Bagaimana untuk menjadi doktor ultrasound? Adakah anda memerlukan latihan khas untuk ini?

Di Persekutuan Rusia, pakar mesti dilatih untuk menggunakan ultrasound, lulus kursus pensijilan khusus. Hanya seseorang yang telah lulus dari institusi perubatan yang lebih tinggi dalam beberapa kepakaran boleh menjadi doktor ultrasound. Pertama sekali, ia sepatutnya menjadi doktor, kerana terdapat fakulti pediatrik, pergigian dan sebagainya. Selepas itu, dia mesti lulus pengkhususan - pembedahan atau terapeutik. Tidak semua doktor boleh menjadi doktor ultrasound. Mereka mestilah pakar tertentu dalam beberapa bidang: mereka pakar obstetrik-pakar sakit puan, pakar bedah umum, ahli onkologi-ahli bedah, dan neurologi. Oleh itu, mereka yang ingin menjadi doktor ultrasound perlu menyelesaikan institut perubatan, menjalani residensi, misalnya, dalam pembedahan atau obstetrik dan ginekologi, dan sudah belajar untuk menjadi doktor ultrasound. Tetapi pada tahun lepas kita mempunyai perubahan undang-undang, dan seseorang yang telah meluluskan dua tahun terakhir tinggal di khusus "diagnostik fungsi umum" boleh menjadi pengimbas ultrasound. Pendapat saya salah, kerana doktor yang tidak bekerja dalam amalan, tidak menyentuh pesakit, tidak tahu nuansa penyakit itu tidak boleh menjadi diagnostik yang baik. Dia tidak akan tahu corak, beberapa ciri-ciri penyakit ini.

Bolehkah saya melakukan ultrasound tanpa doktor?

Ada kemungkinan wanita hamil sering melakukan ini jika perut mereka sakit dan wanita itu akan melalui. Dia boleh menghubungi klinik swasta dan mendaftar untuk ultrasound atau datang dalam barisan langsung di mana-mana klinik dan mengatakan bahawa dia bimbang. baca lagi

Dalam mana-mana kes enggan menjalankan ultrasound?

Doktor boleh menolak pesakit dalam ultrasound untuk beberapa nuansa tertentu. Katakan kita melihat pesakit, doktor ultrasound mengatakan bahawa dia tidak perlu melakukan ultrasound, kerana Hari ini kita tidak akan melihat apa-apa yang lebih baik. baca lagi

Ultrasound tidak menembusi jauh ke dalam tisu, iaitu kita tidak dapat melihat hati secara vaginally, struktur otak pada orang dewasa, kerana tulang mencerminkan, mereka tidak kelihatan. Dalam ginekologi, beberapa kajian. baca lagi

Kenapa tidak selalu mungkin untuk memeriksa seks bayi pada ultrasound?

Jantina seorang kanak-kanak boleh dianggap hampir selalu, dan ia mengejutkan saya apabila pesakit datang dan mengatakan bahawa kehamilan keseluruhan tidak dapat memberitahu saya hubungan seks bayi atau mereka mengatakan berbeza. Saya juga sukar untuk menjawabnya. baca lagi

Bagaimana hendak menjadi seorang doktor

Profesion doktor pada setiap masa dianggap sebagai salah satu yang paling mulia dan berguna. Seorang doktor adalah orang yang menyelamatkan nyawa manusia setiap hari. Profesion ini adalah salah satu yang paling sukar dan bertanggungjawab, jadi untuk belajar, anda perlu menghabiskan banyak malam tanpa tidur untuk buku teks. Walau bagaimanapun, keputusannya adalah berbaloi: pakar yang kompeten dihargai di mana-mana institusi perubatan, dan kerja mereka dibayar dengan baik.

Bagaimana untuk menjadi seorang doktor - di mana untuk bermula

Dan jadi anda pergi ke sekolah perubatan! Jangan bersukacita terlebih dahulu, lebih baik bersiap sedia dua kursus pertama untuk belajar puluhan ribu halaman bahan teoritis. Untuk menyerahkan anatomi, biologi, kimia am organik dan bio secara rawak tidak akan berfungsi - untuk memahami bahan tersebut, ia mesti diajar.

Ia adalah pada tahun pertama dan kedua yang kebanyakan pelajar perubatan dihapuskan kerana banyak teori. Tetapi tanpa ia - tidak ada tempat. Doktor dari mana-mana pengkhususan diperlukan untuk mengetahui struktur tulang, lokasi organ-organ dalaman, prinsip-prinsip asas penyediaan penyelesaian garam dan banyak lagi.

Menjelang pertengahan kursus kedua, pakar masa depan mula berlatih di hospital, tetapi tidak sama sekali sebagai doktor. Bidang kegiatan pelajar adalah menjaga orang sakit dan segala yang berkaitan dengannya.

Pada tahun ketiga, jumlah teori berkurangan dengan ketara; amalan berterusan bermula. Untuk mempelajari disiplin klinikal seperti pembedahan umum, farmakologi, dan lain-lain, ia membantu mereka bekerja dengan pesakit yang sebenar.

Belajar di semua kursus seterusnya membolehkan pelajar menggabungkan kehadiran di kuliah dan bekerja di klinik atau ambulans.

Tempoh yang diperlukan untuk doktor masa hadapan - 6 tahun pengajian di universiti. Ini cukup untuk terapi. Tetapi bagi mereka yang ingin menguasai pengkhususan perubatan yang sempit, adalah perlu untuk lulus kediaman dan lulus peperiksaan yang diperlukan.

Apakah latihan yang diperlukan untuk mendapatkan pengkhususan sempit?

Bagaimana untuk menjadi seorang doktor ambulan

Mereka yang ingin menumpukan hidup untuk bekerja di "bilik kecemasan", terdapat beberapa pilihan:

 1. Pilih latihan dalam terapi, selepas selesai mengikuti kursus latihan semula profesional dan dapatkan pekerjaan dalam ambulans.
 2. Lengkapkan latihan ambulans dan tinggal bekerja di hospital yang sama sebagai doktor kecemasan.

Pilihan pertama membolehkan masa depan untuk mengubah pengkhususan, dan yang kedua - mempersempit keupayaan profesional doktor hanya untuk "kecemasan".

Bagaimana untuk menjadi doktor ultrasound

Untuk menjadi doktor ultrasound anda mesti:

 1. Lengkapkan latihan dalam terapi;
 2. Dapatkan latihan untuk mendapatkan sijil pakar dalam bidang ultrasound.

Sekiranya doktor ultrasound mahu menjalankan pemeriksaan endoskopik secara selari, latihan atau kediaman perlu disiapkan dalam pembedahan, dan kemudian pengkhususan dalam endoskopi dan ultrasound boleh didapati.

Bagaimana untuk menjadi pembantu makmal doktor

Seorang siswazah dari mana-mana kepakaran lain boleh dilatih semula selepas lulus latihan awal (tempoh latihan adalah lebih kurang 4 bulan).

Bagaimana untuk menjadi ahli onkologi

Pengkhususan ini dianggap salah satu yang paling sukar. Pelajar yang jarang boleh sampai ke magang dalam bidang onkologi. Oleh itu, ramai yang perlu membuka jalan ke atas onkologi melalui pembedahan. Tetapi mendapat pengkhususan utama ahli onkologi tidak memberi doktor muda hak untuk memanggil dirinya seorang pakar yang baik.

Bidang onkologi sedang aktif berkembang pada hari ini, kaedah baru merawat dan mendiagnosis penyakit muncul.

Hanya penyertaan yang kerap dalam seminar, persidangan, kursus latihan dalam kombinasi dengan amalan perubatan berterusan akan menjadikan ahli onkologi pakar kelas satu.

Bagaimana untuk menjadi doktor pemakanan

Bagaimana untuk menjadi pakar kosmetik

 1. Magang dalam Pembedahan;
 2. Pengkhususan utama dalam pembedahan maxillofacial;
 3. Pengkhususan utama dalam dermatologi;
 4. Mendapatkan sijil kecantikan.

Seperti yang anda dapat lihat, untuk mendapatkan sijil yang didambakan, doktor perlu menjalani jalan yang panjang dan berduri, termasuk latihan dan amalan yang berterusan. Tetapi, seperti yang dikatakan Hippocrates: "Perubatan adalah benar-benar yang paling mulia dari semua seni", dan satu senyuman pesakit yang bahagia pasti bernilai semua usaha yang dibelanjakan untuk belajar.

