Berapa banyak sudu pencuci mulut di dalam bilik makan dan satu sudu teh?

Ramai orang tahu bahawa pinggan mangkuk boleh digunakan bukan sahaja untuk tujuan yang dimaksudkan, i.e. makan makanan, tetapi untuk tujuan lain. Salah satu cara untuk menggunakannya ialah menggantikan skala, sekiranya tidak ada.

Sesungguhnya, ketika tidak ada timbangan di rumah atau bahkan di sana, tetapi anda perlu menimbang jumlah bahan yang sangat sedikit, lebih baik jika sudu untuk peranan ini tidak sesuai dengan siapa pun.

Secara tradisinya, di dapur anda boleh menemui tiga jenis sudu: teh, pencuci mulut, ruang makan. Dan selalunya terdapat situasi apabila anda perlu meletakkan berat mengikut sudu, dan anda hanya mempunyai pencuci mulut. Itulah ketika pertanyaan itu muncul.

Untuk membuat terjemahan yang sama adalah mudah apabila anda mengetahui jumlah setiap perkakas dapur. Satu sudu teh biasanya mempunyai jumlah 5 ml, pencuci mulut 10 ml, dan sudu makan 18 ml.

Ia tetap untuk mengira perkiraan matematik yang mudah. Sudu hidangan pencuci mulut adalah satu sudu teh. Dan dua sudu pencuci mulut hampir sama dengan dua sudu.

Berapa banyak gram dan mililiter dalam kantin dan sudu - jadual jumlah dan berat data

Mengukur bahan dengan cara yang diperbaiki

Beberapa orang di dapur mempunyai alat ukur seperti skala, terutamanya apabila ia sangat diperlukan. Ramai yang biasa menggunakan kaedah pengukuran yang paling popular - "oleh mata". Jadi lebih selamat dan wang untuk membeli skala dapur khas dan mengukur peranti - secawan dan satu set sudu - tidak perlu.

Tetapi bagaimana jika anda perlu menyediakan hidangan baru, dan anda tidak tahu berapa banyak yang anda perlukan untuk menambah pelbagai ramuan yang diperlukan untuk mata anda? Lagipun, perkadaran mesti dipatuhi secepat mungkin.

Terdapat banyak kaedah yang dapat membantu dalam mengukur jisim dan jumlah produk - pukal, cecair - agak tepat dengan tahap kesilapan minimum.

Untuk masa yang sangat lama, alat meja mula digunakan: sudu, kaca dan sensasi peribadi: sekerap, zhmenya. Dari masa ke masa, jadual khas dibuat dengan data ukuran dan berat untuk kaedah penentuan yang berbeza. Lagipun, pengukuran produk kutleri adalah satu kaedah yang sangat popular dan mudah digunakan oleh semua ibu rumah tangga di dunia, dan tidak mungkin kehilangan kaitannya selepas bertahun-tahun.

Semua gadis perempuan mengajar ini di rumah di dapur ketika mereka masak bersama. Ia berlaku dengan sendirinya, tidak bertujuan. Lagipun, kanak-kanak menyalin kelakuan kita dan mengamalkan tabiat - dalam kes ini, berguna untuk dewasa masa depan.

Petua untuk mengukur jisim sudu, secubit, kaca boleh didapati di buku masak atau dicetak dengan mudah dari laman web kami untuk sentiasa ada. Sebagai pilihan: sambungkan magnet ke peti sejuk agar tidak bercampur atau tangan anda kotor ketika memasak dan dapat mengintip.

Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan jadual: terdapat nama produk, tetapi berat ditunjukkan bertentangan.

Jumlah dan ukuran berat dalam satu sudu

Adakah anda tahu berapa gram gula dalam satu sudu? Sekitar 20. Dan dengan slaid? Hampir 25.
Berapa banyak gram air dalam satu sudu? 18. Jus air yang mengandungi - 10-12.
Memfokuskan pada angka-angka ini, anda boleh menghitung jumlah perisa, bijirin dan sebagainya dengan tepat dengan tepat untuk mengekalkan proporsi dan mendapatkan hidangan yang sangat lazat.

Pelbagai elemen dan peranti pengukur boleh membantu mengukur:

 • Sudu teh
 • Pencuci mulut
 • Kaca faceted.
 • Takrifkan pinch + pada mata.

Apabila mengukur dengan cara ini, patut mempertimbangkan beberapa nuansa:

 • Gelas itu mesti menggunakan jumlah 250 ml.
 • Produk cecair tuangkan ke pinggir peranti. Sebagai contoh, jika kaca digunakan, maka sebelum rim.
 • Longgar - anda boleh mendail dengan slaid, tetapi mengambil kira ralat itu, kerana dalam jadual pengukuran diberikan, dengan memperhatikan pengisian peranti tersebut ke tepi.
 • Anda tidak perlu mengganggu, jika tidak, risiko anda mendapat berat dan volum yang tidak tepat dengan tahap kesilapan yang sangat besar.
 • Bijirin mesti diukur dalam bentuk kering. Jika memasak memerlukan rebus, maka mengambil berat bahawa berat badan akan meningkat.

Jadual untuk sudu

Perkakas dapur yang terkenal untuk makan satu sudu adalah di setiap rumah! Dan tidak juga satu salinan. Ia boleh digunakan bukan sahaja untuk makanan sebagai kaedah bergerak ke mulut tuan rumah, tetapi juga sebagai cara mengukur bahan.

Berapa banyak gram (ml) diletakkan dalam satu sudu berbeza dengan jenis produk.

Jadual berikut akan membantu anda dalam menentukan jisim. Kami menasihati anda untuk mencetak dan meletakkan di tempat yang sesuai untuk digunakan semasa memasak.

Berapa banyak mililiter dalam sudu teh, makan dan pencuci mulut?

Sesungguhnya soalan itu lebih daripada sebenarnya. Kadang-kadang doktor menetapkan sejenis ubat, katakan satu sudu atau sudu. Atau dalam kuliner

sudu teh-5 ml, pencuci mulut-10, meja-15.

Setiap daripada kita - lelaki, mungkin, sekurang-kurangnya beberapa kali dalam hidup saya dimasak untuk setengah makan malam romantis yang indah, atau mungkin sarapan pagi atau makan tengahari. Sudah tentu, proses ini terpaksa berlaku, sama ada dengan isterinya, atau ketika dia masih berjemur di atas katil. Oleh itu, ramai yang mempunyai keperluan semulajadi untuk mengukur jumlah tepung, gula, garam, atau minyak sayuran, cuka, wain - dengan bantuan cara improvisasi. Dan apa yang kita ada di dapur di tangan, jika anda tidak tahu dengan pasti di mana cawan pengukur terletak? Benar - satu set pelbagai sudu. Iaitu, untuk kes seperti itu, ia juga berguna untuk mengetahui ukuran berat badan, dan jumlah mangkuk ini.

