Elena Malysheva: mengira ahli perniagaan dengan nama badut

Pesakit biasa tidak dapat membayangkan jumlah yang diperoleh oleh doktor TV lucu Elena Malysheva.

Bandar Kemerovo bukanlah nasib yang tak disenangi. Beberapa orang, kecuali penduduk Siberia Barat, akan dapat menunjukkannya di peta. Di laman bandar dalam "Wikipedia" yang mengetahui semua, tidak ada seksyen "orang asli Kemerovo" yang terkenal, dan di halaman seksyen yang sesuai, anda boleh mengetahui dengan mudah melainkan wartawan gila Yaroslav Mogutin, penulis drama Yevgeny Grishkovets yang tanpa tidur, dan Masha Rasputin yang abadi, walaupun dia sebenarnya dilahirkan - kampung di rantau Kemerovo (tiada siapa yang tahu dengan tepat).

Tetapi mereka semua telah lama disekat oleh ketenaran mereka Elena Vasilyevna Malysheva, nee Shabunina, yang muncul dalam keluarga doktor tempatan pada bulan Mac 1961. Seorang penyampai TV virtuoso, Ph.D., seorang lelaki meme... Dan beberapa tahu bahawa di sebalik penampilan badut televisyen dengan gaya rambut yang tidak masuk akal terletak seorang ahli perniagaan yang tegar dan sinis dengan modal dan sambungan yang sangat besar.

Daripada dekri itu - pada skrin

Doktor Shabunin berharap bahawa anak-anak mereka akan meneruskan profesion orang tua - pada zaman Soviet ia dipanggil "dinasti buruh." Terdapat maklumat bahawa protes remaja berlaku - selepas menerima pingat emas di sekolah, Elena didakwa pergi ke jabatan kewartawanan pertama, sementara saudara kembar Alexei segera mengambil ubat (kira-kira dia kemudian). Saudara perempuan Marina juga berbuat baik dalam hal ini: dia kemudian meninggalkan Tuapse, dalam kedudukan yang hangat, yang bertanggungjawab ke atas kepakaran perubatan dan sosial - kedudukan yang bertanggungjawab dan sangat "licin" dari segi, katakan, kemungkinan tambahan.

Tetapi versi tentang kewartawanan tidak betul: menurut data rasmi dari laman web TV-Ostankino (halaman kini berubah), Elena menerima ijazah perubatan di Kemerovo Medical Institute pada tahun 1984: jabatan kewartawanan tidak sesuai dengan kronologi. Sejurus selepas tamat pengajian, Shabunina berpecah dengan tanah airnya yang tidak dijanjikan: dia pergi ke sekolah siswazah di Moscow, dan tiga tahun kemudian menjadi calon sains. Tema kerjanya ialah "Pencegahan dan penghapusan gangguan irama jantung melalui penyesuaian kepada kesan tekanan dan pengaktifan asid gamma-aminobutyric". Kerjaya stok biru biasa dari ubat, bukan? Benar, pada tahun 1987 yang sama, Shabunina berkahwin dengan seorang rakan sekerja dan menjadi Malysheva, tetapi ini kelihatannya sedikit berubah dalam penampilannya. Kemudian ada sedikit latihan oleh doktor tempatan (pendudukan utama adalah cuti bersalin, anak lelaki dilahirkan pada 1988 dan 1990) dan bekerja di Jabatan Penyakit Dalaman Institut Perubatan Kedua.

Nasib Elena Vasilyevna menjadikan pembaharuan Yeltsin. Pada tahun 1991, anaknya yang lebih muda, Vasily, mengalami sakit parah, dia dihidupkan di Moscow, tetapi sangat sukar untuk memulihkan kesihatan di ibu negara ketika itu: USSR runtuh, komunikasi telah musnah, kilang makanan Moscow terbiar tanpa bahan mentah dan kebanyakan mereka yang datang kembali ke tanah air mereka yang bersejarah. lebih dekat dengan tanah, untuk menanam ladang ladang dan sayur-sayuran.

Tetapi dengan kerja di Kemerovo itu kemudiannya ketat, ubat itu hampir tidak dibiayai. Saudara kembar Malysheva telah memegang jawatan tinggi - pengarah Pusat Hepatologi Serantau Kuzbass, tetapi Malyshev belum lagi pakar dalam semua penyakit sekaligus, atau mungkin Pusat membayar sedikit... Dan ahli terapi berusia 31 tahun, Ph.D., ternyata di televisyen - program "Resipi" di saluran TV "Kuzbass". Menyukainya. Setahun kemudian, kita melihatnya di Channel 6, kemudian di RTR... dan ia mula berputar. 3 Oktober 1997, 21 tahun lalu, penonton menunjukkan pelepasan pertama program "Kesihatan" di saluran, yang kemudiannya dipanggil ORT.

Kekalahan daripada pemaju

Malysheva berjaya. Saudara kembarnya melakukannya sedikit kemudian: Alexey Vasilyevich berpindah ke Moscow hanya pada tahun 2001, tetapi segera ke jawatan timbalan ketua doktor untuk pembedahan di Botkin GKB. Terima kasih kepada bakatnya atau bantuan kakaknya, yang pada masa itu memasuki bilik darjah yang sangat tinggi, dia membuat kerjaya yang cerah dan pada tahun 2013 mengetuai hospital ini. Pada masa itu, wabak membesarkan institusi perubatan bermula, dan hospital Botkin dari satu kompleks menjadi ketua gurita hospital keseluruhan, "institusi perubatan multi-profil terbesar di Moscow."

Oleh itu, kita mempunyai ketua hospital yang kuat dengan pengaruh dan keupayaan yang serius, dan bintang skrin TV yang sayang kepadanya dari rahim. Pengambilan pengeluaran dan pemasaran yang hebat, yang, anda mesti bersetuju, adalah satu dosa yang tidak akan menjadi wang. Skandal pertama yang berlaku pada 2015...

Atas sebab tertentu, hospital nombor 19, yang terletak di 15/8 Bolshaya Predtechensky Lane, menjadi sebahagian daripada Hospital Botkin di Hak Cawangan No. 3. Ini dengan sendirinya tidak menakutkan - contohnya, apabila sebuah sekolah dilekatkan kepada jiran, guru tetap berada di tempat mereka, simpanan hanya berlaku pada kakitangan pengurusan. Tetapi di hospital ke-19, semua orang telah dipecat.

Dan semuanya akan dijahit, tetapi para wartawan yang mengetahui semua tahu bahawa kawasan yang dikosongkan direncanakan akan diberikan kepada Klinik Berat Badan Elena Malysheva - mungkin lebih banyak daripada istilah istimewa. Pada masa yang sama, media merujuk kepada bekas ketua hospital ke-19 Svetlana Butyrin, tetapi selepas beberapa lama dia menyatakan bahawa dia tidak mengatakan apa-apa seperti itu. Malysheva sendiri mengelak berkata: "Ini semua tidak benar, dan tiada apa yang perlu dibincangkan lagi." Rupa-rupanya, seseorang dalam kepimpinan kota membayangkan kepada doktor Botkin bahawa dia perlu mengetahui beberapa batas. Jadi sekarang, di laman web hospital ke-19, perumahan elit sedang dibina - malah bilik peribadi untuk penjual yang berjanji pembeli. Riche nouveau lebih diperlukan untuk distrik daripada doktor. Alexey Shabunin sentiasa berada di barisan hadapan perjuangan untuk kesihatan Muscovites.