Specialty "diagnosis ultrasound" (residensi)

Ijazah: Doktor-doktor diagnostik ultrasound

Peperiksaan yang paling biasa untuk kemasukan:

Ujian dan wawancara digunakan sebagai peperiksaan masuk.

Kandungannya

Kemasukan ke "diagnosis ultrasound" khusus memberi peluang untuk menjadi doktor profesional dalam diagnosis ultrasound.

Syarat kemasukan

Graduan universiti perubatan dalam "Perubatan Umum" khusus, "Pediatrik" dibenarkan memasuki tempat tinggal. Ujian dan wawancara digunakan sebagai peperiksaan masuk.

Profesion masa depan

Rawatan apa-apa penyakit bermula dengan diagnosis. Kaedah diagnostik moden termasuk ultrasound menggunakan alat khas. Peperiksaan semacam itu dijalankan oleh doktor pakar ultrasound. Diagnostik dengan bantuan gelombang ultrasound tidak menyakitkan, sangat bermaklumat, cepat, tidak memerlukan penyediaan yang rumit. Dalam masa yang singkat doktor boleh mendapatkan maklumat mengenai keadaan organ dan sistem tubuh manusia dan menetapkan rawatan. Dalam kes-kes kecemasan, dengan kerosakan organ dalaman, kehidupan pesakit mungkin bergantung kepada kelajuan diagnosis.

Seiring dengan memiliki diagnostik ultrasound, seseorang perlu tahu dengan baik norma dan patologi organ, dapat melakukan pemeriksaan klasik pesakit terlebih dahulu, membandingkan hasilnya dengan hasil ultrasound.

Pakar doktor dalam diagnosis ultrasound, yang pakar dalam pemeriksaan wanita hamil, menerima maklumat tentang perkembangan intrauterin janin, menentukan kadar dan patologi, masa lahir.

Pakar diagnostik ultrasound perlu melaporkan bukan sahaja keputusan positif peperiksaan, tetapi mesti berwibawa dalam kes patologi yang teruk.

Ke mana hendak pergi

Universiti di Moscow dan bukan sahaja melatih pakar dalam diagnosis ultrasound:

 • Universiti Perubatan Negeri Pertama Moscow;
 • Institut penjagaan kecemasan kepada mereka. N.V. Sklifosovsky;
 • Universiti Perubatan Penyelidikan Kebangsaan Rusia;
 • Universiti Perubatan Pediatrik Negeri St. Petersburg;
 • Universiti Negeri Perubatan Negeri Rostov.

Tempoh pengajian

Bagi latihan doktor, pakar ultrasound hanya menyediakan pendidikan sepenuh masa (2 tahun).

Kursus yang termasuk dalam kursus ini

Dalam proses pembelajaran, doktor masa depan mengkaji disiplin berikut:

 • asas fizikal dan teknikal ultrasound;
 • peralatan, peranti, kerja kawalan kualiti;
 • Diagnosis ultrasound penyakit saluran gastrousus, hati dan saluran empedu, pankreas;
 • Diagnostik ultrasonografi penyakit uronephrological;
 • diagnostik hematologi;
 • diagnosis kelenjar tiroid, payudara;
 • diagnostik dalam ginekologi dan obstetrik;
 • campur tangan pembedahan di bawah kawalan ultrasound.

Kemahiran yang diperoleh

Tempat tinggal siswazah akan mempunyai kompetensi berikut:

 • menentukan skop dan urutan penyelidikan diagnostik;
 • mempunyai kaedah diagnostik radiasi dan bacaan imej yang diterima (radiografi, tomograms, sonograms);
 • letakkan pesakit dengan tepat untuk diagnosis radiasi;
 • menjalankan biopsi tusukan di bawah kawalan ultrasound;
 • kaedah menggunakan agen kontras dengan peperiksaan ultrasound;
 • menjalankan pemeriksaan ultrasound pada saluran penghadaman;
 • menjalankan pemeriksaan sistem urogenital;
 • menjalankan pemeriksaan jantung, saluran darah;
 • huraikan hasil kajian berdasarkan skala diagnostik dan penilaian;
 • menganjurkan pertolongan cemas dalam situasi kecemasan, pemindahan mangsa.

Prospek pekerjaan berdasarkan profesion

Siapa yang boleh bekerja dengan doktor yang lulus dari magang dalam bidang khusus 31.08.11 "diagnosis ultrasound"? Di pusat diagnostik, di klinik, di jabatan khusus hospital. Upah dari 35.000 rubel hingga 70,000 rubel, di pusat perubatan swasta mungkin lebih tinggi, banyak bergantung pada pengkhususan dan profesionalisme.

Manfaat pembangunan profesional

Kelebihan pendidikan pascasiswazah selepas residensi

 • teruskan aktiviti penyelidikan
 • mempertahankan tesis
 • meningkatkan kelayakan
 • terlibat dalam aktiviti pengajaran
 • kemajuan kerjaya.

Ultrasound doktor profesion

Doktor ultrasound (uzist) adalah seorang pakar yang melakukan pemeriksaan tanpa invasif organ-organ dalaman dan tisu manusia dengan bantuan ultrasound.

Fokus utama doktor ultrasound adalah obstetrik dan ginekologi: pemeriksaan pemeriksaan wanita yang merancang kehamilan dan pemantauan trimester mengenai keadaan mereka apabila terjadi pembuahan. Pada ultrasound menentukan jantina kanak-kanak, istilah konsepsi, mengawal perkembangan janin, menentukan persembahannya sebelum melahirkan, kehamilan berganda.

Ultrasound juga digunakan secara meluas dalam onkologi dan gastroenterologi untuk menentukan lokasi sebenar tumor, peringkat perkembangannya, dan metastasis.

Doktor ultrasound meneliti aliran darah menggunakan teknik Doppler, menggunakan alat khas. Dia mengawal pelaksanaan prosedur diagnostik yang paling sedikit invasif yang memerlukan ketepatan yang unik: cardiography koronari, stenting, urography, colonoscopy, IVF.

Di samping itu, uzis memeriksa organ parenchymal: jantung, hati, buah pinggang, pankreas, kelenjar susu. Ultrasound juga dipanggil sonografi atau visualisasi tisu lembut, yang tidak boleh dilihat pada sinar-X.


Di Rusia, kajian ultrasound telah memasuki amalan perubatan sejak akhir 1980-an.

Walaupun doktor ultrasound tidak merawat pesakit, kehidupan mereka kadang-kadang bergantung kepada peperiksaannya. Sebagai contoh, diagnosa pakar:

 • Kehamilan ektopik (pecah tiub fallopio dengan peritonitis).
 • Kematian salah satu daripada buah kehamilan berganda (keracunan).
 • Reservoir atau sebaliknya, kekurangan air (untuk merangka pelan penghantaran).
 • Detasmen awal plasenta (kematian janin intrauterin).
 • Lokasi kontraseptif di dalam rahim semasa kehamilan (pelanggaran keutuhan ovum).

Juga uzist mendefinisikan:

 • Masa pemakaian jahitan pekeliling dengan ketidakstabilan isthmic-serviks. Ini akan mencegah sepsis atau pendarahan.
 • Petunjuk untuk bahagian caesar.

Profesi ultrasound adalah popular dan permintaan, neonatologi moden, ginekologi, perubatan kecemasan (pendarahan, trombosis) dan pembedahan sebahagiannya tidak mungkin tanpa ultrasound.

Tempat kerja

Doktor ultrasound bekerja di banyak organisasi perubatan, di klinik profesional, pusat perinatal, hospital bersalin, dispensari, perkhidmatan ambulans, kemudahan sanitasi, sanatoria, dispensari, pusat diagnostik, dan institut penyelidikan.

Sejarah profesion

Sejarah ultrasound berkait rapat dengan dua penemuan penting:

 • Ultrasound - L. Spallanzani (abad XVIII).
 • Kesan piezoelektrik - asas peralatan pengesan ultrabunyi, P. Curie (1880).

