Persediaan mengandungi pancreatin, komponen hempedel, hemiselulase

Persediaan enzim tumbuhan yang mengandungi papain, ekstrak kulat beras dan komponen lain boleh digunakan untuk membetulkan kekurangan pankreas exocrine. Mereka diperbuat daripada bahan mentah sayur-sayuran.

Kumpulan persediaan enzim asal tanaman termasuk:

 • Nigedaza - lipase sayuran (Nigelladamascene) - 20 mg; sehubungan dengan ketiadaan enzim proteo- dan amilolitik dalam komposisinya, ia ditetapkan dalam kombinasi dengan pancreatin;
 • Oraza - kompleks enzim amilolitik dan proteolitik dari kulat asal - Aspergillus oryzae (lipase, amilase, maltase, protease);
 • pepfiz - diastasis jamur - 20 mg, papain - 60 mg, simethicone - 25 mg;
 • Solizim - lipase, yang dihasilkan oleh penyelesaian kulat Penicillum (20,000 U);
 • somylase - solizim dan kulat L-amylase;
 • Unienzyme - diastasis kulat - 20 mg, papain - 30 mg, simethicone - 50 mg, karbon aktif - 75 mg, nikotinamida - 25 mg;
 • Wobenzym - Pancreatin - 100 mg, papain - 60 mg, bromelain - 45 mg, trypsin - 24 mg, chymotrypsin - 1 mg, ruthoside - 50 mg;
 • Mercenzyme - Pancreatin - 400 mg, bromelain - 75 U, hempedu - 30 mg;
 • Flogenzim - bromelain - 90 mg; trypsin - 48 mg, rutoside - 100 mg.

Pepfiz, unienzyme, wobenzym, merkenzyme dan phlogenzyme mengandungi bromelain - campuran pekat enzim proteolitik daripada ekstrak buah nanas segar dan cawangannya. Keberkesanan bromelain tidak bergantung kepada jumlah asid hidroklorik dalam perut (pH 3-8.0).

Semua persediaan enzim yang tersenarai dari asal tumbuhan dikontraindikasikan pada pesakit dengan pemekaan kulat dan isi rumah, dengan asma bronkial (A. A. Korsunsky, 2000). Solizim dan somilase tidak boleh ditetapkan untuk alahan antibiotik penisilin.

Enzim berasaskan tumbuhan boleh digunakan untuk membetulkan kekurangan pankreas exocrine, terutamanya dalam kes di mana pesakit tidak bertolak ansur dengan enzim pankreas (alahan terhadap daging babi, daging lembu).

Harus diingat bahawa dalam kesusasteraan terdapat bukti aktiviti enzim yang rendah enzim tumbuhan dan kulat (75 kali kurang berkesan daripada produk haiwan), dan oleh itu mereka tidak banyak digunakan dalam amalan kanak-kanak.

Enzim mudah (betaine, abomin) tidak termasuk kumpulan enzim pankreas. Dadah berikut dengan aktiviti proteolitik kini didaftarkan:

 • abomin (persiapan gabungan membran mukus perut anak lembu dan anak domba);
 • asidin - pepsin (dalam tablet, 1 bahagian pepsin dan 4 bahagian betaine hydrochloride; apabila tertelan, hidrolisis betaine hydrochloride dan pelepasan asid hidroklorik berlaku);
 • pepsidyl (mengandungi pepsin dan peptones);
 • pepsin (enzim proteolitik yang diperoleh daripada membran mukus babi dan anak domba).

Persiapan ini diperoleh dari membran mukus perut babi, anak lembu atau anak domba. Kehadiran pepsin, cathepsin, peptidase, asid amino dalam persediaan menyumbang kepada pembebasan gastrin, yang merupakan polipeptida pengawalseliaan, dan oleh itu persiapan kumpulan ini dapat diberikan untuk gangguan fungsi saluran pencernaan, untuk gastritis dengan kekurangan penyekaran, yang jarang berlaku pada anak-anak yang lebih tua. Ubat-ubatan ini diberikan secara lisan semasa makan.

Anda tidak seharusnya menetapkan ubat-ubatan ini untuk kekurangan pankreas exocrine.

Kejayaan terapi untuk kekurangan pankreas exocrine bergantung kepada banyak faktor. Kajian terkini tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan dalam keberkesanan pengambilan enzim setiap jam dan penggunaannya semasa makan. Walau bagaimanapun, yang paling mudah dan fisiologi untuk pesakit mengambil persiapan enzim semasa makan.

Kompaun hempedu lipase amilase protease

Enzim

Enzim adalah pemangkin semulajadi. Keseluruhan metabolisme organisma hidup dikawal oleh enzim, dan pelbagai reaksi yang berlaku dalam proses ini adalah luar biasa luas. Ekstrak enzim atau persiapan enzim boleh digunakan untuk melakukan tindak balas kimia di luar sel-sel hidup (dari proses yang dikenali untuk menukarkan gula menjadi alkohol kepada pengeluaran vitamin tertentu dan ubat-ubatan khas). Pengeluaran persediaan enzim industri dijalankan dengan menggunakan kaedah biokimia moden yang membolehkan anda menguruskan pengeluaran enzim stabil yang diperlukan. Pada masa ini, lebih daripada 700 enzim berbeza telah diasingkan yang boleh digunakan untuk mengawal proses perindustrian. Semua enzim adalah protein, dan oleh itu apabila dipanaskan, mereka denatur (merendahkan) dan, oleh itu, tidak diaktifkan.

Terdapat empat kumpulan utama enzim yang menarik bagi teknologi penghasilan makanan:

♦ amilase yang bertindak pada kanji;

♦ hemiselulase, mereposkan pentosans;

♦ protease (atau cacheinases) yang bertindak pada protein;

♦ lipase yang memecah lemak padat dan cecair.

Sumber umum amilase untuk pembuat roti adalah tepung malt enzimat aktif, tetapi amilase dan protease cendawan juga tersedia sebagai persiapan standard. Protease industri diperoleh daripada tiga sumber utama:

♦ dari tumbuh-tumbuhan (contohnya, papain, bromelain, ficin, dll), tetapi terutamanya pengeluarannya terhad kepada zon tropika dan subtropika;

♦ dari haiwan (contohnya trypsin, chymotrypsin, pepsin, renin, dan lain-lain); pembebasan mereka berkaitan dengan permintaan dan pembekalan produk rumah sembelih;

♦ dari mikroorganisma, terutamanya dari Aspergillus oryzae dari kulat asal (acuan) dan bakteria Bacillus subtilis.

Pengeluaran persediaan enzim dengan bantuan mikroorganisma nampaknya menjadi yang terbaik, kerana ia tidak dikaitkan dengan sekatan iklim dan penyediaan persediaan asal hewan.

Protease yang diperoleh daripada Bacillus subtilis dianggap paling sesuai untuk ujian (untuk pelbagai sebab teknikal). Ia datang dalam bentuk persediaan serbuk stabil dengan aktiviti yang diseragamkan dengan pencairan dengan maltodekstrin atau pati jagung, serta dalam bentuk cecair dengan aktiviti standard dengan penambahan penstabil dan pengawet. Dalam kontena tertutup dalam keadaan kering dan sejuk, kehilangan aktiviti biasanya kurang dari 10% setahun.

Produk serbuk terbaik diaduk dalam 4-5 bahagian air (mengikut berat) sebelum menambah ke dalam doh. Enzim mudah dibubarkan, tetapi jika ia bercampur dengan kanji jagung, maka yang terakhir, tentu saja, tidak dibubarkan. Aktiviti enzim bergantung kepada suhu, durasi, dan pH, jadi sangat sukar untuk menentukan jumlah yang tepat untuk digunakan dalam tindak balas tertentu. Lebih baik dipandu terlebih dahulu oleh saranan pembekal. Kami boleh mencadangkan pembekal berikut dan nama produk mereka:

♦ Proteinase 18 (protease) - ABM Chemicals Ltd. [3];

♦ Neutrase 1.55 (protease) - Novo Enzyme Products Ltd. [4];

♦ Bio membakar BPN (protease) - Quest International BV [5];

♦ Biobake BCC (Hemicellulase) - Quest International BV [5].

Fungsi dan penggunaan persediaan enzim dalam pengeluaran MKI

Protease

Proteases digunakan untuk mengubah sifat-sifat gluten kerana tindakan mereka terhadap ikatan peptida dalaman proteinnya. Oleh itu, walaupun mengurangkan agen, seperti natrium metabisulphite, menyebabkan kehilangan kestabilan dan peningkatan ketegangan, memecahkan ikatan disulfida, enzim proteolitik mencapai kesan yang sama dalam cara yang sama sekali berbeza, rantai pecah. Kimia protein adalah agak rumit, jadi penjelasan di atas adalah, tentu saja, pemudahan yang signifikan. Tekstur produk, yang diperolehi oleh protease, biasanya lebih ketara, "terbuka" dan lembut, daripada diperolehi melalui SMS (natrium metabisulfite.)

