Tablet dan drop maltofer: arahan untuk digunakan

Dalam manual anda boleh mendapatkan maklumat bahawa kesan farmakologi ubat ini adalah penambahan kekurangan zat besi. Bentuk dadah ubat ini terdiri daripada tiga jenis - sirap, tablet dan titisan. Masalah kekurangan zat besi dapat disembuhkan dengan mengambil 100-300 mg ubat, bergantung kepada ciri-ciri individu pesakit.

Petunjuk untuk digunakan

Tanda-tanda berikut diberikan dalam arahan untuk digunakan: rawatan kekurangan zat besi laten dan anemia kekurangan zat besi, yang dinyatakan secara klinikal. Juga, tablet digunakan dengan keperluan besar untuk besi dalam kes seperti: kehamilan, tempoh penyusuan, pendermaan darah, vegetarianisme, usia lanjut, pertumbuhan intensif.

Kontra dan kesan sampingan

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah pesakit, tablet, sirap atau titisan ini mungkin dikontraindikasikan. Sebagai contoh, ia tidak sesuai untuk rawatan apabila badan itu terlalu berat dengan besi. Menurut doktor, anda tidak boleh menggunakan Maltofer untuk pelanggaran dalam penggunaan besi dan anemia, yang tidak dikaitkan dengan jumlah kekurangan besi. Arahan untuk penggunaan tablet, sirap dan titisan Maltofer menunjukkan bahawa ia tidak boleh diambil untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan orang yang hipersensitif kepada besi hidroksida.

Kesan sampingan termasuk cirit-birit, loya, perubahan warna kotoran. Kurang sembelit, muntah-muntah, serta sakit kepala, ruam dan gatal-gatal.

Komposisi

Kedua-duanya dalam tablet, dan dalam sirap, dan dalam tetes, bahan aktif adalah besi (III) polimerofat hidroksida. Pengeksport bergantung pada bentuk mungkin berbeza-beza. Contohnya, dalam tablet seperti dextrate, macrogol 6000, serbuk koko, vanillin.

Arahan untuk menggunakan Maltofer

Tablet maltofer digunakan untuk merawat anemia kekurangan zat besi. Ubat ini ditetapkan dalam jumlah satu hingga tiga tablet - iaitu 100-300 mg sehari. Keterangan tepat mengenai arahan untuk digunakan hendaklah diberikan oleh doktor. Ini benar terutama untuk wanita hamil.

Maltofer menjatuhkan arahan untuk digunakan untuk kanak-kanak

Jatuh dalam dos yang dibenarkan boleh digunakan walaupun untuk bayi. Sebagai contoh, menurut doktor, sehingga kanak-kanak berusia satu tahun dengan masalah kekurangan zat besi perlu menggunakan titisan ini dalam jumlah 6-20. Dengan usia kanak-kanak yang sakit, jumlah penurunan ini untuk pentadbiran oral meningkat: dari 1 hingga 12 tahun - 10-40 titisan, lebih daripada 12 tahun - 20-120 titisan.

Ulasan

Ulasan Maltofer jatuh mengikut arahan penggunaan untuk kanak-kanak adalah kebanyakannya positif. Kedua-dua pesakit dan doktor dalam respon mereka mencatatkan keberkesanan dan keselamatan dadah. Kemungkinan kesan sampingan adalah minimum, dan hemoglobin meningkat.

Manual arahan syrup maltofer

Bagi orang dewasa dengan anemia, ia bernilai mengambil 10-30 ml sirap (kandungan besi tersembunyi dalam jumlah sedemikian ialah 100-300 mg). Bagi kanak-kanak termuda (sehingga setahun) jumlah sirap disyorkan ialah 2.5-5 ml, untuk kanak-kanak berumur 12 tahun - 10 ml.

Petunjuk Fall Maltofer untuk digunakan

Tablet chewable bertujuan untuk pentadbiran lisan. Ia tidak perlu mengunyah, anda boleh menelan keseluruhannya. Ambil dadah harus dengan atau selepas makan. Bilangan tablet yang disyorkan setiap hari adalah satu hingga tiga.

Analog

Bagi bahan aktif, Globigen, Ferumbo dan Ferrum Lek sama dengan parameter ini. Menurut doktor, Firinzhekt adalah ubat yang sama.

Maltofer atau besi yang lebih baik yang lebih baik

Apabila perlu untuk meningkatkan kadar hemoglobin dengan cepat, maka lebih baik untuk mengendalikan ubat melalui larutan, yang bermaksud ia lebih sesuai untuk kasus-kasus seperti Ferrum Lek. Bagi kanak-kanak, yang sama adalah syrup dari pengeluar ini. Di Maltofer, tidak seperti analog, tidak ada etanol dan pemanis yang tidak selamat bagi bayi.

Maltofer atau sorbifer yang lebih baik

Di sini Maltofer menang dalam banyak aspek: lebih banyak bentuk pelepasan, ia mengandung sebatian besi trivalen dan itu adalah kompleks makromolekul. Tetapi Sorbifer diserap lebih cepat.

Ulasan

Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan, dengan penggunaan jangka panjang ubat mungkin sesuai. Pesakit praktikal tidak menolak rawatan dengan ubat ini. Juga penting adalah sekurang-kurangnya kesan sampingan dan kemungkinan menggunakan beberapa bentuk bayi.

Berapa banyak farmasi?

Harga pakej dengan 30 tablet adalah kira-kira 300 Rubel.

Lihat Versi Penuh: MALTOFER DAN FERRUM LEK

Ini adalah bahan aktif.
Tetapi untuk sebab-sebab tertentu maltofer lebih teruk ditolak oleh pesakit. Yaitu, kesan sampingan yang dinyatakan dalam arahan untuk digunakan kelihatan lebih kerap.

Secara umum, kami tidak mempunyai maltofer, hanya jika seseorang membawa bersama mereka :). Ferrum-Lek kadang-kadang kita menusuk, ya.

:) Maltofer memasuki senarai bekalan ubat keutamaan (DLO). Dan mengapa membayar wang jika anda boleh mendapatkannya secara percuma? Itulah sebabnya ia menarik, tetapi adakah persiapan ini benar-benar sama, seperti yang dinyatakan? Pertama sekali, pengalaman praktikal menarik.

Dan berapa kerap anda perlu menusuknya di dalam otot di rumah?

Harus. Kami mendedahkan anemia, kami menghantarnya kepada ahli hematologi untuk berunding. Rejimen rawatan termasuk lek ferum pada 2 ml i / m 5-10, kemudian sorbifer atau tardiferon.
Nah, tidak semestinya di rumah. Sekurang-kurangnya kita melakukan suntikan pertama dalam keadaan hospital. Itu bukanlah perkara. Tetapi terima kasih kerana minat dalam topik ini.

Dalam rejimen rawatan? Hematologi? WAIT? Sesiapa sahaja?

Saya tahu dengan baik, rakan sekerja, bahawa tidak perlu pentadbiran parenteral suplemen besi dengan pengecualian yang jarang berlaku. Di sini, saya juga berpendapat bahawa, dengan pengecualian yang jarang berlaku, persediaan besi parenteral dari segi keupayaan mereka untuk dicerna tidak mempunyai kelebihan terhadap persediaan oral.

Dengan cara ini, apakah yang dimaksudkan dengan pentadbiran v / m pesakit luar? Pesakit ini menyakitkan diri di rumah atau berjalan ke klinik?

Rakan-rakan, sila beri kami lebih dekat dengan subjek. Ia tidak menarik untuk membincangkan profesionalisme ahli hematologi kita.
Pesakit dan klinik dan berlari sendiri di rumah. Saya tidak bercakap tentang itu. Berminat, sekali lagi saya ulangi, pengalaman dalam membandingkan dua ubat tertentu. :)

Dan apa, benar-benar mustahil untuk memintas cadangan mereka yang mendalam? Adakah mereka membaca semua janji temu? Secara umum, besi intramuskular bukan perkara yang sangat kerap kerana sebarang kes sarkoma di tapak suntikan.
Ya dalam beberapa cadangan, hanya per os dan besi intravena sudah dibezakan. Dan mengenai topik yang telah saya bicarakan. Nah, saya tidak suka idea memulakan rawatan anemia dari kelenjar otot, saya mempunyai hak untuk bercakap:

Dan apa, benar-benar mustahil untuk memintas cadangan mereka yang mendalam? Adakah mereka membaca semua janji temu? Secara umum, besi intramuskular bukan perkara yang sangat kerap kerana sebarang kes sarkoma di tapak suntikan.