Berdasarkan pengetahuan ini pada tahun 1941, K. Dussick melakukan pemeriksaan ultrasound pertama otak. Tarikh ini dianggap sebagai ulang tahun ultrasound perubatan. Selepas 8 tahun, ketebalan dinding usus (D. Wilde) disiasat, dan selepas 9 tahun, kepala janin diukur. Walau bagaimanapun, mesin ultrasound moden sebenar muncul di Amerika Syarikat pada tahun 1963. Di Rusia, peperiksaan ultrasound telah mula memasuki amalan perubatan sejak lewat tahun lapan puluhan abad yang lalu.

Mesin ultrabunyi pertama memberikan imej 1D, iaitu, bukan gambaran dari organ itu sendiri, tetapi jadual kerjanya dalam A-mode. Sensor menyerupai pensel dengan elemen piezoelektrik di hujungnya. Dalam pelbagai tahap pantulan ultrasound dari tisu organ, patologinya diadili. Pada tahun tujuh puluhan, mereka mencipta peranti tambahan - engsel untuk menghidupkan sensor. Sekarang imej telah menjadi dua dimensi (2D) dan membolehkannya melihat organ. Pada prinsip ini, kebanyakan mesin ultrasound moden berfungsi.

Pada pergantian abad ini, mereka belajar untuk bekerja bukan sahaja dalam satu kapal terbang, tetapi juga secara serentak. Ini adalah bagaimana ultrasound ukuran dan jumlah 3D muncul. Dan dengan kedatangan sensor berperingkat berperingkat dua dimensi, gambar 4D dilahirkan, memberikan visualisasi penuh organ. Hari ini, resolusi imej kurang dari satu milimeter, dan kelajuan menembak hampir seketika. Tetapi tidak ada had untuk kesempurnaan. Dalam agenda, penciptaan tomografi ultrasound, iaitu pemeriksaan lapisan demi lapisan tisu oleh ultrasound. Dan, selain itu, menguasai teknik ultrasound yang diarahkan untuk menghancurkan tumor. Di belakang ini adalah masa depan ultrasound.


Semasa menjalankan ultrasound, peranan besar dimainkan oleh pengalaman pakar.

Kewajipan doktor ultrasound

Tugas utama doktor ultrasound adalah seperti berikut:

 • Pemeriksaan pesakit (pesakit luar, pesakit dalam, jauh).
 • Pengambilan wanita hamil di semua tahap melahirkan anak, mengawal keadaan intrauterin bayi.
 • Memantau kesihatan peralatan dan komponennya, organisasi pemeriksaan teknikal.
 • Penerbitan kesimpulan mengenai mutu penyelidikan yang dilakukan atas permintaan pihak berkuasa yang berwibawa dan syarikat insurans.
 • Penyertaan dalam persidangan perubatan yang didedikasikan untuk analisis kes iatrogenik.
 • Pemeriksaan klinikal dan pemeriksaan pencegahan.
 • Mengekalkan rekod perubatan.

Keperluan untuk ultrasound doktor

Keperluan asas untuk doktor ultrasound termasuk:

 • Pendidikan perubatan yang lebih tinggi, sijil akreditasi yang sah untuk diagnostik ultrasound.
 • Keupayaan untuk menjalankan USDG dan ECHO KG. Mengalami penyahsulitan.
 • Mendapatkan diagnosis keadaan kecemasan.
 • Keupayaan untuk bekerja dalam satu sistem maklumat klinik.


Ultrasound secara tepat dapat menentukan lokalisasi tumor, peringkat perkembangan dan metastasisnya.

Bagaimana untuk menjadi doktor ultrasound

Untuk menjadi doktor ultrasound, anda mesti:

 1. Siswazah dari universiti atau sekolah perubatan dengan ijazah dalam Perubatan Am atau Pediatrik.
 2. Dapatkan lembaran akreditasi. Untuk melakukan ini, anda mesti lulus peperiksaan dan berjaya lulus wawancara dengan jawatankuasa pakar.
 3. Selepas itu, anda boleh bekerja dengan pesakit pada pesakit luar (contohnya ahli terapi atau pakar pediatrik).
 4. Untuk mendapatkan pengkhususan sempit, anda boleh memasuki kediaman (2 tahun pengajian) dalam khusus "diagnosis ultrasound." Bayaran lebih mudah, kerana pertandingan ini kecil dan untuk kemasukan anda hanya perlu mempunyai 50 mata pensijilan. Akses percuma ke pemastautin adalah mungkin dalam dua cara: oleh persaingan secara umum atau oleh arahan yang disasarkan oleh doktor kepala suatu organisasi perubatan di mana pakar sudah bekerja.

Setiap tahun, doktor dikehendaki mencetak 50 mata pensijilan. Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil kursus penyegaran (36 mata), menghadiri persidangan saintifik dan praktikal (bilangan mata bergantung kepada peristiwa, tetapi biasanya kira-kira 10 mata), menerbitkan kertas penyelidikan, menulis buku, mempertahankan disertasi. Jika skor sudah mencukupi, maka anda boleh bekerja. Sekiranya mata tidak dijaringkan, maka anda perlu menghentikan amalan perubatan atau menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan kaedah "tidak standard".

Pengalaman, kemahiran dan kualiti kerja doktor, sebagai peraturan, dinilai oleh kategori kelayakan, yang boleh diperolehi dengan mempertahankan kerja penyelidikan. Semasa pembelaan, komisi menilai kemahiran doktor dalam bidang diagnosis, rawatan, pencegahan, serta kaitan pengetahuannya.

Apakah kategori kelayakan:

 • kedua - lebih dari 3 tahun pengalaman;
 • yang pertama - lebih daripada 7 tahun pengalaman;
 • Lebih tinggi - lebih daripada 10 tahun pengalaman.

Kategori kelayakan membolehkan anda menduduki jawatan tinggi dalam institusi perubatan, memberikan hak untuk elaun gaji, memberi status dalam persekitaran profesional dan keyakinan pesakit yang tinggi. Kehormatan yang lebih tinggi boleh diperoleh dengan bercakap di persidangan, simposium, dan membuat artikel dan kertas ilmiah.

Doktor mempunyai hak untuk tidak melayakkan diri, tetapi ini akan menghalang kerjaya dan pertumbuhan profesionalnya.

Gaji doktor ultrasound

Jumlah julat pendapatan adalah seperti berikut: doktor ultrasound memperoleh dari 35,000 hingga 120,000 rubles sebulan. Kebanyakan kekosongan terbuka di rantau Moscow dan Leningrad. Kami mendapati upah minimum dalam Evpatoria - 35,000 rubles sebulan; maksimum - di pusat perubatan Moscow - daripada 120,000 rubel sebulan.

Gaji purata doktor ultrasound adalah 61,000 sebulan.

Bagaimana untuk menjadi doktor yang baik - tips dan nasihat yang berguna

Seorang doktor adalah profesion yang tidak mudah diperolehi. Kami tidak bercakap tentang doktor yang pergi ke universiti untuk tanda dalam buku rekod. Profesional sebenar yang telah melalui jalan berduri, membuat usaha luar biasa dan mendapat profesion yang dihargai, adalah pencipta perubatan. Pertimbangkan bagaimana untuk menjadi seorang doktor.

Doktor yang berbakat boleh dikira pada jari-jari. Walau bagaimanapun, mereka dijumpai walaupun di bandar-bandar kecil. Mengikut pakar, orang yang cuba belajar di sekolah, di lisa, dan di universiti akan menjadi doktor yang baik.

Bagaimana untuk menjadi pakar kosmetik

Orang sentiasa menghargai keindahan dan belia, tetapi tidak mungkin untuk menghalang masa. Walau bagaimanapun, kosmetologi membantu dengan ketara memperlahankan manifestasi usia.

Tekanan, diet tidak sihat, ekologi - faktor yang menjejaskan penampilan. Nasib baik, terdapat penyelesaian kepada masalah ini. Jika anda berjalan di sepanjang jalan bandar, kami perhatikan bahawa ada salun kecantikan di setiap sudut. Ia akan menawarkan pelbagai program yang memberi tumpuan kepada penjagaan badan dan muka, dan cadangan yang berguna untuk memulihkan kecantikan.

Pekerja institusi terbukti tidak pernah duduk tanpa kerja. Secara umum, ahli kecantikan - ahli silap mata utama kecantikan. Walau bagaimanapun, hanya pakar yang cekap berjaya.