Tidak seperti natrium metabisulfite, protease terus bertindak untuk beberapa waktu dan akhirnya menghasilkan sangat rapuh dan sukar untuk memproses doh. Anda perlu berhati-hati menahan tempoh dan suhu, tetapi anda harus berhati-hati ketika bekerja dengan doh berlebihan (contohnya, memotong mesin pemotong). Protease mempunyai kelebihan tertentu terhadap natrium metabisulfit - ia disengaja oleh rawatan haba, dan kerana ia adalah protein, tidak ada keperluan untuk menunjukkan kehadirannya sebagai bahan tambahan. Suhu optimum untuk tindakan protease biasanya jauh lebih tinggi daripada suhu ujian yang biasa, dan julat optimum pH adalah 6.5-8.0, yang boleh diterima untuk semua jenis adunan. Secara tegas, kita boleh mengandaikan bahawa kadar tindak balas yang dipangkin oleh enzim, meningkat; 1.5-3 kali untuk setiap kenaikan suhu 10 "C.

Adalah penting untuk mematuhi dengan teliti suhu dan tempoh proses. Tempoh dari kematangan ujian perlu cukup lama bahawa kesan parameter ini apabila menggunakan batch doh pada awal dan akhir proses sedikit berbeza dalam tindakan enzim. Untuk keropok, ada kemungkinan untuk mengesyorkan penggunaan kira-kira 20 g proteinase 18 (lihat jadual di atas) bagi setiap 100 kg tepung, proses berlangsung selama 3 jam pada suhu 35 ° C. Dengan overdosis dadah, doh itu kehilangan strukturnya dan menjadi sangat rapuh, memperoleh konsistensi plastik memberikan selepas membakar cookie yang sangat teruk meningkat.

Keberkesanan protease dalam adunan berkurangan apabila menambah produk lemak pada kadar lebih daripada 7 bahagian bagi setiap 100 tepung; Syarat-syarat yang serupa diperhatikan semasa menggunakan gula. Garam juga menghalang tindakan protease, nampaknya tidak jumlah atau jenis bahan menyebabkan peningkatan ujian itu secara signifikan mempengaruhi tindakan protease. Sebabnya ialah kapasiti penampan protein tepung tidak menunjukkan kesan yang akan berlaku jika pH diubah. Apabila jumlah lemak dan gula meningkat, kesan menghalang aktiviti enzim meningkat. Oleh itu, aktiviti enzimatik dalam adunan pasir biasa sangat terhad, tetapi keperluan untuk mengubah suai dalam tidak: gluten agak rendah.

Protease dalam adunan digunakan untuk mengurangkan kelikatan dan keanjalan, yang diperlukan untuk pemesinan jenis adunan tertentu untuk kue, terutamanya apabila menggunakan tepung dengan gluten yang sangat kuat. Perhatian ditarik kepada dua perkara berikut:

Protease yang dihasilkan secara komersial biasanya mengandungi beberapa amilase, oleh itu, apabila memilih dos persiapan protease, penggunaan amilase penyediaan malt atau enzim adalah penting. Meningkatkan jumlah gula mudah dan asid amino dapat menjadikan permukaan produk yang dipanggang menjadi warna yang lebih gelap.

2. Apabila bekerja dengan persiapan proteinase (terutama dalam bentuk serbuk), penjagaan perlu diambil, seperti penyedutan atau hubungan protease dengan kulit yang sensitif boleh menyebabkan kerengsaan atau tindak balas alergi. Biasanya, pengeluar protease membuat cadangan untuk bekerja dengannya (ia sering cukup menggunakan topeng habuk yang mudah).

Hemicellulase

Hemicellulase digunakan dalam adunan untuk keropok dalam kes di mana adunan menjadi lembut oleh pemusnahan separa pentos dalam tepung dan kurang diperlukan untuk pengeluarannya. Mengurangkan jumlah air bermakna kurang perlu dikeluarkan dari adunan semasa baking. Dalam makanan rendah lemak atau serat tinggi, lebih banyak air harus digunakan untuk mengimbangi kesan emolien lemak. Pada masa yang sama, doh menjadi sukar disebabkan peningkatan jumlah gluten. Penggunaan hemiselulase mengurangkan jumlah air yang diperlukan untuk ujian, jadi doh tidak menjadi begitu keras dan kerana itu struktur produk bertambah baik.

Amylase

Dan pengeluaran MKI amilase digunakan agak sedikit (hanya dalam hal penapaian alkohol yis).

Lipase

Walaupun pengilang MKI tidak menggunakan lipase, mereka harus sedar bahawa enzim ini boleh menyebabkan kerosakan pada produk. Lipase boleh didapati dalam produk dari kacang yang tidak dimasak, dalam oatmeal atau oatmeal yang tidak stabil, serta dalam tepung gandum di mana kuman itu tidak dikeluarkan atau dirawat dengan haba.

Mengenai teknologi penyediaan doh dan syarat-syarat penggunaan enzim, adalah disyorkan untuk menggunakan manual pengeluar.

Kompaun hempedu lipase amilase protease

I. Yu. Kuchma, PhD., KhMAPE

Untuk mengasimilasikan pelbagai jenis makanan, tubuh manusia menghasilkan 4 kumpulan utama enzim: protease, amilase, lipase dan nukleus.

Proses pencernaan bermula pada ketika seseorang mengunyah makanan. Air liur mengandungi amilase, yang merosakkan polisakarida. Dalam perut, 1.5-2 liter jus gastrik dihasilkan setiap hari, mengandungi pepsin (enzim yang memecah protein menjadi peptida) dan HCl (pepsin aktif hanya dalam medium berasid). Dalam duodenum, chyme gastrik dirawat dengan enzim empedu dan pankreas. Pankreas menghasilkan kira-kira 20 enzim pencernaan dan proenzim. Yang utama ialah:

 1. Proteolitik: trypsin, chymotrypsin, peptidase dan elastase (memecahkan protein dan peptida kepada asid amino). Mereka diperuntukkan dalam bentuk pro-enzim - trypsinogen, dan sebagainya (sebaliknya pencernaan sendiri kelenjar akan berlaku). Enzim diaktifkan oleh enterokinase usus.
 2. Lipolitik: lipase (merosakkan trigliserida kepada monogliserida dan asid lemak; aktif hanya dengan kehadiran asid hempedu, yang mengemulsikan lemak) dan fosfolipase (memecahkan fosfolipid dan lesitin).
 3. Amilolytic: amilase (merosakkan kanji dan polisakarida lain kepada disakarida; disakarida, seterusnya, dipecahkan kepada monosakarida oleh enzim usus kecil - maltase, laktase, invertase, dan sebagainya).
 4. Nukleolitik: ribonuclease dan deoxyribonuclease (mereka memecahkan asid nukleik; sebilangan kecil mereka dirembes).

Enzim pankreas hanya aktif dalam medium alkali. Komposisi jus pankreatik termasuk bikarbonat, yang memberikan peneutralan kandungan gastrik berasid dalam duodenum.

Produk fermentasi melalui membran enterosit dan diserap ke bahagian atas usus kecil.

Di dalam badan kita tidak ada enzim yang memecah serat tumbuhan - selulase dan hemiselulase.

Persediaan enzim pankreas telah dihasilkan oleh industri farmaseutikal selama lebih dari 100 tahun. Dalam kebanyakan kes, mereka didasarkan pada lipase, protease dan amilase, yang terkandung dalam serbuk pancreatin dari pankreas babi. Aktiviti enzim dinilai dalam unit International standard atau dalam unit Farmakope Eropah (unit ini adalah sama). Aktivitas lipase 1 mg pancreatin kering berbeza-beza dalam lingkungan 15-45 U. Lipase, amilase dan protease adalah sebahagian daripada persediaan dalam perkadaran optimum (ubat tidak boleh mengandungi sejumlah besar protease, kerana mereka menyekat aktiviti lipase).

Persediaan enzim yang digunakan dalam pelbagai jenis gangguan pencernaan. Mereka biasanya disahkan dengan baik, mempunyai sekurang-kurangnya kontraindikasi dan kesan sampingan, menghilangkan sindrom kesakitan dan maldigestion1 (rasa mual, kesakitan, ketidakselesaan dan rasa berat di kawasan abdomen, kembung perut, cirit-birit, polyfecalia, dan lain-lain).

Petunjuk untuk penggunaan persediaan enzim sangat luas. Mereka digunakan dalam penyakit perut (gastritis kronik dengan fungsi secretarial yang berkurangan, keadaan selepas gastrectomy, dll), penyakit pankreas (pankreatitis kronik, keadaan selepas reseksi pankreatik, fibrosis sista, dan lain-lain); penyakit hati dan pundi hempedu (hepatitis kronik, cholecystitis kronik, keadaan selepas cholecystectomy); penyakit usus (enteritis kronik dan enterocolitis); gangguan pencernaan parietal (enteropati gluten, kekurangan disaccharidase, penyakit Crohn, dan lain-lain); dengan dispepsia berfungsi, dsb.

