Penyerapan nutrien yang paling sengit berlaku di

1) villi usus kecil

2) duodenum

4) kolon

Jawab: 1

Fungsi penyerapan nutrien dalam sistem pencernaan manusia dilakukan

1) sel-sel tisu penyambung longgar

2) sel-sel otot licin

3) kelenjar pelbagai bahagian sistem pencernaan

4) villi usus kecil

Jawab: 4

31. Terdapat banyak vitamin dalam minyak ikan:

Jawab: 3

Akibat penghadaman

1) dari bahan organik kurang kompleks membentuk lebih rumit

2) makanan dihancurkan

3) makanan bergerak di saluran pencernaan

4) bahan organik kompleks dipecah menjadi kurang kompleks

Jawab: 4

Hati melakukan fungsi penghalang dalam tubuh manusia, kerana ia

1) glukosa bertukar menjadi glikogen

2) hempedu dihasilkan, yang terkumpul dalam pundi hempedu

3) bahan-bahan beracun dinentralisasi.

4) protein boleh diubah menjadi lemak dan karbohidrat

Jawab: 3

34. Penukaran glukosa ke dalam rizab karbohidrat - glikogen adalah yang paling sengit.

Sivno berlaku di

1) perut dan usus

2) hati dan otot

3) otak

4) vila usus

Jawapan: 2

Penyerapan nutrien yang paling sengit berlaku di

1) villi usus kecil

2) duodenum

4) kolon

Jawab: 1

36. Dalam proses penyerapan melalui villi usus kecil,

Biasa dengan darah

1) asid glukosa dan asid amino

2) gliserin dan asid lemak

4) glikogen dan kanji

Jawab: 1

Di mana bahagian usus manusia selulosa berpecah dengan penyertaan mikroorganisma?

1) duodenum

2) kolon

Jawapan: 2

Jika anda kerap minum kopi panas selepas ais krim, ia boleh

1) meningkatkan rembesan jus gastrik

2) mengurangkan jumlah air liur yang dirahsiakan

3) mengganggu tisu gusi dan gigi longgar

4) retak enamel gigi

Jawab: 4

39. Proses penyerapan melalui villi usus kecil tidak

Biasa dengan darah

1) asid glukosa dan asid amino

2) gliserin dan asid lemak

4) glikogen dan kanji

Jawab: 1

Akibat penghadaman

1) dari bahan organik kurang kompleks membentuk lebih rumit

2) makanan dihancurkan

3) makanan bergerak di saluran pencernaan

4) bahan organik kompleks dipecah menjadi kurang kompleks

Jawab: 4

41. Makanan dari duodenum masuk ke:

BANTU SILA!

A2. Penyerapan bahan yang paling berkesan berlaku:

1) dalam kolon 2) di dalam mulut
3) di perut 4) dalam usus kecil


A3. Pembentukan glikogen berlaku dalam:

1) hati 2) pankreas
3) perut 4) dinding usus


A4. Mengurangkan jumlah bakteria di dalam kolon akan mengakibatkan:

1) penyerapan sebatian kimia terjejas
2) pelanggaran pecahan protein, lemak, karbohidrat
3) dehidrasi separa
4) kemerosotan pencernaan serat


A7. Apakah bahan yang terus diserap ke dalam darah dalam usus kecil?

1) serat 3) asid amino
2) asid lemak 4) asid nukleik

Penyerapan usus kecil

Penyerapan adalah proses mengangkut komponen makanan dari rongga saluran gastrointestinal ke dalam persekitaran dalaman badan, darah dan limfa.

Penyerapan air, elektrolit, dan produk hidrolisis nutrien dilakukan terutamanya dalam usus kecil, serta dalam usus besar dan ileum. Peranan utama dalam pelaksanaan proses ini adalah sel-sel epitel usus - enterosit.

Bergantung pada intensiti pencernaan, lebih atau kurang sel epitelium mungkin terlibat dalam proses penyerapan dalam usus kecil. Sel-sel epitel di bahagian atas dan menengah dari villi paling aktif terlibat dalam proses penyerapan. Secara purata, setiap sel penyerapan epitel memberikan aktiviti penting 10 3 -10 5 sel badan. Dengan berpuasa berpanjangan, penyerapan aktif enterosit terus. Pada masa ini, mereka menyerap bahan endogen dari lumen usus.

Terdapat dua cara utama untuk mengangkut bahan ke dalam sel epitelium mukosa usus - melalui sel (transselel) dan melalui hubungan rapat di ruang antara ruang (paracellular). Melalui yang terakhir, sejumlah kecil bahan dipindahkan, tetapi kehadiran kaedah pengangkutan ini menerangkan penembusan makromolekul tertentu (antibodi, alergen, dan lain-lain) dan bahkan bakteria dari rongga usus ke dalam persekitaran dalaman.

Kaedah utama pemindahan bahan dianggap sebagai transselel. Ia, seterusnya, boleh dilaksanakan melalui dua mekanisme utama - pemindahan transmembran dan endositosis. Endocytosis (pinositosis) adalah pengangkutan melalui pembentukan endocytosis (pinocytosis) pembambaan membran apikal antara asas mikrovilli enterosit. Sebagai hasil daripada proses ini, banyak vesikel endocytic terbentuk di sitoplasma enterosit - vesikel yang mengandungi bahan-bahan ini atau lain-lain. Dalam proses pembentukan vesikel endositosis, sitoskeleton mikrovilli dan bahagian apikal sel usus epitel memainkan peranan penting. Perlu diperhatikan bahawa selari dengan pembentukan vesikel endositosis, serpihan tertutup mikrovilli dipisahkan ke dalam rongga usus. Vesicles fringed ini membawa enzim yang terbenam dalam membran di permukaan mereka dan dengan itu mengambil bahagian dalam hidrolisis nutrien.

Pada masa ini, pemindahan transmembran dianggap mekanisme pengangkutan utama dalam haiwan dewasa. Pemindahan transmembran boleh dilakukan menggunakan pengangkutan pasif dan aktif. Pengangkutan pasif dijalankan sepanjang kecerunan tumpuan dan tidak memerlukan tenaga (difusi, osmosis dan penapisan). Pengangkutan aktif adalah pemindahan bahan melalui membran terhadap kecerunan elektrokimia atau konsentrasi dengan perbelanjaan tenaga dan dengan penyertaan sistem pengangkutan khas - pengangkut membran dan saluran pengangkutan.

Penyerapan kebanyakan bahan berlaku disebabkan oleh "suntikan" mereka yang aktif melalui membran apikal dengan perbelanjaan tenaga dan aliran keluar pasif substrat makanan melalui membran sisi ke dalam ruang interelelular. Dari sini mereka masuk ke dalam darah dan limfa. Pada masa ini, tiada penggunaan langsung ATP di tepi tepi telah dijumpai. Sumber tenaga bagi pemindahan transmembran substrat, nampaknya, adalah gradien Na +, iaitu aliran aliran ion melalui membran, yang dicipta dengan mengepam ion-ion ini dari sel dengan perbelanjaan tenaga Ma + -K + -ATPase, setempat dalam membran basolateral. Oleh itu, pengangkutan kebanyakan bahan melalui membran apikal enterosit adalah Ka + -dependen. Ketiadaan Na + dalam penyelesaian membawa kepada pengurangan dalam pengangkutan aktif substrat.

