Kesukaan cinta Tempah satu

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Materi yang dikemukakan menumpukan pada kepribadian wanita nipis Alipiya yang bernasib baik (Avdeeva) dan terdiri dari kesaksian para ulama, biarawan dan orang awam, menceritakan tentang kehidupan, kegiatan dan eksploitasi rohani Ibu Alipia. Kandungan utama kisah-kisah ini adalah kejadian kejadian yang berlaku semasa hidupnya dan selepas kematiannya.

Hidup

Memandangkan banyak bahan faktual dan banyak isu yang tidak dapat diselesaikan berkaitan dengan kehidupan dan eksploitasi Alipia yang diberkati, tugas itu telah ditetapkan untuk mendedahkan aspek-aspek yang paling mendalam dan mata yang paling penting yang menunjukkan kekuatan besar doanya kepada Tuhan. Tetapi perkara utama yang saya ingin tumpuk tepat untuk mereka yang tidak mempunyai komunikasi langsung langsung dengan Wanita Lama - penampilan rohani beliau, maka yang tertinggi dan paling dalam, yang mana dia hidup dan bekerja, sejak Ibu tidak berusaha untuk memuliakan dirinya dengan mukjizat. Moto hidupnya lebih penting dari segi jiwa rohani seseorang - "Dunia disalibkan dan dunia kepada saya" (Gal.6.14). Aspek luar dari penegasannya hanyalah cara untuk mencapai kehidupan sejati di dalam Kristus.

Sejarah Gereja abad ke-20 - ini adalah panorama sejarah, menentang latar belakang kehidupan Ibu Alipii yang tidak dapat dilupakan. Bagi Staritsa, takdir Jemaat tidak dapat dipisahkan dari dirinya sendiri, dia tidak memikirkan dirinya di luar Gereja, selain daripada sezamannya, yang memegang perkataan kesetiaan kepada Orthodoksi dengan darah mereka.

Akar zaman kanak-kanaknya kembali kepada dunia yang tak tergoyahkan dan gabungan harmoni dari semua cara kehidupan Rusia dengan kepercayaan yang tulus dan ketakwaan yang tulus ikhlas. Rupa-rupanya, asas-asas pendidikan rohani, yang diletakkan di zaman kanak-kanak, adalah untuknya sokongan di mana semua pekerjaan rohani dan moralnya dibina.

Di dalam kawasan yang luas dan damai Rusia yang pra-revolusioner, di bandar Penza wilayah, zaman kanak-kanak pertapa yang besar masa lalu telah berlalu. Ingin menyembunyikan dari mata manusia banyak yang terjadi di hadapan Tuhan yang satu, orang suci menjauhkan diri dari cerita terperinci yang menceritakan kisah hidupnya. Dalam hal ini, seseorang dapat membedakan kerendahan hati yang besar, yang menganggap butir-butir tersebut tidak mempunyai nilai sejarah dan rohani. Pembentukan orang batinnya dan proses pertumbuhan rohani, serta motif-motif yang mendorongnya ke arah langkah spiritual dan mulia seperti pertikaian dan kebodohan Kristus demi - tidak diketahui oleh kita. Walau bagaimanapun, ini bukan perkara utama dalam imej rohani orang suci - "Anda akan mengenali mereka dengan buah-buahan mereka" (Matt.3.16) - Kristus berkata secara immutably. "Buah rohani ialah: kasih, kegembiraan, kedamaian, penderitaan yang panjang, kebaikan, belas kasihan, iman, kelembutan, pengertian. Tetapi mereka yang adalah Kristus, menyalibkan daging dengan nafsu dan nafsu "(Gal.5.22-24). Buah-buahan ini jelas dimanifestasikan oleh Ibu, oleh sebab itu, aspek historis pemerolehan hadiah-hadiah ini, dan manifestasi mereka ke luar, tidak penting bagi kita.

Tetapi beberapa fakta asas yang menentukan tahap kehidupan yang paling penting bagi wanita tua itu diketahui oleh kami. Dalam dunia yang diberkahi mempunyai nama Agathia Tikhonovna Avdeeva. Dia merawat pelindung syurganya, agathia martir suci dengan cinta yang luar biasa, dan menandakan cintanya dengan prestasi istimewa - dengan memakai ikonnya di bahunya, yang merupakan bentuk kebodohannya dalam Kristus. Ibu bapa Staritsa Tikhon dan Vassa Avdeevy, mengikut kata-kata Ibu, dibezakan oleh ketakwaan khusus. Kita boleh menilai sejauh mana ketakwaan ini dengan satu kenyataan yang lengkap: Bapa ibu merasakan hanya keropok di jawatan dan minum sebatian jerami. Rupa-rupanya, ia adalah keluarga Kristian yang ketat dan, sememangnya, ia berada dalam suasana rohani bahawa personaliti yang luar biasa dapat dibesarkan.

Mengenai kuasa kasih Ibu kepada ibu bapanya, dia selalu meminta pengunjungnya berdoa untuk seluruh ibu bapanya, Tikhon dan Vassa, serta nenek dan datuknya: Paul, Euphemia, Sergius dan Domna. Ibu yang diberkati juga dibezakan oleh kemiskinannya yang besar, khususnya menghantar anak perempuannya untuk mendistribusikan zakat dan hadiah. Sama seperti semua orang Kristian Ortodoks pada masa itu, ibu bapa ibu dengan tekun melawat gereja dan mengajar anak perempuan mereka untuk berbuat demikian sepanjang hayat mereka. Satu pernyataan singkat mengenai Staritsa berkaitan dengan tempoh kehidupan kudus ini: apabila ibu bapanya pergi ke kuil, dia ditinggalkan di rumah sebagai seorang anak kecil. Tetapi minda yang dikehendaki kanak-kanak itu diduduki dengan sesuatu yang lain - pemerhatian yang sama seperti keadaan rohani penduduk bandar: dia melihat dengan pandangan rohani dalaman mereka yang pergi ke kuil untuk berdoa dan yang, dengan kata-kata beliau, "ke pasar". Ternyata dia, seperti yang telah diberikan rahmat Allah, menyedari arah dalaman manusia terhadap Tuhan atau terhadap dosa.

Untuk mempunyai gambaran yang paling lengkap mengenai persekitaran di mana Staritsa dibangkitkan, perlu dikatakan beberapa perkataan tentang bandar Penza, di mana Ibu Alipia menghabiskan masa kecilnya.

Bandar Penza adalah pusat perindustrian besar di rantau Volga. Terletak di sungai Sura. Ia diasaskan pada 3 Mei 1663 oleh seorang peguam Tsar Alexei Mikhailovich Yury Yermolaevich Kotransky untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memperkuat sempadan selatan-timur negara Rusia. Sejarah terletak di persimpangan tiga kumpulan bahasa - Finland, Turki dan Slavik, dan tiga budaya - pagan, Muslim dan Kristian. Ia bersempadan dengan Republik Mordovia, Ulyanovsk, Saratov, Tambov, Ryazan, 600 km. dari Moscow. Ia mesti dikatakan bahawa bahasa yang dimiliki oleh ibu Alipia tergolong dalam kumpulan bahasa Finland dan dibahagikan kepada dua subkumpulan bahasa Mordovian - Moksha atau Erzyan. Penulisan bahasa-bahasa ini berdasarkan grafik Rusia.

Pada tahun 1801, Penza menjadi sebuah bandar provinsi, dan kemudiannya berpaling dari sebuah bandar provinsi menjadi pusat provinsi yang padat. Sejarah budaya Rusia merangkumi nama-nama banyak tokoh kesusasteraan, seni, sains, yang jalan hidupnya dihubungkan dengan Penza. Bandar ini adalah tempat kelahiran penyair Rusia yang besar M.Yu Lermontov, yang zaman kanak-kanak dan remajanya dibelanjakan di ladang keluarga Tarkhany, wilayah Penza. Ahli sejarah Russia yang bernama V.O. Klyuchevsky, ahli matematik N.Ilobachevsky, N.F. Filatov, yang meletakkan asas untuk pediatrik Rusia, N.N. Burdenko, yang dianggap sebagai pengasas saraf Rusia, pengarah V. E. Meyerhold, artis AK Savitsky. MM Speransky memasuki Majlis Negeri dan dianugerahkan gelaran kiraan, PD Svyatopolk-Mirsky dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, FP Lubyanovsky menjadi senator, AV Adlerberg berkhidmat sebagai gabenor St. Petersburg.

Tempah cinta

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

"Dan saya beritahu awak - beri saya kunci!"

Victor M. Chernyshev
Kiev

Sebelum memberikan penilaian mengenai kesan pertama saya mengenai pertemuan dengan Staritsa, saya ingin ambil perhatian bahawa, sebagai konservatif kerana, mungkin, watak saya, dan mungkin keyakinan saya, pada mulanya saya agak waspada. Saya tidak akan segera tergesa-gesa "ke dalam kolam", kerana sangat sering orang berfikir menghairankan apabila apa yang dipanggil kesan orang ramai berfungsi. Oleh itu, saya dengan teliti melihat Ibu Alipia, terkejut dengan tingkah laku yang tidak mencukupi yang wujud dalam orang bodoh yang suci.

Kemudian saya perhatikan sendiri bahawa di Staritsa terdapat kehebatan yang luar biasa. Satu fakta meyakinkan saya sepenuhnya bahawa hadiah murni beliau benar-benar wujud.

Saya tinggal bersama ayah saya pada bulan Oktober di depan panggung wayang "Mayak". Kami mempunyai separuh rumah Finland. Selepas ayah saya mati, saya dan isteri saya cuba menukar bilik saya, tetapi jirannya tidak mahu memberi kita bahagian kita dengan apa cara. keadaan hanya untuk mengambil milik perumahan Kes itu sampai ke mahkamah.Suatu hari saya tiba di rumah dan melihat pintu ditutup, kunci baru dimasukkan ke dalam bilik saya.Selain itu, tangga diserahkan supaya tidak masuk ke dalam bilik Sebuah kastil baru, pintu asas - iaitu, segalanya! Datang, tunduk dan pergi. Polis berkata: "Maafkan saya, ini melalui mahkamah." Tetapi saya tidak tinggal di jalanan sehingga pengadilan bermula - situasi yang tidak ada harapan, !

Dalam kedudukan ini, saya pergi ke Ibu. Saya pergi ke rumahnya. Saya belum mempunyai masa untuk membina pemikiran saya dan mengemukakan masalah kepadanya, seperti yang saya lihat - dalam kegelisahan melampau dia berjalan di sekitar halaman, berhujah dengan seseorang dan tuntutan: "Dan saya katakan tolong!" - sangat impulsif Saya tidak faham apa-apa, saya tunggu apabila dia berhenti, sama ada sesuatu yang tidak mencukupi - orang itu mempunyai kepalang sendiri, sekarang dia akan berhenti, dan saya akan memberitahu segala-galanya, secara berkala dalam panggilan ini anda mendengar: "Dan saya beritahu anda - beri saya kunci! Saya menunggu, tetapi tidak lama kemudian mereka telah diketepikan oleh pendatang baru untuk Staritsa, dan kemudian masa mula mengetatkan, begitu perlahan saya pergi.

Saya kembali ke rumah - sesuatu mesti dilakukan. Atau hubungi jiran anda - untuk menyelesaikan masalah atau memecahkan pintu. Dan di halaman kami terdapat peti sejuk yang usang lama - ia tidak berfungsi dan ia berdiri seperti almari. Saya pergi kepadanya dan memahami segala-galanya. Saya segera menyedari bahawa kunci yang terletak di dalam peti sejuk adalah kunci ke bilik saya. Hakikatnya adalah bahawa jiran saya terlibat dalam urusan gelap - dia tidak menyembunyikannya. Ramai orang dari kampung-kampung berdekatan datang kepadanya - dalam satu perkataan, ia adalah seorang okultis yang berpengalaman. Ibu bertempur dengan semangat yang mendorong jiran untuk berbuat demikian. Dia menyerah dan meletakkan kunci.

Jadi Staritsa membantuku dalam keadaan yang tiada harapan.

Terdapat juga satu lagi kes yang sangat menarik. Kami tiba di Staritsa dengan seorang imam dari Moscow. Dan dia, seperti yang anda tahu, mempunyai banyak kucing. Saya melihat semua ini dan mencadangkan: "Dengar, ayah, mari kita mengambil beg itu dan meletakkan semua kucing di dalamnya - mereka menyiksa Ibu, mereka tidak memberi rehat kepadanya. "Dan dia menjawab saya dengan seram:" Apa kamu - gila? Mereka tidak membiarkan dia tidur! "Sudah jelas bahawa kita tidak membuat rancangan saya, tetapi mereka menyentuh topik yang sangat mendalam. Kucing mendorong ibu untuk berdoa, dia hanya akan menundukkan kepalanya ketika mereka bangun, awal - Staritsa bangun dan berdoa lagi.

Selalunya saya datang dan mendengar daripadanya bahawa dia memulakan perbualan: "Saya pergi. - atau, - saya melakukan ini dan itu. " Ia sentiasa kagum dengan saya. Kemudian saya mula memahami bahawa segala yang dikatakan saya bimbang.

Saya terkejut, saya dapat melihat bahawa Staritsa sentiasa merawat saya dengan baik. Sering saya fikir: "Nah, sekarang dia akan menuduh saya!" Ibu melihat roh saya gemetar dan bercakap dengan saya dengan lembut. Dalam perbuatan ini, saya melihat untuk diri saya belas kasihan dari Tuhan dan fakta bahawa Dia akan membantu saya dalam kehidupan rohani saya.

Ramai yang tidak memahami Ibu dalam kehidupan - seolah-olah Staritsa membuat semua usaha beliau untuk ini. Tindakannya kadang-kadang kelihatan seperti tindakan lelaki yang gila. Bertolak dengan topik ini, seseorang boleh mengutip kata-kata Rasul Paulus, yang bercakap tentang pemberitaan Salib kepada orang sezamannya seperti ini: "Sebab yang binasa itu adalah kata salib untuk yang hilang, dan bagi kita yang diselamatkan adalah kuasa Allah." (1 Kor.1.18-21) Ini adalah khotbah injil Ibu mengambil dengan hatinya. Inilah struktur kekudusan. Dan sekiranya orang kudus telah mengaturkan "pengiklanan" beliau, maka dia akan mengikutinya, seperti ahli falsafah Yunani purba Socrates.

Kesukaan cinta (3 jilid)

Pengarang: Udovichenko V.F., Savchuk A.N.
Nama: Cinta cinta. (3 jilid)
Penerbit: Kiev, bercetak JSC "VIPOL"
Kualiti: Halaman diimbas
Bilangan muka surat: 608, 344, 665
Genre: Ascetics of taqwa
Bahasa: Rusia
Tahun: 2005, 2007, 2010
Format: DjVu
Saiz: 96.7 MB

Penerangan:
Materi yang dikemukakan menumpukan pada kepribadian wanita nipis Alipiya yang bernasib baik (Avdeeva) dan terdiri dari kesaksian para ulama, biarawan dan orang awam, menceritakan tentang kehidupan, kegiatan dan eksploitasi rohani Ibu Alipia. Kandungan utama kisah-kisah ini adalah kejadian kejadian yang berlaku semasa hidupnya dan selepas kematiannya.

Beribu-ribu orang datang ke kubur Goloseevsky wanita tua di tanah perkuburan Hutan dengan masalah dan keperluan mereka. Tempat eksploitasi nun Alipii yang diberkati, terletak bersebelahan biara "Pokrovskaya Kudus Goloseevskaya Pustyn", menjadi penghormatan istimewa. Rumah itu dimusnahkan selepas kematian wanita tua itu, anak-anak rohani wanita tua itu memasang salib di tempatnya. Pada tahun 2005, Metropolitan Kiev dan Semua Ukraine Vladimir (Sabodan) diberkati untuk membina sebuah gereja untuk menghormati St. Nicholas the Wonderworker di tempat ini. Pada tahun 2006, saudara-saudara biara dan anak-anak rohani biarawati Alipia merayu kepada Primat Gereja Ortodoks Ukraine dengan permintaan untuk memindahkan jenazah kejujuran kepada biara Goloseevskaya Pustyn, di wilayahnya dia hidup dan bekerja selama sembilan tahun terakhir hidupnya dan meramalkan kelahirannya sejak bertahun-tahun. sebelum itu. Metropolitan Vladimir diberkati untuk memindahkan peninggalan-peninggalan Kristus demi orang suci yang suci Alipii (Avdeeva) ke penjaga suci.

Kesukaan cinta

Kesukaan cinta

Didedikasikan kepada ingatan rahmat nun Alipia Goloseevskaya (Avdeeva).

Dengan berkatnya Beatitud Vladimir, Metropolitan Kiev dan Semua Ukraine

"Materi yang disampaikan memfokuskan pada kepribadian Alipia nun wanita yang diberkati Aldeia (Avdeeva) dan terdiri dari kesaksian para ulama, biarawan dan laity, menceritakan tentang kehidupan, kegiatan dan eksploitasi rohani Ibu Alipia. Kandungan utama kisah-kisah ini adalah kejadian kejadian yang berlaku semasa hidupnya dan selepas kematiannya (+30.10.1988). "

Nun Alipia (Avdeeva) dilahirkan di rantau Penza. pada tahun 1905

Sejak zaman kanak-kanak, dibezakan oleh ketakwaan khusus. Dalam tahun-tahun selepas revolusi, dia meninggalkan kampung Vyshely dan pergi ke tempat-tempat suci, serta menggabungkan doa dan kerja, dan bekerja di siang hari. Pada tahun tiga puluhan dia dipenjarakan bersama dengan orang-orang percaya yang lain. Menerima pembebasan yang ajaib melalui doa-doa St. Peter dan kemudian terus bersiar-siar. Mengikut beberapa sumber semasa perang itu disimpulkan di kem tahanan.