 • satu sudu teh mengandungi - 5 mililiter cecair, atau 5-10 gram (bergantung kepada kepadatan) pepejal, iaitu gula, tepung kira-kira 5 gram, dan garam - 10 gram, serta 2-3 gram herba kering;
 • dalam sudu pencuci mulut - 12 ml, atau - 12-20 gram gula / tepung dan garam, atau 4-6 gram. herba
 • dalam satu sudu - 18 mililiter, atau 18-30 gram. bahan-bahan longgar, dan 5-10 gram rumput kering.

Sudu pencuci mulut

Berapa banyak miligram dalam sudu pencuci mulut. Memilih sudu yang betul

Penyebutan pertama sudu dicatatkan dalam milenium ketiga SM. e. Sejak itu, mereka kelihatan banyak. Kadang-kadang tidak mudah untuk memahami bagaimana spesies ini atau yang kelihatan dan di mana ia berada di atas meja.

Dalam gambar:

Kapasiti sudu. Apabila ditanya berapa gram dalam satu sudu dan berapa gram dalam satu sudu teh? dalam satu ayat, anda tidak akan menjawab berapa berapa gram dalam satu sudu? - Sudu ukuran penuh dengan panjang 7 cm dan lebar 4 cm mengandungi "tanpa bukit" - "dengan slaid": 18 g air atau 20 g susu, 20-25 g gula / garam, 10 -15 g tepung / koko / kopi atau 15-20 gram beras. Berapa banyak gram dalam satu sudu teh? - Satu sudu teh mengandungi "tanpa bukit" - "dengan bukit": 5 g air / susu, 5-7 g gula, 7-10 g garam, 4-5 g tepung / koko / kopi atau 5-8 g beras.

Dalam gambar: model Flatware 02 dari kilang Eva Solo, yang direka oleh Holbæk Henrik, Jensen Claus.

Obasic (individu) sudu

Sudu meja. Direka untuk semua hidangan panas yang pertama. Panjangnya adalah salib antara saiz pisau meja dan garpu. Apabila berkhidmat, letakkan di sebelah kanan plat dengan sendok, di sebelah pisau ikan.

Spoon pencuci mulut Ia harus di atas meja jika, sebagai pencuci mulut, mousse, puding, buah sirap, berry dengan krim dan hidangan lain yang tidak memerlukan pemotongan dilayan. Spoon untuk limau gedang biasanya mempunyai sudu yang sedikit panjang, untuk kiwi - hampir bulat. Sudu pencuci mulut dalam saiz lebih sedikit garpu pencuci mulut. Ia biasanya diletakkan di atas pinggan, sudu kiri.

Dalam gambar:

Sudu ais krim. Ia mempunyai bentuk kutikula dengan tepi sedikit melengkung. Saiznya sedikit lebih kecil daripada pencuci mulut. Di atas meja tidak berbohong, berkhidmat bersama dengan makanan istimewa itu sendiri.

Dalam gambar:

Minum untuk minuman sejuk. Bentuk dan saiz sudu sering sama dengan teh, tetapi mempunyai pemegang yang memanjang.

Dalam gambar:

Sudu teh Direka untuk mengaduk gula dalam teh, coklat panas, koko, kopi dengan susu. Luaran yang sama seperti makan dan pencuci mulut, tetapi lebih pendek. Berkhidmat dengan pasangan teh.

Sudu kopi Dihidangkan ke meja, jika sebahagian daripada hidangan adalah kopi - hitam atau oriental (dengan tebal). Dalam bentuk, ia biasanya berbeza sedikit dari satu sudu - satu-satunya perbezaan adalah dalam bentuk kecil.

Dalam gambar:

Sudu tambahan (biasa)

Biasanya mereka diletakkan di sebelah hidangan yang dimaksudkan.

Tepung - salah satu produk yang paling biasa di planet kita. Roti, kuih, penkek, pastri dan kek dibakar daripadanya, digunakan untuk membuat adunan, sos dan pelbagai hidangan sampingan dan hidangan utama. Malah dalam hidangan daging dan ikan menambah tepung. Apabila memasak, setiap tukang masak sekali menyentuh fakta bahawa jumlah tepung ditunjukkan dalam gram. Ia amat bermasalah apabila menyediakan sos atau menambah tepung kepada hidangan daging, apabila menggunakan preskripsi, anda perlu menambah sedikit tepung yang kecil dan jelas.

Cara paling mudah dan paling biasa untuk mengukur jumlah tepung yang betul adalah - mengukurnya dalam sudu teh, sudu atau cermin mata, kerana setiap orang mempunyai peralatan makan di dapur.

Berapa banyak mililiter dalam sudu teh, makan dan pencuci mulut?

Satu-satunya perkara yang perlu anda ketahui ialah berapa tepung dalam satu sudu atau dalam satu gelas. Di dalam mana-mana buku masakan ada meja khas, yang menunjukkan berapa banyak tepung dalam gelas, dalam satu sudu teh atau sudu. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai buku ini hari ini, jadi data dari meja seperti tepung diberikan di bawah.

 • Snakan faceted (penuh ke bahagian bawah) - 150 - 160 gram
 • Kaca faceted (diisi ke rim) - 120 - 130 gram
 • Tablespoon (dengan bukit) - 18 - 20 gram
 • Tablespoon (tanpa slaid) - 15 - 17 gram
 • Sudu pencuci mulut (dengan bukit) - 13 - 16 gram
 • Sudu pencuci mulut (tiada slaid) - 12 - 14 gram
 • Sudu teh (dengan bukit) - 8 - 10 gram
 • Sudu teh (tanpa slaid) - 5 - 6 gram

Oleh itu, dalam segelas tepung penuh - 160 gram, ini adalah 8 sudu besar dengan slaid atau 16 sudu teh dengan slaid. Sekarang, mengetahui berapa banyak tepung di dalam gelas atau sudu anda dapat dengan mudah mengukur jumlah yang dikehendaki. Contohnya, jika anda perlu mengambil 100 gram tepung, ia akan menjadi kira-kira 5 sudu besar bukit, jika kita memerlukan 200 gram, maka ini adalah satu gelas penuh tepung dan dua lagi tepung tepung, atau 10 sudu tepung dengan bukit. Jika anda perlu menambah hidangan hanya 50 gram tepung, maka ini adalah dua sudu dengan slaid dan satu sudu tepung dengan slaid.