Klinik penurunan berat badan dibuka di tempat lain.

Kegagalan pilihan raya

Satu lagi skandal yang dikaitkan dengan Elena Malysheva, seorang profesor di Universiti Perubatan dan Pergigian Negeri Moscow, dan isteri Igor Malyshev, seorang profesor di Universiti Perubatan dan Pergigian Negeri Moscow, dikaitkan dengan syarikat Health Info yang dia mengawal (Elena, Yury, Vasily Malyshev dalam saham yang sama).

Walaupun Elena Vasilyevna sebelum pilihan raya berkuasa memberitahu pengundi mengenai pencapaian perubatan Moscow (untuk sebab tertentu tidak menyebut kisah hospital ke-19), Info kesihatan memenangi tender hebat untuk membangunkan manual tentang cara memerangi tekanan darah tinggi, yang dianjurkan oleh Pusat Maklumat dan Analisis dalam bidang kesihatan ( dimiliki oleh kerajaan Moscow). Untuk 46.9 juta Rubles. Ibu dan anak-anak Malyshev berupaya untuk mengatakan perkataan baru dalam diagnosis hipertensi arteri - kami tidak membayar wang semacam itu untuk menulis semula risalah lama! Tetapi di sini dia mendapati sabit di atas batu - salah satu pesaing Malyshevs adalah HSE yang kuat, yang banyak tahu tentang perkembangan pesanan kerajaan. Wad waran Yaroslav Kuzminov merayu kepada FAS, dan di sana mereka mengakui bahawa komisen telah salah mengira titik calon. Selepas pengiraan semula, HSE ternyata menjadi pemenang dalam cara ajaib, dan bajet Moscow menyelamatkan 4.3 juta Rubel. - perbezaan harga tawaran Info Kesihatan dan pemenang baru.

Adakah mungkin untuk mengatakan bahawa pengiktirafan syukur untuk bantuan pilihan raya gagal? Nampaknya kita akan belajar tentang ini dari tender terdekat di bidang penjagaan kesihatan Moscow.

Selebihnya berjaya

Tetapi ia akan menjadi naif untuk membayangkan Elena Vasilyevna yang kalah - hanya beberapa kali dia cuba menelan terlalu banyak kepingan. Secara umum, aktiviti perniagaannya berkembang secara mengejutkan dengan lancar, sebahagian besarnya disebabkan oleh pilihan bijak rakan kongsi. Pada bulan Julai 2016, Elena Malysheva Medical Center LLC memperkenalkan Gulnara Farrakhov, isteri Ayrat Farrakhov, bekas Menteri Kesihatan Tatarstan, dan pada masa itu Timbalan Menteri Kewangan, sebagai pengasas. Bahagian 5%, sememangnya simbolik, tetapi sangat mudah untuk rundingan dan perlindungan daripada pemeriksaan. Selain itu, bahagian ini diberikan kepadanya oleh Malyshev, menyimpan 45% untuk dirinya sendiri. Bahagian pengasas bersama, Dmitry Schiglik, kekal sama - 50%.

Dan perkara itu bukan hanya di jawatan tinggi Farrakhov - dalam beberapa bulan dia meninggalkan kerajaan, menjadi timbalan biasa Duma Negeri. Sotong Tatarstan melancarkan tentakelnya secara literal ke semua bidang ekonomi Moscow, dan penjagaan kesihatan, tentu saja, tidak dapat dikecualikan. Perkongsian dengan wakil diaspora Tatar merupakan salah satu jaminan kejayaan yang paling penting dalam perniagaan Moscow.

Dmitry Schiglik - juga tokoh yang cerah. Lelaki ini tanpa patronymic, warga AS, adalah ahli Jawatankuasa Eksekutif dan Lembaga Pengarah Pertubuhan Zionis Dunia (menyokong satu lagi diaspora yang kuat) yang berkaitan dengan syarikat farmaseutikal Eropah. Pada tahun 2010, salah seorang pegawai Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial dituduh melebihi kuasa rasmi dengan kerjasama syarikat Switzerland, Mens Sana Pharmaceutical, yang pejabat Moscownya diketuai oleh Schiglik.

Satu lagi rakan kongsi perniagaan Malysheva tidak lain adalah Alexey Pimanov, seorang perunding televisyen, bekas senator. Dengannya, dia memiliki PM dan Rakan syarikat (jelasnya, PM bukan pistol Makarov, tetapi Pimanov-Malysheva). Ini juga merupakan pautan yang sangat berguna - selepas semua, Pimanov telah menghantar "Manusia dan Hukum" selama 14 tahun, dan dia secara peribadi mengetahui lebih sedikit daripada semua orang di elit undang-undang Rusia. Pada umumnya, Malysheva mempunyai banyak syarikat - sebagai contoh, dia secara peribadi mengawal syarikat-syarikat yang menarik pengiklanan ke laman webnya (Wy We EM Corporation LLC dan hanya PM dan Partners). Hampir semua firma membuat keuntungan. Sama ada Elena Malysheva menerima wang untuk menyebut jenama, klinik, ubat-ubatan khusus dalam banyak tele-wahyu yang sukar dikatakan (lebih tepat, mudah tetapi dilarang tanpa keputusan mahkamah). Menambah ini lebih daripada yuran tinggi - dan menyedari bahawa kita menghadapi jerung sebenar, salah seorang wanita terkaya di negara ini. Walaupun keluar secara beransur-ansur dalam edaran.

Kebanyakan semua Malysheva mendapat, seolah-olah, pada set dietnya melalui LLC "Elena Malysheva Diet", yang ditubuhkan olehnya bersempena dengan ahli farmasi Schiglik yang dinyatakan di atas. Ltd. menjual kotak makanan makanan, terutamanya makanan beku. Keuntungan rasmi bersih syarikat turun naik sekitar 100 juta Rubles setahun; Akhir-akhir ini, ia telah beransur-ansur menurun. Serta populariti Elena Vasilyevna dari penonton. Malah, dia tidak lagi menjadi doktor (tanpa amalan yang berterusan, tidak mungkin untuk mengekalkan bentuk dalam profesion ini), dan clownery cukup bosan dengan.

Kemungkinan besar, karir pertunjukan Malysheva berakhir. Tetapi nama besar, yang sudah menjadi meme, cukup untuk usianya. Banyak resipi oleh Malysheva, "doktor," hanya menyebabkan ironi, tetapi dia tahu resipi perniagaan Rusia dengan hati: perkongsian dengan pegawai dan kumpulan etnik telah menjadi kelakuan selamat yang sebenar untuk Elena Vasilyevna. Dan untuk persembahan yang cerah di televisyen, hampir mustahil untuk mendengar krisis yang berterusan dalam poket penyampai. Wang suka berdiam diri, terutama wang yang dibuat untuk kesihatan sebuah negara.

