Formula arang batu

Apakah formula arang batu kimia?

  Ini adalah karbon (dengan baik, dan beberapa kekotoran hadir, tentu saja).

Ini adalah arang batu fosil yang mempunyai tahap pengkelasan, yang mengandungi dalam jisim terbakar dari 75% hingga 92% karbon, dari 7 hingga 72% daripada bahan yang tidak menentu. Ia dibahagikan kepada jenama: panjang api, gas, lemak gas, lemak, kok, lemak, kok, bersandar, kurus, lemah caking.

Mencari formula kimia arang batu adalah sama seperti mencari formula kimia borscht. Batu arang (arang, mereka sangat berbeza dan mempunyai sarang lebah yang berbeza) adalah campuran bahan kimia yang berbeza, terutamanya sebatian aromatik polycyclic tinggi (arena) dengan kandungan karbon tinggi. Batu arang bukan karbon tulen dengan kekisi kristal, seperti yang banyak percaya. Arang boleh diwakili paling jelas sebagai minyak yang keras. Lagipun, minyak juga campuran hidrokarbon, walaupun dengan lebih daripada 7,700 karbon, berbanding dengan arang batu, tetapi tidak ada yang menegaskan bahawa minyak adalah karbon cair tulen.
Oleh itu, jika anda berminat dengan komposisi gred tertentu arang batu, maka cari maklumat mengenai arenas (anthracene C14N10 adalah salah satu moluska terbesar yang terdiri daripada tiga cincin benzena, walaupun dalam rumusan yang dipermudahkan sejumlah besar karbon di dalamnya; naphthalene C10N8 dua gelang benzena; benzena C6H6 satu cincin benzena, serta pengubahsuaian dan pilihan lain). Sebagai tambahan kepada hidrokarbon poliklik, arang batu dan air mengandungi mineral dalam jumlah yang berbeza. Menurut kandungan hidrokarbon, arang batu dibahagikan kepada coklat (6570 tidak lebih daripada 76% karbon, sehingga 50% bahan tidak menentu dan kira-kira 43% air), batu (kira-kira 80% karbon, sehingga 32% bahan tidak menentu dan sehingga 12% air), antrasit (sehingga 96 % karbon, kurang daripada 8% bahan tidak menentu). Anthracite adalah arang batu yang paling kuno, terang dan padat, yang juga memberikan nama kepada warna hitam yang berwarna cat, sudah sama dengan apa yang biasa dipertimbangkan arang batu: karbon tulen, dengan baik, sedikit tercemar dengan kekotoran. Anthracite terbentuk pada tekanan tinggi dan suhu di # 769; kedalaman yang lebih besar, oleh itu, komposisi paling dekat dengan grafit, yang hanya pengubahsuaian allotropik karbon dalam bentuk tulen (dengan kekisi kristal) dan juga boleh dianggap sebagai arang batu.

 • Beritahu saya formula serbuk arang batu?
 • H (CO3), troika turun di bawah oksigen

  C ialah karbon, komponen utama arang batu.

  ACTIVE COAL

  ACTIVE COAL (diaktifkan karbon), bahan dengan struktur berliang yang maju. Pada 87-97% (mengikut berat) terdiri daripada C, juga mengandungi H, O dan pulau-pulau, yang dimasukkan ke dalam karbon aktif apabila ia diterima. Kandungan abu karbon aktif boleh 1-15% (kadang-kadang abu sehingga 0.1-0.2%).

  Liang dalam karbon aktif dikelaskan mengikut dimensi linear mereka x (separuh lebar - untuk model liang seperti liang, radius - untuk silinder atau sfera): x 0.6-0.7 nm-micropores; 0.6-0.7 100-200 nm macropores.

  Untuk penjerapan dalam mikroskop (sp. Volume 0.2-0.6 cm 3 / g), sesuai dengan saiz dengan molekul yang terserap, Chap. arr. mekanisme pengisian volum. Begitu juga, penjerapan juga berlaku di supermicropores (sp. Volume 0.15-0.2 cm 3 / g) - akan dijarakkan. kawasan antara mikropores dan mesopores. Di kawasan ini, pulau-pulau mikropores secara beransur-ansur merosot, pulau-pulau mesopores muncul.

  Mekanisme penjerapan di mesopores adalah untuk mengikuti. pembentukan penyerap. lapisan (penjerapan polimolekularX, yang disiapkan dengan mengisi liang-liang oleh mekanisme pemeluwapan kapilari) Bagi karbon aktif konvensional, jumlah spesifik mesopores adalah 0.02-0.10 cm 3 / g, dan ketumpatan spesifik dari 20 hingga 70 m 2 / g, bagaimanapun, dalam beberapa karbon aktif (contohnya, mencerahkan) penunjuk ini boleh mencapai 0.7 cm 3 / g dan 200-450 m 2 / g, masing-masing.

  Macropores (sp. Volum dan pov-str 0.2-0.8 cm 3 / g dan 0.5-2.0 M i / r) berfungsi sebagai saluran pengangkutan yang mengetuai molekul-molekul yang diserap dalam v ke adsorben. ruang bijirin (granul) karbon diaktifkan. Untuk memberi pemangkin karbon aktif. Saint-in dalam makro dan mesopores menyumbang, sebagai peraturan, istimewa. makanan tambahan.

  Dalam sudut yang aktif, semua jenis liang seringkali wujud, dan keluk pengedaran perbezaan saiz mereka mempunyai saiz maksimum 2-3. Bergantung kepada tahap perkembangan supermicropores, karbon aktif dengan pengedaran yang sempit (liang-liang ini tidak praktikal tidak hadir) dan luas (dikembangkan secara substansial) dibezakan.

  Karbohidrat aktif menyerap dengan baik:dengan suhu mendidih yang agak tinggi (contohnya, benzena), sebatian yang tidak menentu. (mantan NH3). Apabila berkaitan. tekanan stim pp/ pkami kurang dari 0.10-0.25 (msp-Tekanan keseimbangan bahan adsorben, hkami-tekanan duduk. sepasang). Karbon aktif sedikit menyerap wap air. Walau bagaimanapun, apabila (msp/ pkami)> 0.3-0.4 terdapat penjerapan yang ketara, dan dalam kes (msp/ pkami) 1 hampir semua mikropores dipenuhi dengan wap air. Oleh itu, kehadiran mereka boleh merumitkan penyerapan pulau sasaran.

  Asas-asas bahan mentah untuk pengeluaran karbon aktif - Kam.-ug. char, karbon yang tumbuh. bahan (misalnya, arang, gambut, habuk papan, ringkas, benih buah-buahan buah). Produk karbonisasi bahan mentah ini tertakluk kepada pengaktifan (dalam kebanyakan kes, wap gas - di hadapan wap H2O dan CO2, kurang biasa kimia, iaitu di hadapan garam logam, sebagai contoh. ZnCl2, K2S) pada 850-950 ° C. Di samping itu, karbon aktif menerima terma. penguraian sintetik polimer (contohnya polyvinylidene chloride).

  Karbon diaktifkan digunakan secara meluas sebagai penyerap untuk menyerap wap dari pelepasan gas (misalnya, untuk membersihkan udara dari CS2), menjejaskan wap p-reaktor yang tidak menentu bagi tujuan pemulihan mereka, untuk membersihkan penyelesaian air (misalnya, sirap gula dan semangat), minum dan air sisa, dalam topeng gas, dalam teknologi vakum, sebagai contoh. untuk penciptaan pam penyerapan, dalam kromatografi gas penjerapan, untuk mengisi penyerap bau dalam peti sejuk, pembersihan darah, penyerapan bahan berbahaya dari saluran gastrointestinal, dan sebagainya. Arang aktif juga merupakan pembawa asid katalitik. bahan tambahan dan pemangkin pempolimeran.

  ===
  Guna Sastera untuk artikel "ACTIVE COAL": Kolyshkin D. A., Mikhailova K., Arang aktif. Buku Rujukan, L., 1972; Butyrin G. M., Bahan Karbon yang Sangat Pudar, M., 1976; Dubinin MM, "Izv AN SSSR. Ser Chemical.", 1979, No. 8, ms. 1691-96; Batu arang aktif. Katalog, Cherkasy, 1983; Kinle X., Bader E., arang Aktif dan aplikasi industri mereka, trans. bersamanya., L., 1984. A.S. Polyakov.

  Ciri-ciri Arang Batu - Umum

  Kini, arang batu adalah salah satu mineral yang paling penting.

