Model kesihatan: kepada piawaian baru

Tema kesihatan dan penampilan model sangat kerap disentuh. Salah satu berita terkini ialah 19 editor majalah Vogue di seluruh dunia mencipta satu siri peraturan mengikut mana mereka akan memutuskan sama ada untuk menerbitkan gambar model pada halaman penerbitan mereka atau tidak. Inisiatif ini adalah program yang direka untuk memastikan bahawa model menjaga kesihatan mereka.

Pada separuh kedua abad ke-20, corak makan mula muncul dalam model-model yang ingin menjadi kurus yang mungkin, lebih anggun, mereka telah diperhatikan dalam penyalahgunaan bahan, kerana bagi kebanyakan wanita, ia hanya mustahil secara genetik untuk menjadi sangat tipis.

Diane von Fürstenberg, Presiden Majlis Pereka Fesyen Amerika, mencipta garis panduan untuk kesihatan model semasa Minggu Fesyen New York. Model dikehendaki mengemukakan dokumen pada hari pertunjukan untuk mengesahkan bahawa mereka berumur 16 tahun. "Kami mempunyai kesan ke atas kehidupan wanita, dan kami dapat memberikan contoh yang kuat tentang kehidupan yang seimbang," katanya.

Von Furstenberg adalah pemula pengenalan definisi BMI (indeks jisim badan) model-model yang terlibat dalam rancangan. Pada tahun 2006, Madrid menjadi bandar pertama di dunia, di mana model dengan BMI kurang daripada 18 dilarang melakukan persembahan. Acara itu dihadiri oleh doktor yang memeriksa gadis-gadis itu. Tahun ini, Letizia Moratti, Datuk Bandar Milan, melakukan perkara yang sama untuk mencari alternatif untuk menggunakan model "sakit".

Tetapi yang paling maju dalam perkara ini adalah Israel. Beliau menjadi negara pertama yang mengehadkan berat minimum model profesional, dan memperkenalkan kewajipan pendedahan tertulis pada media digital. Hanya selepas gambar model itu boleh digunakan oleh akhbar. Menurut pihak berkuasa, BMI di bawah 18.5 menunjukkan pemakanan yang tidak mencukupi gadis. Di Israel, kira-kira 2% perempuan berusia antara 14 dan 18 tahun mempunyai gangguan makan yang teruk, dan statistik ini serupa dengan negara maju lain, ahli antropologi Sigal Guldin, yang mengkaji gangguan makan, kata The Telegraph. Penyokong undang-undang itu berkata mereka berharap bahawa ia akan menggalakkan penggunaan model yang sihat dalam pengiklanan tempatan dan meningkatkan kesedaran tentang teknik digital yang mengubah wanita yang sudah kurus menjadi yang benar-benar ilusi. Sebagai Adi Barkan, yang telah menjadi ejen model Israel selama bertahun-tahun, menceritakan, selama lebih dari 30 tahun kerja, dia telah melihat banyak kali bagaimana wanita muda menjadi kurus dan sakit, berusaha sebaik mungkin untuk menyesuaikan dengan bentuk yang dianggap sebagai industri fesyen yang menarik.

"Cita-cita kecantikan telah berubah setiap saat," kata Lidia Sokolova-Serbskaya, ahli sejarah fesyen dan doktor sains sejarah. - Di Mesir kuno, angka yang tipis dinilai, dalam budaya Yunani purba dan Rom terdapat kultus tubuh yang sihat dan perkadaran semulajadi, pada Zaman Pertengahan angka itu diseret ke dalam korset dan sebagainya. Pada 60-an abad yang lalu, fenomena model fesyen Inggeris Twiggy, yang dengan pertumbuhan 178-79 cm (mengikut pelbagai anggaran), beratnya 38-40 kg. Muncul di atas penutup majalah fesyen, dia tidak lama lagi menjadi trendsetter dan model berbayar tertinggi di dunia.

Kami, di USSR, juga mempunyai "ranting" kita sendiri, yang, dengan berat 25 kg atau kurang, meninggal dunia. Walau bagaimanapun, pada tahun 1970-an, model lain muncul - Florent Hatten, yang pendek, dengan kaki yang bengkok. Dia tidak mempunyai rambut tebal dan gigi dengan shcherbinka, tetapi tidak menyebabkan kompleks rendah diri di kalangan pengguna, sama seperti segala sesuatu yang menjadikannya model yang sangat popular dan wanita kaya.

Ya, pakaian kelihatan lebih tajam pada gambar tipis, kata pakar itu. "Tetapi ahli antropologi menegaskan bahawa lebih dari 40% wanita di Moscow dan wilayah Moscow, melewati tanda 40 tahun, menjadi pemilik ukuran 52 dan ke atas. "Pada pendapat saya, anda harus lebih banyak pakaian model pada bentuk piawai. Dan saya gembira bahawa pereka dalam pameran mereka mula menggunakan model bersaiz besar. "

Sementara itu, banyak pereka yang menjahit pakaian podium percaya bahawa pakaian mereka akan kelihatan baik hanya pada gadis-gadis nipis. Oleh itu, memilih model untuk pertunjukan, mereka berhenti pada yang kurus, dan agensi sering tidak melakukan apa-apa mengenainya. Menurut Tatyana Naimushina, pengurus model I MODEL agency, piawaian model baru yang Vogue dan majalah-majalah lain yang sedang berusaha untuk mempromosikan tidak diragukan lagi relevan, memandangkan banyak fakta negatif penipisan yang berlebihan. "Tetapi saya pasti boleh mengatakan: dalam masa terdekat, tidak semua orang akan bersetuju dengan inisiatif ini. Jika kita mengambil pereka, maka kira-kira 30% daripada mereka di casting memilih hanya perempuan dengan penampilan aneroxic, kata seorang wakil agensi model. "Kami sentiasa mengawasi masalah ini, cuba melekat pada" makna emas ", jika model kami cenderung menurunkan berat badan, maka hanya dengan gim, dengan diet yang dibentuk dengan sempurna, di mana terdapat semua vitamin dan bahan yang diperlukan." Tetapi lebih tepat jika dalam edisi berkilat mereka mula menerbitkan bukan hanya imej dan parameter baru, tetapi bagaimana untuk mencapai tubuh yang cantik, atau bahkan wanita yang tidak menjaga diri mereka, akan benar-benar berehat. "

"Pada tahun 90-an, kami telah melampau - anoreksia. Tetapi sekarang kita melihat yang lain melampau - di televisyen dan dalam majalah berkilat, gadis-gadis mula muncul, katakan, dengan bentuk yang jauh dari badan kencang yang sempurna, kata pakar itu. - Di manakah "makna emas" apabila badan model itu dalam bentuk yang baik, mempunyai postur yang indah, warna kulit yang sihat, kelonggaran dan pelepasan otot yang cantik, sambil tetap anggun dan mempunyai bentuk yang menyenangkan kepada mata manusia? "Malah, dia menunjukkan nipis kebanyakan model, dan jika anda mengambil petunjuk perubatan, mereka adalah normal. Adalah perlu untuk mengambil kira banyak faktor: gen manusia, keturunan atau perlembagaan badan, kecenderungan perubahan berat badan, peningkatan berat secara tiba-tiba dalam satu atau seberang, umur, dsb. Ramai kanak-kanak perempuan berusaha untuk menjadi model, tetapi mereka benar-benar salah dalam menukar berat badan mereka dan, lebih-lebih lagi, tanpa memahami sama ada ia mungkin "mengurangkan" diri mereka sendiri.

Pereka umumnya menyokong inisiatif. "Promosi gaya hidup sihat, saya fikir, harus menjadi bergaya. Katakan jika Vogue menyeru para pereka untuk membuat koleksi musim depan untuk angka-angka dan memberi bahan mengenainya, saya akan menyokong projek itu! "Kata Victoria Andreyanova. Walau bagaimanapun, pereka itu menunjukkan bahawa kita bercakap di sini, kemungkinan besar, ini bukan tentang fesyen yang tinggi, tetapi mengenai siap pakai. Haute Couture adalah seni tulen yang baru-baru ini menjadi objek seni dan bukan pakaian. "Tetapi pakaian untuk kehidupan, (siap pakai pakaian siap pakai) benar-benar boleh lebih dekat dengan perkadaran angka tipikal. Tetapi ini adalah ideologi! Ini tidak boleh berlaku dengan pantas. Tetapi gloss berada di barisan hadapan untuk menyelesaikan masalah ini, "Victoria Andreyyanova pasti.

