Pakar ultrasound

Ultrasound adalah pemeriksaan bukan invasif organ-organ dalaman seseorang atau haiwan. Dalam bidang perubatan, terdapat sinonim istilah untuk jenis diagnosis ini - sonography. Hari ini ia adalah salah satu kaedah yang paling bermaklumat untuk mengkaji struktur dalaman manusia dan haiwan. Terlibat dalam menjalankan pakar ultrasound diagnostik sedemikian.

Apa yang termasuk dalam kecekapan pakar ultrasound?

Doktor - pakar dalam diagnostik ultrasound terlibat dalam kajian badan manusia menggunakan gelombang ultrasound. Oleh itu, satu kajian terhadap semua organ manusia dan tisu.

Pakar ultrasound boleh mendiagnosis semua organ dalaman dan tisu seseorang. Perlu diingatkan bahawa pakar perubatan klasifikasi ini tidak terlibat dalam rawatan, dia hanya menetapkan diagnosis yang menganggap, mengenalpasti patologi perkembangan pada awal masa kehamilan, dan memberikan arahan untuk ujian makmal atau jenis instrumental.

Apakah kumpulan penyakit yang didiagnosis oleh pakar ultrasound?

Dalam kecekapan pekerja perubatan penyakit kumpulan tersebut:

Di samping itu, perundingan dengan pakar ultrasound diperlukan semasa kehamilan. Juga, pemeriksaan doktor ini mungkin perlu jika terdapat kecurigaan kecederaan kepada organ dalaman.

Bilakah saya perlu menghubungi pakar ultrasound?

Sebagai peraturan, rujukan kepada doktor diagnostik memberikan doktor kepada pesakit yang meminta bantuan. Rundingan seperti semasa hamil amat penting:

 1. dengan persalinan buatan, andaian kaitan dengan cesarean;
 2. jika kehamilan berlaku dengan komplikasi;
 3. adalah sukar untuk menilai perkembangan janin, terdapat syak wasangka patologi;
 4. Saiz rahim tidak sepadan dengan bilangan minggu kehamilan;
 5. sekiranya terdapat kecurigaan kehamilan berganda;
 6. risiko keguguran;
 7. dalam hal kaedah penyelidikan invasif;
 8. apabila perlu untuk mendiagnosis umur janin janin dalam rahim (sebagai peraturan, prosedur tersebut dilakukan pada minggu 28);
 9. sekiranya disyaki detasmen plasenta;
 10. kehadiran patologi pada tahap genetik - dalam kes ini, diagnosis tepat pada masanya dapat membantu menghilangkan patologi pada tahap perkembangan janin;
 11. jika perlu untuk mengira tempoh kehamilan - apabila seorang wanita tidak menghubungi klinik antenatal pada waktu yang tepat.

Di samping itu, perundingan dengan doktor-diagnosis mungkin memerlukan seorang wanita, jika anda menggunakan kontraseptif dalam bentuk lingkaran. Dalam kes ini, menggunakan diagnostik ultrasound, anda boleh memeriksa kedudukan objek yang betul di dalam rahim.

Juga, pakar ultrasound harus dihubungi dalam kes-kes penyakit gastrointestinal, rongga perut, dan sebagainya.

Pakar ultrasound: apakah kawasan paling popular dalam diagnosis?

Sebagai menunjukkan amalan, kebanyakan pesakit bertukar kepada pakar ultrasound untuk jenis diagnostik seperti:

 1. pemeriksaan organ pelvis;
 2. skrotum;
 3. pundi kencing untuk menentukan patologi atau sisa bendalir (untuk penyakit buah pinggang, hati);
 4. kajian retroperitoneal;
 5. pemeriksaan payudara;
 6. organ perut pada kanak-kanak.

Sebelum ini, diagnosis jenis ini dianggap berbahaya, dengan kerap digunakan. Peralatan moden memungkinkan bukan sahaja untuk diperiksa untuk menjelaskan diagnosis, tetapi juga untuk menerima nasihat untuk memasang dinamik semasa rawatan, ia adalah benar-benar selamat.

Bagaimana penerimaannya?

Sebagai peraturan, sebelum mengambil doktor membuat cadangan tertentu. Dengan bantuan alat khas dan gel, pakar ultrasound mengkaji organ-organ dalaman dan keadaan tisu manusia.

Bergantung pada tujuan diagnosis, sensor khas atau kelengkapan tambahan boleh digunakan.

Prosedur ini boleh diperhatikan oleh pesakit sendiri pada skrin. Kontraindikasi atau sekatan dalam umur kaedah diagnosis ini tidak.

Cadangan pakar ultrasound

Sebelum menjalani diagnosis ultrasound pada rongga perut, pesakit harus mengikuti diet khas seminggu sebelum kemasukan. Semasa peperiksaan itu sendiri, perut pesakit mesti kosong. Dalam erti kata lain, tidak ada makan pada hari penerimaan. Dalam sesetengah kes, enema pembersihan dibuat.

Jika ia bertujuan untuk mendiagnosis sistem urogenital, termasuk pundi kencing, 1-1.5 air mineral tanpa gas harus diminum satu jam sebelum mengambilnya.

Cadangan di atas tidak selalu berlaku untuk wanita dalam kedudukan atau kepada orang-orang yang telah menjalani operasi yang serius.

Diagnostik ultrasound yang tepat pada masanya memungkinkan untuk mengesan proses patologi pada peringkat awal pembangunan. Ini, seterusnya, memungkinkan untuk menjalankan rawatan yang berjaya dan mengelakkan komplikasi yang serius.

Bagaimana memilih klinik untuk ultrasound

Pemeriksaan ultrasound (ultrasound) adalah salah satu kaedah yang paling tepat, boleh dipercayai dan bermaklumat untuk mendiagnosis penyakit dan keadaan organ dalaman. Di tengah-tengah ultrasound adalah tindakan gelombang ultrasonik, kajian ini tidak menyakitkan dan tidak berbahaya kepada manusia.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan kesimpulan yang tepat tentang keadaan kesihatan seseorang berdasarkan hasil ultrabunyi, adalah penting untuk memilih klinik untuk prosedur ini. Penyelidikan ketepatan tinggi yang kompeten akan membolehkan:

 • tepat mengenal pasti penyakit itu di peringkat terawal;
 • mengenal pasti diagnosis yang paling tepat dalam gambaran klinikal penyakit yang tidak jelas;
 • menetapkan rawatan yang kompeten dan mengawal prosesnya.

Apakah yang perlu saya cari ketika memilih klinik untuk ultrasound?

Kita boleh membezakan dua aspek utama dalam memilih klinik yang boleh dipercayai untuk penyelidikan ultrasound - ini adalah peralatan dan pakar.

Apabila memilih klinik yang baik, adalah penting untuk memberi perhatian kepada resolusi peralatan ultrasound, bagaimana terperinci ia boleh membuat imej semua kawasan dan struktur organ. Teknologi ini dilaksanakan menggunakan sensor berkepadatan tinggi dan perisian dipasang pada peralatan.

Setiap sensor mempunyai set spesifik unsur piezo. Dan jika dalam peranti kos rendah ketumpatan mereka rendah, maka peralatan berkualiti tinggi yang mahal sensor ketumpatan tinggi dipasang, yang menyediakan diagnostik yang lebih tepat. Satu pakej moden perisian mahal, di sisi lain, membolehkan visualisasi bilangan maksimum pekerja yang membuat perubahan dalam struktur tisu dan organ.

Kriteria penting kedua untuk pemilihan klinik yang baik dan boleh dipercayai untuk ultrasound adalah pakar yang bekerja di dalamnya. Adalah penting bahawa kajian itu dijalankan oleh seorang diagnostik berpengalaman. Pemeriksaan ultrabunyi pada janin disyorkan, termasuk menggunakan sensor 4D, untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai anak.

