Jawapan

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh
Jawapan ringkas:
1 sudu teh mengandungi air tulen kimia 5 mililiter = 5 cm kiub = 5 gram = 5 000 miligram.

Pertama: Dipertimbangkan bahawa air kimia yang tulen dengan ketumpatan tertinggi + 4 darjah Celsius adalah sama
1) Mengukur berat (jisim) 1 gram = 1,000 miligram (mg)
2) Pengukuran volum: 1 mililiter (ml) = 1 sentimeter padu = 1 gram.

Oleh itu, 1 ml = 1 cm. = 1 gram = 1,000 mg.
Jumlah dan berat (jisim) yang sesuai dalam 1 sudu teh bergantung kepada JENIS PRODUK.

Kedua:
Adalah diterima bahawa satu sudu teh berisi air tulen 5 mililiter = 5 cm kiub = 5 gram = 5 000 miligram.
Jadual perbandingan ukuran produk dalam gram (untuk mendapatkan miligram / mg /, anda mesti mengalikan nilai yang ditentukan dalam jadual sebanyak 1 000)
http://www.eda-server.ru/ves/mera.htm

Ia dianggap bahawa satu sudu teh mengandungi jumlah 5 ml. Takrifan lama satu sudu teh diperkenalkan di Amerika Syarikat: 1 tsp = 4.93 ml dan Bahasa Inggeris 1 tsp = 3.55 ml.

1 sudu teh (diisi "tanpa bukit" / "dengan bukit", pada kelembapan biasa) mengandungi gr.:

* air - 5 / - g (gram)
* susu - 5 / - g
* minyak sayuran - 5 / - g
* gula, sorbitol, xylitol - 5/7 g
* garam, baking soda - 7/10 g
* tepung, koko, kopi tanah - 4/5 g
* beras - 5/8 g
* herba perubatan - 2/3 g (berat herba kering).

Taburkan: berapa ml dalam satu sudu, satu jadual jumlah keluaran cair dalam mililiter

Anda tahu bahawa jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan lazat ditunjukkan dalam semua resipi masakan. Tetapi kehadiran skala dapur, sudu ukur atau kaca ukuran untuk mengukur dengan tepat perkadaran produk tidak selalu di bawah tangan tuan rumah.

Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini, bagaimana untuk mengukur bahagian produk yang diinginkan? Tidak masalah! Jika anda menggunakan pisau makan yang biasa dan tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu atau sudu teh.

Kami akan secara konsisten mempertimbangkan jumlah satu sudu dan satu sudu teh, berapa ml dalam satu sudu air, cuka, minyak dan sirap.

Sudu meja: jumlah

Kutub yang paling biasa adalah sudu! Dengan bantuannya, kita makan segalanya - sup, sup, bubur, jem dan jem. Selain itu, sejarah penampilan sudu berasal dari penampilan garpu dan pisau. Ini adalah peranti tertua.

Sebelum ini, sudu dibuat daripada tanah liat, kayu, kemudian gangsa dan logam. Kini mereka diperbuat daripada keluli tahan karat.

Meja sudu terdiri daripada tiga jenis utama: besar (meja), pencuci mulut dan teh. Tambahan pula, orang ramai datang dengan lebih banyak jenis sudu: bar, untuk buah zaitun, kaviar, nominal, cenderahati dan lain-lain.

Hari ini anda akan belajar bagaimana untuk mengukur banyak makanan dengan sudu biasa. Sudah tentu, di negara-negara yang berbeza jumlah kuih sendi boleh berbeza-beza, sebagai contoh, dalam:

 1. USA ialah 14,95 ml.
 2. Great Britain - 13.8 ml.
 3. Rusia, keupayaannya ialah kira-kira 14 hingga 20 ml.

Ia perlu menjelaskan, kerana jumlahnya, dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, satu sudu mengandungi 16 mililiter minyak bunga matahari, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Sekarang lihat jadual, di mana beratnya diberikan dalam 1 sudu besar. l:

Sudah tentu, ia adalah yang paling mudah untuk mengukur cecair, walaupun mereka berbeza dan secara kondisional membezakan jenis berikut:

 1. benar (air, wain, cuka);
 2. padat (susu, krim, sirup, madu dalam bentuk cair);
 3. campuran tebal (krim masam, pes tomato, susu pekat).

