Perundingan

Soalan dan Jawapan yang Sering Ditanya

Soalan Lazim

 1. Apa itu Litolysin?

Teknologi perubatan baru untuk pembubaran batu bukan pembedahan. Penulis adalah doktor sains perubatan - Korovayev V.M.
Litolysin adalah phytoproduct yang sangat berkesan untuk membubarkan dan mengeluarkan batu karang, cara terapi kompleks penyakit batu gallstone dan pencegahan pembentukan batu.

2. Gallstones mana yang lebih baik dibubarkan dengan LITHOLYSIN?

Kesan pembubaran adalah yang terbaik dan paling cepat dicapai apabila Litolysin terdedah kepada kolesterol dan batu karang campuran.
Walau bagaimanapun, phytoproduct ini juga mampu melarutkan batu pigmen coklat, yang terbentuk terutamanya di saluran hempedu, choledog, dan kurang kerap dalam pundi hempedu.

3. Adakah mungkin menggunakan Litolysin pada pesakit dengan peringkat ketiga penyakit batu empedu?

Penggunaan Litolysin secara signifikan memperluaskan kemungkinan rawatan konservatif cholelithiasis, kerana diketahui bahawa perkembangan cholelithiasis dan peralihannya ke peringkat ke-3 adalah asas untuk rawatan pembedahan. Ini adalah benar terutamanya dalam peringkat ke-3 penyakit dengan kehadiran batu-batu di saluran empedu, apabila terdapat ancaman berterusan penyumbatan secara tiba-tiba saluran empedu yang biasa. Sudah tentu, dalam sesetengah kes penyakit batu empedu tidak ada alternatif untuk rawatan pembedahan, terutamanya apabila terdapat ancaman kerongkitis atau peritonitis yang merosakkan. Walau bagaimanapun, menurut hasil penyelidikan, kehadiran batu di saluran cystic tanpa jaundis, kolesteritis akut dan dropsy pundi hempedu bukan merupakan kontraindikasi mutlak untuk rawatan konservatif tahap 3 penyakit batu empedu dengan Litolysin. FULLY POSSIBLE BAWAH PENGARUH Litolysin terjemahan tahap ketiga penyakit batu empedu di kedua dan bahkan pada tahap pertama.

4. Adakah mungkin mengambil LITHOLYSIN dalam penyakit saluran gastrousus?

Litolysin bukan sahaja melarutkan batu, tetapi juga dengan ketara memperluas kemungkinan rawatan konservatif penyakit sistem kardiovaskular (aterosklerosis, penyakit jantung iskemik, hipertensi, aritmia jantung), obesiti, diabetes dan sebagainya.
Sudah dalam 2-4 minggu pertama pentadbiran (mengikut keputusan ujian klinikal), kesakitan, gejala-gejala gejala-gejala hilang, saiz hati yang diperbesar menurun, fungsi usus meningkat.

5. Bolehkah mengambil litolysin menyebabkan gangguan?

Apa-apa kesan sampingan dari teknik Litolysin semasa ujian klinikal belum diketahui.

6. Berapa lamakah LITOLIZIN diambil untuk menghilangkan batu?

Istilah pembubaran dan penghapusan batu empedu saiz kecil dan sederhana (sehingga 10 mm) adalah dari beberapa minggu hingga 2-3 minggu atau lebih.
Batu besar (sehingga 15-20mm) telah dikeluarkan dari pundi hempedu sehingga 1 tahun atau lebih, superlarge (sehingga 25-30mm) -2-3 tahun atau lebih.
Pundi hempedu "penuh dengan batu" dibebaskan daripada mereka selama 1.5-2 tahun atau lebih, bergantung kepada saiz dan ketumpatan batu empedu dan umur pesakit.

7. Apakah kesan litolisin dalam batu empedu (cholelithiasis)?

Penerimaan Litolysin membantu melembutkan, menghancurkan, membubarkan, mengurangkan saiz dan menghilangkan batu empedu dari sistem bilier.

8. Saya ditawarkan operasi untuk mengeluarkan pundi hempedu? Setuju atau cuba ubat anda?

Jika anda memerlukan operasi untuk mengeluarkan pundi hempedu, jawapannya adalah jelas - untuk bersetuju, tetapi pada masa yang sama memahami
1.-penyingkiran itu adalah operasi dan oleh itu risiko (menurut statistik, 10% adalah maut (dengan perut)
2 - penyingkiran tidak menyelesaikan masalah utama - pembentukan batu.
Proses pembentukan batu dalam tubuh kekal. Batu akan terus terbentuk di dalam saluran hempedu, dari mana ia tidak mungkin dikeluarkan oleh pembedahan.

9. Adakah terdapat sebarang kontraindikasi untuk LITOLIZINA?

- idiosyncrasy herba individu yang merupakan sebahagian daripada Litolysin;
- Umur sehingga 12 tahun.
- Dilarang bersamaan dengan pentadbiran pengambilan Litolysin cholagogue pada pesakit dengan cholelithiasis. Apabila batu empedu dan urolithiasis, pengawasan perubatan adalah wajar.

10. Berapa kerap harus diagnostik dilakukan untuk memahami bagaimana berkesan rawatan litolysin?

Proses pembubaran batu bergantung pada kepadatan mereka. Untuk memahami berapa lama anda perlu mengambil ubat, adalah wajar untuk menentukan ketumpatan batu pada skala Hounsfield. Jika ini tidak mungkin, imbasan ultrabunyi dalam selang waktu dalam 4-6 bulan.
Dengan pengalaman, batu kecil, tetapi dibayar mungkin pertama membengkak (meningkat - dalam gambaran ultrasound), dan kemudian dibubarkan.
Diagnosis (ultrasound), adalah wajar untuk menjalankan doktor yang sama pada mesin yang sama.
Batu pelbagai pundi hempedu lebih kelihatan pada ultrasound - kajian mengenai latar belakang empedu. Oleh itu, untuk meningkatkan jumlah hempedu ketika diselidiki adalah perlu
-2 hari sebelum ultrabunyi, membatalkan semua agen cholagogue,
-minum 2 tablet tanpa asyik 3 kali sehari selepas makan untuk melegakan kekejangan dan mengembangkan pundi hempedu.
-menghapuskan pedas, goreng, makanan berlemak. Jangan gunakan susu dan produk tenusu, sup kuat dan sup, dll.

11. Apakah litholysin perlu diambil untuk membubarkan batu ginjal - dalam kapsul atau tablet?

Kapsul Litolysin mesti ditadbir:
1. Untuk pencegahan pembentukan batu (mereka yang telah mengeluarkan pundi hempedu)
2. Pada awal rawatan, untuk menormalkan kerja hati dan pankreas, untuk menghentikan pembentukan batu, dan kemudian pergi ke tablet, yang secara langsung membubarkan batu.
3. Dalam kes-kes semasa mengambil pil litolysin adalah perlu, tetapi tidak ada kemungkinan untuk membubarkan tablet dengan air mendidih panas (di jalan raya, dll.), Tetapi pada masa yang sama ingat bahawa 1 tablet mengandungi 2 kapsul ubat.

12. Berapa banyak pesakit dengan cholelithiasis mengambil Litolysin dan apakah kesan terapeutik?

Dalam tempoh ujian litolysin, lebih daripada 1060 pesakit dengan cholelithiasis dirawat. Antaranya, 865 wanita dan 198 orang berumur 17 hingga 83 tahun (lebih daripada 2/3 pesakit lebih daripada 50). Kebanyakan mereka mempunyai penyakit bersamaan dengan sistem kardiovaskular, obesiti, diabetes, batu ginjal, dan sebagainya, yang sering menjadi kontraindikasi untuk campur tangan pembedahan. Hampir semua pesakit tidak dijaga dengan pelbagai cara terapi konservatif. Dalam 2/3 semua pesakit dengan cholelithiasis, cholecystitis kronik kronik (peringkat ketiga penyakit) telah didiagnosis, dan tahap pertama dan kedua penyakit didapati di yang lain. Penerimaan Litolysin membantu melembutkan, menghancurkan, membubarkan, mengurangkan saiz dan menghilangkan batu empedu dari sistem bilier. Kesan terapeutik (pembubaran separa atau lengkap dan penghapusan batu karang) dari segi beberapa minggu (bulan) hingga 1-3 tahun atau lebih (bergantung kepada saiz batu, ketumpatan dan lokalisasi) dicapai lebih daripada separuh pesakit yang telah menjalani rawatan dengan Litolysin. Penggunaan Litolysin dalam terapi kompleks penyakit batu empedu menyumbang kepada kehilangan manifestasi klinikal dalam masa yang sesingkat mungkin dan meningkatkan fungsi sistem bilier, meningkatkan nada otot licin pundi hempedu dan menormalkan kerja alat sfingter. Hasil terapi kompleks pesakit dengan cholelithiasis yang mengambil litolisin adalah:

1. Pembubaran dan pembuangan batu empedu daripada saluran empedu dan hempedu;

2. Penghapusan atau pengurangan dyskinesia saluran empedu;

3. Memperbaiki fungsi pemindahan kenderaan dari saluran empedu dan usus;

4. Kesan anti-radang dalam cholecystitis kronik, cholangitis, pankreatitis;

5. Penghapusan atau pengurangan tahap genangan hempedu;

6. Normalisasi metabolisme, terutamanya lipid;

7. Pembuangan produk metabolik teroksida dari badan, termasuk lebihan

8. Normalisasi keadaan fungsi hati. Pankreas dan usus;

9. Pencegahan pembentukan dan pertumbuhan batu karang;

10. Pembetulan status imunologi pesakit.

13. Batu empedu mana yang paling larut apabila mengambil litolysin?

Kesan pembubaran paling baik dicapai apabila Litolysin dipengaruhi oleh kolesterol dan batu bercampur. Walau bagaimanapun, phytoproduct ini juga mampu melarutkan batu pigmen coklat, yang terutamanya hempedu saluran dan kurang kerap dalam pundi hempedu.

