Apakah peranan empedu dalam pencernaan dan apakah komposisinya?

Bile adalah cecair yang dirembeskan oleh sel-sel hati, melalui laluan hempedu-ekskresi dan memasuki saluran pencernaan. Bile secara langsung terlibat dalam hampir semua proses penghadaman. Ia terdiri daripada bilirubin, fosfolipid, imunoglobulin, logam, xenobiotik, asid hempedu. Peranan hempedu dalam pencernaan adalah pelbagai, tetapi fungsi utama adalah untuk memudahkan peralihan proses pencernaan ke dalam usus dari perut.

Jika komposisinya terganggu disebabkan beberapa faktor dalaman atau luaran, maka ini boleh menyebabkan perkembangan pelbagai patologi saluran penghadaman dan organ dalaman.

Fungsi utama

Peranan utama dalam tubuh manusia adalah untuk melaksanakan fungsi enzim. Flu ini yang disembur oleh sel-sel hati adalah perlu bagi proses-proses berikut:

 • Meneutralkan tindakan pepsin, yang terkandung dalam jus gastrik.
 • Stimulasi sintesis hormon usus.
 • Menggalakkan sintesis lendir.
 • Bantuan dalam pembentukan micelles.
 • Merangsang fungsi pelbagai enzim yang terlibat dalam pencernaan protein.
 • Mencegah melekat protein dan mikroorganisma berbahaya.
 • Bantu dalam proses pengemulsi lemak.
 • Kesan antiseptik pada usus.
 • Membantu dalam pembentukan najis.

Bercakap mengenai fungsi utama hempedu, apatah lagi pundi hempedu, yang juga memainkan peranan penting dalam kerja sistem pencernaan:

 • Menyediakan duodenum dengan jumlah hempedu yang diperlukan.
 • Bantuan dalam pelaksanaan proses metabolik.
 • Pembentukan cecair sinovial yang terletak di kapsul bersama.

Bercakap tentang betapa peranan empedu dalam pencernaan, asid hempedu, yang bertanggungjawab untuk pengemulsikan lemak, mengambil bahagian dalam pembentukan micelles, mempunyai kesan pengaktifan pada motilitas usus kecil dan merangsang penghasilan mukus dan hormon gastrointestinal (secretin, cholecystokinin).

Ia juga perlu diperhatikan bahawa bilirubin, kolesterol dan bahan-bahan lain tidak boleh ditapis oleh buah pinggang, jadi ia dikeluarkan dari tubuh manusia melalui hempedu. Cecair empedu juga mengaktifkan kinazogen, menterjemahkannya ke dalam bentuk enteropeptidase. Enteropeptidase bertanggungjawab untuk pengaktifan trypsinogen, membentuk trypsin daripadanya. Dengan kata lain, hempedu secara aktif terlibat dalam proses pengaktifan enzim yang digunakan oleh badan untuk mencerna bahan protein.

Jika, atas sebab-sebab tertentu, komposisi bendalir ini terganggu, maka dengan kebarangkalian yang tinggi, perubahan patologi akan berlaku yang akan menjejaskan pencernaan dan fungsi organ-organ dalaman. Sebagai contoh, jika fungsi hempedu dalam pencernaan dilanggar, maka kemungkinan pembentukan batu di pundi hempedu dan salurannya.

Pelanggaran komposisi dapat terjadi karena berbagai alasan. Selalunya ini disebabkan oleh pengambilan lemak yang berlebihan, gaya hidup yang tidak aktif, dengan keracunan hati dengan sejumlah besar racun, dengan gangguan neuroendokrin, dengan sejumlah besar berat badan berlebihan (obesiti). Terhadap latar belakang ini, gangguan disfungsional dalam pundi hempedu dan salurannya, ketidakcukupan aktiviti organ ini, dan hiperfungsi boleh mula berkembang.

Komposisi pembentukan hempedu dan hempedu

Cecair hempedu agak pelbagai dalam komposisinya. Ia mengandungi vitamin, protein, asid amino, tetapi bahan utama adalah asid hempedu (kebanyakannya adalah chenodesoxycholic dan asid cholesterol). Komposisi dalam jumlah yang agak kecil asid hempedu sekunder hadir, yang merupakan derivatif asid cholanoic.

Kehadiran ion kalium dan natrium juga dicatat dalam komposisi cecair, jadi hempedu mempunyai tindak balas alkali yang agak kuat.

Pengumpulan cecair empedu berlaku di saluran hepatik. Kemudian, selepas salur biasa, empedu mula mengalir ke dalam duodenum dan pundi hempedu, yang berfungsi pada tahap tertentu fungsi wadah untuk pengumpulan bendalir. Cecair itu terkumpul di dalam pundi hempedu, tetapi seperti yang diperlukan ia digunakan untuk menyediakan jumlah yang diperlukan berfungsi normal duodenum.

Pembentukan cecair empedu adalah proses yang berterusan, berterusan, yang boleh dipengaruhi oleh rangsangan yang terkondisi dan tanpa syarat. Peningkatan tahap pengeluaran diperhatikan sebaik sahaja selepas makan. Tempoh makanan yang dimakan dalam perut, tahap keasidan isi kandungan, dan tahap penghasilan hormon oleh sel endokrin juga mempengaruhi proses pembentukan hempedu. Sel endokrin memainkan peranan yang sangat penting dalam proses pembentukan hempedu - mereka merangsang proses ini dan menyokongnya.

Jika pada masa tertentu, proses pencernaan dalam tubuh manusia tidak berlaku, maka empedu melewati saluran ke dalam pundi hempedu. Kapasiti pundi hempedu pada dewasa adalah sekitar 55-65 ml. Tetapi disebabkan hakikat bahawa hempedu mempunyai keupayaan untuk menebal, tubuh dapat mengumpul jumlah cecair yang dihasilkan oleh hati sekitar 10-15 jam. Jika dalam tempoh ini cecair empedu tidak diperlukan, maka ia dikeluarkan dari tubuh. Tempoh keseluruhan proses ini adalah kira-kira 5-6 jam.

Komposisi hempedu dapat berubah di bawah pengaruh berbagai faktor (sebagai peraturan, patogenik). Perubahan dalam komposisi cecair hempedu mungkin membawa kepada kemunculan batu-batu yang berlarutan dalam saluran hempedu. Juga, jenis patologi ini mempunyai kesan yang serius terhadap proses penghadaman, mengganggu mereka.

Tidak seimbang dan tidak sesuai untuk pencernaan, komposisi hempedu boleh dihasilkan oleh hati apabila seseorang menggunakan lebihan lemak haiwan, dengan pelbagai gangguan pada sifat neuroendokrin, dan dengan luka patologi yang menyerang hati.

Peranan hempedu dalam pencernaan dan tubuh manusia

Apakah peranan hempedu yang dihasilkan oleh hati, anda akan belajar dari artikel ini.

Apakah hempedu?

Bile adalah rahsia yang dihasilkan oleh aktiviti hepatosit. Ia dibentuk secara berterusan. Hempedu boleh memasuki organ-organ pencernaan dan terkumpul di pundi hempedu. Terdapat 2 jenis rembesan - hepatic dan gallbladder hempedu.

Apakah peranan hempedu dalam pencernaan?

Kepentingan hempedu dalam proses pencernaan boleh dinilai dari fungsi enzim yang dilakukannya. Pertama sekali, ia dianggap sebagai rahsia pencernaan utama. Bile menyediakan lemak untuk pencernaan dan penyerapan selanjutnya. Jadi apa peranan hempedu dalam proses mencerna lemak? Rahsia, bercampur dengan lemak diet, "memproses" dengan enzim pankreas. Mereka memecah molekul terlalu besar ke dalam unsur-unsur kecil, menjadikan lemak menjadi emulsi. Dalam keadaan ini, ia boleh diserap oleh usus dan diserap lagi - dalam getah bening dan darah. Juga hempedu membantu menyerap vitamin larut lemak, kolesterol, garam kalsium dan asid amino.