 1. Keinginan, keberanian, ketekunan dan kesabaran yang besar.
 2. Menjadi ahli kosmetik tanpa pendidikan perubatan tidak akan berfungsi. Anda memerlukan diploma dari sebuah kolej perubatan.
 3. Kosmetologi adalah sains yang berkembang pesat. Seorang pakar kosmetik mesti dinaik taraf untuk mengikut masa.
 4. Setelah selesai latihan di universiti perubatan harus lulus kursus kosmetologi. Selepas itu, anda boleh mencari kerja.

Apa yang perlu diketahui oleh pakar kosmetik dan boleh dilakukan?

 1. Kosmetologi tidak boleh berfungsi tanpa pengetahuan dan kemahiran dalam penggunaan persediaan kosmetik, klasik, rakyat dan juga cara inovatif.
 2. Doktor mesti memahami kaedah dan cara kosmetik perkakasan.
 3. Seorang pakar kosmetik mesti dapat mendiagnosis penyakit yang betul, menetapkan prosedur rawatan dengan betul, membetulkan kecacatan kosmetik.

Sekiranya anda seorang yang bijak, kemas, kemas, bergairah dan baik hati yang berusaha untuk mengagungkan wanita dengan kecantikan, sila bebas memilih profesion kosmetik.

Kita perlu sentiasa meningkatkan pengetahuan, tetapi ini berlaku untuk semua bidang perubatan. Setiap ahli kosmetik mempunyai hala tuju sendiri dan tahap penyediaannya, tetapi matlamatnya adalah sama untuk semua orang - untuk memberi kecantikan kepada orang.

Bagaimana untuk menjadi doktor ultrasound

Doktor ultrasound menjalankan ultrasound, yang mengesan perubahan tisu dan organ melalui ultrasound.

Prinsip ultrasound adalah berdasarkan prinsip echolocation. Peralatan menghantar isyarat yang berbeza dalam pelbagai sifat akustik, yang dicerminkan dari permukaan media tisu dan sekali lagi diterima oleh peralatan.

Doktor ultrasound moden mengesahkan kelenjar susu, ginjal, tiroid, prostat dan rongga perut. Lebih-lebih lagi, wanita menjalani ultrasound. Prosedur ini adalah ekonomi, visual dan selamat. Teknik ini dibenarkan untuk digunakan berkali-kali, tetapi kajian itu sendiri tidak menyediakan latihan khusus.

 1. Pendidikan di universiti perubatan di fakulti pediatrik atau perubatan. Sebagai sebahagian daripada kajian ini perlu menulis esai, kertas terma dan disertasi, mengambil peperiksaan dan ujian.
 2. Selepas tamat pengajian, mereka memasuki magang berikut kepakaran berikut: pembedahan, pediatrik, terapi, radiologi atau obstetrik.
 3. Dan akhirnya, mengambil kursus pengkhususan dalam ultrasound.

Apabila anda mendapat profesion, dengan bantuan ultrasound boleh mendiagnosis pelbagai penyakit. Dan jika mereka dikesan secepat mungkin, kemungkinan pemulihan cepat akan meningkat dengan ketara. Penemuan ultrabunyi boleh dinilai serentak dengan maklumat analisis dan klinikal dan data dari pemeriksaan yang berkaitan.

Bagaimana untuk menjadi seorang doktor di Amerika Syarikat

Ramai orang pergi untuk hidup dan bekerja di Amerika. Senarai kawasan aktiviti di mana rakan senegara ingin mendapatkan pekerjaan adalah luas, tetapi ubat terletak di atasnya.

Sebelum menjadi seorang doktor di Amerika Syarikat, baca maklumat di mana saya akan memberitahu anda apa yang diperlukan.

 1. Sebelum memasuki sekolah perubatan, anda memerlukan ijazah sarjana muda dalam sains semulajadi. Ia akan mengambil masa empat tahun.
 2. Apabila belajar untuk program siswazah, pada tahun ketiga mendaftar dalam program Pra-Med.
 3. Apabila anda mendapat ijazah sarjana muda, tentukan jenis doktor yang anda mahu menjadi. Senarai peperiksaan bergantung padanya.
 4. Jika anda ingin menjadi doktor gigi, peperiksaan DAT mengancam. Ahli Oftalmologi lulus OAT, dan allopaths - MCAT. Jika anda gagal untuk lulus ujian kali pertama, anda tidak perlu kecewa. Anda boleh diuji sekurang-kurangnya 100 kali. Perlu diingat bahawa setiap kegagalan peperiksaan telah ditetapkan dan boleh memainkan jenaka kejam apabila memasuki sekolah perubatan.
 5. Pra-Med boleh dilakukan serentak dengan program sarjana muda. Selepas mengkaji disiplin dan peperiksaan yang diperlukan, menghantar dokumen ke sekolah. Bertindak benar, tetapi persaingannya hebat.
 6. Katakan anda berdaftar di sekolah perubatan. Dia perlu mengabdikan diri selama 4 tahun. Apabila selesai kursus menanti penduduk. Tempoh bergantung pada pengkhususan. Bagi ahli terapi, tempohnya adalah 3 tahun, dan untuk pakar bedah - kira-kira 6.

Sekiranya anda melewati jalan yang sukar ini, anda akan mendapat pekerjaan yang baik di Amerika Syarikat. Sebelum tindakan tegas, pertimbangkan sama ada anda sudah bersedia untuk menghabiskan 12 tahun hidup dengan merealisasikan impian. Jika ya, maka tidak ada masalah. Kerjaya di Amerika Syarikat adalah berbaloi.

Bagaimana hendak menjadi seorang doktor di England

Ramai orang mahu mendapat pekerjaan yang dibayar di negara-negara maju di dunia, dan England tidak terkecuali. Segera, saya perhatikan bahawa seseorang tidak boleh bergantung kepada kejayaan yang cepat dan hebat.

Teman wanita saya datang ke England secara tidak sengaja. Sepuluh tahun yang lalu, doktor asing menjalankan kursus di Moscow, dia meluluskannya, meluluskan beberapa peperiksaan, dan memutuskan untuk mencari pekerjaan di England. Berdasarkan pengalamannya, saya telah menyusun arahan untuk menjadi doktor di negara ini.

 1. Untuk memasuki universiti dalam bahasa Inggeris adalah mudah. Perkara utama adalah bahasa Inggeris yang kuat.
 2. Selepas belajar bahasa Inggeris, hubungi kolej minat, dapatkan pakej kertas dan ambil ujian.
 3. Ujian menguji pengetahuan bahasa Inggeris dan pengetahuan asas perubatan.
 4. Apabila latihan dan lulus peperiksaan yang sah selesai, mereka mula mencari kerja selepas mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa tempatan.
 5. Bersedia untuk mendapatkan pekerjaan sebagai pakar kanan keras. Alternatif yang baik adalah pakar biasa.

Lebih mudah mencari pekerjaan di England untuk jururawat atau ahli bius. Terdapat kekurangan pekerja sedemikian.

Bagaimana untuk menjadi seorang doktor haiwan

Di negara-negara barat, profesi veterinar sangat berprestij dan sangat berbayar. Di negeri kita, populariti profesion ini juga tinggi.

Menjadi doktor haiwan tidak sukar, kerana di hampir setiap rantau ada universiti yang relevan. Selepas menamatkan pengajian anda, anda akan menjadi pakar yang luas. Pengkhususan akan muncul semasa kerja sebagai sebahagian daripada pembentukan doktor haiwan yang menghadiri.

Pada masa Soviet, doktor veterinar muda, selepas menamatkan pengajian dari universiti, pergi ke kampung untuk menaikkan pertanian. Pada masa ini, industri ini telah runtuh praktikal. Graduan universiti kekal di bandar-bandar dan merawat tikus domestik, anjing dan kucing.

Seorang graduan universiti veterinar mempunyai tiga laluan:

 1. klinik swasta, yang akan menawarkan jawatan doktor yang menghadiri;
 2. Klinik negeri, di mana ketua pakar kebersihan veterinar akan diserahkan;
 3. menghadiri doktor di klinik negeri.

Jika anda bernasib baik, pakar muda akan mendapat pekerjaan di zoo, vivarium atau tapak semaian, di mana anda perlu bekerja sebagai doktor haiwan atau saintis. Benar, terdapat beberapa kekosongan sedemikian.