14. Adakah litolysin dapat membubarkan batu besar?

Dipercayai bahawa sehingga 5 mm batu kecil, maka 5 hingga 10 mm - sederhana dan lebih daripada 10 mm - besar (S. S. Backov, 1995). Apabila menggunakan persediaan asid hempedu, tidak disyorkan untuk membubarkan batu lebih daripada 12 mm, kerana ia hampir tidak dapat dibubarkan. Potensi Litolysin untuk melarutkan batu besar diringkaskan dalam sebuah artikel yang dipanggil "BA" Litolysin "- satu cara untuk melarutkan batu pundi hempedu besar". Pada Forum Saintifik Slavik-Baltik Ke-5, laporan dibuat mengenai topik ini, dan sebuah artikel telah diterbitkan dalam bahan forum ini "St. Petersburg-Gastro-2003" (p.80).

14. Bolehkah terdapat kelahiran penyakit batu empedu selepas penggunaan Litolysin dan apakah sebabnya?

Sebab utama untuk pemecahan itu adalah tidak mematuhi saranan doktor dan melanggar peraturan gaya hidup yang sihat. Ramai pesakit melupakan bahawa rawatan harus komprehensif, dan bukan hanya dengan ubat-ubatan atau herba perubatan.
Kami mengingatkan anda bahawa kesihatan manusia adalah 50% bergantung kepada gaya hidupnya.
Contohnya
Pesakit X. (40 tahun) selepas menggunakan Litolysin berasa baik, batu empedu dibubarkan dengan cepat, mengikut diet, rehat kerja dan rehat tidak selalu. Dia secara fizikal maju dan memutuskan untuk memindahkan kabinet tanpa ketiadaan anaknya, yang memerlukan banyak usaha fisik, termasuk pada otot perut, dan menyebabkan peningkatan tekanan perut. Telah dihukum segera - serangan kolik biliary! Punca ketakutan: kegagalan untuk mematuhi arahan mengenai larangan melakukan senaman fizikal berat, terutamanya dengan menahan otot perut.

Pesakit B. (35 tahun) mengambil Litolizin berkaitan dengan cholecystitis calculous kronik dengan baik: kesakitan dan gejala suram telah berlalu, agak cekap dan berasa baik. Kemudian melanggar arahan kami mengenai bahaya senaman dengan kecondongan badan ke hadapan (dobi, lantai basuh, dan lain-lain) dan memutuskan cranberry posobirat, terpesona dengan beri mengumpul, dan hasilnya dimasukkan ke hospital di wad pembedahan.

Pesakit M. (28 tahun) batu empedu kecil. Dia menggunakan Litolysin begitu berjaya bahawa selepas 3 minggu dia memutuskan untuk melawat rakannya. Saya makan cendawan dengan mayonis. Tidak lama kemudian, dia terasa sakit dan dimasukkan ke hospital dengan diagnosis kolik bilier.

Pesakit I. (25 tahun) mengambil Litolysin secara tidak teratur dan minum sekali-sekala. Selepas cuti Krismas di pagi hari, saya minum cawan acar timun. Keputusan: dimasukkan ke hospital selama 3 minggu dengan diagnosis arnab bilious.

Oleh itu, musuh utama pesakit itu sendiri apabila dia memecah diet dan cadangan untuk melakukan senaman fizikal atau menyebabkan gaya hidup tidak sihat.

15. Adakah litolysin digunakan untuk mencegah perkembangan penyakit batu empedu atau yang
kejutan?

Pengalaman kami menunjukkan kebolehlaksanaan menggunakan Litolysin untuk tujuan pencegahan cholelithiasis primer dan sekunder. Selain itu, jalan ini sangat menjanjikan. Sudah tentu, kejayaan hanya berlaku apabila, bersama-sama dengan mengambil dadah, pesakit rasional bergerak dan makan, dan juga mengikuti prinsip-prinsip gaya hidup yang sihat.

Pencegahan penyakit batu empedu adalah terutamanya untuk menghilangkan punca-punca yang menyumbang kepada genangan hempedu, gangguan metabolik dan kemerosotan keadaan fungsi hati. Oleh itu, orang-orang yang telah menemui faktor-faktor risiko untuk perkembangan cholelithiasis sepatutnya berada di bawah keadaan pemerhatian perubatan dinamik dengan langkah-langkah pencegahan yang sesuai yang bertujuan untuk menghapuskan
daripada faktor-faktor ini. Ini boleh digunakan Litolizin yang meningkatkan fungsi hati, mencegah pembentukan batu dan menormalkan metabolisme, terutamanya kolesterol (menurunkan tahap dalam darah). Tambahan pula, Litolizin aktif boleh campur tangan dalam kesan yang buruk keturunan, apabila badan beberapa "berbahaya" kolesterol (alpha-kolesterol), menyebabkan pembentukan batu karang.

Penasihat menasihati pesakit yang mempunyai faktor risiko penyakit batu empedu untuk menentukan darah bukan sahaja kandungan kolesterol total, tetapi juga pecahannya. Ringkasnya, terdapat "berbahaya" kolesterol, yang boleh menyebabkan aterosklerosis dan lithiasis dalam sistem biliary, dan "tidak merosakkan" - alpha-kolesterol, yang berkaitan dengan lipoprotein ketumpatan tinggi dan bertindak menentang pembentukan aterosklerosis dan batu karang.
Sangat penting ialah nisbah "tidak berbahaya" dan "berbahaya" kolesterol, yang ditunjukkan dalam nilai pekali aterogenik. Jika pekali ini lebih daripada biasa - aterosklerosis dan batu empedu disediakan untuk anda. Pada kadar yang normal, anda akan hidup lama dan anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk memelihara belia dan tidak mempunyai batu empedu.

Pemakaian kompleks anti terapi Litolizina dan sebagai sebahagian daripada pencegahan sekunder menunjukkan semua pesakit yang cholelithiasis, termasuk ketiadaan batu, dan selepas operasi pembedahan pada risalah biliary. Adalah dinasihatkan untuk menjalankan kursus ubat herba 3-4 kali setahun. Dos, tempoh dan perjalanan Litolizina pentadbiran anti-profilaktik ditetapkan oleh doktor terutama individu, bergantung kepada ciri-ciri perjalanan penyakit batu hempedu.

16. Adakah mungkin menggunakan Litolysin dalam terapi kompleks dyskinesia bilier dan
cholecystitis kronik (stoneless)?

Ada sebab untuk mengesyorkan Litolysin untuk rawatan penyakit ini. Litolizin menormalkan fungsi motor pemindahan sistem biliary, menghapuskan keradangan di dalam pundi hempedu, yang, khususnya, ditunjukkan normalisasi suhu badan dan gambar darah (mengurangkan jumlah leukosit - leukocytosis, dan ESR). Penulis bersama-sama dengan pelajar siswazah T.E. Skvortsova di bawah pimpinan pakar gastroenterologi St. Petersburg, Profesor E.I. Tkachenko kajian klinikal Litolizina mempengaruhi fungsi sistem biliary, keputusan yang diringkaskan dalam artikel yang disiarkan dalam bahan Perhimpunan Perubatan St. Petersburg "DOKTOR-FARMASI PESAKIT" November 23-26, 2004 di pp. 49-50.

Litolysin - keterangan dan arahan penggunaan

Penerangan mengenai tindakan farmakologi

Komposisi

Borang pelepasan

Contraindications

Dos dan pentadbiran

Syarat penyimpanan

Di tempat yang kering dan gelap pada suhu tidak melebihi 25 ° C. Dalam pakej tertutup rapat.

Jauhkan daripada kanak-kanak.

Hidup rak

Vitamin sama

 • Mengembalikan, coklat (Serbuk untuk penyediaan suspensi untuk pentadbiran lisan)
 • Syrup Teh Buah Pinggang (Sirap)
 • Vitamin C (tablet lisan)
 • Aviton - Lysin-Aktiv (Capsule)
 • Immunoplant Maksiflorum. Formula yang dikuatkan (Capsule)
 • Maxiflorum Gracia teh dengan bunga raya dan stevia (Serbuk untuk penyelesaian untuk pentadbiran mulut)
 • Amiton®-50% Pro Pro (Capsule)

Penerangan vitamin Litolysin hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Sebelum memulakan penggunaan mana-mana ubat, disyorkan untuk berunding dengan doktor dan berkenalan dengan arahan untuk digunakan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi penjelasan pengilang. Jangan ubat diri sendiri; EUROLAB tidak bertanggungjawab terhadap akibat yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang dipaparkan di portal. Sebarang maklumat mengenai projek ini tidak menggantikan nasihat pakar dan tidak dapat menjamin kesan positif penyediaan yang anda gunakan. Pendapat para pengguna portal EUROLAB mungkin tidak bertepatan dengan pendapat Pentadbiran Laman.

Adakah anda berminat dengan vitamin Litolysin? Adakah anda ingin mengetahui maklumat lebih terperinci atau adakah anda memerlukan pemeriksaan perubatan? Atau adakah anda memerlukan pemeriksaan? Anda boleh membuat temu janji dengan doktor - klinik Eurolab sentiasa di perkhidmatan anda! Doktor yang terbaik akan memeriksa anda, memberi nasihat, memberikan bantuan yang diperlukan dan membuat diagnosis. Anda juga boleh menghubungi doktor di rumah. Klinik Eurolab dibuka untuk anda sepanjang masa.

Perhatian! Maklumat yang dikemukakan di bahagian vitamin dan makanan tambahan adalah bertujuan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dijadikan asas untuk rawatan diri. Beberapa ubat mempunyai beberapa kontraindikasi. Pesakit memerlukan nasihat pakar!

