Ikan putih - spesies, nama, pati

Ikan putih adalah salah satu tempat utama bukan sahaja dari ruang laut, tetapi juga, khususnya, badan air tawar di Rusia. Di Rusia purba, ikan putih bermaksud semua spesies ikan berharga, contohnya: ikan mas, ikan putih atau omul. Memancing ikan bandeng dari nenek moyang kita sangat maju.

Perkampungan dan kampung-kampung di mana-mana terletak di mana-mana, sumber pendapatan utama yang menangkap dan menjual ikan putih. Pada masa kini, ikan putih masih menjadi makanan utama untuk memasak pelbagai hidangan.

Ini makanan lazat dan sihat. Di samping itu, harganya lebih murah daripada "pesaing" - ikan merah. Dan memancing di atasnya adalah aktiviti yang sangat menarik dan menarik! Baca lebih lanjut tentang sifat-sifat, komposisi dan penangkapan ikan putih dalam artikel ini.

Apakah jenis ikan putih yang ada?

Ikan putih laut mempunyai warna cahaya ciri. Dari segi penampilan mereka dan kepunyaan keluarga, jenis ikan putih berikut dibezakan:

Ikan rata

Untuk varieti ini boleh dikaitkan, contohnya, flounder, halibut, ikan putih, tilapia.

Ikan ini mempunyai penampilan dua hala. Ikan ini dari tulang rabung menyimpang ke arah yang berbeza, seperti sinar. Saiz ikan putih rata boleh berbeza: contohnya, individu yang besar boleh sampai dua meter panjang.

Di bawah ini kami memberi maklumat mengenai beberapa wakil jenis ini.

Terjun

Saintis memperuntukkan sehingga 30 spesies ikan ini. Tubuh individu sangat diratakan, dan sisi atas, di mana kedua-dua mata berada, biasanya berwarna terang. Tergoda di dasar laut, ditemui khususnya di Azov, Black, Bering,

Laut Okhotsk dan Mediterranean, serta Lautan Atlantik. Pemijahan ikan ini bermula pada musim bunga dan berlaku pada kedalaman 150 meter. Berat individu dewasa mencapai tiga kilogram.

Bagaimana untuk menangkap lebih banyak ikan?

Halibut (atau tunggal)

Habitat ikan ini adalah bahagian utara lautan Pasifik dan Atlantik. Di perairan wilayah Russia, halibut, khususnya, tinggal di Laut Okhotsk dan Laut Barents. Alokasikan gigi panah hitam, biasa, Asia dan halibut panah gigi Amerika.

Ini adalah ikan pemangsa yang memakan cod, mengalir, mintai dan pelbagai jenis moluska. Individu individu boleh hidup hingga 30 tahun. Halibut dianggap sebagai ikan komersil yang sangat berharga.

Tilapia

Ikan ini adalah air tawar, bawah, hidup di kawasan air dengan iklim tropika. Ia berbeza dengan makanan yang tidak bermaya - ia boleh memakan pelbagai organisma yang terdapat di dalam sungai dan tasik.
Ikan tilapia yang ditanam secara buatan di negara-negara Asia, Afrika dan Amerika Utara. Untuk rasa yang baik, ia kadang-kadang dipanggil "diraja diraja". Dagingnya kaya dengan protein, agak kurus.

Ikan pusingan

Spesies ini termasuk, sebagai contoh, ikan berikut: monkfish, kerapu, bass bergaris, kakap merah, hasdock, burbot, hake, ikan kod

Ikan sedemikian adalah bulat, tebal. Matanya ada di kepala di kedua belah pihak. Tulang melengkung dan lari dari rabung.

Kod

Terdapat beberapa subspesies ikan ini dari keluarga ikan kod. Spesimen terbesar mencapai panjang lebih daripada 1.7 meter, tetapi kebanyakan ikan spesies ini kurang daripada satu meter.

Setelah ditangkap 237 kg ikan, pemburu tidak mengalami hukuman!

Semasa siasatan, pemancing yang ditahan mendedahkan nama umpan rahsia.

Memancing ikan kod biasanya dilakukan di lautan Pasifik atau Atlantik, ia hidup secara eksklusif di latitud utara. Ikan ini bersifat gregarious dan prolifik.

Nelma

Ikan air tawar perak, yang merupakan sebahagian daripada keluarga salmon. Nelma adalah ikan yang agak besar dengan badan yang panjang: individu nelma mencapai panjang satu setengah meter, dan beratnya dapat mencapai 50 kilogram.

Ia memberi makan terutamanya pada ikan kecil: mencium atau ikan mas putih. Pemijahan ikan ini berlaku pada awal musim gugur dan, perlu diingat bahawa nelma sangat produktif: ia boleh mempunyai sehingga 400 ribu telur.

Haddock

Ikan komersil ini terdapat di perairan Atlantik dan Lautan Artik. Ia adalah salah satu daripada tiga spesies ikan dari segi jumlah tangkapan - setiap tahun ia ditangkap lebih daripada setengah juta tan setahun. Berat purata ikan ini ialah 20-3 kilogram, bagaimanapun, lebih daripada 15 kilogram ditemui terutamanya.

Ciri khas ikan ini ialah kehadiran tempat gelap bujur pada kedua-dua belah kepala. Adalah menarik bahawa ia adalah tepat dengan tanda ini bahawa orang-orang haddock mengiktiraf saudara-saudara mereka dan berkumpul di kawanan. Haddock adalah ikan tanpa lemak yang dicadangkan oleh pakar pemakanan. Ia boleh dibeli di hampir mana-mana cawangan.

Burbot

Ikan air tawar ini kelihatan sangat mirip dengan ikan keli. Ia tinggal di badan air di kedua-dua Eropah dan Asia, tetapi ia lebih suka air sejuk - tidak lebih daripada 25 darjah, memilih lapisan bawah untuk habitat.

Semasa musim panas, ikan, seperti biasa, menyembunyikan di bawah snags atau di dalam lubang. Burbot tidak biasa dengan cahaya dan aktif, terutamanya pada waktu malam, oleh itu pada masa ini memancing untuk itu adalah yang paling relevan. Ikan ini boleh ditangkap di zherlitsy atau trolling.

Heck

Ia adalah kod wakil, hidup di perairan marin masin dan ditangkap di dalam air cetek. Biasanya, panjang hake tidak melebihi 40-50 cm, bagaimanapun, terdapat juga individu yang besar, satu setengah meter.

Orang Eropah memberi ikan ini sawit di kalangan ikan kod ikan lain - rasa rasa hake itu cukup mengagumkan. Daging ikan ini disyorkan oleh pakar pemakanan: ia mengandungi banyak unsur jejas berguna, vitamin dan sedikit lemak.

Bass berjalur

Ia adalah ikan komersil yang berharga dan mempunyai rasa yang sangat baik. Habitat hamparan bergelombang ialah Lautan Atlantik, di mana ikan bertiup secara aktif pada suhu yang cukup sejuk. Di Rusia, ribut berjalur sering dijumpai, contohnya, di Laut Azov.

Pemangsa ini adalah ikan yang paling popular di kalangan nelayan. Walau bagaimanapun, penangkapan "paus" agak sukar: ia sentiasa bergerak dan berkelakuan sangat tidak dapat diprediksi.

Monkfish

Jika tidak, ikan ini dipanggil "ikan pemancing Eropah." Ini ikan besar dan tidak aktif, hidup pada kedalaman 200 meter. Monkfish itu mendapat namanya kerana penampilannya - kepala yang rata, yang menduduki hampir dua pertiga dari tubuhnya.

Ikan ini tinggal di Lautan Atlantik, di Rusia ia boleh didapati di Barents dan Laut Hitam. Predator laut ini memakan ikan kecil, dan memancing untuk itu agak maju: ciri-ciri laut, walaupun penampilan yang tidak menarik, mempunyai rasa yang sangat baik. Dalam kes yang jarang berlaku, serangan ikan ini pada manusia digambarkan.

Memancing ikan bandeng

Ikan laut putih suka air sejuk, jadi ia ditangkap di latitud utara. Dalam kes ini, biasanya, pemprosesan ikan untuk penjualan lebih lanjut bermula tepat di atas kapal penangkap ikan: ikan tersebut dibuang dan dibekukan.