Seorang doktor haiwan adalah doktor sejagat yang boleh bekerja secara serentak sebagai pakar diagnostik, pakar bedah dan pengamal am. Bertentangan dengan stereotaip, terapi yang baik adalah kurang biasa bagi pakar bedah yang baik. Dan ini bukan kemalangan, kerana pembedahan adalah pekerjaan yang menguntungkan. Akibatnya, ramai orang muda ingin menjadi pakar bedah veterinar.

Profesi seorang doktor haiwan beraneka ragam, haiwan datang ke penerimaan yang berbeza: burung kakak tua, hamster, anjing dan kucing. Tuan rumah juga berbeza. Dan doktor haiwan tidak hanya perlu merawat pesakit, tetapi juga menyediakan bantuan psikologi kepada pemiliknya.

Kaedah doktor yang baik

Setiap sekolah lepasan yang baru perlu memilih profesion. Sesetengah graduan dibantu oleh ibu bapa mereka, dan yang lain oleh rakan-rakan. Ada orang yang memilih sendiri. Senarai kepakaran yang sangat penting adalah hebat.

 1. Doktor yang baik akan menjadi lelaki yang tidak takut akan kesukaran. Senarai sifat ciri harus dibentangkan oleh amal, kesabaran dan kerja keras. Kita perlu menangani masalah dalam kerja kita, membuat keputusan penting, dan bertanggungjawab.
 2. Permulaan jalur profesional adalah sekolah perubatan, yang perlu menghadiri selama 6 tahun. Tanggungjawab perlu ditunjukkan pada mulanya. Ia cukup untuk melangkau satu kuliah, dan pada masa depan ini mungkin membahayakan kehidupan pesakit.
 3. Jika anda tidak bersedia untuk ini, pergi ke kolej perubatan. Selepas menamatkan pengajian dari institusi pendidikan, anda boleh bekerja sebagai jururawat, paramedik atau meneruskan pengajian di universiti.
 4. Di akhir universiti, anda akan menjadi seorang ahli teori, dan untuk mendapatkan status seorang pengamal perubatan anda perlu melengkapkan latihan.
 5. Pengkhususan yang lebih sempit dalam bidang perubatan tertentu memerlukan latihan di tempat tinggal. Selepas peringkat ini, peperiksaan diambil.
 6. Dalam rangka tahun pertama pengajian di universiti, akan menjadi penghormatan untuk mempelajari asas sains dan asas teori. Ini termasuk histologi, anatomi, biologi, Latin, dan kimia. Di tengah-tengah kursus pertama untuk bekerja dengan mayat.
 7. Tahun kedua kajian akan membuka pintu untuk berlatih di hospital. Merawat orang tidak akan dibenarkan, kerja akan menumpukan pada menjaga pesakit.
 8. Setahun kemudian, mengkaji disiplin klinikal: anatomi patologi, farmakologi, pembedahan am, dan lain-lain.
 9. Kursus keempat akan menghargai banyak masa lapang. Ia akan mungkin untuk mendapatkan wang tambahan di stesen ambulans, dan ini adalah pengalaman yang berharga.

Doktor profesion lebih sukar daripada yang dirasakannya. Ini bukan ahli arkeologi, walaupun, dan terdapat ciri-ciri. Pada hakikatnya, kerja seorang doktor disertai dengan risiko, malam-malam tanpa tidur dan kesulitan lain.

Sekiranya anda berjaya menjadikan impian anda menjadi kenyataan dan memakai jubah putih, apabila saya bertemu dengan anda, saya pasti akan menggoncang tangan anda dan berterima kasih dengan sepenuh hati. Lagipun, anda adalah orang yang mengarahkan usaha untuk membantu orang lain. Jumpa lagi!

Bagaimana untuk menjadi seorang doktor - pakar ultrasound - diagnosis?

Published: 27-01-2006 19:42 Hello! Saya sedang menamatkan tahun ini di universiti perubatan dan saya ingin tahu apa khusus yang saya perlukan untuk menjalani latihan untuk dapat menjadi doktor diagnosis ultrasound? Apakah prospek khusus? Di mana saya boleh pergi ke kawasan ini? Terima kasih.

Kedudukan: Pelawat
Nama penuh: 1
Profesion: doktor
Specialty: ultrasound dan diagnostik berfungsi, kardiologi
Alamat: Novosibirsk
Jumlah Mesej: 50

Published: 29-01-2006 12:10 THE SITUATION IS TENTANG SEPERTI: INTERNATURE DIPERLUKAN OLEH TERAPI, kerana ia berlalu, cuba melalui sesuatu seperti kit ujian, atau lebih baik, yang utama. Perintah sentiasa berubah, mencari sesuatu
www.acustic.ru

Diterbitkan: 03-02-2006 08:23 Terima kasih banyak, tetapi saya sudah mendengar sesuatu, walaupun setakat yang anda perlukan untuk menjalani latihan dalam operasi untuk menjadi pakar ultrasound-endoskopi dan kemudian utama. dan yang mengatakan bahawa sinar perlu pergi

Peringkat: Lama-Pemasa
Nama penuh: 1
Profesion: doktor
Specialty: ahli terapi, doktor ultrasound
Alamat: Rusia, Moscow,
Jumlah Tulisan: 951

Published: 03-02-2006 08:57 Selamat pagi.
Dengan mengorbankan endoskopi, benar-benar menjalani latihan atau bahkan latihan dalam pembedahan. dan hanya pengkhususan endoskopi sahaja. Dan supaya ultrasound bersama-sama dengan endoskopi akan pergi bersama-sama. Ini tidak mungkin. INI KESELURUHAN TIDAK BERBEZA. Walaupun sudah tentu bagus. apabila pakar bedah memiliki dan sebagainya. dan lain-lain. Bahkan satu-satunya perkara yang difahami oleh ahli bedah, adalah pakar ultrasound yang menunjukkannya. Walaupun demikian. Seorang endoskopi tanpa latihan pembedahan mungkin pakar yang tidak lengkap.

Doktor Ultrasound: ciri khusus

Siapa yang ultrasound doktor

Doktor ultrasound adalah doktor ultrasound yang melakukan pemeriksaan ultrasound badan manusia dengan bantuan peralatan yang direka khas. Diagnosis termasuk penggunaan kaedah yang dibenarkan dan digunakan dalam amalan perubatan.

Kecekapan Doktor Ultrasound

Doktor diagnostik ultrasound terlibat dalam kajian diagnostik organ dan tisu yang menggunakan gelombang ultrasound. Beliau mengesyorkan kaedah (berfungsi, instrumental, diagnostik makmal), dengan bantuan yang diperiksa oleh pesakit. Juga, doktor ultrasound menghantar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan pesakit kepada doktor lain.

Apa organ yang diperiksa oleh doktor ultrasound

Doktor Ultrasound meneliti:

 • Kelenjar tiroid.
 • Rongga perut
 • Buah pinggang.
 • Pelvis kecil.
 • Kelenjar susu.
 • Prostat

Ultrasound adalah kaedah yang digambarkan, anda boleh menentukan gambaran keadaan organ dalaman pesakit. Menggunakan ultrasound body lut. Otak tidak boleh disiasat menggunakan ultrasound, kerana ia melindungi tengkorak. Anda juga tidak dapat meneroka paru-paru (udara di dalamnya, menyaring gelombang ultrasonik).

Apakah penyakit yang ada dalam bidang pandangan ultrasound doktor

Kaedah menggunakan ultrasound didapati dalam bidang berikut:

 • Ginekologi, obstetrik.
 • Penyelidikan abdomen.
 • Kajian neonatal.
 • Kajian intraoperatif.
 • Kardiologi, radiologi.
 • Ahli onkologi.
 • Ubat kecemasan.

Ultrasound yang dirancang dan segera

 • Untuk mengesan perubahan dalam organ dan tisu.
 • Untuk memperjelaskan keadaan patologi, dikenal pasti menggunakan kaedah lain.
 • Untuk menentukan sifat proses patologi.
 • Untuk menentukan proses patologi dan aksesori topikal.
 • Untuk mengenal pasti penyebaran proses patologi.
 • Untuk melaksanakan biopsi jarum aspirasi dengan bimbingan ultrasound melalui kulit.
 • Untuk mengawal keberkesanan rawatan.
 • Untuk menentukan keadaan salur darah.
 • Jika anda mengesyaki kehadiran pendarahan dalaman.
 • Dalam penyakit kuning akut (tambahan memeriksa darah untuk kehadiran virus hepatitis).
 • Dengan kesakitan akut.
 • Jika anda mengesyaki trombosis akut saluran darah.

