Rawatan pembedahan kanser kolon

Eksistensi radikal pada tumor dengan lapisan usus bersama dengan bahagian mesentery yang bersangkutan dengan kapal dan pembuluh limfa dan nodus yang disertakan adalah operasi yang paling sesuai untuk penyingkiran tumor tempatan. Kadangkala, reseksi yang sangat terhad mungkin sesuai untuk pesakit yang tidak sesuai untuk pembedahan atau dalam kes tumor yang meluas.

Dalam resection dikeluarkan saluran limfa klasik berbaring bersama-sama makan usus arteri bahagian, disertai dengan iskemia kolon, jadi apabila hak-hemicolectomy dikeluarkan kolon iliac dan arteri kolon hak, setelah penyingkiran kolon melintang dikeluarkan purata arteri kolik, manakala hemicolectomy kiri dikeluarkan kiri arteri kolon. Walau bagaimanapun, resection kolon melintang tidak digalakkan kerana hakikat bahawa kekurangan anastomosis di dalamnya adalah tidak boleh diterima. dan pilihan antara hemicolectomy kiri berat sebelah dan sigmoid resection tidak sesuai, memandangkan prinsip penyingkiran radikal tumor bersama-sama dengan gagang bunga vaskular yang membekalkan. Oleh itu, ramai pakar bedah kini berpendapat bahawa keputusan kepada jenis operasi adalah antara yang benar-sebelah dan colectomy kiri sebelah dengan peningkatan dalam jumlah resection, bergantung kepada lokasi tumor.

Hemicolectomy sebelah kanan standard termasuk persimpangan arteri ileal-kolon dan kanan colon di tempat asal mereka pada arteri mesenterik yang unggul. Arteri marginal atau cabang kanan arteri kolon tengah juga mesti disebarkan untuk pengasingan vaskular lengkap. Untuk tumor colon yang turun dan kolon sigmoid, hemicolectomy standard sebelah kiri melibatkan persimpangan
arteri mesenterik inferior di tempat pelepasannya dari aorta.

Karsinoma lentur splenik (kiri) pada kolon

Kontroversi utama timbul dalam tumor di kawasan belen kiri (kiri), dengan dua pilihan yang mungkin. Pada mulanya, tumor dianggap sebagai sebelah kiri, hemicolectomy sebelah kiri dilakukan, arteri mesenterik inferior berpotongan di tempat pelepasannya, dan cabang kiri arteri kolon tengah juga berpotongan. Pendekatan yang lebih konservatif terhadap operasi ini adalah untuk memelihara batang mesenterik inferior, tetapi ini pada dasarnya adalah resection segmental. Pendekatan lain adalah melakukan hemicolectomy sebelah kanan, memotong kolon tengah dan cawangan menurun kolon kiri.

Pendapat pakar mengenai pendekatan yang dipilih dibahagikan, tetapi hemicolectomy sebelah kiri pasti memerlukan keperluan untuk membentuk anastomosis antara sebelah kanan kolon dan rektum, yang mana sesetengah pesakit mungkin sukar untuk melakukan tanpa ketegangan.

Di samping itu, bekalan darah kolon adalah berubah-ubah. Dalam 6% daripada arteri kolik di sebelah kiri yang hilang, bekalan darah dari lenturan yg berkenaan dgn limpa kolon arteri sekunder. Dalam 22% daripada arteri kolik ialah tidak hadir, dan bekalan darah ke lenturan yg berkenaan dgn limpa diperbuat daripada arteri kolon kiri dan kanan. pembedahan kanser melibatkan pembuangan tumor bersama-sama dengan penyaliran yang limfa dan saluran limfa diiringi sebagai makan arteri, ia masuk akal untuk ligate kanan, tengah dan kiri arteri kolik, yang akan membuat perlu hemicolectomy kanan berat sebelah.

Atas sebab-sebab ini, saya lebih suka hemicolectomy sebelah kanan yang dilanjutkan dengan anastomosis antara kolon sigmoid dan ilium yang digerakkan, baik vascularized. Walau bagaimanapun, perhatian harus difokuskan pada hakikat bahawa operasi yang ideal ditentukan oleh anatomi individu, kriteria yang paling penting adalah ketiadaan ketegangan dan bekalan darah yang baik, seperti yang dibuktikan oleh pendarahan yang meriah dan warna yang baik dari hujung usus.

Program kanser usus besar menunjukkan kejadian berulang dan kelangsungan hidup yang tinggi.
Pesakit dengan karsinoma sudut splenik, tidak kira tahap dan manifestasi klinikal, yang mungkin mencerminkan kekurangan rawatan pembedahan primer.

Tumor pada peringkat akhir

Di hadapan pencerobohan tumor tempatan ia masih peluang untuk mencapai resection radikal jika pakar bedah bersedia untuk resection organ bersebelahan terlibat, seperti saluran Kencing, duodenum, perut, limpa, usus kecil, pundi kencing dan rahim. Di samping itu, kira-kira 5% wanita akan mempunyai metastase makroskopik pada ovari, 2% lagi - mikroskopik. Atas sebab ini, beberapa pakar bedah melakukan oophorectomy rutin di semua wanita dengan kanser kolorektal.

Pesakit dengan unresectable benar-benar tumor kolon ileo-kolon anastomosis mungkin tidak sesuai di sebelah kanan-tumor, manakala kolostomi mungkin lebih disukai untuk bahagian distal tumor kolon. Untuk pelbagai tumor kolon, subtotal atau total kolekomi perlu dipertimbangkan.

Teknik pengoperasian untuk kanser kolon

Keratan median adalah lebih baik untuk reseksi pada usus besar, kerana ia tidak merosakkan otot dan akses kepada semua bahagian rongga perut dan rongga pelvik dicapai. Untuk hemicolectomy sebelah kanan, lebih baik dua pertiga daripada insisi menjadi lebih tinggi daripada pusar untuk pemanduan yang lebih baik daripada fleksibilitas hepatik.

Jika pakar bedah itu berdiri di sebelah kiri pesakit, bahagian kanan kolon ditarik ke arah garis tengah dan memotong peritoneum dalam saluran sisi yang betul. pemotongan itu bermula dari kubah untuk lenturan hepatik cecum, distal ke tahap ini adalah termasuk dalam rongga kelenjar kecil dan omentum besar dipotong di bawah arked gastroepiploic ke titik di mana persimpangan kolon melintang yang dirancang. Sebelah kanan kolon kemudiannya ditugaskan kepada garis tengah, dan kapal terbang tisu antara kolon melintang mesenteri dan posterior dinding perut dengan teliti dibedah siasat melalui diatermokoagulyatora atau gunting harus berhati-hati supaya tidak merosakkan duodenum. Jika ini dilakukan, ureter dan saluran organ-organ kemaluan harus diketepikan tanpa merosakkannya.

Kemudian ia tetap untuk menyeberangi saluran yang sama pada kolon, seperti yang dijelaskan di atas, pemilihan mereka boleh menyumbang kepada mesentery x-ray. Apabila ini dilakukan, dinding usus diasingkan dan, di persimpangan usus, satu pengapit menghancurkan digunakan. Pengapit usus lembut boleh dikenakan ke atas squashing proksimal dan distal usus kecil ke usus besar, rektum silang dengan menghancurkan forceps, meninggalkan mereka di usus resected.

Dengan semua resections kiri berpihak kolon adalah disyorkan untuk meletakkan pesakit dalam kedudukan Lloyd-Davis, kerana kedudukan pembantu antara kaki pesakit bermanfaat dan membolehkan pengendali untuk mendapatkan akses yang hebat ke lenturan yg berkenaan dgn limpa. (The Hospital St Mark, walaupun semasa operasi di sebelah kanan daripada pesakit kanser kolon diletakkan di dalam kedudukan untuk Trendelenburg lithotomy, bukan sahaja untuk susunan pakar bedah, penglibatan pembantu dan jururawat yang beroperasi di sekitar meja operasi, tetapi juga kerana untuk tumor kanan berpihak atau penyakit Crohn boleh dikesan Rektum.) Sapukan penahan panjang di garis tengah, bermula di atas pusat dan teruskan artikulasi kemaluan. Pakar bedah operasi berdiri di sebelah kiri pesakit dan seorang pembantu membuang sigmoid colon medially manakala menarik yang lain ke bawah di sebelah kiri dinding anterior abdomen.