Penyerapan karbohidrat berlaku hanya sebagai monosakarida, terutamanya dalam usus kecil. Sejumlah kecil juga boleh diserap dalam usus besar. Penyerapan glukosa diaktifkan oleh penyerapan ion natrium, dan tidak bergantung kepada kepekatannya dalam chyme. Glukosa berkumpul di sel-sel epitelium, dan pengangkutan seterusnya ke dalam ruang antara dan ke dalam darah berlaku terutamanya sepanjang kecerunan tumpuan. Gentian saraf parasympatetik menguatkan dan simpatik menghalang penyerapan monosakarida dalam usus kecil. Dalam peraturan proses ini peranan penting kepunyaan kelenjar endokrin. Penyerapan glukosa dipertingkatkan oleh hormon kelenjar adrenal, hipofisis, tiroid, serotonin, asetilkolin. Histamine, somatostatin menghalang proses ini.

Monosakarida yang diserap dari kapilari vili masuk ke sistem vena portal hati. Di dalam hati, sejumlah besar mereka tertunda dan berubah menjadi glikogen. Sebahagian daripada glukosa digunakan oleh seluruh badan sebagai bahan tenaga utama.

Penyerapan protein. Protein dari makanan diserap dalam bentuk asid amino. Kemasukan asid amino ke dalam sel epitelium berlaku secara aktif dengan penyertaan pembawa dan dengan perbelanjaan tenaga. Dari sel epitelium ke cecair ekstraselular, asid amino diangkut oleh mekanisme difusi difasilitasi. Sesetengah asid amino boleh mempercepatkan atau memperlahankan penyerapan yang lain. Pengangkutan ion natrium merangsang penyerapan asid amino. Dimasukkan ke dalam darah, asid amino melalui sistem vena portal memasuki hati.

Lemak sedutan Lemak dalam saluran pencernaan di bawah pengaruh enzim terbahagi kepada gliserol dan asid lemak. Glycerin sangat larut dalam air dan mudah diserap ke dalam sel epitelium. Asid lemak tidak larut dalam air dan boleh diserap hanya dalam kombinasi dengan asid hempedu. Asid hempedu, sebagai tambahan, meningkatkan kebolehtelapan epitel usus untuk asid lemak. Lipid paling aktif diserap dalam duodenum dan jejunum proksimal. Dari monoglycerides dan asid lemak dengan penyertaan garam hempedu, micelles kecil terbentuk (kira-kira 100 nm diameter), yang diangkut melalui membran apikal ke dalam sel epitelium. Dalam sel epitel resynthesis trigliserida berlaku. Chylomicrons terbentuk daripada trigliserida, kolesterol, fosfolipid, globulin dalam sitoplasma sel epitelium - zarah lemak terkecil yang tertutup dalam shell protein. Mereka meninggalkan sel-sel epitelium melalui membran sisi dan basal, melalui viro stromal, di mana mereka memasuki vesel limfa pusat vila.

Saluran limfatik thoracic mengalir ke vena cava anterior, di mana limfa bercampur dengan darah vena. Organ pertama di mana jatuh koloni adalah paru-paru, di mana chylomicrons dimusnahkan dan lipid memasuki darah.

Kadar hidrolisis dan penyerapan lemak dipengaruhi oleh sistem saraf pusat. Pembahagian parasympatetik sistem saraf autonomi meningkat dan simpatik melambatkan proses ini. Penyerapan lemak meningkatkan hormon korteks adrenal, thyroid, pituitary, dan hormon duodenal - secretin dan cholecystokinin. Bersama dengan limfa dan darah, lemak tersebar di seluruh tubuh dan disimpan di depot lemak. Di sini mereka digunakan untuk keperluan tenaga dan plastik.

Penyerapan air dan garam. Penyerapan air berlaku di seluruh saluran gastrousus. Kebanyakan cecair diserap dalam usus kecil. Selebihnya air bersama garam larut diserap dalam usus besar.

Penyerapan air berlaku mengikut undang-undang osmosis. Air mudah melalui sel membran dari usus ke darah dan kembali ke chyme. Chyme hyperosmotic perut, memasuki usus, menyebabkan pemindahan air dari plasma darah ke lumen usus. Ini memastikan isoosmotik dari persekitaran usus. Oleh kerana bahan-bahan yang diserap dari lumen usus ke dalam darah, tekanan osmosis chyme menurun, yang menyebabkan penyerapan air.

Peranan penting dalam pemindahan air melalui lapisan epitelium adalah ion bukan organik, terutamanya ion natrium. Oleh itu, semua faktor yang mempengaruhi pengangkutannya, dan menjejaskan pengangkutan air. Di samping itu, pengangkutan air dikaitkan dengan penyerapan asid amino dan gula.

Ion natrium, kalium dan ion kalsium terutamanya diserap dalam usus kecil. Ion natrium diangkut ke dalam darah melalui sel epitelium usus serta melalui ruang antara sel. Di bahagian yang berbeza dari usus, pengangkutan mereka mungkin berlaku dengan cara yang berbeza. Oleh itu, dalam penyerapan natrium usus besar tidak bergantung kepada kehadiran gula dan asid amino, dan dalam usus kecil itu bergantung kepada mereka. Dalam usus kecil, pemindahan ion natrium dan klorin konjugasi, dalam usus besar - pemindahan ion natrium dan kalium. Dengan pengurangan kandungan natrium dalam badan, penyerapan dalam usus meningkat secara dramatik. Penyerapan ion natrium meningkatkan hormon kelenjar adrenal dan kelenjar pituitari, menghalang gastrin, secretin dan cholecystokinin.

Penyerapan utama ion kalium berlaku dalam usus kecil melalui pengangkutan aktif dan pasif (sepanjang kecerunan elektrokimia). Peranan pengangkutan aktif kurang, mungkin berkaitan dengan pengangkutan ion natrium.

Ion klorin mula diserap dalam perut, pengangkutan mereka paling sengit di ileum, di mana ia dijalankan mengikut jenis kedua-dua pengangkutan aktif dan pasif.

Ion bivalen diserap dari rongga saluran gastrousus dengan sangat perlahan. Oleh itu, ion kalsium diserap 50 kali ganda lebih lambat daripada ion natrium. Ion besi, zink dan mangan diserap lebih perlahan.

BANTU SILA!

A2. Penyerapan bahan yang paling berkesan berlaku:

1) dalam kolon 2) di dalam mulut
3) di perut 4) dalam usus kecil


A3. Pembentukan glikogen berlaku dalam:

1) hati 2) pankreas
3) perut 4) dinding usus


A4. Mengurangkan jumlah bakteria di dalam kolon akan mengakibatkan:

1) penyerapan sebatian kimia terjejas
2) pelanggaran pecahan protein, lemak, karbohidrat
3) dehidrasi separa
4) kemerosotan pencernaan serat


A7. Apakah bahan yang terus diserap ke dalam darah dalam usus kecil?

1) serat 3) asid amino
2) asid lemak 4) asid nukleik

Penyerapan nutrien


Penyerapan nutrien adalah matlamat utama proses penghadaman dan adalah pengangkutan komponen makanan dari saluran gastrointestinal ke dalam persekitaran dalaman badan (satu set cecair biologi) - limfa dan darah. Bahan-bahan yang diserap ke dalam aliran darah, tersebar ke seluruh badan dan mengambil bahagian dalam metabolisme.

Proses penyerapan nutrien berlaku di hampir semua bahagian sistem pencernaan.

