Puasa perubatan.

Salah satu kaedah popular rawatan pelbagai penyakit berbahaya adalah rawatan kelaparan. Hanya sebutan mengenai kaedah terapeutik ini pada tubuh manusia menyebabkan ribut keseluruhan atau pun taufan dengan kata-kata yang marah. Kadang-kadang, orang yang sangat berpendidikan dan berpendidikan tinggi dengan darjah akademik yang tinggi boleh bereaksi dengan begitu negatif mengenai kaedah ini yang mereka rasa bahawa orang yang mengamalkan kaedah ini menyingkirkan penyakit merasakan seperti orang yang tidak disengaja dalam masyarakat. Kenapa negatif itu datang dari pekerja perubatan dan ahli sains mereka? Ia sangat mudah. Rawatan puasa dengan VSD benar-benar membantu. Ia tidak menyembuhkan sepenuhnya, kerana, dengan cara itu, kaedah lain, tetapi ia membantu secara khusus.

Ia membantu tanpa penyertaan dan bantuan profesional kesihatan, tetapi hanya oleh pasukan perlindungan badan, yang tersembunyi di setiap organisma hidup. Ia membantu terutamanya kerana pemurnian spesifik dari seluruh organisma dari slag dan deposit beracun dalam tisu lemak, pembersihan dan selebihnya jantung, hati, usus dan semua organ dalaman. Tubuh anda terdiri daripada apa yang anda makan dan apa yang anda minum. Set produk yang anda terima akan menentukan perjalanan selanjutnya penyakit anda. Pemakanan dengan VSD memainkan peranan besar dalam pemulihan.
Pernahkah anda berfikir tentang mengapa seseorang yang sakit, terutama kanak-kanak, enggan makan walaupun makanan lazat yang paling enak? Mengapa haiwan berhenti makan dan kadang-kadang air sepanjang tempoh penyakit, sehingga pemulihan?

Saya pernah disentuh oleh tingkah laku anjing kecil kandang yang tinggal di halaman saya. Dia tidak diberi vaksin terhadap penyakit berjangkit pada waktu yang ditetapkan. Ia berlaku sehingga dia jatuh sakit. Kelakuannya melanda seluruh keluarga. Selama lima hari dia duduk di sudut gelap kandang, tidak pernah meninggalkan jalan. Pada masa ini, dia tidak makan sekeping makanan dan tidak minum satu setitik air. Malah, beliau melakukan puasa perubatan kering. Kami praktikal tidak mempunyai harapan untuk pemulihannya. Lagipun, dia tidak mengambil pil itu, tetapi kami tidak mahu memberikannya suntikan, ia hanya kasihan kepada haiwan yang menderita. Pada hari keenam, dia meninggalkan kandang dan minum air. Dan sesudah itu anjing itu benar-benar sihat. Saya fikir di sini, anjing saya dipandu tidak oleh buku ilmiah dan cadangan pakar dari klinik metropolitan, tetapi oleh bawah sedarnya. Itulah yang membantunya untuk menjadi sihat.

Mengingati kes ini, saya menyikat banyak kesusasteraan di internet. Saya membaca buku Yu.S.Nikolaev "Kelaparan demi kesihatan". Dia kagum dengan kejelasan, keikhlasan dan kesederhanaan persembahan A. Stoleshnikov. "Bagaimana untuk hidup semula," dengan buku ini, anda dapat mencari di laman web kami di bawah tajuk "Buku". Kesan saya selepas bercakap dengan buku Stoleshnikov "Bagaimana untuk hidup semula" tidak dapat dilupakan. Selepas itu, saya dengan tegas memutuskan untuk menghabiskan puasa pertama perubatan yang berlangsung selama satu hari, iaitu 24 jam Ia adalah empat tahun yang lalu dan ia merupakan kemenangan pertama atas ketakutan kematian. Sudah tentu, ia adalah sangat menakutkan untuk memulakan puasa perubatan dengan kelenjar tiroid jauh ditambah dystonia vegetatif-vaskular, tetapi kehidupan mengatur segala-galanya dengan cara sendiri. Keadaan ini bertambah buruk, dan ubat-ubatan tidak memberikan kesan yang diingini.

Semasa puasa perubatan, saya mengambil 1 tablet phenazepam setiap hari dan 150 mg L-thyroxin (hormon tiroid, yang diambil selepas penyingkirannya). Walaupun mereka mengatakan bahawa semasa puasa terapeutik, anda tidak boleh mengambil ubat, tetapi ini hanya penting untuk saya. Phenazepam untuk pencegahan serangan panik, dan l-thyroxine sebagai terapi penggantian, selepas mengeluarkan kelenjar tiroid.

Pada mulanya, anda perlu membersihkan usus dengan membersihkan enema.
- minggu pertama setiap hari;
- yang kedua - setiap hari yang lain;
- yang ketiga selepas dua;
- keempat - selepas tiga.

Semua ini mengambil masa sebulan. Pada bulan ini, anda sekali seminggu menghabiskan 24-36 jam puasa perubatan atau di atas air. Bagaimana untuk melakukannya? Anda perlu tinggal tanpa makanan selama sehari. Anda hanya boleh minum air kosong, bukan mineral atau sulingan, tetapi hanya kosong. Lebih baik dari musim bunga, baik atau baik. Jumlah air yang digunakan setiap hari harus 2-3 liter. Pada hari Jumaat pukul 18.00 anda makan malam dengan salad sayuran yang lemah dengan minyak bunga matahari. Kemudian tidak ada makanan ringan, tidak ada roti, bukan satu biji kecil, tidak ada kopi, tiada teh, tiada infus herbal. Hanya satu air. Kami tidur pada pukul 22.00. Sabtu adalah air sepanjang hari. Pada hari Ahad, kira-kira jam 9.00 pagi, kami makan sedikit lobak segar, kubis dan salad epal. Selepas beberapa jam, anda boleh mula makan biasa.

Apabila saya mula-mula menghabiskan 36 jam tanpa makanan pada air yang sama, saya fikir saya tidak dapat bertahan pada masa ini. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana anda tidak boleh mempunyai hari dengan sedikit. Terdapat kes ketika saya, setelah sarapan pagi pada waktu pagi, makan malam pada waktu petang. Tetapi supaya, secara sedar tidak makan, dan hanya minum satu air! Ia benar-benar menakutkan. Dan saya ingat hari ini untuk masa yang lama. Tiada apa-apa yang dahsyat berlaku, dan tidak boleh berlaku. Lagipun, dengan puasa perubatan, kepimpinan semua sistem dan organ seseorang mengambil di bawah sedar. Ini adalah salah satu jabatannya - hypothalamus, yang memainkan peranan penting dalam pembangunan IRR. Saya tahu tentang hal itu, tetapi masih perasaan kelaparan yang berterusan, bau makanan, terutama rasa tidak enak roti segar tidak memberi keyakinan terhadap masa depan tubuh kita yang tidak berawan. Dari semua pengalaman puasa saya, hari pertama ini adalah dan akan tetap paling dahsyat dan paling sukar.

Selepas sebulan empat kebuluran seperti itu, anda boleh cuba menghabiskan masa tiga hari. Puasa tiga hari untuk saya lebih mudah daripada yang pertama 36 jam.

Secara keseluruhan, saya menghabiskan beberapa puasa selama 3, 7 dan 10 hari. Tempoh terpanjang terapeutik adalah 14 hari. Perkara yang paling penting dalam kaedah ini bukanlah proses puasa itu sendiri, tetapi cara yang betul. Sehingga 3 hari tidak begitu penting. Dan kemudian datang apa yang dipanggil krisis asidotik. Yang pertama ialah 3-5 hari. Sakit kepala, kelemahan umum, mual. Terdapat penyusunan semula badan dari karbohidrat ke lemak, yang disertai oleh beberapa kemerosotan dalam keadaan umum. Untuk meningkatkan kesejahteraan dan penghapusan toksin dari badan, enema pembersihan sangat membantu. Selepas itu, semestinya pisang. Kemudian keadaan itu sejajar. Krisis asidosis kedua muncul selama 10-12 hari. Pada masa ini, peralihan tubuh kepada nutrisi dalaman lemak dan protein telah selesai sepenuhnya. Terdapat juga krisis ketiga selama 20-23 hari.

Di sini ada perasaan bahawa anda boleh mati kelaparan tanpa masalah untuk masa yang lama dan lama. Tetapi selama lebih dari dua minggu, menderita IRR, saya tidak mengesyorkan kelaparan. Selepas tujuh hari berpuasa, anda perlu membayar banyak perhatian daripada kelaparan. Dan dalam apa jua keadaan, tidak terburu-buru dengan peralihan kepada puasa lama. Secara beransur-ansur meningkatkan masa dan mengambil rehat antara kelaparan, anda akan memberi peluang kepada tubuh anda untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru tanpa racun dan penyakit. Lagipun, ia juga perlu untuk digunakan untuk keadaan ini, selepas bertahun-tahun penderitaan. Semasa menjalani puasa terapeutik, perlu dan sangat berguna untuk melakukan latihan fizikal serta berjalan di alam semula jadi.

Terdapat peraturan. Berapa hari ada kelaparan, begitu banyak hari mesti ada jalan keluar darinya. Keluaran harus dengan kemasukan secara beransur-ansur produk yang berbeza. Semasa puasa perubatan, dan semasa serangan panik, terdapat hampir tidak ada kematian. Tetapi jalan keluar dari puasa selama lebih dari sepuluh hari dengan pelanggaran kasar peraturan keluar, bahkan boleh membawa kepada kes kematian. Dengan cara ini, cecair intravena untuk glukosa, dengan kelaparan, tidak boleh dilakukan dalam mana-mana. Jika, setelah sepuluh hari kelaparan, anda segera makan pot dengan pasta, maka tidak ada yang dapat menyelamatkan anda, malah ambulans.

Ia adalah mungkin untuk menjalankan puasa perubatan mengikut syarat-syarat berikut:

- 1 hari - sekali seminggu;
- 3 hari - sekali sebulan;
- 7 hari - sekali seperempat;
- 10-14 hari - setiap enam bulan.

Dan kini mengenai keputusan berpuasa:

- keadaan umum badan yang bertambah baik;

- Serangan panik telah berlalu sepenuhnya;

- selepas tiga tahun puasa perubatan, dia berhenti mengambil phenazepam. Saya sedar bahawa jika saya selamat puasa perubatan, maka selebihnya tidak mengerikan saya. Hari ini saya hidup tanpa batang dan tekanan darah;

- Selera gastronomi telah berubah (saya praktikalnya tidak makan makanan dari pasar raya dengan bahan kimia), saya tidak makan sosej dan makanan dalam tin selama 4 tahun;

- Saya mahukan lebih banyak sayuran dan buah-buahan;

- untuk kebuluran untuk menurunkan berat badan, matlamat ini tidak ditetapkan, tetapi beratnya telah stabil. Dengan peningkatan 190 kg berat 92 kg.


Terdapat senarai kecil penyakit di mana puasa terapeutik dikontraindikasikan. Dystonia vegetatif-vaskular tidak hadir dalam senarai ini. Tetapi masih, apakah penyakit yang dapat dirawat dengan kelaparan? Jawapannya mudah - hampir semua yang ada, serta yang akan menjadi. Jika penyakit anda tidak dirawat dengan puasa perubatan, maka ia tidak dirawat dengan apa-apa.
Puasa perubatan adalah prosedur pembersihan yang sangat serius dan, sehubungan itu, anda memerlukannya dengan segala tanggungjawab. Untuk menangani kaedah rawatan yang popular ini, anda tidak perlu berada di institusi perubatan, di bawah pengawasan doktor dan melakukan pelbagai ujian.
Ada kemungkinan untuk melakukan ini di rumah. Anda hanya perlu mendapatkan pengetahuan yang bijak dari mereka yang telah mengalami kaedah ini. Sekiranya anda kelaparan di rumah, anda membuktikan kepada diri sendiri satu lagi masa bahawa anda mengalahkan ketakutan. Dan mereka yang takut mencari klinik khas untuk berpuasa.
Video ini boleh dilihat untuk maklumat umum tentang topik dan tidak perlu tergesa-gesa ke wira video ini untuk mendapatkan bantuan.

Adakah mungkin kelaparan tanpa pundi hempedu.

Pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu / cholecystectomy / tidak menjejaskan keupayaan untuk menggunakan puasa. Sekiranya seseorang boleh makan makanan, maka dia juga boleh mati kelaparan.

Puasa kurang berbahaya untuk hati dan saluran empedu daripada meminum alkohol, makan berlebihan, dan gaya hidup yang tidak aktif.

Selalunya, persoalan seperti ini timbul dengan kurang memahami kefungsian pundi hempedu dalam tubuh manusia. Perlu difahami bahawa pundi hempedu bukan hati - ia adalah takungan untuk menyimpan hempedu. Fungsi utamanya adalah: pengumpulan dan penyimpanan hempedu, meningkatkan konsentrasi dan perkumuhannya apabila mengonsumsi makanan.
Jika anda tidak memilikinya, itu tidak bermakna bahawa hati tidak berfungsi. Ia hanya dengan makan malam yang kaya, dengan satu hidangan makanan berlemak yang besar, hati tidak akan mempunyai masa untuk menghasilkan jumlah hempedu yang tepat dan pencernaan makanan tidak akan lengkap. Oleh sebab itu, selepas operasi di pundi hempedu, disyorkan untuk mengurangkan jumlah hidangan tunggal dan menggunakan makanan yang tidak memerlukan banyak hempedu untuk pencernaan. Juga melantik diet khas, yang tidak termasuk makanan berlemak berat, alkohol, pedas, makanan kalengan dan goreng.

Semasa berpuasa, makanan tidak masuk ke dalam badan, dan tidak ada syarat, tidak ada pembebasan massa hempedu.

Tetapi semasa berpuasa, hati dibersihkan. Sel hati diperbaharui dan mengeluarkan pelbagai bahan toksik. Pembubaran dan penghapusan batu bilurubic juga berlaku, yang kadang-kadang mengisi saluran empedu hati dalam jumlah besar. Tetapi kehadiran atau ketiadaan pundi hempedu tidak menjejaskan proses ini.

Selain itu, puasa yang betul adalah pencegahan penyakit hati. Lagipun, hakikat bahawa anda mengeluarkan pundi hempedu, tidak menghilangkan punca pembentukan batu. Selepas penyingkiran pundi hempedu, beban pada hati meningkat dan ada risiko pembentukan semula batu, tetapi sudah ada di saluran hempedu.

Amalan tetap berpuasa pada orang tanpa pundi hempedu membantu membersihkan hati, menormalkan kerja dan mencegah pembentukan semula batu.

Kaedah untuk puasa terapeutik dengan pundi hempedu dikeluarkan.

Tidak ada perbezaan besar dalam penggunaan puasa. Amalan berpuasa perlu bermula dengan puasa pendek - 24-36 jam, diikuti dengan keluar yang betul. Selepas pembangunan yang berjaya, seseorang harus belajar bagaimana untuk melecehkan selama 3 hari dan hanya kemudian meneruskan kelaparan untuk tempoh yang lebih lama.

Untuk mengurangkan keracunan dan beban pada hati semasa berpuasa, dianjurkan untuk minum lebih banyak air dan membersihkan usus secara teratur dengan enema,

Puasa kering dengan pundi hempedu dikeluarkan adalah lebih baik untuk tidak digunakan.

Berpuasa untuk krisis - 7-10 hari untuk orang yang telah menjalani holicystectomy, adalah masa terbaik untuk membersihkan hati dan mencegah pembentukan batu-batu baru.

Jalan keluar dari kelaparan juga tidak jauh berbeza dari jalan keluar dari kelaparan air biasa. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk digunakan untuk tujuan ini jus lobak segar dan jus bit.

Kesimpulan.

Puasa perubatan tidak menjejaskan fungsi hati tanpa pundi hempedu.

Penggunaan air puasa secara tetap membantu menghalang pembentukan batu di hati apabila pundi hempedu dikeluarkan.

Keputusan terbaik dapat dicapai apabila melakukan kelaparan air untuk tempoh 7-9 hari 1-2 kali setahun.

Cara menurunkan berat badan selepas mengeluarkan pundi hempedu

Sehingga seperempat daripada semua orang dewasa di Bumi menghadapi cholelithiasis. Penampilan batu empedu adalah masalah untuk sistem pencernaan. Malah satu batu boleh menyebabkan serangan sakit akut, dan juga bahaya kepada kehidupan. Cholecystectomy - pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu, selalunya tidak sampai ke akhir penyakit.

Gejala yang mungkin selepas kolesistektomi

Kadang-kadang, selepas pembedahan, kesakitan dan gejala gastrousus lain mungkin berterusan atau muncul semula. Komposisi hempedu tidak berubah kerana operasi. Dalam kes peningkatan pengeluaran, meningkatkan tekanan hempedu dalam saluran hempedu. Ini boleh menyebabkan pembentukan batu menengah. Selepas penyingkiran pundi hempedu, perkembangan pankreatitis dengan pembedahan perut ciri mungkin, yang boleh menjadi sangat menyakitkan.

Biasanya operasi berlaku tanpa kesan negatif. Tetapi seseorang selepas cholecystectomy mungkin tertakluk kepada kompleks psikologi yang dipanggil "postkolecystectomy syndrome". Ia menunjukkan dirinya dalam fakta bahawa walaupun selepas menyingkirkan pundi hempedu yang tidak bekerja, pesakit disiksa oleh simptom-simptom lama penyakit ini. Terdapat kepahitan dan mulut kering, sakit muncul di sebelah kanan, beberapa makanan menyebabkan jijik. Tetapi gejala ini tidak dikaitkan dengan proses dalaman yang berlaku di dalam tubuh pesakit.

Ciri pencernaan tanpa pundi hempedu

Pundi hempedu yang diukir tidak menghalang pembiakan hempedu dalam hati. Tetapi ia tidak lagi dalam kuantiti yang mencukupi untuk memproses lemak masuk. Ia memerlukan kawalan pengambilan lemak. Jumlah mereka boleh tidak lebih daripada 30% daripada jumlah kandungan kalori dari norma harian makanan. Selepas penyingkiran pundi hempedu, lebih sukar bagi tubuh memproses jumlah lemak yang biasa dalam makanan. Sekiranya anda mengamalkan diet anda pada waktu ini, maka ulser duodenal dan kerosakan pada membran mukus usus hanya sekitar sudut.

Pembaca kami mengesyorkan

Pembaca tetap kami mencadangkan kaedah yang berkesan! Penemuan baru! Para saintis Novosibirsk telah mengenal pasti cara terbaik untuk pemulihan selepas pembuangan pundi hempedu. 5 tahun penyelidikan. Rawatan diri di rumah! Setelah membaca dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Tanpa pundi hempedu, anda boleh hidup agak riang, mengikut peraturan pemakanan yang sangat mudah. Mereka adalah kunci kepada kesihatan selepas cholecystectomy:

 • Makanan disyorkan untuk mengambil 5-6 kali sehari. Dengan merangsang pembentukan hempedu, makanan membuangnya dari saluran hempedu ke dalam usus.
 • Untuk mendapatkan berat badan berlebihan selepas mengeluarkan pundi hempedu, pematuhan ketat terhadap kemudahan rawatan doktor mengikut diet yang disyorkan adalah perlu. Jadual diet diet yang diluluskan 5, yang bertujuan untuk menormalkan fungsi sistem bilier pesakit. Ini membayangkan mengehadkan pengambilan makanan berlemak, goreng, pedas dan masam.
 • Untuk kaedah memasak, lebih baik memilih pemanggang, memasak dan dalam kes-kes yang jarang berlaku - stew.
 • Sekiranya tidak termasuk hidangan sejuk dan minuman.
 • Ia adalah penting untuk memberi badan dengan tahap komposisi garam dan vitamin yang betul.
 • Makanan perlu dianjurkan sedemikian rupa sehingga hempedu dihasilkan dalam kuantiti terhad apabila makanan diterima.
 • Perubatan herba berguna. Anise dan pudina untuk ½ sudu teh. Tuang 300 ml air mendidih, bersuara ½ jam. Minum hangat sebelum makan. Kering dengan semak strawberi liar. 2 keping minuman, menegaskan ½ jam. Minum pada waktu pagi dan petang dan bukannya teh.

Ini, walaupun mudah, tetapi peraturan mandatori tidak diikuti sepanjang hayat. Selepas masa tertentu, tubuh manusia dibina semula, dan anda mampu membayar apa yang ditolak semasa tempoh pemulihan, dan ini tidak menjejaskan kesihatan. Malah, selepas mengeluarkan pundi hempedu, tubuh mengatasi kesukaran, dan pesakit dapat berfungsi sepenuhnya. Kehidupan seseorang tanpa pundi hempedu secara beransur-ansur, satu cara atau yang lain, memasuki laluan biasa.