Petunjuk utama untuk penggunaan persediaan enzim adalah pankreatitis kronik dengan fungsi dan keadaan exocrine terjejas selepas resection pankreatik. Untuk memastikan proses penghadaman normal, badan memerlukan sekurang-kurangnya 400,000 IU lipase sehari (apabila memilih ubat, mereka lebih tertumpu pada aktiviti lipase, kerana pengeluaran dan rembesan lipase dilanggar paling). Oleh itu, selepas penyingkiran sepenuhnya pankreas, sangat penting bagi pesakit untuk mengambil persediaan harian dengan kandungan enzim yang tinggi (Creon 25000, Lycreas). Untuk pemilihan dadah kepada pesakit dengan pankreatitis kronik, adalah perlu untuk menilai tahap rembasan luaran menggunakan kaedah makmal dan menentukan keparahan secara klinikal. Sekiranya berlaku gangguan paru-paru, cukup untuk menetapkan persiapan enzim dengan aktiviti lipase 6000-8000 IU, untuk gangguan yang lebih teruk, persiapan dengan aktiviti lipase 8000-12000 IU atau lebih ditetapkan. Dosis optimum dipilih berdasarkan jenis pemakanan pesakit, kepekaan individu, dan diedarkan kepada setiap pengambilan makanan oleh 1 atau lebih tablet atau kapsul.

Enzim pankreas kehilangan aktiviti mereka dalam persekitaran berasid, jadi ubat-ubatan mereka dikeluarkan dalam membran asid tahan. Dalam dekad kebelakangan ini, persediaan kapsul double-shell dengan mikrosfera bersalut tahan asid telah muncul (Creon, Lycreas, Pancytrat). Kotak luar kapsul dengan cepat dimusnahkan dalam persekitaran asid perut, dan granula kecil yang terkandung di dalamnya sama-sama bercampur dengan chyme gastrik. Kerang tahan granul yang tahan asid dihancurkan dalam duodenum di bawah pengaruh peningkatan pH. Persediaan enzim double-shell mikrogranular memberikan proses pencernaan yang lebih fisiologi dan lebih aktif semasa terapi penggantian daripada persiapan tunggal kulit tradisional.

Persediaan enzim mempunyai harta untuk mengurangkan kesakitan pada pesakit dengan pankreatitis. Harta ini didasarkan pada prinsip maklum balas negatif: trypsin dan chymotrypsin (kurang lipase dan amilase) yang memasuki duodenum tidak mengaktifkan faktor penyulingan cholecystokinin, yang meningkatkan tahap cholecystokinin2 dalam darah. Hasilnya, rembesan enzim dihalang, aktiviti pankreas berkurangan, tekanan intraduk menurun, bengkak dan autolysis sel berkurang. Semua ini membantu mengurangkan kesakitan dan normalisasi fungsi pankreas. Dengan sindrom kesakitan, persediaan enzim tunggal kulit lebih berkesan (Mezim-forte, Pancreatin, Penzital, dan lain-lain) (Jadual 1).

Festal 100 dragees
Arahan untuk digunakan

Pengilang: Aventis Pharma, India

Nombor pendaftaran:

Nama dagang dadah: Festal®

Nama bukan proprietari antarabangsa:

Borang Dos:

Komposisi

Komposisi teras
Bahan aktif:
Pancreatin -192 mg bersamaan (amilase - 4500 FIP U, lipase - 6000 FIP U, protease - 300 FIP U); hemiselulase - 50 mg; komponen hempedu - 25 mg. Pengecualian: natrium klorida.
Komposisi Shell
Bahan tambahan: selulosa (selulosa asetat), etil vanillin, minyak kastor, sukrosa, metil parabene, kalsium paraben, kalium hidroksida, kalsium hidroksida, kalsium hidroksida, kalsium hidroksida, kalsium hidroksida polietilena glikol 6000), titanium dioksida.

Penerangan

Putih, berkilat, putaran bulat dengan bau samar vanila.

Kumpulan farmakologi:

ejen enzim pencernaan.

Kod ATH:

Tindakan farmakologi

Ubat ini mengimbangi kekurangan fungsi pankreas exocrine disebabkan oleh pancreatin, dan fungsi empedu hati disebabkan komponen hempedu. Festal mempunyai kesan proteolitik, amilolitik dan lipolitik. Enzim termasuk dalam pancreatin: amilase, lipase dan protease memudahkan penghadaman karbohidrat, lemak dan protein, yang menyumbang kepada penyerapan yang lebih lengkap dalam usus kecil. Dan dalam hal ini, Festal secara praktikalnya tidak berbeza dengan persiapan enzim lain. Kehadiran asid hempedu di Festal memberikan peluang tambahan untuk pembetulan kecacatan biliary, yang sering menyertai pankreatitis kronik. Ekstrak empedu bertindak choleretic, memudahkan penyerapan lemak dan vitamin larut lemak A, E dan K, menggalakkan rembesan lipase oleh pankreas. Enzim hemiselulase menyumbang kepada pecahan serat tumbuhan, yang juga meningkatkan proses pencernaan, mengurangkan pembentukan gas dalam usus.

Petunjuk untuk digunakan

Eksokrin kekurangan pankreas dalam pankreatitis kronik dalam kombinasi dengan kekurangan biliary disebabkan oleh pelbagai keadaan patologi klinikal yang nyata pencernaan makanan terjejas, kembung perut, kecenderungan untuk sembelit, dalam terapi kombinasi dengan:
penyakit hati yang meresap, kerosakan hati alkohol dan toksik, sirosis hati;
kehilangan besar asid hempedu (pesakit selepas kolesistektomi);
pelanggaran peredaran asid hempedu, diperhatikan dalam dyskinesia empedu, dysbacteriosis, malabsorption;
melanggar peraturan neurohumoral pembentukan dan rembesan proses hempedu dalam penyakit kronik saluran gastritis kronik gastrousus, duodenitis kronik, cholecystitis kronik.
Untuk meningkatkan pencernaan makanan pada pesakit dengan fungsi normal saluran gastrointestinal sekiranya berlaku kesilapan dalam pemakanan, serta pelanggaran fungsi mengunyah, memaksa jangka masa immobilisasi, gaya hidup yang tidak aktif. Persediaan untuk sinar-X dan ultrasound organ perut.

Contraindications

Peningkatan kepekaan terhadap dadah, pankreatitis akut, kepahitan akut pankreatitis kronik, kegagalan hati, koma hepatik atau precoma, hepatitis, hiperbilirubinemia, penyakit kuning, cholelithiasis, empyema pundi hempedu, usus halangan, kecenderungan kepada cirit-birit, kanak-kanak di bawah 3 tahun ( untuk bentuk dos ini).
Dengan penjagaan: fibrosis sista, kehamilan.

Dos dan pentadbiran

Dalaman
Dadah diambil secara lisan, tanpa mengunyah, semasa atau selepas makan, dicuci dengan sedikit cecair.
Berikan 1-2 tablet 3 kali sehari. Dos yang lebih tinggi hanya ditetapkan oleh doktor. Rejimen dos dan dos dalam kanak-kanak ditentukan oleh doktor. Tempoh rawatan boleh berubah dari beberapa hari (dalam kes gangguan proses pencernaan akibat kesilapan dalam diet) hingga beberapa bulan atau tahun (jika perlu, terapi penggantian berterusan). Sebelum pemeriksaan radiologi atau ultrasound: 2 pil 2-3 kali sehari, 2-3 hari sebelum peperiksaan.

Kesan sampingan

Reaksi alergi (hiperemia kulit, bersin, lacrimation), loya, cirit-birit, sakit perut (termasuk kolik usus). Dengan penggunaan yang berpanjangan dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan hyperuricemia, hyperuricuria. Pada kanak-kanak (apabila diambil dalam dos yang besar), kerengsaan perianal dan kerengsaan mukosa mulut boleh berkembang.

Berlebihan

Gejala overdosis - hyperuricemia dan hyperuricuria.
Apabila gejala-gejala overdosis muncul, pengambilan ubat dan terapi gejala.

Interaksi dengan ubat lain

Dengan penggunaan serentak dengan Festal, penyerapan PAS (asid p-aminosalicylic), sulfonamides, antibiotik dipertingkatkan; kemungkinan pengurangan penyerapan zat besi. Penggunaan serentak dari antacid yang mengandungi kalsium karbonat dan / atau magnesium hidroksida, boleh menyebabkan penurunan keberkesanan Festal. Cimetidine meningkatkan kesan ubat.

Borang pelepasan

Pada 10 laras dalam jalur aluminium. Pada jalur 2, 4, 6 atau 10 bersama dengan arahan aplikasi dalam pek kadbod.