  Sumber ini dibentuk secara semulajadi, mempunyai rizab yang besar dan banyak sifat yang berguna.

  Apakah arang batu dan bagaimana rupanya


  Pembinaan tambang adalah pelaburan yang sangat mahal, tetapi selepas masa berlalu, semua kos telah dibayar sepenuhnya. Apabila arang batu perlombongan ke permukaan dan sumber lain jatuh.

  Terdapat kemungkinan logam berharga perlombongan dan elemen nadir bumi, yang kemudiannya boleh dijual dan membuat keuntungan tambahan.

  Minyak adalah praktikal sumber yang paling berharga dan sumber utama bahan api hari ini. Walau bagaimanapun, tiada syarikat atau negara yang lombong arang batu mengabaikan pengeluarannya atas nama minyak, kerana bahan api pepejal juga sangat penting dan bernilai tinggi.

  Pembentukan arang batu


  Alam batubara dibentuk dengan menukar topografi permukaan. Cawangan pokok, tumbuh-tumbuhan, daun dan puing-puing semulajadi yang tidak mempunyai masa untuk dipukul, dipenuhi dengan kelembapan dari rawa-rawa, yang mana ia berubah menjadi gambut.

  Kemudian air laut memasuki tanah, apabila ia meninggalkan, ia juga meninggalkan lapisan sedimen. Selepas sungai, mereka membuat pelarasan mereka sendiri, paya tanah, sekali lagi terbentuk atau meliputi tanah. Oleh itu, komposisi arang batu sangat bergantung kepada usia.

  Batu arang adalah sederhana di antara coklat, yang termuda, dan antrasit, yang tertua.

  Jenis arang batu, komposisi dan sifatnya


  Terdapat beberapa jenis arang batu:

  • api panjang;
  • gas;
  • lemak;
  • ketuhar kok;
  • sedikit cakap;
  • kurus.

  Juga biasa adalah spesies yang terdiri daripada beberapa, yang dipanggil bercampur, memiliki sifat-sifat dua kumpulan.

  Batu arang dibezakan dengan warna hitam, padat, berlapis, struktur mudah dimusnahkan, dan mempunyai percikan cemerlang. Sifat mudah terbakar cukup tinggi, kerana bahan tersebut digunakan sebagai bahan bakar.

  Pertimbangkan ciri-ciri fizikal:

  1. Ketumpatan (atau graviti tertentu) sangat berbeza (maksimum boleh mencapai 1500 kg / m³).
  2. Haba khusus ialah 1300 J / kg * K.
  3. Suhu terbakar adalah 2100 ° C (semasa pemprosesan 1000 ° C).

  Deposit batubara di Rusia

  Di wilayah Rusia adalah kira-kira sepertiga rizab dunia.

  Deposit syiling arang batu dan minyak di Rusia (klik untuk membesarkan)

  Deposit arang batu terbesar di Rusia ialah Elginskoye. Ia terletak di kawasan Yakutia.

  Rizab mengikut anggaran pengiraan berjumlah lebih daripada 2 bilion tan.

  Pelepasan, berhampiran dengan lembangan arang batu Kuznetsk (Kuzbass), rosak teruk akibat kerja perlombongan sumber berskala besar.

  Deposit terbesar arang batu di dunia

  Negara pertama dalam ranking jumlah arang batu yang ditambang setiap tahun adalah Amerika Syarikat, Rusia berada di tempat kedua.

  Peta deposit arang batu di dunia (klik untuk memperbesar)

  Di AS, Illinois dianggap lembangan batu paling terkenal. Jumlah stok deposit dalam bidang ini ialah 365 bilion tan.

  Ini diikuti oleh lembah Ruhr, terletak di wilayah Jerman moden. Semua tapak pembangunan deposit dan reservoir dilindungi dengan ketat.

  Perlombongan arang batu

  Batu arang dalam masa kita ditambang dalam tiga cara asas. Seperti:

  • kaedah kerjaya;
  • perlombongan melalui iklan;
  • kaedah perlombongan di lombong.

  Kaedah perlombongan melalui kuari digunakan apabila lipit arang batu didepositkan di permukaan, kira-kira seratus meter jauh dan lebih tinggi.

  Kuari itu menyiratkan penggalian mudah tanah atau pasir pasir, dari mana perlombongan dijalankan, biasanya dalam keadaan seperti jahitan arang batu itu cukup tebal, yang membuatnya lebih mudah untuk lombong.

  Galeri menyiratkan sebuah sumur dengan sudut kecenderungan yang besar. Menurutnya, semua mineral yang ditambang dihantar ke bahagian atas, sementara tidak perlu menggunakan peralatan yang serius atau mengeluarkan lembangan.

  Biasanya deposit di tempat-tempat tersebut mempunyai ketebalan kecil dan tidak dikebumikan terutamanya dalam. Oleh itu, kaedah pengekstrakan melalui galeri membolehkan anda dengan cepat menghasilkan pengeluaran tanpa sebarang kos khas.

  Perlombongan melalui lombong adalah kaedah perlombongan yang paling biasa, pada masa yang sama paling produktif, tetapi pada masa yang sama berbahaya. Tambang digerudi ke kedalaman yang besar, mencapai beberapa ratus meter. Walau bagaimanapun, ini memerlukan permit yang mengesahkan rasional untuk kerja berskala besar itu, bukti kehadiran deposit.

  Kadang-kadang lombong dapat mencapai satu kilometer, atau bahkan lebih dalam, dan peregangan untuk beberapa kilometer panjang, membentuk web koridor yang saling terhubung di bawah tanah. Pada abad ke-20, walaupun penempatan dan bandar kecil, di mana penambang dan keluarga mereka hidup, dibentuk di sekitar lombong dari masa ke masa.

  Ini kerana keadaan perlombongan yang bekerja di lombong dianggap sangat sukar dan berbahaya, kerana banyak kali lombong runtuh, menguburkan puluhan dan bahkan beratus-ratus orang yang bekerja di sana.

  Penggunaan arang batu

  Batu arang digunakan dalam pelbagai bidang. Ia digunakan secara meluas sebagai bahan bakar pepejal (tujuan utama), dalam metalurgi dan dalam industri kimia, serta banyak komponen lain dihasilkan darinya.

  Ia adalah dari arang batu bahawa beberapa bahan aromatik, logam, bahan kimia dihasilkan, lebih daripada 360 produk lain diperolehi.

  Sebaliknya, bahan yang dihasilkan daripadanya mempunyai nilai pasaran sepuluh kali lebih tinggi, kaedah pemprosesan arang menjadi bahan bakar cair dianggap paling mahal.

  Untuk pembuatan 1 ton bahan api cecair perlu mengitar semula 2-3 tan arang batu. Semua sisa industri yang diterima semasa pemprosesan, sering dihantar kepada pengeluaran bahan binaan.

  Kesimpulannya

  Di bumi, ada banyak arang batu, yang secara aktif dibangunkan hingga ke hari ini. Dalam kelas biologi pada gred 5 dan lebih awal, dalam kelas sejarah semula jadi di gred kedua, kanak-kanak mengenali konsep ini. Dalam makalah ini, kita secara ringkas mengulangi fakta asas tentang arang batu - asal, formula, jenama, komposisi kimia dan penggunaan, perlombongan dan banyak lagi.

  Batu arang adalah salah satu sumber yang paling penting digunakan secara meluas dalam industri. Walau bagaimanapun, ia masih perlu berhati-hati kerana melanggar dasar semulajadi bahan, kerana pembangunan melanggar pelepasan dan secara beransur-ansur memusnahkan rizab semulajadi.

  Arahan untuk karbon aktif: kaedah pentadbiran dan dos

  Karbon diaktifkan adalah ubat penyerap yang membantu menghilangkan bahan berbahaya. Ia berdasarkan arang kayu, yang dirawat dengan sebatian khusus untuk pengaktifan mereka. Formula kimia karbon diaktifkan ialah C (karbon). Sejak asal-usulnya adalah semula jadi, ubat ini tidak praktikalnya tidak ada kontraindikasi. Pengecualian adalah penyakit saluran pencernaan dalam bentuk akut atau reaksi alergi.

  Skop dadah

  Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dalam warna hitam dan putih. Penggunaan karbon diaktifkan ditunjukkan untuk pelbagai intoksikasi badan, sebagai contoh:

  • apabila meracuni makanan basi;
  • berlebihan dengan ubat tertentu;
  • dengan penyakit virus atau berjangkit penyakit saluran pencernaan;
  • dalam rawatan kolera dan gastritis;
  • pedih ulu hati dan kekurangan enzim.