Pendapat bahawa cholecystectomy entah bagaimana memberi kesan berat badan yang berpenyakit adalah salah. Ia hanya membantu menurunkan berat badan, kerana terdapat diet yang ketat. Kehilangan berat badan yang menakutkan berlaku ketika mengesan penyakit-penyakit buruk.

Apabila ditanya sama ada anda boleh mula kehilangan berat badan sebaik sahaja pembedahan membuang pundi hempedu, doktor menjawab dengan tegas bahawa mereka tidak sepatutnya.

Cara mengurangkan berat badan

Kuasa

Diet dengan pundi hempedu jauh untuk penurunan berat badan tidak jauh berbeza dengan diet biasa. Tetapi kehilangan berat termasuk kerja tambahan pada hati, dan tanpa pundi hempedu, hati sudah berfungsi dengan beban. Dengan pematuhan ketat kepada rejim yang disyorkan selepas cholecystectomy, kelebihan berat badan akan beransur-ansur hilang. Peranan penting dalam penurunan berat badan akan memainkan penggunaan kandungan cecair dan serat yang besar, sambil mengurangkan jumlah lemak dalam diet.

 • harus makan makanan kecil;
 • pemakanan harus tetap dan seimbang;
 • minum lebih banyak air;
 • Kurangkan jumlah garam yang digunakan. Untuk mencintai makanan berlapis asin, prinsip pemakanan ini akan kekal sepanjang hayat anda;
 • makan makanan sedikit panas. Hidangan panas merosakkan membran mukus, dan selesema menyebabkan kekejangan di saluran hempedu;
 • semasa memasak, gunakan pilihan untuk rawatan haba produk. Stewing yang sesuai, mengukus dan mendidih;
 • menghapuskan perasa pedas yang hanya menyumbang kepada pembangunan hempedu;
 • makanan disyorkan dalam bentuk dihancurkan. Sebagai contoh, kentang tumbuk, souffles.

Adalah dinasihatkan untuk memasukkan dalam tembikai diet, tembikai. Oleh kerana sifat diuretik mereka, produk sisa metabolisme dihapuskan dari badan. Produk susu yang difermentasi berguna pada waktu pagi dan petang, dan lebih baik untuk membakar casseroles dari keju cottage dan isi dengan krim masam dengan kandungan lemak rendah.
Tetapi diet tanpa lemak sepenuhnya tidak akan membenarkan vitamin A dan D diserap, kekurangan yang akan menjejaskan kesihatan secara negatif.

Produk yang perlu diikuti jika anda mahu menurunkan berat badan:

 • Minyak zaitun dianggap sebagai produk terkuat yang mengeluarkan empedu dari badan. Ia juga menggantikan lemak badan yang diperlukan, tidak menyumbang kepada kemunculan berat badan berlebihan.
 • Hidangan Bran.
 • Roti harus semalam, lebih baik dikeringkan.
 • Banyak sayuran dan buah-buahan tanpa rasa masam.

Kerana batu muncul di pundi hempedu yang sakit, penghapusan pundi kencing tidak banyak memberi kesan kepada peluang hidup pesakit. Dan pada penghujung operasi penyingkiran pundi hempedu, pesakit mengalami kelegaan nyata dengan menyingkirkan salah satu kesukarannya. Tetapi masa selepas pembedahan melepasi setiap pesakit dengan cara sendiri. Oleh itu, persoalan cara menurunkan berat badan selepas mengeluarkan pundi hempedu, adalah lebih baik untuk mendekati individu. Pilih diet sendiri, secara empirik.

Mana-mana diet keras tidak akan membantu, tetapi hanya merumitkan hidup dengan kesakitan tambahan, dan juga komplikasi. Oleh itu, pemakanan perlu memilih yang lembut, tetapi menambahnya aktiviti fizikal.

Latihan fizikal

Latihan terapeutik disyorkan untuk mempercepat pemulihan tisu abdomen. Dia dilantik sebaik sahaja selepas keluar dari hospital. Latihan khas membantu pembentukan dan lencongan hempedu.

Aktiviti sukan harus terhad. Latihan di abdomen mungkin tidak lebih awal daripada satu tahun selepas pembedahan. Untuk tempoh yang sama dikecualikan latihan kekuatan. Sekatan-sekatan ini disebabkan oleh kemungkinan munculnya hernia selepas operasi.

Senaman ringan pada waktu pagi adalah wajar.
Berenang sangat berguna. Urut air adalah otot dan organ dalaman rongga perut. Pelajaran berenang dibenarkan seawal 1-1.5 bulan selepas pembedahan.
Berjalan terutamanya kondusif untuk pemulihan cepat dan penurunan berat badan. Hanya sejam berjalan kaki akan membantu badan membuang hempedu dan mencegah genangannya. Dari masa ke masa, jarak mesti ditingkatkan untuk mencapai hasil yang lebih besar dalam mengurangkan berat badan.

Berpuasa

Sesetengah orang untuk kesan kehilangan berat badan hanya memilih untuk kelaparan. Puasa itu sendiri, kecuali untuk manfaat, tidak mengesyorkan apa-apa. Puasa dengan batu di pundi hempedu juga mungkin. Pengesahan ini adalah skim pencernaan yang sangat.

Adalah dipercayai bahawa pundi hempedu dan kelaparan adalah perkara yang tidak serasi, kerana ia adalah disebabkan oleh genangan empedu yang disebabkan oleh kelaparan, dan masalah dalam pundi hempedu. Akibatnya, keradangan pundi hempedu bermula dan bentuk batu. Apabila berpuasa, hempedu tidak berfungsi dan menebal. Untuk mengelakkan genangan hempedu, makanan yang disyorkan hendaklah separa, mengikut jam. Tetapi terdapat sebab-sebab lain yang terlibat dalam sistem aliran keluar hempedu. Kerja pundi hempedu berkait rapat dengan aktiviti hati. Apabila berpuasa, pundi hempedu membersihkan dengan baik bersama-sama dengan hati. Hati mengalami puasa yang luar biasa, oleh itu, puasa tidak harus menjadi kontraindikasi bagi pundi hempedu.

Di samping itu, semasa berpuasa sering keluar batu empedu, kehadirannya, yang kelaparan dan tidak berfikir. Tanpa pengambilan makanan di dalam badan, mekanisme pengawalan diri diaktifkan. Daripada semua yang dibekalkan, ia dikeluarkan:

 • Pernafasan menjadi tidak menyenangkan kerana penyingkiran bahagian toksin melalui paru-paru.
 • Urin berubah warna atau menjadi keruh selepas pembersihan buah pinggang.
 • Usus menghilangkan depositnya, kerana ini dicadangkan untuk meletakkan enema pembersihan sebelum dan pada hari-hari pertama puasa.

Batu juga boleh terbentuk dalam saluran hati. Ia juga menggunakan puasa sebagai kaedah menghancurkan batu, tetapi pertama anda perlu berunding dengan doktor. Dalam kes ini, tempoh puasa harus pendek, sehingga lima hari. Apabila kembali kepada diet biasa, perlu diingat tentang sekatan lemak, protein haiwan dan makanan kaya dengan kolesterol.

Motivasi

Untuk membantu mencapai hasil yang dikehendaki dalam penerapan mana-mana cara boleh motivasi besi. Matlamat mesti jelas dan difahami. Walaupun kehilangan berat badan "untuk syarikat", anda perlu mempunyai motif anda sendiri. Motif kuat adalah pemeliharaan kesihatan mereka yang goyah. Demi kehidupan yang sihat, anda boleh memotong diri anda dalam pemakanan dan mengalami senaman fizikal. Tetapi ini boleh difasilitasi dengan berhati-hati menghampiri pilihan diet atau aktiviti sukan.

Dengan peraturan yang lemah dan mudah, kehidupan mengambil bentuk penuh. Ia hanya perlu untuk digunakan untuk rutin yang ditubuhkan. Dan sentiasa ingat bahawa kesihatan dan berat badan berkait rapat dengan pemakanan.

Tidak dapat pulih selepas mengeluarkan pundi hempedu?

 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan kini anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda kesejahteraan yang lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Ikuti pautan itu dan ketahui apa yang disarankan oleh doktor!

Puasa dan pundi hempedu

Secara rasminya, kelaparan dan pundi hempedu merupakan kombinasi yang buruk, saya akan menjelaskan mengapa. Adalah dipercayai bahawa masalah dalam pundi hempedu timbul dari genangan hempedu, dan stagnasi semasa istirahat jangka panjang dalam diet (makan tidak teratur atau tidak menentu). Akibat keruntuhan hempedu, keradangan pundi hempedu dan pembentukan batu berkembang.

Dan apa yang menyebabkan puasa? Makanan tidak mengalir - tidak ada aliran keluar hempedu, ia stagnates dan menebal. Atas sebab ini, adalah disyorkan bahawa makanan fraksional dibuat dengan tepat untuk mengelakkan genangan. Tetapi tidak semuanya sangat mudah. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi aliran hempedu. Kerja-kerja pundi hempedu tidak boleh dianggap secara berasingan dari hati, mereka saling berkaitan. Membersihkan hati, anda secara bersamaan membersihkan pundi hempedu. Hati boleh diterima dengan baik oleh puasa, yang bermaksud bahawa ia bukan merupakan kontraindikasi mutlak untuk pundi hempedu.

Lebih-lebih lagi, kadang-kadang orang terkejut melihat batu karang dibuang semasa berpuasa, yang mereka tidak mengesyaki. Tidak menerima makanan, tubuh memulakan mekanisme pengawalan diri dan mandiri, membuang semua yang tidak perlu. Pernafasan kita menjadi tidak menyenangkan, sebagai sebahagian daripada sanga dilepaskan melalui paru-paru. Urin boleh menjadi keruh atau perubahan warna akibat pembersihan ginjal. Jisim sampah melalui usus, maka disarankan untuk melakukan pembersihan enema sebelum permulaan dan hari-hari pertama pantang dari makanan. Akibat perubahan aktif dalam metabolisme, mungkin terdapat kelemahan semasa puasa, kadang-kadang rasa mual dan pening.

Sesetengah penulis menasihatkan minum teh hijau semasa berpuasa untuk mengurangkan loya dan sedikit kesan choleretic. Lain-lain memberikan hujah-hujah yang meyakinkan yang memihak kepada kebuluran kering, diikuti dengan penggunaan teh hijau dan kaldu rosehip semasa tempoh pemulihan pemakanan. Asas pemakanan harus menjadi lobak merah dan jus bit, serta lobak merah dan bit. Ia perlu makan sering, dalam bahagian-bahagian kecil. Dengan pelepasan aktif hempedu, najis adalah santai, oleh itu keperluan untuk pembersihan enemas berkurangan.

Apabila pundi hempedu dikeluarkan, hati mengambil alih fungsinya, batu boleh terbentuk dalam salurannya. Di sini juga, anda boleh memulihkan saliran dengan berpuasa, tetapi pertama anda perlu berunding dengan doktor anda. Dalam kes ini, tempoh puasa yang pendek lebih diterima, sehingga tiga hingga lima hari. Pembebasan batu mungkin disertai oleh kolik, kemudian ditetapkan antispasmodik dan prosedur termal. Sebagai balasan kepada pemakanan normal, disyorkan untuk menghadkan lemak, protein haiwan, dan makanan yang kaya dengan kolesterol.

Adakah mungkin kelaparan selepas mengeluarkan pundi hempedu?

Penyakit batu karang, di mana konkrit (batu) terbentuk di rongga hempedu adalah di tempat ketiga di dunia dari segi kelaziman selepas patologi sistem kardiovaskular dan diabetes mellitus.

Hampir 25 peratus daripada keseluruhan populasi dewasa di planet kita, satu cara atau yang lain, berhadapan dengan penyakit ini.

Dengan batu di pundi hempedu, sistem pencernaan mula gagal. Gallstones dalam diri mereka sendiri tidak berbahaya, tetapi jika mereka berhijrah ke saluran hempedu, ini disertai oleh kesakitan teruk dan gejala negatif yang lain. Sekiranya batu itu cukup besar untuk menghalangi sepenuhnya saluran lumen - ini adalah ancaman yang serius bukan sahaja kepada kesihatan, tetapi juga kepada kehidupan pesakit. Oleh itu, selalunya untuk rawatan patologi ini digunakan pembedahan, yang dipanggil cholecystectomy, yang akan mengeluarkan organ dalaman ini. Walau bagaimanapun, walaupun pemecatan hempedu hanya menghilangkan akibat daripada perkembangan patologi, tanpa apa-apa cara yang mempengaruhi sebabnya.

Oleh itu, selepas operasi itu perlu mengikuti beberapa peraturan dan sekatan, terutamanya yang berkaitan dengan pemakanan dan pemakanan.

Gejala negatif yang mungkin berlaku selepas penyingkiran pundi hempedu

Dalam sesetengah kes selepas cholecystectomy, pesakit mengadu tentang gejala yang sama yang telah mereka lakukan sebelum operasi.

Faktanya ialah pemisahan organ ini tidak menjejaskan proses perkumuhan tulang belakang atau komposisi kimia hempedu. Hempedu hepatik dihasilkan sepanjang masa, dan tanpa pundi kencing jauh, peningkatan pengeluaran menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam beban pada saluran empedu. Bile mulai stagnasi di dalamnya, yang boleh menimbulkan choledocholithiasis - pembentukan batu sudah di saluran sendiri.

Di samping itu, selepas cholecystectomy, kes-kes perkembangan patologi organ-organ dalaman lain dalam sistem pencernaan adalah mungkin (contohnya, pancreatitis - penyakit pankreas, yang dicirikan oleh distorsi abdomen yang menyakitkan).

Oleh kerana operasi yang dirancang dalam kebanyakan kes dijalankan dengan menggunakan teknik intervensi pembedahan yang minimally invasif, yang dipanggil laparoscopy, sebagai peraturan, pemulihan pasca operasi berlaku tanpa sebarang akibat negatif.

Walau bagaimanapun, kemunculan yang disebut "sindrom postcholecystectomy", di mana pesakit yang dikendalikan terganggu oleh gejala yang tidak menyenangkan ciri patologi yang menyebabkan peretasan organ, mungkin disebabkan oleh sebab psikologi.

Pesakit merasakan kepahitan yang tidak menyenangkan dan kekeringan di dalam mulut, merasakan rasa sakit di hipokondrium yang betul, sesetengah produk makanan menyebabkan dia rasa jijik yang kuat. Walau bagaimanapun, manifestasi negatif ini sering tidak ada kaitan dengan proses sebenar dalam tubuh, dan dengan pemakanan yang betul, gejala-gejala ini hilang tidak lama lagi.

Ciri-ciri fungsi sistem penghadaman jika tiada pundi hempedu

Seperti yang kita nyatakan di atas, penyingkiran organ ini tidak menjejaskan pengeluaran hempedu oleh hati. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak mencukupi untuk memecahkan lemak berat yang berkesan dari makanan. Di samping itu, empedu hepatic, berbeza dengan sista pekat, mengatasi masalah yang lebih teruk dengan tugasnya. Dalam hal ini, selepas mengeluarkan gelembung, komposisi lemak pengambilan makanan perlu dikawal dengan teliti.

Jumlah lipid dalam jumlah makanan yang dimakan (dari segi kandungan kalori) tidak boleh melebihi 30 peratus daripada norma harian. Jika anda terus makan dan juga orang yang sihat, maka kerana pemprosesan lemak haiwan yang tidak lengkap, patologi seperti ulser peptik dan ulser duodenal, serta pelbagai kerosakan pada membran mukus usus dapat berkembang.

Perlu diingat bahawa seseorang boleh hidup sepenuhnya dan tidak lama lagi tanpa pundi hempedu, jika seseorang memerhati peraturan mudah mengenai rejim dan diet. Peraturan-peraturan ini dinyatakan dalam apa yang dipanggil Diet nombor 5, dan adalah seperti berikut:

 1. makanan harus pecah. Dalam erti kata lain, adalah perlu untuk makan dalam bahagian kecil, tetapi sering (lima hingga enam kali sehari), memerhatikan selang masa yang sama antara waktu makan (biasanya tiga hingga empat jam). Ini membolehkan aliran keluar hempedu yang tepat pada masanya dan lengkap dari badan dan mencegah genangannya;
 2. Jadual 5 perubatan melibatkan penolakan beberapa jenis produk, termasuk: produk goreng, lemak, masam, pedas dan asap, cendawan, kekacang, gula-gula, coklat, baking, alkohol dan minuman berkarbonat. Ia juga mustahil untuk makan jeruk dan pemeliharaan;
 3. untuk memasak, anda boleh menggunakan tiga kaedah: memasak stim, mendidih dan baking. Kadang-kadang anda boleh membeli stew. Penggoreng perlu dilupakan sepenuhnya;
 4. makanan dan minuman perlu hangat, kerana kedua-dua panas dan sejuk mempunyai kesan yang berbahaya terhadap sistem pencernaan;
 5. Adalah penting untuk mengekalkan diet seimbang, menyediakan tubuh dengan jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan;
 6. Seluruh diet (mengikut diet No. 5) mengejar satu matlamat - membiasakan tubuh untuk menghasilkan empedu dengan cara yang terhad dan hanya apabila makanan masuk ke dalamnya;
 7. Penggunaan ubat herba sangat berguna. Sebagai contoh, anda boleh membuat penyedutan pudina dan anise pada kadar setengah sudu teh kedua-dua tumbuhan untuk 300 ml air mendidih. Setelah dibuangkan selama setengah jam, infusi ini perlu diminum dalam bentuk hangat sebelum setiap hidangan. Anda juga boleh minum infusi pada semak strawberi liar. Dua semak tumbuhan ini harus dikeringkan bersama dengan akar dan minuman seperti teh selama setengah jam. Pada waktu pagi dan petang, teh herba akan menjadi pengganti yang sangat baik dan bermanfaat untuk teh biasa.

Seperti yang anda dapat lihat, peraturan asas pemakanan selepas cholecystectomy tidak begitu rumit. Dari masa ke masa, kerana organisma menyesuaikan diri dengan keadaan baru penghadaman, diet boleh secara beransur-ansur berkembang dengan izin seorang doktor, menghampiri kehidupan seharian.

Ciri-ciri lain dari diet 5

Oleh kerana tidak ada pundi kencing, hati dan organ-organ lain sistem pencernaan bekerja dengan beban, badan memerlukan bantuan (terutamanya pada kali pertama selepas operasi). Dalam pertama dan setengah - dua bulan selepas cholecystectomy, diet adalah yang paling ketat. Di samping itu, jika pesakit mendapat berat tambahan semasa dia tinggal di hospital atau mengalami obesinya sebelum operasi - diet akan membantu dia menurunkan berat badan. Di masa depan, diet secara beransur-ansur berkembang, tetapi pematuhan dengan semua keperluan diet ini diperlukan sekurang-kurangnya satu tahun.

Sebarang perubahan dalam diet anda selepas cholecystectomy harus diselaraskan dengan doktor anda.

Prinsip-prinsip umum pemakanan tersebut adalah:

 • sedikit makanan tunggal;
 • menghormati jangka masa yang sama antara makanan;
 • diet seimbang;
 • banyak (satu setengah hingga dua liter sehari) minum;
 • penolakan rempah dan rempah;
 • mengurangkan jumlah garam yang dimakan dengan makanan.

Seperti yang kita katakan di atas, makanan perlu hangat.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa makanan panas berbahaya kepada membran mukus organ-organ pencernaan, dan makanan dan minuman yang terlalu sejuk menimbulkan kekejangan di saluran hempedu. Adalah lebih baik untuk makan hidangan yang mengandungi produk tanah atau cincang (pelbagai stews, kentang tumbuk dan souffles).

Penggunaan tembikai dan gourds (tembikai dan tembikai) adalah berfaedah, memandangkan kesan diuretik mereka terhadap organisma menjadikannya lebih baik untuk mengeluarkan bahan buangan yang lebih baik yang diperoleh hasil daripada proses metabolik.

Keju kotej rendah lemak sangat berguna (anda boleh - dalam bentuk casseroles). Pada waktu pagi dan sebelum waktu tidur, membantu memakan produk tenusu.

Walaupun kebanyakan lemak haiwan perlu ditinggalkan, tidak sepatutnya menjadi diet tanpa lemak sepenuhnya, jika tidak, kecernaan tubuh vitamin A dan D, kekurangan yang sangat memberi kesan buruk kepada kesihatan mereka.

Sumber lemak sayuran boleh menjadi minyak sayuran yang pertama ditekan (minyak zaitun lebih baik), yang perlu diminum satu atau dua sendok makan sehari dengan pelbagai hidangan (bijirin atau salad).

Adalah disyorkan untuk makan lebih banyak sayur-sayuran (kedua-dua mentah dan rebus), serta buah-buahan dan buah-buahan manis dan masak (kedua-duanya segar dan dalam bentuk jus segar). Juga membantu untuk mengatur pengambilan soba, bijirin dan beras bijirin, serta sup sayuran dengan penggunaannya. Juga berguna ialah penggunaan hidangan dedak.