Juga sudu datang dalam pelbagai bentuk. Mana-mana kita di dapur mempunyai beberapa set yang berbeza secara visual dan dalam jumlah.

Untuk mengetahui keupayaan sudu, terdapat beberapa cara. Yang paling mudah ialah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan yang dilampirkan pada sirap. Pertama, ukur cecair dengan bekas plastik yang diukur, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Oleh itu, anda akan mengetahui jumlah ml produk yang paling tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda, kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Air: berapa ml dalam satu sudu

Di atas semua tempat masakan untuk memasak, diberikan jumlah sebenar air mililiter. Terutama kerana anda perlu mematuhi ketat resipi semasa memasak makanan bayi, baking (kek, kek cawan).

Pastikan untuk mengetahui berapa banyak air dalam satu sudu. Oleh itu, satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Selain itu, berat air adalah sama dengan jumlahnya (diketahui dari kursus fizik sekolah) - 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Cuka: berapa banyak dalam satu sudu susu

Cuka meja dalam resipi ditunjukkan dalam mililiter, tidak sukar untuk mengukurnya. Kerana ia adalah cecair sejati, di mana jisim adalah sama dengan isipadu.

Dalam satu sudu adalah kira-kira 15 ml cuka. Dia adalah pakaian yang hebat dan pengawet. Memelihara bahagian yang tepat membolehkan tuan rumah berjaya memelihara makanan, memasak pastri, salad, sos, daging bakar, sayur-sayuran dan ikan.

Mentega: berapa ml dalam 1 sudu besar

Anda perlu mempertimbangkan jenis minyak, jika anda ingin tahu berapa ml itu dalam satu sudu. Satu peranti besar mungkin mengandungi pelbagai jenis produk ini mengikut jadual berikut:

Memelihara perkadaran resipi itu akan membolehkan tukang masak berjaya menyiapkan salad, pizza, goreng dan banyak pencuci mulut. Perlu diingat, anda tidak boleh goreng dalam minyak biji rami dan isi dengan hidangan panas (apa-apa kesan haba memusnahkan minyak rami). Ia digunakan dalam bentuk mentah.

Sirap: berapa ml dalam satu sudu

Sekiranya seseorang berpegang teguh kepada pemakanan, diet khas, mengira BJU atau nilai tenaga produk, atau dengan teliti mengikuti arahan untuk resipi, sirap gula perlu diukur dengan tepat.

Dan lebih mudah untuk melakukannya dengan satu sudu, dan bukan satu gelas. Menggunakan meja khas, anda boleh mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu seberat 22 gram.

Teh sudu dan sudu makan: jumlah

Di rumah di dapur, selalu perlu diketahui apabila memasak jumlah teh dan sudu. Di dalam jadual masakan khas kuantiti untuk produk kering dengan slaid dan tanpa ia ditunjukkan.

Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang paling biasa digunakan. Jadi dipercayai bahawa dalam 1 sudu kecil. - 5 ml, dan dalam 1 sudu besar. l - 15

Mengetahui berapa banyak ml mengandungi peralatan dapur yang paling mudah dan paling murah, ditambah dengan meja memasak, dalam mana-mana, anda akan memasak hidangan lazat yang paling rumit.

Walau bagaimanapun, dalam amalan masakan, terdapat beberapa nuansa yang menjejaskan ketepatan pengukuran. Tiba-tiba, bentuk dan kedalaman peranti adalah berbeza. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil untuk meminimumkan kesilapan.

Nilai yang lebih besar lebih baik ditimbang oleh skala dapur. Dan dalam pembuatan ubat-ubatan rumah tangga, tincture dan kosmetik menggunakan bekas dengan bahagian - alat pengukur yang tepat. Lagipun, apa-apa penyelewengan dari resipi mungkin penting.

Berapa banyak cecair dalam satu sudu dalam ml

Tonton video di saluran "Jurnal Bagaimana untuk melakukan segalanya sendiri." Dan jelas tahu berapa ml cecair diletakkan dalam teh, pencuci mulut dan sudu - ini adalah air, cuka, dan minyak bunga matahari.