Dalam keadaan apa perlu berunding dengan doktor ultrasound

 • Untuk menentukan tempoh kehamilan sebelum seksyen cesarean, dan juga menggugurkan pengguguran.
 • Untuk menilai perkembangan janin dengan kerencangan pertumbuhan intrauterin dan makrosomia (preeklampsia, hipertensi berpanjangan, kencing manis dan kegagalan buah pinggang kronik).
 • Pendarahan dari saluran kemaluan.
 • Untuk menentukan pembentangan janin pada akhir kehamilan dan ketidakupayaan untuk menentukan dengan kaedah lain.
 • Jika kehamilan berganda disyaki (ketika mendengar denyutan jantung 2 fetus atau ketinggian rahim melebihi usia kehamilan, dan juga jika kehamilan terjadi setelah induksi ovulasi).
 • Sekiranya saiz rahim tidak sepadan dengan usia kehamilan.
 • Dalam mengenal pasti kajian faraj jisim pelvis.
 • Jika anda mengesyaki tergelincir gelembung.
 • Kekurangan serviks (pilihan masa optimum untuk kemungkinan suturing).
 • Penentuan kehamilan ektopik dan kematian janin yang disyaki.
 • Transfusi darah intrauterine, cordocentesis, amniosentesis, biopsi chorionic, fetoscopy (kaedah penyelidikan invasif).
 • Fibroid rahim, uterus dua tanduk dan bercabang (patologi rahim).
 • Penentuan kedudukan kontraseptif intrauterin.
 • Mengesan pertumbuhan folikel ovari.
 • Sekiranya hypoxia intrauterin disyaki, penilaian profil janin selepas minggu kehamilan ke-28.
 • Putar dan keluarkan janin kedua dengan dua kali ganda.
 • Suspek air yang rendah dan tinggi, serta detasmen awal plasenta.
 • Apabila putaran pelvis previa pada janin di kepala.
 • Dalam kes penghantaran dan pelepasan pramatang cecair amniotik, penentuan berat janin.
 • Penilaian awal diagnosis kecacatan pada janin.
 • Dalam pelbagai kehamilan, penilaian perkembangan janin, serta kecacatan kongenital dalam sejarah keluarga.
 • Penentuan paras alfa-fetoprotein yang tinggi dalam serum wanita hamil.
 • Jika anda pergi ke doktor lewat, tentukan tempoh kehamilan.

Apabila anda pergi ke doktor untuk imbasan ultrasound, ujian yang perlu dilakukan.

Untuk keberkesanan kajian, doktor ultrasound mungkin memerlukan:

 • Data pemeriksaan awal doktor yang menghadiri (sejarah perubatan, ekstrak, perihalan kajian awal).
 • Anda perlu mempunyai data pemeriksaan pelvik pada pelvis (appendages, pundi kencing), jika doktor ultrasound mengkaji organ pelvik wanita.
 • Jika organ-organ pelvik lelaki (kelenjar prostat, pundi kencing) sedang diperiksa, anda harus menjalani pemeriksaan awal urologi dan darah untuk PSA.
 • Resipi yang munasabah dari doktor yang hadir mesti dikemukakan secara bertulis.

Apakah jenis diagnostik yang boleh ditetapkan oleh doktor ultrasound

Doktor ultrasound melakukan kaedah diagnostik seperti ultrasound:

 • Tiroid dan perut rongga.
 • Pelvis kecil di kalangan wanita dan lelaki.
 • Prostat dan buah pinggang.
 • Apabila kehamilan.
 • Ultrasound janin dan 3D.
 • Kelenjar susu.
 • Kapal - Dopler.
 • Transabdominal.
 • Transrectal.
 • Transvaginal.
 • Echocardiography.

Nasihat berguna dari doktor ultrasound

Ia tidak disyorkan untuk menyiasat otak pada orang dewasa. Tetapi pada peringkat awal, apabila tulang tengkorak tidak mengeras, ultrasound boleh berguna dan berkesan untuk memberikan maklumat yang diperlukan.

Untuk kajian paru-paru tidak menggunakan kajian ultrasound. Untuk memeriksa hati, dalam beberapa kes kaedah ini mungkin. Kadangkala ultrasound digunakan dalam pemeriksaan esofagus, di mana peralatan khas diperkenalkan.

Hasil ultrasound memberikan peluang untuk diagnosis benar dari displasia pinggul pada masa kanak-kanak (lebih baik untuk melakukan ini di klinik khusus).

Apabila penyakit mata adalah baik untuk menggunakan ultrasound, yang membantu dalam diagnosis penyakit (memerlukan peralatan khas).

Semasa kehamilan, tidak digalakkan untuk menjalankan USG sering dan jika tidak ada sebab yang baik untuk ini.

Ultrasound sangat berkesan dalam diagnosis penyakit yang berkaitan dengan cakera intervertebral.

Profesion: diagnostik ultrasound

Mengikut keputusan kajian yang diterbitkan di laman web Yayasan Pendapat Awam pada 5 Disember 2012, sepertiga dari Rusia sama ada bekerja pada masa lalu atau masih menggabungkan kerja utama mereka dengan tambahan. Menurut pakar yang disenarai oleh agensi maklumat ekonomi "Perdana", sebab utama memaksa orang mencari kerja sampingan tentu saja, wang. Hujahan tambahan: rasa permintaan, keyakinan diri dan masa depan.

Adalah sangat ingin tahu bahawa doktor mengambil tempat keenam dalam senarai profesion yang pemiliknya mempunyai peluang yang paling banyak untuk mencari pendapatan di sisi, hanya kehilangan kepada vendor, pengiklan, pengendali PC dan pembantu rumah (senarai disediakan oleh RBC.Rating). Menurut penyelidikan tahunan yang dijalankan oleh agensi personel khusus "KAUS-Perubatan", sejak lima tahun yang lalu, tiga pakar perubatan yang paling dicari di pasaran adalah pakar bedah, pakar kosmetologi dan doktor diagnostik ultrasound.

Dan jika keistimewaan pertama lebih kerap menganggap pekerjaan penuh, yang kedua memerlukan pengkhususan utama yang sempit (dalam dermatologi dan venereologi), maka yang ketiga adalah pilihan yang layak untuk para doktor yang ingin memperoleh lebih banyak wang dan / atau mempelbagaikan kegiatan mereka.

Saya telah menyediakan semakan kecil mengenai spesifikasi kerja ultrasound untuk memudahkan anda mengetahui sama ada kerja itu sesuai dengan anda. Dia juga mengetahui apa keperluan yang mesti dipenuhi oleh pemohon untuk menerimanya.

Kerja sedemikian

Diagnostik ultrasound dalam banyak kes adalah sangat visual dan pada masa yang sama kaedah pemeriksaan yang mudah dan selamat (sebagai contoh, untuk pengimejan MRI atau pencitraan sinar-X, disertai pesakit dan penyinaran doktor). Oleh itu, keupayaan untuk menjalankan ultrasound secara bebas akan berguna, mungkin, kepada mana-mana pengamal perubatan, untuk mengesahkan diagnosis dan mengembangkan imaginasi ruang sendiri.

Satu lagi kelebihan yang tidak diingini untuk menguasai keistimewaan diagnostik ultrasonik adalah peluang untuk meningkatkan daya tarikannya di pasaran buruh dan memperoleh wang yang baik secara sambilan. Sesungguhnya, seperti yang dilaporkan di laman web zarplata.ru, pada awal tahun 2012, terapi ultrasound bukan sahaja di kalangan yang paling dicari, tetapi juga di kalangan pakar perubatan berbayar tertinggi.

Jika anda bosan dengan beban emosi yang berterusan yang tidak dapat dielakkan apabila anda berinteraksi dengan pesakit dengan teliti, anda boleh menumpukan sepenuhnya kepada diagnostik ultrasound. Namun, pada masa kajian itu, anda tidak mempunyai masa untuk melekat pada seseorang, dan dengan hubungan yang singkat, anda akan terselamat sebahagian besar tanggungjawab untuk nasibnya.

