Peluang dan penggunaan mod permulaan "tertunda" dalam multicooker

Walaupun hampir semua multicooker mempunyai permulaan yang lambat, ramai yang belum mempunyai masa untuk menghargai peluang ini. Dan selepas itu, fungsi mudah ini hanya diperlukan untuk orang-orang kerja yang digunakan untuk bijirin pagi dan makan malam yang panas selepas bekerja. Jika pada waktu petang anda pulang dari kerja letih, dan pada waktu pagi anda hampir tidak membuka mata anda, fungsi ini baru dicipta untuk anda!

Apa itu

Fungsi "permulaan lambat" membolehkan anda melambatkan permulaan memasak untuk masa yang tertentu, tetapi tidak lebih daripada 24 jam. Oleh itu, tidak perlu kehadiran peribadi di dapur untuk menghidupkan program memasak dalam periuk perlahan - permulaan yang ditangguhkan akan melakukannya untuk anda.

Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengambil kira satu nuansa - fungsi ini hanya berfungsi apabila memilih program memasak automatik, di mana keseluruhan proses ditetapkan oleh mikropemproses multicooker: dari suhu yang ditetapkan hingga tempoh memasak.

Anda hanya boleh memprogram waktu mula memasak.

Dalam amalan

Menggunakan permulaan yang terlambat dalam periuk perlahan sangat mudah. Untuk melakukan ini, muatkan mangkuk berbilang warna dengan bahan-bahan yang diperlukan dan pilih program automatik yang diingini. Sebelum menekan butang START, anda perlu menekan butang TIMER, gunakan butang "+" dan "-" untuk menetapkan masa yang anda harus menangguhkan permulaan memasak, dan mengesahkan tindakan anda dengan menekan butang START.

Harus diingat bahawa proses memasak itu sendiri juga akan mengambil masa. Oleh itu, jika anda ingin makan malam yang panas pada pukul 19.00, maka periuk perlahan harus bermula tidak lebih dari 18.00. Jika program ini memaksudkan memasak lebih lama (contohnya, pelindapkejutan), maka masa permulaan yang tertunda mesti ditingkatkan dengan banyak, atau fungsi permulaan yang tertunda mesti dimulakan sebelumnya. Ia juga tidak digalakkan untuk memasak makanan yang rosak dengan cepat menggunakan permulaan yang lambat, kerana pada masa ini mereka akan berada di dalam mangkuk periuk yang perlahan, dan tidak di dalam peti sejuk.

Menggunakan permulaan yang tertangguh adalah mudah kerana ia membolehkan anda menyediakan semua bahan apabila anda mempunyai masa untuk itu. Tidak perlu tergesa-gesa dari kerja, tetapkan jam penggera pada waktu pagi atau menangguhkan perjalanan dengan anak-anak untuk masa yang lain.

Bayangkan saja, multicooker anda akan memasak sarapan semasa anda tidur! Dan apabila anda bangun, anda tidak perlu memikirkan bagaimana untuk memberi makan kepada anak-anak atau sarapan sendiri.

Jika anda tinggal bersendirian, ini tidak bermakna makan malam yang panas tidak boleh menunggu anda di rumah. Semasa anda sibuk di tempat kerja, periuk perlahan sedang menunggu anda pulang ke rumah untuk menggembirakan anda dengan aroma yang lazat dari hidangan yang baru disediakan.

Selepas multicooker selesai proses memasak, ia secara automatik akan beralih ke mod pemanasan automatik, jadi jangan risau jika anda lewat di tempat kerja atau membuat keputusan untuk tidur lebih lama pada hujung minggu.

Turut dimulakan di Redicookers Redmond

Marilah kita mempertimbangkan dengan lebih terperinci fungsi permulaan yang tertunda oleh contoh Multicooker Redmond RMC-M45021.

Kelewatan permulaan yang paling singkat ialah 10 minit, dan maksimum mungkin - 24 jam.
]

Model multicooker ini dilengkapi dengan dua pemasa yang bekerja secara berasingan antara satu sama lain dan ingat masa di mana makanan paling sering dimasak: pemasa 1 - untuk waktu pagi, pemasa 2 - untuk waktu petang.

Untuk menetapkan fungsi permulaan yang tertunda, sediakan produk yang diperlukan dan tambahkannya ke bahagian dalam mangkuk. Selepas anda memilih program memasak yang dikehendaki, anda perlu menetapkan masa yang sesuai untuk dimasak.

PERHATIAN! Anda tidak memilih masa untuk memasak, tetapi masa memasak hidangan perlu disiapkan! Cooker yang perlahan akan mengira masa yang diperlukan untuk bermula.

Untuk menetapkan fungsi permulaan yang tertunda, ikuti algoritma ini:

 1. Menu - pilih mod memasak (kecuali program "pasta" dan "menggoreng");
 2. Dihentikan START (selepas mengklik, anda akan ditawarkan 2 sel untuk dipilih untuk menjimatkan masa). Pemasa 1 boleh digunakan untuk waktu pagi, dan pemasa 2 untuk waktu petang. Oleh itu, multicooker akan mengingati parameter yang anda gunakan, dan kali seterusnya anda tidak perlu menetapkan waktu itu sendiri, tetapi hanya pilih waktu yang sudah disimpan - pagi atau petang;
 3. Tetapan masa - tetapan masa akan bermula pada paparan multicooker;
 4. Masa memasak - anda perlu menetapkan parameter masa. Setiap akhbar meningkatkan masa dengan 1 jam;
 5. Tetapan masa - tetapan masa akan bermula pada paparan multicooker;
 6. Waktu memasak - anda perlu menetapkan parameter masa. Setiap kali ia ditekan, masa meningkat sebanyak 10 minit;
 7. START;

Periuk panci akan beralih ke mod permulaan dan memasak makanan untuk masa yang ditetapkan, kemudian memulakan mod pemanasan automatik.

Fungsi ini tidak disyorkan untuk digunakan semasa memasak menggunakan produk yang mudah rosak atau tenusu (telur, keju, daging, susu segar, dan lain-lain).

Tertunda bermula di Multicooker Polaris

Dalam model multi-cooker Polaris, ia juga mungkin untuk menetapkan permulaan yang lambat. Bagaimana untuk melakukan ini, kita akan menganalisis contoh model Polaris PMC 0512AD.

Model multicooker ini boleh kekal dalam mod "tidur", menunggu masa yang diprogram untuk memasak sehingga 24 jam. Setelah selesai memasak, multicooker secara automatik masuk ke mod pemanas.

Sebelum memulakan fungsi permulaan yang tertunda, anda perlu menyediakan semua produk dan memuatkannya ke dalam mangkuk. Sekiranya anda akan menangguhkan permulaan memasak untuk masa yang lama (lebih daripada 6-8 jam), maka lebih baik tidak menggunakan makanan tenusu atau makanan yang mudah rosak.

Untuk memasang permulaan yang lambat, ikuti arahan:

 1. Pilih salah satu program untuk memasak (Crust, stewing, sup, steamer, memasak) dengan menekan butang FUNGSI;
  • Apabila memilih mod Steamer, anda juga menentukan produk yang akan anda masak: sayur-sayuran, ikan, daging, kerana masa yang disediakan untuk memasak automatik bergantung kepadanya;
 2. Selepas itu tekan butang PROGRAM, ia akan ditetapkan masa untuk menghidupkan permulaan yang lambat;
 3. Tetapkan masa pada pemasa menggunakan butang CLOCK (1 menekan meningkatkan masa dengan 1 jam) dan MINUTES (menekan 1 meningkatkan masa dengan 10 minit);
 4. Klik "TIME" untuk memasang masa memasak, dan kemudian pada butang JAM dan MINUTES - tetapkan masa yang akan dibelanjakan untuk memasak (contohnya - anda boleh rebus 30 minit atau 50 minit);
 5. Tekan START, dan multicooker akan masuk ke mod tunggu sedia, dan pada masa yang anda nyatakan, ia akan memulakan fungsi permulaan yang tertunda.