Ia masih belajar bahawa model memikirkan inisiatif "sihat". Menurut Yekaterina Romashkina, agensi model senior Slava Zaitsev, keadaannya ada dua: "Pada satu pihak, pengakap dan agensi mencari wajah baru di kalangan gadis muda. Sudah berumur 15 tahun, model itu mungkin bersedia untuk kerja yang serius, contohnya untuk Vogue, tetapi kini dia tidak akan mendapat kesempatan untuk menembak hanya kerana dia masih kekurangan tahun... Sebaliknya, sebenarnya ada sedikit yang bawah 16 sudah bersedia untuk serius kerja, dia menerangkan. "Jadi saya tidak nampak apa-apa yang menakutkan."

"Bagi model yang sangat nipis, inisiatif Vogue masih tidak bermakna majalah itu akan mencetak keindahan kesihatan dalam mekar penuh," kata Ekaterina Romashkina. Kemungkinan besar, inisiatif itu hanya akan mengecualikan kemungkinan menerbitkan gambar model dengan masalah kesihatan yang jelas. Dan secara umum, "Saya tidak perasan bahawa kini terdapat beberapa minat khusus dalam kesihatan model. Malah, ini adalah salah satu mitos yang paling biasa. Nampaknya penduduk yang mengusir gadis-gadis ini dengan diet, kelaparan, makan salad sekali dalam dua hari. Tetapi sebenarnya, semuanya lebih mudah. Model ini mempunyai struktur semulajadi - perlembagaan khas, metabolisme yang baik, serta gaya hidup yang sangat aktif. Satu-satunya perkara yang diperlukan adalah diet yang sihat, mengekalkan rejimen. Saya rasa tidak ada masalah dengan kelahiran anak-anak sama ada. Ingatlah, katakan, Vodyanova atau Heidi Klum. Soalan yang paling mungkin di sini ialah model yang membuat kerjaya yang serius tidak memikirkan serius tentang keluarga dan kanak-kanak sehingga umur 30-35 tahun, kerana kerja mengambil masa dan tenaga mereka. "

Kini adalah mustahil untuk mengatakan dengan pasti sama ada akan ada pelepasan kepada piawaian lain. "Tetapi saya pasti menentangnya. Saya percaya bahawa koleksi fesyen hanya menunjukkan model kurus yang sempurna, tanpa berat tambahan. Bayangkan apa yang akan berlaku apabila ballerinas berani muncul di pentas Bolshoi Theatre atau Grand Opera? "Ditanya Catherine Romashkina. Secara optimum, dia menjelaskan, ini adalah ketinggian 176-182, parameter tidak lebih daripada 90-60-90, dan lebih baik dan lebih kecil. Pemilik angka tersebut mempunyai rahmat tertentu dan kemudahan pergerakan, yang membolehkannya menunjukkan pakaian secara bebas dan organik. Model-model dengan bentuk feminin yang ketara cenderung untuk mengatasi perhatian penonton kepada daya tarikan tokoh mereka, mengganggu pakaian. Ini berlaku, sudah tentu, secara tidak sedar. Model yang lebih nipis, sebaliknya, boleh membawa pakaiannya ke hadapan. Dan untuk seorang pereka, ini sangat penting. "

"Tokoh yang ideal tidak sama sekali menjamin kejayaan dalam perniagaan pemodelan," model itu menyimpulkan. - Sudah tentu, gadis itu pada mulanya mempunyai data luaran yang baik, tetapi, pertama sekali, segala-galanya untuk model itu adalah kepala di bahunya. Saya meletakkan banyak aspek pada konsep ini: watak cahaya, keramahtamahan, mobiliti, aktiviti, keupayaan untuk mengatasi masalah, positif, keupayaan untuk berkomunikasi dengan orang, pendidikan, kedudukan hidup yang betul, keupayaan untuk bekerja, keinginan untuk membangun, belajar perkara baru, kecukupan, keupayaan untuk mendengar komen, dan kerja-kerja pepijat. Dan jika semua ini ada dalam seorang gadis, ditambah ketinggian dan angka, maka dia mungkin mendapat sesuatu dalam profesion itu. Tetapi kepala adalah di tempat pertama, dalam apa jua keadaan, kerana jika anda boleh membetulkan angka, kekurangan otak dan pendidikan tidak dapat diperbaiki! "

Foto oleh Natalia Bukhonina, IA "RIA Fesyen".

Dalam triptych terdapat foto seorang gadis dalam pakaian merah - Andrey Revenko, IA "RIA Fashion".

Indeks Massa Tubuh (BMI)

Indeks jisim badan - BMI (indeks jisim badan Inggeris (BMI)) - nilai untuk mengukur berapa berat badan seseorang sepadan dengan ketinggiannya. Dan berdasarkan hasilnya, secara tidak langsung menilai sama ada massa tidak mencukupi, normal atau berlebihan (obesiti). Ini membantu untuk memahami sama ada seseorang memerlukan rawatan dan sama ada disyaki menggunakan dadah khas dalam keadaannya.

Bagaimana anda menentukan sama ada terdapat cukup atau terlalu banyak lemak di dalam badan anda? Mudah! Untuk melakukan ini, nilai berat badan dalam kilogram perlu dibahagikan dengan ketinggian dalam meter, kuasa dua (atau hanya didarab dengan sendirinya). Ini akan menjadi nilai BMI anda.

Sebagai contoh, dengan ketinggian 170 sentimeter dan berat 60 kilogram, BMI dikira seperti berikut: BMI = 60 kg: (1.7 mx 1.7 m) = 20.76

Nilai ini adalah normal. Secara umum, penyahkodan BMI berikut diberikan.

BMI kurang daripada 16.5: Kekurangan jisim badan yang teruk

Pemilik penunjuk seperti BMI boleh merasakan kedudukan yang sama dengan model terkenal seperti Kate Moss (BMI - 16.1), Naomi Campbell (BMI - 16.5), Gisela Bundchen (BMI - 16), mempertaruhkan, sehubungan dengan perjuangan terhadap anoreksia dan, akibatnya, dengan penurunan populariti para wakil penyakit ini di kalangan selebriti. Dengan cara ini, BMI di bawah 17.5 adalah salah satu kriteria dalam diagnosis anoreksia nervosa, BMI kira-kira 15 adalah tanda kelaparan.

BMI 16.5-18.49: Berat badan tidak mencukupi (kekurangan)

Walaupun orang yang mempunyai penunjuk ITM seperti ini tidak praktikal tidak berisiko penyakit akibat obesiti, tetapi mereka lebih cenderung untuk mendapatkan masalah lain. Seperti kekurangan jisim otot, tulang lemah, anemia (anemia), ketidakupayaan tubuh untuk menyerap nutrien tertentu, kehilangan rambut, ketidakpatuhan haid dan kesulitan / ketidakupayaan untuk hamil.

Menemukan ideal dari segi seksualiti, indeks jisim badan wanita

Pasukan saintis antarabangsa telah mewujudkan hubungan antara tahap kesejahteraan dan umur wanita dengan daya tarikan fizikal mereka. Hasil penyelidikan mereka, penulis yang diterbitkan dalam jurnal PeerJ, dan secara ringkas dengan mereka boleh didapati di laman web University of Aberdeen.

Dari sudut pandangan evolusi, lemak wanita (terutamanya bokong dan paha) menunjukkan keupayaan untuk menentang kelaparan dan situasi tekanan yang mungkin. Walau bagaimanapun, berat badan berlebihan tinggi membawa kepada beberapa penyakit (contohnya, berkaitan dengan kardiovaskular dan metabolik) dan, sebagai peraturan, tidak menarik seksual.

