Arahan untuk penggunaan dadah, analog, ulasan

OBAT-OBAT PERHIMPUNAN PERHIMPUNAN ADMITTED DENGAN PESAKIT HANYA DENGAN DOKTOR. ARAHAN INI SAHAJA UNTUK PEKERJA PERUBATAN.

ARAHAN untuk kegunaan perubatan ubat ESSENTIALE® N

Nombor pendaftaran: П N016326 / 01-280715
Nama dagang: Essentiale® N
Nama bukan antarabangsa atau pengelompokkan: fosfolipid.
Bentuk dos: penyelesaian untuk pentadbiran intravena.

Komposisi:
5 ml ubat mengandungi:
Bahan aktif: phosphatidylcholine dari kacang soya kering mengandungi 93% (3-sn-phosphatidyl) choline: sinonim - fosfolipid penting, EPL® - 250.00 mg.
Bahan bantu:
asid desoksikolik - 126.50 mg, natrium hidroksida - 13.40 mg, alkohol petrol - 45.00 mg, natrium klorida - 12.00 mg, riboflavin - 0.50 mg, air untuk suntikan - sehingga 5 ml.

Penerangan:
Jelas penyelesaian kuning.

Kumpulan farmakoterapi
Ejen helikoprotektif. Kod ATH: A05S.

Sifat farmakologi

Farmakodinamik
Fosfolipid penting adalah unsur-unsur asas struktur sel membran dan organ-organ sel. Dalam penyakit hati sentiasa merosakkan membran sel-sel hati dan organel mereka, yang membawa kepada aktiviti terjejas enzim dan sistem penerima reseptor, kemerosotan aktiviti fungsi sel-sel hati dan penurunan keupayaan untuk menjana semula.
Phospholipids, yang merupakan sebahagian daripada Essentiale® H, sesuai dengan struktur kimia mereka kepada fosfolipid endogen, tetapi melampaui fosfolipid endogen dalam aktiviti kerana kandungan lemak tak tepu (penting) yang lebih tinggi. Menyalurkan molekul-molekul yang sangat energik ini di bahagian-bahagian yang membran sel membran hepatosit memulihkan integriti sel-sel hati dan menyumbang kepada pertumbuhan semula mereka. Ikatan berganda dari asid lemak tak tepu mereka menghalang penyusunan rantaian hidrokarbon selari dalam fosfolipid membran sel, struktur fosfolipid membran sel hepatosit adalah "longgar", yang meningkatkan daya tahan dan keanjalannya, meningkatkan metabolisme. Blok fungsi yang terhasil meningkatkan aktiviti enzim yang ditetapkan pada membran dan menyumbang kepada laluan fisiologi normal proses metabolik yang paling penting.
Phospholipids, yang merupakan sebahagian daripada Essentiale® H, mengawal metabolisme lipoprotein dengan memindahkan lemak neutral dan kolesterol ke tapak pengoksidaan, terutamanya disebabkan peningkatan keupayaan lipoprotein berketumpatan tinggi untuk mengikat kolesterol.
Oleh itu, ia menjadi kesan menormalkan pada metabolisme lipid dan protein; pada fungsi detoksifikasi hati; untuk memulihkan dan mengekalkan struktur sel-sel enzim yang bergantung kepada hati dan fosfolipid; yang akhirnya menghalang pembentukan tisu penghubung di hati.
Dengan perkumuhan fosfolipid dalam hempedu, indeks litiogenik menurun dan hempedu stabil.
Farmakokinetik
Dengan mengikat terutamanya kepada lipoprotein berketumpatan tinggi, phosphatidylcholine memasuki, khususnya, ke dalam sel-sel hati.
Separuh hayat komponen choline adalah 66 jam, dan asid lemak tak tepu - 32 jam.

Petunjuk untuk digunakan

Lemak degenerasi hati (termasuk diabetes mellitus); hepatitis akut dan kronik, sirosis hati, nekrosis sel hati, koma hepatik dan precoma, kerosakan hati toksik; toksikosis kehamilan; rawatan pra dan pasca operasi, terutamanya dalam operasi di zon hepatobiliaria; psoriasis; sindrom radiasi.

Contraindications

Hypersensitivity kepada mana-mana ramuan dadah.
Kanak-kanak berumur sehingga 3 tahun.

Dengan berhati-hati

Semasa kehamilan, disebabkan oleh kehadiran dalam komposisi alkohol petrol dadah, yang dapat menembusi halangan plasenta (penggunaan dadah yang mengandungi alkohol petrol pada bayi baru lahir atau bayi pramatang dikaitkan dengan perkembangan sindrom dyspnea).

Dos dan pentadbiran

Ubat ini bertujuan untuk pentadbiran intravena, ia tidak boleh diberikan intramuskular kerana kemungkinan reaksi kerengsaan tempatan. Sekiranya tidak ada cadangan doktor lain, ubat ini perlu diberikan secara perlahan-lahan secara intravena 1-2 ampul (5-10 ml) atau dalam kes-kes yang teruk 2-4 ampul (10-20 ml) sehari. Kandungan dua ampul boleh dimasukkan secara serentak. Jangan campurkan dalam picagari yang sama dengan ubat lain. Adalah disyorkan untuk mencairkan larutan dengan darah pesakit dalam nisbah 1: 1.
Sekiranya perlu, pengenceran ubat ini hanya digunakan 5% atau 10% penyelesaian dextrose untuk infusi, dan penyelesaian ubat yang diencerkan mesti tetap jelas sepanjang masa pentadbiran.
Jangan mencairkan larutan elektrolit ubat (larutan isotonik, penyelesaian deringan)!
Adalah disyorkan, secepat mungkin, untuk menambah pentadbiran parenteral dengan pentadbiran lisan dadah.

Kesan sampingan

Untuk menganggarkan kekerapan kesan sampingan, definisi berikut digunakan: sangat kerap (≥ 1/10), kerap (≥ 1/100 -

Kami merawat hati

Rawatan, simptom, ubat

Cara memasukkan Essentiale secara intravena

»Bagaimana untuk masuk

Essentiale ® N (Essentiale ® N)
Arahan untuk kegunaan, kontraindikasi, komposisi dan harga

Tindakan farmakologi

Tindakan farmakologi - hepatoprotective.

Farmakodinamik

Fosfolipid penting adalah unsur-unsur asas struktur sel membran dan organ-organ sel. Dalam penyakit hati sentiasa merosakkan membran sel-sel hati dan organel mereka, yang membawa kepada aktiviti terjejas enzim dan sistem penerima reseptor, kemerosotan aktiviti fungsi sel-sel hati dan penurunan keupayaan untuk menjana semula.

Phospholipids, yang merupakan sebahagian daripada Essentiale ® H, sesuai dengan struktur kimia mereka kepada fosfolipid endogen, tetapi melampaui fosfolipid endogen dalam aktiviti kerana kandungan PUFAs yang lebih tinggi (penting). Menyalurkan molekul tenaga tinggi ini dalam bahagian yang rosak membran sel hepatosit memulihkan integriti sel-sel hati dan menyumbang kepada pertumbuhan semula mereka. Ikatan cis-double PUFA mereka menghalang susunan rantaian hidrokarbon selari dalam fosfolipid membran sel, struktur fosfolipid membran sel hepatosit adalah "longgar", yang menyebabkan peningkatan kecairan dan keanjalan, meningkatkan metabolisme. Blok fungsi yang terhasil meningkatkan aktiviti enzim yang ditetapkan pada membran dan menyumbang kepada laluan fisiologi normal proses metabolik yang paling penting.

Phospholipid, yang merupakan sebahagian daripada Essentiale ® H, mengawal metabolisme lipoprotein, memindahkan lemak neutral dan kolesterol ke tapak pengoksidaan, terutamanya disebabkan peningkatan keupayaan HDL untuk mengikat kolesterol.

Oleh itu, ia menjadi kesan menormalkan pada metabolisme lipid dan protein; pada fungsi detoksifikasi hati; untuk memulihkan dan memelihara struktur sel-sel sistem enzim yang bergantung kepada fosfolipid dan hati, yang akhirnya menghalang pembentukan tisu penghubung di hati.

Dengan perkumuhan fosfolipid dalam hempedu, indeks litiogenik menurun dan hempedu stabil.

Farmakokinetik

Hubungi terutamanya dengan HDL. phosphatidylcholine memasuki, khususnya, dalam sel-sel hati.

T1/2 komponen kolin adalah 66 jam, dan asid lemak tak tepu - 32 jam

Petunjuk Essentiale® H drug

degenerasi lemak hati (termasuk diabetes mellitus);

hepatitis akut dan kronik, sirosis hati, nekrosis sel hati, koma hepatik dan precoma, kerosakan hati toksik;

rawatan pra dan pasca operasi, terutamanya semasa operasi di zon hepatobiliaria;

Contraindications

hipersensitiviti kepada mana-mana ramuan dadah;

umur kanak-kanak sehingga 3 tahun.

Amaran: Kehamilan, kerana kehadiran benzil alkohol dalam penyediaan, yang boleh menembusi penghalang plasenta (penggunaan ubat yang mengandungi benzil alkohol pada bayi baru lahir atau bayi pramatang, dikaitkan dengan perkembangan sindrom dyspnea).