Selepas perang, dia datang ke Kiev-Pechersk Lavra, di mana, di bawah bimbingan rohani abbot, dia berdiri di atas pokok itu - dan pada musim sejuk dan musim panas dia tinggal di gua sebuah pohon linden besar di wilayah sumur Lavra, dan pada siang hari dia bekerja pada ketaatan umum. Tahun-tahun yang dipaksa dia meninggalkan biara bersama-sama dengan saudara-saudara dan menjadi ahli paroki Gereja Ascension Demiivsk di Kiev. Pada masa ini, ia menjadi terkenal di kalangan orang ramai sebagai seorang wanita tua yang cerdik, demi Kristus yang bodoh, kepada orang-orang yang mula-mula berusaha mencari bantuan rohani. Selepas pemusnahan rumah tempat dia tinggal sementara, dia menetap di rumah yang didiami dekat gurun Goloseevskaya, di mana dia terus menerima orang yang mengembara kepadanya dari seluruh Kesatuan Soviet. Wanita tua itu cuba untuk tidak menonjolkan karunia rohani, menyembunyikan dirinya dalam imej orang bodoh yang suci, pada musim sejuk dan musim panas ia berjalan dalam topi bulu untuk anak-anak, bersembunyi di balik kegilaan khayalan, menyembuhkan orang-orang, tidak dapat dilihat melalui makan bersama. Ini juga berlaku untuk kegilaan malam, memakai rantai, kebanggaan malam solat, doa yang tidak berhenti-henti, dan sebagainya. Sehingga kematiannya, dia mengalami penganiayaan politik.

Dia meninggal pada tahun 1988 dan dikebumikan dengan orang ramai. Segera setelah kematiannya, penyembuhan yang ajaib mulai terjadi di kuburnya, orang mula berkumpul di mana Ibu memberi doanya kepada Tuhan untuk membantu dalam keadaan kehidupan yang tidak dapat dilupakan dan penyakit yang tidak dapat diubati. Pada tahun 2006, peninggalan yang diberkati telah dipindahkan ke gurun Holosiivska di mana orang datang untuk menyembah pada masa kenangannya puluhan ribu jemaah haji dari seluruh Ukraine, Rusia, negara-negara yang jauh dan berdekatan di luar negara. Ibu menjadi terkenal sebagai pempetisyen yang cepat dan pantas untuk orang yang menderita, yang memperoleh (memperoleh - kemuliaan) cinta khas untuk orang.

Kesukaan cinta Nun Alipiy (Avdeeva)

Genre

Kesukaan cinta
Nun Alipiy (Avdeeva)

Disusun oleh V. F. Udovichenko

Disusun oleh A. N. Savchuk

Dicipta dalam sistem penerbitan intelektual Ridero

Dengan berkatnya Beatitud Vladimir, Metropolitan Kiev dan Semua Ukraine

Bahan yang dikemukakan menumpukan pada kepribadian wanita nipis Alipia yang diberkati (Avdeeva) dan terdiri dari biografi ringkas dan petikan dari empat jilid buku "Mengecilkan Cinta".

Buku ini membentangkan detik-detik paling terang dalam hidupnya dan pilihan penyembuhan yang paling luar biasa melalui solatnya.

© Disusun oleh Udovichenko V. F., Savchuk A. N.

KELEBIHAN SELESAI
CONTOH PENGGUNAAN PERSATUAN MIRACLE, POSISI, ULASAN KEPERLUAN, POSMETAL BANTUAN

Penjara untuk iman

Tempat istimewa dalam kehidupan seorang wanita tua diduduki oleh penjara pada akhir tahun 30-an. Xxx Dia bercakap sedikit tentang ini kepada orang-orang yang rapat dengannya seawal umur penatua.

Tubuh Ibu, menurut kesaksian Maria Alexandrovna Skidan, sel telah ditutup dengan banyak parut.

Ibu memberitahu saya bahawa dia mengalami penghinaan dan penghinaan, empati dengan rakan-rakan sekutu sebelum jam penembakan.

Dari sel di mana dia dipenjarakan, setiap malam, para imam dan pelacur dibawa ke eksekusi. Dan sekarang hanya seorang imam dengan anaknya tinggal di dalam bilik, dan juga Agathias. Bersama-sama mereka melakukan rombongan untuk diri mereka sendiri. Tetapi imam meramalkan Agafia bahawa dia akan tetap hidup.

Nasib yang sama menanti dia, tetapi Tuhan menyelamatkan dia terima kasih kepada penampilan ajaib Rasul suci Peter. Kita hanya boleh meneka bagaimana ini boleh berlaku, Ibu tidak memberitahu butiran, hanya kita tahu bahawa Tuhan tidak mempunyai apa-apa yang mustahil.

Percubaan untuk mencari bahan-bahan penyiasatan dan kesimpulan tidak menghasilkan keputusan, mereka mungkin telah dihancurkan akibat melarikan diri dari penjara. Lokasi yang dinyatakan penahanan di wilayah Odessa, ditunjukkan oleh Ibu Alypia sendiri dengan kisah Anna Andreyevna Samokhina, bertepatan. Dia, bersama saudara lelaki dan teman wanitanya, Frosya Moiseeva, melawat Agafia Avdeeva di penjara di rantau Odessa pada tahun 1939, yang sudah mendapat persahabatan. Banduan terlibat dalam pengeluaran kotak kayu. Anna Andreevna di sebuah kedai di Odessa, bersama dengan Frosya, menemui surat dalam kotak biasa yang digunakan untuk pembungkusan di antara papan. Membukanya, dia menyedari bahawa ia ditulis oleh beberapa Agatha. Ia adalah rayuan yang tidak berani kepada orang Ortodoks untuk memelihara iman Ortodoks, untuk tidak melupakan Tuhan dan percaya kepada-Nya. Mungkin Ibu Alipia, walaupun begitu, yang memiliki karunia wawasan, tahu di mana tangannya akan jatuh. Anna Andreyevna, menyembunyikan surat itu, membawanya ke kuil, yang mana dia adalah seorang bangsawan. Di sana, di tengah-tengah orang yang beriman, ia berlalu dari tangan ke tangan. Frosya memberitahu Anna Andreevna: "Kami akan mencari wanita ini." Saudara Frosya, Vasily ketika itu bekerja di penjara di rantau Odessa. Beliau berusia 21 tahun. Frosya menghantar surat kepada abangnya dan selepas beberapa saat menerima jawapan bahawa ia berada di penjara ini bahawa Agathias sedang menjalani hukuman yang mereka cari. Basil adalah seorang yang percaya dan memanggil Agathia licik.

Anna Andreevna, bersama-sama dengan Frosya, mendapat kebenaran untuk bertemu, membawa makanan kepadanya, tetapi Agathia tidak mengambil apa-apa. Pada masa itu, Anna Andreevna mempunyai kanser payudara. Agathia dengan cerdik menunjukkan penyakit itu, berdoa untuknya dan selepas itu tumor berhenti tumbuh dan dengan Anna Andreyevna hidup hingga berusia 93 tahun. Agathia, dalam perbualan dengan mereka, meramalkan bencana yang akan berlaku kepada semua orang: "Akan ada kesedihan yang besar, banyak orang akan mati dan kamu (iaitu Anna Andreyevna) juga akan mempunyai dua anak lelaki, dan yang ketiga akan kembali". Anna Andreevna menerima pengebumian untuk tiga anak lelaki, tetapi yang ketiga tidak disangka kembali. Frosi mempunyai keadaan kewangan yang sangat sukar pada masa itu, keluarganya berhutang banyak wang. Pada asalnya dia adalah wanita bangsawan, dan dia terpaksa menyembunyikannya. Agathia memberitahu Frosse di mana emas keluarganya terletak, yang Frosya kemudiannya mendapati di sana, telah melunaskan hutangnya.

Anna Andreevna dan Frosya terkejut dengan pertemuan dengan Agathia. Penampilannya sudah lama menjadi monastik pada masa itu, dan rahmat istimewa datang darinya.

Tidak lama kemudian perang bermula. Vasily meninggal di hadapan. Dan pada tahun 1978, Anna Andreevna berhijrah ke Australia. Maklumat tentang penginapan Ibu Alipia dalam tahanan diperoleh melalui Nina Ivanovna Popenko. Dia tinggal selama beberapa waktu di Australia dan menjadi ahli paroki kuil St. velmch. Panteleimon berhampiran Sydney, yang pengikutnya adalah keluarga Anna Andreevna Samokhina. Satu lagi perincian - selepas pembebasan ajaib, Ibu Alipia tidak mempunyai pasport dan pendaftaran sebelum akhir hidupnya. Walaupun hakikatnya ia adalah pada lewat 70-an. Dia berada di bawah pengawasan khas, kerana Pesuruhjaya sendiri sekarang bersaksi, Tuhan menutupnya. Percubaan berulang-ulang untuk mengusirnya dari perumahan, membongkar rumah, membawanya ke rumah penjagaan tidak berjaya. Perampasan penuh kuasa memantau dia di bandar dan hadir bersama orang semasa perbualan wanita tua di Goloseevo, yang mana mereka melaporkan terus ke KGB. LL Bilonenko bercakap dengan salah seorang perwakilan dan menyaksikan kisahnya. Juga, banyak saksi mengatakan bahawa wanita tua itu telah berkali-kali melawat dengan cek, soal siasat wanita dan pelawat lama, dengan penjelasan data peribadi mereka dan pembentangan dokumen. Terdapat juga percubaan berulang untuk merobohkan rumah, tanpa menyatakan kehadiran orang di dalam rumah.

Tempah cinta

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 21 Februari 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Materi yang dibentangkan menumpukan pada kepribadian wanita nun Alipia yang bahagia (Avdeeva) dan terdiri dari kesaksian para ulama, biarawan dan orang awam, menceritakan tentang kehidupan, kegiatan dan eksploitasi rohani Ibu Alipia. Kandungan utama kisah-kisah ini adalah kejadian kejadian yang berlaku semasa hidupnya dan selepas kematiannya.

Hidup

Memandangkan banyak bahan faktual dan banyak isu yang tidak dapat diselesaikan berkaitan dengan kehidupan dan eksploitasi Alipia yang diberkati, tugas itu telah ditetapkan untuk mendedahkan aspek-aspek yang paling mendalam dan mata yang paling penting yang menunjukkan kekuatan besar doanya kepada Tuhan. Tetapi perkara utama yang saya ingin tumpuk tepat untuk mereka yang tidak mempunyai komunikasi langsung langsung dengan Wanita Lama - penampilan rohani beliau, maka yang tertinggi dan paling dalam, yang mana dia hidup dan bekerja, sejak Ibu tidak berusaha untuk memuliakan dirinya dengan mukjizat. Moto hidupnya lebih penting dari segi jiwa rohani seseorang - "Dunia disalibkan dan dunia kepada saya" (Gal.6.14). Aspek luar dari penegasannya hanyalah cara untuk mencapai kehidupan sejati di dalam Kristus.

Sejarah Gereja abad ke-20 - ini adalah panorama sejarah, menentang latar belakang kehidupan Ibu Alipii yang tidak dapat dilupakan. Bagi Staritsa, takdir Jemaat tidak dapat dipisahkan dari dirinya sendiri, dia tidak memikirkan dirinya di luar Gereja, selain daripada sezamannya, yang memegang perkataan kesetiaan kepada Orthodoksi dengan darah mereka.

Akar zaman kanak-kanaknya kembali kepada dunia yang tak tergoyahkan dan gabungan harmoni dari semua cara kehidupan Rusia dengan kepercayaan yang tulus dan ketakwaan yang tulus ikhlas. Rupa-rupanya, asas-asas pendidikan rohani, yang diletakkan di zaman kanak-kanak, adalah untuknya sokongan di mana semua pekerjaan rohani dan moralnya dibina.

Di dalam kawasan yang luas dan damai Rusia yang pra-revolusioner, di bandar Penza wilayah, zaman kanak-kanak pertapa yang besar masa lalu telah berlalu. Ingin menyembunyikan dari mata manusia banyak yang terjadi di hadapan Tuhan yang satu, orang suci menjauhkan diri dari cerita terperinci yang menceritakan kisah hidupnya. Dalam hal ini, seseorang dapat membedakan kerendahan hati yang besar, yang menganggap butir-butir tersebut tidak mempunyai nilai sejarah dan rohani. Pembentukan orang batinnya dan proses pertumbuhan rohani, serta motif-motif yang mendorongnya ke arah langkah spiritual dan mulia seperti pertikaian dan kebodohan Kristus demi - tidak diketahui oleh kita. Walau bagaimanapun, ini bukan perkara utama dalam imej rohani orang suci - "Anda akan mengenali mereka dengan buah-buahan mereka" (Matt.3.16) - Kristus berkata secara immutably. "Buah rohani ialah: kasih, kegembiraan, kedamaian, penderitaan yang panjang, kebaikan, belas kasihan, iman, kelembutan, pengertian. Tetapi mereka yang adalah Kristus, menyalibkan daging dengan nafsu dan nafsu "(Gal.5.22-24). Buah-buahan ini jelas dimanifestasikan oleh Ibu, oleh sebab itu, aspek historis pemerolehan hadiah-hadiah ini, dan manifestasi mereka ke luar, tidak penting bagi kita.

Tetapi beberapa fakta asas yang menentukan tahap kehidupan yang paling penting bagi wanita tua itu diketahui oleh kami. Dalam dunia yang diberkahi mempunyai nama Agathia Tikhonovna Avdeeva. Dia merawat pelindung syurganya, agathia martir suci dengan cinta yang luar biasa, dan menandakan cintanya dengan prestasi istimewa - dengan memakai ikonnya di bahunya, yang merupakan bentuk kebodohannya dalam Kristus. Ibu bapa Staritsa Tikhon dan Vassa Avdeevy, mengikut kata-kata Ibu, dibezakan oleh ketakwaan khusus. Kita boleh menilai sejauh mana ketakwaan ini dengan satu kenyataan yang lengkap: Bapa ibu merasakan hanya keropok di jawatan dan minum sebatian jerami. Rupa-rupanya, ia adalah keluarga Kristian yang ketat dan, sememangnya, ia berada dalam suasana rohani bahawa personaliti yang luar biasa dapat dibesarkan.

Mengenai kuasa kasih Ibu kepada ibu bapanya, dia selalu meminta pengunjungnya berdoa untuk seluruh ibu bapanya, Tikhon dan Vassa, serta nenek dan datuknya: Paul, Euphemia, Sergius dan Domna. Ibu yang diberkati juga dibezakan oleh kemiskinannya yang besar, khususnya menghantar anak perempuannya untuk mendistribusikan zakat dan hadiah. Sama seperti semua orang Kristian Ortodoks pada masa itu, ibu bapa ibu dengan tekun melawat gereja dan mengajar anak perempuan mereka untuk berbuat demikian sepanjang hayat mereka. Satu pernyataan singkat mengenai Staritsa berkaitan dengan tempoh kehidupan kudus ini: apabila ibu bapanya pergi ke kuil, dia ditinggalkan di rumah sebagai seorang anak kecil. Tetapi minda yang dikehendaki kanak-kanak itu diduduki dengan sesuatu yang lain - pemerhatian yang sama seperti keadaan rohani penduduk bandar: dia melihat dengan pandangan rohani dalaman mereka yang pergi ke kuil untuk berdoa dan yang, dengan kata-kata beliau, "ke pasar". Ternyata dia, seperti yang telah diberikan rahmat Allah, menyedari arah dalaman manusia terhadap Tuhan atau terhadap dosa.

Untuk mempunyai gambaran yang paling lengkap mengenai persekitaran di mana Staritsa dibangkitkan, perlu dikatakan beberapa perkataan tentang bandar Penza, di mana Ibu Alipia menghabiskan masa kecilnya.

Bandar Penza adalah pusat perindustrian besar di rantau Volga. Terletak di sungai Sura. Ia diasaskan pada 3 Mei 1663 oleh seorang peguam Tsar Alexei Mikhailovich Yury Yermolaevich Kotransky untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memperkuat sempadan selatan-timur negara Rusia. Sejarah terletak di persimpangan tiga kumpulan bahasa - Finland, Turki dan Slavik, dan tiga budaya - pagan, Muslim dan Kristian. Ia bersempadan dengan Republik Mordovia, Ulyanovsk, Saratov, Tambov, Ryazan, 600 km. dari Moscow. Ia mesti dikatakan bahawa bahasa yang dimiliki oleh ibu Alipia tergolong dalam kumpulan bahasa Finland dan dibahagikan kepada dua subkumpulan bahasa Mordovian - Moksha atau Erzyan. Penulisan bahasa-bahasa ini berdasarkan grafik Rusia.

Pada tahun 1801, Penza menjadi sebuah bandar provinsi, dan kemudiannya berpaling dari sebuah bandar provinsi menjadi pusat provinsi yang padat. Sejarah budaya Rusia merangkumi nama-nama banyak tokoh kesusasteraan, seni, sains, yang jalan hidupnya dihubungkan dengan Penza. Bandar ini adalah tempat kelahiran penyair Rusia yang besar M.Yu Lermontov, yang zaman kanak-kanak dan remajanya dibelanjakan di ladang keluarga Tarkhany, wilayah Penza. Ahli sejarah Russia yang bernama V.O. Klyuchevsky, ahli matematik N.Ilobachevsky, N.F. Filatov, yang meletakkan asas untuk pediatrik Rusia, N.N. Burdenko, yang dianggap sebagai pengasas saraf Rusia, pengarah V. E. Meyerhold, artis AK Savitsky. MM Speransky memasuki Majlis Negeri dan dianugerahkan gelaran kiraan, PD Svyatopolk-Mirsky dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, FP Lubyanovsky menjadi senator, AV Adlerberg berkhidmat sebagai gabenor St. Petersburg.