Terdapat juga minus dalam kerja doktor ultrasound. Pertama, ia memerlukan tumpuan perhatian yang berterusan. Dan kedua - tekanan fizikal: dalam satu tangan, kebanyakan pergeseran kerja perlu menyimpan sensor yang agak berat pada berat badan, di sisi lain - untuk mengintip keras pada monitor. Mesin ultrasound, yang dilengkapi dengan kebanyakan hospital domestik, sering dilengkapi dengan monitor CRT, yang sangat letih.

Terdapat juga saat-saat psikologi yang sukar. Doktor yang hadir, mengarahkan pesakit ke ultrasound, boleh menganggap bahawa hasilnya akan sedih. Dan seorang pakar ultrasound dapat dengan tepat menetapkan fakta bahawa pesakit akan menjadi bencana yang nyata, misalnya, penyakit onkologi, kecacatan janin atau pengguguran yang tidak terjawab. Oleh itu, diagnostik ultrasound tidak terkecuali dari salah satu soalan utama mengenai ubat-ubatan - sama ada untuk melaporkan berita buruk kepada pesakit, dan jika ya, bagaimana.

Mengikut Kod Etika Perubatan Persekutuan Rusia, yang diluluskan oleh Kongres Perubatan Pirogov All-Russian pada 7 Jun 1997, doktor yang bertauliah bertanggungjawab terhadap kualiti rawatan perubatan yang diberikan kepada pesakit. Iaitu, jika pesakit tidak menanyakan soalan langsung tentang keputusan ultrasound dan pemeriksa ultrasound menunjukkan bahawa maklumat itu akan menyebabkan penderitaan yang teruk pesakit, maka Uzist pada alasan yang cukup sah dapat diam dan mengalihkan tugas berat ini ke bahu doktor yang menghadiri.

Terma dan syarat

Prosedur untuk memperolehi "diagnosis ultrasound" spesifik ditentukan oleh perintah Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial No. 415n bertarikh 7 Julai 2009 "Pada kelulusan keperluan kelayakan bagi pakar-pakar dengan pendidikan perubatan dan farmaseutikal tinggi dan pascasarjana dalam bidang penjagaan kesihatan."

Untuk mendapatkan kedudukan ultrasound, anda mesti mempunyai diploma pendidikan vokasional yang lebih tinggi dalam bidang perubatan am, pediatrik, biofisika perubatan atau cybernetik perubatan dan menjalani latihan residensi atau latihan semula dalam diagnosis ultrasound. Tempoh latihan di residensi - 2 tahun (3456 jam).

Kursus latihan semula profesional mengambil masa 3.5-4 bulan (dari 504 hingga 576 jam). Walau bagaimanapun, hanya pakar yang telah melengkapkan latihan atau latihan dalam salah satu keistimewaan perubatan praktikal, dan jangan lupa untuk mengambil kursus pendidikan yang berterusan sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun, layak masuk.

Program terperinci kursus ini ditetapkan dalam Standard Pendidikan latihan profesional pascasarjana di No 040122.11 khusus "Diagnostik Ultrasound" bertarikh 14 April 2001, yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia. Semasa latihan, anda akan menerima kemahiran praktikal dalam ultrasound organ-organ dalaman, ultrasound obstetrik dan ginekologi, echocardiography (iaitu, semua jenis diagnostik ultrasound, kecuali neurosonografi), serta kemahiran diagnostik dan kebolehan diagnostik yang menyegarkan dan penyediaan penjagaan perubatan kecemasan untuk keadaan kecemasan.

Di mana hendak pergi belajar?

Kursus retraining profesional boleh diambil di hampir semua universiti perubatan di Rusia di mana terdapat jabatan latihan maju, serta di institusi pendidikan yang mengkhususkan diri dalam pendidikan perubatan pascasarjana (terdapat seperti di Moscow, Novokuznetsk, Penza dan Chelyabinsk).

Memanggil institusi-institusi ini, saya mendapati bahawa pada 2012-2013, kos pendidikan di bandar-bandar yang berlainan antara 40 hingga 50 ribu Rubel. Di ibu negara, ia adalah kira-kira 50-70 ribu, tetapi pemegang rekod mutlak adalah Institut Pendidikan Pasca Siswazah Akademi Perubatan Negeri Yaroslavl. Latihan dalam ultrasound pada kursus latihan vokasional di dalamnya akan menelan belanja sebanyak 75,780 rubel. Ia lebih murah untuk belajar di Universiti Perubatan Negeri Altai di Barnaul: kos kursus di dalamnya hanya 35,000 rubel.

Pasaran buruh

Seperti yang disebutkan di atas, menurut penilaian yang disusun oleh RBC dan agensi kakitangan khusus KAUS-Meditsina pada bulan Mac-April 2012, doktor diagnostik ultrasound adalah salah satu keistimewaan perubatan yang paling popular, baik dalam sektor swasta dan sektor awam. Kebanyakan doktor ultrasound yang lain sedang mencari klinik ginekologi dan klinik perubatan reproduktif. Doktor ultrasound diperlukan bukan sahaja oleh hospital, tetapi juga oleh beberapa syarikat besar untuk penjagaan perubatan pekerja mereka.

Dari segi saraan, pakar ultrasound juga berada dalam kedudukan yang agak menguntungkan: menurut portal zarplata.ru, mereka adalah antara tiga pakar perubatan paling berpenghasilan tinggi. Pada tahun 2011, mereka mencapai tempat pertama di kalangan rakan-rakan perubatan dari segi pertumbuhan gaji - gaji mereka untuk tahun ini meningkat sebanyak 21.4%. Menurut agensi "KAUS-Perubatan", untuk 3 suku pertama tahun 2012, doktor USZ menduduki tempat ketiga atau keempat dari segi gaji pasaran purata.

Gaji doktor Rusia Diagnostik ultrabunyi pada tahun 2012 *

Ciri kemasukan ke sekolah perubatan, atau Bagaimana hendak menjadi seorang doktor

Adakah anda bermimpi tentang kerjaya sebagai doktor dan mantel putih? Kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memasuki sekolah perubatan dan tidak menyesalinya.

Sukar untuk belajar di sekolah perubatan, tetapi menarik


Di mana untuk memulakan dan apa yang perlu disediakan

Untuk menjadi seorang doktor, anda perlu belajar keras dan panjang. Ini adalah sekurang-kurangnya 5-6 tahun di institut ini dan 2 tahun lagi di tempat tinggal untuk mendapatkan pengkhususan sempit. Beban belajar jauh lebih tinggi daripada universiti konvensional - anda perlu mempelajari sebilangan besar disiplin khusus.

Sebelum anda pergi ke madu, tentukan sama ada profesion ini sesuai dengan anda atau tidak. Ia memerlukan satu set ciri dan kemahiran peribadi tertentu:

 • Keupayaan untuk berkomunikasi dan mendengar. Anda perlu menghubungi sebilangan besar orang. Kepada setiap keperluan untuk mencari pendekatan. Ia adalah perlu untuk bukan sahaja untuk bertanya soalan dengan betul, tetapi juga untuk mendengar.
 • Kesabaran dan tekanan toleransi. Pesakit berbeza, kadang-kadang tingkah laku mereka boleh menjadi kasar dan tidak mencukupi. Anda perlu dapat bertenang dalam apa jua keadaan.
 • Keberanian dan ketamakan. Walaupun anda tidak akan menjadi pakar bedah, anda masih perlu mengenali anatomi tubuh manusia. Di sekolah menengah, anda akan mengharapkan perjalanan ke bilik mayat, tidak semua orang boleh mengambilnya. Juga, anda tidak perlu takut darah, nanah, dll.
 • Memori yang baik dan keupayaan untuk mengatur data. Anda akan menemui sejumlah besar maklumat, dan bukan sahaja di sekolah menengah. Perubatan tidak berdiam diri, perlu mempelajari sesuatu sepanjang masa, mengetahui peraturan dan arahan, membaca kesusasteraan yang relevan.
 • Keteguhan dan tanggungjawab untuk keputusan. Anda perlu membuat keputusan mengenai kehidupan seseorang.
 • Sikap dan pemerhatian. Anda perlu bertindak balas dengan cepat dan tepat pada masanya terhadap sebarang perubahan dalam keadaan pesakit, tidak ketinggalan maklumat penting ketika membuat diagnosis.