Populasi ikan putih ikan adalah besar dan, walaupun memancing aktif, cukup cepat untuk dipulihkan. Kuota untuk menangkapnya hampir tidak terhad.

Rasa dan sifat sihat ikan putih

Ikan laut putih terkenal dengan rasa yang sangat baik. Ia biasanya mempunyai aroma laut segar, daging yang agak padat. Juga, ikan jenis ini - gudang sebenar vitamin, unsur surih dan nutrien.

Di samping itu, ikan ini adalah diet, kerana ia mengandungi sedikit lemak. Untuk varieti yang cukup lemak boleh dikaitkan kecuali terpugu, herring, halibut, ikan keli atau makarel. Semua ikan lain dari spesies ini agak produk diet.

Bagaimanakah ikan putih yang enak dimasak?

Ikan putih sangat lazat dalam hampir semua bentuk yang dimasak. Walau bagaimanapun, untuk penyediaan setiap spesies terdapat cadangan. Oleh itu, halibut, dorado atau cod adalah terbaik untuk panggang atau panggang, kerana ikan ini dengan daging yang padat dan tidak akan hancur.

Lidah laut, gumpalan atau bass laut sempurna untuk mengukus, kerana mereka mempunyai cukup daging lembut. Ikan putih berminyak adalah sempurna untuk pengambilan garam, dan juga akan lazat jika merokok. Juga, secara praktikal dari mana-mana ikan putih anda mendapatkan steak lazat dan potong.

Sekarang saya hanya menggigit!

Keping ini ditangkap dengan penggerak gigitan. Kini tidak pernah pulang ke rumah tanpa ikan! Masa telah tiba bagi anda untuk menjamin tangkapan anda. Pengganas terbaik menggigit tahun! Dibuat di Itali.

Senarai nama ikan laut dengan gambar: ikan yang boleh dimakan, dan yang lebih berguna

Penduduk laut berbeza mengikut kriteria yang berbeza: saiz, bentuk, kepunyaan keluarga, tabiat makanan. Dunia air sangat kaya dan pelbagai yang sukar dibayangkan.

Tidak semua makhluk laut telah dipelajari hingga akhir, ada individu di kedalaman laut yang tidak didengar orang.

Tidak semua spesies boleh dimakan. Umat ​​manusia menghargai kehidupan marin sebagai makanan yang banyak sehingga ia telah belajar untuk memasak ikan fugu walaupun fugu.

Terdapat banyak bahan berguna di dalamnya, tetapi jika proses memasak tidak beres, dan racun di atas fillet, orang yang tidak diingini menunggu orang itu.

Nama ikan laut dengan gambar

Pembahagian kehidupan marin bermula dengan klasifikasi keluarga yang menjadi milik mereka.

Cod:

Tenggiri:

Kambalovy:

 • Terung, atau ayam laut.
 • Halibut

Pandangan ini sangat berguna. Lebih daripada 500 spesies ikan bilis dari keluarga mempunyai ciri-ciri vitamin dan mineral.

Herringbeds:

 • Sardine
 • Sprat Eropah.
 • Heral Atlantic dan Pasifik.
 • Menheden Atlantik.

Ikan marin pemangsa:

 • Semua jenis jerung: hammerhead, harimau, kelabu, spesies lain dan spesies lain.
 • Belut Moray
 • Barracuda
 • Syaitan laut
 • Swordfish
 • Sargan.

Kepelbagaian spesies tidak terhad kepada senarai 6 item. Pemangsa mempunyai lebih daripada 450 spesies.

Kebanyakan jeram dianggap tidak sesuai untuk makanan, kerana merkuri berkumpul di dalam badan mereka. Tetapi dari hati beberapa spesies menghasilkan dadah.

Jenis makanan

Faedah ikan air masin tidak terhad kepada iodin dan asid lemak. Setiap spesies yang boleh dimakan mempunyai set nutrien dan unsur surih tersendiri. Sesetengah spesies digunakan untuk tujuan perubatan.

Jenis ikan yang popular dan sifat-sifat bermanfaat mereka:

Daging putih yang lazat tanpa tulang kecil mengandungi selenium, vitamin A dan D. Kandungan lemak: sehingga 5%.

Penunjuk ini agak rendah, tetapi daging kaya dengan kalsium, ia adalah makanan, ia mempunyai kesan yang bermanfaat pada hati

Mengandungi lemak yang sihat, fosforus, banyak protein dan vitamin A. Ia berguna dalam bentuk asin.

Di Rusia, ia adalah jenis ikan yang paling banyak dimakan. Kosnya lebih rendah daripada jenis lain. Terdapat banyak resipi untuk hidangan yang telah menjadi asli-Rusia: herring di bawah kot bulu

Ini sangat menjejaskan kerja seluruh organisma, mempengaruhi aktiviti kelenjar tiroid. Ikan laut mengandungi banyak iodin.

Pakar mengesyorkan makan ikan laut yang ringan. Hidangan kukus yang sempurna.

Goreng dan rebusan membunuh kebanyakan nutrien. Sebagai tambahan kepada ikan, ia berguna untuk makan kale laut, udang dan makanan laut lain.

Pelbagai lemak

Spesies lemak termasuk spesies laut yang mengandungi lebih daripada 30% lemak dalam daging.

Manfaat produk ini untuk tubuh adalah kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi. Ini adalah bahan yang sangat berguna yang menggalakkan penyembuhan dan peremajaan.

Daging lemak penduduk laut akan membawa manfaat terbesar kepada mereka yang mengalami penyakit kardio - vaskular.

Selepas 50 tahun, produk ini mesti memasuki diet dengan tegas, kerana ia mengandungi banyak kalsium. Kerapuhan tulang, masalah dengan gigi hilang.

Ia penting! Daging ikan berlemak akan memberi manfaat ganda untuk wanita hamil. Kalsium diperlukan untuk perkembangan janin, pembentukan tulang.

Vitamin D, yang begitu kurang dari Rusia, didapati dalam kehidupan laut. Jika tidak ada larangan pada pihak doktor, berani bersandar, tidak termasuk jenis beracun seperti ikan fugue.

Pelbagai lemak:

Varieti ini bernilai makan lebih kerap.

Sekiranya anda makan hidangan 4 kali sebulan, otak bertambah baik, kerja sistem kardiovaskular normal.

Perlu dipertimbangkan, memandangkan penyakit jantung berada di tempat pertama dalam kematian di negara ini.

Hasil kajian menyatakan bahawa produk ini mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung, memulihkan saluran darah dan memperkuat otot jantung. Aritmia sedang berlaku.

Risiko penyakit Alzheimer juga berkurang. Hari ini, penyakit ini menjadi menakutkan. Lindungi diri anda sepenuhnya, menormalkan pemakanan, mustahil.

Mengekalkan gaya hidup yang sihat, senaman dan lebih kerap menggunakan makanan yang mengisi jurang dalam aset vitamin kami. Ikan laut adalah salah satu daripada mereka.

Ikan putih: jenis apa, sifatnya

Ikan putih mendiami sungai, lautan dan lautan. Pada zaman dahulu, ia sangat dihargai bersama dengan ikan bandeng, ikan putih, atau omul. Perikanan berkembang dengan baik, sebagai sumber utama pendapatan adalah penjualan ikan. Pada zaman kita, individu putih juga popular. Mereka adalah asas untuk memasak pelbagai hidangan lazat dan sihat. Sebagai perbandingan dengan ikan merah dianggap murah.

Varieti dan ciri-ciri

Apakah jenis ikan yang dimiliki oleh laut? Ini adalah karnivora, sargan, flounder, herring, makarel, spesis ikan kod. Individu putih laut mempunyai warna cahaya, keluarga berbeza antara satu sama lain dalam penampilan. Dibahagikan kepada jenis bulat dan rata.

Ikan rata

Flatheads termasuk halibut, gumpalan, ikan putih, ikan nila. Mereka mempunyai penampilan yang luar biasa, badan oblate. Berkembang sehingga 2 meter panjang.

Terdapat lebih daripada 30 jenis flounder. Ia mempunyai badan tanpa jalur pada kedua belah pihak. Warna bahagian atas berwarna kuning terang. Seorang penduduk di Laut Hitam, Azov, Bering dan Mediterranean, Lautan Atlantik. Memasak pada musim bunga pada kedalaman. Berat ikan boleh mencapai sehingga 3 kg. Ia mempunyai rasa yang sangat baik, itulah sebabnya ia ditangkap dalam kelompok besar, dan populasinya semakin menurun.