Pakar berpengalaman klinik ubat-ubatan keluarga MEDI tawarkan untuk menjalani kajian ultrasound mengenai peralatan kelas pakar. Klinik ultrabunyi dilakukan pada pakar terkini GE VolusonĀ® E8. Sistem ini menjamin penglihatan yang paling terperinci mengenai organ dan tisu, yang akan memungkinkan untuk mendiagnosis dan menilai tahap keterukan penyakit dengan tepat.

Ultrasound doktor profesion

Doktor ultrasound (uzist) adalah seorang pakar yang melakukan pemeriksaan tanpa invasif organ-organ dalaman dan tisu manusia dengan bantuan ultrasound.

Fokus utama doktor ultrasound adalah obstetrik dan ginekologi: pemeriksaan pemeriksaan wanita yang merancang kehamilan dan pemantauan trimester mengenai keadaan mereka apabila terjadi pembuahan. Pada ultrasound menentukan jantina kanak-kanak, istilah konsepsi, mengawal perkembangan janin, menentukan persembahannya sebelum melahirkan, kehamilan berganda.

Ultrasound juga digunakan secara meluas dalam onkologi dan gastroenterologi untuk menentukan lokasi sebenar tumor, peringkat perkembangannya, dan metastasis.

Doktor ultrasound meneliti aliran darah menggunakan teknik Doppler, menggunakan alat khas. Dia mengawal pelaksanaan prosedur diagnostik yang paling sedikit invasif yang memerlukan ketepatan yang unik: cardiography koronari, stenting, urography, colonoscopy, IVF.

Di samping itu, uzis memeriksa organ parenchymal: jantung, hati, buah pinggang, pankreas, kelenjar susu. Ultrasound juga dipanggil sonografi atau visualisasi tisu lembut, yang tidak boleh dilihat pada sinar-X.


Di Rusia, kajian ultrasound telah memasuki amalan perubatan sejak akhir 1980-an.

Walaupun doktor ultrasound tidak merawat pesakit, kehidupan mereka kadang-kadang bergantung kepada peperiksaannya. Sebagai contoh, diagnosa pakar:

 • Kehamilan ektopik (pecah tiub fallopio dengan peritonitis).
 • Kematian salah satu daripada buah kehamilan berganda (keracunan).
 • Reservoir atau sebaliknya, kekurangan air (untuk merangka pelan penghantaran).
 • Detasmen awal plasenta (kematian janin intrauterin).
 • Lokasi kontraseptif di dalam rahim semasa kehamilan (pelanggaran keutuhan ovum).

Juga uzist mendefinisikan:

 • Masa pemakaian jahitan pekeliling dengan ketidakstabilan isthmic-serviks. Ini akan mencegah sepsis atau pendarahan.
 • Petunjuk untuk bahagian caesar.

Profesi ultrasound adalah popular dan permintaan, neonatologi moden, ginekologi, perubatan kecemasan (pendarahan, trombosis) dan pembedahan sebahagiannya tidak mungkin tanpa ultrasound.

Tempat kerja

Doktor ultrasound bekerja di banyak organisasi perubatan, di klinik profesional, pusat perinatal, hospital bersalin, dispensari, perkhidmatan ambulans, kemudahan sanitasi, sanatoria, dispensari, pusat diagnostik, dan institut penyelidikan.

Sejarah profesion

Sejarah ultrasound berkait rapat dengan dua penemuan penting:

 • Ultrasound - L. Spallanzani (abad XVIII).
 • Kesan piezoelektrik - asas peralatan pengesan ultrabunyi, P. Curie (1880).

Berdasarkan pengetahuan ini pada tahun 1941, K. Dussick melakukan pemeriksaan ultrasound pertama otak. Tarikh ini dianggap sebagai ulang tahun ultrasound perubatan. Selepas 8 tahun, ketebalan dinding usus (D. Wilde) disiasat, dan selepas 9 tahun, kepala janin diukur. Walau bagaimanapun, mesin ultrasound moden sebenar muncul di Amerika Syarikat pada tahun 1963. Di Rusia, peperiksaan ultrasound telah mula memasuki amalan perubatan sejak lewat tahun lapan puluhan abad yang lalu.

Mesin ultrabunyi pertama memberikan imej 1D, iaitu, bukan gambaran dari organ itu sendiri, tetapi jadual kerjanya dalam A-mode. Sensor menyerupai pensel dengan elemen piezoelektrik di hujungnya. Dalam pelbagai tahap pantulan ultrasound dari tisu organ, patologinya diadili. Pada tahun tujuh puluhan, mereka mencipta peranti tambahan - engsel untuk menghidupkan sensor. Sekarang imej telah menjadi dua dimensi (2D) dan membolehkannya melihat organ. Pada prinsip ini, kebanyakan mesin ultrasound moden berfungsi.

Pada pergantian abad ini, mereka belajar untuk bekerja bukan sahaja dalam satu kapal terbang, tetapi juga secara serentak. Ini adalah bagaimana ultrasound ukuran dan jumlah 3D muncul. Dan dengan kedatangan sensor berperingkat berperingkat dua dimensi, gambar 4D dilahirkan, memberikan visualisasi penuh organ. Hari ini, resolusi imej kurang dari satu milimeter, dan kelajuan menembak hampir seketika. Tetapi tidak ada had untuk kesempurnaan. Dalam agenda, penciptaan tomografi ultrasound, iaitu pemeriksaan lapisan demi lapisan tisu oleh ultrasound. Dan, selain itu, menguasai teknik ultrasound yang diarahkan untuk menghancurkan tumor. Di belakang ini adalah masa depan ultrasound.


Semasa menjalankan ultrasound, peranan besar dimainkan oleh pengalaman pakar.

Kewajipan doktor ultrasound

Tugas utama doktor ultrasound adalah seperti berikut:

 • Pemeriksaan pesakit (pesakit luar, pesakit dalam, jauh).
 • Pengambilan wanita hamil di semua tahap melahirkan anak, mengawal keadaan intrauterin bayi.
 • Memantau kesihatan peralatan dan komponennya, organisasi pemeriksaan teknikal.
 • Penerbitan kesimpulan mengenai mutu penyelidikan yang dilakukan atas permintaan pihak berkuasa yang berwibawa dan syarikat insurans.
 • Penyertaan dalam persidangan perubatan yang didedikasikan untuk analisis kes iatrogenik.
 • Pemeriksaan klinikal dan pemeriksaan pencegahan.
 • Mengekalkan rekod perubatan.

Keperluan untuk ultrasound doktor

Keperluan asas untuk doktor ultrasound termasuk:

 • Pendidikan perubatan yang lebih tinggi, sijil akreditasi yang sah untuk diagnostik ultrasound.
 • Keupayaan untuk menjalankan USDG dan ECHO KG. Mengalami penyahsulitan.
 • Mendapatkan diagnosis keadaan kecemasan.
 • Keupayaan untuk bekerja dalam satu sistem maklumat klinik.


Ultrasound secara tepat dapat menentukan lokalisasi tumor, peringkat perkembangan dan metastasisnya.

Bagaimana untuk menjadi doktor ultrasound

Untuk menjadi doktor ultrasound, anda mesti:

 1. Siswazah dari universiti atau sekolah perubatan dengan ijazah dalam Perubatan Am atau Pediatrik.
 2. Dapatkan lembaran akreditasi. Untuk melakukan ini, anda mesti lulus peperiksaan dan berjaya lulus wawancara dengan jawatankuasa pakar.
 3. Selepas itu, anda boleh bekerja dengan pesakit pada pesakit luar (contohnya ahli terapi atau pakar pediatrik).
 4. Untuk mendapatkan pengkhususan sempit, anda boleh memasuki kediaman (2 tahun pengajian) dalam khusus "diagnosis ultrasound." Bayaran lebih mudah, kerana pertandingan ini kecil dan untuk kemasukan anda hanya perlu mempunyai 50 mata pensijilan. Akses percuma ke pemastautin adalah mungkin dalam dua cara: oleh persaingan secara umum atau oleh arahan yang disasarkan oleh doktor kepala suatu organisasi perubatan di mana pakar sudah bekerja.