Di samping itu, bersiaplah untuk upah yang rendah, terutamanya pada permulaan kerjaya. Selepas tamat pengajian, anda mungkin perlu bekerja sebagai doktor biasa di klinik biasa atau hospital. Kementerian Kesihatan sedang membuat rang undang-undang mengikut yang mana graduan tidak akan dapat bekerja di pusat perubatan swasta selama beberapa tahun selepas institut. Oleh itu, rancangan untuk menyelesaikan masalah kekurangan kakitangan di institusi negeri.


Bagaimana untuk memasuki sekolah perubatan

Untuk kemasukan, anda perlu lulus peperiksaan dalam matematik, Rusia, kimia atau biologi. Satu set item tertentu bergantung kepada arah yang dipilih, anda boleh menemuinya di laman web universiti. Sesetengah sekolah mempunyai ujian masuk tambahan. Sebagai contoh, di Sechenov University, anda perlu lulus ujian komputer dalam bidang "Pediatrik" dan "Pergigian."

Bukan mudah untuk masuk ke institusi perubatan, kita memerlukan skor yang agak tinggi, paling kurang sekurang-kurangnya 80. Pertandingan terbesar di universiti-universiti terkemuka di negara ini, seperti MGMU Pertama dinamakan IM Sechenov, RNIU mereka. NI Pirogov, SPbGPMU, ahli akademik SPbGMU I.P.Pavlova. Arahan yang paling popular ialah "Perubatan Am", "Pediatrik", "Pergigian" dan "Farmasi".

Perkara yang paling mudah dilakukan dalam arah sasaran. Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi jabatan kesihatan di tempat pendaftaran atau institusi perubatan. Untuk menerima petisyen, anda perlu mengemukakan permohonan dari April hingga Jun, anda akan mengetahui tarikh sebenar di laman web jabatan. Dengan banyak aplikasi yang dijalankan pemilihan kompetitif. Akan mengambil kira kemajuan anda di sekolah dan pencapaian peribadi. Kami telah menerangkan algoritma umum untuk mendapatkan arah sasaran di sini. Sila ambil perhatian bahawa rujukan ke universiti di Moscow boleh didapati jika terdapat pendaftaran di ibu negara.

"Sasaran" datang dalam pertandingan yang berasingan. Jika anda tidak lulus, anda akan dapat mengambil bahagian dalam utama. Sekiranya anda memasuki hala tuju sasaran, selepas itu anda akan terpaksa bekerja beberapa tahun pada pengagihan.


Apa yang perlu dilakukan jika tidak diterima

Cuba pergi ke kolej perubatan. Untuk ini, anda tidak memerlukan keputusan USE, pertandingan itu diadakan berdasarkan skor purata dalam sijil sekolah. Sekiranya anda seorang pelajar yang cemerlang, terdapat peluang untuk masuk. Di samping itu, anda perlu menjalani ujian psikologi. Kemasukan ke kolej berakhir pada 15 Ogos, supaya anda mempunyai masa untuk memohon.

Selepas tamat pengajian dari kolej, anda boleh menjadi seorang pekerja perubatan peringkat pertengahan atau masuk semula ke universiti hasil peperiksaan bersatu atau peperiksaan di universiti bersatu.

Jika anda tidak berjaya pergi ke kolej, menghabiskan masa setahun latihan intensif. Bekerja dengan tutor atau pergi melalui kursus persediaan di universiti. Cuba untuk meningkatkan hasil anda dalam peperiksaan, sekali lagi lulus peperiksaan.


Ciri-ciri latihan di sekolah perubatan

Sekiranya anda mendaftar di kolej, terlalu awal untuk berehat. Bersiap sedia untuk kajian intensif dan kekurangan masa lapang. Sebagai persembahan amalan, sebilangan besar pelajar dihapuskan selepas sesi pertama.

Kursus 3 pertama anda akan menerima pengetahuan asas asas. Anda akan mendapati banyak mata pelajaran khusus, seperti anatomi, histologi, psikologi, fisiologi, bahasa Latin, dan sebagainya. Banyak yang perlu belajar sendiri, guru-guru akan menunjukkan arah yang betul. Kerja praktikal pada permulaan latihan akan terutama di makmal universiti.

Dalam kursus terakhir anda akan mendapat pengetahuan mendalam dan kemahiran praktikal dalam arah yang dipilih. Anda akan mempunyai akses kepada pesakit sebagai pembantu doktor. Terdapat peluang untuk mendapatkan pekerjaan sebagai paramedik, teratur atau jururawat. Pada akhir latihan anda akan mendapati amalan di hospital atau klinik.


Peluang selepas tamat pengajian

Sejak tahun 2017, peraturan baru diperkenalkan untuk graduan universiti perubatan. Menurut perintah Kementerian Kesihatan 212n dari 11.05.2017, selepas tamat pengajian dari universiti, perlu menjalani akreditasi mandatori. Ia adalah ujian komputer sebanyak 60 soalan. Masa pelaksanaan - 1 jam. Selepas kejayaannya (anda perlu menjaringkan sekurang-kurangnya 70 mata), anda boleh mula bekerja sebagai ahli terapi atau ahli pediatrik, atau pergi ke tempat tinggal untuk mendapatkan pengkhususan sempit.

Dalam bajet tempat tinggal sedikit, persaingan adalah besar. Titik ujian dan pencapaian peribadi diambil kira. Anda boleh mengira bonus jika anda mempunyai diploma dengan penghormatan, anda menerima biasiswa presiden atau nominal, bekerja di institusi perubatan semasa pengajian anda.

Dalam residensi boleh dilakukan di arah sasaran. Kita perlu mencari kemudahan perubatan yang memerlukan pakar, dan mendapatkan petisyen.

Selepas tamat pengajian, anda perlu lulus akreditasi wajib.

Adakah lombong perubatan?

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat:

 • Ambil ujian untuk bimbingan kerjaya. Dengan bantuan mereka, ketahui jika anda mempunyai kualiti yang anda perlukan untuk bekerja sebagai doktor.
 • Periksa perubatan dari dalam. Sekarang ramai doktor adalah blog dan saluran YouTube, di mana mereka memberitahu dan menunjukkan aktiviti mereka. Jadi, anda boleh mendapatkan maklumat berguna, lihat operasi dan manipulasi perubatan lain, tanya soalan. Di sini, sebagai contoh, anda dapat melihat bagaimana pakar bedah yang terkenal menjalankan operasi https://www.youtube.com/user/Karachun1970/, https://www.youtube.com/channel/UCplc1-V3K8qH7Uvk2SvsLAA, dan ini adalah portal perubatan, di mana Banyak maklumat yang berguna telah dikumpulkan untuk doktor dan pelajar sekolah perubatan http://www.med-edu.ru.
 • Sembang dengan bekas dan pelajar semasa universiti perubatan. Ini boleh dilakukan pada forum-forum bertema, dalam komuniti rangkaian sosial, pada hari-hari terbuka. Tanya tentang proses pembelajaran, pekerjaan dan mata penting lain.
 • Lawati muzium anatomi. Di sana anda akan dapat melihat organ-organ manusia dalam penyelesaian khas, pelbagai anomali dan patologi, keputusan penyakit, dan sebagainya. Ini akan menjadi ujian untuk rasa takut dan jijik. Salah satu muzium yang paling terkenal seperti ini adalah Kunstkamera di St Petersburg. Juga, muzium tersebut berada di jabatan universiti perubatan.

Ia tidak mudah untuk masuk ke sekolah perubatan; mulakan latihan seawal mungkin. Adalah wajar dari gred ke-8. Tarik prestasi, beri perhatian khusus kepada subjek khusus. Mengambil bahagian dalam pertandingan dalam profil universiti - kemenangan dan hadiah boleh membawa anda bonus ketara untuk kemasukan. Anda akan menerima latihan yang baik jika anda mendaftar dalam kelas perubatan atau Sechenovsky Pre-Universe. Anda boleh sampai di sana selepas gred ke-8 dan ke-9 mengikut keputusan peperiksaan kemasukan. Jika anda menunjukkan ketekunan dan ketabahan, anda akan berjaya.