev (2)
 • Edward Asadov (4)
 • Ujian, horoskop, nasib (45)
 • filem (4)
 • kilat (3)
 • Petikan (11)
 • . dari filem (3)
 • Humor (6)

-Tags

-Permohonan

 • Saya seorang Plugin jurugambar untuk menghantar foto dalam buku harian pengguna. Keperluan sistem minimum: Internet Explorer 6, Fire Fox 1.5, Opera 9.5, Safari 3.1.1 dengan JavaScript diaktifkan. Mungkin ia akan berfungsi
 • Program TV Program TV mudah untuk minggu ini, disediakan oleh Panduan TV Akado.
 • PoskadRegenerasi katalog poskad untuk semua majlis
 • Butang penilaian "Yandex Blogs" Menambah butang rating Yandex ke profil anda. Plus, akan ada carta perubahan penarafan untuk bulan itu.
 • Selalu tidak ada dialog di tangan ^ _ ^ Memungkinkan anda memasukkan panel dengan kod Html sewenang-wenang ke dalam profil anda. Anda boleh meletakkan spanduk, kaunter, dan sebagainya.

-Pautan

-Muzik

-Langgan melalui e-mel

-Rakan-rakan

-Pembaca tetap

-Komuniti

-Statistik

Berapa banyak Gram dalam kantin atau sudu teh?

Berapa banyak Gram dalam kantin atau sudu teh?

Jadual Gram Produk

Jika ada keperluan untuk mengukur dengan tepat jumlah bahan yang ditambah semasa penyediaan hidangan atau minuman, serta mengambil ramuan semasa rawatan, timbul pertanyaan, berapa gram produk di dalam bilik makan atau teh sudu?


Satu sudu adalah alat makan dengan jumlah 18 ml. Dengan bantuan satu sudu makan, tahi lalat, sup, jem dan hidangan cecair lain dimakan. Di samping itu, satu sudu sering digunakan sebagai unit ukuran untuk menentukan jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan tertentu. Selalunya, resipi menunjukkan bahan-bahan dalam sudu. Juga, unit ukuran "sudu" sebagai tambahan kepada memasak digunakan dalam perubatan.

Bilangan gram satu sudu boleh menampung bergantung kepada bahan tertentu yang harus diukur, yakni, pada kepadatan dan kenyang sudu, dengan atau tanpa atas. Seringkali dalam resipi, melainkan jika anda menentukan dengan tepat, merujuk kepada satu sudu yang dipenuhi dengan bahagian atas. Tetapi untuk kepatuhan yang lebih tepat kepada perumusan itu, kita harus tahu berapa banyak gram dalam satu sudu satu atau bahan lain diletakkan.

Cookbook dan banyak sumber Internet yang bertemakan menawarkan jadual khas yang membolehkan anda menentukan berapa banyak gram bahan yang boleh dimakan sudu. Terima kasih kepada jadual ini, mana-mana pelayan wanita boleh dengan cepat dan mudah menterjemahkan gram ke dalam sudu dan belakang. Tabel tersebut biasanya bermaksud satu sudu dengan lebar sudu 4 cm dan panjang 7 cm.

Berikut adalah produk yang paling popular yang ditunjukkan dalam resipi dalam sudu. Jadi, sudu biasa mengandungi 18 g air, 17 g minyak sayuran, 20 g susu. Dalam satu sudu dengan slaid, 25 g gula, 30 g garam, 15 g tepung, koko atau kopi diletakkan. Juga, beras sering diukur dalam sudu (20 g, jika dengan bukit, 15 - tanpa bukit), kacang tanah (dengan bukit 15 g, tanpa bukit - 10 g), rumput kering (dengan bukit 10 g, tanpa bukit - 5 g).

Dos dalam sudu atau sudu dan bahan ubat cair adalah biasa. Amalan perubatan mengambil kira bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml cecair, dan satu sudu mengandungi 15 ml cecair. Jika air digunakan sebagai pelarut ubat, tetapi mililiter boleh dengan mudah ditukar kepada gram: 5 ml cecair atau 5 g diperoleh dalam 1 sudu teh dan 15 g dalam satu sudu. Walau bagaimanapun, ketepatan pengukuran jumlah dan berat bahan ubat mungkin ragu.