Halibut, atau tunggal, tinggal di lautan Atlantik dan Pasifik, serta di Laut Okhotsk dan Laut Barents. Ia adalah pemangsa, makan gumpalan, codfish, pollock dan moluska. Jangka hayat adalah kira-kira 30 tahun. Mereka menangkapnya dalam jumlah besar. Halibut berlaku:

 • hitam;
 • Anak panah Amerika;
 • biasa;
 • Anak panah Asia.

Tilapia adalah spesies air tawar yang hidup di bahagian bawah. Nama lain ialah kerabat diraja. Hidup di perairan tropika. Ia memberi makan kepada semua yang datang. Spesies ini ditanam secara buatan di Afrika, Asia dan Amerika Utara. Ia mempunyai rasa yang sangat baik, daging tanpa lemak dan banyak protein.

Individu bulat

Individu ini mempunyai bentuk tebal bulat. Tulang mempunyai penampilan melengkung. Ini termasuk subspesies berikut:

Keluarga ikan kod berkembang menjadi 1.7 m (bergantung kepada subspesies). Ia hidup di lautan Pasifik dan Atlantik. Cod tinggal dalam kawanan, sangat produktif. Individu yang telah mencapai 3-6 tahun dan berat sehingga 10 kg sangat dihargai. Sesetengah spesimen hidup berumur seratus tahun. Cod hitam terutamanya yang berguna. Ia berbeza daripada individu lain dalam warna hitam dan logam.

Nelma adalah spesimen air tawar yang besar dari naungan keperakan. Panjangnya boleh mencapai 1.5 m, dan beratnya mencapai 50 kg. Ia memakan ikan kecil. Pemijahan berlaku pada musim gugur. Ikan ini sangat prolifik, boleh membuang sehingga empat ratus ribu telur.

Haddock ditangkap dalam kuantiti yang sangat besar. Ia tinggal di lautan Arktik dan Atlantik. Ia tumbuh sehingga 30 kg. Ia berbeza dari kehidupan laut yang lain dengan bintik-bintik berwarna hitam di kepala. Mempunyai daging rendah lemak, tergolong dalam produk pemakanan.

Burb secara luaran mirip dengan ikan keli dan Belan, terdapat di perairan segar sejuk di Eropah dan Asia. Di Rusia, ia diedarkan di Utara (Bulatan Artik, Yakutia - Sungai Belyanka). Pada musim panas ia menyembunyikan dalam lubang atau di bawah snags, di mana ia menunggu cuaca sejuk. Dia hanya memburu pada waktu malam, jadi anda perlu menangkapnya pada waktu malam. Anda boleh menangkap umpan, gear bawah atau zherlitsy.

Hake - cod wakil, hidup di kedalaman air masin. Jangkauan 40-50 cm panjang. Nilai fillet di tempat pertama di kalangan ikan kod, tergolong dalam produk pemakanan, mengandungi banyak vitamin dan rendah lemak.

Striped tinggal di Laut Azov dan Lautan Atlantik. Ia adalah pemangsa yang sentiasa bergerak dari satu tempat ke tempat. Memancing tidak dapat diramalkan, memerlukan latihan. Individu ditangkap dengan cara khas (contohnya, bunyi echo). Spesimen yang ditangkap terbesar ialah 37 kg.

Monkfish hidup pada kedalaman sehingga dua ratus meter, ia tidak aktif, ia boleh tumbuh hingga saiz yang besar. Kepalanya rata, menduduki lebih daripada separuh bahagian badannya.

Nama lain untuk ikan utara ini ialah "ikan pemancing Eropah". Berlaku di Atlantik, Hitam dan Laut Barents. Ia memakan ikan kecil. Dalam rupa, ikan tidak menarik, tetapi, walaupun ini, sangat lazat.

Ciri-ciri berguna

Fillet ikan putih adalah sumber protein yang mudah diserap oleh tubuh. Ia mengandungi mikro dan makronutrien, vitamin dan lemak, yang terdiri daripada asid lemak tak tepu (omega-3 dan omega-6). Ikan mengandungi iodin dan bromin, serta kalium, magnesium, fosforus, sulfur, natrium, fluorin, besi, zink, tembaga, mangan. Ia kaya dengan vitamin B, PP, H, serta C, A dan D.

Ia berguna untuk digunakan untuk sistem peredaran darah, saraf, endokrin, gigi, kuku, rambut. Bahan penyembuhan menghilangkan keletihan, keletihan dan kelesuan, memberikan prestasi, mengurangkan keadaan kemurungan, meningkatkan daya mental dan imuniti. Minyak ikan adalah penting untuk seluruh badan.

Ikan mesti disimpan dan diproses dengan betul agar tidak mencederakan kesihatan mereka.

Makanan, Rasa dan Masakan

Terperangkap di latitud utara. Ikan diproses dengan segera di tapak tangkapan, patah, dan kemudian dibekukan.

Ikan digunakan dalam hidangan yang berbeza. Ia boleh goreng, mendidih, layu, melambung, garam. Ia adalah produk pemakanan dan kepunyaan varieti elit.

Setiap spesies mempunyai ciri-ciri sendiri dalam masakan. Halibut dan cod adalah yang terbaik untuk dimasak atau dibakar, kerana dagingnya ketat dan tidak akan hancur. Terung dan hancur dikukus, kerana fillet sangat lembut.

Varieti lemak di asin atau asap, kadang-kadang dikeringkan atau dikeringkan. Kaedah ini membolehkan anda menyimpan produk untuk tempoh yang lebih lama. Anda boleh membuat potong dan stik dari mana-mana ikan putih.

Berdasarkan semua ini, kita boleh menyimpulkan: ikan putih adalah produk komersil yang berharga, gabungan harga dan kualiti yang baik.

Jenis ikan rata dan bulat: keterangan dan ciri-ciri

Ikan adalah salah satu daripada penduduk sungai, lautan dan lautan. Spesies pelbagai jenis ikan tidak banyak di perairan lautan. Yang paling umum ialah ikan, bentuk rata yang masih menimbulkan rasa kagum dan minat tulen pada seseorang.

Jenis ikan putih

Ikan rata adalah sejenis ikan putih. Perlu diperhatikan bahawa pada zaman purba ia dianggap spesies paling berharga, dan memancing sangat berkembang. Kampung-kampung dan bandar-bandar terletak berhampiran dengan takungan: tasik, sungai dan lautan. Sumber pendapatan utama bagi orang-orang pada masa itu adalah memancing.

Hari ini, memancing juga menduduki kedudukan utama. Ikan putih adalah nilai pemakanan yang istimewa dan berfungsi sebagai asas penyediaan pelbagai hidangan. Rasanya dan ciri-ciri bergunanya membawa populariti yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Di samping itu, tidak seperti merah, makanan tidak begitu mahal. Kemunculannya juga menarik perhatian, dan tangkapan menjadi pengalaman yang sangat menarik. Terdapat banyak nelayan yang memburu spesies ini.

Ikan laut putih mempunyai warna cahaya tertentu. Berbagai jenisnya berbeza antara satu sama lain dalam penampilan mereka, serta dalam kepunyaan keluarga tertentu, jenis utamanya adalah rata dan bulat.

Jenis rata

Penampilan mempunyai ciri ciri: bentuk badan oblate asal. Tulang utama mereka menyimpang dari belakang dalam bentuk sinar yang diarahkan ke kedua-dua belah rabung. Nampaknya seluruh bahagian atas makhluk ini adalah punggungnya, dan bahagian bawah adalah perutnya. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku. Kebanyakan permukaannya, cukup aneh, sisi. Sesetengah wakil jenis ikan ini boleh mencapai sehingga dua meter panjang. Ia adalah perlu untuk memahami bagaimana dipanggil ikan rata, yang paling popular hari ini:

Pertimbangkan wakil-wakil keluarga yang paling terang.

Terjun

Perlu diperhatikan bahawa terdapat kira-kira 500 spesies ikan bilis di dunia. Habitat mereka sangat pelbagai: mereka terdapat di perairan tropika panas laut dan lautan, dan di Arctic yang berais. Sebagai peraturan, mereka tinggal di kawasan pesisir, tetapi sesetengah spesies boleh memasuki sungai, meningkat cukup tinggi di dalamnya. Sesetengah spesies didapati pada kedalaman yang sangat ketara.