Minyak zaitun dianggap sebagai produk choleretic terkuat.

Di samping itu, lemak sayuran yang terkandung di dalamnya membolehkan penggantian lipid haiwan yang berbahaya tanpa menjadi berat badan berlebihan. Roti boleh dimakan hanya semalam atau kering (terbaik dari semua dalam bentuk keropok atau biskut segar).

Menggambar diet dan diet selepas pembuangan pundi hempedu adalah perkara yang semata-mata individu.

Pesakit terlibat dalam pemilihan diet bersama dengan doktor yang menghadiri, kecuali produk yang dibenarkan untuk digunakan dengan kehadiran intolerans individu. Walau bagaimanapun, menu makanan sedemikian boleh menjadi sangat pelbagai, dan anda boleh membiasakan diri dengan diet sedemikian dengan cepat dan tanpa kesakitan.

Aktiviti fizikal dalam ketiadaan pundi hempedu

Selepas operasi sedemikian, tahap usaha fizikal (terutamanya pada otot perut), tentu saja, adalah terhad, tetapi ia tidak kurang berbahaya untuk bertukar sepenuhnya kepada gaya hidup yang tidak aktif. Ini akan membantu senaman fisioterapi, yang membantu mempercepat pemulihan tisu-tisu yang rosak dengan pembedahan.

Di samping itu, kompleks latihan tersebut merangsang dan menormalkan aliran hempedu, yang sangat penting jika tidak ada reserbor untuk rembesan hepatic ini. Beban pada abdominals boleh diberikan tidak lebih awal daripada setahun selepas cholecystectomy. Sepanjang tempoh masa yang sama, semua jenis latihan kekuatan dikecualikan. Semua ini adalah pencegahan pembentukan hernia selepas operasi.

Ia membantu proses pemulihan berenang di kolam renang, kerana aktiviti semacam itu adalah jenis urutan semula jadi organ-organ dan otot-otot dalaman. Anda boleh melawat kolam renang dalam masa setengah hingga dua bulan selepas penghapusan pundi hempedu.

Manfaatkan normalisasi pencernaan dan kesejahteraan umum berjalan di udara segar. Anda harus bermula dengan setengah jam atau empat puluh minit, dan kemudian secara beransur-ansur berjalan masa boleh ditingkatkan. Ia membantu proses perkumuhan tulang belakang dan pencegahan genangan hempedu dalam saluran.

Puasa selepas cholecystectomy

Ramai orang bertanya: "Adakah mungkin untuk kebuluran selepas mengeluarkan hempedu?" Tidak ada jawapan yang pasti untuk soalan ini, kerana pendapat pakar mengenai subjek ini amat berbeza.

Sesetengah menganggap kelaparan dan proses normal ekskresi biliary dan aliran hempedu menjadi tidak serasi dan secara mutlak menentang mogok lapar, dengan alasan bahawa rehat yang lama antara makanan (dan lebih-lebih lagi - penolakannya sepenuhnya) memprovokasi genangan hempedu.

Satu lagi kumpulan pakar memegang pandangan yang bertentangan. Mereka memotivasi kedudukan mereka dengan hakikat bahawa puasa boleh membersihkan saluran hati dan hempedu dengan baik, kerana jika anda enggan makan tubuh, proses pengawalan diri dihidupkan (tubuh "dibebaskan" dari toksin dan keretakan).

Proses ini boleh disertai oleh gejala dan peristiwa yang sangat tidak menyenangkan:

 1. bau yang tidak menyenangkan dari mulut kerana penghapusan slags melalui bahagian ringan;
 2. air kencing menjadi berawan kerana fakta bahawa bahan berbahaya dikeluarkan dari buah pinggang;
 3. usus berusaha untuk menghilangkan "deposit" yang dibentuk di dalamnya, oleh itu, untuk memudahkan proses ini, perlu membuat enema pembersihan sebelum mogok makan dan hari pertama.

Mana antara pakar-pakar ini yang betul, jika tidak - kita tidak akan membincangkan. Bagi sesetengah orang, puasa benar-benar membantu dan mengalir tanpa bahaya kepada tubuh, dan bagi seseorang, bahaya kepada kesihatan dari mogok lapar jauh lebih baik daripada yang baik.

Walau bagaimanapun, terserah kepada pesakit untuk kelaparan atau tidak, tanpa pundi hempedu, hanya seorang doktor yang boleh, berdasarkan maklumat mengenai kesihatan dan ciri-ciri individu badannya. Secara bebas membuat keputusan sedemikian - penuh dengan akibat yang serius. Ya, dan anda perlu dapat kebuluran, jadi pintu masuk ke mogok lapar dan keluar dari itu harus dibuat hanya di bawah pengawasan pakar yang berpengalaman.

Adakah mungkin kelaparan selepas mengeluarkan pundi hempedu

Cara menurunkan berat badan selepas mengeluarkan pundi hempedu

Sehingga seperempat daripada semua orang dewasa di Bumi menghadapi cholelithiasis. Penampilan batu empedu adalah masalah untuk sistem pencernaan. Malah satu batu boleh menyebabkan serangan sakit akut, dan juga bahaya kepada kehidupan. Cholecystectomy - pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu, selalunya tidak sampai ke akhir penyakit.

Cara menurunkan berat badan selepas mengeluarkan pundi hempedu

Gejala yang mungkin selepas kolesistektomi

Kadang-kadang, selepas pembedahan, kesakitan dan gejala gastrousus lain mungkin berterusan atau muncul semula. Komposisi hempedu tidak berubah kerana operasi. Dalam kes peningkatan pengeluaran, meningkatkan tekanan hempedu dalam saluran hempedu. Ini boleh menyebabkan pembentukan batu menengah. Selepas penyingkiran pundi hempedu, perkembangan pankreatitis dengan pembedahan perut ciri mungkin, yang boleh menjadi sangat menyakitkan.

Biasanya operasi berlaku tanpa kesan negatif. Tetapi seseorang selepas cholecystectomy mungkin tertakluk kepada kompleks psikologi yang dipanggil "postkolecystectomy syndrome". Ia menunjukkan dirinya dalam fakta bahawa walaupun selepas menyingkirkan pundi hempedu yang tidak bekerja, pesakit disiksa oleh simptom-simptom lama penyakit ini. Terdapat kepahitan dan mulut kering, sakit muncul di sebelah kanan, beberapa makanan menyebabkan jijik. Tetapi gejala ini tidak dikaitkan dengan proses dalaman yang berlaku di dalam tubuh pesakit.

Ciri pencernaan tanpa pundi hempedu

Pundi hempedu yang diukir tidak menghalang pembiakan hempedu dalam hati. Tetapi ia tidak lagi dalam kuantiti yang mencukupi untuk memproses lemak masuk. Ia memerlukan kawalan pengambilan lemak. Jumlah mereka boleh tidak lebih daripada 30% daripada jumlah kandungan kalori dari norma harian makanan. Selepas penyingkiran pundi hempedu, lebih sukar bagi tubuh memproses jumlah lemak yang biasa dalam makanan. Sekiranya anda mengamalkan diet anda pada waktu ini, maka ulser duodenal dan kerosakan pada membran mukus usus hanya sekitar sudut.

Pembaca kami mengesyorkan

Pembaca tetap kami mencadangkan kaedah yang berkesan! Penemuan baru! Para saintis Novosibirsk telah mengenal pasti cara terbaik untuk memulihkan pundi hempedu. 5 tahun penyelidikan. Rawatan diri di rumah! Setelah membaca dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Pembaca kami mengesyorkan

Pembaca tetap kami mencadangkan kaedah yang berkesan! Penemuan baru! Para saintis Novosibirsk telah mengenal pasti cara terbaik untuk pemulihan selepas pembuangan pundi hempedu. 5 tahun penyelidikan. Rawatan diri di rumah! Setelah membaca dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Tanpa pundi hempedu, anda boleh hidup agak riang, mengikut peraturan pemakanan yang sangat mudah. Mereka adalah kunci kepada kesihatan selepas cholecystectomy:

 • Makanan disyorkan untuk mengambil 5-6 kali sehari. Dengan merangsang pembentukan hempedu, makanan membuangnya dari saluran hempedu ke dalam usus.
 • Untuk mendapatkan berat badan berlebihan selepas mengeluarkan pundi hempedu, pematuhan ketat terhadap kemudahan rawatan doktor mengikut diet yang disyorkan adalah perlu. Jadual diet diet yang diluluskan 5, yang bertujuan untuk menormalkan fungsi sistem bilier pesakit. Ini membayangkan mengehadkan pengambilan makanan berlemak, goreng, pedas dan masam.
 • Untuk kaedah memasak, lebih baik memilih pemanggang, memasak dan dalam kes-kes yang jarang berlaku - stew.
 • Sekiranya tidak termasuk hidangan sejuk dan minuman.
 • Ia adalah penting untuk memberi badan dengan tahap komposisi garam dan vitamin yang betul.
 • Makanan perlu dianjurkan sedemikian rupa sehingga hempedu dihasilkan dalam kuantiti terhad apabila makanan diterima.
 • Perubatan herba berguna. Anise dan pudina untuk ½ sudu teh. Tuang 300 ml air mendidih, bersuara ½ jam. Minum hangat sebelum makan. Kering dengan semak strawberi liar. 2 keping minuman, menegaskan ½ jam. Minum pada waktu pagi dan petang dan bukannya teh.

Ini, walaupun mudah, tetapi peraturan mandatori tidak diikuti sepanjang hayat. Selepas masa tertentu, tubuh manusia dibina semula, dan anda mampu membayar apa yang ditolak semasa tempoh pemulihan, dan ini tidak menjejaskan kesihatan. Malah, selepas mengeluarkan pundi hempedu, tubuh mengatasi kesukaran, dan pesakit dapat berfungsi sepenuhnya. Kehidupan seseorang tanpa pundi hempedu secara beransur-ansur, satu cara atau yang lain, memasuki laluan biasa.

Pendapat bahawa cholecystectomy entah bagaimana memberi kesan berat badan yang berpenyakit adalah salah. Ia hanya membantu menurunkan berat badan, kerana terdapat diet yang ketat. Kehilangan berat badan yang menakutkan berlaku ketika mengesan penyakit-penyakit buruk.

Apabila ditanya sama ada anda boleh mula kehilangan berat badan sebaik sahaja pembedahan membuang pundi hempedu, doktor menjawab dengan tegas bahawa mereka tidak sepatutnya.

Cara mengurangkan berat badan

Kuasa

Diet dengan pundi hempedu jauh untuk penurunan berat badan tidak jauh berbeza dengan diet biasa. Tetapi kehilangan berat termasuk kerja tambahan pada hati, dan tanpa pundi hempedu, hati sudah berfungsi dengan beban. Dengan pematuhan ketat kepada rejim yang disyorkan selepas cholecystectomy, kelebihan berat badan akan beransur-ansur hilang. Peranan penting dalam penurunan berat badan akan memainkan penggunaan kandungan cecair dan serat yang besar, sambil mengurangkan jumlah lemak dalam diet. Prinsip umum:

 • harus makan makanan kecil;
 • pemakanan harus tetap dan seimbang;
 • minum lebih banyak air;
 • Kurangkan jumlah garam yang digunakan. Untuk mencintai makanan berlapis asin, prinsip pemakanan ini akan kekal sepanjang hayat anda;
 • makan makanan sedikit panas. Hidangan panas merosakkan membran mukus, dan selesema menyebabkan kekejangan di saluran hempedu;
 • semasa memasak, gunakan pilihan untuk rawatan haba produk. Stewing yang sesuai, mengukus dan mendidih;
 • menghapuskan perasa pedas yang hanya menyumbang kepada pembangunan hempedu;
 • makanan disyorkan dalam bentuk dihancurkan. Sebagai contoh, kentang tumbuk, souffles.

Adalah dinasihatkan untuk memasukkan dalam tembikai diet, tembikai. Oleh kerana sifat diuretik mereka, produk sisa metabolisme dihapuskan dari badan. Produk susu yang difermentasi berguna pada waktu pagi dan petang, dan lebih baik untuk membakar casseroles dari keju cottage dan isi dengan krim masam dengan kandungan lemak rendah. Tetapi diet tanpa lemak sepenuhnya tidak akan membenarkan vitamin A dan D diserap, kekurangan yang akan menjejaskan kesihatan secara negatif.

Produk yang perlu diikuti jika anda mahu menurunkan berat badan:

Hidangan Bran

 • Minyak zaitun dianggap sebagai produk terkuat yang mengeluarkan empedu dari badan. Ia juga menggantikan lemak badan yang diperlukan, tidak menyumbang kepada kemunculan berat badan berlebihan.
 • Hidangan Bran.
 • Roti harus semalam, lebih baik dikeringkan.
 • Banyak sayuran dan buah-buahan tanpa rasa masam.

Kerana batu muncul di pundi hempedu yang sakit, penghapusan pundi kencing tidak banyak memberi kesan kepada peluang hidup pesakit. Dan pada penghujung operasi penyingkiran pundi hempedu, pesakit mengalami kelegaan nyata dengan menyingkirkan salah satu kesukarannya. Tetapi masa selepas pembedahan melepasi setiap pesakit dengan cara sendiri. Oleh itu, persoalan cara menurunkan berat badan selepas mengeluarkan pundi hempedu, adalah lebih baik untuk mendekati individu. Pilih diet sendiri, secara empirik.

Mana-mana diet keras tidak akan membantu, tetapi hanya merumitkan hidup dengan kesakitan tambahan, dan juga komplikasi. Oleh itu, pemakanan perlu memilih yang lembut, tetapi menambahnya aktiviti fizikal.

Latihan fizikal

Latihan terapeutik disyorkan untuk mempercepat pemulihan tisu abdomen. Dia dilantik sebaik sahaja selepas keluar dari hospital. Latihan khas membantu pembentukan dan lencongan hempedu.

Aktiviti sukan harus terhad. Latihan di abdomen mungkin tidak lebih awal daripada satu tahun selepas pembedahan. Untuk tempoh yang sama dikecualikan latihan kekuatan. Sekatan-sekatan ini disebabkan oleh kemungkinan munculnya hernia selepas operasi.

Senaman ringan pada waktu pagi adalah wajar. Berenang sangat berguna. Urut air adalah otot dan organ dalaman rongga perut. Pelajaran berenang dibenarkan seawal 1-1.5 bulan selepas pembedahan.

Berjalan terutamanya kondusif untuk pemulihan cepat dan penurunan berat badan. Hanya sejam berjalan kaki akan membantu badan membuang hempedu dan mencegah genangannya. Dari masa ke masa, jarak mesti ditingkatkan untuk mencapai hasil yang lebih besar dalam mengurangkan berat badan.

Puasa tanpa pundi hempedu. Pundi hempedu yang dikeluarkan.

Lihat versi penuh (dalam rusia): Mengeluarkan pundi hempedu.

Pundi hempedu dikeluarkan. Hati sangat sakit. Beritahu saya apa yang perlu dilakukan?

Saya mempunyai pundi hempedu dikeluarkan pada bulan Oktober. Di hospital pada masa itu, mereka memberi cadangan cara hidup selepas operasi. Makanan utama yang mesti diikuti selama 1 tahun. Saya menyimpan diet dan semuanya baik-baik saja. Nah, ketika cuti Tahun Baru bermula, saya secara semula jadi tidak dapat menahan dan masih belum kembali sepenuhnya ke diet itu. Oleh itu, saya tidak merasa penting dan doktor juga mengatakan bahawa jika saya mahu LIVE, maka diet ini harus menjadi cara hidup. Ia semua bergantung kepada kami.

Mengeluarkan pundi hempedu dengan batu, dan kesihatan merosot. Pesakit terkejut, tetapi secara logiknya perlu. Batu dalam pundi hempedu - akibat daripada kehadiran parasit dalam hati dan pundi hempedu. Dari penyingkiran gelembung mereka tidak kurang. Tetapi pemisahan lemak dan kualiti pencernaan telah merosot. Komposisi darah yang bertambah buruk dan teruk.

Saya mendapat batu empedu yang dikeluarkan 16 tahun yang lalu, saya tidak pernah mengalami sakit (ugh, ugh, ugh). Tanpa hempedu, melahirkan enam lagi kanak-kanak (tiga kanak-kanak sudah sebelum operasi)

Saya SAYA MEMUASKAN BONE-BUBBLE..... SAYA ADALAH 2 TAHUN...,

Terdapat banyak kata-kata bahawa * selepas pembedahan terdapat risiko diet gula yang tinggi. Walaupun doktor menyembunyikannya. (H)

Dua tahun telah berlalu sejak doktor menghidap JCB dan memaksa saya memotong hempedu, saya tidak mendengarkan mereka, tetapi mula membersihkan badan. Pertama saya membersihkan usus, maka salur, maka hati, kemudian darah, sekarang untuk pencegahan, saya mengambil dadah untuk hati dan.. sepenuhnya mengubah kebiasaan makan saya, berhenti merokok dan mula bermain sukan Dan orang-orang yang malas, mereka yang berada di meja operasi tentu saja! :-( Oleh itu, selama bertahun-tahun tidak ada satu serangan !: -DHealth kepada anda semua! Jangan malas untuk mengubah diri anda !: - $

MASA PERTAMA Saya DENGARKAN AKAUN DIABETES :-) TETAPI JIKA TELAH DIPETAHKAN IT DAN PADA TANAH NERVOUS ITU DIPERLUKAN (H)

Menunggu Keajaiban

Apa yang menasihati selain diet.

Adakah saya memerlukan bantuan atau membersihkan hati.

Enam bulan selepas operasi, anda boleh melakukan dubazhi 1 kali sebulan dan minum herba. Di farmasi di sana.

Mengenai kemalasan. Saya didiagnosis dengan batu empedu secara kebetulan 5 atau 6 tahun yang lalu, saiznya adalah 17 mm. Dia tidak menggangguku sama sekali, saya segera ditawarkan operasi, sudah tentu saya enggan. Selama ini saya cuba menyingkirkannya dengan bantuan remedi rakyat. Apa yang saya tidak buat. Berapa banyak membaca kesusasteraan semula?

Tetapi ultrasound yang seterusnya menunjukkan bahawa batu semakin meningkat. Batu adalah berbeza. Jadi semua ini sangat individu. Saya hanya boleh mengatakan bahawa ketika saya memutuskan operasi, saya merasakan saya tidak dapat berjalan dan kawan saya membiarkan saya pergi ke hospital. Namun: dengan hati yang sakit, dengan batu, perut, usus, buah pinggang, pankreas dan organ lain tidak boleh menjadi sihat. Ia perlu untuk memeriksa dan merawatnya.

mengeluarkan pundi hempedu 23 tahun yang lalu, duduk di atas selera "untuk mual", pergi ke pusat peranginan, kasihan bahawa tidak ada alternatif untuk operasi - akibatnya setakat ini (ada yang dikeluarkan dan dilupakan), tetapi saya tidak bertuah

Saya tidak tahu apa-apa, tetapi saya tidak tahu apa-apa, tetapi saya tidak tahu apa-apa, tetapi saya tidak tahu apa-apa. itu mudah.

Soalan kepada Elena Kopylova - adakah TROCHATKA EVALAR membantu parasit? * Periklanan pergi, dan anda seorang pengamal. Beritahu saya, sila saya mempunyai batu di hemisfera 20 mm. Terima kasih.

Soalan kepada Elena Kopylova, daripada parasit akan membantu TROCHATKA EVALAR? Mungkin dalam praktik anda tahu lebih baik. Saya mempunyai batu di hemisfera 20 mm. Terima kasih.

Hi semua! Saya juga mempunyai batu empedu yang dikeluarkan, pada tahun 2000. Saya tidak pernah mengikuti diet khas, hanya dua bulan selepas operasi dan sekarang saya makan segala-galanya, satu-satunya masalah ialah saya sembuh. Saya mendengar bahawa terdapat perut buatan dalam tablet, mendengarnya?

Semua Kambing Lelaki

Batu * di dalam hempedu. Apakah jenis diet yang diperlukan?

Semua Kambing Lelaki

Hari ini saya membuat ultrasound dua batu-1.5 dan 2 cm. Pada ahli gastroenterologi itu belum. Saya tahu bahawa susu, roti hitam dan kubis - iaitu. apa bentuk gas. Kuasa pecahan yang diberikan. Apa yang boleh anda makan? Dan adakah mungkin untuk menghancurkan batu besar seperti itu? Cholagogue tidak boleh pasti! (N)

Anak perempuan saya berumur 7 tahun, dan batu ditemui dalam pundi hempedu (19 * 11mm). Beritahu saya apa yang perlu dilakukan?

Saya telah beroperasi pada 3 tahun lalu. Sejak itu, seluruh badan terbalik. Kami terpaksa mengecualikan banyak dari makanan. Anda sendiri perlu melihat apa yang anda * tidak makan lebih baik. Jika saya membenarkan diri saya terlalu banyak (pl) (D), maka saya pasti akan minum tablet Artichoke. Walaupun selepas makan * anda perlu bergerak, tidak boleh duduk dan tentu saja tidak berbaring!