Peritoneum sigmoid sisi dan menurun kolon dipotong berhampiran "garis putih" bergabung melalui diatermokoagulyatora atau pisau bedah. Maka ia menjadi mungkin untuk melihat kawasan di antara mesenteri dan struktur retroperitoneal, harus digabungkan kolon daya tarikan ke arah medial untuk visualisasi lebih baik, yang dijalankan sebagai pembantu, dan tekanan ke atas forsep ruang retroperitoneal atau pengapit, yang dijalankan oleh pengendali.

Teknik ini akan memastikan bahawa ureter dan saluran organ genital dalaman diketepikan. Perlu dilakukan dengan berhati-hati menentukan saraf hipogastrik dan memisahkannya dari mesentery, jika tidak, ia mungkin rosak dalam penyediaan rektum untuk pembentukan anastomosis. Kemudian lentur splenik perlu digerakkan, dan ini terbaik dicapai dengan memotong omentum yang lebih besar dari kolon melintang dan terus ke arah lekuk. Walau bagaimanapun, jika tumor terletak di kawasan lentur splenik, disyorkan untuk mengurangkan ligamentum gastrointestinal dan mengambil biopsi omentum. Dengan kaedah mana-mana terdapat risiko pecah limpa semasa daya tarikan untuk perekatan peritonealnya, dan, walaupun terdapat peringatan yang melampau, splenectomy kadang-kadang diperlukan. Walau bagaimanapun, dengan jurang yang kecil, penggunaan penyediaan hemostatik, sebagai contoh, oksikellulosa, berkesan.

Sekali sebelah kiri kolon digerakkan tempat yang dikenal pasti asal arteri mesenterik yang lebih rendah dengan membedah yang peritoneum aorta dekat dengan bahagian menurun duodenum, dan bersilang ligated. Untuk mencapai mobiliti yang lengkap, perlu untuk menyeberangi arteri mesenterik inferior di bawah batas bawah pankreas. Kemudian menyeberang kolon, seperti yang dijelaskan untuk hemicolectomy sebelah kanan, di tempat yang sesuai di kolon melintang dan persimpangan rectosigmoid.

Teknik Percuma Kanser

Telah dikatakan bahawa ligation awal kapal sebelum pengangkatan tumor (kadang kala disokong oleh penggunaan band oklusi proksimal dan distal di sekeliling usus) menghalang embolisasi oleh sel-sel tumor dan meningkatkan kelangsungan hidup.

Teknik ini dipopularkan oleh Rupert Tumbull dari Klinik Cleveland. tetapi percubaan klinikal dikawal secara rawak yang dijalankan di Belanda telah membuktikan tiada kelebihan kelangsungan hidup.

Untuk anastomosis selepas reseksi kanser kolon, lebih baik menggunakan jahitan tangan, walaupun pengiktirafan bahawa jahitan perkakasan dapat memberikan hasil yang sangat baik.

Anastomosis dengan pemetaan lapisan serous dan submucosal

Kaedah ini, yang pada asalnya diterangkan oleh Mathewson et al. (Matheson et al.). menunjukkan penggunaan jahitan poliamida jahitan satu jahitan diikat jahitan 3/0. Untuk anastomosis mudah alih (biasanya ileum-kolon), peringkat pertama adalah untuk memastikan diameter yang sama hujung gelung usus anastomosing. Ini dicapai dengan memotong sepanjang margin antipiretik usus kecil, walaupun beberapa ahli bedah lebih suka menggunakan teknik anastomosis end-to-side. Satu sisi anastomosis terbentuk pada sisi serus usus antara margin mesenterik dan anti-mesenterik, meletakkan lapisan pada selang 4 mm dan 4 mm secara mendalam, memastikan lapisan otot dan submucosal, tetapi bukan mukus, dijahit. Sehingga semua jahitan diletakkan, mereka dibiarkan tanpa had, maka setiap simpulan diketatkan dengan tangan, memberikan ketegangan yang mencukupi, tetapi mengelakkan terlalu banyak. Anastomosis separuh selesai kemudian dikembalikan ke rongga perut, dan prosesnya diulang. Kekurangan mesenterik tidak disuntik. Dalam anastomosis kolorektal atau ileal-kolon, barisan belakang jahitan diletakkan dahulu, memegang masing-masing dengan klip jahitan khas atau dengan menggunakan pengapit vaskular berasingan pada setiap jahitan. Sekiranya klip arteri digunakan, ia harus dilekatkan pada klip terus untuk mengelakkan kekeliruan. Sekali lagi, jahitan itu diperketatkan secara manual selepas mengecat semua jahitan, nod hendaklah diketatkan pada bahagian belakang anastomosis, selepas akhir proksimal usus diturunkan sepanjang jahitan ke bahagian atas rektum. Antena nod kemudiannya dipotong supaya mereka menutup belakang pinggir mukosa yang belum diproses. Apabila selesai pembentukan anastomosis di bahagian belakang, bahagian depan anastomosis dilakukan dengan cara yang sama, tetapi mengetatkan nod pada bahagian luar cahaya. Pembentukan jenis anastomosis ini sangat difasilitasi oleh penggunaan jarum "heaney" yang melengkung, menetapkan jarum dengan sisi cekung dari sisi cembung dengan cawangan pemegang jarum.

Anastomosis yang terbentuk oleh stapler

Selepas hemicolectomy sebelah kanan, anastomosis perkakasan yang paling banyak digunakan adalah "anastomosis fungsian end-to-end." Pada masa yang sama, hujung kolon dan ileum disuntik dengan stapler (stapler) pada masa penyingkiran tumor, dan dua bukaan enterotomik kecil dibuat, membolehkan penumpal lurus linear dimasukkan ke hujung usus. Kemudian anastomosis dilakukan dengan menutup permukaan kerja stapler, dengan berhati-hati supaya mesentery tidak memukul rahang, dan selepas memeriksa garis jahitan untuk pendarahan, kecacatan yang tersisa disuntik menggunakan stapler linear. Selepas hemicolectomy sebelah kiri, anastomosis end-to-end benar boleh dibentuk dengan stapler bulat untuk membentuk anastomosis yang dimasukkan melalui dubur, walaupun dalam sesetengah lelaki rektum utuh boleh sukar dicapai.

Hasil pelbagai kaedah pembentukan anastomosis

Anastomosis sero-otot nodular disyorkan kerana kemudahan dalam mana-mana anastomosis dengan penyertaan kolon, di samping itu, pengenaan anastomosis sedemikian, menurut kajian yang besar, hasil terbaik diperhatikan (kadar insolvensi 0.5-3%).

Jahitan ini dibandingkan dengan jahitan manual dalam beberapa kajian rawak. Walaupun keputusan berbeza-beza, nampaknya tidak ada perbezaan (kekerapan insolvensi) antara kaedah ini.

Dalam satu kajian, bukti yang meyakinkan diperolehi bahawa kambuhan tumor berlaku kurang kerap dalam kumpulan jahitan perkakasan, tetapi tiada pemisahan dibuat antara reseksi rektum dan kolon.

Selepas anastomosis terbentuk, ramai pakar bedah meninggalkan longkang di bahagian abdomen untuk mengurangkan akibat kebocoran anastomotic dan untuk mengelakkan pengumpulan cecair, yang boleh menjadi dijangkiti.

Tiada bukti untuk menyokong amalan ini, dan tiga kajian rawak telah menunjukkan tiada faedah yang disertakan saliran semasa anastomosis kolon atau kolorektal.

Rawatan pembedahan kanser kolon

Prinsip-prinsipnya tidak berubah sejak beberapa tahun dan terdiri daripada:
a) penyingkiran tumor dengan rizab proksimal dan distal usus yang tidak berubah untuk menghapuskan proliferasi sel-sel sub-limfatik;
b) penyingkiran nodus limfa mesenterik serantau;
c) pementasan intraoperatif visual penyakit;
d) keinginan untuk meminimumkan gangguan fungsi pasca pembedahan (tidak merosakkan operasi radikal).

Selama 40 tahun yang lalu, reseksi kanser kolon telah meningkat (iaitu 70-80%) dan kematian selepas operasi menurun hingga 5%. Kadar kelangsungan hidup lima tahun secara keseluruhan berbeza dari 50 hingga 70% di pusat-pusat yang berlainan. Jenis reseksi bergantung kepada lokasi anatomi kanser.