Berikut adalah peranan lain dalam pencernaan hempedu - pengawalseliaan. Ia bertindak sebagai perangsang hempedu, pembentukan hempedu, penyembunyian dan motor usus kecil. Di samping itu, ia merangsang proses pembaharuan sel-sel mukosa dalam usus kecil.

Rahsia ini dapat meneutralkan kesan jus gastrik, mengurangkan keasaman bukan sahaja kandungan perut, tetapi juga enzim jus gastrik. Ini adalah fungsi yang sangat penting, kerana aktiviti yang berlebihan daripada jus gastrik berasid tanpa inaktivasi oleh hempedu boleh merosakkan mukosa usus, menyumbang kepada pembangunan proses erosif dan keradangan.

Sebagai tambahan kepada semua di atas, empedu juga mempunyai sifat bakteriostatik. Mereka tidak mematikan semua patogen yang masuk ke dalam usus dengan makanan, dan mencegah perkembangan proses keradangan di hati, usus, dan saluran empedu.

Bersama dengan rahsia ini, lumen usus menerima bahan yang diproses oleh hati, sedia untuk dikeluarkan dari badan - ubat, produk metabolik, toksin, hormon, dan sebagainya.

Kita boleh menyimpulkan bahawa hempedu:

membantu penghadaman lemak dan penyerapan mereka dalam usus;

membuang produk sisa dari darah.

Kami berharap anda telah belajar dari artikel ini, apakah peranan hempedu dalam tubuh manusia.

Kami merawat hati

Rawatan, simptom, ubat

Apakah peranan bermain empedu dalam proses pencernaan?

Katakan anda mempunyai tugas berikut: terangkan fungsi hempedu dalam pencernaan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengkaji komposisi biokimia, sifat dan mekanisme pembentukan hempedu, yang diperlukan untuk pemisahan biasa bahan-bahan organik yang membentuk makanan. Pertimbangkan isu-isu ini dan akan dikhaskan untuk artikel ini.

Fungsi rahsia

Hati adalah kelenjar terbesar di saluran gastrointestinal yang terdapat dalam haiwan vertebrata dan manusia. Ia terdiri daripada sel parenkim yang dipanggil hepatosit. Sel tunggal hepatik mempunyai satu atau beberapa nukleus dan terdiri daripada dua bahagian, yang disebut biliary dan vascular. Bahagian terakhir hepatocyte bersentuhan dengan kapilari sinusoidal yang menerima darah dari urat hati. Bahagian ini mensintesis glukosa, protein, vitamin dan lipocompleks.

Bahagian hepatosit lain diarahkan ke arah kapilari hempedu. Ia dipanggil biliary. Ia menghasilkan hempedu. Ia mengalir ke dalam kapilari, dan dari itu ke dalam saluran. Oleh itu, dalam hati yang sihat, hempedu yang dihasilkan oleh sisi hepatosit tidak memasuki darah, kerana kapilari bilier dipisahkan dari badan sinusoid sel hepatic.

Harus diingat bahawa hepatosit dikumpulkan bersama untuk membentuk lobulus yang keluar dari saluran empedu. Mereka bergabung dan membentuk dua arah utama - kiri dan kanan. Mereka datang dari lobus tengah hati. Dan kemudian, penggabungan, membentuk saluran umum, yang berlepas dari pintu masuknya dan jatuh ke dalam pundi hempedu. Oleh itu, hati adalah organ yang menyembur hempedu manusia. Anatomi empedu, struktur pundi hempedu dan fungsinya akan dibincangkan di bawah.

Kenapa perkumuhan hempedu diperlukan?

Sebatian yang membantu merosakkan makromolekul kompleks komponen makanan organik termasuk hempedu. Ia melihat lipid, mengubahnya daripada keadaan yang tidak larut kepada emulsi. Asid hempedu asid cholik - asid chenodeoxycholic dan asid cholat - adalah bahan aktif permukaan. Mereka adalah mereka yang mengemulsi lemak makanan yang masuk dari perut ke dalam duodenum, memudahkan pecahan mereka oleh enzim pankreas - lipase.

Komposisi biokimia hempedu

Mengetahui struktur unsur-unsur struktur lobulus hepatik, bahagian-bahagian hepatosit, dan juga komposisi biokimia, anda betul menggambarkan fungsi hempedu dalam pencernaan. Ahli gastroenterologi telah mendapati bahawa proses kompleks metabolisme plastik dan tenaga berlaku di hati. Bile itu sendiri adalah cecair zaitun atau coklat muda. Ia mengandungi 98% air, serta pigmen, kolesterol, asid cholat, lesitin, vitamin dan enzim.

Pertimbangkan struktur dan peredaran asid hempedu. Mereka terbentuk daripada alkohol steroid - kolesterol. Ia juga merupakan sebahagian daripada membran sel. Dalam hepatosit, kolesterol dioksidakan dan asid hempedu utama terbentuk. Mereka boleh diubahsuai, berubah menjadi sekunder: metakolik dan deoxycholic. Mereka, pada gilirannya, membentuk kompleks dengan monomer protein taurine dan glisin.

Kompleks ini adalah yang paling aktif dan terkandung dalam cecair dalam bentuk garam natrium atau kalium. Pigilan hempedu adalah komponen biokimia yang lain, yang utama adalah bilirubin. Ia terbentuk sebagai hasil pemusnahan hemoglobin, yang berlaku di makrofag hati - sel Kupffer, serta di limpa. Lecithin adalah komponen hempedu. Ia juga terbentuk di hati dan memainkan peranan penting dalam metabolisme asid lemak dan kolesterol, mengurangkan tahapnya. Ia turut mengambil bahagian dalam pengemulsi lemak.

Apakah sifat hempedu?

Setelah mengkaji komposisi kimia rembesan hati, anda dapat dengan tepat membentangkan peranannya dalam pemecahan zat-zat organik dan mempertimbangkan fungsi utama empedu dalam pencernaan, yang beragam. Sebagai contoh, ia mengandungi asid dan merupakan detergen yang menggalakkan pecahan molekul lemak besar menjadi yang lebih kecil. Bili juga mempengaruhi enzim dan protein hidrolisis karbohidrat: amilase dan trypsin, meningkatkan sifat pemangkin mereka. Pada enzim jus gastrik - pepsin - ia bertindak dengan cara bertentangan, iaitu, ia menghalang aktivitinya, yang membawa kepada peningkatan mendadak dalam pH kandungan gastrik, kerana keasidannya menurun.

Rembesan empedu meningkatkan penyerapan larutan, garam mineral, vitamin A dan D, serta asid amino. Rahsia hati mengawal fungsi motor dan ekskresi semua bahagian usus kecil. Ini adalah peranan hempedu dalam pencernaan.

Mekanisme pembentukan empedu dan rembesan hempedu

Terdahulu, kami mengkaji sifat-sifat rembesan hati yang dihasilkan oleh bahagian-bahagian hepatosit bilier. Dan kita juga mendapati bahawa komposisi, sifat hempedu dan nilainya dalam pencernaan adalah saling berkaitan. Mekanisme ini dijalankan oleh sistem saraf manusia dan oleh jalan humoral. Pembentukan hempedu dipertingkatkan sebagai tindak balas refleks untuk rangsangan interoreceptor dinding membran mukus rongga mulut, perut, usus kecil.

Gallbladder: struktur dan peranannya dalam pencernaan

Sebagai organ otot, ia terletak di bawah pinggir bawah hati. Ia mempunyai leher, badan dan bawah. Selepas anda secara anatomi menyokong mekanisme kerja, maka anda boleh dengan mudah menggambarkan fungsi hempedu dalam pencernaan. Ia sentiasa terbentuk di hati, diekstrak ke dalam duodenum hanya pada masa pengambilan makanan. Antara makanan, rahsia disimpan di pundi hempedu.

Kaedah diagnostik untuk kajian hempedu

Untuk tindak balas metabolik biasa dalam saluran gastrousus, parameter biokimia dan fisiologi tertentu rembesan hati diperlukan. Anda fisiologi bunyi menggambarkan fungsi empedu dalam pencernaan, jika parameter klinikalnya adalah normal. Mereka ditentukan oleh kaedah berbunyi duodenal pecahan berbilang peringkat.