Setiap tahun, doktor dikehendaki mencetak 50 mata pensijilan. Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil kursus penyegaran (36 mata), menghadiri persidangan saintifik dan praktikal (bilangan mata bergantung kepada peristiwa, tetapi biasanya kira-kira 10 mata), menerbitkan kertas penyelidikan, menulis buku, mempertahankan disertasi. Jika skor sudah mencukupi, maka anda boleh bekerja. Sekiranya mata tidak dijaringkan, maka anda perlu menghentikan amalan perubatan atau menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan kaedah "tidak standard".

Pengalaman, kemahiran dan kualiti kerja doktor, sebagai peraturan, dinilai oleh kategori kelayakan, yang boleh diperolehi dengan mempertahankan kerja penyelidikan. Semasa pembelaan, komisi menilai kemahiran doktor dalam bidang diagnosis, rawatan, pencegahan, serta kaitan pengetahuannya.

Apakah kategori kelayakan:

 • kedua - lebih dari 3 tahun pengalaman;
 • yang pertama - lebih daripada 7 tahun pengalaman;
 • Lebih tinggi - lebih daripada 10 tahun pengalaman.

Kategori kelayakan membolehkan anda menduduki jawatan tinggi dalam institusi perubatan, memberikan hak untuk elaun gaji, memberi status dalam persekitaran profesional dan keyakinan pesakit yang tinggi. Kehormatan yang lebih tinggi boleh diperoleh dengan bercakap di persidangan, simposium, dan membuat artikel dan kertas ilmiah.

Doktor mempunyai hak untuk tidak melayakkan diri, tetapi ini akan menghalang kerjaya dan pertumbuhan profesionalnya.

Gaji doktor ultrasound

Jumlah julat pendapatan adalah seperti berikut: doktor ultrasound memperoleh dari 35,000 hingga 120,000 rubles sebulan. Kebanyakan kekosongan terbuka di rantau Moscow dan Leningrad. Kami mendapati upah minimum dalam Evpatoria - 35,000 rubles sebulan; maksimum - di pusat perubatan Moscow - daripada 120,000 rubel sebulan.

Gaji purata doktor ultrasound adalah 61,000 sebulan.

Apakah nama doktor yang melakukan ultrasound?

Siapa yang ultrasound doktor

Doktor ultrasound adalah doktor ultrasound yang melakukan pemeriksaan ultrasound badan manusia dengan bantuan peralatan yang direka khas. Diagnosis termasuk penggunaan kaedah yang dibenarkan dan digunakan dalam amalan perubatan.

Kecekapan Doktor Ultrasound

Doktor diagnostik ultrasound terlibat dalam kajian diagnostik organ dan tisu yang menggunakan gelombang ultrasound. Beliau mengesyorkan kaedah (berfungsi, instrumental, diagnostik makmal), dengan bantuan yang diperiksa oleh pesakit. Juga, doktor ultrasound menghantar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan pesakit kepada doktor lain.

Apa organ yang diperiksa oleh doktor ultrasound

Doktor Ultrasound meneliti:

 • Kelenjar tiroid.
 • Rongga perut
 • Buah pinggang.
 • Pelvis kecil.
 • Kelenjar susu.
 • Prostat

Ultrasound adalah kaedah yang digambarkan, anda boleh menentukan gambaran keadaan organ dalaman pesakit. Menggunakan ultrasound body lut. Otak tidak boleh disiasat menggunakan ultrasound, kerana ia melindungi tengkorak. Anda juga tidak dapat meneroka paru-paru (udara di dalamnya, menyaring gelombang ultrasonik).

Apakah penyakit yang ada dalam bidang pandangan ultrasound doktor

Kaedah menggunakan ultrasound didapati dalam bidang berikut:

 • Ginekologi, obstetrik.
 • Penyelidikan abdomen.
 • Kajian neonatal.
 • Kajian intraoperatif.
 • Kardiologi, radiologi.
 • Ahli onkologi.
 • Ubat kecemasan.

Ultrasound yang dirancang dan segera

 • Untuk mengesan perubahan dalam organ dan tisu.
 • Untuk memperjelaskan keadaan patologi, dikenal pasti menggunakan kaedah lain.
 • Untuk menentukan sifat proses patologi.
 • Untuk menentukan proses patologi dan aksesori topikal.
 • Untuk mengenal pasti penyebaran proses patologi.
 • Untuk melaksanakan biopsi jarum aspirasi dengan bimbingan ultrasound melalui kulit.
 • Untuk mengawal keberkesanan rawatan.
 • Untuk menentukan keadaan salur darah.
 • Jika anda mengesyaki kehadiran pendarahan dalaman.
 • Dalam penyakit kuning akut (tambahan memeriksa darah untuk kehadiran virus hepatitis).
 • Dengan kesakitan akut.
 • Jika anda mengesyaki trombosis akut saluran darah.

Dalam keadaan apa perlu berunding dengan doktor ultrasound

 • Untuk menentukan tempoh kehamilan sebelum seksyen cesarean, dan juga menggugurkan pengguguran.
 • Untuk menilai perkembangan janin dengan kerencangan pertumbuhan intrauterin dan makrosomia (preeklampsia, hipertensi berpanjangan, kencing manis dan kegagalan buah pinggang kronik).
 • Pendarahan dari saluran kemaluan.
 • Untuk menentukan pembentangan janin pada akhir kehamilan dan ketidakupayaan untuk menentukan dengan kaedah lain.
 • Jika kehamilan berganda disyaki (ketika mendengar denyutan jantung 2 fetus atau ketinggian rahim melebihi usia kehamilan, dan juga jika kehamilan terjadi setelah induksi ovulasi).
 • Sekiranya saiz rahim tidak sepadan dengan usia kehamilan.
 • Dalam mengenal pasti kajian faraj jisim pelvis.
 • Jika anda mengesyaki tergelincir gelembung.
 • Kekurangan serviks (pilihan masa optimum untuk kemungkinan suturing).
 • Penentuan kehamilan ektopik dan kematian janin yang disyaki.
 • Transfusi darah intrauterine, cordocentesis, amniosentesis, biopsi chorionic, fetoscopy (kaedah penyelidikan invasif).
 • Fibroid rahim, uterus dua tanduk dan bercabang (patologi rahim).
 • Penentuan kedudukan kontraseptif intrauterin.
 • Mengesan pertumbuhan folikel ovari.
 • Sekiranya hypoxia intrauterin disyaki, penilaian profil janin selepas minggu kehamilan ke-28.
 • Putar dan keluarkan janin kedua dengan dua kali ganda.
 • Suspek air yang rendah dan tinggi, serta detasmen awal plasenta.
 • Apabila putaran pelvis previa pada janin di kepala.
 • Dalam kes penghantaran dan pelepasan pramatang cecair amniotik, penentuan berat janin.
 • Penilaian awal diagnosis kecacatan pada janin.
 • Dalam pelbagai kehamilan, penilaian perkembangan janin, serta kecacatan kongenital dalam sejarah keluarga.
 • Penentuan paras alfa-fetoprotein yang tinggi dalam serum wanita hamil.
 • Jika anda pergi ke doktor lewat, tentukan tempoh kehamilan.

Apabila anda pergi ke doktor untuk imbasan ultrasound, ujian yang perlu dilakukan.