Kesan sampingan

Untuk menganggarkan kekerapan kesan sampingan, definisi berikut digunakan: sangat kerap (1/10); sering (1/100 - 1/10); jarang (1/1000 - 1/100); jarang (1/10000 - 1/1000); sangat jarang (1/10000); kekerapan tidak diketahui (mengikut data yang ada adalah mustahil untuk menubuhkan kekerapan kejadian).

Di bahagian sistem kekebalan tubuh: jarang - kerana kandungan alkohol benzyl dalam penyediaan, tindak balas hipersensitiviti mungkin berkembang; sangat jarang - tindak balas kulit alahan (ruam, ruam, atau urticaria) adalah mungkin; kekerapan tidak diketahui - gatal-gatal.

Interaksi

Setakat ini tidak diketahui.

Dos dan pentadbiran

Ubat ini bertujuan untuk dihidupkan / dalam pengenalan, ia tidak boleh diberikan intramuscularly kerana kemungkinan reaksi kerengsaan tempatan. Sekiranya tiada cadangan lain daripada doktor - 1-2 amp. (5-10 ml) atau dalam kes yang teruk - 2-4 amp. (10-20 ml) sehari. Kandungan 2 amp. boleh dimasukkan secara serentak. Anda tidak boleh bercampur dengan picagari yang sama dengan ubat lain. Adalah disyorkan untuk mencairkan larutan dengan darah pesakit dalam nisbah 1: 1.

Sekiranya perlu, pengenceran ubat ini hanya digunakan 5 atau 10% penyelesaian dextrose untuk infusi, dan penyelesaian ubat yang dicairkan mesti tetap jelas sepanjang masa pentadbiran.

Jangan mencairkan larutan elektrolit ubat (larutan isotonik, penyelesaian deringan)!

Adalah disyorkan untuk menambah pentadbiran parenteral dengan pemberian ubat lisan secepat mungkin.

Arahan khas

Hanya gunakan penyelesaian yang jelas!

Borang pelepasan

Penyelesaian untuk pentadbiran intravena, 250 mg / 5 ml. Pada 5 ml penyediaan dalam ampul gelas gelap dengan pengapit. 5 amp. diletakkan dalam pek PVC lepuh. Pada 1 tempat pembungkusan planimetrik dalam pek kadbod.

Pengeluar

Famar Health Kea Services Madrid S.A. Sepanyol Pengilang Alamat: Avenida de Leganes, No. 62 28923 Alcocorn (Madrid), Sepanyol.

Aduan pengguna dihantar ke alamat di Rusia: 125009, Moscow, ul. Tverskaya, 22.

Tel. (495) 721-14-00; faks: (495) 721-14-11.

Terma jualan farmasi

Syarat penyimpanan dadah Essentiale ® H

Pada suhu 2-8C.

Jauhkan daripada kanak-kanak.

Hayat simpanan dadah Essentiale ® N

3 tahun. Selepas tarikh tamat tempoh ubat tidak boleh digunakan.

Jangan gunakan selepas tarikh tamat tempoh dicetak pada pakej.

ESSENTIALE N (ESSENTIALE N)

Ubat ini bertujuan untuk pentadbiran intravena, ia tidak boleh diberikan intramuskular kerana kemungkinan reaksi kerengsaan tempatan.

Sekiranya tiada cadangan doktor yang lain, ubat harus diberikan dengan perlahan dalam / dalam 1-2 ampul (5-10 ml) atau dalam kes-kes yang teruk 2-4 ampul (10-20 ml) / hari.

Kandungan dua ampul boleh dimasukkan secara serentak. Jangan campurkan dalam picagari yang sama dengan ubat lain. Adalah disyorkan untuk mencairkan larutan dengan darah pesakit dalam nisbah 1: 1.

Sekiranya perlu, pengenceran ubat ini hanya digunakan 5% atau 10% penyelesaian dextrose untuk infusi, dan penyelesaian ubat yang diencerkan mesti tetap jelas sepanjang masa pentadbiran.

Jangan mencairkan larutan elektrolit ubat (larutan isotonik, penyelesaian deringan)!

Adalah disyorkan, secepat mungkin, untuk menambah pentadbiran parenteral dengan pentadbiran lisan dadah.

Penentuan kekerapan kesan sampingan: sangat kerap (1/10), selalunya (1/100 - 1/10), jarang (1/1000 - 1/100), jarang (1/10 000 - 1/1000) 1/10 000), kekerapan tidak diketahui (mengikut data yang ada adalah mustahil untuk menubuhkan kekerapan kejadian).

Di bahagian sistem kekebalan tubuh: jarang - kerana kandungan alkohol benzyl dalam formulasi, tindak balas hipersensitiviti mungkin berkembang; sangat jarang - reaksi alahan kulit (ruam, ruam atau urtikaria); kekerapan tidak diketahui - gatal-gatal.

Contraindications

- hipersensitiviti terhadap ubat;

- Kanak-kanak berumur sehingga 3 tahun.

Digunakan semasa kehamilan dan penyusuan

Essentialle N harus digunakan dengan berhati-hati semasa hamil kerana kehadiran benzil alkohol dalam penyediaan, yang dapat menembus halangan plasenta (penggunaan ubat yang mengandung benzil alkohol pada bayi yang baru lahir atau prematur dikaitkan dengan perkembangan sindrom dyspnea ).

Gunakan pada kanak-kanak

Kontraindikasi pada kanak-kanak di bawah 3 tahun.

Essentiale, Essentiale-Forte (Essentiale), arahan penggunaan

Komposisi dan bentuk pelepasan. Essentiale: 1 ampoule (5 ml) mengandungi phospholipid penting 0.25 g, pyridoxine chloride 0.0025 g; cyanocobalamin 10 mcg; natrium d-pantothenate 0.0015 g; Nicotinamide 0.025 g Essentiale-forte: 1 kapsul mengandungi phospholipid penting 0.3 g; thiamine mononitrate 0.006 g; Riboflavin 0.006 g; pyridoxine chloride 0.006 g; cyanocobalamin b mcg; nicotinamide 0.03 g; tocopherol acetate 0.006 g 1 ampoule (10 ml) mengandungi: phospholipid penting 1.0 g; pyridoxine chloride 0.005 g; cyanocobalamin 15 mcg; natrium d-pantothenate 0.003 g, nikotinamide 0.1 g.fosfolipid penting diwakili oleh ester digerceride asid cholinophosphoric semulajadi dengan dominasi asid lemak tak tepu - linoleik (kira-kira 70%), linolenik dan oleik. Kapsul 50 pcs. dalam pakej. Ampoules 5 ml 5 pcs. dalam pakej. Ampul 10 ml dalam 5 pcs. dalam pakej.

 • Tindakan farmakologi
 • Petunjuk untuk digunakan
 • Contraindications
 • Kesan sampingan

Tindakan farmakologi. Fosfolipid yang terkandung dalam penyediaan adalah unsur utama dalam struktur sel membran dan mitokondria. Vitamin berfungsi sebagai koenzim dalam proses decarboxylation oksidatif. Ubat ini mengawal metabolisme lipid dan karbohidrat, meningkatkan fungsi fungsi hati dan fungsi detoksifikasi, menyumbang kepada pemeliharaan dan pemulihan struktur hepatosit, menghalang pembentukan tisu penghubung di hati.

Petunjuk. Hepatitis (akut dan kronik), distrofi hati berlemak pelbagai asal (diabetes, jangkitan kronik, keracunan, termasuk alkohol alkohol), sirosis hati, koma hepatik, toxemia wanita hamil, penyakit radiasi, psoriasis, keracunan, pencegahan penuaan pramatang.

Rejimen dos. Pada awal rawatan, adalah wajar untuk menggabungkan pentadbiran parenteral ubat dengan pengingesan. Intravena suntikan dalam 10-20 ml 2-3 kali sehari (lebih baik untuk mengendalikan titisan pada kadar 40-50 tetes / min, saya harus membubarkan Essentiale 250-300 ml 5% r-glukosa atau dextrose). Di dalam melantik 2 kapsul 2-3 kali sehari dengan makanan dengan sedikit cecair. Apabila keadaan pesakit bertambah baik, anda boleh beralih ke rawatan hanya dengan kapsul. Tempoh minimum kursus rawatan ialah 3 bulan; jika perlu, kursus itu boleh diulang. Dalam psoriasis, rawatan bermula dengan pengambilan 2 kapsul 3 kali sehari selama 2 minggu. Kemudian, selama 10 hari, 1 infusi (5 ml) ditadbir setiap hari dengan penggunaan terapi PUVA serentak. Pada akhir infusi, mereka meneruskan mengambil kapsul dan meneruskannya selama 2 bulan.

Kesan Sampingan Essentiale. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, loya, kesakitan epigastrik.

Contraindications. Hypersensitivity kepada ubat.

Arahan khas. Untuk penyediaan penyelesaian Essentiale untuk pentadbiran intravena tidak boleh digunakan penyelesaian elektrolit. Parenteral harus diberikan hanya penyelesaian yang jelas.

Pengeluar. Essentiale (Essentiale) Rhone-Poulenc Rorer, USA-France; Essentiale-forte (Essentiale-forte) Rhone-Poulenc Rorer, USA-France; Bosnalijek, Bosnia dan Herzegovina (kerjasama dengan Rhone-Poulenc Rorer USA-France).

