Organ apa yang ada dalam rongga mulut seseorang: struktur (anatomi), fungsi dan bahagian dengan skema, persekitaran di mulut

Mulut organisma hidup adalah struktur yang berasingan yang menyediakan nutrisi untuk fungsi normal semua sistem dan organ. Semua makhluk yang dikembangkan dikurniakan karunia melafazkan pelbagai ciri-ciri bunyi spesies mereka. Anatomi fungsinya pada manusia dianggap paling sukar disebabkan oleh pengaruh pelbagai keadaan evolusi. Rongga mulut adalah pembahagian sistem pencernaan, dilindungi oleh bibir, gigi dan pipi di luar, dan di dalam gusi.

Jabatan dan struktur (skema) rongga mulut dengan gambar

Oleh strukturnya, rongga mulut manusia pada asasnya berbeza dari haiwan: kita boleh makan makanan sayuran, daging, ikan. Terdapat beberapa bahagian organ, yang utama adalah vestibule rongga mulut. Untuk memahami ciri-ciri struktur rongga mulut akan membantu foto.

The vestibule adalah ruang yang dibatasi oleh depan bibir dan pipi, dan di belakang oleh gigi dan gusi. Bentuknya dan saiznya sangat penting, pintu kecil kecil membuka pintu masuk bakteria.

Bahagian atas disebut langit, dan yang lebih rendah - bahagian bawah mulut. Bahagian bawah rongga mulut, serta dinding yang lebih rendah, dibentuk oleh tisu yang meluas dari titik lampiran lidah ke tulang kecil di bawahnya. Mereka adalah antara lidah dan tulang hyoid. Bahagian bawah mulut berakhir di bahagian bawah diafragma, yang membentuk otot berpasangan.

Di kedua-dua belah lantai mulut - tiga lagi membentuk otot. Dari bawah, berhampiran otot maxillary-hypoglossal, pangkal otot digastrik dilihat. Selanjutnya, kita dapat melihat pad otot lantai mulut.

Kulit dan Badan Otot - Bibir

Ini organ otot bertindak sebagai pintu. Bibir mempunyai kulit luar dengan lapisan epidermis. Sel-selnya sentiasa mati dan berubah menjadi yang baru. Di atas bibir dilindungi oleh rambut yang tumbuh di atasnya. Bahagian perantaraan warna merah jambu adalah di sempadan dengan mukosa. Bahagian lipatan labial ini tidak mampu keratinisasi, sel-selnya sentiasa basah. Ia terletak di dalam rongga mulut.

Baris pergigian

Gigi di mulut, bersama-sama dengan gusi, sangat mempengaruhi aktiviti penting badan. Perkembangan rongga mulut dan mulut bermula di dalam rahim. Pada manusia, gigi terdiri daripada akar, mahkota, leher. Akar tersembunyi di dalam gusi, yang dilampirkan ke bahagian bawah mulut rongga, dan dari atas - ke langit, dan mempunyai pintu masuk untuk saraf dan saluran darah. Terdapat 4 jenis gigi yang berbeza dalam bentuk:

 • insisir pahat seperti;
 • canine berbentuk kerucut;
 • premolars dalam bentuk bujur dengan 2 tubercles kecil;
 • akar yang besar, menyerupai kiub dan mengandungi 4 tubercles.

Leher gigi dilindungi oleh gusi, yang boleh dikaitkan dengan permukaan mukus. Kenapa anda perlukan gula-gula? Nilainya sangat besar dan turun untuk mengekalkan gigi. Dinding gusi harus sentiasa sihat, jika tidak keradangan akan menembusi. Perkembangan proses menular sering berubah menjadi tahap kronik. Komponennya ialah:

 • papilla interdental;
 • margin gusi;
 • rantau alveolar;
 • gusi mudah alih.

Janggut

Kekang lidah adalah lipat kecil. Ia terletak di bawah dasar lidah dan meluas ke bahagian bawah mulut. Di kedua-dua belah pihak adalah lipatan sublingual, mirip dengan penggelek kecil. Kerana kehadiran saluran kelenjar air liur, ia terbentuk. Rawak adalah mudah alih, ia mudah dikumpulkan dalam lipatan kecil. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai hubungan lemah dengan tisu sekitarnya.

Mukosa mulut

Bergantung pada lokasi, mukosa mungkin mempunyai lapisan yang mampu keratinisasi (kira-kira satu perempat daripada seluruh mukosa). Plot dengan ketiadaan lapisan sedemikian menduduki 60% dan jenis lain dikaitkan dengan versi bercampur, yang menyumbang 15% permukaan.

Gusi dan langit-langit dilapisi dengan lendir, mampu keratinisasi, kerana mereka terlibat secara langsung dalam pengisaran makanan. Tanpa keupayaan untuk kasar, anda dapat memenuhi mukus di semua bahagian rongga mulut yang memerlukan keanjalan. Kedua-dua jenis mukosa terdiri daripada 4 lapisan, 2 daripadanya adalah sama. Lihat di bawah untuk gambarajah lapisan mukosa.

Apabila melakukan prosedur pergigian supaya air liur tidak mengalir ke gigi yang dibersihkan daripada karies atau dindingnya, pelbagai kaedah penebat kelembapan digunakan. Yang paling popular ialah penggunaan kapas swab dan sedutan khas. Nilai kaedah ini tidak boleh diremehkan: pengambilan air liur akan mengakibatkan pemasangan meterai yang tidak berkualiti dan kehilangan pesatnya.

Otot mulut

Tisu otot terbahagi kepada 2 jenis. Salah satu diwakili oleh otot bulat di lantai mulut, yang, sambil mengurangkan, mempersempit ruang rongga. Selebihnya terletak secara radiasi dan bertanggungjawab untuk pengembangan lumen faring. Otot bulat terdiri daripada tisu bundle dan terletak di lipatan bibir, rapat dengan kulit dan terlibat dalam pergerakan lipatan labial.

Otot zygomatic besar terbentang dari kawasan berhampiran telinga. Turun, otot bawah bawah rongga mulut ini bersambung dengan pekeliling dan kulit di sudut. Otot zygomatik kecil berasal dari bahagian depan tulang pipi.

Tisu otot tengah dikaitkan dengan otot zygomatic yang besar. Tisu-pipi pipi diarahkan ke hadapan dan berkaitan dengan otot bulat lantai mulut, membran mukus dan sudut bibir. Di luar sana ada lapisan berlemak di pipi, dan di dalamnya adalah membran mukus.

Kelenjar parotid terletak berhampiran bahagian depan otot mengunyah. Perkembangan otot muka yang mencukupi menyediakan seseorang dengan ekspresi wajah yang maju. Otot pipi membantu menggerakkan sudut mulut ke tepi. Otot tawa bermula dari otak mengunyah dan dari bahagian tengah bibir atas, menyambung dengan tisu di sudut mulut.

Otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan ke bawahnya terletak pada rahang bawah, lebih rendah daripada dagu. Ia mempunyai struktur yang kompleks: ia diarahkan ke atas, mempersempit lebih dekat ke sudut, menyambung dengan kulit dan bibir atas. Otot yang membantu menurunkan bibir bawah berada di bawah sebelumnya dan berasal di hadapan rahang bawah. Bertujuan dan disambungkan ke kulit dagu dan bibir bawah.

Langit dan lidah

Langit adalah dinding atas rongga mulut, yang dipanggil lengkungan, sentiasa dibasahi mukosa. Langit mempunyai 2 bahagian. Lelangit keras memisahkan rongga mulut dari nasofaring, ia dibulatkan. Lelangit yang lembut, ditutup dengan membran mukus khas, memisahkan faring, yang mana terdapat lidah yang terlibat dalam proses pembentukan suara. Lidah kecil mempunyai bentuk kuku. Pergerakan ini dilekatkan pada otot-otot yang bertenaga dan juga dilindungi oleh lapisan basah pelindung. Bahasa terlibat dalam proses mengisar makanan dan keupayaan untuk bercakap. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam klip video.

Kelenjar salivary

Rongga mulut mengandungi beberapa kelenjar liur yang dikembangkan dan berfungsi secara berlainan. Kelenjar rongga mulut dipasangkan dan tidak berpasangan. Kelenjar sublingual adalah terkecil. Dia kelihatan seperti elips. Kelenjar parotid adalah salah satu yang terbesar. Ia mempunyai bentuk asimetris dan terletak pada rahang bawah, berhampiran telinga.

Pembekalan darah dan pemuliharaan kawasan maxillofacial

Bekalan darah ke otak dan serviks dibuat oleh arteri karotid biasa. Arteri karotid biasa, sebagai peraturan, tidak membentuk cabang. Pembekalan darah melalui cawangan terminal berpasangan: arteri karotid dalaman dan luaran. Bahagian bawahnya diserap dengan saluran darah yang mengisi dari arteri karotid luar. Bekalan darah kepada gigi adalah disebabkan oleh arteri maxillary.

Semua organ oral mempunyai ujung saraf: 12 berpasangan dan 5 saraf yang berkaitan dengan korteks serebrum. Sublingual, lingual, dan maxillary-hypoglossal saraf mendekati bahagian bawah rongga mulut. Pemuliharaan gigi, otot masticatory, bahagian kulit dan bahagian otak membuat saraf ternari. Pemuliharaan sebahagian daripada otot muka muka dilakukan oleh saraf muka. Pemeliharaan lidah, pharynx dan kelenjar parotid dicipta oleh saraf glossopharyngeal. Saraf vagus disambungkan ke langit.

Persekitaran lisan

Air liur adalah cecair tidak berwarna yang dikumuhkan oleh kelenjar ke dalam rongga mulut, dan mempunyai komposisi kompleks. Gabungan air liur yang dirembes oleh semua kelenjar dipanggil cairan oral dan strukturnya dilengkapi dengan zarah makanan, pelbagai mikrob, dan juga terdapat unsur-unsur tartar. Oleh kerana pengaruh air liur pada manusia, selera makan diaktifkan, makanan dibasahkan. Ia juga membantu menjaga rongga mulut bersih kerana sifat antibakterianya.

Apakah persekitaran yang terdapat dalam mulut kita: asid atau alkali? Air liur dewasa mempunyai pH 5.7-7.6? Tiada pilihan yang benar. PH alkali antara 7.1 hingga 14, dan pH berasid dari 6.9 kepada sifar. Air liur kami mempunyai persekitaran asid yang lemah.