Kesihatan dan Hidup Sihat dengan Elena Malysheva

Bukan tapak rasmi program Kesihatan dan Hidup. Sihat, Elena Malysheva - terkemuka

Pakar Bedah Alexey Shabunin

Salah seorang pakar bedah terbaik di Rusia bekerja di hospital. Botkin. Malysheva menganjurkan senarai doktornya. Ini adalah doktor terbaik. Anda akan melihat hari ini bagaimana kerja Alexey Shabunin. Elena mengesyorkan hanya doktor yang merawat saudaranya.

Ini adalah seorang pakar bedah perut. Dia bekerja di hati dan pankreas. Pankreas adalah organ yang paling kompleks. Alexey Shabunin bekerja di Hospital Botkin. Ia berada di sini selepas kecederaan itu mendapat Lenin.

Pakar bedah ini bertarung untuk kehidupan hingga ke akhir pahit. Pada jam 7 pagi, Alexey Vasilyevich memulakan jalan memutar dalam resusitasi. Setiap hari terdapat 100 pesakit yang paling sukar. 200 pesakit datang ke sini setiap hari, separuh daripada mereka adalah pesakit pembedahan. Dr. Shabunin tahu semua tentang setiap pesakit.

Di hospital kepada mereka. Botkin mengumpulkan doktor pakar bedah terbaik. Ia tidak cukup untuk menyelamatkan seseorang, dia perlu keluar dengan betul. Pada jam 8 pagi, persidangan pagi bermula, semuanya jelas dan tepat. 200 pesakit baru setiap hari. Yang paling sukar dibincangkan secara berasingan.

Hari ini pesakit akan dikendalikan dengan tumor hati. Operasi akan dijalankan dalam setengah jam. Shabunin akan beroperasi pada pesakit. Pada 9 pagi operasi bermula. Shabunin mengendalikan semua organ rongga perut. Di hospital ini, para doktor mempunyai pengalaman Eropah terbesar dalam mengendalikan pankreas, organ yang paling kompleks.

Biasanya, pankreas mengeluarkan enzim ke dalam duodenum. Makanan di sana hanya dibubarkan oleh tindakan enzim. Sekiranya pakar bedah itu tidak terlatih, jika dia bukan profesional peringkat tinggi, maka apa-apa hubungan dengan kelenjar radang membawa kepada hakikat bahawa enzim dibuang, mereka mencerna kedua-dua kelenjar dan dua kapal berhampiran, dan aorta dan vena cava adalah berdekatan.

Ini adalah keadaan yang serius - pancreatonecrosis. Tetapi di hospital mereka. Botkin adalah kadar survival terbaik pesakit sedemikian. Dengan pankreatitis akut, pesakit dibawa ke sini dari seluruh Moscow. Shabunin bekerja dengan pembantu robot.

Sekarang operasi tidak dilakukan dengan hirisan yang besar. Robot ini meningkatkan keupayaan pakar bedah. Alexey Shabunin adalah abang Elena Malysheva, mereka kembar. Alexey hanya setengah jam lebih tua. Operasi pada hati dan pankreas adalah panjang. Mereka boleh bertahan selama 10-15 jam. Tetapi doktor mesti melakukan segala yang sepatutnya.

Kongsi pautan di rangkaian sosial!

PERSONNEL

Shabunin Alexey Vasilyevich

Hari Lahir: 03/13/1961

Tempat lahir: Kemerovo, Rusia
Kewarganegaraan: Rusia

Timbalan Ketua Doktor Pembedahan di Hospital Botkin, MD, Profesor, Doktor Kehormatan Persekutuan Rusia, Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow, Ketua Kursus Pembedahan Hepatopurobiliobiliari Akademi Perubatan Pendidikan Perguruan Tinggi Rusia.

Shabunin A.V. : "Terdapat pesakit pankreatitis dan nekrosis pankreas di seluruh dunia. Tetapi rakan sekerja asing kita tidak mempunyai pengalaman seperti merawat pancreatonecrosis, seperti yang kita lakukan, semata-mata kerana tidak ramai pesakit dengan penyakit ini. Di luar negara dan alkohol berkualiti rendah, merokok tidak begitu popular dan kedudukan sosial seseorang dalam masyarakat lebih baik. Lagipun, semua punca penyakit pankreas datang dari masalah nasional. "

Anda mungkin berminat...

Shabunin Alexey Vasilyevich Elena Malysheva Malysheva (doktor Rusia, penyampai TV, ketua program "kesihatan", "Hidup sihat", doktor sains perubatan, profesor)

Malysheva Elena Vasilyevna

Hari Lahir: 03/13/1961

Tempat lahir: Kemerovo, Rusia
Kewarganegaraan: Rusia

Malysheva Elena Vasilyevna, doktor, penyampai TV, doktor sains perubatan, profesor.

Elena Vasilyevna Malysheva - Lenochka Shabunina dilahirkan di kota Kemerovo, pusat pentadbiran rantau Kemerovo, di Siberia, dalam keluarga doktor Vasily Shabunin dan Galina Alexandrovna Morozova. Ibu bapa mahu anak perempuan mereka meneruskan keluarga buruh keluarga. Helen lulus dari sekolah dengan pingat emas dan sekolah muzik di piano. Pilihannya ialah - MSU, Fakulti Kewartawanan. Tetapi ibu Lena, Galina Aleksandrovna, secara mutlak menentangnya dan menegaskan bahawa anak perempuannya pergi ke Kemerovo Medical Institute. Pada tahun 1983, Elena Malysheva lulus dari fakulti perubatan Institut Perubatan Kemerovo dengan diploma merah. Dan pada tahun 1987, Elena Malysheva, lulus dari Institut Patologi Umum dan Patofisiologi di Akademi Sains Perubatan di Moscow dan mempertahankan tesisnya mengenai "Mencegah dan menghapuskan gangguan irama jantung dengan menyesuaikan diri dengan kesan tekanan dan mengaktifkan gamma-aminobutyric acid" dan menerima tahap calon sains perubatan.

Semasa belajar di sekolah siswazah, Elena Malysheva bertemu dengan suaminya yang akan datang, yang, ironinya, menjadi senimannya. Telah berkahwin pada tahun 1987. Suami Elena Malysheva - Igor Yuryevich Malyshev, profesor, doktor sains perubatan dan ahli biologi molekul. Keluarga itu mempunyai dua anak lelaki: anak sulung, Yuri, akan menjadi seorang doktor, yang termuda, Vasily, adalah seorang peguam. Kedua-dua anak lelaki sedang belajar di Amerika.

Elena Malysheva tidak bekerja untuk masa yang lama sebagai doktor amalan. Pada tahun 90-an, dia kembali ke sains dan menjadi pembantu di Jabatan Penyakit Dalaman Universiti Perubatan Negeri Rusia (dahulu Med Kedua), di mana dia masih mengajar dari semasa ke semasa.