Di lautan Rusia kambaloobraznyh terdapat kira-kira 30 spesies. Terdapat pelbagai nama terapung: garam, tunggal, glosse, rhombus, dab. Batang badannya kelihatan rata di kedua-dua belah pihak, dia boleh mendapat berat badan sehingga 3 kilogram. Di bahagian atas, di mana mata terletak, warna lebih ringan dan lebih cerah. Kebanyakan ditemui di bahagian bawah. Berlaku di Azov, Black, Bering, Okhotsk dan Laut Mediterranean, serta di perairan Lautan Atlantik. Pemijahan berlaku dalam tempoh awal musim bunga pada kedalaman 150 m.

Tidak mustahil untuk tidak menghargai rasa yang sangat baik, kerana ikan apa yang ditangkap pada kadar yang sangat cepat. Ini membawa kepada penurunan mendadak dalam populasi terapung di banyak lautan.

Halibut

Berkenaan dengan perintah pemangsa. Ia memberi makan pada pollock, cod, flounder, dan pelbagai moluska. Jangka hayat halibut adalah kira-kira 30 tahun. Ia tergolong dalam salah satu jenis ikan komersil yang berharga, hasilnya tangkapan dihasilkan dalam kuantiti besar yang luar biasa.

Ia ditemui di bahagian utara lautan Pasifik dan Atlantik, serta di Laut Okhotsk dan Laut Barents. Ia dibahagikan kepada jenis seperti hitam, biasa, halibut panah-bergigi Asia dan Amerika.

Tilapia

Merujuk kepada pemandangan air tawar. Ia hidup di dasar kolam tropika. Tilapia tidak pemilih dalam makanan, ia memakan pelbagai jenis organisma di dalam air.

Di samping itu, tilapia secara buatan dibiakkan di negara-negara Amerika Utara, Afrika dan Asia. Dagingnya kaya dengan protein, tidak berminyak, mempunyai rasa yang sangat baik. Untuk ini mereka memanggilnya "perch diraja".

Penduduk pusingan kolam

Ramai yang hairan bagaimana ikan bulat berbeza dengan ikan rata. Nama di sini bercakap untuk dirinya sendiri. Ikan pusingan dicirikan oleh bentuk badan yang bulat, sementara ia sedikit menebal. Matanya terletak di kedua-dua belah kepala. Ia mempunyai bentuk melengkung tulang tulang rusuk yang turun dari rabung.

Ikan berikut dianggap sebagai bulat:

 • monkfish;
 • bass berjalur;
 • kakap merah;
 • haddock;
 • nelma;
 • burbot;
 • hake;
 • kod.

Yang paling biasa di kalangan spesies ini adalah yang berikut:

 • Kod. Keluarga ini mempunyai sejumlah subspesies tertentu. Sesetengah individu mencapai panjang kira-kira 1.7 m, manakala yang lain tidak membesar sehingga 1 m. Cod adalah spesies ikan komersil yang berharga, yang terdapat terutamanya di bahagian utara Lautan Atlantik dan Pasifik. Mereka dicirikan oleh fecundity yang tinggi dan gaya hidup yang gregarious. Nilai tertentu adalah individu berumur 3 hingga 7 tahun, mempunyai berat kira-kira 10 kg. Sangat menarik adalah fakta bahawa sesetengah spesimen hidup berusia 100 tahun dan terkenal dengan saiz besar mereka.
 • Nelma Juga tergolong dalam perintah ikan air tawar, ia mempunyai naungan keperakan. The nelma agak besar: beratnya kadang-kadang mencapai 50 kg, dan panjangnya hingga 1.5 m. Ia memakan ikan yang lebih kecil, seperti ikan lebur dan putih. Pemijahan Nelma berlaku pada musim gugur. Kesuburannya cukup besar dan boleh sampai 400 ribu telur.
 • Haddock Ia adalah salah satu jenis ikan komersial berharga. Penangkapan tahunannya dihasilkan dalam kuantiti yang besar - lebih daripada 500 ribu tan. Inhabits kedalaman Lautan Atlantik dan Arktik. Capai berat 20-30 kg, tetapi majoriti individu yang ditangkap mempunyai berat tidak melebihi 15 kg. Ia berbeza dari spesies lain di tempat bintik-bintik hitam yang spesifik di kedua-dua belah kepala. Menurut para pakar, mereka mengenali saudara-saudara mereka dengan kehadiran tempat-tempat ciri-ciri ini. Ia sering boleh didapati di kedai runcit dan kedai ikan, dan daging kurus disyorkan untuk digunakan oleh ahli nutrisi.
 • Burbot - dengan penampilannya menyerupai ikan keli, tinggal di perairan yang segar. Ia ditemui di Eropah dan Asia. Keutamaan diberikan kepada air sejuk, dengan penunjuk suhu tidak melebihi + 25 ° C. Ia hidup berhampiran dengan bahagian bawah. Pada musim panas yang panas, apabila suhu air melebihi suhu optimum, burbar menyembunyikan sebelum kedatangan cuaca sejuk di bawah snags dan di dalam lubang. Dia lebih suka "memburu" pada waktu malam, jadi pada masa ini, hari ini adalah yang terbaik untuk menangkap burbot, menggunakan spinner, asparten, serta gear bawah untuk tujuan ini.
 • Hake, sebagai wakil spesies ikan kod, suka air garam dan hidup dengan cetek. Individu yang paling biasa adalah kira-kira 40-50 cm panjang, tetapi sesetengah spesimen mencapai 1.5 meter panjang. Hake layak mendapat tempat pertama di antara ikan kod kerana rasa daging yang sangat baik. Ia juga dinasihatkan untuk menggunakan ahli pemakanan, kerana daging buahnya mengandungi sejumlah besar vitamin dan bersandar.
 • Striped perch - juga mempunyai prestasi tinggi dalam semua aspek. Spawns di Lautan Atlantik, didominasi oleh suhu air rendah. Ia ditemui di Laut Azov. Merujuk kepada pemangsa, biasanya ditangkap oleh atlet nelayan: menangkap ikan tidak begitu mudah. Ciri cirinya adalah tingkah laku yang tidak menentu dan pergerakan pantas di sepanjang permukaan air, yang menjadikannya sukar untuk ditangkap, yang seterusnya memerlukan persiapan menyeluruh dan alat pengesan khas, seperti bunyi echo. Menariknya, spesimen terbesar ditimbang beratnya 37 kg.
 • Monkfish mempunyai nama lain - "anglerfish Eropah". Ia hidup dalam kedalaman dua ratus meter, gaya hidupnya tidak aktif. Ia boleh mencapai saiz yang sangat besar. Ia mempunyai kepala besar berbentuk oblate, menduduki hampir dua pertiga daripada tubuhnya. Ia dijumpai di perairan Lautan Atlantik, di Barents dan Laut Hitam, dan memakan ikan kecil. Walaupun rupanya tidak menarik, monkfish mempunyai rasa yang sangat baik.

Ciri-ciri berguna

Ikan putih mempunyai rasa yang sangat baik, berkat yang digunakan dalam penyediaan pelbagai hidangan. Ia sesuai untuk digunakan dalam bentuk rebus, goreng, dan juga kering. Ia mengandungi banyak vitamin, mineral dan unsur surih yang diperlukan untuk mengekalkan fungsi normal badan.

Segala-galanya, ia adalah produk diet, kerana jumlah lemak yang dimilikinya kecil. Walau bagaimanapun, di antara ikan ini ada spesies yang mempunyai kadar lemak tertentu, contohnya, rasp, halibut, ikan keli, makarel dan ikan hering. Selebihnya disyorkan untuk digunakan oleh pakar pemakanan untuk menormalkan diet.

Memancing

Penangkapan ikan putih tidak dilarang oleh undang-undang, kerana penduduknya besar dan cenderung pulih dengan cepat. Kerana ini, ia boleh ditangkap tanpa sebarang sekatan khas, tanpa menyebabkan kerosakan kepada alam semula jadi.