Dalam kajian mereka, para penyelidik memutuskan untuk mengetahui bagaimana lemak wanita mempengaruhi daya tarikan fizikal mereka, serta menentukan tahap optimum jisim badan (BMI) wanita untuk daya tarikan fizikal. Yang terakhir ini ditakrifkan sebagai nisbah jisim badan (dalam kilogram) hingga persegi panjang badan (dalam meter). Sebagai contoh, dengan berat badan 67 kilogram dan ketinggian 1.7 meter, BMI adalah 23.

Pertama, para saintis membina model matematik bahawa untuk pelbagai tahap lemak mengambil kira kemungkinan risiko kematian dari beberapa sebab yang mendasari (misalnya, kelaparan atau penyakit yang berkaitan dengan obesiti), serta keupayaan untuk menjadi subur. Model ini menunjukkan bahawa yang terbaik untuk wanita dalam kes ini ialah BMI, yang disimpulkan antara 22.8 dan 24.8.

Kemudian ahli-ahli sains memutuskan untuk menguji model teori mereka dengan menjalankan kaji selidik langsung sebanyak 1,300 lelaki dan wanita. Secara keseluruhan, kajian ini melibatkan wakil-wakil dari tiga populasi - Eropah (Austria, Lithuania dan United Kingdom), Asia (yang saintisnya menyumbang kepada China, Iran dan Mauritius) dan Afrika (Kenya, Maghribi, Nigeria dan Senegal).

Responden diminta untuk melihat 21 imej wanita dari berbagai tahap lemak dan meminta subjek untuk mengatur mereka agar daya tarikan fizikal. Ketiga populasi menunjukkan hasil yang sama, menunjukkan hubungan linear terbalik antara kecergasan dan daya fizikal.

Imej-imej wanita yang paling langsing (dengan BMI kurang dari 19) dinilai sebagai yang paling menarik, yang menunjukkan percanggahan dengan model matematik yang dibangunkan oleh saintis. Alasan untuk percanggahan menjadi jelas apabila pengarang kajian termasuk titik di mana subjek diminta untuk menilai umur wanita dalam imej.

Bahan-bahan mengenai topik ini

"Ia bukan mengenai lobus frontal"

Ternyata responden percaya bahawa wanita yang lebih gemuk berada dalam imej, yang lebih tua mereka, dan sebaliknya. Dengan memasukkan umur dalam model teori mereka, saintis mendapati bahawa wanita dengan BMI 17 hingga 20 adalah yang paling fizikal yang menarik. Kira-kira nilai-nilai parameter ini diperhatikan pada wanita muda 18-20 tahun. Ia adalah usia ini, sebagaimana yang dicatat penulis, dari sudut pandang biologi dicirikan oleh prestasi pembiakan maksimum dan sebilangan kecil penyakit.

Dalam kajian mereka, para saintis telah menunjukkan bahawa hujah-hujah evolusi berdasarkan hubungan daya tarikan fizikal dan jisim badan tinggi wanita tidak dapat dijadikan asas, berbeza dengan standard penipisan perempuan yang dikenakan oleh media dan rumah fesyen. Hasilnya, seperti karya penulis telah menunjukkan, tidak bergantung kepada kewarganegaraan dan universal.

Indeks jisim badan: pengiraan untuk atlet dan mereka yang sedang menjalani diet. 65 foto dan pilihan pengiraan

Setiap orang, yang tokohnya sendiri penting, telah berulang kali memikirkan sama ada berat badannya sesuai dengan ketinggian atau sebaliknya. Lebih daripada sekali, doktor mengatakan bahawa dengan indeks yang lemah, seseorang terancam dengan obesiti, pelbagai penyakit dan pelbagai perkara lain yang tidak menyenangkan yang perlu ditangani.

Bagi atlet yang paling banyak mengerjakannya, yang makan berdasarkan diet yang diinginkan, agar tidak melampaui kerangka indeks yang tidak dapat diterima.

Apakah indeks jisim badan?

Malah, formula universal yang sesuai untuk semua orang di planet ini tidak wujud. Ini adalah pengiraan teori, yang dalam amalan dapat memberikan hasil yang sama sekali berbeza. Ia semua bergantung kepada ciri-ciri anatomi, contohnya, lebar tulang.

Bagi sesetengah orang, agak normal untuk mempunyai tubuh yang nipis dan tidak kira betapa sukarnya seseorang cuba mengubahnya, hasilnya mungkin atau mungkin tidak.

Indeks jisim badan hanya memaparkan gambar besar.

Bagaimana untuk mengira indeks jisim badan?

Ia dikira dengan sangat mudah - ia dikehendaki untuk membahagikan nilai beratnya dengan ketinggian dalam satu persegi, manakala berat harus diukur dalam kilogram, dan ketinggian dalam meter. Selanjutnya, jika terdapat jadual kadar indeks di depan mata anda, anda boleh membandingkan nilai yang diperoleh dan mengetahui sama ada jumlah badan berada dalam kadar yang ditentukan.

Pengiraan betul indeks jisim badan boleh menunjukkan bahawa perkadaran seseorang adalah normal, walaupun terdapat berat badan berlebihan. Setiap dengan cara sendiri menganggap konsep berat badan berlebihan.

Terdapat dua konsep - apabila dari sudut pandangan sains, perkadaran adalah normal dan apabila seseorang ingin membuat bentuknya lebih menarik.

Dalam kes badan lembap, lebih baik cuba bermain sukan. Jika anda berlebihan berat badan, anda boleh cuba menggabungkan diet yang sihat dengan latihan yang betul.

Sehingga kini, dianggap bahawa berat badan yang ideal tidak wujud. Sebelum mengira nilai, yang menampilkan berat badan seseorang dan jangka hayat purata. Hari ini tidak lagi relevan untuk negeri kita, kerana badan berkembang dan orang berubah.

Berat kelebihan juga lebih baik untuk tidak mengira indeks, jika tidak, anda boleh mencari secara bebas di obesiti badan anda, yang tidak. Sekiranya selepas menerima keputusan terdapat sisihan dari norma dalam jumlah sehingga 10%, itu bermakna bahawa tubuh adalah baik-baik saja.

Indeks Massa Tubuh untuk wanita

Nilai indeks perempuan sangat berminat, terutamanya pada masa lalu. Di era dewan sukan dan mengejar penampilan yang sempurna, anda sentiasa ingin tahu betapa dekat seseorang itu menjadi penunjuk yang terbaik. Sekali lagi, tidak ada formula yang jelas yang boleh memberikan hasil yang tepat.

Doktor Rusia sebelum ini bercakap tentang ini dan mencadangkan bahawa indeks boleh dikira dengan menggunakan prinsip mudah Brocca - anda perlu mengambil seratus dari ketinggian anda dalam sentimeter, kemudian mengambil 10% lagi, akibatnya anda boleh mendapatkan berat badan yang boleh diterima, yang gadis itu harus berpegang teguh. Ini adalah satu-satunya formula yang kini relevan.

Indeks Massa Tubuh Lelaki

Tidak seperti wanita, lelaki jarang berminat dengan standard berat badan mereka. Malah, dalam kehidupan seorang lelaki yang berlebihan berat badan sangat penting. Dia bukan sahaja merosakkan rupa lelaki itu, tetapi juga boleh mempengaruhi prestasi, daya hidup dan keadaan mentalnya.

Angka lelaki sangat menipu dan pada pandangan pertama tidak selalu mungkin untuk melihat lipatan lemak yang tersembunyi di bawah kulit. Ia sepatutnya dalam tubuh tidak lebih daripada 15% daripada semua tulang dan tisu otot.

Pengiraan formula indeks jisim badan dan norma

Indeks jisim badan adalah nombor yang dikira berdasarkan berat badan dan ketinggian seseorang. Penunjuk ini digunakan sebagai kriteria tidak langsung untuk obesiti. Menurutnya, diagnosis awal penyakit vaskular juga dibuat.

BMI tidak selalu tinggi bercakap mengenai masalah. Untuk diagnosis perlu pemeriksaan tambahan dan pemerhatian.