  Ia boleh digunakan untuk semua penyakit yang menyebabkan cirit-birit dan muntah untuk menghentikan keadaan ini. Ia juga berguna untuk menggunakan arang batu sebelum atau selepas minum alkohol, dan juga untuk penurunan berat badan.

  Gadis-gadis telah menyesuaikan diri untuk menggunakannya untuk tujuan kosmetik, contohnya, sebagai sebahagian daripada topeng dan lulur dari titik-titik hitam. Dan bahkan penggunaan dadah di dalam lingkungan domestik agak mungkin. Satu contoh menarik ialah topeng gas.

  Pengiraan dos

  Cara yang paling mudah adalah untuk mengira dos ubat mengikut arahan. Berat badan manusia dibahagikan dengan 10, hasilnya menunjukkan berapa banyak tablet boleh diambil pada satu masa.

  Untuk gangguan najis atau alahan, dos harian arang aktif untuk orang dewasa adalah 6 tablet, dibahagikan kepada tiga dos, atau 200 miligram pada satu masa. Masa rawatan maksimum ialah 2 minggu. Kemudian anda perlu berehat, selepas itu anda boleh meneruskan mengambil dadah. Batu arang perlu digunakan dengan penjagaan jangka panjang. Ini mengancam untuk menghilangkan unsur bermanfaat dari badan dan boleh menyebabkan avitaminosis akut dan juga komplikasi sistem kardiovaskular.

  Dalam kes masuk ke dalam saluran penghadaman bahan berbahaya atau keracunan akut, pakar mengesyorkan terlebih dahulu mencuci perut menggunakan larutan berdasarkan ubat. Ia dicairkan dengan air masak dalam nisbah 2:10. Selepas itu diperlukan untuk menambah ejen dalam jumlah sehingga 150 tablet pada siang hari. Untuk memudahkan penerimaan, mereka dibubarkan dalam sedikit air. Ambil ubat dalam rehat empat jam di antara penyerapan makanan, dan hendaklah lulus pada waktu yang sama selepas dan sebelum makan, iaitu 2 jam.

  Terapi pada zaman kanak-kanak

  Oleh kerana produk mempunyai komposisi semulajadi, adalah mungkin untuk memberi karbon aktif kepada kanak-kanak walaupun masih kecil. Ia membantu menghilangkan pembentukan kolik dan gas, dengan itu menghilangkan kesakitan pada seorang kanak-kanak. Kanak-kanak ditunjukkan kemasukan untuk keracunan dan keabnormalan lain dalam saluran gastrousus.

  Perkara utama yang perlu diketahui oleh ibu bapa ialah dos yang dianggap betul. Lagipun, prinsip rawatan yang paling penting adalah untuk tidak membahayakan. Dos juga dikira oleh berat orang kecil - untuk 10 kg berat jumlah dadah akan 50 miligram. Di samping itu, dos harian dibahagikan kepada tiga dos. Untuk keracunan yang teruk, anda boleh meningkatkan jumlah ubat kepada 150 miligram sehari atau mencuci perut dengan penyelesaian dalam kepekatan yang sama. Kanak-kanak diberikan ubat 2 jam sebelum atau selepas makan.

  Hartanah ubat

  Oleh kerana permukaannya, yang mempunyai struktur berliang, alat itu menangkap dan memegang toksin dan bahan berbahaya dan menghalang penyerapan mereka ke dinding perut. Dia mampu bertindak sebagai peneutral bagi beberapa jenis racun, contohnya, yang terkandung dalam etil alkohol atau makanan.

  Dia juga boleh membersihkan badan daripada akibat mengambil makanan yang tidak sihat dan membersihkan badan sebelum meletakkan sistem makanan baru. Oleh itu, ia sering digunakan sebelum kehilangan berat badan dan bersiap sedia untuk gaya hidup yang sihat. Tetapi ini tidak bermakna bahawa arang batu perlu digunakan dengan tidak terkawal. Ini boleh menyebabkan pelepasan nutrien dan unsur surih yang diperlukan untuk tubuh berfungsi dengan baik.

  Dalam gastritis, ia melegakan kerengsaan dinding perut, mencegah penyebaran penyakit. Dan dengan ruam alergi akan membantu mengurangkan manifestasi masa reaksi.

  Penggunaan kosmetik

  Penggunaan topeng berasaskan karbon aktif akan membantu menangani banyak masalah. Resipi yang paling terkenal adalah filem topeng dari titik-titik hitam. Tetapi ini bukan satu-satunya kecacatan yang boleh dihapuskan dengan bantuan dadah. Ia masuk akal untuk menggunakan alat ini jika:

  • muka kulit kelihatan letih;
  • terdapat pencemaran di liang dan ruam;
  • bintik pigmen dan freckles mengganggu;
  • Seorang wanita sering tidur nyenyak dan berada dalam keadaan tertekan.

  Oleh kerana filem topeng, yang dibincangkan di atas, adalah popular, ia sepatutnya menyebut resepnya. Untuk memasak, anda perlukan:

  • arang batu dihancurkan - 1 sdt;
  • gelatin - 1, 5 sudu besar. l.;
  • merebus kereta api - 4 sudu besar. l

  Gelatin dituangkan dengan merebus sejuk kereta api dan dikacau. Seterusnya, dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 minit, dan selepas itu hancur tablet tertidur. Campuran ini digunakan pada kulit dalam beberapa lapisan, setiap lapisan seterusnya digunakan selepas pengeringan lengkap yang sebelumnya. Tahan topeng selama kira-kira 10 minit, dan kemudian keluarkan filem itu. Selepas muka itu hendaklah disapu dengan merebus beku chamomile.

  Sebelum digunakan, anda perlu mengeluarkan kosmetik dari kulit dan mendesaknya. Untuk melakukan ini, masak sehingga mendidih periuk air, menambah chamomile dan tali. Kemudian keluarkan dari haba dan tuangkan ke dalam mangkuk. Anda perlu meluangkan sedikit masa di atas mangkuk dan menutup diri dengan tuala. 15 minit sudah cukup.

  Untuk menyelamatkan kulit pudar, anda boleh mencuba topeng dengan tanah liat dan serbuk mustard. Ia termasuk:

  • diaktifkan karbon - 1 tablet;
  • tanah liat putih - 3 sudu kecil;
  • minyak pokok teh - 10 ml;
  • serbuk mustard - 1 secubit.

  Pil itu ditumbuk, minyak sedikit dimanaskan, selepas itu ramuan bercampur. Sejurus sebelum memohon sebiji serbuk mustard ditambah kepada campuran. Pada kulit mereka memegang tidak lebih daripada 20 minit, selepas itu mereka mencuci dan memohon jus aloe berusia 3 tahun. Alat ini digunakan dalam 12 prosedur, yang berlangsung selama 1.5 bulan. Kerana komposisi wajah kelihatan lebih muda, kulitnya terselip dan bersinar. Kesannya bertahan sehingga 4 bulan.

  Karbon diaktifkan boleh benar-benar dipanggil cara sejagat dan murah. Sesetengah tukang telah menemui cara untuk menggunakannya dalam menyelesaikan masalah domestik. Tetapi masih kualiti utamanya adalah keupayaan untuk membantu masalah kesihatan.

  Pengiraan pembakaran habuk arang batu. Formula pembakaran arang batu

  Pembakaran Batubara - Apakah formula untuk pembakaran arang batu? - 22 jawapan

  Pembakaran arang batu

  Dalam bahagian Pendidikan Lain kepada soalan Apakah formula untuk membakar arang batu? yang diberikan oleh penulis, Maria Nasonova, jawapan yang terbaik adalah Batubara + oksigen dan api = Ayaygoryachtokakak.

  Jawapan daripada 2 jawapan [guru]

  Hi! Berikut adalah pilihan topik yang mempunyai jawapan untuk soalan anda: Apakah formula untuk pembakaran arang batu?

  Jawapan daripada CoBRA7992 [guru] 2C + O2 --->2COvot jadi sini !!