Halaman: 1 2 3

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 21 Februari 2013 admin

16 Oktober 1799 Penza menerima status pusat keuskupan. Keuskupan ini diperintah oleh seorang uskup yang dipilih oleh Sinode Suci dan didirikan oleh raja.

Setelah muncul pada tahun 1663 sebagai sebuah kubu, Penza secara beransur-ansur menukar tujuan aslinya, memperoleh status sebuah kota sivil. Selama berabad-abad lamanya, penampilan uniknya telah membentuk, mengagak kedua-dua ahli lirik dan ahli politik. Count MM Speransky langsung mengakui: "Penza. Saya akan memilih tanah air saya sekalipun, apabila saya boleh memilih salah satu daripada 50 wilayah. "

Pusat-pusat Orthodoksi dan kerohanian adalah lelaki nenek moyang Spasopreobrazhensky dan Trinity yang ditubuhkan pada abad ke-17.

Secara beransur-ansur, Penza mendapat reputasi sebagai salah satu pusat kebudayaan di wilayah Rusia. Dengan bilangan institusi pendidikan, bandar ini mempunyai epithet yang layak "New Athens". Di Penza, terdapat 67 institusi pendidikan, sejak pertengahan abad ke-19, rangkaian sekolah rendah lelaki dan perempuan telah dibentuk. Pada tahun 1911 terdapat 10 lelaki, 10 wanita dan 7 sekolah bercampur. Penduduk Penza menerima pendidikan klasik umum di empat gimnasium negara dan tiga orang swasta.

Di mana institusi pendidikan ibu Alipia belajar di zaman kanak-kanaknya tidak diketahui oleh kami. Tidak dinafikan, institusi pendidikan ini berbeza dari sekolah-sekolah moden kita, tahap pendidikan di dalamnya tinggi, para pelajar menerima pengetahuan yang kukuh dalam sains alam dan manusia, semestinya mempelajari beberapa bahasa klasik: Yunani, Latin, Slavik, meninggalkan gimnasium, fasih berbahasa Eropah.

Rupa-rupanya, Ibu dididik di salah satu gimnasium Penza atau sekolah rendah.

Tetapi masa yang tenang telah berakhir, latar belakang sejarah selepas revolusi Februari 1917 mula berubah dengan cepat. Kekeliruan di kalangan rakyat, pembinaan "dunia baru" yang meluas, keruntuhan dan pemecahan semua proses kehidupan Rusia - semua ini memberikan kebimbangan yang paling menyedihkan dan tragis. Semua segmen penduduk menderita. Tidak lama kemudian memulakan penganiayaan para imam, pembelaan terhadap orang percaya, tembakan perarakan keagamaan. Para martir pertama memberikan kehidupan mereka untuk Kristus.

Peperangan sivil, yang tidak biasa dengan kekejamannya, mempunyai kesan yang tragis terhadap nasib orang yang bahagia - ia mengambil perkara paling berharga yang ada di tanahnya. Ibu berusia sembilan tahun ketika ibunya Tikhon dan Vassa meninggal dunia. Butiran kematian mereka Staritsa memberitahu keluarga yang percaya sudah dalam tahun matangnya.

Pada tahun 1918, Majlis Komisaris Rakyat mengadopsi dekrit "Terhadap Keganasan Merah", menanggapi perjuangan tanpa belas kasihan di belakang kepada pemberontakan kaum petani, menghidupkan bawah tanah dan kegagalan di hadapan. Amalan ini termasuk eksekusi massa "musuh kelas" tanpa perbicaraan. Negara ini terguncang dengan ketakutan dan kemarahan. Di bandar tempat dia hidup diberkati, permusuhan juga berlaku. Selepas meninggalkan jirannya, gadis itu tidak mendapat pertolongan terhadap ibu bapanya. Ketika dia kembali, dia melihat mayat ibu dan ayah yang mati. Jadi Ibu ditinggalkan anak yatim. Daripada saudara-saudaranya, dia mempunyai seorang bapa saudara yang pada mulanya membawa dia kepadanya. Kematian ibu bapanya menjadi untuk Ibu ujian hidup yang membawa dia lebih kepada pengetahuan tentang sia-sia duniawi dan membangkitkan keinginan gadis itu untuk mengikuti Tuhan, setelah mengkhianati kehendakNya sepanjang hidupnya. Dia meninggalkan pelajaran. Pada 5 Februari 1918, dekri "Pada pemisahan Gereja dari negeri dan sekolah dari Gereja," yang menyatakan bahawa "Sekolah dipisahkan dari Gereja. Mengajar doktrin-doktrin agama di semua negeri dan awam, serta institusi pendidikan swasta di mana mata pelajaran pendidikan umum diajar tidak dibenarkan, "yang, dengan kekacauan umum dan gangguan kehidupan, menjadikannya mustahil untuk terus di institusi pendidikan Soviet.

Tetapi anak yang saleh terpaksa menjalani ujian lain. Dia ditangkap, ditangkap oleh pasukan Tentara Kuda Cavalry Pertama SM Budenny. Walau bagaimanapun, Tuhan tidak meninggalkan anak yatim, dan akibatnya, yang dari mana, nampaknya, mustahil untuk mengharapkan bantuan, menyumbang kepada pembebasan kanak-kanak itu. Mengikut cerita yang diberkati, Semyon Mikhailovich Budyonny, melalui perintah pribadi, memberikan kebebasan kepada gadis itu, tersentuh oleh air matanya.

Rusia telah pergi, dan Ibu tergesa-gesa untuk menangkap detik-detik terakhir ini dengan kebesaran mati. Sebagai orang yang tidak dikenali, beliau melawat banyak biara, pada awal tahun 20-an yang masih ajaib memegang dari kehancuran lengkap. Ramai penduduk biara yang tertutup, uskup kehilangan pulp mereka, berkumpul di pulau-pulau kecil iman ini. Kehidupan rohani pada tahun-tahun tersebut mencapai ketinggian yang luar biasa. Sering kali, Ibu terpaksa mengambil kerja sehari.

Dalam masa-masa sedih ini, pertapa yang hebat masa depan mengalir di sepanjang jalan memenuhi perintah-perintah Tuhan, menolak semua yang ada di dunia, mengumpulkan semua fikiran dan perasaannya, menjatuhkan ke dalam pemikiran Tuhan dan masuk ke dalam kebahagiaan yang dijanjikan oleh orang-orang kudus: seolah-olah dia tidak wujud, kerana dia menganggap dirinya asing kepada yang kelihatan, dengan kesabaran yang mengharapkan yang tidak dapat dilihat, Dia telah mengubah sepenuhnya cintanya kepada Tuhan dan meninggalkan segala lampiran yang lain. Tuhan mengasihi Tuhan. Seorang kekasih sejati menganggap dirinya sebagai orang asing dan orang asing di dunia ini: kerana dalam usaha beliau untuk Tuhan, hanya Dia sendiri yang melihat dengan jiwa dan fikiran (Wahyu Seraphim dari Sarov)

Kesaksian dua beradik, ahli skema-biarawati, yang, seperti Ibu Alipia, berasal dari kota Penza dan berkomunikasi dengannya pada masa mudanya. Diberkati dengan rajin menghadiri kuil Penza para wanita murrah suci. Selepas perkhidmatan itu, ibu bapa penyelia skim menjemput Ibu Alipy untuk melawatnya untuk malam itu. Walaupun begitu, Ibu tetap tidak fikir dan fokus. Apabila dia masuk ke rumah, dia diam, sentiasa membaca Mazmur. Sebab dari kelalaian, "api yang datang oleh Tuhan kita Yesus Kristus ke bumi hati manusia boleh mati: sebab tiada apa yang menyejukkan api dari Roh Kudus yang dihirup ke dalam hati. sama persetujuan dan kelonggaran dan temubual "(Isaac Sirin).

Berada di Kiev di biara, sami-sami biksu lagi mempunyai peluang untuk berkomunikasi dengan Ibu Alipia, melawatnya di Goloseevo.

Rasa sementara khayalan pada zaman DEB adalah ilusi. Mendekati 30 tahun - satu tahun perubahan besar. Penutupan besar-besaran kuil itu bermula, disertai dengan penangkapan, pengusiran dan pemindahan ke tempat penahanan, di mana beribu-ribu imam dan puluhan uskup cemas.

Cawan penderitaan tidak lulus Ibu. Daripada beberapa orang yang mengetahui maklumat kita yang kurang memuaskan, kita tahu bahawa kesimpulan itu berada di tempat yang liar, sejak Ibu, selepas pelepasan yang ajaib, sebelas hari berjalan di sepanjang pantai berbatu menuju penempatan yang terdekat. Dia kemudian bercakap mengenai perkara ini, memaklumkan dalam ucapannya bentuk sifat kegodaannya, memanggil dirinya dan semua wanita dalam maskulin: "Saya takut, saya fikir - kini saya akan ke kedalaman". Pada hari kedua belas, Ibu dengan "jalan anggur" berjaya keluar dari tepi pantai yang berbatu ke beberapa perkampungan gunung. Untuk ingatan ini, banyak parut kekal pada sikunya.

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 21 Februari 2013 admin

Mungkin, tempat pemenjaraan Matushka berada di rantau Odessa, seperti yang kita tahu dari kisah-kisah pertapa itu sendiri, serta dari kesaksian Anna Andreyevna Samokhina, yang meninggal dunia pada tahun 1986 di Australia. Pada tahun 1939, dia mempunyai tarikh dengan Ibu di penjara. Mengenai Anna Andreevna, serta rakannya Frosya, seorang bangsawan yang dilahirkan, diiktiraf oleh surat rayuan, yang secara tidak sengaja dijumpai oleh mereka. Dalam surat itu, wanita tua yang akan datang memanggil iman kepada Tuhan. Huruf seperti itu ditransmisikan oleh mereka kepada ahli paroki Katedral Assumption, di mana ia pergi dari tangan ke tangan. Brother Frosi, Vasily, yang bekerja sebagai warden di penjara di mana Agathia Avdeeva, mengatur agar mereka bertemu dengan pengaku Kristus. Basil adalah seorang mukmin rahsia dan memberi kesaksian kepada Anna dan Frosé bahawa tawanan Agathia tidak diragukan lagi sebagai seorang wanita tua pertapa dan berwawasan. Perbualan dengan Ibu meninggalkan tanda yang tidak dapat dilupakan pada jiwa wanita, mereka dipenuhi dengan rasa hormat yang luar biasa untuknya dan mereka menyimpan ingatannya sepanjang hidupnya. Perhatikan bahawa wanita tua enggan hadiah, yang dibawa kepadanya. Ibu Alipia kemudian tidak berada dalam ketenangan, tetapi pemberian doa ibunya itu terasa luar biasa. Perbualan itu menyentuh masa depan Rusia. Staritsa meramalkan perang cepat, kematian ramai orang, kematian dua anak lelaki Anna Andreevna dan fakta bahawa ketiga akan kembali. Pada masa itu, Anna Andreevna mempunyai kanser payudara, yang mana wanita itu meminta Agathia untuk berdoa. Selepas mesyuarat, tumor berhenti tumbuh dan Anna Andreevna hidup dengan penyakit ini sehingga 93 tahun.

Jelas sekali, Ibu mempunyai hukuman maut, kerana dia berada di dalam sel yang mana dia dibawa untuk melaksanakannya. Menurut keterangannya, bersama dengannya, pada satu ketika setelah banyak hukuman mati, hanya seorang imam tetap bersama anaknya. Sebelum kematiannya, imam membuat requiem bagi mereka yang hadir, tetapi meramalkan bahawa Ibu akan hidup.

Adakah saya perlu mengatakan apa yang ada dalam jiwa pengakuan Kristus? Kematian berada di belakang mereka, bersiap untuk menyeberangi ambang kamera setiap minit. Dalam keadaan penjara yang paling sukar, Ibu dibiarkan tidak terputus, tidak diselamatkan, tidak pahit, seorang penghibur untuk rakan-rakannya yang lain. Di dalam sel yang biasa, dia, seperti semua penderita Kristus, difitnah oleh penjenayah, penyiasat dan pengawal penjara: pemukulan, penghinaan, soal siasat yang melemahkan, kekurangan pakaian dan makanan, sejuk, kelaparan, kecelakaan yang menghujat. Satu ujian khas dan kaedah pengaruh mental pada masa itu adalah soal siasat yang berlangsung selama berjam-jam, disertai dengan pukulan dan kekurangan tidur, sering mengulangi soalan-soalan yang tidak masuk akal, mengelirukan fikiran tertuduh, menuntut untuk menandatangani protokol fitnah dan mengeluarkan, didakwa, orang asing yang lengkap sebuah organisasi asing monarki, mengakui untuk mengintip negara-negara kapitalis, dsb.

Semua ini, seperti semua tahanan tanpa pengecualian, telah menjalani dan Ibu. Dan yang paling penting - dia sendiri sedang berusaha untuk penderitaan pembersihan ini. Atas anggapan yang dibuat oleh imam selma yang hari ini mereka akan mengambil dia dan anaknya untuk hukuman, dia cuba menghibur mereka, membuktikan bahawa ini tidak akan berlaku dengan mereka, tetapi dengannya. Ini merasakan ketenangan rohnya dan ketiadaan ketakutan kematian, walaupun mengekalkan tenang pada masa ini adalah prestasi yang hampir tidak berperikemanusiaan.

Sungguh mengagumkan betapa ibu memahami makna rohani penderitaan untuk Kristus, dia melihat di dalamnya penyucian dan pengesahan Gereja Ortodoks, tarikan orang-orang Rusia yang telah menyejukkan era pra-revolusioner kepada iman mereka - sejenis katarsis yang membersihkan semangat dengan bantuan penderitaan. Pendapat ibu dalam perkara ini sepenuhnya bertepatan dengan pendapat banyak pastor yang terkenal pada masa itu. Sebagai contoh, Uskup Hermogenes Ryashentsov, yang menghabiskan masa ke-20 dan ke-30 dalam kesimpulan dan rujukan, menulis: "Tampaknya saya bukan hanya pemusnahan benteng dan fakta bahawa bagi banyak orang suci suci sedang terjadi, tetapi pengudusan kuil-kuil ini berlaku percubaan kejam. "1

Setelah memberikan jiwanya sebagai "pengorbanan hidup," pada waktu malam, bahagia, tanpa diduga, secara ajaib, mendapat peluang pembebasan. Segala rahmat Allah yang terang-terangan itu dikaitkan dengan naungan surga Rasul suci Peter. Keajaiban pelepasan kudus dari penjara diriwayatkan dalam bab kelima kitab Kisah 17-20: "Imam Besar dan bersama-sama dia semua yang dipunyai oleh bidaah Saddukey, dipenuhi dengan iri hati, dan meletakkan tangan mereka pada para rasul, dan memenjarakan mereka di penjara yang terkenal. Tetapi Malaikat Tuhan pada waktu malam membuka pintu penjara, dan membawa mereka keluar, berkata: Pergi dan berdiri di bait suci, berucap kepada rakyat semua kata-kata kehidupan ini. " Sifat sebenar hakikat pembebasan ajaib Ibu oleh Rasul suci Peter dari barisan kematian tetap tersembunyi, Tuhan sendiri mengetahui cara bagaimana peristiwa luar biasa itu dapat terjadi, tetapi ingatan Rasul suci Staritsa dipertahankan sepanjang hidupnya, menganggapnya penaungnya, pada hari kenangannya dia dilampirkan Misteri-misteri Suci Kristus, di dalam kuil tempatnya sentiasa di dalam gambar suci-Nya.

Ikon St. Ap. Peter dan Paul dalam Spectrum Ascended pada Demievka

Dan dengan benar: Ibu menerima pembebasan untuk "berdiri di bait suci," iaitu, dalam Roh, doa, iman, untuk mengisytiharkan semua perkataan kehidupan kepada rakyat, yakni untuk menyuburkan ribuan orang secara rohani dan memimpin mereka untuk iman kepada Kristus pada masa-masa yang tidak berharga.

Kesukaan cinta Tempah pertama 25 Februari 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Di dunia, yang diberkati mempunyai nama seorang kudus yang terutama dihormati olehnya - Agatha yang mati syahid, dengan ikonnya yang tidak pernah dipisahkan dan selalu dilakukan di belakangnya. Kehidupan syahid ini amat mengagumkan dan menunjukkan hubungan yang menarik dengan rasul kudus Peter.

Ketika Saint Agathia menjalani siksaan, yang hanya kezaliman dan kebencian terhadap orang Kristian dapat dicipta, dilemparkan ke dalam penjara yang mendalam dan bau, pada tengah malam tiba-tiba pintu-pintunya dibuka sendiri, menimbulkan cahaya yang tidak terkatakan, dan rasul Rasul yang kudus muncul di hadapannya dengan kata-kata: "Saya rasul Peter; Saya dibunuh kamu sembuh. " Dan menjadi tidak kelihatan. Orang suci telah sembuh. Sepanjang malam cahaya surgawi menerangi penjara bawah tanah, pengawal penjara melarikan diri, penjara bawah tanah tetap tidak terkena. Ia bukan secara kebetulan bahawa kasih sayang Agathia syahid dan Rasul suci Alifia, Ibu Alipia, menjalani seluruh hidupnya.

Secara rohani diperkuat oleh prestasi penderitaan, Ibu terus meningkat dari kekuatan ke kekuatan di sepanjang "tangga" kebajikan Kristian.