Pada tahun 2007, Elena Malysheva menerima ijazah Doktor Sains Perubatan, setelah mempertahankan tesisnya di Akademi Perubatan Moscow. I.M. Sechenov.

Pada tahun 2010, Elena Malysheva menjadi penulis dan tuan rumah program baru mengenai kesihatan di Channel One, yang mula disiarkan pada hari kerja pada waktu pagi di udara yang disebut "Hidup Sihat".

Anda mungkin berminat...

Elena Malysheva adalah penyokong gaya hidup yang sihat: dia tidak minum atau merokok, makan makanan yang sihat - sayur-sayuran, sayur-sayuran, lebih suka hidangan ikan, tetapi dia tidak mendapat daging.

Dia suka pergi ke kelab-kelab sukan, gim, kolam renang.

Shabunin Alexey Vasilyevich

Ketua Doktor, Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO

Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia,
Doktor yang dihormati Persekutuan Rusia, Doktor Moscow yang dihormati.
Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow.
Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.
Pemenang Anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.
Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO (Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Profesional Berterusan).
1991-2001 - Ketua Pusat Hepatologi Daerah Kuzbass.
2001-2010 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin.
2010-2013 - Ketua Doktor Hospital Klinik Bandar № 1 dinamakan selepas N.I. Pirogov.
Sejak Oktober 2013 - ketua doktor GKB mereka. S.P. Botkin. Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran biliari dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS), Rome (Itali), Tokyo (Jepun), Seoul (Korea Selatan).
Pengarang lebih daripada 270 penerbitan, 10 paten, 4 monograf.

Alamat GKB mereka. S.P. Botkin
Moscow, Prospect 2 Botkinsky, 5, bangunan ke-22, tingkat 5, Telefon Pentadbiran 8 (495) 945 26 16 - Penerimaan Ketua Doktor

Shabunin, Alexey Vasilyevich

Alexey Vasilyevich Shabunin (dilahirkan pada 13 Mac 1961, Kemerovo) - pakar bedah dan penjagaan kesihatan Rusia, doktor sains perubatan, profesor, ahli persatuan Akademi Sains Rusia [1] (2016), Doktor Kehormatan Persekutuan Rusia, ketua doktor GKB dinamakan. S.P. Botkin.

Kandungannya

Biografi [| ]

Beliau dilahirkan pada 13 Mac 1961 di bandar Kemerovo, di tempat yang sama dia lulus dari sekolah menengah. Dari 1978 hingga 1984. Pelajar di Institut Perubatan Negeri Kemerovo. Semasa belajar, beliau bekerja di Stesen Ambulans. Dari 1984 hingga 1990, pakar bedah di Hospital Klinikal Pusat Kemerovo Central. Dari tahun 1991 hingga 2001, Ketua Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas - Pengarah Pusat Hepatologi Serantau Kuzbass. Pada tahun 1997 beliau mempertahankan tesisnya "Aspek klinikal dan imunologi rawatan pembedahan pesakit dengan penyakit kuning obstruktif." Pada tahun 2001 beliau mempertahankan tesis kedoktorannya "Pembentukan saraf pankreas." Dari tahun 2001 hingga 2011, Timbalan Ketua Doktor untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin, Moscow. Sejak tahun 2002, Profesor Jabatan Pembedahan RMAPO [2]. Dari tahun 2006 hingga 2012 Ketua Pembedahan Hepatopurobiliobiliari, Jabatan Pembedahan, Akademi Perubatan Pendidikan Siswazah Perubatan Rusia (RMAPO). Pada tahun 2011, beliau belajar di Akademi Presiden Ekonomi Negara dan Pentadbiran Awam Rusia di bawah Presiden Persekutuan Rusia. Dari tahun 2011 hingga 2013 berfungsi sebagai ketua doktor di hospital klinikal nombor 1 bernama. N.I. Pirogov [3]. Dari tahun 2012 hingga 2015 adalah ketua jabatan pembedahan hospital RMAPO [2]. Dari tahun 2013 hingga sekarang, Alexey Vasilyevich - Ketua Doktor GKB im. S.P. Botkin, Moscow. Dari 2014 hingga sekarang, beliau adalah Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow [4] (pakar bedah pakar perubatan lepas Jabatan Kesihatan Moscow). Dari 2015 hingga sekarang, beliau adalah Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO [2]. Alexey Vasilievich menamatkan latihan di Tokyo (Jepun), Boston (AS), Brussels (Belgium), Tel Aviv (Israel), Munich (Jerman), Stockholm (Sweden). Pada tahun 2016, menjadi ahli Akademi Sains Rusia.

Keluarga [| ]

 • Bapa - Vasily I. Shabunin, doktor, penganjur penjagaan kesihatan,
 • ibu - Galina Morozova, ahli pediatrik.
 • Kakak perempuan, Marina Vasilievna Kostenko, adalah ahli neuropatologi dan bekerja sebagai ketua biro kepakaran perubatan dan sosial.
 • Kakak perempuan, Elena Vasilyevna Malysheva, adalah doktor sains perubatan, profesor, pengarah dan tuan rumah program TV "Kesihatan" dan "Hidup Sihat!" Di Saluran Satu.
 • Isteri - Elina, pakar anestesiologi dan pakar resusitasi,
  • anak perempuan - Daria, ahli filologi,
  • anak perempuan - Elina, pakar kosmetik.

Anugerah [| ]

 • 2002 - gelaran kehormatan "Doktor Kehormat Persekutuan Rusia" untuk merit dalam pembangunan pembedahan di Kuzbass [5].
 • 2004, pasukan doktor GKB mereka. S. P. Botkin di bawah arahan A. V. Shabunin menjadi pemenang Hadiah Kerajaan Moscow di Bidang Perubatan [6].
 • 2008 - Pingat Merit untuk Penjagaan Kesihatan Domestik.
 • 2010 - Pingat Perintah untuk Perkhidmatan ke Tanah Air, darjah II [7].
 • 2016 - gelaran kehormat "Doktor yang dihormati di Bandar Moscow" [8].
 • 2016 - Perintah Persahabatan [9].

Aktiviti saintifik [| ]

Profesor A.V. Shabunin menerbitkan 237 penerbitan, 3 monograf, bab dalam Panduan Pembedahan Kebangsaan, dan 10 paten untuk penemuan mengenai isu semasa dalam hepatopancreatologi pembedahan. [sumber tidak ditentukan 562 hari]

Di bawah arahan Profesor A. V. Shabunin, 8 Ph.D dan 1 disertasi doktor dipertahankan untuk meningkatkan hasil diagnosis dan rawatan pembedahan pesakit dengan penyakit hati dan pankreas.

Aktiviti sosial [| ]

Profesor A.V. Shabunin - ahli lembaga jurnal editorial yang ditinjau oleh Suruhanjaya Pengawasan Tinggi (Suruhanjaya Pengawasan Tinggi di bawah Kementerian Pendidikan dan Sains Persekutuan Rusia):

 • "Pembedahan",
 • Annals of Surgery,
 • Jurnal Pembedahan Moscow;

beliau adalah timbalan pengerusi majlis disertasi berdasarkan Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Siswazah dari Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia [2], ahli majlis disertasi Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia.
A.V. Shabunin:

 • Ahli Persatuan Dunia Hepatopurobiliobiliary Surgeons [10]
 • Ahli Kelab Pankreas Eropah,
 • Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow [11].