Di sini kita pergi sejauh mungkin. ;)

Rakan-rakan, sila beri kami lebih dekat dengan subjek. Ia tidak menarik untuk membincangkan profesionalisme ahli hematologi kita. Kenapa sama! Biarkan buku-buku dibaca :) Kemudian anda tidak perlu bersusah payah memutuskan apa yang hendak dilantik sebagai ferrum-lek atau maltofer.

Tapi halo dari Vadim Valerievich yang dihormati:
Pilihan Terapi Parenteral Besi
Scott B. Silverstein dan George M. Rodgers

Terapi besi parenteral, kadang-kadang perlu untuk menerima kekurangan zat besi. Kini terdapat tiga produk besi parenteral yang terdapat: besi dextran, glukonat ferric, dan sukrosa zat besi. Ini adalah gabungan produk, termasuk risiko anafilaksis dan hipersensitiviti, rejim dos dan kos. Peningkatan ketahanan pelbagai besi parenteral sepatutnya
Kurangkan pesakit dengan anemia efisiensi besi.

Jurnal Amerika Hematologi 76: 74-78 (2004)

Ingin menghantar teks penuh pada mel

Ini memang pelik bahawa tidak ada bentuk pengenalan seperti di negara asal penerbit - di sini adalah petikan dari Switzerland. compendium

Eisen (III) -hidroxid Polymaltose Kompleks.
1 Maltofer Kautablette (tab chew) menanam 100 mg Eisen, Zyklamat, Vanillin, Aroma, Excip. pro compr.
1 ml Maltofer Tropfen (tetes) (= 20 Tropfen) semangat 50 mg Eisen, Aroma, Konservierungsmittel (E 217, E 219), Eksklusif. iklan solut.
1 ml Maltofer Sirup menanam 10 mg Eisen, Zucker, Aroma, Konservierungsmittel (E 216, E 218), Eksklusif. iklan solut.
1 Maltofer Monodose (= 5 ml) semangat 100 mg Eisen, Aroma, Konservierungsmittel (E 217, E 219), Eksklusif. iklan solut.

Melihat cepat penerbitan di Medline menunjukkan bahawa mereka tidak hadir dalam pengenalan kompleks ini, hanya dalam / dalam dan lisan. Terdapat bukti bahawa garam sangat stabil dalam neutron. persekitaran dan hanya terionkan dalam asid.

Terdapat baji berasingan. data yang ironi trivalen lebih perlahan menghilangkan HD (A) daripada tujuan biasa sulfat, tetapi ini adalah gangguan dari topik. Bukankah ia kelihatan pelik kepada anda bahawa bentuk penyetaraan besi secara tiba-tiba (hanya dengan jelas di wilayah Rusia) tiba-tiba jatuh ke dalam senarai bebas, "memotong" Ferrum-Lek yang lebih terbukti?

Terdapat antarabangsa. tapak Vifor dan versi bolynetsovnya dalam bahasa Rusia

[Hanya pengguna berdaftar dan diaktifkan boleh melihat pautan]

Berikut adalah potongan dari sana (diserlahkan oleh saya):

Maltofer®, kompleks besi polimut besi (III) hidroksida, bertujuan untuk terapi oral kekurangan zat besi laten dan anemia kekurangan zat besi.

Maltofer® dihasilkan dalam pelbagai bentuk farmaseutikal: titis, sirap, vial tunggal, tablet chewable.

Ferrum Lek juga besi trivalen dalam bentuk maltose, bagaimana ia berbeza dalam komposisi kimia dari maltofer tidak jelas, jika ia lebih banyak dilakukan di bawah lesen.

Secara umum, pentadbiran intramuskular besi, walaupun diiringi oleh satu. penerbitan onkogenicity wujud sebagai kaedah rawatan, tetapi untuk beberapa sebab di CIS, India, dan Afrika. Dalam piawaian moden. manual dan ulasan laluan ini tidak disebutkan.

Materi itu seolah-olah disesuaikan - tidak ada perbezaan seperti dalam rawatan dan terutama dalam struktur molekul - jika ubat itu dibuat di bawah lesen (pemindahan teknologi pengeluaran), maka struktur molekul mestilah sama. Saya fikir perbezaan pengisi dan osmolariti / keasidan penyelesaiannya. Mungkin, apabila Yugoslavs membuat borang / m dari / dalam, maka mereka membetulkan parameter. Dan Vifor datang ke rumah. pasaran dengan hanya memindahkan kandungan dari 5 ml ampul ke 2 ml. tetapi ini hanya meneka.

Kesan sampingan pada maltofer hanya dicatat. yang tidak diperhatikan dalam pesakit yang sama di lek besi.

Dear!
Anda menulis sesuatu yang lain, membuka topik!
Terangkan kes tertentu: pesakit, diagnosis, terapi bersamaan, dos, kekerapan PE dalam pesakit tertentu, dsb.. dan akan dibincangkan kemudian. ;)
Jangan lupa memaklumkan pengilang mengenai PE yang dikenalpasti, seperti yang dikehendaki oleh amalan perubatan. :)
Topik ini hanya menarik apabila anda boleh bercakap tentang topik (maaf untuk Calabour :)).
Dan ubat ini berbeza - lihat kesusasteraan, sila!
Yang ikhlas, Dr. MM

Apakah besi yang lebih baik Ferrum Lek atau Maltofer

Totem. Ia adalah ktg yang buruk dan sebagai pilihan kerana hemoglobin yang rendah. Oleh itu, ubat ini telah ditetapkan sebelum penghantaran.

Saya sangat disyorkan, yang sangat baik, tetapi saya tidak pernah membelinya...

Bersama saya di rd adalah perempuan yang

* yang meminum totem kursus, semua memuji dadah. Saya tidak menyelesaikan kursus ini

Dan selepas bersalin, doktor mencadangkan saya...

Dengan Ferum Lek, dengan cara ini, saya mula jatuh. Dan ada sembelit daripadanya.

Saya mempunyai sikap tidak bertoleransi terhadap Ferrum Leka, dan dia tidak menaikkan saya, minum ferretab, membantu saya dengan baik

Saya baik dibangkitkan ferrum lek, tetapi sembelit darinya... hanya seram ((

Itu kengerian saya

Sayang sekali bahawa produk ini tidak diberikan di hospital

Dia mengambil ferumek. Membantu)

Saya seorang doktor tidak menetapkan ubat. Hemoglobin yang dipertingkatkan pada pemakanan. 3 minggu kembali normal. Makan daging lembu, daging lembu, hati, jantung, ikan, kaviar, makanan laut, telur, herba, soba, epal, delima, buah ara. Doktor mengatakan bahawa besi lebih baik diserap oleh badan daripada makanan.

Saya makan kilogram epal dan timun dan buah delima... Saya diberitahu kettlebell lebih baik daripada tablet daripada minum

secara umum, hanya jus buah delima membantu saya, dan ibu saya minum maltofer

Saya juga berfikir beralih kepada jus delima, tetapi anda tidak akan meminum banyak, ia adalah keseimbangan masam dan asid-asas terganggu

Sorbifer membantu saya!

Gadis-gadis di wad juga mencadangkannya, cuba

Maltofer atau Ferrum Lek - Perbandingan Sarana dan Apa yang Lebih Baik

Di dunia moden terdapat pelbagai penyakit. Ada yang disebabkan oleh tekanan dan kecenderungan emosi, beberapa jenis kekurangan vitamin dan kegagalan dalam badan. Sesetengah penyakit mungkin berlaku akibat kesan faktor luaran, yang lain disebabkan oleh gangguan proses dalaman.

Masalah kesihatan dapat timbul karena berbagai alasan: dari perselisihan kecil dengan majikan yang tidak bertanggung jawab kepada kerugian besar dalam keluarga. Walau bagaimanapun, ubat moden semakin meningkat setiap hari, dan hampir semua penyakit boleh disembuhkan atau dihentikan.

Salah satu penyakit yang paling biasa hari ini adalah anemia. Penyakit ini dicirikan oleh pengurangan sel darah merah dan penurunan hemoglobin. Jenis utama penyakit ini adalah anemia kekurangan zat besi, yang dicirikan oleh kekurangan zat besi. Walau bagaimanapun, penyakit seperti ini disampaikan kepada rawatan yang mudah, termasuk mengambil ubat-ubatan dan menyesuaikan regimen harian dan nutrisi.

Untuk rawatan anemia, sebagai peraturan, pakar menetapkan "Maltofer" atau "Ferrum Lek". Kedua-dua ubat ini bertujuan untuk menambah zat besi dalam tubuh, oleh itu pesakit sering mempunyai soalan, apakah perbezaan antara cara, dan mana yang lebih berkesan.

Keterangan dadah "Maltofer"

Kesan Maltofer adalah untuk mengisi kekurangan zat besi. Ubat ini mempunyai beberapa kelebihan, salah satu daripadanya adalah serupa dengan sebatian semula jadi besi - ferritin.