Tidak lama kemudian perang bermula, masa yang sangat sukar datang, segala-galanya bercampur-campur, berubah menjadi kekacauan, semua orang mengatur seperti yang dia boleh. Ramai orang awam yang menyerang tentera Jerman di dalam tawanan dan kem tahanan, dirampas ke Jerman atau ditembak. Perang melanda segala-galanya dalam laluannya. Menurut beberapa ucapan yang diberkati, dia juga menjadi tawanan. Orang boleh membayangkan semua kengerian berada di kem tahanan Jerman, mereka diketahui dari banyak kenangan dan akaun saksi mata sejarah. Tidak lama kemudian, Ibu berjaya melarikan diri, dan untuk beberapa waktu dia tinggal di rantau Kiev, di kampung Kapitanovka, dalam satu keluarga besar.

Momen seterusnya cara hidup bahagia yang tersembunyi di hadapan Tuhan adalah ibadah haji Ibu ke Chernigov pada hari raya St Theodosius Chernigov. Kejadian yang telah diturunkan kepada kita, yang menggambarkan keajaiban hebat Staritsa, diketahui.

Ibu berjalan kaki, tidur di bawah langit terbuka dan tidak berhenti di kampung. Tiba di Chernigov, dia tunduk kepada peninggalan suci St Theodosius Chernigov, dan selepas perarakan, dia meminta untuk bermalam di kepala, yang menutup kuil itu ke istana. Ibu tanya enggan dan kiri, tetapi Ibu mengikutinya. Di pintu gerbang kepada isterinya berlari isterinya yang robek. Dia memberitahu suaminya bahawa anak perempuan mereka mati secara tidak sengaja pada relau karbon monoksida. Apabila mendengar berita ini, dia segera bergegas ke rumahnya. Ibu mengikuti dia. Di rumah, para penatua ingin menutup pintu belakangnya, tetapi yang diberkati juga diminta melewatinya. Ibu bapa terdesak tidak menentang, dan Ibu, memasuki rumah, segera memanjat ke dapur di mana gadis itu berbohong. Dia mengeluarkan sebotol air suci, yang dia secara simbolis memanggil "hidup" dan menaburkan kepalanya, dahinya dan mulut gadis itu dengannya, kemudian menuangkan air ke dalam mulutnya dan gadis itu membuka matanya. Ibu bapa yang bersyukur menawarkan Ibu untuk tinggal bersama mereka, tetapi, yang tidak pernah mengkhianati prestasinya dan kebijaksanaan rohani yang hebat, yang tenang dengan senyap menarik diri. Perlu diingat bahawa Staritsa pergi ke Chernihiv, tidak pernah meminta penginapan malam, tetapi dalam hal ini dia meramalkan kemalangan yang akan datang dan bergegas ke arah dirinya sendiri.

Berita-berita berikut yang telah datang kepada kami tentang kepandaian Ibu, yang berlaku di Belarus, memberi kesaksian kepada belas kasihannya kepada orang-orang yang memerlukan dan menderita. Ia berlaku dalam tempoh pasca perang yang sukar, ketika kebuluran terancam di banyak tempat, ribuan orang meninggal dunia. Satu keluarga besar datang ke pasaran salah satu bandar raya, harapan untuk makanan adalah kekayaan utama mereka: babi, yang mereka bawa untuk menjual. Tetapi tiba-tiba semua harapan mereka pudar, mereka ditakdirkan untuk kelaparan. Melalui pasaran dan pendengaran yang menangis dan menangis, Ibu muncul dan melihat bahawa haiwan itu sudah kelihatan biru di atas keranjang itu. Dalam kesedihan yang besar, tuan rumah berdiri di sampingnya, dikelilingi oleh orang ramai yang terbentuk. Ibu bertanya kepada tuan rumah yang menangis itu, yang memberitahunya tentang kesedihannya: "Mereka membawa saya untuk menjual, dan dia mati!" Ibu memberikan haiwan itu apa yang ada di tangan - yang ingin menyembunyikan karunia Tuhan di bawah cara yang nyata ini dan menganggap kekuatan penyembuhan bukan untuk dirinya sendiri, tetapi "Perubatan". Jadi dia kemudian menggunakan "salap", komposisi biasa yang tidak mempunyai nilai farmakologi, kerana semuanya dicipta oleh Kuasa Tuhan, untuk identiti kita yang menerima imej, tanda dan simbol. Tuhan Yesus Kristus melakukan mukjizat dan penyembuhan dalam satu perkataan, tetapi kadang-kadang ia mengambil tindakan awal yang khusus. Ia menyembuhkan orang buta, Ia membuat tanah liat meludah, dan mengurapi mata orang buta. Kisah Para Rasul (19,12) bercakap tentang penggunaan tudung dan apron dari badan a. Paulus untuk penyembuhan penyakit dan pengusiran roh-roh jahat. Dalam bab kelima kitab Kisah dikatakan bahawa orang sakit dibawa ke jalanan, sehingga bayangan dari rasul yang berlalu Peter akan membayangi mereka. "Hadiah adalah berbeza, tetapi Roh adalah satu dan sama; dan kementerian adalah berbeza, tetapi Tuhan yang sama; dan tindakan adalah berbeza, tetapi Tuhan adalah sama, menghasilkan semua dalam semua "(1 Kor.12,4-11)

Kesukaan cinta Tempah pertama 25 Februari 2013 admin

Selepas haiwan itu diselamatkan, Ibu dikepung oleh orang-orang, mereka mula bertanya, tetapi dia berpindah dari mereka dan mula bergerak. Walau bagaimanapun, saya tidak dapat melarikan diri. Dia ditangkap dan bertanya lagi - apa yang dia berikan kepada haiwan itu? Tetapi diberkati, dalam kesopanan mereka yang tidak berubah, mengatakan bahawa mereka telah kehilangan makna mereka, dan doktor yang sebenar meninggalkannya. Tindakan sedemikian mengakui keadaan sebenar jiwa. Yang jahat selalu mempersembahkan tiga percobaan kepada manusia: godaan barang-barang material, godaan kuasa dan godaan kemuliaan. Dalam ketiga-tiga godaan ini, makna dari tiga persoalan yang menggoda meminta Juruselamat di padang gurun. Seperti yang dapat dilihat dari seluruh kehidupan yang bahagia, tiga kemungkinan ini sekali lagi dan lagi timbul sebelum dia, tetapi dia selalu menolak godaan-godaan ini, tanpa satu kali menyeberang sekali dan untuk semua peraturan yang diterima.

Butiran terperinci tentang kehidupan mengembara Ibu pada tahun-tahun ini telah dipelihara, menumpahkan beberapa cahaya pada cara hidup suci, tersembunyi dalam prestasi rohani yang hebat, dan bagaimana orang-orang sezamannya menganggapnya. Melalui sesetengah kampung, yang diberkati meminta untuk bermalam di salah satu rumah, yang terkenal dengan cinta satu sama lain. Nyonya rumah, seorang wanita yang percaya, melihat biarawati di depannya, cuba memberikannya dengan segala yang diperlukan. Anak perempuan muda yang menjadi tuan rumah itu sangat menyukai rupa biarawati, dan bayi itu mula meminta ibu untuk membuat katilnya malam itu, tanpa gagal, di sampingnya. Tidak lama kemudian kanak-kanak itu tidur dengan tidur yang nyenyak, bergulung di atas katil putih salji di sudut suci. Pada waktu pagi, ketika dia bangun, gadis itu melihat bahawa para biarawati sudah pergi, dan ibunya melaporkan bahawa dia pergi lebih awal dan tidak berbaring di atas katil, setelah berdiri sepanjang malam berlutut di hadapannya.

Menggambarkan biarawati Alipia yang sentiasa mengesankan, kita boleh mengatakan bahawa sifat pertapaannya adalah istimewa, luar biasa, tidak sesuai dengan kerangka norma yang diterima, kerana apa kata perkataan bodoh itu bagi kita hari ini adalah sinonim bagi orang yang pelik dan pelik. Dan beberapa orang tahu bahawa kebodohan di Rusia adalah satu bentuk eksploitasi Kristian. Wawasan yang penuh rahmat mendorong orang bodoh yang suci menjadi perbuatan yang luar biasa, tetapi dipenuhi maknanya yang mendalam.

Jalan yang berbeza membawa kepada kekudusan. Ini mungkin mati syahid atau kehidupan pertapa, atau kehidupan penderitaan sukarela. "Orang suci menyukai apa yang menjadi intipati Kekristenan - Salib menghargai penderitaan, dia melihat kekuatannya dan mengetahui rasa manis pahitnya." (2) Bermula dari abad keempat, satu lagi kekudusan timbul dalam persekitaran biarawan Gereja Alexandria pada orang Pd. Isidora kebodohan Asas dari pertapaan yang sangat kejam itu adalah kata-kata Rasul Paulus: "Kami adalah orang-orang bodoh Kristus demi" (1 Kor 4,10). Oleh itu, dalam Minor tahun 1685, lagu dari orang-orang bodoh itu berbunyi: " suara Rasul Paulus anda mendengar kata kerja: kita adalah orang bodoh demi Kristus, hamba-Mu, Tuhan Kristus, bodoh di bumi. " Pechersk Paterike disebut oleh Monk Isaac of Pechersk, yang "telah berjalan di seluruh dunia dan mencipta dan mencipta."

"Dengan sendirinya, kebodohan itu tidak berakhir dengan sendirinya, seperti yang dibuktikan oleh larangan kemudian Gereja pada orang bodoh khayalan. Orang bodoh yang sesungguhnya bukan sahaja menawarkan daging dan harta benda mereka sebagai korban kepada Allah, tetapi karunia Allah yang tertinggi kepada manusia. Seperti Kristus gila demi itu ia harus melaksanakan fungsi terapi sosial, iaitu. kebodohan selalu diarahkan ke luar, ke arah penyembuhan masyarakat masyarakat dari sudut sosial yang paling beragam. Mendefinisikan karya ini, Evagrius dalam "Sejarah" (Bab 21) mengatakan: "Saya juga akan bercakap tentang kehidupan lain yang melampaui semua orang," iaitu, dia menyebutnya sebagai manifestasi tertinggi pertapaan Ortodoks ". (3)

"Kebodohan Kristus. salah satu manifestasi cinta untuk Salib. Asas kebangkitan ini (salah satu kekuatan manusia yang paling besar) adalah rasa bersalah jiwa yang dahsyat di hadapan Tuhan, tidak membenarkan ia menikmati semua manfaat dunia ini dan mendorongnya untuk menderita dan merungut dengan Kristus. Intipati ini adalah untuk secara sukarela menerima penghinaan dan penghinaan untuk mencapai tahap rendah kerendahan hati, kelemahlembutan dan kebaikan hatinya, dan dengan itu untuk mengembangkan cinta, bahkan terhadap musuh dan penindas, ini bukan perjuangan untuk hidup, tetapi untuk kematian hanya dengan dosa, tetapi juga dengan akar dosa - dengan kebanggaan, dalam semua manifestasi yang paling rahsia dan tersembunyi. Orang yang bodoh demi Kristus berusaha untuk mengikuti Kristus yang disalibkan dan hidup dalam detasmen lengkap dari semua berkat-berkat dunia, tetapi dia tahu bahawa kelakuan sedemikian mengancam untuk mencipta reputasi kekudusan di kalangan manusia dan menguatkan kebanggaannya, mengembangkan dirinya sebagai kebanggaan yang dipilih oleh rahmat Tuhan - batu bawah laut berbahaya dalam mengejar kesucian. Untuk tidak diambil untuk orang suci, orang bodoh yang suci menolak kemunculan kemuliaan dan ketenangan pikiran, menghormati perintah, dan lebih suka kelihatan tidak bahagia. layak mendapat cemuhan dan bahkan keganasan. Ketidakhadiran yang dia sendiri dedahkan, prestasi munasabahnya yang penuh wira, yang sememangnya tidak berwibawa, semua ini nampaknya tidak mempunyai sebarang nilai dan tidak menyebabkan apa-apa tetapi penghinaan. Dalam erti kata lain, ia adalah penolakan lengkap martabat manusia sendiri dan juga apa-apa nilai rohani dari diri sendiri. Tetapi di tengah-tengah orang bodoh, ingatan salib dan yang disalibkan, menampar, meludah, membantah masih hidup, dan kemudian ia menyebabkan dia menanggung Kristus demi penolakan dan penindasan pada bila-bila masa. Oleh itu, beberapa orang bodoh yang suci menganggap diri mereka bebas walaupun dari kewajiban yang paling rendah berhubung dengan masyarakat manusia, kepada ketentuan dan adat istiadatnya, agar lebih percaya diri untuk mencabarnya. mereka dibentangkan sebagai bukti detasmen mereka walaupun. kemunculan sifat tidak bermoral (dan ini walaupun dengan orang-orang yang kesuciannya secara rasmi disahkan oleh kanonisasi). Demi Kristus yang bodoh, dia tidak mencari penghormatan manusia atau cinta manusia; (4)

Halaman: 1 2 3

Kesukaan cinta Tempah pertama 25 Februari 2013 admin

Asas yang menimbulkan pertikaian orang bodoh yang suci adalah berdasarkan kerendahan hati, yang merupakan landasan kesempurnaan rohani. Sebagai Pendeta Ishak Sirin berkata: "Kesempurnaan kristiani dalam kedamaian kerendahan hati" Kerendahan tulen, pemusnahan penuh kebanggaan dan kesombongan, kehidupan rohani tersembunyi di dalam Tuhan, asing kepada sebarang teater ™, solat batin yang sebenar yang dihancurkan datang ke hadapan Allah, tersembunyi dari mata manusia aspek membentuk kriteria utama orang bodoh yang suci demi Kristus. Dengan semua penghinaan untuk dirinya sendiri - orang bodoh selalu membawa pelayanan cinta, dilakukan "bukan oleh perkataan dan bukan oleh perbuatan, tetapi oleh kuasa Roh, kuasa rohani seseorang yang berpakaian dengan nubuatan." (5) Rupa-rupanya, untuk ini dia dihantar ke dunia. Sekali lagi, kementerian Kristus yang utama bagi orang bodoh adalah untuk membuka mata masyarakat, walaupun ia bertentangan dengan gagasan kita, untuk memalukannya dari sisi. Seperti yang dinyanyikan di Tropical St Xenia of Petersburg: "Saya telah mendedahkan kegilaan dunia khayalan kegilaan. "Maksudnya, demi Kristus, orang bodoh mengutuk kegilaan dunia dengan kegilaan yang tidak aneh, dengan kata lain, kehinaan masyarakat mengungkapkan keburukannya, mengundang untuk melihatnya secara langsung. Orang suci tidak hanya melibatkan umatnya dan Gereja-Nya, tetapi untuk apa yang sedang berlaku di seluruh dunia, kerana dia, yang mengambil bahagian dalam kasih karunia dan kemanusiaan Tuhan, menundukkan pandangan dunianya kepada kemuliaan Allah. Jadi nasib ibunda Gereja bimbang. Perbuatan orang bodoh yang tidak mencukupi, sehingga waktu yang ditutup untuk pemahaman, harus diambil sebagai suatu perumpamaan, suatu tindakan yang penuh dengan simbolisme kiasan. Sebagai penjelasan, kita dapat memberikan beberapa contoh dari kehidupan Kristus yang lain demi orang bodoh yang suci, menjelaskan perkara di atas. Oleh itu, dalam kisah kehidupan penatua Moscow, martir baru George Lavrov, kisah Nikiforushka dan Andrew yang diberkati, yang secara kiasan meramal penolakan, yang kerajaan yang tidak beragama di Meshchovsky Biara St George di provinsi Kaluga dibentangkan:, dia memakai sesuatu dari sacristy, dipasangkan dengan orara yang mahal dan mula berjalan di sekeliling bilik dengan pandangan penting abbot. Apabila ayah melihat "kerja "nya, dia terkejut:" Nikiforushka, Apa yang anda buat? " Tetapi dia hanya tertawa sebagai tindak balas tetapi tidak dapat difahami, tetapi tidak lama lagi peristiwa berlaku yang betul-betul mengulangi segala sesuatu yang digambarkan oleh Nikiforushka. Mereka yang muncul semasa pencarian itu berkelakuan sedemikian rupa di kuil-kuil itu. sebuah mahkamah terbuka dibuat. Bapa itu dituduh memiliki senjata, senjata mesin, dan dia dijatuhi hukuman mati. Semasa perbicaraan, satu lagi tempat yang diberkati - Andrew - berada di dalam dewan. Dia merokok dan kadang-kadang, bangun dari tempat duduknya, melepaskan asap dari tingkap. Imam melihatnya, dan dia mempunyai harapan bahawa, seperti asap, semua tuduhan yang tidak masuk akal dan hukuman yang dahsyat akan bertaburan. " (6) Apa sebenarnya yang berlaku. Orang-orang kudus mencipta perbuatan-perbuatan ini semata-mata untuk tujuan utamanya untuk memaklumkan George yang lebih tua pada peristiwa-peristiwa yang akan datang. The Diveevskaya yang Maha Berbahagialah Pasha of Sarov kadang-kadang berkerut, dan para biarawati yang datang kepadanya berkata: "Keluar dari sini, di sini adalah kantor tiket." Apabila biara ditutup, bank simpanan terletak di dalam sel. (7)