Sudah tentu, kaedah ini tidak sepenuhnya tepat, kerana "sudu dengan slaid" adalah berbeza untuk setiap. Di samping itu, tepung juga boleh berbeza, contohnya, gandum, barli, jagung, rai, dan sebagainya. Selain itu, kandungan kelembapannya mungkin sangat berbeza, dan oleh itu beratnya agak berbeza dalam jumlah yang sama. Oleh itu, dengan tepat mengukur jumlah tepung yang diperlukan atau produk pukal yang lain, sebaiknya menggunakan skala elektronik dapur, hari ini mereka dijual di semua gedung perkakas rumah untuk dapur dan papan mencincang kecil yang terbuat dari kaca dengan skala terbina dalam - sangat mudah dan praktikal.

Sekiranya sebab tertentu tidak ada berat badan atau tidak ada keinginan untuk membelinya, maka gunakan cawan pengukur - ini adalah hidangan khas dengan bahagian-bahagian yang dipakai pada pinggirnya, menandakan jumlah yang tepat bahan-bahan yang paling biasa, seperti air, gula, tepung, dan sebagainya. Mengukur gelas boleh menjadi bentuk atau saiz yang berlainan, ia tidak sesuai dengan skala memasak, tetapi cara yang lebih tepat untuk menentukan berat dan kelantangan bahan-bahan yang paling sering digunakan daripada kaca atau sudu.

Sesiapa yang berhadapan dengan masakan rumah, ubat, atau kosmetik tahu bahawa resipi sering memerlukan pengukuran yang tepat mengenai jumlah bahan. Dalam kes apabila tidak ada kaca berukuran di tangan, satu sudu biasa membantu. Hanya anda perlu tahu jumlah satu sudu dalam ml atau gram untuk cecair atau produk tertentu.

Alat yang sentiasa ada

Sudu meja di setiap rumah - tidak seperti kaca ukur atau sudu ukur. Di samping itu, ramai suri rumah apabila memasak hanya mengabaikan pematuhan yang sangat tepat dengan bilangan produk tambahan. Ia lebih mudah dan lebih cepat untuk mencurahkan atau mengisi ramuan "dengan mata". Untuk melakukan ini sebaik mungkin hanya satu sudu membantu. Perkara utama adalah mengambil kira perbezaan dalam jumlah yang bergantung pada konsistensi produk.

Jumlah kuantiti cecair

Cecair adalah bahan yang paling mudah untuk diukur dengan sudu. Fakta adalah bahawa konsistensi ini jelas membatasi jumlah. Lagipun, anda tidak boleh menuang, contohnya, air "dengan slaid." Dan, bagaimanapun, adalah penting untuk membezakan antara jenis cecair:

 • cecair (air, cuka, dan lain-lain);
 • tidak menentu (beberapa produk tenusu, sirup, minyak sayuran, dll);
 • tebal (madu, krim masam, dan sebagainya).

Secara umum, segala-galanya adalah mudah dengan produk berasaskan air: jika anda tahu berapa ml air dalam satu sudu, nisbah rajah jumlah tidak semestinya diperlukan. Sesungguhnya, untuk mengalirkan cecair, jumlah kuadran dalam mililiter adalah paling tepat - 16 ml. Nilai yang sama juga berkaitan dengan cecair likat. Bagi kuantiti sudu dalam gram, pengaliran boleh mengekalkan penunjuk yang sama - 16 g Tetapi cecair dalam gram sedikit lebih berat. Sebagai contoh, sirap dan susu dalam sudu ialah 18 g, dan minyak sayuran - 17 g.

Dengan makanan tebal, perkara-perkara yang agak rumit. Semakin tebal tekstur, semakin besar beratnya. Dan jika lebih mudah untuk mengetahui jumlah ml dalam satu sudu: nilai antara 17 hingga 18 ml, maka perbezaan dalam gram agak besar (contohnya, susu pekat - 20 g, krim masam - 25 g, madu - 28 g).

Tablespoon dengan produk pukal

Untuk produk pukal, nilai-nilai dikira dengan ralat "setiap slaid", kerana beberapa orang tahap tahap mendatar produk selepas menjatuhkan. Perlu diperhatikan bahawa semakin heterogen konsistensi bahan berbutir, semakin besar jumlahnya. Sebagai contoh, dalam satu sudu 30 ml herba kering, tetapi 20 ml gula (jumlah yang sama roti serbuk). Tetapi dengan beratnya keadaan itu hanya bertentangan: semakin konsisten konsistensi, berat badan kurang. Oleh itu, herba perubatan dalam satu sudu hanya 10 g, dan garam atau soda - 30 g.

Perincian ukuran

Sudah tentu, menggunakan sudu sangat mudah untuk mengukur jumlah makanan. Tetapi ada beberapa nuansa yang mempengaruhi jumlah dan berat bahan:

 • bentuk sudu (lebih panjang atau bulat);
 • kedalaman

Di samping itu, produk pukal boleh ditaip "dengan slaid", dan anda boleh menyentuh sisi lembut sudu. Ini tentunya akan mengubah jumlah produk. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengukur bahan dengan sudu dengan jumlah kecil - maka kesilapan akan menjadi kecil. Tetapi untuk sebilangan besar komponen, lebih baik menggunakan cawan ukur atau mengukur sudu dengan graduasi. Hal ini terutama berlaku untuk penyediaan ubat-ubatan dan kosmetik, di mana walaupun pencarian kecil dapat menyebabkan akibat negatif yang signifikan.

Sudu pencuci mulut - berapa gram, mililiter, sudu teh?

Sejarah sudu

28 Apr 2014 - Dikirim oleh Julia Izmailova

Sejarah mencipta peranti berguna seperti sudu bermula pada zaman Neolitik. Kemudian apa-apa bahan diambil untuk ini, sama ada tanduk, tulang, kerang, kekunci, kayu. Setelah belajar mencairkan logam, orang mula membuat sudu dan keluar dari mereka. Kira-kira 3 ribu tahun SM, mereka diperbuat daripada tanah liat bakar. Jadi, diketahui bahawa orang Mesir kuno menggunakan kebanyakan sudu gangsa, dan penghuni Hellas terbuat dari perak.

Ia tidak diketahui ketika tepat peranti ini digunakan di Rusia, tetapi telah ditetapkan bahawa sudu perak pertama dilemparkan untuk Vladimir Krasno Sun pada tahun 998. Fakta yang menarik adalah bahawa orang Eropah mulai menggunakan sudu beberapa abad kemudian, lebih suka menggunakan makanan dengan tangan.

Sepanjang sejarah sudu, bentuknya berubah dalam setiap cara, bagaimanapun, selalu terdapat tiga bahagian utama dalam struktur: sudu (scoop) untuk menaip dan membawa, yang diadakan untuk mengawal sudu dan jumper yang menghubungkan pertama dan kedua.