PERHATIAN! Dalam model ini, anda memprogramkan masa mula memasak, iaitu. Untuk masa yang anda tetapkan, anda perlu menambah masa untuk memanaskan mangkuk ke suhu yang dikehendaki dan teruskan masa untuk memasak dalam mod yang dipilih.

Pada masa anda telah diprogramkan, multicooker akan mula memasak apabila suhu yang sesuai telah dicapai - pemasa memasak akan bermula pada paparan. Selepas memasak selesai, multicooker akan bip, beralih ke mod pemanasan automatik dan mulailah pemasa terbalik. Oleh itu, anda sentiasa boleh mengetahui berapa lama multicooker telah selesai memasak dan, jika perlu, laraskan masa pelancaran permulaan yang ditangguhkan.

Fungsi permulaan yang tertunda tidak mungkin untuk mod berikut:

Ciri-ciri tambahan

Bukan untuk apa-apa, semua multicookers moden mempunyai fungsi permulaan yang lambat. Keupayaan untuk memulakan permulaan memasak, tidak hadir sendiri, adalah salah satu kemahiran multicooker yang paling mudah dan berguna.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa periuk perlahan memasak makanan mengikut masa yang ditetapkan, dan fungsi permulaan yang tertunda tidak menyebabkan sebarang aduan, anda mesti dengan betul tetapkan masa dalam jam terbina dalam multicookers.

Walau bagaimanapun, model terbaru multicookers dapat menangani masalah sedemikian - aplikasi khusus untuk telefon dan tablet telah dibangunkan untuk mereka. Terima kasih kepada aplikasi ini, anda boleh mula mula memasak pada bila-bila masa. Apa yang perlu anda bimbangkan terlebih dahulu adalah untuk memuatkan produk ke dalam mangkuk multicooker. Dan dalam beberapa tetapan, anda boleh mematikan mod pemanasan automatik, kerana periuk perlahan itu sendiri dapat menyimpan makanan yang dimasak hangat hingga 2-3 jam.

Tertunda bermula di multicooker. Resipi hidangan.


Permulaan yang lambat dalam periuk perlahan adalah fungsi yang sangat baik untuk orang sibuk, kerana sebelum memasak periuk perlahan, anda boleh memuatkan semua bahan yang anda perlukan untuk hidangan itu, dan apabila anda pulang ke rumah, anda perlu menunggu makan malam yang panas. : senyuman:

Permulaan yang terlambat berbeza dari satu jam hingga 13-24 jam. Sebagai contoh, anda meletakkan segala-galanya dalam periuk perlahan pada waktu pagi pada pukul 7, menetapkan permulaan yang lewat pada jam 7 malam, iaitu, anda perlu menetapkan waktu 11 jam. Pada jam 18.00, periuk perlahan akan memulakan kerja dan hidangan akan disediakan dalam satu jam. Tetapi ia bergantung kepada resipi dan mod yang mana untuk dipilih.

Pertimbangkan permulaan yang tertangguh pada contoh Panasonic multicooker

Dalam program Panasonic di sebelah kiri, mereka adalah deria dan bekerja pada permulaan yang tertangguh, ini adalah mod Buckwheat, mod Plov, dan mod bubur Susu. Sekiranya anda ingin mengetahui semua kebenaran tentang Panasonic, maka bagi anda artikel "Cunning for multicooker," anda ingin tahu banyak tentang semua model Panasonic multicookers, kemudian baca artikel "Panasonic multicooker".

Penghalusan. Semenanjung mula menjalankan program sejam sebelum masa yang dikehendaki. Tetapi jika program deria mendapati hidangan itu tidak siap, masa memasak dilanjutkan. Oleh itu, untuk mengelakkan masalah, tetapkan pemasa pada mod Buckwheat dan Plov 1.5 jam sebelum masa yang anda perlukan.

Pertimbangkan permulaan yang tertangguh pada contoh multicooker Kambrook

Permulaan yang lambat di multicooker Kambrook tidak mungkin dilakukan pada semua program, tetapi seperti "Persediaan", "Beras", "Kacang", "Bubur", "Sup", "Stewing", "Steamer", "Ikan".

Tekan butang "Menu", pilih program dari atas dan anda perlu menyediakan hidangan dalam periuk perlahan dan klik "Mula". Kemudian, dengan mengklik pada + atau -, tetapkan masa yang diperlukan, selepas itu periuk perlahan akan mula menyediakan hidangan.

Julat permulaan yang tertangguh adalah dari 2 jam hingga 23.50.

Pertimbangkan permulaan yang tertangguh pada contoh Polaris multicooker

Permulaan yang tertangguh dalam pelbagai penggemar Polaris berfungsi pada program seperti "Sup", "Pencuci mulut", "Quenching", "Steaming", "Multipovar", "Beans".

Klik pada program yang diingini. Klik pada "Pemasa", anda akan melihat tulisan "Tertunda Mula" pada skrin. Kini, dengan menggunakan butang "Jam" dan "Minit", pilih masa yang anda perlukan, yang mana permulaan ditangguhkan.

Pertimbangkan permulaan yang tertangguh pada contoh multicooker Vitesse

Dalam Multicooker Vitesse, fungsi melambatkan permulaan tidak disediakan untuk program Yoghurt, Roasting, Baking,

Pertimbangkan permulaan yang tertangguh pada contoh multicooker Philips

Resipi mula tertunda

Susu bubur pada bubur susu mod yang sama. Biasanya, produk untuk bubur diletakkan di waktu petang, pemasa ditetapkan pada waktu pagi. Satu helah kecil - untuk mengelakkan pemanasan susu, rebus selama 1 minit dalam mod "Steaming". Banyak yang telah ditulis tentang susu dan resipi susu di bawah tajuk "Kashi dalam Multicooker", baca, pilih.

Arnab dalam periuk perlahan pada permulaan yang ditangguhkan

2-3 sudu teh krim masam

5-6 ulas bawang putih

2-3 - bunga ros rosario.

Arnab dipotong menjadi sebahagian. Bawang dipotong menjadi cincin separuh, irisan bawang putih. Semua menggabungkan, letakkan krim masam dan garam. Dan perap selama beberapa jam. Kami meletakkan multicooker, pilih program "Pilaf", tetapkan permulaan yang tertunda dengan menetapkan masa (tekan butang "Pemasa"). Sejak arnab yang kita diasinkan terlebih dahulu, dan walaupun dalam periuk perlahan akan menunggu nasibnya dimasak, maka akan ada cukup waktu untuk mod "Pilaf" untuk menjadi lembut.

Babi dengan kiwi pada permulaan tertunda dalam periuk perlahan

600 gram leher babi

perasa barbeku

Mari kita mulakan dengan pengasam. Bawang dipotong menjadi cincin separuh, kiwi parut, letakkan di dalam daging yang dihiris, masukkan bumbu dan garam, tuangkan dengan jus lemon. Kami menyebarkan dalam mod "Pilaf" multicooker, permulaan yang tertunda untuk masa yang anda perlukan. Kiwi babi boleh dimasak di mod "Baking", di sini adalah resipi.

Panggang dalam periuk perlahan

500 gram daging lembu

1 boleh champignons

1 sudu pes tomato

beberapa minyak sayuran untuk pemanggang

Daging potong ke dalam jalur nipis, bawang cincang, kiwi parut, campurkan segala-galanya dan biarkan untuk mengasinkan selama sejam sekurang-kurangnya, dan anda boleh pada waktu malam jika anda masak pada waktu pagi. Jangan lupa garam dan rempah. Pada waktu pagi, goreng daging yang diasinkan. Tetapkan program "Pilaf", pilih masa yang anda perlukan dan aktifkan permulaan yang lambat.