Kira BMI adalah sangat mudah. Formula pengiraan diberikan di bawah. Kesederhanaan definisi menjadikan penunjuk sebagai parameter penilaian diperolehi dalam tempoh 5 minit dan 90% - diagnosis yang betul.

Sedikit sejarah

BMI dicipta oleh Adolf Ketle dari Belgium pada pertengahan abad ke-19. Walau bagaimanapun, inovasi ini hanya diketahui untuk menutup orang ahli sains. Seratus dua puluh tahun kemudian, pakar pemakanan Amerika, Ankel Case berpaling kepada perhitungan indeks. Menganalisis koresponden antara indikator BMI dan penyakit kronik, dia sampai pada kesimpulan bahawa penyakit seseorang dapat didiagnosis terdahulu oleh indeks massa. Keis mempopularkan penyelidikannya di kalangan kalangan perubatan, atlet, dan orang yang berlebihan berat badan.

Hari ini, BMI digunakan untuk mendiagnosis obesiti. Ia dikira berdasarkan petunjuk yang diketahui - ketinggian dan berat badan. Pengiraan dilakukan dengan cara yang paling mudah, kadang-kadang dalam talian. Apa yang membuat kaedah itu mampu, popular dan popular di kalangan wanita yang berumur berbeza.

Bagaimana mengira BMI

Untuk mengira indeks jisim, gunakan formula berikut:

BMI = jisim (tinggi ketinggian x)

Contoh pengiraan indeks jisim badan

Girl 1 m tinggi 65 cm seberat 54 kg. Apakah BMI angka beliau?

BMI = 58 (1.65 x 1.65) = 21

Dan sekarang - kami menganggarkan nilai yang diperolehi daripada formula BMI mengikut jadual.

Jadual - BMI dan diagnosis obesiti, obesiti

Ramai model terkenal mempunyai BMI sebanyak 16-17 unit.

Indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita: ada perbezaan

Indeks jisim badan untuk wanita dan lelaki dikira menggunakan formula yang sama. Perbezaannya hanya dalam penilaian indeks yang diperolehi. Bagi wanita, nilai indeks yang dibenarkan adalah 2-3 unit lebih tinggi daripada lelaki. Apakah sebabnya?

Tubuh seorang wanita dan seorang lelaki dibezakan bukan sahaja oleh organ seksual, tetapi juga oleh proses metabolik hormon,. Salah satu perbezaan adalah jumlah sel lemak di dalam organisme betina dan lelaki. Bagi wanita, ia adalah 7-8% lebih tinggi.

Kadar lemak meningkat disebabkan penyertaan sel lemak dalam proses hormon. Kekurangan mereka pada wanita membawa kepada gangguan hormon, kegagalan kitaran haid. Oleh itu, walaupun untuk atlet asetik, kadar lemak adalah 10-13% berat badan. Semasa untuk seorang atlet lelaki, kadar yang sama tidak melebihi 6%.

Dalam wanita purata yang tidak terlibat dalam sukan, jumlah sel lemak boleh mencapai 30%, berbanding latar belakang kesihatan keseluruhan. Bagi lelaki, kadar adalah normal hingga 24%. Perbezaan kadar lemak badan dikaitkan dengan indeks jisim yang berbeza untuk wanita dan lelaki. Oleh kerana kadar wanita lebih besar, BMI wanita juga akan menjadi beberapa unit yang lebih tinggi.

BMI berdasarkan umur

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan untuk penilaian BMI yang betul? Dengan umur, batasan indeks berat badan yang dibenarkan sedikit meningkat. Data dalam jadual sesuai dengan purata untuk golongan muda di bawah usia 25 tahun. Bagi mereka, BMI yang ideal ialah 19-25 unit.

Bagi orang yang berusia lebih dari 25 tahun, bilangannya meningkat sebanyak 1-2 unit. Oleh itu, untuk wanita berusia antara 25 hingga 35 tahun, BMI biasanya bersesuaian dengan 20-26. Dan bagi wanita dan lelaki lebih daripada 35 indikator boleh 21-27.

Taburan penunjuk BMI dibuat oleh kategori umur, iaitu:

 • Sehingga 25 tahun - BMI yang ideal dari 19-25;
 • 25-35 tahun - BMI yang ideal 20-26;
 • 35-45 tahun - ideal BMI - 21-27;
 • 45 - 55 tahun - ideal BMI - 22-28;
 • 55 - 65 tahun - BMI yang ideal ialah 23-29. Dan sebagainya

Peningkatan indeks berat badan mengikut umur dikaitkan dengan peningkatan tisu adipose. Oleh kerana kadar lemak badan di tubuh wanita meningkat dengan usia, indeks BMI "berkembang" - 1-2 unit setiap dekad.

BMI, Kadar Lemak, dan Pengagihan Tisu Lemak

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan? Jika angka-angka yang dikira hampir kepada had atas kadar BMI (contohnya, 28-29 unit), dan mendekati diagnosis "obesiti", maka perlu juga menganggarkan pengagihan lemak. Ramalan negatif adalah pengumpulan lemak pusat - di dalam perut dan di bahagian atas badan. Mereka merumitkan kerja jantung, meningkatkan kemungkinan obesiti jantung dan hepatosis hati berlemak. Lebih "positif" dianggap sebagai pengagihan tisu adiposa walaupun di seluruh badan. Dengan pengumpulan yang sama dalam batang dan anggota badan.

Untuk menentukan "bahaya" lemak badan, mengukur volum pinggang. Jumlah berikut dianggap tinggi:

 • Lebih daripada 80 cm untuk seorang wanita;
 • Lebih daripada 94 cm untuk lelaki.

Dengan nilai-nilai ini, sudah tiba masanya untuk memulakan mengawal diet anda, mengurangkan jumlah lemak dan karbohidrat. Ia bernilai menghubungi seorang pakar pemakanan - untuk nasihat dan membuat menu diet.

Kadar yang lebih tinggi akan menjadi pelanggaran yang "kuat". Sebagai contoh, jika saiz pinggang seorang lelaki mencapai 102, dan seorang wanita mencapai 88 cm, maka adalah perlu untuk "membunyikan penggera" dan mendapatkan rawatan oleh ahli endokrinologi.

Lokasi lemak yang paling "berbahaya" adalah pengumpulannya di sekeliling organ-organ dalaman, terutamanya di bahagian atas badan. Yang paling "tidak berbahaya" - deposit periferal subkutaneus. Mereka lebih memainkan peranan rizab tinggi kalori dan "pemanas". Lapisan lemak subkutaneus menghalang hipotermia semasa musim sejuk.

Gambar pengagihan tisu lemak di dalam tubuh diberikan oleh sekumpulan petunjuk yang disebut indeks obesiti pusat atau ILC. Pengiraan mereka diberikan di bawah.

Di mana BMI digunakan

Hari ini, BMI adalah kaedah standard untuk mendiagnosis obesiti. Ia juga digunakan untuk diagnosis penyakit jantung. Indeks BMI yang tinggi menunjukkan bahawa penyakit itu mungkin, dan pemeriksaan tambahan diperlukan untuk mengetahui jika terdapat masalah.

Kami senaraikan kemungkinan peningkatan penyakit dengan indeks berat badan yang tinggi:

 • Penyakit jantung dan vaskular hampir selalu dikaitkan dengan BMI di atas 30 unit.
 • Petunjuk melebihi 30 - berkait rapat dengan penurunan jangka hayat 5-6 tahun.
 • Petunjuk melebihi 40 - berkait rapat dengan pengurangan hayat oleh 8-10 tahun.
 • Kadar yang tinggi, lebih daripada 40 - boleh dikaitkan dengan tumor malignan, terutamanya dalam organ pencernaan.

Di bawah undang-undang semasa Persekutuan Rusia, Rusia mendapat penangguhan daripada perkhidmatan ketenteraan dengan BMI yang tinggi. Kelewatan diberikan untuk peperiksaan perubatan dan berlangsung selama 6 bulan. Jika semasa tinjauan tidak ada penyimpangan yang serius, maka pemuda itu akan disusun menjadi barisan tentera.