Sekiranya anda berminat dengan mana-mana vitamin, kompleks vitamin atau suplemen makanan, keterangan dan arahan penggunaannya, analog mereka, maklumat mengenai komposisi dan bentuk pelepasan, tanda-tanda penggunaan dan kesan sampingan, kaedah penggunaan, dos dan contraindications, nota mengenai tujuan ubat untuk kanak-kanak, bayi baru lahir dan wanita hamil, harga dan maklum balas daripada pengguna atau anda mempunyai sebarang soalan dan cadangan lain - tulis kepada kami, kami pasti akan cuba membantu anda.

Litolysin

Penerangan:

Litolysin adalah makanan tambahan untuk melarutkan dan mengeluarkan batu dari pundi hempedu. Ia digunakan sebagai cara rawatan kompleks penyakit batu empedu. Penggunaan suplemen menyumbang kepada pengurangan, pengurangan dan penyingkiran batu. Kesannya bergantung kepada saiz batu dan ketumpatannya dan mungkin berlaku beberapa minggu kemudian atau beberapa tahun selepas permulaan rawatan. Penggunaan suplemen meningkatkan fungsi sistem bilier.

Petunjuk:

Skim penerimaan tetamu:

Contraindications:

Kesan sampingan:

Komposisi:

Bahan aktif

Asas makanan tambahan adalah: farmasi dan Helichrysum Chamomile mengeluarkan pasir, buah-buahan milk thistle dan dihancurkan meningkat pinggul, ketumbar dan Dill wangi, bunga calendula dan daun pudina, Jelatang, ibu dan ibu tiri, dan bijaksana, hop kon dan rizom cinquefoil, herba oregano dan ervy burung gagak, burung gunung dan yarrow.

Komponen tambahan

Senarai ramuan juga termasuk: laktosa dan MCC, aerosil.

Maklumat Litolysine

Tablet litolysin
arahan untuk digunakan.

Komposisi:

Ekstrak bunga chamomile, immortelle berpasir dan buah thistle susu; dihancurkan rosehip, ketumbar dan wangi wangi; bunga calendula; daun pudina, nettle, coltsfoot, ubat bijak; hop cones; Potentilla Potentilla; rumput oregano, bergigi bulu, burung dataran tinggi; rumput yarrow.

Formula ini dilindungi oleh paten Persekutuan Rusia No. 2097054 dari 02.12.1994.

Tindakan:

Herba yang dimiliki oleh Litolizina mengandungi flavonoid, asid organik, termasuk, minyak hydroxycinnamic penting, pectins, tanin, gula, karotena, vitamin B, K, PP, E, C dan unsur surih (kalsium, fosforus, magnesium, kalium, zink, tembaga, kromium, selenium, silikon, dan lain-lain) mempunyai banyak kesan terapeutik (spasmolytic, antiseptik, anti-radang, sedatif, anti-alergi, tonik, immunomodulatory, beberapa analgesik, penjanaan semula, hepatoprotective et al.), yang membolehkan n mengenai arah yang berbeza untuk mempengaruhi proses patologi dalam tubuh pesakit.

Litolysin telah berjaya diuji di beberapa klinik institusi pendidikan tinggi di St. Petersburg, termasuk Akademi Perubatan Tentera.

Pada 22 November 2006, kaedah ini secara rasmi diiktiraf oleh Jawatankuasa Penjagaan Kesihatan Kerajaan St Petersburg sebagai "Kaedah untuk merawat cholelithiasis dengan bantuan fitopreparation" Litolysin "(teknologi perubatan baru).

Menurut Ketua Jabatan Penyakit Dalam Negeri Akademi Perubatan Negeri St. Petersburg. I.I. Mechnikov, Profesor V.G. Radchenko, L.V. Turevoy dan penyelidik lain yang terkandung dalam fitopreparatami flavolignany termasuk Silybin, dehydrosilybin, isosilybin, silymarin degidrosilimarin, silihristin, tasifolin menstabilkan lysosomal dan sel membran, menghalang pengeluaran enzim sel-sel, dan dengan bertindak balas dengan radikal bebas untuk menghalang pengoksidaan lipid. Oleh kerana tindakan antioksidan penembusan menghalang sel-sel hati pelbagai toksin (termasuk hidrokarbon berklorin apfa pucat cendawan-amanitin, nitrosamines).

Silybin, silymarin dan terbitannya merangsang tertentu RNA polymerase A, sintesis yang terhasil diaktifkan protein dan fosfolipid dalam hepatosit, mempercepatkan proses pertumbuhan semula dan detoksifikasi di dalam hati, normalisasi fungsi hati protein-sintetik.

kolesterol mencatatkan penurunan, bilirubin, glukosa, kreatinin serum dan urea, dan sambutan Litolizina empat bulan - permulaan normalisasi komposisi lipid serum darah. Ini adalah kerana jumlah yang besar asid lemak tak tepu (termasuk linoleik - 50 - 62%), yang memiliki sifat-sifat redoks yang menggalakkan pengoksidaan LDL, dan bersama-sama dengan beta-sitosterol, mencegah aterosklerosis dan batu karang: meningkatkan kandungan HDL, tahap LDL, VLDL dan kolesterol berkurangan, pekali aterogenik menurun.

Normalisasi metabolisme lipid dan fungsi hati meningkatkan komposisi hempedu (peningkatan dalam kuantiti bahan yang menghalang pembentukan batu) dan sifat-sifat biofizikal yang, mengurangkan hempedu lithogenicity dan penghapusan diskine- proses zy dan keradangan dalam sistem biliary, dan mencegah genangan pembentukan hempedu batu. Adalah penting untuk mengetahui kesan normal dari Litolysin pada metabolisme bahan-bahan mineral, terutamanya kalsium, yang berlebihan dapat menyebabkan pembentukan batu "keras" (X-ray-positive).

Sifat-sifat kuratif Litolysin, meningkat akibat hubungan berkadar rasional antara tumbuhan, menyebabkan melembutkan batu empedu. Batu menjadi kurang padat, membengkak, kadang-kadang bertambah dalam saiz, dihancurkan dan dibubarkan, dan kemudian dalam bentuk serbuk halus di sepanjang saluran empedu tanpa rasa sakit dikumuhkan ke dalam duodenum. Phytopreparation mampu membubarkan batu kencing secara bersamaan (cholelithiasis dan batu ginjal sering digabungkan dengan satu sama lain dalam satu pesakit).

Di bawah pengaruh ubat herba, fungsi pankreas, buah pinggang dan usus diperbaiki, landskap mikroba dan peristalsis usus besar normal, dan kualiti hidup pesakit diperbaiki. Pada masa akan datang, pelbagai petunjuk untuk rawatan dengan Litolysin pastinya akan diperluaskan (kajian yang berkaitan telah dijalankan).

Petunjuk untuk digunakan:

 • sebagai sumber flavonoid dan asid hydroxycinnamic, agen yang memperkuatkan prestasi dan meningkatkan kualiti hidup;
 • untuk menormalkan fungsi hati, pankreas, saluran gastrointestinal, menghilangkan dyskinesia biliary dan sistem kencing;
 • hepatitis kronik (dalam pengampunan), kerosakan hati yang disebabkan oleh gangguan metabolik, faktor profesional dan ubat-ubatan, alkohol (dalam rawatan kompleks);
 • dengan usus dysbiosis 1-2 darjah;
 • penyakit keradangan buah pinggang, pundi kencing dan pundi hempedu;
 • melarutkan dan mengeluarkan kolesterol kecil dan batu bercampur dari rongga pundi hempedu, serta batu kecil dari buah pinggang;
 • perencatan pertumbuhan batu biliary dan kencing yang besar;
 • pencegahan pembentukan semula batu dan pemburukan batu empedu dan batu ginjal - rawatan anti-berulang, termasuk selepas membuang batu dengan kaedah terapi pembedahan atau konservatif.
 • pencegahan utama hempedu - dan penyakit buah pinggang pada orang yang mempunyai faktor risiko (risk) pembentukan batu: kecacatan dan dyskinesias hempedu dan jangkitan saluran kencing, kecenderungan genetik, cholecystitis kronik, pyelonephritis, obesiti, hiperlipidemia, uraturia, oksalaturiya, phosphaturia dan lain-lain.

Contraindications:

Intoleransi individu terhadap komponen, wanita hamil dan menyusu. Perlu mengambil kira kontraindikasi am untuk pembubaran batu dengan cara apa pun: penyakit berjangkit akut, pundi hempedu yang terputus, penyakit akut yang memerlukan rawatan dalam rawat, dan sebagainya.

Penggunaan serentak koleretik secara serentak oleh pesakit dengan cholelithiasis adalah dilarang jika mereka menjalankan rawatan dengan Litolysin!

Kaedah penggunaan:

Orang dewasa mengambil 1 tablet 3 kali sehari dengan makanan (dengan penyimpangan berat badan dari purata - pada kadar 1 tablet setiap 20-25 kg), 6 hari seminggu dalam kursus selama 1-2 bulan dan selang antara kursus dalam 2-5 hari. Campurkan 1-1 / 2 tablet 50-100 ml air mendidih, kacau dengan sudu, larutkan tablet dan minum penggantungan semasa makan dalam bentuk yang hangat.

Bagi pesakit yang mempunyai penyakit batu empedu dan individu yang sangat sensitif, rejimen yang lebih ringan disediakan.

Kursus kursus purata.

Dengan berat badan 60 hingga 80 kg (jumlahnya, mengikut jadual, 192 tbl., I.e., kira-kira 3 hingga 4 pek sebanyak 60 setiap satu):

Dengan berat badan 80 hingga 100 kg dan lebih (jumlahnya, mengikut jadual, 370 tbl., I.e., kira-kira 6-7 bungkus 60 setiap satu):

Bertolak dari 2 hingga 5 hari, kemudian teruskan mengambil

Sebelum rawatan, anda perlu berunding dengan doktor untuk tujuan pentadbiran pembezaan Litolysin, bergantung kepada saiz, lokasi dan bilangan batu, ketumpatan mereka, kehadiran proses keradangan, dan lain-lain.