Tumor usus dan usus naik dikeluarkan dengan hemicolectomy sebelah kanan. berhati-hati khusus perlu diperhatikan berkenaan dengan struktur anatomi di zon ini - ureter betul, duodenum, berongga Vienna lebih rendah, urat ovari atau testis, mesenterik unggul Vienna.
Anastomosis dilarutkan di antara jejunum dan usus melintang. Diluruskan semasa pemutihan dan memotong cawangan kolon iliac dan kanan arteri mesenterik yang unggul. Di hadapan tumor di selekoh hepatik, arteri pertengahan colonik berpotongan.

Apabila tumor dilokalisasi dalam kolon melintang, ia akan dikeluarkan dengan membahayakan usus naik dan menurun, manakala arteri kolon tengah dihubungkan. Pembuangan kolon proksimal dari buta ke lenturan splenik juga boleh dilakukan. Anastomosis adalah antara jejunum dan kolon menurun. Untuk tumor lentur splenik, reseksi proksimal dari cecum ke kolon menurun dilakukan. Ini mengenakan anastomosis antara usus turun dan jejunum. Arteri mesenterik inferior semasa operasi sedemikian tidak bersilang. Ia adalah mungkin untuk memelihara usus buta dan menaik dan pengenaan anastomosis antara bahagian tengah kolon melintang dan kolon menurun.

Jika tumor ini terletak sebahagian vniskhodyaschey usus besar, menghasilkan hemicolectomy kiri berat sebelah dengan anastomosis antara bahagian distal poperechnoobodochnoy kolon dan bahagian atas rektum. Di kawasan operasi yang berkenaan pankreas, limpa, ureter, ovari atau urat buah zakar.

Dalam kanser sigma, sama ada hemicolectomy sebelah kiri atau reseksi sigma dilakukan.

Dengan susunan rektosigmoid tumor utama, reseksi anterior dilakukan. Rektum digerakkan dari ruang presacral. Peritoneum panggul akan dikeluarkan.
Penyingkiran seksyen tertentu usus dengan tumor sentiasa disertai oleh penghapusan tisu adipose bersebelahan, bersama dengan nodus limfa yang terletak di dalamnya.

Hasil operasi pembedahan untuk kanser kolon terutama bergantung pada penglibatan nodus limfa dalam proses tumor dan pementasan Dukes.
Dengan nodus limfa yang negatif dan Dukes A 5 tahun, 90% hidup, apabila tiada metastasis di kelenjar getah bening, tetapi tumor menyerang otot (Dukes B) bertahan selama 80%, dengan Dukes C, penunjuk ini menurun hingga 60%. Jika semasa operasi, kelenjar getah bening yang terkena kanser dikeluarkan, kadar kelangsungan hidup lima tahun berbeza bergantung kepada tahap serangan tumor dinding usus - 74% (DukesA), 48% (Dukes B) - 30% (Dukes C).

Rawatan pembedahan kanser kolorektal secara teknikal lebih kompleks daripada kanser kolon. Bergantung pada lokasi tumor di rektum, pelbagai operasi dilakukan. Reseksi anterior rektum adalah pilihan operasi apabila tumor terletak pada bahagian atas usus. Pada masa yang sama, separuh daripada usus dikeluarkan bersama dengan nod serat dan limfa, dan anastomosis digunakan di antara bahagian rektum dan kolon sigmoid. Baru dalam taktik operasi ini ialah penolakan "aturan 5 cm." Sebelum ini ia dipercayai bahawa ia perlu untuk mundur ke bawah dari tumor sebanyak 5 cm kerana risiko yang lebih besar tumor menyebar di sepanjang dinding. Pembentukan anastomosis di kedalaman pelvis secara teknikalnya amat sukar. Selepas kajian anatomi menyeluruh, ia menunjukkan bahawa tumor intramural merebak lebih dari 1 cm ke bawah kasuistry, dan oleh itu reseksi anterior rektum mula menyeberang 2 cm di bawah tumor (yang memudahkan teknik operasi).

Apabila tumor dilokalisasikan di bahagian tengah rektum, keseluruhan rektum dikeluarkan kecuali dubur, yang disambungkan ke kolon sigmoid. Pada masa yang sama mengeluarkan kelenjar getah bening dan tisu lemak di sekelilingnya. Dengan penyetempatan kanser di bahagian bawah rektum, rektum abdomen abdomino-perineal secara tradisi dilakukan dan colostomy digunakan. Dalam taktik rawatan kanser rektum distal, perubahan ketara telah dibuat pada tahun-tahun kebelakangan ini. Adalah ternyata bahawa reseptor di mana kesan pengekalan gas dan tinja bergantung terletak di luar rektum - pada kulit perineum. Mula melakukan teknik khas dengan menggunakan stent dan plag untuk anastomosing sigma dan anus. Di England, sehingga tahun lapan puluhan, operasi pemeliharaan sphynx telah dilakukan pada hanya satu perempat pesakit, pada tahun sembilan puluhan, dalam tiga perempat. Hasil rawatan pembedahan kanser kolorektal juga bergantung pada penglibatan nodus limfa dan klasifikasi Dukes. Adalah dipercayai bahawa 5 tahun bertahan 50% pesakit. Gelombang tempatan berlaku 10% (biasanya dalam 2 tahun pertama). Kanser pada rektum yang lebih rendah mempunyai prognosis yang lebih buruk.

Operasi pembedahan boleh dilakukan pada pesakit dengan metastasis jauh. Kehidupan 5 tahun selepas penyingkiran metastasis tunggal ke hati adalah 25%. Memadam metastasis tunggal dalam paru-paru rektum (yang sering berlaku dengan tumor utama dalam distal jabatan beliau, di mana saliran vena dijalankan dalam vena cava inferior) adalah tertulis di dalam 20%.

Kambuhan kanser kolorektal memerlukan pendekatan gabungan dalam rawatan mereka (pembedahan + penyinaran). Dalam kes sedemikian, rawatan pembedahan menyediakan sehingga 25% daripada kelangsungan hidup jangka panjang.

Amalan pembedahan RTK termasuk pembedahan endoskopik, mengurangkan masa tinggal pesakit di hospital, mengurangkan kekerapan komplikasi tertentu. Pada masa yang sama, kaedah membenarkan orientasi terhad di rongga perut (kemungkinan palpation dikecualikan). Operasi sudah lama walaupun di tangan ahli bedah berpengalaman, penyingkiran nodus limfa yang tidak mencukupi.

Pada masa ini, campur tangan mutlak yang paling banyak untuk kanser kolon dapat dilakukan dengan menggunakan akses laparoskopi.

Rawatan pembedahan kanser kolon

Kaedah pembedahan adalah rawatan utama untuk kanser kolon dan rektum.

Prinsip-prinsipnya tidak berubah sejak bertahun-tahun dan beberapa dekad dan termasuk dalam penghapusan sebahagian usus besar bersama-sama dengan tumor, serta kelenjar getah bening sekitarnya.

Sekiranya tiada metastasis kepada organ lain, hanya operasi yang boleh memberi pesakit peluang untuk menyembuhkan. Kadangkala pembedahan untuk membuang tumor dilakukan pada peringkat 4 penyakit (apabila ada metastasis). Ini berlaku apabila operasi memberikan harapan untuk peningkatan dalam kehidupan pesakit dan / atau penambahbaikan dalam "kualiti hidup", iaitu, penghapusan manifestasi yang menyakitkan penyakit.

Untuk tumor cecum, menaik dan lenturan hepatik kolon, seluruh bahagian kanan kolon dikeluarkan, dan bagi tumor lentur splenik, bahagian menurun dan bahagian atas koloni sigmoid, separuh kiri kolon dikeluarkan.

Dalam kanser kolon sigmoid, kolon sigmoid itu sendiri akan dikeluarkan.

Jumlah operasi pada rektum bergantung kepada di mana jabatan tumor tumbuh.

Jika ia terletak di bahagian atas rektum, maka bahagian rektum boleh dikeluarkan (reseksi). Jika tumor terletak di bahagian bawah rektum, maka penghapusan rektum (extirpation) dilakukan dengan penghapusan dubur.

Semua operasi untuk kanser kolon dan rektum boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

pembedahan dengan penyingkiran usus pada dinding perut anterior dengan pembentukan anus yang tidak semula jadi (colostomy),

operasi dengan pemulihan proses normal kotoran dengan menjahit bahagian akhir usus selepas penyingkiran tumor (pengenaan anastomosis).