Mengenai Ibu Alipia, dapat dikatakan bahawa prestasinya adalah kombinasi dari pelbagai jenis penjimatan, setelah mengatakan awal, kerjayanya yang rohaniah membawanya untuk mencapai kejujuran yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk kekudusan perempuan. Ia bukan secara kebetulan bahawa jiwanya melangkah ke Kiev-Pechersk Lavra, di mana galaksi besar para kudus berkumpul - dalam pelbagai kebanggaan dan contoh-contoh instruktif kehidupan mereka. Di mana, jika tidak di sini, seseorang boleh diilhamkan dan belajar hidup yang sangat keras. Di Lavra, Ibu bertemu dengan mentornya rohani, Archimandrite Kronid, yang menjadi gabenor pada masa itu. Melihat bakat rohani yang tidak biasa, Bapa Kronid menggunting Ibu ke jubah dan memberkati kepimpinannya (marilah kita ingat St Seraphim of Sarov, yang telah berdiri di atas batu selama tiga tahun). Kegiatan yang luar biasa ini, Ibu, menghabiskan di dalam pohon, di dalam lubang pohon linden yang besar, yang terletak di wilayah Kiev-Pechersk Lavra dekat sumur Theodosius of Pechersk. Malangnya, pokok ini tidak dapat bertahan hingga ke hari ini. Jenis kejatuhan seperti analogi ini dapat dibandingkan dengan karya suci kita yang lain, Pdt. Tikhon of Kaluga, yang meninggal pada tahun 1492, yang digambarkan pada ikon berdoa di dalam lubang pokok besar. Ibu menghabiskan beberapa tahun dalam suaka rohani ini. Sehingga akhir hayatnya, wanita tua itu memelihara sumpah monastik yang ketat: puasa (dia diberi makanan yang sangat sedikit), doa, tidak berselimut, menahan diri tidur, mengenakan rantai (kira-kira 100 kunci berat), tidak pernah membiarkan tubuhnya berbaring di atas katil. Anda tidak perlu mempunyai imaginasi yang cukup kuat untuk mewakili keganasan - fros, kelaparan, keletihan, melawat Ibu di dalam lubang. Atau keterukan kesedaran harian, tidak dapat diakses oleh manusia, kerana tubuh manusia dalam fisiologinya memerlukan tidur dan berehat.

kehidupan zuhud yang keras itu berkhidmat sebagai seorang ibu Alípio bermakna untuk mencapai matlamat sebenar kehidupan Kristian, dalam kata-kata St. Serafim daripada Sarov dalam perbualan dengan Motovilov: "Tujuan sebenar kehidupan Kristian kita adalah perolehan Roh Kudus Allah, berpuasa sama berjaga, doa, amal, dan demi Kristus kebaikan yang dilakukan adalah cara memperoleh Roh Kudus Tuhan. " Dan juga: "Hanya demi Kristus bahawa pekerjaan yang baik membawa hasil Roh Kudus kepada kita. Tetapi bukan kerana Kristus yang sedang dilakukan, ia tidak memberikan rahmat Tuhan. "

Jika seseorang meneliti kehidupan para penganut yang besar, seseorang dapat melihat bahawa dalam kebanyakan kes kebanyakan kehidupan mereka kurang diketahui oleh mereka yang sezaman. Hanya pada akhir hayat, setelah menjadi mantap dalam prestasi, dipaksa oleh cinta Tuhan dan manusia, mereka, dengan berkat Tuhan, memulakan kegiatan sosial mereka. Contohnya, Rev. Seraphim of Sarov tidak diketahui sepanjang hidupnya. Dan hanya tujuh tahun sebelum kematian bhikkhu, dunia mengetahui tentangnya. Acara ini didahului dengan berdiri di seribu hari dan malam yang tidak diketahui pada masa itu kepada dunia, kehidupan padang pasir di hutan, lima belas tahun shutter - satu tempoh persiapan yang besar. Selain itu, Ibu Alipia hanya untuk sepuluh tahun terakhir dalam hidupnya berkhidmat kepada orang ramai sebagai ketua penatua, perkhidmatan yang kita kenali sekarang, dan sehingga ketika itu dia telah menjalani eksploit rahsia selama bertahun-tahun. Inilah yang diceritakan oleh Gereja kepada kita, menyenangkan Saint Nicholas: "Silakan di hadapan anda dan ingin pemikiran anda berfikir, bertindak melalui Pemikiran dan Pikiran. Dengan pemikiran akal, pikiran itu menjadi sempurna, dan berani dengan Tuhan dan malaikat yang telah kamu bicarakan. "

Selepas kematian penatua Kronid, satu lagi penatua Pechersk, Schemamonk Damian, yang dihormati di kalangan Ortodoks pada masa itu, mengambil bimbingan rohani untuk diberkati.

Menurut saksi mata, para umat umat di Kiev-Pechersk Lavra, Ibu jelas menonjol dari jumlah pengembara yang berada di sana selama masa perang pasca-perang itu. Walaupun begitu, Ibu menggunakan penghormatan sebagai pertapa. Sentiasa mudah, tetapi rapi berpakaian, selalu dalam doa, jelas dari dia bahawa kehidupan batinnya tersembunyi di dalam Tuhan dan pemenuhan perintah-perintah baginya bukan norma abstrak yang tidak dapat dicapai. Ibu mempunyai tumpuan yang tidak munafik pada pencarian yang bersih dan ketat untuk memenuhi kehendak Allah. Moral dan doa perbuatan - ini bukan teori, tetapi tindakan praktikal, di mana sangat kedalaman di mana cahaya tidak menembusi pengetahuan yang agak rasional sebagai hasil tahun feat dalaman yang ketat, membuka pengetahuan misteri beliau banyak, menurut kuasa pendakian moralnya. Segala kuasa yang jiwanya telah dilampirkan dengan pencarian dan pengalaman dunia Tuhan, mencari kepenuhan keamanan dan sempurna dispassion Allah, benar-benar mengalami kesatuan misteri dibayangkan Allah dengan manusia, mencengkam jiwanya dan hidupnya di seluruh hotel dan dalam semua bentuk, yang dijalankan mengenai cara-cara kebenaran. Setelah mengasimilasi kebenaran ini, dia gembira dengan Tuhan, dan sebagai akibatnya, dia, yang hidup dengan godaan, membuka untuk pengetahuan hati rahasia besar kehidupan rohani.

Kesukaan cinta Tempah yang pertama 6 Mac 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Pada tahun 1958, zaman "Atheist Militan" bermula lagi untuk Gereja, Khrushchev A.S. memajukan slogan politik pendahulunya - "untuk mengatasi sisa-sisa kapitalisme agama" di dalam minda rakyat Soviet.

Kuil-kuil di tahun-tahun pasca perang mulai ditutup secara beramai-ramai di bawah pelbagai alasan: kini di bawah nama pembaikan, adalah kerana gereja dibuka di wilayah yang diduduki oleh pihak berkuasa Jerman, atau memandangkan hakikat bahawa ada sebuah sekolah berhampiran kuil atau pas pengangkutan ia mengganggu.

Pada tahun 1961, Gereja mengalami tamparan paling sukar: Lavra Kiev-Pechersk menutup "untuk pembaikan dan pemulihan". Pembaikan tidak pernah bermula, tetapi penduduk terpaksa meninggalkan kuil Orthodok yang besar ini untuk masa yang lama, yang kira-kira setengah juta jemaah haji mengalir setiap tahun. Kita terpaksa berkongsi nasib yang sama dengan yang diberkati, dipaksa mencari perlindungan baru. Dan dia mendapati tempat perlindungan ini, berhenti pertama dari satu atau pemilik lain: dia juga mendapati dirinya di ruangan bawah tanah, yang tidak dimaksudkan untuk kediaman, kerana prasangka terhadap kebahagiaan dan kesalahpahaman Kristus demi kebodohan.

Tetapi Matushka tidak lama lagi menetap di sebuah rumah persendirian kecil di jalan Goloseevskaya. Dia menduduki sebuah bilik kecil. Ia adalah bilik yang wanita cantik yang diperolehi oleh kerja kerasnya sendiri - mencurahkan rumah, melepa, memetik tanah liat, memulihkan pondok-pondok lama. Kerja-kerja beliau sangat dihargai, kerana dia melakukannya dengan berhati-hati dan mendekatinya dengan sangat bertanggungjawab. Pada masa itu, di jalan Goloseevskaya, pengunjung mula datang kepadanya. Tetapi kebanyakannya penyokong dikelilingi oleh Ibu Ascension ke kuil pada Demievke di mana, selepas perkhidmatan dengan berkat gereja, Archpriest Alexei Ilyushchenko, kemudian Archbishop Varlaam, dia sentiasa mendengar pelbagai soalan dan permintaan mendoakan umat dan pengunjung ke setia beliau dari bandar-bandar dan kampung-kampung yang berbeza. Kerana dikatakan: "Kata-kata dari mulut orang bijak adalah rahmat" (Ec.10.12).

Mulai sekarang, Ibu dihubungkan ke kuil ini sepanjang hidupnya. Melalui tahun-tahun penganiayaan, dia adalah lampu yang subur yang terang, menjadi perlindungan rohani bagi ramai orang percaya di Kiev. Para gembala doa, yang terutama berkaitan dengan ibu Alipia yang diberkati, memerintah dalam dirinya. Archpriest Nikolai Fadeev, Archpriest Alexei Ilyushchenko, Ketua Biskop Varlaam masa depan, yang meramalkan Starica nazar monastik, sumpah sebelum menyerahkan tasbih - mereka semua penyembah zuhud sama.

Gereja Ascension Suci di Demiivka

Mengikut ideologi, banyak gereja pada waktu itu hancur kerana "keperluan mendesak dan untuk kepentingan rakyat Soviet." Oleh itu, kuil di Demiivka tertakluk kepada pembubaran, kerana pembinaan institut reka bentuk dan garasi untuk kereta dirancang di wilayahnya. Ia sepatutnya membina sebuah bangunan besar yang melintang mendatar. Ibu Alipia mengambil berita ini dengan rasa sakit di hatinya. Menyala dengan cinta kepada kuil, dia bersungguh-sungguh berdoa untuk bantuan Tuhan. Para anggota paroki kuil, mengumpul tandatangan terhadap pemusnahan kuil, merayu kepada pihak berkuasa yang berkenaan di Kiev dan Moscow. Terdapat bukti bahawa Ibu Alipia juga berada di resepsi di Kiev dengan Pesuruhjaya Agama. Seperti yang dikatakan oleh Kitab Suci, "Tidak ada rahasia yang tidak akan diturunkan, dan rahasia yang tidak akan diakui" (Matius 10.26) Peranan yang dimainkan oleh kegiatan Staritsa dalam menyelamatkan kuil diberitahu oleh orang yang pernyataannya paling berwibawa. Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama berhubung dengan tuduhan orang percaya dalam ucapannya menceritakan tentang belas kasihan yang ditunjukkan olehnya kepada petisi Alipii biarawati, sehubungan dengannya kuil itu diselamatkan. Projek itu telah disemak semula, dan bentuk bangunan itu kini menjadi segi empat tepat yang meregangkan secara menegak. Dalam bentuk ini, institut reka bentuk wujud hingga ke hari ini.

Gereja Ascension Suci di Demiivka

Pada tahun 1979, peristiwa yang tidak dijangka berlaku dalam kehidupan Staritsa. Dinding rumah di mana dia menduduki bilik runtuh dan dia terpaksa mencari perlindungan lain. Dan ia ditemui oleh usaha seorang wanita yang beriman, Lydia, yang menghormati banyak yang diberkati. Dia meminta kawannya Evdokia untuk meletakkan Ibu di rumahnya di 7 Zatevakhin Street, di mana Staritsa disediakan dengan satu bilik yang mempunyai pintu masuk yang berasingan. Dalam sel kecil ini, Ibu hidup hingga akhir kehidupan kudusnya. Rumah itu terletak berhampiran Akademi Pertanian tidak jauh dari biara Goloseevsky yang terbiar. Dia dikelilingi oleh hutan dan jurang yang mendalam. Ini benar-benar kesendirian, yang tidak menghalang pemikiran Tuhan dan doa, tempat-tempat yang penuh rahmat ini disebut Kiev Athos dalam zaman pra-revolusi. Metropolitan Philaret (Amphitheatres) menulis tentang hutan gurun Goloseevsky: "Saya akan membawa anda ke gunung dan hutan yang anda tidak pernah benar-benar melihat. Ada di mana pobezmolvstvovat abbot biara dan semua saudara-saudara, pertapa kami sentiasa berjaya membaca sebuah Mazmur, yang pada masa itu ia memintas mengikut hutan rimba ini, dari padang gurun untuk Kitayevskaya Golosiyivska. " Ibu meneruskan tradisi yang saleh di dalam silap padang pasir dan selalu berdoa di hutan-hutan yang indah ini dan jurang liar yang dalam, dengan bebas beralih kepada Tuhan dalam penyayang dan tersembunyi dari mata doa manusia. Selalunya tidak mungkin untuk menangkapnya lama di rumah - pada waktu itu para pelawat tahu bahawa Ibu, yang tidak pernah cuba menyambungkan benang yang menghubungkannya dengan Tuhan, berdoa, mendapati kesenangan dan kegembiraan dalam penglihatan murni Allah Sendiri, menghampiri Dia dengan permintaan yang bersemangat dan ikhlas.

Halaman: 1 2

Kesukaan cinta Tempah yang pertama 6 Mac 2013 admin

Sejarah mengetahui Stylites suci, pertapa, pengakuan, diam, penatua. Ibu adalah semua yang bersama-sama. Dia meletakkan semua cara di mana jiwa meningkat kepada Tuhan.

Komposisi jiwa Ibu Alípio telah ditetapkan kepada cita-cita Kristian dan moral tinggi, tetapi yang paling penting, sentiasa dan di mana-mana adalah kasih sayang dan belas kasihan untuk dia, sentiasa ingat kata-kata Rasul: "Jika saya berkata-kata dengan semua bahasa manusia dan bahasa malaikat, tetapi tidak mempunyai kasih, I - tembaga dering atau cymbal berbunyi. Jika saya mempunyai karunia nubuatan, dan saya tahu semua rahsia, dan saya mempunyai semua pengetahuan dan kepercayaan, supaya saya dapat menyusun semula gunung, tetapi tidak mempunyai cinta: Saya tidak apa-apa. Dan jika saya menjual semua harta benda saya dan memberikan tubuh saya dibakar, tetapi saya tidak mempunyai kasih sayang: tidak ada gunanya untuk saya. " (1 Kor 13.1-3) Kita boleh menambah kepada apa yang dikatakan bahawa orang-orang kudus adalah orang yang telah mendapat kasih yang besar kepada Allah dan untuk semua ciptaan Tuhan, dan oleh itu, mereka tidak dapat membantu mereka yang memerlukan pertolongan mereka. Ini cintakan bangsa itu mengangkat Ibu, lulus jenis utama zuhud lakukan, yang ditubuhkan pada mereka, untuk menerima pakai pada akhir kehidupan feat orang tua-tua, setiap hari, setiap hari dan setiap jam, menghabiskan masa dengan orang yang hidup kesesakannya, memeriksa konflik sehari-hari yang tidak berkesudahan, cuba untuk mencapai meraikan cinta Kristian: "cinta sabar dan baik hati; cinta tidak iri hati; cinta tidak perarakan sendiri, tidak sombong, tidak berkelakuan kasar, tidak berusaha sendiri, tidak menimbulkan, memikirkan kejahatan; tidak bergembira dengan kejahatan, tetapi bersukacita dengan kebenaran. "(1Kor.13,4-6).

Setelah disempurnakan dalam eksploitasinya, Ibu hidup dalam keadaan berjalan terus di hadapan Tuhan, seolah-olah merasakan kehadiran Tuhan selalu. Dia merayu kepada-Nya sebagai ayahnya sendiri, tanpa mengira keadaan dan orang-orang sekitarnya, secara langsung dan kiasan, seolah-olah melihat dunia dengan mata rohani yang tidak kelihatan dan tersembunyi dari mata manusia. Dengan pertolongan Allah, dia menembusi jauh ke dalam hati para pengantara dan membaca di dalamnya, seperti dalam buku terbuka, tanpa memerlukan pengakuannya. Dengan petunjuk ringan kepada sesiapa pun, dia menunjuk orang kepada kelemahan mereka dan membuat mereka berfikir dengan serius tentang mereka. Meminta berkat Tuhan untuk setiap langkah dan tindakan, kadang-kadang dia meminta nasihat-Nya.

Kehadiran yang luar biasa dalam makanan dan tidur, yang dilihat olehnya sebagai seorang wanita muda, adalah ciri tersendiri dalam hidupnya. Dia makan makanan sekali sehari, dan walaupun begitu sedikit, pada hari Rabu dan Jumaat dia tidak makan atau minum, pada minggu pertama dan terakhir Lent Staritsa berpuasa dengan ketat - tanpa makanan dan minuman. Selalunya dia bersara ke hutan untuk menyelesaikan peraturan doa dengan penuh kepekatan. Ibu menghabiskan malam di dalam doa yang tak henti-henti, berjongkok di pinggir tempat tidur, yang dengan teliti ditutupi dengan banyak beg yang menghalang rehat normal. Badannya yang sukar tidak tahu keadaan berehat sepanjang hari hidupnya, iaitu, dia bersandar di atas katil, hanya pada akhir hayatnya, semasa tempoh sakit yang serius, kadang-kadang ibu menolak peraturan ini. Tetapi dia masih tetap setia pada prestasinya - dia berbaring di papan, yang sudah menjadi sejenis pekerjaan pertapa. Ciri khas penampilan yang diberkati adalah "bonggol" di belakang, yang dibuat dengan memakai ikon martyress suci Agathia, pelindung syurga Ibu sebelum tubuhnya yang monastik. Akta jasmani tetap khas juga memakai pelbagai kunci, yang merupakan rantaian khusus. Topi anak-anak yang berterusan di kepalanya, dipakai pada musim panas dan musim dingin, obsesi penderitaan akibat "bonggol" yang berat - semuanya ini menandakan tanda-tanda luar kebodohan yang diberkati. Apabila dia tidak mungkin tidak kebebasan, kebiasaan, tingkah laku remeh, pakaian tidak suci. Apa-apa bayang-bayang ketidakpastian menjadi kosong dengan Staritsa.