P.S. Rawatan dengan Litolysin untuk cholelithiasis dan urolithiasis dan usus adalah yang paling digambarkan dalam buku c.ms. V.M. Korovayeva "Litolysin - cara baru yang sangat berkesan untuk rawatan dan pencegahan penyakit sistem hempedu dan kencing dan usus." Moscow, 2009, FSUE "VIMI".

Tablet 0.65 g Dalam balang plastik untuk ubat-ubatan dalam kotak kadbod dengan arahan untuk digunakan.

Simpan di tempat yang kering dan gelap pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 25 ° C Rak hayat: 2 tahun.

Sijil pendaftaran nombor SGR RU. 77.99.88.003.E.002601.02.15 bertarikh 05.02.2015 TU 9197-001-56257892-14.

Kapsul Litolysin
arahan untuk digunakan

Ekstrak bunga chamomile, immortelle berpasir dan buah thistle susu; dihancurkan rosehip, ketumbar dan wangi wangi; bunga calendula; daun pudina, nettle, coltsfoot, ubat bijak; hop cones; Potentilla Potentilla; rumput oregano, bergigi bulu, burung dataran tinggi; rumput yarrow.

Formula ini dilindungi oleh paten RF No2097054 dari 02.12.1994.

Herba yang dimiliki oleh Litolizina mengandungi flavonoid, asid organik, termasuk, minyak hydroxycinnamic penting, pectins, tanin, gula, karotena, vitamin B, K, PP, E, C dan unsur surih (kalsium, fosforus, magnesium, kalium, zink, tembaga, kromium, selenium, silikon, dan lain-lain) mempunyai banyak kesan (antispasmodic, antiseptik, anti-radang, sedatif, anti-reaksi, tonik, imunomodulator, beberapa anestetik, regeneratif, hepato-pelindung, membolehkan anda dalam arah lain untuk mempengaruhi proses patologi dalam tubuh pesakit.

Litolysin telah berjaya diuji di beberapa klinik institusi pendidikan perubatan di St. Petersburg, termasuk Akademi Perubatan Tentera. Pada 22 November 2006, kaedah ini secara rasmi diiktiraf oleh Jawatankuasa Penjagaan Kesihatan Kerajaan St Petersburg sebagai "Kaedah untuk merawat cholelithiasis dengan bantuan fitopreparation" Litolysin "(teknologi perubatan baru).

Menurut Ketua Jabatan Penyakit Dalam Negeri Universiti Perubatan Negeri Utara-Barat. I.I. Mechnikov, Profesor VG Radchenko L.V.Turevoy dan penyelidik lain yang terkandung dalam fitopreparatami flavolignany termasuk Silybin, dehydrosilybin, isosilybin, marina silika degidrosilimarin, silihristin, tasifolin menstabilkan membran lysosomal dan sel, menghalang pengeluaran sel-sel enzim, manakala Interaksi dengan radikal bebas menghalang peroxidation lipid. Oleh kerana tindakan antioksidan, penembusan pelbagai toksin ke dalam sel-sel hati (termasuk hidrokarbon berklorin, alpha-amanitin, toadstool pucat, nitrosamines) dihalang.

Silybin, silymarin dan derivatifnya merangsang polimerase RNA tertentu. Dan, sebagai hasil daripada ini, sintesis protein dan fosfolipid dalam hepatosit diaktifkan, proses regenerasi dan detoksifikasi dalam hati dipercepatkan, normalisasi fungsi protein-sintetik hati berlaku.

Penurunan paras kolesterol, bilirubin, glukosa, cretinine dan urea dalam serum darah telah direkodkan, dan apabila mengambil Litolysin dari empat bulan - permulaan normalisasi komposisi lipid serum. Ini disebabkan oleh kandungan asid lemak tak tepu yang banyak (termasuk asid linoleik - 50-62%), yang: mempunyai sifat redoks, menyumbang kepada pengoksidaan LDL dan, bersama dengan sitosterol beta, mencegah aterosklerosis dan cholelithiasis: peningkatan kandungan HDL, menurunkan LDL, VLDL dan kolesterol, mengurangkan aterogenisiti.

Normalisasi metabolisme lipid dan fungsi hati meningkatkan komposisi hempedu (peningkatan dalam kuantiti bahan yang menghalang pembentukan batu) dan sifat-sifat biofizikal yang, mengurangkan litogen- NOSTA hempedu dan penghapusan dyskinesias dan proses keradangan dalam sistem biliary, dan mencegah genangan pembentukan hempedu batu. Adalah penting untuk mengetahui kesan normal dari Lito-lysine pada metabolisme bahan-bahan mineral, terutamanya kalsium, yang berlebihan dapat menyebabkan pembentukan batu "keras" (X-ray-positive).

Sifat-sifat Litolysin, meningkat disebabkan oleh hubungan berkadar rasional antara tumbuhan, menyebabkan melembutkan batu empedu. Batu menjadi kurang padat, membengkak, kadang-kadang bertambah dalam saiz, dihancurkan dan dibubarkan, dan kemudian dalam bentuk serbuk halus di sepanjang saluran empedu tanpa rasa sakit dikumuhkan ke dalam duodenum. Phytopreparation mampu membubarkan secara serentak dan batu kencing (penyakit cholelithiasis dan batu ginjal (ICD dan PCB) sering digabungkan dengan satu sama lain dalam satu pesakit).

Di bawah pengaruh ubat-ubatan herba, fungsi pankreas, buah pinggang, jantung dan usus juga bertambah baik, landskap mikroba dan peristalsis usus besar menjadi normal.

Hasil daripada ujian klinikal menunjukkan bahawa "Litolizin" benar-benar boleh menghapuskan atau sangat melemahkan kesannya adalah hampir 80% daripada faktor risiko cholelithiasis dan dalam pendekatan perubatan yang kompleks cuba mengatasi penyakit jantung di ZHKB: jantung holetsistitnym, cardiomyopathy dan premorbid (prenosological) kegagalan jantung (HF).

Petunjuk untuk digunakan:

 • sumber flavonoid dan asid hydroxycinnamic, tonik umum yang meningkatkan kesihatan dan meningkatkan kualiti hidup;
 • untuk menormalkan fungsi hati, pankreas, saluran gastrointestinal, menghapuskan q! edema kulit sistem empedu dan kencing
 • kerosakan hati yang disebabkan oleh metabolisme terjejas, faktor profesional dan perubatan * alkohol, alkohol;
 • dengan usus dysbiosis 1 -2 darjah;
 • penyakit keradangan buah pinggang, pundi kencing dan pundi kencing;
 • pembubaran dan penghapusan kolesterol dan batu bercampur dari rongga pundi hempedu dan buah pinggang;
 • perencatan pertumbuhan perangkap besar dan empedu;
 • pencegahan pembentukan batu dan eksaserbasi batu empedu dan batu ginjal - rawatan anti-berulang, termasuk selepas membuang batu dengan kaedah terapi pembedahan atau konservatif.
 • profilaksis utama cholelithiasis dan PKB pada orang yang mempunyai faktor risiko (risiko) pembentukan batu: pembangunan tidak normal dan dyskinesia hempedu dan saluran kencing, cholecystitis kronik, pyelonephritis, obesiti, hyperlipidemia, uraturia, oxalaturia, phaturia; umur tua dan tua; beban keturunan (JCB dan PCB di kalangan ibu bapa dan saudara terdekat); ulser peptik 12 cincin usus (termasuk dengan helicobacteriosis); diabetes mellitus ringan; memindahkan virus akut g akut; estrogen dan penggunaan kontraseptif oral wanita.

Intoleransi individu terhadap komponen, wanita hamil dan menyusu. Perlu mengambil kira kontraindikasi am untuk pembubaran batu dengan cara apa pun: penyakit berjangkit akut, penyakit akut yang memerlukan rawatan hospital, dll.

Sambutan serentak ubat choleretik oleh pesakit JCB dilarang jika mereka mengambil kursus mengambil Litolysin!

Cadangan untuk digunakan:

Orang dewasa mengambil 2 kapsul 3 kali sehari dengan makanan. Tempoh penerimaan - kursus selama 4 minggu dengan rehat selama 2-4 hari.

Sebelum digunakan, anda perlu berunding dengan doktor untuk tujuan pentadbiran pembezaan Litolysin, bergantung kepada saiz, lokasi dan bilangan batu, ketumpatan mereka, kehadiran proses keradangan, dll.

Adalah dinasihatkan untuk terus menjalankan pemantauan perubatan untuk kemungkinan penyesuaian dos atau tempoh kursus, serta pelantikan ultrasound (1 setiap 3-6 bulan).

Bagi pesakit dengan cholelithiasis dan ICD dan individu-individu yang sensitif, serta dalam tempoh penyakit yang semakin membesar, skim permulaan ringan diberikan (berdasarkan 1 kapsul setiap 10-12 kg berat badan):

Kapsul mudah digunakan untuk perjalanan perniagaan, percutian, perjalanan berkhemah, tanpa kehadiran tempat kerja pegun, dll.

Kursus kursus purata.

Dengan berat badan 60 hingga 80 kg (jumlahnya, menurut jadual, 175 caps., I.e., kira-kira 6 pek sebanyak 30 buah):

Dengan berat badan 80 hingga 100 kg atau lebih (jumlahnya, mengikut jadual, 440 caps., I.e., kira-kira 15 pek sebanyak 30 buah setiap satu):

Bertolak dari 2 hingga 4 hari, kemudian teruskan mengambil

30 kapsul 0.20 g dalam 3 pek padu dengan arahan untuk digunakan dalam kotak kadbod.