Syarat penyimpanan

Simpan pada suhu yang tidak melebihi 25 ° C di tempat yang kering. Jauhkan daripada kanak-kanak.

Hidup rak

3 tahun.
Jangan gunakan selepas tarikh tamat tempoh dicetak pada pakej.

Terma jualan farmasi

Aventis Pharma Ltd., India.

Aventis House, 54 / A, Mathuradas Wasanji Road,
Andheri (E), Mumbai - 400093.

Dihasilkan oleh Aventis Pharma Ltd., India.

Poyha (Rania), Salvi, Daerah Vadodara, India.
Tuntutan pengguna dihantar ke alamat di Rusia; 115035, Moscow, st. Sadovnicheskaya, 82, bld. 2. Telefon: (495) 721-14-00.
Faks: (495) 721-14-11.
.

Festal

Nama dagang: Festal (Festal)

Nama Nonproprietary Antarabangsa: Hemicellulase + Kompa Bile + Pancreatin

Borang Dos: Pil Enteric

Bahan-bahan aktif: amilase, lipase, protease, hemicellulase, ekstrak hempedu

Kumpulan farmakoterapi: agen enzim pencernaan

Farmakodinamik:

Festal mengimbangi ketidakcukupan fungsi pankreas exocrine disebabkan oleh pancreatin, dan fungsi empedu hati disebabkan oleh komponen hempedu. Festal mempunyai kesan proteolitik, amilolitik dan lipolitik. Enzim termasuk dalam pancreatin: amilase, lipase dan protease memudahkan penghadaman karbohidrat, lemak dan protein, yang menyumbang kepada penyerapan yang lebih lengkap dalam usus kecil. Dan dalam hal ini, Festal secara praktikalnya tidak berbeza dengan persiapan enzim lain. Kehadiran asid hempedu di Festal memberikan peluang tambahan untuk pembetulan kecacatan biliary, yang sering menyertai pankreatitis kronik. Ekstrak empedu bertindak choleretic, memudahkan penyerapan lemak dan vitamin larut lemak A, E dan K, menggalakkan rembesan lipase oleh pankreas. Enzim hemiselulase menyumbang kepada pecahan serat tumbuhan, yang juga meningkatkan proses pencernaan, mengurangkan pembentukan gas dalam usus.

Petunjuk untuk digunakan:

fungsi kekurangan eksokrin pankreas dalam pankreatitis kronik dalam kombinasi dengan kekurangan biliary disebabkan oleh pelbagai keadaan patologi klinikal ditunjukkan pencernaan makanan terjejas, kembung perut, kecenderungan untuk sembelit, dalam terapi kombinasi dengan: meresap penyakit hati - kerosakan hati alkohol dan toksik,.tsirroze hati; kehilangan besar asid hempedu (pesakit selepas kolesistektomi); pelanggaran peredaran asid empedu, yang diperhatikan dalam dyskinesia. penyakit kuning, dysbacteriosis, malabsorption; melanggar peraturan neurohumoral pembentukan dan rembesan proses hempedu dalam penyakit kronik saluran gastrousus -hronicheskom gastritis, duodenitis kronik, cholecystitis kronik. Untuk meningkatkan pencernaan makanan pada pesakit dengan fungsi normal saluran gastrointestinal sekiranya berlaku kesilapan dalam pemakanan, serta pelanggaran fungsi mengunyah, memaksa jangka masa immobilisasi, gaya hidup yang tidak aktif. Persediaan untuk sinar-X dan ultrasound organ perut.

Contraindications:

Hipersensitiviti kepada komponen ubat, pankreatitis akut, pankreatitis akut, kegagalan hati, koma hepatik atau precoma, hepatitis, hiperbilirubinemia, jaundis obstruktif, penyakit batu empedu, empyema. pundi hempedu, halangan usus, kecenderungan cirit-birit, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (untuk bentuk dos ini). Dengan penjagaan: fibrosis sista, kehamilan.

Dos dan pentadbiran:

Dadah diambil secara lisan, tanpa mengunyah, semasa atau selepas makan, dicuci dengan sedikit cecair. Berikan 1-2 tablet 3 kali sehari. Dos yang lebih tinggi hanya ditetapkan oleh doktor. Rejimen dos dan dos dalam kanak-kanak ditentukan oleh doktor. Tempoh rawatan boleh berubah dari beberapa hari (dalam kes gangguan proses pencernaan akibat kesilapan dalam diet) hingga beberapa bulan atau tahun (jika perlu, terapi penggantian berterusan). Sebelum pemeriksaan x-ray atau ultrasound - 2 pil 2-3 kali sehari, 2-3 hari sebelum peperiksaan.

Kesan sampingan:

Reaksi alergi (hiperemia kulit, bersin, lacrimation), loya, cirit-birit, sakit perut (termasuk kolik usus). Dengan penggunaan yang berpanjangan dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan hyperuricemia, hyperuricuria. Pada kanak-kanak (apabila diambil dalam dos yang besar), kerengsaan perianal dan kerengsaan mukosa mulut boleh berkembang.

Interaksi dengan ubat lain:

Dengan penggunaan serentak dengan Festal, penyerapan PAS (asid p-aminosalicylic), sulfonamides, antibiotik dipertingkatkan; kemungkinan pengurangan penyerapan zat besi. Penggunaan serentak dari antacid yang mengandungi kalsium karbonat dan / atau magnesium hidroksida, boleh menyebabkan penurunan keberkesanan Festal. Cimetidine meningkatkan kesan ubat

Hayat rak: 3 tahun

Terma jualan farmasi: tiada preskripsi

Pengilang: Aventis Pharma San.Ve Tik.Ltd Shti, Turki; Aventis Pharma Ltd, India; Biopharma, Rusia

Hemicellulase + Kompa Bile + Pancreatin

Tindakan farmaseutikal

Ubat gabungan, tindakan yang disebabkan oleh komponen yang termasuk dalam komposisinya. Ia mempunyai kesan proteolitik, amilolitik dan lipolitik. Ia mempunyai sarung perlindungan yang tidak larut sebelum memasuki usus kecil, yang melindungi enzim daripada tindakan merosakkan jus gastrik. Menggalakkan pencernaan makanan yang cepat dan lengkap, menghilangkan gejala akibat gangguan pencernaan (rasa berat dan melimpah perut, kembung perut, rasa kekurangan udara, sesak nafas akibat pengumpulan gas dalam usus, cirit-birit). Memperbaiki proses pencernaan pada kanak-kanak; merangsang rembesan enzimnya sendiri pankreas, perut dan usus kecil, serta empedu. Ekstrak empedu bertindak choleretic, membantu emulsi lemak, meningkatkan aktiviti lipase, meningkatkan penyerapan lemak dan vitamin larut lemak A, E, K. Hemicellulase adalah enzim yang mempromosikan pecahan gentian tumbuhan.

Petunjuk

Eksokrin kekurangan pankreas, perut, usus, hati, pundi hempedu (penyakit kronik radang dan degeneratif organ-organ ini, negeri ini selepas resection atau radiasi);
kembung perut
cirit birit yang tidak sembuh;
fibrosis kistik.
Untuk meningkatkan pencernaan makanan pada individu dengan fungsi gastrousus normal jika berlaku kesilapan dalam pemakanan (makan makanan berlemak, makanan yang banyak, makanan yang tidak teratur);
dalam kes pelanggaran fungsi mengunyah (kerosakan pada gigi dan gusi, semasa tempoh habituation ke rahang tiruan);
dengan gaya hidup yang tidak aktif;
dengan perobohan yang berpanjangan.
Persediaan pemeriksaan sinar-X dan ultrasound organ perut.
Sebagai ubat tambahan untuk penyerapan pesat dadah tertentu (PAS, sulfonamides, antibiotik).

Contraindications

Hipersensitivity; hiperbilirubinemia; pankreatitis akut, pankreatitis kronik (kepahitan), hepatitis, kekurangan hepatik, koma hepatik atau precoma, empyema daripada pundi hempedu, cholelithiasis, penyakit kuning, halangan usus.
Dengan berhati-hati. Fibrosis kistik, kehamilan; umur kanak-kanak (sehingga 3 tahun).

Dosis

Di dalam, pada 1 tablet (tablet dengan lapisan enterik) 3 kali sehari semasa atau selepas makan. Swallow whole, tidak boleh dikunyah. Sekiranya perlu, dos tunggal meningkat sebanyak 2 kali. Tempoh rawatan berbeza-beza dari beberapa hari (dalam kes gangguan pencernaan akibat kesilapan dalam pemakanan) hingga beberapa bulan dan tahun (jika perlu, terapi penggantian berterusan). Sebelum ujian x-ray dan ultrasound, 2 pil 2-3 kali sehari, 2-3 hari sebelum peperiksaan.