Dalam fasa pertama kajian, pecahan basal diperolehi. Ia harus mempunyai warna kuning cahaya dan pH lebih besar daripada 7. Pada fasa kedua, dengan Spdincter Oddi ditutup, rahsia itu tidak boleh dipisahkan dari siasatan. Dalam peringkat ketiga kajian, petunjuk klinikal normal hempedu adalah seperti berikut: jumlahnya adalah dari 3 hingga 5 ml, warna adalah coklat muda. Fasa keempat berlangsung kira-kira setengah jam. Warna rembesan hati berbeza daripada zaitun (hempedu hempedu empedu) kepada kuning-kuning. PHnya adalah 6.5-7.5, dan ketumpatannya adalah kira-kira 1038. Fasa terakhir, rembesan hepatic hempedu, berlangsung sehingga 20 minit. Ketumpatan berkurangan kepada 1011, pH = 7.5-8.2.

Penyimpangan daripada parameter di atas akan menunjukkan gangguan patologi dalam hati, pundi hempedu atau saluran. Jenis patologi yang paling biasa ialah pembentukan batu di pundi kencing akibat peningkatan kelikatan cecair, serta pencabulan fungsi kontraksi. Seperti yang anda dapat lihat, dalam artikel ini kita memeriksa dan mengkaji rahsia hati - hempedu, nilai dan fungsi dalam proses pencernaan.

Apakah peranan yang dimainkan oleh hempedu dalam pencernaan?

Bile adalah rahsia khusus yang membentuk hati, terkumpul di dalam pundi hempedu dan seterusnya mengambil bahagian dalam proses pencernaan. Mempunyai idea tentang bagaimana peranan empedu dalam pencernaan, adalah mungkin untuk bertindak balas segera terhadap kegagalan dalam hati dan menghapuskan keadaan patologi.

Pandangan umum hempedu

Bile adalah bahan likat warna kekuningan, yang merupakan rahasia sel hati dan memasuki saluran pencernaan untuk dapat mengambil bahagian dalam pencernaan jisim makanan. Pengumpulannya berlaku di dalam saluran hempedu kecil. Selepas itu, ia memasuki saluran umum, dan kemudian ke pundi hempedu dan duodenum.

Komposisi hempedu merangkumi:

 • 67% asid hempedu;
 • 22% phospholipid;
 • Immunoglobulin M dan A
 • Bilirubin
 • Kolesterol 4%;
 • Mukus;
 • Logam.

Ia penting! Pada siang hari, sel hati badan manusia boleh menghasilkan kira-kira 2 liter cecair.

Pada saat ketika prosedur pencernaan berada di tahap aktif, empedu mulai bergerak dari pundi hempedu ke saluran pencernaan.

Pergerakan hempedu sepanjang saluran adalah dipanggil dyskinesia. Ia boleh berlaku di mana-mana umur untuk pelbagai sebab, termasuk dari diet yang tidak teratur.

Bile, terletak di pundi kencing, dipanggil sista. Tetapi yang berasal dari hati dianggap hepatik. Kedua-dua jenis bahan ini berbeza dalam keasidan, serta kepekatan bahan dan air.

Hempedu dalam pundi hempedu

Bahan itu, yang terletak di pundi hempedu, dikurniakan sifat antibakteria. Komponen ini tidak kekal dalam gelembung untuk jangka masa panjang, oleh itu, ia tidak boleh mendatangkan kemudaratan kepada tubuh.

Di samping itu, semasa hempedu terletak di pundi kencing, perubahan tertentu berlaku kepadanya. Asid hempedu terkumpul, tetapi kandungan bilirubin, sebaliknya, menurun. Terdapat kumpulan kelantangan yang diperlukan untuk mencerna benjolan makanan.

Adalah sangat penting bahawa nisbah semua bahan dalam hempedu sepadan dengan norma. Diet dan gaya hidup yang tidak betul tidak boleh menjejaskan kerja semua organ, termasuk hati. Akibatnya, hempedu mengubah komposisinya, penggantungan mula terbentuk di dalamnya. Pelanggaran lanjut dalam pundi hempedu boleh menyebabkan pembentukan batu. Baca di sini atas sebab-sebabnya.

Sebaik sahaja jisim makanan berada di duodenum, terdapat rembesan aktif empedu. Sekiranya kecil, proses pencernaan melambatkan, dan oleh itu pecahan lemak dan beberapa protein sukar. Fakta ini dengan mudah menjelaskan hakikat bahawa pesakit yang mengidap penyakit kronik yang berkaitan dengan proses hempedu hempedu atau ketidakcukupan produknya sering menghadapi masalah berat badan berlebihan dan rasa sakit di pundi hempedu dan hati.

Kenapa seseorang memerlukan hempedu

Fungsi hempedu dikurangkan terutamanya untuk penyertaan dalam aktiviti seksyen gastrointestinal dan disambungkan, satu cara atau yang lain, dengan tindak balas enzimatik.

Peranan empedu dalam pencernaan dikurangkan kepada kedudukan berikut:

 • Di bawah pengaruhnya adalah pengemulsi lemak. Oleh kerana itu, prosedur sedutan bertambah baik;
 • Hile boleh mempunyai kesan meneutralkan pada pepsin yang berbahaya, yang merupakan komponen utama jus gastrik dan boleh mempunyai kesan buruk pada enzim pankreas;
 • Di bawah pengaruh bahan ini, motilitas usus diaktifkan;
 • Merangsang pembentukan mukus;
 • Ia menyumbang kepada pembentukan secretin dan cholecystokinin (ini adalah hormon gastrointestinal), yang dihasilkan oleh sel usus kecil. Komponen ini bertanggungjawab untuk mengawal fungsi kelenturan pankreas;
 • Bile tidak membenarkan pematuhan komponen bakteria dan protein;
 • Ia boleh membanggakan kesan antiseptik pada bahagian usus dan penyertaan aktif dalam pembentukan najis.

Ia perlu menyebutkan fungsi-fungsi yang diberikan kepada pundi kencing yang dipenuhi hempedu:

 1. Pertama sekali, duodenum dibekalkan dengan jumlah hempedu yang diperlukan;
 2. Penyertaan dalam proses metabolik;
 3. Pembentukan cecair sinovial, yang terletak di kapsul bersama.

Ia penting! Sekiranya berlaku pelanggaran dalam komposisi hempedu, badan bertindak balas kepada mereka dengan perubahan patologi.

Jika seseorang mengalami proses pembentukannya yang terganggu, ini akan membawa kepada rupa penyakit seperti:

 • Penyakit Gallstone;
 • Steatorrhea;
 • Penyakit refluks gastroesophageal.

Keputusan kegagalan tersebut bukanlah kesan terbaik terhadap proses pencernaan.

Satu lagi penyakit yang menjejaskan pundi hempedu adalah polyposis. Walaupun penyebab polip boleh berbeza, fungsi normal hati dan pundi hempedu adalah jaminan terbaik bahawa masalah ini dapat dielakkan.

Persoalan mengapa kita hempedu, banyak bertanya. Walaupun peranannya dalam proses pencernaan adalah sukar untuk menaksir. Oleh itu, ini adalah kerana empedu bahawa proses pencernaan, berjaya bermula di dalam perut, berakhir di bahagian usus.

Pengalaman kerja lebih daripada 7 tahun.

Kemahiran profesional: diagnosis dan rawatan penyakit saluran pencernaan dan sistem empedu.

Tolonglah!
Apakah peranan jus hempedu dan gastrik dalam pencernaan?

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

Pryanon

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Pandangan Tindak Balas Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Pandangan Tindak Balas Adakah Lebih

 • Komen
 • Pelanggaran Mark

Jawapannya

Jawapannya diberikan

rapper sejuk

Jus gastrik dalam kuning telur membubarkan pizza iaitu mencerna, dan menulis komen di dalam hempedu

Apakah peranan empedu dalam pencernaan dan apakah komposisinya?

