Adakah kemoterapi kanser membantu? Kontra dan kesan sampingan

Kemoterapi kanser adalah kaedah rawatan yang melibatkan pembedahan pelbagai ubat kepada pesakit.

Di samping itu, selepas penggunaan kemoterapi, pesakit sedang menunggu beberapa kesan sampingan - kehilangan rambut, pendarahan, loya, dan lain-lain. Kesan sampingan berlaku akibat kesan ubat pada sel-sel tubuh yang sihat. Satu lagi ciri kemoterapi untuk kanser ialah untuk rawatan lengkap, perlu mengambil beberapa kursus, kerana satu suntikan ubat tidak akan memberi kesan yang diinginkan.

 • Pemusnahan sel-sel kanser yang lengkap atau sebahagian.
 • Kawalan kanser - ubat kemoterapi melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser, yang membolehkan anda mengawal proses penyebaran mereka, dan dalam masa untuk memusnahkan pertumpahan metastasis.
 • Kemoterapi melegakan gejala penyakit yang menyakitkan. Dalam rawatan, tumor kanser dikurangkan dalam saiz dan kelantangan, dan oleh itu berhenti memencet organ-organ dan tisu yang bersebelahan, tidak menyebabkan rasa sakit.
 • Kemoterapi boleh digunakan sebagai satu-satunya rawatan untuk kanser atau digabungkan dengan terapi radiasi atau pembedahan.

Adakah kemoterapi membantu?

Sama ada kemoterapi membantu dengan kanser adalah masalah yang mendesak untuk pesakit yang didiagnosis dengan kanser. Keberkesanan kemoterapi bergantung kepada peringkat kanser dan lokasinya, usia pesakit dan ciri-ciri individu tubuhnya. Kemoterapi boleh digunakan sebagai satu-satunya kaedah rawatan atau digabungkan dengan rawatan pembedahan dan lain-lain jenis terapi, yang dengan ketara meningkatkan peluang pemulihan.

Ubat kemoterapi dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Pilihan ubat dan keberkesanan rawatan bergantung kepada faktor seperti: jenis kanser, rawatan sebelumnya, kehadiran gangguan perubatan dan penyakit kronik. Rejimen rawatan bergantung kepada matlamat rawatan. Oleh itu, kemoterapi boleh digunakan untuk mengawal sel-sel kanser, mengurangkan gejala-gejala penyakit, atau menghapuskannya sepenuhnya.

Untuk kemoterapi untuk membantu mengubati penyakit ini, ubat-ubatan ditetapkan secara berselang-seli. Jadi, sebagai contoh, selepas menjalani terapi selama seminggu, pesakit ditetapkan sebulan, dan kemudian beberapa kursus berulang diberikan. Cecair diperlukan untuk badan untuk mewujudkan sel-sel dan tisu-tisu baru yang sihat.

Untuk memastikan kemoterapi membantu, ahli onkologi akan secara berkala menjalankan peperiksaan dan mengambil ujian. Pesakit boleh menentukan keberkesanan rawatan dan mengikut keadaan kesihatannya. Sesetengah pesakit secara keliru percaya bahawa jika selepas rawatan, gejala buruk yang teruk bermula, rawatan adalah berkesan. Tetapi ini tidak selalu berlaku, kerana setiap pesakit mempunyai reaksi individu terhadap ubat-ubatan. Dan keberkesanan rawatan boleh ditentukan hanya selepas beberapa kursus kemoterapi.

Petunjuk untuk kemoterapi

Tanda-tanda kemoterapi bergantung kepada jenis kanser dan peringkatnya. Rawatan dijalankan dalam kitaran yang berselang-seli dengan tempoh pemulihan. Satu kursus kemoterapi boleh berlangsung dari tiga bulan hingga enam bulan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi tanda-tanda untuk kemoterapi, mari kita pertimbangkan mereka:

 • Ciri-ciri kanser, saiz, peringkat perkembangan, kadar pertumbuhan, tahap pembezaan, ekspresi, tahap metastasis dan penglibatan nodus limfa serantau, status hormon.
 • Ciri-ciri individu badan pesakit, seperti: umur, penyetempatan kanser ganas, kehadiran penyakit kronik, keadaan kelenjar getah bening serantau dan kesihatan umum.
 • Komplikasi yang mungkin dan kesan positif kemoterapi. Doktor menilai risiko, komplikasi dan kemungkinan keberkesanan rawatan.

Tanda-tanda kemoterapi bergantung kepada faktor-faktor di atas. Tetapi jangan lupa bahawa tanda-tanda untuk jenis rawatan ini dalam setiap kes adalah berbeza. Oleh itu, prosedur kemoterapi tidak akan ditetapkan untuk pesakit dengan kanser tidak invasif atau dalam kes apabila kemungkinan metastasis tumor sangat kecil atau tidak. Dalam kes ini, pesakit diberikan terapi hormon. Kemoterapi ditunjukkan dalam semua kes kelenjar getah bening. Ukuran tumor tidak penting.

Petunjuk utama untuk menjalani kemoterapi:

 • Penyakit kanser, remisi yang berlaku hanya selepas kursus kemoterapi (leukemia, hemoblastosis, rhabdomyosarcoma, karsinoma chorionic, dan lain-lain).
 • Mencegah metastasis dan melengkapkan terapi kanser lain.
 • Terjemahan tumor menjadi keadaan yang boleh dikendalikan untuk rawatan yang lebih berkesan, iaitu penyingkiran lengkap kanser.

Kemoterapi untuk kanser payudara

Kemoterapi untuk kanser payudara adalah satu kaedah rawatan kompleks. Objektif kaedah ini adalah untuk melambatkan perkembangan sel-sel malignan dalam kelenjar susu. Sebagai peraturan, ubat cytostatic digunakan untuk rawatan. Kemoterapi boleh digunakan sebagai kaedah rawatan mandiri atau digunakan selepas atau sebelum pembedahan. Kemoterapi membantu mencegah kekambuhan penyakit dan menghentikan metastasis.

Kemoterapi untuk kanser paru-paru

Kemoterapi untuk kanser paru-paru bertujuan untuk pemusnahan sel-sel kanser. Rawatan dengan ubat antikanser boleh digunakan sebagai monoterapi dan sebagai sebahagian daripada kompleks anti-kanser terapeutik. Kemoterapi melibatkan beberapa kursus pentadbiran sitostatika dalam bentuk titisan. Ubat kemoterapi dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Selain kemoterapi, pesakit terapi teratur untuk mengurangkan kesan sampingan ubat-ubatan yang digunakan.

Kemoterapi untuk kanser perut

Kemoterapi untuk kanser perut mempunyai beberapa arah. Jadi dadah boleh digunakan selepas pembedahan radikal, untuk terapi intraperitoneal selepas operasi, sebelum pembedahan atau sebagai rawatan untuk kanser gastrik yang disebarkan. Kemoterapi dijalankan di hospital, di bawah pengawasan ahli onkologi. Ubat-ubatan ini diberikan secara intravena dan digunakan dalam bentuk tablet. Akibat kemoterapi sangat menghancurkan seluruh tubuh, jadi tempoh pemulihan selepas rawatan itu dapat bertahan beberapa tahun.

Kemoterapi untuk kanser ovari

Kemoterapi untuk kanser ovari digunakan untuk menghentikan metastasis dan mencegah berulang penyakit. Kemoterapi boleh digunakan sebelum dan selepas pembedahan radikal untuk melambatkan pertumbuhan tumor, melegakan simptom yang menyakitkan, dan mengurangkan jumlah rawatan pembedahan. Ubat kemoterapi ditadbir secara intravena, diambil melalui mulut atau disuntik ke rongga perut. Terdapat banyak ubat dan rejimen rawatan yang berbeza, masing-masing mempunyai keberkesanan dan kesan sampingan tertentu. Pakar onkologi memilih pilihan rawatan yang terbaik untuk peluang pemulihan lengkap pesakit.

Kemoterapi untuk kanser rektum

Kemoterapi untuk kanser kolorektal dilakukan di hospital, di bawah pengawasan ahli onkologi-kemoterapi. Doktor memilih satu rejimen rawatan, menentukan berapa banyak kursus kemoterapi yang diperlukan dan mengawal keadaan pesakit semasa proses rawatan. Ubat boleh diberikan secara intravena, tetapi paling sering secara lisan, iaitu melalui mulut. Sekiranya kemoterapi digunakan pada peringkat awal penyakit, ia membolehkan untuk menghentikan sepenuhnya proses onkologi dan mencegah kambuhannya pada masa akan datang.