Shabunin Alexey Vasilyevich

Shabunin Alexey Vasilyevich beroperasi di klinik robotik:

Shabunin Alexey Vasilyevich - Ketua Doktor

Doktor Sains Perubatan, Profesor, Doktor Honored Persekutuan Rusia, Ketua Pakar Bedah bandar Moscow.
Ketua pakar bedah bandar Moscow.
Ahli penuh ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.
Pemenang Anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.
Ketua Jabatan Pembedahan Hospital RMAPO (Akademi Perubatan Pendidikan Siswazah Rusia).
Pengalaman praktikal, saintifik dan pengajaran sejak tahun 1984
2001-2010 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin, pakar bedah hospital.
2010-2013 - Ketua Pakar Perubatan Grad Hospital (Hospital Klinik Bandar No. 1 dinamakan sempena NI Pirogov).
Sejak Oktober 2013 - ketua doktor GKB mereka. S.P. Botkin.
Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran empedu dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS) dan Rom (Itali).

Ketua Doktor Shabunin Alexey Vasilievich

"Trend perubatan moden - operasi pemeliharaan organ"

Shabunin Alexey Vasilyevich - Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia, Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow (DZM), Ketua Doktor Hospital Klinik Bandar S. Botkin, DZM, Ketua Jabatan Pembedahan, Akademi Perubatan Rusia Pendidikan profesional yang berterusan "dari Kementerian Kesihatan Rusia, ahli lembaga Moscow Society of Surgeons.

Profesor A.V. Shabunin adalah pengarang lebih daripada 370 karya sains, termasuk empat monograf, pemilik sepuluh paten untuk penemuan. Di bawah kepimpinannya, sembilan tesis dipertahankan untuk tahap calon dan doktor sains perubatan.

Doktor Persekutuan Rusia yang dihormati, Doktor Moscow yang dihormati, penerima anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.

- Alexey Vasilievich, isu jurnal kami didedikasikan untuk hepatologi. Berapa besar keupayaan diagnostik pakar hepatologi moden?

"Hari ini kita boleh mendiagnosis lebih cepat dan lebih tepat menggunakan kaedah diagnostik yang sangat bermaklumat: CT dan MRI dengan kontras bolus, cholangiopancreatography retrograde endoskopik, scintigraphy hati dengan penilaian rizab fungsional. Terima kasih kepada mereka, tidak mungkin hanya untuk menubuhkan diagnosis yang tepat, tetapi juga untuk melakukan pembaharuan 3D dengan definisi perhubungan tumor dengan saluran hati dan saluran hempedu, untuk mengembangkan kemampuan untuk melakukan operasi dengan kaedah kesan rendah. Ini membolehkan untuk memperbaiki hasil rawatan, mengurangkan risiko komplikasi dan kematian dan meminimumkan tempoh tinggal di hospital.

- Apakah pandangan anda tentang perkembangan bidang perubatan ini, pada keadaan semasa?

- Dalam rawatan penyakit hati, kesinambungan antara pakar bedah dan ahli terapi diperhatikan, khususnya, pakar dari Jabatan Hepatopancreatologi dan Gastroenterologi Terapi dan Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas bekerjasama dengan Hospital Botkin.

Di kedua-dua arah, kedua-dua terapeutik dan pembedahan, kejayaan besar telah dicapai. Hari ini, ubat-ubatan untuk rawatan penyakit hati autoimun telah membawa kepada keputusan yang lebih baik dalam memerangi penyakit-penyakit ini. Pengenalan ubat-ubatan antiviral moden telah memungkinkan untuk menyelamatkan banyak pesakit dari virus hepatitis B dan C dan dengan itu mengurangkan risiko mengembangkan sirosis dan kanser hati. Terima kasih kepada terapi antiviral moden, tanda-tanda untuk pemindahan hati dengan sirosis etiologi virus telah berkembang.

Pembedahan dalam hepatologi telah membuat kemajuan yang besar, termasuk dalam rawatan tumor malignan hati (baik primer dan metastatik), selalunya terhadap latar belakang penyakit yang meresap, yang dijelaskan oleh kapasiti regeneratif yang baik organ: cukup untuk memindahkan satu bahagian dari seorang saudara tanpa akibat kepada penderma, untuk menyelamatkan orang yang disayangi. Ini amat penting dalam anomali kongenital pembangunan, dengan atresia saluran hempedu.

Dengan pemindahan hati dalam 80-90 peratus kes, survival adalah 5-10 tahun.

Harus diperhatikan kejayaan bukan sahaja penderma, tetapi juga transplantologi yang berkaitan di Rusia. Di Moscow, sebagai contoh, lebih daripada 200 pemindahan hati dilaksanakan setiap tahun.

- Apakah kaedah rawatan pembedahan dan konservatif terhadap hati yang anda ingini?

- Trend perubatan semasa adalah operasi memelihara organ, di mana hanya kawasan-kawasan yang terjejas dikeluarkan dan pesakit mempunyai majoriti parenchyma hati yang sihat. Teknik pembetulan hati laparoskopi dan robot yang diperkenalkan secara meluas diperkenalkan. Terima kasih kepada mereka, anda boleh mengeluarkan beberapa metastasis.

Pakar Botkin Hospital mempunyai pengalaman reseksi serentak sehingga 18 metastase hati dalam satu pesakit. Terapi radiasi intraoperatif dalam kombinasi dengan resipi peritumoral atipikal membolehkan mencapai radikalisme onkologi yang mencukupi.

Dengan lesi tumor yang penting hati (tumor primer dan metastatik), pakar bedah kami melakukan reseksi lanjut apabila mungkin untuk mengalihkan sehingga 70 peratus parenchyma hati jika ia tidak terjejas oleh hepatitis atau sirosis. Dengan sirosis, sehingga 50-60 peratus daripada hati yang terjejas boleh dikeluarkan.

Dalam kes-kes di mana operasi tidak boleh dilaksanakan kerana terdapat terlalu sedikit hati yang sihat dengan rizab fungsian yang rendah, kami menggunakan kaedah endovascular yang unik untuk "membesar" hati. Dengan kaedah portoembolization di bawah kawalan x-ray dan ultrasound, tusukan cawangan lobar dari vena portal dibuat melalui tisu hati. Bahan penyembuhan dengan ubat kemoterapi diperkenalkan ke dalamnya, yang menghentikan aliran darah di bahagian hati yang terjejas. Akibatnya, terdapat peningkatan aliran darah di bahagian yang sihat, yang dalam satu bulan membawa kepada hipertropi vikaris organ. Kaedah ini memungkinkan untuk memindahkan pesakit yang tidak beroperasi ke keadaan yang boleh beroperasi dan selepas sebulan setengah untuk mengeluarkan bahagian yang terjejas dari hati. Sebagai contoh, jika pesakit mempunyai 70 peratus daripada hati mengalami tisu tumor (kes yang tidak dapat dikendalikan), menggunakan portoembolization endovascular, anda boleh meningkatkan jumlah bahagian yang sihat hati dari 30 hingga 40-45 peratus dan melakukan reseksi yang dilanjutkan seterusnya.