Kadang-kadang colostomy dipaparkan pada masa (sebagai peraturan, ia adalah beberapa bulan), kadang-kadang selama-lamanya. Dalam kes ini, pembuangan air buang berlaku tepat melalui saluran usus ini. Sudah tentu, secara psikologi dan praktikal lebih mudah bagi mana-mana pesakit untuk menjaga proses mengosongkan kolon secara semulajadi. Tetapi perlu difahami bahawa kadang-kadang mustahil untuk dilakukan tanpa penyingkiran usus, kerana pengenaan anastomosis dapat menyebabkan pesakit berisiko tinggi komplikasi pasca operasi (terutama divergensi lipit pada usus - kegagalan anastomosis). Colostomy paling kerap dibuang dalam kes-kes di mana halangan kolon kronik berlaku (tumor bertindih dengan lumen usus dan gas dan najis terkumpul di atasnya), atau apabila, disebabkan oleh saiz tumor dan jumlah tisu dikeluarkan, sama ada sangat berisiko untuk mengetatkan hujung usus. Di samping itu, pembedahan untuk membuang seluruh rektum (pembasmian rektum) dilakukan dengan penghapusan dubur dan sentiasa berakhir dengan akhir atas deducing ulser pada perut. Keputusan mengenai kemungkinan menutup kolostomi dan memulihkan kaedah pengosongan semulajadi dibuat oleh pakar bedah yang menghadiri dan bergantung kepada banyak faktor (keadaan operasi, usia dan keadaan umum pesakit). Jika pembedahan rekonstruktif adalah mungkin - dilakukan secara purata, 4-6 bulan selepas intervensi pertama.

Kadang-kadang ada kemungkinan untuk mengenakan anastomosis dan penyingkiran colostomy secara serentak di atasnya. Ini dilakukan untuk "mengamankan", mengurangkan beban pada anastomosis, untuk mewujudkan keadaan terbaik untuk penyembuhannya. Seterusnya, kolostomi ditutup dan pesakit menjalani gaya hidup yang benar-benar normal.

Pada masa ini, pesakit dengan kolostomi dibesarkan dalam kuantiti yang mencukupi disediakan dengan cara yang khas bagi penjagaan, membolehkan maksimum untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan normal, bukan untuk mengelakkan hubungan dengan orang lain, senaman, seks, perjalanan ke laut, berenang dan bersantai di pantai. Hampir di mana-mana, alat ini tersedia secara komersial di farmasi, dan beberapa kumpulan pesakit dibekalkan dengannya secara percuma. Di klinik onkologi dan jabatan pembedahan am coloproctological dibuka teknik khusus untuk pesakit ostomy, di mana doktor yang dilatih khas (stomaterapevt) akan membantu anda memilih produk penjagaan dan menjawab apa-apa soalan.

Hasil jangka panjang operasi bergantung kepada peringkat kanser di mana ia telah dikeluarkan. Pada peringkat pertama, kadar survival lima tahun pesakit mencapai 90 peratus atau lebih, pada peringkat ketiga, ia adalah sekitar 30 peratus.

Oleh itu, pembedahan tepat pada masanya pada peringkat awal kanser kolon dan rektum memberikan peluang yang baik untuk kejayaan rawatan, tetapi walaupun dengan bentuk umum penyakit, operasi ini boleh menjadi sangat berkesan dan dalam beberapa kes membawa kepada penawar.

Pembedahan laparoskopi - operasi dilakukan melalui punca kecil pada perut tanpa hirisan yang besar, menyebarkan lebih luas dan lebih luas. Tambahan yang tidak diragukan mereka adalah kesan kosmetik yang baik - bukannya parut (sehingga 20 cm) yang panjang, 3-4 rusuk kecil (1-2 cm) kekal di perut. Hampir kesemua operasi sedia ada pada organ abdomen, termasuk pembedahan untuk kanser kolon dan rektum, dilakukan melalui punca. Melalui punctures boleh melakukan hampir apa-apa jumlah pembedahan usus - dari gabungan "memintas" (silang usus atas dan di bawah tumor untuk menghapuskan halangan) untuk mengeluarkan sebahagian besar kolon (colectomy jumlah kecil).

pembedahan laparoskopi besar untuk kanser kolon atau rektum (pembuangan perut adalah sebahagian atau sepenuhnya) menghendaki pasukan pembedahan yang dilatih khas dan peralatan video yang sesuai dan alat-alat canggih dan tidak dilakukan di semua klinik kanser.

Reseksi instrumen rektum

Sekiranya tumor rektum terletak cukup rendah berhampiran dengan dubur, sangat jarang mungkin (walaupun tidak ada kontraindikasi untuk ini) selepas mengeluarkan serpihan usus dengan tumor, menjahit baki yang tersisa (meletakkan anastomosis) untuk mengekalkan proses semula jadi usus mengosongkan melalui dubur. Dalam kes sedemikian, selepas penyingkiran tumor, bahagian bawah usus yang lebih rendah harus disedut dengan ketat, dan ujung atas dikeluarkan sebagai colostomy pada dinding abdomen anterior. Pembedahan rekonstruktif dalam kes sedemikian hampir mustahil.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, yang digunakan secara meluas dalam pelaksanaan operasi untuk tumor rektum rendah menerima staplers moden, membolehkan tumor selepas menjahit hujung baki tumor, dengan itu memelihara proses biasa membuang air besar.

Ia tidak biasa bagi tumor kolon atau rektum untuk mencapai saiz yang besar dan, dengan jisimnya, bertindih lumen usus, menyebabkan halangan kolon akut atau kronik. Dalam keadaan sedemikian, tidak mungkin untuk segera membuang tumor kerana risiko komplikasi yang tinggi (terutamanya sekiranya berlaku halangan akut), dan perlu terlebih dahulu mengeluarkan usus di atas tumor ke dinding abdomen anterior (colostomy) untuk menyelesaikan halangan dan mengeluarkan tumor kemudian. Sekiranya penyingkiran tumor adalah mungkin, maka selalunya dalam kes halangan, operasi juga dilakukan dengan colostomy, yang boleh ditutup hanya dalam beberapa bulan. Kolostomi adalah faktor psikologi yang serius yang menghalang aktiviti fizikal pesakit, gaya hidup normal dan aktiviti biasa.

Baru-baru ini, sistem mesh mengembangkan diri (stent yang dipanggil), yang diperkenalkan ke dalam usus lumen ke tahap tumor dengan bantuan endoskopi, menjadi lebih biasa. Selepas memasang stent, ia mengembang, menolak tisu tumor, dan memulihkan lumen usus. Ini mengelakkan pengenaan colostomy (sejak halangan dibenarkan secara semulajadi) dan melakukan operasi tanpa mengeluarkan usus (dengan pengenaan anastomosis).

Dalam kes-kes tersebut, untuk satu sebab atau yang lain, adalah mustahil atau tidak praktikal untuk mengeluarkan tumor (kehadiran metastasis, keadaan umum pesakit yang teruk, dan sebagainya), stenting dapat mengurangkan risiko halangan usus semasa pertumbuhan tumor dan dengan itu melegakan pesakit dari penggunaan kolostomi.

(495) 50-253-50 - perundingan percuma mengenai klinik dan pakar

Kanser kolon

Usus besar adalah bahagian akhir saluran pencernaan 1.5-2 meter panjang. Ia terdiri daripada: cecum dengan lampiran, kolon menaik, kolon melintang, kolon menurun, sigmoid dan rektum.

Kanser kolon adalah tumor malignan yang tumbuh dari membran mukus yang melapisi dinding usus besar.

Di Rusia sejak 20 tahun yang lalu, kanser usus telah bergerak dari tempat ke-6 ke-4 di kalangan wanita dan lelaki ke-3, kedua hanya untuk kanser paru-paru, perut dan kanser payudara.