Ikan adalah salah satu makanan yang paling berguna dan kaya dengan vitamin. Ia boleh dimakan oleh semua: orang dewasa dan kanak-kanak, kerana ia tidak boleh membahayakan tubuh manusia. Lebih-lebih lagi, ikan disyorkan untuk digunakan sebagai makanan pemakanan, dan semua kelebihannya menjadikannya produk makanan nombor satu di antara jenis makanan lain.

Jenis ikan laut putih: sifat sihat, betapa lazat untuk memasak?

Penangkapan ikan putih selama berabad-abad telah menjadi perdagangan yang paling popular di kalangan peminat memancing. Untuk memahami semua jenis dan bentuk sedia ada akan membantu penerbitan ini.

Rasa dan sifat sihat ikan putih

Ikan putih, atau sebaliknya dagingnya - adalah salah satu komponen popular dalam penyediaan pelbagai jenis hidangan, yang tidak hanya mempunyai rasa yang sangat baik, tetapi juga membawa manfaat kepada tubuh.

Apa-apa jenis ikan yang mengandungi daging putih boleh direbus, digoreng, direbus, dikeringkan. Vitamin dan mineral, yang kaya dengan daging putih, menormalkan metabolisme, yang akan menjadi pembantu yang hebat dalam proses kehidupan manusia.

Makanan ikan putih adalah makanan diet, kerana ia mengandungi kandungan lemak minimum.

Tidak semua ikan putih mengandungi beberapa lemak, ada spesies lemak:

Ikan putih - nama, senarai

Dalam spesies ikan ini, warna ciri tidak hanya daging, tetapi juga seluruh badan - dalam mana-mana, warna adalah cahaya, lebih dekat dengan putih.

Bentuk itu mempunyai perbezaan kardinal:

Sekarang perhatikan dengan lebih dekat pada masing-masing.

Ikan putih rata

Takrif jenis ini adalah disebabkan oleh struktur kerangka kerangka. Tulang-tulangnya berlepas dari rabung utama di dalam sinar dan dalam kebanyakan kes mata berada di satu sisi badan. Sesetengah spesies boleh panjang lebar - sekurang-kurangnya dua meter.

Dorada

 • Dorada (Redfin, Golden Spar). Habitat - bahagian timur Lautan Atlantik dan Laut Mediterranean. Kadang-kadang, anda boleh mencari penduduk dorada di Laut Hitam (pantai Crimean).
 • Bentuk badan bujur, rata di sisi.
 • Skala adalah perak, dan sirip merah jambu pucat.
 • Dorada dianggap sebagai ikan laut yang lebih dalam - mereka hidup pada kedalaman kira-kira tiga puluh meter, dan pemijahan menjadi jauh lebih dalam - seratus lima puluh meter.
 • Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dorada telah berjaya ditanam di lembangan buatan tertutup ladang ikan persendirian. Ini disebabkan oleh permintaan yang meningkat bagi lekas laut.
 • Berat satu orang biasanya boleh kira-kira 600 gram, tetapi kadang kala adalah mungkin untuk membesar spesimen yang lebih berat - sehingga satu kilogram.
 • Daging Dorada adalah universal dalam memasak, tetapi perlu diperhatikan ciri lain - daging boleh dimakan mentah.
 • Dorada jatuh cinta dengan peminat masakan Jepun (sushi, gulung) dan pencinta makanan pemakanan, kerana satu ratus gram daging dorada mengandungi hanya tiga gram lemak.

Terjun

Sains tidak kurang dari tiga puluh spesies ikan bilis. Ciri tersendiri adalah bentuk badan dan mata yang sama rata di satu sisi badan.

Habitat - Lautan Atlantik dan Laut:

Flounder adalah penghuni bawah, yang mempunyai kemampuan pelindung yang sangat baik - kerana bentuknya, ia sempurna bertopeng di permukaan bawah.

Halibut

 • Halibut (tunggal) adalah salah satu daripada banyak keluarga ikan bilis.
 • Habitat adalah lautan Pasifik dan Atlantik, laut yang mengelilingi Rusia dari timur dan utara adalah Barents, Okhotsk, Bering, dan Jepun. Ia hanya hidup di bahagian bawah dan menanam di sana.
 • Sebagai perbandingan dengan flounder, halibut mempunyai saiz yang lebih besar, dan oleh itu berat badan. Individu individu boleh menimbang sekurang-kurangnya empat ratus kilogram.

Tilapia

 • Tidak seperti saudara-saudara yang "rata", ikan nila adalah ikan air tawar, oleh sebab itu, dalam kebanyakan kes, ia dapat dengan mudah tumbuh dan berkembang biak dalam takungan tiruan.
 • Populariti dan permintaan daging spesies ikan ini adalah kerana tekstur yang lembut dan halus tanpa lemak dengan kandungan protein yang tinggi.

Ikan pusingan

Definisi jenis ini adalah disebabkan bentuk bulat badan. Dari tulang rabung utama meninggalkan sinar melengkung.

Kod

 • Habitat cod adalah perairan Lautan Atlantik.
 • Subspesies individu boleh mencapai panjang satu setengah meter, tetapi memancing biasanya berlaku pada wakil yang lebih kecil dari panjang sehingga satu meter.
 • Daging cod mempunyai tekstur yang sangat lazat, tetapi pada masa yang sama, hati, yang merupakan sumber utama omega-3, memberikan nilai yang besar.

Nelma

 • Nelma tergolong dalam keluarga salmon, dan ciri ini menjadikan ikan nelayan di antara ikan komersil yang paling popular.
 • Kebanyakan Nelma merujuk kepada penduduk air tawar dunia akuatik.
 • Nelma sangat besar dan berat badannya paling tinggi adalah sekitar lima puluh kilogram.
 • Walaupun kesuburannya, kebenaran untuk menangkap nelly adalah terhad.
 • Tetapi fakta ini tidak mengurangkan ciri-ciri rasa daging nelma - tekstur lembut dan halus yang mengekalkan penampilan dan kepadatannya walaupun semasa rawatan haba.

Haddock

Haddock milik keluarga cod dan hanya tinggal di perairan laut yang sangat asin:

 • Artik;
 • Atlantik.

Bagaimana untuk menangkap lebih banyak ikan?

Ikan adalah bahagian bawah, yang terasa sangat baik pada kedalaman yang sangat besar (kira-kira seribu meter) dan boleh mencapai berat lima belas kilogram.

Capelin

 • Dengan sendirinya, capelin bukanlah ikan yang besar, tetapi dari segi popularitas ia tidak kalah dengan kedudukan ikan merah.
 • Kandungan vitamin dan unsur surih yang bermanfaat, capelin tidak sama.
 • Protein yang terkandung dalam daging capelin diasimilasikan dengan sempurna oleh tubuh manusia selepas rawatan haba. Dan kandungan yodium menyumbang kepada perlindungan kelenjar tiroid.
 • Dengan meningkatnya populariti dan pembelian capelin dalam bentuk asap, adalah mustahil untuk menilai kegunaan produk ini. Mengenai rasa produk asap tidak bercakap sekarang. Penggunaan kerapin salai yang kerap boleh menyebabkan penyakit saluran gastrousus.

Burbot

Sangat mengingatkan pada ikan keli, burbat lebih suka badan air segar sejuk, dengan suhu tidak lebih tinggi daripada dua puluh darjah dengan tanda tambah.

Ikan bawah, kebanyakannya pada waktu malam, jadi hanya memancing malam yang boleh membawa nasib baik dalam menangkap burbot.

Mackerel

 • Salah satu spesies perdagangan bernilai dan popular.
 • Tenggiri kaya dengan lemak dan vitamin B12.
 • Daging makarel mempunyai tekstur yang halus, tetapi tidak mustahil untuk mengaitkannya dengan kategori produk pemakanan - jumlah kandungan lemak dalam satu bangkai tidak kurang daripada dua puluh peratus daripada keseluruhannya.
 • Tetapi universalitas memasak ikan tenggiri, meletakkannya di kedudukan tertinggi dalam ranking. Tenggiri boleh direbus, direbus, digoreng, dikukus, dibakar, salai dan dikeringkan.
 • Makarel tidak kehilangan sifatnya walaupun selepas pembekuan dalamnya.