Hingga kira-kira pertengahan abad ke-17, sudu dibuat dengan kekangan pendek. Dengan penyebaran fesyen yang sama pada jab, ia telah dilanjutkan beberapa kali. Tetapi menjelang akhir abad XIX, ia menjadi lebih luas dan lebih rata sehingga ia boleh diadakan dengan tiga jari. Fesyen untuk kopi dan teh menyebabkan rupa sudu kecil.

Terdapat beberapa jenis sudu: teh, sup, pencuci mulut, kadang-kadang terdapat sudu-tongs khusus. Untuk salad, sudu salad yang besar atau setaraf dengan potong digunakan supaya minyak atau jus lemon yang berlebihan dapat mengalir kembali ke piring melaluinya. Untuk makan sup, contohnya, borscht, gunakan sudu krim masam yang mendalam, sama dengan senduk kecil. Dan untuk sayur-sayuran dan sos menggunakan sudu besar, yang lebih mendalam daripada biasa agar tidak meneteskan dan tidak mencemarkan meja.

Hari ini, bahan utama untuk pembuatan alat kutub, termasuk sudu, adalah keluli tahan karat, kadang kala disalut dengan emas dan perak di kawasan tempatan, aluminium dan plastik. Tetapi sudu kayu dalam kehidupan seharian hampir tidak pernah berlaku, mereka tidak lagi digunakan sebagai elemen hiasan.

Di laman web kami, anda juga boleh mengetahui sejarah palam itu.

Apakah perbezaan antara sudu pencuci mulut dan sudu teh dan meja?

Hari ini dalam dunia bertamadun moden di sana tidak dapat sekurang-kurangnya seorang yang tidak pernah menggunakan sudu. Alat kutu ini dikenali di Mesir purba dalam milenium V SM. Sejak itu, terdapat banyak jenis sudu, mereka dibuat dari pelbagai bahan, tetapi masih tujuan penggunaannya tetap sama.

Terdapat tiga jenis sudu utama.

Sudu meja

Tablespoon direka untuk makan sup dan tahi lalat di dalam plat, serta hidangan hidangan. Di negara-negara CIS, jumlahnya ialah 18 ml.

Sudu teh

Menggunakan satu sudu teh, kacau gula dalam teh, makan minuman panas, dan juga makan pencuci mulut. Peralatan makan standard memegang 5 ml.

Sudu pencuci mulut

Sudu pencuci mulut digunakan untuk makan hidangan manis yang dihidangkan dalam mangkuk es krim atau piring pencuci mulut yang mendalam, dan juga untuk sup dalam cawan bouillon. Jumlahnya kira-kira 10 ml.

Sebagai tambahan kepada jenis asas sudu, ada juga yang tambahan.

Sudu kopi

Sudu kopi hampir separuh saiz sudu teh. Jumlahnya ialah 2.45 ml. Biasanya alat memotong ini digunakan untuk kopi yang disajikan dalam cawan kecil.

Bar sudu

Bar sudu adalah alat makan dengan pemegang spiral yang panjang, di akhir yang diletakkan bola. Ia juga boleh menjadi rata. Sudu bar digunakan untuk mencampur ramuan pelbagai minuman dan membuat koktel berlapis. Dengan itu, anda boleh dengan mudah mengeluarkan buah dan buah-buahan dari balang.

Berapa banyak miligram dalam sudu pencuci mulut. Memilih sudu yang betul

Spoon dengan bola sangat mudah untuk menguli buah, herba dan rempah.

Sudu kuih

Sendok untuk sup air makan makanan cecair. Ia boleh bulat atau memanjang. Kadang-kadang ia dibuat dalam gaya tradisional, dan kadang-kadang dihiasi dengan corak yang berbeza dan sisipan warna. Perbezaan utama peranti ini dari sudu biasa adalah bahawa ia sepatutnya cukup mendalam.

Sudu Absinthe

Sudu berlubang digunakan untuk menambah gula untuk absinthe. Kutleri ini ditetapkan pada pinggir kaca, letakkan kiub gula di atasnya dan tuangkan absinthe di atas. Terdapat banyak jenis lukisan yang diukir pada sudu semacam itu.

Sudu untuk limau gedang

Spoon untuk limau gedang dilengkapi dengan gigi khas, yang sangat mudah untuk dimakan sitrus dan melon, serta kiwi.

Spoon Olive

Spoon untuk buah zaitun yang dibuat khusus untuk fakta bahawa buah-buahan ini lebih mudah untuk keluar dari balang. Ia mempunyai pemegang yang agak panjang dan pembukaan khas untuk menguras cecair.

Sebagai tambahan kepada semua jenis ini, sudu untuk gula tepung, untuk gula-gula, untuk beri, untuk keju, untuk telur, sawi, untuk tiram, dan lain-lain lagi juga dikenali.

Di dunia moden, sudu diperbuat daripada pelbagai bahan. Yang paling biasa adalah alat kutu logam. Di samping itu, setiap spesies mempunyai ciri-ciri sendiri.

Keluli tahan karat

Sudu keluli tahan karat dibezakan oleh kekuatan dan ketahanan mereka. Di samping itu, mereka boleh dengan mudah dibersihkan. Oleh itu, mereka paling sesuai digunakan sehari-hari.

Keluli nikel krom

Sudu besi kromium-nikel mempunyai penampilan yang sangat menarik kerana bersinar berkilauan. Mereka tidak menjadi gelap dan tidak membosankan dari semasa ke semasa. Walaupun demikian, peralatan makan ini tidak memerlukan penjagaan khas.

Perak

Sudu perak mempunyai sifat antiseptik yang sangat baik dan mempunyai penampilan yang sangat menarik. Tetapi pada masa yang sama mereka memerlukan penjagaan khas dan dibezakan dengan kos yang tinggi.

Melchior

Melchior sudu kelihatan sangat mirip dengan perak, tetapi berbeza dengan kualiti dan harga. Malangnya, dari masa ke masa, peralatan makan, dibuat seperti bahan, gelap dan membosankan, lebih-lebih lagi, hampir mustahil bagi mereka untuk kembali ke penampilan mereka dahulu.

Apabila memilih sudu, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa nuansa. Pertama sekali, ini adalah kemudahan. Sila ambil perhatian bahawa peralatan makan mesti sepadan dengan reka bentuk hidangan. Kualiti sudu juga dibuktikan dengan ciri-ciri seperti keterukan dan kepintaran.

Sekiranya anda mahukan alat makan untuk bertahan lama, sambil mengekalkan rupa yang menarik, berhati-hati dengannya. Sudu hendaklah dibasuh serta-merta selepas digunakan, kemudian lap kering. Ingat bahawa mereka tidak boleh rendam. Dan tentu saja, pertimbangkan nuansa pembersihan, bergantung pada bahan pembuatan.