Kadar BMI yang rendah juga sering diiringi oleh penyakit. Berikut adalah beberapa contoh:

 • BMI di bawah 17.5 - berkorelasi dengan anorexia nervosa.
 • BMI di bawah 18.5 - disertai oleh anemia, gangguan haid, masalah dengan konsepsi.

Apabila BMI tidak betul

Penunjuk BMI digunakan apabila mengira nilai berat dan ketinggian seseorang. Data-data ini tidak selalu membuat gambaran objektif. Pada orang yang tidak fizikal, mereka memberikan kesimpulan yang salah. Marilah kita memberi contoh apabila hasil mengira BMI tidak menunjukkan:

 • Bagi atlet yang sukannya menggunakan pembahagian ke dalam kategori berat. Ini adalah wrestlers, heavyweights, boxers. Bagi mereka, BMI yang tidak betul dikaitkan dengan kekurangan pertimbangan nisbah tisu otot dan lemak. Seorang atlet yang terlatih dengan jumlah minimum lemak akan mempunyai berat badan yang besar. Dan pada asasnya, ia akan menjadi otot.
 • Bagi orang yang mempunyai "lebar" tulang padat. Tulang padat mencipta berat tambahan, yang apabila mengira indeks BMI, memberikan kecenderungan kepada obesiti. Satu tulang yang luas dapat ditentukan dengan mengukur pergelangan tangan. Jika jumlah lengan di kawasan tangan lebih daripada 17 cm untuk wanita dan 18 cm untuk lelaki, anda mempunyai perlembagaan yang padat dan tulang yang luas. Bagi kategori orang ini, kadar BMI akan ditingkatkan dengan beberapa unit.
 • Bagi orang yang membina nipis. Tulang mereka lebih ringan, jadi BMI akan diturunkan. Walaupun kesihatan manusia akan normal, tanpa kecenderungan untuk anemia dan tanpa gangguan hormon.

Jenis asthenic orang dengan badan yang tipis termasuk mereka yang mempunyai jumlah pergelangan tangan kurang dari 15 cm (untuk wanita) dan 16 cm (untuk lelaki).

Bagaimana untuk memperbaiki ketepatan penyelidikan

BMI dianggap indeks anggaran. Mereka tidak meletakkan diagnosis akhir mengenainya dan tidak membuat kesimpulan yang tidak jelas. Untuk menjelaskan diagnosis yang diandaikan, lakukan penyelidikan tambahan atau hitung penunjuk lain. Apakah indeks apa yang digunakan untuk mendiagnosis penyakit yang berkaitan dengan berat badan berlebihan?

Apakah IOC itu

Singkatan ILC menandakan indeks obesiti pusat yang dipanggil. Penunjuk ini menentukan lokalisasi deposit lemak di tengah-tengah badan, di rongga perut dan di bawah tulang belakang.

Indeks TT atau Talia Taz - ditentukan dengan membahagikan kedua-dua jilid, pinggang dan pinggul. Pada masa yang sama pengukuran pinggul dilakukan di tempat terluas. Ukuran pinggang pada tahap pusar. Nilai terhasil dianggarkan seperti berikut:

 • Bagi wanita, kadarnya adalah sehingga 0.85.
 • Untuk lelaki - sehingga 1.

Indeks TN atau Pinggang / Kaki dikira dengan membahagikan volume pinggang dengan jumlah kaki (pada tahap paha, dalam sebahagian besar). Angka yang diperoleh dibandingkan dengan norma: sehingga 1.5 pada wanita, dan sehingga 1.7 pada lelaki.

Begitu juga, penunjuk ditentukan Pinggang Tangan. Di sini - pinggang dibahagikan dengan kelantangan tangan di bahagian paling luas daripadanya. Nilai yang terhasil dibandingkan dengan norma, yang sama untuk semua dan sama dengan 2.4.

Pinggang / Ketinggian Indeks - ditentukan dengan memisahkan pinggang dengan ketinggian seseorang. Penunjuk ini juga sama untuk lelaki dan wanita yang mempunyai umur yang sama. Dan 0.5 (untuk orang di bawah 40). Dengan usia, nilai penunjuk boleh meningkat. Jadi, pada usia 50, kadarnya meningkat kepada 0.6.

Indeks Volum Badan

Indeks ini menyifatkan taburan deposit berlemak di sepanjang badan. Mendapatkannya tidak mudah. Untuk ini, angka wanita atau lelaki diimbas dari beberapa pihak, lukisan itu dianalisis oleh program komputer dan hasilnya adalah output. Dengan indeks jisim badan yang sama pada manusia, mungkin ada pembahagian lemak tubuh yang berlainan. Dan dengan itu - kebarangkalian berlainan komplikasi obesiti.

Indeks berat ideal

Beberapa indeks menghubungkan indikator pertumbuhan, jumlah payudara, pinggang dan berat badan. Terdapat beberapa formula yang dikembangkan oleh pelbagai naturopaths, doktor, atau pakar antropologi.

Pengiraan Brock

Pengiraan berat badan bukan sahaja berminat untuk ahli nutrisi. Rumusan-rumusan ini diperlukan untuk antropologi dalam kerja mereka. Jadi, salah satu formula yang paling mudah dan terkenal yang diperoleh oleh antropologi Perancis. Beliau menerima nama formula Brock, mengikut mana:

Berat ideal = ketinggian - 100.

Di sini dan dalam formula lain, ketinggian seseorang diambil dalam cm.

Kelebihan indeks ini adalah kesederhanaannya. Kelemahan adalah kandungan maklumat yang rendah dan penggunaan terhad. Indeks Broca mencukupi menunjukkan berat badan untuk orang yang tinggi 1.5-1.7 m. Semua kategori pertumbuhan lain berada di luar zon penilaian yang betul. Sebagai contoh, menurut formula Brock, berat seseorang 1m tinggi seharusnya sifar. Pemain bola keranjang yang mempunyai ketinggian 2 m haruslah 100 kg. Apa yang jauh dari kebenaran.

Indeks Breitman

Penunjuk ini dikira seperti berikut:

Berat ideal = ketinggian x 0.7 - 50.

Indeks Breitman menilai berat seseorang lebih objektif daripada pengiraan Brock. Ia boleh digunakan dalam pelbagai bidang pertumbuhan.

Indeks Bornegard

Malah lebih sukar ialah indeks Borndard. Ia mengambil kira jumlah payudara dan oleh itu menghasilkan lebih banyak keputusan yang betul. Formula mencukupi menilai berat badan wanita dengan payudara besar. Dan juga dengan betul mengambil kira bentuk angka wanita dan lelaki.

Berat ideal = (tinggi x jumlah payudara) 240.

Indeks lipatan kulit

Kaedah untuk menentukan ketebalan lipatan kulit menurut Korovin juga merupakan anggaran untuk diagnosis obesiti. Untuk itu, ketebalan lipatan kulit diukur di beberapa tempat di badan. Dalam kes ini, lipatan diambil ke atas badan - pada peringkat rusuk dan pusar ketiga. Ia tidak boleh melebihi 1.5 cm - pada pinggir dan 2 cm - pada pusar.

Apa lagi untuk menambah? Pengiraan indeks adalah anggaran penting. Tetapi ada beberapa penunjuk lain yang mesti dipertimbangkan. Di antaranya - kesejahteraan manusia, imuniti, aktiviti dan pergerakannya. Sekiranya mereka biasa - kesihatan seseorang adalah baik.