Mulut penyedut

Air liur mengandungi enzim yang memecahkan karbohidrat kepada glukosa. Yang pertama ialah ptyalin atau amilase, yang memecahkan kanji (polisakarida) kepada maltosa (disaccharide). Enzim kedua dipanggil maltase dan mesti memecahkan disaccharides kepada glukosa. Tetapi disebabkan tempoh makanan yang singkat dalam rongga mulut selama 15 hingga 20 saat, kanji tidak sepenuhnya berpecah kepada glukosa, oleh sebab itu, penyerapan tidak dilakukan di sini, monosakarida baru mula diserap. Air liur mempamerkan kesan pencernaannya ke tahap yang lebih besar di dalam perut.

Sakit perut

Sesetengah asid amino diserap dalam perut, sebahagian glukosa, jumlah air yang lebih besar dan garam mineral terlarut, dan alkohol diserap dengan baik.

Penyerapan usus kecil

Proses penyerapan nutrien paling banyak memberi kesan kepada usus kecil. Ini sebahagian besarnya disebabkan strukturnya, kerana ia disesuaikan dengan fungsi sedutan. Penyerapan nutrien sebagai proses ditentukan oleh saiz permukaan yang dilakukannya.

Permukaan dalaman usus adalah kira-kira 0.65-0.70 m2, manakala vietnam 0.1-1.5 mm tinggi masih meluaskan permukaannya. Satu sentimeter persegi mengandungi 2,000-3,000 serat, yang meningkatkan kawasan sebenar menjadi 4-5 m2, dua hingga tiga kali permukaan tubuh manusia.

Di samping itu, vila mempunyai pertumbuhan yang tajam - mikrovilli. Mereka masih melipatgandakan permukaan sedutan usus kecil. Antara microvilli adalah jumlah enzim yang banyak yang terlibat dalam pencernaan parietal.

Pemecahan nutrien ini sangat berkesan untuk badan, terutamanya untuk proses penyerapan.

Ini disebabkan oleh hal ehwal yang berikut. Usus mengandungi sejumlah besar mikrob. Jika proses pemeliharaan nutrien dilakukan hanya dalam lumen usus, mikroorganisma akan menggunakan sebahagian besar produk belahan, dan jumlah yang lebih kecil akan diserap ke dalam darah. Oleh kerana saiz mereka, mikroorganisma tidak dapat masuk ke jurang antara microvilli, ke tempat tindakan enzim, di mana penguraian parietal dilakukan.

Suction dalam usus besar

Dalam rongga usus besar, proses penyerapan menjejaskan air (50-90% mengikut bilangan penulis), garam, vitamin dan monomer (monosakarida, asid lemak, gliserin, asid amino, dan sebagainya).

Mekanisme proses sedutan

Bagaimana proses penyerapan? Bahan yang berbeza diserap melalui mekanisme yang berbeza.

Undang-undang penyebaran. Garam, molekul kecil bahan organik, sejumlah air ke dalam darah mengikut undang-undang penyebaran.

Undang-undang penapisan. Pengurangan otot licin usus meningkatkan tekanan, ia mencetuskan penembusan bahan-bahan tertentu ke dalam darah mengikut undang-undang penapisan.

Osmosis. Meningkatkan tekanan osmosis darah mempercepat penyerapan air.

Kos tenaga yang tinggi. Sesetengah nutrien memerlukan tenaga yang besar untuk proses penyerapan, di antaranya - glukosa, beberapa asid amino, asid lemak, ion natrium. Dalam proses eksperimen dengan bantuan racun khas, metabolisme tenaga dalam membran mukus usus kecil diganggu atau dihentikan, akibatnya penyerapan ion natrium dan glukosa dihentikan.

Penyerapan nutrien memerlukan peningkatan dalam pernafasan sel membran mukus usus kecil. Ini menunjukkan keperluan untuk aktiviti penting dalam sel epitelium usus.

Potongan Villous juga menyumbang kepada penyerapan. Di luar, setiap vila dilindungi oleh epitel usus, di dalamnya terdapat saraf, limfa dan saluran darah. Otot licin yang terletak di dinding vila, menyekat, menolak kandungan kapilari dan vesel limfa vili menjadi arteri yang lebih besar. Dalam tempoh relaksasi otot, kapal kecil villi mengambil penyelesaian dari rongga usus kecil. Jadi, villus berfungsi sebagai sejenis pam.

Pada siang hari kira-kira 10 liter cecair diserap, yang kira-kira 8 liter adalah jus pencernaan. Nutrien diserap terutamanya oleh sel epitel usus.

Bagaimana penyerapan nutrien dikawal?

Proses penyerapan nutrien diselaraskan oleh sistem saraf pusat.

Peraturan humoral juga terlibat: vitamin A meningkatkan penyerapan lemak, vitamin B - penyerapan karbohidrat. Asid hidroklorik, asid amino, asid hempedu meningkatkan pergerakan vili, lebihan asid karbonik - melambatkannya.

Proses penyerapan protein

Proses penyerapan (penyerapan) protein dijalankan dalam bentuk penyelesaian air dan asid amino oleh kapilari villi. Sebagai peratusan, 50-60% produk protein terakhir diserap dalam duodenum, 30% dalam usus kecil, dan 10% dalam usus besar.

Proses penyerapan karbohidrat

Karbohidrat diserap ke dalam darah dalam bentuk monosakarida, fruktosa, glukosa, dalam tempoh laktasi - galaktosa.

Monosakarida berbeza mempunyai kadar penyerapan yang berlainan. Glukosa dan galaktosa mempunyai kadar tertinggi, tetapi pengangkutan mereka perlahan atau disekat jika tiada garam natrium dalam jus usus. Mereka meningkatkan proses ini dengan meningkatkan kelajuan lebih daripada 100 kali. Di samping itu, penyerapan karbohidrat lebih sengit di bahagian atas usus.

Karbohidrat perlahan-lahan diserap dalam usus besar. Walau bagaimanapun, kemungkinan ini digunakan dalam amalan perubatan dalam proses pemakanan tiruan pesakit (enema pemakanan).

Proses penyerapan lemak

Lemak diserap dalam bentuk asid lemak dan gliserol terutamanya dalam limfa dalam usus kecil. Produk pecahan lemak babi dan mentega antara lemak lain diserap dengan lebih mudah.

Dalam proses penyerapan, gliserin mudah melalui epitel mukosa usus. Asid lemak semasa proses ini menghasilkan kompleks, sabun larut, menggabungkan dengan garam dan asid hempedu. Selepas melalui sel-sel epitelium usus, kompleksnya runtuh, asid lemak semula bergabung dengan gliserol, membentuk lemak, yang merupakan ciri tubuh manusia.

Proses penyerapan air dan garam

Penyerapan air dijalankan mengikut undang-undang osmosis. Proses menyerap air bermula di dalam perut, tetapi lebih intensif ia berjalan di dalam usus - 1 liter selama 25 minit. Air diserap ke dalam darah, garam mineral terlarut juga, tetapi kadar penyerapannya adalah kerana kepekatan mereka dalam larutan.

Kami mengesyorkan:

Mengenai asimilasi makanan: analisis faktor-faktor kesan

Tentang pedih ulu hati

09/23/2018 admin Komen Tiada komen

Penyerapan nutrien (penyerapan, penyerapan, penyerapan) adalah matlamat utama proses pencernaan, pengangkutan komponen pemakanan - karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral - dari saluran gastrointestinal ke persekitaran dalaman badan (gabungan cecair biologi) - limfa dan darah. Bahan-bahan yang diserap ke dalam aliran darah, tersebar ke seluruh badan dan terlibat dalam metabolisme.