Sudu pencuci mulut - berapa gram, mililiter, sudu teh?

Ramai suri rumah mempunyai soalan: bagaimana untuk mengukur berat produk tanpa berat? Berapa banyak air, gula, tepung, bijirin sesuai dengan sudu? Dalam kebanyakan resipi, ukuran itu ditunjukkan dalam sudu atau sudu teh, dan jika anda hanya mempunyai sudu pencuci mulut di tangan, berapa banyak? Sekarang anda tahu berapa banyak dan apa yang diletakkan di dalam peranti untuk pencuci mulut.

Sudu pencuci mulut - item yang mesti dimiliki dan mudah

Jumlah sudu pencuci mulut menduduki kedudukan perantaraan antara ruang makan dan teh. Tujuannya adalah untuk menjadi alat makan untuk makan hidangan manis. Walaupun hari ini ia tidak begitu sering digunakan untuk hidangan harian, ia masih cantik dan betul tanpa meja perayaan.

Sudu pencuci mulut mengendalikan dengan tugas mengukur jumlah yang tidak lebih buruk daripada kakaknya yang lebih tua atau lebih muda, jika anda tahu berapa banyak gram pelbagai produk (kering dan cair) yang terkandung di dalamnya.

Berapa sebilangan sudu teh memasak pencuci mulut?

Bentuk oval, pelbagai pilihan untuk hiasan sebelah cembung dan pemegang konfigurasi yang berlainan (paling sering dalam bentuk tongkat, menebal pada akhir) - ini mungkin kelihatan seperti sudu pencuci mulut. Berapa sudu teh? Ketahui jawapannya sangat mudah! Ia adalah 2 kali ganda lebih besar daripada teh, masing-masing, satu pencuci mulut adalah sama dengan dua teh (ini terpakai kepada gram dan mililiter).

Taburkan campuran 15 ml, iaitu, 3 teh atau 1.5 pencuci mulut. Dan dalam satu gelas 200 gram akan termasuk 40 teh, 20 pencuci mulut atau 16 sudu besar.

Berapa banyak ml dalam sudu pencuci mulut: langkah-langkah yang paling popular

Mengetahui jumlah sudu pencuci mulut berguna bukan sahaja bagi mereka yang akan memasak karya masakan lain. Ini mungkin penting dalam kes apabila perlu mencairkan ubat.

Dalam satu sudu pencuci mulut anda boleh mengambil 10 ml air atau susu. Bagi produk lain yang konsisten cair, hasilnya adalah seperti berikut:

 • minyak cecair - 3 ml;
 • cuka - 10 ml;
 • madu - 9 ml;
 • yogurt - 11 ml;
 • krim masam (15% lemak) - 14 ml.

Apabila ia datang kepada berapa banyak mililiter dalam sudu pencuci mulut, maksud saya cutlery standard kategori ini (sudu Amerika). British agak mendalam, jumlahnya adalah 11 ml. Menariknya, berat benda itu sendiri boleh berbeza-beza dari 35 hingga 55 g, yang bergantung pada logam dari mana ia dibuat, dan jumlah trim hiasan.

Petua masakan: berapa gram dalam sudu pencuci mulut?

Tidak ramai yang mengukur makanan dengan sudu pencuci mulut. Namun, peralatan yang lebih biasa di rumah adalah kantin dan teh. Walau bagaimanapun, maklumat mengenai berat pelbagai produk pukal mungkin berguna kepada anda, jika anda mendail mereka dengan sudu pencuci mulut (dengan slaid). Nombor mereka adalah 1 dess. l akan menjadi seperti ini:

 • gula pasir - 5 g; serbuk - 3 g;
 • vanillin - 4.5 g;
 • asid sitrik - 12 g;
 • beras - 6 g;
 • garam - 6.5 g;
 • kacang - 7 g;
 • koko - 5.5 g;
 • kismis - 8 g;
 • biji bijan - 5 g;
 • kacang - 4 g;
 • rumput kering (untuk decoctions perubatan) - 4-6 g; mentah - dari 8 hingga 10 g.

Jika anda memutuskan bahawa sudu pencuci mulut adalah alat yang paling mudah untuk mengukur ramuan untuk anda, maka gunakan nasihat ini. Sentiasa ambil yang sama, kerana peranti yang berlainan dapat memegang lebih sedikit atau kurang, dan untuk beberapa hidangan beberapa gram memang penting.

Apakah perbezaan antara sudu pencuci mulut dan sudu teh dan meja?

Spoon merujuk kepada kutleri, dalam bentuknya sedikit seperti spatula. Ia termasuk sudu sendiri, dan pelompat panjang (pemegang) yang disambungkan ke kapal ini. Item ini digunakan bukan sahaja semasa makan, tetapi juga sebagai alat makmal.

Sejarah sudu

Sesetengah percaya bahawa nama sudu yang agak menarik itu disebabkan log perkataan, atau jurang. Lain-lain dalam nama ini menemui akar Latin, yang bermaksud siput shell.

Kutu-kutu ini mendapat populariti sebagai destinasi langsung di Antikuiti. Hanya saja mereka dibuat dari tulang atau tanduk haiwan, kerang, bahkan kayu. Di Mesir, sudu adalah batu.

Item meja ini muncul selepas pisau. Sebagai ahli sejarah percaya, ia berasal apabila makanan cair muncul dalam kehidupan seseorang. Ketika logam tidak diketahui, tanah liat atau nutshell berfungsi sebagai bahan sudu, sehingga tidak banyak yang tersisa dalam bentuk peninggalan hingga ke hari ini. Dengan cara ini, walaupun hari ini, sesetengah puak menggunakan separuh shell bukan sudu, oleh itu, para pakar percaya bahawa sudu itu muncul di Paleolitik, sedikit di belakang pisau.

Selalunya pelbagai corak digunakan pada peranti. Ia adalah melalui perkembangan seni membuat apa-apa objek dari bahan apa pun dan orang Yunani dan Rom menjadi terkenal.

Banyak kemudian, peranti ini muncul dari bahan yang lebih murah. Maharaja mulia dan periuk raja mahal, disusun dengan batu permata, yang mana terdapat bukti dari abad ke-13, ketika dalam deskripsi barang-barang pribadi Edward the First (King of England) mereka menemukan tanda tentang sendok emas.

Sudu bertindak bukan sahaja sebagai pembantu makan, ia juga merupakan subjek keagamaan yang istimewa. Sesetengah ritual menggunakan bentuk khas perkakas ini. Sebagai contoh, pengurapan monarki ke takhta berlaku dengan penggunaan subjek ini. Pada masa itulah tradisi itu mula memberi pinggan mangkuk untuk bercuti.