Nilai BMI diselaraskan

Baru-baru ini, kami secara bulat menghina larangan terhadap model Israel dengan indeks jisim badan di bawah 18.5. Ramai yang memetik contoh BMI mereka, yang ketara di bawah tanda itu, manakala wanita-wanita muda mengadu bahawa mereka tidak kelihatan nipis dystrophic. Pada masa yang sama, ia disyorkan bahawa ia adalah bodoh untuk mempertimbangkan BMI untuk tinggi dan rendah dengan formula yang sama. Oh, betapa betul wanita itu! Ahli matematik Nick Trefesen percaya bahawa indeks jisim badan - formula yang biasa digunakan untuk menentukan berat badan berlebihan - mempunyai ralat, dan dia mencadangkan versi formulanya sendiri. Ketika ini. telah menjadi lebih panas (lebih menarik) daripada ini? Seperti yang dijumpai, orang yang rendah sebenarnya mempunyai lebihan berat badan yang lebih besar daripada yang mereka anggap berfikir, sedangkan orang yang tinggi tidak gemuk seperti biasanya. Profesor Trefesen mengatakan bahawa formula semasa adalah salah kerana ia meremehkan jumlah berat badan semula jadi sifat orang tinggi. Akibatnya, dia menganggap betapa rendahnya orang yang padat. Menurut teorinya, penyanyi Lily Allen, yang ketinggiannya hanya 157 cm, jauh daripada menjadi langsing kerana dia sudah biasa menimbang dirinya. Walaupun formulanya mencondongkan skala yang memihak kepada Sofie Dahl, yang tingginya 180 cm, formula BMI digunakan oleh doktor di seluruh negara untuk menentukan berat badan berlebihan atau obesiti dan, dengan itu, masalah yang timbul akibat tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. * BMI dari 18.5 ke 24.9 dianggap normal. * Nilai di bawah 18.5 menunjukkan kekurangan berat badan. * Dari 25 hingga 29.9 - lebihannya. * Nilai 30 dan ke atas bermakna obesiti. BMI dikira dengan membahagikan berat kilogram mengikut kuadrat tinggi dalam meter. Contoh: ketinggian 1.6 m (160 cm), berat 62 kg. BMI = 63 / 1.6x1.6 = 24.6 (berat badan normal, tetapi hampir had atas normal). Tetapi mengikut versi baru profesor, berat dalam kilogram perlu didarabkan dengan 1.3, dan ketinggian dalam meter perlu dinaikkan kepada kuasa 2.5 daripada 2. Contoh: ketinggian adalah 1.6 m (160 cm), beratnya 60 kg. BMI = 63x1.3 / 3.24 (ini ialah 1.6. 2.5) = 25.27 (berat badan berlebihan). Profesor menegaskan bahawa formulanya bukan sekadar latihan akademik, kerana hasil permohonannya boleh menjejaskan berjuta-juta orang. Secara kasar, setiap orang 183 cm tinggi akan kehilangan satu unit dalam makna BMInya, dan seseorang yang tinggi 152 cm akan menambahkannya, yang cukup untuk memindahkan beberapa kategori kelebihan berat badan ke kategori obesiti. Pakar sudah meragui penggunaan BMI sebagai penunjuk kesihatan, kerana ia tidak membenarkan membezakan antara otot dan lemak dan boleh menyebabkan hakikat bahawa seorang atlet di puncak bentuk akan dianggap gemuk. Profesor Trefesen percaya bahawa ia adalah salah untuk dia meneruskan penggunaan formulanya, tetapi dia percaya bahawa NHS (Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan) harus membenarkan penggunaan kaedah pengiraan semasa. Dia mengatakan bahawa "NSF sentiasa bergantung kepada BMI dalam semua perdebatan umum mengenai obesiti. Kami patut dijelaskan kepada kami apa sebabnya mereka menggunakan formula ini. " Satu manual kecil dari saya. Bagaimana mengira BMI mengikut formula baru? Terutama untuk membina di steper 2.5. 1. Buka kalkulator di komputer anda. Ia kelihatan seperti ini jika anda tidak menyentuh tetapannya. 2. Pergi ke tetapan "Lihat" dan pilih "Kejuruteraan." 3. Merakam ketinggian anda dalam meter. Dalam kes saya, ini adalah 1.6. Dan klik pada butang X hingga tahap D. 4. Merekrut tahap yang kita perlukan - 2.5. 5. Tekan butang sama. Keuntungan! 6. Angka yang terhasil dibundarkan hingga seratus atau sepuluh. Dalam contoh saya, saya bulat ke seratus dan mendapat angka 3.24. Nombor ini adalah ketinggian kami dalam meter, dibangkitkan kepada kuasa sebanyak 2.5. Peraturan pengundian ingat? 7. Kemudian kalikan berat dalam kilogram sebanyak 1.3. Dalam contoh saya, beratnya adalah 63 kg. Oleh itu, nombor akhir adalah sama dengan 81.9. 8. Kami membahagikan nombor yang anda dapati apabila anda mengalikan berat dalam kg sebanyak 1.3 (dalam contoh saya 81.9) dengan nombor yang ternyata selepas menaikkan ketinggian anda dalam meter ke kuasa 2.5 (saya mempunyai 3.24 ). Kami mendapat 25.28 (nombor itu bulat). Ini adalah indeks jisim badan sebenar anda. 9. Sekarang kita mengambil angka yang dihasilkan dan bandingkan dengan norma BMI. Mereka disenaraikan di atas dalam teks. Saya ingin ambil perhatian bahawa bukan sahaja anda tiba-tiba dapat menemui berat badan yang berlebihan, atau sebaliknya - kadarnya, memandangkan BMI menggunakan formula baru, tetapi juga kekurangan berat badan boleh diperbetulkan (untuk wanita muda pendek), namun bagi yang tinggi kekurangan berat badan boleh muncul, walaupun menurut formula lama norma. Tetapi wanita muda dengan ketinggian purata boleh mengecewakan. Saya tidak menemui apa-apa perubahan besar ketika mengukur semula BMI menggunakan formula baru. P.S. Saya entah bagaimana akan bersama-sama dan mengira semula had berat untuk setiap ketinggian dengan menggunakan formula baru dan membuat tanda seperti yang ada dalam gambar tajuk.

Komen

Terima kasih, sekarang, saya akan membawa diri saya ke dalam air bersih! Mungkin saya benar-benar gemuk

21 Januari 2013, 15:37

MarlaZ, saya baru membawanya keluar. dan opupela)))

Malah, semua formula ini tidak mengambil kira perkara utama - nisbah tisu otot dan adipose. Otot diketahui lebih berat daripada lemak.
Saya mempunyai teman wanita dengan siapa kita menimbang jumlah kilogram yang sama. pada masa yang sama saya 2 saiz lebih kecil. kerana saya mempunyai banyak jisim otot di dalam badan saya (saya seorang penari dan atlet bekas), dan dia mempunyai satu lemak.

21 Januari 2013 16:01

Pick_nick, ek Anda baik tentang teman wanita anda))))

Sebelum anda menjalani diet: 5 fakta mengenai indeks jisim badan

Tidak berpuas hati dengan BMI? Mengapa wanita Rusia paling gemuk di Eropah

Jika indeks jisim badan melebihi 25 - sudah tiba masanya untuk menurunkan berat badan. Ini adalah pendapat kebanyakan wanita, tidak menyedari bahawa BMI dibangunkan tidak sama sekali untuk menilai kesihatan individu dan berat badan, terutama wanita. Kami mengetahui mengapa BMI dikira sama sekali dan bagaimana ia berkaitan dengan daya tarikan wanita.

Selama beberapa dekad, mencari jisim badan manusia dalam julat normal atau melampauinya ditentukan menggunakan BMI.

BMI adalah indeks jisim badan, kuantiti yang mewakili nisbah berat badan hingga persegi ketinggian seseorang dan diukur dalam kilogram per meter persegi. Dikembangkan oleh Ketele Belgia pada tahun 1869, penunjuk ini masih digunakan oleh WHO dan organisasi lain untuk menentukan berat badan normal dan berat badan. Selaras dengan cadangan WHO, interpretasi penunjuk BMI berikut telah dibangunkan.