Untuk keberkesanan kajian, doktor ultrasound mungkin memerlukan:

 • Data pemeriksaan awal doktor yang menghadiri (sejarah perubatan, ekstrak, perihalan kajian awal).
 • Anda perlu mempunyai data pemeriksaan pelvik pada pelvis (appendages, pundi kencing), jika doktor ultrasound mengkaji organ pelvik wanita.
 • Jika organ-organ pelvik lelaki (kelenjar prostat, pundi kencing) sedang diperiksa, anda harus menjalani pemeriksaan awal urologi dan darah untuk PSA.
 • Resipi yang munasabah dari doktor yang hadir mesti dikemukakan secara bertulis.

Kajian jantung dan saluran darah

Ultrasound jantung dan saluran darah mungkin merupakan bahagian yang paling sukar bagi ultrasound. Seorang doktor yang melakukan ultrasound jantung dan membuat kesimpulan - ahli kardiologi.

Ultrasound jantung membantu mengenal pasti perubahan dalam struktur otot jantung, jumlah bilik jantung, ketebalan partisi, perubahan dalam injap jantung, keadaan bahagian proksimal dari saluran besar, kehadiran efusi dalam beg jantung.

Untuk ultrasound jantung dan saluran darah, alat khas dengan kesan Doppler digunakan, dan kajian itu dipanggil dopplerography. Kaedah ini digunakan untuk mengkaji hemodinamik intracardiac (sifat aliran darah di dalam hati), keadaan aliran darah di dalam kapal, termasuk jantung itu sendiri.

Pemeriksaan tiroid

Ultrasound kelenjar tiroid adalah pertama dan, praktikal, satu-satunya pemeriksaan instrumen kelenjar tiroid, digunakan secara meluas untuk mendiagnosis keadaan tisu organ ini. Ultrasound tiroid membuat endokrinologi. Oleh itu, semakin banyak, endokrinologi berusaha mendapatkan pengkhususan dalam ultrasound dan menggunakan kaedah ini untuk mengenal pasti keadaan kelenjar endokrin. Di klinik konvensional dan hospital bandar, kajian yang sederhana ini dijalankan oleh kedua-dua endokrinologi dan pakar ultrasound sejagat.

Pemeriksaan organ perut

Pemeriksaan ultrabunyi pada organ perut adalah yang paling luas di kawasan ultrasound. Ia dijalankan oleh pakar universal ultrasound sejagat, dan pakar gastroenterologi sempit, pakar hepatologi.

Pemeriksaan buah pinggang

Ultrasonografi buah pinggang dan vesel mereka dijalankan terutamanya oleh pakar ultrasound sejagat.

Penyelidikan otak

Pemeriksaan otak dan saluran darah kepada pesakit dewasa dilakukan melalui tulang temporal tengkorak, anak-anak bulan pertama kehidupan - melalui fontanelles (neurosonografi).

Kajian ini dijalankan, sebagai peraturan, oleh doktor yang terlatih. Ultrasound otak untuk kanak-kanak membuat neurologi kanak-kanak. Ultrasound otak oleh orang dewasa dilakukan oleh ahli bedah saraf.

Kajian organ panggul

Salah satu bahagian ultrasound adalah diagnosis organ pelvik (ovari, uterus, pundi kencing). Ia dilakukan menggunakan kedua-dua sensor transabdominal biasa dan sensor faraj. Data yang paling berkelayakan daripada kajian sedemikian boleh ditafsirkan oleh pakar dalam ultrabunyi yang layak oleh pakar sakit puan. Doktor ini membuat ultrasound organ pelvis untuk kedua-dua wanita dan lelaki.

Apakah nama doktor yang melakukan ultrasound: siapa dia dan apa yang dia lakukan

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan bahawa doktor yang melakukan pemeriksaan ultrasound menduduki kedudukan yang sama, tetapi ini tidak berlaku. Ia semua bergantung pada saiz kemudahan perubatan dan spesifikasi.

Secara rasmi, jawatan doktor yang bertanggungjawab untuk peperiksaan ultrasound terdengar seperti "doktor diagnostik fungsional" atau "doktor diagnostik ultrasound". Bergantung kepada spesifikasi pakar perubatan, kawasan anatomi boleh ditambah kepada nama kekosongan, kajian yang dijalankan oleh ahli uziologi tertentu. Senarai ini termasuk:

 • organ perut;
 • organ pelvis;
 • kawasan jantung;
 • kapal kepala atau leher;
 • tiroid dan sebagainya.

Kenyataan ini hanya berlaku di Rusia, kerana keadaannya agak berbeza di negara-negara Barat. Di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat, doktor ultrasound tidak lagi wujud beberapa dekad yang lalu - setiap pakar mempunyai peralatan sendiri dan mempunyai kemahiran untuk menggunakannya. Atas sebab ini, tidak ada keperluan untuk ahli sonolog yang berasingan yang akan menjalankan kajian ini.

Apa yang ada dalam kecekapan ultrasound doktor

Dalam konteks Rusia, kecekapan doktor ultrasound adalah konsep yang agak kabur, sebagai tindak balas kepada permintaan untuk menerangkan yang tidak selalu mungkin untuk memberikan jawapan yang jelas dan dapat difahami. Deskripsi pekerjaan menyatakan bahawa diagnostik ultrasound doktor terlibat dalam kajian diagnostik dan isu kesimpulan tentang kajian.

Bergantung pada spesifikasi institusi perubatan dan peralatan yang digunakan, senarai bentuk diagnostik mungkin berbeza. Di pusat-pusat vaskular yang besar dan jabatan-jabatan khusus, kajian kompleks boleh dilakukan menggunakan media kontras, tetapi pemeriksaan cetus, seperti pengimejan ultrasound kelenjar tiroid atau ultrabunyi ultrabunyi Doppler ultrasound pada kepala kepala, biasanya dijalankan.

Apa kumpulan penyakit yang dia diagnosa

Menurut piawai dan peraturan semasa, doktor diagnostik ultrasound adalah pakar "bantu" yang mengambil bahagian dalam perihalan patologi, tetapi tidak dalam diagnosis. Ultrasound adalah teknik visualisasi yang membantu menilai keadaan organ dalaman, termasuk:

 • saiz;
 • bentuk;
 • konsistensi;
 • kehadiran batu dan banyak lagi.

Dalam sesetengah kes, imbasan ultrasound dilakukan oleh pakar bedah vaskular atau ahli kandungan ginekologi. Oleh itu, jika orang yang melakukan ultrasound semasa mengandung, dia mempunyai hak untuk membuat diagnosis. Sekiranya kita bercakap mengenai patologi vaskular, kita boleh menjelaskan kehadiran pembekuan darah, stenosis dan perubahan anatomi lain.

Penyakit organ yang didiagnosis oleh doktor ultrasound

Terima kasih kepada peningkatan peranti ultrabunyi moden menggunakan gelombang ultrasound, semua organ parenchymal dapat diperiksa: hati dan limpa dengan ultrabunyi rongga perut, rahim atau prostat dengan mengimbas organ panggul, kelenjar tiroid, saluran darah dan sebagainya.

Dalam sesetengah kes, organ bersebelahan boleh mengganggu yang sukar untuk melihat organ dengan jelas. Dalam kes ini, dalam institusi diagnostik perubatan yang besar melakukan kajian kontras yang berkaitan dengan kaedah tambahan.

Secara umum, jawapan kepada soalan "Apakah doktor untuk diagnostik ultrasound?" Adalah mudah - ia adalah pakar multidisiplin yang membantu dalam membuat dan menentukan diagnosis. Tanpa pertolongannya, melakukan terapi patogenetik yang kompeten adalah mustahil.

Apakah bidang diagnosis yang paling popular?

Hari ini amat sukar untuk membuat kesimpulan tentang bidang yang paling popular dalam diagnosis menggunakan ultrasound, kerana teknologi ini digunakan di mana-mana. Pengkhususan dalam ultrasound cuba mendapatkan lebih banyak doktor untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, amalan menunjukkan bahawa pakar bedah dan pakar obstetrik dan pakar ginekologi yang paling berminat menjalankan kajian itu sendiri. Oleh sebab prosedur dijalankan secara bebas, seorang pakar boleh menentukan dan menjelaskan dengan lebih jelas mengenai patologi.