Simpan di tempat yang kering dan gelap pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 25 ° C Rak hayat: 2 tahun.

Perakuan Pendaftaran Negara:

SGR RU.77.99.88.003.E.002601.02.15 bertarikh 05.02.2015 TU 9197-001-56257892-06, pindaan No. 1.

Perihal "Litolysine" secara terperinci dalam buku MD. Korovaeva V. M. "Mewujudkan jangka hayat kesihatan dan aktif" (untuk pesakit dan doktor), St Petersburg, 2013

V.M. Korovaev

Penciptaan kesihatan dan umur panjang yang aktif

Buku ini dikhaskan untuk penerangan mengenai ujian klinikal fitopreparation "Litolysin" (laporan kajian dilampirkan kepada Akademi Perubatan Ketenteraan dan ke Pusat Perkhidmatan Perubatan Kecemasan Kementerian Kecemasan Kementerian Persekutuan Rusia). Pengalaman menggunakan litholysin untuk merawat cholelithiasis dan batu ginjal, pankreatitis kronik, sindrom "pundi hempedu terputus" digambarkan, kemungkinan melarutkan batu dalam pundi hempedu dan saluran hempedu dan merawat gangguan metabolisme lipid ditunjukkan.

Penulis buku Ph.D. Korovaev V.M. keturunan penyembuh rakyat ("travnitsy") berkhidmat selama 15 tahun di Timur Jauh (2 tahun di Bangladesh). Dia berkenalan dengan hadiah perubatan Usaiuri taiga, ideologi, dan beberapa resipi perubatan India dan Tibet.

Mencipta fitopreparation "Litolysin" (0.2 g kapsul, tablet 0.65 g dan 1.5 g tablet forte), sebahagian atau sepenuhnya melarutkan batu empedu sehingga 2-3 cm dan lebih ketumpatan sehingga 200-300 unit. Hounsfield dengan lokasinya di saluran hempedu, rongga, leher dan isthmus dari pundi hempedu.

Asal-usul inovasi persediaan phytopreparation adalah polyvalence (fleksibiliti): gangguan metabolik, hati dan pankreas, pundi hempedu dan fungsi usus, buah pinggang dan jantung dipulihkan.

Litolysin - hepatoprotector (pelindung hati) dengan kesan sampingan yang minima dan walaupun dengan ketiadaan lengkap (kematian dari penyakit hati di negara perindustrian telah berpindah ke tempat keempat).

Satu fitopreparation untuk 3-4 bulan dalam 90% pesakit dengan JCB dan "jantung cholecystitis" mengembalikan penyesuaian kepada harian dan peningkatan tenaga fizikal, i.e. menghapuskan prenosological (premorbid) kegagalan jantung: 1-2 kelas (Amerika Syarikat); 1-2 Tahap (Rusia).

Litolysin adalah ubat terapi anti-berulang, ia benar-benar menghilangkan atau mengurangkan kesan 80% faktor risiko GCB. Ia boleh digunakan untuk merawat penyakit tertentu: pankreatitis kronik, ulser duodenal, dysbiosis usus, diabetes mellitus ringan, penyakit buah pinggang (dengan pembubaran batu), helicobacteriosis, dsb.

Litolysin memasuki amalan perubatan sejak tahun 2001, diliputi secara meluas dalam laporan-laporan persidangan perubatan dan kongres, lebih daripada 40 artikel dan 5 monograf. Direka untuk pesakit dan doktor. Rawatan di rumah (di bawah pengawasan perubatan).

Penciptaan kesihatan dan umur panjang yang aktif. Phytotherapy inovatif dalam teknologi perubatan baru. Bagi pesakit dan doktor.
Penyiasat saintifik Ahli sains yang dihormati dan Doktor yang dihormati Persekutuan Rusia, Profesor Dr. med. E.I. Tkachenko
Baru dalam perubatan. St Petersburg, Masyarakat "Pengetahuan", 2013, 96 muka surat ISBN 978-5-7320-1253-8

KANDUNGAN MONOGRAFI.

PENDAHULUAN

Pada permulaan milenium ini, pembentukan aktif noosphere berlaku - bidang minda manusia, di mana seseorang, setelah menjadi kuasa geologi yang tegas, mengubah secara aktif alam semula jadi, yang disertai oleh akibat buruk alam sekitar. Paradigma mantan sejarah manusia, berdasarkan cara pengeluaran kompetitif dengan penggunaan sumber semula jadi yang tidak terkawal, telah mencapai had. Kewujudan kelangsungan hidup manusia timbul, yang memerlukan peralihan kepada evolusi sosio-alam yang terkawal, yang harus didasarkan pada hubungan harmoni manusia dengan alam dan masyarakat. Ia menjadi jelas bahawa pembangunan mampan masyarakat dengan keluarnya dari kebuntuan evolusi hanya boleh menjadi evolusi noospherik sosio-semulajadi dikawal, di mana daya motif evolusi adalah agregat akal manusia, berdasarkan pencapaian sains terkini.

Ciri khas sains perubatan moden ialah "biologi" dengan aplikasi dalam diagnosis dan rawatan penyakit pencapaian biologi selular dan molekul. Terdapat ramalan yang munasabah bahawa pencapaian ubat-ubatan selular dan molekul akan menjadi asas kepada ubat-ubatan prediktif-pencegahan peribadi masa depan, berdasarkan kajian genom, metabolom, protein, mikrobiologi pesakit dengan definisi rizab kesihatan, yang akan mendedahkan rizab individu dan keupayaan kesihatan adaptif, meningkatkan tempoh umur panjang dan kehidupan aktif.

Pada masa yang sama, satu lagi trend dalam perubatan adalah peningkatan minat terhadap faktor semula jadi tradisional dalam rawatan dan pencegahan penyakit, dan peningkatan daya tahan rakyat terhadap faktor persekitaran yang melampau dan tidak menguntungkan.

Analisis trend global dalam industri farmaseutikal menunjukkan pengurangan ketara dalam bilangan produk kimia kemoterapi baru yang direka dan digunakan dalam amalan mengikut piawaian antarabangsa.

Pembangunan pendekatan baru untuk farmakoterapi berterusan: mencari penentu genetik bagi keadaan patologi dan perkembangan prinsip farmakogenetik, individu rawatan, kajian sistem peraturan di peringkat sel dan ubat - pengawal selia endogen untuk mensasarkan interaksi reseptor ligan mereka, pembangunan pembawa baru - nanospheres dengan pelepasan yang diprogramkan bahan aktif.

Pada masa yang sama, kajian selanjutnya mengenai cara asal yang berkesan dan berkesan dari segi asal dalam bentuk tambahan aktif biologi atau ubat-ubatan untuk tujuan profilaksis dan terapeutik perlu disebarkan di peringkat saintifik moden.

Beberapa alat ini, yang telah mencadangkan diri sendiri secara positif, dibincangkan dalam buku ini, yang mana kedua-dua doktor dan pesakit akan membaca dengan manfaat untuk diri mereka sendiri.

Ahli sains yang dihormati Persekutuan Rusia, Doktor Persekutuan Rusia yang dihormati, Profesor E.I. Tkachenko

PENGENALAN

Orang yang sihat adalah orang sakit yang tidak tahu mengenainya.

"Kesihatan bukan sahaja tidak ada penyakit atau kecacatan fizikal, tetapi lengkap kesejahteraan fizikal, mental dan sosial." Takrif kesihatan sedemikian terkandung dalam Perlembagaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia - WHO. Seperti yang dapat dilihat dari Piagam, kesihatan adalah keadaan pelbagai dan multivariat, bahkan lebih rumit daripada penyakit. Ini sudah diketahui pada zaman dahulu.

Sekitar seribu tahun yang lalu, seorang doktor dan ahli falsafah Ibn Sina (Avicenna) mencadangkan penggredan kesihatan berikut:

 • tubuh adalah sihat hingga had;
 • tubuh adalah sihat, tetapi tidak terhad;
 • tubuh tidak sihat, tetapi tidak sakit;
 • badan, dengan mudah merasakan kesihatan;
 • badan sakit, tetapi tidak terhad;
 • badan sakit dengan had.

Sebahagian daripada kesihatan WHO adalah "kesejahteraan sosial" harus mempunyai kriteria yang sangat penting bagi kemungkinan buruh aktif dan aktiviti sosial yang aktif. Penyakit ini bukan sahaja menghalang, tetapi sering membataskan atau merosakkan seseorang peluang ini.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mendiagnosis keadaan kesihatan "badan berpenyakit, tetapi tidak sampai batas" - premorbid (pra-morbid), sebelum sakit, iaitu ketika penyakit belum berkembang. Peluang baru untuk pencegahan, umur panjang profesional dan kapasiti tinggi penduduk, serta pengukuhan kesihatan generasi muda membuka.

Dengan keputusan Presiden Rusia, dari 2013, seluruh penduduk akan menjalani pemeriksaan kesihatan: kanak-kanak, pelajar dan veteran - setiap tahun, seluruh Rusia - sekali setiap 3 tahun.

Pada tahun-tahun akan datang, 80 bilion rubel akan diperuntukkan untuk tujuan ini.

Pengenalpastian dan diagnosis penyakit-penyakit pra-penyakit (premorbid, donorologic), faktor-faktor risiko dan bentuk-bentuk awal penyakit akan membolehkan penggunaan ubat asal semulajadi yang mencukupi untuk mempengaruhi komponen-komponen utama proses patologi, menyumbang kepada pengawalan farmakologi semua sistem berfungsi dan meningkatkan kapasiti penyesuaian organisma secara keseluruhan.. Pada masa yang sama, sebagai contoh, ubat-ubatan herba bertindak sederhana, perlahan-lahan, secara beransur-ansur, dengan dos farmakopoeial - tidak toksik, tanpa komplikasi selama bertahun-tahun. Mereka murah dan boleh diakses oleh orang ramai.