Tomografi pengurangan pancaran foton tunggal menggunakan bahan radioisotop setelah portoembolization membolehkan menentukan bukan sahaja saiz anatomi hati, tetapi juga rizab fungsinya.

Kaedah lain rawatan moden adalah gelombang mikro atau penyingkiran radiofrequency tumor hati di bawah kawalan ultrasound dengan campur tangan laparoskopi atau abdomen. Kaedah ini digunakan jika pesakit mempunyai komorbiditi yang teruk atau sirosis hati dan tidak dapat memindahkan prosedur reseksi yang besar. Kaedah ini juga berkesan dalam kes-kes apabila reseksi hati yang meluas dilakukan, dan di sisanya ada metastasis, yang sukar dibuang. Ia mungkin untuk mencapai kematian tumor dengan melakukan tusuk bahagian yang terjejas hati dengan bantuan jarum khas dan mewujudkan suhu yang tinggi di sana dengan bantuan gelombang mikro atau frekuensi radio semasa. Prosedur ini dijalankan dengan risiko yang minimum untuk pesakit, dengan itu menyelamatkannya dari operasi traumatik yang besar.

Sudah tentu, adalah penting untuk menyebut kejayaan kemoterapi sistemik dan kemunculan ubat kemoterapi yang baru, yang dengan ketara meningkatkan kesan rawatan hati dalam metastasis dan tumor utama kanser kolorektal, dapat mengurangkan ketumbuhan dan menerjemahkannya ke dalam keadaan yang boleh dikendalikan. Oleh itu, pembedahan moden dalam Hepatologi tidak dapat difikirkan tanpa kemoterapi, kemungkinan yang diperluas kerana kemuluran yang disebut arteri endovaskular arteri X-ray. Ia amat berkesan dalam merawat tumor malignan darah yang dibekalkan dengan baik (karsinoma hepatoselular, metastasis kanser neuroendokrin). Pakar bedah sinar-X memilih secara selektif melalui arteri hepatik dengan bantuan mikrokaterket menyuntik bahan penyembuhan ke dalam tumor bersama dengan agen kemoterapi. Oleh itu, pemberhentian aliran darah dicapai dan konsentrasi tinggi dadah diciptakan dalam tumor itu sendiri, yang mengakibatkan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan.

- Berapa sepenuhnya teknologi rawatan hati yang baru telah dikuasai di negara kita pada umumnya dan di Hospital Botkin khususnya? Bagaimana kakitangan terlatih?

- Di Rusia tidak ada banyak klinik di mana semua teknologi moden yang digunakan dalam amalan dunia digunakan. Ini termasuk Hospital Botkin, Institut Pembedahan AV Vishnevsky, Institut Penyelidikan Kecemasan N. V. Sklifosovsky, Pusat Sains Klinikal Moscow dan beberapa yang lain.

Prinsip utama klinik kami adalah pendekatan multidisiplin, penjagaan berkualiti tinggi dan

ketersediaannya. Berikutan motto "Tradisi Abad - Teknologi Baru", kami menggunakan pengalaman generasi terdahulu dan berdasarkan tuannya dan memperkenalkan teknologi canggih dan pencapaian sains perubatan moden.

Baru-baru ini, sebuah jabatan hepatopancreatologi dan gastroenterologi terapeutik mula berfungsi berdasarkan hospital kami, di mana pesakit dengan penyakit terapeutik dan pembedahan terletak, yang memerlukan penggunaan kaedah pemeriksaan bermutu tinggi moden dengan kombinasi biopsi hati, pankreas di bawah kawalan ultrasound, campur tangan endovaskular sinar-X, dan skim moden terapi konservatif. Juga penting adalah saat-saat pakar latihan, mengajar mereka teknologi moden.

Selama lebih dari setahun, sebuah pusat simulasi perubatan telah berfungsi berdasarkan klinik kami, di mana anda boleh mempelajari asas pembedahan laparoskopi dan robot menggunakan simulator khas.

Selain itu, di Jabatan Pembedahan Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Profesional Berterusan, anda boleh melalui kitaran tematik pada pembedahan hepatopancerobiliary. Mereka termasuk kursus teori dan praktikal: penyertaan dalam operasi kategori kerumitan tertinggi (pemisahan hati dan pankreas, campur tangan rekonstruktif untuk ketegangan saluran empedu dan pankreatitis kronik). Anda boleh mengambil kelas tuan dalam hepatologi pembedahan pada hati yang cadaveric, saluran dan saluran empedu yang dipenuhi dengan bahan berwarna khas, yang membolehkan anda mempelajari secara teliti anatominya, dan untuk mencapai tiruan lengkap mengenai situasi yang dihadapi oleh pakar bedah semasa pemecahan hati. Pada masa yang sama, alat pencetus ultrasonik dan radas paduan digunakan.

- Adakah doktor mempunyai peluang untuk bertukar pengalaman dengan rakan-rakan asing?

- Pertukaran ini sangat penting, kita mempunyai sesuatu untuk dipelajari, tetapi pakar kami juga mempunyai pencapaian tertentu, yang mereka kongsi dalam persidangan dan latihan antarabangsa. Semua doktor Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas Hospital Botkin telah dilatih untuk memimpin klinik khusus di Jerman, Jepun, dan Korea Selatan; mereka mengambil bahagian dalam kerja Persatuan Antarabangsa Doktor Hepatologi, membuat persembahan di konferensi tahunan Rusia dan antarabangsa.

Doktor asing yang terkenal sering datang kepada kami dengan lawatan kerja, khususnya, di klinik kami terdapat profesor Claudio Bassi (Itali), Tobias Keck (Jerman) dan Masatoshi Makuuchi (Jepun). Mereka membiasakan diri dengan kerja klinik, melawat pusat-pusat operasi dan pusat latihan, di mana doktor meningkatkan kemahiran mereka dalam peralatan simulasi moden.

Teknologi telemedicine hari ini memudahkan pertukaran pengalaman dengan klinik lain dan pelbagai komuniti perubatan profesional, serta membolehkan pemantauan dalam talian operasi pembedahan.

- Apa yang anda mahukan pakar bedah muda?

- Anda perlu sentiasa meningkatkan tahap profesional anda: ikut kesusasteraan saintifik moden - baik berbahasa Inggeris dan domestik, - untuk mengambil bahagian dalam persidangan, dalam kerja-kerja pembedahan, untuk melatih di klinik-klinik terkemuka Rusia dan dunia, untuk secara aktif terlibat dalam pembedahan praktikal.

Ketua Doktor Shabunin Alexey Vasilievich

Pengalaman praktikal, saintifik dan pengajaran sejak tahun 1984

Pada 1991-2001 Beliau adalah ketua Pusat Hepatologi Wilayah Kuzbass. Pada tahun 2001-2011 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin. Dari 2011 hingga 2013 - Ketua Doktor Hospital Klinikal Bandar № 1 dinamakan sempena N. I. Pirogov.