Ini akan membantu dengan betul dos sirap batuk kepada kanak-kanak dan betul menyediakan resipi di mana anda perlu tahu berapa banyak cuka dalam satu sudu teh.

Berapa banyak ml dalam satu sudu. Jadual jumlah produk cair dalam mililiter dalam satu sudu

Resipi memasak sering menyebut jumlah bahan yang diperlukan, dan suri rumah yang tidak berpengalaman tidak selalu tahu cara mengukurnya. Untuk melakukan ini, anda memerlukan skala dapur, sudu ukur atau cawan ukur, tetapi tidak setiap dapur mempunyai satu. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan pinggan mangkuk, jika anda tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu dan sudu teh.

Jumlah kuantiti

Potong yang biasa kepada sesiapa. Dengan bantuan mereka, kami makan sup, bijirin, memelihara dan kesesakan. Spoon boleh dipanggil alat tertua: sejarahnya lama sebelum penampilan garpu dan pisau. Sebelum ini, tanah liat, kayu, gangsa, dan logam berfungsi sebagai bahan untuk pembuatannya. Kini peranti ini diperbuat daripada keluli tahan karat. Jenis utama peranti: besar, teh dan pencuci mulut. Sekarang terdapat lebih daripada 10 jenis mereka: bar, kaviar, zaitun, cenderamata, nominal dan lain-lain.

Adakah anda tahu bahawa dengan sudu biasa anda boleh mengukur jisim makanan? Jumlah kuih sendi di negara yang berlainan mungkin berbeza-beza. Di Amerika Syarikat, ia adalah 14,95, sedangkan di UK hanya 13.8 ml. Di Rusia, dipercayai bahawa keupayaannya adalah sekitar 14 hingga 20 ml. Ia perlu menjelaskan bahawa jumlah dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, minyak bunga matahari satu sudu mengandungi 16 mililiter, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Mengukur cecair adalah paling mudah. Tetapi mereka berbeza, dengan syarat membezakan jenis ini:

 • benar (air, cuka, wain);
 • padat (susu, krim, sirup, madu cair);
 • campuran tebal (krim masam, susu pekat, pes tomato).

Sudu juga datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang di dapur mempunyai beberapa set. Mereka berbeza secara visual dan dalam jumlah. Untuk mengetahui keupayaan sudu yang ada, terdapat beberapa cara. Cara paling mudah adalah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan, yang dilampirkan pada sirap. Ukur cecair, plastik dimensi pertama, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Jadi, anda akan mengetahui jumlah produk ml yang tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda dan kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Berapa banyak ml dalam satu sudu air

Untuk memasak di tapak kulinari yang diberi bilangan sebenar mililiter air. Apabila memasak pastri (kuih, muffin), makanan bayi, anda harus tegas mematuhi resipi. Untuk melakukan ini, anda perlu tahu berapa banyak air dalam satu sudu. Satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Fakta menarik adalah bahawa berat air adalah sama dengan jumlahnya, iaitu. 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Berapa banyak ml dalam satu sudu cuka

Dalam resipi, cuka ditunjukkan dalam mililiter. Tetapi mengukurnya tidak sukar. Ia adalah cecair sejati, jisim sama dengan jumlahnya. Kira-kira 15 ml cuka dalam satu sudu. Pengetahuan tentang jumlah yang tepat diperlukan untuk nyonya rumah untuk pemeliharaan, dalam penyediaan pastri, salad, saus, daging panggang, ikan dan sayur-sayuran. Ini adalah pakaian yang hebat dan pengawet.

Berapa banyak minyak dalam satu sudu

Untuk mengetahui berapa ml minyak dalam satu sudu, anda perlu tahu penampilannya. Berapa banyak jenis produk ini mengandungi satu peranti besar:

Berapa banyak ml mengandungi 1 sudu besar. l

Data-data ini diperlukan untuk pakar masakan untuk membuat salad, lemak dalam, pizza, baking dan banyak pencuci mulut. Ingat, minyak biji rami tidak boleh terdedah kepada panas (panggang di atasnya, isi hidangan panas). Ia adalah yang terbaik untuk memakannya mentah.