 • 16 atau kurang - kurang berat badan yang teruk
 • 16-18,5 - berat badan tidak mencukupi (defisit)
 • 18.5-25 - norma
 • 25-30 - berat badan berlebih (sebelum obesiti)
 • 30-35 - obesiti darjah pertama
 • 35-40 - obesiti darjah kedua
 • 40 atau lebih - obesiti darjah ketiga (morbid)

Apa yang perlu anda ketahui sebelum mengira indeks jisim badan

Hari ini, hanya orang yang malas tidak tahu BMInya, tetapi penggunaannya adalah biasa kerana ia tidak bermakna. Kenapa Kerana apabila anda mengagumi (atau iri hati melihat apa yang sudah ada) model elegan di catwalk dan selebriti yang kurang elegan di pelbagai jalur merah, anda memanggil apa yang WHO memanggil "ketara jisim badan yang disebut" cantik.

Pada suatu hari, salah seorang pelanggan saya pada sesi tersebut menyebut bahawa setiap hari dia melihat foto dari akaun instagram dari diva yang bergaya. Seperti biasa, nama diva itu tidak diketahui saya. Saya bertanya apakah foto-foto ini begitu menarik untuk wanita. Beliau berkata dengan kegembiraan yang tidak disenangi bahawa dalam diva dia suka secara harfiah segala-galanya - dan yang pertama dan paling utama, sudah tentu, angka yang menakjubkan, walaupun kelahiran tiga anak.

Saya menaip nama diva di Google dan segera menemui artikel mengenai Bagaimana selebriti menyokong angka yang menunjukkan ketinggian dan data berat wanita. BMI kecantikan mengagumi klien saya adalah 16. Walau bagaimanapun, pakaian malam duduk di atas sumurnya - dia hampir tidak dapat dilihat di dalamnya, yang membolehkannya mengagumi pakaian.

Bahagian lain pingat ini adalah meraung dan menangis bagi mereka yang BMI melebihi 29 dan mencapai 30, terutama wanita. Tuhan, saya gemuk! Kini saya secara rasmi "gemuk"! Sebelum ini, ia hanya berlebihan berat badan, tetapi sekarang semuanya adalah penyakit, kencing manis, buta, kolesterol tinggi dan kematian awal akan datang dengannya.

Kebanyakan orang masih tidak tahu bahawa BMI 27-30 secara statistik dikaitkan dengan jangka hayat yang paling lama untuk wanita (untuk lelaki, angka ini ialah 25-27) dan memberikan kelangsungan hidup yang terbaik untuk beberapa penyakit yang serius, seperti diabetes jenis 2, serangan jantung, dsb. d. Ansel Keese, salah satu daripada angka terbesar dalam dietetika abad ke-20, khususnya memberi amaran terhadap penggunaan BMI sebagai instrumen untuk penilaian individu berat badan seseorang. BMI adalah alat penduduk, menulis Kiz, dan tidak boleh digunakan untuk membuat diagnosis individu.

BMI untuk wanita: 5 kesilapan

Terutama banyak masalah membawa satu usaha untuk menggunakan BMI untuk diagnosis individu berat badan wanita. Dan inilah sebabnya.

 1. Otot lebih berat daripada lemak, dan tulang mempunyai kepadatan yang berbeza. Sebaik sahaja anda memulakan aktiviti fizikal yang minimum untuk tubuh, jisim otot anda mula meningkat, dan dengan itu, berat badan anda mungkin akan meningkat. Pada masa yang sama, kesejahteraan anda akan bertambah baik, kebolehan fizikal anda akan meningkat, anda akan kelihatan lebih baik dan makan terlalu banyak - semata-mata kerana penghasilan endorphin - bahagian penting dalam aktiviti fizikal - mengurangkan keperluan untuk "menjejalkan" emosi. Anda akan kelihatan lebih kurus - kerana otot bukan sahaja lebih berat daripada lemak, tetapi saiznya lebih kecil. Dan pada masa yang sama - berat badan anda boleh tumbuh, dan BMI anda akan berkembang dengannya.

Di samping itu, tulang mempunyai kepadatan yang berbeza untuk orang yang berbeza. Orang yang mempunyai tulang yang lebih padat mungkin mempunyai BMI yang lebih tinggi. Iaitu, seseorang yang mempunyai sejumlah besar otot, kehadiran tulang yang tebal dan padat mungkin menjadi pemilik diagnosis obesiti yang diukur oleh BMI.

 1. BMI tidak mengambil kira jenis badan dan ketinggian. Biar saya mengingatkan anda bahawa terdapat tiga jenis badan - asthenik, normostenik dan hypersthenic, dan jika asthenik adalah tulang nipis semulajadi dan nipis, maka hypersthenics kelihatan padat walaupun tubuh mereka mempunyai lemak minimum (saya ingin menekankan bahawa tisu lemak minimum dalam tubuh adalah budaya lain standard keindahan, yang sangat memudaratkan kesihatan, terutama wanita, yang, dengan jelasnya, fakta itu berkaitan bahawa jangka hayat asthenik adalah kurang daripada orang yang mempunyai jenis badan yang berbeza).

Akibatnya, untuk orang yang lebih tinggi, BMI selalu lebih tinggi, tanpa mengira berat sebenar mereka - ini disebabkan oleh pengiraan penunjuk ini dibina. Orang yang rendah akan sentiasa mempunyai BMI yang lebih rendah, walaupun dengan berat yang agak ketara.

Di samping itu, BMI yang dibangunkan pada populasi Eropah putih tidak mengambil kira sama ada ciri etnik orang kaum lain, atau ciri-ciri metabolisme mereka. Ini bukan sahaja membawa kepada fakta bahawa para atlet dengan jisim otot yang banyak menerima diagnosis "obesiti", tetapi juga kepada fakta bahawa seorang wakil dari kumpulan etnik lain boleh menerima diagnosis gangguan makan.

Sebenarnya, dan berlaku kepada pelajar Yale Francis Chan. Seorang gadis keturunan Cina dengan ketinggian 157 cm beratnya hanya 40 kilogram. Ia tidak pernah menyebabkan sebarang masalah kesihatan dan membenarkannya belajar dengan baik. Walau bagaimanapun, perkhidmatan perubatan universiti benar-benar menyerang gadis itu, menegaskan bahawa dia menjadi lebih baik, jika tidak, dia akan diusir dari universiti.

 1. Purata wanita lebih rendah berbanding lelaki dan mempunyai sejumlah besar tisu adipose (khususnya, untuk kitaran pembiakan normal). Apabila membangunkan BMI, fakta ini tidak diambil kira. Oleh itu, BMI yang dibangunkan pada populasi lelaki Eropah putih juga digunakan untuk menganggarkan jisim badan wanita - penilaian kepatuhan terhadap norma lelaki. Morfologi dan metabolisme badan wanita tidak dapat dilihat dalam apa cara dalam BMI.
 2. BMI tidak mengambil kira dinamika pertumbuhan sepanjang hayat. Dia menilai seorang remaja yang terus meregang ke atas, sama seperti orang tua, yang pertumbuhannya akibat usia sudah mulai menurun.
 3. Dan yang lain, yang penuh dengan cerita penderitaan merangkumi saiz pakaian. Lihatlah gambar ini dengan imej wanita Amerika:

Semua wanita yang digambarkan di atasnya berat 154 pound, yang hampir 70 kg. Pada masa yang sama mereka kelihatan berbeza dan memakai pakaian yang berbeza. Ia tidak ada kaitan dengan berat badan mereka - ia berkaitan dengan jenis badan dan ketinggian. Walau bagaimanapun, media dan industri fesyen untuk beberapa generasi telah mengajar kita untuk mengaitkan saiz pakaian dengan tubuh yang sihat. Pada masa yang sama, agensi model sedang mencari bintang masa depan catwalk baru di klinik untuk rawatan anoreksia, dan salah satu tugas jurufoto selepas penggambaran adalah untuk mengambil gambar tepi terdedah model.

Kemunculan model saiz besar - "saiz tambah" - boleh digambarkan sebagai kecenderungan untuk menormalkan imej badan dalam fesyen dan budaya. Ia tidak ada di sana. Memandangkan secara fisiologi dan morfologi, model plus-saiz mewakili biasa, wanita biasa - iaitu, anda dan saya - dalam dunia industri fesyen istilah ini menggambarkan kategori tertentu wanita, besar supaya mereka tidak boleh memakai pakaian untuk orang biasa. wanita

Apakah BMI wanita biasa?