Menurut pakar penilaian oleh pakar WHO (1987), 75% daripada semua penyakit disarankan untuk merawat hanya dengan produk berasaskan tumbuhan. Perubatan herba telah diluluskan untuk kegunaan perubatan di Persekutuan Rusia sejak tahun 2000 (Cadangan momen M3 Persekutuan Rusia No. 2000/63 04.24.2000), dan aktiviti perubatan tradisional dalam bidang perubatan herba tertakluk kepada pelesenan mengikut cara yang ditetapkan.

1.1. Penyakit batu galian (ICD)

Pencapaian arkeologi dan kajian sejarah dan budaya hari ini menunjukkan bahawa orang-orang mengalami JCB lebih daripada 4 ribu tahun. Sebagai contoh, ahli arkeologi di tanah perkuburan purba Musenay (Greece) menemui batu karang manusia kepunyaan abad ke-17. BC e. Pada masa ini, kejadian JCB semakin meningkat: ". Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, seluruh proses keradangan dalam saluran empedu telah menghampiri kami. Penyakit batu karang meningkat di seluruh dunia pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini, "tulis pakar klinik V.Kh yang terkenal. Vasilenko.

JCB adalah penyakit yang serius di mana batu terletak di pundi hempedu (80%), dalam saluran empedu biasa - choledochus (10-20%) dan di saluran hepatik (kurang daripada 5%). Di Sweden, misalnya, lebih daripada 30% pesakit tersebut, di UK - 25%. Di Amerika Syarikat terdapat 20 juta pesakit dengan LHC, dengan lebih daripada 500,000 pundi hempedu dikeluarkan (cholecystectomy) setiap tahun, dan sekitar 6,000 pesakit mati akibat campur tangan pembedahan. Kos yang berkaitan hanya dengan merawat pesakit sedemikian dianggarkan setengah bilion dolar.

Di Rusia, batu empedu dikesan dalam 10-40% daripada populasi umur yang berbeza dan 2 kali ganda lebih banyak pada wanita daripada pada lelaki (di USSR ia lebih kerap 3 kali). GCS "meremajakan" dan semakin banyak lagi yang berlaku pada orang muda, termasuk kanak-kanak. JCB mengambil masa bertahun-tahun, selalunya untuk hidup.

RAWATAN STANDARD "GOLD STANDARD" JCB adalah kaedah rawatan pembedahan - cholecystectomy. Malangnya, walaupun kemunculan kolesistektomi laparoskopi tidak mengecualikan kemunculan komplikasi pasca operasi dan pengekalan tanda-tanda klinikal penyakit pada pesakit, sejak penyingkiran pundi hempedu tidak membawa kepada penawar dan tidak menjejaskan punca pembentukan batu. Dalam 8-30% pesakit, cholelithiasis berulang (pembentukan batu di hati dan hempedu saluran) berkembang. Dalam 20% pesakit, ketidakselesaan dalam bentuk "postcholecystectomy syndrome" muncul atau berterusan.

KAEDAH KONSERVATIF rawatan tidak cukup berkesan. Pada dasarnya kita bercakap tentang ubat sintetik yang diimport. Semua ubat-ubatan ini, termasuk persiapan yang mengandungi asid hempedu, dicirikan oleh sejumlah besar kontraindikasi untuk kegunaannya, sejumlah besar kesan sampingan yang tidak diingini dan sangat mahal untuk populasi.

Oleh itu, GCS masih merupakan sumber kadar kecacatan dan kematian yang tinggi. Penulis bercadang untuk menggunakan teknologi perubatan baru untuk mencapai tujuan pemeriksaan klinikal: "kaedah untuk merawat cholelithiasis dengan bantuan fitopreparation" LITOLIZIN ", yang telah diluluskan dan didaftarkan oleh JAWATAN KESIHATAN KERAJAAN STREET (2006). Peluang baru membuka peluang untuk mencegah penyakit, mengekalkan umur panjang profesional dan kecekapan tinggi penduduk.

1.2. Bagaimana "mencipta" koleksi herba untuk menghilangkan batu empedu

(paten Persekutuan Rusia dari tahun 1994)

Pilihan ubat herba, nampaknya, tidak disengajakan: nenek dan ibu saya adalah pakar herba dan mengumpul hadiah alam semula jadi, yang mereka berjaya merawat orang yang tersayang dan jirannya. Menjadi pelayar doktor tentera, saya berkhidmat selama 15 tahun di Timur Jauh (2 tahun di Bangladesh), di mana saya mengenali tumbuhan perubatan dari Ussuri Taiga, India, China, Indonesia dan keputusan penggunaannya dalam penyakit hati dan buah pinggang tertentu (urolithiasis), hipotensi, keadaan asma, dan lain-lain

Selepas demobilisasi pada tahun 90-an, beliau bekerja sebagai perunding terapist di institusi perubatan yang menyokong sendiri, di mana dia bertemu dengan pengamal tradisional, yang didakwa mengeluarkan batu besar "gall" dengan garis pusat sehingga 20 mm pada pesakit dengan GCG. Pembentukan ini keluar dengan najis dan selalunya berwarna hijau. Melakukan percubaan mudah. Selepas mencuci, "batu" telah dikeringkan di atas kertas kertas di radiator dan mereka berubah menjadi noda minyak, yang tidak biasa dengan batu-batu yang sebenar. Ultrasound kawalan pelbagai tidak menunjukkan pengurangan jumlah batu empedu, iaitu. penyembuh tradisional menafsirkan hasil "pembersihan hati" dari batu. Akhirnya, saya ditawarkan untuk terlibat dalam JCB phytotherapy.

Menguji percubaan pada rumusan herba. Dalam bekas yang berasingan, herba ubat (dari 2 hingga 4) disediakan dengan 1-2 ciri utama: anti-radang, anti hemorrhoidal, antibakteria, antiallergik, diuretik, sedatif, anti-batu, antispasmodik, analgesik dan anestetik, reparatif, dll. Kemudian mereka dimasukkan ke dalam koleksi herba utama dalam perkadaran untuk rawatan penyakit yang mendasari (peringkat dan keterukan, tahap keterukan, dan lain-lain), dan juga bergantung pada kehadiran gabungan atau sopu penyakit stvuyuschih membebankan penyakit yang mendasari.

1.3. Keputusan "penemuan"

Diagnosis JCB telah disahkan oleh data dari kajian klinikal dan ultrabunyi (ultrasound), kurang kerusi kristal. Mengendalikan kajian klinikal dan biokimia darah dan air kencing. Rawatan kursus dengan teh herba selama 1-2 bulan dijalankan di rumah: 3 kali sehari selepas makan 6 hari seminggu (dos individu, jarak antara kursus adalah 3-5 hari). Hubungi pesakit mingguan (melalui telefon), pemeriksaan - seperti yang diperlukan.

Kaedah yang dicadangkan digunakan sebelum menulis paten selama 6 tahun (hingga 1994) dalam 341 pesakit (312 daripadanya adalah wanita) dengan JCB dan 420, kebanyakannya dengan penyakit sistem hepatobiliary (hati dan hempedu saluran). Lebih daripada 50% pesakit berusia 50-70 tahun atau lebih dan mempunyai penyakit bersamaan dengan sistem kardiovaskular, yang menjadi halangan kepada rawatan pembedahan. Di kebanyakan pesakit, "faktor risiko" penyakit gastrousus dicatatkan: obesiti, diabetes mellitus, urolithiasis, dsb.

Apabila mengambil FITOSORBA (sebilangan besar tanda dagangan telah didaftarkan untuk teh herba) pada kebanyakan pesakit, selepas 2-4 minggu, rasa sakit, gejala-gejala tersembunyian hilang, saiz hati yang menonjol dari hipokondrium berkurangan, dan fungsi usus meningkat. Tiada peristiwa buruk ketika mengambil FITOSORBA. Tetapi pada tahun kedua penggunaan teh, pembubaran batu karang kecil direkodkan, dan pada ke-4, rekod pelik telah ditetapkan: pesakit V.V.P. 55 tahun dalam 2 minggu batu dengan garis pusat sehingga 1-1.5 cm dibubarkan dalam pundi hempedu (Rajah 1).

Tetapi bagaimanakah batu-batu terbakar di pesakit S-Howl GI? 62 tahun:

 • Ultrasound X-92 g: pundi hempedu sepenuhnya diisi dengan batu
 • Ultrasound-KI-92g: pundi hempedu untuk 1 D adalah bebas dari batu,
 • Ultrasound-1U-93 g: pundi hempedu bebas dari batu,
 • Ultrasound-1U-94 g: pasir di dalam rongga hempedu.

Contoh yang sama diberikan dalam paten N92097054 (Rajah 3).

Paten juga membentangkan hasil pemerhatian klinikal selama 1 tahun atau lebih untuk 51 pesakit dengan JCB (sebelum ini mereka ditawarkan rawatan pembedahan). Semasa tempoh susulan, 22 pesakit merasa sihat apabila menggunakan teh herba secara sistematik (dengan pembubaran batu hempedu separa atau lengkap), 18 - "terlupa tentang penyakit" selepas 3-6 bulan rawatan, dan hanya 4 pesakit menjalani cholecystectomy.

1.4. Kesan terapeutik phytosorb

Menurut pemerhatian kami, ini termasuk:

 • kesan anti-radang;
 • normalisasi metabolisme;
 • penyingkiran metabolisme teroksida dan kolesterol yang berlebihan;
 • meningkatkan fungsi pemindahan motor dari saluran empedu dan usus;
 • normalisasi keadaan fungsional hati, pankreas dan usus;
 • pencegahan pembentukan dan pertumbuhan batu karang;
 • pembetulan status imunologi pesakit.