Satu kajian khas dijalankan, di mana jumlah teh dan meja sudu "standard" dikaji. Para peserta kajian telah mengumpul ubat 5 liter sudu teh, selepas itu jumlahnya diukur. Selain fakta bahawa sudu teh dan sudu yang digunakan dalam eksperimen ini berbeza dengan kapasiti mereka (jumlah sudu teh berkisar antara 2.5 hingga 7.3 ml, jumlah sudu makan bervariasi dari 6.7 hingga 13.4 ml), jumlah yang dikumpulkan satu dan 5 ml sudu yang sama, tetapi peserta yang berlainan - dari 3.9 hingga 4.9 ml.

Di bawah ini anda boleh berkenalan dengan dos produk tertentu dalam gram, yang diletakkan dalam satu sudu. Ciri-ciri ini akan membantu anda dengan lebih tepat mengira dos bahan-bahan yang terdapat dalam resipi memasak.

Sekarang anda tahu berapa banyak gram dalam satu sudu yang boleh diambil dengan atau tanpa slaid, bergantung kepada bahan-bahan yang anda gunakan untuk menyediakan hidangan tertentu.

Berapa banyak gram di ruang makan, satu sudu teh penuh dengan kaca. Jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal.

Kategori yang boleh dikaitkan dengan memasak? Seseorang akan mengatakan bahawa sains akan sebahagiannya betul, dan seseorang akan benar tentang seni.

Memasak berjaya menggabungkan dua kategori ini.

Melihat karya-karya yang indah, yang disediakan oleh tukang masak dan profesional di rumah, harus diperhatikan bahawa mereka estetika cantik dan enak. Dalam kes ini, masakan boleh dianggap sebagai seni.

Walau bagaimanapun, karya-karya tersebut tidak dapat diperolehi tanpa menghormati ketepatan dalam memasak, ini juga terpakai kepada algoritma memasak, dan berat bahan-bahan itu sendiri. Jika anda melihat dari sisi ini - maka memasak adalah tanpa keraguan sains dan sebahagian sains yang tepat.

Kadang-kadang walaupun sedikit penyelewengan dari berat ramuan yang dinyatakan dalam resipi boleh menjejaskan rasa hidangan.

Sudah tentu, profesional mempunyai semua peralatan (dan skala, termasuk) untuk menjaga ketepatan berat badan, dan apa yang sepatutnya mereka lakukan, dan juga suri rumah mudah yang hanya mempunyai sudu, kacamata dan tin di tangan.

Sudah tentu, kini anda boleh dengan mudah membeli banyak peranti pengukur - gelas lulus, mengukur sudu.

Dan bagaimana pula dengan orang-orang yang tidak mempunyai alat pengukur yang sihat atau sudu?

Perkara utama bukanlah untuk kecewa, segala-galanya boleh diukur dengan tepat, dibuang dan dituangkan dengan bantuan sendok makan biasa dan sudu teh, gelas potong atau 0.5 liter boleh, yang selalu di dapur dan setiap pelayan rumah!

Perkara utama dalam proses memasak bukan kehadiran mana-mana aksesori super, tetapi hasrat untuk memasak yang lazat dan cantik!

Jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal

Berikut adalah jadual untuk mengukur berat dan jumlah produk cecair dan pukal. Gram dan liter ditukar kepada gelas, sudu dan sudu.

Kadang-kadang resipi perlu mengambil sejenis sayur-sayuran atau buah-buahan, tetapi tidak selalu mungkin untuk mengetahui beratnya dengan tepat. Terdapat berat badan yang umum (kira-kira nilai) buah atau buah purata. Data-data ini ditunjukkan dalam jadual berikut.

Jadual-jadual ini berguna untuk mengambil seberapa banyak produk yang diperlukan oleh preskripsi.

Berikut adalah beberapa jadual yang lebih berguna untuk menjadikannya lebih mudah untuk menambah jumlah bahan yang sesuai untuk hidangan dan mengetahui berapa banyak produk yang sesuai dengan segelas, satu sudu dan satu sudu teh. Jadual-jadual itu disusun oleh kumpulan produk, yang juga sangat mudah.

Kadang-kadang perlu menggunakan sos dalam resipi. Jadual ini akan membantu menambah jumlah yang diperlukan.

Untuk penaik, pelbagai gula-gula sering digunakan - jem, jem, madu, jem. Untuk memudahkan untuk mengikuti resipi, di bawah adalah jadual berat dalam gram.

Kacang adalah bahan kerap dalam pelbagai hidangan. Dan berapa gram kacang dalam satu sudu, kaca boleh dilihat dari meja.

Dan, sudah tentu, susu, dan semua produk tenusu. Jadual ini akan menjadi pembantu yang amat diperlukan, terutama bagi mereka yang suka melakukan baking.