  Jawapan daripada Irina Zarechkova [novice] Untuk mengetahui formula kimia arang batu adalah sama seperti mencari formula kimia borscht. Batu arang (arang, mereka sangat berbeza dan mempunyai sarang lebah yang berbeza) adalah campuran bahan kimia yang berbeza, terutamanya berat molekul tinggi, sebatian aromatik polycyclic (arena) dengan kandungan karbon tinggi. Batu arang bukan karbon tulen dengan kekisi kristal, seperti yang banyak percaya. Arang boleh diwakili paling jelas sebagai minyak yang keras. Lagipun, minyak juga campuran hidrokarbon walaupun dengan kandungan karbon yang lebih tinggi berhubung dengan arang batu, tetapi tidak ada yang menegaskan bahawa minyak adalah cecair karbon murni. Oleh itu, jika anda berminat dengan komposisi gred arang batu tertentu, maka cari maklumat mengenai arenas (anthracene C14H10 - salah satu daripada molukula terbesar yang terdiri daripada tiga cincin benzena, dapat dilihat walaupun dengan rumusan yang dipermudahkan jumlah karbon di dalamnya, naphthalene C10N8 - dua cincin benzena, benzena C6H6 - satu cincin benzena, serta pengubahsuaian dan pilihan lain). Sebagai tambahan kepada hidrokarbon poliklik, arang batu dan air mengandungi mineral dalam jumlah yang berbeza. Menurut kandungan hidrokarbon, arang batu terbahagi kepada coklat (65-70 [tidak lebih daripada 76]% karbon, sehingga 50% bahan tidak menentu dan kira-kira 43% air), batu (80% hidrokarbon helai, sehingga 32% bahan yang tidak menentu dan sehingga 12% antrasit (sehingga 96% karbon, kurang daripada 8% bahan tidak menentu). Anthracite - ini adalah arang batu yang paling kuno, terang dan padat, yang juga memberikan nama kepada warna hitam cat yang mulia, sudah sama dengan apa yang biasa dipertimbangkan arang batu: karbon tulen, dengan baik, sedikit tercemar dengan kekotoran. Anthracite terbentuk pada tekanan tinggi dan suhu pada kedalaman yang lebih tinggi, oleh itu, komposisi paling dekat dengan grafit, yang hanya pengubahsuaian allotropik karbon dalam bentuk tulennya (dengan kekisi kristal) dan juga boleh dianggap arang batu.

  Jawapan daripada 2 jawapan [guru]

  Hi! Berikut adalah lebih banyak topik dengan jawapan yang betul:

  Jawab soalan:

  Formula kimia arang batu, proses pembentukan dan penggunaannya dalam industri

  Batubara dalam pelbagai modifikasi boleh mempunyai warna dari coklat menjadi hitam. Ia adalah bahan api yang baik, jadi ia digunakan dalam penukaran tenaga terma ke dalam tenaga elektrik. Ia terbentuk hasil daripada pengumpulan jisim tumbuhan dan laluan di dalamnya proses fizikokimia.

  Pelbagai modifikasi arang batu

  Pengumpulan pulpa kayu di tanah paya menyebabkan pembentukan gambut, yang merupakan pendahulu arang batu. Formula gambut agak rumit, apalagi, untuk jenis arang batu ini tidak ada nisbah stoikiometrik khusus. Gambut kering terdiri daripada atom karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen dan sulfur.

  Selanjutnya, gambut di bawah pendedahan jangka panjang kepada suhu tinggi dan tekanan tinggi akibat proses geologi, mengalami beberapa modifikasi arang batu berikut:

  1. Arang batu atau lignit coklat.
  2. Bitumen
  3. Batu arang
  4. Anthracite.

  Produk akhir dari rantaian transformasi ini adalah grafit padat atau arang batu grafit, formulanya adalah karbon murni C.

  Kayu karbon

  Sekitar 300 juta tahun yang lalu, semasa tempoh karbonik, sebahagian besar tanah di planet kita diliputi dengan hutan pakis gergasi. Secara beransur-ansur, hutan-hutan ini mati, dan kayu terkumpul di tanah-tanah paya yang mereka tumbuh. Sebilangan besar air dan kotoran mencipta halangan untuk penembusan oksigen, jadi kayu mati tidak terurai.

  Untuk masa yang lama, kayu yang baru mati menutupi lapisan lama, tekanan dan suhu yang secara beransur-ansur meningkat. Proses geologi yang berkaitan akhirnya membawa kepada pembentukan deposit arang batu.

  Proses pengkarbonasi

  Istilah "pengkalisasian" merujuk kepada transformasi karbon metamorf yang dikaitkan dengan peningkatan ketebalan strata kayu, pergerakan tektonik dan proses, serta peningkatan suhu bergantung pada kedalaman stratifikasi.

  Peningkatan tekanan terutamanya mengubah sifat fizikal arang batu, formula kimia yang tetap tidak berubah. Khususnya, ketumpatan, kekerasan, anisotropi optik dan perubahan keliangan. Meningkatkan suhu mengubah rumusan arang batu ke arah meningkatkan kandungan karbon dan mengurangkan oksigen dan hidrogen. Proses kimia ini membawa kepada peningkatan dalam ciri-ciri bahan api arang batu.

  Batu arang

  Pengubah arang batu ini sangat kaya dengan karbon, yang membawa kepada pekali pemindahan haba yang tinggi dan menentukan penggunaannya dalam industri tenaga sebagai bahan api utama.

  Formula arang batu terdiri daripada bahan bitumen, penyulingan yang memungkinkan untuk mengeluarkan hidrokarbonat aromatik daripadanya dan suatu bahan yang dikenali sebagai kok, yang digunakan secara meluas dalam proses metalurgi. Di samping sebatian bitumen, terdapat banyak sulfur dalam arang batu. Elemen ini adalah sumber utama pencemaran udara semasa pembakaran arang batu.

  Arang batu berwarna hitam dan membakar perlahan-lahan, menghasilkan api kuning. Tidak seperti batubara coklat, haba pembakarannya lebih besar dan berjumlah 30-36 MJ / kg.

  Formula arang batu mempunyai komposisi kompleks dan mengandungi banyak sebatian karbon, oksigen dan hidrogen, serta nitrogen dan sulfur. Seperti kepelbagaian sebatian kimia adalah permulaan perkembangan keseluruhan trend dalam industri kimia - karbokimia.

  Pada masa ini, arang batu hampir digantikan oleh gas asli dan minyak, tetapi dua kegunaan penting terus wujud:

  • bahan api utama dalam loji tenaga haba;
  • sumber kok yang dihasilkan oleh pembakaran arang batu bebas oksigen dalam relau letupan tertutup.

  [email protected]: Apakah formula arang batu kimia?

  Batu arang adalah karbon dalam bentuk tulennya, hanya dimampatkan di bawah tekanan tinggi sehingga molekul karbon datang berdekatan satu sama lain untuk membentuk kisi kristal. Iaitu, lebih banyak molekul disatukan, padatnya adalah bahan. Dengan mampatan maksimum (sambungan setiap molekul dengan semua jirannya), ternyata bukan batubara, tetapi berlian. Oleh itu, stylus (ember dalam pensil), arang batu, dan berlian mempunyai formula yang sama "C", dan hanya berbeza dalam struktur kisi kristal. Ini adalah arang batu fosil yang mempunyai tahap pengkelasan, yang mengandungi dalam jisim terbakar dari 75% hingga 92% karbon, dari 7 hingga 72% daripada bahan yang tidak menentu. Ia terbahagi kepada jenama: long-flame, gas, lemak gas, lemak, kok-lemak, kok, kurus, kurus, bersandar sedikit. Mencari formula kimia arang batu adalah sama seperti mencari formula kimia borscht. Batu arang (arang, mereka sangat berbeza dan mempunyai sarang lebah yang berbeza) adalah campuran bahan kimia yang berbeza, terutamanya berat molekul tinggi, sebatian aromatik polycyclic (arena) dengan kandungan karbon tinggi. Batu arang bukan karbon tulen dengan kekisi kristal, seperti yang banyak percaya. Arang boleh diwakili paling jelas sebagai minyak yang keras. Lagipun, minyak juga campuran hidrokarbon, walaupun dengan kandungan karbon yang lebih tinggi berhubung dengan arang batu, tetapi tidak ada yang menegaskan bahawa minyak adalah cecair karbon murni. Oleh itu, jika anda berminat dengan komposisi gred tertentu arang batu, maka cari maklumat mengenai arenas (anthracene C14N10 adalah salah satu moluska terbesar yang terdiri daripada tiga cincin benzene, walaupun dalam rumusan yang dipermudahkan sejumlah besar karbon di dalamnya; naphthalene C10N8 - dua cincin benzena; benzene C6H6 - satu cincin benzena, serta pengubahsuaian dan pilihan lain). Sebagai tambahan kepada hidrokarbon poliklik, arang batu dan air mengandungi mineral dalam jumlah yang berbeza. Menurut kandungan hidrokarbon, arang batu terbahagi kepada coklat (65-70 [tidak lebih daripada 76]% karbon, sehingga 50% bahan tidak menentu dan kira-kira 43% air), batu (80% hidrokarbon helai, sehingga 32% bahan yang tidak menentu dan sehingga 12% antrasit (sehingga 96% karbon, kurang daripada 8% bahan tidak menentu). Anthracite - ini adalah arang batu yang paling kuno, terang dan padat, yang juga memberikan nama kepada warna hitam cat yang mulia, sudah sama dengan apa yang biasa dipertimbangkan arang batu: karbon tulen, dengan baik, sedikit tercemar dengan kekotoran. Anthracite terbentuk pada tekanan tinggi dan suhu pada kedalaman yang lebih tinggi, oleh itu, komposisi paling dekat dengan grafit, yang hanya pengubahsuaian allotropik karbon dalam bentuk tulennya (dengan kekisi kristal) dan juga boleh dianggap arang batu.