Sudak

 • Perch adalah penduduk air tawar dengan saiz yang agak mengagumkan. Sesetengah individu boleh mencapai 15 kilogram dalam berat badan secara langsung.
 • Aktiviti pike-perch tidak berkurangan sama ada pada waktu malam atau pada siang hari, oleh itu sebilangan besar peminat memancing boleh memenangi trofi yang cukup baik.
 • Daging Pikeperch tidak termasuk diet, kerana ia mengandungi kandungan lemak yang tinggi (sekurang-kurangnya lima belas peratus daripada jumlah berat badan).
 • Tetapi ia juga bernilai menyebutkan kandungan asid amino dan mineral dalam daging. Sesetengah asid amino hanya diperlukan untuk tubuh manusia.

Bass berjalur

 • Nama lain untuk hamparan berjalur adalah lavrak berjalur.
 • Salah satu ikan komersil yang popular.
 • Lebih suka kedalaman laut.
 • Peminat memancing, serta profesional, jarang dapat membanggakan bass bergaris, kerana kelakuannya tidak dapat diprediksi.
 • Pembantu yang terbaik dalam memburu bass berjalur akan menjadi bunyi gema.

Ikan kepunyaan keluarga ikan kod. Suka kolam masin dan kedalaman cetek. Di antara keluarganya, hake menempati peringkat pertama dalam ciri-ciri rasa:

 • rendah lemak;
 • sejumlah besar vitamin;
 • tekstur lembut dan lembut.

Kebanyakan pakar pemakanan menasihati memakan banyak daging hake.

Monkfish

 • Pemandangan laut dalam dengan penampilan yang sangat menarik, tetapi rasa hebat.
 • Dari segi kandungan daging, monkfish adalah lebih rendah dari kebanyakan jenis ikan dengan daging putih.
 • Tetapi kerana kualiti ini, popularitas semakin meningkat setiap hari, kerana rasa daging monkfish tidak dapat dibandingkan dengan daging lain.

Betapa lazat memasak ikan putih?

Mana-mana cara memasak resort chef, dalam apa jua keadaan, nilai dan rasa daging putih ikan tidak akan berkurangan.

Tetapi ada cadangan tertentu:

 1. Dorada, cod dan halibut dapat mendedahkan rasa mereka apabila memasaknya di atas panggangan atau dalam kuali. Ini adalah kerana konsisten daging yang ketat, yang semasa rawatan haba tidak mampu memusnahkan teksturnya sendiri.
 2. Daging lembut menggelepar, bass tunggal atau bergaris lebih suka rawatan stim.
 3. Halibut dan makarel akan mendedahkan karangan bunga dalam bentuk salai atau asin.

Sekarang saya hanya menggigit!

Pike ini ditangkap dengan penggerak yang menggigit. Saya tidak pernah menangkap orang seperti ini, tetapi sekarang saya membawa salinan trofi dari memancing! Masa telah tiba bagi anda untuk menjamin tangkapan anda.

Jenis ikan putih, nama dan kepakaran

Ikan Bela adalah salah satu daripada banyak penduduk sungai, laut dan lautan. Kenyataan yang sama berlaku kepada badan air tawar Rusia. Malah pada zaman purba, ikan putih milik spesies ikan yang paling berharga, jadi perikanan telah dibangunkan lebih dari sebelumnya. Sebagai peraturan, kebanyakan kampung dan bandar terletak berdekatan dengan sungai, tasik dan lautan. Oleh itu, sumber utama kekayaan mereka adalah tangkapan dan penjualan ikan putih.

Pada masa kini, memancing juga bukan tempat terakhir, dan ikan putih adalah asas untuk penyediaan pelbagai hidangan. Ia bukan sahaja lazat, tetapi juga bermanfaat. Di samping itu, ikan putih tidak dianggap produk mahal, sebaliknya, misalnya, dari ikan merah. Penangkapan ikan putih adalah menarik dan menghiburkan. Itulah sebabnya terdapat sejumlah besar nelayan, yang matlamat utamanya adalah menangkap ikan putih.

Jenis ikan putih

Ikan putih laut mempunyai warna cahaya tertentu. Ia berbeza antara satu sama lain dalam rupa dan dalam kepunyaan keluarga tertentu. Oleh itu, dibezakan jenis ikan putih yang berikut.

Ikan rata

Adalah dinasihatkan untuk memasukkan gumpalan, halibut, ikan putih, dan tilapia untuk pelbagai ini. Ikan ini dicirikan oleh rupa asal. Bentuk badan ikan ini adalah oblate. Dalam ikan ini, tulang utama, menyimpang dari belakang, menyerupai sinar, diarahkan ke kedua-dua belah rabung. Pada masa yang sama, spesis tersebut boleh tumbuh panjang sehingga dua meter. Berikut adalah beberapa ahli keluarga ini.

Terjun

Para saintis tahu lebih daripada 30 spesies gumpalan. Badan dalam ikan ini sangat diratakan di kedua belah pihak. Di bahagian atas, di mana mata terletak, terdapat warna yang lebih ringan dan cerah. Ia lebih suka berada di bahagian paling bawah, dan ia terdapat di Azov, Black, Bering, Okhotsk dan Laut Mediterranean, dan juga di Lautan Atlantik. Flounder spawns pada awal musim bunga, pada kedalaman 150 m, dapat menaikkan berat badan hingga 3 kg. Oleh kerana kualiti rasa yang sangat baik, gumpalan ditangkap pada kadar yang cepat, yang membawa kepada penurunan populasi di banyak lautan.

Halibut (tunggal)

Ia mungkin untuk menemui ikan ini di kawasan utara Pasifik dan Lautan Atlantik, dan di perairan wilayah Rusia adalah Laut Okhotsk dan Laut Barents. Pada masa yang sama, halibut terbahagi kepada hitam, biasa, anak panah Asia-bergigi dan anak panah Amerika.

Halibut adalah spesies ikan predator. Dietnya termasuk cod, gumpalan, pollock dan semua jenis moluska. Boleh hidup selama kira-kira 30 tahun. Halibut dimiliki oleh ikan komersil yang berharga, hasilnya ditangkap dalam kuantiti yang besar.

Tilapia

Ini adalah ikan air tawar yang membawa kepada kehidupan bawah. Kolam Inhabits terletak di kawasan tropika. Makanan itu sama sekali tidak sembarangan dan memberi makan kepada majoriti pelbagai organisma di dalam kolam.

Ia ditanam secara buatan di negara-negara Asia, Afrika dan Amerika Utara. Ia rasanya hebat, yang mana ia mendapat nama kedua "Royal Perch". Dagingnya tidak gemuk, sementara ia mengandungi sejumlah besar protein.

Ikan pusingan

Jenis ini termasuk ikan seperti monkfish, kerapu, bass bergaris, kakap merah, hasdock, burbot, hake dan cod.

Ikan ini mempunyai bentuk bulat, sedikit tebal. Mata terletak pada kedua-dua belah kepala. Tulang rusuk mempunyai bentuk melengkung dan bergerak turun dari rabung.

Kod

Keluarga ikan kod mempunyai beberapa subspesies tertentu. Sesetengah spesies dapat tumbuh panjang hingga 1.7 m, tetapi beberapa spesies tidak berkembang hingga 1 m panjangnya. Ini adalah spesies ikan komersial yang berharga yang ditangkap, sebagai peraturan, di garis lintang utara Pasifik dan Lautan Atlantik. Ikan memimpin kehidupan sekolah dan dicirikan oleh fecundity yang tinggi.

Individu yang telah mencapai umur 3-7 tahun dan memperoleh berat kira-kira 10 kg dinilai. Walaupun begitu, beberapa spesimen boleh hidup hingga 100 tahun dan berkembang menjadi saiz yang serius.

Nelma

Nelma adalah ikan air tawar dan dibezakan dengan naungan keperakan. Nelma adalah ikan besar yang boleh menimbang kira-kira 50 kg, dengan panjang sehingga 1.5 m. Diet termasuk ikan yang lebih kecil, seperti smelt atau whitefish. Dia menanam dengan ketibaan musim luruh. Dengan cara ini, ikan ini agak produktif dan dapat menyapu hingga 400 ribu telur.

Haddock

Haddock juga digunakan untuk ikan komersil yang berharga. Ia ditangkap setiap tahun dalam kuantiti yang sangat besar - lebih daripada setengah juta tan. Ikan berharga ini terdapat di perairan Arktik dan Lautan Atlantik. Ia boleh mencapai berat 20-30 kg, tetapi saiz purata haddok yang ditangkap tidak melebihi 15 kg.