Penggunaan Essentiale ubat hanya pada preskripsi doktor, arahan diberikan untuk rujukan!

 • Dicainum (Dicainum) - perihalan, arahan untuk digunakan - sijil penyediaan, komposisi, tanda dan kontra, dos dan kesan sampingan.
 • Diabefarm (Diabefarm) - arahan terperinci, petunjuk - komposisi, perihal ubat, kontra, kesan sampingan.
 • Nootropil (Nootropil) - arahan penggunaan, tanda dan rejimen dos, penerangan terperinci mengenai ubat.
 • Proginova 21 (Progynova 21) - arahan penggunaan - komposisi, petunjuk dan kontraindikasi, regimen dos dan syarat penyimpanan.

Kami juga membaca:

  - Konsep homotoxicologi, H. Reckevega, apakah homotoxin dan homotoxologi, homotoxicosis, apa yang menjadi pengutil, penilaian keaslian rawatan dalam homotoxicology
  - Diagnostik di Perancis. maklumat umum

Cara membuat Essentiale secara intravena

Mempunyai sumber maklumat yang paling berkuasa, lebih daripada 90% tugas dilakukan tanpa meninggalkan pejabat, oleh itu, di kalangan pelanggan kami adalah orang dari semua bandar Rusia dan semua negara di dunia.

Dengan menghubungi kami, anda boleh memastikan bahawa kes anda akan diperlakukan dengan kerahsiaan yang ketat dan mematuhi undang-undang Persekutuan Rusia. Mempunyai pengalaman hidup yang hebat dan hubungan yang luas di hampir semua kalangan, kami menyelesaikan situasi sukar demi kepentingan anda.

Sering kali, orang cuba mencari jawapan kepada soalan mereka sendiri, tetapi banyak kes yang rumit sehingga sukar untuk mencari penyelesaian yang tepat, ini memerlukan pengiraan yang sejuk. Hanya melihat masalah dari luar akan membantu mencari penyelesaian yang betul.

Di antara perkembangan kami sendiri yang diuji masa dan berjaya diterapkan, terdapat perkhidmatan sedemikian sehingga tidak ada yang akan memberikan anda. Contohnya, seperti - orang yang bertengkar dan perlindungan terhadap memeras ugut. Perkhidmatan-perkhidmatan ini tidak diperlukan dalam kes-kes apabila perlu untuk mengambil seseorang keluar dari bawah pengaruh buruk (mazhab, orang, syarikat, dll.), Keluar dari bawah pengaruh pemogarah.

Jika acara anda perlu diadakan di negara lain, maka diberi fakta bahawa kadar detektif swasta di Eropah sangat tinggi, akan lebih menguntungkan bagi anda untuk bekerja dengan kami. Kami menjalankan aktiviti carian di lebih dari 20 negara di dunia, kami telah menjalin hubungan kerja dengan polis negara-negara ini. Sebagai contoh, di Finland dan Perancis, kami mengambil bahagian dalam penyiasatan yang berkaitan dengan pembunuhan kontrak. Di Malaysia dan Thailand, bersama-sama dengan polis, mereka berjaya mencari orang yang hilang.

Hubungi detektif oleh nombor + 7-921-918-18-80

Di St Petersburg selama beberapa tahun mengendalikan kumpulan jenayah yang mantap, terlibat dalam pencurian dan penjualan semula kereta. Bahaya adalah bahawa penjenayah, ketika merampas, mengambil keganasan, membuang pemilik mobil dari sebuah mobil yang bergerak. Agensi detektif "Volkov and Partners" berkongsi maklumat operasinya mengenai lokasi penjenayah dan kenderaan yang dirampas dengan pekerja RUBOP (Direktorat Wilayah untuk Mengatasi Kejahatan Teratur). Selepas itu, semua anggota kumpulan jenayah terancang telah ditangkap dan ditahan. Pada 5 November, pada hari jabatan penyiasatan jenayah, ketua Volkov dan Rakan Detektif Agensi Volkov A.E., dianugerahkan pingat untuk membantu beliau mendedahkan penjenayah. Semua penghargaan agensi detektif boleh didapati di sini

Hubungi detektif swasta untuk perundingan secara percuma. Bersama kita akan menentukan strategi untuk mencapai matlamat yang diinginkan.

Kerahsiaan semua perbualan dijamin.

Detektif swasta Andrei Evgenievich

Agensi Detektif di St. Petersburg: +7 (812) 454-16-99, + 7-921-918-18-80 Alamat: prospek Kolomiazhsky 33, pejabat 905 daerah Primorsky, pusat perniagaan "Komanwel"

Agensi Detektif di Moscow: +7 (499) 099-00-28

Kami bekerja di seluruh Rusia +7 (804) 333-45-89 (panggilan percuma di Persekutuan Rusia)

Agensi Detektif di Amerika Syarikat: +1 650-278-44-68

Agensi Detektif di Sepanyol: +34 937-37-05-78

Agensi Detektif di Cyprus: + 357-240-30-451

Agensi Detektif di Thailand: +66 (2) 026-12-64

Agensi Detektif Uzbekistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan: 7-721-294-04-20

Bagaimana untuk menelan Essentiale

Essentiale Forte untuk Hati

Essentiale adalah agen farmaseutikal yang terkenal dari kumpulan hepatoprotectors yang mengandungi fosfolipid semula jadi.

Mekanisme tindakan Essentiale bertujuan melindungi dan memulihkan parenchyma hepatik dan hepatosit, yang membolehkan ia digunakan untuk sirosis, hepatitis kronik dan penyakit hati lain dan bukan sahaja.

Sama seperti semua hepatoprotectors, ubat yang dijelaskan harus digunakan selepas berunding dengan doktor khusus dan pemeriksaan diagnostik, yang akan membantu menentukan diagnosis.

Hari ini terdapat 4 jenis hepatoprotector yang dipanggil - Essentiale Forte, Essentiale, Essentiale N dan Essentiale Forte N. Ubat-ubatan yang ada dalam bentuk larutan untuk suntikan IV dan dalam bentuk kapsul bujur padat. Faedah-faedah dadah yang disebabkan oleh komposisinya, yang, bergantung kepada bentuk pelepasan, mengandungi komponen berikut:

 • Kapsul:
  • minyak soya ditapis;
  • etil vanillin;
  • fosfolipid penting;
  • minyak kastor;
  • lemak haiwan;
  • 4-methoxyacetophenone;
  • etil alkohol;
  • retinol;
  • pewarna.
 • Ampoules:
  • garam natrium asid hidroklorik;
  • fosfolipid penting;
  • methylcarbinol;
  • ribovlavin;
  • air bersih.

Mekanisme tindakan

Ubat ini membantu mengurangkan lemak dalam tisu badan.

Di tengah-tengah produk perubatan adalah fosfolipid, yang merupakan elemen struktur utama dinding sel yang diperlukan untuk pembiakan dan pembaikan sel. Pengambilan Essentiale secara teratur mempunyai kesan berikut pada tubuh manusia:

 • meningkatkan lipid, pertukaran protein;
 • mengurangkan keterukan simptom diabetes;
 • meningkatkan keupayaan organ hati untuk meneutralkan bahan toksik;
 • mengembalikan dan mengekalkan integriti membran parenchyma hati;
 • mengurangkan kolesterol "buruk" yang boleh menyebabkan aterosklerosis;
 • meningkatkan rizab glikogen;
 • menormalkan aliran darah;
 • mengurangkan pengumpulan lemak dalam sel hati.

Petunjuk untuk digunakan

Hepatoprotector Essentiale berkesan digunakan dalam rawatan sirosis hati.

Hepatoprotector Essentiale boleh membantu dengan sirosis hati, hepatitis kronik, kerosakan hati toksik dan toksikosis pada wanita hamil.

Adalah disyorkan untuk minum ubat sekiranya berlakunya distrofi hepatik pelbagai etiologi, termasuk yang disebabkan oleh penyakit kencing manis atau penyakit organ-organ dalaman yang lain.

Ia membantu ubat dengan disfungsi hati, nekrosis hepatosit dan proses patologi, di mana hempedu terhenti disintesis secara normal dan rembesannya dan kemasukan ke duodenum terganggu.

Essentiale diresepkan kepada pesakit yang telah menjalani pembedahan pada pundi hempedu, hati, dan hempedu, serta mengelakkan pembentukan semula calculi dalam pundi hempedu.

Skim kursus terapeutik dipilih oleh pakar perubatan secara individu untuk setiap pesakit, bergantung kepada diagnosis dan keparahan manifestasi klinikal penyakit.

Biasanya, Essentiale diambil tiga kali sehari, 2 tablet setiap hidangan, sementara pil tidak dikunyah dan dibasuh dengan banyak air yang disucikan.

Atas budi bicara doktor yang hadir, dos produk perubatan boleh diubah.

Suntikan ubat-ubatan yang dijalankan oleh pakar-pakar yang berkelayakan adalah sangat dikontraindikasikan untuk mereka lakukan. Memperkenalkan ubat di dalam 5-10 ml setiap hari, dengan penyakit yang teruk, dosnya meningkat hingga 20 ml. Kursus rawatan suntikan adalah 10 hari dan ditambah dengan penggunaan pil "Essentiale" selama enam bulan.

Bagaimana Essentiale Forte diambil untuk profilaksis?

Kursus pencegahan sekurang-kurangnya tiga bulan.