Kemoterapi untuk kanser peringkat 4

Kemoterapi untuk kanser peringkat 4 adalah satu kaedah untuk mengubati proses tidak terkawal yang tidak terkawal penyebaran dan pertumbuhan sel-sel tumor di seluruh badan. Rejimen kemoterapi yang direka dengan baik memanjangkan hayat pesakit dan meningkatkan dengan ketara. Survival pesakit selepas kemoterapi dengan tahap 4 kanser berkisar dari 30-70%, dan jangka hayat dari enam bulan hingga lima tahun. Ia semua bergantung kepada jenis tumor, kehadiran penyakit bersamaan dan tahap kerosakan kepada organ-organ penting.

Penunjuk utama keberkesanan kemoterapi untuk peringkat 4 kanser adalah kelangsungan hidup lima tahun. Istilah ini menerangkan survival pesakit dari saat diagnosis - tahap 4 kanser. Mari kita lihat keberkesanan kemoterapi pada peringkat 4 onkologi, di pelbagai laman web kanser.

Apabila kemoterapi dilakukan pada peringkat 4 kanser paru-paru, kadar kelangsungan hidup lima tahun di kalangan pesakit adalah 10%. Selain kemoterapi, terapi radiasi dapat dilakukan untuk meringankan gejala penyakit dan mengurangkan ukuran tumor. Ini membolehkan anda mengurangkan saiz tumor dengan ketara dan menghancurkan metastasis dalam organ penting.

Kemoterapi untuk peringkat kanser hati 4 adalah berkesan untuk 6% pesakit. Pada peringkat ini, kemoterapi membolehkan anda memusnahkan sebahagian daripada metastasis. Tetapi kemoterapi klasik tidak berkesan dalam memerangi punca penyakit ini.

Penyakit ini semasa kemoterapi pada peringkat terakhir mempunyai prognosis yang tinggi, 15-20%. Untuk rawatan, kemoterapi paliatif digunakan, yang membantu menstabilkan kanser.

 • Kanser pankreas

Dalam peringkat 4 kanser, kemoterapi tidak berkesan. Kelangsungan hidup pesakit lima tahun berkisar antara 2-5%. Kemoterapi digunakan untuk meringankan keadaan pesakit, mengurangkan saiz tumor, yang merangkumi organ-organ dan tisu-tisu yang bersebelahan, serta memusnahkan metastasis.

Dalam kes kanser usus dalam 4 peringkat, kemoterapi hanya digunakan selepas rawatan pembedahan paliatif. Kelangsungan hidup pesakit adalah kira-kira 5%.

Kemoterapi digunakan untuk memusnahkan metastasis, mengurangkan gejala kanser, atau selepas prosedur pembedahan.

 • Kanser prostat

Dengan penyakit ini, kemoterapi mempunyai kesan positif. Oleh itu, kadar survival pesakit pada peringkat 4 kanser selepas kursus kemoterapi adalah kira-kira 30%. Bahaya tertentu adalah metastasis yang mengganggu fungsi hati, ginjal dan paru-paru.

Keberkesanan kemoterapi ialah 8-9%. Bahaya kanser pada tahap 4 ialah proses mempengaruhi organ-organ pelvis kecil.

Kesan terapi kemoterapi dalam peringkat 4 kanser bergantung kepada beberapa faktor. Oleh itu, perkembangan metastasis ke otak, fungsi gangguan organ penting, gangguan pendarahan, sakit teruk, trombosis arteri dan lain-lain penyakit menjejaskan keberkesanan rawatan.

Tugas utama kemoterapi pada peringkat 4 kanser adalah untuk menghadkan penyebaran tumor, mengurangkan kadar pertumbuhan, mengekalkan fungsi organ dan sistem, dan mencegah komplikasi yang mengancam nyawa.

Ubat kemoterapi

Ubat kemoterapi adalah ubat antikanker yang memusnahkan sel-sel kanser dan memusnahkannya. Dalam rawatan kanser, dua jenis kemoterapi boleh digunakan. Jenis pertama adalah rawatan kanser dengan satu ubat atau monokimoterapi, dan yang kedua adalah rawatan dengan beberapa ubat atau polikimoterapi. Jenis kemoterapi kedua adalah lebih berkesan. Selalunya kemoterapi digabungkan dengan kaedah rawatan lain - rawatan pembedahan, terapi radiasi.

Terdapat banyak ubat untuk kemoterapi dan mereka semua mempunyai mekanisme tindakan yang sama. Oleh itu, sel-sel kanser yang lebih cepat membahagikan dan berkembang, lebih sensitif kepada ubat-ubatan antikanser dan kemoterapi yang lebih berkesan. Semua ubat untuk kemoterapi dibahagikan kepada kumpulan tertentu. Ubat antikanser yang bertindak pada semua fasa kitaran sel, ubat yang berkesan dalam fasa tertentu kanser dan sitostatika dengan mekanisme tindakan yang berbeza dibezakan. Mari kita lihat lebih dekat beberapa kumpulan ubat yang digunakan dalam kemoterapi.

Ejen pengalkil

Dadah bertindak ke atas sel kanser pada tahap molekul. Ubat antikans yang paling popular dari kumpulan ini adalah: Cyclophosphamide, Embiquine, persiapan Nitrosourea.

Antibiotik

Sesetengah antibiotik mempunyai aktiviti antitumor dan berkesan memusnahkan sel-sel kanser pada fasa-fasa kitaran sel yang berlainan.

Antimetabolit

Dadah menyekat proses metabolik dalam sel kanser, yang membawa kepada kemusnahan mereka. Produk yang paling berkesan dari kumpulan ini: Methotrexate, Cytarabine, 5-fluorouracil

Anthracyclines

Komposisi ubat itu termasuk bahan aktif yang berinteraksi dengan DNA dan memusnahkan sel-sel kanser. Kumpulan ubat ini termasuk: Rubomycin, Adriblastin.

Vincalcaloids

Dadah anti kanser berasaskan tumbuhan. Musnahkan pembahagian sel kanser dan musnahkannya. Kumpulan ubat ini termasuk: Vinblastine, Vincristine, Vindezin.

Persediaan Platinum

Persiapan mengandungi bahan-bahan toksik, unsur-unsur salah satu logam paling berat. Menurut mekanisme tindakan, persiapan platina sama dengan agen alkylating.

Epipodophyllotoxins

Ubat antineoplastik yang merupakan analog sintetik bahan aktif ekstrak mandrake. Yang paling popular ialah: Etoposide, Tniposide.

Setiap kumpulan ubat kemoterapi mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri. Pakar onkologi memilih ubat-ubatan untuk rawatan, memberi tumpuan kepada penyetempatan kanser, peringkat dan jenis kanser, serta usia pesakit dan ciri-ciri tubuhnya.

Kontraindikasi Chemotherapy

Kontraindikasi untuk kemoterapi, serta tanda-tanda untuk rawatan, bergantung kepada peringkat kanser, lokasi tumor dan ciri-ciri individu pesakit. Jadi kontraindikasi utama untuk kemoterapi adalah:

 • Ketoksikan tubuh.
 • Metastasis ke hati.
 • Tahap bilirubin tinggi.
 • Metastasis ke otak.
 • Cachexia.

Pakar onkologi yang hadir selepas memeriksa dan mengkaji keputusan analisis membuat kesimpulan tentang keberkesanan kemoterapi atau melarang penggunaan kaedah rawatan ini.

Kesan sampingan kemoterapi

Kesan sampingan kemoterapi adalah kelemahan utama jenis rawatan ini. Gejala buruk berlaku kerana fakta bahawa ubat-ubatan kemoterapi bertindak pada seluruh tubuh, tidak hanya mempengaruhi sel kanser, tetapi juga sel-sel tubuh yang sihat. Kemoterapi memberi kesan kepada sistem hematopoietik dan darah, saluran gastrousus, hidung, folikel rambut, kuku, lampiran, vagina, kulit, mukosa mulut. Tetapi tidak seperti sel kanser, sel-sel ini boleh dipulihkan. Itulah sebabnya gejala sekunder kemoterapi berlalu selepas pemansuhan pentadbiran dadah. Beberapa kesan sampingan kemoterapi lulus dengan cepat, sementara yang lain bertahan selama beberapa tahun atau menunjukkan diri mereka selepas beberapa tahun.