Daging dalam periuk perlahan pada permulaan yang ditangguhkan

500 gram daging lembu

50 gram gin (atau vodka)

mentol bawang (jika anda mahu, tetapi tanpa ia juga baik).

Campurkan daging cincang kasar dengan semua bahan dan biarkan ia diasinkan dari satu jam ke atas. Bolehkah malam itu. Pada waktu pagi di dalam periuk perlahan, goreng lada Bulgaria, letakkan daging lembu. Membolehkan mod "Bubur Susu", dengan menekan pemasa untuk menetapkan masa, menghidupkan permulaan yang lambat.

Ayam dengan kentang pada permulaan yang ditangguhkan

daging ayam, anda boleh fillet, dan pinggul yang lebih baik

Pukul semangkuk minyak sayuran dengan minyak sayuran, letakkan daging ayam, kentang di atas, garam. Dayakan mod "Pilaf", pilih masa yang dikehendaki dengan pemasa, dayakan Start Delayed.

Sayur-sayuran yang ditanam Skuasy pada Mula Terlambat

zucchini muda dengan kulit lembut

daging cincang (boleh dengan nasi, seperti kubis yang disumbat)

2-3 sudu krim masam

Langkah demi langkah resipi gambar disumbat zucchini di sini. Zucchini yang dimasak dengan mengisi yang disumbat dalam mangkuk minyak sayur-sayuran, masak dalam air, krim masam yang diencerkan, garam dan tuangkan zucchini kami, pilih mod "Pilaf", tetapkan masa yang diingini dengan pemasa dan pilih permulaan yang tertangguh.

Beras dengan wortel dalam periuk perlahan

bubur nasi dengan wortel

beras - 1.5 multistack

air - 3 pelbagai gelas

1 wortel besar

Kunyit 0.5 sudu teh

Nasi dibasuh dengan sempurna dari siksaan hingga setakat mana air menjadi telus. Lay dalam periuk dari multicooker. Tambah kunyit. Bersihkan lobak merah, sapu pada kue kasar, letakkan di atas beras.

Tuang air dan garam. Kami menghidupkan mod "Buckwheat", tetapkan masa dengan pemasa, hidupkan Mula Dipadam.

Pilaf beras coklat pada permulaan yang lambat

Daging yang dihiris, bawang merah, wortel di bar panggang pada "Baking" selama 20 minit, hampir pada akhirnya menambah 1 sudu besar. pes tomato.

Sebelum saya mula mencungkil dengan daging, saya membasuh 1 beras pelbagai gelas dan diisi dengan air panas dan di bawah tudung (untuk memasak lebih lama daripada nasi yang digilap biasa).

Pemasa mencicit - tuangkan nasi, tuang 2.5 gelas multi-gelas air panas, rempah, garam dan bawang putih yang dicincang.

Dayakan mod "Pilaf", tetapkan masa dengan pemasa, dan aktifkan permulaan yang ditangguhkan.

Trout dengan beras pada permulaan yang lambat

Kami meletakkan kepingan ikan dalam kuali leper dari periuk perlahan (saya telah beku ikan), letakkan bawang cincang halus ke tempat yang sama.

Di sana kita letakkan 1.5 multi-steamed beras dan 2.5 cawan air. Taburkan dengan garam dan rempah.

Kami menghidupkan mod "Pilaf", menetapkan masa yang diperlukan dengan pemasa, dan menghidupkan permulaan yang lambat.

Hati ayam pada permulaan yang tertunda dalam periuk perlahan

300 g hati ayam

2 beras pelbagai kukus

2.5 pelbagai air

Basuh hati, potong atau potong, bersihkan mentol dan cincang halus.

Dalam periuk, tuangkan minyak sayuran sedikit, letakkan hati dan bawang di sana.

Basuh beras, tuangkan ke dalam periuk, tuangkan air, tuangkan garam dan rempah.

Tetapkan mod "Pilaf", tetapkan pemasa dengan pemasa, tekan permulaan yang tertunda.

Pork dengan soba

300 gram daging babi

2 pelbagai jenis soba

1 lada loceng

garam dan rempah-rempah untuk citarasa anda.

Pork dipotong menjadi kepingan kecil, lada Bulgaria, tomato, bawang dicincang.

Dia memasukkannya ke dalam periuk yang perlahan, mengasumsikannya, menuangkan soba di atas, menuang air pada kira-kira 2 jari tebal, asin.

Jika dikehendaki, anda boleh menambah rempah kegemaran anda. Dayakan mod "Buckwheat", tetapkan pemasa ke masa, membolehkan permulaan yang tertangguh.

Lentil dengan daging pada permulaan yang lambat

400 g daging lembu atau daging babi

1 lada loceng

1 bawang rata

2 sudu besar. pes tomato

2 lentil pelbagai cawan

2 pelbagai jenis air

3 sudu besar. minyak sayuran

Daging dipotong menjadi kiub nipis, dicincang halus bawang. Tuangkan minyak sayuran ke dalam kuali dan goreng daging, bawang dan lada dalam mod Baking. Saya meletakkan 20 minit, 5 minit sebelum memasak, letakkan pes tomato dan campurkan.

Pemasa mencicit, lentil mandi, bercampur-campur segalanya. Kini anda perlu mengisi air dan tetapkan mod "Buckwheat", kemudian tetapkan masa dengan pemasa dan tekan butang Mula Turun.

Berikut adalah pilihan resipi untuk permulaan yang lambat. Saya fikir prinsip itu jelas, hanya hidangan berbeza-beza. Dan, tentu saja, semua hidangan ini boleh disediakan tanpa permulaan yang tertangguh. Cuba. mencipta, mengejutkan orang yang disayangi dengan hidangan pelbagai dan lazat dari periuk perlahan.

Mula-mula tertunda (kelewatan) dan suhu pada fungsi pemanasan dalam periuk perlahan.

Mula-mula tertunda (kelewatan) dan suhu pada fungsi pemanasan dalam periuk perlahan.

Banyak model moden pelbagai periuk dilengkapi dengan ciri-ciri seperti permulaan yang lambat (permulaan tertangguh) dan pemanasan. Adakah anda tahu apakah fungsi-fungsi ini secara khusus ditawarkan kepada pemilik peranti pelbagai peranti, bagaimana untuk membolehkannya, dan cara menetapkan parameter penolakan yang betul pada peranti anda? Jika tidak, maka artikel ini adalah untuk anda.

Tertunda bermula di multicooker

Apakah fungsi permulaan yang tertangguh dan cara menggunakannya dengan betul? Bayangkan anda ingin mendapatkan makanan yang lazat untuk sarapan pagi, sama ada bubur, telur dadar, yogurt, roti atau apa-apa hidangan lain, tetapi pada waktu pagi anda tidak mempunyai masa untuk memasaknya. Jangan risau. Dandang multi-cooker boleh memasak hampir tanpa penyertaan anda tidak lebih buruk daripada koki profesional. Apa yang perlu anda lakukan ialah meletakkan produk siap di dalamnya pada petang dan tetapkan pemasa permulaan yang tertunda mengikut arahan. Masak peranti akan bermula tepat apabila anda "memberitahu" dia melalui tetapan.

Fungsi ini akan menjadi tidak berguna pada waktu petang, jika anda meletakkan produk pada waktu pagi. Bayangkan saja. Anda memutuskan untuk mencuba beberapa resipi yang menarik, contohnya, baking, tetapi selepas kerja anda tidak mempunyai kekuatan untuk memasak. Kami menyediakan produk pada waktu pagi atau pada waktu petang, jika peranti membolehkan kami menangguhkan permulaan selama 24 jam, selepas itu kami terlibat dalam pelarasan mudah pemasa mengikut jadual atau mengikut skema yang telah dikerjakan, dan tunggu hasilnya pulang! Apabila anda memasuki pangsapuri anda, anda akan disambut oleh aroma lazat hidangan siap. Saya perhatikan bahawa kelewatan dalam multicooker hanya berlaku untuk program automatik dengan penyediaan mikropemproses masa memasak. Ini adalah Pilau, Buckwheat, bubur susu, dll.