Halo dan Kesihatan kepada semua! 5 tahun telah berlalu sejak operasi ini, segala-galanya mungkin dan baik dalam kesederhanaan! setiap organisma adalah individu, jangan lupa tentangnya. Saya tidak melepaskan semua pembersihan (6 kali) sensasi. tetapi semasa sesi ultrasound yang akan datang, doktor hanya tertawa, semua batu-batu kecil (terdapat tiga besar sehingga 1.2 dan satu kecil) berada di tempat. Alam (batu-batu) adalah berbeza untuk semua orang, ada yang boleh dibubarkan dan dibuang, dan ada yang tidak boleh. percubaan lain - menimbulkan serangan - dan * (fr) operasi! Saya bersetuju dengan pendapat bahawa tidak cukup organ, tetapi apa yang perlu saya lakukan? perlu belajar hidup tanpa dia! :-D hidup tidak berakhir, masih ada yang paling menarik! (Y)

SEMUA HANYA KESEHATAN!.12 berlalu dari hari operasi-laparascopy (dikeluarkan gelembung gelembung)... dengan ambulans dengan kesakitan yang menyakitkan... bukan diet, ia takut pada beberapa bulan pertama, semua organ yang sama dikeluarkan, dan semuanya semuanya dilupakan dan entah bagaimana Perkara-perkara buruk tidak berlaku, terima kasih kepada Tuhan, dan saya harap dengan cara yang sama dan pada masa depan segala-galanya akan baik!... tidak perut, mahupun usus dan pankreas, dengan cara, tidak pernah peduli, saya tidak boleh bersetuju bahawa penyakit batu berlaku atas dasar ini... mungkin secara genetik, atau mungkin dan sesuatu yang lain, tidak ada yang akan berkata: - @... nasib baik kepada semua (Y)

Halo semua, saya telah mengeluarkan kereta api saya, sudah berusia lebih 20 tahun dan segala-galanya adalah normal, saya tidak melakukan apa-apa diet.

Halo. Dokter Marina berkata selepas mengeluarkan hempedu bahawa jika anda ingin LIVE, maka diet ini adalah cara hidup. Saya tidak faham mengapa sdeszhelchny dan mahu hidup? Helen menulis bahawa hempedu adalah parasit. Saya faham segala-galanya, tetapi bagaimana parasit mencipta batu? Doktor memberitahu saya bahawa ini bukan cara hidup, bukan makanan, tetapi ginetik.

Valentina, dan jika anda mengalami kesakitan lagi, sekali lagi doktor memberitahu saya bahawa batu-batu itu boleh berkembang lagi di dalam salur-salur, membuat resonans magnetik, ini akan menubuhkan kehadiran batu-batu, jika anda memakannya, mereka membilas melalui perut dan masuk ke dalam usus. Adakah anda berfikir Irina telah mengubah cara hidup dan batu-batu hilang? Mereka tidak hilang di mana-mana.Ini adalah satu jangkitan.Jika ada sesuatu untuk dimakan Dan anda tidak boleh memandu apa-apa dan membuatnya lebih buruk, anda boleh terjebak dalam saluran dan kemudian anda tidak boleh memotong laproskopi.Svetlana bagaimana anda merawat hati? Saya juga sakit selepas operasi, tetapi saya belum memeriksa lagi. Apabila saya sampai ke hospital, mereka memberitahu saya bahawa hempedu telah mendapat sedikit ke dalam hati, sedikit meradang, saya sudah mempunyai putih mata yang bertukar menjadi kuning.

Artichoke adalah apa? Dan untuk apa? Dan dubazhi untuk apa? Dan juga apa itu? Salam Cahaya.

Saya mempunyai pundi hempedu saya dikeluarkan pada tahun 2004. Saya mengikuti diet. Tetapi saya sangat menyesal kerana saya berbaring di bawah pisau. Sekarang hati menyakitkan dengan teruk, sentiasa bersungguh-sungguh. Dan 2 bulan yang lalu saya didiagnosis dengan diabetes mellitus No 2, iaitu. tanpa insulin Saya kehilangan 5 kg sekali gus Dan dalam 3 tahun selepas operasi saya pulih sebanyak 20 kg. Semua hidup saya ditimbang 57-59, dan selepas mengeluarkan hempedu... Jangan terburu-buru di bawah pisau, kawan-kawan...

Gallstone dikeluarkan 10 tahun, kini hepatosis berlemak! Bagaimana untuk membersihkan, dyubazh di negeri ini Terima kasih.

Artichoke merujuk kepada hepatoprotectors dan ditetapkan untuk penyakit hati dan pundi hempedu. Tiub adalah prosedur yang membolehkan anda menyingkirkan genangan empedu dalam pundi hempedu dan saluran. Khususnya ditunjukkan untuk kesesakan di pundi hempedu, kerana genangan hempedu boleh membawa kepada pembentukan batu.

Dikeluarkan hempedu tiga tahun lalu selepas serangan itu, sebelum itu tidak tahu bahawa terdapat batu-batu, tetapi masih terdapat fistula di dalam salur hempedu, meletakkan prostesis, hilang berat badan selepas pembedahan sebanyak 20 kg, diberi 2 kumpulan kecacatan, fikir tidak vykorabkayus tetapi tiada apa oklemalas. Ketidakupayaan itu dikeluarkan, kilogram kembali dan mereka ditambah, saya makan segala-galanya tanpa sekatan, walaupun sekarang saya kadang-kadang merasakan berat di hati. Saya membaca di mana batu-batunya dibentuk oleh mereka yang mengikut diet dalam bentuk berpuasa, sementara hempedu terhenti dan bentuk batu. Sekarang perkara utama bagi kami ialah pemakanan pecahan, selalunya dan sedikit demi sedikit, supaya hempedu di hati tidak bertentangan, tetapi kerana ia pergi terus ke usus 12-hama dalam keadaan yang lebih cair, sudah tentu tidak diinginkan untuk makan makanan yang berlemak dan berat. Sudah tentu mudah membaca tentang ini, tetapi ia bermasalah untuk mematuhi, saya melihat ramai orang bersetuju dengan saya.

Dikeluarkan hempedu 3 tahun nazad.Do tahun duduk di atas diet yang ketat untuk merasa pohudela.Potom baik menjadi tidak banyak semua ada adalah untuk merasakan menjadi lebih teruk dan huzhe.Nachala mengambil ujian ultrasound meletakkan steatosis pecheni.Zatem mula membentuk batu karang menyakiti teruk sendi. Saya pergi ke sanatorium untuk membersihkan buah pinggang, tetapi hati saya tidak tersumbat lagi. Sekali lagi, masalah rawatan ubat tidak membaik, dan saya telah diuji untuk hepatitis C tidak disahkan.

Kawan saya yang mengosongkan empedu mempunyai diabetes, dan secara amnya, tidak penting bahawa unit berasa baik. Bagi saya sendiri, saya memahami diet yang ketat dan pemakanan yang betul - itu adalah rawatan. Satu tahun lalu saya mula bekerja di Malachov untuk membersihkan urinoterapi puasa. Saya melakukan dubazhi dengan selang masa lebih daripada 7 hari dalam air kencing tidak kelaparan, saya rasa ujian yang baik tidak minum pil yang baik, mungkin ada krisis tetapi anda perlu menjalani diet diet yang ketat.

Kengerian lurus apa yang saya baca. Saya orang yang bahagia, pada tahun 2000 saya telah dikeluarkan pundi hempedu, duduk di diet selama setengah tahun. Saya letih. Dia berasa baik, sudah pulih banyak, tentu saja. Kemudian saya mula makan segala-galanya dan tidak, ok, saya minum bir, brendi, saya makan kebab. Tuhan memberkati kamu semua! Jangan sakit!

dikeluarkan pada tahun 2001 godu.polgoda dieta.a ketat kemudian mula makan segala-galanya, tetapi sedikit demi sedikit, untuk semua harus mera.ponyala satu: kita mesti aktif bergerak, jangan berbaring di atas sofa menonton TV, membiarkan dirinya malang tanpa puzyrya.i maka pembangunan pelbagai penyakit - kesannya selepas mengeluarkan gelembung - ia akan melambatkan atau tidak sama sekali. Pergerakan-Kehidupan dan gula menormalkan.Tentu saja, jangan lupa tentang pencegahan tahunan: Heptral, kontras, herba choleretic, teh hijau.

Gallstone telah dikeluarkan pada tahun 2008. Batu-batu kecil muncul selepas kehamilan yang teruk (terdapat toksemia yang kuat, kerana batu empedu tidak dikosongkan, terdapat stagnasi). Selepas mengeluarkan potongan, Essenntsiale Forte + Mezim mengambil kursus. Dia melakukan tyubazhi kerana batu masuk ke saluran dan opera itu berkuda. (jika sesiapa berminat dengan cara, saya akan menulis). Selepas opera juga pulih hampir 10 kg. Saya sedang mengusahakannya sekarang, cuba menurunkan berat badan. Hampir tidak ada kesakitan, jika saya makan terlalu banyak minum Meiz lagi dengan Essentiale, Noshpu masih boleh. Sebaik sahaja dalam tempoh setengah tahun.

Satu-satunya masalah adalah ruam pada muka, sekitar mulut. Muncul selepas kembung atau makan berlebihan. Ahli dermatologi itu menetapkan salep Momet dan berkata untuk merawat saluran gastrousus, tetapi mereka tidak dapat mencari masalah di sana? Mungkin ada masalah seperti ini?

Membeli-belah buku Malakhov pembersihan badan Urinoterapi di sana semuanya ditulis secara terperinci Dan anda perlu membersihkan usus terlebih dahulu dan kemudian hati anda dan pergi ke diet yang betul anda perlu menyerahkan banyak perkara dan saya tidak mendapat apa-apa. tulis kepada

Gallstones telah dikeluarkan pada tahun 2005. Mereka bermula dengan laporascopy dan selesai perut. Sekarang, di perutnya semua parut, tetapi ini tidak masuk akal berbanding dengan akibatnya. + 15 kg., Rambut tebal sebelum (semua orang cemburu), dan kini mereka bersinar di hadapan. Hati, sendi. Cahaya... Mungkin ia hanya satu kebetulan? Saya makan segala-galanya, tetapi dalam had yang munasabah. Sekarang, kerana paru-paru, saya duduk di atas hormon, dan ini adalah tambahan pound.

Saya juga mempunyai batu empedu yang dibuang, tetapi saya tidak mempunyai masalah sebelum operasi dan selepas itu, kira-kira 7-8 tahun berlalu dan saya boleh makan segalanya. Perkara yang sama berlaku dengan ibu dan bukan apa akibatnya, dan kemudian dia berusia 65 tahun.

Saya mempunyai pundi hempedu dikeluarkan 4 tahun lalu. Sebelum opera terdapat serangan yang kerap, saya telah dirawat selama 15 tahun dan saya menyesal bahawa saya tidak melakukan sebarang opera sebelum ini. Dia bersetuju dengan operasi selepas serangan seterusnya di mana pundi hempedu sepenuhnya dimatikan. Tetapi saya hanya pergi ke opera. Satu lagi bulan duduk di atas Esentiale - sedang bersiap. Operasi itu berjaya (laparaoscopy). Diet diadakan sehingga 1 bulan. tetapi saya masih mencuba semuanya sedikit. Kerana saya tidak mempunyai proses keradangan, perkara utama adalah untuk tidak makan terlalu banyak. Pada cuti saya cuba mengambil perayaan ketika saya makan. Saya makan segalanya - tetapi saya tidak makan terlalu banyak.

Saya juga menjalani pembedahan setengah tahun yang lalu, laporaskopiyu (jauh terpencil), mengeluarkan 2 batu (saiz ceri manis yang besar), kini kedua-dua batu terletak di dalam peti mati saya. Saya tidak melakukan apa-apa penyembuhan, saya belajar tentang batu pada ultrasound dan selepas sebulan saya beroperasi. Segala-galanya mesti dilakukan tepat pada masanya, tidak menunggu serangan, ketika batu masuk ke saluran dan menyumbatnya, maka operasi rongga akan dilakukan. Dan orang-orang yang cuba membubarkan batu-batu itu, hanya ****, anda sendiri mengusirnya ke dalam saluran. Saya membaca banyak kesusasteraan, saya melalui seluruh Internet, saya mempunyai beberapa diagnosis JCB, saya berunding dengan 3 pakar bedah yang berbeza dari klinik yang berbeza. Dan memutuskan bahawa operasi itu tidak dapat dielakkan. Di sini, orang menulis seperti (dan anda tertanya-tanya mengapa sifat memberi organ ini, kerana tidak ada seorang pun di dalam tubuh manusia), kenapa menulis "alasan" seperti itu, tetapi semua orang tahu bahawa semua organ adalah penting, tetapi jika organ ini tidak lagi berfungsi dan tidak melaksanakan fungsinya

Dan sebaliknya, saya kehilangan 4 kg., Tidak masuk akal, tentu saja, tapi itu bagus, dan yang paling penting, beratnya stabil, saya fikir bahawa pada waktunya saya akan mengembalikan 4 kg yang hilang. dan dail dari atas. kerana semua orang menulis bahawa mereka pulih dari pembedahan, tetapi hampir setengah tahun telah berlalu, saya tidak mendapat berat badan :-)

Dihilangkan hempedu atas nasihat doktor, teman wanitanya! Tidak ada serangan, tidak tahu sakit apa! Tetapi ultrasound menunjukkan bahawa terdapat banyak batu, tidak ada lumen. Operasi itu dirancang, laproskopik! Kadang-kadang perlu berbaring di hospital daerah untuk melihat kesedihan orang lain! Saya melihat banyak di sana, saya faham, saya membuat keputusan! Saya melihat penyakit hati yang tidak diubati, pankreatitis akut dan banyak perkara lain... 4 tahun telah berlalu. Saya tidak pernah menyesali operasi! Saya sibuk dengan diri saya: Saya kehilangan 20 kg di Montenac, saya pergi ke gym 3-4 kali seminggu. Rasa dan kelihatan hebat.

Untuk Larisa Vasilyeva! Jadi anda tidak boleh hidup, "pistol" menembak, tetapi titik pulangan sudah ada di belakang.

Pada tahun 1999, dikeluarkan kaedah pundi hempedu laporaskopicheskim, hempedu telah siap diisi dengan batu-batu kecil, paling beku hempedu, keseluruhan pundi kencing dipenuhi tanpa pelepasan tidak serangan hempedu pertama bermula selepas kelahiran, tidak pernah tidak mengganggu saya hempedu, selepas pembedahan 6 bulan telah pada diet, segala-galanya baik-baik saja, tidak peduli, walaupun Panos sering di pagi hari, tetapi tidak mengganggu saya, tubuh itu dibersihkan. 10 tahun telah berlalu, kesakitan di sebelah kanan dan di tengah-tengah perut mengganggu selama dua bulan, dan saya juga tidak boleh memaksa diri saya pergi ke doktor, tetapi saya rasa saya perlu.

Dalam pundi hempedu, saya mempunyai 2 batu. Operasi ketakutan. Doktor yang ditawarkan untuk minum selama 3 bulan Ursosan, tertakluk kepada diet yang ketat, batu harus dibubarkan. Siapa pun yang mendengar tentang Ursosan sila tulis.

Tatyana, saya menasihati awak untuk berunding dengan doktor lain di hospital lain.

Dear Tatiana! Jangan dengar sesiapa! Tiada batu karang dibubarkan. Walaupun tiada serangan, anda boleh memegang, tetapi sebaik sahaja anda merasakannya sendiri, membuat keputusan anda sendiri. Perkara utama bukanlah untuk melancarkan, dan kemudian, apabila segala-galanya meradang, sukar untuk lulus hari pemulihan pemulihan. Jangan menyimpan bom waktu di dalam bilik anda.

Oksanochka, terima kasih atas jawapannya! Dokter - ahli gastroenterologi menghantar operasi, doktor lain mencadangkan agar Ursosan diminum selama 3 bulan, walaupun dengan diet yang ketat. Semua dalam pemikiran * -)

Saya mempunyai tiga bulan, kerana pundi hempedu telah dikeluarkan, bulan itu terasa baik, sekarang saya tidak makan, saya mempunyai beban seperti perut, seperti batu, dan ia masih berlaku seperti bakes di dalamnya. Atau mungkin itu bukan perut...? Nampaknya saya tidak memadam apa-apa, keadaan sama seperti sebelum operasi.

Lena, dan anda akan mendapati bahawa anda tidak dapat melihatnya, dan tidak akan memakannya.

Galina, apa resipi itu?

anda akan mendapat hadiah untuk anda, dan anda akan mendapat wang tunai, dan anda akan mendapat el el el el el el el el eli, atau anda tidak akan membayar, untuk apa-apa jua, untuk apa-apa jua, untuk apa-apa, untuk apa-apa jua, untuk apa-apa, zego vam xozetsja, iskluzite moloznue produktu, a rezept ja napishu, esli vu saxotite

Rezept: Dlja normalisazui dejateljnosti #eludka. Ketahui lebih lanjut mengenai tarikh 5 hari. Utrom. sok morkovnuj1 / 2 stakana sve # uj Pered Obedom: Sok s 2-x kartoshek + kapustnuj smeschatj ztob poluzilosj 2/3 stakana Vezerom: Svekoljnuj sok 2/3 stakana tidak ego po # alusta objasatenjno rasvesti na polovinu s vodoi.

Poprobujte ozenj sovetuj, normalisuetsja i budete sebja xorosho zuvstvovatj. Saya yakin saya akan menganggap bahawa saya tidak mempunyai masalah, saya yakin bahawa saya tidak dapat menyelesaikan masalah ini.

Devozki kak eta mordashka popala suda ja i ne ponjala sorry (F)

Bile dikeluarkan 4 tahun yang lalu, saya rasa baik, makan segalanya, jangan takut operasi.

Dan saya mendapati polip di dalam hempedu, kesakitan yang berterusan di sebelah kanan, saya fikir buah pinggang menyakitkan, melalui ultrabunyi, pembedahan yang disyorkan, sementara saya fikir ini bukan batu, sesiapa boleh tahu bagaimana untuk melawan mereka?

Saya menasihati anda untuk tidak membawa bom ke diri anda, keluarkan gelembung itu. Ibu saya lewat, kanser pundi hempedu dengan metostasis di peritoneum dan epiploon, tetapi juga tidak mempunyai operasi pada satu masa, telah dirawat dengan ubat-ubatan rakyat. Biarkan mesej saya kepada seseorang, membuat operasi supaya kemudian ia tidak akan berlaku

Setahun yang lalu, pundi hempedu saya dikeluarkan dari suami saya, polip semua biasa seperti orang biasa, hanya selalunya mereka menggunakan *** choleretic tea. Ia tidak perlu takut penampilan yang agak normal

Berjuta-juta orang hidup tanpa hempedu.

Pada bulan Oktober, ia akan menjadi satu tahun untuk bagaimana batu empedu itu dikeluarkan, tiada pristupov, saya mendapati secara tidak sengaja apabila saya mempunyai ultrasound untuk alasan yang sama sekali berbeza, tetapi seperti yang mereka katakan, bom masa tidak dipakai. Pada bulan pertama saya menjalani diet ketat (di pusat pemulihan). 6 bulan juga cuba untuk makan apa yang diperlukan Sekarang kita makan segala-galanya kecuali goreng, lemak dan salai, jangan takut dengan operasi itu tentu saja yang mengerikan, tetapi segala-galanya mesti dilakukan pada waktunya!

Dia "membubarkan" batu itu selama dua tahun dan membersihkan tubuh. Dia menolak dari operasi (lapteroscopy), kerana alahan kepada banyak ubat, sangat takut untuk tidak bangun selepas anestesia. Akibatnya, batu itu terjerat dalam saluran, pembedahan lorong, peritonitis, suhu "keluar" selepas operasi yang teruk. Bimbang, perlu dikeluarkan, sehingga anda "menanam" organ berdekatan.

Sebagai contoh, saya menghadapi masalah dengan hati, perut dan pankreas sebelum operasi, kerana semuanya bersambung dengan satu sama lain, saya fikir jika keputusan dibuat sebelum ini, lebih mudah untuk organ-organ lain

Doktor sangat dinasihatkan supaya "makan setiap 2 jam," saya sangat menyukainya (fr). Saya terlepas frasa "harfiah 2 sudu bijirin" di telinga saya - dengan baik, dan siapakah doktor saya?