Gejala kanser usus

Gejala ciri kanser kolon termasuk:

 1. Pendarahan usus - dalam hampir semua pesakit. Kehadiran darah merah adalah ciri khas untuk kanser kanal dubur dan rektum, dan darah gelap adalah untuk bahagian kiri kolon. Dengan kanser pendarahan separuh kanan, anemia, pucat kulit dan kelemahan.
 2. Memecahkan najis Dalam bentuk lewat kanser separuh kiri colon dan pembersihan rektum adalah sukar. Dalam sesetengah kes, kanser kolon dengan serta-merta ditunjukkan oleh halangan akut usus, yang segera memerlukan campur tangan pembedahan.
 3. Kesakitan abdomen. Selalunya gejala abdomen tidak hadir, pesakit kebanyakannya berkaitan dengan kelemahan, kehilangan selera makan, penurunan berat badan. Pada peringkat akhir penyakit ini, hepatomegali dan ascites bergabung.

Tahap kanser usus

Hanya empat peringkat:

Peringkat I - tumor yang kecil dan terbatas di dalam ketebalan membran mukus atau lapisan submucosal. Tiada metastasis pada nodus limfa.

Peringkat II:

a) tumor saiz besar, tetapi tidak lebih daripada separuh bulatan

usus, tidak melampauinya, tanpa metastasis dalam limfatik serantau

b) tumor saiz yang sama atau lebih kecil dengan metastasis tunggal dalam nodus limfa yang terdekat.

Peringkat III:

a) Tumor mengambil lebih daripada separuh bulatan usus, bercambah seluruh dinding atau peritoneum bersebelahan, tanpa metastasis di kelenjar getah bening serantau; b) tumor mana-mana saiz dengan kehadiran pelbagai metastasis dalam nodus limfa serantau.

Peringkat IV: tumor luas yang tumbuh menjadi organ yang bersebelahan, dengan pelbagai metastasis pada kelenjar getah bening serantau atau tumor yang ada di hadapan metastasis jauh.

Pementasan untuk Kikuchi awal kanser kolon:

Apabila merancang pengasingan tempatan kanser kolon T1, pementasan terperinci penyakit itu dicadangkan berdasarkan MRI dan colonoscopy ultrasound mengikut kriteria berikut:

T1sm1 - kedalaman pencerobohan lapisan submucosal hingga 1/3.

T1sm2 - kedalaman penyerapan submucosal yang sederhana - sehingga 2/3

T1sm3 - serangan tumor lengkap ke seluruh lapisan submucosal.

Pementasan akhir dijalankan mengikut keputusan pemeriksaan histologi selepas penyingkiran tumor.

Haggitt mempamerkan polip kolon malignan:

Untuk menentukan taktik rawatan polip kolon malignan, pementasan dicadangkan berdasarkan hasil kajian morfologi:

Tahap 0 - tiada karsinoma invasif.

Tahap I - pencerobohan "kepala" polip.

Tahap II - pencerobohan ke dalam "leher" polip. Tahap III - pencerobohan ke dalam "kaki" polip.

Tahap IV - pencerobohan ke dalam "asas" polip.

Tahap I-III sepadan dengan T1sm1, dan tahap IV boleh sesuai dengan T1sm1-3

Diagnosis kanser usus

Untuk membuat diagnosis, menentukan peringkat harus dilakukan dengan prosedur berikut:

  sejarah dan peperiksaan fizikal;
jumlah kolonoskopi dengan biopsi;
pemeriksaan histologi dan / atau sitologi mengenai bahan biopsi (pelan rawatan tidak boleh dibuat sebelum mendapatkan data biopsi);
MSCT rongga perut dengan kontras intravena;

Kajian tambahan termasuk:

 • irrigoskoposti apabila mustahil untuk melakukan jumlah kolonoskopi (B); jika tidak mustahil untuk menyelesaikan peperiksaan kolon lengkap sebelum pembedahan, satu irigoskopi atau kolonoskopi mesti dilakukan dalam masa 3 bulan selepas pembedahan;
 • Kolonoskopi ultrasonik apabila merancang pengasingan tempatan daripada polip besar dan tumor
 • MRI rongga perut dengan peningkatan intravena dilakukan semasa merancang reseksi hati dalam kes di mana CT tidak membenarkan sepenuhnya menyatakan sejauh mana proses dalam hati (B);
 • osteoscintigraphy untuk lesi metastatik yang disyaki tulang tulang; • biopsi metastasis di bawah kawalan imbasan ultrasound / CT dilakukan dalam kes metastasis yang disyaki mengikut data CT atau MRI dalam kes di mana pengesahan mereka pada dasarnya mengubah taktik rawatan;
 • PET-CT dilakukan dalam kes metastasis yang disyaki mengikut CT atau MRI dalam kes di mana pengesahan mereka secara asasnya mengubah taktik rawatan;
 • laparoskopi untuk disyaki penyebaran tumor di peritoneum;
 • MRI atau CT otak dengan intravena bersesuaian dengan kecurigaan kerosakan otak metastatik.

Dalam 5-10% pesakit dengan kanser kolon, perkembangan penyakit dikaitkan dengan kehadiran sindrom keturunan yang diketahui. Yang paling biasa ialah sindrom Lynch dan adenomatosis keluarga kolon.

Selepas mengesahkan diagnosis, semua pesakit dengan kanser kolon perlu mempunyai sejarah keluarga dan menganalisisnya untuk kriteria Amsterdam II dan Bethesda.

Ujian genetik ditunjukkan dalam kes berikut:

1) Suspek sindrom Lynch. Ujian untuk mutasi dalam gen MLH1, MSH2, MSH6, PMS2. - jika pesakit memenuhi kriteria Amsterdam II dan Bethesda - jika pesakit mempunyai saudara garis pertama atau kedua dengan diagnosis diagnosis Sindrom Lynch - jika pesakit mengembangkan kanser endometrium sebelum umur 50 tahun

2) Adenomatosis keluarga yang disyaki - ujian untuk mutasi gen APC - jika pesakit mempunyai lebih daripada 20 polip usus - jika pesakit mempunyai relatif lini pertama dengan diagnosis yang ditetapkan adenomatosis keluarga;

3) Penolakan kehadiran adenomatosis keluarga yang dilemahkan, polyposis berkaitan MYH - ujian untuk mutasi APC, mutasi MYH - pesakit yang telah menemui lebih daripada 20 polip kolon, tetapi dengan analisis negatif untuk mutasi APC; - Pesakit dengan warisan resesif adenomatosis keluarga dalam keluarga.

Rawatan kanser usus awal

termasuk reseksi mukosa endoskopik yang dibenarkan dalam karsinoma invasif (tahap I-II-III mengikut Haggitt) jika tiada faktor prognostik negatif. Karsinoma invasif pada asas yang luas (≥T1sm1) sama dengan tahap IV (mengikut Haggitt) dan memerlukan reseksi bahagian yang sama pada usus besar. Komplikasi yang paling kerap adalah rasa sakit, pendarahan, perforasi.

Rawatan pembedahan kanser usus

Prinsip-prinsip umum rawatan pembedahan kanser kolon adalah radikalisme, ablasticity, asepticity dan penciptaan pelepasan kandungan usus yang tidak terhalang, jika mungkin secara semula jadi. Kejayaan rawatan pembedahan, pematuhan kepada prinsipnya bergantung pada penyediaan kolon yang tepat. Terdapat beberapa pilihan latihan. Sehingga kini, di negara kita, kaedah yang paling biasa adalah pelantikan diet tanpa lemak, julap dan pembersihan enema 5-3 hari sebelum pembedahan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pembersihan umum ortograde dari saluran pencernaan dengan bantuan persediaan khas - lavage domestik dan Fortrans Perancis - telah menjadi semakin umum.

Ablasticity dan asepticity dalam rawatan pembedahan kanser kolon dicapai dengan memerhatikan set langkah-langkah. Yang utama adalah pengendalian usus besar dan tidak menyentuh tumor, ligation awal kapal bekalan utama, mobilisasi usus dengan cara yang akut. Radikalisme operasi ini disediakan dengan jumlah reseksi kolon yang cukup dengan tumor dan penghapusan zon yang sesuai metastasis limfa serantau.

Di hadapan metastasis jauh, radikalisme operasi menjadi ragu, walaupun dengan penyingkiran lesi yang kelihatan. Walau bagaimanapun, intervensi palliative (cytoreductive) perlu dilakukan untuk mengelakkan perkembangan komplikasi dalam tumor yang tidak tercemar (pendarahan, keradangan perifocal yang teruk, sindrom kesakitan yang ketara).

Dalam beberapa kes yang lebih maju, rawatan pembedahan adalah gejala - pembentukan kolostomi akibat halangan usus apabila tumor tidak dapat dikeluarkan.