Bagaimana untuk membolehkan permulaan yang lewat?

Mari lihat contoh khusus.

Katakan anda ingin mendapatkan bubur susu sebanyak 7 pagi. Kami meletakkan produk pada jam 22, melakukan pengiraan asas dan mengetahui bahawa sehingga 7 pagi terdapat 9 jam lagi. Kami akan memerlukan data ini pada peringkat akhir. Jika anda memerlukan bubur dalam periuk perlahan dengan penangguhan, kemudian letakkan bijirin, gula, garam, susu dan mentega dalam kuali, kemudian campurkannya dengan sudu kayu atau khas. Logam, seperti yang anda tahu, tidak boleh digunakan. Pada panel multicooker, klik "Menu", kemudian pilih program Susu bubur. Seterusnya, klik pada "Pemasa" dan tetapkan 8 jam. Mengapa betul 8, bukan 9? Ia mudah. Selepas sembilan jam, semuanya perlu bersedia, tetapi peranti memerlukan satu jam untuk memasak. Oleh itu, mengikut program, peralatan bermula pada 6 dan pada ke-7 ia memberi anda bubur panas.

Di sini segala-galanya sama. Kami meletakkan produk pada jam 9 pagi, dan mengalu-alukan fakta bahawa mereka akan siap pada pukul 7 malam, iaitu, dalam 10 jam. Kami akan memasak kek stim dengan hidangan sampingan. Ingat bahawa penebat dan suhu dalam multicooker membolehkan peralatan berfungsi seperti termos, hasilnya produk semi-beku yang beku dapat disimpan dalam keadaan yang tidak dicairkan untuk waktu yang lama, dan susu tidak akan berubah menjadi masam. Jadi, letakkan potong di dalam bekas, dan pinggan mangkuk dalam kuali. Pilih "Menu" dan mod Buckwheat, yang dalam kes ini lebih disukai. Seterusnya, klik "Pemasa", tolak daripada masa yang dikira satu jam untuk memasak dan tetapkan 9 jam. Apabila anda pulang ke rumah, semuanya akan siap.

Jadi, sekarang anda tahu bahawa untuk menghidupkan permulaan yang lambat, anda perlu menggunakan tiga butang: Menu, Pemasa dan Mula. Menu ini akan membantu anda memilih mod yang diingini, Pemasa akan membantu anda memilih masa tunda, dan Mula akan melancarkan program. Saya menarik perhatian anda bahawa pemasa mesti ditetapkan dengan mengambil kira jam memasak, walaupun hidangan akan disediakan lebih kurang. Selepas memasak, suhu akan menjaga mod pemanasan, yang akan saya bincangkan di bawah. Dalam tempoh menunggu, butang "Timer" akan bersinar hijau. Apabila periuk perlahan bermula memasak, "lubang" merah akan muncul pada butang "Menu".

Mod dipanaskan dalam pelbagai warna

Bayangkan anda telah menetapkan program permulaan yang tertangguh, tetapi anda telah melangkah lebih awal pada waktu pagi, atau terlambat bekerja pada waktu petang. Ia akan menjadi logik untuk mengandaikan bahawa pada ketibaan anda akan menunggu makanan sejuk. Dan tidak! Demi pengguna yang sibuk, pengeluar telah menyediakan mod pemanasan yang sangat berguna, yang secara automatik bertukar selepas akhir memasak. Bergantung kepada model, mod pemanasan boleh berfungsi dari 1 hingga 24 jam. Bagi rejim suhu, ia tidak menjejaskan suhu pemanasan, iaitu pada tahap 40-80 darjah, bergantung kepada model. Sekali lagi, saya perhatikan bahawa mod pemanasan dalam multicooker adalah automatik sepenuhnya, dan ia tidak perlu dihidupkan dengan butang. Tetapi baca dengan teliti arahan! Jika pemanasan direka untuk satu jam, dan anda ditangguhkan oleh dua, maka hidangan akan menunggu anda sejuk.

Redmond multicooker: bagaimana menetapkan waktu dan undur

Peralatan dapur perkakas moden menjadikan kehidupan lebih mudah. Multivarka membolehkan anda memasak hidangan kegemaran anda tanpa membelanjakan banyak usaha. Salah satu ciri khas multicookers moden adalah keupayaan untuk menangguhkan permulaan memasak untuk masa yang tertentu.

Dish multicooker

Menetapkan jam dan minit untuk pemasa adalah mudah. Terdapat beberapa nuansa menetapkan hitung mundur, tanpa mengetahui yang mungkin kelihatan bahawa multicooker tidak berfungsi atau tidak berfungsi dengan betul.

Cara menetapkan masa dan kiraan detik menggunakan contoh multicooker Redmond

Multicookers dari pengeluar yang berbeza mempunyai panel kawalan yang sama dan logik menu, jadi pertimbangkan proses penetapan masa di multicooker Redmond.

Untuk model yang berbeza, proses pemasangan mungkin sedikit berbeza, bergantung kepada perisian, jenis butang.

Menurut arahan pengilang, pesanan tersebut adalah seperti berikut:

 • Sambungkan produk ke sumber kuasa.
 • Tekan dan tahan butang tiga saat "Mula Kelewatan". Sensor minit masa semasa harus mula berkelip.
 • Apabila anda menekan butang "Masa memasak", bilangan minit ditetapkan. Apabila anda memegang butang, perubahan masa. Selepas minit ditetapkan dalam program, anda perlu menetapkan jam dengan cara yang sama. Selepas menetapkan masa yang betul pada pemasa, anda perlu mengklik "Penyelenggaraan Haba / Batal". Anda hanya boleh menunggu 4-5 saat. Tetingkap elektronik berhenti berkelip, masa ditetapkan.

Perlu diingatkan bahawa pemasa mod memasak bermula undur hanya selepas suhu di dalam mangkuk sepadan dengan yang diprogramkan. Iaitu, jika memasak dirancang pada 100 darjah Celsius, maka undur akan pergi tepat dari saat pemanasan. Jika tidak ada air yang mencukupi di dalam mangkuk dan multicooker mempunyai banyak kuasa, anda tidak akan memerlukan banyak masa. Jika terdapat banyak air, dan kuasa kecil, maka undur akan ditunda selama 15-20 minit. Ini harus diingat apabila mengira masa untuk memasak.

Menetapkan permulaan masa dan lambat

Undur

Fungsi permulaan yang tertunda berguna jika tiada masa atau keinginan untuk meletakkan produk ke dalam periuk perlahan sebelum permulaan memasak, tetapi kali ini adalah beberapa jam sebelum proses bermula. Pada awal pagi saya ingin tidur sedikit lebih lama, tetapi pada sebelah petang sebelum itu cukup mungkin untuk mencari beberapa minit untuk menandai produk.

Hidangan sedia untuk tarikh yang diingini.

Untuk menetapkan pemasa untuk menangguhkan permulaan memasak, anda perlu memahami berapa lama masa yang diperlukan.

Sebagai contoh, bubur harus siap untuk sarapan pagi, yang dijadualkan pada pukul tujuh pagi. Sebagai contoh, bubur dimasak selama satu jam, dan produk diletakkan pada jam 20 hari sebelum hari. Iaitu, kelewatan 10 jam diperlukan.