Bile adalah cecair yang dirembeskan oleh sel-sel hati, melalui laluan hempedu-ekskresi dan memasuki saluran pencernaan. Bile secara langsung terlibat dalam hampir semua proses penghadaman. Ia terdiri daripada bilirubin, fosfolipid, imunoglobulin, logam, xenobiotik, asid hempedu. Peranan hempedu dalam pencernaan adalah pelbagai, tetapi fungsi utama adalah untuk memudahkan peralihan proses pencernaan ke dalam usus dari perut.

Jika komposisinya terganggu disebabkan beberapa faktor dalaman atau luaran, maka ini boleh menyebabkan perkembangan pelbagai patologi saluran penghadaman dan organ dalaman.

Fungsi utama

Peranan utama dalam tubuh manusia adalah untuk melaksanakan fungsi enzim. Flu ini yang disembur oleh sel-sel hati adalah perlu bagi proses-proses berikut:

 • Meneutralkan tindakan pepsin, yang terkandung dalam jus gastrik.
 • Stimulasi sintesis hormon usus.
 • Menggalakkan sintesis lendir.
 • Bantuan dalam pembentukan micelles.
 • Merangsang fungsi pelbagai enzim yang terlibat dalam pencernaan protein.
 • Mencegah melekat protein dan mikroorganisma berbahaya.
 • Bantu dalam proses pengemulsi lemak.
 • Kesan antiseptik pada usus.
 • Membantu dalam pembentukan najis.

Bercakap mengenai fungsi utama hempedu, apatah lagi pundi hempedu, yang juga memainkan peranan penting dalam kerja sistem pencernaan:

 • Menyediakan duodenum dengan jumlah hempedu yang diperlukan.
 • Bantuan dalam pelaksanaan proses metabolik.
 • Pembentukan cecair sinovial yang terletak di kapsul bersama.

Bercakap tentang betapa peranan empedu dalam pencernaan, asid hempedu, yang bertanggungjawab untuk pengemulsikan lemak, mengambil bahagian dalam pembentukan micelles, mempunyai kesan pengaktifan pada motilitas usus kecil dan merangsang penghasilan mukus dan hormon gastrointestinal (secretin, cholecystokinin).

Ia juga perlu diperhatikan bahawa bilirubin, kolesterol dan bahan-bahan lain tidak boleh ditapis oleh buah pinggang, jadi ia dikeluarkan dari tubuh manusia melalui hempedu. Cecair empedu juga mengaktifkan kinazogen, menterjemahkannya ke dalam bentuk enteropeptidase. Enteropeptidase bertanggungjawab untuk pengaktifan trypsinogen, membentuk trypsin daripadanya. Dengan kata lain, hempedu secara aktif terlibat dalam proses pengaktifan enzim yang digunakan oleh badan untuk mencerna bahan protein.

Jika, atas sebab-sebab tertentu, komposisi bendalir ini terganggu, maka dengan kebarangkalian yang tinggi, perubahan patologi akan berlaku yang akan menjejaskan pencernaan dan fungsi organ-organ dalaman. Sebagai contoh, jika fungsi hempedu dalam pencernaan dilanggar, maka kemungkinan pembentukan batu di pundi hempedu dan salurannya.

Pelanggaran komposisi dapat terjadi karena berbagai alasan. Selalunya ini disebabkan oleh pengambilan lemak yang berlebihan, gaya hidup yang tidak aktif, dengan keracunan hati dengan sejumlah besar racun, dengan gangguan neuroendokrin, dengan sejumlah besar berat badan berlebihan (obesiti). Terhadap latar belakang ini, gangguan disfungsional dalam pundi hempedu dan salurannya, ketidakcukupan aktiviti organ ini, dan hiperfungsi boleh mula berkembang.

Komposisi pembentukan hempedu dan hempedu

Cecair hempedu agak pelbagai dalam komposisinya. Ia mengandungi vitamin, protein, asid amino, tetapi bahan utama adalah asid hempedu (kebanyakannya adalah chenodesoxycholic dan asid cholesterol). Komposisi dalam jumlah yang agak kecil asid hempedu sekunder hadir, yang merupakan derivatif asid cholanoic.

Kehadiran ion kalium dan natrium juga dicatat dalam komposisi cecair, jadi hempedu mempunyai tindak balas alkali yang agak kuat.

Pengumpulan cecair empedu berlaku di saluran hepatik. Kemudian, selepas salur biasa, empedu mula mengalir ke dalam duodenum dan pundi hempedu, yang berfungsi pada tahap tertentu fungsi wadah untuk pengumpulan bendalir. Cecair itu terkumpul di dalam pundi hempedu, tetapi seperti yang diperlukan ia digunakan untuk menyediakan jumlah yang diperlukan berfungsi normal duodenum.

Pembentukan cecair empedu adalah proses yang berterusan, berterusan, yang boleh dipengaruhi oleh rangsangan yang terkondisi dan tanpa syarat. Peningkatan tahap pengeluaran diperhatikan sebaik sahaja selepas makan. Tempoh makanan yang dimakan dalam perut, tahap keasidan isi kandungan, dan tahap penghasilan hormon oleh sel endokrin juga mempengaruhi proses pembentukan hempedu. Sel endokrin memainkan peranan yang sangat penting dalam proses pembentukan hempedu - mereka merangsang proses ini dan menyokongnya.

Jika pada masa tertentu, proses pencernaan dalam tubuh manusia tidak berlaku, maka empedu melewati saluran ke dalam pundi hempedu. Kapasiti pundi hempedu pada dewasa adalah sekitar 55-65 ml. Tetapi disebabkan hakikat bahawa hempedu mempunyai keupayaan untuk menebal, tubuh dapat mengumpul jumlah cecair yang dihasilkan oleh hati sekitar 10-15 jam. Jika dalam tempoh ini cecair empedu tidak diperlukan, maka ia dikeluarkan dari tubuh. Tempoh keseluruhan proses ini adalah kira-kira 5-6 jam.

Komposisi hempedu dapat berubah di bawah pengaruh berbagai faktor (sebagai peraturan, patogenik). Perubahan dalam komposisi cecair hempedu mungkin membawa kepada kemunculan batu-batu yang berlarutan dalam saluran hempedu. Juga, jenis patologi ini mempunyai kesan yang serius terhadap proses penghadaman, mengganggu mereka.

Tidak seimbang dan tidak sesuai untuk pencernaan, komposisi hempedu boleh dihasilkan oleh hati apabila seseorang menggunakan lebihan lemak haiwan, dengan pelbagai gangguan pada sifat neuroendokrin, dan dengan luka patologi yang menyerang hati.

Peranan hati dalam pencernaan

Peranan empedu dalam pencernaan

Selepas makan, protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan garam mineral masuk ke dalam hati bersama-sama dengan darah. Semasa diproses oleh sel hati, bahan ini memperoleh struktur kimia baru. Selanjutnya, melalui vena cava inferior mereka memasuki semua tisu dan organ dan menjadi sel-sel baru dalam badan. Bahagian mereka kekal di dalam hati, membentuk sejenis depot.

Sel hati sentiasa menghasilkan hempedu. Hile yang dihasilkan disebarkan ke dalam lumen kapilari, dari mereka melalui saluran hempedu ia memasuki saluran hempedu, yang bergabung di kawasan pintu hati, membentuk saluran hepatik. Dari situ, rahsia itu memasuki saluran hempedu biasa atau pundi hempedu (melalui saluran cyst). Sekali dalam lumen duodenum, dia menjadi peserta dalam proses pencernaan, mengambil bahagian dalam perubahan pencernaan pencernaan usus.

Hati menghasilkan hempedu secara berterusan. Makan meningkatkan pemisahannya dalam masa 3-12 minit. Merangsang pengeluaran daging hempedu, susu, roti, kuning telur.