Jumlah campur tangan pembedahan dibahagikan kepada tipikal, gabungan, diperluas dan digabungkan.

Operasi tipikal melibatkan jumlah reseksi yang diperlukan untuk tapak dan peringkat tumor yang diberikan. Sebagai contoh, untuk kanser ketiga pertengahan sigma secara berperingkat-peringkat I dan II, operasi biasa adalah resection segmental dari kolon sigmoid, tetapi untuk penyetempatan sama di tahap III hanya hemicolectomy sebelah kiri akan mencukupi.

Operasi gabungan dipanggil di mana, disebabkan oleh penyebaran tumor, bukan sahaja usus besar, tetapi juga beberapa organ lain disekat.

Reseksi diperluas - peningkatan berbanding dengan jumlah reseksi kolon yang biasa disebabkan oleh penyebaran tumor atau kehadiran tumor segerak.

Operasi gabungan termasuk penyingkiran atau reseksi bersama dengan kolon organ-organ lain yang disebabkan oleh penyakit bersamaan (cholecystectomy, oophorectomy, dan lain-lain).

Dalam kanser kolon, jumlah reseksi, bergantung kepada lokasi tumor, merangkumi pemisahan distal pada kolon sigmoid kepada reseksi subtotal kolon. Resection distal dari kolon sigmoid, resection segmental dari kolon sigmoid, hemicolectomy sebelah kiri, resection colon melintang, hemicolectomy sisi kanan, dan resection kolon subtotal yang paling biasa dilakukan.

Sekiranya nodus limfa terjejas, disyorkan untuk melakukan jumlah reseksi yang dilanjutkan.

Pemecahan kolon perlu diselesaikan dengan pembentukan anastomosis dengan pemulihan laluan usus semula jadi di bawah syarat-syarat berikut: penyediaan baik usus, bekalan darah yang baik kepada jabatan anastomosing, ketiadaan ketegangan usus dalam bidang anastomosis yang dimaksudkan.

Untuk pembentukan anastomosis, yang paling biasa ialah jahitan diikat dengan dua baris dengan jarum atraumatik. Ia juga mungkin untuk menggunakan pilihan lain untuk anastomosis: jahitan pengikat mekanikal, jahitan mekanikal dari bahan yang boleh diserap atau logam dengan memori bentuk, jahitan tangan satu baris, dan sebagainya.

Dalam kes komplikasi tumor, operasi segera atau kecemasan pada usus yang tidak bersedia, keutamaan harus diberikan kepada rawatan pelbagai peringkat. Pada peringkat pertama, adalah perlu bukan sahaja untuk menghapuskan komplikasi yang timbul, tetapi juga untuk membuang tumor itu sendiri, pada peringkat kedua - untuk memulihkan laluan usus semula jadi. Kaedah seperti rawatan pembedahan termasuk operasi Mikulich dengan pembentukan kolostomi berbilang dua dan operasi Hartmann - pembentukan colostomy satu laras dan penutupan segmen distal usus besar dengan ketat. Pemulihan saluran usus semulajadi dibuat dalam 2-6 bulan. untuk menormalkan keadaan pesakit.

Persediaan untuk rawatan pembedahan

Sebelum pembedahan pada kolon, pesakit memerlukan persiapan preoperative yang bertujuan untuk membersihkan usus. 2-3 hari sebelum operasi, pesakit menerima diet tanpa slag, julap (minyak vaseline, 30 g 2 kali sehari), dia diberi pembersih enema pada waktu petang dan pada waktu pagi. Pelantikan antibiotik dan ubat sulfa untuk menindas microflora usus tidak digunakan oleh semua pakar bedah kerana kemungkinan kemunculan dysbiosis. Kadangkala lavage usus digunakan untuk mempersiapkan usus. Untuk ini, pesakit disuntik dengan penyiasatan ke duodenum dan larutan natrium klorida isotonik 4-6 liter ditadbir melalui selama 2-3 jam. Setelah lavage usus selesai, pesakit mengambil Trichopolum (satu tablet di sebelah petang dan satu tablet pada waktu pagi). Trichopolum mempunyai kesan bacteriostatic pada bakteria anaerob.

Rawatan kanser kolon (kolon)

Diagnosis dan rawatan kanser usus besar (usus besar) di Ukraine di Kiev di pusat onkologi Dobry Prognoz. Termasuk rawatan 1 pertama (I), 2 saat (II), 3 (III), 4 tahap keempat (IV, ijazah), kanser kolon berulang. Operasi (pembedahan) di Kiev untuk membuang tumor, metastasis, nodus limfa dalam kanser kolon, kemoterapi (termasuk - kemoterapi digabungkan, disasarkan), imun, hormon, radiasi (radioterapi).

Gereja Putih, Brovary, Boryspil, Fastow, Irpen, Cherry, Vasilkov, Kiev, Obukhov, Bucha, Pereyaslav-Khmelnitsky, Vyshgorod, Slavutich, Yahotyn, Bohuslav, Skvira, Berezan, Ukrainka, Kagarlyk, Tetiev, Uzin, Mironovka, Tarashcha, Rzhishchev

Kharkov, Odessa, Dnepropetrovsk, Dnepr, Donetsk, Zaporozhye, Lvov, Krivoy Rog, Nikolaev, Mariupol, Lugansk, Vinnitsa, Simferopol, Kherson, Chernihiv, Hijrah, Cherkasy, Zhytomyr, Sumy, Khmelnytsky, Chernivtsi, Gorlovka, Rivne, Dnipropetrovsk, Kamensk, Kropyvnytskyi, Kirovohrad, Ivano-Frankivsk, Kremenchug, Ternopil, Lutsk, Gereja putih, Donetsk, Zaporizhzhya, Kerch, Nikopol, Uzhgorod, Slavyansk, Berdyansk, Alchevsk, Pavlograd, Severodonetsk, Yevpatoriya, Lisichansk, Kamenetz-Podolsk, Brovary, Alexandria, Krasny Luch, Enakievo, Stakhanov, Konstantinovka

Mengadakan rawatan kanser usus besar: cecum dengan lampiran berbentuk ulat yang (apendiks), kolon, dengan pecah bahagian itu, kolon menaik, kolon melintang, kolon keluar, kolon sigmoid, rektum, dengan bahagian yang paling luas - satu ampul rektum, dan bahagian penyempitan terminal adalah saluran dubur, yang berakhir pada dubur.

Pusat Kanser (Oncoclinic) Prognosis yang baik menggunakan protokol rawatan Eropah yang maju yang memberikan kemungkinan yang paling baik untuk pemulihan yang berjaya.

Termasuk ada peluang untuk mendapatkan "pendapat kedua" dari rakan-rakan Jerman kami, onkologi klinik Helios.
HELIOS Kliniken Gruppe, 112 klinik di Jerman

Harga (kos) rawatan, pembedahan, kursus kemoterapi, dsb. - nyatakan, kerana setiap kes adalah individu. (jenis penyakit, subtipe, peringkat, penyebaran tumor dan metastasis, keadaan kesihatan pesakit, kaedah rawatan yang digunakan, dan faktor lain.)

Rawatan Kanser Kolon (Kolon)

Rawatan kanser kolon adalah kompleks langkah-langkah terapeutik yang bertujuan untuk menghilangkan tumor dan metastasis ganas yang telah berlaku, menghalang perkembangan lanjut metastasis, dan merawat fungus tumor yang ada di luar kolon.

Penyingkiran pembedahan kanser adalah rawatan utama dan paling berkesan untuk kanser kolon. Pembedahan dilakukan dengan mengambil kira peringkat, penyetempatan dan kelaziman penyakit, status kesihatan pesakit dan kontraindikasi yang sedia ada.

Rawatan pembedahan kanser kolon

Kotsubanov Konstantin Viktorovich

Keberkesanan rawatan pembedahan kanser kolon bergantung kepada saiz tumor. Tumor kecil boleh dikeluarkan sepenuhnya, sambil mengekalkan semua fungsi usus. Sekiranya saiz tumor atau lokasinya tidak membenarkan ia dikeluarkan dengan serta-merta dan sepenuhnya, operasi untuk membuang tumor berakhir dengan pembentukan kolostomi - pembukaan buatan melalui mana produk sisa dikeluarkan dari badan.