Sekiranya anda meletakkan kelewatan lebih lama, bubur tidak akan mempunyai masa untuk disediakan. Harus diingat bahawa tidak selalu tempoh memasak yang ditawarkan oleh pengilang akan menjadi mudah untuk pengguna akhir. Mana-mana hidangan boleh dimasak pada suhu yang lebih tinggi atau lebih rendah, lebih lama atau kurang daripada yang ditunjukkan oleh resipi. Bergantung pada produk yang digunakan, rawatan haba yang lebih lama mungkin diperlukan.

Oleh itu, sebelum anda mula memasak hidangan dalam mod automatik permulaan yang tertangguh, tidaklah buruk untuk memasaknya sekali di bawah kawalan, untuk memastikan ia akan dimasak sepenuhnya dan tidak akan dicerna.

Untuk menubuhkan penangguhan, anda mesti:

 • Sambungkan produk ke sesalur kuasa.
 • Muatkan produk ke dalam mangkuk multicooker.
 • Pilih program memasak.
 • Tekan "Pemasa" dan butang "+" dan "-" tetapkan masa tunda, kemudian tekan "Start".

Pelbagai masa yang anda boleh melambatkan permulaan memasak berbeza dari sepuluh minit hingga hari.

Produk mudah rosak dalam periuk perlahan

Ia tidak disyorkan untuk menangguhkan penyediaan makanan mudah rosak untuk masa yang lama. Semakin lama mereka berada di luar peti sejuk, semakin besar kemungkinan mereka akan merosot.

Sekiranya keadaan permulaan yang tertangguh cenderung untuk berulang (sebagai contoh, produk sarapan pagi selalu dimasukkan ke dalam peranti pada malam sebelumnya, atau produk makan malam diletakkan di dalam periuk perlahan pada waktu pagi, sebelum pergi ke tempat kerja), maka anda boleh membuat beberapa pilihan standard.

Untuk melakukan ini, pilih mod memasak dalam menu, kemudian pilih "Started Delayed". Kemudian dua sel akan muncul untuk dua pilihan permulaan yang tertunda. Anda perlu menetapkan masa tunda yang diperlukan dan simpan perubahan. Pada kali seterusnya anda tidak perlu menetapkan pemasa sekali lagi, anda boleh memilih satu daripada parameter yang disimpan.

Harus diingat bahawa fungsi ini tidak tersedia apabila memilih mod "menggoreng" atau "pasta". Ia juga mustahil untuk menangguhkan permulaan, jika anda merancang untuk membakar roti, memasak dalam mod lemak dalam atau baking pizza. Pengilang tidak menerangkan sebab kekurangan fungsi, tetapi mungkin berkaitan dengan kemungkinan memasak dengan tudung terbuka.

Kesimpulannya

Sistem pengaturcaraan peralatan rumah moden, terutama multicookers, agak mudah dan logik. Biasanya ia mesra pengguna. Kesukaran timbul apabila, disebabkan bilangan kecil butang, beberapa nilai dilampirkan pada butang yang sama, bergantung kepada algoritma yang dilaksanakan. Sesetengah tuan rumah mula menjadi keliru apabila menetapkan masa pada periuk perlahan anda tidak perlu menekan butang "Tetapkan masa", yang akan menjadi logik, tetapi "Mula terlambat", dan kemudian tetapkan masa. Tidak semua mod serasi dengan fungsi permulaan yang tertunda. Sebelum menggunakan peranti, baca dengan teliti petua operasi dari pengilang.

Fungsi Multicooker Multicooker

Fungsi multicooker adalah ciri-cirinya. Pengetahuan tentang program dan fungsi multicooker akan memungkinkan untuk menyusun makanan diet terapeutik dengan betul, termasuk pankreatitis, pemakanan kanak-kanak, untuk menyediakan makanan yang enak dan sihat.

Fungsi multicooker

Saya beli periuk perlahan! Dan...

Selama beberapa hari saya terlupa tentang dapur!

Peranti yang sangat indah ini menggantikan saya dengan dandang ganda, dan oven, dan juga kuali.

Memasak dalam periuk perlahan lebih mudah, hidangan lebih cepat dan lebih enak. Penjagaan multicooker tentu sudah tentu berhati-hati (kuali mengandungi salutan tidak melekat), tetapi mudah dibersihkan.

Apakah fungsi multicooker itu?

Cooker yang perlahan adalah perkakas dapur yang indah yang bertujuan memasak hidangan dalam mod automatik. Kawalan mikropemproses multivarki. Pada teras proses memasak adalah penggunaan mikroprosesor pintar. Mikropemproses membolehkan anda mengawal suhu di dalam multicooker, jumlah cecair menguap, mengekalkan tekanan tertentu di dalam peranti dan menentukan masa memasak yang optimum, bergantung kepada berat bahan yang dimuatkan.

Selalunya, fungsi multicooker dikelirukan dengan program (mod). Bilangan program multicooker berbeza dari model 3 hingga 8. Multicooker yang paling berfungsi pada masa ini adalah Redmond RMC-110 - 55 program yang berbeza.

Program utama (mod) dari multicooker:

Fungsi-fungsi mana yang multicooker - auto pemanasan, penyejatan, pemanggangan, permulaan yang lambat. Serta fungsi yang sepadan dengan nama program - rebusan, mengukus, baking.

Permulaan yang ditangguhkan adalah ciri multicooker kegemaran saya.

Permulaan yang terlambat adalah apa?

 • Anda perlu memasak sarapan pagi yang panas. Anda meletakkan semua produk dalam periuk perlahan malam ini dan hidupkannya. Rebus keajaiban memasak akan bermula pada waktu pagi ketika anda masih tidur. Sarapan pagi bersedia untuk kebangkitan awak!
 • Anda pulang dari kerja, di rumah makan malam lazat, segar dan panas yang menanti anda. Pada waktu pagi anda meletakkan semua produk yang diperlukan dalam periuk perlahan, menghidupkannya dan pergi bekerja. Pemasak perlahan mulai memasak tidak serta-merta, tetapi pada waktu tertentu, dengan ketibaan anda.

Nota Permulaan yang tertunda boleh digunakan untuk program-program: "soba", "pilaf" dan "susu bubur", iaitu. program-program yang memasak masa ditetapkan oleh mikropemproses.

Bagaimana cara mengaktifkan fungsi permulaan Panasonic Multicooker? Saya akan menerangkan dengan contoh.

Contoh nombor 1. Sarapan pagi Bubur susu perlu disediakan pada pukul 7-00 pagi. Produk digada pada 22-00 (petang) = 9 jam sebelum makan.

 1. Saya meletakkan multicooker dalam kuali: susu, bijirin, garam, gula (jika perlu, mentega), campurkan dengan sudu khas atau kayu;
 2. Pada panel kawalan multicooker saya memilih butang - "menu", saya meletakkan - "susu bubur";
 3. Pada panel kawalan multicooker saya pilih butang - "timer", tetapkan masa mula untuk memasak: 9h-1h (untuk memasak) = 8h. Multicooker anda akan menyambung selepas 8 jam, iaitu pukul 6 pagi dan pukul 7 pagi akan siap.

Contoh nombor 2. Perjamuan Produk digadaikan pada 9-00 (pada waktu pagi). Potong stim dengan hidangan sampingan harus siap pada 19-00. Ternyata produk dibuang 10 jam sebelum makan.

Cooker perlahan berfungsi seperti termos, produk setengah jadi daging / ikan beku tidak cair dengan cepat, dan susu sejuk tidak masam.

 1. Di dalam bekas dandang berganda saya letakkan potongan-potongan, di dalam kuali-pot bahan-bahan yang dihias.
 2. Pada panel kawalan multicooker saya pilih butang - "menu", saya memilih mod - contohnya, "soba";
 3. Pada panel kawalan saya pilih butang - "pemasa", tetapkan masa permulaan memasak: 10h-1h (untuk memasak) = 9h Pemasak perlahan anda akan menyambung selepas 9 jam, iaitu, pada 18-00, potong dan hidangan sampingan akan siap pada 19-00 jam kepada mereka.