Dari Oktober 2013 - Ketua Doktor GKB. S.P. Botkin.

Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran biliari dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS), Rome (Itali), Tokyo (Jepun), Seoul (Korea Selatan).

Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia, Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.

Pemenang anugerah kerajaan Moscow dalam bidang perubatan. Beliau telah dianugerahkan pingat "Untuk merit sebelum penjagaan kesihatan dalam negeri", pingat perintah "Untuk merit sebelum tanahair" II, Order of Friendship.

Pengarang lebih daripada 270 penerbitan, 10 paten, 4 monograf.

Elena Malysheva mengumpul hospital-hospital awam untuk mengajar semua orang kentut
22 Oktober 2015

Penyampai TV Elena Vasilyevna Malysheva (selepas Bapa Shabunina) mengumpul hospital. Mereka, secara ajaib, ditutup pertama (semua pekerja dibiarkan tanpa kerja), dan kemudian mereka menjadi cabang dari Botkin Hospital, yang merupakan ketua doktornya adalah saudaranya Shabunin Alexey Vasilyevich. Hospital No. 19 adalah salah satu daripada yang pertama jatuh di bawah tangan yang panas:

"Penyampai TV Popular, Elena Malysheva, yang memenangi kemasyhuran untuk adegan samar-samar dalam program" Live Healthy! ", Berada di tengah-tengah skandal. Kali ini, bintang TV menyebabkan mogok yang nyata di kalangan penduduk di salah satu daerah pusat ibukota. Malysheva, dan fakta bahawa terima kasih kepada seorang selebriti, orang ditinggalkan tanpa klinik daerah. Bangunan hospital klinikal bandar No. 19 diserahkan kepada telerach.

Sekarang, bukannya bangunan lama hospital yang beroperasi di Krasnaya Presnya sejak tahun 1976, klinik Elena Malysheva akan diwujudkan, yang mengkhususkan diri dalam menghilangkan kelebihan berat badan klien. Dalam kes ini, semua kakitangan hospital ditinggalkan tanpa kerja.

Tahun lepas, penduduk daerah mengadakan piket yang menyeru pihak berkuasa bandar untuk tidak menutup hospital. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang mendengar pendapat penduduk setempat, dan hospital klinikal dilampirkan ke Klinik Bandar Botkin. Maklumat sedemikian disuarakan oleh bekas ketua doktor hospital №19 Svetlana Butyrina. Wanita itu marah bahawa semua kakitangan hospital ditinggalkan tanpa kerja, dan pesakit tanpa rawatan perubatan biasa:

"Pada masa ini, Hospital Klinikal Bandar No. 19 dilampirkan ke Hospital Klinik Bandar Botkin, buku kerja telah diberikan kepada pekerja saya pada bulan Disember, dan enam bulan ini memutuskan apa yang akan berlaku kepada kami dengan lebih lanjut, mereka memutuskan bahawa tahun lepas, penduduk di daerah itu mogok supaya hospital tidak akan ditutup, tetapi mereka tidak mendengar "

Bangunan klinik Elena Malysheva menyerahkan saudara lelaki

Penyampai TV telah lama mengembangkan kaedah pemakanan yang tepat dan seimbang, dan aktiviti sukan. Teknik ini boleh digunakan secara individu untuk setiap pesakit.

Ketua Doktor Hospital Botkin Shabunin Alexey Vasilyevich

Pada akhir tahun lepas, semua kakitangan hospital №19 menerima rekod pekerjaan, dan kini berita terkini diketahui - hospital tertutup sedang dipindahkan ke Elena Malysheva di bawah klinik komersial. Fakta menarik adalah bahawa hospital Botkin, yang termasuk klinik, diketuai oleh Alexis Shabunin, saudara kembar Malysheva. "Kebetulan" semacam itu tidak dapat dipanggil secara tidak sengaja.

Elena Malysheva sendiri tidak memberi komen, lebih suka mengehadkan dirinya dengan ungkapan:

"Semuanya mempunyai waktunya. Apabila klinik dibuka, saya akan memberitahu anda mengenainya."

Keadaan yang sama dengan Hospital Klinik Ophthalmology di Mamonovsky Lane di pusat ibu kota

Berikut adalah apa yang mereka tulis di laman web Jabatan Kesihatan Moscow

"Mengikut perintah Jabatan Kesihatan Moscow bertarikh 25 Oktober 2013 No. 1043, Hospital Klinik Ophthalmologic telah disusun semula ke Institusi Belanjawan Negeri Penjagaan Kesihatan." S.P. Botkin Jabatan Kesihatan Kota Moscow "Nombor Cawangan 1."

Adakah mungkin guru cantik kita kembali kotor untuk mendapatkan institusi perubatan yang kecil?

Sekarang orang buta akan melihat penglihatan mereka hanya jika mereka kentut dengan betul dan tepat pada waktunya, bilangan individu yang dipilih setiap kali sehari.

Nombor hospital 59.

"City Hospital No. 59 membuka pintu kepada pesakit pertama pada tahun 1957. Selama lebih dari 65 tahun sejarah, ia telah menjadi sebuah institusi perubatan multidisiplin yang sangat besar yang mengkhususkan diri dalam menyediakan rawatan perubatan kepada pesakit dengan terapeutik, ortopedi, kardiologi, trauma, profil otolaryngologi, serta pesakit dengan jabatan pembedahan purulen dengan patologi tulang. Staf jabatan trauma menyediakan rawatan kecemasan dan rawatan pesakit yang teratur. di sana dengan kecederaan sistem muskuloskeletal dan akibatnya. " - DITUTUP

Pada mulanya ia ditutup untuk pembaikan. Sejumlah besar wang dibawa masuk untuk pembaikan dan peralatan baru, dan apabila pembaikan selesai, ia tidak mempunyai masa untuk membuka dan menutup lagi! Hanya ada maklumat rasmi mengenai sebab-sebab penutupan. Kami cuba mencari melalui Jabatan Kesihatan, tetapi beberapa orang yang bersetuju untuk berkongsi pengetahuan dari pangkalan data jabatan itu menegaskan bahawa hospital harus berfungsi dan tidak ada maklumat mengenai penutupan.

Setakat ini hanya khabar angin, tetapi menurut bekas pesakit dan doktor dari hospital ke-59, Elena Malysheva membelinya dan, sekali lagi, akan membuka sesuatu dari bidang ubat mewah di sana.

Kami sedang mengusahakan isu ini, mencari bukti dan menunggu berita terkini. Sebaik sahaja kita menggali sesuatu, kita pasti akan menulis kepada Jawatankuasa Penyiasatan.

Ini adalah bagaimana penyampai TV terkenal akan menjadi seorang oligarki: dengan bantuan abangnya, dia akan menangkap semua hospital di mana anda telah dirawat sebelum dan membuat semua orang kentut dengan kuat. Adakah rasuah ini?

Tiga lubang kecil.