Kandungan:

1. Proses penyerapan dalam organ saluran penghadaman:

4. Proses penyerapan pelbagai nutrien:

Organ besar dan berongga saluran gastrousus adalah organ otot. Penguncupan dinding wavelike memfasilitasi pergerakan makanan dan cecair, dan membolehkan kandungan bercampur dalam setiap organ. Pergerakan sedemikian dipanggil peristalsis.

Tubuh menyerap dua jenis nutrien: makronutrien (karbohidrat, protein, lemak) - sumber utama tenaga dan unsur surih (vitamin, mineral, dan lain-lain), secara tidak langsung mempengaruhi tenaga yang ada, bertindak sebagai pemangkin. Untuk mengasimilasikan beberapa nutrien yang anda perlukan untuk berpecah menjadi elemen yang lebih kecil.

Penyerapan nutrien berlaku terutamanya dalam dua bahagian atas usus kecil: duodenum dan jejunum. Walau bagaimanapun, penyerapan nutrien, seperti pencernaan, bermula di dalam mulut dan berakhir di usus besar, iaitu. penyerapan nutrien dalam darah berlaku di semua bahagian saluran penghadaman.

Sedutan oral

Air liur mengandungi enzim yang memecahkan karbohidrat kepada glukosa. Yang pertama ialah ptyalin atau amilase, yang merosakkan kanji (polisakarida - jenis kompleks kompleks) kepada maltosa (disaccharide yang terdiri daripada dua residu monosakarida). Enzim kedua dipanggil maltase dan mesti memecahkan disaccharides kepada glukosa. Tetapi disebabkan tempoh makanan yang singkat di mulut - 15 - 20 s, kanji tidak sepenuhnya mengurai kepada glukosa, oleh sebab ini, di sini monosakarida baru mula diserap. Air liur mempamerkan kesan pencernaannya ke tahap yang lebih besar di dalam perut.

Penyerapan nutrien dalam perut

Proses penghadaman dipertingkatkan dengan tindakan asid hidroklorik dan enzim - protease (merosakkan protein), lipase (merosakkan lemak) dan amilase (merosakkan karbohidrat).

Sesetengah jenis nutrien mengambil masa lebih lama untuk memproses daripada yang lain. Sebagai contoh, lemak dan protein dicerna lebih lama daripada karbohidrat, kerana enzim dikeluarkan kemudian.

Walaupun perut adalah sarang aktiviti pencernaan, sebilangan kecil nutrien diserap di dalamnya. Dalam perut boleh diserap:

 • sebilangan asid amino;
 • sebahagiannya glukosa;
 • jumlah air yang lebih besar dan mineral terlarut (tembaga, fluorida, iodida, molibdenum);
 • alkohol yang diserap dengan baik.

Penyerapan usus kecil

Hentikan seterusnya adalah usus kecil - tempat di mana hampir semua nutrien diserap. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh strukturnya, kerana organ tersebut disesuaikan dengan fungsi sedutan. Penyerapan nutrien sebagai proses bergantung kepada saiz permukaan yang dilakukannya.

Permukaan dalaman usus adalah kira-kira 0.65-0.70 m2, manakala vila dengan ketinggian 0.1-1.5 mm meningkatkan jumlahnya. Satu sentimeter persegi mengandungi 2,000-3,000 serat, yang mana kawasan sebenar meningkat kepada 4-5 m2, dua hingga tiga kali permukaan badan manusia.

Di samping itu, vila mempunyai pertumbuhan yang tajam - mikrovilli. Mereka masih melipatgandakan permukaan sedutan usus kecil. Antara mikrovilli terdapat sejumlah besar enzim yang terlibat dalam pencernaan parietal.

Degradasi nutrien jenis ini sangat berkesan untuk badan, terutamanya untuk proses penyerapan. Ini disebabkan oleh hal ehwal yang berikut. Usus mengandungi sejumlah besar mikroorganisma. Jika proses pembelahan nutrien dilakukan hanya dalam lumen usus, mikroorganisma akan menggunakan kebanyakan produk belahan, dan jumlah yang lebih kecil akan diserap ke dalam darah. Oleh kerana saiz mereka, mikroorganisma tidak dapat masuk ke jurang antara microvilli, ke tempat tindakan enzim, di mana penguraian parietal dilakukan.

Mari kita lihat dengan lebih dekat bagaimana nutrien diserap dalam usus kecil.

Pergerakan nutrien melalui dinding usus

Terdapat dua cara utama di mana nutrien menyeberangi dinding usus kecil dan memasuki aliran darah: penyebaran pasif dan pengangkutan aktif.

Penyebaran pasif tidak memerlukan kos tenaga langsung. Pakar membandingkan proses penyebaran dengan laluan bendalir melalui kasa, apabila nutrien bergerak dari kawasan tumpuan yang tinggi (rongga usus) ke kawasan tumpuan yang rendah (aliran darah). Penyebaran cahaya juga dibezakan - di sini pergerakan dilakukan dengan bantuan protein pembawa - molekul yang dimasukkan ke dalam membran, menembus dan membentuk saluran.

Pengangkutan aktif bermakna bahawa nutrien memerlukan pembantu atau molekul pembawa untuk melalui dinding usus ke dalam aliran darah. Di samping itu, pemindahan tidak berlaku di sepanjang kecerunan kepekatan bahan (kecerunan mencirikan arah perubahan dalam kepekatan bahan dalam medium), tetapi terhadap (dari kawasan kepekatan yang rendah hingga tinggi), yang memerlukan tenaga bebas badan.

Rasa keletihan atau kekurangan kekuatan selepas memakan sejumlah besar makanan sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa tubuh mesti berfungsi untuk menyerap nutrien. Jumlah tenaga yang diperlukan untuk mengangkut nutrien bergantung kepada nutrien dan saiznya.

 • Pengangkutan aktif diperlukan untuk komponen pemakanan berikut: glukosa, galaktosa, asid amino, kalsium, besi, asid askorbik, tiamin, folasin, asid cholesterol dan natrium sebahagian.
 • Kaedah penyebaran digunakan oleh kebanyakan nutrien.

Ciri-ciri pengangkutan beberapa komponen kuasa:

 • Glukosa diserap di bahagian tengah usus kecil menggunakan pengangkut glukosa sodium bergantung SGLT1 (S = sodium, GL = glukosa, T = pengangkutan) hanya bersama dengan natrium. Galactose diserap oleh mekanisme yang sama.
 • Sedutan fruktosa bergantung kepada jumlah pengangkut GLUT5 protein dalam dinding usus kecil. Orang yang sihat mampu mencerna sehingga 50 gram fruktosa pada satu masa, tetapi dengan kandungan GLUT-5 yang rendah - hanya 0-20 gram.
 • Asid amino diserap dalam usus kecil melalui asid amino dan pembawa natrium dengan mekanisme yang sama seperti glukosa.
 • Natrium diserap dalam usus kecil dan besar melalui pelbagai mekanisme, seperti pemindahan bersama dengan glukosa atau asid amino. Pengangkutan klorin terutamanya disertai oleh pengangkutan natrium.
 • Besi dari produk heme - heme - diserap lebih baik daripada besi bukan heme dari sumber tumbuhan. Penyerapan bahan mineral meningkat apabila rizabnya di dalam badan rendah (contohnya, selepas pendarahan atau haid) dan berkurangan jika ia tinggi.
 • Penyerapan kalsium dalam usus kecil bergantung kepada vitamin D dan dirangsang oleh hormon parathyroid (PTH), yang meningkat apabila kadar kalsium dalam darah menurun. Penyerapan kalsium juga dirangsang oleh kehamilan, hormon pertumbuhan dan insulin, dan dihalang oleh tiroksin dan kortisol. Secara umum, hanya kira-kira 30% kalsium diserap dari diet.