Berapa banyak ml dalam satu sudu sirap

Mengukur sirap gula dengan ketepatan kadang-kadang perlu. Ini mungkin perlu dalam kes di mana seseorang mengikut diet, mempertimbangkan nilai tenaga atau BZHU, dengan teliti mengikut arahan kepada resipi. Lebih mudah untuk melakukan ini bukan dengan kaca, tetapi dengan satu sudu. Terdapat meja istimewa dengan bantuan yang mana anda dapat mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu makan seberat 18 ml.

Jumlah teh dan sudu

Apabila memasak adalah perlu untuk mengetahui jumlah sudu teh dan satu sudu. Jadual masakan khas menunjukkan kuantiti untuk produk pukal dengan dan tanpa slaid. Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang sering dijumpai di dapur kami. Adalah dipercayai bahawa 1 sudu teh. - 5 ml, dan 1 sudu besar. - 15. Mempunyai maklumat tentang berapa banyak ml mengandungi perkakas dapur, dan, mempunyai meja kuliner, anda akan dengan mahir menyediakan hidangan apa-apa kerumitan.

Menggunakan item ini untuk menentukan berat badan adalah sangat mudah, tetapi terdapat beberapa nuansa yang mempengaruhi ketepatan pengukuran. Inilah bentuk dan kedalaman instrumen. Adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil, maka ralat akan minimum. Untuk menimbang sejumlah besar, lebih baik menggunakan skala dapur. Dalam pembuatan ubat-ubatan, tincture dan kosmetik, sebaiknya gunakan bekas dengan bahagian dan alat pengukur yang tepat, kerana apa-apa penyimpangan dari resipi dalam hal ini boleh menjadi penting atau bahkan berbahaya.

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Ia bergantung kepada produk itu sendiri, yang anda masukkan dalam sudu, contohnya, kebanyakan cecair - 5 ml dalam satu sudu, seperti air, susu, minyak bunga matahari, cuka, sirap. Sebagai contoh, jika anda mengambil satu sudu teh gula, maka kira-kira 7 gram produk, garam adalah kira-kira 8-10 gram, tepung - 4-5 gram, herba kering kira-kira 3 gram. Kopi Ground - 5 gram. Satu sudu adalah kira-kira dua kali ganda berat produk yang sama.

Saya rasa saya bersetuju dengan jawapan yang terdahulu. Tetapi dengan beberapa kelemahan. Pertama, sudu masih agak berbeza. Ada yang lebih dalam, sedikit lebih luas, sedikit lebih lama. Dan apabila kiraannya pada gram atau mililiter, maka ini boleh memainkan peranan yang cukup besar. Dan sekali lagi, banyak bergantung kepada apa yang tepat untuk dimasukkan ke dalam sudu ini. Air dan cecair yang sepadan adalah satu perkara, dan contohnya minyak adalah satu lagi. Gula atau garam dan, sebaliknya, dill kering atau lada tanah. Nah, nombor juga, - kerana gula yang sama boleh dituangkan dengan slaid!

Ia bergantung kepada nama produk. Di dalam katil teh 5 miligram. Ia adalah air atau cecair lain. Gula - 5-7 gram, garam, soda - 7-10 gram, tepung - koko - 4-5 gram, beras - 5-8 gram, herba perubatan - 2-3 gram.

Secara umum, biasanya dalam satu sudu teh bukan miligram dikira - tetapi mililiter, iaitu berat bukan produk masuk - tetapi jumlahnya. Adalah dipercayai bahawa teh, teh sederhana; isipadu air tulen kimia (sebagai cecair) adalah 5 ml. Dari sini dan quot; dancequot;.