Penyerang biologi - sebagai doktor memanggil pankreas. Untuk seorang pakar bedah lama tidak menyentuhnya. Dalam ensiklopedia perubatan tahun enam puluhan, dikatakan: "Operasi pada pankreas tidak dijalankan."

Masa telah berubah. Tetapi hingga ke hari ini, operasi pada badan ini adalah unik. Kenapa Rujukan wartawan "RG" ini dengan timbalan ketua doktor untuk pembedahan Profesor Hospital Botkin Moscow Botkin Professor Alexei Shabunin.

Rossiyskaya Gazeta: Memoir dari zaman kanak-kanak. Rakan ko-doktor saya sakit. Diagnosis kanser hati dan pankreas. Ibu berkata: "Dia tidak akan hidup lebih daripada enam minggu." Dia juga tidak hidup. Orang ramai masih mempunyai ketakutan tertentu terhadap diagnosis ini.

Alexey Shabunin: Kanser hati dan pankreas - benar-benar tumor paling jahat. Walau bagaimanapun, kita telah belajar bukan sahaja untuk menjalankan operasi radikal pada organ-organ ini, tetapi juga untuk mengekalkan bahagian yang sihat mereka. Ini bermakna pesakit kita terhindar daripada prognosis yang dahsyat. Mereka tidak menjadi cacat teruk, mereka hidup dan bekerja dengan normal.

RG: Operasi semacam itu mungkin.

Shabunin :. Hanya di jabatan khusus pembedahan hati dan pankreas. Contoh konkrit adalah Hospital Botkin kami. Apabila membina bangunan baru, ia diputuskan terlebih dahulu bahawa ia akan mewujudkan klinik pembedahan khusus. Ia mempunyai jabatan pembedahan hati dan pankreas. Bersama Akademi setelah pendidikan siswazah, kami telah mencipta kursus latihan untuk ahli bedah untuk merawat organ agresif secara biologi.

RG: Mungkin saya salah, tetapi kebanyakan orang Rusia menderita keradangan pankreas, iaitu pankreatitis akut.

Shabunin: Anda betul. Terdapat dua sebab untuk ini. Gallstones dan penyalahgunaan alkohol. Mahu statistik? Sepanjang tahun ini, hampir 800 orang dengan pankreatitis akut datang ke hospital Botkin kami sahaja. Rakan-rakan kami dari Eropah terkejut untuk mempelajari angka ini. Di sesetengah negara Eropah, kurang daripada 700 pesakit dimasukkan dalam tempoh yang sama. Sebelum ini, pankreatitis menduduki tempat keempat di kalangan penyakit pembedahan kecemasan. Sekarang mengambil kedua, kedua hanya untuk radang usus akut.

WG: Pada satu kongres antarabangsa mengenai topik ini, seorang tokoh pembunuh dinamakan: kematian dari pancreatitis akut 60-80 peratus.

Shabunin: Di hospital Botkin, kematian selepas operasi hanya 14 peratus.

RG: Saya tidak boleh percaya! Bagaimana anda menguruskannya?

Shabunin: Ia mungkin kerana mereka mencipta sistem untuk membantu pesakit-pesakit ini. Dan prinsip pertama sistem ini - jangan terkejut! - tidak beroperasi pada peringkat awal. Untuk Biarkan saya mengingatkan anda tentang perintah pembedahan yang lama: seorang pakar bedah yang baik bukanlah orang yang melakukan yang baik, tetapi yang mengubati tanpa pembedahan. Dalam pankreatitis akut, ini ternyata menjadi yang paling penting.

RG: Dan lagi. Anda lebih dikenali sebagai pakar bedah, beroperasi dengan baik di pankreas dan hati. Jadi, semua yang sama, saya ulangi, tidak boleh dilakukan tanpa operasi?

Shabunin: Kami tidak hanya beroperasi pada pankreas dan hati. Kita boleh mengeluarkan kanser organ agresif ini tanpa pisau pisau dan hirisan. Menggunakan endoskopi melalui tiga punca kecil. Keesokan harinya, pesakit, yang mempunyai diagnosis maut, bangkit, dan pada hari ketiga, sebagai peraturan, kami membawanya ke rumah.

Shabunin: Sehingga tahun-tahun terakhir, metastasis hati adalah keputusan. Rawatan mereka adalah terhad kepada ubat preskripsi. Pesakit dibenarkan mati. Sekarang kita beroperasi pada pesakit sedemikian. Kami membuang bukan sahaja tumor utama itu sendiri, tetapi juga metastasis, mengekalkan bahagian hati yang sihat, yang dapat memulihkan sepenuhnya fungsinya.

RG: Alexey Vasilievich! Saya takut, tetapi saya benar-benar ingin tahu tentang pesakit yang dikendalikan oleh satu pasukan ahli urologi, ahli proktologi, pakar bedah vaskular dan hati dua tahun lalu. Kemudian mereka berkata bahawa pesakit itu mempunyai kanser yang tidak boleh digunakan.

Shabunin: Purata pesakit dari Kemerovo? Beliau mempunyai tumor ganas gergasi usus besar, yang tumbuh ke dalam aorta, ureter dengan metastasis di kedua lobus hati. Operasi berlangsung selama lapan jam. Kami mengalih keluar tumor itu sendiri, menggantikan aorta yang terjejas dengan prostesis, sepenuhnya membina ureter yang hancur, menghilangkan metastasis di hati. Pesakit hidup. Kes ini diketahui oleh anda. Dan di sini ia bukanlah antara yang istimewa - operasi semacam itu tidak lagi jarang.

RG: Tidak biasa di Botkin. Dan jika seseorang itu seribu batu dari Moscow? Walaupun pesakit itu berasal dari Kemerovo.

Shabunin: Sudah tentu, adalah perlu untuk meniru operasi sedemikian. Saya faham bahawa tidak semua pakar bedah bersedia untuk campur tangan berteknologi tinggi itu. Kita tidak memerlukan peralatan sahaja, kita memerlukan latihan pakar moden. Untuk ini, kami menjalani pembedahan hepato-pancreatobiliary juga beroperasi. Orang datang kepada kami untuk belajar dari seluruh Rusia. Dan kami akan mula beroperasi dengan bantuan robot. Di samping itu, kami akan merawat hak tumor semasa operasi, menggunakan peralatan radiasi terkini.

RG: Saya akan membawa anda dari nota optimistik ini. Dan pesakit yang tidak boleh digunakan? Mereka ada di sana. Mereka mempunyai sesuatu untuk dilakukan?

Shabunin: Kami masih merawat pesakit sedemikian. Dan dalam masa terdekat, sekali lagi dengan bantuan teknologi tinggi, kita akan memusnahkan tumor yang teruk ini. Dan pesakit akan hidup.

Organ-organ secara agresif biologi termasuk hati dan pankreas. Mereka menghasilkan enzim untuk mencerna makanan. Biasanya, enzim masuk ke dalam duodenum. Dan dalam penyakit hati dan pankreas enzim memasuki tisu sekitarnya dan memproses badan itu sendiri, membunuh organ dan tisu.