Salah satu kawasan yang paling "menarik" dan menjanjikan di dalam industri perubatan ialah hubungan pembedahan dan diagnostik ultrasound. Terdapat prosedur untuk mengambil biopsi di bawah kawalan peranti ultrasonik dan menandakan medan pembedahan, tetapi manipulasi kompleks seperti itu boleh dilakukan oleh unit.

Apabila menghubungi pakar ultrasound

Ultrasound adalah cara mudah, cepat dan selesa (tidak invasif) untuk menilai keadaan organ dalaman. Prinsipnya adalah berdasarkan kepada sifat-sifat gelombang ultrasonik, yang dipancarkan ke arah kawasan pemeriksaan badan. Sifat pantulan ombak dari tisu diperbaiki oleh sensor khas, ditukar dan dihantar ke monitor stesen kerja dalam bentuk gambar hitam dan putih yang jelas. Dan ahli uziologi telah membuat kesimpulan mengenai kehadiran atau ketiadaan patologi berdasarkan analisis imej yang diperolehi.

Rujukan diri kepada pakar ultrasound bukanlah langkah yang betul. Sebab utama untuk melawat diagnostik adalah rujukan dari doktor lain. Jika mereka datang kepada ultrasound atas permintaan mereka sendiri, mereka mendapat "kering" maklumat mengenai organ dalaman - diagnosis tidak akan dibuat.

Dalam sesetengah kes, rujukan sendiri kepada pakar ultrasound boleh dibenarkan. Senarai sebab-sebab ini termasuk mereka yang semestinya menyiratkan laluan prosedur:

 • hospital di hospital;
 • lulus penyelidikan perubatan pelbagai disiplin;
 • peperiksaan awal sebelum melawat doktor penyelia untuk penyakit yang mendasari;
 • mendapatkan arahan ke sanatorium dan sebagainya.

Amalan menunjukkan bahawa doktor menetapkan diagnostik ultrasound, kerana ia perlu oleh piawaian negara. Setelah berada di tangan hasil yang diberikan oleh pakar, masa disimpan.

Malangnya, sesetengah doktor yang merawat lebih suka bekerja hanya dengan uziologami tertentu, jadi pesakit boleh dihantar untuk rescan. Oleh itu, tidak disyorkan untuk membuat keputusan yang bebas mengenai kelakuan kajian, lebih baik terlebih dahulu menerima rujukan dari seorang doktor.

Bagaimana doktor menjalankan diagnosis ultrasound

Peraturan-peraturan untuk menerima doktor ultrasound boleh berbeza-beza di institusi perubatan tertentu, tetapi sering mematuhi prinsip-prinsip berikut:

 • hala tuju doktor sedang dipelajari - maklumat ini membantu untuk mendapatkan kemungkinan lokalisasi tumpuan patologi, yang mana perhatian khusus harus dibayar;
 • pesakit sedang ditanya mengenai perjalanan penyakit itu, sebabnya adalah sama dengan paragraf sebelumnya;
 • penyelidikan itu sendiri sedang dijalankan;
 • mengeluarkan kesimpulan mengenai hasil kajian.

Tempoh prosedur bergantung pada skala kajian, pada kumpulan organ yang dinilai, pada metodologi yang dipilih. Secara purata, tempoh sesi tidak melebihi 40 minit. Kadang, contohnya, dengan pengenalan agen kontras, ia boleh bertahan lebih lama (anda perlu menunggu sehingga bahan menyebar di sepanjang rangkaian vaskular). Kaedah yang lambat juga termasuk apabila proses dinilai dalam dinamik. Contohnya, ultrasound pundi hempedu dengan ujian fungsional, yang dijalankan dalam empat peringkat. Seorang ahli sonologi menilai keadaan objek tanpa beban dan selepas mengambil sarapan koleretik dalam tiga pendekatan. Acara semacam itu mungkin mengambil masa dua jam.

Perlu difahami bahawa dalam kesimpulan, diagnostik tidak menunjukkan diagnosis - ia adalah prerogatif dari doktor yang hadir. Doktor yang melakukan imbasan ultrasound hanya menggambarkan keadaan organ dalaman untuk menilai sifat dan intensiti proses patologi.

Doktor diagnostik ultrasound dimasukkan ke dalam pasukan pusat dan klinik GMS berikut:

Pusat Ultrasound

Doktor diagnostik ultrasound adalah pakar yang menjalankan ultrasound (AS) organ dan sistem untuk mengesan perubahan patologi di dalamnya. Ultrasound adalah kaedah diagnostik berdasarkan analisis perbezaan dalam refleksi isyarat ultrasonik dari tisu badan yang mempunyai kepadatan yang berlainan. Doktor meneliti imej grafik yang dihasilkan dalam masa nyata, menangkap data yang diperlukan dalam bentuk gambar kertas atau fail digital, dan membuat penyahkulasian bertulis hasil penyelidikan. Bilik diagnostik ultrasound GMS Clinic dikendalikan oleh doktor yang berwibawa dengan pengalaman yang luas.

Doktor diagnosis ultrasound GMS Clinic
Kalyonova Inna Vladimirovna

Doktor Ultrasound


Klimenko Maria Petrovna

Pakar bedah pakar ginekologi, pakar kesuburan, doktor ultrasound


Leonov Alexander Evgenievich

Urologi, doktor ultrasound


Lvova Alesya Gennadievna

Reproduktor, pakar obstetrik-pakar sakit puan, doktor ultrasound


Navotneva Elena Vladimirovna

Ketua Pusat Diagnosis Ultrasound


Shipov Oleg Yurevich

Doktor Ultrasound

Bidang penggunaan ultrasound dalam bidang perubatan tidak terbatas; setiap tahun, kemungkinan baru dari kaedah ini terbuka untuk mengesahkan ketepatan diagnosis klinis berbagai penyakit. Senarai aduan yang berasaskan pemeriksaan ultrasound dilantik adalah sangat luas.

Ultrasound adalah salah satu kaedah diagnostik yang paling selamat dan paling mudah digunakan:

 • untuk mengenal pasti pelbagai penyakit organ-organ dalaman dan sistem;
 • digunakan dalam amalan pediatrik dan obstetrik;
 • untuk diagnosis keadaan kecemasan yang memerlukan campur tangan pembedahan;
 • untuk kawalan semasa prosedur pembedahan dan diagnostik.

Kesimpulan dari doktor diagnosis ultrasound ditransmisikan kepada doktor yang hadir untuk diagnosis definitif.

Perkhidmatan ultrasound di klinik GMS

Semua kajian yang paling popular dan bermaklumat dijalankan di bilik diagnostik ultrasound GMS Clinic, termasuk:

 • pengimbasan dupleks warna saluran darah (USDG);
 • Ultrasound organ dalaman - hati, pankreas, buah pinggang, pundi hempedu, limpa, kelenjar susu, rahim dan tiub fallopio, ovari, jantung, sendi, nodus limfa, dan lain-lain;
 • Ultrasound semasa kehamilan;
 • Ultrasound dalam pediatrik (termasuk neurosonografi dan sendi pinggul);
 • Ultrasound abdomen (TRUS dan TUSI)

Oleh kerana kelayakan tinggi doktor dan peralatan kelas pakar, yang dilengkapi dengan bilik ultrasound, sangat tidak bermaklumat dan mutlak ketidakseimbangan jenis diagnosis ini dipastikan. Ultrasound adalah kaedah penyelidikan yang mudah dan berpatutan yang tidak mempunyai kontraindikasi. Selain itu, ia boleh digunakan berulang kali untuk tempoh masa yang singkat, kadang kala untuk satu hari, jika ada keperluan untuk memantau dinamika proses patologis dan keberkesanan rawatan.