"Maltofer" boleh didapati dalam empat jenis: pil, suntikan, titisan dan sirap. Tablet - cara yang paling biasa untuk menggunakan ubat ini. Suntikan ditetapkan dalam kes di mana pesakit mempunyai masalah dengan saluran gastrousus. Turun dan sirap membantu mengawal dos ubat.

Keterangan dadah "Ferrum Lek"

"Ferrum Lek" adalah analog dengan cara "Maltofer". Dadah itu adalah agen antianemik. Sama seperti "Maltofer", ia mempunyai bahan aktif - besi Ⅲ hidroksida polymaltozate. Seperti semua ubat sejenis kumpulan farmakologi yang serupa, ia bertujuan untuk menambah kekurangan zat besi dalam tubuh.

"Ferrum Lek" boleh didapati dalam tiga bentuk: tablet, suntikan dan syrup. Perbezaan dalam bentuk pembebasan dibenarkan oleh faktor yang sama dengan rakan sejawatnya.

Biasa antara ubat "Maltofer" dan "Ferrum Lek"

Jika anda membuka preskripsi untuk ubat-ubatan "Maltofer" dan "Ferrum Lek", maka anda boleh mendapati bahawa ia adalah sama dengan satu sama lain. Ubat-ubatan ini mempunyai komposisi yang sama, kumpulan farmakologi, petunjuk penggunaan dan kontraindikasi.

Kedua-dua "Maltofer" dan "Ferrum Lek" dibenarkan untuk kanak-kanak berusia 12 tahun untuk diterima, dan mereka juga ditetapkan untuk wanita hamil dan menyusui. Dalam tempoh menunggu kanak-kanak, ibu hamil sering mempunyai anemia kekurangan zat besi, oleh itu, untuk merawat penyakit ini, doktor boleh menetapkan mana-mana ubat-ubatan ini. Di samping itu, perkembangan anemia boleh berlaku semasa haid dan kehilangan keperawanan gadis itu. Ubat-ubatan yang mengandungi besi juga akan membantu.

Perbezaan antara ubat "Maltofer" dan "Ferrum Lek"

Adalah sukar untuk membezakan perbezaan antara persediaan Maltofer dan Ferrum Lek, bagaimanapun, adalah bernilai memberi perhatian kepada pengilang mereka. Ubat Ferrum Lek mengandungi penyerap kejutan coklat, jadi alat ini, tidak seperti rakan sejawatnya, akan menjadi lebih manis. Penunjuk ini boleh ditambah untuk pencinta gula-gula, tetapi tolak untuk pesakit yang tidak bertolak ansur dengan suplemen ini.

Di samping itu, dalam beberapa penapaian pesakit berlaku di saluran gastrointestinal ketika mengambil Ferrum Lek. Kesan yang tidak menyenangkan ini dikaitkan dengan kehadiran dalam komposisi bahan: macrogol 6000 dan aspartame. Terutamanya kesan sampingan ini diperhatikan pada anak-anak muda, kerana organ-organ mereka dalam sistem pencernaan tidak dikembangkan sepenuhnya.

Ubat ini berbeza mengikut negara pembuatan. Ferrum Lek dihasilkan oleh Vifor di Switzerland, dan Maltofer adalah gagasan Lek di Slovenia.

Dalam pelbagai forum terdapat ulasan positif dan negatif mengenai ubat-ubatan ini. Apabila membandingkan dana "Maltofer" dan "Ferrum Lek", kebanyakan memilih untuk menyokong yang pertama.

Yang lebih baik: "Maltofer" atau "Ferrum Lek"?

Penderitaan daripada penyakit yang berkaitan dengan kekurangan zat besi, orang sering tertanya-tanya mana ubat lebih baik: Maltofer atau Ferrum Lek. Seperti yang dinyatakan di atas, ubat-ubatan adalah sama dalam tindakan dan komposisi mereka, jadi sukar untuk memberikan jawapan yang tepat.

Pilihan cara sering ditentukan oleh kaedah penerimaannya. Dalam kes di mana ubat dos yang besar diperlukan, sebagai contoh, untuk kehilangan darah yang besar, tablet, sirap dan tetes tidak akan memberi kesan yang diingini. Dalam kes sedemikian, suntikan intramuskular atau intravena Ferrum Lek akan membantu, kerana Maltofer mempunyai kurang daripada miligram bahan aktif utama.

Kanak-kanak berumur 12 tahun adalah disyorkan untuk mengambil syrup. Oleh kerana terdapat lebih banyak pemanis dalam ubat Ferrum Lek, kanak-kanak akan memilihnya. Bagi bayi, etanol yang terkandung dalam syrup adalah sangat tidak diingini, jadi dalam kes ini lebih baik menggunakan titisan Maltofer.

Juga, apabila memilih alat tertentu, anda perlu memberi perhatian kepada eksipien. Tidak semua orang boleh datang dengan Ferrum Lek, yang mengandungi penyerap coklat, koko dan vanillin.

Tinjauan persiapan yang mengandungi besi dalam anemia

Anemia kekurangan zat besi dianggap sebagai penyakit yang sangat biasa yang merosakkan kualiti kehidupan manusia. Selalunya, patologi ini didiagnosis pada wanita, tetapi mungkin mengatasi lelaki. Dalam kes ini, pesakit mengadu kelemahan yang teruk, pening kepala, dan sakit kepala.

Di bahagian penampilan dan kesihatan umum, perubahan berikut diperhatikan:

 1. Kulit kering
 2. Palu yang berlebihan.
 3. Kehilangan rambut
 4. Kuku rapuh meningkat.
 5. Tachycardia.
 6. Sesak nafas.
 7. Menurunkan tekanan darah.

Seseorang kehilangan tenaga penting, menjadi lemah, lemah dan tidak aktif. Untuk mengesahkan diagnosis, adalah perlu untuk lulus ujian darah yang menunjukkan penurunan kadar hemoglobin dan kandungan besi yang rendah. Apabila mengesahkan diagnosis, anda perlu mengambil ubat yang mengandungi besi khusus, yang dipilih oleh pakar.

Peran besi dalam badan

Besi memainkan peranan penting dalam kerja penyelarasan tubuh manusia. Ia mengambil bahagian aktif dalam proses pembentukan darah, oleh itu, dengan anemia, seseorang mengalami ketidakselesaan yang teruk. Biasanya, badan tidak mempunyai lebih daripada 3.5 mg besi, yang kebanyakannya adalah hemoglobin.

Bahan itu sendiri tidak disintesis, tetapi berasal dari makanan. Lebihan itu disimpan di dalam hati dalam bentuk hemosiderin, yang mana kekurangan unsur ini kemudiannya diisi semula. Sekiranya semua stok telah berakhir, kebuluran oksigen datang dengan segala akibat yang berlaku.

Punca kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang berlainan, oleh itu, rawatan harus dipilih oleh pakar. Hanya dia akan mendedahkan asal-usul penyakit itu, akan mencari cara yang akan bertindak lebih cepat dan lebih selamat.

Penyebab biasa anemia:

 1. Pendarahan dalaman.
 2. Kehamilan, melahirkan anak dan laktasi.
 3. Haid yang berlimpah.
 4. Kehadiran proses keradangan kronik.
 5. Patologi sistem usus dan pencernaan.
 6. Makanan kurang baik dalam besi.
 7. Meningkatkan senaman tanpa pembetulan diet.

Dengan gastritis, penyakit ulser peptik dan hakisan, penyerapan zat besi terganggu, terhadap latar belakang yang anemia berkembang.

Sekiranya seorang wanita mempunyai haid yang menyakitkan dan berat setiap bulan, dia kehilangan sejumlah besar zat besi.

Sekiranya hari ini tidak menyesuaikan diet, terdapat kelemahan, malah menjadi pingsan. Begitu juga, pendarahan dalaman yang mengiringi banyak penyakit usus, fibroid dan buasir terjejas.

Semasa kehamilan, tubuh memerlukan lebih banyak besi, kerana ia terus berkembang pada embrio. Dengan kekurangan unsur ini perkembangan organ dalaman bayi terganggu, dan kesejahteraan ibu semakin merosot.

Perubahan yang sama berlaku di Guts, apabila banyak nutrien diberikan kepada susu bayi. Untuk profilaksis, doktor menetapkan ubat penawar besi untuk kanak-kanak perempuan yang mengandung anak. Perubatan yang ditetapkan untuk anemia digunakan beberapa hari sebulan untuk menstabilkan keadaan kesihatan.

Vegetarian sering mengalami anemia, kerana diet mereka tidak mempunyai makanan protein yang cukup. Untuk mengelakkan masalah, anda perlu mengambil suplemen khas. Juga, perhatian khusus harus dibayar kepada pemakanan untuk atlet, kerana peningkatan aktiviti fizikal memerlukan sejumlah besar oksigen.