Kadang-kadang Ibu dapat mengatakan pada mulanya perkara-perkara yang tidak dapat difahami, makna yang selalu diturunkan kemudian. Tuduhannya paling sering tidak menunjukkan tanda-tanda seseorang tertentu - agar tidak memalukan orang yang kepadanya kata-kata itu ditangani. "Tegakkan jubahmu ke atas orang yang berdosa dan tutupi dia" (Wahyu Ishak Sirin) Dengan mendedahkan yang lain, Staritsa menyangkal dosa pengantara kepada dirinya sendiri atau mengucapkannya seolah-olah dengan cara itu. Sebagai contoh, seorang wanita yang mengalami keganasan untuk berzina datang kepada Ibu. Staritsa bertemu dengannya dengan kata-kata: "Oh, apa yang ada padamu bersih, dan aku ada yang kotor." Wanita itu mempunyai pakaian yang bersih, tetapi apa yang dikatakan adalah mengenai kesucian jiwa. Atau, Ibu boleh mengatakan tentang dirinya sendiri bahawa dia juga mengalami semangat yang sama, walaupun dalam kenyataannya ini tidak demikian. Atau ini adalah bagaimana Staritsa mengecam pelawat bahawa dia tidak membaca solat pagi: "Saya sangat bodoh," katanya dengan kononnya tentang dirinya, "solat pagi berhenti membaca." Dan kemudian dia menambah: "Datang ke sini, lihat: bacalah ini, dan bacalah ini, dan ini, dan jangan ketinggalan. "

Terdapat juga contoh ciri yang diceritakan oleh seorang wanita: "Sekali saya menyaksikan peristiwa yang sangat menarik dan mengajar.

Rakan saya, yang sering menipu suaminya, meminta saya untuk membawanya ke Ibu Alipia. Banyak kali saya cuba untuk meyakinkan biasa yang perlu untuk meninggalkan dosa dan bertaubat dalam Bait Suci di pengakuan, tetapi kawan yang tidak dapat mengatasi diri sendiri - dia masih muda daripada suaminya, dan sangat cantik, dan entreaties saya menjawab: "Bagaimana saya boleh mengatakan benda itu kepada imam? "

Kesukaan cinta Tempah yang pertama 13 Mac 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Dan entah bagaimana saya membawanya ke Ibu. Kami bercakap. Ibu duduk kepadanya dan berkata: "Oh, betapa indahnya kamu! Anda mempunyai pakaian seperti itu! - dia mula memperlakukan kami, menyambut kami, menemui pendekatan yang sangat halus terhadapnya, mencairkan hatinya, dan kemudian terus, seolah-olah berkongsi rahsianya, - oh, di sini saya masih muda!

Kelia di jalan Zatevakhin, 7, berhampiran gurun Goloseevsky (pandangan umum rumah

Saya adalah seorang lelaki muda! Berjalan! Saya mempunyai banyak pencinta, tetapi anda juga sangat cantik. ", - dan entah bagaimana, dengan cepat, Ibu membawa kenalan saya untuk kefahaman, tidak menyedari kebodohan orang yang diberkati. Dan saya tertanya - bagaimana Staritsa mengatakannya? Dia tidak pernah melakukannya! Adakah benar? Pembiakan ibu, melihat kekeliruan saya, mengangguk kepalanya dan, memanggil saya, berkata: "Anda tidak percaya - Ibu dengan sengaja memfitnah dirinya untuk membebaskannya dari pertobatan." Untuk masa yang lama kawan saya berfikir, berfikir, dan kemudian menangis dan berkata: "Ya, Ibu, saya juga mempunyai ini pada masa mudaku, saya berjalan, saya mempunyai kekasih. ", - dan dia mula memberitahu Staritsa semua: berapa banyak kekasihnya, bagaimana dia menipu suaminya, tentang perzinahannya, bagaimana dia menderita dengan nafsu-nafsu. Selepas mendengar semua ini, Ibu menasihatkannya untuk pergi ke pengakuan dan bertaubat, dan akhirnya menambah: "Anda masih menjadi sami."

Akibatnya, wanita ini sepenuhnya meninggalkan perzinaan, mula terus pergi ke kuil, bersejarah, dan kemudian pergi ke biara dengan seluruh keluarganya. Kedua-dua suami dan anak perempuannya juga menjadi monastik. Inilah bagaimana Ibu dengan anugerah mempunyai karunia dan kuasa untuk mengubah seseorang dan membawa dia kepada pertaubatan yang mendalam!

Orang yang memahami apa yang dikatakan telah bertobat, tetapi ada juga orang-orang yang, memahami kata-kata Staritsa secara harfiah, dipfitnah dan dikutuk.

Kebenaran selalu menimbulkan permusuhan kepada mereka yang perbuatan jahat. "Kami akan mengaturkan orang-orang yang soleh, kerana dia adalah beban kepada kita dan menentang perbuatan kita. dia ada di hadapan kita - pendedahan pemikiran kita. Sukar untuk kita melihatnya, kerana hidupnya tidak seperti kehidupan orang lain, dan caranya berbeza: dia. bersara dari cara kita, seperti dari najis, memuaskan akhir orang-orang yang soleh, dan sia-sia memanggil Tuhan bapanya. Kita akan melihat jika kata-katanya benar, dan mengalami apa yang akan menjadi hasilnya. "(Prem.2,12-20).

"Orang-orang kudus memberi darah dan mengambil semangat" (Sts John Chrysostom "Tafsiran pada Mazmur 118") Tanpa ini, tidak ada pendakian rohani. Wanita tua mengarahkan segala usaha untuk melayani Tuhan dengan pencapaian. Tetapi dia meletakkan usaha utamanya untuk memastikan bahawa, menurut kata-kata orang tua Paisius Svyatogorts: "Jangan mendapatkan nama untuk diri sendiri, kerana ia akan menjadi musuh yang terbesar dalam kesunyian. Seseorang biarawan perlu lebih perhatian supaya tidak memperoleh nama untuk kehidupan rohani yang penuh perhatian, kerana jika tidak, dia akan kehilangan semua pekerjaannya kerana pujian duniawi. Kemudian bagaimana. boleh menebus dosa-dosa mereka kerana ia jatuh di mata orang ramai. " Kebangkitan Kristus untuk kebodohan membenarkan orang-orang diberkati untuk menyembunyikan eksploitasi mereka di bawah tabir kegilaan khayalan dan kemiskinan.

"Berbahagialah orang yang murah hatinya, karena mereka akan beroleh kemurahan." (Mf.5.7) Di antara percubaan besar penderitaan, Ibu penuh kegembiraan dan kemiskinan mereka yang mendalam dalam kekayaan hospitaliti preizbytochestvovala, sebagai "ceria" adalah pada kuasa-kuasa, dan di luar kemampuan mereka. (2 Cor.8.2) Contohnya ialah Ibu Kristus Penyelamat, kerana "Dia, kaya, menjadi miskin" demi kita, agar kita menjadi kaya dengan kemiskinan-Nya. Ramai yang memanggil orang gila yang tidak menyelamatkan mereka untuk hari hujan, yang tidak menginsuranskan hidup mereka. Logik dunia ini sama sekali bertentangan dengan logik Ilahi. Kehidupan Ibu Alipii menunjukkan kepada kita contoh kemiskinan rohani dan kemiskinan, yang merupakan pemberitaan kemiskinan praktis di dunia ini.

Terdapat banyak kes pemahaman dan penyembuhan anggun melalui doa para asket. Kadang-kadang bahagia untuk menyembunyikan penyebab sebenar penyembuhan, memberi mereka yang datang ke apa yang disebut "salep", yang terdiri daripada komponen yang sangat biasa. Mereka yang meminta pertolongan dari Ibu menyedari bahawa makanan yang ditawarkan di meja itu juga penyembuhan. Marilah kita mengingatkan Rev. Serafim Sarovsky, yang mengedarkan roti kepada orang-orang yang masuk - keropok, yang dikeringkan untuk tujuan ini. Rev. Seraphim menjelaskan kepada para rahib yang memanggilnya bahawa dia menerima orang-orang di dalam selnya dan dengan itu didakwa melanggar janji sumpah: "Kami akan," katanya, "saya akan menutup pintu sel saya. Datang kepadanya, memerlukan kata-kata penghiburan, mereka akan mengutuk saya untuk membuka pintu kepada Tuhan dan, tanpa mendapat jawapan dari saya, akan pulang dengan kesedihan. Apa alasan yang boleh saya bawa kepada Allah di Penghakiman Terakhirnya? "Ibu Alipia, seperti Reverend Seraphim, dianggap sebagai menerima semua pelawat kepadanya sebagai masalah hati nurani, kewajiban hidup, di mana Tuhan akan meminta laporannya di Mahkamah.

Cinta ibu bukan sahaja diperluaskan kepada manusia - penciptaan utama Tuhan, tetapi juga kepada pembantu - binatang dan burung. Dia, sebagai seorang yang rohani, melihat bahawa makhluk itu menderita dan menderita melalui kesalahan manusia. Merasakan rasa bersalah manusia sebelum ciptaan Tuhan, Ibu sangat sayang dan sayang kepada binatang, yang jauh lebih besar dari manusia, mereka merasakan kebesaran Tuhan. Dalam hal ini, Ibu melihat pemenuhan kehendak Tuhan. "Roh Tuhan mengajarkan jiwa untuk mencintai semua kehidupan," kata Rev. Silouan the Athonite. Ayah kudus purba juga mengajar kita. "Sayang sekali," tulis Rev Isaac Sirin, "hati membakar semua ciptaan - tentang manusia, tentang burung, tentang binatang. dengan air mata dia membawa doa untuk mereka setiap jam sehingga mereka akan dipelihara dan dibersihkan. " Makhluk itu mempunyai harapan kekal untuk orang itu, "menjangka wahyu anak-anak Allah, kerana makhluk telah ditaklukkan kepada kesia-siaan, bukan oleh kehendaknya sendiri, tetapi oleh kehendak Dia, yang telah menaklukkannya, dengan harapan bahawa penciptaan itu sendiri akan dibebaskan dari perbudakan kebinasaan dan masuk ke dalam kemerdekaan kemuliaan anak-anak Allah. Sebab kita tahu bahawa semua makhluk secara kolektif meratap dan disiksa hingga hari ini "(Roma 8: 19-22). Mengenai contoh orang-orang kudus, kita melihat hubungan baru dengan makhluk. "Khotbahkan Injil kepada semua makhluk" (Mk.16,15), - ini adalah bagaimana perintah Tuhan yang kudus dan benar dilakukan, di mana orang itu lagi menjadi kawan makhluk dan mencurahkan cintanya. Dalam kehidupan orang-orang kudus, kita dapati banyak contoh pemahaman bersama manusia dengan haiwan, menyerupai sikap Adam dengan makhluk sebelum jatuh ke syurga Tuhan. Cukup untuk menarik balik St. Gerasimos Jordan, juga ikon sentiasa digambarkan dengan jinak mereka singa, Theophanes Mesir, poivshego malam banyak haiwan yang hidup di padang pasir, Sergius of Radonezh, Serafim daripada Sarov, Paul Obnorsky - menjaga haiwan hutan liar dan menjinakkan mereka, Silouan - diketahui oleh semua Ortodoks sebagai penyedut besar seluruh ciptaan. Kehidupan Alipia wanita tua yang diberkati banyak contoh yang sama. Dikelilingi oleh sifat Goloseevsky yang tidak disentuh, dia bertemu dengan semua penduduk dunia yang harmoni dan misterius ini: dia mempunyai seorang abang tamu biasa, yang datang setiap hari ke jurang rumahnya. Ibu selalu makan dia terus dari tangannya, dipanggil "tamu" mesra, dan dia, dihiburkan, akan kembali ke hutan. Terutama cintanya digunakan oleh kucing, ayam yang hidup dengannya, yang dia tidak pernah digunakan dalam penggunaan manusia biasa, anjing taat kepadanya, kuda yang hidup tidak jauh dari rumah.

Halaman: 1 2

Kesukaan cinta Tempah yang pertama 13 Mac 2013 admin

Semua penganut yang hebat tidak dapat dielakkan diserang oleh roh-roh penindasan langit. Ibu tidak melarikan diri dari ini, menahan perjuangan dengan malaikat yang jatuh secara misterius dan tidak dapat difahami oleh minda manusia. Dapat dikatakan bahawa perjuangan ini adalah penunjuk kekuatan rohani orang suci - semakin penuh rahmat Roh Kudus, semakin marah kejahatan setan itu kepadanya. Sebagai contoh, godaan St. Seraphim of Sarov, yang dibangkitkan oleh iblis pada ketinggian dan cast, boleh dipetik. Biksu tersebut akan menerima banyak luka jika tidak untuk Malaikat Penjaga. Atau setan melemparkan pokok tebal ke dalam sel kudus, yang kemudiannya mereka lakukan dengan kesulitan lapan orang. Kesusasteraan hagiografi pertapa ortodoks penuh dengan contoh yang sama. Kes yang menarik dan mendedahkan adalah yang berlaku dengan Ibu Alipia. Wanita tua itu pergi ke jurang untuk berdoa, dan petugas sel dengan cucunya, yang berada di rumah, merasakan penggambaran di hatinya, pergi mencarinya dan melihat bahawa di jurang ada "lelaki" membunuh orang suci itu. Kanak-kanak itu berteriak dengan seram, dengan jelas melihat penglihatan yang dahsyat, dan pelayan yang berdiri di sebelahnya melihat hanya Ibu dan tidak ada orang lain. Dia juga mendapati dia pada waktu pagi dalam keadaan yang sangat menyakitkan, ada darah di atas batu di pintu, muka dan mulut Staritsa telah pecah. Dia menjelaskan apa yang telah berlaku oleh syaitan itu meraih rambutnya pada waktu malam dan memukul batu itu. Kadang-kadang iblis mengangkat kudus ke udara dan melemparkannya ke tanah.

Saya ingin mengatakan beberapa perkataan tentang beberapa gangguan dalam pemahaman moden tentang kekudusan dan melindungi pembaca dari pandangan bukan kehidupan Ortodoks, kerja dan kebangkitan rohani Alipia wanita tua yang diberkati.

Dalam tempoh Soviet, propaganda anti-agama di negara kita mencipta semacam "jurang" yang mendalam dalam kajian sejarah Ortodoks, sains teologi dan budaya, dan oleh itu "jurang" ini diisi dengan pantas oleh wakil-wakil pelbagai "sains ghaib": sihir, spiritualisme, astrologi, theosophy, antroposophy, ufology, esoteric, dll. Kepentingan para pengamal neo-pagan dalam keinginan mereka untuk "naik ke peringkat tertinggi" adalah berakar di dalam fikiran orang sezaman kita yang jauh dari Ortodoksi. Iaitu, masing-masing, menurut "sains" ini, berdasarkan pelbagai tindakan, mewakili bahawa dia sudah menjadi "tuhan" dan menganggap alasannya sebagai kriteria utama untuk peranti mudah kewujudannya.