Haddock mudah dibezakan dari spesies ikan lain, pada ciri khas bujur berwarna hitam, terletak di kedua-dua belah kepala. Menurut para pakar, jenis ikan ini menentukan saudara-maranya tepat dengan kehadiran tempat ini. Haddok disyorkan oleh pakar pemakanan, kerana ia mempunyai daging tanpa lemak. Anda boleh membeli ikan tersebut di mana-mana kedai runcit.

Burbot

Burbot adalah ikan yang kelihatan seperti ikan keli. Seperti ikan keli, burbot terdapat di freshwater, kedua-duanya di Eropah dan di Asia. Pada masa yang sama, dia lebih suka air sejuk, dengan suhu tidak melebihi + 25 ° C. Kehidupan berhampiran dengan bahagian bawah. Pada musim panas, apabila air boleh memanaskan suhu di atas yang optimum, burbar menyembunyikan dalam lubang atau di bawah snags, di mana ia menunggu kedatangan cuaca sejuk. Burbot, seperti ikan keli, pergi ke "memburu" hanya pada waktu malam, jadi memancing di waktu malam adalah lebih baik. Memancing untuk bajingan, pemintal atau bawah mengendalikan menggunakan umpan haiwan.

Merawat wakil ikan kod ikan, lebih suka air garam dan tidak kedalaman yang hebat. Sebagai peraturan, individu yang ditangkap tidak melebihi 40-50 cm panjang. Dalam kes ini, terdapat spesimen dengan panjang sehingga 1.5 meter. Oleh kerana ciri-ciri rasa dagingnya yang sangat baik, hake berada di peringkat pertama di kalangan ikan kod untuk nilai dagingnya. Heck disyorkan oleh pakar pemakanan, kerana dagingnya mengandungi jumlah vitamin yang mencukupi dan cukup banyak lemak.

Bass berjalur

Ini bukan ikan komersil yang tidak bernilai dengan ciri-ciri rasa yang sangat baik. Ia lebih suka melipatgandakan di Lautan Atlantik, pada suhu air yang rendah. Ia juga boleh didapati di Laut Azov.

Ini adalah ikan pemangsa, yang pemancing sukan lebih suka menangkap, walaupun penangkapan ikan tidak begitu mudah. Dia sentiasa bergerak melintasi cakrawala air, jadi tingkah lakunya tidak dapat diprediksi. Bass berjalur menangkap memerlukan persediaan yang teliti dan alat pengesan khas, seperti bunyi gema echo. Setakat yang kita tahu, spesimen yang paling kukuh yang ditangkap mencapai berat 37 kg.

Monkfish

Ikan ini juga dikenali sebagai "ikan pemancing Eropah". Ikan ini hidup pada kedalaman 200 meter dan membawa gaya hidup yang tidak aktif. Boleh berkembang hingga saiz yang besar. Mereka memanggilnya kerana kepala besar yang rata, yang mendudukinya hampir 2/3 dari tubuhnya.

Ia dijumpai di Lautan Atlantik, serta di Barents dan Laut Hitam. Makanannya adalah ikan kecil. Menangkapnya kerana ciri-ciri rasa yang sangat baik, walaupun rupanya tidak menarik.

Memancing ikan bandeng

Ikan putih, yang terdapat dalam air garam, lebih suka suhu yang lebih rendah, oleh itu, mendiami lintang utara. Sebagai peraturan, ikan diproses secara langsung di tempat tangkapan: di sini ia dibuang dan dibekukan. Kuantiti ikan putih cukup, dan kuantitinya dipulihkan dengan pantas. Oleh itu, ikan putih boleh ditangkap tanpa sebarang sekatan.

Rasa dan sifat sihat ikan putih

Ciri-ciri rasa hebat ikan putih membolehkan anda menggunakannya dalam pelbagai hidangan, serta menggunakannya dalam bentuk apa saja: goreng, rebus, kering, dan lain-lain. Di samping itu, daging ikan mengandungi jumlah vitamin dan mineral yang mencukupi, yang sangat diperlukan untuk seseorang untuk kehidupan normal.

Ikan putih dianggap sebagai produk pemakanan kerana ia tidak mengandungi banyak lemak. Spesies ikan seperti herring, ram ram, halibut, ikan keli dan makarel berbeza dalam kandungan lemak tertentu mereka. Walaupun demikian, mereka membentuk sebahagian dari diet manusia. Semua jenis ikan lain disyorkan oleh ahli pemakanan untuk pemakanan yang betul.

Bagaimana memasak ikan putih

Ikan putih adalah makanan yang sangat baik, tidak kira bagaimana ia dimasak. Walau bagaimanapun, setiap jenis mempunyai cadangan sendiri, mengikut kaedah penyediaan. Ikan seperti halibut, dorado atau cod, adalah lebih baik untuk goreng atau masak di panggangan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ikan itu mempunyai daging yang ketat yang tidak terbelah dengan teknik memasak ini.

Gulung, tunggal atau kerapu lebih disukai dikukus, kerana dagingnya terlalu lembut. Ikan putih berminyak menjalani teknik memasak sedemikian seperti garam atau merokok. Tidak kurang menarik teknologi memasak ikan putih - mengeringkan ram. Kelebihan pendekatan ini adalah bahawa ikan dalam keadaan ini (kering) dapat bertahan lama. Ramai orang, asas diet yang menyajikan ikan putih dan melakukan itu membolehkan mereka bertahan dalam keadaan sukar di latitud utara.

Adalah mungkin untuk memasak stik atau patties dari hampir semua ikan putih.

Ikan putih dianggap "emas putih di lautan." Memiliki rasa yang sangat baik, ikan putih dianggap sebagai salah satu produk makanan utama dari semua manusia. Walaupun memancing sangat besar dan tiada batasan, penduduknya pulih dengan cepat. Dalam hal ini, ia adalah makanan yang sangat berpatutan untuk penduduk umum, sementara harga yang agak berpatutan.

Senarai ikan putih dengan keterangan dan gambar

Ikan putih adalah penduduk pelbagai takungan yang berbeza dengan air tawar dan garam. Ia terasa hebat di lautan, lautan, sungai dan tasik.

Di Rusia, ikan putih selalu sangat bernilai, untuk masa yang lama, memancing telah menjadi industri yang berasingan yang membolehkan anda memperoleh wang.

Kampung-kampung dan bandar-bandar dibina terutamanya oleh air besar - dekat sungai, tasik, di pantai laut. Penduduk setempat memanfaatkan peluang ini, memancing, menjual ikan putih, dan memberi makan kepada keluarga mereka.

Dan hari ini, penangkapan ikan tidak kehilangan tempat penting dalam menyediakan penduduk negara dengan produk makanan yang enak dan berguna.

Ikan putih selalu menjadi permintaan, dengan harganya lebih mudah untuk penduduk umum, yang tidak sama dengan ikan merah.

Penangkapan ikan putih adalah aktiviti yang menarik. Sebilangan besar nelayan dari zaman kanak-kanak hingga tua telah ketagih dengan perniagaan ini, tiada jarak dan fros merupakan halangan bagi mereka.

Jenis ikan putih

Ikan putih yang hidup di laut mempunyai warna putih tertentu. Walau bagaimanapun, ia mempunyai perbezaan:

 • dalam rupa (rata, bulat);
 • atas kepunyaan keluarga tertentu.

Ikan rata termasuk:

 • menggelegak
 • tilapia
 • ikan putih
 • halibut

Ikan pusingan termasuk:

 • pollock
 • haddock
 • hake
 • kod
 • pollock
 • bass berjalur
 • burbot
 • monkfish
 • kakap merah

Ikan ini mempunyai penampilan yang sangat asli kerana bentuk oblatenya.

Tulang utama, menyimpang dari belakang, kelihatan seperti sinar, pergi ke kedua-dua belah rabung.

Ikan rata boleh berkembang menjadi saiz raksasa, mencapai panjang sehingga 2 meter.

Nama ikan putih, keterangan ringkas

Ikan rata

Terjun

Lebih daripada tiga puluh jenis flounder dikenali. Tubuh ikan diratakan pada kedua belah pihak. Mata diletakkan di bahagian atas, ia mempunyai warna yang lebih ringan. Flounder terdapat di Black, Azov, Bering, Okhotsk, Mediterranean, Lautan Atlantik.