Sekiranya seseorang tidak mengambil kira ciri ini, pengsan, pening dan masalah dengan kerja sistem kardiovaskular adalah mungkin. Untuk apa-apa ketidakselesaan, anda perlu melawat doktor dan menjalani pemeriksaan penuh untuk mengelakkan perubahan yang lebih serius.

Ubat moden untuk rawatan anemia

Dengan hemoglobin yang rendah, pakar menetapkan pemeriksaan, dan kemudian pilih ubat khas untuk rawatan. Doktor mengambil kira keadaan umum pesakit, dan kehadiran komorbiditi, dan keadaan kewangan. Sesetengah ubat terlalu mahal, jadi doktor harus berunding dengan pesakit. Hanya dengan bekerja bersama, adalah mungkin untuk memilih skim impak yang akan memberikan hasil maksimum dan akan memuaskan kedua-dua pihak.

Secara tradisional, dua jenis penyediaan besi ditetapkan untuk anemia:

Persediaan termasuk besi bivalent

Maltofer atau Ferrum Lek?

Dalam darah manusia, molekul besi melakukan fungsi yang sangat penting - pemindahan oksigen kepada semua organ dan tisu. Jika molekul penting dalam tubuh tidak mencukupi, maka terdapat anemia kekurangan zat besi - penyakit, akibatnya menyebabkan gangguan pada kerja semua organ dalaman dan degenerasi tisu, gangguan mental dan neurologi. Dalam perubatan moden, kompleks yang mengandungi besi digunakan untuk rawatan anemia kereta api dan sebagai langkah pencegahannya. Persediaan paling banyak tiga besi valensi adalah Maltofer atau Ferrum Lek (Maltofer, Ferrum Lek).

Maltofer atau Ferrum Lek - apakah perbezaannya?

Terdapat kontraindikasi, berunding dengan pakar sebelum mengambil

Kandungan utama kedua-dua ubat adalah besi (III) hidroksida polymaltozate, kompleks yang stabil yang melepaskan besi dalam bentuk ion aktif. Kedua-dua ubat yang berkenaan sama dengan ferritin semulajadi. Dari jumlah ini, besi (III) secara aktif diserap dari saluran gastrousus. Semakin besar kekurangan zat besi dalam pesakit, semakin baik zat besi diserap dari ubat ini. Kedua-dua ubat yang paling berkesan diambil dengan makanan. Besi (III) yang datang dari persediaan terikat kepada feritin, yang menentukan rizab besi manusia. Dalam sumsum tulang, ferritin adalah sebahagian daripada molekul hemoglobin. Kedua-duanya adalah ubat "generasi baru" dan lebih baik diserap daripada ubat besi (II).

Apa yang lebih baik untuk bentuk pelepasan: Maltofer atau Ferrum Lek?

Ferrum Lek dihasilkan oleh syarikat Vifor (Switzerland), dihasilkan dalam bentuk:

 • Siram dalam botol 100 ml, 1 ml = 10 mg besi;
 • Tablet boleh dimakan sebanyak 30 atau 50 keping setiap pek, 100 mg / tab (lihat jadual);
 • Penyelesaian untuk intramuskular suntikan dalam ampul 2 ml, 50 mg setiap ml;
 • Penyelesaian untuk suntikan intravena dalam ampul 5 ml, 20 mg per ml.

Maltofer menghasilkan syarikat Lek d.d. (Slovenia), dikeluarkan dalam bentuk:

 • Turun untuk pentadbiran oral, 10 atau 30 ml vial, 50 mg / 1 ml;
 • Sirap, 75 atau 150 ml botol, 1 ml = 10 mg;
 • Tablet chewable dalam lepuh 10 atau 30 keping setiap pek, 100 mg (lihat jadual.);
 • Penyelesaian untuk pentadbiran mulut, botol 5 ml, 20 mg / ml.

Pilihan ubat sering ditentukan oleh cara diambil. Dalam kes-kes di mana peningkatan hemoglobin diperlukan, contohnya, dengan kehilangan darah yang besar dan paras hemoglobin yang sangat rendah, pentadbiran ubat oral tidak akan memberi kesan yang cepat, maka pentadbiran intramuskular atau intravena diperlukan - Persediaan Ferrum Lek akan sesuai untuk suntikan yang sesuai. Maltofer tidak diwakili oleh borang pelepasan sedemikian.

Khususnya adalah bentuk dadah dalam kes-kes rawatan kanak-kanak. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun menggunakan tablet, kedua-dua pengeluar tidak mengesyorkan. Maltofer dan Ferrum Lek diwakili oleh sirap yang mengandungi pemanis yang sama, termasuk sukrosa, penyelesaian sorbitol 70%, etanol, rasa krim, natrium hidroksida. Perbezaan antara Ferrum Lek dan Maltofer dalam bentuk sirap terletak pada pengeluar yang berbeza, dalam jumlah botol dan harga. Kedua-dua dadah berada dalam kategori harga yang sama, tetapi di rantai farmasi yang berlainan, perbezaan harga, dari segi mililiter dadah, boleh mencapai 30%.

Penggunaan sirap yang mengandungi pemanis dan etanol mungkin tidak diingini untuk bayi. Maltofer berbeza dengan Ferrum Lek kerana ia diwakili oleh titisan dan penyelesaian untuk pengingesan, yang tidak mengandungi etanol, dan pemanis berhubung dengan besi, adalah kurang.

Bentuk tablet persediaan Maltofer dan Ferrum Lek berbeza dalam komposisi eksipien. Pemanis Ferrum Lek adalah perisa coklat, dan tablet Maltofer, di samping rasa yang sama, mengandungi koko dan vanila. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa perbezaan antara Maltofer dan Ferrum Lek adalah bahawa tablet Maltofer tidak mengandungi aspartam.

Testimoni: Obat mengandung besi Vifor Maltofer - ya, ubat-ubatan itu berfungsi! Perbandingan dengan "Ferrum Lek"!

Saya telah minum melalui beberapa ubat yang mengandungi besi untuk masa yang lama semasa dan selepas haid, kerana jika saya tidak meminumnya, maka saya rasa tidak begitu baik. Tetapi saya tidak boleh menggunakan daging sepanjang masa, saya tidak mahu, dan saya tidak cukup makan untuk menaikkan tahap besi.

Saya cuba banyak persiapan dengan besi, sebagai contoh, seperti "Sorbifer", "Fenuls", "Ferrum Lek". Tetapi malangnya, ubat-ubatan ini tidak sesuai untuk saya, terutamanya dua yang pertama.

Di farmasi, saya dinasihatkan untuk membeli titisan Maltofer.

Mereka kos 370 rubel, 30 ml. Ubatnya tidak murah. Tetapi berkesan!

Benar, bahan aktif sama dengan Ferrum Leka - polimerofat besi hidroksida. Hanya "Ferrum Lek" kurang tertumpu, lebih banyak kemanisan telah ditambah, jadi rasa lebih menyenangkan, ia tidak perlu dicairkan. Tetapi minuman keras "Maltofer" tidak menyenangkan, rasa halus, asin. Adalah lebih baik untuk menambah jus atau air. Kemudian rasa hampir tidak dirasakan.

Hemoglobin "Maltofer" benar-benar membangkitkan!

"Ferrum Lek": ulasan dadah dan perbandingan dengan analog

Ferrum Lek adalah ubat yang mengandungi besi yang menormalkan kandungan hemoglobin dalam darah dan berfungsi untuk menghapuskan sebarang manifestasi anemia. Ubat ini sesuai untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Ulasan mengenai "Ferrum Lek" menganggap dalam artikel ini.

Komposisi

Tidak seperti banyak ubat lain, ini datang dalam beberapa bentuk yang berbeza:

 • Sirap dalam botol kaca 100 ml.
 • Tablet boleh dimakan dalam pek sebanyak 30 atau 50 keping.
 • Penyelesaian untuk suntikan intramuskular dalam ampul 2 ml.
 • Penyelesaian untuk suntikan intramuskular dalam 5 ml ampul.

Komposisi dadah sebenarnya satu komponen dan termasuk besi dalam dos yang diperlukan untuk berfungsi normal badan. Dadah dalam bentuk sirap dan tablet "Ferrum Lek", menurut ulasan pesakit, sering digunakan.

Petunjuk

Ditugaskan di bawah syarat-syarat berikut:

 • Kekurangan zat besi tersembunyi.
 • Anemia akibat kekurangan zat besi dalam darah.
 • Sebagai prophylactic semasa kehamilan dan penyusuan, serta haid yang luar biasa berat.

Ulasan suntikan "Ferrum Lek" juga berlimpah.