Pembedahan pada usus besar dibahagikan kepada biasa, digabungkan dan diperluaskan.

 • Untuk operasi biasa, reseksi atau hemicolectomy dilakukan. Pilihan pembedahan disebabkan oleh tahap penyakit semasa dan lokasi tumor.

Reseksi kolon - penyingkiran bahagian usus besar dengan tumor + 5-7 cm ke atas dan ke bawah dari tisu yang sihat, diikuti dengan pemulihan kesinambungannya.

Hemicolectomy - penyingkiran setengah usus besar yang terjejas. Hemicolectomy sebelah kanan dilakukan untuk tumor dalam cecum, bahagian menaik dan melintang kolon, sebelah kiri - untuk tumor di bahagian kiri kolon. Operasi ini boleh dilakukan dengan penarikan stoma.

Lymphadenectomy - penyingkiran kelenjar limfa yang terjejas oleh sel-sel kanser. Lymphadenectomy melengkapkan operasi utama, sering dilakukan dengan metastasis kanser ke nodus limfa atau jika metastasis disyaki.

 • Operasi gabungan dilakukan jika ada keperluan untuk mengeluarkan kawasan yang terkena usus besar dan organ lain yang terkena tumor.
 • Pembedahan dilanjutkan dilakukan dengan saiz yang besar dan kanser yang meluas, serta dengan pelbagai tumor kolon.

Campur tangan bedah dapat dilakukan melalui metode laparotomi atau laparoskopi. Tumor kolon, kolon, reseksi kolon sigmoid, reseksi dan pemisahan rektum juga dilakukan dengan teknik laparoskopi.

Dalam amalan perubatan moden, keutamaan diberikan kepada operasi laparoskopi, kerana mereka mempunyai kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan:

 • operasi selamat
 • operasi itu kurang traumatik
 • Kehilangan darah adalah minimum
 • pembedahan dibezakan dengan ketepatan kerana imej yang diperbesarkan dan visualisasi terperinci rongga perut
 • Kesakitan yang minimum dalam tempoh selepas operasi
 • pemulihan pesat dan keluar dari hospital selepas 5 hari
 • kekurangan parut dan parut

Kemoterapi untuk kanser kolon

Kemoterapi untuk kanser kolon, serta terapi radiasi, hanya digunakan bersamaan dengan rawatan pembedahan.

Rawatan kanser usus

Kaedah utama untuk merawat kanser kolon adalah penyingkiran radikal tumor dan kawasan metastasis limfogen serantau.
Prinsip-prinsip umum rawatan pembedahan kanser kolon: radikalisme, ablasticity, asepticity dan penciptaan pelepasan kandungan usus yang tidak terhalang, jika mungkin, secara semula jadi.

Kejayaan rawatan pembedahan, pematuhan kepada prinsipnya bergantung pada penyediaan kolon yang tepat. Terdapat beberapa pilihan latihan. Sehingga kini, kaedah yang paling biasa adalah pelantikan diet tanpa slag, julap dan pembersih enema selama 3-5 hari sebelum pembedahan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pembersihan umum ortograde saluran gastrousus dengan bantuan persediaan khas telah menjadi semakin meluas.

Ablastics dan aseptik dalam rawatan pembedahan kanser kolon pematuhan mencapai satu set langkah-langkah: pengendalian yang teliti kolon dan mengelakkan hubungan dengan tumor, ligation awal dari perkakas-perkakas makan utama, usus mobilisasi cara akut. Pembedahan radikal boleh disediakan dengan jumlah reseksi kolon yang cukup dengan tumor dan penyingkiran zon yang sesuai metastasis limfa serantau.

Di hadapan metastasis jauh, radikal operasi menjadi ragu, walaupun dengan penyingkiran lesi yang kelihatan. Walau bagaimanapun, campur tangan palliative (cytoreductive) masih perlu dilakukan untuk mencegah perkembangan komplikasi dalam tumor yang tidak tercemar (pendarahan, keradangan perifocal yang ditandakan, sindrom kesakitan yang ketara).

Oleh kerana pengabaian penyakit dalam beberapa kes, rawatan pembedahan adalah gejala: pembentukan colostomy akibat halangan usus apabila tumor tidak dapat dikeluarkan.

Dari segi campur tangan pembedahan dibahagikan kepada tipikal, gabungan, maju dan gabungan.

Operasi tipikal melibatkan jumlah reseksi yang diperlukan untuk tapak dan peringkat tumor yang diberikan. Sebagai contoh, untuk kanser ketiga pertengahan kolon sigmoid dalam peringkat I dan II operasi biasa akan SEGMEN resection kolon sigmoid, tetapi untuk lokasi yang sama di peringkat III akan mempunyai hemicolectomy hanya meninggalkan berat sebelah yang mencukupi.

Operasi gabungan dipanggil di mana, disebabkan oleh penyebaran tumor, bukan sahaja usus besar, tetapi juga beberapa organ lain disekat.

Resection diperluas adalah operasi di mana mereka meningkatkan jumlah reseksi (berbanding dengan jumlah biasa reseksi usus besar) akibat penyebaran tumor atau kehadiran tumor segerak.

Operasi gabungan termasuk penyingkiran atau reseksi bersama dengan kolon organ-organ lain yang disebabkan oleh penyakit bersamaan (cholecystectomy, ovariectomy, dll).

Rawatan pembedahan kanser kolon

Dalam kanser kolon, jumlah reseksi, bergantung kepada lokasi tumor, merangkumi pemisahan distal pada kolon sigmoid kepada reseksi subtotal kolon. Selalunya melakukan resection distal kolon sigmoid, segmen resection kolon sigmoid, kiri berat sebelah hemicolectomy, resection kolon melintang, bukan berat sebelah hemicolectomy (Gamb. 64-1).

Rajah. 64-1. Pilihan untuk pemisahan kolon: a - sigmoid; b - hemicolectomy sebelah kiri; dalam - hemicolectomy sebelah kanan; d - pemetaan kolon melintang.

Sekiranya nodus limfa terjejas, jumlah reseksi diperpanjang perlu dilakukan. Pemecahan kolon perlu diselesaikan dengan pembentukan anastomosis dengan pemulihan laluan usus semula jadi di bawah syarat-syarat berikut: penyediaan baik usus, bekalan darah yang baik kepada jabatan anastomosing, ketiadaan ketegangan usus dalam bidang anastomosis yang dimaksudkan.

Untuk pembentukan anastomosis, yang paling biasa ialah jahitan diikat dengan dua baris dengan jarum atraumatik. Ia juga mungkin untuk menggunakan pilihan lain untuk anastomosis: jahitan pengikat mekanikal, jahitan mekanikal dari bahan yang boleh diserap atau logam dengan memori bentuk, jahitan tangan satu baris, dan sebagainya.

Dengan komplikasi tumor, dengan operasi segera atau kecemasan pada usus yang tidak bersedia, keutamaan harus diberikan kepada rawatan pelbagai peringkat. Pada peringkat pertama, adalah perlu bukan sahaja untuk menghapuskan komplikasi yang timbul, tetapi juga untuk berusaha menghapus tumor itu sendiri, pada peringkat kedua, untuk memulihkan laluan usus semula jadi.

apa-apa kaedah rawatan termasuk pembedahan Mikulic kepada pembentukan kolostomi berlaras dua dan operasi Hartmann - pembentukan kolostomi tunggal setong dan penutupan segmen kolon distal ketat. Pemulihan saluran usus semulajadi dilakukan dalam 2-6 bulan untuk menormalkan keadaan pesakit.

Rawatan pembedahan kanser kolorektal

Untuk masa yang lama pendapat itu berlaku dalam oncoproctology bahawa campurtangan yang paling radikal dalam kanser rektal dari mana-mana penyetempatan adalah penghapusan organ, yang melibatkan membuang bukan sahaja rektum itu sendiri, tetapi juga semua struktur alat obturatornya. Kerja V.R. Braytseva (1910), S.A. Kholdin (1977) dan pengikut mereka mengenai kajian skim saliran limfa dari rektum terpaksa menukar idea-idea ini.

Ia ditubuhkan bahawa limfa dari rektum mengalir terutamanya dalam dua arah. Jika rektum secara konvensional dibahagikan dengan satah melintang pada tahap 6 cm dari pinggang anus, maka dari bahagian-bahagian yang terletak di bawah pesawat ini (kanal dubur, ampulla yang lebih rendah), aliran limfa berlaku terutamanya di sepanjang saluran rektum tengah dan bawah, iaitu. turun dan ke tepi.