Ciri-ciri penyelidikan ultrasound

Bahagian utama kajian ultrasound tidak memerlukan sebarang persiapan sebelum (kajian saluran darah dan jantung, buah pinggang, kelenjar tiroid, nodus limfa, sendi, dll.). Kajian organ abdomen dilakukan dengan ketat pada perut kosong. Dalam kajian pundi kencing mesti diisi. Kajian payudara dilakukan dalam fasa pertama kitaran haid.

Maklumat lanjut tentang penyediaan ultrasound akan memberitahu doktor semasa perundingan.

Bagaimana penerimaan diagnosis ultrasound doktor

Perundingan perubatan dengan ultrasound termasuk:

 • pengambilan sejarah - membolehkan anda mengetahui keprihatinan pesakit untuk masalah itu, untuk menumpukan perhatian kepadanya;
 • Melakukan kajian secara langsung - gel khas digunakan untuk kulit di bahagian organ ujian, untuk mendapatkan sensor yang lebih baik dengan kulit, doktor menekan sensor ultrasound ke badan dalam kedudukan yang berbeza dan menerima imej organ dalaman yang berbeza di monitor, yang kemudiannya boleh diarkibkan pada pencetak haba sebagai gambar atau dalam memori elektronik pengimbas ultrasound dalam bentuk fail digital.
 • transkrip dan hasil keputusan.

Pakar ultrasound tidak meletakkan diagnosis klinikal akhir dan tidak memberikan nasihat dalam bidang rawatan. Kesimpulan untuk diagnosis disampaikan kepada doktor yang hadir.

Apakah bahagian badan yang didiagnosis doktor ultrasound?

Doktor ultrasound mendiagnosis terutamanya tisu lembut, tetapi boleh digunakan untuk memvisualisasikan hampir semua tisu dan organ tubuh.

Doktor ultrasound mendiagnosis penyakit otot, ligamen, tendon dan sendi, otak dan saraf tunjang, organ perut, buah pinggang, hati dan pankreas, payudara, jantung, saluran darah.

Penyakit yang didiagnosis oleh doktor ultrasound

 • Apakah bahagian badan yang didiagnosis doktor ultrasound?
 • Penyakit yang didiagnosis oleh doktor ultrasound
 • Kaedah Diagnostik Ultrasound
 • Kelebihan ultrasound

Penyakit perut

Juruteknik ultrasound mendiagnosis penyakit perut pesakit untuk mengimbas tisu lembut, organ, dan saluran darah badan ini. Ultrasound abdomen membantu dalam diagnosis dan rawatan masalah perubatan yang berkaitan dengan saluran kencing, ginjal dan organ pembiakan lelaki.

Di samping itu, ia digunakan untuk menilai pankreas dan pundi hempedu, serta hati, limpa, dan komponen perut lain. Ia adalah kaedah yang selamat dan tidak invasif untuk memeriksa sakit perut dan edema, memerhatikan keadaan seperti sista, tumor jinak, batu empedu dan sirosis hati.

Ultrasound abdomen juga dilakukan untuk mengenal pasti penyumbatan, plak dan pembekuan darah di arteri perut dan urat pesakit. Sebagai tambahan kepada kerja diagnostik, mereka dapat memberikan bimbingan ultrasound visual semasa prosedur biopsi dan invasif lain.

Ia juga menghasilkan pengimejan darah masa nyata, pergerakan usus dan pergerakan organ dalaman yang disebabkan oleh pernafasan.

Penyakit dada

Ultrasound payudara adalah tambahan yang kerap untuk pemeriksaan kanser kerana ia memberikan imej yang baik dari semua bidang payudara, termasuk yang sukar dilihat pada mamogram.


Pakar ultrasound, yang mengkhususkan diri dalam bidang ini, melakukan pengimejan tambahan untuk wanita dengan dada yang padat, di mana kanser mungkin lebih sulit untuk mengesan menggunakan mamografi. Imej mereka sering membantu membezakan sista yang dipenuhi cecair dari massa yang padat.

Sonografi payudara mengurangkan keperluan untuk biopsi dan memberikan bimbingan visual masa nyata semasa biopsi yang dikenal pasti sebagai perlu.

Penyakit sistem saraf

Neurosonografi memberikan data penting untuk membantu menilai masalah yang mempengaruhi otak, saraf tunjang, dan kawasan bersebelahan. Neurosonografi sering digunakan untuk mengkaji aliran darah melalui saluran dalam sistem saraf dan untuk mengenal pasti dan memahami gangguan seperti stroke, kecederaan otak, tumor otak, dan aneurisme. Neurosonografi juga boleh menggambarkan pesakit yang mengalami gangguan tulang belakang dan sistem saraf pusat, termasuk kelumpuhan, sklerosis berganda, cakera herniated, vertebra mampatan, dan mielitis. Mereka sering mengimbas pesakit dengan kesakitan dan mobiliti terhad dan boleh memberikan pengesanan awal aneurisma atau strok.

Penyakit sistem pembiakan wanita

Ultrasonik ginekologi menyediakan imej organ-organ panggul, manakala wanita hamil menggunakan ultrasound obstetrik untuk memantau kesihatan janin yang sedang membangun.

Teknik-teknik ini menyediakan pengesahan kehamilan, mengawal pertumbuhan dan perkembangan janin, melakukan pengukuran untuk menentukan usia kehamilan, menentukan kedudukan janin, menilai plasenta dan cari sebarang kelainan.

Doktor ultrasound juga mengenal pasti kes-kes kehamilan berganda dan memberi ibu bapa hubungan visual pertama dengan bayi mereka yang belum lahir. Di kalangan wanita yang tidak hamil, pencitraan digunakan untuk menilai masalah seperti endometriosis, fibroid rahim, sista ovari, kehamilan ektopik, dan kanser.

Penyakit sistem kardiovaskular

Echocardiography menggunakan teknologi ultrasound untuk menilai struktur dan fungsi dinamik aliran darah ke dan dari jantung, serta injap jantung dan komponen lain sistem kardiovaskular. Jenis ultrasound ini dipanggil echocardiogram atau hanya gema.

Penyakit mata


USG Ophthalmic dapat mengesan pelbagai keabnormalan dan boleh membantu mengoptimumkan rawatan beberapa keadaan ini. Ia menyediakan kaedah pemerhatian yang berkesan di dalam mata apabila pendarahan katarak atau pendarahan vitreous tidak membenarkan untuk memeriksa mata.

Sonografi ophthalmic biasanya mengimbas dengan pesakit yang tergelincir di dalam ruang yang remang-remang, dan harus berhati-hati apabila mata rosak. Doktor ultrasound boleh memilih daripada lima imbasan ultrabunyi yang berbeza bergantung kepada yang tidak normal atau prosedur yang dilakukan. Sebagai contoh, pengimbasan mungkin termasuk mengukur saiz, ketebalan, atau kelengkungan komponen mata. Kajian ini juga boleh memberikan gambaran menyeluruh mengenai seluruh bola mata dan boleh menilai aliran darah dan peredaran darah antara parameter lain.

Penyakit vaskular

Sonografi vaskular menggunakan pengimejan ultrasound untuk menilai sistem peredaran tubuh. Pakar Ultrasound Vaskular menggunakan pelbagai prosedur ultrasound dan teknik pemeriksaan klinikal untuk menilai nadi dan aliran darah dalam tisu dan organ, termasuk otak, perut, dan anggota badan. Imej masa nyata sonografi vaskular adalah penting untuk memahami banyak gangguan dan menyediakan cara yang selamat dan tidak invasif untuk membantu doktor mendiagnosis masalah sistem vaskular, tidak termasuk jantung. Gejala apa yang perlu berunding dengan doktor ultrasound

Biasanya, pakar lain, seperti pakar bedah, untuk apendisitis, atau pakar ginekologi, untuk disyaki mengandung, merujukkan imbasan ultrasound kepada doktor.