Kesan sampingan berikut kemoterapi dibezakan:

 • Osteoporosis - jarang berlaku dan melemahkan tisu tulang. Gejala sampingan berlaku kerana kombinasi kemoterapi, apabila menggunakan ubat: Cyclophosphamide, Methotrexate, Fluorouracil.
 • Mual, muntah, cirit-birit - kemoterapi memberi kesan kepada semua sel badan. Gejala-gejala buruk ini disebabkan oleh keabnormalan dalam saluran pencernaan, tetapi gejala-gejala hilang selepas kemoterapi dihentikan.
 • Kehilangan rambut (alopecia) - selepas kemoterapi, rambut mungkin jatuh sebahagian atau sepenuhnya. Kehilangan rambut boleh berlaku pada awal rawatan dan selepas beberapa kursus kemoterapi. Pertumbuhan rambut dipulihkan selepas pemberhentian rawatan.
 • Kesan sampingan pada kulit dan kuku - sesetengah pesakit mungkin mengalami ruam kulit, kekeringan, gatal-gatal, mengelupas. Kuku menjadi rapuh, dan kulit sensitif terhadap suhu yang melampau dan kerosakan mekanikal.
 • Keletihan dan anemia adalah kesan sampingan yang paling biasa dalam kemoterapi. Keletihan dan anemia berlaku disebabkan pengurangan kiraan sel darah merah.
 • Komplikasi berjangkit - kemoterapi dengan ketara melemahkan sistem imun, yang menjadikannya sensitif terhadap pelbagai jangkitan dan virus.
 • Gangguan pembekuan darah - yang paling kerap disebabkan oleh rawatan kemoterapi kanser darah. Penyebab utama gangguan ini ialah penurunan jumlah platelet dalam darah. Pesakit muncul pendarahan dan hematoma pada badan.
 • Stomatitis - kemoterapi mempunyai kesan buruk pada mukosa lisan. Ulser dan stomatitis muncul dalam rongga mulut. Luka menjadi terbuka kepada sebarang jangkitan, kulat dan virus.
 • Perubahan rasa dan bau - penggunaan kemoterapi boleh mengubah rasa bau dan rasa biasa. Ramai pesakit melaporkan rasa logam dalam mulut. Ini disebabkan lidah mengandungi lidah yang menghantar sensasi rasa ke otak. Tetapi disebabkan tindakan ubat kemoterapi, proses ini terganggu.
 • Kesan pada sistem pembiakan - kemoterapi menyebabkan ketidakpatuhan dalam kitaran haid dan menjejaskan prestasi ovari. Akibatnya, seorang wanita datang kemandulan sementara atau lengkap. Kesan sampingan ini juga berlaku untuk lelaki yang menjalani kemoterapi.

Selain kesan sampingan yang dinyatakan di atas, gangguan tidur, kehilangan sementara atau gangguan ingatan, gangguan hormon, insomnia atau rasa mengantuk, sakit kepala yang kerap dan kesan kemoterapi lain mungkin.

Komplikasi kemoterapi

Komplikasi kemoterapi berlaku dengan kerap, sebagai peraturan, dengan kemoterapi yang agresif dan pesakit yang lemah. Komplikasi kemoterapi yang paling teruk, ditunjukkan sebagai tiflit, iaitu keradangan cecum, jangkitan anorektal dan radang paru-paru. Mari lihat lebih dekat pada setiap komplikasi kemoterapi.

Komplikasi yang sangat serius yang menimbulkan rasa sakit perut kecil. Keanehan penyakit ini adalah bahawa ia berkembang pesat, menyebabkan keradangan cecum, gangrene atau perforasi. Antara pesakit kanser, kematian adalah tinggi kerana kesan sampingan ini. Tugas utama pakar onkologi adalah untuk mendiagnosis penyakit itu dalam masa dan menetapkan rawatan.

Luka yang berjangkit dalam dubur berlaku pada 8% pesakit yang menjalani kemoterapi. Komplikasi boleh berlaku kerana pengambilan kemoterapi melalui mulut. Pesakit dengan sistem imun yang lemah akan terdedah kepada penyakit ini, kadar kematian untuk luka ini adalah 20-40%.

Komplikasi sifat keradangan biasanya muncul pada pesakit dengan sistem imun yang lemah. Diagnosis awal dan rawatan dapat mencegah hasil komplikasi kemoterapi ini.

Makanan semasa kemoterapi

Pemakanan semasa kemoterapi bertujuan untuk memulihkan badan dan mengekalkan fungsi normalnya. Oleh itu, diet seimbang harus termasuk kumpulan makanan seperti: protein, roti dan bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran dan kumpulan tenusu.

Kemoterapi menjejaskan saluran pencernaan dan gastrousus. Ia adalah kerana ini pesakit mula makan masalah. Peraturan utama penyembuhan dan penyelenggaraan tubuh untuk kanser adalah diet seimbang. Makanan biasa akan membantu mengurangkan gejala kemoterapi dan rawatan lain. Mari lihat lebih dekat pada setiap kumpulan produk yang perlu dimasukkan dalam diet pesakit dengan kanser.

 • Produk protein - semasa rawatan kemoterapi, adalah disyorkan untuk menggunakan produk soya, daging, hati, ikan, telur, kekacang. Semua makanan ini kaya dengan protein, vitamin B dan besi.
 • Produk tenusu - produk asid laktik mempunyai kesan yang baik ke atas saluran gastrousus pesakit dan kesejahteraan umum. Adalah disyorkan untuk menggunakan kefir, susu, keju, mentega, yogurt, yogurt dan produk tenusu lain.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran - semasa tempoh kemoterapi, pesakit perlu makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang direbus dan mentah. Adalah disyorkan untuk membuat salad, jus, jus segar, makan buah-buahan kering. Jangan lupa tentang sayur-sayuran, yang boleh ditambah kepada semua hidangan.
 • Produk roti dan bijirin - pesakit dengan kanser perlu makan pelbagai bijirin, bijirin dan bijirin.

Sebelum setiap kemoterapi, pesakit harus mempunyai makanan ringan. Ia tidak disyorkan untuk mengambil ubat pada perut yang kosong atau terlalu banyak. Dalam proses kemoterapi, adalah perlu untuk mengecualikan hidangan pedas, serta makanan goreng dan lemak dari diet. Tetapi selepas kursus nutrisi kemoterapi harus banyak untuk memulihkan.

Kemoterapi kanser adalah kaedah rawatan berkesan yang memusnahkan sel-sel kanser, mengurangkan jumlah tumor malignan dan melawan nodus limfa yang jauh. Kemoterapi dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Keberkesanan rawatan ini bergantung kepada peringkat kanser, tahap kerusakan pada tubuh dan ciri-ciri individu lain pesakit.

Adakah saya perlu melakukan kemoterapi untuk kanser peringkat 4?

Akibat dan pemakanan dalam kemoterapi untuk kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah penyakit utama dalam onkologi. Setiap hari, sejumlah besar orang mati akibat penyakit ini, biasanya selepas pengesanan lewat kanser. Hari ini, kanser paru-paru adalah penyakit yang boleh sembuh. Ia dirawat secara pembedahan, atau melalui radiasi dan kemoterapi, yang berkait rapat.

Dalam kemoterapi untuk kanser paru-paru, ubat yang cukup kuat digunakan untuk membuang sel-sel kanser. Kaedah rawatan ini dianggap paling berkesan, terutamanya pada peringkat awal penyakit ini. Pertumbuhan sel kanser berhenti.

Juga, kemoterapi dapat membantu kembali kepada gaya hidup normal untuk pesakit yang mengalami kanser untuk beberapa waktu.

  Semua maklumat di laman web ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan TIDAK A Manual untuk tindakan! Menyampaikan diagnosis yang tepat anda hanya boleh doktor! Kami menggesa anda supaya tidak melakukan penyembuhan diri, dan mendaftar dengan pakar! Kesihatan kepada anda dan keluarga anda! Jangan kehilangan hati

Video: Manfaat Kemoterapi

Apakah kemoterapi, ciri-ciri, skim

Dengan bantuan rawatan kemoterapi, ubat-ubatan yang diperlukan oleh badan memasuki aliran darah, meliputi seluruh sistem peredaran badan, membunuh semua sel-sel kanser yang sedang berkembang, di luar dan di dalam paru-paru.

Beberapa ubat harus digabungkan dengan satu sama lain untuk memaksimumkan keberkesanan rawatan. Ubat digunakan kedua-duanya pada awal rawatan, dan selepas, dalam proses pemulihan. Persediaan dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Secara purata, rawatan mengambil masa kira-kira tiga minggu.