Pertama sekali, ia menunjukkan penggunaan Essentiale untuk mencegah perkembangan sirosis hati, distrofi organ fatty, hepatitis dan disfungsi kelenjar pencernaan terbesar dalam badan, untuk orang berusia lebih 40-45 tahun, terdedah kepada kepenuhan dan memimpin gaya hidup yang tidak aktif.

Selalunya, doktor menetapkan "Essentiale" untuk menghalang orang yang tinggal di kawasan-kawasan yang mempunyai keadaan persekitaran yang buruk dan menyalahgunakan minuman beralkohol. Biasanya, satu kursus profilaktik berlangsung 3 bulan, mengambil 2 tablet tiga kali sehari.

Ubat ini boleh diterima dengan baik dan boleh digunakan dengan selamat untuk jangka masa yang lama.

Ubat ini dikontraindikasikan dengan adanya alahan kepada komponen ubat.

Tidak diberikan kepada pesakit dengan hipersensitiviti kepada mana-mana komponen komposisi ubat yang dijelaskan, serta semasa penyusuan.

Penyelesaian suntikan tidak ditetapkan kepada bayi yang baru lahir, kerana alkohol benzil terdapat di dalamnya. Tidak disyorkan untuk kemasukan "Essentiale" dalam bentuk kapsul untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Kesan sampingan

Ubat-ubatan yang sangat jarang dijelaskan menyebabkan gejala-gejala yang buruk, tetapi jika ia berlaku, maka anda harus segera menghentikan pengambilan ubat dan dapatkan nasihat doktor. Jadi, pada pesakit yang tidak mendekati Essentiale, ada kelonggaran najis, ketidakselesaan perut, reaksi alergi kulit berupa ruam, gatal-gatal, urtikaria dan bintik-bintik.

Berlebihan

Dos yang berlebihan daripada ubat boleh mencetuskan perut yang mengganggu.

Mengikut data terkini, di kalangan pesakit, kes-kes overdosis dengan Essentiale ubat tidak direkodkan.

Walau bagaimanapun, jika selepas mengambil ubat menyakitkan perut, kebimbangan mengenai cirit-birit yang kerap, dan juga meningkatkan keterukan kesan sampingan, maka anda harus berhenti menggunakan dadah dan melakukan terapi gejala.

Sering kali, para doktor menghadapi persoalan seperti ini dari pesakit: "Jika saya minum Essentiale, bolehkah saya minum alkohol?"

Dan persoalan ini timbul tanpa alasan, kerana Essentiale bukan persediaan perubatan sintetik dan tidak memasuki reaksi kimia dengan etil, oleh itu, secara teorinya, ia boleh diterima untuk mengambil dadah dengan alkohol, tetapi dalam amalan ia benar-benar kontraindikasi.

Penyediaan perubatan digunakan untuk menyembuhkan ketergantungan alkohol, masing-masing, pengambilan alkohol semasa rawatan tidak dibenarkan.

Di samping itu, memakan hepatoprotector untuk rawatan penyakit hati, pesakit ditetapkan diet khusus yang tidak termasuk makanan ringan dan, dengan itu, alkohol. Minum minuman keras hanya boleh 3-4 hari selepas pemulihan penuh. Interaksi "Essentiale" dengan alkohol akan membawa kepada perkembangan fenomena alahan dan meningkatkan enzim hati beberapa kali.

Perlu diingat bahawa penyelesaian "Essentiale", semasa mengambilnya dengan persediaan perubatan, yang bertujuan untuk mengurangkan pembekuan darah (antikoagulan), sangat meningkatkan keberkesanannya. Oleh itu, apabila gabungan itu tidak dapat dielakkan, dos antikoagulan itu perlu dikurangkan.

Analogi ubat

Analogi ubat tidak kurang berkesan dalam merawat hati.

Sekiranya tidak boleh menggunakan Ejen farmaseutikal Essentiale untuk memulihkan hati dan mengekalkan fungsi normalnya, analognya boleh ditetapkan.

Hari ini, terdapat banyak ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang serupa dengannya. Seringkali, bukan Essentiale, Ursosan, Karsil, Anthrall, Phosfonciale, Livolife Forte, Ursofalk dan Heptral ditetapkan.

Tidak kurang berkesan rakan-rakan adalah:

 • "Essliver Forte";
 • Prohepar;
 • Rezalut Pro;
 • Antral;
 • Gepabene;
 • Apkosul;
 • Hepa-Mertz;
 • "Carsil Forte";
 • "Legalon";
 • "Remaxol";
 • "Silymarin";
 • "Triliv";
 • "Enerviv";
 • Hematomax;
 • Ovesol Evalar;
 • Brenziale;
 • "Lyoliv";
 • "Legalon";
 • "Holiver";
 • "Phosphogliv";
 • Galstena;
 • "Vimliv";
 • "Gepagard Aktif".

Dadah analog harus diberikan secara eksklusif oleh seorang pakar, berdasarkan diagnosis pesakit dan keadaan umum. Adalah penting untuk memahami bahawa, walaupun kesan serupa dari sinonim-sinonim dengan Essentiale ubat hepatoprotective, rejimen rawatan adalah berbeza untuk semua orang, yang hanya boleh ditentukan oleh doktor yang menghadiri.

Essentiale:

1 Essentiale kapsul (Essentiale Forte N) mengandungi: Bahan aktif: "Fosfolipid penting" = EFL-bahan (ester digerceride daripada asid fosforik kolin secara semula jadi, dengan kandungan asid lemak tak tepu yang tinggi, terutamanya linoleik (kira-kira 70%), asid linolenik dan oleik) 300 mg.

Komponen lain: minyak pepejal, minyak kacang soya yang disempurnakan, minyak kastor hidrogenasi, etanol, etil vanillin, 4-methoxyacetophenone, pewarna E171, E172, DL-a-tokoferol.

1 ampoule 5 ml Essentiale (Essentiale N) mengandungi: Bahan aktif: "Fosfolipid penting" = Bahan EFL (ester digliserida yang mengandungi asid fosforik secara semula jadi, dengan kandungan asid lemak tak tepu yang tinggi, terutamanya linoleik (kira-kira 70%), asid linolenik dan oleik) - 250 mg.

Komponen lain: benzil alkohol, asid dysoxycholic, natrium klorida, natrium hidroksida, pewarna riboflavin, air untuk suntikan. Bahan aktif penyediaan adalah fosfolipid penting (bahan EPL), yang merupakan pecahan fosfatidilkolin yang sangat bersih.

Komponen utama pecahan ini adalah dilinoeoyl phosphatidylcholine. Fosfolipid penting dalam struktur kimia mereka adalah serupa dengan fosfolipid membran endogen, melebihi sifat-sifat fungsional mereka kerana kandungan asid lemak tak jenuh tinggi, terutamanya asid linoleik.

Phospholipid adalah elemen struktur dasar membran sel dan organel. Mereka terlibat dalam pembezaan, pembahagian dan penjanaan semula sel. Kepentingan fosfolipid berfungsi berdasarkan sifat amphipilik mereka, yang memungkinkan untuk mengatur kebolehtelapan dinding sel.

Mereka meningkatkan fungsi membran, khususnya pertukaran ion, proses pernafasan intraselular, pengoksidaan biologi, mempengaruhi pengikatan enzim pernafasan intraselular dalam mitokondria, serta proses fosforilasi oksidatif dalam metabolisme tenaga sel.

Di bawah keadaan fisiologi, sintesis fosfolipid memenuhi keperluan normal hepatosit, yang mengandungi jumlah fosfolipid yang mencukupi. Telah diketahui bahawa struktur membran sel dan fungsi sistem enzim dalam penyakit hati mengalami gangguan. Biosintesis fosfolipid, kekurangan yang membawa kepada gangguan fungsi membran sel, adalah merosot.

Proses-proses ini terutamanya dinyatakan dalam mitokondria, yang kira-kira 30% terdiri daripada fosfolipid dan di mana proses metabolik yang paling penting, termasuk fosforilasi oksidatif, berlaku. Dengan kekurangan fosfolipid, terdapat pelanggaran metabolisme lemak, yang mengakibatkan degenerasi lemak hati. Disebabkan oleh sifat farmakologinya, Essentiale menghapuskan gangguan ini, menggalakkan pertumbuhan semula sel membran, mengaktifkan kembali sistem enzim terikat membran membran dan reseptor, meningkatkan keupayaan detoksifikasi hati dan dengan itu menormalkan fungsinya.

Separuh hayat untuk komponen choline adalah 66 jam, untuk asid lemak tepu - 32 jam. Dalam kajian farmakokinetik dalam tubuh manusia, kurang daripada 5% daripada setiap isotop H3 dan C14 yang disuntik dikeluarkan dengan najis.

Kemerosotan lemak hati (juga dalam diabetes); hepatitis akut dan kronik, sirosis, nekrosis sel hati, koma hepatik dan precoma, kerosakan hati toksik, termasuk toksikosis kehamilan; rawatan pra dan pasca operasi, terutamanya semasa operasi di zon hepatobiliaria; psoriasis, neurodermatitis; sindrom radiasi.
Kapsul Dengan tiada cadangan lain daripada doktor, dos awal: 2 kapsul 3 kali sehari, dos sokongan: 1 kapsul 3 kali sehari. Ambil kapsul semasa makan, tanpa mengunyah, dengan sedikit air.