Suhu yang agak malar adalah 34-36 ° C. Apabila mengukur dengan termometer, suhu akan sentiasa 0.5 hingga 0.6 darjah lebih tinggi daripada di bawah ketiak. Pada kanak-kanak, suhu adalah berbeza daripada orang dewasa dan bergantung kepada kaedah pengukuran.

Anatomi rongga mulut - satu kawasan yang menakjubkan di dalam badan kita masing-masing

Rongga mulut melakukan sejumlah besar fungsi.

Salah satu yang paling penting adalah pemprosesan utama produk makanan yang memasuki saluran pencernaan.

Struktur dan fungsi rongga mulut adalah penting untuk kehidupan manusia yang normal dan mewakili dunia yang menarik dengan persekitaran dan ciri-cirinya.

Organ dan mukosa

Rongga mulut adalah bahagian awal bahagian anterior sistem pencernaan.

Foto menunjukkan struktur mulut dan mulut seseorang:

Mulut manusia dibahagikan kepada bahagian berikut:

 1. Ambang - terletak di bibir, pipi dan gusi.
 2. Rongga utama adalah kawasan gigi dan proses alveolar. Di rantau lisan diletakkan lelangas keras dan lembut, serta diafragma, yang menempatkan lidah.

Bahagian lisan adalah permulaan proses pencernaan, mengandungi sebilangan besar kelenjar air liur dan membran mukus.

Anatomi rongga mulut, di atas semua, bermula dengan organ-organ yang terletak di dalamnya.

Struktur bibir agak mudah, tetapi fungsi sangat penting untuk penghadaman dan komunikasi.

Bibir adalah dua otot yang dibahagikan kepada bahagian atas dan bawah. Secara luaran, bibir ditutup dengan kulit tipis, yang secara beransur-ansur membentuk membran mukus. Bibir pergi ke gingiva, membentuk janggut atas dan bawah.

Dalam proses pencernaan dengan bantuan bibir, seseorang menghasilkan makanan. Juga bibir diperlukan untuk sebutan bunyi.

Gigi dan gusi

Di kawasan mulut terdapat dua baris gigi.

Nama gigi di mulut menentukan jenisnya:

Gigi diletakkan di lubang khas di tulang rahang dan terdiri daripada bahagian berikut:

 • mahkota (bahagian yang kelihatan gigi);
 • leher (terletak di bawah gumline);
 • bahagian akar.

Komposisi termasuk dentin dan enamel tahan lama, yang membolehkan anda mengunyah makanan tanpa merosakkan gigi itu sendiri.

Gigi dikelilingi oleh membran mukus yang dipanggil gusi. Gusi dibahagikan kepada bahagian berikut:

 • kawasan yang terletak di sekitar gigi;
 • puting, terletak di antara gigi;
 • sebahagian daripada kulit yang dilekatkan pada periosteum.

Gigi dan gusi adalah alat yang berkaitan, yang bertanggungjawab untuk proses mengunyah makanan dan rembesan air liur.

Pada manusia, bergantung pada tempoh kematangan, gigi susu muncul, yang, oleh umur tertentu, jatuh, dan, tentu saja, tetap, tidak mempunyai sifat untuk penjanaan semula.

Perbezaan ini disebabkan oleh kehadiran atau ketiadaan gigi kebijaksanaan. Bagi ramai orang, mereka tidak meletus sama sekali.

Segala-galanya mengenai struktur gigi digambarkan dalam artikel yang berasingan, serta anatomi rahang atas dan bawah.

Otot yang diliputi oleh kulit, dan di dalam membran mukus dipanggil pipi. Di bawah membran mukus ialah kelenjar air liur, yang secara beransur-ansur masuk ke dalam kelenjar parotid yang besar. Di bawah lapisan luar epidermis pada pipi ada lapisan berlemak, yang dapat mewujudkan dirinya pada tahap yang lebih besar pada zaman kanak-kanak.

Fungsi utama pipi adalah:

 • pemeliharaan mikroflora yang diperlukan di dalam mulut;
 • mengunyah makanan dengan teliti;
 • fungsi penghubung dalam sistem otot muka.

Pipis bertanggungjawab untuk ekspresi muka dan ciri luaran wajah seseorang.

Lidah, kekang, langit

Bahagian terkuat dan paling mudah di dalam mulut adalah lidah. Di permukaannya terdapat puting yang membolehkan anda menentukan rasa. Seluruh kawasan lidah dibahagikan kepada tip, badan dan akar, yang terletak berhampiran faring. Fungsi bahasa yang paling penting adalah mengunyah dan memindahkan makanan ke kerongkong, serta membentuk bunyi yang membentuk ucapan.

Di bahagian bawah lidah adalah mukosa, yang membentuk ruas. Pada kedua-dua belah frenulum adalah kelenjar air liur, yang merembeskan jumlah bendalir yang diperlukan untuk pemprosesan makanan dan promosinya ke kerongkong.

Di atas mulut adalah lelangit, yang dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Langit lembut terletak berhampiran faring dan kelihatan seperti lipatan, di mana terletak lidah yang menyumbang kepada pembentukan bunyi. Granil terletak di antara langit-langit dan pharynx. Ciri-ciri utama lelangit lembut sedang dalam proses menelan makanan.
 2. Lelangit keras terletak di kawasan atas di atas lidah dan terdiri daripada tulang palatine, yang dilapisi dengan lapisan membran mukus. Di tengah langit adalah jahitan palatine, adalah sebuah band terang kecil, dari mana lipatan kecil.

Lidah dan lelangit menempati kawasan yang besar di dalam mulut, adalah salah satu bahagian utama yang diperlukan untuk proses pencernaan.

Mulut di dalamnya ditutup dengan membran mukus yang melindungi permukaan organ dari kerosakan dan pendedahan kepada mikroorganisma. Sekiranya rosak, ia cepat pulih. Seluruh kawasan membran mukus ditutup dengan kelenjar kecil yang merembeskan air liur.

Otot

Sekitar mulut adalah otot yang membolehkan mulut bergerak dan melakukan pelbagai fungsi, termasuk mengunyah makanan.

Otot rongga mulut dibahagikan kepada dua kumpulan:

 1. Otot pekeliling - dengan bantuan tisu otot adalah pengembangan dan penguncupan celah mulut. Ia terdiri daripada rasuk kecil yang dihantar ke bibir.
 2. Otot yang terletak radiasi ke rongga mulut. Kumpulan ini hendaklah merangkumi:
 • menurunkan sudut bibir;
 • otot, menurunkan bibir bawah;
 • tisu otot dagu;
 • pipi;
 • tisu otot yang menimbulkan dan merendahkan bibir atas;
 • otot pipi;
 • otot tawa.

Semua otot di kawasan mulut saling berkaitan dan, apabila berfungsi, cenderung melengkapi satu sama lain.

Dalam otot foto kawasan lisan:

Banyak otot yang terletak di antara lidah dan tulang hyoid, membentuk lantai mulut atau diafragma.

Kelenjar

Terdapat kelenjar di dalam mulut yang menghasilkan air liur. Mereka dibahagikan kepada kecil dan besar. Yang pertama terletak di pipi, palet dan bibir, air liur bercampur jenis.

Kelenjar jenis hyoid, terletak di langit-langit lembut, menghasilkan air liur dengan asid yang rendah, dan parotid berpasangan, yang merupakan antara yang terbesar, menghasilkan segmen dengan keasidan yang tinggi.

Air liur yang disembur dari kelenjar akan membolehkan proses pemisahan makanan menjadi zarah kecil untuk memendekkan, memudahkan proses mengunyah dan mempromosikan makanan untuk pemprosesan selanjutnya.

Bekalan darah ke kawasan maxillofacial

Pembekalan darah adalah disebabkan oleh cawangan saluran darah, yang dikeluarkan dari arteri karotid luar.

Gigi dibekalkan dengan darah oleh cabang-cabang arteri maxillary.

Innervation (bekalan saraf) adalah saraf trigeminal dan muka. Saraf trigeminal dibahagikan kepada tiga cabang: saraf orbital, maxillary, dan mandibular.

Apakah persekitaran di dalam mulut

Perlu ada keseimbangan asid-asas tertentu (pH) di dalam mulut.

Petunjuk ini membolehkan anda menyimpan semua bahagian rongga mulut yang sihat.

Pelanggaran mikroflora menyumbang kepada pembentukan pelbagai penyakit dan pembiakan mikroorganisma berbahaya.

Selalunya di dalam mulut meningkatkan keasidan, yang memberi kesan buruk kepada kesihatan gigi dan gusi. Untuk memelihara persekitaran yang diperlukan, perlu mematuhi kebersihan dan memakan makanan tepu dengan fluorin dan kalsium.

Fungsi

Fungsi rongga mulut terbahagi kepada pencernaan dan bukan pencernaan. Yang utama disenaraikan di dalam jadual.

Rongga mulut - struktur, fungsi, organ apakah yang ada di mulut seseorang?

Struktur rongga mulut

Mulut terdiri daripada vestibule dan rongga mulut. Ambangnya terhad kepada bibir dan gigi dan melakukan fungsi merebut dan menggigit makanan. Rongga mulut di bahagian anteriornya dibatasi oleh gigi, pada sisi oleh pipi, di atas oleh langit-langit, di bawah oleh otot.

Bibir - organ kulit dan otot.

Bibir - adalah malam mulut, organ otot-otot. Dengan bantuan bibir atas dan bawah, kita merampas dan memegang makanan, dan kemudiannya masuk ke dalam mulut. Struktur bibir:

 • bahagian luar bibirnya terdiri daripada epitel yang dikukuhkan, di sini terdapat saluran yang bertanggungjawab untuk pengeluaran sebum untuk berpeluh,
 • bahagian perantaraan adalah sempadan berwarna merah jambu, peralihan kulit ke membran mukus. Ini adalah kawasan sensitif, dilengkapi dengan sejumlah besar saluran darah dan ujung saraf,
 • mukosa - bahagian dalaman bibir.

Pipinya terdiri daripada otot buccal, yang mengandungi badan berlemak dan ditutup dengan kulit.

Gusi ditutup dengan membran mukus. Gusi terdiri daripada beberapa jabatan:

 • mukosa bebas mengelilingi leher gigi,
 • gingival sulcus - kawasan antara gigi dan gusi,
 • papilla interdental terletak di antara gigi bersebelahan,
 • mukosa alveolar adalah bahagian tetap dari gusi, yang tumbuh dengan akar dan periosteum.