"Ilmu sains" Neo-pagan hari ini menyenaraikan semua perkhidmatan ghaib: pelepasan daripada kegagalan, penyakit, penindasan terhadap "musuh rahsia", tarikan "orang yang tepat", rawatan orang yang "dilakukan", kawalan roh, Maksudnya, sikap Tuhan atau sesetengah bahan rohani lain dibina berdasarkan prinsip perniagaan: anda kepada saya - saya kepada anda. Hubungan cinta dan persefahaman di sini tidak disediakan. Itulah: Saya melakukan tindakan dan ritual tertentu - saya mendapat apa yang saya perolehi. Pada asasnya, Orthodoksi dianggap oleh orang-orang kita sebagai "kedai" seperti itu. Sekiranya seseorang melakukan "ritual rohani" tertentu dengan ketepatannya, seseorang dapat mendapat manfaat yang besar untuk diri sendiri dan untuk orang yang tersayang. Itulah: untuk meletakkan lilin yang begitu banyak dan membaca banyak doa "kuat", untuk pergi ke kuil tepat sekali. Kepada orang-orang yang jauh dari Ortodoksi, orang-orang kudus nampaknya "penyihir, mahatmas, penyanyi dan medium." Dalam perwakilan mereka, St Sergius of Radonezh, Seraphim of Sarov, John of Kronstadt adalah orang-orang yang suka berfikiran Ortodoks mereka. Walau bagaimanapun, satu perincian yang penting seperti pergerakan New Age yang tidak ditangkap adalah matlamat yang mendorong Mahatma dan pertapa Ortodoks. Matlamat orang suci adalah jelas - ini adalah nilai-nilai moral: cinta pertama sekali, belas kasihan, semoga Allah tidak menyenangkan, membersihkan jiwa dari dosa, memperoleh kemurnian jiwa. Maksudnya, kebahagiaan Injil - kemiskinan rohani, kelembutan, usaha untuk kebenaran, peacemaking, bertahan dan mencari penderitaan bagi Kristus. Orang suci tidak mencari kebolehan ghaib, takut kehilangan kerendahan hati dan tidak menjadi kebanggaan. Kebolehan itu diberikan kepadanya sebagai hadiah, yang diterima oleh orang suci dengan rasa terima kasih dan bertaubat, berusaha untuk tidak menerima, tetapi untuk melayani - untuk menyatakan kehendak Tuhan kepada orang-orang dengan karunia-Nya dan mengarahkan mereka kepada Allah melalui tindakan-tindakannya. Sebagai contoh, seseorang boleh menyebutkan "teknik mukjizat" John Kronstadt yang suci, yang menggambarkan penyembuhan pertama dalam buku hariannya: "Sekali seorang imam jatuh sakit. Mereka meminta bantuan doa saya. Saya mula berdoa. Dia mengaku dosanya di hadapan Tuhan. dan mula meminta penyembuhan sakit. Dan Tuhan mengutus dia rahmat - dia sembuh. " Tidak hairanlah ia berkata: "Tuhan menentang orang yang sombong, tetapi memberikan rahmat kepada yang rendah hati" (Yakobus 4: 6). Apa yang mendorong wakil ghaib itu? Dia berusaha dengan segala kekuatannya untuk tujuan mukjizat, atau lebih tepatnya, untuk manfaat material yang mengalir dari hadiah ini. Cara-cara yang digunakan untuk mencapai komunikasi dengan roh adalah aneh dan bervariasi: mantra, seringkali mirip dengan doa-doa Ortodoks, tetapi dengan beberapa perkataan makna dan kandungan yang tidak dapat difahami, pergerakan dan ritual tertentu, menulis pola dan mantra yang tidak dapat difahami, penggunaan kristal, piramid, tumbuhan, jarum, tar, darah, rambut, dll. Terdapat paksaan semangat untuk bertindak. Tetapi adakah mungkin untuk memerintahkan Tuhan? Sudah jelas siapa yang memberi kepada paksaan sedemikian, tidak berpuas hati orang-orang yang terlibat dalam tindakan yang tidak berperikemanusiaan, yang membawa kepada gangguan pemikiran. Inilah peraturan 61 dari Majlis Ekumenikal Keenam yang mengatakan: "Mereka mengkhianati diri mereka untuk penyihir. atau serupa dengan mereka, untuk belajar dari mereka apa yang mereka ingin mendedahkan kepada mereka, agar sesuai dengan definisi awal bapa tentang mereka, adalah tertakluk kepada peraturan penebusan enam tahun. Penebusan yang sama harus dikenakan. dan penari, dan para pekerja tukang sihir dan ahli sihir. Mereka yang menjadi megah dalam penemuan-penemuan yang jahat ini dan yang tidak berlepas dari mereka, dan yang tidak menghindarinya, kami memutuskan untuk melepaskan sepenuhnya dari Gereja, seperti peraturan-peraturan suci. Sebab apa yang biasa berlaku kepada cahaya dan kegelapan? - seperti yang dikatakan rasul. Apakah konsistensi kuil Tuhan dengan berhala? Atau apakah kesulitan orang yang setia dengan yang salah? Apakah perjanjian antara Kristus dan Belial? "

Kebanyakan ahli okultisme moden, serta orang yang gembira, tidak memahami apa perbezaan yang mendalam antara mereka dan orang-orang kudus. Mereka mempersembahkan jenis kuasa yang jahat kepada mereka kepada pengikut mereka yang tidak berpuas hati sebagai karunia Allah yang besar, yang tiba-tiba mereka menerima hasil dari beberapa jenis pencahayaan. Orang yang tidak dikenali percaya bahawa apa-apa manifestasi kebolehan luar biasa sudah menunjukkan bahawa asal usulnya berasal dari Tuhan. Tetapi seperti yang kita ketahui, ada konsep "mujizat-mujizat palsu", yang asalnya - dari yang jahat. Contoh yang sangat jelas dari kisah Para Rasul: "Apabila kita pergi ke rumah doa, kita dipenuhi oleh seorang pelayan, yang terobsesi dengan semangat pemujaan, yang melalui ramalan memberikan pendapatan yang besar kepada tuan mereka. Melalui Paulus dan di belakang kita, dia menjerit, berkata: Orang-orang ini adalah budak Allah Yang Maha Tinggi, yang menyatakan kepada kita cara keselamatan. Dia melakukannya selama beberapa hari. Paulus, sedang bersedih, berpaling dan berkata kepada roh: atas nama Yesus Kristus saya memerintahkan anda untuk keluar dari situ. Dan roh itu keluar pada waktu itu. Kemudian puan-puannya, melihat harapan pendapatan mereka telah hilang, merampas Paulus dan Silas dan membawa mereka ke kepala dataran. " (Kisah 16.16-19) Petikan dari Kitab Suci dengan jelas menunjukkan sebab dan tujuan kegiatan okultis moden. Tidak mungkin untuk mencapai rahmat Roh Kudus tanpa bertahun-tahun kerja keras untuk membersihkan jiwa anda daripada dosa, tanpa puasa dan doa. "Rahmat adalah kehadiran Tuhan dalam diri kita, dan ia memerlukan usaha yang tidak henti-henti dari pihak kita" (V.NLossky). Pada masa ini, Kristus Juruselamat memberikan definisi yang tidak berubah untuk semua masa: "Jenis ini diusir hanya dengan doa dan puasa" (Mat.17, 21), tetapi "Bangsa jahat dan berzina mencari tanda-tanda" (Mat 13.39), oleh itu, Melihat kebolehan ghaib sebagai penunjuk kesucian. Untuk menjadi seorang berwawasan, atau pekerja keajaiban, atau penyembuh tidak bermaksud menjadi kudus. Karunia Roh Kudus ini tidak dapat dipertimbangkan secara terpisah dari pemenuhan perintah-perintah Tuhan dan pencerahan seluruh manusia oleh rahmat Tuhan. Pengalaman berabad-abad lamanya Gereja memberikan kita sejumlah besar contoh kehidupan orang-orang kudus, yang memperlihatkan jalan yang sukar yang seseorang pergi kepada Tuhan. "Kerajaan syurga diambil secara paksa, dan orang-orang yang menggunakan kekuatiran menggembirakannya" (Mat. 11, 12) "Lagipula, jika seseorang di dunia ini tidak dapat mencapai pangkat dan kejayaan yang besar, jika ia tidak melewati banyak latihan sebelum ini dan tidak benar- Memilih kemenangan dan harta rampasan dari musuh, terutama dari Raja Syurgawi dan Benar, tidak ada yang akan diberi ganjaran dari Roh Rohani, melainkan mereka terlebih dahulu mempraktikkan perintah-perintah kudus, dan kemudian mengambil senjata surgawi (rahmat yang sangat) dan berperang melawan roh-roh jahat. lelaki menanam kesakitan rohani dan begitu dia memahami rahsia rohani dan khazanah kebijaksanaan yang tersembunyi, dan seberapa banyak yang dia tumbuh dalam kebijaksanaan, dia berjaya mengetahui niat jahat itu (Rev. Macarius dari Mesir) "Pintu yang penuh sesak dan jalan sempit yang membawa kehidupan, dan hanya sedikit yang dapat menemukannya" (Mat. 7.14)

Sejak kemunculan masyarakat Kristian awal dan penyebaran agama Kristian, konsep karisma telah muncul sebagai hadiah rahmat khusus yang dikomunikasikan kepada orang-orang oleh Roh Kudus, yang diberikan kepada manusia supaya ia dapat menggunakannya untuk kebaikan bersama, yakni, untuk melayani Gereja. Pengganti hadiah ini adalah monastik, dan kemudian penatua, di mana karunia karismatik kuno Roh Kudus masih nyata. Sudah tentu, dengan syarat bahawa pemimpin rohani seperti itu memegang jiwa orang kepada Kristus, dan bukan kepada dirinya sendiri. Kriteria yang mana dapat memberikan penilaian yang benar tentang kegiatan pemimpin rohani adalah jelas - ini adalah siapa yang dia melihat dirinya dalam kegiatannya dan di mana ia memimpin jiwa orang yang berpaling kepadanya. "Tidak seorang pun boleh meletakkan asas selain yang diletakkan, iaitu Yesus Kristus" (1 Kor. 3,11).

"Seperti yang kita ketahui dari sejarah Gereja, perkataan" elder "dalam berabad-abad yang berlainan bermakna konsep-konsep yang berbeza. Sekarang, oleh eldership, kami bermaksud kementerian berkarisma yang sangat baik yang memperbanyak dalam kehidupan moden Gereja apa yang nabi-nabi Perjanjian Lama atau orang-orang Kristen umur yang penuh dengan karunia rahmat.Ketika seseorang berada di luar pangkat gereja khusus dan tujuan resmi, dan terima kasih hanya kepada pilihan ilahi tertentu dan dia sendiri berusaha untuk Tuhan, ia disampaikan sebagai sejenis lampu yang penuh dengan rahmat, kebijaksanaan, karunia rohani, pengetahuan tentang jiwa manusia, dan bahkan masa depan, seperti yang sering kami ketahui tentang para penatua. Dan tanpa sebarang tindakan penyucian, Gereja mengenal pasti para penyembah ini sebagai orang-orang yang mungkin, perlu, dan semulajadi. kes-kes kesedihan melampau atau kebingungan, atau kejahilan bagaimana untuk hidup lebih jauh, apa yang perlu dilakukan, beribu-ribu orang berlari dan berlari untuk sokongan, harapan dan penghiburan. Kadang-kadang mereka akan mendengar perkataan dari mereka, kadang-kadang mereka akan menerima berkat, tetapi selepas itu banyak perubahan dalam jiwa mereka. Walau bagaimanapun, tidak ada urutan penatua. Terdapat pengiktirafan oleh Gereja umat pilihan mereka yang sebenar.

Sudah tentu ia berlaku bahawa kesucian boleh digunakan bukan untuk kebaikan.

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 28 Mac 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

Sekitar bapa John dari Kronstadt terdapat beribu-ribu orang yang menerima pertolongan tulus dan diperkuat dalam iman, dan juga ada orang-orang yang kemudiannya menjadi golongan orang Johannian. Jadi, sesungguhnya, seseorang boleh memesongkan segala-galanya dan mengubahnya menjadi bahaya. Tetapi ini bukan lagi kesalahan orang tua, ini adalah kesalahan pencari bukannya kebenaran dan rahmat Tuhan, tetapi keajaiban atau keunikan yang mereka katakan, dia, tidak seperti orang lain, mempunyai mentor khusus, bimbingan khusus dan menggunakan arahan khusus. "(8)

Contoh yang sangat jelas tentang sikap pagan seperti itu kepada orang-orang kudus, yang boleh diperhatikan pada hari ini, digambarkan dalam Kisah 14 Kisah Rasul-rasul, yang menceritakan penyembuhan orang-orang lumpuh oleh rasul Paulus: "Di Listra, seorang suami yang tidak memiliki kakinya, duduk krom dari ibunya Dia tidak pernah pergi, Dia mendengar Paul, yang melihatnya dan melihat bahawa dia mempunyai kepercayaan untuk penyembuhan, berkata dengan suara nyaring: Saya berbicara dengan kamu dalam nama Tuhan Yesus Kristus: berdiri tegak di atas kakimu dan dia segera melompat dan mula berjalan. Ketika ia melihat apa yang dilakukan oleh Paulus, ia mengangkat suaranya dan berkata di Lycaonski, "Dewa-dewa itu datang kepada kami dengan gambaran seorang laki-laki, dan mereka memanggil Barnabas Zeus, dan Paulus memanggil Ermii, karena ia bertanggung jawab atas perkataan itu, dan imam Zeus yang di depan kota mereka Di pintu gerbang lembu dan membawa bunga-bunga karang, saya ingin melakukan pengorbanan dengan orang-orang, tetapi para Rasul Barnabas dan Paulus mendengarnya, mengoyakkan pakaian mereka dan melemparkan diri ke hadapan orang ramai, dengan suara keras berkata: lelaki! apa yang awak buat? Dan kami adalah orang-orang seperti kamu, dan memberitakan Injil kepada kamu, supaya kamu berpaling dari yang palsu ini kepada Tuhan yang Hidup. (Kisah 14: 8-15)

Kiev Padang Pokrovskaya Goloseevskaya Suci

Orang-orang kudus tidak bererti pengetahuan. Sebelum kita adalah orang-orang dengan semua ciri-ciri watak mereka, tetapi ini adalah orang-orang yang ditakdirkan untuk prestasi tertinggi dari kelahiran mereka dan yang melakukan pelayanan Kristian dan kesyahidan harian yang bertujuan untuk mereka dari atas.

Sehingga kematiannya pada tahun 1988, Ibu Alipia terus mengalami pelbagai tekanan daripada pihak berkuasa. Penyeliaan dirasai dalam segalanya - walaupun dalam perniagaan asas seperti pendawaian cahaya, dia dinafikan dengan kata-kata: "Dia tidak begitu politik. "Terdapat percubaan biasa untuk memusnahkan rumah hutan Ibu Goloseyevsky, Staritsa adalah di bawah pengawasan berterusan oleh pihak polis, dengan keputusan bahawa di ambang bimbitnya sering muncul angka yang diberi kuasa untuk memeriksa dokumen, briged" pertolongan cemas "sering datang untuk membawanya ke rumah jagaan atau hospital psikiatri. Ibu bereaksi terhadap ini dengan cara jiwa kudusnya menjadi ciri - terutamanya dengan doa. Suatu hari dia, dengan tangan dan air mata yang dibangkitkan, memohon kepada Tuhan untuk menghentikan kehancuran rumahnya. Dia tidak melihat sesiapa pada masa ini dan tidak meminta belas kasihan dari orang-orang - dia tahu bahawa hanya pada kehendak Allah segala-galanya bergantung di bumi. Dan Tuhan mendengar doanya - semua usaha pihak berkuasa telah dipecahkan mengenai kuasa doanya. Sekali doktor datang kepadanya dalam kereta ambulans. Staritsa dengan jelas menunjuk kepadanya penyakit yang diderita oleh wanita itu, dan ini menggoncangnya, yang tidak tahu kewujudan Tuhan. Malu, dia pergi dengan serta-merta, tanpa menyebabkan sebarang mudarat kepada Ibu. Dalam tahun Soviet yang sukar, Staritsa membawa banyak orang kepada iman, walaupun kejayaan seolah-olah kejayaan ateisme di negara kita. Selalunya, orang yang berpendidikan dalam keluarga ateis dan yang mengalami banyak kesulitan akibatnya berpaling kepada Ibu. Keahlian mandatori di Komsomol dan perintis, bayang-bayang yang diberi kuasa oleh anggota paroki kuil dan kegiatan Komsomol dan jawatankuasa parti dalam pendidikan tinggi bagi ramai orang yang beriman yang mengancam tragedi kehidupan. Staritsa mengambil bahagian aktif dalam nasib mereka. Dan gelombang penganiayaan telah berundur, seolah-olah mereka tidak berada di sana.

Kiev Padang Pokrovskaya Goloseevskaya Suci

Jadi seorang perempuan diberi peluang untuk membuat pilihan antara menyertai organisasi Komsomol dan meninggalkan kepercayaan agamanya atau diusir dari universiti dan kemudian dibawa ke tanggungjawab jenayah. Dia berpaling kepada Ibu untuk mendapatkan nasihat. Dan yang diberkati menjawab bahawa "surat-surat raja" (iaitu huruf-huruf Kristus) boleh dipakai tanpa Komsomol, dan selepas doa Staritsa untuk gadis itu, semata-mata. telah terlupa.

Masa adalah sukar dan kadang-kadang saya harus menyembunyikan iman saya walaupun dari saudara-mara saya. Jadi Ibu mengambil bahagian dalam nasib keluarga seorang jeneral berpangkat tinggi dari Moscow. Beliau dan isterinya adalah orang yang beriman, tetapi jeneral tidak tahu bahawa isterinya adalah seorang mukmin, dan dia juga tidak tahu bahawa suaminya telah beriman sejak zaman kanak-kanak. Ibu menemui rahsia masing-masing, dan ini memerintah kedamaian dan kegembiraan dalam keluarga. Mereka sangat menghormati Staritsa dan sering datang kepadanya dari Moscow.