  C ialah karbon, komponen utama arang batu.

  Ini adalah karbon (dengan baik, dan beberapa kekotoran hadir, tentu saja).

  H (CO3), troika turun di bawah oksigen

  Beritahu saya formula serbuk arang batu?

  Pengiraan pembakaran habuk arang batu

  Jisim batubara Bulanash mudah terbakar.

  Komposisi massa debu batubara mudah terbakar, jisim%

  Kandungan abu Ac = 24.0%, kandungan lembapan dalam bekerja (tepung) bahan api WR = 2.0%. Ambil pekali kelebihan udara  = 1.2.

  Suhu pemanasan udara menengah ialah t = 400 ° C, bahagian udara primer (sejuk) ialah 30%. Suhu habuk arang batu = 50 ° C

  Tentukan komposisi bahan api kerja.

  Kandungan abu dalam bahan api kerja mengikut formula (0):

  Kandungan elemen lain dalam bahan api kerja:

  Cp = Cr = 80.5 = 80.5 · 0.745 = 60.0%;

  Op = 11.2.0,745 = 8.3%;

  Keputusan pengiraan semula komposisi akan ditabulasi.

  Komposisi bahan api kerja

  Tentukan nilai calorific bahan api kerja dengan formula (0):

  = 339 · 60.0 + 1030 · 4.1  108.9 (8.3 1.0) 25 · 2.0 = 23732 kJ / kg.

  Setaraf terma mengikut formula (0) ialah:

  Cari jumlah udara kering yang teorinya diperlukan oleh formula (0):

  L0 = 0.0889 · 60.0 + 0.265.4.10.0333 (8.31.0) = 6.18 Nm3 / kg.

  Tentukan jumlah sebenar udara pada  = 1.2:

  LD = 1.2 · 6.18 = 7.41 Nm3 / kg.

  Tentukan jumlah udara atmosfera:

  LD = (1 + 0016d) LD = 1.016 · 7.41 = 7.53 Nm3 / kg.

  Tentukan komposisi produk pembakaran oleh formula (0) - (0):

  VCO2 = 0.01855 · 60.0 = 1.113 Nm3 / kg;

  VSO2 = 0.007 · 1.0 = 0.007 Nm3 / kg;

  VN2O = 0.112.4.1 + 0.0124.2.0 + 0.0016 · 10 · 7.41 = 0.603 nm3 / kg;

  VN2 = 0.79.7.41 + 0.008.1.1 = 5.863 Nm3 / kg;

  VO2 = 0.21.0.2.6.18 = 0.260 Nm3 / kg.

  Jumlah keseluruhan produk pembakaran pada  = 1.2 dengan formula (0):

  V = 1.113 + 0.007 + 0.603 + 5.863 + 0.260 = 7.85 Nm3 / kg.

  Peratusan produk pembakaran:

   CO2 = · 100% = 14.2%; SO2 = · 100% = 0.1%;

   H2O = · 100% = 7.7%;  N2 = · 100% = 74.7%;

   О2 = · 100% = 3.3%. Hanya 100.0%.

  Kami mengarang keseimbangan bahan proses pembakaran setiap 100 kg habuk arang batu pada  = 1.2.

  Keseimbangan bahan proses pembakaran habuk arang batu

  O2 = 100. 7.41. 0.21. 1,429

  CO2 = 100.1,113. 1,977

  N2 = 100. 7.41.0.79.1,251

  h3O = 100. 0,0016. 10 7.41. 0,804

  N2 = 100.5,859. 1,251

  O2 = 100. 0.26. 1,429

  SO2 = 100. 0,007. 2,852

  Imbangan sisa adalah: = 0,056%.

  Tentukan suhu teori pembakaran habuk arang batu. Untuk tujuan ini, kami mendapati kandungan haba jumlah produk pembakaran dengan debu arang batu dipanaskan kepada 50 ° C (haba Sug.pyli = 0.92 kJ / (kg K)) dan memanaskan udara sekunder (70% daripada jumlah kuantiti udara). (. Rajah 1) Poi-t-rajah, kita dapati pritvozd entalpi udara = 400 ° C :. Ivozd = 536 kJ / Nm3, manakala formula (0):

  i total = ++ = 3393 kJ / nm3.

  Menggunakan rajah i - t, kita dapati suhu pembakaran teori (pada pekali  = 1.20) tteor = 1970 ° C.

  Kandungan haba yang dikira daripada produk pembakaran, dengan mengambil kira pekali pyrometrik 0 = 0.75:

  itotal = i total = 3393.0,75 = 2545 kJ / nm3.

  Menggunakan gambarajah i - t (Rajah 2), kita dapati suhu pembakaran sebenar = 1570 ° C.

  Pembakaran Batubara di Oksigen - Buku Panduan Kimia 21

  Oleh kerana proses heterogen berlaku di antara muka, saiz permukaan memainkan peranan penting semasa proses ini. Sebagai contoh, pembakaran arang batu dalam oksigen akan diteruskan pada kadar yang berlainan jika arang batu terbakar adalah dalam bentuk ketulan besar atau dalam bentuk debu. Itulah sebabnya pembakaran bahan api bergaram adalah lebih baik. Atas sebab yang sama, penyemburan (penyemburan) bahan api minyak dilakukan di muncung - permukaan terbesar dicipta - proses pembakaran lebih intensif. [c.163]

  PEMULIHAN KULIT DI OXYGEN [c.16]

  Karbon monoksida (IV) - hasil pembakaran arang batu dalam oksigen (atau lebih daripada oksigen) [ms.324]

  Rakam data pengalaman. Tulis persamaan untuk pembakaran arang batu dalam oksigen. Apakah jenis oksida yang dihasilkan oleh karbon dioksida? Tulis persamaan untuk interaksi dengan air. [c.128]

  Letakkan sekeping arang kecil dalam sudu untuk pembakaran, panaskan dan masukkan ke dalam balang oksigen. Bagaimanakah intensiti pembakaran arang batu dalam oksigen [c.47]

  Pembakaran arang batu dalam oksigen. Pengalaman ini diterangkan dalam bahagian Oksigen. [c.222]

  Prestasi kerja Buat gelung kecil dari kawat logam dan menguatkan sekeping arang di dalamnya. Panaskan arang batu dalam api pembakar dan bawa ke dalam tabung uji dengan oksigen. Tulis persamaan untuk pembakaran arang batu dalam oksigen. Apakah jenis oksida yang dihasilkan oleh karbon dioksida? Tulis persamaan interaksi dengan air. [c.168]

  Masukkan serpihan yang membara atau ember pada sudu pembakaran ke silinder pertama. Lihat pembakaran arang batu dalam oksigen. Tulis persamaan tindak balas. [c.21]

  Apakah perbezaan antara pembakaran arang batu dalam oksigen dan membakarnya di udara [c.37]

  Walaupun terdapat perbezaan luar, mekanisme reaksi yang dimaksudkan adalah sama dengan mekanisme pembakaran arang batu dalam oksigen, CO2 dan wap air. Walaupun ia adalah dalam kes ini tidak pada kemusnahan, tetapi berlaku pada fasa pepejal, tetapi proses ini agak pembentukan kompleks kristal grafit boleh bermula hanya selepas atom karbon muncul. [hlm.248]