Sifat-sifat empedu yang dihasilkan oleh hati

Hile tidak mengaktifkan pepsin, meneutralkan kandungan asid perut dan mewujudkan keadaan yang baik untuk kerja aktif enzim pankreas. Ia merangsang rembesan mukus lambung, pankreas, meningkatkan aktiviti motor dan penyembunyian usus kecil. Kehadiran enzim pencernaan hempedu membolehkan anda mengambil bahagian dalam proses penghadaman usus, menghalang penampilan proses putrefaktif.

"Kualiti" hempedu ditentukan oleh komponen utamanya. Ini termasuk asid hempedu, kolesterol, pigmen hempedu. Asid hempedu adalah produk metabolik tertentu dalam hati, kolesterol dan pigmen hempedu yang berasal dari extrahepatic. Dalam sel hati, asid hempedu utama terbentuk daripada kolesterol: cholesterol dan chenodeoxycholic. Asid hempedu memasuki usus terlibat dalam pencernaan dan penyerapan lemak.

Pigilan empedu adalah produk metabolisme hemoglobin, mereka memberikan warna ciri rahsia. Bile menjejaskan penyerapan dalam usus kecil vitamin larut lemak (D, E, K), garam kalsium, kolesterol, asid lemak tak larut air. Ia merangsang aktiviti motor usus kecil (termasuk vietnam usus), akibatnya kadar penyerapan bahan dalam usus meningkat, mengambil bahagian dalam pencernaan parietal - mewujudkan keadaan yang baik untuk memperbaiki enzim pada permukaan usus.

Peranan empedu dalam pencernaan.

Bile adalah produk sisa sel hati. Dengan saluran empedu, ia memasuki hati ke duodenum. Ini berlaku secara berkala, selepas mengambil makanan semasa tempoh pencernaan. Di luar tempoh ini, hempedu terkumpul di dalam pundi hempedu. Dalam kuda, unta dan rusa tidak ada hempedu dan hempedu terkumpul secara langsung dalam saluran hempedu yang baik. Terdapat dua jenis hempedu - hati dan pundi hempedu. Mereka berbeza dalam komposisi dan sifat. Hempedu kistik lebih tebal, lebih gelap, graviti spesifik yang lebih tinggi, dengan kandungan air kurang. Ini adalah kerana reabsorption garam dan air tertentu dalam pundi hempedu dari hempedu, dan juga fakta bahawa mukus memasuki hempedu empedu, yang dirahsiakan oleh sel-sel goblet mukosa pundi kencing. Bile adalah cecair coklat gelap dengan warna kehijauan, tindak balas alkali, pH hempedu adalah 7.5. • Warna hempedu disebabkan oleh bilirubin dan biliverdin pigmen, kedua-duanya adalah produk penukaran hemoglobin. Hempu mengandungi asid hempedu - glycocholic dan taurocholic. Mereka terbentuk daripada asid cholat apabila digabungkan dengan gliserin dan taurin. Bile mengandungi kolesterol, fosfatida, - mineral, lemak saponified dan bebas, produk degradasi protein - urea, asid urik, asas purina, karbonat, fosfat dan garam asid lain. Pembentukan hempedu dalam hati berlaku secara berterusan. Ia dipertingkatkan dengan pengambilan asid hidroklorik, gastrin, bahan-bahan ekstraktif ke dalam usus. Pembentukan empedu bertambah dengan kerengsaan mekanisekepsi gastrik oleh jisim makanan. Kulit hemisfera besar mempunyai kesan pengawalseliaan pada pembentukan hempedu. Ini terbukti dengan membangun refleks yang berhawa dingin.

Penguraian bilier adalah proses berkala. Aliran empedu ke dalam usus bermula 5-8 minit selepas makan dan ekskresi empedu berterusan selama 8 jam. Pada mulanya, hempedu pundi hempedu gelap dirembes, dan kemudian hepatik yang lebih ringan dirembeskan. Perkumuhan tulang belakang dipertingkatkan dengan jenis makanan, iaitu. refleks bersyarat. Tidak syak lagi, kesan refleks dilakukan dari reseptor perut dan usus. Ia penting dalam rembesan hempedu dan kerengsaan yang mengumpul dinding empedu pundi kencing. Peraturan humoral terhadap rembesan empedu dilakukan oleh hormon duodenum 12, kortikstokik. Ia menyebabkan kelonggaran penghambat spesis pundi hempedu dan penguncupan dindingnya. Kulit hemisfera serebrum mempunyai kesan pengatur pada perkumuhan tulang belakang. Saraf motor untuk pundi hempedu adalah saraf vagus. Bilangan hempedu yang dikumuhkan setiap hari ialah 7-9 liter haiwan besar, 2.5-3.5 dalam babi, 0-5-1.5 pada haiwan kecil. Kuantiti dan kualiti hempedu bergantung kepada jenis makanan yang diambil.

Nilai hempedu dalam pencernaan. Bile tidak secara langsung mengambil bahagian dalam makanan pencernaan enzim, tetapi ia memainkan peranan penting dalam proses pencernaan: - ia mengambil bahagian dalam perubahan pencernaan gastrik ke usus, meneutralkan kandungan asid perut; - hempedu terlibat dalam mekanisme pemindahan kandungan dari perut ke dalam usus; - ia menyerap lemak dalam usus dan mengaktifkan enzim lipase, yang meningkatkan pencernaan lemak; - ia meningkatkan tindakan enzim amilase dan proteolitik jus pankreatik dan usus; - hempedu memastikan penyerapan asid lemak dan penyerapan lemak, membentuk kompleks lemak larut air dan hempedu, yang mudah diserap ke dalam darah; hempedu merangsang motilitas usus; - hempedu mempunyai sifat bakterisida dan penyucian.

Tarikh ditambah: 2015-11-26 | Views: 579 | Pelanggaran hak cipta

PERANAN GELAI DI DALAM.

PENYERTAAN DALAM TEMPAT MEREKA DAN KETIKA.

Penghadaman dalam duodenum. Chyme terletak di 12-. usus sangat pendek, oleh itu, mustahil untuk bercakap mengenai sebarang pemprosesan dalam rongga 12 p. Jisim makanan (chyme) yang memasuki duodenum terdedah kepada jus pankreas, hempedu, serta jus Brunner dan kelenjar Liberky buah pinggang 12 liter. Di luar penghadaman, isi kandungan 12 p. Kitty sedikit alkali (pH 7.2-8.0). Apabila bahagian kandungan gastrik asid masuk ke dalamnya, tindak balas dalam usus menjadi berasid, dan kemudian secara beransur-ansur menormalkan. Oleh itu, pada manusia, reaksi dalam usus antara 4.0 hingga 8.5 pH.

Kaedah untuk kajian rembesan pankreas - perkumuhan salur ke luar Pavlov, Orlov (lebih baik). Adalah sukar untuk mendapatkan jus tulen daripada seseorang; campuran jus diperoleh dengan meneliti. Dengan pemeriksaan endoskopik, kemungkinan untuk menembusi salur, tetapi ini tidak selalu mungkin.

Komposisi dan sifat jus pankreas. Jus yang disekat oleh pankreas adalah cecair alkali yang jelas (pH 7.8-8.4), yang disebabkan oleh kehadiran bikarbonat dalam jus. Jus kaya dengan enzim. Ia mengandungi trypsin, chymotrypsin, carboxypolypeptida, polipeptidase amino, lipase, amilase, maltase, lactase, nuclease, dan sebagainya.

Kelenjar itu merembes trypsin dan chymotrypsin dalam keadaan tidak aktif. Dalam hubungan dengan jus usus, mereka diaktifkan. Pengaktifan trypsinogen dan peralihannya kepada trypsin aktif berlaku di bawah tindakan jus enterokinazik. Chymotrypsin diaktifkan oleh trypsin. Proses pengaktifan terdiri daripada mengekalkan peptida 6 asid amino dari enzim yang tidak aktif.