Saya sangat takut dengan operasi, saya takut saya tidak akan bangun selepas operasi. Saya mempunyai masalah jantung. Tetapi di sini saya hidup. Sudah tentu menjaga diet. Saya akan cuba makan seperti ini selama setengah tahun. Kemudian, sedikit demi sedikit, mengembangkan diet anda. Minum Ursosan sangat berbahaya, kerana pasir boleh menyekat laluan dan semuanya boleh berakhir dengan kegagalan. Yana kelihatan seperti orang yang tidak melakukan operasi dalam masa yang menderita. Mereka adalah dari 1.5 bulan ke 2. Mereka membawa beg di mana hempedu pergi. Apa jenis penderitaan yang mereka alami. Saya membuat kesimpulan bahawa semakin cepat anda melakukan operasi, semakin cepat anda akan keluar. Saya meletakkan hanya 2 minggu. Sepanjang bulan itu sukar. Ketenangan dalam perut, ketidakselesaan, sakit bergerak. Dan sekarang saya rasa baik. Kerana saya membuat operasi tepat waktu. Jangan takut. Setengah negara hidup dengannya dan tidak ada apa-apa. Selepas setahun, segala-galanya akan kembali normal dan anda akan makan segalanya sekali lagi. Nasib baik dan kesihatan.

Halo semua, satu setengah tahun yang lalu, pundi hempedu dikeluarkan dengan 2 batu saiz kacang, tiga bulan diet atas nasihat doktor, maka gejala yang sama bermula, dua kali dihancurkan, tidak menyenangkan, saya kehilangan 15-18 kg, mungkin saya beritahu saya sesuatu, bagaimana untuk membersihkannya, tiada kekuatan, kesakitan diseksa

Irina, saya faham bahawa anda mempunyai batu dalam saluran itu? Nah, sekarang hanya malangnya pembedahan abdomen.

Siapa yang mengalami cirit-birit selepas mengeluarkan pundi hempedu? Tulis siapa yang memperlakukan apa dan apa yang membantu !!

Lebih daripada 5 tahun saya hidup tanpa pundi hempedu. Dari hari pertama selepas operasi, saya makan segala-galanya: izharenoe, dan yang pedas. Di Jerman, tidak dinasihatkan mengikuti diet selepas operasi ini. Selama kira-kira 2 tahun, sering terdapat cirit-birit. Tetapi ia menjadi jelas bahawa saya mempunyai cirit-birit dari ubat penahan sakit yang kuat yang saya ambil dari penyakit kronik saya. Sebaik sahaja dia berhenti mengambil pil ini, semuanya kembali normal. Petua: Cuba cari sebab sebenar cirit-birit.

Saya kini berumur 61 tahun, saya telah hidup tanpa pundi hempedu selama 30 tahun. Operasi "Memberi saya" beberapa batu seperti semua petani. Selepas operasi suami saya menyebarkan arnab, setengah tahun sedang menjalani diet, maka sanatorium adalah Truskavets yang sangat baik (pada masa itu Saya mendapat baucar kerja secara percuma) Pada amnya, saya berada pada sanatoriums yang berbeza setiap 2-3 tahun, saya makan segala-galanya dan makan, tetapi saya tidak menjadi sombong Jika saya makan ikan hering maka saya akan makan sekeping atau two.it.d. Saya masih berlari dan bermain ski. Bagi festal, saya hanya menggunakannya ditambah allohol ditambah jika saya makan lemak atau operasi lenoe.Seychas melakukan punctures tanpa disedari dan saya memotong seluruh zheludok.Zdorovya Vam.Vse bergantung kepada kita. (F)

Sudah 4 tahun tanpa hempedu, saya tidak berpegang kepada diet, alcohol upotr *** Yala dalam jumlah yang munasabah adalah normal Tetapi saya tidak suka warna kulit saya.

Irina, dan awak tidak menggunakan Duspatalin? Ia memperluas saluran empedu dengan baik. Saya juga suka ubat seperti cholenzyme-he dan choleretic dan enzim. Namun, Iryna menasihatkan anda untuk melihat pankreas anda, sebagai peraturan, jika ada masalah dengan hati dan hempedu hempedu, maka pankreas tidak teratur, sembelit dan cirit-birit adalah persis apa yang disaksikan ini

Batu hingga 20mm dihancurkan oleh laser, tanpa mengeluarkan pundi hempedu dan dalam keadaan tidak akut.

Beritahu saya, saya telah menghapuskan keinginan, n, sudah 5 tahun, sekarang saya mempunyai dyskinesia saluran empedu, saya boleh melakukan dubazh iaitu membersihkan hati, terima kasih terlebih dahulu

Beritahu saya, saya telah menghapuskan keinginan, n, sudah 5 tahun, sekarang saya mempunyai dyskinesia saluran empedu, saya boleh melakukan dubazh iaitu membersihkan hati, terima kasih terlebih dahulu

Dua minggu kemudian, apabila saya dibuang keluar pundi hempedu, terdapat 9 batu besar lebih daripada 2 cm, laparoskopi dilakukan, kami juga memeriksa dan mendapati polip di dalam perut, mengambil biopsi, sista di hati, pada akhir bulan Mei, tidak ada ultrasound, 12-letusan, serpihan usus Berikut adalah sejambak seperti saya terlupa pankreas, saya merasa baik, saya duduk di atas diet, dan sebelum operasi saya duduk, saya mempunyai batu berusia 8 tahun, mereka tumbuh dari 0.5 cm Apabila saya melihat mereka, saya menyedari bahawa mereka tidak dapat dikeluarkan, padat, coklat, kacang-kacangan seperti kacang dalam kerang mereka. Saya tidak tahu bagaimana saya akan pergi. ive hanya ZHKT.YA mendengar bahawa jika batu-batu yang jarang dan kecil kepada kira-kira 5 cm, ia boleh dibubarkan dan menarik balik tanpa pembedahan dalam horoschie gastroenterologa.V hospital pemindahan itu dalam hal ini otdelenie.U saya tiada pilihan.

Pada tahun 2002, pundi hempedu dikeluarkan (laporascopy), saya tidak mengikuti diet, saya rasa baik. Dijumpai secara kebetulan, pada peperiksaan perubatan. Selama dua tahun saya melihat ketika mereka dibesarkan, mereka tidak peduli sama sekali, malah berjaya pergi beribu-ribu kilometer untuk pergi ke wanita bijak terkenal untuk membersihkan, kerana dia tidak mendapat operasi di sana lagi. Saya menasihati anda untuk melakukan pembedahan, tidak menunggu komplikasi.

4 hari yang lalu, ya toje delala laporoskopiu na jelchnii pyzir '. yznala o kamnyax slychaino, odnim pristypom, kotorii ne mogla ni chem obezbolit '. steni grizla zybami ot boli 3 dnya, poka on ne otoshel or protoka. boyatyya tyt ne nyjno, i vijidat ', kogda bydyt bol'shie problemi... kamni v jelchnom ne rassasivautsya, ne ver'te ni komy. Saya tidak makan, saya tidak makan sebae.po makanan diet, saya gila. ne sobludala ni odnogo dnya, kak priexala s bol'nisi, srazy naelas 'seledki, nemnojko, ochen' yj xotelos '. priychila sebya srazy k luboi ede. yang ada di dalamnya, ada yang baru di mana-mana, tetapi saya tidak dapat melihatnya. vse v shoke bili. ponosi bili srazy. ny nichego, prochistilas '. 1.5 goda UZI pokazivalo vse otlichno,

tidak ada tuhan lain yang tidak dapat menahan diri sendiri, dan saya tidak tahu apa-apa: "monster". pada ochen 'sil'no posadil mne pechen' i podjelydochnyu. (xotya on ivsem zdorovim mojetposadit 'pechen&39;ko nam) i jeludok stal bolet ', t.k. ela ne regylyarno. nam nyjno est 'chasto i po nemnogy, chto bi jelch' ne zastaivalas '. t.k eto mojet vizvat 'gastrit. Anda tidak dapat mengendalikan operasi anda, tetapi saya tidak dapat melihatnya, dan saya tidak dapat melihatnya. da, devchata, ponosa ya pila margansovky, ochen 'pomogala. 1 liter kipyachenoi vodi, podkras'te chyt 'chyt', lakukan rozovatogo sveta, prosedite, chto bi kristaliki ne popali, i vipeite. prativno, tidak berkesan. y menya dochka toje lubit pit 'marg. ot ponosa. ni kakie tabletki tak ne pomogyt.

da, po povody dieti, organizm vam sam podskajen, chto nyjno est ', chego net. Anda akan dapat melakukan operasi, melayari laman web, memasuki rumah anda, menghantar pos, dan melawat laman web kami untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kami di sini. vot y moei mami, bili otshlifovannie, kak morskie kamni, tak ei skazali, chto oni poyavilis ', iz za bol'shogo ypotrebleniya yksysa i gaz. vodi, tidak boleh, tidak lama lagi saya tinggal di sini. vot rezyl'tat. y moei sosedki, bili kamni, jirobie, ona derevenskaya, eto or chastogo ypotrebleniya molochnix prodyktov. ya pro svoi ne sprosila-jaleu. pelacuran pelacur, pelepasan, pelepasan, dan pelepasan, dan pelepasan, dan pelepasan. da kamni posmotrite ivernite doktory, vam oni ne nyjni, mediterranean, delaut iz nix lekarstva. da i primeta est 'takaya, esli kamni v dom prinesti, to y tvoego ditya bydet ta je bolyachka. ya ne znala eto, i toje domoi zabrala, potom vikinyla

Halo, saya telah dibuang keluar pundi hempedu seminggu lalu, menasihati apa jenis makanan yang perlu diikuti. Apa yang saya tidak katakan adalah goreng, berlemak, dibakar?

Rakan sekerja yang dihormati, saya telah dibuang ke dalam hempedu pada tahun 1981. Saya menjalani diet yang sangat ketat selama tiga bulan, dan kemudian berbulan-bulan untuk menu itu ke meja umum, hanya dikecualikan alkohol, daging asap, lemak, walaupun kadang-kadang saya makan sedikit, meminum rumput. Pada tahun 1982, dia melahirkan seorang anak perempuan, dan pada tahun 1986 seorang anak lelaki. Setakat ini, terima kasih, baiklah.

Operasi ini berada di hadapan saya, mereka mendapati secara kebetulan, saya tidak peduli dengan kemuliaan. Kebanyakan saya peduli, adakah sebahagian besar berat badan beroperasi benar-benar?

Selepas operasi 2.5 tahun telah berlalu. Tiada diet yang membantu. Cirit-birit selepas makan. Seram. Jangan keluar dari rumah. Pada ultrasound - hepatosis lemak. Kadang-kadang sakit sangat sakit. Hari ini pada pukul 5 pagi. Saya tidak makan lemak dan goreng. Ya, dan enam bulan yang lalu, gula mula naik. Segera dikeluarkan karbohidrat sepenuhnya.

2 tahun lalu, pundi hempedu dikeluarkan (laparascopy), saiznya 20 cm. Ia adalah 2 batu setiap 20mm dan banyak yang kecil. Saya mengikuti diet selama 2 bulan, saya makan segala-galanya, tetapi sedikit demi sedikit, saya rasa kesihatan saya tidak buruk sama sekali.

Kesakitan Natalia.-girdling adalah sampah pankreas.

Sekiranya anda mempunyai batu karang, pendapat saya perlu dipadamkan, saya telah dipadam 8 tahun yang lalu Terdapat 13 batu yang sangat mirip dengan bijirin jagung, saya tahu banyak contoh ketika saya dirawat dengan pembersihan, dan kemudian mereka dioperasi. terdapat pemadaman, lebih cepat lebih baik. Saya mengalami diabetes empat tahun selepas pembedahan.

Gallstones dikeluarkan 9 tahun yang lalu, jika anda tidak keterlaluan, beritahu saya bagaimana untuk membersihkan usus apabila empedu dikeluarkan :-)

Adakah benar bahawa selepas mengeluarkan pundi hempedu, anda boleh pulih? Kenapa ini boleh berlaku?

Pundi hempedu saya juga dikeluarkan pada tahun 1996. Pada tahun 98, dia melahirkan dan pulih sebanyak 10 kg. Dan untuk berat badan saya dalam 57kg tidak kembali lagi Mungkin seseorang tahu, anda boleh kelaparan tanpa hempedu Saya fikir ini adalah satu-satunya cara untuk saya.

Puasa selepas penyingkiran hempedu tidak boleh. Tetapi anda boleh dan harus melindungi tubuh, cuba makan dengan betul (sukar tetapi perlu) Saya juga pulih selepas mengeluarkan hempedu.

Puasa apabila pundi hempedu dikeluarkan benar-benar mustahil. Pada orang yang mempunyai pundi hempedu, hempedu terkumpul di dalam hempedu dan apabila makanan memasuki hempedu tubuh meninggalkan hempedu untuk memproses makanan. dan kita mempunyai orang dengan hempedu jauh. gelembung empedu sudah mengalir dengan graviti, jadi untuk terus bercakap, itulah sebabnya para doktor menasihatkan kita supaya sering makan, tetapi dalam bahagian-bahagian kecil, supaya empedu adalah pekerjaan. sama ada kita makan atau tidak, ia menonjol. dan jika tidak ada makanan untuk pemprosesan, ia akan mula memakan perut kosong anda kerana ia adalah.......

Hello maiden. JANUARI 22, ITEM TIDAK DIPERLUKAN. SESUATU SESUATU TAMS ADA ADA W.P. Apa yang boleh TETAPI AKU INGIN HIDUP.

Hello semua! Pada tahun 2003, semasa mengandung, kesakitan yang teruk muncul di antara payudara. Tidak ada apa-apa untuk difahami. Ternyata bahawa ini adalah batu di pundi hempedu. Setelah melahirkan, dia menjalani pembedahan. Tidak dapat menahan kesakitan yang dahsyat itu. Sekarang "TERIMA TUHAN" baiklah.

Hello! Saya mempunyai gelembung kuning dikeluarkan pada tahun 2005. Saya menjadi lebih baik dan semakin nipis Tetapi saya tidak lapar, saya hanya duduk di atas air selama setengah hari Dan pada waktu petang saya mempunyai makan malam, saya cuba untuk tidak makan perkara utama goreng, pedas, asap., tetapi oleh beberapa orang doktor saya memberitahu saya untuk makan segala-galanya, kalau tidak badan akan membiasakannya dan tidak akan menerimanya kerana saya tidak merasakan ketiadaannya dan pada tahun 2007 saya masih melahirkan dan mempunyai kehamilan yang hebat.

Siapa di Kiev melakukan operasi yang sama? Sila berikan pakar bedah yang baik.

Suami saya tahun ini, kira-kira empat bulan, telah mengeluarkan pundi hempedu. Ia makan secara normal, walaupun minuman jamur susu Tibet selama tiga bulan. Analisis adalah perkara biasa, semuanya adalah teratur. Terutamanya sejak dua tahun lalu dia mendapat kanser nodus limfa, menjalani pembedahan, menjalani enam bulan kemoterapi dan satu bulan radiasi di Vilnius. Memeriksa ketiga, dan kemudian selepas enam bulan. Terdapat sedikit variasi dalam analisis. Tetapi selepas saya mula meminum cendawan, ujian-ujiannya hebat. Kami berharap tidak ada lagi kambuh. Hanya percaya dengan yang terbaik, dan dengan iman anda boleh menang.

di sebuah hospital tentera dan mereka memuji ladang Klinik yang sangat merah, terdapat peralatan dan doktor yang sangat baik (tentang, penyingkiran kelenjar)

Saya hari ini hari pertama selepas klinik. Pada 11 November, saya mempunyai operasi (Laparoscopy), batu empedu dengan dua batu telah dikeluarkan. Salah satunya ialah 24mm, yang kedua adalah kira-kira sama. Seminggu selepas operasi. Saya rasa sudah baik. Saya tidak menyesal pengoperasiannya. Saya belajar tentang batu sebulan sebelum operasi. Dia tidak menolak. Saya fikir saya melakukan perkara yang betul yang saya percaya doktor. Saya sudah melancarkan borang, jadi tempoh postoperative berada di bawah sistem (menuangkan antibiotik). Terima kasih kepada doktor dengan cepat pulih. Tetapi pada masa yang sama, saya melihat betapa cepatnya wanita yang tidak mengalami bentuk sedang pulih. Baca seluruh forum. Pendapat berbeza. Berharap untuk yang terbaik. Pendapat saya - jangan tunggu dan menderita. Dan lebih sukar untuk beroperasi dengan keradangan.

Tatiana, adakah batu mengganggu anda? Saya juga mempunyai dua batu, 24 dan 5 mm. Tetapi saya tidak mempunyai rasa sakit, tidak ada rezie, tidak ada rasa tidak selesa sama sekali. Saya bercadang untuk menjalani pembedahan minggu depan. Saya membaca semula topik ini... menanggung akibat selepas operasi yang diterangkan di sini :-(

Hello! Saya membaca semua mesej kerana ia menjejaskan saya. Sebulan yang lalu ada serangan, semasa pemeriksaan mereka mendapati sekumpulan batu sehingga diameter 1.5 cm, sakit tidak lagi muncul, atas sebab tertentu, siksaan hati, pedih tidak sakit, tetapi rasanya seperti saya merasakannya. Esok saya pergi untuk menjalani operasi, saya tidak melihat apa-apa sebab untuk meninggalkan organ berpenyakit, saya hanya sangat risau tentang akibatnya: '(:' (: '(

Svetlana Shvetsova, sila beritahu saya, adakah tempoh selepas operasi selepas laparoskopi? Terima kasih terlebih dahulu (F)

Natalia Konkina: Ya, ada kesakitan, tetapi tidak selalunya. Di suatu tempat 2-3 kali setahun. Saya tidak suka pergi ke doktor dan untuk ini saya kini "dihukum". Saya selalu berfikir bahawa saya mengalami sakit perut atau pankreas, dan mengubat sendiri. Ini berlangsung lebih dari 15 tahun. Tetapi pada 17 Oktober, serangan itu berulang. Ia berlangsung selama dua hari, suhu meningkat dan saya tidak dapat pergi bekerja. Saya pergi ke doktor. Dokter segera memberitahu saya bahawa ini adalah batu empedu dan imbasan ultrasound. 10 hari yang dibelanjakan untuk mengambil antibiotik yang ditetapkan untuk melegakan keradangan sebelum operasi. Sepanjang sebelum operasi di hospital, menunggu tempat di hospital. Saya tidak lagi dibenarkan bekerja. Dan pada 11 November saya dioperasi (laparoskopi). Semasa operasi, pundi kencing saya pecah. Ini merumuskan tempoh selepas bersalin. Kini saya berada di rumah, tetapi sebelum 16 Disember saya akan cuti sakit di bawah pengawasan doktor.

Dan saya mempunyai batu selama 2 tahun. Selepas serangan yang kuat, saya mempunyai operasi di Israel. 3 jam selepas operasi, mereka membawa saya sup mentua dan kaki ayam panggang, air. Anda membayangkan bahawa saya hampir memakan segala-galanya. Ia agak sukar. Doktor itu tertawa kepada saya. Keesokan harinya, mencuci operasi saya! Saya minum vodka dan sedikit daging panggang! Dan setakat ini saya tidak pernah memelihara diet, 1 tahun dan 8 bulan telah berlalu. Saya membuat ultrasound 5 hari lalu - semuanya baik-baik saja. Saya tidak memanggil sesiapa untuk ini, sudah tentu! Lihat sendiri kesihatan anda. Saya harap anda semua nasib baik dan kesihatan.

3 jam selepas operasi begitu banyak makan, dan juga grill? Tetapi bagaimana dengan cara keluar dari anestesia? Di Jerman, selepas operasi, kami diberi secawan teh untuk diminum oleh semua orang. Keesokan harinya, mereka diberikan hanya teh dan air. Kemudian mereka bermula dengan sup untuk sepanjang hari. Dan kemudian anda sudah memesan apa yang anda inginkan, tetapi hanya dari menu yang dicadangkan, yang sesuai dengan diet, tanpa lemak, pedas, asap, goreng, dll.

Dears saya, saya tidak menipu! Mungkin mereka membawa saya secara tidak sengaja, tetapi saya sangat lapar dan tidak berpengalaman dalam hal-hal dan makan. Tetapi selepas anestesia, saya rasa baik, seolah-olah tiada operasi. Hanya apabila berjalan sedikit sakit di sebelah kanan.

Dengar, mimpi ngeri, saya menulis dengan kesilapan! Hanya sekarang saya membacanya, selepas 30 jam, dan bukan selepas 3. Saya sangat menyesal, maaf.

Ya, Lyubasha, ketika saya membaca dalam tiga jam, saya fikir: -,, diri ablation. Saya juga mempunyai pundi hempedu dikeluarkan, laparoskopi, 7 tahun lalu, di hospital biasa, sekarang saya belajar bagaimana untuk berjaya melakukan operasi ini dan saya fikir ia tidak berbaloi mencari klinik khas. Tetapi... selepas operasi, selepas 1 bulan diet, saya mula mengembangkan menu saya, kadang-kadang dia tidak menahan diri dan dibenarkan memakan semua yang dikehendaki oleh jiwa itu, walaupun pada hari cuti vodochka. Akibatnya, sekarang pankreas saya menyakitkan hati dan hati saya dan saya sentiasa menjalani diet, sangat mengerikan apabila sebelah kanan saya menyakitkan dan pukulan! Ini adalah hasil ketidakpatuhan diet! Saya kehilangan berat badan, kerana. Sekarang saya tidak makan daging asin, kalengan, jeruk, asap, masam, manis, buah pinggang segar dan buah-buahan bukanlah semua, tetapi terpilih... Dan hampir semua orang yang telah mengeluarkan gelembung itu harus makan.