Kesan sampingan

Reaksi alahan (kulit berkeringat, bersin, lacrimation), cirit-birit, loya, sakit perut (termasuk kolik usus), hyperuricemia, hyperuricuria. Pada kanak-kanak (apabila diambil dalam dos yang besar) - kerengsaan perianal, kerengsaan mukosa mulut.
Berlebihan Gejala: hyperuricemia dan hyperuricuria.
Rawatan: pengambilan ubat, terapi gejala.

Interaksi

Mengurangkan bioavailabiliti ubat Fe. Meningkatkan penyerapan PASK, sulfonamides, antibiotik.
Cimetidine meningkatkan kesan ubat. Antacid mengandungi ion Mg2 + dan / atau Ca2 +, mengurangkan keberkesanan ubat.

farma / Farmakologi / Pankreas

30. Ciri klinikal dan farmakologi terapi gantian untuk patologi pankreas

Persediaan enzim (PF) digunakan dalam amalan klinikal sejak akhir abad XVIII. Satu prasyarat untuk pembangunan mereka adalah kerja yang ditumpukan kepada kajian fungsi pankreas. PF yang pertama dihasilkan adalah pancreatin (1897), tetapi ia kehilangan aktiviti kerana kesan jus gastrik, yang merupakan dorongan untuk pengeluarannya dalam kulit tannin. Ini adalah bagaimana Pankreon (generasi pertama PF) muncul. Kemajuan dalam teknologi pengeluaran PF berkenaan memastikan rintangan asid dari shell penyediaan, dan, sebagai tambahan, adalah mustahil untuk menjadikannya mesra alam (generasi kedua PF). Kepentingan penting untuk pemindahan lancar perut dengan chyme dan memastikan kawasan besar hubungan dengan substrat mempunyai saiz zarah ubat, oleh itu, perkembangan selanjutnya dalam teknologi pengeluaran PF telah dijalankan ke arah mengurangkan saiz bentuk dos (granul, mikrosfera, mini-sfera). Pada tahun 1963, Pankreon mula menghasilkan dalam bentuk butiran (tanpa kulit). Pada tahun 1983, generasi ketiga PF muncul: Pankreon dinamakan semula sebagai Creon dan mula menghasilkan mikrosfera dalam bentuk kapsul. Pada tahun 1993, paten dikeluarkan untuk pengeluaran pancreatin dalam bentuk minimicrospheres (generasi keempat PF).

Ubat enzim yang digunakan untuk memperbaiki proses penghadaman termasuk pepsin, amilase, lipase, protease, hemicellulase, dan lain-lain.

Persediaan multienzyme (lipase, amilase, protease, dan lain-lain)

Mezim Forte 3500

Panzinorm "Forte (pakreatin, ekstrak mukosa lambung, hempedu, asid amino)

Pancreatin (trypsin, amylase)

Tablets somilases 20 000 LE dan 300 IU (larut dalam usus)

Klasifikasi klinikal PF (persediaan enzim) bergantung kepada komposisi:

- Ekstrak mukosa gastrik, bahan utama yang utama ialah pepsin (abomin, acidinpepsin).

- Enzim pankreas diwakili oleh amilase, lipase dan trypsin (pancreatin, pancytrate, mezim forte, creon).

- Enzim gabungan yang mengandungi pancreatin dengan kombinasi komponen empedu, hemiselulosa dan komponen tambahan lain (pencernaan, festal, panzinorm forte, enzim).

- Enzim tumbuhan yang diwakili oleh papain, amilase kulat, protease, lipase, dan enzim lain (pepfiz, oraz).

- Enzim gabungan yang mengandungi pancreatin dalam kombinasi dengan enzim tumbuhan, vitamin (wobenzym).

PF diperolehi daripada membran mukus kering perut anak lembu atau anak kambing muda dan / atau kelenjar pankreas kering lembu penyembelihan (pancreatin, festal).

Dadah yang mengandungi enzim proteolitik dan amilolitik yang diasingkan dari kultur Aspergillus oryzae kulat, - penyediaan oroid, dan enzim lipolitik yang diasingkan daripada budaya kulat Penicillinum solitus, - disediakan dalam amalan klinikal.

PF tidak dimusnahkan di dalam perut dan terus aktif di dalam usus. Dihantar secara lisan. Ia dihasilkan dalam bentuk pil atau tablet dalam lapisan perut yang melindungi pengeluaran enzim dari perut dan kemusnahan gastrik asid hidroklorik. Saiz kebanyakan tablet atau pil ialah 5 mm atau lebih. Walau bagaimanapun, ia dikenali bahawa dari perut pada masa yang sama dengan makanan yang boleh memindahkan zarah pepejal yang berdiameter tidak lebih daripada 2 mm. zarah yang lebih besar, dalam bentuk tablet PF tertentu atau dragees, dipindahkan dalam tempoh interdigestive apabila tiada makanan chyme dalam duodenum. Akibatnya, ubat tidak bercampur dengan makanan dan tidak terlibat secara aktif dalam proses pencernaan. Untuk memastikan pencampuran enzim cepat dan homogen dengan chyme makanan, PF generasi baru dicipta dalam bentuk microtablets (pancytrate) dan microspheres (creon), microgranules (liquerase), yang diameternya tidak melebihi 2 mm Persiapan ditutup dengan cangkang enterik (enteric) dan dilampirkan dalam kapsul gelatin. Apabila ditelan, kapsul gelatin dibubarkan dengan cepat, mikrotablets dicampur dengan makanan dan secara beransur-ansur memasuki duodenum. Pada pH di atas 5.5 kandungan duodenum membubarkan shell dan enzim mula bertindak di atas permukaan yang besar. Dalam kes ini, hampir semula proses fisiologi pencernaan, apabila jus pankreas mengeluarkan bahagian dalam tindak balas kepada bekalan berkala makanan dari perut.

Kesan normal PF adalah berdasarkan fungsi biologi khusus mereka untuk merosakkan hampir semua protein semulajadi, lemak dan karbohidrat. Enzim pencernaan (amilase, lipase, protease), yang merupakan sebahagian daripada PF, memudahkan pencernaan protein, lemak dan karbohidrat, yang menyumbang kepada penyerapan yang lebih lengkap dalam usus kecil.

Sekumpulan enzim yang mengandungi ekstrak mukosa gastrik, bahan utama yang utama adalah pepsin, bertujuan untuk membetulkan disfungsi lambung. Pepsin, cathepsin, peptidase yang terkandung dalam komposisi mereka merosakkan hampir semua protein semulajadi. Ubat-ubat ini digunakan terutamanya dalam gastritis atropik, mereka tidak seharusnya ditetapkan untuk penyakit yang berlaku terhadap latar belakang pengeluaran asid yang normal atau meningkat.

Persiapan, termasuk enzim pankreas, digunakan untuk membetulkan gangguan proses pencernaan, serta mengawal fungsi pankreas. Persiapan kompleks yang mengandungi enzim pankreas utama haiwan domestik (terutamanya lipase, trypsin, chymotrypsin dan amylase) digunakan. Enzim-enzim ini menyediakan pelbagai aktiviti penghadaman dan menggalakkan berhenti tanda-tanda klinikal kekurangan pankreas exocrine, yang termasuk kehilangan selera makan, loya, menggelembung dalam perut, kembung perut, steato, creatine dan amilorea. Dadah berbeza dalam aktiviti komponen, yang harus dipertimbangkan ketika memilih dari pesakit tertentu. Amilase yang memasuki kompleks mereput kanji dan pektin kepada gula mudah - sukrosa dan maltosa. Amylase mengekalkan polysaccharides terutamanya extracellular (kanji, glikogen) dan praktikalnya tidak mengambil bahagian dalam hidrolisis serat tumbuhan. Protease dalam PF adalah terutamanya chymotrypsin dan trypsin. Yang kedua, bersama-sama dengan aktiviti proteolitik, mampu menyahaktifkan faktor penyebaran kolesistokinin, sebagai akibatnya kandungan cholecystokinin dalam rembesan darah dan pancreatik oleh prinsip maklum balas berkurang. Di samping itu, trypsin merupakan faktor penting yang mengawal motilasi usus. Ini adalah hasil daripada interaksi dengan reseptor RAP-2 enterosit. Lipase terlibat dalam hidrolisis lemak neutral dalam usus kecil.

Bersama dengan pancreatin, persiapan gabungan mengandungi asid hempedu, hemiselulase, simethicone, sayur choleretic (kunyit), dan lain-lain. Persiapan, mengandungi asid hempedu, meningkatkan rembesan pankreas dan kolesterol, merangsang motilitas usus dan pundi hempedu. Asid hempedu meningkatkan tekanan osmosis kandungan usus. Di bawah syarat-syarat pencemaran mikroba usus, mereka telah dihancurkan, yang menyumbang kepada pengaktifan cAMP enterosit dengan perkembangan cirit-birit osmotik dan sekresi yang berikutnya.