Fakta menarik: semasa penyerapan nutrien dalam usus manusia, sejumlah nutrien diserap dengan lebih mudah daripada yang lain. Ia bergantung pada jenis makanan yang dibekalkan dan keperluan relatif untuk nutrien ini. Semakin kecil jumlahnya dalam tubuh, semakin mudah diserap.

Jangan bimbang tentang pengambilan nutrien yang berlebihan. Tubuh sentiasa berusaha untuk homeostasis - peraturan diri, yang bertujuan untuk menjaga keseimbangan. Dengan kekurangan, ia menyerap lebih daripada yang diperlukan. Sebaik sahaja keseimbangan dicapai, penyerapan dikurangkan untuk mengekalkan tahap yang sesuai.

Usus kecil mempunyai beberapa bahagian:

 • yang awal dipanggil duodenum;
 • yang tengah adalah jejunum;
 • rendah - ileum.

Nutrien yang boleh diserap dalam duodenum:

 • Monosakarida (glukosa, fruktosa, galaktosa), yang lebih rendah - asid amino dan asid lemak.
 • Mineral: tembaga, magnesium, fosforus, selenium, kalsium.
 • Vitamin: retinol, thiamine, riboflavin, B3, B7, B9, D, E dan K.

Selepas pembedahan duodenum, malabsorpsi (penyerapan tidak mencukupi) besi dan kalsium boleh berkembang.

Nutrien yang boleh dicerna di jejunum:

 • Lipid (lemak, kolesterol).
 • Monosakarida: fruktosa, glukosa, galaktosa.
 • Asid amino dan peptida pendek.
 • Vitamin A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (asid Pantotenik), B6 ​​(pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folat), D, E dan K.
 • Mineral: kalsium, kromium, besi, magnesium, mangan, molibdenum, fosforus, kalium, zink.

Sekitar 90% nutrien diserap dalam 100-150 sentimeter pertama jejunum - ini adalah jawapan kepada soalan - di mana nutrien diserap terutamanya. Sekiranya ia terjejas teruk atau pembuangan pembedahan dilakukan, manakala ileum kekal utuh, malabsorpsi tidak berkembang.

Nutrien yang boleh diserap dalam ileum:

 • Di sini jumlah utama air diserap.
 • Vitamin: B9, B12, C, Calciferol, K.
 • Mineral: magnesium, kalium.

Macronutrien yang boleh dirasakan sepenuhnya diserap dalam usus kecil, jadi pada orang yang mempunyai kesihatan yang baik, tidak seorang pun daripada mereka akan muncul di dalam bangku.

Sekitar 10 liter air menembusi usus kecil setiap hari: kira-kira 2 liter dari diet, dan selebihnya dari air liur, hempedu, jus pankreas dan usus. Daripada jumlah ini, 9 liter diserap dalam usus kecil dan hanya kira-kira 1 liter dipindahkan ke kolon, di mana sebahagiannya diserap dan kira-kira 150 ml dikumuhkan dengan najis.

Suntikan kolon

Nutrien berikut boleh diserap dalam usus yang lebih rendah:

 • Air
 • Mineral: kalsium, natrium, klorida, kalium.
 • Asid lemak rantaian pendek (asetat, propionat dan butirat), yang terbentuk semasa penapaian karbohidrat yang tidak boleh dimakan (selulosa) dan beberapa asid amino, oleh bakteria usus yang bermanfaat.
 • Vitamin yang dihasilkan oleh bakteria simbiotik: vitamin B1 (tiin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B7 (biotin), vitamin B9 (folat), vitamin K.

Serat makanan larut (pektin, gusi, lignin), poliol (sorbitol, xylitol, dan lain-lain) ditapai oleh bakteria usus, dan produk pereputan mereka diserap dalam usus besar.

Penghapusan pembedahan usus yang lebih rendah hanya dapat menjejaskan penyerapan air.

Mekanisme sedutan

Bagaimana proses penyerapan? Bahan yang berbeza diserap oleh mekanisme yang berbeza.

 • Undang-undang penyebaran. Garam, molekul kecil zat organik, sejumlah air memasuki darah mengikut undang-undang ini. Penyebaran melibatkan pergerakan spontan bahan dalam larutan, yang membawa kepada keseimbangan kepekatannya dalam jumlah.
 • Undang-undang penapisan. Pengurangan otot licin usus meningkatkan tekanan, ia mencetuskan penembusan bahan-bahan tertentu ke dalam darah mengikut undang-undang penapisan.
 • Osmosis adalah pergerakan molekul bahan melalui membran separuh telap, yang melepasi mereka hanya dalam satu arah. Meningkatkan tekanan osmosis darah mempercepat penyerapan air.
 • Kos tenaga yang tinggi. Sesetengah nutrien memerlukan tenaga yang besar untuk proses asimilasi, di antaranya - glukosa, beberapa asid amino, asid lemak, ion natrium. Dalam proses eksperimen dengan bantuan racun khas, metabolisme tenaga dalam membran mukus usus kecil diganggu atau dihentikan, oleh itu proses penyerapan ion natrium, glukosa terganggu.

Penyerapan nutrien memerlukan peningkatan dalam pernafasan sel membran mukus usus kecil. Ini menunjukkan keperluan untuk aktiviti penting dalam sel epitelium usus.

Potongan Villous juga menggalakkan penyerapan. Di luar, setiap vila dilindungi oleh epitel usus, di dalamnya terdapat saraf, limfa dan saluran darah. Otot-otot yang licin di dalam dinding vila, mengikat, menolak kandungan kapilari dan limfatik vila ke arteri yang lebih besar. Dalam tempoh relaksasi otot, kapal kecil villi mengambil penyelesaian dari rongga usus kecil. Jadi, villus berfungsi sebagai sejenis pam.

Pada siang hari kira-kira 10 liter cecair diserap, yang kira-kira 8 liter adalah jus pencernaan. Penyerapan nutrien terutamanya dilakukan oleh sel epitelium usus.

Bagaimana penyerapan nutrien dikawal?

Ciri menarik sistem penghadaman adalah pengawal selia sendiri.

Hormon utama yang mengawal fungsi saluran gastrointestinal dihasilkan dan dikeluarkan oleh sel-sel membran mukus perut dan usus kecil.

 • Gastrin menyebabkan perut mengeluarkan asid hidroklorik untuk mencerna makanan tertentu. Ia juga perlu pertumbuhan normal membran mukus perut dan usus.
 • Secretin merangsang pankreas untuk menghasilkan jus pencernaan, kaya dengan bikarbonat; hati - untuk mensintesis hempedu; perut - untuk menghasilkan pepsin - enzim yang mencerna protein.
 • Cholecystokinin menggalakkan pertumbuhan pankreas dan mendorongnya menghasilkan jus enzim pankreas, yang membawa kepada pembebasan kandungan pundi hempedu.

2 jenis neurotransmiter membantu mengawal kerja sistem pencernaan. Pengaruh luar pada organ saluran pencernaan mempunyai otak atau saraf tunjang. Kimia disintesis - asetilkolin dan adrenalin.

 • Acetylcholine menyebabkan otot-organ pencernaan berkontraksi dengan kekuatan yang lebih besar dan mempromosikan makanan melalui saluran pencernaan. Di samping itu, ia menggalakkan perut dan pankreas untuk menghasilkan lebih banyak jus penghadaman.
 • Adrenalin melegakan otot organ dan mengurangkan aliran darah kepada mereka.