Mekanisme tindakan terapeutik teh "Fitosorb" sampai akhir tetap tidak dapat dijelaskan. Walau bagaimanapun, tidak ada keraguan bahawa normalisasi metabolisme kolesterol dan keadaan fungsional hati menghalang pembentukan batu. Terapi dyskinesia bilier dan perubahan dalam sifat fizikokimia hempedu menghilangkan faktor utama pembentukan batu (genangan hempedu) dan menyumbang kepada pembubaran batu karang. Pada hampir separuh daripada pesakit, pada bulan pertama rawatan, batu-batu membesar, bertambah besar, menjadi lebih lembut, dan kemudian runtuh, berkurang dalam ukuran.

Mungkin kesan ini disebabkan oleh rangsangan faktor antinukleat (asid hempedu, lecetin, apolipoprotein A1 dan A2, beberapa protein berat molekul rendah dengan sifat hidrofobik, dan lain-lain) yang menghalang pembentukan nukleus batu dalam hempedu dari kristal kolesterol (AA Ilchenko dan lain-lain). ). Dalam rajah. 2 secara skematik menunjukkan mekanisme tindakan terapeutik koleksi herba "Fitosorb".

PENGHANTARAN SCIENTIFIC APLIKASI PHYTOPREPARATION "FITOSORB" DALAM PRAKTIK PERUBATAN

Seperti yang dapat dilihat dari bahagian sebelumnya, untuk 10 tahun pertama kerja, penulis berjaya mencipta penuaian herba - teh FITOSORB (nombor paten 2097054, keutamaan dari 02.XII.94; didaftarkan di Daftar Negeri pada 27.XI.97r).

Walau bagaimanapun, dalam pelbagai sumber saintifik, apabila menggambarkan pembubaran batu karang, terdapat sedikit maklumat tentang mekanisme tindakan pada badan, yang mungkin dinyatakan, hampir tidak ada bukti dokumentari penyelidikan. Dalam hal ini, sukar bagi penulis untuk bekerja untuk menyampaikan pengalamannya kepada pakar herba, terutamanya memandangkan setiap pesakit memerlukan penyelesaian individu: satu pesakit memerlukan 18 herba untuk dikumpulkan, yang kedua memerlukan 22, dan yang ketiga 27!

Oleh itu, dalam tempoh 10 tahun yang akan datang, kajian klinikal dan percubaan klinikal dijalankan di institusi perubatan dan pendidikan terkemuka di St. Petersburg yang bertujuan mewujudkan ubat-ubatan berteknologi tinggi LITOLIZIN - (dissolving stones) untuk digunakan dalam amalan perubatan.

Dua ujian ini dibentangkan dari Pusat Perubatan Kecemasan dan Radiasi All-Russian EMERCOM dari Rusia (2.1.1) dan Akademi Perubatan Tentera (2.1.2).

2.1. Keputusan ujian klinikal

2.1.2. Di Akademi Perubatan Ketenteraan

BAHAN-BAHAN

PENDIDIKAN KLINIKAL TAMBAHAN AKTIVITI BIOLOGI UNTUK LITHOLYZIN MAKANAN

Kejadian penyakit batu empedu di banyak negara di dunia adalah salah satu masalah mendesak perubatan moden. Banyak masalah penjagaan konservatif untuk penyakit ini tidak dapat diselesaikan. Rawatan pembedahan mewakili bahaya tertentu, ia dikontraindikasikan pada pesakit dengan penyakit bersamaan sistem kardiovaskular dan tidak menghapuskan punca pembentukan semula batu.

Keberkesanan terapi konservatif tidak boleh dianggap berjaya. Pelbagai jenis ubat-ubatan yang digunakan biasanya hanya mempunyai kesan koleretik dan anti-radang. Persediaan hempedu yang banyak diiklankan kerana banyak kontra dan kesan sampingan boleh digunakan hanya dalam 18-20% pesakit dengan cholelithiasis. Oleh kerana kos tinggi ubat-ubatan ini, mereka tidak boleh didapati untuk penduduk umum.

Calon Sains Perubatan V.M. Selama bertahun-tahun, Korovayev mengembangkan dan berjaya menguji kaedah asal yang dicadangkan olehnya untuk pencegahan dan bantuan cholelithiasis menggunakan litolisinin suplemen makanan secara biologi dari herba asal dalam negeri. Suplemen makanan aktif secara biologi Litolysin juga berjaya diuji di klinik di Jabatan Terapi Am Xa 2 Akademi Perubatan Ketenteraan - ia digunakan dalam 81 pesakit dengan cholelithiasis (74 wanita dan 7 lelaki) berumur 19 hingga 83 tahun (purata 53, 9 tahun). Kumpulan kawalan 10 pesakit dengan profil yang sama adalah dekat dengan percubaan oleh umur dan ciri-ciri seks.

Diagnosis penyakit batu empedu disahkan oleh data klinikal, biokimia, dan ultrasound, kurang cholecystography. Hasil jangka panjang mengambil litholysin 1.5-2 gram sehari dalam kursus 1-2 bulan di latar belakang terapi konvensional, selain mengambil antibiotik dan agen yang menormalkan pertukaran bilirubin dan kolesterol, telah dipelajari dengan teliti. Pesakit dalam kumpulan kawalan tidak mengambil litolisin. Penilaian keputusan adalah rumit, dengan mengambil kira peningkatan gambaran klinikal penyakit secara menyeluruh ("baik") atau sindrom individunya ("memuaskan"). Kekurangan dinamik positif semasa penyakit ini dinilai oleh kriteria "tanpa kesan".

Kesan positif daripada penggunaan suplemen makanan litolysin ditunjukkan dengan peningkatan yang ketara dalam gambaran klinikal penyakit batu empedu: kehilangan atau hilangnya kesakitan separa atau lengkap, termasuk kolik biliary, dan gejala-gejala dyspeptik di tengah-tengah kursus pertama, penurunan atau ketiadaan lengkap perasaan berat pada hipokondrium dan kepahitan yang betul di mulut, normalisasi meningkat suhu badan, peningkatan selera makan pada latar belakang pengembangan diet, normalisasi fungsi usus. Penilaian positif terhadap keputusan penggunaan litholysin diperoleh pada 77.9% pesakit (63 orang): dalam 51 pesakit, keadaan dinilai lebih dekat kepada "baik", 12 - "memuaskan". Dalam kumpulan kawalan, separuh daripada pesakit mempunyai skor "tiada kesan". Dalam banyak kes, kesan pencegahan litholysin telah ditubuhkan: pencegahan penyakit berulang dan pembentukan semula batu, termasuk selepas pembedahan pada saluran empedu, menghalang pertumbuhan batu empedu telah didaftarkan.

Mengikut keputusan ujian klinikal litolisinin suplemen makanan aktif secara biologi di kalangan kesan-kesan positif utama tindakan termasuk data berikut:

 • kesan anti-radang, yang ditunjukkan oleh pengurangan ESR dan bilangan neutrophil, terutamanya rod berbentuk, dalam formula darah, normalisasi suhu badan yang tinggi, penurunan bilangan sedimen "radang" dan serpihan dalam rongga hempedu dalam kolesit kronik kronik. Kesan anti-radang litolysin ini adalah kerana, pada pendapat kami, bahawa separuh daripada semua herba yang membentuk suplemen makanan secara biologi mempunyai kesan anti-radang dan bakterisida, dan kesannya berpotensi antara satu sama lain;
 • Penambahbaikan fungsi pemindahan motor sistem biliary dan pengurangan stagnasi hempedu membawa kepada peningkatan pemindahan serpihan dan "pasir" dari rongga hempedu, penurunan 12-20% dalam jumlah rongga hempedu empedu yang diperbesarkan dalam saiz, pengurangan fenomena spastik dan ketidakselesaan diskinetik;
 • normalisasi metabolisme karbohidrat, lemak dan lipid (khususnya kolesterol), serta bilirubin. Akibatnya, paras gula darah meningkat dengan menurun sebanyak 15-27%, dan paras kolesterol tinggi, secara purata, sebanyak 25.4% (secara purata, dari 7.24 hingga 5.42 mmol / l). Ini meningkatkan jumlah alpha-kolesterol dan menurunkan trigliserida darah dan beta-lipoprotein. Penurunan paras bilirubin darah tinggi dari purata 18.8 hingga 12.8 mmol / l juga direkodkan. Perubahan sedemikian dalam metabolisme menyumbang kepada pencegahan pembentukan batu, pencegahan dan pencegahan pertumbuhan batu empedu yang ada, dan dalam beberapa kes bahkan pembubarannya;
 • normalisasi keadaan fungsional hati, pankreas dan usus, yang ditunjukkan dalam penurunan ukuran hati yang diperbesar dengan rata-rata 2.7 cm, penurunan kadar aminotransferases darah, misalnya, ALAT dari 0.52 hingga 0.34 μmol / (hl), penurunan sembelit dan lain-lain

Suplemen makanan aktif secara biologi Litolysin mempunyai beberapa kelebihan berbanding cara lain untuk membantu dengan cholelithiasis: bilangan kontraindikasi yang lebih kecil untuk digunakan, yang membolehkan ia digunakan walaupun dengan cholecystitis kronik kronik; tiada kesan sampingan, penggunaan jangka panjang yang selamat di rumah, kemudahan penduduk pada kos; berkesan digunakan dalam kompleks langkah-langkah pencegahan dan pemulihan untuk mencegah pembentukan semula batu, termasuk pada pesakit selepas pembedahan pada sistem biliary.

Oleh itu, berdasarkan ujian klinikal yang dijalankan, litholysin boleh disyorkan sebagai suplemen makanan secara biologi yang menghalang pembentukan dan pertumbuhan batu empedu, memperbaiki penyakit batu empedu dan keadaan fungsi saluran gastrousus dan hati. Adalah disyorkan untuk mengambil litolysin untuk 2 kapsul (1 tablet) 3 kali sehari dalam kursus selama 1-2 bulan. Sekiranya perlu, kursus mengambil litolysin boleh diulang selepas cuti pendek (mingguan).