Sekiranya kanser paru-paru sel kecil, kursus pemulihan ditetapkan selepas pengesanan penyebaran tumor, dan juga bergantung pada tahap perkembangannya, jenis histologi dan bentuk penyakit. Kanser paru-paru sering berkembang dalam dua bentuk: disetempat (mengikut statistik, ada peluang besar untuk pemulihan cepat) dan meluas (perlu melengkapkan kursus kemoterapi yang panjang).

Narkoba diperkenalkan ke dalam tubuh manusia melalui laluan oral atau intravena.

Rawatan kemoterapi yang paling biasa untuk kanser paru-paru adalah seperti berikut:

  CAV (terdiri daripada cyclophosphamide, ivincristine doxorubicin); ACE (dari doxorubicin, cyclophosphamide, etoposide); VMR (vinblastine, mitomycin, cisplatin).

Apa yang perlu dipertimbangkan?

Apabila merawat kanser paru-paru dengan kemoterapi, perkara berikut perlu dipertimbangkan:

  seks dan umur pesakit perlu dipertimbangkan untuk mengetahui berapa lama rawatan akan berlangsung dan jumlah ubat kemoterapi yang betul; penyetempatan dan saiz tumor di dalam paru-paru tubuh manusia, untuk tujuan ini, diagnosis khas dilakukan untuk mengesan sel-sel kanser di dalam badan; untuk menganalisis histologi; tentukan tahap penyakit.

Penyebab kematian utama bagi pesakit kanser paru-paru dilindungi di sini.

Persediaan untuk prosedur

Hari ini, farmaseutikal tidak ada. Setiap hari ada ubat baru untuk merawat pelbagai penyakit.

Untuk rawatan kanser paru-paru terdapat sebilangan besar ubat-ubatan, yang utama yang dianggap sebagai berikut:

selepas operasi, Cyclophosphamide, 5-Fluorouracil dan Metatrexate ditetapkan. dalam proses kemoterapi digunakan: "Nitrosomethylurea", "Adriablastin", "Cisplatin", "Natulan", "Vincristine" dan "Etoposide" (digunakan dalam kombinasi kemoterapi). Hari ini, saintis sedang berusaha untuk mencipta ubat baru, yang diperolehi dari Pasifik Yew. Mereka berjanji bahawa ia akan lebih berkesan dan cepat untuk pemulihan.

Komplikasi, kesan sampingan

Ubat kemoterapi adalah berkesan kerana mereka membuang sel-sel kanser dari badan pada peringkat awal atau melambatkan proses pembiakan mereka di peringkat kemudian. Tetapi seperti mana-mana rawatan lain, terdapat kesan sampingan atau komplikasi dalam rawatan kanser paru-paru dengan kemoterapi.

Selepas tahap pertama pemulihan, sesetengah pesakit mungkin merasakan masalah kecil atau ketidakselesaan dalam fungsi badan. Biasanya, seseorang boleh mengalami loya, muntah atau cirit-birit semasa menjalani kemoterapi. Terdapat kes-kes kehilangan rambut, ulser kecil boleh muncul di dalam mulut.

Video: Mengapa rambut keluar dari kemoterapi

Selalunya seseorang menjadi sangat letih selepas kemoterapi. Pada peringkat akhir kursus, tanda-tanda kemurungan hematopoietik dapat berkembang. Ini ditunjukkan dalam penurunan jumlah leukosit dan hemoglobin yang diperlukan oleh tubuh, kemunculan neuropati, dan jangkitan sekunder yang kerap badan.

Tidak lama dahulu, selepas rawatan dengan kemoterapi, seseorang boleh jatuh ke dalam kemurungan yang teruk. Kemajuan saintifik tidak tetap, dan, hari ini, ubat-ubatan tersebut telah menjadi tersedia yang dapat mencegah bahkan loya atau muntah semasa rawatan. Malah rambut, selepas kemoterapi, mula berkembang lebih cepat.

Jadi, jika kita mengambil kemoterapi moden, kita boleh mengatakan bahawa terdapat praktikal tiada kesan sampingan. Sekiranya berlaku komplikasi, mereka sangat kecil dan tidak membahayakan kesihatan tubuh manusia.

Diet khas untuk kemoterapi kanser paru-paru belum muncul. Doktor mengatakan bahawa makanan semasa rawatan dan apabila selesai siap seimbang dan lengkap.

Ia dilarang keras untuk makan makanan berlemak, perasa, makanan pedas.

Ia disyorkan untuk makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Tambahnya kepada salad, selai, masak untuk pasangan, pembersihan dari kulit. Untuk pemulihan segera badan selepas kursus kemoterapi, anda perlu makan makanan yang mengandungi banyak protein. Ini termasuk produk tenusu: ayam, ikan, daging, kacang, keju kotej.

Juga, badan memerlukan karbohidrat: bubur susu, kentang rebus, nasi, pasta. Anda boleh makan dan produk tenusu manis: keju, yogurt, plum, pencuci mulut tenusu. Unsur penting ialah penggunaan banyak air minuman berkualiti tinggi, lebih baik dari telaga dalam, tanpa bahan tambahan.

Keberkesanan rawatan di peringkat 1,2,3,4

Kemoterapi untuk kanser paru-paru dianggap rawatan paling berkesan untuk penyakit ini. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kursus rawatan praktikal tanpa sebarang komplikasi dan tidak ada kesan sampingan selepas kemoterapi.

Akibat kemoterapi untuk kanser paru-paru

Sering kali, semasa kemoterapi, pesakit tidak mempunyai selera makan. Oleh itu, dinasihatkan untuk mengambil makanan dalam bahagian kecil, tetapi 5-7 kali sehari. Ini adalah peristiwa-peristiwa sementara yang akan lulus dengan segera selepas berakhirnya kemoterapi.

Pemakanan untuk pesakit kanser adalah unsur yang sangat penting, kerana pemakanan yang betul membuat penyesuaian dan subjek yang banyak untuk pemulihan yang cepat, memberikan kekuatan dan tenaga tambahan tubuh manusia.

Adalah dinasihatkan untuk beralih kepada pakar pemakanan profesional, yang akan membuat diet anggaran untuk tempoh rawatan kanser paru-paru.

Gejala-gejala kanser paru-paru periferi di sini.

Butiran mengenai apa yang membawa kepada batuk yang kuat dalam kanser paru-paru boleh didapati di sini.

Harga (kos)

Harga kemoterapi untuk rawatan kanser paru-paru akan bergantung terutamanya pada peringkat penyakit, jenis tumor dan, tentu saja, pada pilihan klinik untuk pemulihan. Kursus kemoterapi terdiri daripada 3-6 sesi, yang ditetapkan oleh doktor. Sesi-sesi ini diadakan pada masa yang telah dipersetujui, selama 3-4 minggu.

Harga anggaran untuk kemoterapi adalah seperti berikut:

Pada peringkat apa kanser kemoterapi ditolak?

Pada 4, peringkat terakhir. Tetapi tidak semua dan tidak selalu. Sel-sel kanser mempunyai pelbagai jenis, dan tidak semuanya boleh menjadi kemoterapi. Ini adalah yang pertama.

Kedua, kemoterapi adalah beban yang sangat besar pada tubuh (termasuk penurunan tajam dalam leukosit dalam darah), dan jika tubuh sangat lemah dan terdapat risiko pesakit tidak dapat bertahan dengan kemoterapi itu sendiri, kerana tidak ada sumber vital sama sekali, maka kemoterapi juga dinafikan. Jika organisma mempunyai sumber untuk kemoterapi, maka pesakit dengan kanser peringkat 4 juga akan dirawat.

Kemoterapi juga boleh ditolak sekiranya terdapat beberapa kursus dan tiada kesan (sel-sel kanser boleh memperoleh rintangan dadah).

Jadi keputusan doktor tidak bergantung pada peringkat kanser, tetapi pada jenis tumor dan penipisan tubuh.

Saya tahu satu kes apabila seorang wanita dengan 4 peringkat sarkoma tulang belakang dinafikan kemoterapi. Tetapi mereka mencadangkan penyinaran tumor. Ia berjaya, tumor berundur seketika, tubuh dapat memperoleh kekuatan untuk kemoterapi pada masa ini, dan kemudian menjalani kemoterapi.