Gigi terlibat secara langsung dalam menggigit dan mengisar makanan. Bahagian atas gigi adalah mahkota, ditutup dengan enamel (terdiri daripada garam fosforus dan kalsium). Kemudian mahkota masuk ke leher dan akar.

Di bawah enamel adalah lapisan dentin - bahan kuning yang melindungi gigi daripada kerosakan luaran. Di dalam gigi ada pulpa - ini adalah ikatan ujung saraf dan saluran darah, ia adalah yang membekalkan gigi dengan bahan-bahan yang diperlukan untuk berfungsi normal.

Gigi dibahagikan kepada beberapa jenis bergantung kepada tujuan fungsinya:

 • anjing gigi atau gigi mata bertanggungjawab untuk memecah makanan menjadi kepingan kecil,
 • insisor memilih makanan
 • tikus, makanan haiwan menghancurkan dan mengisar makanan.

Gigi berbeza antara satu sama lain dalam struktur mahkota, dalam penampilan. Gigi memainkan peranan penting dalam pencernaan, kerana kualiti makanan yang mengisar dan asimilasi nutrien berikutnya oleh tubuh bergantung kepada mereka.

Mukosa

Keseluruhan rongga mulut seseorang dilapisi dengan membran mukus, yang berfungsi sebagai pelindung. Di bahagian pipi, bibir dan bahagian bawah mulut, mukosa dikumpulkan di lipatan, dan di bahagian atas, sebaliknya, ia terbentang dan tegas dipasang pada tisu tulang. Mukosa mulut melakukan beberapa fungsi:

 • Perlindungan. Dalam rongga mulut sentiasa pelbagai jenis patogen yang, di bawah keadaan yang menggalakkan, menimbulkan perkembangan penyakit pergigian. Mukosa mengekalkan jangkitan dan dengan bantuan air liur menghilangkannya,
 • Sensitif. Terima kasih kepada reseptor deria, terma dan rasa, mukosa bertindak sebagai penunjuk dalam badan,
 • Suction Mukosa menyerap sebatian protein dan mineral. Itulah sebabnya beberapa ubat disyorkan untuk membubarkan atau melambatkan mulut.

Otot

Rahang atas tidak bergerak, hanya rahang bawah bergerak, beberapa otot membantu: mengunyah, temporal, medial pterygoid. Untuk bergerak ke hadapan adalah otot pterygoid lateral. Rahang bawah diturunkan dengan bantuan otot maxillary-hypoglossal dan chin-hypoglossal.

Dalam tisu bibir adalah serat otot pekeliling, tugasnya adalah untuk memastikan penutupan mulut dan lanjutan bibir ke hadapan. Pipi adalah otot pipi. Terdapat beberapa jenis otot dalam lidah yang bertanggungjawab untuk pergerakannya apabila menelan, mengunyah, dan mengartikulasikan.

Lidah dan lelangit

Lidah adalah organ otot yang mengisi hampir keseluruhan rongga mulut. Di atas adalah selera, yang terdiri daripada beberapa jenis:

 • reseptor sensitif filiform, terima kasih kepada mereka lidah mempunyai penampilan baldu,
 • cendawan dan grooved - ini adalah citarasa, yang mana seseorang merasakan rasa makanan dan minuman.

Bahasa mengambil bahagian dalam mengunyah makanan, artikulasi, air liur, rasa persepsi. Menariknya, selepas makanan menyentuh selera, keseluruhan saluran pencernaan diaktifkan. Bahagian lidah: akar, badan, hujung, belakang, kekang.

Reseptor rasa terletak di dalam bahasa sedemikian rupa sehingga organ dibahagikan kepada bahagian-bahagian, masing-masing yang bertanggungjawab untuk persepsi rasa tertentu.

Lidah bertanggungjawab untuk mengartikulasikan, mengunyah dan menelan makanan.

Lelangit adalah bahagian atas mulut, yang memisahkannya dari nasofaring. Langit dibahagikan kepada lembut dan keras. Ia adalah lelangit keras yang memisahkan rongga mulut dari nasofaring.

Microflora

Mikrofora seseorang yang sihat dikuasai oleh bakteria, manakala kulat dan virus lebih kecil. Bahagian utama bakteria adalah streptococci dan lactobacilli. Dengan beberapa gangguan dalam badan dan keadaan yang menguntungkan, jangkitan boleh menembusi rongga mulut dan memprovokasi perkembangan pelbagai penyakit pergigian.

Kelenjar salivary

Kelenjar liur bertanggungjawab untuk penghasilan air liur, rahsia khusus yang terlibat dalam pencernaan makanan. Ini adalah organ berpasangan. Kelenjar salivari dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • parotid - kelenjar air liur terbesar, terletak pada rahang bawah di bawah telinga. Menghasilkan rahsia, tepu dengan natrium klorida dan kalium,
 • sublingual - kelenjar kecil bentuk bujur, terletak di rongga mulut di sisi lidah. Air liur diasingkan, yang mempunyai aktiviti beralkali tinggi,
 • submandibular terletak dalam segitiga submandibular, menghasilkan rembesan mukus dan serous.

Kelenjar liur menghasilkan rahsia khusus yang terlibat dalam pencernaan.

Air liur adalah 99% air, 1% adalah:

 1. Bahan bukan organik (klorida, fosfat, sulfat)
 2. Sebatian organik:
 • lysozyme membantu air liur menghilangkan patogen yang memasuki rongga mulut,
 • mucin menyediakan harta air liur yang menyelubungi, yang membolehkan benjolan makanan bergerak melalui oropharynx ke esofagus,
 • amilase dan maltase adalah enzim yang memecah sebatian karbohidrat.

Fungsi saliva: mencerna karbohidrat, membentuk benjolan makanan, menguatkan enamel, menahan agen patogenik.

Pipi dan palet

Terdapat sempadan antara ambang dan rongga mulut itu sendiri. Batasan ini dibuat oleh gigi, gusi dan proses alveolar, di mana terdapat rongga.

Pergeseran melintang menghubungkan vestibule dengan dunia luar dan bersempadan dengan lipatan otot, yang dikenali sebagai bibir, tertutup di luar dengan tisu epitel, dan di dalam membran mukus.

Sebenarnya, rongga mulut terletak di bahagian dalaman gigi dan beberapa proses alveolar, yang dihadkan kepada bahagian depan, kanan dan kiri. Di atas adalah lelangit keras, secara beransur-ansur melewati lelangit lembut ke arah faring.

Bahagian bawah rongga terdiri dari diafragma mulut, di mana proses otot, yang dikenali sebagai lidah, terletak.

Rongga mulut dibahagikan kepada vestibule dan rongga mulut itu sendiri.

Rongga mulut ditutupi dengan membran mukosa tisu epitel yang tidak keratinizing dengan banyak kelenjar. Mukosa juga terbentuk dengan cara khas pada periosteum rahang, menyelubungi leher gigi. Dari sisi bertentangan, rongga mulut melewati mulut ke faring, di mana makanan memasuki esofagus.

Terdapat pipi di sebelah kanan dan kiri di luar mulut. Dari luar mereka ditutup dengan kulit, dan dari dalamnya mereka dipenuhi dengan membran mukus. Di dalam mukosa juga keluar dari kelenjar parotid, dan pipinya sendiri terbentuk dengan bantuan otot buccal. Pada dasarnya, pipi terdiri daripada tisu dan sel-sel lemak, yang terletak di antara otot buccal dan mengunyah.

Lelangit dibahagikan kepada keras dan lembut. Terdapat lelangit yang keras di hadapan mulut, yang dibentuk oleh tulang raksasa dan palatal. Di tengah-tengah membran mukus melepasi jahitan palatine, meninggalkan lipatan palatine yang disebut di sebelah kanan dan kiri.

Lelangit lembut terdiri daripada tisu otot yang tersambung. Lebih dekat dengan pharynx adalah unjuran daripada langit-langit lembut, yang dikenali sebagai uvula, yang merupakan bahagian penting dari tirai palatine. Lelangit lembut adalah terhad kepada lengkungan palatina-lingual di hadapan dan lengkungan palatal-pharyngeal di belakang. Di sebelah kanan dan kiri terdapat tonsil palatina.

Proses Alveolar, gusi dan gigi memisahkan vestibule dari mulut

Otot khas, jika perlu, menimbulkan tirai palatine dan membantu dalam proses menelan. Ia terbentang dari tulang temporal ke langit-langit lembut.

Terdapat juga otot palatine-lingual, yang menghubungkan ruang selaput lembut ke akar lidah, sehingga membawa busur kepadanya.

Otot pharyngeal adalah segitiga yang mengetatkan laring dan bahagian bawah faring, membawa mereka lebih dekat dengan lengkung pharyngeal palatine. Otot ini bergerak dari bahagian bawah pharynx ke bahagian selaput yang lembut.

Rongga mulut, anatomi yang kita sedang pertimbangkan hari ini, tidak lebih dari kotak kosong, jika satu organ penting diabaikan. Ini sudah tentu tentang bahasa. Menurut strukturnya, ia adalah sejumlah tisu otot, yang dibungkus dalam membran mukus. Fungsinya adalah pelbagai:

 • ucapan ucapan;
 • rasa persepsi;
 • air liur;
 • membantu dalam mengunyah dan menelan makanan;
 • menghisap susu ibu.

Bahasa ini biasanya dibahagikan kepada bahagian utama berikut: belakang, akar, badan. Kadang-kadang hujung, atau hujung lidah ditandakan secara berasingan. Otot lidah di bawah penutup selaput lendir, yang disambungkan dengan seratnya, dan juga mengandungi reseptor saraf, tisu limfoid dan kelenjar air liur.

Lidah ditutupi dengan banyak papillae, yang mana ia memperoleh permukaannya yang kasar.

Lidah terdiri daripada otot-otot bening dan ditutup dengan membran mukus.

Papillae boleh dibahagikan seperti berikut:

 • silinder, yang terbesar dalam saiz, tetapi tertumpu di titik peralihan akar lidah ke dalam badan dan bersempadan dengan membran mukus yang tebal, itulah sebabnya mereka tidak begitu ketara;
 • berbentuk daun, yang terletak di sisi lidah dan kelihatan seperti beberapa lipatan dengan ferus, meningkatkan saiz ke arah akar lidah;
 • berbentuk cendawan, mereka terletak di pinggir lidah di belakangnya dan menyerupai pembentukan dalam bentuk tombol;
 • filiform, yang paling banyak dalam kuantiti, dan mereka tersebar di seluruh badan dan ujung lidah, sama seperti berus fleecy.