Orang dewasa dan kanak-kanak diresepkan secara perlahan-lahan secara perlahan-lahan 5-10 ml sehari, dan dalam kes-kes yang teruk dari 10 hingga 20 ml sehari. Pada satu masa ia dibenarkan memasuki hingga 10 ml dadah. Jika ubat diberikan dicairkan, disyorkan untuk menggunakan darah pesakit sendiri dan mencairkan ubat dalam nisbah 1: 1. Suntikan intravena biasanya digunakan dalam tempoh 10 hari.

Adalah disyorkan untuk menyokong (tambahan) terapi parenteral dengan kapsul Essentiale (Essentiale Forte N) seawal mungkin. Kursus rawatan umum adalah 3-6 bulan. Rawatan psoriasis bermula dengan perlantikan ubat dalam 2 kapsul 3 kali sehari selama 2 minggu, selepas itu 10 suntikan intravena 5 ml ubat diberikan dengan pentadbiran terapi PUVA serentak.

Selepas berakhirnya suntikan, ubat ini diteruskan ke dalam dan berterusan selama 2 bulan. Sangat jarang, apabila mengambil dos Essentiale yang lebih tinggi, kecacatan gastrointestinal (cirit-birit) mungkin berlaku. Jangan gunakan dadah dalam hal hipersensitiviti ke mana-mana komponen.

Penyelesaian untuk pentadbiran intravena tidak boleh diresepkan kepada bayi baru lahir dan bayi prematur, kerana alkohol benzyl merupakan sebahagian daripada bentuk pelepasan dadah ini. Ia boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu, tetapi hanya pada cadangan doktor!

Untuk pencairan larutan untuk pentadbiran intravena, larutan elektrolit tidak boleh digunakan. Tidak ada laporan yang berlebihan. Forte kapsul 300 mg, 30 atau 100 keping setiap pek. Ampul 5 ml dalam 5 keping setiap pek. Hayat 3 tahun. Kapsul harus disimpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C, dan ampul pada suhu dari + 2 ° C hingga 8 ° C, di tempat yang kering tidak boleh diakses oleh kanak-kanak.

Syarat jualan dari farmasi - pada preskripsi.

Essentiale Forte (Essentiale Forte), Essentiale Forte N (Essentiale Forte N), Essentiale N (Essentiale N) Apabila mencairkan Essentiale (Essentiale N) penyelesaian untuk menyediakan penyelesaian untuk suntikan (jika tidak boleh menggunakan darah pesakit sendiri), bebas daripada elektrolit, iaitu: 5% atau 10% larutan glukosa (nisbah 1: 1), larutan xylitol 5%. Ia tidak dibenarkan untuk mentadbir ubat intramuskular, kerana kerengsaan tempatan mungkin berlaku.

A. Nattermann Cie. GmbH (Jerman). Rhone-Poulenc Rorer.
Penerangan mengenai ubat "Essentiale" pada halaman ini adalah versi ringkas dan tambahan arahan rasmi untuk digunakan. Sebelum membeli atau menggunakan ubat, anda harus berunding dengan doktor anda dan membiasakan diri dengan penjelasan yang diluluskan oleh pengilang.
Maklumat mengenai ubat disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh digunakan sebagai panduan untuk rawatan diri. Hanya doktor yang boleh membuat keputusan tentang perlantikan ubat, serta menentukan dos dan cara menggunakannya.

Bilangan pandangan: 1037000.

Essentiale

Essentiale adalah wakil kumpulan ubat yang paling biasa dengan sifat hepatoprotective. Ia dibuat berdasarkan fosfolipid penting, atau lebih tepatnya, pecahan yang sangat disucikan daripada phosphatidylcholline, yang disebut dilinoleoyl phosphatidylcholline.

Apa yang membantu Essentiale? Properti utama fosfolipid penting boleh dianggap sebagai keupayaan mereka untuk memulihkan membran sel yang rosak hepatosit dengan memasukkan ke dalam struktur mereka.

Ini adalah mungkin kerana fakta bahawa bahan-bahan ini tidak hanya hampir sama dengan komposisi dan struktur kimia mereka kepada fosfolipid yang disintesis di dalam badan, tetapi juga ketara melebihi mereka kerana kepekatan asid lemak tak tepu yang lebih tinggi.

Di samping itu, fosfolipid mempunyai keupayaan untuk memberi kesan positif kepada pemulihan dan pembahagian hepatosit dan melindungi mereka dari kemungkinan kerosakan.

Essentiale ubat membantu menormalkan proses respirasi intraselular, oksidatif dan metabolik dalam sel hati dan menormalkan kebolehtelapan membran sel, yang sangat penting untuk metabolisme ion dan tenaga.

Di dalam keadaan normal hati, biasanya pengeluaran fosfolipid endogenus sepenuhnya memenuhi keperluan badan, tetapi apabila, akibat keadaan tertentu, pelanggaran terhadap aktiviti hati berlaku, tidak ada lipid sendiri yang cukup. Ini membawa kepada pemusnahan membran hepatosit dan gangguan dalam sintesis enzim.

Di samping itu, kekurangan fosfolipid melanggar metabolisme lemak dalam sel hati, yang membawa kepada kemudaratannya. Anda harus sedar bahawa satu pertiga daripada stesen tenaga hepatokyte terdiri daripada fosfolipid, dan kekurangan yang mengganggu proses metabolik yang paling penting, seperti fosforilasi oksidatif, sebagai contoh.

Penggunaan Essentiale membolehkan untuk menghapuskan pelanggaran di atas, memulihkan membran sel yang rosak hepatosit, meneruskan sistem enzim terikat membran dan reseptor, dengan ketara meningkatkan aktiviti detoksifikasi hati dan menormalkan fungsi keseluruhannya. Ubat itu dihapuskan dari badan ketika buang air kecil dan buang air besar dalam tempoh satu setengah hingga tiga hari (asid lemak dikeluarkan dalam 30-32 jam, choline - dalam 65-67 jam).

Bilakah ubat disyorkan?

Essentiale mempunyai tanda-tanda berikut:

 • Kemerosotan lemak hati, termasuk kencing manis;
 • Fibrosis hati;
 • Kegagalan hepatik;
 • Pelbagai bentuk hepatitis (akut dan kronik) pelbagai etiologi;
 • Hepatitis virus (sebagai sebahagian daripada terapi kompleks);
 • Hepatitis dengan etiologi yang tidak jelas;
 • Cirrhosis hati, termasuk alkohol;
 • Psoriasis;
 • Kerosakan hati akibat radiasi dan kesan toksik;
 • Toksikosis awal dan lewat.

Kaedah mengambil dadah

Cara mengambil Essentiale: ubat ini bertujuan untuk pentadbiran oral (datang dalam bentuk kapsul), dan untuk parenteral (dalam bentuk ampul untuk suntikan).

Dalam kebanyakan kes, adalah disyorkan untuk mengambil tiga kali sehari, dua kapsul sehari dengan makanan. Kapsul tidak boleh dikunyah dan meminumnya memerlukan jumlah cecair yang mencukupi. Pakar boleh menetapkan dos yang berbeza dari dadah.

Bagi suntikan, anda tidak boleh melakukannya sendiri. Ubat ini diberikan intravena pada 5-10 ml sehari, dan dalam kes yang kompleks, dos dapat ditingkatkan menjadi 20 ml.

Di samping itu, terdapat syarat-syarat khusus untuk pengenalan Essentiale: ubat ini diencerkan dengan darah pesakit atau penyelesaian glukosa (5-10%) dalam nisbah satu-satu dan selepas itu disuntik secara intravena. Pengambilan intramuskular dadah adalah dilarang dengan ketat kerana berlakunya kerengsaan tempatan.

Kursus rawatan dengan bantuan suntikan biasanya 10 hari dan ditambah dengan mengambil kapsul. Tempoh keseluruhan rawatan Essentiale agak lama - sehingga enam bulan.

Perhatian harus diberikan kepada hakikat bahawa rejimen rawatan setiap penyakit berbeza dalam dos dan regimen gabungan dan tempoh kursus suntikan dan kapsul. Untuk membiasakan diri dengan maklumat penting dan ciri-ciri rawatan, perlu berhati-hati mempelajari arahan untuk menggunakan Essentiale.

Essentiale praktikal tidak mempunyai kontraindikasi, tetapi ubat tidak disyorkan untuk pesakit yang mempunyai kepekaan tertentu terhadap komponen ubat. Dalam rawatan, kesan sampingan boleh berlaku dalam bentuk cirit-birit.

Suntikan tidak boleh diberikan kepada bayi yang baru lahir kerana kemasukan alkohol dalam penyediaan. Penggunaan Essentiale hamil dan penyusuan mungkin hanya selepas berunding dengan doktor dan secara eksklusif di bawah kawalannya.

Tiada data mengenai interaksi Essentiale dengan ubat lain.

Komposisi kapsul Essentiale termasuk bahan-bahan berikut:

 • Fosfolipid penting;
 • Minyak kacang soya halus;
 • Lemak pepejal;
 • Minyak kastor (hidrogenasi);
 • Ethanol;
 • Etil vanillin;
 • 4-methoxyacetophenone;
 • Vitamin A (a-tokoferol);
 • Pewarna.