2.2. Phytotherapy gangguan metabolisme lipid

Seperti yang dapat dilihat dari jadual. 1, kolesterol dalam 9 pesakit wanita dan 1 lelaki sebelum mengambil ubat herba purata 7.24 mmol / l (dari 6.08 hingga 8.73), dan selepas mengambil Litolysin secara purata selama 3.6 bulan menurun sebanyak 25.4 % (11.8-35.5%).

Jadual data. 2 menunjukkan bahawa teh herba mungkin secara aktif mengganggu kesan buruk dari keturunan. Pesakit P.L.V. 53 tahun dengan cholecystitis dikira kronik, batu dibentuk di latar belakang hypoalphalipoproteinemia (pengurangan Alpha-kolesterol, yang menghalang aterosklerosis dan pembentukan batu). Setelah mengambil Litolysin selama 4 bulan, jumlah kolesterol Alfa meningkat sebanyak 2 kali, pekali aterogenisiti (secara kiasan bercakap, "mengancam") dinormalisasi, dan batu menurun dalam saiz.

Bahan-bahan untuk menguji bentuk farmaseutikal mengutip Fitosorb dalam bentuk kapsul 0.2 g dan tablet 0.65 g ("LITHOLYSIN") dalam dos penderita (2-3 setiap hari) dibentangkan mengikut hasil penyelidikan di Jabatan Terapi №2 dari ACADEMY MEDICAL MEDICAL Profesor V.Yu. Golofeyevsky. Telah dibuktikan bahawa walaupun dos fitopreaseretik dapat menormalkan metabolisme lemak dan lipid, karbohidrat dan bilirubin, hati, pankreas dan fungsi usus, fungsi pemindahan motor sistem bilier dengan penurunan 12-20% dalam jumlah pundi hempedu yang diperbesar, dan lain-lain. lihat bahan-bahan Akademi Perubatan Tentera).

2.3. Penyakit batu gallstone dan pankreatitis kronik

Ungkapan V.X. Vasilenko: "Dengan cholecystitis yang baik, hampir selalu terdapat pankreatitis yang baik." Gabungan pankreatitis kronik (CP) dengan penyakit lain dalam sistem pencernaan menjadikannya sukar untuk didiagnosis, tetapi juga untuk merawat pesakit, yang membawa kepada beban bersama proses patologis.

Di bawah bimbingan Profesor A.Yu. Baranovsky menganalisis hasil phytotherapy oleh Fitosorb pesakit dengan JCB (HKH) dan HKH + KHP, dipilih dari 142 pesakit dengan HKH dalam keadaan poliklinik. Penyelidikan klinikal, instrumental dan biokimia yang relevan dibenarkan untuk mewujudkan kehadiran CP dalam 32 pesakit (22.5%).

Gambar klinikal CP sangat mempengaruhi manifestasi klinikal HCH. Oleh itu, gejala-gejala CP berlaku dalam gambaran keseluruhan klinikal penyakit berkenaan dengan manifestasi HCH dalam 2 pesakit yang mempunyai bentuk calcific CP. Dalam 5 pesakit (fibrosis dan lipomatosis pankreas), gejala CP dan HKH sama rata. Dalam 25 pesakit dengan CP parenchymal, "dikurangkan" kesakitan sekitar ("separuh shingling") menarik perhatian.

Sebagai akibat daripada kekurangan pankreas endokrin, diabetes mellitus didiagnosis pada 4 pesakit. Kekurangan eksokrin pada separuh pesakit ditunjukkan oleh ketidakstabilan najis, terutamanya apabila terlalu banyak makanan berlemak, megafecalia. Semua pesakit mendedahkan satu gejala "titisan merah".

Umur purata pesakit adalah 57 tahun (28 wanita dan 4 lelaki). 16 pesakit tidak mahu meletakkan diri mereka dalam risiko pembedahan dan berulang kali menolak kolesistektomi, selebihnya mempunyai kontra untuk pembedahan, terutamanya dari sisi sistem kardiovaskular. Kumpulan kawalan (17 wanita dan 3 lelaki) dengan pankreatitis kronik, tetapi tanpa hepatitis C kronik, yang serupa dengan ciri klinikal dan usia, menerima rawatan mengikut piawaian yang diterima.

Ciri-ciri konkrit: satu (6-24 mm) dalam rongga pundi hempedu - dalam 7 pesakit, berganda (4-30 mm) - dalam 25. Di antara 2 pesakit yang terakhir, mereka juga mempunyai: 1 kalkulus dalam choledochus di pertama dan 1 batu 10 mm di leher pundi hempedu di kedua. Dalam 5 pesakit, pundi hempedu "tidak berfungsi" didiagnosis kerana "pundi hempedu penuh dengan batu".

Selepas pemeriksaan dan diagnosis, rawatan kursus dijalankan di rumah. Teh herba "Fitosorb" diberikan dalam dos individu. Ia disyorkan untuk menggunakan teh 3 kali sehari pada akhir makan 6 hari seminggu, dalam kursus 1-2 bulan. Sekiranya perlu, kursus telah diulang. Selepas 3-4 minggu pengambilan phytopreparation dalam 22 pesakit dengan HCX dengan CP (69%), simptom kesakitan dan gejala-gejala hilang, saiz hati yang diperbesar menurun, fungsi usus meningkat, aktiviti peradangan di saluran empedu, pundi hempedu dan pankreas berkurangan.

Pesakit M-howl A.V. 48 tahun dengan batu kecil di pundi hempedu dan calcinates di kepala pankreas, sakit sedikit menurun dan pesakit disyorkan rawatan pembedahan. Dalam 9 pesakit yang tinggal, proses normalisasi ditangguhkan sehingga 2-3 bulan, yang kita kaitkan, terutamanya, dengan perubahan yang lebih ketara dalam pankreas.

Untuk mengurangkan paras gula dalam 4 pesakit dengan diabetes mellitus secara purata dari 8.9 mmol / l (8-10 mmol / l) hingga 5.2 mmol / l (3.7-6.6), diperlukan 4 hingga 8 ( secara purata, 6) kursus rawatan phytopreparation.

Pesakit dalam kumpulan kawalan dengan CP untuk mencapai remisi penyakit terapi konvensional diperlukan untuk menghabiskan 2-3,5 bulan.

Kesinambungan phytotherapy membawa kepada pengampunan berterusan HKH dan CP, kualiti hidup pesakit bertambah baik, kapasiti kerja dan ketahanan mereka bertambah, dan diet berkembang. Dalam 37.5% pesakit, terdapat lengkap (dalam 5 pesakit) atau pembubaran separa dan penghapusan kedua-dua batu lebah tunggal dan berbilang, termasuk dari pundi hempedu, benar-benar dipenuhi dengan batu (semuanya menjadi berfungsi).

Untuk membubarkan batu choledoch, 2 kursus ubat herba diperlukan dalam satu pesakit dan 4 lagi. Sebahagiannya membubarkan dan mengeluarkan batu 10 mm dari leher pundi hempedu dalam pesakit B.A. 80 tahun berjaya

selepas 4 kursus ubat herba dua bulan.

Teh herba (koleksi) "Fitosorb" mempunyai pelbagai kesan terapeutik dan memberikan kesan terapeutik yang berkesan apabila gabungan HKH dan CP. Ia selamat untuk bercakap tentang beberapa sifat teh:

 • kesan anti-radang dalam cholecystitis kronik, cholangitis dan pankreatitis;
 • normalisasi metabolisme; penghapusan metabolisme teroksidasi dan kolesterol berlebihan dari badan;
 • meningkatkan fungsi pemindahan motor dari saluran empedu dan usus;
 • normalisasi keadaan fungsional hati, pankreas dan usus;
 • pencegahan pembentukan dan pertumbuhan batu empedu, keupayaan untuk melembutkan, menghancurkan, membubarkan dan membuang batu dari saluran empedu.

Ini disahkan oleh dinamika perkembangan pesakit yang terbalik dalam pankreas di kebanyakan pesakit, penghapusan pyskinesia salur pankreas, peningkatan peredaran darah dan metabolisme, dan pemulihan organ.

Keputusan yang diperoleh dari PHytotherapy PP + PC dan data kajian lain membolehkan Profesor Baranovsky A.Yu. memberikan pendapat positif mengenai keputusan ujian klinikal suplemen makanan "FITOSORB" (2.3.1).

2.3.1. Hasil uji klinik suplemen makanan "FITOSORB" pada pasien dengan penyakit batu empedu

2.4. Kumbahan pundi hempedu (OGP)

Pada pesakit dengan cholelithiasis, kehadiran batu-batu di serviks dan isthmus dari pundi hempedu dipenuhi dengan "pundi hempedu terputus" (ACP) dengan perkembangan dropsy atau empyema (suppuration) dan komplikasi serius lain. Batu-batu tersebut dibuang hanya dengan pembedahan, dan pesakit yang lebih tua sering dikontraindikasikan. Untuk bekerja dengan petunjuk "pundi hempedu kurang upaya" merumuskan kes itu. Doktor S. mendekati saya dengan diagnosis seperti itu, yang dibuat kepadanya. Dia tidak berani untuk melakukan cholecystectomy (saudara-mara beliau mati akibat operasi di JCB).

Dalam tab. Angka 3 dan 4 menunjukkan hasil penghapusan dan pembubaran batu di OZhP dan pundi hempedu yang tidak berfungsi kerana pengisian rongga dengan batu.

Tab. 4. Pembuangan batu empedu dari pundi hempedu yang tidak berfungsi kerana mengisi rongga dengan batu (sepenuhnya)