Sudu telah menerima penampilan semasa pada abad ke-18. Sebelum ini, mereka menyerupai sudu besar, kira-kira sembuh.

Jenis utama

Hari ini mereka menghasilkan banyak jenis sudu, setiap jenis mempunyai fungsi sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat variasi subjek ini, penggunaannya yang tidak dapat dipertikaikan.

Dalam spesies utama yang digunakan:

1. Meja sudu, digunakan semasa menunaikan hidangan utama.

2. Sudu pencuci mulut, yang sedikit lebih kecil daripada yang pertama. Ia digunakan dalam hidangan masakan manis. Ia juga dipanggil sudu pencuci mulut.

4. Sendok untuk kopi.

Spesies menengah

Atau bantu. Bercakap sebagai pembantu di atas meja:

1. Peranti untuk salad. Dia membantu mengalihkan salad dari mangkuk salad biasa yang besar ke piringnya.

2. Spoon menuangkan, digunakan semasa memasak hidangan utama dalam plat individu.

3. Peralatan untuk ais krim, di mana bentuknya berupa skapula kecil.

4. Sendok untuk sos. Ia adalah sudu kecil dengan hidung yang agak panjang.

5. Sendok dengan pemegang panjang. Ia digunakan apabila mengaduk semua jenis koktel.

6. Sudu digambarkan. Ia perlu untuk mengalihkan jem dari vas sekitar ke soket individu.

7. Sendok untuk ubi kentang. Dalam penampilan ia menyerupai umbi. Ia mempunyai "telinga" yang disebut di kedua-dua pihak, yang melindungi kentang daripada jatuh.

8. Sudu krim masam, tujuan yang jelas dari nama.

9. Sudu untuk rempah ratus. Mereka kelihatan kecil dan dikehendaki berada dekat dengan rempah-rempah di pendiriannya.

Selain jenis peralatan ini, ada sudu untuk hiasan. Juga sudu kayu digunakan sebagai alat muzik.

Langkah berjumlah

Senarai di atas sudu menunjukkan perbezaan mereka, berdasarkan gabungan mereka. Sekarang mari kita mendedahkan ciri masing-masing, berdasarkan jumlah cecair yang boleh diletakkan.

5 ml akan masuk ke dalam satu sudu teh.

Jawapan kepada soalan "Sudu pencuci mulut adalah berapa banyak?" Boleh berdasarkan angka sebelumnya: 10 ml, masing-masing adalah dua sudu teh, mereka akan menjadi seperti satu sudu pencuci mulut.

15 ml adalah tiga sudu atau satu sudu.

Dalam satu gelas dengan jumlah 200 ml anda boleh meletakkan jumlah cecair 40 sudu teh, atau 20 pencuci mulut, atau 16 sudu besar.

Selalunya dalam resipi ia perlu menggunakan bukan sahaja bahan-bahan cecair, tetapi juga sebahagian besarnya. Sering menunjukkan jumlah dalam sudu atau sudu teh. Sudu pencuci mulut sangat jarang digunakan sebagai ukuran.

Berat yang masuk ke dalam sudu bergantung pada bahan itu sendiri, pada kepadatan, dan pada tahap pengisian sudu, dengan atau tanpa slaid. Berikut adalah jadual produk utama yang digunakan dalam resipi. Berdasarkan angka-angka ini, anda boleh mengira berapa gram setiap sudu pencuci mulut.

Sudu digunakan secara meluas pada dos ubat. Biasanya menggunakan satu sudu atau satu sudu teh. Pakar menganggap, satu sudu mengandungi 15 ml cecair, 5 ml teh. Apabila menggunakan air untuk mencairkan ubat, mililiter boleh dengan mudah ditukar menjadi gram: 5 ml (satu sudu teh) ditukar menjadi 5 gram, 15 gram akan sudah dalam satu sudu. Tetapi ketepatan terjemahan tersebut diragukan. Dengan cara ini, jumlah sudu pencuci mulut dalam ml juga boleh ditukar kepada gr.

Pemfailan kecantikan

Serlahkan set hidangan, yang termasuk wira artikel ini.

Set meja tiga item (sudu, garpu, pisau). Sapukan semasa hidangan utama. Saiz pisau dari set ini hampir sama dengan diameter plat di mana ia dihidangkan, saiz barang-barang yang tinggal sedikit lebih kecil. Garpu dan sudu dari set makan malam membantu memindahkan bahagian dari hidangan biasa.

Set pencuci mulut adalah sama dengan jadual dalam komposisi. Jumlah kuih pencuci mulut adalah sedikit lebih rendah dari segi ukuran meja; ia digunakan apabila hidangan manis disajikan (ais krim, mousses, puding, pengambilan, krim). Jika sup telah dihidangkan, anda juga dapat melihat sudu ini pada piring di sebelah mangkuk.

Dalam residu kering

Semua alat makan - sama ada besar, pencuci mulut, teh, malah hiasan - menemani kita dalam kehidupan seharian kita. Kebanyakan orang tidak lagi membayangkan hidup tanpa alat makan. Hari ini, set makan boleh ditemui dalam apa jua gaya - dari klasik hingga vintaj dan hi-tech. Tetapi keluli tahan karat tetap menjadi bahan instrumen yang paling popular dan mudah digunakan.

Akibatnya, kos set, termasuk sudu, boleh berubah dengan ketara. Tetapi ingat bahawa apa yang penting bukan apa yang anda makan, sangat penting bagaimana anda makan. Di meja, simpan lurus belakang dan sudu anda (ya apa-apa alat makan) memegang seperti tongkat. Jika anda menggunakan sudu sebagai ukuran berat badan, sebelum ini telah ditulis berapa banyak gram dalam sudu pencuci mulut.

Pelantikan sudu pencuci mulut, jenis popular mereka

Dalam kehidupan seharian, orang menelan kos sudu, garpu dan pisau. Walau bagaimanapun, di pesta atau di restoran, seseorang sering menggunakan pelbagai jenis peralatan, antaranya mungkin sudu pencuci mulut, yang mempunyai beberapa ciri penting. Untuk menggunakannya dengan betul, masuk akal untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk.

Ciri khas

Hidangan pencuci mulut dengan sudu besar tidak begitu mudah. Oleh itu, pencuci mulut dicipta, yang direka untuk makan hidangan manis, beberapa makanan ringan, buah. Kadang-kadang mereka digunakan untuk mengatur makanan dalam piring atau sebagai ukuran berat atau jumlah makanan.