Komposisi ampul Essentiale termasuk bahan-bahan seperti:

 • Fosfolipid penting;
 • Natrium klorida;
 • Natrium hidroksida;
 • Alkohol;
 • Vitamin b 2 (ribovlavin);
 • Air sulingan.

Price Esentiale, bergantung kepada bentuk pengeluaran dan pengeluarnya bervariasi dari 500 rubel hingga 1900 rubel. Untuk mendapatkan maklumat mengenai berapa banyak kos Essentiale, perlu menjelaskan isu ini sebelum membeli di rantai farmasi.

Pendapat pakar tentang ubat ini

Ulasan pakar yang merujuk kepada pengalaman penggunaan klinikal Essentiale memberi keterangan mengenai keberkesanannya terhadap penyakit hati.

Pesakit menunjukkan peningkatan, mereka mengalami sakit epigastrik, selera makan normal kembali.

Di samping itu, para doktor mendapati bahawa hasil positif juga diperhatikan apabila menggunakan ubat untuk merawat penyakit jantung koronari, kerana keseimbangan lipid dalam plasma darah normal.

Pakar gastroenterologi memberi amaran bahawa Essentiale tidak boleh digunakan untuk hepatitis virus dalam keadaan akut, kerana terdapat kemungkinan kesesakan yang tinggi dalam pundi hempedu.

Harga dari 500 hingga 1900 rubel.

Essentiale N - penyediaan dari bahan mentah asal tumbuhan

Ubat "Essentiale N" adalah ubat hepatotropik. Ia mempunyai kesan positif terhadap sistem pencernaan, metabolisme.

Secara aktif digunakan dalam patologi yang berkaitan dengan hati dan saluran empedu.

1. Tindakan farmakologi

Fosfolipid penting - komponen utama ubat. Mereka diwakili oleh sebilangan besar phosphatidylcholine. Fosfolipid seperti menyerupai fosfolipid komposisi mereka yang terletak pada membran sel. Walau bagaimanapun, fosfolipid penting mempunyai lebih banyak asid lemak tak tepu daripada yang membran. Khususnya, mereka mempunyai lebih banyak asid linoleik.

Kepentingan phospholipid terletak pada fakta bahawa unsur-unsur ini mengambil bahagian dalam pembezaan, pembahagian dan pemulihan, iaitu, penjanaan semula sel.

Apabila metabolisme hati dikurangkan atau apabila terdapat kekurangan fosfolipid, metabolisme lemak terganggu. Ini memerlukan hati berlemak.

Oleh kerana komposisinya, Essentiale N mampu menghapuskan pelanggaran di atas: jumlah fosfolipid aktif yang diperlukan yang berinteraksi dengan baik dengan fosfolipid hepatosit yang memasuki hati.

Kesan terapeutik berikut dicapai:

 • Aktiviti enzim hepatosit kembali menjadi normal;
 • Mengurangkan kos tenaga badan;
 • Sel hati yang rosak dipulihkan;
 • Kolesterol dan lemak neutral mengambil bentuk yang mudah rosak;
 • Kemampuan fizikal dan kimia perubahan hempedu dengan cara yang positif.

Farmakodinamik bermakna

Komponen dadah dipaparkan seperti berikut:

 • Bahagian kolin dalam masa 3 hari;
 • Asid lemak tepu - setiap hari.

Petunjuk untuk digunakan

Ubat tersebut ditunjukkan untuk digunakan dalam patologi berikut:

 • Kemerosotan lemak hati, serta apabila proses ini diperhatikan dalam diabetes mellitus;
 • Hepatitis Chronicles and Acute;
 • Cirrhosis;
 • Koma hepatik atau precoma;
 • Keracunan hati toksik;
 • Nekrosis sel hati;
 • Toksikosis pada wanita hamil;
 • Dalam tempoh sebelum operasi di hati, serta dalam tempoh pemulihan selepas operasi;
 • Psoriasis;
 • Sindrom Radiasi;
 • Neurodermatitis.

Kaedah penggunaan

Dos ubat itu bergantung kepada penyakit yang mana pesakit menderita, dan juga dalam bentuk ubat yang ditetapkan kepadanya oleh doktor:

 • Kapsul ubat: dos awal ialah 2 kapsul tiga kali sehari. Dosis lebih lanjut untuk mengekalkan kesan ubat adalah sama dengan 1 kapsul juga tiga kali sehari. Disarankan untuk mengambil dadah semasa sarapan atau makan tengah hari dalam bentuk asalnya (tanpa mengunyah), minum banyak air.
 • Ubat dalam ampul: kedua-dua pesakit dewasa dan kanak-kanak ditetapkan dari 5 hingga 10 ml dadah setiap hari. Masukkan alat perlahan mungkin. Sekiranya diperlukan oleh kes klinikal, dos boleh ditingkatkan: masukkan dari 10 hingga 20 ml. Untuk 1 kali disyorkan untuk menggunakan sehingga 10 ml ubat.

Sekiranya dadah digunakan dalam bentuk yang dicairkan, perlu menggunakan darah pesakit dan kemudian mencairkan Essentiale N dalam nisbah 1: 1. Tempoh suntikan untuk rawatan adalah 10 hari.

Pakar juga menasihatkan menambah pentadbiran parenteral dadah dengan mengambil kapsul Essentiale Forte N.

Kursus penuh perlu diambil dari 3 bulan hingga enam bulan.

Jika pesakit mempunyai psoriasis, terapi dilakukan mengikut skim ini: 2 kapsul tiga kali sehari selama 14 hari, diikuti oleh 10 suntikan 5 ml setiap satu. Menggabungkan pentadbiran ubat intravena dengan terapi PUVA. Selepas berakhirnya suntikan, ubat ini berterusan dalam bentuk kapsul selama 2 bulan.

Borang pelepasan

Terdapat 2 bentuk pelepasan ubat ini:

 • Kapsul dalam jumlah 300 mg. Pek 30 atau 100 kapsul.
 • Ampul dalam jumlah 5 ml. Dalam pakej - 5 ampul.

Komposisi

1 produk kapsul mengandungi:

Bahan aktif dalam bentuk phospholipid penting (300 mg).

Bahan-bahan tambahan: etanol, lemak pepejal, minyak kastor hidrogenasi, etil vanillin, minyak kacang soya halus, pewarna.

1 ampul dana terdiri daripada:

 • Komponen aktif dalam bentuk bahan EFL (250 mg);
 • Komponen tambahan: natrium hidroksida, air, riboflavin, benzil alkohol, natrium klorida, asid dezoxycholic.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan gabungan Essentiale N dengan ubat-ubatan lain belum dipelajari sehingga kini.

Mencairkan ubat dalam kapsul tidak disyorkan oleh larutan elektrolit.

2. Kesan sampingan

Kesan sampingan jarang, tetapi sesetengah pesakit mungkin mengalami:

Semasa penggunaan dos di atas, cirit-birit boleh diperhatikan.

Contraindications

Doktor tidak menetapkan ubat jika:

 • Pesakit mempunyai sensitiviti yang meningkat kepada komposisi "Essentiale N";
 • Pesakit berusia di bawah 12 tahun.

Ubat dalam ampul tidak digunakan pada bayi yang baru lahir dan bayi pramatang, kerana larutan itu mengandungi alkohol benzil.

Semasa mengandung

Ubat ini digunakan pada wanita hamil dan wanita yang disusui, tetapi hanya atas cadangan dan penyeliaan seorang doktor.

3. Syarat dan syarat penyimpanan

Disimpan "Essentiale N" selama 3 tahun.

Suhu penyimpanan bermakna:

 • Dalam ampul - dari 2 hingga 8 darjah;
 • Dalam kapsul - tidak lebih daripada 25 darjah.

Video mengenai topik: Essentiale Forte N

4. Harga

Kos purata dadah di Persekutuan Rusia adalah kira-kira 1,400 Rubles.

Harga purata untuk ubat di Ukraine adalah kira-kira 590 Hryvnia.

5. Analog

Ubat-ubatan tersebut mempunyai kesan terapeutik yang sama:

6. Ulasan

Pada akhir artikel, anda boleh membaca ulasan pesakit yang sudah mengetahui Essentiale N dalam amalan.

Pendapat pesakit tentang Essentiale N adalah berbeza-beza. Secara umum, pesakit menunjukkan keberkesanan alat tersebut. Ia menunjukkan dengan baik dalam menghapuskan hepatitis, masalah dengan saluran empedu dan sebagai ejen profilaktik untuk memulihkan fungsi hati.

Kesan positif pada pesakit ini diperhatikan dengan menggunakan ubat yang berpanjangan. Ramai wanita menunjukkan bahawa Esenziale N membantu mereka menghadapi toksikosis semasa membawa anak. Satu titik positif, ramai pesakit menganggap kekurangan kesan sampingan daripada ubat dan sekurang-kurangnya kontraindikasi untuk kegunaannya.