Semua petunjuk berat yang disenaraikan dalam jadual ditunjukkan "tanpa slaid".

Mengukur produk dengan bantuan cara improvisasi adalah perlu untuk mematuhi perkara berikut - jangan menghancurkan, tekan, jangan tampalkan. Hanya mengambil segala-galanya. Sudah tentu, ini berlaku terutamanya untuk produk pukal - tepung, gula, garam, bijirin, rempah.

Semua peranti dimensi mestilah, tentu saja, kering dan bersih.

Berapa banyak gram dalam satu sudu (dengan slaid, tanpa slaid)

Resipi sering menunjukkan bilangan bahan dalam gram. Ia tidak perlu mempunyai skala di dapur untuk mengukur jumlah produk yang betul. Setiap orang mempunyai sudu yang berbeza, selalunya ia adalah meja dan teh.

Sudah tentu, jumlah sudu juga boleh berbeza, tetapi 1-2 gram ke atas atau ke bawah tidak akan menjadi kritikal untuk rasa hidangan anda.

Dan gula, garam, rempah selalu disyorkan untuk ditambah dengan rasa,

Lagipun, setiap orang mempunyai pilihan cita rasa sendiri - seseorang suka lebih manis, seseorang yang berpengalaman.

Anda boleh membeli satu set sudu pengukur sedemikian.

Jika anda mengambil jumlah "dengan slaid", kemudian tambahkan kepada yang lain kira-kira 3-5 gram untuk berat tanpa slaid.

Berikut adalah jadual yang menunjukkan bilangan gram dalam satu sudu produk yang berbeza.

Jika resipi tidak mengatakan bahawa sudu harus dengan "slaid" atau tidak, lalai adalah sudu dengan "slaid".

Jika anda ingin mengukur sedikit cecair, maka 15 ml cecair diletakkan dalam satu sudu (pencuci mulut - 10).

Berapa banyak gram dalam satu sudu teh (dengan slaid, tanpa slaid)

Sekiranya berat badan kecil, anda boleh menggunakan sudu teh.

Anggaran berat produk dalam satu sudu teh:

Dalam varian dengan slaid, berat badan meningkat 1-3 gram. Mengetahui nombor ini, anda boleh dengan mudah menambah jumlah bahan yang tepat, jika ia ditunjukkan dalam gram dalam resipi.

Jumlah satu sudu teh adalah kira-kira 5 mililiter (pencuci mulut - 10).

Berapa banyak gram di dalam gelas

Dalam kaca biasa boleh 200 ml (g) dan 250.

Bergantung kepada jenis bahan, berat atau kelantangan mereka dalam kaca akan berbeza.

Untuk menentukan kuantiti dengan tepat, jadual berikut akan membantu anda:

Sudah tentu, kaca faceted lama sekarang sukar dicari. Tetapi terdapat banyak kontena dimensi, yang telah ditandakan (dan untuk produk yang berbeza). Dengan bantuan mereka, anda boleh mengambil jumlah produk yang tepat.

Bekas sedemikian tidak sukar untuk dibeli, mereka mudah digunakan dan mudah disimpan.

Sering kali anda telah mendengar atau membaca ungkapan "tambah pinch....." tidak peduli apa. Apa itu secubit? Ini adalah konsep yang sangat kasar, kerana kita semua berbeza dari sudut pandang fisiologi. Cubit wanita rapuh kecil tidak dapat dikendalikan dengan secubit lelaki gergasi.

Analog daripada secubit boleh dianggap sebagai ungkapan "pada ujung pisau." Biasanya perkataan "pinch" digunakan untuk menunjukkan bilangan perasa yang sangat terang, misalnya, lada cabai atau vanila. Setuju bahawa percikan lada lebih daripada secubit, anda boleh menimbulkan kemarahan dari saudara-mara anda, terutama mereka yang tidak suka hidangan pedas.

Anda boleh mencetak meja, bingkai dan gantungnya di dapur.

Sebagai contoh, seperti ini:

Dan ia akan menjadi bukan sahaja pembantu anda, tetapi juga elemen reka bentuk dapur yang indah.

Memasak bukan sains beku, tentu saja, ketika memasak, perlu mengikuti proporsi yang ditunjukkan, tetapi kesalahan 2-3 gram ke satu sisi atau yang lain tidak akan membawa kepada akibat bencana dan tidak dapat dipulihkan.

Kami berharap jadual kami akan membantu anda mencipta karya masakan yang hebat!