Dalam otot lidah terdapat otot rangka dan, sebenarnya, otot-otot lidah itu sendiri. Otot rangka digunakan untuk melampirkan lidah ke tulang kranial dan terletak di kawasan akar. Otot lidah, pada gilirannya, membolehkan lidah mengambil banyak bentuk, untuk membengkok ke arah mana-mana, untuk menjadi lebih tebal atau rata atas permintaan pemiliknya.

Apabila mulut ditutup, lidah terletak pada bahagian bawah mulut, dan permukaan atasnya bersebelahan dengan langit-langit. Pada permukaan yang lebih rendah di tengah-tengah lidah, ruas dibentuk dari membran mukus, yang membahagikan lidah ke dalam dua bahagian. Terdapat juga keluaran dari kelenjar sublingual dan submandibular, yang fungsi utamanya ialah air liur.

Anatomi rongga mulut

Struktur rongga mulut dan fungsi: lubang atas keras dan lembut, belakang lidah, bawah.

Ruang yang sempit di persimpangan faring dan langit dipanggil faring.

Lidah lelangit adalah sempadan bersyarat dalam peralihan dari satu jabatan ke seterusnya: mulut ke oropharynx.

Apakah setiap komponen dalam rongga mulut manusia:

 • gigi pergelangan atas dan bawah - menggigit, memotong makanan;
 • lidah - bergerak makanan di dalam mulut, memberikan rasa rasa;
 • bibir dan pipi - menyimpan makanan, mereka terhad kepada bahagian seksyen pertama saluran pencernaan;
 • lidah - menutup pintu masuk ke nasofaring ketika menelan;
 • tonsil (kelenjar) - menahan mikroorganisma berbahaya.

Bibir diwakili oleh dua lipatan tisu otot lembut. Bahagian luar mereka meliputi lapisan nipis kulit halus tanpa peluh, kelenjar sebum dan folikel rambut. Bahagian dalaman rongga mulut terdiri daripada epitel lendir, yang terus dibasuh oleh air liur. Di sudut bibir adalah otot yang bertanggungjawab untuk ekspresi wajah. Dari permukaan atas bibir bermula nasolabial furrow.

Permukaan dalaman membran mukus epitelium antara gusi dan bibir menampung banyak kelenjar liur. Mereka membuka ke dalam rongga mulut, bertanggungjawab untuk pelembab, membelah karbohidrat yang dicerna, adalah sebahagian daripada sistem endokrin.

Struktur pipi: kulit luar dengan folikel rambut, zon maxillary (gentian otot skeletal tergelincir, kelenjar saliva buccal) dan epitel yang tidak keratinisasi berbilang lapisan. Kehadiran tisu adiposa pada dewasa adalah sederhana, pada tahun pertama hidupnya lebih banyak, jadi pipi terlibat dalam proses mengisap. Dinding dalaman pipi kaya dengan kelenjar air liur, berhampiran molars atas terdapat juga parotid besar. Kemudian pipi masuk ke mukosa gusi.

Bagaimana mulut di dalam

Struktur rongga mulut bermula dengan gusi. Mereka sebahagiannya menutupi tulang rahang, setiap tulang alveolar dan cusp. Tutup lendir rapat dengan leher gigi. Kawasan serviks mempunyai serat kolagen yang memberikan ligamen gigi yang kukuh. Epithelium tebal, lokasinya adalah membran bawah tanah yang tebal. Juga, gusi mempunyai alur, yang boleh dilihat di antara gigi dan gusi, dan di ruang interdental - puting interdental.

Mulut manusia adalah terhad di hadapan gerbang pergigian atas dan bawah, proses alveolar. Di atas, struktur anatomi membentuk lelangit keras dan lembut, di bawah - diafragma mulut. Apabila mulut ditutup, semua ruangnya dipenuhi dengan lidah.

Struktur lengkap

Di dalam mulut terdiri daripada:

 • belakang lidah;
 • lipatan fringed;
 • permukaan bawah lidah;
 • lipat sublingual;
 • bawah;
 • daging hyoid;
 • gusi;
 • tepi lidah;
 • kelenjar liur lingual;
 • saraf lingual;
 • otot lingual;
 • frenulum lidah;
 • kelenjar sublingual;
 • aliran keluar kelenjar sublingual.

Jabatan bahasa

Lidah diwakili oleh otot bergerak tanpa pembentukan tulang, di bawahnya ada kelengkungan dan kelenjar liur yang besar. Semua komponennya membolehkan anda bercakap dengan bebas, merasakan rasa dan bergerak dan menelan makanan. Lidah cepat mengenali apa yang ada di mulut, suhu dan rasa makanan berkat papillae banyak (lebih dari 5000), yang meliputi hampir seluruh permukaan bahagian atas (belakang).

Struktur lapisan epitelium permukaan dorsal lidah adalah heterogen, ditutupi dengan pelbagai tubercle kecil, yang terdiri daripada tisu limfoid dan nodul.

Akar lidah tidak merasakan rasa - ia adalah tisu limfoid di kawasan lubang buta dan tulang hyoid, ia dipanggil lidah lidah.

Papillae dibahagikan kepada empat kumpulan, masing-masing mempunyai tujuan tersendiri:

 • kebanyakan filamen dan kerucut, mereka mempunyai reseptor yang sensitif yang membuat alat sentuhan, tetapi tidak merasakan cita rasa; terletak di seluruh bahasa;
 • sedikit fungoid, mereka berada di sisi dan di ujung lidah, membantu menentukan kemanisan makanan;
 • Seperti daun juga terletak di sisi dan di ujung lidah, mereka bertanggungjawab untuk keasidan dan kemasinan makanan;
 • Terdapat beberapa penyedut beralur - dari 7 hingga 12, mereka terletak di garis antara akar dan badan lidah, mereka bertanggungjawab untuk rasa pahit.

Secara umumnya, rongga mulut adalah lebih dari 10,000 reseptor struktur dan lokasi yang berbeza bertanggungjawab untuk menentukan rasa.

 • Kehilangan rasa dipanggil agevzia.
 • Kurangkan kerja reseptor - hypogeus.
 • Penguatkan - hypergeusian.

Juga, puting boleh atrofi akibat daripada luka bakar kimia, kecederaan, dan kanser di beberapa bahagian otak.

Dysgevzie dipanggil distorsi rasa (asin kelihatan masam, manis pahit), glycogevzia adalah rasa manis selama perkembangan diabetes.

Penerangan bahasa sebagai penganalisis rasa adalah seperti berikut: hujung lidah lebih sensitif kepada gula-gula, pihak melihat keasaman dan kemasinan, akar lidahnya adalah kepahitan.

Resin kesejarahan berkait rapat dengan sel-sel penciuman yang terletak di hidung. Dengan ciri-ciri sejuk atau kongenital struktur (keabnormalan perkembangan), organ tidak membenarkan udara melewati dan orang itu berhenti merasakan rasa itu sepenuhnya. Pengaktifan sensasi penuh rasa makanan hanya mungkin dengan menghirup aromanya. Reseptor TRPM8 merasakan makanan yang suhunya berada di bawah 37 ° C, dan TRPM1 - di atas 37 ° C.

Ia biasanya dianggap bahawa gigi dalam rasa dan pembentukannya tidak terlibat. Selepas penyelidikan yang teliti, pakar mendapati kehadiran sensor tekanan dalam gigi, mereka membantu menentukan ketegaran makanan. Selain itu, para saintis telah membuktikan bahawa jika tidak banyak gigi di mulut dengan saraf dikeluarkan, makanan tidak begitu jelas. Perkara yang sama berlaku kepada perokok berat.

Nama gigi dalam bahasa Inggeris adalah "gigi" (dalam transkripsi - ace), tetapi anda juga boleh mencari kata-kata seperti penyok, cakar, fang, batang, molar, atau tine.

Dalam orang dewasa dalam gigi gigi dari 28 hingga 32 unit. Daripada jumlah ini, terdapat:

 • empat pemotong - dua di bahagian atas dan bawah;
 • empat mayine - juga dua dari bawah dan ke atas;
 • empat gelas kecil yang lebih rendah dan sama rata (premolar);
 • enam molar besar atas dan bawah;
 • dua gigi bijak atas dan bawah, bergantung kepada sama ada mereka telah berkembang atau tidak.

Pada rahang atas dan bawah terletak enam belas gigi, yang terbelah di tengah menjadi dua bahagian simetris (lapan kiri dan kanan). Selepas 25 tahun, molar ekstrem tambahan tumbuh - gigi bijak.

Pertama, dalam 5-9 tahun, molar besar pertama dipotong oleh molar, gigi tambahan, gigi taring dan molar lain. Pembentukan plat gigi bermula pada minggu ke-8-9, ia ditentukan oleh gambar x-ray.

Apa gigi terdiri daripada?

 1. Mahkota. Melakukan di atas gusi, ditutup dengan enamel, yang merupakan menyelam kuat di dalam tubuh.
 2. Root. Terdiri daripada dentin dan simen.
 3. Leher gigi. Menyambungkan akar dan mahkota.

Komposisi enamel: 97-98% bahan bukan organik, 2-3% - air. Kekuatan gigi dicapai dengan kehadiran kristal hidroksiapatit, ia mengandungi magnesium, fluorin dan karbon. Antara pulpa dan enamel ialah rantau dentin. Ia terbentuk daripada tiub dentina, cawangan sisi dan terminal, sempadan dentina-enamel. Ruang perantaraan ini dipenuhi dengan odontoblasts dan serat kolagen. Peranti dentin membolehkan anda mengumpulkan bahan mineral sepanjang hidup anda.

Apakah fungsi pulpa itu? Sel-selnya mengisi bahagian dalam akar, melindungi dan menyuburkannya, longgar, darah yang membekalkan tisu.

Akar terdiri daripada periodontium, simen dan saluran akar. Saraf gigi diperlukan untuk mengawal tekanan dan berfungsi sebagai sensor kesakitan. Sekiranya terdapat luka cecair, gigi yang berpenyakit memberikan isyarat yang tidak menyenangkan kepada otak dan orang itu bertukar kepada doktor gigi untuk rawatan. Akar di gigi boleh dari satu hingga lima.

Gigi, yang terletak di tapak incisors dan canine, adalah lebih kecil daripada molar. Bentuk yang pertama - bujur, yang kedua menunjuk, molar persegi. Gigi atas dan bawah adalah serupa dalam bentuk untuk menutup rahang - gigitan yang betul.