Di bawah pengaruh trypsin dan chymotrypsin, semasa tindak balas alkali medium, pembelahan kedua-dua protein itu sendiri dan produk pembelahan mereka - polipeptida molekul tinggi - berlaku. Apabila ini terjadi, pembentukan sejumlah besar peptida berat molekul rendah dan sejumlah kecil asid amino. Trypsin dan chymotrypsin bertindak pada ikatan kimia yang berlainan dalam molekul protein. Lipase pankreas merosakkan lemak, kesannya dipertingkatkan di hadapan hempedu.

Rembesan jus pankreas bermula 2-3 minit selepas makan dan berlangsung 6-14 jam, bergantung kepada komposisi makanan. Pada perut kosong, jus pankreas dikeluarkan hanya dalam kuantiti yang kecil semasa aktiviti berkala saluran penghadaman. Jumlah jus dan komposisi enzimnya bergantung kepada kualiti chyme yang masuk.

Jumlah jus terbesar dikeluarkan untuk daging pada jam kedua, untuk roti pada jam pertama, untuk susu pada jam ketiga, iaitu. serta jus gastrik. Apabila makanan daging mengandungi sedikit lemak, seseorang mempunyai 2.5 kali lebih banyak jus daripada makanan kaya dengan lemak. Apabila sifat perubahan makanan, komposisi enzim jus juga berubah.

Peraturan rembesan pankreas dilakukan oleh mekanisme saraf dan humoral. Saraf secretory adalah vagus. Kerengsaan menyebabkan rembesan pekat pankreas dengan aktiviti enzim tinggi. Saraf simpatetik menghalang rembesan pankreas.

Patogen refleks dari petak jus pankreas adalah kerengsaan rasa dan reseptor penciuman, mengunyah, menelan. Kesan refleks yang jelas dan terkondisi.

Peraturan humoral sekresi pankreas dilakukan karena pembentukan sel 12-pnix dan bagian pyloric dari perut beberapa hormon yang mengaktifkan sekresi pankreas. Pada tahun 1902, rahsia ditemui (Beilis dan Starling). Ia secara umumnya merupakan hormon terbuka yang pertama. Secretin dibentuk daripada prosecretin tidak aktif apabila larutan asid, pepton dan hipertonik digunakan untuk mukosa usus. Akibatnya, pengambilan kandungan gastrik berasid ke dalam 12-p.kshku adalah perengsa yang kuat terhadap rembesan pankreas. Keamatan reaksi sekresi sel pankreas dan pentadbiran rahsia dikawal oleh sistem saraf.

Selain rahsia, pancreozymin juga dijumpai dalam komposisi ekstrak 12-p Kutu, yang merangsang pembentukan enzim pankreas. Kerengsaan yang menyebabkan pembentukan imine pankreas adalah peptones, asid amino, lemak dan asid lemak.

Telah ditunjukkan bahawa semasa rangsangan humoral, trypsinogen yang paling tidak aktif dilepaskan, dan semasa rangsangan vagus, trypsin aktif dapat mencerna protein tanpa mengaktifkannya terlebih dahulu dengan enterokinase.

Mekanisme refleks rembesan jus pankreas - sama dengan lambung. Terdapat dua fasa rembesan jus pankreas - otak (sukar - refleks) dan usus (neurohumoral).

Hempedu, pembentukan dan penyertaan dalam pencernaan. Bile adalah hasil kerja sekretariat sel hati. Ia mengambil bahagian yang sangat pelbagai dalam proses pencernaan, memastikan penyerapan lemak:

1) mengaktifkan lipase jus pankreas dan usus;

2) memulihkan lemak, yang menyumbang kepada kerosakan;

3) menggalakkan penyerapan lemak;

4) meningkatkan motilitas usus.

Pelanggaran aliran hempedu ke dalam usus memerlukan penurunan penyerapan lemak.

Pembentukan hempedu dalam sel hati adalah berterusan, tetapi rembesannya dari saluran empedu biasa berlaku hanya selepas makanan memasuki perut dan usus. Di luar pencernaan, hempedu memasuki pundi hempedu. Dalam gelembung, ia menumpu 7-10 kali, menjadi lebih tebal dan lebih gelap.

Bahan-bahan tertentu yang merupakan sebahagian daripada hempedu adalah asid hempedu dan bilirubin. Di samping itu, hempedu mengandungi lesitin, kolesterol, lemak, sabun, mucin, garam tak organik. Reaksi hempedu lemah alkali. Dalam sehari, seseorang memisahkan 500-700 ml empedu.

Asid lemak dibentuk dalam hati daripada asid cholesterol dan chenodeoxycholic dan glisin dengan taurin. Bilirubin - daripada produk pecahan hemoglobin erythrocyte, sebahagiannya oleh hati, dan juga dalam sumsum tulang, limpa, nodus limfa, iaitu. dalam sel res.

Pembentukan hempedu dirangsang oleh gastrin, secretin, zat ekstraktif daging, hempedu itu sendiri.

Penguraian bili. Periksa dengan menggunakan fistula, menyelidik, endoskopik, secara radiografi, ultrasound. Kemasukan empedu ke dalam 12-p.kishku berlaku dalam masa yang singkat (5-10 minit) selepas makan. Keluk aliran empedu adalah berbeza selepas makan makanan yang berlainan. Ejen penyebab paling kuat yang memasuki usus adalah kuning telur, susu, daging dan lemak. Rembesan hempedu berlangsung beberapa jam dan berhenti dengan pembebasan bahagian terakhir makanan dari perut. Bahagian pertama adalah sista, hempedu terakhir - hempedu.

Rembesan hempedu adalah disebabkan oleh aktiviti pundi hempedu dan spinkter saluran hempedu biasa.

Rembesan hempedu ke dalam usus berlaku di bawah pengaruh mekanisme refleks dan humoral. Mekanisme refleks ekskresi empedu ditunjukkan dalam kerengsaan-refleks tanpa syarat perut, usus, rongga mulut, pharynx dan esofagus, serta pengaruh-refleks yang terkondisi.

Pengaruh sistem saraf pada radang biliard melalui saraf pengembaraan dan bersimpati. Di bawah pengaruh impuls yang mengalir melalui saraf ini, sfinkter saluran empedu biasa dibuka dan ditutup dan pundi hempedu mengecut atau melegakan. Kerengsaan lemah vagus menyebabkan kelonggaran spinks saluran empedu biasa dan penguncupan pundi kencing, kerengsaan teruk vagus menyebabkan kesan sebaliknya.

Dalam membran mukus 12 p.kishki di bawah pengaruh produk pencernaan kulit putih dan lemak, patogen kimia patogen pergerakan pundi hempedu - cholecystokinin terbentuk. Ia meningkatkan kontraksi pundi hempedu dan menyebabkan ia kosong di tengah-tengah pencernaan. Ia digunakan di klinik. Baru-baru ini ternyata ia serupa dengan pancreoimin yang telah diterangkan sebelumnya.

Peranan duodenum dalam pencernaan. Kelenjar 12-h. keberanian. Dalam membran mukus 12-p. usus meletakkan sebilangan besar Brunner dan kelenjar liberkuynov. Oleh struktur dan fungsi mereka, kelenjar Brunner adalah sama dengan kelenjar bahagian pyloric perut dan terletak di bahagian atas usus. Jus kelenjar Brunner adalah cecair alkali yang tidak berwarna tanpa alkali, mengandungi banyak lendir, enzim yang serupa dengan pepsin dan bertindak dalam persekitaran berasid, mempunyai kesan lemah pada kanji dan lemak dan mengaktifkan tindakan enzim pankreas. Kelenjar liberkunov, kelenjar usus tipikal, mengeluarkan jus usus, yang melengkapkan tindakan enzim perut dan jus pankreas.

Kerana masa kediaman pendek chyme dalam 12-p. usus di sini praktikal tiada pemprosesan kimia yang sebenar. Chyme hanya dibuyarkan dengan jus pankreas dan usus itu sendiri, dengan hempedu dan terus ke dalam usus kecil, di mana rawatan kimia utama makanan dengan jus yang ditunjukkan berlaku.