Walau bagaimanapun, lebih penting ialah saraf dalaman yang membentuk rangkaian padat di dinding esofagus, perut, usus. Mereka diaktifkan apabila dinding organ dihulurkan oleh tindakan makanan. Saraf dalaman menghasilkan pelbagai bahan yang mempercepat atau memperlahankan pergerakan makanan dan pengeluaran jus oleh organ-organ pencernaan.

Peraturan Humoral juga terlibat: vitamin A meningkatkan penyerapan lemak, vitamin B - karbohidrat. Asid hidroklorik, asid amino, asid hempedu meningkatkan pergerakan vili, lebihan asid karbonik - melambatkannya.

Proses penyerapan karbohidrat

Rata-rata, orang dewasa menggunakan 200-300 gram karbohidrat setiap hari. Beberapa makanan yang paling biasa mengandungi kebanyakan nutrien ini:

Sebagai sebahagian daripada mereka - kanji, dicerna oleh badan, dan bahan ballast (selulosa), yang hanya berpecah sebahagian, dan sisa-sisa dikeluarkan dari tubuh.

Enzim dalam komposisi air liur, jus pankreas dan jus daripada usus kecil membahagikan karbohidrat dicerna ke dalam komponen mudah - monosakarida, yang diserap ke dalam darah (fruktosa, glukosa, semasa laktasi - galaktosa).

 • Pati diserap dalam dua peringkat: pertama, enzim dalam air liur dan dalam jus pankreas memecahkannya (polysaccharide) ke dalam maltosa (disaccharide); maka enzim - maltase - dalam membran mukus usus kecil membahagi maltosa kepada glukosa (monosakarida), yang dapat diserap ke dalam darah. Glukosa bergerak melalui aliran darah ke hati, di mana ia disimpan atau digunakan untuk memberikan tenaga kepada badan.
 • Satu lagi disaccharide - sukrosa - enzim dalam membran mukus usus kecil dibahagikan kepada glukosa dan fruktosa, yang diserap dari rongga usus ke dalam darah.
 • Susu mengandungi satu lagi jenis karbohidrat - laktosa, yang dipisahkan oleh enzim laktase - ke dalam galaktosa dan glukosa - diserap dari rongga usus.

Monosakarida berbeza mempunyai kadar penyerapan yang berlainan. Glukosa dan galaktosa mempunyai kadar tertinggi, tetapi pengangkutan mereka perlahan atau disekat jika tiada garam natrium dalam jus usus. Mereka meningkatkan proses ini dengan meningkatkan kelajuan lebih daripada 100 kali. Di samping itu, penyerapan karbohidrat lebih sengit di bahagian atas usus.

Karbohidrat perlahan-lahan diserap dalam kolon. Walau bagaimanapun, kemungkinan ini digunakan dalam amalan perubatan semasa pemakanan buatan pesakit (enemas pemakanan).

Proses penyerapan protein

Komposisi daging, telur, kacang seafood, tauhu, dan lain-lain - molekul protein yang perlu dicerna dengan enzim sebelum mereka boleh digunakan untuk membuat dan memperbaiki tisu-tisu badan.

Enzim dalam jus gastrik memulakan proses pencernaan: pepsin menggalakkan pemecahan protein ke dalam peptida. Proses ini berakhir di usus kecil. Di sini, enzim dari jus pankreas dan mukosa usus membahagikan protein ke dalam asid amino, yang diserap ke dalam darah dan diangkut ke seluruh bahagian badan.

Proses asimilasi protein dijalankan dalam bentuk penyelesaian air dan asid amino oleh kapilari villi. 90% produk akhir nutrien ini diserap dalam usus kecil dan 10% dalam usus besar.

Proses penyerapan lemak

Molekul lemak adalah sumber utama tenaga untuk badan. Langkah pertama dalam pencernaan lemak, seperti mentega, adalah untuk membubarkannya dalam kandungan berair rongga usus melalui asid hempedu yang dihasilkan oleh hati. Mereka membenarkan enzim untuk memecah lemak ke dalam juzuknya. Glycerin (1 komponen) dalam proses penyerapan mudah melalui epitel mukosa usus.

Asid lemak (2 komponen) dan kolesterol (3 komponen) digabungkan dengan asid cholik (hempedu), yang membantu mereka untuk bergerak ke dalam sel-sel membran mukus. Di dalamnya, komponen-komponen ini membentuk semula sekali lagi - asid lemak bergabung dengan gliserin untuk membentuk lemak, yang merupakan ciri tubuh manusia. Kebanyakan molekul ini berpindah ke saluran limfa berhampiran usus. Menurut mereka, lemak yang ditukar dipindahkan ke saluran darah dada, dan dari sana darah bergerak ke segmen tubuh yang berlainan.

Produk pecahan lemak babi dan mentega antara lemak lain diserap dengan lebih mudah.

Proses penyerapan air dan garam

Penyerapan bermula di dalam perut, tetapi lebih teruk ia berjalan di dalam usus.

Jumlah utama kandungan yang diserap dari rongga usus kecil ialah air dengan garam yang dibubarkan di dalamnya. Ia berasal dari makanan, cecair dan jus yang dilancarkan oleh banyak kelenjar sistem pencernaan. Dalam orang yang sihat, lebih daripada 4.5 liter air, mengandungi lebih daripada 28 gram garam, diserap dari usus ke dalam darah setiap 24 jam, 1 liter diserap dalam 25 minit. Kadar penyerapan garam mineral bergantung kepada kepekatan mereka dalam larutan. Penyerapan air dijalankan mengikut undang-undang osmosis.

Faktor luaran yang menjejaskan penyerapan nutrien

Sebagai tambahan kepada status nutrisi organisma (status pemakanan), terdapat faktor lain yang mempengaruhi proses asimilasi nutrien. Berikut adalah beberapa pemboleh ubah utama.

1. Tekanan

Ramai orang mempunyai masalah pencernaan, seperti dispepsia (dispepsia gastrointestinal) dan pedih ulu hati, dan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh tekanan. Ini adalah produk sampingan daripada tindak balas biokimia tubuh kepada tekanan. Oleh kerana tindak balas sistem saraf itu tidak menyumbang kepada pencernaan, ia juga menjejaskan penyerapan. Ramai orang mengambil antacid untuk mengurangkan gejala, tetapi ubat-ubatan ini juga boleh mengurangkan penyerapan nutrien tertentu, jadi mengambilnya boleh menjadi tidak produktif. Pelan terbaik adalah mengubah sikap anda terhadap keadaan yang tidak dapat mempengaruhi seseorang. Ia boleh melegakan dysspepsia dan pedih ulu hati dan, dengan itu, memulihkan penyerapan yang normal.

Tekanan juga menyumbang kepada:

 • ketidakseimbangan bakteria usus - pertumbuhan patogen;
 • perkembangan keradangan kronik;
 • peningkatan dalam kesakitan.

Langkah mudah untuk melegakan tekanan:

 • berjalan kaki;
 • yoga
 • meditasi;
 • teh herba;
 • mandi hangat;
 • menyimpan diari di mana anda boleh membuang emosi anda;
 • tidur yang cukup untuk badan, dan sebagainya.

2. Ubat-ubatan

Interaksi ubat-ubatan dengan nutrien boleh berfungsi di kedua-dua arah. Contohnya, kortikosteroid, yang sering ditetapkan untuk mengurangkan proses keradangan selepas kecederaan sukan, mengurangkan penyerapan kalsium dan vitamin D. Sebaliknya, jus limau gedang dan limau gedang dapat meningkatkan penyerapan persediaan farmasi tertentu, seperti tegretol (agen anti-epileptik) dan zocor (digunakan untuk merawat tinggi tahap kolesterol), yang boleh menyebabkan berlebihan. Mana-mana ubat boleh menjejaskan penyerapan nutrien.