Dalam sesetengah penyakit (selalunya ia adalah organ sistem pencernaan, sistem kencing), anomali kongenital pada gigi, gigitan boleh dibengkokkan, yang akan menimbulkan kemusnahan enamel. Dalam kes sedemikian, lawatan ke ortodonti akan membantu. Kadang-kadang, apabila enamel menipis, makanan berpigmen boleh menembusi dentin, yang mana gigi berubah warna atau noda kelihatan di atasnya.

Pepejal adalah plat seperti kubah dengan membran mukus epitel bukan keratinized, plat fibrous submukus yang disambung dengan periosteum. Di tempat lain terdapat tisu lemak nipis dengan sedikit kelenjar mukus.

Langit lembut terletak di bahagian belakang bahagian keras. Tirai langit yang menamatkannya membuat tirai yang berfungsi sebagai sempadan antara naso-dan oropharynx. Pada sisi adalah otot dan tonsil, berdasarkan satu set otot dan tendon. Meletakkan kelenjar lendir membantu melembabkan langit.

Otot-otot palatine menaikkan dan menurunkan tirai palatine, menyekat keluar mulut ke pharynx, mengurangkan saiz masuk ke mulut, bernafas, bercakap. Apabila menelan, mereka mengasingkan nasofaring, menghalang makanan daripada memasuki sana.

Struktur rongga mulut


Dari sudut pandang anatomi, rongga mulut adalah gabungan dari bahagian-bahagian seperti:

 1. Hari sebelum mulut, iaitu ruang antara pipi dan bibir pada satu sisi dan gigi dan gusi di sisi yang lain.
 2. Segera rongga mulut, dibatasi di atas oleh langit-langit, bawah-bawah, di bahagian tepi dan depan - gusi dan gigi.

Semacam "pintu masuk" di dalam mulut boleh dipanggil bibir. Ini adalah lipatan otot kulit, di mana beberapa bahagian dibezakan:

 • dermal - terletak di bahagian luar (kelihatan). Dilindungi dengan lapisan keratinizing epithelium. Di atasnya adalah kelenjar lokal yang menghasilkan peluh dan sebum. Juga pada permukaan luar bibir rambut tumbuh;
 • perantaraan - kawasan warna merah jambu yang ditutupi dengan kulit. Keratinisasi hanya diperhatikan di luar. Di mana kulit memasuki mukus, sempadan merah kelihatan jelas. Kawasan ini mengandungi sejumlah besar saluran darah dan ujung saraf, yang memastikan sensitiviti meningkat;
 • mukosa - diletakkan di bahagian dalam bibir. Bahagian ini ditutup dengan epitel rata, tidak terdedah kepada keratinisasi.

Wilayah buccal terletak di kedua-dua belah wajah manusia. Pipinya terdiri daripada otot pipi, ditutupi dengan kulit dan mengandungi badan berlemak.

Dalam rongga mulut adalah beberapa organ yang penting untuk mengekalkan kehidupan manusia yang normal:

1. Lidah adalah pertumbuhan yang tidak berpasangan dengan bentuk sekop berwarna merah jambu, hampir sepenuhnya mengisi rongga mulut. Lidah dibentuk oleh tisu otot striated. Dari atas ia dilapisi dengan membran mukus, di mana papillae berbentuk daun, berbentuk daun dan cendawan terletak, mengandung selera dalam dinding mereka. Bahasa ini mengambil bahagian dalam proses mengunyah, rasa persepsi dan air liur, menyediakan orang yang mempunyai kemampuan untuk mengucapkan ucapan. Terdapat bahagian utama seperti:

 • akar (kira-kira 1/3 lidah berhampiran pharynx, tonsil berada di pangkalannya);
 • badan (kira-kira 2/3 lidah lebih dekat dengan gigi);
 • tip (bersebelahan dengan permukaan belakang gigi gigi);
 • belakang (permukaan atas);
 • kelengkungan (lipat lendir, menyambung bahagian bawah lidah ke bahagian bawah mulut).

2. Gusi - mukosa, meliputi proses alveolar bahagian atas dan alveolar rahang bawah. Terdapat pemisahan gusi seperti:

 • gusi percuma atau marginal - seksyen halus membran mukus yang mengelilingi leher gigi;
 • gingiva sulcus - reses antara gusi dan gigi;
 • interdental papilla - kawasan gusi antara gigi bersebelahan;
 • gusi yang dilampirkan, atau alveolar adalah bahagian tetap, bersambungan dengan periosteum tulang alveolar dan simen akar gigi.

3. Gigi - organ yang secara langsung melakukan fungsi mengunyah makanan. Dalam orang dewasa, biasanya ada 28-32 gigi di dalam mulut (molar ketiga mungkin tidak hadir). Secara anatomi, gigi terdiri daripada akar, leher dan mahkota, yang ditutup dengan enamel. Di bawah enamel itu adalah kain yang kuat warna kuning cahaya, yang merupakan "tulang belakang" gigi - dentin. Di dalamnya ada ruang pulpa yang dipenuhi dengan tisu - tisu penghubung yang memberikan kekuatan kepada gigi. Bergantung pada fungsi mereka, terdapat beberapa jenis gigi:

 • cincin - menyediakan menggigit makanan;
 • taring, atau gigi mata - menyumbang kepada merobohkan makanan ke dalam kepingan kecil;
 • premolar dan molar - menggiling makanan, mengisar.

4. Palatine - bahagian atas rongga mulut, ditutup dengan membran mukus, yang bertindak sebagai salah satu komponen peralatan articulatory. Terdapat dua jenis lelangit:

 • pepejal - adalah dinding tulang yang memisahkan rongga mulut dan hidung. Ia sedikit melengkung dalam bentuk dan menyerupai cembung cembung ke atas;
 • lembut adalah lendir mukus, tergantung di atas akar lidah dan memisahkan rongga mulut dari faring. Pada langit-langit lembut lidah, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan bunyi.

Juga dalam rongga mulut adalah saluran berpasangan kelenjar saliva:

 • hyoid - terkecil di kalangan kelenjar utama. Ia mempunyai bentuk bujur. Kelenjar itu diletakkan di bahagian bawah rongga mulut di sisi lidah. Air liur yang dihasilkan kaya dengan mucin, rembesan serous dan dicirikan oleh aktiviti alkali yang tinggi;
 • submandibular - berbeza bentuk bulat, setanding dengan saiz walnut. Kelenjar terletak pada segitiga submandibular. Ia menghasilkan air liur yang kurang keasaman daripada kelenjar parotid, tetapi mengandungi rembesan mukus dan serous;
 • parotid - yang terbesar di antara kelenjar baki. Ia mempunyai naungan merah jambu berwarna abu-abu dan tidak teratur. Sepasang kelenjar ini terletak di bawah kulit pada sisi rahang bawah dari telinga. Air liur yang dilepaskan dicirikan oleh keasidan yang tinggi dan tepu dengan natrium klorida dan kalium klorida.

Di mulut bermula proses memproses makanan. Makanan yang dihancurkan dan dibasahkan dengan air liur dikumpulkan ke dalam benjolan, yang kemudiannya dipengaruhi oleh enzim yang membentuk air liur.

Fungsi mukosa mulut

Mucous merangkumi hampir keseluruhan rongga mulut. Ia dicirikan oleh kadar regenerasi yang tinggi, serta penentangan terhadap pelbagai rangsangan. Membran mukus melakukan beberapa fungsi penting:

 1. Perlindungan - mukus mengekalkan pelbagai mikroorganisma di permukaannya, menghalang mereka daripada menembus tubuh.
 2. Reseptor, atau sensitif - kehadiran sejumlah besar reseptor pada membran mukus menjadikannya penunjuk yang sangat baik yang bertindak balas dengan segera terhadap kemungkinan kesan negatif.
 3. Sedutan - melalui mukus yang diserap beberapa sebatian protein dan mineral, sebagai contoh, terkandung dalam ubat-ubatan.

Struktur mukosa mulut

Epitel squamous berstrata

Ia menggariskan permukaan mukosa keseluruhan. Pada kanak-kanak, lapisan ini nipis, tetapi dengan usia ia menjadi lebih tebal dan sedikit kasar. Dengan pendekatan usia tua, proses sebaliknya bermula, dan epitel menjadi lebih kurus.

Di bibir, pipi, langit-langit lembut, di bawah lidah dan di bahagian bawah mulut, epitel tidak keratinous, berbeza dengan kehalusan komparatif dan mempunyai warna merah jambu. Di kawasan-kawasan yang agresif, epitelium terdedah kepada keratinisasi (sebagai peraturan, ini adalah ciri palatum keras, gusi dan akar lidah). Adalah dipercayai bahawa tahap keratinisasi bergantung kepada jumlah glikogen: di mana epitel tetap lembut, banyak glikogen didapati, dan sebaliknya.

Antara fungsi lapisan epitelium:

 • halangan - menghalang kecederaan membran mukus;
 • Perlindungan - bersama dengan lapisan permukaan epitelium secara berkala dari mulut menghilangkan patogen.

Plat lendir sendiri

Lapisan tisu penghubung ini terletak di bawah epitelium. Plat sendiri menembusi lapisan epitelium dengan bantuan papillae yang mengandungi saluran darah dan saraf. Terima kasih kepada "sambungan" ini, pertukaran bahan yang lebih cekap antara lapisan, serta sambungan yang kukuh, disediakan. Antara lain, pada pinggan mangkuknya sendiri adalah saluran limfa, kelenjar air liur dan sebaceous.

Rongga lisan

Saya

bahagian awal saluran penghadaman; di hadapan jurang mulut terbuka, di belakang berkomunikasi dengan faring.

Dalam organisma yang terbentuk, pembukaan mulut dan rongga mulut dimasukkan dalam konsep "mulut". Pembukaan mulut, fisur mulut terletak di antara bibir atas dan bawah, dengan bibir tertutup, panjangnya bervariasi, purata 6-8 cm. Bibir, di kawasan yang peralihan dari kulit ke membran mukus berlaku, termasuk tiga bahagian - kulit (bermula dari pangkal hidung pada bibir atas dan dari alur bibir dagu di bahagian bawah), peralihan, atau sempadan merah, dan berlendir.