Penyelesaian intramuskular dan intravena digunakan dalam keadaan di mana terdapat keperluan untuk penambahan pesat kekurangan zat besi dalam darah. Ini termasuk:

 • Anemia yang sifatnya ketara, disebabkan oleh kehilangan darah yang teruk.
 • Apabila besi terhenti diserap dalam usus, termasuk semasa proses keradangan di saluran gastrointestinal.
 • Jika pemberian suplemen besi oral tidak berfungsi.
 • Oleh kerana sebab-sebab tertentu, ketidakupayaan untuk mengambil besi secara lisan.

Perlu diingat bahawa ulasan "Ferrum Lek" kebanyakannya positif.

Cadangan khas

Penyelesaian intravena dan intramuskular tidak disyorkan dalam picagari yang sama dengan ubat lain. Tapak suntikan mesti dirawat dengan salep mucopolysaccharide. Penyelesaian boleh dimasukkan hanya dalam keadaan rawatan pesakit di bawah pengawasan pakar.

Mengambil pil boleh menyebabkan pewarnaan kulit berwarna hitam. Ini adalah reaksi biasa terhadap ubat dan tidak memerlukan rawatan tambahan. Tindakan "Ferrum Lek" tidak memanjangkan fungsi psikomotor pesakit, jadi anda boleh memandu kereta sambil mengambil dadah.

Berlebihan

Malah, agak sukar untuk mendapatkan overdosis dadah dalam bentuk sirap dan tablet, kerana lebihan bahan aktif tidak diserap ke dalam darah oleh usus. Satu lagi perkara adalah penyelesaian intramuskular dan intravena. Dalam kes ini, dos berlebihan adalah mungkin, dan ia dicirikan oleh gejala berikut:

 • Muntah.
 • Mual
 • Meringankan kulit.
 • Cirit-birit dengan kekotoran berdarah.
 • Sakit perut.
 • Peluh sejuk dan melekit.
 • Kejang.
 • Keadaan tertekan sistem saraf.
 • Tachycardia.
 • Melemahkan nadi.

Dengan gejala seperti ini, rawatan dengan deferoxamine dijalankan.

Reaksi buruk

Dadah dalam bentuk sirap dan tablet boleh menyebabkan perkembangan syarat-syarat berikut:

 • Kenyang dan berat badan.
 • Sembelit.
 • Mual
 • Cirit-birit
 • Fes dicat hitam.

Dengan pengenalan penyelesaian "Ferrum Lek", menurut pesakit, sebagai tambahan kepada gejala di atas mungkin juga dapat berkembang:

 • Pening.
 • Muntah.
 • Menurunkan tekanan darah.
 • Kesakitan bersama
 • Kelenjar getah bening yang diperbesarkan.
 • Sakit kepala.
 • Peningkatan suhu.
 • Alahan.
 • Keadaan umum kelalaian.
 • Di tapak suntikan, kegelapan kulit dan penebalan yang menyakitkan mungkin berlaku.

Menurut ulasan, arahan kepada "Ferrum Lek" sangat terperinci. Manifestasi kesan sampingan dari penggunaan ubat tidak memerlukan rawatan khas. Sebagai peraturan, gejala-gejala hilang pada masa mereka sendiri selepas pemberhentian ubat.

Contraindications

Sebarang bentuk dadah sememangnya dilarang untuk pesakit yang mengalami keadaan berikut:

 • Anemia tidak disebabkan oleh kekurangan zat besi.
 • Kegagalan dalam sistem penggunaan dan asimilasi besi.
 • Lebihan besi dalam darah.
 • Reaksi individu badan ke bahan aktif ubat.

Adakah Ferrum Lek diresepkan semasa kehamilan? Ulasan mengesahkan bahawa doktor menetapkan ubat, tetapi tidak pada trimester pertama. Suntikan juga dikontraindikasikan dalam patologi berikut:

 • Jangkitan buah pinggang dalam bentuk akut.
 • Sindrom Osler-Rendu-Weber.
 • Sirosis hati jenis decompensated.
 • Hepirparathyroidism tidak terkawal.
 • Trimester pertama kehamilan.
 • Hepatitis.

Interaksi

Ia dilarang untuk mengambil "Ferrum Lek" pada masa yang sama dalam pelbagai bentuk dadah, contohnya, dalam sirap, dan dalam bentuk suntikan. Selepas menjalani suntikan, adalah perlu untuk mengekalkan rehat selama lima hari sebelum meneruskan terapi dengan tablet atau sirap yang mengandungi besi. Kesan sampingan daripada penggunaan dana untuk pentadbiran intravena atau intramuskular mungkin diperburuk dengan penggunaan simulator ACE secara serentak. Ini disahkan oleh arahan "Ferrum Lek" untuk kegunaan dan ulasan.

Analog

Analog utama dianggap "Sorbifer" dan "Maltofer". Mari bandingkan mereka:

 • "Maltofer" dan "Ferrum Lek" mempunyai kandungan komposisi kandungan bahan yang sama, oleh itu kesan terapeutik penggunaannya akan hampir sama. Kedua-dua ubat ini dihasilkan oleh syarikat-syarikat farmaseutikal yang bereputasi tinggi, jadi pilihan bergantung semata-mata pada keutamaan individu doktor dan toleransi satu bentuk atau yang lain. Walau bagaimanapun, "Maltofer" boleh menawarkan lebih banyak bentuk untuk pentadbiran oral, yang ditambah dengan titisan dan penyelesaian. Ini membolehkan anda memilih dos optimum ubat dalam setiap keadaan tertentu. Dalam hal Ferrum Lek, pilihan ini dikecualikan, kerana tablet dan sirap mempunyai jumlah besi yang sama - 100 mg. Jika pesakit memerlukan dos yang lebih rendah, maka masuk akal untuk memilih titisan Maltofer. Oleh itu, jika kita mempertimbangkan dadah dari segi kemudahan, maka "Maltofer", tentu saja, menang.
 • "Sorbifer" dan "Ferrum Lek". Ramai pesakit mendakwa bahawa "Sorbifer" lebih teruk oleh tubuh dan lebih kerap menyebabkan kerengsaan mukosa gastrik dan sembelit. Walau bagaimanapun, ini mungkin disebabkan reaksi individu terhadap komponen dadah. Apabila tanda-tanda seperti itu muncul, lebih baik untuk beralih ke ubat lain dan pilih sehingga variasi paling optimum dijumpai. Komposisi ubat agak berbeza: "Sorbifer" dibuat berdasarkan ferrous sulfat, dan "Ferrum Lek" - polymaltozate hydroxide. Kedua-dua bahan ini diterima dengan baik oleh badan dan tidak menyebabkan overdosis besi. Walau bagaimanapun, bahan aktif "Ferrum Lek" adalah sama dalam komposisi dengan apa yang ada di dalam badan, oleh itu penyerapan ubat lebih berjaya. "Sorbifer", pada gilirannya, mempunyai keupayaan untuk perlahan melepaskan besi, jadi bagi orang yang mempunyai kecenderungan untuk mual, lebih baik.

Ulasan mengenai "Ferrum Lek"

Untuk sebahagian besar, ulasan untuk penyediaan lisan adalah positif. Ia dengan cepat dan berkesan meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah, sementara hampir menghapuskan kesan buruk dan berlebihan. Ia juga diperhatikan kemudahan kegunaannya.

Terdapat juga ulasan negatif, yang kemungkinan besar disebabkan oleh intolerans individu terhadap dadah dalam bentuk sirap dan tablet. Dalam sesetengah pesakit, sembelit dan loya, serta rasa logam di dalam mulut, diperhatikan semasa penerimaan.

Suntikan "Ferrum Lek" mendapati banyak ulasan positif, terutama menyerlahkan kelajuan pemulihan hemoglobin. Satu-satunya kelemahan yang semua pesakit mengadu adalah tunas yang menyakitkan dan anjing laut di tempat mereka, yang tidak lulus untuk masa yang lama.

Berkenaan dengan penggunaan kanak-kanak, maka di sini sirap "Ferrum Lek", menurut ibu bapa dan doktor, telah terbukti dengan baik. Ia berkesan, dan kebanyakan kanak-kanak adalah positif tentang rasa sirap. Sembelit adalah penyebab kegagalan yang paling biasa.

Wanita yang mengambil Ferrum Lek semasa mengandung juga bercakap positif tentang kesannya. Sesetengah ibu di masa depan menyatakan bahawa ubat ini telah menghapuskan tanda-tanda anemia, walaupun ia tidak disebabkan oleh kehamilan dan dalam sejarah sebelum mengandung anak.

Suplai besi (ATX B03A)

Terdapat kontraindikasi. Rujuk doktor.