Maaf, tidak dicetak-manis (sedikit) dan roti segar.

Tatiana, terima kasih atas maklumat itu (F) Selepas mesej yang ditulis di sini, seluruh semangat juang saya perlahan-lahan memecahkan :-( Jadi tidak mustahil, dan apa yang boleh saya lakukan? Dan benar bahawa selepas operasi ini, pencegahan (cirit-birit) md)?

Natalia, saya tidak mempunyai cirit-birit. Dari hari-hari pertama, setakat ini segala-galanya adalah normal dengan pencernaan. Hari ini, doktor memberi saya diet yang ketat, tetapi ini sementara, kerana Saya masih belum keradangan, dan saya masih cuti sakit. Dan keradangan dari fakta bahawa batu-batu lama dan semasa operasi pecah biliary. Saya tidak mahu menakutkan anda, tetapi segala-galanya mesti dilakukan tepat pada masanya. Dalam kes saya, saya sendiri menyalahkan. Masa ditangguhkan. Saya gembira kerana sekarang saya tidak mempunyai masa bom di dalamnya.

Gadis, lucu, semua mempunyai organisma yang berlainan. Saya juga takut makan segala-galanya dan minum pahit kemudian. Tetapi ia perlu menghantar *** setiap minggu kerana kerja keras (hidup di luar negara bukan gula) Tetapi tidak ada yang menyakiti saya. Dan jika anda mengalami kesakitan, secara semulajadi anda perlu menyimpan diet berdasarkan nasihat doktor. Saya tidak kehilangan berat badan dan tidak mendapat lemak, hidup normal, seolah-olah tiada operasi. Oleh itu, lihat sendiri kesihatan anda. Nasib baik kepada anda.

Mereka mengalihkan batu empedu pada tahun 2000. DOKTOR YANG MENGHIDUPKAN OPERASI MENYELAMAT: diet yang baik, tetapi anda masih akan kehilangan sabar lagi, jadi makan segalanya. Hanya sedikit, supaya tidak melupakan rasa makanan sebenar.

Terima kasih, wanita, atas nasihat dan cadangan (F) (F) (F). Minggu depan saya pergi untuk menjalani operasi, walaupun ia tidak menyakitkan di mana-mana dan ia tidak menyakiti... Saya akan berharap bahawa saya tidak akan mempunyai apa-apa kesan sampingan selepas operasi. (v) (v) (v)

Ya, semua organisma adalah berbeza, dan saya rasa tidak semua boleh dan boleh, semuanya, cuba saja... tetapi saya tidak perlu menyalahgunakan *** Dan saya tidak mempunyai cirit-birit. Sebaliknya, sekarang terdapat sembelit: - (

Sebelum operasi ultrasound, saya tidak menunjukkan apa-apa kecuali cholecystitis, maka 2 batu kecil muncul, saya fikir saya akan mengeluarkan gelembung (sudah 9cm), dan sebelah kanan saya tidak akan terluka, tetapi selepas operasi tidak ada yang lebih baik Tetapi, saya menyesal bahawa saya tidak menyukai fakta bahawa saya terpaksa mengikut diet, mungkin sekarang saya tidak akan menderita begitu banyak. Kemudian, mereka memakai hepatosis lemak, dan kini pankreatitis, dan sista di hati. darah pada lamblia dan hasilnya positif, dirawat semula. Mungkin mereka sudah lama, tetapi siapa yang akan mencadangkan Kenali mereka? Seperti yang saya tersinggung oleh mereka! Pendek kata, kesihatan kita bergantung pada diri kita sendiri, kita mesti lebih kurang celik dalam segala-galanya.

Selamat pagi semua! Hampir dua tahun yang lalu, saya mendapati dua kerikil di dalam hempedu, saya telah merundingkan satu operasi dua kali, tetapi saya masih belum pergi untuk itu, sejenis ketakutan... Tahun lepas saya sedang menjalani diet, saya dirawat dengan ubat rakyat, segala-galanya mengharapkan keajaiban tetapi batu-batu itu hanya bertambah, sekarang tidak ada tempat untuk berundur - hanya terus ke meja pembedahan. Ini berjalan kaki di atas topik dan nampaknya "masak", bukan semua yang buruk, berdasarkan ulasan anda.

Nah, nama itu keliru... Natalya, saya maksudkan awak dan saya akan menyimpan penumbuk kamu untuk kamu. Semoga berjaya. (Y) Dan biarlah saya tahu, saya akan tunggu * -)

Natalia, Hope! Nasib baik, perempuan! Kami akan berkomunikasi dan saling menyokong. Semua orang yang telah menjalani operasi ini meyakinkan saya bahawa segala-galanya baik dengan mereka atau dengan rakan-rakan dan kenalan mereka. Tiada masalah. Kita akan hidup dengan iman ini. Saya baik-baik saja setakat ini (Y) (lo)

SEMUA TERIMA KASIH SANGAT SESUATU UNTUK SOKONGAN. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) SEBAGAI HANYA saya MENDAPATKAN HOSPITAL TIDAK DIKENAKAN. UNDERSTOOD A CLEAR-TO-DIEU MUST BE 100% HOLDING.

Menunggu Keajaiban

Selamat petang! 12 Disember akan betul-betul satu tahun sejak saya menjalani pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu. Rasa baik. Saya cuba mematuhi pemakanan yang betul. Berat adalah sama seperti sebelum operasi. Saya fikir JCB masih turun-temurun. Nenek saya telah dibuangkan pada usia 40 tahun, ibu saya berusia 39 tahun, saya berumur 36 tahun. Anak perempuan saya berusia 18 tahun, dan dia juga mempunyai ICD.

Ibu bapa saya tidak mempunyai apa-apa kanser atau cholecystitis. Sifat pemakanan boleh diwariskan, tetapi paman saya, di sebelah bapa, mempunyai penyakit cholecystitis, mempunyai gaya hidup yang sihat sepanjang hidupnya, tidak minum dan masih hidup hingga hari ini, dia Dilahirkan pada tahun 1922

Ibu bapa saya juga tidak mempunyai JCB, saya melakukan operasi ini betul-betul 11 ​​tahun yang lalu, pundi hempedu + 16 batu telah dibuang. Dan sebulan yang lalu saya mempunyai dua batu kecil yang dibuang, saya terkejut, saya tidak pernah mendengar bahawa selepas operasi selepas beberapa tahun ada batu.

Tidak ada yang begitu mengejutkan bahawa kebanyakan orang yang telah mengendalikan dan mengeluarkan batu. Batu-batu Solomon dibentuk di dalam saluran, kerana terdapat kecenderungan untuk membentuk batu. anda perlu minum ubat-ubatan koleretik selepas menjalani pembedahan dengan kehidupan masa depan anda.

Hello Ya, betapa baiknya sekarang kita dapat berkomunikasi seperti ini Jika saya membaca nasihat anda 10 tahun yang lalu, dan saya membaca segala-galanya, ibuku akan bersama kami. Malangnya, sesetengah doktor... 10 tahun yang lalu, berumur 73 tahun, ibuku telah dibuang keluar hempedu, hanya satu bulan diet yang ketat, dan kemudian ibu memberitahu saya bahawa dia tidak mempunyai kekuatan untuk mengamalkan diet saya dan dia menghantar saya ke rumah, saya tinggal secara berasingan. - Daging daging babi, lemak babi, daging salai, dsb. Dan tidak ada yang mengganggu. Diluluskan selama 4 tahun ibu saya mula berasa buruk, lemah, tetapi tidak ada yang menyakitkan. Ibu dan saya pergi melalui semua doktor, iaitu, diperiksa sepenuhnya, dan seorang wanita yang sihat tidak akan menyerahkan apa-apa. Dan mereka tidak memeriksa gula, dan saya bukan doktor yang saya tidak tahu.

Ia mengambil masa 2 tahun lagi.Buat diabetes, diet yang sangat ketat, manin (maaf, jika saya menulis dengan kesilapan, saya tidak mengalami ledakan dalam ubat) Tetapi, masa sudah habis, 8 bulan dan ibu sudah hilang Ibu sangat kuat, sihat, semua orang berkata 100 tahun hidup, ya, dan akan hidup jika kencing manis disampaikan tepat pada waktunya. Saya banyak membaca tentang diabetes, dan itulah yang - MENGERIKAN BILARY - MENGIKUT GULA. Kesihatan kepada anda dan orang tersayang anda.

Natalia, dan di manakah kedua kerikil terbentuk? Di dalam saluran?

Halo, semua orang adalah segalanya. Saya juga tidak lagi mempunyai hempedu. 2 tahun yang lalu dipadamkan. Ibu saya tidak mempunyai sama ada, dan nenek saya, mungkin ia keturunan, tetapi doktor saya memberikan satu lagi alasan. Semasa kehamilan saya, janin sangat hempedu secara semulajadi adalah buruk dan ia tertumpu, akibatnya benjolan kecil terbentuk yang kemudian terbentuk menjadi batu keriting. Nah, hasilnya adalah penyingkiran hempedu!

Natalia Shah. Anda pasti pergi ke doktor, ibu saya selepas 20 tahun dari masa pundi hempedu dikeluarkan lagi membentuk batu di saluran, dia mencapai pembedahan, anda percaya ini lebih buruk dari biasanya, saya tidak mahu menakutkan anda, tetapi itulah yang jika batu tidak besar mereka boleh didorong keluar dari saluran tanpa pembedahan.

Segala-galanya mesti dilakukan tepat pada masanya, jangan berlengah-lengah dengan lawatan ke doktor. Ubat-ubatan sendiri penuh dengan akibatnya.

Hello semua orang. Saya juga mempunyai pundi hempedu dikeluarkan 3 bulan yang lalu, saya sedang menjalani diet, saya mampu membiayai sesuatu, tetapi sangat jarang, tetapi ada kesakitan, doktor tidak menemui apa-apa, tetapi tidak tahu mengapa sakit terus berlanjutan..

Tiada Minda Daripada Girls

Sila beri nasihat, empat tahun yang lalu, saya menemui batu pada waktu pagi 1.5 cm, saluran itu ditutup, doktor menasihatkan operasi tetapi saya masih menangguhkan toleransi jika anda mengikuti diet dan tidak, apa yang perlu anda lakukan atau lakukan.

Anatoly Milchakov Minum Gepar-Chai, dia menghancurkan batu, dan semuanya keluar dengan pasir.

Anatoly, sebelum anda mengubat sendiri, berjumpa dengan doktor anda. Baca di sini dalam topik pendapat ramai orang yang telah melalui semua ini. Dan masih selesai operasi. Tentukan hanya untuk anda.

Tiada Minda Daripada Girls

Tatiana dan Catherine sangat berterima kasih atas nasihat saya.

Anatoly, bekas batu. tiga jenis: kapur-keluarkan, bilirubin-mampu bertumbuh, bercampur-campur juga boleh cuba untuk mengeluarkan Heard bahawa batu dihancurkan oleh ultrasound

tiada rawatan diri. hanya berunding dengan doktor.....

Svetlana betul. Hanya dengar pendapat pakar. Saya telah pun selamat. Kes saya telah dilancarkan. Terima kasih kepada ahli terapi dan pakar bedah saya.

Saya mahu menambah. Ibu mertua saya seorang diri, dia menjaga kesihatannya sepanjang hayatnya, mengetahui apa yang hendak dimakan dan apa yang harus diminum, mematuhi makanan yang sihat. Setiap tahun saya pergi ke pusat peranginan dan membasuh hati saya, dan itu..... sebulan yang lalu mereka mengeluarkan hempedu. Batu-batu itu adalah 2cm. 4cm. batu permata. dalam satu perkataan, operasi mesti dilakukan dengan lebih cepat. Dan untuk menentukan apa batu di dalam hempedu hanya boleh selepas operasi, kata-kata doktor.

Tiada Minda Daripada Girls

Tatiana. Terima kasih banyak. Anda pasti telah meyakinkan saya tentang operasi itu.

Sudah tentu bersetuju dengan Tatyana-kepada doktor untuk mendapatkan nasihat. Tetapi untuk menentukan sifat batu hari ini mampu diagnostik komputer dan agak tepat. Anak perempuan saya mempunyai batu di dalam hempedu. gelembung, saya tidak tahu dengan khabar angin. Pertama anda perlu tahu: apa, di mana, apa ukuran, apa sifat, dan kemudian, adalah munasabah untuk membuat keputusan mengenai operasi. Pada pendapat saya, pisau dalam siri ini sepatutnya menjadi yang terakhir. Tetapi semua orang membuat keputusan sendiri. Berkatilah kamu

Nah, pertama bukan pisau. kini tidak mempunyai pembedahan abdomen. dan melakukan laporaskopiyu (4 puncture kecil), dan pada hari 3 dilepaskan pulang. Kedua, saya tidak bersetuju bahawa operasi itu harus menjadi yang terakhir, khususnya dalam kes ini. batu tidak akan hilang di mana sahaja mereka tidak membubarkan, dan mereka tidak akan keluar jika saiznya lebih besar daripada 2 milimeter. Anda pastinya boleh menunggu lama, cuba membubarkan kaedah nenek anda. tetapi bom masa ini akhirnya akan meletup. Akibatnya akan mengerikan. serangan pertama yang kuat. sekiranya batu tersebut disekat oleh saluran, dan kedua, jika ia masih dalam saluran, maka hanya operasi perut yang dilakukan.

Gallstones tidak dibubarkan. Malangnya.........

Saya tidak melihat keperluan untuk mencabar anda, Svetlana, pendapat. Kami mempunyai maklumat yang berbeza, masing-masing, kita melihat situasi yang berbeza. Semua yang terbaik untuk anda.

Terima kasih dan semua yang terbaik untuk anda juga.

tetapi anda boleh mengetahui. Anda tahu di mana batu atau batu berada, apa saiznya, dan apa yang seterusnya. Doktor menawarkan rawatan atau apa? Apakah rawatannya?

Batu 13 mm didiagnosis, komposisi 50% -50% telah diostaned - bilirubin dan kalsium, / batu itu tidak mengganggu, ia dikesan oleh ultrasound - ia bermakna lembut / maka jelas, batu ini tidak pepejal, menggunakan ubat homeopati yang terpilih yang kita akan cuba membubarkan bilirubin / dan kemudian kita akan melihat. Oleh kerana keseluruhan proses itu hanya pada mulanya, saya tidak menegaskan apa-apa. Suami anak perempuan saya adalah seorang doktor sendiri, dengan sangat hati-hati bersetuju, kerana tidak mengiktiraf perubatan yang tidak konvensional, tetapi sebagai alternatif kepada pembedahan, beliau mengakui. Akan ada hasil, saya akan memaklumkan

Cuba sudah tentu. anda bukan yang pertama dan bukan yang terakhir yang cuba membubarkan batu-batu itu. berharap untuk tetapi batu-batu tidak dibubarkan. Saya bukan sahaja mengatakan ini tanpa perkataan. juga mempunyai pengalaman

ia akan menjadi lebih mudah jika batu-batu berada di dalam buah pinggang. dan dalam pundi hempedu mereka tidak membubarkan......... (tr)

harapan mati terakhir (fr)

Saya juga mempunyai batu empedu, pada mulanya, walaupun mereka kecil, mereka tidak mengganggu saya, tetapi apabila mereka menjadi besar... kesakitan ini tidak dapat ditularkan, saya tidak boleh makan atau minum apa-apa sahaja sebulan penuh rusuk dan teh, sementara saya menunggu giliran untuk disingkirkan., Saya tidak memotongnya, mengambil masa 2 tahun, saya rasa baik, pendapat saya adalah, semakin cepat anda mengeluarkannya, lebih baik. Kaedah nenek tidak berfungsi di sini, saya memeriksa sendiri.

Lyudmila, Svetlana mencatatkan segala-galanya "seolah-olah dengan nota." Perkara yang paling mengerikan adalah untuk bertahan hingga yang terakhir, mengalami kesakitan yang tiada tandingannya dengan tempoh pasca operasi (dan saya diberi cavitary) pada tahun ke 90 di Jerman Mereka benar-benar tidak membubarkan tetapi boleh menimbulkan banyak masalah Jangan takut, saya menasihatkan anda supaya tidak menangguhkan. Nasib baik kepada anda!

Anatoly Milchakov adalah satu-satunya operasi! Ultrasound menghancurkan batu-batu ginjal, tiada pundi hempedu, saya telah melalui semua ini, sebagai operasi, tetapi tidak begitu teruk dan tidak menyakitkan, empat pukulan di bawah anestesia umum dan segala-galanya. Akibatnya, ramai yang mempunyai operasi abdomen yang sukar, dan ramai yang telah mengalami pankreatitis, dan batu adalah permainan kanak-kanak hanya berbanding batu-batu kecil jika mereka lebih berbahaya daripada orang-orang yang besar dalam gerakan, jika mereka jatuh ke dalam saluran, maka kematian mungkin... dengar perbualan ini, dan lebih awal lebih baik.

Natalie, saya setuju dengan anda.

Gadis-gadis, (fr) Saya faham, operasi itu telah dimasukkan ke undian, jadi tidak ada objek. Jika pendapat alternatif benar-benar menghalang anda, abaikan. (Fr) (fr) (fr) Sekali lagi, semua kesihatan dan kebahagiaan (F) (F) (F)

Bayangkan struktur pundi hempedu: lantai, badan dan lehernya mati rasa. Gelembung ketika bergerak ke leher sempit hingga 7-8mm. Lehernya masuk ke saluran saraf, yang mengandungi peranti injap kompleks dengan diameter beberapa milimeter. Leher pundi kencing menghubungkan ke saluran empedu yang biasa, yang kemudiannya memasuki duodenum dalam bentuk sphincter yang disebut puting Vater. Sphincter mempunyai keupayaan untuk berkontrak, ia mengawal aliran gel ke dalam usus dan mempunyai lumen hanya 1-1.5 mm. Oleh itu, sukar untuk membentuk batu-batu lebih dari satu milimeter dalam saiz yang boleh melalui alat injap kuat ini. Tetapi mereka kadang-kadang mencapai diameter beberapa sentimeter. Selalunya, batu-batu terhalang di saluran hempedu, menyebabkan kolesteritis akut, jaundis.

By the way, batu besar tidak begitu dahsyat, mereka biasanya tidak bergerak. tetapi yang kecil boleh menyekat saluran-saluran secara berkala, sehingga menyebabkan kejang terkuat. Dengan cara ini, jika ada batu di dalam hempedu, organ tidak berfungsi lagi, seperti yang diperlukan. beberapa ketika dahulu, batu empedu juga berpecah dengan laser, tetapi doktor secara beransur-ansur meninggalkan kaedah ini. kerana batu telah dibentuk semula, kerana pesakit mempunyai kecenderungan untuk pembentukan batu, dan empedu itu tidak lagi berfungsi. Saya tahu beberapa orang yang menarik operasi, yang cuba membubarkan batu-batu, akibatnya lebih buruk daripada mereka yang menjalani operasi. pankreas menderita terlebih dahulu.

Saya juga telah mengeluarkan pundi hempedu saya dan siapa tahu jika ia mungkin untuk membersihkan hati, jika pundi hempedu dikeluarkan.

Pundi hempedu saya telah dikeluarkan. Terdapat batu, pankreas sentiasa meradang. Saya bergegas ke operasi kerana ibu saya, ibu saudaranya dan sepupu saya meninggal akibat penyakit batu emping di hadapan mataku, mereka mati, tentu saja, pada masa yang berlainan. Gelembung dipenuhi jika salurannya disekat dengan batu atau pasir, tidak ada aliran keluar, dan g.p. ia meletup, pecah, hempedu merebak di rongga perut, ia memakan segala yang ada di dalamnya, sangat sukar untuk menyembuhkan. Kematian datang dengan perlahan dan menyakitkan. 15 tahun telah berlalu, tetapi saya masih ingat kata-kata ibu saya: * Mengapa saya tidak membuat keputusan mengenai operasi pada masa itu? *

Olesya, dengan pundi hempedu yang dibuang, tidak hanya boleh membersihkan hati, tetapi ia adalah penting untuk melakukannya! Pundi hempedu hanya menjadi hempedu empedu. Bile sendiri terbentuk di hati. Sekiranya saluran hati tersumbat dan hati tidak lagi dapat membersihkan darah secara kualitatif, maka semua "kotoran" merebak ke seluruh tubuh. Ia disimpan dalam pelbagai organ. Tunggu penyakit baru!