Adakah kemoterapi dengan kanser peringkat 4

Paras kanser paru 4

Pada peringkat terakhir kanser, ramai pesakit cenderung kepada terapi eksperimen, kerana kemoterapi dan terapi radiasi untuk patologi kanser paru-paru 4 peringkat tidak membawa hasil yang diharapkan.

Teknologi baru datang ke Rusia.

Kami menjemput pesakit untuk mengambil bahagian dalam kaedah baru merawat kanser, serta dalam ujian klinikal terapi LAK-terapi dan terapi TIL.

Maklum balas mengenai kaedah Menteri Kesihatan Persekutuan Rusia Skvortsova V.I.

Kaedah-kaedah ini telah berjaya digunakan di klinik-kanser besar di Amerika Syarikat dan Jepun.

Menurut statistik, dalam 50% kes pada pesakit yang memohon penyakit itu pada peringkat pertama, peringkat 4 didiagnosis dengan kanser paru-paru. Penyakit ini berkembang pesat disebabkan oleh rangkaian saluran limfa dan darah yang maju dan menyumbang kepada metastasis yang meluas di seluruh badan.

Diagnostik

Untuk mendiagnosis patologi peringkat kanser paru-paru 4, dianggap sebagai tomografi terbaik:

Sebagai menunjukkan amalan, penyelesaian yang paling sesuai adalah untuk menjalankan tomografi pelepasan positron, kerana prosedur ini membolehkan untuk mengesan pembentukan tumor yang lebih kecil. Poket mampu mengubah dimensi mereka sendiri dengan perlahan atau tetap sepenuhnya dalam satu keadaan.

Apakah metastase berbahaya?

Nod metastatik mungkin berbeza dalam bentuk. Salah satu sifat utama metastasis adalah kepadatan. Mana-mana kanser dalam 4 peringkat kanser paru-paru mempunyai ketumpatan tinggi, dan sentuhan mereka menyerupai tisu batu atau tulang. Untuk menentukan ketumpatan metastasis, MRI atau CT dilakukan. Pergerakan metastasis dilakukan melalui saluran darah dan limfa.

Metastase juga dikelaskan mengikut kuantiti, tiga kategori dibezakan:

• tunggal (kurang daripada 5 fokus);

Nod boleh mempunyai saiz yang berbeza, di samping itu, mereka mempunyai keupayaan untuk menggabungkan antara satu sama lain, yang secara signifikan memburukkan ramalan. Metastasis paru membentuk suasana yang menggalakkan untuk pembiakan mikrob, dengan menghasilkan udara yang tidak steril dalam bronkus. Jika imuniti bronkial lemah, dan organ itu sendiri terjejas dengan ketara, nanah boleh dibentuk.

Kadar penyebaran metastasis bergantung kepada gambaran histologi kanser, tahap pembezaannya. Yang paling malignan dalam hal ini adalah kanser sel kecil.

Sel kanser sel kecil berkembang dari sel yang terletak di lapisan basal epitel bronkus. Ini adalah jenis kanser paru-paru yang paling tidak diingini untuk pesakit, yang dicirikan oleh metabolisme tinggi dan kursus progresif.

Symptomatology

Gambar klinikal tahap kanser paru-paru 4 bergantung kepada lokasi tumor, gambaran histologi dan kelaziman metastasis. Pada peringkat awal perkembangannya, tumor tidak boleh memberikan sebarang gejala, tetapi peringkat keempat menjadi sangat terang:

Batuk dengan kahak lendir atau Muco-bernanah, berlaku terhadap latar belakang pneumonia atau disebabkan oleh kerengsaan bengkak mukosa bronkial. Hemoptisis dengan garis-garis darah atau sebagai jeli raspberi, apabila dahak menjadi merah jambu. Terlibat dengan perpecahan tumor, ulser mukosa bronkial, pembinasaan saluran darah oleh tumor, yang boleh mengakibatkan pendarahan teruk. Sakit dada pergi dari lokasi tumor itu sendiri. Tisu paru-paru tidak mempunyai reseptor kesakitan, dan kesakitan muncul hanya dalam kes percambahan oleh sel-sel kanser di organ dan tisu tetangga (kerengsaan daun pleura parietal, dengan perantaraan mediastinum, percambahan dari perikardium). Nafas yg sulit - penyebab radang selaput dada, serangan tumor ke dalam saluran pernafasan (bronkus, trakea), perikardium yang, pembangunan atelectasis dan di luar segmen lobus proses pernafasan. Metastasis ke otak ditunjukkan oleh sakit kepala, muntah, penglihatan kabur, keseimbangan, dan gangguan kesedaran. Sudah tentu, klinik ini bergantung kepada lokalisasi fokus metastatik.

Semasa memeriksa pesakit dengan pneumonia dan penyakit paru-paru lain, gejala neurologi, dan pemeriksaan utama pesakit, perlu memeriksa nodus limfa. Dalam tahap kanser paru-paru 4 dalam 70% kes terdapat peningkatan dalam nodus limfa serviks atau supraclavicular.

Biasanya, dalam rawatan kanser paru-paru peringkat 4, pesakit hanya menerima ubat penahan sakit. Kami tidak terhad kepada kaedah terapi tradisional dan menawarkan rawatan intensif yang komprehensif untuk meningkatkan kualiti hidup dan meningkatkan tempohnya.

Kami menawarkan

Penyertaan pesakit dalam ujian klinikal ubat-ubatan baru, yang mungkin peluang untuk menyembuhkan. Kebarangkalian terbesar untuk memanjangkan hayat pesakit kanser adalah mungkin dengan menggunakan kaedah rawatan inovatif.

Kami mengesyorkan terapi LAK dan TIL untuk mengurangkan tumor dan metastase. Tidak syak lagi, kaedah yang dipertimbangkan agak menjanjikan. Di samping itu, beliau mempunyai kelebihan yang sangat penting: tiada kesan sampingan. Sudah tentu, pemulihan mutlak kesihatan dalam diagnosis kanser paru-paru tahap 4 adalah ragu, kerana walaupun 5-tahun survival tidak dapat dicapai dalam semua kes.

Teknik kemoterapi adalah pengenalan microcapsule khas dengan bahan ubat melalui arteri tepat ke dalam fokus metastatik. Terdapat kesan serentak ubat itu sendiri dan penyumbatan rangkaian vaskular.

Penghidratan radiofrequency (RFA) adalah arus elektrik berkuasa tinggi. Pemasangan automatik membolehkan anda memilih radiasi dalam mod individu (1200 kemungkinan jawatan). Butiran lanjut boleh didapati di bahagian yang berkaitan di laman web ini.

Kanker paru-paru peringkat 4, berapa ramai yang hidup

- kanser paru-paru bukan kecil - survival 5 tahun hanya mungkin dalam 10-15% kes.

- kanser sel kecil - adalah bentuk tumor ganas yang paling agresif yang berkembang di dalam organ sistem pernafasan. Berapa banyak orang yang hidup dengan peringkat kanser paru-paru 4? Dari masa diagnosis, setiap pesakit kedua meninggal dalam tempoh 4-5 bulan.

- Kanser cricoid - pengedaran segera sel-sel kanser cricoid melalui aliran darah dan limfa membuat sebarang terapi tidak berjaya.

Dinamika positif dalam rawatan boleh dilihat dengan tumor yang sangat berbeza.

Adakah kemoterapi diperlukan jika tiada metastasis?

Kanser adalah penyakit yang sangat serius yang memerlukan rawatan yang sangat agresif. Malangnya, walaupun dengan tahap semasa ubat, penyakit ini tidak selalu sembuh, terutama apabila tumor ganas metastasizes.

Ramai pesakit yang mempunyai kanser tertanya-tanya sama ada kemoterapi diperlukan jika metastasis tidak hadir. Hari ini kita akan menjawab soalan ini dengan lebih terperinci. Untuk menjawab soalan yang paling lengkap, adalah perlu untuk memahami apa metastasis, apabila mereka timbul dan bagaimana mereka dirawat, dan untuk menerangkan dengan terperinci apa kemoterapi.

Ini adalah kanser menengah yang merupakan ciri tahap ketiga perkembangan penyakit ini. Atas dasar ini, tahap itu ditentukan. Mereka boleh ditularkan dari organ ke organ, melalui limfa atau darah, yang timbul walaupun di organ-organ yang jauh dari sumber penyakit.

Rawatan metastasis tidak begitu berbeza daripada rawatan dalam hal tumpuan utama penyakit ini. Kaedah rawatan:

imunoterapi; pendedahan; kemoterapi; embolisasi pembuluh darah di dalam neoplasma; kaedah pembedahan; terapi yang disasarkan.