Menurut kesusasteraan perubatan, besi trivalen diserap lebih baik daripada divalen (nota oleh pengarang tapak).

Persediaan yang mengandungi Besi (Ferrum, dalam jadual dikurangkan menjadi Fe):

Aktiferrin (Aktiferrin); Jerman, Merkle; sulfat

Maltofer - arahan rasmi untuk digunakan. Ubat adalah preskripsi, maklumat hanya bertujuan untuk profesional kesihatan!

Kumpulan klinik-farmakologi:

Tindakan farmakologi

Dadah itu adalah besi. Mengandungi besi dalam bentuk kompleks polattozny besi (III) hidroksida. Kompleks makromolekul ini stabil dan tidak melepaskan besi dalam bentuk ion bebas di saluran gastrousus. Struktur bahan aktif Maltofer® adalah serupa dengan feritin sebatian besi semulajadi. Oleh kerana persamaan ini, besi (III) memasuki darah dari usus melalui pengangkutan aktif. Besi yang diserap mengikat kepada feritin dan didepositkan ke dalam badan, terutamanya di hati. Kemudian, dalam sumsum tulang, ia termasuk dalam komposisi hemoglobin.

Besi, yang merupakan sebahagian daripada kompleks polimaltos besi (III) hidroksida, tidak mempunyai sifat prooksida, tidak seperti garam besi biasa.

Terdapat korelasi antara keterukan kekurangan zat besi dan tahap penyerapannya (semakin besar keparahan kekurangan zat besi, lebih baik penyerapan). Penyerapan yang paling aktif berlaku di duodenum dan usus kecil.

Farmakokinetik

Data mengenai farmakokinetik ubat Maltofer® tidak disediakan.

Petunjuk untuk menggunakan ubat MALTOFER®

 • rawatan kekurangan zat besi yang laten dan klinikal (anemia kekurangan zat besi);
 • pencegahan kekurangan zat besi semasa mengandung, penyusuan, wanita usia kanak-kanak, kanak-kanak, remaja, dewasa (misalnya, vegetarian dan orang tua).

Rejimen dos tablet, titis dan sirap untuk pentadbiran mulut:

Dadah diambil secara lisan semasa atau selepas makan.

Turun dan sirap boleh dicampur dengan buah, jus sayuran atau minuman ringan. Tablet chewable boleh dikunyah atau ditelan keseluruhan.

Dos harian dadah bergantung kepada tahap kekurangan zat besi (meja):

* Oleh sebab keperluan mengendalikan dosis yang sangat kecil untuk petunjuk ini, disyorkan untuk menggunakan titisan Maltofer® untuk pentadbiran lisan.

** Berkaitan dengan keperluan untuk menetapkan dos kecil untuk tanda-tanda ini, disyorkan untuk menggunakan ubat Maltofer® titisan untuk pentadbiran lisan atau sirap Maltofer®.

Tempoh rawatan kekurangan zat besi klinikal (anemia kekurangan zat besi) adalah 3-5 bulan, sehingga tahap hemoglobin dinormalisasi. Selepas itu, ubat harus diteruskan dalam dos yang bertujuan untuk rawatan kekurangan zat besi laten selama beberapa bulan lagi, dan untuk wanita hamil, sekurang-kurangnya hingga kelahiran memulihkan kedai besi.

Tempoh rawatan kekurangan zat besi adalah 1-2 bulan.

Dalam kes kekurangan zat besi yang klinikal, normalisasi hemoglobin dan penambahan kedai besi berlaku hanya 2-3 bulan selepas permulaan rawatan.

Regimen dos untuk botol 5 ml:

Penyelesaian lisan maltofer dalam botol dosis tunggal yang dimaksudkan untuk pentadbiran lisan.

Dos harian boleh diambil sekali sahaja semasa atau selepas makan.

Penyelesaian minuman boleh dicampur dengan jus buah-buahan dan sayur-sayuran atau dengan minuman ringan. Warna lemah minuman tidak mengubah rasa dan tidak mengurangkan keberkesanan ubat.

Dos harian dadah bergantung kepada tahap kekurangan zat besi.

Kanak-kanak lebih 12, dewasa dan ibu yang menyusu:

Rawatan kekurangan zat besi secara klinikal (anemia kekurangan zat besi): 1 vial 1-3 kali sehari selama 3-5 bulan sebelum menormalkan kadar hemoglobin darah. Selepas itu, mengambil ubat itu perlu diteruskan selama beberapa bulan untuk memulihkan kedai besi di dalam badan pada dos 1 botol setiap hari.

Untuk rawatan kekurangan zat besi laten dan untuk mencegah kekurangan zat besi: 1 botol sehari selama 1 -2 bulan.

Rawatan kekurangan zat besi klinikal (anemia kekurangan zat besi): 1 botol 2-3 kali sehari selama 3-5 bulan sehingga tahap hemoglobin darah normal. Selepas itu, mengambil ubat itu hendaklah diteruskan dalam dos 1 botol setiap hari, sekurang-kurangnya sehingga penghantaran, untuk memulihkan kedai-kedai besi.

Untuk rawatan kekurangan laten: 1 botol sehari selama 1-2 bulan.

Dalam kes kekurangan zat besi yang klinikal, normalisasi paras hemoglobin berlaku hanya 2-3 bulan selepas permulaan rawatan.

Rejimen dos bentuk ubat suntikan:

Ubat ini ditadbir secara intramuskular.

Sebelum pentadbiran pertama dos terapeutik, ujian i / m perlu dilakukan: orang dewasa diberikan 1/4 hingga 1/2 dos ubat (dari 25 hingga 50 mg besi), dan kanak-kanak setengah dos harian. Sekiranya tiada reaksi buruk dalam masa 15 minit selepas pentadbiran, bahagian baki dos awal ubat boleh ditadbir.

Semasa suntikan, adalah perlu untuk memastikan adanya dana untuk penjagaan kecemasan dalam perkembangan kejutan anaphylactic.

Dos ubat dikira secara individu dan disesuaikan mengikut kekurangan zat besi umum mengikut formula berikut:

Kekurangan zat besi (mg) = berat badan (kg) × (tahap Hb normal - paras Hb pesakit) (g / l) × 0.24 * + rizab besi (mg)

Dengan berat badan kurang daripada 35 kg: normal Hb = 130 g / l, yang bersamaan dengan kelenjar yang disimpan = 15 mg / kg berat badan

Dengan berat badan lebih daripada 35 kg: tahap normal Nb = 150 g / l, yang bersamaan dengan kelenjar deposit = 500 mg

* Faktor 0.24 = 0.0034 × 0.07 × 1000 (kandungan besi dalam hemoglobin = 0.34% / jumlah darah = 7% berat badan / faktor 1000 = penukaran dari g ke mg)

Jumlah botol untuk pentadbiran = jumlah kekurangan zat besi (mg) / 100 mg.

Jadual untuk mengira jumlah (jumlah per rawatan) jumlah botol untuk pentadbiran:

Sekiranya dos yang diperlukan melebihi dos harian maksimum, pentadbiran ubat harus pecahan.

Orang dewasa ditetapkan 1 ampul setiap hari (2.0 ml = 100 mg besi).

Bagi kanak-kanak, dos ditentukan bergantung kepada berat badan.

Dos harian maksimum yang dibenarkan:

Kanak-kanak seberat 6 kg - 1/4 ampoule (0.5 ml = 25 mg besi)

Kanak-kanak seberat 5 hingga 10 kg - 1/2 ampul (1.0 ml = 50 mg besi)

Dewasa - 2 ampul (4.0 ml = 200 mg besi)

Jika tidak ada tindak balas terapeutik pada bahagian parameter hematologi selepas 1-2 minggu (contohnya, kenaikan tahap Hb dengan kira-kira 0.1 g / dl sehari), maka diagnosis awal perlu dikaji semula. Jumlah dos ubat untuk rawatan tidak boleh melebihi jumlah ampul yang dikira.

Teknik suntikan

Teknik suntikan adalah penting. Hasil daripada pengawasan ubat yang tidak betul, kesakitan dan pewarnaan kulit di tapak suntikan mungkin berlaku. Kaedah yang dijelaskan di bawah adalah disyorkan bahawa suntikan ventro-gluteal digunakan dan bukannya yang diterima secara umum (di kuadran luar atas otot gluteus maximus).

Panjang jarum harus sekurang-kurangnya 5-6 cm. Pelepasan jarum tidak boleh lebar. Bagi kanak-kanak, dan juga untuk orang dewasa dengan jisim badan yang rendah, jarum perlu lebih pendek dan lebih kurus.

Alat dibasmi kuman dengan cara biasa.