Olesya, dengan pundi hempedu yang dibuang, tidak hanya boleh membersihkan hati, tetapi ia adalah penting untuk melakukannya! Pundi hempedu hanya menjadi hempedu empedu. Bile sendiri terbentuk di hati. Sekiranya saluran hati tersumbat dan hati tidak lagi dapat membersihkan darah secara kualitatif, maka semua "kotoran" merebak ke seluruh tubuh. Ia disimpan dalam pelbagai organ. Tunggu penyakit baru!

Bolehkah seseorang memberitahu saya, bolehkah saya meminum sebilangan beras China tentang LCD? Kawan menasihati saya...

Anna, anda mempunyai batu empedu.

jika anda mempunyai batu, anda tidak boleh minum minuman beras. kerana ia mempunyai kesan choleretic. batu anda boleh bergerak dan menyekat saluran. Ayah yang dihilangkan, anda boleh minum minuman dari nasi

Terima kasih Svetlana. Saya mempunyai pasir, saya harap tidak ada batu. Saya tidak akan minum, peluru..... Ia perlu melakukan ultrasound.

Adalah jelas kepada semua orang bahawa organ ini sakit dan hanya pembedahan yang menyelamatkan, tetapi dalam setiap kes, doktor akan memberitahu anda bila melakukan pembedahan: segera atau anda boleh menunggu. Segala-galanya dijelaskan kepada saya sangat popular, hanya beberapa di sini mengakui bahawa pada masa akan datang tanpa badan ini, hidup juga "tidak gula", dalam beberapa tahun kencing manis diperlukan, mereka mengalami cirit-birit, dan sebagainya. Sesiapa yang telah dikeluarkan, anda tahu, mereka menerangkan di sini supaya mereka yang belum ditanggalkan tahu segala-galanya di kedua-dua belah pihak.

Saya mempunyai batu empedu yang dibuang sedikit lebih daripada 2 bulan lalu. Setakat ini begitu baik, tetapi masa itu masih kecil untuk membuat sebarang kesimpulan. Tetapi saya tidak mahu mendengar ramalan meyakinkan bahawa pada masa akan datang ia semestinya menunggu "ini dan itu". Maaf, tetapi banyak kawan dan kenalan saya telah tinggal selama lebih dari 10 tahun tanpa masalah selepas operasi. Dan seseorang, dan selepas seminggu permasalahan bermula. Setiap individu adalah individu dan mustahil untuk menegaskan secara mendalam mengenai akibat dari operasi tersebut. Masa akan memberitahu.

Sudah tentu, kita perlu mengendalikan diet tertentu dan tidak ada makan. Anda perlu mendengarkan badan anda - apa yang menyebabkan cirit-birit, dan apa yang menyebabkan sembelit. Tetapi sebelum operasi, kita sudah hidup mengikut undang-undang pemakanan tertentu, sejak Saya hampir makan dan, dengan baik, mendapat yang sesuai. Bagi saya sekarang tidak ada kesulitan lagi untuk berpegang kepada diet pemakanan tertentu, kerana dan sebelum ini menguasai apa yang saya boleh dan tidak dapat.

Saya juga diberikan 4 bulan yang lalu, dan saya juga tidak ingin tahu apa yang akan berlaku seterusnya.

Olesya, kita akan sihat! Jika tidak, janganlah!

kanak-kanak perempuan untuk minum sekarang anda mempunyai herba choleretic yang anda mesti, untuk kehidupan (kursus). batu boleh terbentuk semula di dalam saluran. kerana sudah ada kecenderungan untuk membentuk batu. Dan makan betul (pecahan dan kerap, dan, tentu saja, lemak dan batas goreng). Saya juga mempunyai laparoskop pada bulan Mac dan setahun.

Dan beritahu saya, adakah orang-orang yang hidup sepanjang hidup mereka dengan batu dan tidak ada prilup dan operasi untuk menghilangkan hempedu? Ini mungkin.

Herba yang mempunyai kesan koleretik terbesar: bunga dandelion; bunga immortelle berpasir; tiang jagung dengan stigma; rimpang paya calamus; rhizome of medicinal Valerian; rumput oregano; rumput peppermint; perbungaan kalendula officinalis; perbungaan farmaseutikal camomile; buah-buahan adas yang biasa; Herba yang memberi kesan kolesteretik ringan: buah dan daun serai; buah-buahan dan daun strawberi liar; buah-buahan dan daun blueberry.

Makanan yang membersihkan saluran empedu: kuning telur; dill; saderi; rumpun; bayam; wortel; buah zaitun; mustard; anggur (hitam, manis); kubis (kembang kol dan putih); minyak (zaitun, jagung, bunga matahari); jus lobak hitam; jus akar pasli; jus lobak; jus daun coltsfoot; jus chicory; jus lobak; Jus artichoke Yerusalem. Membersihkan teh herba: 1 sudu teh herba choleretic brew 1 cawan air mendidih. Selesaikan 5-10 minit. Minum ½ cawan 3-4 kali sehari 15 minit sebelum makan selama 10 hari.

Ya, boleh jadi. tetapi hanya sekiranya batu itu besar, mereka kurang mudah alih, tetapi yang kecil akan bergerak lebih cepat ke saluran. Tetapi masih ia adalah bom masa. batu boleh besar dan kecil masuk ke saluran dan menyumbatnya dan dengan itu menyebabkan serangan ganas. Selain itu, lihat berapa banyak batu empedu anda tersumbat (dan jika masih terdapat banyak pasir dan batu), maka hempedu mungkin pecah. dan kemudian mereka boleh menyimpannya, semua empedu akan masuk ke rongga perut.

Tiada Minda Daripada Girls

Selamat petang.SVETLANA IF boleh menjawab soalan saya, saya telah menulis dalam STONE 12mm SERANGAN ZHP.NO DAN NO Ia tidak mengganggu saya, tetapi selepas makan di sana adalah berat di perut dan abdomen TETAPI TIDAK SENTIASA berlaku sering. INI ADALAH SEPERTI BATU ATAU BANYAK. THANKS.

ya itu kerana batu itu. ia memberi anda kerikil yang memberikan anda loceng kecil, mula mengganggu anda. Beritahu saya sama ada anda mempunyai waktu pagi, apabila anda tidak makan kepahitan di dalam mulut anda. atau mengerang anda di bawah bilah bahu kanan atau sakit belakang.

Tiada Minda Daripada Girls

Terdapat kepahitan pada waktu pagi, tetapi tidak ada kesakitan di tulang belakang dan di bawah kambing.

SELESAIAN DALAM PEMBANGUNAN PEMBANGUNAN TIDAK DARIPADA HIDUP?

jika ada kepahitan pada waktu pagi, maka empedu dibuang ke dalam perut. Gallstone sudah berfungsi dengan buruk. dan jika hempedu dibuang ke dalam perut, anda juga akan merosakkan semua organ lain, pertama dari semua perut dan pankreas, dan kemudian duodenum. Adalah lebih baik untuk tidak menangguhkan operasi. Kini mereka melakukan laporaskopiyu, dan pada hari ke-3 mereka meninggalkan rumah.

Nah, jelas bahawa hati menghasilkan hempedu, kemudian masuk ke dalam pundi hempedu, tetapi pada orang yang sihat tidak boleh berada di dalam perut refluks empedu. Ini untuk menyalahkan kerikil.

Tiada Minda Daripada Girls

Ramai terima kasih Svetlana.

Bile perlu dicairkan. Jika tidak, batu dibentuk.

dan jika sudah ada batu di dalam hempedu, maka mustahil untuk meminum ejen kolesterol dan cairkan empedu.

Dan apa itu choleretic pada lebih mudah, dalam bentuk teh, dan bukan herba?

dan bagaimana anda boleh membersihkan hati dan adakah perlu untuk pergi ke doktor?

Beritahu saya apa yang terbaik untuk memohon selepas mengeluarkan hempedu? Apakah enzim, ubat-ubatan rakyat.

herba choleretic (tansy, immortelle, wort St. John, dan teh zhelchegonny lain farmaseutikal, dalam teh ini beberapa herba choleretic boleh disediakan dengan mudah dalam beg teh). dan bagi hati, ia membantu dan pertama mencairkan empedu. sebagai batu boleh membentuk lagi dalam saluran.

Saya melakukan pembedahan dua tahun yang lalu dan sudah terlupa. Saya makan segala-galanya secara berturut-turut.

Hari ini saya membeli teh choleretic. Berapa kerap dan berapa lama untuk meminumnya?

Orang-orang yang telah mengeluarkan pundi hempedu, adalah perlu bagi kehidupan untuk mengekalkan hati. Sangat baik untuk melakukan lesionin ini. Hanya Lecithin, perselisihan Lecithin. Sekiranya Lecithin dalam granul atau serbuk, maka ini adalah sesuatu yang lain. Alkohol juga boleh dibuat pepejal, hanya di dalamnya tidak boleh diambil. Begitu juga, lesitin. Ia sangat diperlukan untuk membuat keseronokan minyak, untuk menjadikan minyak menjadi sesuatu yang kukuh. Terdapat Lecithin, di mana lebih banyak minyak sayur daripada Lecithin sendiri. Saya cadangkan 100% Lecithin, kompaniiNSP. Lecithin terkandung dalam setiap sel badan, melaksanakan fungsi yang sangat penting. Ia meningkatkan fungsi otak. Menyediakan sokongan tikus sistem saraf. Termasuk dalam membran dan serat saraf, tisu paru-paru, sel-sel hati, endokrin, sistem pembiakan dan imun. Lecithin mengurangkan risiko obesiti hati, meningkatkan metabolisme lemak. Ia meningkatkan kolesterol dan asid lemak dalam darah. Meningkatkan penyerapan vitamin A, D, E, K dalam usus. Lecithin ini mempunyai ladang tertinggi di dunia. standard

Saya sangat mengesyorkan bahawa sesiapa yang mempunyai masalah dengan batu empedu atau telah menghilangkan batu empedu, mengambil Lecithin. Benar, hampir tidak ada Lecithin kualitatif di farmasi. Terdapat lesitin dalam serbuk atau granul - ini bukan lecithin. Ini adalah bagaimana anda perlu membuat keseronokan minyak untuk menjadikannya keadaan yang kukuh. Alkohol juga boleh menjadi pepejal, tetapi ia tidak lagi boleh diambil di dalamnya. Terdapat Lecithin, di mana sejumlah besar minyak sayuran lain, dan Lecithin sendiri adalah minuscule. Saya mencadangkan 100% lecithin berkualiti tinggi, kompaniiNSP. Disahkan oleh ladang tertinggi di dunia. gmp standard. Lecithin ini, dengan penggunaan jangka panjang, memecahkan batu, batu digigit dan hilang. Ia mencairkan empedu. Lecithin meningkatkan fungsi otak. Ia menyihatkan sistem saraf. Termasuk dalam gentian saraf dan membran, tisu paru-paru, sel-sel hati, endokrin, sistem pembiakan dan imun. Mengurangkan risiko obesiti hati, menormalkan tahap kolesterol dan asid lemak dalam darah. Dalam pakej 170 kapsul.

Terima kasih atas nasihatnya. Tetapi saya misalnya tidak menerima makanan tambahan. Supaya ka makanan tambahan diposisikan bukan sebagai ubat tetapi sebagai bahan tambahan untuk makanan, dan Rospotrebnadzor dan Ukrpotrebnadzor tidak melakukan pemeriksaan ketat terhadap makanan tambahan.

minum teh hari ini choleretic, sejenis ketidakselesaan, kepahitan di kerongkong saya, saya tidak mempunyai apa-apa seperti itu dengan batu.

Tal Kologrivov... Dan beritahu saya, adakah anda mempunyai batu dan membubarkan? Siapa alat ini diuji? Dan di mana saya boleh membelinya (bukan palsu)? Bagaimana untuk memohon?

Tal menulis tentang dadah untuk mereka yang telah mengeluarkan hempedu, menggunakannya untuk menyokong hati. Dengan cara tentang ubat yang dia tulis, ini BAA

Svetlana Shvetsova (Ole... - Beritahu saya, Svetlana, apa makanan tambahan...... Di manakah anda mendapat pengetahuan yang mendalam tentang bidang ini? Adakah anda seorang doktor perubatan? (Nasihatkan semua orang?)..... Saya membaca dengan teliti, menulis dan batu-batu yang Lecithin mereka melembutkan dan TP......

Saya faham bahawa bukan sahaja batu di hati tetapi juga di dalam hati, juga.....

Tidak, Anna, saya bukan seorang doktor. tetapi dengan makanan tambahan dan semuanya jelas. semua orang tahu bahawa suplemen makanan bukan ubat, jadi ia tidak boleh dirawat, suplemen makanan tambahan, mungkin jika tidak palsu, ia akan membantu imuniti (seperti vitamin), tetapi penyakit serius termasuk tidak membubarkan batu. Dan saya memberi nasihat, hanya mereka yang tahu apa yang anda perlukan untuk minum ubat pengusiran empedu selepas operasi, mana-mana doktor akan memberitahu anda. Dalam kes orang yang dikendalikan, kecenderungan untuk batu ditinggalkan, batu-batu boleh dibentuk semula dalam saluran. Saya memberi amaran tentang akibat-akibat yang mungkin berlaku jika anda tidak beroperasi tepat pada waktunya, saya tahu tentang mereka bukan dengan khabar angin, ibu saya tidak melakukan operasi tepat pada waktunya, akibatnya serius, dan saya tahu bahawa hanya satu jenis larut dalam pundi hempedu, dan pastinya tidak ada rawatan diri, dibubarkan hanya di bawah pengawasan perubatan. membersihkan hati umumnya tidak diizinkan jika ada batu di pundi hempedu.

Beritahu saya, selepas pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu, adakah anda boleh minum ubat-ubatan koleretik?

Ya, anda tidak boleh, tetapi anda perlukan. Bukankah doktor anda memberitahu anda bahawa?

Anak perempuan berusia 10 tahun saya mempunyai batu 10 mm di pundi hempedu, yang dijumpai secara kebetulan, tidak mengganggu. Doktor mengatakan bahawa semasa anda hanya perlu menonton. Beberapa kanak-kanak mempunyai ini?

Saya tinggal di Jerman dan kemudian menjalani pembedahan, dan doktor memberitahu saya bahawa untuk 3 hari pertama selepas hospital saya tidak makan jeruk, kacang dan telur, tiada makanan, itu sahaja, dan itulah semua cadangan. tanya, maka tidak tahu.

Hari ini, pada 25 Januari, dalam rancangan TV "Malakhov +", pakar tidak mengesyorkan minum ubat-ubatan kolera, selepas mengeluarkan pundi hempedu, tetapi diet harus diikuti. Dan lihat doktor, periksa gula darah dan kolesterol anda secara berkala.

Saya juga beroperasi di Jerman. 11 November saya mempunyai batu empedu yang dikeluarkan. Selepas pembedahan, doktor saya berkata - sekurang-kurangnya 1 bulan diet yang paling ketat. Dengan berbuat demikian, dia memberi saya satu halaman penuh preskripsi. Saya tidak percaya bahawa selepas operasi itu, anda boleh hidup tanpa diet. Biarlah tidak ketat, tetapi masih ada ubat yang tidak biasa.

Setuju dengan Tatiana. Saya memadamkan pundi hempedu di Israel 10 tahun yang lalu dan saya akan mengatakan dengan pasti bahawa pemakanan yang betul mesti diperhatikan.

Sekiranya anda tidak makan dengan betul, rasa sakit diseksa.

Sila tulis, sebagai contoh, diet apa yang harus diikuti? Terima kasih.

Jenis Olesya dalam enjin carian (diet nombor 5), terdapat banyak maklumat. Khususnya, saya boleh mengatakan bahawa anda tidak boleh makan lemak, goreng, pedas, masam - ini adalah perkara yang paling penting. dan makan pecahan (dalam bahagian-bahagian kecil, semalam 5 kali sehari. Ambil diri anda pialochka kecil (plat kecil), jadi bahagian anda.

Saya menjalani pembedahan abdomen 15 TAHUN AGO. Doktor mengatakan bahawa segala-galanya boleh dimakan secara sederhana. Setengah tahun diet. Kemudian saya makan apa yang saya mahu dan tidak menghadkan diri saya kepada apa-apa. Benar, saya tidak menggunakan alkohol *** DALAM UMUM - sangat jarang - KERING KERING. Dan apa yang boleh dan tidak boleh dimakan sebelum dan tidak tahu...

Saya berminat dengan pendapat anda, dan mengapa tidak minum choleretic ?? Bile perlu diencerkan sehingga tidak ada stagnasi hempedu di saluran, dan kemudian batu di saluran.

Hello Bahagian kanan saya menyakitkan saya, dan terdapat 2 serangan yang kuat. Pergi ke ultrasound mendapati saiz obrozovanie echoic 4 mm. Kesimpulan: Perubahan echoscopic moderate meresap pankreas. Polip pundi hempedu pada latar belakang xp. cholecystitis. Ditetapkan untuk minum Ursosan. Tetapi kesakitannya adalah vserovno dan sangat tidak menyenangkan. Doktor mengatakan bahawa kesakitan bukan dari pundi hempedu. Benar, saya masih mempunyai xp. gastritis. Tetapi saya fikir ini bukan perut. Klinik ini juga tidak tahu mengapa sakit.

Tiga tahun yang lepas, batu empedu telah dikeluarkan dan siksaan di perut saya mula mendapat banyak hempedu, tetapi doktor yang sakit tidak dapat diberitahu. Pada ultrasound, hati jatuh sakit, dan pankreas ponkreatit. tulis pendapat anda

Selamat hari untuk semua. Mengeluarkan pundi hempedu dengan batu, operasi itu dilakukan dengan punca. 21 hari selepas pembedahan, kepahitan di dalam mulut. Beritahu saya yang mempunyai gejala ini, jika demikian bagaimana anda dirawat dan apa yang anda terima.

Hello semua! Endoskopik dikeluarkan 7 tahun yang lalu dikeluarkan pundi hempedu. 6 bulan Saya mengikuti diet, makan bijirin, yoghurt, daging, ikan rebus. Saya secara beransur-ansur memperkenalkan produk lain, sekarang saya makan segalanya. 3-4 kali setahun Saya minum koleksi choleretic No. 3 selama tiga minggu, dan juga membuat dubazhi dengan sorbitol. Bagi mereka yang mempunyai pundi hempedu, ini tidak boleh dilakukan.

Natasha pada ultrasound mungkin salah dan mengambil batu kecil untuk polip pundi hempedu. Jangan ambil kolera, lakukan ultrasound kedua. Semak kerja pankreas - urinalisis untuk diastase.

Hello Saya tidak mempunyai batu empedu, tetapi saya mempunyai inflamasi hempedu, pengaliran keluar hempedu yang buruk. Tidak ada kepahitan di pagi hari, tetapi rasa sakit di hipokondrium dan punggung saya melakukan ultrasound tahun ini dua kali di klinik batu yang berbeza. Mungkin seseorang tahu sesuatu mengenainya. Tulis untuk kesakitan dan pengambilan choleretic tulis sekurang-kurangnya lima kali sehari oleh beberapa orang

Sekiranya kesakitan dikaitkan dengan pergerakan, maka ia mungkin adalah chondrosis atau neuralgia. Dengan kelebihan pundi hempedu selepas makan, anda tidak boleh tidur, untuk mengelakkan pembentukan kolesterol minuman.

Saya ingin bertanya kepada mereka yang telah mengeluarkan pundi hempedu Apa yang anda ambil, ubat yang menggantikan hempedu untuk memecah makanan atau anda tidak boleh mengambil apa-apa, tetapi hanya mengikut diet? Teman saya tidak mempunyai pundi hempedu selama 10 tahun, beratnya 110kg dan tidak pernah mengambil apa-apa, ia mengganggu saya, tidak pergi ke hospital, saya membelinya untuk farmasi untuk... Saya tidak ingat apa jenis pil yang membantu memecahkan makanan yang saya berikan kepadanya, tetapi mereka memberitahu saya: bagaimana dia masih hidup secara umum....

Saya juga mempunyai 10 tahun tiada pundi hempedu, ia dikeluarkan, dan saluran itu kekal dan mengambil alih fungsi pundi hempedu, tetapi ia adalah semula jadi untuk mengekalkan diet, apa yang dimaksudkan dengan diet: makan segala-galanya kecuali asap, asin, pedas, dibakar dan alkohol.

Oleh itu, mungkin dan tanpa persiapan khas, hanya segalanya dalam kesederhanaan (ch)

Selepas operasi, saya telah ditetapkan "Motilium" sebelum makan.

Saya mempunyai pundi hempedu hampir 3 tahun lalu. Saya makan segalanya. Apabila sebahagian besar sesuatu minum noshpu.