Persiapan gabungan yang mengandungi komponen hempedu dan hemiselulase, mewujudkan keadaan yang optimum untuk pecahan protein, lemak dan karbohidrat yang cepat dan lengkap di duodenum dan jejunum. Ubat-ubatan tersebut ditetapkan untuk fungsi eksokrin pankreas yang tidak mencukupi bersamaan dengan patologi hati, sistem bilier, yang melanggar fungsi mengunyah, gaya hidup tidak aktif, kesilapan jangka pendek dalam makanan. Kehadiran komponen hempedu, pepsin dan asid amino hidroklorida (panzinorm), sebagai tambahan kepada enzim pankreas, memberi normalisasi proses pencernaan pada pesakit dengan gastritis hipoacidic atau anacidic. Hemicellulase, sebahagian daripada beberapa ubat (festal), menggalakkan pecahan gentian tumbuhan dalam lumen usus kecil, normalisasi usus mikroflora. Banyak PF mengandungi simethicone atau dimethicone, yang mengurangkan ketegangan permukaan gelembung gas, akibatnya mereka pecah dan diserap oleh dinding perut atau usus. PF asal tumbuhan mengandungi papain atau kulat amilase, protease, lipase (pepfiz, oraz). Papain dan protease menghidrolisis protein, amilase kulat - karbohidrat, lipase, masing-masing, - lemak. Kumpulan ini adalah ubat pilihan bagi mereka yang, atas alasan agama atau sebab lain, enggan menerima enzim haiwan. Terdapat juga kumpulan kecil gabungan PF dari tumbuhan asal dengan kombinasi pancreatin, vitamin (wobenzym) dan disaccharidase (tilactase).

Petunjuk dan prinsip penggunaan dalam klinik terapeutik

1) kekurangan fungsi exokrin pankreas (pankreatitis kronik, fibrosis kistik, sindrom Zollinger-Ellison, sista

atau tumor pankreas, hipoplasia pancreatic kongenital, enteritis kronik, dan lain-lain);

2) penyakit kronik-dystropik kronik perut dan usus dengan penyembur yang tidak mencukupi dan keupayaan mereka untuk dihadam;

3) penyakit saluran hati dan biliary (cholecystitis kronik, disfungsi pundi hempedu dan (atau) sphincter Oddi, penyakit hati kolestatik, dll);

4) keadaan selepas pembedahan atau terapi radiasi organ gastrousus, disertai dengan pencabulan pencernaan makanan, kembung perut, cirit-birit (sebagai sebahagian daripada terapi gabungan);

5) untuk meningkatkan pencernaan makanan pada pesakit dengan fungsi normal saluran gastrointestinal dalam kes-kes kesilapan dalam pemakanan;

6) pelanggaran fungsi mengunyah;

7) memaksa penggandaan jangka panjang;

8) gaya hidup yang tidak aktif;

9) persediaan untuk kajian radiologi dan ultrasound mengenai rongga perut;

Allot dua aspek tindakan PF: utama - hidrolisis komponen makanan (sebagai terapi gantian untuk kekurangan pankreas exocrine); pengurangan kesakitan perut dan manifestasi dyspeptik (untuk mengurangkan kesakitan dan sindrom dyspeptik dalam pankreatitis kronik).

Keberkesanan PF berkaitan dengan melegakan kesakitan dan dispepsia disebabkan oleh hakikat bahawa enzim termasuk dalam ubat-ubatan, serta enzim pankreas mereka sendiri, memusnahkan protein pengawalseliaan yang disembur ke dalam lumen daripada duodenum - melepaskan peptida secretin dan cholecystokinin. Akibatnya, pengeluaran dan pembebasan hormon yang sama dikurangkan, dan, akibatnya, rembasan pankreas dihalang oleh mekanisme maklum balas. Tekanan dalam saluran dan parenchyma organ berkurangan, iskemia dan tekanan penurunan kapsul, akibatnya sindrom kesakitan ditindas. Peranan utama dalam pelaksanaan mekanisme maklum balas dimainkan oleh protease.

Dalam amalan klinikal, pilihan dan dos PF ditentukan oleh faktor utama berikut.:

- Komposisi dan jumlah enzim pencernaan aktif yang memberikan pecahan nutrien.

- Bentuk pelepasan dadah: memastikan kestabilan enzim untuk tindakan asid hidroklorik;

menyediakan enzim pelepasan pesat dalam duodenum; menyediakan pembebasan enzim pada pH 5.0-7.0.

- Ketabahan yang baik dan kekurangan kesan sampingan.

- Hayat jangka panjang.

Apabila memilih ejen, sifat gangguan najis pesakit diambil kira: dos besar lipase dapat diperkuatkan, dan komponen choleretic dapat dilemahkan. Gabungan enzim dengan asid hempedu menimbulkan fenomena refluks. Persiapan yang mengandungi hempedu dikontraindikasikan dalam hepatitis, sirosis hati, menandakan pemburukan pankreatitis kronik, lesi erosif dan ulseratif membran mukus

PF dalam pankreatitis kronik dengan kekurangan pankreas exocrine ditetapkan untuk masa yang lama, selalunya untuk kehidupan. Dos mereka boleh dikurangkan dengan diet yang ketat dengan sekatan lemak dan protein dan mesti meningkat dengan pengembangan diet.

PF digunakan pada permulaan dan semasa makan. Dos ubat ini bergantung kepada tahap ketidakcukupan fungsi pankreas.

Aktiviti PF dianggarkan oleh aktiviti lipase dalam unit antarabangsa standard yang diterima pakai oleh Persekutuan Farmasi Antarabangsa (Federation International Pharmaceutical Unit) - ED FIP. Untuk menyokong proses pencernaan biasa, diperlukan dalam duodenum untuk mencapai kandungan enzim 10-20% daripada mereka yang dikeluarkan semasa rangsangan maksimum pankreas pada individu yang sihat. Dos harian yang sesuai, yang ditetapkan kepada orang dewasa, sama dengan 150,000 IU FIP. Dengan kegagalan lengkap pankreas diperlukan

penggantian jumlah keperluan harian lipase, sebagai peraturan, sehingga 400 000 IU per hari. Ia tidak disyorkan untuk melebihi dos harian enzim dalam 15-20 ribu unit lipase FIP setiap 1 kg berat badan. Menerima kapsul perlu dibahagikan sepanjang hari, ditelan keseluruhan, dibasuh dengan sejumlah besar cecair bukan alkali (contohnya, jus buah). Keberkesanan ubat-ubatan yang dinilai oleh coprogram. Dengan penggunaan yang berpanjangan, anda mesti menetapkan suplemen besi.

Kesan sampingan apabila menggunakan PF sangat jarang (kurang daripada 1%) dan paling sering bergantung kepada dos.

Kesan sampingan yang paling penting dari PF:

- Cirit-birit. - Sembelit. - Mual.

- Reaksi alahan (bersin, urticaria, bronkospasme).

- Sensasi ketidakselesaan di dalam perut.

- Hyperuricemia dan hyperuricosuria (apabila menggunakan dos yang tinggi).

- Sakit di mulut dan anus (biasanya di kalangan kanak-kanak).

Pada pesakit dengan fibrosis cyst yang menggunakan dos PF yang tinggi untuk masa yang lama, fibrosis interstisial boleh berkembang. Dengan penyakit seliak di latar belakang atrofi membran mukus usus kecil dalam darah pesakit secara dramatik mengubah bursa asas purine dengan pengumpulan kepekatan tinggi asid urik dan peningkatan perkumuhannya. PF digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gout.

- Pembesaran pankreatitis kronik.

- Hipersensitiviti terhadap ubat-ubatan.

Interaksi dengan ubat lain

PF serasi dengan kebanyakan ubat yang digunakan dalam amalan klinikal.

Antacid yang mengandungi kalsium atau magnesium, melemahkan kesan PF.

Enzim penghadaman (dadah)

Kandungannya

Enzim pencernaan (atau sebaliknya "enzim") adalah sebatian khas yang terlibat dalam pecahan tiga nutrien utama: protein, karbohidrat dan lemak.

Enzim pencernaan telah banyak digunakan oleh pencinta sukan kuasa sejak tahun 1990-an. Dalam atlet bina badan, latihan untuk program-program intensif, mereka secara harfiah dirangkul. Rahsia populariti itu mudah: enzim membantu nutrien penting untuk mencerna dengan lebih cepat dan lebih cekap. Dan bagi mereka yang mengalami masalah "diet" dengan penambahan berat badan, enzim hanyalah sejenis mujarab.

Permohonan Edit

Sesetengah pakar pemakanan hari ini menawarkan pelan diet "kejutan" khusus bagi mereka yang mengalami kesukaran dengan peningkatan massa. Intinya adalah menerima setiap hari yang melebihi norma 2000 kilocalories sehari dan "membantu" diri anda dengan enzim pencernaan. Secara teorinya, semakin banyak yang anda makan, semakin banyak nutrien yang diserap oleh tubuh. Dan semakin dia belajar, semakin berkesan adalah kumpulan orang ramai. Selain itu, kajian Buford TW 2009 mendapati bahawa enzim pencernaan dapat mempercepat pemulihan dan pertumbuhan otot.