Nota Pada akhir program, multicooker secara automatik masuk ke program - "Pemanasan".

Makanan akan dipanaskan selama 1 jam.

Oleh itu, untuk membolehkan fungsi "lambat permulaan" anda menggunakan tiga butang:

 1. "MENU" - pilih mode "soba", "bubur susu" atau "pilaf";
 2. "TIMER" - tetapkan kelewatan masa. Selalunya kali ini dari kemasukan multicooker ke makan dan tolak 1 jam.
 3. "MULA"
 • Walaupun terdapat tempoh menunggu - peephole hijau menyala pada butang "TIMER"
 • Selepas multicooker dihidupkan dalam mod memasak - lampu kilat merah menyala pada butang "MENU"

Mod Multicooker PANASONIC SR-TMH18

Program ini - bubur susu.
Menggunakan program ini (mod) anda boleh memasak apa-apa susu bubur, walaupun semolina. Dalam mod ini, bijirin cepat masak disediakan. Untuk memasak bubur susu dalam periuk perlahan, gunakan jadual di bawah. Walau bagaimanapun, saya suka kurang bijirin (lebih lembut) bijirin. Untuk ini, saya meletakkan bijirin kurang dari yang ditunjukkan dalam jadual. Sebagai contoh, 2/3 kaca berbilang. Selebihnya bahan tidak berubah. Di samping itu, dalam bubur, anda boleh meletakkan sebarang pengisi (buah kering, kayu manis, dan sebagainya). Bubur dimasak selama kira-kira sejam. Susu tidak mendidih, tidak membakar, rasa seperti dari dapur Rusia. Program ini amat diperlukan untuk pemakanan dan pemakanan. Terutama saya ingin perhatikan bahawa penggunaan multicooker, dan program ini khususnya, membolehkan anda mengaturkan pemakanan anak-anak dengan betul. Tidak selalunya masa untuk ibu bapa sibuk untuk memasak begitu sihat dan lazat tidak dari semasa ke semasa, tetapi secara teratur.

Program ini adalah yang besar.
Program ini (mod) digunakan untuk memasak apa-apa bijirin (soba, beras, barli, oat, oat, apa-apa bijirin memasak lambat). Tidak seperti program sebelumnya, bijirin direbus dalam air. Titik didih lebih tinggi. Dalam mod ini, tersedia untuk memasak bijirin dengan daging, masak dua hidangan pada satu masa. Untuk ini, bekas pengukus digunakan, di mana produk separuh siap dibentangkan - ikan, bebola daging, bebola daging, dll. Dan di dalam pan multicooker dimasak hiasan.

Program ini adalah plov.
Program ini bercakap untuk dirinya sendiri. Anda boleh membuat pilaf yang sangat baik, tetapi supaya beras menjadi benar-benar rapuh, anda perlu memahami bahawa terdapat jenis (jenis) beras yang berlainan. Dari satu varieti kami memasak bubur "kentang tumbuk" - nasi rebus lembut, dan dari yang lain ternyata nasi rapuh, nasi ini untuk pilaf. Berbeza dengan mod terdahulu, dalam program Plov, di peringkat akhir memasak, mod penyejatan dan pengeringan diaktifkan, yang memberikan keruntuhan kepada kumpulan.

Dalam mod ini, anda boleh memasak dan hidangan lazat yang lain. Terutama lazat diperolehi - kentang bakar.

Program ini dikukus.
Cara ini adalah yang paling penting untuk memastikan pemakanan pemakanan. Hidangan yang disediakan dikukus lebih sihat daripada yang serupa, tetapi diperolehi apabila menggoreng dalam kuali. Dalam hidangan stim vitamin dan bahan berguna lain disimpan, tahap lemak dikurangkan dengan ketara.

Hidangan wap berguna untuk semua orang: orang yang menjalani gaya hidup yang sihat, untuk makanan bayi, dalam memerhatikan diet protein untuk penurunan berat badan. Saya terutamanya ingin melihat kepentingan program ini untuk orang yang menderita penyakit sistem pencernaan.

Program ini - pelindapkejutan.
Mod yang paling berfungsi. Dalam mod ini, ada kelonggaran makanan pada suhu di bawah 100 darjah, tetapi dalam masa yang lama. Semua bahan diletakkan di dalam periuk multicooker, mod dihidupkan dan anda boleh pergi tentang perniagaan anda, melupakan memasak untuk seketika.

Dengan program ini, anda boleh memasak:

 • sup atau borsch, sup atau sebarang sup;
 • aspic atau aspic;
 • hidangan daging: ham, ham, bakso dengan sos;
 • minuman: jus buah;
 • minuman susu: kefir dan ryazhenka;
 • saus tomat

Dalam rangka kerja projek ini, kami akan mempertimbangkan hanya pilihan hidangan makanan dalam mod "stewing".

Program ini dibakar.
Menggunakan mod ini, anda boleh memasak hidangan dalam beberapa kes - seperti dalam ketuhar, dalam yang lain - seperti dalam kuali.

 • Seperti dalam kuali: dranik dan cheesecake yang sangat lazat diperoleh, tetapi ini juga di luar skop projek kami. Tetapi zazharku sup boleh dilakukan.
 • Seperti dalam ketuhar: manna, cassero cheese casserole, charlotte, julienne, muffin dan biskut. Anda boleh membakar seekor angsa, ayam atau itik. Anda juga boleh membakar roti.

Resipi diet baru:

Baru di laman web - resipi sedang disediakan dalam potong lobak pemasak lambat. Tanpa diduga, saya dapati resipi ini dan berkongsi dengan anda. Ternyata wortel, selepas rawatan haba, memperoleh sifat yang sangat berguna dan... memperlambat proses penuaan Tentang itu di sini >>

Semua resipi untuk multicooker boleh didapati di halaman >> ini

Saya berharap artikel tentang program dan fungsi multicooker itu ternyata berguna. Pengetahuan dan kemahiran menggunakan semua fungsi multicooker akan membolehkan anda memasak makanan yang enak dan sihat dengan cepat.

Tertunda bermula dalam periuk perlahan: kelebihan dan cara penggunaan

Siapakah yang tidak bermimpi sarapan pagi yang lazat dan sihat menunggu dia pada waktu pagi, dan pada waktu petang, pulang dari kerja, makan malam yang harum? Lagipun, saya tidak mahu bangun awal, dan proses memasak adalah satu yang lama. Itulah sebabnya pengeluar menyediakan fungsi permulaan lambat dalam multivark. Walaupun perkakas rumah ini telah memasuki kehidupan orang ramai, tidak ramai yang dapat menggunakan permulaan yang lambat.

Apakah kegunaan fungsi ini

Dalam irama kehidupan semasa, ramai orang hampir tidak dapat memasak. Tetapi anda tidak akan bertahan lama untuk makanan ringan. Fungsi permulaan yang terlambat memudahkan tugas. Ia menangguhkan permulaan penyediaan untuk tempoh tertentu. Pengeluar yang berbeza lambat mula berbeza, tetapi tidak lebih dari satu hari.

Untuk melakukan ini, sediakan semua bahan, masukkan ke dalam mangkuk, tetapkan pemasa mengikut arahan. Mod ini boleh diletakkan hanya pada program-program yang berjalan secara automatik, mereka telah memprogramkan masa dan suhu memasak. Dengan bantuan permulaan otstrochennogo boleh memasak sarapan dan makan malam. Bagaimana ia berfungsi?