Berapa banyak miligram dalam satu sudu?

laporkan penyalahgunaan

Jawapan

Sudu meja adalah peranti yang boleh memuat sehingga 18 ml. cecair. Tetapi ruang Internet penuh dengan frasa yang dalam satu sudu 20-30 ml. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menyemak segala-galanya sendiri dan mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu sudu.

laporkan penyalahgunaan

1 sudu tepung "tanpa atas" / "dengan atas" mengandungi (seberat gram, untuk sudu penuh dengan panjang sudu 7 sentimeter dan lebar - 4 sentimeter): air - 18 / - g susu - - 17 / - gula - 20/25 g garam - 25/30 g tepung - 10/15 g beras - 15/20 g kacang tanah - 10/15 g rumput kering - 5/10 g rumput segar - 10/15 g

Berapa banyak gram dan mililiter dalam kantin dan sudu - jadual jumlah dan berat data

Mengukur bahan dengan cara yang diperbaiki

Beberapa orang di dapur mempunyai alat ukur seperti skala, terutamanya apabila ia sangat diperlukan. Ramai yang biasa menggunakan kaedah pengukuran yang paling popular - "oleh mata". Jadi lebih selamat dan wang untuk membeli skala dapur khas dan mengukur peranti - secawan dan satu set sudu - tidak perlu.

Tetapi bagaimana jika anda perlu menyediakan hidangan baru, dan anda tidak tahu berapa banyak yang anda perlukan untuk menambah pelbagai ramuan yang diperlukan untuk mata anda? Lagipun, perkadaran mesti dipatuhi secepat mungkin.

Terdapat banyak kaedah yang dapat membantu dalam mengukur jisim dan jumlah produk - pukal, cecair - agak tepat dengan tahap kesilapan minimum.

Untuk masa yang sangat lama, alat meja mula digunakan: sudu, kaca dan sensasi peribadi: sekerap, zhmenya. Dari masa ke masa, jadual khas dibuat dengan data ukuran dan berat untuk kaedah penentuan yang berbeza. Lagipun, pengukuran produk kutleri adalah satu kaedah yang sangat popular dan mudah digunakan oleh semua ibu rumah tangga di dunia, dan tidak mungkin kehilangan kaitannya selepas bertahun-tahun.

Semua gadis perempuan mengajar ini di rumah di dapur ketika mereka masak bersama. Ia berlaku dengan sendirinya, tidak bertujuan. Lagipun, kanak-kanak menyalin kelakuan kita dan mengamalkan tabiat - dalam kes ini, berguna untuk dewasa masa depan.

Petua untuk mengukur jisim sudu, secubit, kaca boleh didapati di buku masak atau dicetak dengan mudah dari laman web kami untuk sentiasa ada. Sebagai pilihan: sambungkan magnet ke peti sejuk agar tidak bercampur atau tangan anda kotor ketika memasak dan dapat mengintip.

Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan jadual: terdapat nama produk, tetapi berat ditunjukkan bertentangan.

Jumlah dan ukuran berat dalam satu sudu

Adakah anda tahu berapa gram gula dalam satu sudu? Sekitar 20. Dan dengan slaid? Hampir 25.
Berapa banyak gram air dalam satu sudu? 18. Jus air yang mengandungi - 10-12.
Memfokuskan pada angka-angka ini, anda boleh menghitung jumlah perisa, bijirin dan sebagainya dengan tepat dengan tepat untuk mengekalkan proporsi dan mendapatkan hidangan yang sangat lazat.

Pelbagai elemen dan peranti pengukur boleh membantu mengukur:

 • Sudu teh
 • Pencuci mulut
 • Kaca faceted.
 • Takrifkan pinch + pada mata.

Apabila mengukur dengan cara ini, patut mempertimbangkan beberapa nuansa:

 • Gelas itu mesti menggunakan jumlah 250 ml.
 • Produk cecair tuangkan ke pinggir peranti. Sebagai contoh, jika kaca digunakan, maka sebelum rim.
 • Longgar - anda boleh mendail dengan slaid, tetapi mengambil kira ralat itu, kerana dalam jadual pengukuran diberikan, dengan memperhatikan pengisian peranti tersebut ke tepi.
 • Anda tidak perlu mengganggu, jika tidak, risiko anda mendapat berat dan volum yang tidak tepat dengan tahap kesilapan yang sangat besar.
 • Bijirin mesti diukur dalam bentuk kering. Jika memasak memerlukan rebus, maka mengambil berat bahawa berat badan akan meningkat.

Jadual untuk sudu

Perkakas dapur yang terkenal untuk makan satu sudu adalah di setiap rumah! Dan tidak juga satu salinan. Ia boleh digunakan bukan sahaja untuk makanan sebagai kaedah bergerak ke mulut tuan rumah, tetapi juga sebagai cara mengukur bahan.