Tetapi adakah ia sentiasa munasabah? Kalori tambahan - ia sentiasa menjadi risiko lemak tubuh. Dan enzim pencernaan tidak akan membantu di sini: mereka tidak menjejaskan bagaimana kalori diedarkan di dalam badan. Mengambil kalori tambahan, walaupun disertai dengan enzim, anda akan mendapat bukan sahaja jisim otot, tetapi juga lemak.

Penggunaan enzim dalam bina badan akan menjadi munasabah dalam dua kes: 1) yang melanggar pencernaan, yang disebabkan oleh muatan saluran gastrointestinal dengan makanan; 2) untuk ectomorphs, yang dengan kesulitan besar mendapat massa.

Asas Pencernaan Edit

Sebelum memutuskan penggunaan enzim, kita perlu mendapatkan idea asas tentang penghadaman. Pencernaan adalah proses yang bertujuan membelah makanan ke dalam badan menjadi bahan kimia. Ini membolehkan nutrien diserap ke dalam darah, iaitu. diasimilasikan dan digunakan sebagaimana dimaksud. Pembelahan dan penyerapan adalah dua komponen yang diperlukan untuk nutrien penting (protein, karbohidrat dan lemak), vitamin dan mineral untuk menembusi dari usus ke dalam darah.

Setelah menyerap bahan-bahan ini, tubuh menghantarnya ke tisu yang berbeza untuk memastikan pertumbuhan, pemulihan, pengeluaran tenaga, atau hanya untuk mendepositkan.

Enzim pencernaan terlibat dalam hampir semua tindak balas kimia yang berlaku di dalam badan, dan bertindak sebagai pemangkin untuk reaksi-reaksi ini dalam semua sistem sokongan kehidupan kita. Dalam proses penghadaman, enzim bertanggungjawab terhadap reaksi yang memecah rantai panjang molekul makanan ke dalam komponen yang lebih mudah. Dan komponen-komponen ini kemudian masukkan darah melalui dinding usus.

Sekiranya anda senaman dan pulih secukupnya, tetapi tidak ada kemajuan, maka jelaslah masalahnya terletak pada kekurangan pengambilan kalori. Ia perlu untuk secara berperingkat meningkatkan diet kalori. Tetapi hanya dengan mengorbankan produk berkualiti, mengikuti peraturan pemakanan. Terus meningkatkan kandungan kalori sekurang-kurangnya 2 minggu, dan kemudian mula membuat kesimpulan. Sekiranya pertumbuhan kekuatan dan jisim masih tidak berlaku, semak sama ada anda mempunyai tanda-tanda kekurangan enzim pencernaan perut:

 • Sensasi yang tidak menyenangkan dalam perut segera setelah makan.
 • Teruk belching selepas makan.
 • Perasaan "pecah" di dalam perut, yang berlangsung lama.
 • Senak selepas makan berat.
 • Sakit perut selepas beberapa makanan kecil.

Satu lagi jenis senaman yang biasa adalah kekurangan enzim dalam usus kecil. Ia mempunyai gejala lain:

 • "Didih" dan kembung.
 • Ketidakselesaan perut.
 • Pengumpulan gas
 • Cirit-birit yang kerap.
 • Cerah berwarna, tidak berbentuk atau dengan bau pedas kerusi.
 • Mucus dalam najis.

Jika semasa peralihan kepada diet dengan kalori yang tinggi, anda melihat tanda-tanda gejala ini, kemungkinan anda perlu mengambil enzim pencernaan. Untuk mengetahui dengan tepat, mengurangkan kandungan kalori anda ke tahap normal anda dan lihat apa yang berlaku kepada gejala anda. Sekiranya mereka hilang, maka anda memerlukan enzim.

Dalam kes ini, ambil perhatian bahawa sesetengah gejala ini boleh disebabkan bukan sahaja oleh kekurangan enzim, tetapi juga oleh penyakit tertentu, alergi makanan, neurosis, dan hipersensitif. Sekiranya anda tidak pasti sebabnya, berjumpa dengan doktor anda.

Pilihan optimum untuk penghapusan fenomena dyspeptik dalam pengambilan jisim otot:

Komposisi persiapan enzim Edit

Dalam kes gangguan pencernaan, pelbagai ubat yang mengandungi enzim digunakan. Bergantung kepada komposisi, persiapan enzim boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 1. Ekstrak mukosa gastrik, bahan aktif utama iaitu pepsin (abomin, acidinpepsin).
 2. Enzim pankreas diwakili oleh amilase, lipase dan trypsin (panzinorm forte-N, pancreatin, pancytrate, mezim-forte, creon).
 3. Enzim gabungan yang mengandungi pancreatin digabungkan dengan komponen hempedu, hemiselulosa dan komponen tambahan lain (panzinorm forte, digestal, festal, enzistal).
 4. Enzim loji yang diwakili oleh papain, amilase kulat, protease, lipase dan enzim lain (pepfiz, oraz).
 5. Enzim gabungan yang mengandungi pancreatin dalam kombinasi dengan enzim tumbuhan, vitamin (wobenzym).
 6. Disaccharidase (tilactase).

Kumpulan pertama enzim terutamanya bertujuan untuk membetulkan disfungsi lambung. Pepsin, cathepsin, peptidase yang terkandung dalam komposisi mereka merosakkan hampir semua protein semulajadi. Ubat-ubat ini digunakan terutamanya dalam gastritis atropik, mereka tidak seharusnya ditetapkan untuk penyakit yang berlaku terhadap latar belakang pengeluaran asid yang normal atau meningkat.

Persiapan, termasuk enzim pankreas, digunakan untuk membetulkan gangguan proses pencernaan, serta mengawal fungsi pankreas. Secara tradisional, persiapan kompleks yang mengandungi enzim pankreas utama haiwan domestik (terutamanya lipase, trypsin, chymotrypsin dan a-amylase) digunakan untuk ini. Enzim-enzim ini memberikan pelbagai aktiviti penghadaman yang mencukupi dan menyumbang kepada kelegaan tanda-tanda klinikal kekurangan pankreas exocrine, termasuk kehilangan selera makan, loya, menggelembung dalam perut, kembung perut, steato, creato dan amilorea.

Dadah berbeza dalam aktiviti komponen, yang harus dipertimbangkan ketika memilihnya.

Amilase yang memasuki kompleks mereput kanji dan pektin kepada gula mudah - sukrosa dan maltosa. Amylase mengekalkan polysaccharides terutamanya extracellular (kanji, glikogen) dan praktikalnya tidak mengambil bahagian dalam hidrolisis serat tumbuhan.

Protease dalam persiapan enzim diwakili terutamanya oleh chymotrypsin dan trypsin. Yang kedua, bersama-sama dengan aktiviti proteolitik, mampu menghindari faktor penyebaran kolesistokinin, sebagai akibatnya kandungan cholecystokinin dalam rembesan darah dan pankreas dikurangkan dengan prinsip maklum balas.

Di samping itu, trypsin merupakan faktor penting yang mengawal motilasi usus. Ini adalah hasil daripada interaksi dengan reseptor RAP-2 enterocytes.

Lipase terlibat dalam hidrolisis lemak neutral dalam usus kecil.

Bersama dengan pancreatin, persiapan gabungan mengandungi asid hempedu, hemiselulase, simethicone, sayur choleretic (kunyit), dan lain-lain.

Pengenalan kepada penyediaan asid hempedu mengubah kesannya terhadap fungsi kelenjar pencernaan dan motilitas saluran gastrousus. Persediaan yang mengandungi asid hempedu meningkatkan rembesan pankreatik dan kolesterol, merangsang motilitas usus dan pundi hempedu. Asid hempedu meningkatkan tekanan osmosis kandungan usus. Di bawah syarat-syarat pencemaran mikroba usus, mereka dipecahkan, yang dalam beberapa kes menyumbang kepada pengaktifan cAMP enterosit dengan perkembangan cirit-birit osmotik dan sekresi yang berikutnya.

Persiapan gabungan yang mengandungi komponen hempedu dan hemiselulase, mewujudkan keadaan optimum untuk pecahan protein, lemak dan karbohidrat yang cepat dan lengkap di duodenal dan jejunum. Ubat-ubatan ini ditetapkan untuk fungsi pankreas exokrin yang tidak mencukupi dengan kombinasi patologi hati, sistem bilier, yang melanggar fungsi mengunyah, gaya hidup yang tidak aktif, kesilapan jangka pendek dalam makanan.

Kehadiran komponen hempedu, pepsin dan asam amino hidroklorida (panzinorm forte) bersama-sama dengan enzim pankreas dalam komposisi persediaan gabungan memastikan normalisasi proses pencernaan pada pesakit dengan gastritis hypoacidic atau anacidic. Dalam pesakit ini, fungsi pankreas, biliary dan biliar biasanya terjejas.