Marina Z-Kuznetsova, yang bermaksud ubat menggantikan bili. Lagipun, hempedu dihasilkan bukan oleh pundi hempedu, tetapi oleh hati. kerana hati anda berada di tempat: -D :-D :-D. dan dalam pundi hempedu, hempedu hanya terkumpul lebih awal, dan sudah apabila makanan masuk ke dalam badan ia keluar dari hempedu untuk memproses makanan. Dan hati menghasilkan hempedu sepanjang masa. Sekarang dia tidak mempunyai tempat untuk berkumpul. ia berjalan dengan graviti di sepanjang saluran (bodoh berkumpul di saluran).

Perkara yang paling penting sekarang adalah makan sering (5 - 6 kali sehari). tetapi sooo bahagian kecil. dan diet nombor 5

Rakan-rakan saya, saya telah mengumpulkan banyak soalan mengenai saluran gastrointestinal, adalah dianjurkan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya beberapa jenis jawapan mengenai soalan-soalan yang terkumpul. Pada awal bulan Februari saya pergi ke Hospital dengan disyaki pakreatit atau cholestitis.. Sakit di hipokondrium yang betul. Tetapi mereka jenis otkapali ditetapkan berdiri dan dijalankan. Masalahnya ialah bahawa doktor yang merawat berkata satu perkara, mereka yang memberi profil mengatakan yang lain. Saya sangat keliru dan terdesak bahawa saya tidak mempunyai kekuatan. Hari ini untuk diri saya selepas 2 bulan melakukan ultrasound. Ternyata pundi hempedu juga mempunyai sedimen kolesterol, dinding mempunyai penebalan sebanyak 5.2.

Seseorang akan mengatakan apa jenis sedimen dan bagaimana untuk menyingkirkannya? * -)

Saya sudah lama berada di dalam kumpulan ini, tetapi saya tidak pernah meneruskan topik-topik dan hari ini saya melihat banyak isu-isu sebenar untuk diri saya...... 2 minggu yang lalu Saya mempunyai batu empedu yang dibuang. Operasi itu dirancang-laparoskopi. Pada mulanya semuanya baik-baik saja, saya berada di rumah selama 4 hari. Dan kemudian masalah itu bermula.Sekarang, suhu 2 hari adalah normal.Sudah semuanya ada di belakang.Tetapi di sini dari shovchik, yang berada di pusat, cecair kuning sentiasa dikeluarkan.Oleh kerana ini tidak dikeluarkan.Tidak ada kesakitan khusus, tetapi sesuatu yang menakutkan. Ia sudah ada pada 2 orang doktor, entah bagaimana mereka tidak dapat bertindak balas. Satu berkata: mencairkan dengan hijau yang cemerlang dan tutup dengan plaster, Kedua, jangan tutupkan, biarkan ia bernafas... dan mereka mengatakan bahawa itu tidak normal, tetapi mereka juga tidak mencadangkan untuk memeriksa atau merawat apa-apa. Ada orang lain yang mempunyai ini? Mengenai diet.. hari ini sedikit pecah, makan di pesta sosej buatan: - $ Paskah adalah sama... tetapi saya rasa (pah-pah) tidak buruk!

Irina, adakah anda telah mengambil semua parit? Saya pergi bersama mereka selepas operasi selama sebulan, dan dari semasa ke semasa sesuatu kuning mengalir keluar dari mereka, tetapi doktor memberitahu saya bahawa ini adalah perkara biasa, tidak ada masalah.

Natalya, kami semua mempunyai longkang di wad sehari selepas operasi dan mengeluarkan punca dengan plester. Tiga dari kami telah dilepaskan - seseorang pada kelima, dan seseorang pada hari keenam. Kemudian sebulan di hospital dan perubahan harian patch. Dua minggu sahaja jururawat, dan kemudian melalui masa secara bebas. Tetapi luka-luka yang saya tidak sembuh. Lateral dan bahagian atas - diseret keluar selepas dua minggu dengan jelas, tetapi dekat dengan pusar sedikit lebih lama. Selama tiga minggu luka ini sentiasa dihiasi dengan sesuatu, dan saya hanya menonton seminggu.

di sini dan saya tidak meletakkan apa-apa saliran (atau mungkin saya tidak melihat). Saya juga menyembuhkan dua luka sekaligus, tetapi yang satu ini.......... Saya mencium dengan cat hijau! Hari ini saya akan pergi ke doktor lagi........

Saliran selepas pembedahan meletakkan semua orang. Anda hanya mengambilnya dengan segera. Saya telah disiram pada hari berikutnya. kurang dari sehari telah berlalu. Dan seorang gadis lain ditembak di laluan itu. hari dan wanita lain tidak dimatikan dan dilepaskan ke rumahnya, walaupun dengan saliran. maka saya memanggilnya kembali, dia tidak dimatikan kerana ada batu di saluran. dan kemudian melalui saliran, selepas 2 minggu dia cuba membasuh batu-batu ini. tetapi pada akhirnya, walaupun melalui saliran, batu-batu tidak dapat mencuci dan selepas 2 minggu mereka melakukan pembedahan abdomen. Dilepaskan saya pada hari 3. dan seminggu kemudian mereka berkata untuk datang dan mengeluarkan jahitan. dikeluarkan dan diproses "lubang". mereka juga mengatakan bahawa "lubang" bahkan dapat dibasahi (selamat untuk berenang). Saya tidak pernah bekerja sendiri.

Jadi, anda bernasib baik dan saya tidak boleh mengeluarkan jahitan pada pusar saya tetapi hari ini sudah 2 minggu: '(

Irina dan anda bahawa saliran melalui pusat keluar. Saliran saya berada di tepi untuk 3 hari dan diambil kira apabila *** berhenti. Dan melalui insisi berhampiran pusat, doktor mengeluarkan batu, jadi mereka memberitahu saya.

Kami tidak melepaskan tanpa mengeluarkan lipit, dan lebih-lebih lagi, bagaimanakah mereka boleh mengeluarkan saliran?

Mungkin tidak ditulis. semata-mata mengikut dokumen (secara rasmi). tetapi diturunkan ke rumah. dan kemudian dia pergi ke pusat lain untuk ultrasound. untuk mengesahkan sama ada terdapat batu dalam saluran. Kemudian batu itu disahkan dan wanita ini datang lagi. untuk prosedur ini, penebangan batu melalui saliran. dari pertama kali tidak berfungsi. Kemudian saya memanggilnya, dan dia memberitahu saya lagi bahawa dia akan pergi ke prosedur kedua seperti itu (dia kemudiannya masih dengan saliran). mereka tidak mengeluarkan saliran kerana prosedur ini. Akibatnya, dan kali kedua batu-batu dari saluran-saluran tidak dibasuh. dan kemudian melakukan pembedahan abdomen.

Ya, saya tidak mempunyai apa-apa saliran! Atau dikeluarkan pada hari kedua, saya tidak perasan!

Irina, maafkan saya, tetapi bagaimana anda tidak dapat melihat bahawa selepas pembedahan sampingan anda, anda mempunyai selang dengan beg plastik yang menghalang anda dan menghalang anda dari berjalan. Sehari kemudian, anda hos ini dari sisi tarikan abdomen. Mungkin di Rusia beberapa saliran lain?

Saya ada di Ukraine dan sekarang saya faham lebih banyak lagi bahawa tiada saliran dan tidak ada kerana keratan sampingannya sangat kecil, seolah-olah ia hanya satu calar, walaupun mereka tidak meletakkan jahitan. bagaimana untuk menulis.. dan terdapat lubang di pusar juga tidak ada saliran di sana.............. Hari ini, sekali lagi, doktor itu... tidak mengeluarkan jahitan... Saya mencampakkannya dengan cat hijau :-(

Maaf, tapi semua ini tidak masuk akal, tiada jus lemon larut apa-apa... dan tidak membuang...

Dalam satu program, wanita Malakhov sudah memberitahu bagaimana dia cuba mengeluarkan batu-batu itu, hasilnya adalah pembedahan abdomen, kakak saya juga Benar, dia tidak tahu bahawa batu itu memutuskan untuk membersihkan hati dengan lemon dan minyak zaitun. Protoki.Oleh itu, tidak ada rawatan diri, dan mengenai buku-buku itu.. Doktor mempunyai rancangan untuk memotong... dan penulis kaedah ini-matlamat yuran bilier adalah lebih baik untuk tidak melakukan apa-apa rawatan diri dan kemudian daripada 3 lubang akan ada jahitan yang besar. bahawa anda boleh hidup dengan batu. Kakak suami saya sudah hidup ny banyak tahun dengan batu. Hanya diet dan dia tidak mengganggu dia.....

Beritahu saya, yang tahu, selepas mengeluarkan pundi hempedu, anda boleh duduk di diet penurunan berat badan atau adakah ia dilarang?

pada diet ia tidak mungkin untuk duduk, jika ZH dikeluarkan. Anda perlu makan 5 - 6 kali sehari. tetapi sooo bahagian kecil. Makan lebih banyak makanan tumbuhan. dibakar dibakar dalam ketuhar. atau sayur-sayuran kukus. apa yang anda makan (ini akan menjadi diet anda). Dari makanan yang betul dan tidak menjadi lebih baik, dan kerana semua ini berguna. dan minum lebih banyak air. Dan kursus minuman herba choleretic.

Saya mempunyai saliran, dikeluarkan pada hari kedua. tetapi tidak ada jahitan dari sisi sama ada (hanya goresan kecil). Dalam pusar, juga, tidak dapat melihat apa-apa sama sekali. tetapi di bawah rusuk, juga, ada satu shovchik kecil. Ya Estetis, semuanya cantik.

Alfia Gafiatullina... tidak semua orang akan dapat membuat keputusan mengenai urinoterapi. Secara umum, banyak buku lain menulis penafian mengenai faedah Urinoterapi. Tetapi inilah pilihan semua orang sudah tentu. Saya tidak menyalahkan sesiapa pun. dan jangan berhujah sama ada ia berguna.

hello Saya menjalani pembedahan 2. minggu lalu. Saya rasa ia tidak jelas bagaimana. Doktor memberitahu saya bahawa diet tidak perlu diperhatikan dan segala-galanya perlu dimakan. tetapi saya tidak percaya. Saya nak tanya awak. APAKAH ANDA AKU PERLU PEMAKAI TEA DAN DOKTOR? Saya tidak menetapkan apa-apa untuk doktor. Jahitan masih belum sepenuhnya teduh dan terdapat kesakitan berhampiran pusat.

Valentina! Saya menulis kepada Essentiale doktor, tetapi apabila saya bertanya mengapa saya berkata: baik, saya harus menetapkan sesuatu! Ini adalah hepatoprotector. Saya bertanya sama ada saya boleh menggantikan ini dengan teh herba hati? Saya berkata: ini lebih baik! bahawa saya minum camar-Life Grass, Perbadanan Kesihatan Siberia Anda hanya boleh meminta dia untuk mengumpul herba dari pasaran herba, mereka akan mengesyorkan Jika anda sakit, terima no-silos Saya telah melangkah dari diet untuk sementara waktu (tentu saja, rosak dan makan sosej) dan benar-benar tiada apa yang dahsyat berlaku. Lagi: semua individu Tetapi, saya tidak menggesa anda untuk makan makanan yang sihat, cuma mengelakkan goreng-goreng dan segala-galanya akan menjadi hebat! Makan, seperti yang telah ditulis oleh orang lain, sebanyak 5 kali (setiap 2-3 jam) oleh beberapa orang keju susu, yogurt, sayur-sayuran, kecuali kentang - sangat lazat dan baik, dan tentang sakit, perkara yang sama, ini bermakna segala-galanya adalah normal, jadi ia sepatutnya menjadi sesuatu yang tidak lulus seleksi, tetapi semuanya bagus.

perempuan hello Saya telah mengeluarkan ZHP 14 tahun lalu. Saya tidak mematuhi mana-mana diet khas. Tiada sensasi rasa sakit sama ada. semua dalam kesederhanaan. Saya cuba duduk makan seperti semua wanita dan saya fikir saya akan teruskan. Dengan diri sendiri saya boleh mengatakan bahawa mereka tidak menjejaskan keadaan kesihatan. Tetapi inilah perasaan saya. Doktor tidak membuat preskripsi khas. Dan tidak makan lemak dan goreng, jadi ia akan menjadi baik untuk semua orang. Kesihatan kepada anda semua!

Mengenai diet. tidak mustahil dalam apa jua keadaan. Bile tidak lagi disimpan di mana, kerana usus dikeluarkan. dan sekarang hempedu mengalir sepanjang masa. dia memerlukan "pekerjaan", itulah sebabnya doktor mengesyorkan makan sering. Sekiranya tiada makanan. dia akan mula makan di organ-organ lain. Dia akan mencari "pekerjaan" untuk dirinya sendiri. Lama kelamaan, keseluruhan saluran pencernaan akan rosak.

Saya juga berfikir bahawa anda tidak boleh duduk di diet penurunan berat badan. Saya sedar bahawa hempedu bebas sekarang memasuki perut dan anda perlu membuang sesuatu di dalam mulut anda supaya hempedu tidak menghancurkannya. Kadang-kadang saya rasa saya merasakan kemasukannya ke dalam perut dan, jika saya tidak makan apa-apa pada masa ini, maka saya rasa mual yang hilang selepas beberapa saat. Ini isyarat - lontarkan sesuatu di dalam mulut anda. Dan saya perlu makan.

Alfiya Gafiatullina... peliknya anda menyatakan diri anda. Lagipun, perkara utama yang anda "buang dalam perut." Saya fikir begitu orang yang munasabah dan orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka. Tidak akan membuang makanan segera perut. Lagipun, perkara utama daripada makanan ringan. kerana makanan boleh dicerna, dan berguna. Kemudian anda boleh makan 5-6 kali sehari. tetapi dalam kuantiti yang sedikit.

Alfia, "membuang sesuatu di dalam mulut anda" tidak bermakna semuanya ada di dalam peti sejuk. Saya berpegang kepada diet penyakit saya. Dan diet sebegini hanya memberi manfaat kepada orang yang sihat.

ALPHIA, AKU MELIHAT DENGAN LEMON.

Saya telah pergi ke sana pada petang Selasa dengan serangan sakit di atas abdomen di bawah tulang rusuk, saya tidak dapat bernafas, 11 tahun yang lalu saya mempunyai pundi hempedu, dan sekarang doktor membuat diagnosis semalam ada ibu kerikil kali ini dia terjebak dalam pankreas seperti yang anda fikirkan.

svetlana shvettsova dan anda seorang doktor.

vBulletin® v3.8.7, Copyright © 2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd. Terjemahan: zCarot

Puasa dan pundi hempedu

Secara rasminya, kelaparan dan pundi hempedu merupakan kombinasi yang buruk, saya akan menjelaskan mengapa. Adalah dipercayai bahawa masalah dalam pundi hempedu timbul dari genangan hempedu, dan stagnasi semasa istirahat jangka panjang dalam diet (makan tidak teratur atau tidak menentu). Akibat keruntuhan hempedu, keradangan pundi hempedu dan pembentukan batu berkembang.

Dan apa yang menyebabkan puasa? Makanan tidak mengalir - tidak ada aliran keluar hempedu, ia stagnates dan menebal. Atas sebab ini, adalah disyorkan bahawa makanan fraksional dibuat dengan tepat untuk mengelakkan genangan. Tetapi tidak semuanya sangat mudah. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi aliran hempedu. Kerja-kerja pundi hempedu tidak boleh dianggap secara berasingan dari hati, mereka saling berkaitan. Membersihkan hati, anda secara bersamaan membersihkan pundi hempedu. Hati boleh diterima dengan baik oleh puasa, yang bermaksud bahawa ia bukan merupakan kontraindikasi mutlak untuk pundi hempedu.

Lebih-lebih lagi, kadang-kadang orang terkejut melihat batu karang dibuang semasa berpuasa, yang mereka tidak mengesyaki. Tidak menerima makanan, tubuh memulakan mekanisme pengawalan diri dan mandiri, membuang semua yang tidak perlu. Pernafasan kita menjadi tidak menyenangkan, sebagai sebahagian daripada sanga dilepaskan melalui paru-paru. Urin boleh menjadi keruh atau perubahan warna akibat pembersihan ginjal. Jisim sampah melalui usus, maka disarankan untuk melakukan pembersihan enema sebelum permulaan dan hari-hari pertama pantang dari makanan. Akibat perubahan aktif dalam metabolisme, mungkin terdapat kelemahan semasa puasa, kadang-kadang rasa mual dan pening.

Sesetengah penulis menasihatkan minum teh hijau semasa berpuasa untuk mengurangkan loya dan sedikit kesan choleretic. Lain-lain memberikan hujah-hujah yang meyakinkan yang memihak kepada kebuluran kering, diikuti dengan penggunaan teh hijau dan kaldu rosehip semasa tempoh pemulihan pemakanan. Asas pemakanan harus menjadi lobak merah dan jus bit, serta lobak merah dan bit. Ia perlu makan sering, dalam bahagian-bahagian kecil. Dengan pelepasan aktif hempedu, najis adalah santai, oleh itu keperluan untuk pembersihan enemas berkurangan.

Apabila pundi hempedu dikeluarkan, hati mengambil alih fungsinya, batu boleh terbentuk dalam salurannya. Di sini juga, anda boleh memulihkan saliran dengan berpuasa, tetapi pertama anda perlu berunding dengan doktor anda. Dalam kes ini, tempoh puasa yang pendek lebih diterima, sehingga tiga hingga lima hari. Pembebasan batu mungkin disertai oleh kolik, kemudian ditetapkan antispasmodik dan prosedur termal. Sebagai balasan kepada pemakanan normal, disyorkan untuk menghadkan lemak, protein haiwan, dan makanan yang kaya dengan kolesterol.

MEMERLUKAN BUBBLE GALERI - SELESAIKAN

Untuk mencapai pampasan yang stabil fungsi saluran gastrointestinal dari masa ke masa, adalah perlu, pertama, untuk mengikuti diet dengan tegas

. Ia bergantung kepada masa selepas operasi. Hingga dua tahun anda perlu makan 5-6 kali sehari. Pada peringkat awal selepas pembedahan, diet harian harus rendah kalori. Lemak adalah terhad, minyak sayur-sayuran yang umumnya berguna dalam tempoh ini tidak diingini. Lemak domba dihapuskan sepenuhnya. Terbatas manis - karbohidrat mudah dicerna. Makanan yang mengandungi kolesterol adalah terhad, makanan pedas dan pedas adalah dilarang. Segala-galanya - direbus, dibakar dan dibakar. Roti harus dimakan sebagai putih, tidak kaya, dan tidak dalam keadaan hangat atau segar. Ia sepatutnya agak basi, dikeringkan. Diet yang sama sepatutnya diperhatikan pada masa akan datang setiap kali dengan ketakutan. Dua bulan selepas operasi, serat ditambah kepada pemakanan, tetapi secara beransur-ansur: bran, salad, sayuran, buah-buahan, kubis mentah dan wortel. Tetapi lobak, bawang putih dan bawang mentah masih mustahil. Ia berguna untuk menggunakan produk tenusu yang mengandungi bifidobakteria hidup, seperti bifidok dan bifidokofir. Adalah wajar bahawa pakej itu menunjukkan bahawa produk dibuat secara aseptik, kita mesti memberi perhatian pada tarikh tamat tempoh. Ia telah ditubuhkan bahawa bakteria yang terkandung dalam bentuk hidup dalam beberapa persiapan yang digunakan untuk disysbacteriosis dan beberapa produk susu yang ditapai dapat mendakan (mendakan) asid hempedu empedu dan menyerapnya. Mereka juga memproses kolesterol, menghalangnya daripada diserap.

Semasa tempoh pemulihan sebulan selepas operasi, mandi konifer berguna (selepas berunding dengan pakar bedah!)

Ia membantu rawatan pemulihan di dalam negeri (dalam keadaan iklim yang sama) sanatoriums profil gastroenterologi (tidak lebih awal daripada 1.5-3 minggu selepas pembedahan jika tiada komplikasi). Sapukan beberapa air mineral panas tiga kali sehari.

Terapi ubat dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor. Ahli gastroenterologi terkemuka dalam kes-kes tersebut mengesyorkan apa yang dipanggil prokinetics - ubat-ubatan ini menormalkan fungsi sphincter Oddi dan duodenum (cerrucal, motilium, debridate dan lain-lain 15 minit sebelum makan), persediaan multienzyme (creon, festal), vitamin, Essentiale.

Untuk penjerapan asid hempedu yang dihancurkan, jika tidak ada penurunan ketara dalam keasidan gastrik, gunakan Almagel, Maalox, Gastal, dan sebagainya sehingga 1 bulan. Dalam kes-kes pencemaran mikrob yang teruk, agen antimikrob digunakan.

Anise dan pudina untuk ½ sudu teh. Tuang 300 ml air mendidih, bersuara ½ jam. Minum sebelum makan hangat. Strawberi liar, keringkan semak belukar dengan akar. 2 keping dimasukkan ke dalam teko, tuangkan air mendidih dan bertegun ½ jam. Minum seperti teh, pagi dan petang.