Sebelum memasukkan jarum, kulit perlu digerakkan kira-kira 2 cm untuk menutup saluran tusukan selepas mengeluarkan jarum. Ini menghalang penembusan larutan disuntik ke dalam tisu subkutaneus dan pewarnaan kulit.

Posisi jarum secara vertikal berkenaan dengan permukaan kulit, pada sudut yang lebih besar ke titik artikulasi ile, daripada titik sendi pinggul.

Selepas suntikan, perlahan-lahan keluarkan jarum dan tekan dengan jari anda kawasan kulit bersebelahan dengan tapak suntikan selama kira-kira 5 minit.

Selepas suntikan, pesakit mesti bergerak.

Kesan sampingan

Di bahagian sistem pencernaan: sangat jarang (≥ 0.001%

Berapa maltofer? Arahan untuk penggunaan maltofer. Kontra dan kesan sampingan.

Dalam darah manusia, molekul besi melakukan fungsi yang sangat penting - pemindahan oksigen kepada semua organ dan tisu. Jika molekul penting dalam tubuh tidak mencukupi, maka terdapat anemia kekurangan zat besi - penyakit, akibatnya menyebabkan gangguan pada kerja semua organ dalaman dan degenerasi tisu, gangguan mental dan neurologi. Dalam perubatan moden, kompleks yang mengandungi besi digunakan untuk merawat anemia kekurangan zat besi dan sebagai langkah pencegahannya. Persediaan paling banyak tiga besi valensi adalah Maltofer atau Ferrum Lek (Maltofer, Ferrum Lek).

Reaksi buruk untuk Borang Oral

Pada orang yang lebih tua, pemusnahan besi adalah mungkin. Juga pada usia tua, jumlah penyakit meningkat dengan ketara, yang mana anemia berkembang. Untuk bimbang tentang masalah seperti kekurangan zat besi, adalah berfaedah jika penyerapan unsur ini terganggu pada tahap erythrocaryocytes. Sebagai sebab perkembangan anemia kekurangan zat besi, masuk akal untuk mempertimbangkan sebarang penyakit yang mengakibatkan kehilangan darah. Ini boleh menjadi tumor dan proses ulseratif dalam saluran gastrousus, endometriosis, buasir kronik, dan sebagainya. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, terdapat kehilangan darah dari diverticulum Mekkel usus kecil, di mana penyakit ulser peptik berkembang disebabkan oleh pembentukan peptin dan asid hidroklorik.

Maltofer atau Ferrum Lek - apakah perbezaannya?

Kandungan utama kedua-dua ubat adalah besi (III) hidroksida polymaltozate, kompleks yang stabil yang melepaskan besi dalam bentuk ion aktif. Kedua-dua ubat yang berkenaan sama dengan ferritin semulajadi. Dari jumlah ini, besi (III) secara aktif diserap dari saluran gastrousus. Semakin besar kekurangan zat besi dalam pesakit, semakin baik zat besi diserap dari ubat ini. Kedua-dua ubat yang paling berkesan diambil dengan makanan. Besi (III) yang berasal dari dadah terikat kepada feritin, yang menentukan rizab besi pesakit. Dalam sumsum tulang, ferritin adalah sebahagian daripada molekul hemoglobin. Kedua-duanya adalah ubat "generasi baru" dan lebih baik diserap daripada ubat besi (II).

Penyebab anemia kekurangan zat besi boleh dikaitkan dengan tumor glomerular di paru-paru, pleura dan diafragma, serta semasa mesentery usus dan perut. Tumor ini, yang mempunyai sambungan langsung dengan arteri terminal, boleh menjadi ulser dan menjadi punca pendarahan. Fakta perdarahan kadang-kadang ditubuhkan dalam kes siderosis pulmonari yang diperoleh atau diturunkan, yang rumit oleh perdarahan. Sebagai hasil daripada proses ini, besi dilepaskan di dalam tubuh manusia, selepas itu ia harus digunakan pada paru-paru sebagai hemosiderin tanpa kemungkinan penyingkiran berikutnya.

Apa yang lebih baik untuk bentuk pelepasan: Maltofer atau Ferrum Lek?

Ferrum Lek dihasilkan oleh syarikat Vifor (Switzerland), dihasilkan dalam bentuk:

 • Siram dalam botol 100 ml, 1 ml = 10 mg besi;
 • Tablet boleh dimakan sebanyak 30 atau 50 keping setiap pek, 100 mg / tab (lihat jadual);
 • Penyelesaian untuk intramuskular suntikan dalam ampul 2 ml, 50 mg setiap ml;
 • Penyelesaian untuk suntikan intravena dalam ampul 5 ml, 20 mg per ml.

Maltofer menghasilkan syarikat Lek d.d. (Slovenia), dikeluarkan dalam bentuk:

Kehilangan besi dalam air kencing mungkin disebabkan oleh kombinasi penyakit seperti glomerulonephritis kronik dan memperoleh hemosiderosis paru-paru, yang bersifat autoimun. Risiko anemia jenis ini adalah nyata bagi penderma yang sering menderma darah. Dan sebagai satu lagi sebab kehilangan darah yang patut diberi perhatian, anda boleh menentukan hemangioma organ-organ dalaman.

Besi di dalam tubuh manusia tidak dapat diserap dengan baik disebabkan oleh penyakit usus kecil, yang berlaku dalam kombinasi dengan sindrom malabsorpsi dengan disbacteriosis usus dan reseksi usus kecil. Sebelum ini, sudah cukup untuk mencari pendapat bahawa gastritis atropik, yang mempunyai fungsi penyingkiran yang dikurangkan, harus dipertimbangkan sebagai penyebab utama anemia kekurangan zat besi. Malah, penyakit semacam itu hanya boleh memberi kesan tambahan.

 • Turun untuk pentadbiran oral, 10 atau 30 ml vial, 50 mg / 1 ml;
 • Sirap, 75 atau 150 ml botol, 1 ml = 10 mg;
 • Tablet chewable dalam lepuh 10 atau 30 keping setiap pek, 100 mg (lihat jadual.);
 • Penyelesaian untuk pentadbiran mulut, botol 5 ml, 20 mg / ml.

Pilihan ubat sering ditentukan oleh cara diambil. Dalam kes-kes di mana peningkatan hemoglobin diperlukan, contohnya, dengan kehilangan darah yang besar dan paras hemoglobin yang sangat rendah, pentadbiran ubat oral tidak akan memberi kesan yang cepat, maka pentadbiran intramuskular atau intravena diperlukan - Persediaan Ferrum Lek akan sesuai untuk suntikan yang sesuai. Maltofer tidak diwakili oleh borang pelepasan sedemikian.

Kekurangan zat besi laten boleh dikesan pada tahap biokimia. Kekurangan ini dicirikan oleh kekurangan atau penurunan mendadak dalam deposit unsur surih ini di makrofag sumsum tulang, yang dapat dikesan menggunakan warna tertentu. Perlu diulang bahawa pada tahap ini kehilangan besi hanya dapat diperbaiki di makmal.

Gejala ciri anemia yang mengandungi besi

Satu lagi tanda yang mendedahkan kekurangan ialah penurunan kandungan ferritin serum. Dalam usaha untuk menjadikan gejala-gejala lebih mudah difahami, adalah masuk akal untuk membahagikan proses pembentukan kekurangan zat besi kepada tiga peringkat. Bercakap mengenai peringkat pertama, perlu diperhatikan bahawa ia tidak disertai dengan tanda-tanda klinikal. Ia hanya boleh dikesan dengan menentukan jumlah penyerapan besi radioaktif dalam saluran pencernaan dan jumlah hemosiderin yang terdapat dalam makrofag sumsum tulang.


Khususnya adalah bentuk dadah dalam kes-kes rawatan kanak-kanak. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun menggunakan tablet, kedua-dua pengeluar tidak mengesyorkan. Maltofer dan Ferrum Lek diwakili oleh sirap yang mengandungi pemanis yang sama, termasuk sukrosa, penyelesaian sorbitol 70%, etanol, rasa krim, natrium hidroksida. Perbezaan antara Ferrum Lek dan Maltofer dalam bentuk sirap terletak pada pengeluar yang berbeza, dalam jumlah botol dan harga. Kedua-dua dadah berada dalam kategori harga yang sama, tetapi di rantai farmasi yang berlainan, perbezaan harga, dari segi mililiter dadah, boleh mencapai 30%.

Tahap kedua dapat digambarkan sebagai kekurangan zat besi tersembunyi. Ini ditunjukkan dalam penurunan toleransi senaman dan keletihan yang banyak. Semua tanda-tanda ini dengan jelas menunjukkan ketiadaan besi di dalam tisu akibat penurunan kepekatan enzim yang mengandungi besi. Dalam keadaan ini, dua proses secara serentak berlaku: pengurangan tahap feritin dalam eritrosit dan serum, serta ketidakstabilan tepu transferrin dengan besi.