Rongga mulut (Rajah) Dibahagikan kepada dua bahagian: anterior, atau vestibule mulut, dan posterior, atau rongga mulut itu sendiri. Apabila mulut dibuka, jabatan-jabatan ini berkomunikasi secara meluas, dengan rahang tertutup, balai baju berkomunikasi dengan rongga mulut itu sendiri melalui ruang interdental dan di belakang molar yang terakhir. The vestibule mulut mempunyai bentuk berbentuk tapal kuda dan terletak di antara bibir dan pipi di luar dan permukaan labial dan buccal bibir dan bahagian alveolar rahang di dalam. Membran mukus bibir, bergerak ke bahagian alveolar kedua-dua rahang, bentuk di lipatan menegak garis pertengahan, yang disebut gelendong bibir. Membran mukus yang merangkumi bahagian alveolar rahang di area alveoli pergigian dipanggil bahagian gum dari gusi, yang terletak di ruang antara gigi bersebelahan, membentuk papillae gingival (interdental).

Sebenarnya rongga mulut dengan rahang tertutup mempunyai bentuk celah sempit sempit. Dengan pembukaan mulut terbuka, jumlahnya meningkat secara dramatik, perubahan bentuknya. Di depan dan di sebelahnya, rongga mulut itu sendiri dibatasi oleh gerbang gigi, proses alveolar rahang atas dan rahang bawah: dari atas - dengan lelangit keras dan sebagian lembut; Posteriornya, ia dibuka dengan pembukaan tekak. Bahagian tulang lelangit keras diwakili oleh proses palatina rahang atas dan plat mendatar tulang palatina. Di tengah, di persimpangan proses palatine, jahitan bentuk lelangit keras. Di hadapan lelangit yang keras, lipatan melintang membran mukus berjalan di sepanjang sisi jahitan, terutama sekali diucapkan pada kanak-kanak. Di akhir anterior palatal jahitan dekat pusat incisors ada yang disebut incisal papilla, sepadan dengan pembukaan kanal incisal yang mengandungi kapal dan saraf.

Lelangit lembut terdiri daripada plat berserat - aponeurosis palatina dengan otot-otot lelangit dan pharynx yang melekat padanya, dan membran mukus yang merangkumi permukaan yang lebih rendah (oral) dan atas (hidung). Dalam tenang, langit lembut tergantung secara menegak. Margin posteriornya mempunyai protrusi di tengah-tengah - uvula, di sisi yang membran mukosa langit-langit lembut membentuk sepasang lipatan - gerbang palatine. Antara lengan adalah tonsil palatine.

Dinding bawah, atau bawah, rongga mulut dibentuk oleh tisu lembut yang terletak di antara lidah dan kulit kawasan submandibular. Asas lantai rongga mulut adalah diafragma mulut, yang terdiri daripada otot maxillary-hypoglossal berpasangan dan otot genio-hypoglossal dan otot-otot lidah yang terletak di atasnya - bahasa chibo-bahasa dan hypoglossal-bahasa. Membran lendir di lantai mulut, bergerak ke permukaan bawah lidah, membentuk lipatan di garis tengah - jenggot lidah. Di sebelahnya adalah papillae, yang membuka saluran keluar dari kelenjar submandibular dan sublingual.

Membran mukus yang melapisi rongga mulut, mempunyai sifat regeneratif yang tinggi dan ketahanan terhadap faktor mekanikal, kimia dan haba. Pada pipi, bibir, lantai mulut, membran mukus mudah dikumpulkan di lipatan, di langit dan proses alveolar rahang atas, ia tetap tegak ke tulang. Membran mukus bahagian peralihan bibir, yang dicirikan oleh kehilangan rambut dan kelenjar peluh, tetapi di mana kelenjar sebum terus, ditutup dengan epitel berbilang lapis dengan fenomena keratinized. Dari sisi tisu penghubung yang mendasari, papillae yang tinggi dimasukkan ke dalam epitel, yang mengandungi gelung kapilari yang luas, yang melembapkan melalui lapisan permukaan epitel. Mereka memberikan bahagian bibir ini sebagai warna merah yang boleh berubah-ubah bergantung kepada pengisian darah kapal dan tahap ketepuan darah dengan oksigen (dengan beberapa kecacatan jantung, bibir memperoleh warna biru, dengan kehilangan darah atau kekejangan tajam pada kapal, sempadan merah bibir menjadi putih). Membran lendir bahagian lendir bibir dan bahagian penting rongga mulut dipenuhi dengan epitelium non-keratinized multi-lapisan (kecuali gusi, palatum keras, papillae filiform lidah yang ditutup dengan epitel keratinizing). Plat sendiri membran mukus rongga mulut, terletak di bawah epitelium, diwakili oleh tisu penghubung yang agak longgar yang kaya dengan unsur selular. Plat tisu penghubung tanpa sempadan tajam berubah menjadi submukosa yang terdiri daripada tisu penghubung yang longgar. Ciri-ciri plat otot membran mukus saluran pencernaan, yang memisahkan membran mukus dari submukosa rongga mulut, tidak hadir. Di sesetengah kawasan, iaitu pada gusi, dalam bidang jahitan palatal, dalam lidah, tidak ada submukosa.

Rongga mulut, yang mempunyai pemuliharaan sensitif yang kuat, mempunyai fungsi pengatur reseptor. Radas reseptor diwakili oleh rasa, sentuhan, thermo, kemo dan osmoreceptor. Dorongan dari reseptor menentukan fungsi fungsional dari pembentukan reticular dan pusat autonomi otak dan mengatur aktivitas sistem pencernaan, pernafasan dan lain-lain badan. Khususnya, osmoreceptor yang dikaitkan dengan pusat dahaga terlibat dalam pengawalan metabolisme air. Apabila dehidrasi badan berlaku, osmoreceptor teriritasi, pusat dahaga diaktifkan, dan mekanisme pengekalan air diaktifkan. Semasa penyahhidratan, mekanisme bertentangan diaktifkan, yang meningkatkan perkumuhan cecair dari badan.

Membran lendir R. pada item dan Saliva menjalankan fungsi yang paling penting dalam halangan - organisma. Sifat penghalang membran mukus memberikan epitelnya, yang mempunyai keupayaan kebolehtelapan dan penyerapan (resorptive) yang selektif, terutama dinyatakan dalam rantau sublingual, serta banyak faktor kekebalan spesifik dan tidak spesifik. Oleh kerana peningkatan dalam rembesan saliva, agen patogenik toksik dicairkan, dan sifat penampannya meneutralkan asid dan alkali. Enzim saliva seperti DNA-ase, RNA-ase, peroxidase, catalase, memecahkan banyak bahan, termasuk patogenik. Perlindungan selular tidak selular Tisu R. dilakukan oleh leukosit yang menjalankan fagositosis dan menghalangi faktor humoral yang tidak khusus bagi perlindungan imunologi. Perlindungan humoral tidak spesifik disediakan oleh lysozyme, interferon, pelengkap, enzim lisosom, protein lysosomal-kationik, dan lain-lain. Rongga mulut mempunyai sistem kekebalan humoral tertentu yang berkuasa. Peranan utama adalah imunoglobulin A. sekretariat, dengan pelbagai tindakan pelindung (antimikrobial, antiviral, antitoxic), dan lebih rendah immunoglobulin G. Perlindungan sel spesifik disediakan oleh sistem T-limfosit submucosa.

Air liur mengandungi bahan seperti hormon yang terbentuk terutamanya dalam radikal tubular kelenjar air liur dan mempunyai kesan khusus terhadap fungsi badan. Bahan seperti hormon yang paling kuat adalah parotin, yang terlibat dalam pengawalan metabolisme kalsium dan fosforus (menyebabkan pengurangan kalsium dalam darah, menggalakkan pengewapan tisu-kalsium, mengaktifkan pertumbuhan dan metabolisme tulang dan gigi). Saliva juga mengandungi faktor pertumbuhan saraf, faktor pertumbuhan epidermis, erythropoietin, glukagon, faktor seperti insulin dan bahan aktif fisiologi lain.

Salah satu fungsi utama R. n. - penyertaan dalam pengisaran makanan. Di samping itu, ia memulakan rawatan kimia makanan kerana enzim air liur, membelah karbohidrat. Rongga mulut juga penting untuk pelaksanaan pernafasan, pembentukan suara dan artikulasi. Keabnormalan fungsi dalam rongga mulut (gangguan fungsi mengunyah, dll) tidak dapat dielakkan menjejaskan fungsi keseluruhan saluran pencernaan.

Fungsi excretory R. n. Berkait rapat dengan aktiviti fungsi kelenjar air liur, yang merembeskan sejumlah besar produk metabolik, bahan antigen, bahan farmakologi, dan lain-lain.

Mikroflora rongga mulut. Mikroorganisma memasuki rongga mulut dengan makanan, air dan udara. Kehadiran di rongga mulut lipatan membran mukus, ruang interdental, poket gingival dan pembentukan lain di mana makanan tetap, epitel, air liur berlanjutan, mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk pembiakan kebanyakan mikroorganisma. Mikrofora rongga mulut dibahagikan kepada kekal dan tidak kekal.

Komposisi spesies mikroflora malar rongga mulut biasanya agak stabil dan termasuk wakil-wakil pelbagai mikroorganisma (bakteria, kulat, protozoa, virus, dll). Jenis respirasi anaerobik adalah utama - streptokokus, bakteria asid laktik (lactobacilli), bakteroid, fusobakteria, porphyromonads, preotellas, veyonella, spirochetes dan actinomycetes. Bilangan mikrob dalam rongga mulut adalah tertakluk kepada turun naik yang ketara. Untuk tahap tertentu, ia bergantung kepada kebersihan mulut; pendaraban mikroorganisma menyumbang kepada merokok. Peningkatan jumlah mikroorganisma dalam R. p. Dijumpai dengan luka cecair gigi, poket gigi patologi, prostesis tetap gigi yang dipasang dengan baik, gangguan air liur, mengunyah dan menelan.

Wakil-wakil dari mikroflora bukan kekal rongga mulut didapati, sebagai peraturan, dalam kuantiti yang sangat kecil dan dalam masa yang singkat. Penentangan jangka panjang dan aktiviti penting mereka dalam rongga mulut terjejas oleh faktor pertahanan spesifik tempatan - lysozyme air liur, phagocyte, serta lactobacilli dan streptococci yang sentiasa terdapat di rongga mulut, yang merupakan antagonis dari banyak penduduk yang tidak tetap dalam rongga mulut. R. mikroorganisma bukan kekal termasuk Escherichia, wakil utama yang merupakan E. coli - telah menamai aktiviti enzimatik; aerobakteria, khususnya Aerobacter aerogenes, adalah salah satu antagonis paling kuat dari flora asid laktik rongga mulut; Proteus (bilangannya meningkat secara dramatik semasa proses purulen dan nekrotik dalam rongga mulut); Klebsiella, dan terutamanya Klebsiella pneumoniae, atau tongkat Friedlander, tahan kepada kebanyakan antibiotik dan menyebabkan proses purulen dalam rongga mulut, pseudomonad, dan lain-lain. Apabila keadaan fisiologi rongga mulut terganggu, perwakilan flora tidak kekal dapat berlindung di dalamnya dan membiak.