Walau bagaimanapun, terdapat juga tinjauan terhadap mereka yang merasa tidak selesa apabila menggunakan kaedah suntikan: sakit perut dan cirit-birit yang diperhatikan. Kelemahan dadah adalah harga yang agak tinggi. Juga, pesakit mengambil rawatan panjang (dari 3 bulan) kepada keburukan ubat untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

7. Ringkasan

Bayangkan ringkasan ringkas mengenai "Essentiale N" dadah:

 • Ejen hepatoprotektif yang mengembalikan fungsi hati (enzimatik);
 • Digunakan untuk sirosis hepatitis (akut, kronik), koma hepatik, psoriasis;
 • Terdapat dalam ampul dan kapsul;
 • Tidak digunakan untuk kanak-kanak kecil;
 • Wanita hamil, wanita kejururawatan ditetapkan hanya atas syor doktor yang hadir;
 • Boleh didapati di preskripsi farmasi.

Hepatoprotector Sanofi aventis Essentiale N injection solution - review

Terdapat beberapa komponen penting yang badan tidak dapat mensintesis dirinya sendiri. Bahan-bahan ini, yang mesti datang dari luar, termasuk phospholipid. Sumber bahan yang sangat baik - ubat Essentiale N, yang terkenal dengan semua orang yang pernah mengalami penyakit hati.

Phospholipid adalah komponen penting yang terlibat secara aktif dalam proses biokimia. Mereka juga perlu untuk badan, serta asid amino penting.

Saya berjaya mendapat hepatitis A pada usia yang agak dewasa. Dan saya telah mengalami sendiri bagaimana penyakit kanak-kanak ini berlaku pada orang dewasa. Oleh itu, atas alasan kesihatan, hepatoprotector Essentiale N diberikan dalam suntikan.

Maklumat dadah

 • Nama - Essentiale H.
 • Borang pelepasan - penyelesaian untuk pentadbiran intravena.
 • Dos - 250 mg dalam 5 ml ubat.
 • Gabungan kumpulan - agen hepatoprotective.
 • Anda boleh membeli di hampir mana-mana farmasi.
 • Ubat itu adalah preskripsi.
 • Harga Essentiale N adalah 20000 sum setiap 1 ampoule ($ 2.5) - $ 12.5 setiap pakej (dalam pakej 5 ampul).

Di bahagian belakang pakej, komposisi kimia terperinci ditunjukkan:

Terdapat 4 jenis dos ubat, yang sering dikelirukan. Semua persediaan Essentiale dengan penambahan kata "Forte" adalah kapsul untuk pentadbiran lisan - Essentiale Forte dan Essentiale Forte N.

Jika ubat itu mempunyai huruf H, maka ini bermakna bahawa dadah hanya mengandungi phospholipid. Vitamin kumpulan B tidak wujud dalam bentuk ini. Komponen vitamin adalah sebahagian daripada Essentiale dan Essentiale Forte (tanpa huruf H).

Saya telah ditetapkan ubat Essentiale H - iaitu dadah untuk suntikan intravena tanpa vitamin B.

Petunjuk untuk menggunakan Essentiale N

Ciri terapeutik utama Essentiale N:

Essentiale dalam ampul

Berdasarkan pelbagai jenis ciri berguna ubat itu, kita dapat membuat kesimpulan bahawa terdapat banyak indikasi untuk penggunaannya:

Saya telah ditetapkan ubat dalam rawatan hepatitis A. Virus untuk menghapuskan tanda-tanda cholestasis dan dyskinesia pundi hempedu, pada masa yang sama saya minum ubat choleretic Ursosan.

Selain penyakit hati, Essentiale berjaya ditetapkan untuk penyakit lain:

Bagaimana untuk betul menanam dan menusuk suntikan Essentiale N?

Essentiale N diberikan secara eksklusif secara intravena. Ubat ini tidak boleh disuntik ke dalam otot atau di bawah kulit. Semasa satu suntikan, ubat itu di bawah kulit saya, selepas itu lengannya sangat sakit, terdapat lebam yang besar dan selama beberapa hari kapasiti kerja berkurangan.

Saya menjalani rawatan - 10 hari, 5 ml. Dalam keadaan yang teruk, ia dibenarkan untuk meningkatkan dos hingga 10 ml.

Bagaimana untuk mencairkan Essentiale N? Sebelum pengenalan dadah mesti dicairkan dengan darah: kerana ini diambil jarum suntikan 10 mg, yang diambil 5 ml dadah.

Jarum dimasukkan ke dalam vena dan, tanpa mengeluarkan tourniquet, darah ditarik ke dalam jarum suntikan sehingga 10 ml. Selepas mengisi jumlah harness dikeluarkan, dan ubat perlahan-lahan disuntik.

Selepas menjalani rawatan, saya beralih kepada bentuk ubat yang terkandung. Kadang-kadang kapsul Essentiale diberikan secara serentak dengan suntikan untuk meningkatkan keberkesanan rawatan. Penerimaan kapsul telah dijalankan selama sebulan.

Kesan sampingan

Essentiale N secara amnya tidak menyebabkan reaksi negatif.

 1. Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa rawatan adalah berlakunya reaksi alergi.
 2. Ia amat jarang berlaku bahawa gejala demam dan gejala dyspepsi boleh berlaku.

Rawatan saya berjalan dengan lancar, tidak ada kesan sampingan.

Contraindications

Essentiale semasa kehamilan

Essentiale dibenarkan untuk digunakan semasa mengandung. Terutama sering ubat ini ditetapkan untuk toksikosis awal. Tetapi apabila menyusu, lebih baik menyerah.

Kehamilan saya berjalan dengan toksemia ringan yang tidak memerlukan pembetulan dadah. Tetapi toksikosis yang biasa begitu jelas bahawa walaupun pengambilan air menyebabkan muntah. Dan Essentiale adalah ubat yang benar-benar menyelamatkannya. Selepas menjalani suntikan, intensiti toksemia berkurangan.

Analog

Di farmasi, anda boleh mencari analog lain Essentiale N.

 • Livolin
 • Lipostabil
 • Hepabos
 • Essel
 • Essliver
 • Phosphogliv
 • Phosphonicale

Harga berbeza dalam lingkungan yang agak luas, sesuatu yang lebih murah, sesuatu yang lebih mahal.

Keberkesanan

Ubat ini diterima dengan baik. Selepas menjalani rawatan, saya kehilangan berat badan dalam hipokondrium yang betul, keadaan umum saya bertambah baik, dan tahap enzim telah dipulihkan. Saya pasti boleh mengatakan bahawa ubat itu berfungsi jika diambil untuk tujuan yang dimaksudkan.

Essentiale - arahan dan harga

Pengenalan kepada arahan untuk digunakan

Essentiale adalah ubat perubatan yang banyak digunakan dalam bidang perubatan moden untuk memerangi penyakit yang mempengaruhi hati, serta pundi hempedu.

Kesan terapeutik dicapai melalui komponen tertentu ubat ini untuk memulihkan struktur sel tisu hati yang terjejas. Essentiale memperlahankan proses patologis percambahan tisu penghubung, menormalkan metabolisme protein dunia, mengembalikan fungsi hati.

Ubat ini diberikan kepada pesakit yang menderita hepatitis, degenerasi tisu hati, psoriasis, sirosis hati. Ubat yang terdiri daripada sekumpulan fosfolipid yang membentuk dinding sel struktur hati.

Ia mempunyai kompleks tindakan terapeutik, termasuk:

 • Normalisasi proses metabolisme lemak hati;
 • Pemulihan struktur sel hati;
 • Normalisasi fungsi meneutralkan hati;
 • Halangan pembentukan tisu penghubung;
 • Normalisasi metabolisme protein hati;
 • Pemulihan struktur fosfolipid hati.
 • Pelanggaran keadaan fungsional hati pelbagai asal;
 • Toksik kehamilan;
 • Degenerasi lemak hati pelbagai asal;
 • Kerosakan hati dengan pelbagai bahan toksik;
 • Cirrhosis hati;
 • Keradangan hati pelbagai asal;
 • Sindrom Radiasi;
 • Pencegahan semula pembentukan batu pundi hempedu;
 • Rawatan psoriasis (sebagai sebahagian daripada kompleks ubat);
 • Keradangan hati kronik pelbagai kumpulan.

Essentiale dalam bentuk kapsul:

 • Dos yang disyorkan Essentiale: 2 kapsul tiga kali sehari;
 • Essentiale dos penyelenggaraan: 1 kapsul tiga kali sehari.

Dalam kedua-dua kes, ubat harus diambil dengan makanan, tanpa melanggar keutuhan kapsul dan minum sedikit air suam hangat.

Essentiale dalam bentuk suntikan intravena:

 • Sekiranya penyakit ringan: 5-10 ml dadah setiap hari;
 • Dengan penyakit yang teruk: 10-20 ml dadah setiap hari.

Untuk pengenceran dadah, darah pesakit digunakan dalam nisbah 1: 1. Tempoh rawatan adalah sehingga enam bulan.

Dos yang disyorkan Essentiale untuk rawatan kompleks psoriasis:

Dua kapsul dadah tiga kali sehari selama dua minggu, kemudian dipindahkan ke infus intravena 5 ml dadah (10 suntikan secara total). Selepas itu, mereka terus meneruskan untuk menerima Essentiale dalam selama dua bulan.

 • Pelbagai reaksi alahan (ruam kulit, urticaria, pruritus);
 • Pelanggaran sistem penghadaman (gangguan kerusi, ketidakselesaan di dalam perut).

Essentiale dalam kebanyakan kes ditoleransi oleh pesakit dengan baik, semua fenomena ini dijelaskan dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku.