Walau bagaimanapun, peranan 12-p.kishki dalam pencernaan tidak terhad kepada ini. Ia adalah organ endokrin yang paling penting yang dirahsiakan sehingga 20 orang yang dikenali sebagai darah. hormon pencernaan yang mempengaruhi aktiviti semua bahagian POS (secretin, panreoimin, cholecystokinin, villikinin, bahan P, dll).

Akhirnya, 12-p. usus adalah zat refleksogenik dari mana refleks bermula, tidak hanya mengatur perkumuhan tulang belakang dan pemindahan makanan dari perut, tetapi juga kerja usus, kelenjar saliva, dan keseluruhan sistem gastrointestinal secara keseluruhan.

Penghadaman dalam usus kecil. Sepanjang keseluruhan membran mukus usus kecil, kelenjar liberkunov diletakkan, memancarkan jus usus, yang dengan tindakannya melengkapi kesan pencernaan jus gastrik dan pankreas. Jus usus adalah cecair tanpa warna, keruh dari campuran lendir, sel epitelium, kristal kolesterol. Jus ini mengandungi natrium klorida dan sejumlah kecil garam karbonat, mempunyai tindak balas alkali.

Selain enterokinase, jus usus mengandungi enzim proteolitik (polipeptidase karbohidrat, polipeptidase amino, dipetidase, dan sebagainya), nuklease, lipase, amilase, maltase, invertase, laktase, phosphatase berasid dan alkali, dan sebagainya. Kompleks enzim ini sebelum ini dipanggil eraspine. Enzim jus usus boleh memecahkan sebarang bahan makanan kepada produk akhir, tetapi mereka tidak berfungsi dengan baik pada molekul keseluruhan, tetapi pada serpihan mereka.

Mekanikal dan beberapa bahan perangsang kimia mukosa usus (jus gastrik, produk pencernaan protein, sabun, gula susu, dan lain-lain) menyebabkan peningkatan dalam jus perkumuhan. Rembesan kelenjar usus dengan rangsangan sedemikian adalah disebabkan oleh refleks periferal, yang dilakukan disebabkan oleh bahagian dalam arka refleks stensil (sistem saraf autonomik enterinik).

Telah ditunjukkan bahawa hanya 20-30% enzim usus memasuki rongga usus dan, bersama dengan enzim perut dan pankreas, terlibat dalam pencernaan abdomen. Kebanyakan enzim usus kekal di permukaan membran sel epitelium dan memberikan parietal, pencernaan membran, objek yang menjadi terutamanya oligomer (di-dan trimer). Mereka terbahagi kepada monomer, yang segera diserap oleh darah membran usus.

Fungsi motor usus kecil. Pergerakan usus kecil berlaku akibat penguncupan yang terkoordinasi dari gentian otot melintang dan membujur. Koordinasi ini dijalankan oleh sistem saraf autonomi enterik, yang merangkumi tiga plexus saraf - submucosal, intermuscular dan subserous.

Terdapat tiga jenis pergerakan - berirama, pendulum dan peristaltik, atau propulsif.

Kepentingan fisiologi pergerakan pendulum terdiri daripada pencampuran kandungan usus dengan jus pencernaan dan dalam pengawalan penyerapan. Apabila ini terjadi, penguncupan alternatif gentian otot membujur dan bulatan. Irama mereka mencapai sehingga 20 per minit.

Dalam peristalsis, kandungan usus dipindahkan hanya dalam arah ekor. Organisasi propulsi mempunyai beberapa kaedah biomekanik yang telah terbukti secara radiografi dan eksperimen: pergerakan suatu pengecutan sempit; "pistol air" (pertama di segmen antara kedua-dua jalur peningkatan tekanan penguncupan, maka ia terbuka dan kandungannya, seperti yang ditembak di arah ekor); kontraksi pendulum dengan kemajuan berterusan (langkah mundur, dua langkah ke hadapan); "bergerak gelendong", apabila segmen mengekalkan bentuknya apabila bergerak di sepanjang usus (dua gelombang pengecutan bergerak pada kelajuan yang sama).

Kontraksi berirama otot usus berlaku terhadap latar belakang nada berterusan otot usus.

Serat otot licin dari usus mempunyai asal-usul myogenic automatik. Perentak jantung terletak di bahagian awal kecil dan jejunum. Peranan plexus Auerbach dan Meisner hanya dalam penyelarasan kontraksi otot-otot membujur dan bulat. Sistem saraf vegetatif ekstra organ hanya memodulasi automatisme sendiri, dan parasympathicus menguatkan dan simpatik menghalangnya.

Rangsangan humoral yang merangsang pergerakan usus, kecuali asetilkolin dan choline, adalah enterokrinin dan serotonin (hormon 12 pp). Ekstrak daging, sup kubis, hempedu, dan garam turut mempengaruhi motilitas.

Perubahan refleks dalam kontraksi otot lancar dinding usus berlaku akibat kerengsaan mekanikal dan kimia mukosa usus.

Penghadaman dalam usus besar. Daripada usus kecil, bahagian yang tidak diserap makanan itu masuk ke dalam cecum melalui apa yang dipanggil. sphincter ileocecal, yang bertindak sebagai injap yang menghalang chyme daripada usus besar kepada yang kecil. Ia dibuka secara berkala (dalam 1-4 minit) dan melepasi sehingga 15 ml pada satu masa. Pembukaan sphincter adalah hasil refleks dari perut dan usus.

Untuk pencernaan makanan, usus besar manusia tidak penting, kerana makanan hampir sepenuhnya dicerna dan diserap dalam usus kecil, kecuali selulosa. Walau bagaimanapun, ia berterusan pencernaan kerana jus dari atas.

Dalam usus besar adalah flora bakteria yang kaya, menyebabkan penghadaman karbohidrat dan reput protein. Akibat penapaian mikrob dalam kolon, sebahagian daripada serat tumbuhan dipecahkan. Ini amat penting bagi herbivora. Mereka mempunyai panjang kolon yang lebih panjang. Di bawah pengaruh bakteria putrefaktif dalam usus besar, asid amino yang tidak diserap dan produk pencernaan protein lain dimusnahkan. Pada masa yang sama, sebilangan sebatian toksik terbentuk (indole, skatole, phenol, dan sebagainya, yang biasanya dinetralkan di hati.

Dalam usus besar, air diserap dan bentuk najis. Ia terdiri daripada mukus, sisa epitelium mati membran mukus, kolesterol, produk perubahan pigmen hempedu, garam tidak larut, bakteria (sehingga 30-40% berat), serat sayuran, keratin, kolagen. Apabila proses penghadaman terganggu, residu makanan, protein, lemak, dan karbohidrat yang tidak dimakan didapati dalam tinja.

Secara umum, keseluruhan proses pencernaan berlangsung kira-kira 1-2 hari dalam satu orang, di mana lebih daripada separuh masa dibelanjakan untuk pergerakan puing-puing makanan melalui kolon. Aktiviti motor teruja terutamanya oleh kerengsaan mekanikal membran mukus.

Pembersihan. Spectral rektum (dalaman dan luaran) adalah

dalam keadaan penguncupan tonik yang berterusan. Mengosongkan usus besar dan pelepasan mereka dari jisim usus berlaku akibat kerengsaan saraf deria dari membran mukus dubur dengan massa fecal. Sebagai hasil daripada kelonggaran refleks dari pengangkut, pergeseran dari usus dibuka dan tinja dikeluarkan oleh peristaltic gerakan colon dan rektum. Ini menyumbang kepada pengurangan abdominal.

Pusat refleks berada di bahagian sakral. Sphincter luaran tertakluk kepada kawalan sewenang-wenang dari korteks. Pembukaan secara sembarangan sphincter luaran merangsang pusat buang air besar dan dapat direalisasikan pada waktu yang sesuai untuk seseorang.

Suction Suction dipanggil penembusan dari persekitaran luar dan

rongga badan dalam darah dan limfa pelbagai bahan melalui satu atau lebih lapisan sel yang membentuk membran biologi kompleks. Yang termasuk epitelium kulit, membran mukus, endotelium membran dan kapilari serum, epitelium tubulus buah pinggang, dan lain-lain. Semua membran biologi, lapisan tunggal atau berbilang lapisan, adalah semi-telap, kerana ia mempunyai kebolehtelapan yang berpihak kepada banyak bahan. Melalui penyerapan dalam saluran penghadaman, tubuh menerima nutrien yang diperlukan.