Adalah penting untuk mempelajari arahan dan berinteraksi dengan betul dengan doktor.

3. Alkohol

Walaupun pengambilan nutrien menghampiri jumlah harian yang disyorkan, minum alkohol boleh menyebabkan kekurangan.

Alkohol merosakkan membran mukus perut dan usus kecil, mengubah atau mengurangkan penyerapan vitamin dan mineral.

Juga menurut laporan 1993 dari Institut Kebangsaan mengenai Penyalahgunaan Alkohol dan Alkohol, alkohol menghalang pemecahan nutrien dengan mengurangkan rembesan enzim penghadaman.

Cadangannya adalah untuk mengurangkan penggunaan alkohol sekurang-kurangnya.

3. Kafein

Tidak perlu menyerahkan kopi pagi untuk menyerap nutrien, tetapi tunggu sekurang-kurangnya satu jam antara pengambilan kafein dan makanan atau makanan tambahan. Besi adalah salah satu nutrien yang terutamanya dipengaruhi oleh kafein, yang dapat mengurangkan penyerapan bahan mineral sehingga 80%.

Perlu difikirkan bagaimana untuk menggantikan kopi dan teh dengan rakan-rakan yang tidak mengandungi psychostimulant ini. Anda juga boleh melembutkan kesan kafein pada penyerapan dengan hanya menambah beberapa sudu susu atau krim ke kopi atau teh.

4. Latihan

Senaman yang sengit menyumbang kepada kesihatan tubuh dan jiwa, tetapi senaman yang keras dan tidak matang dapat mempengaruhi kecekapan penyerapan nutrien. Secara umum, aktiviti fizikal meningkatkan motilitas usus, mempromosikan kesihatannya. Tetapi dengan latihan yang agresif dan tidak lama, tubuh menghantar darah dan nutrien untuk bekerja otot, mengganggu perhatian dari proses penghadaman dan penyerapan makanan. Atas sebab ini, penting untuk menunggu beberapa jam antara penggunaan makanan dan peralihan untuk bersenam. Jika badan tidak diberi masa untuk mengasimilasikan nutrien dengan betul, orang itu tidak akan dapat mendapatkan kesan yang diharapkan dari senaman. Makro - dan microelements terlibat dalam metabolisme untuk tenaga, kekurangan mana-mana nutrien bermakna hasilnya adalah tahap tenaga yang lebih rendah.

Bagaimana untuk meningkatkan penyerapan nutrien - cadangan tambahan

Tubuh manusia boleh menyerap dari 10 hingga 90% nutrien daripada makanan. Ketahui petua berikut dan sapukan jika mereka sesuai untuk anda.

1. Pulihkan saluran pencernaan yang rosak

Hampir 90% nutrien diserap dalam usus kecil. Sekiranya seseorang mengalami sindrom usus besar atau sejenis gangguan gastrousus, nutrien akan kurang diserap. Output - rawatan + mengambil probiotik - mikroorganisme hidup dan / atau metabolit mereka, yang menyembuhkan saluran pencernaan dan menyembuhkan usus. Probiotik juga boleh memperbaiki hampir setiap fungsi badan.

Makanan tambahan lain untuk merawat saluran gastrousus yang rosak termasuk kolagen dan enzim pencernaan.

2. Jus

Tidak seperti buah-buahan dan sayuran mentah, jus segar sudah diproses, yang memudahkan proses pencernaan.

3. Gabungan makanan yang betul

Tubuh dapat menyerap beberapa nutrien hanya dalam kombinasi dengan yang lain, sehingga mereka harus digabungkan. Contohnya, vitamin larut lemak A, D, E dan K perlu digabungkan dengan makanan berlemak.

Telah terbukti dengan penyelidikan bahawa minyak alpukat dan minyak kelapa meningkatkan penyerapan nutrien.

4. Mengunyah

Proses pencernaan bermula pada ketika seseorang mula mengunyah makanan. Air liur mengandungi enzim yang membantu memecah makanan, yang memudahkan penghadaman. Menurut penyelidik, proses ini meningkatkan penyerapan. Sekiranya seseorang itu cepat, maka kemungkinan besar dia tidak mengunyah dengan betul. Cadangan:

 • Gigit makanan dalam kepingan kecil.
 • Ambil masa anda dan mengunyah dengan perlahan.
 • Chew sehingga makanan kehilangan tekstur.
 • Jangan letakkan lebih banyak makanan atau cecair di mulut anda sehingga bahagian sebelumnya telah ditelan.

Persaingan nutrien untuk penyerapan

Sebenarnya, sesetengah nutrien mengambil kedudukan dominan dalam proses asimilasi. Sebagai contoh, kalsium menghalang penyerapan zat besi. Tembaga dan zink, zink dan besi juga boleh bersaing. Tetapi jangan sampai bergantung pada analisis interaksi nutrien. Alam "dibungkus" bersama-sama, adakah seseorang perlu memisahkan nutrien? Terdapat kes apabila anda memerlukan pengambilan mineral atau vitamin tambahan tambahan:

 • Sebagai contoh, seorang doktor boleh mengesyorkan suplemen dengan besi untuk membetulkan anemia;
 • atlet wanita dan orang tua sering memerlukan kalsium tambahan;
 • Doktor mengesyorkan mengambil asid folik kepada wanita semasa merancang kehamilan.

Walau bagaimanapun, dengan mengambil dos yang tinggi dalam vitamin atau mineral tertentu tanpa alasan perubatan, menyebabkan ketidakseimbangan dalam diet dan meningkatkan kemungkinan persaingan nutrien. Adalah penting untuk mengetahui untuk mengelakkan kes-kes penyalahgunaan.

Penyerapan nutrien dari makanan tambahan

Untuk sebahagian besar, kompleks vitamin-mineral diserap dalam badan serta makanan biasa. Walau bagaimanapun, anda harus memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut.

 • Bioavailabiliti. Istilah ini bermakna seberapa berkesan tablet atau kapsul selepas pengambilan dipecahkan dalam badan. Tidak kira betapa baiknya produk, jika ia tidak diserap, tubuh tidak akan dapat menggunakannya.
 • Chelation - membungkus asid amino nutrien. Proses ini meningkatkan bioavailabiliti mineral. Walau bagaimanapun, untuk mencapai keberkesanan, perlu untuk chelation dilakukan dengan betul, jika tidak ia dapat mengurangkan atau bahkan menghalang penyerapan nutrien.
 • Dos. Sebagai peraturan, kecekapan penyerapan berkurangan dengan peningkatan jumlah vitamin atau bahan mineral. Oleh itu, jika dos yang tinggi ditetapkan, doktor mengesyorkan membahagikannya kepada bahagian-bahagian pada siang hari.
 • Ambil makanan tambahan dengan makanan. Sesetengah pakar berpendapat bahawa dalam sesetengah kes, nutrien yang lebih lama berada di dalam badan, semakin tinggi kadar penyerapan.

Penyerapan nutrien

Penyerapan adalah proses pengangkutan nutrien yang dicerna dari rongga saluran gastrointestinal ke dalam ruang darah, limfa dan ekstraselular.

Ia dijalankan sepanjang saluran pencernaan, tetapi setiap jabatan mempunyai ciri-ciri sendiri.