  Jets g, kompaun Iju Saya vozmoya tetapi rassmatr1n en dan sebagai contoh pembakaran arang batu di oksigen (tindak balas ini, seperti penyediaan logam sulfur adalah okislmtelio-vosstapovitel> hidroklorik). Untuk melakukan ini, sekeping arang dibakar dalam silinder atau kaca yang dipenuhi dengan oksigen. Pertimbangkan tindak balas ini sebagai sebatian karbon dengan oksigen, menyebabkan bahan baru - karbon dioksida, yang boleh dikesan melalui air kapur (ini terkenal kepada pelajar pelajaran Botany). [c.31]

  Pembakaran Batubara - Buku Panduan Kimia 21

  COAL, BURNING ITU DAN PENGOLAHAN KIMIA [hlm.265]

  Hitung dan pilih relau yang normal dalam keadaan yang diberikan dalam jadual. 11.7. Suhu bahan bakar pada inlet relau = suhu 20 ° C udara dibekalkan kepada pembakaran, = 50 ° sudut repose i] = 40- -45 °. [c.332]

  Reka bentuk AGG dibangunkan berdasarkan asas teoritis baru menggunakan resonator akustik, menghasilkan kesan vorteks yang kuat untuk mencampurkan gas bahan api dengan udara atmosfera. Gabungan vrash, atelnogo dan translasi gerakan campuran gas menimbulkan zon paksi arus terbalik, meningkatkan daya empar dan komponen pencampuran sengit dibahagikan gas oksida dalam jumlah. Di cawangan vorteks pembakar campuran gerakan besar sudut Combustion pendedahan dan api lantai pada berseri binaan batu dinding refraktori relau dengan dalnobojnostju bersama paksi yang kecil dan kehadiran kemurungan zon berpusar paksi aliran menyumbang kepada menangani aliran gas serombong suhu tinggi dari relau, berbanding dengan menstabilkan dinding depan pembakaran (sebaliknya dipanggil bahan api pembakaran rata). [c.65]

  Dapatkan tenaga haba dari bahan bakar terbakar. Sumber utama tenaga panas untuk relau adalah bahan bakar. Bahan bakar adalah bahan yang, apabila dipanaskan dengan kehadiran oksigen, aktif dioksidakan (terbakar) dengan pembebasan sejumlah besar haba. Yang paling penting untuk relau perindustrian ialah bahan api karbon. Bahan api karbon adalah pepejal, cecair dan gas. Secara asalnya, bahan api dibahagikan kepada alam semulajadi dan tiruan. Jenis utama bahan api ialah arang batu, minyak dan gas asli. [c.13]

  Dalam penghampiran pertama, adalah mungkin untuk membandingkan aliran sebenar dengan gerakan dalam dua aliran reaktor model, tong dan tiub. Sebagai contoh, dalam relau pembakaran arang batu, aliran gas serupa dengan aliran dalam reaktor tiub. Batu arang dimakan secara beransur-ansur, dan zon reaksi perlahan bergerak ke arah aliran gas. Jika arang batu adalah lebih atau kurang secara berterusan dikenakan ke dalam dapur dan abu tersebut terus dikeluarkan daripadanya, maka apa-apa proses yang terletak berhampiran dengan proses yang ideal dalam reaktor tiub. [c.39]

  Kering angin biasanya merupakan produk sampingan, iaitu residu yang dihasilkan daripada pemeriksaan kokas pada penapis dengan bukaan kira-kira 10 mm. Kekurangan angin kok kadang-kadang menjadikannya perlu untuk menghancurkan kelas kecil kok untuk mendapatkannya. Ia juga boleh menghasilkan angin kokas dengan coking di dalam katil yang dihidu. Hanya dalam proses ini bermakna coking dengan pembakaran separa dengan udara. Untuk pengeluaran kok angin, suhu perlu dinaikkan kepada sekurang-kurangnya 800 ° C. Perwujudan-Perwujudan bergantung kepada cara bagaimana arang batu kering, dipanaskan atau kadang-kadang teroksida, mungkin disebabkan oleh pemulihan haba tindak balas. Pemilihan opsyen memberi kesan kepada pengeluaran pengeluaran kok, tetapi tidak mempunyai kesan ke atas sifatnya. [c.255]

  Ketuhar kokam merujuk kepada relau pemanasan tidak langsung - di dalamnya haba ke arang batu coked dari gas pemanasan disalurkan melalui dinding. Coke ketuhar, atau bateri (gamb. 14) terdiri daripada 61-77 bekerja dalam kamar yang sama, yang panjang, saluran segi empat tepat, yang dipenuhi dengan batu bata refraktori. Setiap kamera mempunyai pintu depan dan belakang yang boleh ditanggalkan (tidak ditunjukkan dalam gambar), yang ditutup rapat apabila kamera dimuatkan. Dalam bilik kebuk bilik itu terdapat hatch yang dibuka apabila arang batu dimuat dan ditutup semasa tempoh coking. Arang batu di dalam bilik itu dipanaskan melalui dinding kebuk oleh gas serombong melalui dinding pemanasan di antara bilik-bilik. Gas serombong panas dihasilkan dengan membakar relau letupan, ketuhar kok atau, lebih jarang, gas pembakaran. Haba gas serombong yang berpunca daripada partition pemanasan digunakan dalam penjana semula untuk memanaskan udara dan bahan api gas, yang datang untuk pemanasan ketuhar kok, di mana kecekapan haba daripada kenaikan relau. Semasa operasi ruang ketuhar kok, perlu memastikan pemanasan seragam beban arang batu. Untuk melakukan ini, perlu menyebarkan gas pemanasan secara merata di dinding pemanasan dan pilih dimensi ruang dengan betul. Pengagihan seragam gas pemanasan dicapai dengan membahagikan dinding pemanasan dengan partisi menegak ke dalam satu siri saluran yang disebut menegak. Gas pemanasan bergerak sepanjang garis menegak, mereka melepaskan haba ke dinding ruang dan pergi ke penjanaan semula. Pada keadaan mantap, jumlah haba Q dipindahkan setiap unit masa dalam relau pemanasan tidak langsung ditentukan oleh persamaan [p.40]

  Batu arang sentiasa mengandungi kira-kira 1-3% sulfur. Apabila arang batu dibakar di dalam api, sulfur dibakar dan dilepaskan sebagai SO2 ke atmosfera. Maju kaedah penyerapan desorption gas serombong peneutralan di mana SO2 dikeluarkan daripada gas dan boleh digunakan untuk pengeluaran asid sulfurik, bagaimanapun, harga kos sulfur dioksida yang diekstrak daripada gas serombong, beberapa kali lebih tinggi daripada yang diperolehi dengan memanggang pyrites, jadi ia hanya digunakan dalam tidak penting ijazah. Di seluruh dunia, sulfur dioksida dipancarkan ke atmosfera lebih dari 2 kali lebih banyak daripada yang digunakan dalam pengeluaran global asid sulfurik. [c.117]

  Arang batu yang digunakan mengandungi abu 23.5%. Apabila membakar [hlm.395]

  Kepentingan praktikal dan teori penting ialah proses transformasi, yang menjalani sebatian sulfur apabila membakar bahan api pepejal dan apabila dipanaskan tanpa akses udara. Adalah diperhatikan bahawa semasa pembakaran arang batu mengoksidakan semua organik dan unsur dan pyrite sulfur untuk membentuk sebahagiannya sor dan 0z, yang menguap daripada gas serombong. Hanya sebilangan kecil sulfur ini, serta sulfur sulfat yang terkandung dalam arang batu, kekal di dalam sanga sebagai sulfat. Sulfur, yang mengandungi arang batu, menyebabkan kerugian besar kepada ekonomi negara. Apabila menggunakan arang batu untuk tujuan tenaga, sulfur mengurangkan haba pembakarannya. Di samping itu, penukaran sulfur ke 50g dan 50z menyebabkan kerosakan yang ketara kepada bandar-bandar besar dan memusnahkan tumbuh-tumbuhan di kawasan pusat industri yang besar, di mana tumbuh-tumbuhan tenaga haba yang kuat terletak. [c.110]

  Apabila arang batu dibakar, semua nitrogen dibebaskan dalam keadaan bebas dan sebahagiannya sebagai oksida. Oleh itu, nitrogen dianggap sebagai komponen inert apabila arang batu digunakan untuk pembakaran. Dalam proses pengegasan dan coking bahan api pepejal, nitrogen dilepaskan dalam bentuk sebatian yang tidak menentu (terutamanya ammonia), yang digunakan secara meluas. [c.123]