Penyerapan boleh berlaku di seluruh saluran gastrointestinal, bermula dari mulut, tetapi jumlahnya bergantung pada masa makanan dalam bahagian ini. Dalam perut, penyerapan berlaku hanya pada tahap yang tidak penting. Di sini garam mineral, monosakarida, alkohol dan air sangat perlahan diserap. Beberapa bahan yang diserap dalam 12 p.

Penyerapan paling sengit berlaku di jejunum dan ileum. Adalah dipercayai bahawa penyerapan dalam usus dapat mencapai 2-3 liter. pada pukul satu Ini hanya mungkin kerana, kerana kehadiran lipatan dan lint, permukaan sedutan usus sangat meningkat. Membran di mana penyerapan berlaku dibentuk oleh epitelium anggota yang dipanggil. Rim dibentuk oleh microvilli, di permukaan yang penghadaman kontak berlaku. Penyerapan nutrien dalam usus besar di bawah keadaan fisiologi biasa adalah kecil, kerana kebanyakan nutrien diserap dalam usus kecil. Biasanya, dalam usus besar kira-kira 1 l air diserap setiap hari.

Mekanisme sedutan rumit. Dalam proses ini perkara:

1. Penapisan, yang dilakukan pada kecerunan tekanan dalam sistem usus-darah atau limfa. Meningkatkan tekanan dalam usus hingga 8-10 mm Hg mempercepat penyerapan larutan garam sebanyak separuh. Tetapi jika tekanan meningkat kepada 30-50 mm, penyerapan berhenti kerana mampatan vili dan saluran darah dinding usus.

2. Penyebaran bahan mengikut kecerunan kepekatan.

3. Osmosis air dengan larutan mengikut kecerunan tekanan osmosis. 4. Penyerapan aktif dengan bantuan mekanisme khas pemindahan bahan terhadap kecerunan dan kecerunan osmosis.

Antara faktor yang terlibat dalam proses penyerapan, haruslah diperhatikan pengurangan gentian otot licin dari vila, yang mana rongga veselnya dimampatkan dan limfina dimerah. Lymph belakang tidak datang dari injap. Pergerakan vila mewujudkan tindakan sedutan saluran limfatik tengah villus. Villi dikurangkan dalam haiwan makan. Perengsa adalah bahan makanan - peptida, alanin, leucine, ekstrak, asid hempedu, glukosa. Hormon khas, villikinin, merangsang pergerakan villi, membentuk dalam 12 p. Penguncupan otot villous dikawal oleh plexus Meissner.

Protein diserap dalam bentuk asid amino. Ini berlaku secara aktif, melalui fosforilasi mereka di dinding usus. Sekatan metabolisme karbohidrat-fosforus oleh 2,4-dinitropenol menghalang penyerapan asid amino. Penambahan ATP dan fosfat anorganik kepada penyelesaian asid amino meningkatkan penyerapan mereka. Apabila menyusu protein asal haiwan, 95-99% protein yang disuntik dicerna dan diserap, dan pada protein protein asal tumbuhan - 75-80%.

Karbohidrat diserap dalam bentuk glukosa dan galaktosa. Tidak seperti bahan lain, monosakarida diserap dengan cepat pada permulaan usus kecil. Penyerapan glukosa adalah proses yang aktif, kerana monosakarida dengan berat badan yang lebih rendah dan saiz molekul (pentos dan fruktosa) diserap lebih perlahan daripada glukosa. Dalam proses penyerapan karbohidrat adalah fosforilasi enzim mereka. Insulin meningkatkan penyerapan glukosa dalam usus.

Penyerapan lemak adalah proses yang paling sukar bagi semua sedutan. Lemak di saluran penghadaman dipecahkan oleh tindakan lipase kepada asid lemak dan mono dan diglycerides. Walau bagaimanapun, tidak semua lemak yang memasuki saluran pencernaan mengalami pemisahan, tetapi hanya pecahan (dari 35 hingga 70% mengikut data dari pelbagai penulis). Ternyata trigliserida yang tidak dapat diserap dapat diserap dalam saluran pencernaan. Penyerapan lemak neutral bermula selepas pengemulsian, sebagai akibatnya emulsi yang halus tersebar dibentuk, yang terdiri daripada titisan lemak terkecil, yang dipanggil. chylomicrons.

Pengemulsian berlaku di bawah pengaruh kompleks kompleks yang terdiri daripada garam-garam hempedu dan produk pemisahan lemak (monoglycerides dan garam asid lemak). Emulsified fat neutral diserap oleh villi usus (mengikut mekanisme pinocytosis) dan memasuki saluran limfa. Asid lemak, gliserin dan diglycerides, dilepaskan dengan membelah lemak, melalui lapisan epitelium usus, sebahagiannya menjalani resynthesis ke dalam lemak neutral, dan sebahagiannya digunakan untuk sintesis fosfolipid. Asid hempedu, yang merupakan pembawa asam asid lemak melalui membran, mempunyai peranan yang besar dalam penyerapan asid lemak. Penyerapan lemak neutral berlaku terutamanya dalam getah bening.

Penyerapan garam air dan mineral. Air memasuki rongga usus dengan makanan dan jus pencernaan, serta apabila menapis plasma darah. Kira-kira 1l air liur, 1.5-2l jus gastrik, 1l hempedu, 1-2l jus pankreas dan 1-2l jus daripada usus usus memasuki usus - semua, tidak menghitung plasma, 7-8 liter. Untuk ini ditambah 2-3 liter air eksogen. Hanya 150 ml air dengan najis dikeluarkan dari usus, semua air yang tersisa diserap ke dalam darah. Penyerapan air bermula di dalam perut, berjalan secara intensif pada kecil dan kurang dalam usus besar.

Natrium, kalium, garam kalsium yang dibubarkan dalam air kebanyakannya diserap dalam usus kecil. Penyerapan mereka dalam badan menjejaskan penyerapan garam ini. Dalam kadar penyerapan secara aktif terlibat fungsi motor usus. Kami telah mengatakan bahawa epitelium villi mempunyai sempadan berus. Produk polimer tidak melaluinya. Mereka menjalani pencernaan pencernaan, memecah menjadi lebih kecil daripada 200 angstroms (jarak antara mikrovilli). Di sempadan berus adalah enzim yang memecahkan tri-dan dimer nutrien. Tahap penghadaman cavitary bergantung kepada motilitas, dan sebaliknya, kerana jika serpihan tidak dikeluarkan dari rongga, ia akan mula dibahagikan dengan enzim rongga, tetapi polimer tidak akan (persaingan), dan kemudian proses pemisahan nutrien akan melambatkan dan penyerapan akan lambat. Ini bermakna bahawa kadar keseluruhan penyerapan bergantung kepada kadar di mana serpihan memasuki sempadan berus. Pelepasan serpihan dari lumen ke rim adalah faktor yang mengehadkan. Keluaran ini disediakan dengan mencampurkan kontraksi saluran penghadaman. Pengangkutan serpihan ke rim meningkat.

Oleh itu, dengan kelumpuhan saluran gastrousus terdapat sekatan belahan dan penyerapan. Terdapat kelajuan optimum propulsi tertentu, kerana kadar sedutan bergantung kepada permukaan yang terlibat pada masa ini, dan dengan gerakan peristaltik permukaan baru muncul. Walau bagaimanapun, jika kelajuan pendorong adalah tinggi, maka penyerapan tidak mempunyai masa untuk berlaku. Oleh itu, dengan penolakan usus, kadar pemindahan chyme meningkat sebanyak faktor 8, dan pada masa yang sama 70% makanan tidak mempunyai masa untuk dicerna dan diserap dalam usus. Sistem saraf (terutamanya sympathicus) menghalang penggerak automatik dan meningkatkan pembahagian, pergerakan pencampuran.