Bagaimana untuk menggunakan permulaan yang lewat

Segala-galanya lebih mudah daripada yang sepertinya. Lebih mudah memahami contoh-contoh tertentu. Untuk memasak sarapan, anda perlu meletakkan semua produk di waktu petang: bijirin, air atau susu, mentega, garam dan gula, jika bubur. Semua campuran sudu khas, yang dimasukkan. Ia boleh menjadi kayu atau plastik. Seterusnya anda perlu memilih program hidangan yang sesuai. Sebelum memulakan, hidupkan pemasa dan tetapkan masa yang diperlukan. Hanya selepas itu anda boleh menekan START dan tidur dengan selamat.

Letakkan makanan dalam mangkuk terlebih dahulu.

Perlu diingat bahawa jika hidangan itu perlu siap selepas 7 jam, pemasa harus bermula selepas 6 jam, kerana proses memasak itu sendiri juga akan mengambil masa. Jika dalam satu jam hidangan tidak mempunyai masa untuk disediakan, maka masa perlu ditetapkan supaya pemasa dimatikan pada akhir penyediaan keseluruhan.

Ia penting! Bahan-bahan yang cepat merosot tanpa peti sejuk, jangan biarkannya dalam bekas untuk masa yang lama, walaupun ia menutup rapat dan tahan suhu untuk seketika. Untuk ini mereka dimasukkan ke dalam bentuk beku.

Fungsi ini sangat praktikal dan mudah. Sediakan makanan untuk hidangan apabila ada masa untuk itu, dan kemudian hanya menikmati hasilnya. Kini anda tidak perlu bangun sebelum orang lain dan pergi ke dapur untuk membuat sarapan pagi. Pada waktu petang, anda boleh pulang ke rumah dengan perlahan, mengetahui bahawa makan malam yang baru disediakan dan harum sudah menunggu di rumah. Dan bagaimana untuk memberi makan kepada keluarga isu ini telah diselesaikan terlebih dahulu. Walaupun tidak ada keluarga, ini tidak bermakna seseorang tidak boleh makan makanan buatan sendiri yang segar.

Tertunda bermula di multicooker

Pemasak perlahan secara automatik beralih ke mod HEATING sebaik sahaja memasak selesai. Ini tidak akan membolehkan ia menyejuk, walaupun sedikit terlambat bekerja atau tidur sedikit lebih lama. Mod ini sepenuhnya automatik dan tidak perlu dihidupkan. Pemanasan suhu 40 hingga 80 darjah, bergantung kepada model.

Dihentikan bermula dalam pelbagai model beberapa model - ciri dan perbezaan

Dalam pelbagai pengeluar yang berbeza, fungsi mungkin berbeza. Kelewatan minimum adalah 10 minit dan maksimum ialah 24 jam. Sebelum digunakan, jangan malas membaca arahan.

Tertunda di Redmond multicooker

Multicooker Redmond

Peralatan pengeluar ini dilengkapi dengan pemasa autonomi yang tidak bergantung kepada dan tidak mempengaruhi satu sama lain. Yang pertama boleh diprogramkan untuk waktu pagi, yang kedua untuk petang. Untuk memulakan fungsi ini, perlu menyediakan terlebih dahulu, tempatkan dalam mangkuk semua produk yang diperlukan, mulakan pemasa, menunjukkan masa untuk sarapan pagi atau makan malam harus siap.

Ia penting! Tentukan bukan permulaan penyediaan, tetapi masa penyelesaian proses.

Untuk memulakan fungsi, anda perlu mengikuti algoritma:

 1. Tekan butang MENU.
 2. Apabila anda menekan DELAYED START, kedua-dua pemasa akan muncul untuk waktu petang dan waktu pagi. Dalam multicooker, parameter yang ditentukan akan disimpan, anda tidak perlu memasukkan maklumat yang sama secara berterusan.
 3. Tetapkan masa memasak, untuk melakukan ini, tekan TIME SETTING.
 4. Tetapkan masa yang tepat, patut dipertimbangkan, satu klik sama dengan +1 jam.
 5. Mulakan program dengan menekan butang START.

Pembantu dapur akan menyediakan hidangan yang lazat dan sihat, dan selepas itu ia akan memanaskannya dengan memanaskannya. Tetapi anda tidak boleh bergantung kepada program ini, kerana makanan yang telah dimasak dapat merosot dari pemanasan yang tetap. Jika tidak ada cecair yang mencukupi dalam hidangan yang disediakan, ia akan menjadi kering atau, lebih buruk lagi, ia akan terbakar.

Tertunda bermula di Multicooker Polaris

Dalam beberapa model, Polaris juga memberi peluang untuk memulakan memasak apabila pemilik memerlukannya. Mod tidur berlangsung pada unit sedemikian sepanjang hari. Selepas selesai masak, multicooker tidak mematikan, tetapi mengekalkan suhu, sentiasa memanas makanan.

Semua produk yang diperlukan dibasuh, dibersihkan dan dipotong. Jika permulaan ditangguhkan untuk jangka masa yang panjang, maka lebih baik tidak menggunakan daging mentah dan susu.

Arahan dan cadangan untuk memasak dengan kelewatan:

 1. Dengan menekan butang FUNCTION, pilih mod yang sesuai untuk hidangan tersebut. Dalam multicooker ini sudah ada program yang sudah siap: ikan, sup, bijirin, pengukus dan lain-lain.
 2. Tetapkan masa mula program, dengan menekan butang yang sesuai pada paparan - PROGRAM.
 3. Tetapkan masa pada pemasa (anda boleh menambah kedua-dua jam dan minit, yang membolehkan anda lebih tepat menetapkan masa mula fungsi memasak).
 4. Tekan butang TIME untuk menetapkan masa memasak.
 5. Gunakan butang START untuk memulakan mod siap sedia di multicooker.

Pada masa yang diprogram, multicooker akan "bangun" dan mula berfungsi. Apabila dia selesai tugasnya dan memasak makanan, dia akan menangis dan memasuki mod pemanasan. Pemasa akan mula mengira arah yang bertentangan. Oleh itu, mungkin akan menentukan berapa lama multicooker telah menyelesaikan proses memasak dan berapa lama ia memanaskan hidangan di dalam mangkuk.

Sarapan pagi bijirin

Menunda pelancaran tidak mungkin untuk beberapa mod:

Permulaan yang ditangguhkan menjadikan kehidupan lebih mudah untuk ramai orang, perkara utama adalah untuk mengira dengan betul dan menetapkan jam dan minit. Model-model multicookers lain pengeluar yang berbeza bekerja mengikut prinsip yang sama. Semua maklumat yang diperlukan boleh didapati dalam arahan.

Ia penting! Jam terbina dalam multicooker mestilah dikonfigurasi dengan betul.

Masak dengan fungsi bubur mula tertunda pada air dan susu, daging dan hidangan lain. Sekarang, ramai multicooker, terima kasih kepada aplikasi khas pada telefon pintar, boleh dihidupkan dari jauh. Ia perlu mengisi semua produk di dalam mangkuk dan, dengan menggunakan alat, hidupkannya.

Tetapi permulaan yang tertangguh tidak dapat diganti, kerana ketika seseorang sedang tidur dengan aman atau menyelesaikan masalahnya, ia akan menjaga semua orang penuh pada jam yang ditetapkan.

Multivarki

Panduan anda untuk dunia multicookers yang luas

Kelewatan fungsi mula

Model moden multicookers mempunyai fungsi yang berguna seperti fungsi permulaan lambat. Ciri ini meningkatkan peranti dan meningkatkan keselesaan. Ia sesuai untuk mereka yang suka sarapan, makan tengah hari atau makan malam di rumah, tetapi tidak mempunyai masa untuk menyediakan hidangan yang penuh. Terima kasih kepada fungsi permulaan yang lambat, anda boleh mendapatkan bubur yang baru dibuat, telur hancur, beras atau apa-apa hidangan lain pada masa yang sesuai. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk meletakkan bahan-bahan yang diperlukan terlebih dahulu dalam mangkuk, pilih program dan masa yang paling sesuai, yang mana ia adalah wajar untuk mendapatkan hidangan panas. Dengan selebihnya multicooker untuk mengatasi mereka sendiri, dan akan melakukannya tidak lebih buruk daripada koki profesional.