Tetapi mana-mana orang sendiri boleh beralih kepada pakar ini dan mendapat pendapatnya yang berkelayakan, dan selepas mencari masalah, dia boleh beralih kepada doktor yang pakar dalam merawat penyakit ini. Petunjuk untuk ultrasound adalah:

 • menunda haid;
 • kecurigaan tumor perut;
 • perasaan kepahitan di dalam mulut;
 • perasaan perut penuh;
 • pembesaran kelenjar tiroid;
 • keradangan prostat;
 • memantau keberkesanan rawatan;
 • pada pemeriksaan payu dara dan menyusu, dsb.

Apakah nama doktor yang melakukan ultrasound?

Apakah nama doktor yang melakukan ultrasound?

Pemeriksaan ultrabunyi merujuk kepada kaedah penyelidikan tambahan. Sebagai contoh, doktor yang menggambarkan radiografi dipanggil ahli radiologi, dan seseorang yang tahu bagaimana untuk memahami sesuatu di skrin monitor mesin ultrasound dipanggil pakar ultrasound (ultrasound).

Ultrasound (Ultra Sonic Research) dilakukan oleh pakar ultrasound pakar yang mempunyai sijil ultrasound.

Mana-mana doktor khusus yang sempit atau asas dapat melakukan prosedur ini jika dia telah melatih latihan khusus.

Dengan menggunakan kaedah ini, anda boleh menentukan perubahan dalam struktur badan.

Ultrasound jantung dilakukan oleh ahli kardiologi, dia juga tarikh kesimpulan. Ini adalah salah satu daripada ultrasound yang paling sukar.

Kajian Bunyi Ultra rongga abdomen dilakukan oleh ahli gastroenterologi dan pakar hepatologi.

Ultrasound otak dilakukan oleh ahli bedah saraf.

Ultrasound tiroid dilakukan oleh pengamal am dan endokrinologi.

Ultrasound pelvis, selalunya, pakar ginekologi. Pakar sakit puan boleh paling tepat memberikan kesimpulan.

Kami, di Rusia, terbiasa dengan nama doktor yang melakukan kajian ultrasound - DOCTIC (diagnosis ultrasound), kata orang, Doktor - Ultrasound.

Doktor ultrasound mempunyai hak untuk bekerja selepas mendapat kelayakan dan belajar dalam bidang khusus ini, untuk mendapatkannya - sijil pakar, yang dikeluarkan selama 5 tahun.

Keistimewaan ini termasuk doktor diagnostik berfungsi dan dibahagikan kepada pengkhususan: echocardiography, ultrasound abdomen, USDG - pemeriksaan vaskular ultrasound (BCA - brachiocephalic - kepala dan leher, kaki bawah).

Di Amerika Syarikat, ultrasound dipanggil ultrasound dan sonographers dipanggil doktor.

Doktor diagnosis ultrasound. Tugasnya adalah untuk menjalankan pemeriksaan diagnostik yang diperlukan menggunakan kaedah ultrasound.

Ultrasound digunakan secara meluas dalam ginekologi dan obstetrik, serta dalam kardiologi, onkologi, pemeriksaan abdomen, dan sebagainya.

Doktor yang melakukan ultrasound dipanggil pakar ultrasound, seorang doktor yang terlibat dalam ultrasound.

Doktor yang melakukan imbasan ultrasound harus mempunyai kelayakan perubatan umum dan pengalaman yang luas dalam kerja, tetapi ini tidak selalu berlaku, contohnya, pakar kardiologi melakukan ultrasound jantung, dan pakar bedah kardiovaskular melakukan ultrasound penyakit kardiovaskular.

Oleh itu, pakar ultrasound perlu meningkatkan kemahiran mereka dari semasa ke semasa, kerana, seperti biasa, di banyak kawasan ia berlaku bahawa terdapat hanya satu unit ultrasound di klinik.

Seorang doktor yang melakukan imbasan ultrasound dipanggil pakar ultrasound atau diagnostik ultrasound, secara colloquially, seorang usist.

Jika doktor ultrasound telah bekerja kurang dari 2 tahun, maka pegawai perubatan ini dianggap tidak berpengalaman dan penyelidikannya sering dihantar kepada pakar yang lebih berpengalaman untuk pengesahan atau perubahan.

Peranan doktor pada ultrasound dalam diagnosis penyakit yang betul

Dalam perubatan moden, berpuluh-puluh cara baru untuk mendiagnosis penyakit dikembangkan setiap tahun. Kebanyakan kaedah kekal di dinding institusi saintifik, tetapi ada yang datang ke amalan perubatan. Jadi, sebagai contoh, pada pertengahan 70-an abad yang lalu, pemeriksaan pesakit yang menggunakan radiasi ultrasound, yang tidak kehilangan kaitan hari ini, menjadi agak popular. Siapa yang melakukan prosedur ini? Apakah nama doktor yang bertanggungjawab untuk menyulitkan keputusan ultrasound (ultrasound)? Dan yang akhirnya membuat diagnosis? Dalam artikel ini kita akan menjawab semua soalan yang disuarakan dan beberapa soalan lain.

Dalam algoritma untuk bekerja dengan pesakit yang digunakan hari ini, doktor ultrasound adalah pakar penting dalam unit perubatan utama, yang peranannya tidak boleh dipandang remeh. Dengan kaedah diagnostik ini, anda boleh menjelaskan majoriti diagnosis yang benar-benar membantu menyelamatkan nyawa. Selalunya, pengesanan penyakit serius berlaku walaupun sebelum gejala klinikal berlaku.

Nampaknya ultrasound adalah prosedur yang paling mudah, perintah penyertaan yang tidak boleh menimbulkan persoalan. Walau bagaimanapun, pesakit perlu mengetahui beberapa butiran penting yang difikirkan oleh beberapa orang. Dalam sesetengah kes, mereka boleh menjimatkan beberapa jam atau bahkan beberapa hari, dan kadang-kadang menyelamatkan nyawa.

Apakah nama doktor yang melakukan ultrasound: siapa dia dan apa yang dia lakukan

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan bahawa doktor yang melakukan pemeriksaan ultrasound menduduki kedudukan yang sama, tetapi ini tidak berlaku. Ia semua bergantung pada saiz kemudahan perubatan dan spesifikasi.

Secara rasmi, jawatan doktor yang bertanggungjawab untuk peperiksaan ultrasound terdengar seperti "doktor diagnostik fungsional" atau "doktor diagnostik ultrasound". Bergantung kepada spesifikasi pakar perubatan, kawasan anatomi boleh ditambah kepada nama kekosongan, kajian yang dijalankan oleh ahli uziologi tertentu. Senarai ini termasuk:

 • organ perut;
 • organ pelvis;
 • kawasan jantung;
 • kapal kepala atau leher;
 • tiroid dan sebagainya.

Kenyataan ini hanya berlaku di Rusia, kerana keadaannya agak berbeza di negara-negara Barat. Di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat, doktor ultrasound tidak lagi wujud beberapa dekad yang lalu - setiap pakar mempunyai peralatan sendiri dan mempunyai kemahiran untuk menggunakannya. Atas sebab ini, tidak ada keperluan untuk ahli sonolog yang berasingan yang akan menjalankan kajian ini.

Apa yang ada dalam kecekapan ultrasound doktor

Dalam konteks Rusia, kecekapan doktor ultrasound adalah konsep yang agak kabur, sebagai tindak balas kepada permintaan untuk menerangkan yang tidak selalu mungkin untuk memberikan jawapan yang jelas dan dapat difahami. Deskripsi pekerjaan menyatakan bahawa diagnostik ultrasound doktor terlibat dalam kajian diagnostik dan isu kesimpulan tentang kajian.