Semua kaedah rawatan ini mempunyai ciri-ciri mereka sendiri dan digunakan secara berasingan atau dalam kombinasi, jika boleh. Apabila metastasis berlaku, kemoterapi digunakan dalam kebanyakan kes. Tetapi jika pesakit mempunyai kanser peringkat pertama atau kedua dan tidak ada metastasis? Kami akan memahami persoalan mengenai kemoterapi.

Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan untuk kanser. Intinya adalah mengambil ubat-ubatan yang berbeza-beza tahap agresif. Tetapi atas sebab apa pun, adakah rawatan jenis ini sangat menakutkan bagi kebanyakan pesakit?

Hakikatnya ialah semua ubat yang boleh sembuh kanser, mempunyai banyak kesan negatif. Ubat-ubatan ini adalah racun semulajadi dan membunuh bukan sahaja sel-sel atipikal, tetapi juga yang sihat.

Apakah kemoterapi?

Terdapat beberapa sebab mengapa doktor boleh menetapkan kaedah rawatan ini:

  jika kemoterapi digunakan sebagai jenis rawatan utama, kaedah ini direka untuk mengalahkan penyakit sepenuhnya; untuk melambatkan pertumbuhan tumor dan metastasis dan memanjangkan hayat pesakit; untuk menyediakan sebelum pembedahan dan mengurangkan saiz nidus; untuk memusnahkan sel-sel atipikal dan mencegah perkembangan metastasis.

Dalam kebanyakan kes, kemoterapi hanya sebahagian daripada rawatan komprehensif. Dalam sesetengah kes, ia boleh ditetapkan sebelum pembedahan, dalam sesetengahnya. Kadang-kadang ini adalah satu-satunya kaedah rawatan yang tersedia untuk pesakit dan doktor kerana beberapa sekatan ke atas keadaan keseluruhan kesihatan.

Ubat kimia mencegah perkembangan tumor lebih lanjut, memusnahkan sel-sel atipikal dan mengekang tekanan mereka. Dadah boleh memberi kesan luaran pada sel atau memusnahkannya dari dalam. Terdapat juga sekumpulan ubat-ubatan yang direka untuk meningkatkan imuniti dengan tumor secara signifikan.

Sebagai peraturan, ahli onkologi menetapkan kompleks yang terdiri daripada gabungan pelbagai jenis ubat. Amalan perubatan menunjukkan bahawa penggunaan pelbagai ubat yang kompleks memberikan kesan yang lebih berkesan. Sesetengah ubat juga boleh digunakan untuk mengeluarkan sel-sel yang disinari. Oleh sebab itu kemoterapi dan radiasi sering digunakan dalam kombinasi.

Jenis kemoterapi untuk metastasis

Terdapat beberapa jenis, yang dibahagikan kepada kumpulan. Doktor memanggil mereka dalam huruf Latin, dan pesakit membahagikan dadah dengan warna, jadi mereka lebih mudah mengenali:

  persiapan warna merah. Ini adalah ubat-ubatan yang paling berbahaya bagi tubuh. Dalam kes ini, antacyclines mempunyai warna merah, yang memberikan warna merah dadah. Agak agresif, tetapi pada masa yang sama kaedah rawatan yang berkesan. Sangat mengurangkan imuniti badan kepada penyakit berjangkit; dadah kuning. Ubat-ubatan sedemikian boleh diterima oleh pesakit lebih mudah daripada yang di atas. Cyclophosphamide, fluorouracil dan methotrexate digunakan; warna biru. Persediaan: mitomycin, dan juga mitokondan; Kemoterapi putih didasarkan pada taxol dan taxotele.

Dalam rawatan penyakit tumor malignan, sebagai peraturan, pelbagai jenis ubat digunakan untuk mencapai hasil terbaik.

Proses rawatan

Selalunya, semua ubat yang termasuk kemoterapi ditadbir secara intravena. Kedua-dua drops, dan suntikan biasa boleh digunakan. Dalam kes pertama, pengenalan dadah boleh bertahan sehingga beberapa hari. Ada juga cara alternatif ubat untuk pesakit:

secara lisan; dalam arteri yang membekalkan darah terus ke tumor; subcutaneously; intramuscularly; kepada tumor; dalam cecair spinal, rongga abdomen.

Kaedah pentadbiran ubat juga ditentukan oleh doktor sendiri.

Kesan rawatan dengan bahan kimia

Sudah tentu, akibat yang asas dan paling penting dalam kemoterapi adalah pengurangan tumor itu sendiri, memperlahankan pertumbuhan, pulangan pesakit untuk hidup normal, atau sekurang-kurangnya, penerusan kehidupan. Adalah penting untuk mengetahui bahawa semua bahan kimia yang akan digunakan semasa rawatan mempunyai kesan sampingan yang serius. Oleh itu, terdapat juga kesan negatif, dan yang sangat serius:

  mual dan muntah; kehilangan rambut; kelemahan; menurun prestasi; kemerosotan usus; penurunan selera makan; gangguan pendengaran; kekurangan koordinasi; pelanggaran darah.

Tidak semestinya semua kesan sampingan berlaku dengan segera. Kesan-kesan ini dalam kompleks yang berbeza berlaku dalam pesakit yang berbeza. Ia semua bergantung kepada ciri-ciri individu organisma, jadi tidak ada jawapan yang tepat mengenai soalan mengenai kesan sampingan. Sesetengah kesan ini, katakan, keguguran rambut, mungkin bermula beberapa lama kemudian. Rambut mula jatuh kira-kira 3 minggu selepas memulakan rawatan. Tetapi muntah boleh berlaku dengan serta-merta.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kemoterapi akan digunakan sehingga penyakit itu dikalahkan sepenuhnya. Sekiranya kesan sampingan berlaku, ini tidak akan menjadi sebab untuk menghentikan rawatan jenis ini. Sekiranya keadaan pesakit mendadak dan merosot, doktor akan membuat keputusan sama ada meneruskan terapi. Prinsip "memilih yang lebih rendah daripada dua kejahatan" beroperasi.

Jika anda perlu menjalani kemoterapi, anda tidak perlu tinggal di hospital. Selalunya ubat itu adalah pesakit luar. Selepas rawatan dihentikan, semua kesan sampingan secara beransur-ansur akan hilang. Tubuh akan mengalahkan mereka.

Ciri-ciri penggunaan dalam pelbagai laman tumor

Kompleks dadah, serta dos dan ciri-ciri lain dari kaedah rawatan berbeza-beza bergantung kepada penyetempatan penyakit:

  usus. Jika tumor dilokalisasikan di dalam usus, maka kemoterapi adalah semata-mata kaedah rawatan tambahan. Kaedah ini relevan selepas pembedahan dan diperlukan untuk mencegah berulangnya. Rawatan boleh diberikan bukan sahaja di hospital, tetapi juga pada pesakit luar. Ini semua bergantung kepada status kesihatan pesakit. Jika kanser terletak di rektum, maka kemoterapi dapat mengurangkan kematian sebanyak 40%; jika kanser terletak di ovari, terapi akan menjadi sistemik. Ubat ini disuntik ke dalam sistem peredaran darah dan menjejaskan seluruh badan. Dalam sesetengah kes, doktor boleh menetapkan pentadbiran ubat-ubatan di rongga perut; Kanser serviks tidak boleh dirawat dengan cara ini. Kemoterapi dalam kes ini boleh digunakan pada peringkat awal pembangunan. Keberkesanan yang paling besar dari kaedah rawatan ini diperhatikan jika pesakit belum menjalani terapi radiasi;

Dos ubat yang digunakan, tempoh kursus dan bilangan mereka selalu bergantung kepada jenis kanser, peringkatnya dan kehadiran metastasis. Malangnya, dalam banyak keadaan dengan penyakit ini, ubat moden tidak berdaya, walaupun perkembangan di kawasan ini sedang berjalan.

Pada peringkat awal penyakit ini

Mengapa kemoterapi diperlukan pada peringkat awal penyakit, walaupun tidak ada metastasis? Fakta adalah bahawa kaedah rawatan ini tidak bertujuan untuk melawan metastasis, tetapi untuk menghancurkan semua sel yang tidak normal dalam tubuh. Walaupun jika metastasis tidak mendapat jaminan doktor, mereka mungkin disebabkan oleh kesilapan perubatan atau diagnosis yang tidak baik. Atas sebab ini, kaedah ini ditetapkan untuk mencegah perkembangan metastasis dan mencegah kanser dari berulang.