Berapa banyak gram (ml) diletakkan dalam satu sudu berbeza dengan jenis produk.

Jadual berikut akan membantu anda dalam menentukan jisim. Kami menasihati anda untuk mencetak dan meletakkan di tempat yang sesuai untuk digunakan semasa memasak.

Berapa banyak gram dalam sudu: satu jadual ukuran berat badan

Berapa banyak gram dalam sudu? Mari lihat.

Anda mahu memasak sesuatu dan telah menemui resipi di Internet. Tetapi kemudian ada kesukaran dengan hakikat bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini bukan masalah, jika anda tahu berapa banyak gram di ruang makan, teh dan pencuci mulut sudu.

Paling penting, sudu lebih mudah dan lebih mudah digunakan daripada berat. Sering kali, orang mengesyaki berapa gram dalam satu sudu gula, tepung, dan yis kering. Dalam artikel ini, anda akan mendapat jawapan penuh untuk soalan anda.

 • sudu, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
 • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
 • sudu - 15 ml cecair - 15 gram.

Berapa gram dalam meja sudu

Langkah-langkah produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu banyak garam, dan juga tidak mengagihkannya. Biasanya pengarang resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi dengan sudu tanpa slaid digunakan, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat dalam jadual kami ditunjukkan dalam sudu konvensional dengan slaid dan tanpa slaid.

Berapa gram setiap meja sudu

Jika kita bercakap tentang produk pukal, yang terkandung dalam satu sudu, itu bermakna mereka dikumpulkan pada tahap yang sama dengan rim sudu. Dalam sesetengah kes, slaid kecil disediakan. Jika anda ingin mengetahui berapa gram dalam sudu produk tertentu, maka rujuk jadual.

Berapa banyak miligram dalam satu sudu

Semua video mengenai topik ini: berapa banyak miligram dalam dan banyak lagi. Video untuk telefon, telefon pintar, tablet untuk Android.

Seperti bahagian ini atau video ini? Berkongsi dengan rakan-rakan anda!

Berapa banyak ml dalam sudu. Berapa banyak sudu.

Bantuan untuk saluran ini: Webmoney Z345112632730 R255774763420 Yandex.Money 41001534672996 Berapa banyak ml dalam sudu teh, sudu pencuci mulut. Dari penulis Majalah "Seperti dengan Ditambah 2 tahun lalu.

Berapa banyak mililiter cecair di dalam jadual.

Kita belajar bagaimana untuk mengukur cecair dalam mililiter menggunakan satu sudu dan satu sudu teh. Semak berapa banyak milli. Dari pengarang PolzZza. Ditambah 3 bulan ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak gram dalam satu sudu? Sejuk

Untuk melihat slaid dengan mudah, klik pada jeda. Dari pengarang Dmitry Kulin. Ditambah 5 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak miligram dalam log ruang makan.

Nama video dari mana android adalah jam penggera yang sejuk, mudah) Cuba. PUSH. Dari pengarang Rezeda hidup. Ditambah 12 bulan ke belakang Maklumat lanjut.

Cara mengukur cecair tanpa mengukur.

Ambil kad monobank percuma anda dari 50 UAH pada akaun: Bagaimana mengukur cecair tanpa mengukur. Dari pengarang Poznavatelnoe. Ditambah 4 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

50 gram garam adalah berapa banyak kantin.

50 gram garam adalah berapa banyak sudu? Dan berapa gram dalam satu sudu? Hakikatnya adalah pengeluar yang berbeza. Dari pengarang Proportions Vku. Ditambah 3 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak minyak sayuran dalam seratus.

Pautan Di laman web greednews.su kami, anda boleh mengetahui berapa banyak. Dari pengarang GREEDNEWS. Ditambah 4 bulan ke belakang Maklumat lanjut.

Timbang protein.

Ketahui berapa banyak protein dalam sudu ukur. Dari pengarang Aleksmaximov. Ditambah 5 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa gram tepung dalam satu sudu.

Video menjawab soalan: "Berapa banyak gram tepung dalam satu sudu?" Dari pengarang Proportions Vku. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa gram soda dalam satu sudu.