Kutu pencuci mulut yang diperbuat daripada pelbagai bahan: perak, perak nikel, keluli tahan karat, aluminium atau kayu. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri:

 1. Kayu biasanya digunakan semasa perjalanan ke alam semula jadi. Kerana kerapuhan bahan, mereka cepat haus dan merosot.
 2. Sudu yang diperbuat daripada aluminium juga tidak tahan lama, mereka mudah kehilangan bentuk dan warna mereka. Para saintis telah membuktikan bahawa logam ini berbahaya kepada badan, jadi alat makan aluminium jarang digunakan. Di samping itu, penampilan sudu semacam itu banyak dikehendaki.
 3. Sudu pencuci mulut keluli tahan karat sangat popular. Mereka dicirikan oleh hayat perkhidmatan yang panjang, tahan terhadap persekitaran berasid dan bersinar indah.
 4. Produk Melchior tahan lama, tahan kakisan, tetapi dengan cepat kehilangan penampilan asalnya. Kini perak nikel digunakan bersama dengan perak nikel. Pada sudu semacam itu ISC diletakkan. Perbezaannya ialah sebagai tambahan kepada tembaga dan nikel, zink terdapat dalam aloi.
 5. Instrumen yang diperbuat daripada perak cantik, tetapi mereka mempunyai berat badan yang lebih berat. Mereka mewakili kebanggaan pemilik, tetapi mereka memerlukan penjagaan khas untuk mengekalkan rupa mereka selama bertahun-tahun. Silverware jarang digunakan dalam kehidupan seharian, biasanya diambil untuk melayani meja perayaan.

Perkara utama daripada sudu pencuci mulut adalah berbeza dari teh dan ruang makan - saiznya. Menariknya, dua jenisnya dibezakan: British dan American. Selalunya, pilihan kedua digunakan sebagai tangki pengukuran.

Kapasiti sudu pencuci mulut Amerika ialah sebanyak dua kali dalam satu sudu teh. Versi British peranti ini mempunyai jumlah yang sedikit lebih besar, walaupun kelihatan sama. Apabila terdapat hidangan pencuci mulut di atas meja yang tidak perlu dipotong, sudu pencuci mulut diletakkan di atas pinggan, meletakkannya supaya sudu di sebelah kiri.

Lapang

Adalah dipercayai bahawa 10 ml cecair boleh dimasukkan ke dalam sudu pencuci mulut. Kelantangan sedemikian adalah ciri variasi Amerika, yang diambil sebagai piawai. Ia memegang jumlah ketiga yang lebih kecil daripada satu sudu. Versi Inggeris mempunyai sedikit lagi kapasiti, anda boleh mengumpul 11 ​​ml cecair.

Untuk produk pukal, kapasiti bergantung kepada jenis tertentu mereka. Sudu itu sesuai:

 • 5 g gula;
 • 4.5 g vanillin;
 • 4 gram beras;
 • 6 gram kacang;
 • 6.5 g garam;
 • 7 g kacang;
 • 8 g kismis;
 • 5 gram biji bijan;
 • 4-6 g herba kering.

Dalam pencuci mulut banyak pencuci mulut, jumlah cecair tambahan ditunjukkan dalam mililiter. Dalam ketiadaan cawan ukur, anda boleh menggunakan sudu pencuci mulut, jumlahnya (10 ml) paling mudah untuk pengiraan yang betul. Kaedah ini sesuai untuk sejumlah kecil cecair, jika anda perlu mengukur 50 ml atau lebih, lebih baik menggunakan kaca atau kaca.

Varieti

Sudu pencuci mulut boleh digunakan untuk makan ais krim, buah, madu, kek dan lain-lain. Sesetengah jenis produk boleh didapati untuk beberapa produk:

 1. Untuk ais krim - mereka berbeza dari yang biasa kerana mereka lebih pendek. Sangkar mempunyai bentuk yang lebih segi empat segi dan tepi yang sedikit melengkung, yang menjadikannya mudah untuk merendam ais krim.
 2. Untuk minuman sejuk, mereka mempunyai sudu yang sempit dan memanjang, pemegang lebih panjang daripada peralatan standard.
 3. Untuk gula, mereka kelihatan seperti sudu kanak-kanak, dalam saiz sesuai dengan teh.
 4. Untuk absinthe - ditetapkan pada pinggir kaca, mempunyai bentuk yang rumit dan sudu berlubang di mana gula dicurahkan sebelum menuangkan absinth ke dalam kaca.
 5. Grapefruit - adalah sejenis sudu pencuci mulut khas, mempunyai hujung sempit dan panjang dengan gigi kecil. Dengan bantuan mereka, adalah perkara biasa untuk memakan buah-buahan pelbagai tanaman sitrus atau tembikai.
 6. Untuk kiwi - berbeza dalam bentuk bulat yang lebih luas.
 7. Bagi buah zaitun - mempunyai pemegang panjang dan lubang dalam sudu. Yang terakhir ini bertujuan untuk membolehkan cecair mengalir melaluinya. Dengan bantuan mereka, zaitun juga biasa.
 8. Bouillon - dalam saiz kurang daripada ruang makan, tetapi sudu mereka mempunyai sedikit lebih mendalam.
 9. Kanak-kanak - peranti yang mempunyai pemegang plastik atau getah. Mudah untuk memberi makan kanak-kanak kecil.
 10. Untuk sos - mempunyai bentuk yang lebih panjang berbanding dengan versi standard.
 11. Cocktail - berbeza dengan pemegang panjang, tetapi sudu kecil. Mereka digunakan untuk campuran bahan koktel. Perbezaan sudu teh dan koktel adalah dalam bentuk pena. Saiz sudu biasanya sama.
 12. Untuk madu, mereka diperbuat daripada kayu, bukannya sudu, mereka mempunyai silinder kecil dalam bentuk laras, di mana alur melintang dapat dilihat. Bentuk yang luar biasa dari produk ini membolehkan anda mengumpul dengan tepat madu, tanpa menumpahkan setetes.

Harus diingat bahawa peralatan pencuci mulut kebanyakannya dihasilkan dengan pena hiasan atau sudu. Mereka boleh dari perak berpintal dengan pemutihan, dengan gambar-gambar bunga, corak, tanda-tanda zodiak, huruf. Terdapat sudu pencuci mulut yang bertujuan untuk digunakan oleh kanak-kanak. Dalam kes ini, pen boleh menjadi tokoh haiwan atau pahlawan dari kartun.

Dalam beberapa jenis sudu, corak ini digunakan untuk sudu. Ini boleh dilakukan dari bahagian dalam dan luar. Terdapat juga spesimen dengan imej timbul.