Penyerapan tidak penting dalam rongga mulut, kerana makanan tidak berlarutan di sana, tetapi beberapa bahan, seperti potasium sianida, serta ubat-ubatan (minyak penting, validol, nitrogliserin, dan lain-lain) diserap dalam rongga mulut dan dengan cepat memasuki aliran darah, memintas usus dan hati. Ini digunakan sebagai kaedah untuk menguruskan bahan-bahan perubatan.

Sesetengah asid amino diserap dalam perut, glukosa, air dengan garam mineral dibubarkan di dalamnya, dan penyerapan alkohol sangat penting.

Penyerapan utama produk hidrolisis protein, lemak dan karbohidrat berlaku dalam usus kecil. Protein diserap dalam bentuk asid amino, karbohidrat - dalam bentuk monosakarida, lemak - dalam bentuk gliserin dan asid lemak. Garam hempedu larut air membantu penyerapan asid lemak tak larut air.

Penyerapan nutrien dalam kolon tidak penting, banyak air diserap di sana, yang diperlukan untuk pembentukan najis, dalam jumlah kecil glukosa, asid amino, klorida, garam mineral, asid lemak dan vitamin larut lemak A, D, E, K. Bahan dari rektum diserap jadi sama seperti dari rongga mulut, iaitu. terus ke dalam darah, melepasi sistem peredaran portal. Tindakan yang disebut sebagai enemas nutrien adalah berdasarkan ini.

Mekanisme proses sedutan

Bagaimana proses penyerapan? Bahan yang berbeza diserap melalui mekanisme yang berbeza.

Undang-undang penyebaran. Garam, molekul kecil bahan organik, sejumlah air ke dalam darah mengikut undang-undang penyebaran.

Undang-undang penapisan. Pengurangan otot licin usus meningkatkan tekanan, ia mencetuskan penembusan bahan-bahan tertentu ke dalam darah mengikut undang-undang penapisan.

Osmosis. Meningkatkan tekanan osmosis darah mempercepat penyerapan air.

Kos tenaga yang tinggi. Sesetengah nutrien memerlukan tenaga yang besar untuk proses penyerapan, di antaranya - glukosa, beberapa asid amino, asid lemak, ion natrium. Dalam proses eksperimen dengan bantuan racun khas, metabolisme tenaga dalam membran mukus usus kecil diganggu atau dihentikan, akibatnya penyerapan ion natrium dan glukosa dihentikan.

Penyerapan nutrien memerlukan peningkatan dalam pernafasan sel membran mukus usus kecil. Ini menunjukkan keperluan untuk aktiviti penting dalam sel epitelium usus.

Potongan Villous juga menyumbang kepada penyerapan. Di luar, setiap vila dilindungi oleh epitel usus, di dalamnya terdapat saraf, limfa dan saluran darah. Otot licin yang terletak di dinding vila, menyekat, menolak kandungan kapilari dan vesel limfa vili menjadi arteri yang lebih besar. Dalam tempoh relaksasi otot, kapal kecil villi mengambil penyelesaian dari rongga usus kecil. Jadi, villus berfungsi sebagai sejenis pam.

Pada siang hari kira-kira 10 liter cecair diserap, yang kira-kira 8 liter adalah jus pencernaan. Nutrien diserap terutamanya oleh sel epitel usus.

Peranan penghalang hati

Nutrisi diserap melalui dinding usus dengan aliran darah terutamanya masuk ke hati. Di dalam sel-sel hati, bahan-bahan berbahaya yang secara tidak sengaja atau sengaja di dalam usus dimusnahkan. Pada masa yang sama, darah melalui kapilari hati mengandungi hampir tidak ada sebatian kimia yang beracun kepada manusia. Fungsi hati ini dipanggil halangan.

Sebagai contoh, sel-sel hati mampu merosakkan racun seperti strychnine dan nikotin, serta alkohol. Walau bagaimanapun, banyak bahan merosakkan hati, menyebabkan sel-selnya mati. Hati adalah salah satu daripada organ-organ manusia yang mampu menyembuhkan diri sendiri (regenerasi), jadi untuk beberapa waktu ia dapat menanggung penyalahgunaan tembakau dan alkohol, tetapi pada had tertentu, diikuti oleh pemusnahan sirosis hati dan kematiannya.

Hati juga penyimpanan glukosa - sumber tenaga yang paling penting untuk seluruh tubuh, dan terutama otak. Di hati, sebahagian daripada glukosa ditukar menjadi karbohidrat kompleks - glikogen. Dalam bentuk glikogen, bekalan glukosa disimpan sehingga paras plasma darahnya jatuh. Sekiranya ini berlaku, glikogen ditukar kepada glukosa dan memasuki darah untuk penghantaran ke semua tisu, dan yang paling penting - ke otak.

Lemak, disedut ke dalam getah bening dan darah, masukkan aliran darah umum. Jumlah lipid utama disimpan di depot lemak, di mana lemak digunakan untuk tujuan tenaga.

Saluran gastrousus terlibat secara aktif dalam metabolisme garam air badan. Air memasuki saluran gastrointestinal dalam komposisi makanan dan cecair, sekresi kelenjar pencernaan. Jumlah utama air diserap ke dalam darah, jumlah kecil ke dalam getah bening. Penyerapan air di dalam perut bermula, tetapi ia paling sengit di dalam usus kecil. Sel-sel epitelium diserap secara aktif "tarik" untuk air. Peranan yang menentukan dalam pemindahan air kepunyaan ion natrium dan klorin. Oleh itu, semua faktor yang mempengaruhi pengangkutan ion-ion ini mempengaruhi penyerapan air. Penyerapan air dikaitkan dengan pengangkutan gula dan asid amino. Mengurangkan pencernaan empedu melambatkan penyerapan air dari usus kecil. Penghambatan sistem saraf pusat (contohnya semasa tidur) memperlahankan penyerapan air.

Sodium diserap secara intensif dalam usus kecil.

Ion natrium dipindahkan dari rongga usus kecil ke dalam darah melalui sel epitelium usus dan melalui saluran intercellular. Kemasukan ion natrium ke dalam sel epitel berlaku secara pasif (tanpa tenaga) kerana perbezaan kepekatan. Dari sel epitelium melalui membran, ion natrium secara aktif diangkut ke dalam cecair, darah dan limfa antara sel.

Dalam usus kecil, pemindahan ion natrium dan klorin secara serentak dan mengikut prinsip yang sama, dalam usus besar, ion natrium yang diserap ditukar untuk ion kalium. Apabila kandungan natrium dalam badan berkurangan, penyerapan dalam usus meningkat secara dramatik. Penyerapan ion sodium dipertingkatkan oleh hormon pituitari dan adrenal, dan gastrin, secretin dan cholecystokinin-pancreoimin dihalang.

Penyerapan ion kalium berlaku terutamanya dalam usus kecil. Ion klorin diserap dalam perut, dan paling aktif dalam ileum.

Daripada kation-kation yang diregangkan di dalam usus, kalsium, magnesium, zink, ion tembaga dan besi adalah yang paling penting. Kalsium diserap sepanjang keseluruhan saluran pencernaan, namun, penyerapan yang paling sengit berlaku di duodenum dan bahagian awal usus kecil. Ion magnesium, zink dan besi diserap dalam seksyen usus yang sama. Penyerapan tembaga berlaku terutamanya dalam perut. Bile mempunyai kesan merangsang penyerapan kalsium.

Vitamin larut air boleh diserap oleh resapan (vitamin C, riboflavin). Vitamin B2 diserap dalam ileum. Penyerapan vitamin larut lemak (A, D, E, K) berkait rapat dengan penyerapan lemak.