Gejala utama tempoh ini adalah masalah kulit, kuku, rambut, tanda-tanda sideropenik, kelemahan otot, sesak nafas, dan tanda-tanda kegagalan serebral dan jantung. Gejala sideropenik di peringkat ketiga adalah keinginan untuk makan kapur - geofag, disuria, inkontinensia kencing, keinginan untuk bau petrol, aseton, dan sebagainya. Seperti geophagy, sebagai tambahan kepada kekurangan zat besi, ini mungkin menunjukkan kekurangan dalam tubuh magnesium dan zink.

Penggunaan sirap yang mengandungi pemanis dan etanol mungkin tidak diingini untuk bayi. Maltofer berbeza dengan Ferrum Lek kerana ia diwakili oleh titisan dan penyelesaian untuk pengingesan, yang tidak mengandungi etanol, dan pemanis berhubung dengan besi, adalah kurang.

Bentuk tablet persediaan Maltofer dan Ferrum Lek berbeza dalam komposisi eksipien. Pemanis Ferrum Lek adalah perisa coklat, dan tablet Maltofer, di samping rasa yang sama, mengandungi koko dan vanila. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa perbezaan antara Maltofer dan Ferrum Lek adalah bahawa tablet Maltofer tidak mengandungi aspartam.

Apabila menerangkan tanda-tanda biasa kekurangan zat besi, anda perlu memberi perhatian kepada gejala-gejala seperti kelemahan, kehilangan selera makan, keadaan sintetik, degupan jantung yang cepat, sakit kepala, kerengsaan, tekanan darah rendah, berkelip "lalat" di depan mata anda, tidur yang kurang pada waktu malam dan mengantuk semasa hari, peningkatan suhu secara beransur-ansur, penurunan perhatian dan ingatan, serta kesunyian dan kegelisahan.

Kesan Sindrom Sideropenik

Adalah penting untuk memahami bahawa besi adalah sebahagian daripada banyak enzim. Atas sebab ini, apabila terdapat kekurangan, aktiviti enzim berkurangan dan proses normal proses metabolik dalam tubuh terganggu. Oleh itu, sindrom sideropenik adalah penyebab banyak gejala.

Penyelesaian Maltofer tidak boleh dicampurkan dengan ubat-ubatan lain dan disuntik dalam jarum suntikan yang sama.

Kesan keupayaan memandu

Berlebihan

Maltofer untuk kanak-kanak

Peruntukan am

Dengan berhati-hati, sebaiknya digunakan dalam larutan Maltofer kanak-kanak untuk suntikan intramuskular, kerana ubat boleh mencetuskan reaksi alergi dan memburuknya penyakit radang mana-mana penyetempatan.

Apabila terdapat kekurangan zat besi, anda dapat melihat pengelupasan dan kekeringan kulit, di mana keretakan muncul dari masa ke masa. Memecah mungkin di telapak tangan, di sudut mulut, di kaki, dan juga di dubur. Rambut dengan sindrom ini menjadi kelabu awal, menjadi rapuh dan aktif jatuh. Kira-kira seperempat pesakit mengalami kelembutan, penipisan, dan lapisan kuku melintang. Kekurangan zat besi sebenarnya disebabkan oleh kekurangan enzim tisu. Perubahan otot. Ketiadaan besi menyebabkan kekurangan enzim dan myoglobin dalam otot. Ini membawa kepada keletihan dan kelemahan pesat. Di kalangan remaja, seperti pada kanak-kanak, kekurangan zat besi dalam enzim menyebabkan kelewatan dalam perkembangan fizikal dan pertumbuhan. Oleh kerana sistem otot lemah, pesakit merasakan dorongan mendesak untuk kencing, kesukaran memegang air kencing semasa tawa dan batuk. Gadis kekurangan besi sering mengalami pembedahan. Sindrom Sideropenic juga membawa kepada perubahan dalam membran mukus saluran usus.

Maltofer untuk kanak-kanak - arahan untuk digunakan

Dos maltofer untuk kanak-kanak 1 - 12 tahun adalah sama, dan untuk remaja berusia 12 tahun adalah sama seperti orang dewasa. Oleh itu, kami memberikan dos dan jangka masa penggunaan Maltofer dalam pelbagai variasi kekurangan zat besi pada kanak-kanak berumur 1-12 tahun:

Terdapat juga perubahan persepsi bau. Dengan sindrom ini, pesakit mula merasakan bau tembikar kasut, minyak bahan bakar, petrol, gas, naphthalene, aseton, tanah basah selepas hujan, varnis. Kami bercakap tentang keinginan yang kuat untuk mencuba barangan bukan makanan seperti serbuk gigi, adunan mentah, ais, pasir, tanah liat, daging cincang, bijirin.

Dengan penyakit seperti sindrom sideropenic, membran mukus membran yang berubah-ubah di bahagian atas dan atas saluran pernafasan. Perubahan tersebut membawa kepada perkembangan faringitis atropik dan rinitis. Majoriti orang yang mengalami kekurangan zat besi mempunyai sindrom sclera biru. Hasil daripada pemusnahan hidrosilisasi lisin, sintesis kolagen gagal.

 • Pencegahan anemia dan rawatan kekurangan zat besi laten - 25 - 50 mg sehari (2,5 - 5 ml sirap, 10 - 20 titis, 1 - 2.5 ml larutan). Untuk rawatan, ambil dadah 1 - 3 bulan, dan untuk pencegahan keperluan;
 • Rawatan anemia - 50 - 100 mg sehari (20 - 40 tetes, 5 - 10 ml sirap atau 2.5 - 5 ml larutan). Ubat ini diambil selama 3 hingga 5 bulan (sehingga menormalkan hemoglobin), dan kemudian terus mengambil 1 hingga 3 bulan lagi dalam dos untuk rawatan kekurangan zat besi laten.

Maltofer untuk bayi - peraturan kemasukan

Contraindications Maltofer

Maltofer (tetes, tablet, sirap) - ulasan

Tinjauan negatif mengenai Maltofer secara literal adalah unit dan ia berkaitan dengan toleransi negatif terhadap sirap, titisan atau tablet, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan saluran pencernaan.

Dengan kekurangan zat besi, terdapat risiko perubahan sistem kekebalan tubuh. Terdapat juga pelanggaran aktiviti phagocytic neutrophils dan imuniti selular. Dengan masalah seperti sideropenic syndrome, perubahan dystrophic dalam organ-organ dalaman tidak dikecualikan. Ini termasuk distrofi miokardial anemia sideropenal sekunder. Ini ditunjukkan dengan menguatkan nada pertama di bahagian atas hati dan memperluaskan sempadan kebodohan perkusi.

Dengan kekurangan zat besi, keadaan saluran penghadaman juga boleh berubah. Ini adalah gejala seperti dysphagia sideropenik, kekeringan mukosa esofagus, dan mungkin kemusnahannya. Pesakit mula mengalami kesukaran dalam proses menelan pada waktu petang atau dalam keadaan terlalu banyak. Ada kemungkinan bahawa pelanggaran pernafasan tisu membawa kepada atrofi bertahap mukosa perut, di mana gastritis atropik berkembang. Sindrom Sideropenic boleh menyebabkan penurunan rembesan gastrik, yang boleh menyebabkan achylia.

Maltofer untuk kanak-kanak

Ulasan negatif jarang berlaku dan mereka dikaitkan dengan toleransi subjektif yang rendah terhadap persiapan anak tertentu.

Mengapa anemia kekurangan zat besi berkembang pada wanita hamil?

Pada wanita yang mempunyai anak, kekurangan zat besi mungkin disebabkan oleh penampilan penyakit extragenital dan ginekologi sebelum kehamilan, serta permintaan tinggi untuk besi semasa pembangunan janin. Banyak faktor boleh mempengaruhi rupa penyakit, seperti anemia. Kekurangan zat besi pada wanita hamil, sebagai peraturan, berkembang untuk sebab-sebab berikut.

Penyakit extragenital yang disebutkan di atas; kesan pada tubuh seorang wanita dari pelbagai bahan kimia dan racun perosak yang dapat menghalang penyerapan zat besi; kekurangan kongenital; gangguan penyerapan zat besi; kekurangan zat makanan, yang tidak dapat memastikan bekalan unsur surih ini dalam tubuh dalam jumlah yang diperlukan. Sepanjang tempoh kehamilan, komposisi utama unsur surih ini dalam darah terbentuk di dalam tubuh kanak-kanak, tetapi pada trimester ketiga, penggunaan besi yang paling aktif oleh kapal plasenta boleh diperhatikan. kanak-kanak tahap normal kandungannya dalam badan harus sama dengan 400 mg.