  Strauss [824] mencadangkan pelbagai jenis karbon diaktifkan dengan sifat yang sama. Arang itu dihasilkan oleh penyemperitan penyemperitan arang batu berapi. Yang terakhir diperolehi daripada tar arang batu, yang, sebelum pembakaran di bawah keadaan yang ketat dikawal, mengaktifkan bahan tambahan ditambah. [c.178]

  Pengeluaran stim dan elektrik menggunakan jumlah bahan api yang cukup besar yang datang kepada pengguna menerusi saluran paip gas dan minyak utama, serta kereta api (arang batu, minyak bahan bakar). Untuk pengeluaran besar-besaran wap dan elektrik, LPG tidak digunakan, sejak pembakaran dalam kucing- [c.325]

  Pengalaman 19. Pembakaran logam dan bukan logam dalam suasana nitrogen dioksida (teras). Dalam dua silinder kaca berdinding tebal, dail nitrogen dioksida. Pra-panas magnesium (tembaga, zink) hingga 200-300 ° C dan simpan ke dalam silinder. Sapu sulfur (fosforus, arang batu) dan masukkan nitrogen dioksida ke atmosfera. Terangkan yang diperhatikan. [c.68]

  Arang batu fosil digunakan secara langsung untuk pembakaran dan untuk memproses ke dalam jenis bahan api yang lebih berharga - kok, bahan api cair, bahan bakar gas. [c.652]

  Dalam zarah padu tidak terlalu kecil pepejal, baik kristal dan amorf, perkadaran lapisan permukaan adalah kecil. Walau bagaimanapun, ia boleh ditingkatkan dengan beberapa arahan magnitud jika badan pepejal mempunyai struktur berliang. Badan-badan tersebut, sebagai contoh, mengaktifkan karbon dan gel silika. Yang pertama diperoleh dengan membakar kayu dengan sedikit udara. Dalam kes ini, sebahagian besar kayu itu hangus. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada bahan terbakar dan hilang, menyebabkan banyak liang. Gel silika diperolehi dengan gel silika dehidrasi. Seperti yang disebutkan dalam 8.5, gel adalah rangkaian yang dibentuk oleh molekul polimer, dalam kes ini, molekul asid silicik, dengan molekul air terperangkap dalam kuantiti yang banyak. Dengan bahan tersebut, permukaan dapat mencapai ratusan meter persegi penyerap, dan ini memungkinkan untuk menyerap sejumlah besar gas atau larut. [c.315]

  Penggunaan bahan api. Secara praktikal, tiada industri dalam ekonomi rumah di mana bahan bakar digunakan. Jumlah bahan bakar terbesar digunakan oleh loji kuasa oleh pengangkutan, tungku industri dan peralatan. Solid state (arang batu, syal, dan sebagainya) bahan api cair dan gas digunakan untuk loji kuasa haba. Jenis utama bahan api cecair yang digunakan dalam loji janakuasa dan dalam industri adalah minyak bahan bakar. Di loji tenaga haba baru di negara kita, produk petroleum hampir tidak digunakan sebagai bahan bakar. Faktor penggunaan bahan api di dalam relau industri dan peralatan biasanya kecil. Oleh itu, tugas yang paling penting yang dihadapi para jurutera adalah untuk mengurangkan penggunaan bahan api dengan mewujudkan proses teknologi baru, peralatan baru dan relau, dan menghapuskan kehilangan bahan api. Contoh alat ekonomi boleh berfungsi sebagai penjana haba pemangkin, yang dibangunkan di USSR di bawah kepimpinan Ahli Akademik G. K. Boreskov. Proses pembakaran bahan api berlaku di hadapan pemangkin menurut skema [c.384]

  Oleh kerana proses heterogen berlaku di antara muka, saiz permukaan memainkan peranan penting semasa proses ini. Sebagai contoh, pembakaran arang batu dalam oksigen akan diteruskan pada kadar yang berlainan jika arang batu terbakar adalah dalam bentuk ketulan besar atau dalam bentuk debu. Itulah sebabnya pembakaran bahan api bergaram adalah lebih baik. Atas sebab yang sama, penyemburan (penyemburan) bahan api minyak dilakukan di muncung - permukaan terbesar dicipta - proses pembakaran lebih intensif. [c.163]

  Peralatan dan reagen. Satu botol berisi oksigen, sudu logam untuk pembakaran, pembakar arang. [c.16]

  Idea menggunakan tenaga kimia pengoksidaan (pembakaran) bahan mudah terbakar, khususnya bahan bakar semulajadi, untuk pengeluaran langsung elektrik dalam sel galvanik telah lama menarik perhatian penyelidik [32]. Pada masa ini, sekumpulan sel bahan api termasuk bukan sahaja unsur yang menggunakan oksigen, arang batu atau bahan mudah terbakar lain sebagai bahan aktif, tetapi juga semua sistem galvanik di mana bahan-bahan aktif diperkenalkan ke dalam unsur dari luar dengan menggabungkannya. [c.564]

  Sebahagian besar haiwan dan kilang residu berubah menjadi arang batu fosil, minyak, gas asli yang mudah terbakar. Galian yang mudah terbakar akan diekstrak oleh manusia dari perut bumi dan digunakan sebagai bahan bakar. Hasil daripada pembakaran di relau relau, karbon yang terkandung di dalamnya kembali ke atmosfera sebagai sebahagian daripada produk pembakaran - karbon dioksida. [c.101]

  Jumlah volum udara yang diperlukan untuk pembakaran arang batu seberat 10 kg. Pecahan volum oksigen di udara ialah 21%. Batu arang mengandungi karbon (pecahan massa 96%), sulfur (0.8%) dan kekotoran tidak mudah terbakar. Jumlah udara 118 [p.118]

  Mengeluarkan alkohol sederhana mudah jika mereka dalam bentuk pepejal, maka mereka dibakar secara langsung, jika tidak, mereka dibakar dalam mentol kecil melalui sumbu asbestos yang tidak menyala. Tetapi pembakaran badan yang kukuh dan tidak boleh dimakan, seperti gula, kanji, dan lain-lain, sukar kerana mereka mengurai ketika membakar dan memancarkan tidak hanya banyak gas, tetapi juga arang batu, pembakarannya yang mustahil sekali, yang membahayakan definisi yang lebih tepat, dan oleh itu timbul banyak kaedah membakar badan kompleks pepejal. Daripada ini, kami menunjukkan pembakaran dengan garam bertolet dalam kalori khas, satu kilogram campuran pepejal dengan garam bertolet dihasilkan. Pengiraan dibuat atas dasar bakinya, tetapi pengiraan ini tidak [p.211]

  Katakan stesen janakuasa membakar 1.0 hingga 10 kg sejam (atau 1000 metrik tan 1 metrik tan = 1000 kg = 1-10 g) arang batu. Batu arang mengandungi 3.0 wt. sulfur%. Sekiranya sulfur ditukar kepada 802 (gas) apabila terbakar, berapa tahapan mol 802 (gas) yang akan dipancarkan ke atmosfera dalam satu jam Berapa tan [c.417]

  Contoh 11.1. Kira dan pilih tanur rotary drum biasa mengikut data sumber berikut, produktiviti relau dengan produk siap O = 2600 kg masa kediaman bahan di relau t = 4h suhu bahan di pintu masuk ke relau t = 10 ° C, pada keluar dari relau = 1000 ° C gas = suhu bahan api 350 ° C di pintu masuk ke relau = suhu udara 20 ° C yang dibekalkan kepada pembakaran, = kepadatan bahan 50 ° C = kepadatan bahan 2700 kg / m Sebatian = 1900 kg / m sudut putaran 1) = 40 ° kapasiti haba produk = kelembapan awal 1250 J / (kg-K) kandungan bahan mentah w, = 0.3 radius maksimum partikel yang dibawa Hz = 2-10 m abu dari bahan produk siap Hun = 0.2, produk tidak menentu = 0.15 ketumpatan produk tidak menentu Rd = 1.2 kg / m kapasiti haba yang tidak menentu Sd = = 1400 J / (kg-K). Jenis bahan api adalah gas dari deposit Stavropol-1. Haba reaksi penembakan boleh diabaikan. [c.320]