Bergantung pada spesifikasi institusi perubatan dan peralatan yang digunakan, senarai bentuk diagnostik mungkin berbeza. Di pusat-pusat vaskular yang besar dan jabatan-jabatan khusus, kajian kompleks boleh dilakukan menggunakan media kontras, tetapi pemeriksaan cetus, seperti pengimejan ultrasound kelenjar tiroid atau ultrabunyi ultrabunyi Doppler ultrasound pada kepala kepala, biasanya dijalankan.

Apa kumpulan penyakit yang dia diagnosa

Menurut piawai dan peraturan semasa, doktor diagnostik ultrasound adalah pakar "bantu" yang mengambil bahagian dalam perihalan patologi, tetapi tidak dalam diagnosis. Ultrasound adalah teknik visualisasi yang membantu menilai keadaan organ dalaman, termasuk:

 • saiz;
 • bentuk;
 • konsistensi;
 • kehadiran batu dan banyak lagi.

Dalam sesetengah kes, imbasan ultrasound dilakukan oleh pakar bedah vaskular atau ahli kandungan ginekologi. Oleh itu, jika orang yang melakukan ultrasound semasa mengandung, dia mempunyai hak untuk membuat diagnosis. Sekiranya kita bercakap mengenai patologi vaskular, kita boleh menjelaskan kehadiran pembekuan darah, stenosis dan perubahan anatomi lain.

Penyakit organ yang didiagnosis oleh doktor ultrasound

Terima kasih kepada peningkatan peranti ultrabunyi moden menggunakan gelombang ultrasound, semua organ parenchymal dapat diperiksa: hati dan limpa dengan ultrabunyi rongga perut, rahim atau prostat dengan mengimbas organ panggul, kelenjar tiroid, saluran darah dan sebagainya.

Dalam sesetengah kes, organ bersebelahan boleh mengganggu yang sukar untuk melihat organ dengan jelas. Dalam kes ini, dalam institusi diagnostik perubatan yang besar melakukan kajian kontras yang berkaitan dengan kaedah tambahan.

Secara umum, jawapan kepada soalan "Apakah doktor untuk diagnostik ultrasound?" Adalah mudah - ia adalah pakar multidisiplin yang membantu dalam membuat dan menentukan diagnosis. Tanpa pertolongannya, melakukan terapi patogenetik yang kompeten adalah mustahil.

Apakah bidang diagnosis yang paling popular?

Hari ini amat sukar untuk membuat kesimpulan tentang bidang yang paling popular dalam diagnosis menggunakan ultrasound, kerana teknologi ini digunakan di mana-mana. Pengkhususan dalam ultrasound cuba mendapatkan lebih banyak doktor untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, amalan menunjukkan bahawa pakar bedah dan pakar obstetrik dan pakar ginekologi yang paling berminat menjalankan kajian itu sendiri. Oleh sebab prosedur dijalankan secara bebas, seorang pakar boleh menentukan dan menjelaskan dengan lebih jelas mengenai patologi.

Salah satu kawasan yang paling "menarik" dan menjanjikan di dalam industri perubatan ialah hubungan pembedahan dan diagnostik ultrasound. Terdapat prosedur untuk mengambil biopsi di bawah kawalan peranti ultrasonik dan menandakan medan pembedahan, tetapi manipulasi kompleks seperti itu boleh dilakukan oleh unit.

Apabila menghubungi pakar ultrasound

Ultrasound adalah cara mudah, cepat dan selesa (tidak invasif) untuk menilai keadaan organ dalaman. Prinsipnya adalah berdasarkan kepada sifat-sifat gelombang ultrasonik, yang dipancarkan ke arah kawasan pemeriksaan badan. Sifat pantulan ombak dari tisu diperbaiki oleh sensor khas, ditukar dan dihantar ke monitor stesen kerja dalam bentuk gambar hitam dan putih yang jelas. Dan ahli uziologi telah membuat kesimpulan mengenai kehadiran atau ketiadaan patologi berdasarkan analisis imej yang diperolehi.

Rujukan diri kepada pakar ultrasound bukanlah langkah yang betul. Sebab utama untuk melawat diagnostik adalah rujukan dari doktor lain. Jika mereka datang kepada ultrasound atas permintaan mereka sendiri, mereka mendapat "kering" maklumat mengenai organ dalaman - diagnosis tidak akan dibuat.

Dalam sesetengah kes, rujukan sendiri kepada pakar ultrasound boleh dibenarkan. Senarai sebab-sebab ini termasuk mereka yang semestinya menyiratkan laluan prosedur:

 • hospital di hospital;
 • lulus penyelidikan perubatan pelbagai disiplin;
 • peperiksaan awal sebelum melawat doktor penyelia untuk penyakit yang mendasari;
 • mendapatkan arahan ke sanatorium dan sebagainya.

Amalan menunjukkan bahawa doktor menetapkan diagnostik ultrasound, kerana ia perlu oleh piawaian negara. Setelah berada di tangan hasil yang diberikan oleh pakar, masa disimpan.

Malangnya, sesetengah doktor yang merawat lebih suka bekerja hanya dengan uziologami tertentu, jadi pesakit boleh dihantar untuk rescan. Oleh itu, tidak disyorkan untuk membuat keputusan yang bebas mengenai kelakuan kajian, lebih baik terlebih dahulu menerima rujukan dari seorang doktor.

Bagaimana doktor menjalankan diagnosis ultrasound

Peraturan-peraturan untuk menerima doktor ultrasound boleh berbeza-beza di institusi perubatan tertentu, tetapi sering mematuhi prinsip-prinsip berikut:

 • hala tuju doktor sedang dipelajari - maklumat ini membantu untuk mendapatkan kemungkinan lokalisasi tumpuan patologi, yang mana perhatian khusus harus dibayar;
 • pesakit sedang ditanya mengenai perjalanan penyakit itu, sebabnya adalah sama dengan paragraf sebelumnya;
 • penyelidikan itu sendiri sedang dijalankan;
 • mengeluarkan kesimpulan mengenai hasil kajian.

Tempoh prosedur bergantung pada skala kajian, pada kumpulan organ yang dinilai, pada metodologi yang dipilih. Secara purata, tempoh sesi tidak melebihi 40 minit. Kadang, contohnya, dengan pengenalan agen kontras, ia boleh bertahan lebih lama (anda perlu menunggu sehingga bahan menyebar di sepanjang rangkaian vaskular). Kaedah yang lambat juga termasuk apabila proses dinilai dalam dinamik. Contohnya, ultrasound pundi hempedu dengan ujian fungsional, yang dijalankan dalam empat peringkat. Seorang ahli sonologi menilai keadaan objek tanpa beban dan selepas mengambil sarapan koleretik dalam tiga pendekatan. Acara semacam itu mungkin mengambil masa dua jam.

Perlu difahami bahawa dalam kesimpulan, diagnostik tidak menunjukkan diagnosis - ia adalah prerogatif dari doktor yang hadir. Doktor yang melakukan imbasan ultrasound hanya menggambarkan keadaan organ dalaman untuk menilai sifat dan intensiti proses patologi.

Prinsip keputusan penyahkodan

Salah satu kelemahan terbesar diagnostik ultrasound adalah hakikat bahawa kajian itu subjektif: apa yang seorang pakar melihat mungkin tidak melihat yang lain. Oleh sebab itu, lebih baik jika doktor mengimbas secara langsung imbasan.

Penyahkodan keputusan analisis adalah mudah. Kesimpulannya, dimensi organ-organ di bawah kajian, kehadiran kemasukan atau batu asing, "kelakuan" media dalaman badan, dan sebagainya ditunjukkan. Oleh kerana itu, doktor menilai keadaan badan.

Secara umum, tidak begitu pentingnya apa yang dikatakan oleh doktor yang menjalankan ultrasound, kualiti prosedur diagnostik yang dilakukan adalah lebih penting, kerana kehidupan dan kesihatan pesakit mungkin bergantung kepadanya.