Hemicellulase, yang merupakan sebahagian daripada beberapa ubat (festal), menggalakkan pecahan gentian tumbuhan dalam lumen usus kecil, normalisasi usus mikroflora.

Banyak persediaan enzim mengandungi simethicone atau dimethicone, yang mengurangkan ketegangan permukaan gelembung gas, akibatnya mereka pecah dan diserap oleh dinding perut atau usus.

Persediaan enzim tumbuhan mengandungi papain atau amilase kulat, protease, lipase (pepfiz, oraz). Papain dan protease menghidrolisis protein, amilase kulat - karbohidrat, lipase, masing-masing, - lemak.

Sebagai tambahan kepada tiga kumpulan di atas, terdapat kumpulan-kumpulan kecil persiapan gabungan enzim tumbuhan asal dengan kombinasi pancreatin, vitamin (wobenzym) dan disaccharidases (tilactasis).

Bentuk pelepasan dadah adalah faktor penting yang menentukan keberkesanan rawatan. Kebanyakan persediaan enzim datang dalam bentuk ubat atau tablet dalam membran enterik, yang melindungi enzim daripada pelepasan jus gastrik dalam perut dan pemusnahan asid hidroklorik. Saiz kebanyakan tablet atau pil ialah 5 mm atau lebih. Walau bagaimanapun, ia dikenali bahawa dari perut pada masa yang sama dengan makanan yang boleh memindahkan zarah pepejal yang berdiameter tidak lebih daripada 2 mm. Zarah-zarah yang lebih besar, terutamanya persediaan enzim dalam tablet atau pil, dipindahkan dalam tempoh interdigestive, apabila chyme makanan tidak terdapat dalam duodenum. Akibatnya, ubat tidak bercampur dengan makanan dan tidak terlibat secara aktif dalam proses pencernaan.

Untuk memastikan pencampuran enzim cepat dan homogen dengan chyme makanan, persediaan enzim generasi baru dicipta dalam bentuk microtablets (pancytrate) dan mikrosfera (creon, liquerase), diameternya tidak melebihi 2 mm. Persiapan ditutup dengan cangkang enterik (enteric) dan dilampirkan dalam kapsul gelatin. Apabila ditelan, kapsul gelatin dibubarkan dengan cepat, mikrotablets dicampur dengan makanan dan secara beransur-ansur memasuki duodenum. Pada pH di atas 5.5 kandungan duodenum membubarkan shell dan enzim mula bertindak di atas permukaan yang besar. Dalam kes ini, hampir semula proses fisiologi pencernaan, apabila jus pankreas mengeluarkan bahagian dalam tindak balas kepada bekalan berkala makanan dari perut.

Ciri-ciri farmakologi ringkas Edit

Atsidin-pepsin - ubat yang mengandungi enzim proteolitik. Menerima dari membran mukus perut babi. Tablet 0.5 dan 0.25 g mengandungi 1 bahagian pepsin, 4 bahagian asidida (betaine hydrochloride). Mereka ditetapkan untuk gastritis hipo- dan anacid, 0.5 g 3-4 kali sehari dengan makanan. Tablet dibubarkan terlebih dahulu dalam 1/2 gelas air.

Wobenzym adalah gabungan gabungan yang mengandungi enzim yang sangat aktif tumbuhan dan haiwan. Di samping itu, pancreatin mengandungi papain (dari tumbuhan Carica Papaya), bromelain (dari biasa nanas) dan rutoside (kumpulan vitamin P). Ia menduduki tempat yang istimewa dalam siri persiapan enzim, kerana, bersama-sama dengan sifat enzim yang diucapkan, ia mempunyai kesan anti-inflamasi, anti-edematous, fibrinolitik dan analgesik sekunder. Pelbagai aplikasi sangat luas. Dos ditetapkan secara individu - dari 5 hingga 10 tablet 3 kali sehari. Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS telah melarang pengedar dadah dari mengklaim keberkesanannya dalam semua penyakit, kerana tidak ada data saintifik tentang keselamatan dan keberkesanannya [1].

Digestal - mengandungi pancreatin, ekstrak empedu lembu dan hemiselulase. Ubat ini ditetapkan 1-2 tablet 3 kali sehari semasa atau selepas makan.

Creon adalah penyediaan dalam kapsul gelatin yang mengandungi sejumlah besar pancreatin dalam granul yang tahan kepada asid hidroklorik. Ubat ini dicirikan dengan cepat (dalam masa 4-5 minit) pembubaran kapsul gelatin dalam perut, melepaskan dan juga pengedaran granul yang tahan jus gastrik sepanjang chyme. Granul secara bebas melepasi sphincter pilyl pada serentak dengan chyme ke duodenum, melindungi sepenuhnya enzim pancreatin semasa laluan melalui persekitaran asid perut dan dicirikan oleh pembebasan enzim pesat apabila ubat itu memasuki duodenum.

Lycerase adalah penyediaan enzim berdasarkan ekstrak yang diperolehi oleh pengisaran, degreasing dan pengeringan pankreas babi segar atau beku. Kapsul mengandungi mikrosfera dengan diameter 1-1.2 mm, yang mengandungi pancreatin, stabil dan tidak runtuh dalam persekitaran perut dengan pH di bawah 5.5. Apabila gangguan dyspeptik ditetapkan oleh 1-3 kapsul sehari, dos boleh ditingkatkan hingga 6 kapsul setiap hari.

Mezim-forte - sering dirujuk untuk pembetulan kegagalan pankreas jangka pendek dan kecil. Turunkan mezim-forte dilapisi dengan lapisan sayu khas yang melindungi komponen penyediaan dari kesan agresif persekitaran asid perut. Sapukan 1-3 titis 3 kali sehari sebelum makan.

Merkenzym adalah penyediaan gabungan yang mengandungi 400 mg pancreatin, 75 U bromelain dan 30 mg empedu bovine. Bromelain adalah campuran pekat enzim proteolitik yang diekstrak daripada buah nanas segar dan cawangannya. Dadah berlapis ganda. Lapisan luar dibuat oleh bromelains, yang dikeluarkan di perut dan mempamerkan kesan proteolitik. Lapisan dalaman adalah tahan terhadap asid hidroklorik perut, memasuki usus kecil, di mana pancreatin dan hempedu dibebaskan. Bromelaines kekal berkesan dalam pelbagai pH (3.0-8.0), jadi ubat itu boleh ditetapkan tanpa mengambil kira jumlah asid hidroklorik dalam perut. Merkenzym ditetapkan 1-2 tablet 3 kali sehari selepas makan.

Panzinorm Forte adalah ubat yang terdiri daripada ekstrak mukosa lambung, ekstrak hempedu, pancreatin, asid amino. Ekstrak mukosa gastrik mengandungi pepsin dan cathepsin dengan aktiviti proteolitik tinggi, serta peptida yang menyumbang kepada pelepasan gastrin, rangsangan kelenjar perut dan pembebasan asid hidroklorik. Panzinorm adalah ubat dua lapisan. Lapisan luar mengandungi pepsin, cathepsin, asid amino. Lapisan ini terlarut dalam perut. Lapisan dalaman adalah tahan asid, larut dalam usus, mengandungi pancreatin dan ekstrak hempedu. Panzinorm adalah salah satu daripada beberapa ubat yang, bersama-sama dengan substitutif, mempunyai kesan merangsang perangsang, yang menjadikannya ubat pilihan dalam bina badan. Ubat ini diambil pada 1-2 tablet dengan makanan 3-4 kali sehari.

Pancreatin adalah penyediaan pankreas lembu yang mengandungi enzim. Pancreatin dos harian adalah 5-10 g. Pancreatin diambil dalam 1 g 3-6 kali sehari sebelum makan.

Pancytrate adalah ubat generasi baru dengan kandungan pancreatin yang tinggi. Ia mempunyai farmakodinamik yang mirip dengan creon. Kapsul gelatin mengandungi microtablets dalam lapisan enterik khas yang tahan terhadap jus gastrik, yang menjamin pembebasan semua enzim dalam usus. Berikan 1 kapsul 3 kali sehari.

Tilactase adalah enzim pencernaan yang mewakili laktase, yang terletak di sempadan berus membran mukus jejunum dan ileum proksimal. Mengurangkan laktosa menjadi gula mudah. Berikan di dalam 250-500 mg sebelum memakan susu atau produk tenusu. Ubat ini boleh ditambah kepada makanan yang mengandungi laktosa.

Festal, Enzistal, Panzistal - persediaan enzim gabungan yang mengandungi komponen utama pankreas, hempedu dan hemiselulase. Sapukan 1-3 dragees dengan makanan 3 kali sehari.

Enzim pencernaan dalam makanan tambahan (sebagai peraturan, dos adalah sangat rendah)