  Contoh 11.2. Kira dan pilih relau putar putar yang dinamakan mengikut sumber data berikut, produktiviti relau dengan produk siap O = 800 kg / h Waktu kediaman bahan di relau g = 2 jam. Suhu bahan di pintu masuk relau = 20 ° C di keluar relau = = 600 ° C suhu gas serabut = suhu bahan bakar 300 ° C pada salur relau = suhu udara 20 ° C yang dibekalkan kepada pembakaran, d = 50 ° C ketumpatan pukal bahan Rn = 1900 kg / m sudut rehat bahan g (h = 40 ° kapasiti haba produk Cn = 1300 J / (kg-K) kandungan lembapan awal bahan mentah i = 0.3 kg / kg, volatiles carryover dari bahan Ht = 0.1 kg / kg I ketumpatan yang tidak menentu gdd = 1.2 kg / m kapasiti haba yang tidak menentu Sl = 1350 J / (kg K) jenis bahan api - mazut. [ c.328]

  Pada masa ini, pembakaran gas bebas dengan kehadiran pemangkin sering digunakan dalam analisis gas umum. Daripada jumlah pemangkin yang disiasat, keputusan terbaik diperolehi dengan platinum logam dan palladium. Pal.tgady dan platinum digunakan sebagai lingkaran wayar, dipateri ke bahagian atas shshetki kaca (Gamb. 4) atau dalam osanchdennsm borang pada pembawa (asbestos, karbon diaktifkan, seramik), dengan contoh-contoh yang terbaik jenis ini pemangkin [2.31 kuantitatif hidrogen dioksidakan pada suhu bilik, dan metana terbakar di 400-500 ° C [c.29]

  Bahan api untuk tindak balas adalah gas asli. Campuran gas-udara mudah terbakar disediakan di dalam pembakar. Bahan bakar dibakar di dalam batu pembakar dan dalam ruang reaksi. Muncung dipasang pada kereta gelongsor pada sudut 5 °. Sudut cenderung muncung boleh berbeza-beza. Di bahagian atas batu terbakar ada lubang untuk muncung semburan, di mana 56% larutan CaC12 diberi makan. [C.103]

  Kaedah ini terdiri daripada membakar sampel arang batu dalam relau elektrik atau suhu 1200-1250 ° C dengan kehadiran fosfat besi atau pada suhu 1300-1350 ° C dengan kehadiran alumina. Anhidrida sulfur dan sulfur yang terbentuk diserap oleh hidrogen peroksida, dan kepekatannya ditentukan oleh kaedah asidometrik, tolak asid hidroklorik, yang terbentuk jika arang mengandungi klorin. Dalam hal arang batu dengan hasil volatil yang tinggi, pembakaran dapat dilakukan dalam dua tahap, yang terdiri dari penyingkiran bahan-bahan yang tidak menentu dalam argon, diikuti dengan membakarnya dalam oksigen, kemudian membakar dan residu kokas yang dihasilkan [38]. Kaedah operasi ini lebih mudah daripada kaedah pembakaran langsung keseluruhan sampel arang batu. [c.50]

  Dalam rajah. 6.2 menunjukkan gambarajah pepasangan untuk menanggalkan komponen yang tidak menentu - dari produk pembakaran gas asli. Gas serombong, yang terletak di scrubber 1 dengan wap bahan tidak menentu, melepasi lajur 2 dengan karbon aktif, di mana komponen yang tidak menentu dikekalkan. Karbon aktif, tepu dengan komponen lemak, secara berkala dihasilkan oleh stim. Banyak tahun air dan komponen dipendam dalam peti sejuk 3 dan dihantar ke koleksi, dari mana komponen tidak menentu diberi makan untuk kitar semula. [c.339]

  Kaedah untuk menentukan komposisi unsur abu menggunakan analisis pelepasan [165 terdiri dalam mendapatkan unsur-unsur abu spektrum spektograf ISP-28 dengan membakar mereka dalam arka elektrod karbon. Sebahagian daripada abu dicampur dengan asas (litium fluorida dan arang batu) dalam nisbah tertentu. Cara pozvilyaet pada masa yang sama menentukan kehadiran dan kuantiti 23 unsur-unsur Fe, Pb, 2n, Cu, 8p, Ca, Mg, Ba, A1, 81, R, T1, V, Cr, Co, W, 5g, Mo, g, CC1, 5b. B1 dan 2d. [c.190]

  Untuk mengekalkan tindak balas pembentukan gas air, arang batu tertakluk kepada pembakaran, di mana ia dipanaskan kepada suhu yang diperlukan kerana haba tindak balas. Kemudian hentikan akses udara dan mengalir wap air ke atas arang batu panas. penyejukan arang batu (sejak reaksi itu disertakan dengan pembentukan penyerapan gas air kdzhna 117.1. 1 mol karbon monoksida) ke dalam dapur dan bukannya stim disuntik udara dan t. D. [C.480]

  Instrumen diperlukan untuk operasi (lihat Rajah 52, tiub alat mempunyai lubang di bahagian bawah). - Peranti (lihat rajah 54). - Gasometer dengan oksigen. - Kippa radas. - Barometer. - Bilik termometer. - Barisan logam. - Pengukur silinder silinder. 250 ml. - Cork dengan tiub wap. - Gelas ke silinder, 2 pcs. - Corong. - Mandi kaca. - Luchins.. - Potassium chlorate. - Mangan dioksida. - Potassium permanganate. - Ammonium persulfate. - Zink, pasir. - Lumpy arang batu. - Sulfur kental. - Ester Sulfur - Asid nitrik tertumpu - Dilenyapkan asid sulfurik (16). - Potassium permanganate, 0.1 n. penyelesaian. - Potassium iodide, 0.5 n. penyelesaian. - Lead acetate, 0.5 n. penyelesaian. - Soda kaustik, 2 n. penyelesaian. - Natrium sulfida, 1 n. penyelesaian. - Klorida mangan, 0.5 n. penyelesaian. - Satu penyelesaian indigo atau indigo merah. - Vata. [c.157]

  Jumlah volum udara yang diperlukan untuk pembakaran arang batu seberat 10 kg. Pecahan volum oksigen di udara ialah 21%. Batu arang mengandungi karbon (pecahan massa 96%), sulfur (0.8%) dan kekotoran tidak mudah terbakar. Kirakan jumlah udara pada suhu 30 ° C dan tekanan 202.6 kPa. Omaim 47.36 m. [c.96]

  Batu arang adalah bahan pepejal dengan struktur grafit cryptocrystalline dan tunggal. Ketumpatannya adalah 1.8-2.1 g / cm, titik lebur ialah 3500 ° C (semasa penyejukannya berubah menjadi grafit). Batubara dibubarkan dalam logam cair (contohnya, dalam besi), dan apabila padat, ia dilepaskan dalam bentuk kristal grafit. Arang batu terbersih adalah jelaga yang dihasilkan oleh pembakaran bahan organik di bawah keadaan kekurangan udara. [c.320]

  bentuk telurium dioksida kristal tidak berwarna yang cair pada 733 ° C, berubah menjadi merah penyejatan AH cecair gelap 55 kcal / mol dan haba pelakuran 3 kcal / mol. Telurium dioksida diperolehi dalam penyahairan asid tellurous, Te apabila membakar oksigen semasa penguraian 2Te0g NYOz pada 400 ° C. TeOg air larut di C TeOg 500 ° mengoksidakan arang batu, aluminium dan zink. [c.217]

  Formula arang batu dalam kimia

  Definisi dan formula arang batu

  Struktur atom karbon ditunjukkan dalam Rajah. 1. Sebagai tambahan kepada arang, karbon boleh wujud sebagai bahan mudah berlian atau grafit kepunyaan sistem heksagon dan kubik, kok, jelaga, carbyne, polycumulene graphene, fullerene, nanotubes, nanofibers, astralen, dll.

  Rajah. 1. Struktur atom karbon.

  Formula kimia arang batu

  Formula kimia arang batu ialah C. Ia menunjukkan bahawa molekul bahan ini mengandungi satu atom karbon (Ar = 12 amu). Formula kimia boleh mengira berat molekul arang batu:

  M (C) = Mr (C) × 1 mol = 12,0116 g / mol

  Formula struktur (grafik) arang batu

  Lebih ilustrasi ialah rumus struktur (grafik) arang batu. Ia menunjukkan bagaimana atom-atom itu saling terhubung dalam molekul (Rajah 2).

  Rajah. 2. Struktur pengubahsuaian karbon allotropic: a) berlian; b - grafit; c) fullerene.

  Formula elektronik

  Rumus elektronik yang menunjukkan pengedaran elektron dalam atom oleh sublevels tenaga ditunjukkan di bawah:

  Ia juga menunjukkan bahawa karbon tergolong dalam unsur-unsur p-keluarga, dan juga bilangan elektron valensi - 4 elektron berada pada tahap tenaga luaran (2s22p2).