Mari kita kenali - pakaian untuk wanita biasa yang direka. bukan untuk wanita biasa. Ia sesuai dengan wanita hanya satu jenis badan, dekat dengan model satu, dan tugas model itu adalah penggantung kot ideal dalam ekspresi badannya untuk menunjukkan koleksi baru.

Inilah yang kita inginkan. Penyangkut mantel yang sesuai untuk pakaian yang indah. Kami menyiksa dan menyiksa badan kita - diet, latihan untuk perut, gim, - untuk masuk ke dalam pakaian yang tidak direka untuk kelihatan baik pada badan kita. Mayat wanita yang melahirkan anak, menyusui, berkebun dan di meja pejabat, di bilik operasi dan di kilang.

Berat model melangkah di catwalk di Milan atau Paris hari ini adalah 23% kurang daripada berat badan seorang wanita purata. 20 tahun lalu, perbezaan ini hanya 8%. Menurut statistik Amerika, saiz purata model adalah ke-2, ukuran purata seorang wanita biasa adalah ke-14. Walaupun standard model terus berusaha untuk mengurangkan saiz, penduduk terus pulih, dan pada masa depan jurang ini akan terus berkembang - menjelang 2030, 87% daripada penduduk Amerika, sebagai contoh, akan berlebihan berat badan atau obesinya.

Di Eropah, wanita telah memenangi hak untuk melihat bagaimana alam telah memprogramkan mereka, mereka kurang sesuai dengan standard kelenjar yang berkilat, dan ini membawa kepada fakta bahawa peratusan obes dan berat badan berlebihan menurun. Di Rusia, keinginan wanita di bawah 30 menjadi nipis adalah sangat tinggi, dan ini adalah hasilnya: Wanita Rusia adalah yang paling lengkap di Eropah. Rata-rata BMI Rusia, menurut kajian Harvard, adalah 27.1, yang paling langsing adalah penduduk Switzerland, Perancis dan Itali. Sila ambil perhatian bahawa ini adalah negara-negara di mana masakan kebangsaan penuh, dari sudut pandangan biasa kita, "membahayakan sosok" hidangan - pasta, pizza, fondue dan croissant, dan makanan lazat merupakan nilai penting kehidupan sosial.

Indeks jisim badan untuk model

Kongsi "Kalkulator Indeks Massa Dalam Talian (BMI)"

Indeks jisim badan adalah penunjuk tahap kepatuhan berat seseorang dengan ketinggiannya. BMI adalah penilaian tidak langsung terhadap berat badan yang kurang berat badan atau berlebihan seseorang, serta kecenderungan tubuh terhadap obesiti.

Indeks jisim badan (BMI) boleh dikira untuk kedua-dua wanita dan lelaki menggunakan formula berikut:

m - berat badan dalam kilogram
h - ketinggian dalam meter

BMI diukur dalam kg / m².

Selaras dengan cadangan WHO, jadual indeks jisim badan (BMI) berikut telah dibangunkan:

Berat norma atau ideal untuk wanita adalah indeks indeks jisim badan dalam lingkungan 19-24, untuk lelaki - dari 25 hingga 27.

Adalah penting untuk memahami bahawa kalkulator berat mengira indeks jisim badan semata-mata untuk anggaran penilaian. Sebagai contoh, BMI tidak digunakan untuk wanita hamil, dan hampir tidak mungkin untuk menilai atlet atlet profesional dengannya (sisihan jelas nilai BMI dalam kes ini adalah disebabkan oleh otot yang maju).

»Indeks Massa Tubuh (BMI)

Indeks Massa Tubuh

Indeks jisim badan adalah kuantiti yang memungkinkan untuk menilai tahap kepatuhan jisim dan pertumbuhan seseorang dan, secara tidak langsung, untuk menilai sama ada jisim itu tidak mencukupi, biasa atau berlebihan

Indeks Massa Badan dikira menggunakan formula: BMI = berat (kg) / tinggi (m) 2.

Indeks Massa Badan Penipu. Pada tahun 2013, Nick Trefethen dari Oxford University menawarkan pilihan berikut: BMI = 1.3 x berat (kg) / ketinggian (m) 2.5.

Pengiraan berat badan normal (BMI)

Indeks jisim badan (BMI) adalah penunjuk surat-menyurat ketinggian dan berat badan seseorang, yang formulanya dibuat untuk menganggarkan berat badan seseorang. Untuk mengira BMI anda, isi medan ketinggian / berat dan klik butang "Kira".

Selepas pengiraan, indeks jisim badan anda akan muncul di sini.

Jadual mencirikan indeks jisim badan

Indeks Massal Tubuh Ideal (BMI)

Memandangkan perbezaan jisim otot antara lelaki dan wanita purata (atlet tidak mengambil kira), penunjuk terbaik adalah:

 • 20-22 untuk wanita;
 • 23-25 ​​untuk lelaki.

Indeks koefisien (bilangan) indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita adalah sama, tetapi program menafsirkan hasil dalam pelbagai cara - anda mendapat pengiraan bergantung pada jantina anda.

Sebagai contoh, seorang lelaki dengan BMI berusia 18 tahun ke atas tidak perlu bimbang, tetapi wanita tidak boleh mengurangkan berat badan mereka kepada indeks jisim badan 19 atau lebih rendah. Jadi, untuk lelaki yang mempunyai BMI sebanyak 18.5, program ini akan memberitahu anda bahawa semuanya adalah baik, dan bagi seorang gadis dengan indeks jisim badan yang sama, dia akan menunjukkan berat badan yang tidak mencukupi.

BMI - 18 atau kurang

Jika anda pastinya tidak makan, maka anda harus menormalkan makanan secepat mungkin.

Nampaknya awak makan cukup? Kemudian anda perlu melawat doktor secepat mungkin dan diperiksa untuk mengelakkan penyakit berbahaya.

Indeks jisim badan kurang dari 16 lebih berbahaya untuk kesihatan daripada 30+.

BMI - 25 atau lebih

Jangan kecewa dan bimbang tentang indeks jisim badan tinggi. Penunjuk ini sangat sederhana dan tidak sesuai untuk semua orang. Kanak-kanak dan atlet tidak boleh dibimbing olehnya sama sekali.

Satu lagi perkara, jika ketidaksempurnaan angka anda kelihatan kepada mata kasar. Sebelum memulakan latihan dan diet, pastikan anda berunding dengan doktor anda. Pemeriksaan mungkin diperlukan untuk memastikan berat badan berlebihan anda bukan akibat dari sebarang penyakit.

Dan hanya dengan memastikan tiada kontraindikasi, anda boleh menurunkan berat badan.

Bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk melawat doktor J, kami boleh menasihati meminimumkan pengambilan makanan masin, goreng dan berlemak, dan juga mula melakukan senaman. Sudah tentu ini akan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan meningkatkan keadaan keseluruhan tubuh.

Bagaimanakah indeks jisim badan dikira?

Anda boleh melakukannya sendiri. Tugas ini akan memudahkan kalkulator biasa. Gandakan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter.

Contoh untuk orang yang mempunyai ketinggian 180 cm dan berat 75 kg.

 1. Ketinggian 180 cm adalah 1 meter dan 80 sentimeter, iaitu 180 cm = 1.8 m.
 2. 75 / 1.8 = 41.6
 3. 41.6 / 1.8 = 23.1
 4. Indeks jisim badan adalah 23.1

Pengarang kaedah itu ialah Adolph Quetelet (1869).

Indeks Massa Tubuh dan Tentera Darat

Ketinggian kurang daripada 150 sentimeter atau berat badan kurang daripada 45 kg menyediakan pengambilan dengan penangguhan satu tahun. Sekiranya selepas pemeriksaan dan / atau berat badan rawatan tidak meningkat, maka lelaki tersebut dibebaskan dari konskripsi.

Hak penangguhan selama setengah tahun diberikan kepada perancang dengan nisbah jisim badan kurang dari 18.5 (berumur 18-25 tahun) dan kurang dari 19 (untuk lelaki berusia lebih 25 tahun).