Anda tidak sepatutnya percaya bahawa jika tidak ada metastasis, maka masalah dengan kanser akan sepenuhnya diselesaikan. Kambuhnya tumor ganas adalah kejadian yang kerap. Oleh itu, walaupun anda atau doktor tidak meragui bahawa penyakit itu dikalahkan oleh pembedahan atau kaedah lain, kemoterapi akan ditetapkan sebagai pencegahan. Anda tidak seharusnya meletakkannya dalam kategori yang tidak perlu.

4 kemoterapi untuk kanser

4 kemoterapi adalah preskripsi biasa untuk kanser. Nombor 4 menunjukkan bilangan kursus pentadbiran ubat antikanker.

Bagaimana 4 kemoterapi menjejaskan kesihatan

Kesan sampingan yang diberikan oleh ubat-ubatan kemoterapi lebih banyak diterima. Oleh itu, ramai pesakit bimbang jika 4 kemoterapi diresepkan, apakah maksudnya, kursus apa yang mereka ambil pada peringkat ini? Ahli onkologi mesti memberitahu anda apa akibatnya untuk tubuh, betapa buruknya itu. Apa yang menentukan keterukan kesan sampingan:

 1. Kesihatan pesakit, usia dan keupayaan untuk menjana semula. Ubat kemoterapi menjejaskan semua proses metabolik dalam badan. Untuk mengimbangi kesan negatif ini, 4 kursus dijalankan secara berselang-seli. Semasa rehat antara kursus, hati dan buah pinggang memulihkan kerosakan, menyembuhkan membran mukus, dan komposisi darah menormalkan. Tempoh istirahat antara kursus dipilih secara individu, mengikut hasil analisis. Biasanya rehat adalah dari 1 hingga 6 minggu. Pesakit yang lebih tua dari 65 tahun lebih sukar untuk bertolak ansur dengan 4 peringkat kemoterapi berbanding yang lebih muda. Dalam kes kanser hati atau buah pinggang, kursus rawatan berlaku di unit pesakit dalam untuk pemantauan sepanjang masa terhadap kesejahteraan pesakit. Sekiranya perlu, lakukan satu kaedah pembersihan darah.
 2. Kursus protokol pemulihan. Ubat antineoplastik termasuk lebih daripada 10 jenis ubat, masing-masing mempunyai ciri-ciri farmakologi sendiri. Protokol ini adalah dokumen di mana nama khusus ubat kemoterapi ditetapkan, dos dan tempoh optimum rawatan pada tahap kemoterapi ini. Jika protokol ini mengandungi ubat-ubatan yang sangat toksik, pemulihan jangka panjang selepas 4 kemoterapi akan diperlukan.
 3. Tahap kanser. Kanser melemahkan sistem imun, mengganggu kerja organ dalaman, menyebabkan kerosakan serius pada badan. Selalunya, ahli onkologi menolak kemoterapi peringkat 4 kanser, kerana pesakit tidak dapat memindahkan kesan toksik ubat itu.

Kemoterapi digunakan sebagai jenis rawatan bebas, atau sebagai sebahagian daripada terapi gabungan, bersamaan dengan terapi radiasi atau pembedahan.

Bagaimana 4 kemoterapi di hospital, kos dan ulasan

Untuk menerangkan ukuran, kadar pertumbuhan dan bekalan darah tumor, istilah "prevalensi" digunakan. Anggaran kelaziman proses onkologi membolehkan anda membuat kursus pemulihan, memilih protokol yang optimum, memantau perubahan dinamik. Dalam rekod perubatan pesakit, peringkat kanser diterangkan oleh sistem TNM, di mana:

 • huruf T menandakan tumor utama;
 • N - berdekatan metastase;
 • M - metastasis jauh.

Setiap huruf mempunyai indeks, dari 0 hingga 4, di mana 0 menunjukkan ketiadaan ketumpatan atau metastasis yang disahkan, 4 adalah kelaziman tertinggi. Dengan protokol yang dipilih dengan baik, kemoterapi IV mengganggu proses onkologi. Data mengenai perubahan ini juga ditunjukkan dalam peta tugasan kursus. Terdapat 3 jenis perubahan yang menyebabkan 4 kemoterapi:

 1. Pemulihan. Kehilangan lengkap metastasis, pengurangan kanser utama. Dalam sesetengah kes, 4 kemoterapi menyebabkan pemusnahan sel-sel malignan yang pantas. Sindrom keruntuhan tumor disertai oleh mabuk yang teruk dan boleh menimbulkan ancaman kepada kehidupan manusia. Dengan dinamik positif yang pesat, pesakit dimasukkan ke hospital untuk memantau keadaan dan menyediakan kursus rawatan perubatan.
 2. Remisi separa. Indeks TNM berkurangan menjadi 0-1, kelaziman tumor berkurangan. Dalam beberapa jenis kanser, sebagai contoh, dalam kanser payudara, pakar onkologi sedang menunggu perubahan tersebut. Jika 4 kemoterapi dilakukan untuk kanser payudara, pengasingan separa secara beransur-ansur menjadi lengkap.
 3. Penstabilan. Jika sel-sel malignan tidak bertindak balas terhadap 4 kemoterapi, tidak ada perubahan dalam kejadian kanser. Dalam kes ini, pakar onkologi boleh menetapkan kursus tambahan kemoterapi, menukar protokol, menyambung terapi radiasi.
 4. Perubahan buruk. Dinamika tak menentu adalah kesukaran utama dalam terapi kanser. Jika ahli onkologi melihat pertumbuhan tumor selepas 4 kemoterapi, apa yang kemudian diberikan kepada pesakit: perubahan protokol, terapi radiasi, rawatan eksperimen. Salah satu arah eksperimen yang menjanjikan hari ini adalah terapi gen. Pemusnahan sel-sel kanser dengan ejen virus yang diubahsuai meningkatkan keberkesanan 4 kemoterapi.

Pembetulan dos dan protokol untuk 4 kemoterapi dijalankan mengikut hasil tinjauan. Supaya ahli onkologi dapat membuat keputusan dengan cepat, setiap orang selalu menjalani ujian darah dan ujian yang lebih spesifik, dan imbasan ultrasound, CT scan atau MRI dilakukan.

Ulasan tentang kursus kemoterapi adalah berbeza, tetapi apabila tumor dikesan, pesakit tidak lagi peduli dengan kos - perkara utama adalah kesihatan. Harga ubat dan kos seluruh kursus berbeza bergantung pada tahap dan keadaan pesakit. Butiran tentang harga boleh didapati dan dikira sebelum kursus telah dilantik, tetapi belum lagi memulakan prosedur.

Akibat mengambil kemoterapi

4 kemoterapi semestinya memerlukan pelantikan ubat tambahan untuk mengimbangi kesan sampingan. Ini meningkatkan kos rawatan, tetapi mengurangkan bahaya kepada kesihatan. Ia tidak biasa apabila, selepas berjaya menyembuhkan kanser, pesakit menerima senarai keseluruhan penyakit kronik organ dalaman, terutamanya hati dan buah pinggang. Ubat kemoterapi benar-benar menyebabkan kerosakan kepada badan, jadi anda perlu menggunakan ubat tambahan. Kesan yang paling biasa dari 4 kemoterapi dan bagaimana untuk menghilangkannya:

 1. Kehilangan rambut dan kerosakan pada piring kuku. Persediaan dari kumpulan ubat sitotik dan sitotoksik menghalang pembahagian sel-sel malignan yang paling penting. Walau bagaimanapun, mereka menghalang pembahagian sel yang sihat dari folikel rambut dan sel-sel zon pertumbuhan kuku. 4 kemoterapi akan menyebabkan kerosakan yang kurang jika anda menggunakan jari dan kaki penyejuk. Untuk memulihkan rambut, pakar onkologi mengesyorkan topeng, salap, syampu dan balm yang sesuai.
 2. Mengurangkan imuniti dan perubahan dalam gambar darah. 4 kemoterapi menjejaskan hemopoiesis. Bilangan eritrosit, platelet dan sel imunokompeten berkurangan dalam darah. Untuk memantau tanda-tanda penting seseorang selalu menjalani ujian. Imunomodulator ditetapkan untuk menyokong sistem imun, persediaan besi, vitamin D, E, dan tambahan mineral kalium, sodium, dan kalsium yang ditetapkan untuk memulihkan komposisi darah.
 3. Gangguan dalam sistem pencernaan. Ulasan menunjukkan bahawa pentadbiran ubat kemoterapi sering disertai dengan muntah muntah, mual, sakit kepala, dan kekurangan selera makan. Ahli onkologi mesti termasuk antiemetik dalam pelan rawatan, memilih diet yang boleh dimakan seseorang. Protokol rawatan moden dan pentadbiran dadah yang disasarkan tidak menyebabkan keracunan umum badan.
 4. Kerosakan kepada mukosa. 4 kemoterapi boleh menyebabkan stomatitis, ulser dan hakisan perut, usus dan mukosa alat kelamin. Organ dalaman yang ditutup dengan membran mukus, seperti pundi kencing, juga rosak. Sel-sel mukosa membahagi sangat cepat, itulah sebabnya mereka menderita ketika mengambil ubat antikanker. Untuk mengembalikan ubat membran mukus yang ditetapkan, mempercepat pertumbuhan semula tisu.
 5. Kerosakan pada kulit. 4 kemoterapi membawa kepada kekeringan, mengelupas, gatal-gatal dan retak kulit. Kesan sampingan ini berlaku untuk 2 sebab. Sel-sel kulit dengan cepat membahagikan, ubat kemoterapi menghalang pembahagian mereka. Keadaan kulit berkait rapat dengan kerja sistem pencernaan, kekeringan dan penglihatan muncul dalam kes gangguan metabolik. Ahli onkologi menetapkan krim penyembuhan dan anti-radang, salap dan losyen badan.

Pencegahan memainkan peranan penting dalam mengkompensasi kesan sampingan. Menghadapi latar belakang imuniti yang berkurang, terdapat kemungkinan proses keradangan.

Pakar onkologi menilai keperluan untuk antibiotik atau ubat anti-radang nonsteroid.

4 kemoterapi dalam rawatan kanser yang kompleks

Kaedah mentadbir ubat antikanser bergantung kepada kelaziman kanser. Sekiranya metastasis jauh telah dikenal pasti, ubat kemoterapi disuntik:

 1. Secara lisan, pesakit mengambil pil. Dalam kes ini, saluran gastrousus berada di bawah pengaruh negatif ubat kemoterapi.
 2. Intravena. Tenggelam dijadikan vena periferal. Kemoterapi diedarkan ke seluruh sistem peredaran darah, memusnahkan sel-sel kanser terkecil, mempunyai kesan sistemik ke atas badan. 4 kemoterapi kadang-kadang ditadbir dengan kateter yang dipasang di salah satu urat tengah. Jumlah ubat mengawal pam, tempoh pentadbiran adalah beberapa hari. Antara suntikan, kateter tidak dikeluarkan.

Sekiranya metastasis belum lagi berlaku, kaedah berikut untuk menguruskan ubat antitumor digunakan:

 1. Chemoembolization. Dalam arteri dari mana tumor memakan, satu sfera bahan polimer dipasang, yang mengandungi ubat. Secara beransur-ansur, dadah itu menyelesaikan dan memusnahkan sel-sel malignan.
 2. Pentadbiran intramuskular. Sekiranya ini boleh dilakukan, suntikan dibuat terus ke dalam tumor atau ke tisu otot bersebelahan.
 3. Permohonan tempatan. Dalam kanser kulit, penyelesaian atau salap digunakan, yang digunakan terus ke lesi.

Menurut tanda-tanda, 4 kemoterapi boleh diberikan dengan pengenalan dadah di bawah membran saraf tunjang atau otak, ke dalam rongga perut atau pleura. Banyak protokol termasuk kemasukan dana tambahan untuk rawatan kanser:

 • terapi radiasi dengan pelbagai cara menyampaikan radiasi pengion;
 • pembedahan.

Sekiranya pesakit telah ditetapkan beberapa jenis rawatan pada masa yang sama, ahli onkologi menentukan apabila 4 kemoterapi dijalankan, sebelum atau selepas operasi.

Strategi rawatan

4 kemoterapi ditetapkan untuk mencapai matlamat yang berbeza. Pilihan protokol bergantung kepada matlamat rawatan. Mengikut masa, tempoh dan ketoksikan dibezakan:

 1. Persediaan untuk pembedahan. 4 kemoterapi sebelum pembedahan membantu mengurangkan kelaziman utama tumor dan metastasis. Tisu kurang yang dibuang oleh ahli bedah, semakin mudah pemulihan. Untuk mempengaruhi proses onkologi, protokol yang sangat toksik digunakan, termasuk cytostatics dan ubat sitotoksik. Bilangan kursus persediaan adalah antara 1 hingga 30.
 2. Pencegahan selepas pembedahan. 4 kemoterapi selepas pembedahan ditetapkan untuk memusnahkan sel-sel kanser terkecil. Metastasis, walaupun kemungkinan diagnostik moden, merupakan bahaya paling besar bagi kehidupan pesakit. Pengenalan metastasis pada peringkat awal pembentukan tidak selalu mungkin. Dalam sistem TNM, indeks x menunjukkan metastasis atau tumor, yang dianggap sebagai ahli onkologi, tetapi tidak dapat mengesahkan dengan hasil penyelidikan.
 3. Penjagaan paliatif. Sekiranya penyembuhan lengkap tidak mungkin, ubat kemoterapi membantu untuk menyokong aktiviti penting badan. Selain itu, terapi radiasi paliatif atau penjagaan pembedahan digunakan.

Sesetengah protokol, sebagai contoh, kursus mengikut skema BER, boleh menjadi kedua-dua terapeutik dan paliatif. Skim BEP termasuk 3 ubat kemoterapi yang sangat toksik dan berkesan:

Jika apa-apa protokol yang ditetapkan, ia adalah bersiap sedia untuk kesan sampingan yang teruk, terlebih dahulu untuk mengetahui mengenai ahli onkologi bagaimana untuk mencegah komplikasi.

Detoksifikasi kemoterapi

Kemoterapi digunakan bukan sahaja terhadap tumor malignan, tetapi juga terhadap pelbagai penyakit lain. Untuk merujuk kepada sekumpulan ubat kemoterapi, istilah "mod" digunakan. Sebagai contoh, regimen ke-4 untuk tuberkulosis mengandungi 3 hingga 5 ubat, yang mana sensitiviti yang baik dari bacillus tubercle telah diturunkan. Kepekaan sel malignant dan agen berjangkit diperiksa terlebih dahulu di makmal. Dalam kanser, kesukaran terletak pada fakta bahawa 4 kemoterapi sering menghasilkan hasil yang berbeza dari data makmal. Semua ubat-ubatan kemoterapi menanggung beban pada buah pinggang dan hati, oleh itu, untuk mengekalkan homeostasis, detoksifikasi dijalankan. "Pengalihan selepas 4 hari" adalah langkah terpilih individu untuk membersihkan darah dan limfa dari produk pembusukan tumor, dari jumlah yang berlebihan ubat antitumor yang agresif. Pada hari ke-4 kursus, kepekatan toksin biasanya mencapai nilai maksimumnya. Untuk membuang toksin yang digunakan:

 • penyelesaian garam isotonik;
 • ubat diuretik, dadah diaphoretic;
 • sorben;
 • glukosa;
 • mengikut tanda-tanda, plasmaphoresis, hemodialisis, enterosorption, pertukaran transfusi.

2 atau 3 mencuci biasanya mencukupi untuk memulihkan kesejahteraan normal seseorang. Dalam kes-kes yang membasuh:

 • dalam keadaan serius pesakit umum, yang tidak membenarkan untuk menyelesaikan kursus;
 • dalam kes kegagalan buah pinggang atau hati;
 • kerosakan pada saluran darah otak atau jantung.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar pesakit, 1-2 tahun kemudian, selepas 4 kemoterapi, kesejahteraan pesakit dan keadaan kesihatan meningkat dengan ketara. Dalam kebanyakan kes, adalah mungkin untuk menghapuskan kanser, dan untuk mengimbangi kesan sampingan kursus terapi.

Apakah kaedah rawatan leukemia sel berbulu yang boleh didapati di laman web kami http://ichilovtop.com/

Tanya soalan kepada ahli onkologi

Jika anda mempunyai soalan untuk ahli onkologi, anda boleh bertanya di laman web kami di bahagian perundingan.

Diagnosis dan rawatan onkologi di pusat perubatan Israel maklumat terperinci

Daftarlah untuk Newsletter Onkologi dan selaras dengan semua peristiwa dan berita dalam dunia onkologi.