Dalam organisma yang sihat, mikrofora tetap melakukan fungsi penghalang biologi, menghalang pembiakan mikroorganisma patogen yang berasal dari persekitaran luaran. Ia turut mengambil bahagian dalam pembersihan diri rongga mulut, adalah perangsang dari imuniti tempatan. Perubahan berterusan dalam komposisi dan sifat-sifat mikroflora, yang disebabkan oleh pengurangan kereaktifan badan, rintangan mukosa lisan, serta beberapa langkah terapeutik (terapi radiasi, antibiotik, imunomodulator, dan lain-lain), boleh menyebabkan timbulnya pelbagai penyakit rongga mulut, agen penyebab yang patogenik mikroorganisma yang jatuh di luar, serta wakil patogen yang bersyarat dari mikroflora kekal rongga mulut.

Kaedah penyelidikan. Kajian rongga mulut dijalankan untuk menentukan keadaan selaput lendir, lidah, gigi, kelenjar air liur, perubahan yang mungkin menunjukkan kedua-dua patologi tempatan dan penyakit organ-organ dan sistem lain.

Kajian ini membolehkan anda mengenal pasti aduan sakit di mulut apabila bercakap, makan, menelan, yang sering dikaitkan dengan patologi saraf trigeminal, glossopharyngeal atau vertebral, pterygopathies, lidah, pengertian, erosi, ulser pada membran mukus. Mungkin satu pelanggaran terhadap artikel, disebabkan oleh kecacatan membran mukus, palet cakram, macroglossia, kesilapan dalam pembuatan prostesis pergigian. Mulut kering (xerostomia) mungkin menunjukkan disfungsi kelenjar air liur. Kehilangan nafas adalah ciri gingivitis necrotizing, periodontitis, periodontitis. Aduan pembakaran, paresthesia, perubahan sensasi rasa diperhatikan dengan stomalgia, glossalgia. Perasaan Oskombin boleh muncul berkaitan dengan patologi yang disebabkan oleh bahaya pekerjaan - nekrosis asid, nekrosis serviks tisu keras.

Pada peperiksaan, perhatikan warna, kilauan, pelepasan membran mukus, kehadiran di belakangnya, hakisan, ulser, fistula. Membran mukus merah jambu yang normal memperoleh warna merah cerah dalam proses berjangkit akut, penyakit darah, serta perokok, pewarna atau pewarnaan kebiruannya adalah tanda beberapa penyakit sistem kardiovaskular, warna kuning sering dikaitkan dengan patologi hati.

Kehilangan gloss membran mukus dan rupa bintik-bintik keputihan diperhatikan dengan hiperkeratosis, seperti leukoplakia. Kehadiran edema dari membran mukus, yang dapat dilihat dalam kedua-dua patologi R. dan sebagai gejala penyakit lain, diadili oleh cetakan gigi, yang lebih sering dikesan pada permukaan sisi lidah atau sepanjang garis penutup gigi. Untuk mengesan edema tersembunyi, 0.2 ml larutan isotonik natrium klorida (ujian lepuh) disuntik di bawah epitel membran mukus. Gelembung yang terhasil biasanya menyelesaikan dalam 50-60 minit; dengan edema, masa resorpsi meningkat.

Untuk mengenal pasti penyakit membran mukus, terutamanya yang diiringi dengan peningkatan keratinisasi, pemeriksaan R. dilakukan dalam sinar lampu kayu (diagnosa luminescent).

Untuk menentukan sebab-sebab beberapa lesi membran mukus, pemeriksaan tambahan diperlukan, termasuk pengeluaran sampel alahan dengan antigen bakteria dan bukan bakteria, sitologi (untuk diagnosis pemphigus, jangkitan virus, kanser, penyakit pra-prajurit), bakteriologi (untuk pengesanan lesi kulat dan proses ulseratif-nekrotik), imunologi (untuk sifilis yang disyaki - reaksi Wasserman, brucellosis - reaksi Wright, dll.). Semua pesakit dengan patologi mukosa lisan menjalankan analisis darah klinikal.

Patologi rongga mulut termasuk kecacatan, kecederaan, penyakit, tumor. Ia termasuk patologi gigi (Gigi), kelenjar air liur (kelenjar salivary), rahang (Jaws), lidah, bibir, lelangit dan mukosa lisan.

Malformasi. Tempat yang penting di kalangan kecacatan diduduki oleh kecacatan bawaan dari bibir, yang disebabkan oleh kedua-dua faktor keturunan dan gangguan perkembangan intrauterin. Pembentukan celah mungkin dikaitkan dengan aksion terjejas proses mandibular (midline cleft dari bibir bawah), proses hidung median maxillary (yang disebut lip cleft). Saiz celah-celahnya berbeza-beza dari lubang kecil di kawasan sempadan merah untuk menyelesaikan komunikasi dengan pembukaan hidung. Apabila pembahagian tisu terhad kepada lapisan otot, ada celah tersembunyi dalam bentuk penarikan balik kulit atau membran mukus. Bibir bibir boleh menjadi satu belah dan dua hala; kira-kira separuh daripada kes-kes yang digabungkan dengan celah-celah proses alveolar rahang atas dan langit-langit. Lengkung lengkap disertai dengan kesukaran mengisap, serta gangguan pernafasan (kerap, dangkal), yang sering membawa kepada radang paru-paru.

Mungkin ada kekurangan bibir (acheylia), perpaduan bibir di bahagian-bahagian lateral (syncheilia), pemendekan bahagian tengah bibir atas (brachyhelia), penebalan dan pemendekan kekang, yang membatasi pergerakan bibir atas. Hypertrophy kelenjar dan serat lendir menyebabkan pembentukan selaput membran mukus (bibir ganda yang disebut). Rawatan untuk kecacatan pembedahan bibir. Dalam celah dan kecacatan tisu lain, pelbagai jenis pembedahan plastik menggunakan tisu tempatan, cantuman kulit percuma, tangkai Filatov, dan sebagainya digunakan. Operasi dijalankan dalam tiga hari pertama selepas kelahiran atau pada bulan ketiga kehidupan kanak-kanak (selepas penyusunan semula imunologi badan). Apabila rahangnya cacat, ia dikeluarkan, dan dengan bibir ganda, tisu yang berlebihan dikeluarkan.

Malformasi langit yang paling kerap adalah kecacatan kongenital (yang disebut cakrawala cakram), yang sering dikaitkan dengan bibir bibir. Mereka boleh melalui (melewati proses alveolar rahang atas, langit-langit lembut dan lembut) dan tidak melalui, di mana proses alveolar mempunyai struktur yang normal. Melalui celah-celah langit boleh menjadi satu sisi dan dua sisi; celah buta - lengkap (melewati semua langit-langit yang keras dan lembut) dan separa (memberi kesan hanya sebahagian daripada langit-langit yang keras dan lembut). Terdapat celah tersembunyi di mana kecacatan langit ditutup dengan membran mukus yang tidak berubah. Keletihan lelangit, terutamanya melalui, teruk menjejaskan fungsi bernafas dan menghisap bayi yang baru lahir (apabila menghisap susu memasuki saluran hidung, menghasilkan aspirasi). Dengan usia, gangguan pertuturan berkembang, hidung muncul, bentuk bahagian individu perubahan wajah. Rawatan cakera lekukan cakera, bagaimanapun, tidak seperti bibir lekukan, ia perlu dilakukan pada umur 4-7 tahun. Sehingga usia ini, obturators digunakan untuk memastikan pernafasan dan pemakanan biasa - alat khas yang memisahkan rongga mulut dan hidung.

Terdapat juga lelangit yang sempit, di mana mereka melakukan rawatan ortodontik atau (jika tidak berkesan) pembedahan; Kurangnya lelangit yang lembut, memerlukan pembedahan plastik.

Kerosakan. Kerosakan mukosa mulut, serta tisu mendalam, adalah mungkin. Luka mukosa yang terisolasi sering dikaitkan dengan trauma mekanikal, haba, atau kimia. Kecederaan yang berpanjangan dapat menyebabkan pembentukan hakisan, ulser, perkembangan penyakit pra-kanser dan kanser. Kerosakan bibir berlaku akibat pukulan, luka. Luka (lebam, pemotongan, tembakan) boleh menjadi cetek, mendalam, menembusi, koyak, dengan kecacatan dan tanpa kecacatan pada tisu. Mereka disertai oleh perkembangan pesat edema, pendarahan yang ketara. Ciri gatal luka biasanya memberikan gambaran yang lebih besar daripada saiz sebenar cacat. Kerosakan ke langit boleh berlaku apabila ia cedera dengan objek tajam, akibat luka tembakan. Yang biasanya disertai oleh kerosakan serentak pada rongga hidung, sinus maxillary, rahang atas.

Langkah-langkah terapeutik bergantung pada kedalaman kerosakan. Untuk kecederaan dangkal, bilas dengan penyelesaian antiseptik ditetapkan untuk kecacatan yang lebih dalam, rawatan pembedahan adalah disyorkan (debridement luka, suturing, pembedahan plastik).