 • Pencairan penyelesaian Essentiale dengan larutan elektrolit;
 • Hypersensitivity kepada dadah atau komponennya;
 • Umur pesakit di bawah umur 12 tahun;
 • Intoleransi individu terhadap Essentiale atau komponennya;
 • Pengenalan dadah intramuskular.

Essentiale diluluskan untuk kegunaan semasa kehamilan dan semasa penyusuan susu dalam dos yang ditandakan dengan ketat oleh doktor yang hadir. Interaksi dadah negatif Essentiale dengan ubat lain tidak diterangkan. Tidak ada data yang boleh dipercayai tentang fenomena Essentiale yang berlebihan hari ini. Kapsul, 300 mg - 30 atau 100 pcs.

Penyelesaian, 250 mg / 5 ml - amp. 5 keping Essentiale perlu disimpan di tempat gelap kering tanpa akses kepada kanak-kanak dan orang yang tidak dibenarkan. Suhu yang disyorkan untuk ubat dalam bentuk kapsul adalah suhu bilik. Suhu yang disyorkan untuk Essentiale dalam bentuk larutan suntikan adalah dalam 2-8 darjah.

Hayat simpanan yang disyorkan (untuk semua bentuk dadah) - tidak lebih daripada 3 tahun.

 • phosphatidylcholine dari bahan kering kedelai yang mengandungi 93% (3-sn-phosphatidyl) choline (sinonim - "penting" phospholipid, EPL®) - 250 mg;
 • Pengecualian: asid dezoxycholic, natrium hidroksida, benzil alkohol, natrium klorida, riboflavin, air.

Ubat ini boleh didapati di preskripsi oleh doktor yang menghadiri.

- Menemui kesilapan? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter

Seperti laman web kami? Beritahu rakan anda tentang dia

Essentiale

Nama: Essentiale (Essentiale)

Petunjuk untuk digunakan:

Kemerosotan lemak hati (juga dalam diabetes); hepatitis akut dan kronik, sirosis, nekrosis sel hati, koma hepatik dan precoma, kerosakan hati toksik, termasuk toksikosis kehamilan; rawatan pra dan pasca operasi, terutamanya untuk operasi di zon hepatobiliaria; psoriasis, neurodermatitis; sindrom radiasi.

Tindakan farmakologi:

Bahan aktif dari produk ini adalah fosfolipid penting yang dipanggil (EPL-substance), yang merupakan sebahagian besar fosfatidilkolin. Komponen utama pecahan ini adalah dilinoeoyl phosphatidylcholine.

Fosfolipid penting dalam struktur kimia mereka adalah serupa dengan fosfolipid membran endogen, melebihi sifat-sifat fungsional mereka kerana kandungan asid lemak tak jenuh tinggi, terutamanya asid linoleik. Phospholipid adalah elemen struktur dasar membran sel dan organel.

Mereka mengambil bahagian dalam pembezaan, pembahagian dan penjanaan semula sel-sel. Nilai fosfolipid berfungsi berdasarkan sifat amphipilik mereka, yang membolehkan anda mengawal kebolehtelapan dinding sel.

Mereka meningkatkan fungsi membran, khususnya pertukaran ion, proses pernafasan intraselular, pengoksidaan biologi, mempengaruhi pengikatan enzim pernafasan intraselular dalam mitokondria, serta proses fosforilasi oksidatif dalam metabolisme tenaga sel.

Di bawah keadaan fisiologi, sintesis fosfolipid memenuhi keperluan normal hepatosit, yang mengandungi jumlah fosfolipid yang mencukupi. Telah diketahui bahawa struktur membran sel dan fungsi sistem enzim dalam penyakit hati mengalami gangguan.

Biosintesis fosfolipid, kekurangan yang membawa kepada gangguan fungsi membran sel, adalah merosot. Proses-proses ini terutama dinyatakan dalam mitokondria, yang kira-kira 30% terdiri daripada fosfolipid dan di mana proses metabolik yang paling penting dijalankan, termasuk fosforilasi oksidatif.

Dengan kekurangan fosfolipid, terdapat pelanggaran metabolisme lemak, yang mengakibatkan degenerasi lemak hati. Disebabkan oleh sifat farmakologinya, Essentiale menghapuskan gangguan ini, menggalakkan pertumbuhan semula sel membran, mengaktifkan kembali sistem enzim terikat membran membran dan reseptor, meningkatkan keupayaan detoksifikasi hati dan dengan itu menormalkan fungsinya.

Penghapusan separuh hayat untuk komponen choline adalah 66 jam, untuk asid lemak tepu - 32 jam. Dalam kajian farmakokinetik dalam tubuh manusia, kurang daripada 5% daripada setiap isotop H3 dan C14 disuntik dikumuhkan dalam najis.

Essentiale Dosing and Administration:

Kapsul Dengan tiada cadangan lain daripada doktor, dos awal: 2 kapsul 3 kali setiap hari, dos penyelenggaraan: 1 kapsul 3 kali setiap hari. Ambil kapsul semasa makan, tanpa mengunyah, dengan sedikit air.

Orang dewasa dan kanak-kanak diresepkan secara perlahan-lahan secara perlahan-lahan 5-10 ml sehari, dan dalam kes-kes yang teruk dari 10 hingga 20 ml sehari. Sehingga 10 ml produk boleh ditadbir pada satu masa. Sekiranya produk yang diberikan dicairkan, disyorkan untuk menggunakan darah pesakit sendiri dan mencairkan produk dalam nisbah 1: 1.

Suntikan intravena biasanya digunakan dalam tempoh 10 hari. Adalah disyorkan untuk menyokong (suplemen) terapi parenteral dengan kapsul Essentiale (Essentiale Forte N) seawal mungkin. Kursus umum rawatan adalah 3-6 bulan.

Rawatan psoriasis bermula dengan perlantikan produk 2 kapsul 3 kali sehari selama 2 minggu, selepas itu 10 suntikan intravena 5 ml produk diberikan dengan pentadbiran terapi PUVA serentak.

Setelah tamat suntikan, mereka terus mengambil bahan di dalam dan meneruskannya selama 2 bulan.

Contraindications Essentiale:

Produk tidak boleh digunakan dalam kes hipersensitiviti kepada komponen mana-mana. Larutan untuk pentadbiran intravena tidak boleh diberikan kepada bayi baru lahir dan bayi prematur, kerana benzil alkohol adalah sebahagian daripada bentuk pelepasan produk ini.

Kesan sampingan penting:

Sangat jarang, apabila mengambil dos Essentiale yang tinggi, kecacatan gastrointestinal (cirit-birit) mungkin berlaku.

Kehamilan:

Digunakan semasa kehamilan dan penyusuan mungkin, tetapi hanya atas syor doktor!

Berlebihan:

Overdosis belum dilaporkan.

Penggunaan dengan ubat lain:

Sehingga kini, ia tidak diketahui. Penyelesaian elektrolit tidak boleh digunakan untuk mencairkan penyelesaian untuk pentadbiran intravena.

Borang pelepasan:

Forte kapsul 300 mg dalam 30 atau 100 pcs. dalam pek. Ampoules 5 ml, 5 pcs. dalam pek.

Syarat penyimpanan:

Tempoh kesahan 3 tahun. Kapsul harus disimpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C, dan ampul pada suhu +2 ° C hingga 8 ° C, di tempat yang kering tidak dapat diakses oleh bayi. Syarat untuk mendispens dari farmasi - dengan preskripsi.

Sinonim:

Essentiale Forte (Essentiale Forte), Essentiale Forte N (Essentiale Forte N), Essentiale N (Essentiale N)

Bahan-bahan penting:

1 Essentiale kapsul (Essentiale Forte N) mengandungi: Bahan aktif: "Fosfolipid penting" = Bahan EFL (ester digliserida dari asid fosforik yang bersifat alami, dengan kandungan asid lemak tak jenuh yang tinggi, terutamanya linoleik (dalam lingkungan 70%), asid linolenik dan oleik) - 300 mg Komponen-komponen lain: minyak koki yang disempurnakan, minyak kastor yang terhidrogenasi, etanol, etil vanillin, 4-methoxyacetophenone, pewarna E171, E172, DL-a-tokoferol. : Bahan aktif: "Fosfolipid penting" = Asid EFL (ester digliserida asid fosfat asid benih asal dengan kandungan kandungan asid lemak tak tepu yang tinggi, terutamanya linoleik (dalam lingkungan 70%), asid linolenik dan oleik) - 250 mg Komponen lain: benzil alkohol, asid dysoxycholic, natrium klorida, natrium hidroksida, pewarna - riboflavin, air untuk suntikan.

Pilihan:

Pada larutan larutan Essentiale (Essentiale N) untuk penyediaan larutan suntikan (jika tidak boleh menggunakan darah pesakit sendiri), penyelesaian bebas elektrolit harus digunakan, iaitu: 5% atau 10% larutan glukosa (nisbah 1: 1), Larutan 5% xylitol. Ia tidak boleh diterima untuk menyuntik produk intramuskular, kerana kerengsaan tempatan mungkin berlaku.

A. Nattermann Cie. GmbH (Jerman). Rhone-Poulenc Rorer.

Perhatian!

Sebelum menggunakan ubat "Essentiale" anda harus berunding dengan doktor anda.
Arahan diberikan semata-mata untuk membiasakan diri dengan Essentiale.