Mod permulaan yang tertangguh amat berguna pada waktu pagi jika anda meletakkan produk yang diperlukan dalam mangkuk pada waktu petang. Sekiranya peranti ini membolehkan anda menangguhkan pelancaran program sekurang-kurangnya selama 12 jam, maka anda boleh menyediakan sarapan malam tadi. Untuk melakukan ini, semua parameter boleh ditetapkan menggunakan jadual yang tersedia dalam manual untuk periuk perlahan atau anda boleh mengira masa itu sendiri. Perkara yang sama boleh dilakukan pada waktu pagi, dan apabila anda pulang ke rumah selepas bekerja, dapatkan makan malam yang harum dan segar. Ia harus dikatakan bahawa mod permulaan yang tertangguh hanya berfungsi dengan program automatik pra-pasang.

Bagaimana untuk membolehkan ciri permulaan yang ditangguhkan

Cara termudah untuk memahami cara memasukkan permulaan tertunda, pada contoh tertentu. Untuk mendapatkan bubur yang baru dimasak pada jam 7 pagi, anda perlu melakukan pengiraan yang mudah. Sebagai contoh, jika produk akan diletakkan pada jam 22, maka sehingga jam 7 dari saat ini akan menjadi 9 jam. Data ini diperlukan pada peringkat akhir. Pertama, adalah perlu untuk meletakkan bijirin, mentega, susu, gula dan garam dalam mangkuk, kemudian campuran bahan dengan sudu kayu atau plastik khas. Selalunya, sudu tersebut dimasukkan ke dalam kit multicooker. Setelah itu, pada panel kawalan multicooker, gunakan butang yang sesuai untuk memilih program automatik "Bubur Susu" atau yang lain jika anda akan memasak hidangan lain. Seterusnya, gunakan butang "Pemasa" untuk menetapkan masa sehingga 8 jam. Sila ambil perhatian bahawa ia bukan 9 jam, tetapi 8, kerana ia akan mengambil masa 1 jam untuk membuat bubur. Oleh itu, program akan bermula pada 6-00 dan oleh 7-00 bubur wangi akan siap.

Oleh itu, untuk membolehkan mod permulaan yang ditangguhkan, anda hanya perlu menggunakan tiga butang - "Menu", "Timer" dan "Start". Dalam sesetengah model, butang ini boleh dipanggil sedikit berbeza, tetapi mendapati mereka tidak akan menjadi masalah. Butang "Menu" akan membolehkan anda memilih program memasak yang sesuai, butang "Timer" akan membantu anda menetapkan masa tunda, dan butang "Mula" akan mengaktifkan mod permulaan yang tertunda. Bagi hidangan yang masa memasaknya kurang dari sejam, masih disyorkan untuk menetapkan pemasa dengan mengambil kira jam ini. Jika hidangan sudah siap sebelum ini, suhu akan dikekalkan secara automatik untuk mengekalkan suhu hidangan siap, yang akan tetap panas sehingga masa yang dikehendaki.

Adakah anda suka maklumat itu? Beritahu rakan anda tentang dia!

Apa-apa soalan? Tanya mereka di dalam komen di bawah!

Tertunda bermula di multicooker. Bubur dalam multivariate (Mula terlambat)

Ciri kegemaran ini diprogramkan oleh pengeluar dalam kebanyakan model multicooker. Tetapi apa maksud program ini dalam amalan dan apa maknanya. Kami akan cuba memahami secara teoritis dan dengan contoh tertentu.

Katakan anda merancang memasak sarapan pagi yang panas. Untuk melakukan ini, letakkan semua produk yang diperlukan dalam mangkuk multicooker pada petang dan hidupkan peranti. Sediakan hidangan di periuk ajaib akan bermula hanya pada waktu pagi ketika anda masih tidur. Tetapi untuk kebangkitan awak sarapan baru siap sedia!

Pilihan lain: anda pulang dari kerja, dan di rumah anda akan mendapati makan malam yang lazat dan panas di dalam periuk yang perlahan. Untuk membuat ini mungkin, pada waktu pagi adalah perlu untuk meletakkan semua ramuan dalam periuk perkakas, menghidupkannya dan berani bekerja. Pemasak lambat tidak akan dimasak segera - ini berlaku pada masa yang ditetapkan, sebelum ketibaan anda.

Permulaan yang ditangguhkan di multicooker digunakan untuk beberapa program. Khususnya, ia berfungsi untuk bubur Buckwheat / Beras, Pilaf dan Susu, iaitu, waktu memasak secara automatik ditetapkan oleh mikropemproses.

Bagaimanakah permulaan yang ditangguhkan dengan pemasak perlahan menghidupkan? Kami memahami contoh.

Katakan anda ingin merasakan bubur susu untuk sarapan pagi, yang sepatutnya siap pada jam 7 pagi. Untuk melakukan ini, produk diletakkan di dalam mangkuk pada pukul 22:00 pada waktu malam, iaitu, 9 jam sebelum makan.

Kocokan, susu (air, jika disediakan oleh resipi), garam, gula dan minyak diletakkan di dalam kuali radas. Segala-galanya bercampur-campur, dan kemudian butang Menu dipilih pada panel kawalan - Mod bubur Susu ditetapkan.

Selepas itu, pada panel kawalan perkakas, anda perlu mencari butang Pemasa, yang mana anda boleh menetapkan masa mula untuk memasak 8 jam (9 jam tolak satu jam untuk bubur memasak). Dalam erti kata lain, multicooker anda akan menyambung hanya selepas 8 jam, iaitu pukul 6 pagi, dan bubur susu akan siap tepat pada 7.

Dengan cara ini, periuk perlahan boleh bekerja sama dengan termos: produk separuh siap daging atau ikan yang dicairkan dalam bentuk beku tidak begitu cepat, dan susu sejuk tidak mempunyai masa untuk masam.

Sekiranya anda perlu memasak untuk makan malam, contohnya, burger kukus dengan hidangan sampingan, produk yang diperlukan perlu dibentangkan pada pukul 9 pagi. Hidangan akan siap pada pukul tujuh petang - ternyata bahan-bahan dibentangkan 10 jam sebelum makan.

Pertama sekali, produk separuh siap dari cutlet diletakkan di dalam bekas dandang berganda, dan bahan-bahan untuk hidangan sampingan diletakkan di dalam panci multicooker. Seperti dalam kes sebelumnya, butang Menu dipilih pada panel kawalan, maka mod ditetapkan - sebagai contoh, Buckwheat. Kemudian butang Timer ditekan, masa untuk memulakan memasak ditetapkan: 9 jam (10 jam tolak 1 jam untuk memasak). Perkakas anda akan menyambung tepat pada waktu sembilan jam (iaitu, pada 18 pada petang), dan pada pukul 19, potong dan pinggan mangkuk akan siap untuk mereka.

Jangan lupa bahawa jika anda atas sebab tertentu tidak mematikan multicooker, pada akhir program peranti akan bertukar secara automatik ke mod Preheat. Makanan siap akan berada dalam keadaan panas selama satu jam.

Oleh itu, untuk membolehkan fungsi Delayed Start, anda perlu menggunakan hanya 3 butang:

 • Menu (pilih mod Buckwheat / Beras, bubur Susu atau Pilaf;
 • Pemasa (menetapkan masa tunda - sebagai peraturan, ini adalah tempoh dari beralih pada peranti untuk makan dan tolak satu jam);
 • Mulakan