Soda adalah lebih baik untuk tidak menyalahgunakan. Kumpulkan sudu dengan "bukit" dan "knoll" anda boleh mengikuti resipi dengan tepat. Video Dari pengarang Proportions Vku. Ditambah 3 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Rahsia kaca potongan.

Saya memutuskan untuk menguji secara empirik berapa banyak mililiter dalam kaca yang faceted. Dari pengarang Oleg Evdokimo. Ditambah 4 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak gram dalam satu mililiter.

10 ^ -3 l mililiter - 1 sentimeter padu. -------------------------------------------------- --------------------------------- 1 ml air. Dari pengarang Rep Tor. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa gram susu di ruang makan dan jam

Tidak setiap suri rumah mengetahui bahawa anda boleh mengukur berat susu yang dikehendaki tanpa berat, menggunakan sudu biasa. Dari pengarang PolzZza. Ditambah 3 bulan ke belakang Maklumat lanjut.

Jadual Produk Mer dalam Gram.

Jadual Produk Mer dalam Gram. Dari pengarang Efim Batrashk. Ditambah 3 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Jadual ukuran produk dalam gram / Muk.

Berapa banyak tepung, gula, garam dalam gelas, di dalam bilik makan dan satu sudu teh. Kawan, jika anda suka video ini, dan anda. Dari pengarang Keluarga yang ramah. Ditambah 3 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak gram beras dalam satu sudu.

Video menjawab soalan: "Berapa banyak gram beras dalam sudu?" Dari pengarang Proportions Vku. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

TABLE SPOON, BAHAN BOX-T.

Selalunya kita mempunyai soalan - berapa gram baja dalam satu sudu, dalam kotak padanan, dalam 10 ml. Daripada pengarang GARDEN, VILLAGE, S. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa banyak dalam sesudu air adalah gram dan mililiter.

Kami belajar menggunakan meja dan satu sudu untuk mengukur jisim dan jumlah produk pukal dan cecair. Tinjauan. Dari pengarang PolzZza. Ditambah 3 bulan ke belakang Maklumat lanjut.

Bagaimana dan dengan apa ketepatan untuk diukur.

Video untuk mereka yang suka ketepatan dalam segala-galanya! Saya katakan mengapa saya tidak selalu mengukur bahan-bahan dengan tepat, berapa banyak. Dari pengarang MY CREAM Cosm. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Berapa gram yis di ruang makan?

Video menjawab soalan: "Berapa gram yis dalam sudu?" Dari pengarang Proportions Vku. Ditambah 2 tahun. ke belakang Maklumat lanjut.

Sila tambahkan ulasan atau ulasan anda. Pendapat anda penting bagi kami!

BEBI.LV

Masuk

18 September 2016.

Jika ada keperluan untuk mengukur dengan tepat jumlah bahan yang ditambah semasa penyediaan hidangan atau minuman, serta mengambil ramuan semasa rawatan, timbul pertanyaan - berapa gram produk dalam 1 sudu makan atau 1 sudu teh sesuai?

Satu sudu adalah alat makan dengan jumlah 18 ml. Dengan bantuan satu sudu makan, tahi lalat, sup, jem dan hidangan cecair lain dimakan. Selain itu, peralatan makan ini sering digunakan sebagai unit ukuran untuk menentukan jumlah ramuan yang diperlukan untuk memasak hidangan tertentu. Selalunya dalam resipi memasak adalah bahan-bahan dalam sudu. Juga, unit ukuran "sudu" sebagai tambahan kepada memasak digunakan dalam perubatan.


Bilangan gram atau mililiter yang dapat diminum oleh sudu bergantung kepada bahan tertentu yang diukur, iaitu, pada ketumpatan dan kepenuhan sudu, dengan atau tanpa atas. Selalunya dalam resipi, melainkan jika anda menentukan dengan tepat, bermakna sudu, dipenuhi dengan bahagian atas. Tetapi untuk kepatuhan yang lebih tepat kepada perumusan itu, kita harus tahu berapa banyak gram dalam satu sudu satu atau bahan lain diletakkan.