Ikan ini boleh ditemui berhampiran hari itu. Banjir mengalir pada awal musim bunga, mendaki ke kedalaman 150 meter. Berat badan lumpuh dewasa sering mencapai tiga kg.

Penduduk gumpalan baru-baru ini telah menurun di semua lautan, karena ia ditangkap pada skala perindustrian. Gulung adalah ikan yang sangat enak, itu sangat dicari.

Halibut atau tunggal

Halibut terdapat di Lautan Atlantik, di perairan dingin di Lautan Pasifik - di Laut Okhotsk, Laut Barents. Terdapat beberapa jenis halibut:

 • biasa;
 • hitam;
 • Anak panah Asia;
 • arrowhead amerika

Ikan ini adalah pemangsa, ia memberi makan pada ikan kod, tidak teragak-agak untuk menggelepar, penglihatan, pelbagai moluska. Tarikh akhir untuk kehidupan halibut ialah 30 tahun. Ikan komersil yang enak dan berharga ini ditangkap dalam kuantiti yang besar.

Tilapia


Tilapia merujuk kepada ikan air tawar yang hidup berhampiran bahagian bawah. Dia tinggal di takungan tropika, berhubung dengan makanan yang sama sekali tidak bersahaja, makan banyak organisma yang hidup di dalam takungan.

Tilapia berkembang dengan baik di dalam takungan buatan Asia, Afrika, dan Amerika Utara. Makanan ikan putih mempunyai rasa yang sangat baik, lemak rendah, tinggi protein. Tilapia mempunyai nama lain - "perch diraja", yang dia berhak untuk daging lazatnya.

Ikan pusingan

Kod

Keluarga ikan kod terbahagi kepada beberapa subspesies, sebahagiannya mencapai panjang sehingga 1.7 meter. Terdapat spesies kecil yang panjangnya kurang dari satu meter. Kod habitat - lintang utara Atlantik, Pasifik.

Ini adalah ikan komersial, dibezakan oleh pengeluaran semula yang tinggi. Dia berjalan dalam pek.

Nilai tertentu adalah contoh pada umur 3-7 tahun. Dengan tempoh ini mereka mendapat berat padat, mencapai kira-kira 10 kg. Sesetengah spesimen ikan kod boleh hidup pada centenary itu.

Yang paling berguna ikan ini adalah kod hitam, ditutup dengan skala warna metalik yang gelap.

Nelma

Ia adalah ikan air tawar dengan daging putih, badannya ditutup dengan keperakan keperakan yang indah. Merawat ikan besar, dengan panjang satu setengah meter beratnya boleh membuat hingga 50 kg. Nelma adalah pemangsa, ia memburu ikan kecil (ikan bandeng, mencium).

Untuk menanam daun Nelma dengan kedatangan hari musim gugur yang pertama. Ia sangat produktif, menyapu sehingga 400 ribu telur.

Haddock

Ini adalah ikan komersial yang berharga yang banyak ditangkap (lebih daripada 500 juta tan setahun). Habitat Haddock adalah Atlantik, Lautan Artik.

Berat purata haddock ialah 15 kg, sesetengah individu boleh membesar sehingga 20-30 kg. Pada kepala haddock anda dapat melihat bintik-bintik bintik hitam, dimana ikan ini dapat dibedakan dengan mudah dari jenis ikan lain.

Pakar mengatakan bahawa hasdock mudah mencari kerabatnya dengan tanda pengenalpastian yang dinyatakan. Daging Haddok adalah kurus, kerana ini sebab pemakanan terutamanya menuntut kegunaannya. Gangguan penerimaan ikan ini di kedai runcit hampir tidak pernah berlaku.

Burbot

Ikan putih sungai, burbot, kelihatan sangat seperti ikan keli, sehingga orang yang tidak dikenali sering sering mengelirukan mereka. Burbot, serta saudara terdekatnya, telah lama tinggal di takungan air segar di Eropah dan Asia.

Untuk kehidupan yang selesa, burbum memerlukan air sejuk, suhu yang tidak melebihi +25 darjah. Ini adalah ikan bawah. Sekiranya panas di musim panas suhu di dalam kolam menjadi lebih tinggi daripada yang optimum, burbim mencari keselamatan di bawah snags, di dalam lubang-lubang. Burbot adalah pemangsa, pada siang hari ia tidur, dan pada waktu malam ia memburu.

Nelayan yang berpengalaman menyedari ciri ini, dan dengan itu mereka ikan pada waktu malam. Untuk memancing untuk dibebankan, adalah perlu untuk mempunyai lubang cangkuk, spinners, bawah menangani dengan penggunaan umpan haiwan.

Ini adalah wakil ikan kod, untuk kehidupan yang selesa ia memerlukan air garam, kedalaman tidak terlalu besar. Panjang standard hake ialah 40-50 cm. Spesimen langka tumbuh sehingga satu setengah meter.

Daging ikan ini mempunyai rasa yang luar biasa, kerana nilainya adalah di tempat pertama di antara ikan kod ikan. Dengan rasa hormat yang tinggi, ia dikaitkan dengan ahli pemakanan, kerana daging tanpa lemak mengandung cukup vitamin.

Bass berjalur

Laut putih yang bertaburan merambat merujuk kepada komersial. Habitatnya ialah Lautan Atlantik, Laut Azov. Untuk pembiakan bass bergelegangan memerlukan suhu air yang rendah. Menangkap pemangsa ini sangat popular dengan para atlet nelayan, kerana ia memerlukan penyediaan khusus.

Ikan bergelung dilukis, dengan tingkah laku yang tidak dapat diramalkan. Dia bergerak secara aktif di sepanjang perairan, kerana memancingnya memerlukan cara pengesanan khas (echo sounder). Tangkai bergelombang terbesar, yang pernah ditangkap, mempunyai berat badan yang agak baik - 37 kg.

Monkfish

Ikan ini mempunyai nama lain - anglerfish Eropah. Habitat monkfish ini terletak di Lautan Atlantik, Laut Hitam, dan Laut Barents. Ikan ini turun ke kedalaman yang besar - sehingga 200 meter, dan bergerak sangat sedikit.

Monkfish boleh berkembang menjadi saiz padat. Ikan itu mendapat nama sedemikian kerana kepalanya yang besar, dua kali panjang badan.

Makanan untuk monkfish adalah ikan kecil. Spesies pemancing Eropah tidak menarik, tetapi ia sangat dihargai untuk daging yang sangat baik.

Bagaimana memancing?

Ikan putih, yang memerlukan air garam untuk hidup yang selesa, suka suhu rendah, telah lama menetap di badan air di latitud utara. Selepas penangkapan ikan diproses di tempat.

Ia terbakar, tertakluk kepada pembekuan mendalam. Memancing pada skala perindustrian, bilangannya cepat dipulihkan. Atas sebab ini, pengharaman tangkapan ikan putih tidak diperkenalkan.

Rasa dan sifat sihat daging ikan putih

Ikan putih dihargai kerana rasa yang sangat baik. Ia digunakan dalam apa jua bentuk - direbus, digoreng, dikeringkan, dikeringkan, dsb.

Banyak jenis ikan putih dianggap produk pemakanan yang sangat baik, kerana mereka dikelaskan sebagai kurus.

Pakar pemakanan mencadangkan termasuk mereka dalam diet untuk pemakanan yang seimbang dan seimbang. Terdapat ikan putih yang gemuk - herring, makarel, halibut, ikan keli.

Memasak Ikan Putih

Dalam sebarang bentuk, ikan putih diiktiraf sebagai produk makanan yang sangat baik. Tetapi ada beberapa cadangan mengenai kaedah penyediaan, pengalaman yang terbukti lama. Jadi, halibut, dorado, cod adalah lebih baik untuk goreng, atau masak di panggangan.

Daging ikan ini elastik, ketat, tidak runtuh dengan kaedah memasak sedemikian.

Roach kering berterusan untuk masa yang lama. Banyak negara kering dan putih kering ikan, ini membolehkan mereka untuk bertahan di musim sejuk utara lama.

Ikan bukan untuk apa-apa yang dipanggil "emas putih di lautan", ia adalah produk makanan yang enak dan berpatutan yang menarik dengan harga demokratiknya.