Bidang utama metastasis, bersama dengan nod pararektal, adalah kelenjar getah bening inguinal, pelvik dan iliac. Dari bahagian-bahagian yang terletak di atas 6 cm (di bahagian tengah dan bahagian atas ampoule), aliran limfa terjadi di sepanjang saluran rektum atas, oleh itu, dengan lokalisasi tumor tersebut, tidak perlu mengeluarkan dubur, bahagian silang levator dan penyingkiran luas tisu panggul.

Apabila memilih kaedah campur tangan pembedahan, perlu mengambil kira penyebaran tumor (Rajah 64-2).

Rajah. 64-2. Pemilihan kaedah campur tangan pembedahan bergantung kepada lokasi tumor di rektum: 1 - perangsang abdomen perineal; 2 - peresapan abdomen dan dubur rektum; 3 - reseksi anterior rektum.


Apabila tumor terletak di saluran dubur dan ampullae di bahagian bawah rektum, disarankan untuk melakukan perangsangan abdomen-perineal rektum dengan pembentukan colostomy datar retroperitoneal. Intipati operasi adalah untuk mengalihkan rektum bersama dengan alat penguncian, sambil menghilangkan serat adrectal, menyeberangi otot yang menimbulkan anus, dan mengeluarkan serat pelvik kecil. Di rantau iliac kiri membentuk kolostomi datar retroperitoneal. Luka laparotomik dan perineal adalah sutured ketat.

Di lokasi tumor pada 7-11 cm dari pinggang dubur, reseksi abdomen-dubur adalah mungkin, yang dilakukan oleh dua pasukan pakar bedah - perut dan perineal (serta semasa penghujung rektum). Pasukan perineal perineal melalui akses transanal membedah semua lapisan dinding usus di luar sempadan terusan dubur. Operasi ini selesai dengan salah satu daripada tiga cara: dengan membentuk anastomosis colanoal dengan jahitan manual, atau dengan menurunkan bahagian kolon ke saluran dubur dengan berlebihan dan menghasilkan anastomosis pelekat lancar, atau dengan mengenakan colostomy akhir sementara. Pemilihan cara untuk mengakhiri peretasan dubur-perut ditentukan oleh keadaan pesakit, keparahan perifocal peradangan, kehadiran komplikasi lain, seperti halangan usus.

Terima kasih kepada perkembangan teknik pembedahan dan penciptaan alat penyuntik generasi baru, dengan lokalisasi tumor ini, peredaran anterior yang rendah mungkin.

Eksisi endomikrosurgikal transanal neoplasma dilakukan apabila tumor terletak di peringkat Tadalah-T2N0M0 kurang daripada 3 cm diameter di atas garis dentate sehingga 15 cm dari pinggang dubur menggunakan rektoskop beroperasi dengan lampiran optik dan instrumen microsurgical yang membolehkan untuk excise tumor dalam tisu yang sihat dan mengembalikan kecacatan pada dinding usus.

Reseksi transanal ampullae yang lebih rendah daripada rektum membolehkan kita tidak menggunakan akses perut dengan kehadiran kanser rektum yang sangat berbeza kurang daripada 3 cm diameter di peringkat T1-T2N0M0, terletak dalam lingkungan 0-3 cm di atas garis dentata. Dalam kes lokasi pinggir distal adenocarcinoma yang sangat berbeza daripada rektum kurang daripada 3 cm diameter di peringkat T1-T2N0M0 Di bawah garis dentata, pendekatan alternatif adalah untuk melakukan pemetaan sektoral dubur dan saluran dubur.

Rawatan kolon kanser kolon

Dengan kesan multifactorial pada proses tumor (antiblastic), penyumbatan sel-sel tumor berlaku, massa tumor menurun, yang menghasilkan latar belakang yang baik untuk campur tangan pembedahan berikutnya. Untuk tujuan ini, menggunakan pelbagai jenis rawatan gabungan dan kompleks.

Data kami menunjukkan radiosensitiviti yang signifikan adenokarsinoma kolon, untuk penyinaran yang bremsstrahlung betatron dengan tenaga 25 MeV digunakan. Lebih separuh daripada pesakit selepas penyinaran dengan ketara mengurangkan saiz tumor disebabkan oleh pemusnahan sel-sel kanser. Ini mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk campur tangan pembedahan dan mengurangkan kemungkinan implantasi sel-sel tumor; bukan sahaja peningkatan antiblasticity, tetapi juga aseptis, kerana perifocal keradangan berkurangan.

Hasil jangka panjang rawatan gabungan kanser kolon menunjukkan kesan yang signifikan dari kaedah rawatan ini, terutama apabila tumor terletak di bahagian kanan usus. Adalah dinasihatkan untuk menyerap tumor tempatan. Dengan rawatan kanser rektum yang kompleks dan kompleks, gambar agak berbeza. Rawatan chemoradiation yang digunakan dalam penyetempatan ini (terapi telegram; fluorouracil, tegafur) juga menyebabkan kesan langsung dalam bentuk mengurangkan jisim tumor, meremehkan sel-sel tumor, tanpa meningkatkan bilangan komplikasi pra, intra dan postoperatif. Walau bagaimanapun, kadar survival pesakit dengan barah rektum tidak meningkat dengan ketara, yang kemungkinan besar disebabkan ketidakupayaan untuk membuang nodus limfa semasa operasi dalam semua bidang metastasis yang dicadangkan; Kadar kelangsungan hidup pesakit 5 tahun yang menjalani rawatan gabungan dan kompleks sedikit melebihi itu selepas rawatan pembedahan.

Terdapat banyak skim rawatan kompleks dan gabungan, yang terdiri daripada chemoradiotherapy pra dan pasca operasi, penggunaan radiasi dan kemoterapi secara berasingan, serta pelbagai kombinasi mereka.

Oleh kerana keberkesanan rendah radiasi dan kemoterapi sebagai jenis rawatan bebas untuk kanser kolon ditubuhkan, mereka hanya boleh dicadangkan untuk tujuan paliatif jika tidak mungkin menggunakan kaedah lain.

Ramalan

Prognosis untuk kanser kolon bergantung kepada peringkat proses tumor. Pada peringkat awal penyakit ini (Tahap I, T1N0M0) 5 tahun bertahan selepas operasi radikal mencapai 90%. Dengan peningkatan tahap penyakit, hasilnya berkurangan dengan ketara. Pada pesakit dengan lesi kelenjar getah bening, angka ini tidak melebihi 50%, dan lokalisasi tumor usus halus, ia tidak lebih daripada 20%. Hasil jangka panjang operasi untuk kanser kolorektal agak teruk. Rata-rata, kelangsungan hidup pesakit 5 tahun menjalani pembedahan radikal adalah 50%, sementara hasil jangka panjang juga bergantung pada tahap proses.

Adalah perlu untuk memeriksa orang-orang yang beroperasi untuk kanser kolorektal, kerana pada masa akan datang, mereka mungkin mempunyai penyakit berulang dan metastasis jauh. Ia tidak boleh dihadkan hanya untuk tinjauan dan pemeriksaan pesakit yang telah muncul dengan apa-apa aduan, kerana pada peringkat awal kanser kolon yang berulang mungkin tidak nyata.

Pemeriksaan hendaklah dijalankan setiap tiga bulan dengan menggunakan pemeriksaan jari, sigmoidoscopy, colonoscopy atau irrigoscopy daripada kolon yang tinggal; 1 kali dalam 6 bulan - ultrasound hati, rongga perut dan rongga pelvis, sinar X dada. Dari ujian makmal, mungkin berguna untuk menentukan tahap antigen karsinogenik. Sekiranya keracunan disyaki, imbasan CT diperlukan untuk diagnosis yang lebih tepat, dan MRI boleh digunakan.

85% kambuhan tempatan dikesan semasa 2 tahun pertama selepas pembedahan, dan purata masa berulang adalah 13 bulan. Mengikut data Coloproctology SSC, dengan pengesanan yang tepat pada masanya dan metastasis pada ketiga pesakit, mereka boleh dibuang melalui pembedahan. Pesakit lain, malangnya, perlu mengesyorkan rawatan paliatif (radiasi dan kemoterapi), yang agak mengurangkan keadaan mereka.