Resipi dan banyak sumber Internet yang bertemakan menawarkan jadual khas yang membolehkan anda menentukan berapa gram tepung, gula, garam, cuka, minyak atau bahan lain mengandungi sudu. Terima kasih kepada jadual ini, mana-mana pelayan wanita boleh dengan cepat dan mudah menterjemahkan gram ke dalam sudu (sudu teh) dan belakang. Tabel tersebut biasanya bermaksud satu sudu dengan lebar sudu 4 cm dan panjang 7 cm.

Berikut adalah produk yang paling popular yang ditunjukkan dalam resipi dalam sudu. Jadi, sudu biasa mengandungi 18 g air, 17 g minyak sayuran, 20 g susu. Dalam satu sudu dengan slaid, 25 g gula, 30 g garam, 15 g tepung, koko atau kopi diletakkan. Juga, beras sering diukur dalam sudu (20 g, jika dengan bukit, 15 - tanpa bukit), kacang tanah (dengan bukit 15 g, tanpa bukit - 10 g), rumput kering (dengan bukit 10 g, tanpa bukit - 5 g).

Dos yang disedikan dalam sudu teh atau sudu dan ubat cecair. Amalan perubatan mengambil kira bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml cecair, dan satu sudu mengandungi 15 ml cecair. Jika air digunakan sebagai pelarut ubat, tetapi mililiter boleh dengan mudah ditukar kepada gram: 5 ml cecair atau 5 g diperoleh dalam 1 sudu teh dan 15 g dalam satu sudu. Walau bagaimanapun, ketepatan pengukuran jumlah dan berat bahan ubat mungkin ragu.

Satu kajian khas dijalankan, di mana jumlah teh dan meja sudu "standard" dikaji. Para peserta kajian telah mengumpul ubat 5 liter sudu teh, selepas itu jumlahnya diukur. Selain fakta bahawa sudu yang digunakan dalam eksperimen ini berbeza dalam kapasiti mereka (jumlah teh sudu adalah antara 2.5 hingga 7.3 ml, jumlah sudu - dari 6.7 hingga 13.4 ml), jumlah yang dikumpul oleh yang sama 5 ml dengan sudu, tetapi peserta yang berlainan - dari 3.9 hingga 4.9 ml.

Di bawah ini anda boleh berkenalan dengan dos produk popular dalam gram, yang diletakkan dalam sudu. Ciri-ciri ini akan membantu anda dengan lebih tepat mengira dos bahan-bahan yang terdapat dalam resipi memasak.

Sekarang anda tahu berapa banyak gram dalam satu sudu yang boleh diambil dengan atau tanpa slaid, bergantung kepada apa bahan yang anda gunakan untuk membuat sebarang hidangan atau minuman.

Jadual perbandingan ukuran dan berat produk dalam susunan abjad:

♦ VIDEO. LANGKAH MENGGUNAKAN RAMBUT UNTUK BEGINNER:

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu

Jumlah satu sudu ialah 15 mililiter.

Jumlah satu sudu ialah 15 mililiter.

Perlu diingati ciri-ciri penting: tidak selalu jumlah dan berat produk adalah sama. Contohnya, satu sudu minyak sayuran mempunyai jumlah 15 ml, dan beratnya ialah 17 gram, dan dalam sudu susu meja (atau sirap), jumlah 15 ml, beratnya ialah 18 gram. Tetapi bagi air dan cuka jumlah dan berat akan sama: 15 mililiter = 15 gram.

Ini menarik!

Ketepatan "sedemikian" adalah sama ada untuk penyediaan hidangan yang indah, atau untuk pematuhan yang teliti terhadap diet. Sebagai contoh, membaca dalam penerangan apa-apa diet yang minyak sayuran boleh dimakan tidak lebih daripada 35 gram sehari, anda boleh bayangkan berapa banyak - 2 sudu besar.

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, banyak suri rumah yang berpengalaman lebih suka mengukur produk dengan satu sudu (atau sudu teh), terutamanya apabila ia bukan mengenai jumlah besar. Sebagai contoh, dengan menggunakan satu sudu, sudah cukup untuk mengukur semua produk yang disediakan doh: tepung, gula, garam, air, susu. Sebagai peraturan, pengukuran sedemikian ternyata lebih tepat.