Halaman: 1 2 3

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 28 Mac 2013 admin

Kudus Pokrovskaya Goloseevskaya (pemandangan moden)

Pada hari-hari percubaan khas skala nasional, Tuhan sentiasa mendirikan kudusnya - pengantara dan buku doa untuk rakyat. Jadi St. Sergius of Radonezh adalah doa pada kemajuan Pertempuran Kulikov, St. Serafim daripada Sarov sedang berdiri di atas batu pada ketika dunia digegarkan dengan peperangan Napoleon, Serafim Vyritsky merayu, menurut sebahagian besar Ibu Tuhan, mengulangi feat St Serafim daripada Sarov, kemenangan dalam Perang Patriotik Besar. Begitu juga, Ibu Alipia dibesarkan oleh Tuhan Tuhan Sendiri untuk syafaat pada hari-hari kemalangan yang melampau yang menimpa Tanah Air kita. Kita bercakap mengenai kemalangan di Chernobyl loji kuasa nuklear, apabila dinyanyikan oleh "atom aman", seolah-olah jinak dan tunduk, dia keluar dari bawah kuasa manusia, memuntahkan racun dirinya radiasi tidak kelihatan. Bencana ini mengingatkan manusia tentang tanggungjawab manusia terhadap buah-buahan kegiatannya dan sifat global akibat tragis. Kemanusiaan merasakan kelemahan dan ketidakamanannya. Menurut banyak testimoni Ibu saksi untuk masa yang lama meramalkan nasib malang yang dahsyat dan kesakitan, berpeluh, merayu kepada Tuhan bagi mengurangkan kesan daripada bencana ini, diminta ganti bangsa itu: "Tuhan, - dia meminta pertolongan kepada Allah - bayi mempunyai belas kasihan, belas kasihan kepada rakyat, burung, haiwan ". Dia menunjukkan masa tertentu apabila kemalangan dahsyat ini berlaku - Minggu Suci. Selama lebih dari setengah tahun, Ibu setiap hari dalam doa yang semakin intensif, siang dan malam dia sangat mengalami peristiwa yang akan datang. Patuh dalam semua kehendak Tuhan, dia mengerti bahawa ujian ini akan berlaku di bawah izin Allah untuk mengajar manusia dan menjadikannya kepada Pencipta-Nya. Tetapi, penuh dengan cinta, dia memohon untuk menyelamatkan negara kita daripada pengabaian, menyelamatkan kanak-kanak dan mengelakkan bencana alam sekitar. Lama sebelum pengumuman rasmi mengenai kemalangan itu, Ibu menunjuk ke arah api yang besar dan akibatnya, tanah dan air akan "diburu". Tetapi dalam keadaan yang tidak ada harapan, Tuhan sentiasa mengingatkan kita bahawa Dia adalah Pencipta dan Penyelenggara Alam Semesta, di dalam tangannya, kematian dan unsur-unsur duniawi, Dia dapat membantu dalam apa jua keadaan. Nyonya rahmat Tuhan kepada orang-orang yang sedih adalah Ibu Alipia, kepada siapa, pada hari-hari pertama selepas kemalangan, orang-orang mula mencari pencarian dan sokongan: "Bagaimana untuk hidup? Apa yang perlu dilakukan Sekiranya dia meninggalkan segala-galanya, meninggalkan rumahnya? "Dia menyeru untuk memanggil semula Krucis dan kuasa Salib-Nya, dan meminta bantuan Allah. Dia tidak memberkati orang panik, yang telah mengambil tempat di Kiev dan bandar-bandar dan kampung-kampung yang berdekatan dengan zon 30 kilometer lain, diperingatkan untuk tidak meninggalkan rumah mereka, untuk melindungi diri mereka dalam kekuatan salib, maka berlindunglah kepada Allah. Dia memberkati makanan untuk mengambil segalanya secara berturut-turut, membayangi dia dengan tanda salib dan mempercayai bahawa Tuhan telah membersihkannya dari segala bahaya. Seperti yang anda ketahui, iman sedemikian boleh berfungsi dengan keajaiban.

Nasib mana-mana orang menanggapi hati yang sensitif terhadap orang yang diberkati dan menolaknya untuk memperkuat kesungguhan mereka. Semasa kemarau berpanjangan, Ibu membuat banyak puasa, sering tidak makan makanan dan tidak minum dalam panas yang kuat selama dua minggu. Dan Tuhan selalu mendengar hamba-Nya, dia menghantar hujan ke bumi. Sekali untuk dosa kanak-kanak rohani mereka, Staritsa berpuasa dengan ketat selama setahun, memohon Tuhan Tuhan untuk pengampunan dosa mereka.

Halaman: 1 2 3

Kesukaan cinta Tempah yang pertama pada 28 Mac 2013 admin

Kedudukan Ibu Alipia berhubung dengan perpecahan Gereja 1992 tidak kurang penting bagi kita hari ini. Peristiwa-peristiwa, yang sepertinya jauh dari masa ke masa, mendorong Staritsa untuk berulang kali mengenai isu ini. Seperti keperibadian "Metropolitan" Philaret (Denisenko), maka tindakannya lebih daripada sekali topik perbincangan antara Ibu Alipia dan anak-anak rohaniya. Staritsa memberi amaran mengenai konflik antara agama yang membahagikan masyarakat Ukraine menjadi bahagian, dan dengan sikapnya yang mendesaknya tidak menyerah kepada godaan dan mengetahui di mana kebenaran itu. Pendapat orang kudus yang berwibawa, yang mulutnya dikatakan oleh Tuhan, adalah penting bagi mereka yang bersimpati dengan pihak yang bertentangan konflik, dan juga melindungi masyarakat dari pertemuan konsep agama nasional dan nasionalisme, karena agama kehilangan kandungan rohani dari penggantian ini.

Inilah yang dikatakan Staritsa kepada seorang biarawati: "Ibu meramalkan perpecahan yang akan diambil gereja-gereja, gereja akan menjadi malu. Imam akan dianiaya dan juga mangsa. Ibu memberitahu saya: "Dengar apa yang saya katakan kepada anda. Keselamatan hanya di gereja kanonik Ortodoks sebenar. " Tiba di rumah, saya memberitahu semua rakan imam saya apa bencana menanti kita. Pada masa itu tiada siapa yang mahu mempercayai saya. Mereka menegaskan bahawa ini tidak dapat, tetapi apabila nubuatan itu dipenuhi,. maka dia dikenang dengan kepahitan. "

Masalah yang tidak kurang serius ialah aktiviti kesusasteraan pelbagai sekte di wilayah negara-negara CIS. Menggunakan buta huruf rohani dari senegara kita yang dibesarkan di ateisme, mereka menangkap banyak jiwa dalam rangkaian mereka. Sesiapa yang mencari kebenaran tidak mengganggu mendengar pendapat seseorang yang sukacita Tuhan dengan seluruh hidupnya dan menerima daripadanya karunia Roh Kudus yang jelas. Inilah bagaimana Ibu Alipia dengan tegas mengembalikan seorang pemuda yang meragui kebenarannya kepada Ortodoks: "Untuk sementara waktu saya masih pergi ke Pentecostal. Tidak lama kemudian presbiter mula menegaskan bahawa saya akhirnya berpisah dengan Ortodoks dan memberitahu saya:" Segala sesuatu! Dia mempunyai keanggotaan, brosur dan tidak ortodoksi. "Dia tahu bahawa saya bersimpati dengan Ortodoks dan kadang-kadang pergi ke kuil. Saya ingat bahawa saya berjalan dalam meditasi yang mendalam, kekeliruan memerintah dalam jiwa saya:" Mereka mengajar saya di Pentecostal, mereka mempunyai orang Mereka melakukannya dengan cara ini. "Dan salah satu daripada hari ini, saya masih mendapati kekuatan dalam diri saya dan pergi ke Ibu Alipia dan larangan langsung diikuti tanpa petunjuk sebelumnya.

- Jangan pergi ke mereka! Ini adalah satu kesilapan!

- Ibu, dan bagaimana - Saya mempunyai begitu banyak soalan? Dan dalam Orthodoksi saya tidak faham banyak! Bagaimana saya boleh?

- Anda akan mempunyai mentor! Simpan diri anda di sini - inilah kebenaran!

Dan tidak lama lagi, Tuhan menghantar saya seorang imam, yang banyak membantu saya memikirkannya dan mengesahkan saya kepada Orthodoksi hingga akhir. " Ia telah diturunkan kepada Ibu Alipia oleh Roh Kudus bahawa lelaki muda itu mula pergi ke Pentakosta, dan dia berulang kali dengan penuh kasih sayang mengutuknya.

Tidak kira betapa mengagumi para penyokong yang diberkati, sehingga hari kehidupan duniawinya diperpanjang untuk waktu yang lama, mereka akan berakhir. Ibu, yang, dengan pasti, rahsia kematiannya telah diturunkan, mula mempersiapkan diri jauh sebelum hati penyayang yang datang kepadanya untuk acara ini. Ketika seorang wanita datang ke Goloseevo, Staritsa memberkati ketaatan tertentu pada kalender gereja selama setahun dan memintanya untuk menghitung hari-hari. Apabila dia mencapai usia tiga puluhan, Staritsa menghentikannya dan mengelilingi tarikh ini. Tidak lama kemudian wanita itu meneka bahawa, nampaknya, ini adalah hari kematian yang diberkati.

Juga, beberapa bulan sebelum kematiannya, Ibu bertanya kepada pengurus sel: "Dan apakah hari minggu ketiga puluh tiga Oktober?" Dan ketika dia mengetahui hari Ahad itu, dia tidak menjawab, dia hanya menggeleng-gelengkan kepalanya. Dia bertanya soalan serupa kepada seorang biarawati.

Sehubungan dengan arahan awal Staritsa, kesaksian Reverend Seraphim of Sarov kepada anak-anak rohaninya teringat: "Apabila saya tidak menjadi, kamu pergi ke peti mati saya! Dan semakin kerap, semakin baik. Segala apa yang ada pada diri anda, apa yang berlaku kepada anda, datang kepada saya, tetapi bawa kesedihan dengan anda dan bawa ke peti mati saya! Bagaimana untuk hidup segalanya dan memberitahu! Seperti yang selalu kamu katakan dengan yang hidup, jadi di sini! Saya masih hidup untuk anda dan saya akan selama-lamanya! "Kata-kata serupa telah berulang kali diucapkan oleh Ibu Alipia sebagai tindak balas kepada soalan daripada kanak-kanak rohani tentang apa yang perlu dilakukan selepas kematiannya:" Jangan menangis, datang ke kubur saya - berteriak! Panggil saya! Beritahu saya bagaimana untuk hidup, dan TUHAN akan menjawab dan membantu anda, "Atau pada kesempatan lain beliau berkata:" Saya tidak mati, Saya di sini dengan anda - datang, menjerit, berarak di sekitar tempat (iaitu Holosiivo) dan saya mendengar anda! ". Dan kata-kata ini tidak berasas - berkat banyak ibumu Alipia adalah bukti langsung bahawa Allah mendengar doanya.

Kiev Suci Pokrovskaya Goloseevskaya Pustyn. Kuil dengan peninggalan Ibu Alipii

Seminggu sebelum kematian Matushka, penyokong rapatnya berkumpul. Staritsa mula menundukkan diri masing-masing, sambil berkata: "Maafkan aku! Maafkan saya! Ampunilah saya! "Semua orang menahan nafas, cemas dan bimbang dengan makna ucapan itu, sesungguhnya mengamalkan permintaan kematian Ibu untuk memaafkan. Membawa mendalam kepada semua anak rohaninya, dia mengangkat kepalanya ke syurga dan, mengumpul semua kekuatan rohaniya, dengan tegas berpaling kepada Tuhan Tuhan: "Ampunilah! Maafkan saya! Maafkan saya! Ampunilah saya! "- Menandatangani diri dengan tanda salib. Ia adalah hasil dari seluruh hidupnya, dengan kata-kata ini dia berlalu ke selamanya.

Halaman: 1 2 3

Kesukaan cinta Tempah yang pertama 6 April 2013 admin

Udovichenko Vera Fedorovna
Savchuk Anastasia Nikolaevna

30 Oktober 1988, pada petang musim gugur Ahad, Ibu meninggal dunia. Agar tidak mengganggu Staritsu dalam minit terakhir hidupnya, kanak-kanak rohani, mendapat restu dari yang diberkati dan hanya dengan dia, pergi padang pasir vKitaevskuyu dalam masa ini indah untuk berdoa dan Dosifej Rev. Theophilus Kitaevskaya.

Dengan senyap, mantap, salji pertama sedih jatuh, menekankan kesungguhan dan keagungan masa ini. "Saya akan pergi apabila salji pertama jatuh dan set beku," kata Staritsa. Tanda syurga ini seolah-olah memaklumkan kepada dunia - pertapa yang hebat akan pergi.

Kata-kata St Ignatius Bryanchaninov secara sukarela teringat: "Anda dapat mengetahui bahawa telah mati di bawah belas kasihan Tuhan, jika selama penguburan tubuhnya kesedihan orang-orang di sekelilingnya dibubarkan oleh beberapa jenis kegembiraan yang tidak dapat difahami." "Seseorang yang penuh dengan cinta kepada Allah, dan semasa keluarnya dari tubuh, tidak takut kepada putera angkasa, tetapi akan terbang dengan malaikat, seolah-olah dari negara asing, ke tanah air" (Wahyu Seraphim dari Sarov)

Hieromonk Roman (Matyushin) melayani perkhidmatan peringatan pertama untuk biarawati yang mati Alipia. Pengebumian itu diadakan pada 1 November 1988 di Katedral Ascensi di Biara Florovsky Ascension Suci dengan perhimpunan besar orang.

Asas untuk menghormati sisa-sisa pertikaian Ortodoks adalah Penjelmaan Tuhan. "Setelah menerima sifat manusia dalam penjelmaan Tuhan sepenuhnya, Tuhan telah meluluskan martabat manusia manusia selama-lamanya. Bagi orang Kristian, tubuh bukanlah penjara dan bukan pakaian berpakaian tidak sengaja, tetapi salah satu tahap kepribadian manusia, dengan kepribadian misterius mengekalkan sambungannya setelah kematian. Kitab Suci, seseorang dapat memuliakan Tuhan bukan hanya dalam tubuh, tetapi juga dalam tubuh (1 Kor 6:20). Tubuh itu sendiri boleh menjadi kuil Roh Kudus (1 Kor 6:19), dan ia tidak akan berhenti setelah kematian. Oleh itu, dalam jemaat, penghormatan dan penghormatan khusus untuk mayat orang kudus "9.

Selepas kematian orang yang diberkati, Tuhan memberikan keajaiban besar untuk memperkuat Orthodoksi, dilakukan melalui doa Ibu Alipia. Orang Kristian selalu merayakan kenangan para penganut yang belum dapat dinonisasi oleh Jemaat melalui ibadat khusus - sebuah perkhidmatan peringatan. Memori gereja adalah ingatan orang ramai. Dalam pengertian ini, ingatan doa yang berterusan dan sejagat untuk beristirahat dengan pertapa-pertapa suci sering merupakan langkah pertama ke arah pengikatan satu pertapa atau pertapa lain. Pada masa yang sama, banyak kesaksian tentang mereka kadang-kadang penuh dengan banyak cerita mujizat. Contoh ini adalah Xenia suci Petersburg dan memberkati Matrona Moscow, yang merupakan sebab untuk pemujaan nombor besar berkabung, dan banyak haji wonderworking ke tempat mereka dikebumikan. Inspirasi rohani yang hebat memberikan kontemplasi terhadap perbuatan orang-orang benar.

Ibu Alipia mengetuai beribu-ribu orang untuk mempercayai Kristus bukan hanya dalam hidupnya, malah mengetengahkan walaupun sekarang, mendedahkan Kristus kepada umat kita melalui mukjizat yang tidak terhitung banyaknya, dilakukan melalui doanya sebelum takhta Tuhan Tuhan di Kerajaan Syurga. Ibu oleh rahmat Tuhan, yang diberikan kepadanya, meringankan kesengsaraan dan kesedihan, yang menyebabkan kepercayaan jiwa yang tidak percaya kepada belas kasihan Tuhan. Jiwa yang mengejutkan mengiktiraf Tuhan, gereja-gereja, datang untuk menyedari keperluan untuk menghadiri kuil, untuk mengasihi Tuhan. Dan inilah mukjizat terbesar yang diberikan Tuhan

melalui doa Ibu Alipii. Penyembahan rakyat Staritsa adalah pengalaman doa yang didengar, bantuan konkrit dan hubungan rohani yang beribu-ribu orang merasa di antara mereka dan yang dikasihi Tuhan.

Cinta yang tidak mementingkan diri sendiri untuk orang-orang yang dapat dilihat dari seluruh kehidupan yang diberkati, adalah kekukuhan moral yang menarik minatnya kepada mereka dan terus menarik generasi generasi Kristian untuk ingatannya.

Jiwa-Nya, seperti jiwa semua orang kudus yang bersinar di dalam Tuhan, "bersinar dengan cahaya yang tulen, begitu menarik itu, kecuali kamu buta terhadap itu" yang bukan dari dunia ini, tetapi dari atas, "kamu secara tidak sengaja merasa ketika kamu mendekati, perubahan dalaman, anda menjadi lebih baik, seolah-olah imej Tuhan tiba-tiba diperbaharui di dalam kita. "10

1. Archlriest Vladislav Tsypin. Sejarah Gereja Ortodoks Rusia. 1917 - 1990. Penerbitan Rumah Patriarkat Moscow "Chronicle", Akademi Akademi Moscow dan Seminar - Moscow, 1994. ms 103-104.
2.Iomonah John Kologrivov. Esei mengenai sejarah kekudusan Rusia. Brussels, 1961. ms 239.
3. Majlis Tempatan Gereja Ortodoks Rusia, yang didedikasikan untuk ulang tahun ke-1000 Pembaptisan Rusia. Trinity-Sergius Lavra, 6-9 Jun, 1988. Mengenai kanonisasi orang-orang kudus di Gereja Ortodoks Rusia. Laporan Metropolitan Krutitsky dan Kolomna Juvenalia. M., 1988. ms 14.
4. Hieromonk John Kologrivov. Esei mengenai sejarah kekudusan Rusia. Brussels, 1961. ms 239-240.
5. Majlis Tempatan Gereja Ortodoks Rusia, yang didedikasikan untuk ulang tahun ke-1000 Pembaptisan Rusia. Trinity-Sergius Lavra, 6-9 Jun, 1988. Mengenai kanonisasi orang-orang kudus di Gereja Ortodoks Rusia. Laporan Metropolitan Krutitsky dan Kolomna Juvenalia. M., 1988. P. 14.
6. Tuhan masih hidup. Kenangan Archimandrite Danilovsky Lama George Lavrov. M., Danilovsky Evangelist, 1996. C.14.
7. Hieromonk Damaskin Orlovsky. Martir, pengakuan dan penyembah kesetiaan Gereja Ortodoks Rusia abad XX. T.1. Tver, 1992. h. 149
8. Archpriest Maxim Kozlov. 400 soalan dan jawapan mengenai iman, gereja dan kehidupan Kristian. M., Sretensky Monastery, 2001. P.258-259.
9. Imam Oleg Davydenkov. Teologi Dogmatic. Kursus kuliah. Orthodox St. Tikhon Theological Institute. M., 1997. bahagian 3, ms 251.
10. Hieromonk John Kologrivov. Esei mengenai sejarah kekudusan Rusia. Brussels, 1961. ms 406.