Penyakit rongga mulut terutamanya termasuk lesi membran mukus. Proses radang yang paling kerap yang boleh dipakai oleh watak biasa (lihat. Stomatitis), atau mempunyai lokasi tertentu (lihat. Gingivitis, glossitis Hale). Luka alahan atau berjangkit-alahan boleh dilakukan. proses patologi dalam mukosa boleh kedua-dua gejala, disebabkan kepada fakta bahawa membran mukus mulut sering bertindak balas terhadap pelanggaran yang berlaku dalam organ-organ dan sistem lain. Jadi, ia berubah berlaku di hypovitaminosis, gangguan endokrin, penyakit saluran gastrousus, sistem kardiovaskular dan saraf, darah, meresap penyakit tisu perantara; lesi mukosa sering disertai dengan penyakit kulit (pemphigus, ia dermatitis herpetiformis Dühring, liken planus, dll). Unsur-unsur utama dalam lesi mukosa mulut bintik, nodul, lebam, nod, buih, pustules, lepuh, sista, terbentuk dalam berikutnya hakisan, aphthae, ulser, retak, kulit, mengelupas, parut atau kawasan pigmentasi. Tuberculosis aliran sebagai lupus (lihat. Tuberculosis Extrapulmonary (batuk kering extrapulmonary), kulit dan tisu subkutaneus), sifilis bergantung kepada chancre muncul, papule atau Gunma (lihat. Sifilis). Walau bagaimanapun, dalam semua kes, luka-luka tertentu memerlukan kewaspadaan Onkologi: Ejen gejala perlu ditetapkan hanya selepas diagnosis muktamad ditetapkan.

The furuncle dan carbuncle keras, terutamanya pada bibir atas; Ini disebabkan perkembangan komplikasi yang lebih kerap dari otak, disebabkan oleh ciri-ciri bekalan darah.

proses keradangan yang teruk adalah periostitis dan pembentukan tulang osteomielitis R. f., abses dan selulitis tisu lembut, di lantai phlegmon tertentu mulut, ciri-ciri meresap keradangan bernanah dan tisu ruang interfascial interintestinal antara rahang dan tulang hyoid dan angina Ludwig. Rawatan bernanah memproses Koperasi: membuka perdiangan (jika selulitis - melalui potongan luas) dan longkang pada latar belakang terapi anti-radang intensif.

Tumor rongga mulut adalah jinak dan malignan, berkembang dari membran mukus dan tisu asas.

Antara tumor epitelium benign lebih biasa papilloma skuamus - pembentukan tunggal pada tangkai nipis atau secara luas, sering dengan hyperkeratosis. Daripada epitelium kelenjar kelenjar air liur kecil berlaku dipanggil tumor campuran, adenoma, adenolymphoma, localization kegemaran yang - lelangit keras, sempadan lelangit keras dan lembut, tulang alveolar rahang atas. tumor ini mempunyai pemandangan yang tidak berubah mukosa bersalut berada, sebagai peraturan, secara kebetulan, mereka adalah asimptomatik.

Antara tumor bukan epitelium adalah lymphangioma utama pengedaran dan hemangioma mewakili pembentukan biru-ungu pelbagai bentuk, dengan mengurangkan tekanan. Boleh menyebabkan ubah bentuk dan disfungsi ketara organ-organ dan tisu rongga mulut. Terdapat juga fibroma lembut, lipoma, neurinoma, chondroma, leiomyoma dan rhabdomyoma, berbutir sel tumor (Abrikosov) otot lidah. Yang terakhir ini mengambil bentuk satu unit tunggal (jarang diperhatikan pelbagai nod), tidak sentiasa jelas dipisahkan dari tisu sekeliling. Dalam bahasa jarang diperhatikan adenoma tiroid ektopik, di bawah membran mukus bibir yang lebih rendah dan pipi - sista ketumbuhan seperti kelenjar air liur; di gusi, sebahagian besar daripada rahang bawah, - epulis, yang merupakan pembentukan tumor seperti atau konsisten elastik yang lembut, warna merah atau cahaya gelap, yang bertindak dalam buccal atau sisi bahasa. Diagnosis tumor benign disahkan oleh tumor Belang-Belang sitologi atau bahan histologi diperolehi di biopsi. Rawatan adalah segera. Cryodestruction juga digunakan. Prognosis adalah baik.

Tumor malignan pada rongga mulut pada lelaki berkembang 5-7 kali lebih kerap daripada pada wanita. Lidah paling kerap terkena, maka luas lantai mulut, pipi, margin alveolar rahang, lelangit keras dan lembut. Neoplasma malignan sempadan merah bibir pada kira-kira 95% kes terletak pada bibir bawah dan hanya 5% pesakit pada bibir atas. Walau bagaimanapun, proses di bahagian atas bibir lebih buruk.

Tumor malignan membangunkan terutamanya di latar belakang penyakit Bowen, leukoplakia, Papillomatosis, borang hyperkeratotic lupus, yg menyebabkan hakisan bentuk berbisul daripada planus liken, Vesicular rasuk. Pembangunan kanser mulut menyumbang kepada ulser kronik dan retak, kudis tekanan daripada gigi palsu, trauma, serta merokok, alkohol, tindakan bahan-bahan toksik dan lain-lain. Antara 90-95% daripada tumor malignan asal epitelium memenuhi kes karsinoma sel skuamus (papillary, nodular, peptik atau bentuk infiltratif-ulseratif). Dalam kes lain, kanser epitelium kelenjar kelenjar air liur kecil, lebih melanoma malignan jarang dengan penyetempatan kegemaran pada lelangit keras, dan pelbagai jenis sarcomas.

Kursus klinikal tumor malignan rongga mulut tiga tempoh: Initial tempoh maju dan pengabaian. Pada peringkat awal penyakit ini boleh menjadi asimptomatik, sebahagian besar muncul sensasi yang luar biasa di kawasan yang terjejas, kira-kira 25% daripada kes-kes yang berlaku secara spontan sakit, kira-kira mana pesakit pergi ke doktor. Apabila dilihat nodul dikesan atau anjing laut mukosa sering menyakitkan, hakisan permukaan atau ulser, pembentukan papillary. Bagi tempoh pembangunan penyakit ini dicirikan oleh kemunculan atau penguatan sakit tempatan, terpancar ke dalam telinga, kuil dan kawasan-kawasan lain, hypersalivation. Apabila tumor tumbuh, membran mukus menjadi ulser, jangkitan sekunder bergabung. ulser tepi dibangkitkan, dikelilingi oleh tumor aci ciri: penyusupan ulser bentuk dengan penyusupan dikesan ulser Sipe. kanser papillary biasanya menyimpan sempadan yang jelas, neoplasms kelenjar air liur kecil yang terkandung untuk masa yang lama. tempoh tidak digunakan dicirikan oleh penyusupan dan pemusnahan tisu sekeliling dan organ-organ, sakit tidak tertanggung, bau busuk dari mulut, tanda-tanda mabuk. metastasis serantau setempat di dagu, submandibular, kelenjar limfa leher.

Diagnosis adalah paling sukar pada tempoh awal. Ia adalah dalam tempoh ini untuk mengelakkan kesilapan kasar diagnostik dan dengan itu taktikal (contohnya, jika penyingkiran gigi pesakit) memerlukan pemeriksaan cermat terhadap rongga mulut dengan biopsi mandatori luka-luka. Pembezaan diagnosis dijalankan dengan proses keradangan tidak spesifik: sifilis, batuk kering dan lain-lain.

Rawatan bergantung kepada penyetempatan dan tahap proses termasuk pembedahan, termasuk cryodestruction, radiasi dan gabungan kaedah. Prognosis bergantung pada peringkat proses, tahap keganasan tumor, yang ditentukan oleh tanda-tanda klinikal dan morfologi. Ia tidak sesuai untuk lesi biasa. Pencegahan terdiri daripada pengesanan awal dan rawatan penyakit precancerous dan tumor jinak. Untuk mengesan tumor malignan awal rongga mulut, pemeriksaan klinikal pesakit dengan proses terdahulu dan orang yang terdedah kepada faktor-faktor yang merugikan adalah perlu.

Bibliografi: Ivanov VS Penyakit periodontal, M., 1989; Ivanov A.S., Ovrutsky G.D. dan Gemokov V.V. Endodontik praktikal, M., 1984; Pascal A.I. Tumor Kepala dan Leher, ms. 144, M., 1983; Rybakov A.I. dan Banchenko G.V. Penyakit mukosa lisan, M., 1978.

Rajah. b). Mulut dan organ-organ dan tisu sekitarnya (pandangan depan): 1 - lelangit keras; 2 - gigi; 3 - bibir atas; 4 - jurang lisan; 5 - bibir bawah; 6 - malam mulut; 7 - rahang bawah; 8 - kelenjar sublingual; 9 - otot chin-lidah; 10 - otot chin-hypoglossal; 11 - otot maxillary-hypoglossal; 12 - tulang hyoid; 13 - pharynx; 14 - bahasa; 15 - lelangit lembut; 16 - rongga mulut yang betul; 17 - lip frenulum atas; 18 - gingiva; 19 - palatine arch; 20 - palatine tonsil; 21 - uvula; 22 - frenulum bibir bawah; 23 - palofaryngeal arch; 24 - lipatan palatal melintang; 25 - abdomen anterior otot digastrik; 26 - otot pipi; 27 - badan berlemak di pipi.

Rajah. a) Rongga mulut dan organ dan tisu sekelilingnya (potongan sagittal sederhana kepala): 1 - lelangit keras; 2 - gigi; 3 - bibir atas; 4 - jurang lisan; 5 - bibir bawah; 6 - malam mulut; 7 - rahang bawah; 8 - kelenjar sublingual; 9 - otot chin-lidah; 10 - otot chin-hypoglossal; 11 - otot maxillary-hypoglossal; 12 - tulang hyoid; 13 - pharynx; 14 - bahasa; 15 - lelangit lembut; 16 - rongga mulut yang betul; 17 - lip frenulum atas; 18 - gingiva; 19 - palatine arch; 20 - palatine tonsil; 21 - uvula; 22 - frenulum bibir bawah; 23 - palofaryngeal arch; 24 - lipatan palatal melintang; 25 - abdomen anterior otot digastrik; 26 - otot pipi; 27 - badan berlemak di pipi.

Rajah. dalam). Mulut dan organ-organ di sekelilingnya dan tisu (memotong depan kepala di peringkat molar): 1 - lelangit keras; 2 - gigi; 3 - bibir atas; 4 - jurang lisan; 5 - bibir bawah; 6 - malam mulut; 7 - rahang bawah; 8 - kelenjar sublingual; 9 - otot chin-lidah; 10 - otot chin-hypoglossal; 11 - otot maxillary-hypoglossal; 12 - tulang hyoid; 13 - pharynx; 14 - bahasa; 15 - lelangit lembut; 16 - rongga mulut yang betul; 17 - lip frenulum atas; 18 - gingiva; 19 - palatine arch; 20 - palatine tonsil; 21 - uvula; 22 - frenulum bibir bawah; 23 - palofaryngeal arch; 24 - lipatan palatal melintang; 25 - abdomen anterior otot digastrik; 26 - otot pipi; 27 - badan berlemak di pipi.