Bagaimana untuk memilih

Sudu pencuci mulut jarang dipilih untuk pembelian, seperti kebanyakannya mereka adalah sebahagian daripada set alat makan. Kadang-kadang masuk akal untuk membeli set yang dikurangkan untuk jumlah orang yang dikehendaki. Apabila anda membeli, anda mesti:

 1. Berhati-hati memeriksa tepi objek yang termasuk dalam peranti - mereka tidak boleh menjadi burr.
 2. Penampilan kadar. Item yang dibeli tidak boleh diubah bentuk. Pada garis selekoh, sudu harus sedikit menebal. Anda juga perlu memberi perhatian kepada kualiti gambar atau unsur kelantangan, jika ada. Adalah penting bahawa tiada tempat gelap pada barang yang dibeli.
 3. Semak bagaimana bau sudu. Bau logam yang nyata boleh memindahkan produk rasa yang tidak menyenangkan semasa operasi alat makan.
 4. Anggarkan saiz sudu pencuci mulut. Ia sepatutnya sesuai untuk kegunaan satu hidangan istimewa, produk tidak boleh terlalu rata atau terlalu dalam (norma adalah dari 7 hingga 10 mm). Ketebalan optimum sudu adalah dari 1.5 hingga 4 mm.

Peranti boleh digunakan pada corak atau membuat sisipan hiasan. Pembelian tersebut memerlukan penjagaan khas dan ketepatan penggunaan. Adalah perlu untuk berkenalan dengan kesimpulan kebersihan yang relevan dan sijil pematuhan, yang menunjukkan data mengenai pengeluar. Kehadiran dokumen-dokumen ini akan membolehkan anda untuk yakin dengan kualiti pembelian.

Oleh kerana sudu pencuci mulut lebih sesuai untuk majlis-majlis khas apabila pelbagai jenis hidangan disajikan, adalah disyorkan untuk membeli peralatan bercuti khas. Mereka dibezakan oleh perhiasan yang indah dan bahan yang lebih menarik. Kelemahan produk tersebut adalah harga yang lebih tinggi.

Agar sudu pencuci mulut untuk berkhidmat lebih lama dan mengekalkan penampilan asalnya, anda perlu mematuhi peraturan berikut:

 1. Basuh segera selepas makan. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan span yang disalut dengan detergen hidangan cecair.
 2. Jika sudu diperbuat daripada keluli tahan karat, mereka dibenarkan dibasuh menggunakan teknologi mesin basuh pinggan mangkuk. Kadang-kadang mereka membentuk pelangi atau bintik-bintik hitam - dalam hal ini, anda boleh menggunakan remedi rakyat untuk pembersihan, misalnya asid sitrik atau cuka.
 3. Jangan gunakan mesin pencuci pinggan ketika merawat sudu dengan pemegang plastik. Apabila mencuci dengan tangan, anda perlu memberi perhatian kepada tempat di mana plastik dan logam disambungkan. Zarah-zarah lemak sering kekal di sana.
 4. Jika peranti yang diperbuat daripada nikel perak atau nikel perak digunakan, penjagaan tambahan diperlukan untuk mereka. Selepas membasuh, disarankan untuk membilas produk menggunakan penyelesaian baking soda. Untuk mempersiapkan ia dibubarkan dalam jumlah 50 g seliter air. Pemprosesan sudu semacam itu boleh dilakukan hanya dengan menggunakan pasta dan tisu pembersihan khas yang dimaksudkan untuk tujuan ini.
 5. Sudu juga boleh dibersihkan menggunakan ammonia. Untuk melakukan ini, perlu menyediakan penyelesaian sepuluh peratus dan letakkan instrumen di dalamnya selama 15 minit. Selepas prosedur, mereka perlu dibilas dengan teliti dalam air bersih dan disapu.
 6. Sudu perak memerlukan penjagaan yang lebih halus. Oleh kerana logam lembut, ia mudah tercalar. Apabila mencuci pinggan mangkuk perak, anda tidak boleh menggunakan span dan detergen dengan bahan pengelas. Browning cahaya boleh dikeluarkan dengan larutan soda. Sudu yang dibasuh perlu dibasuh kering. Jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup terhadap penjagaan itu, maka bintik hitam mungkin terbentuk pada produk yang akan sangat sukar dikeluarkan.

Sekiranya sudu mengandungi elemen hiasan, maka ia mesti dibasuh dengan tangan dan harus dilakukan dengan teliti.

Berapa banyak gram dalam sudu: satu jadual ukuran berat badan

Berapa banyak gram dalam sudu? Mari lihat.

Anda mahu memasak sesuatu dan telah menemui resipi di Internet. Tetapi kemudian ada kesukaran dengan hakikat bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini bukan masalah, jika anda tahu berapa banyak gram di ruang makan, teh dan pencuci mulut sudu.

Paling penting, sudu lebih mudah dan lebih mudah digunakan daripada berat. Sering kali, orang mengesyaki berapa gram dalam satu sudu gula, tepung, dan yis kering. Dalam artikel ini, anda akan mendapat jawapan penuh untuk soalan anda.

 • sudu, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
 • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
 • sudu - 15 ml cecair - 15 gram.

Berapa gram dalam meja sudu

Langkah-langkah produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu banyak garam, dan juga tidak mengagihkannya. Biasanya pengarang resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi dengan sudu tanpa slaid digunakan, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat dalam jadual kami ditunjukkan dalam sudu konvensional dengan slaid dan tanpa slaid.

Berapa gram setiap meja sudu

Jika kita bercakap tentang produk pukal, yang terkandung dalam satu sudu, itu bermakna mereka dikumpulkan pada tahap yang sama dengan rim sudu. Dalam sesetengah kes, slaid kecil disediakan. Jika anda ingin mengetahui berapa gram dalam sudu produk tertentu, maka rujuk jadual.

Memilih sudu yang betul

Penyebutan pertama sudu dicatatkan dalam milenium ketiga SM. e. Sejak itu, mereka kelihatan banyak. Kadang-kadang tidak mudah untuk memahami bagaimana spesies ini atau yang kelihatan dan di mana ia berada di atas meja.

 • 1 dari 1

Dalam gambar:

Kapasiti sudu. Apabila ditanya berapa gram dalam satu sudu dan berapa gram dalam satu sudu teh? dalam satu ayat, anda tidak akan menjawab berapa berapa gram dalam satu sudu? - Sudu ukuran penuh dengan panjang 7 cm dan lebar 4 cm mengandungi "tanpa bukit" - "dengan slaid": 18 g air atau 20 g susu, 20-25 g gula / garam, 10 -15 g tepung / koko / kopi atau 15-20 gram beras. Berapa banyak gram dalam satu sudu teh? - Satu sudu teh mengandungi "tanpa bukit" - "dengan bukit": 5 g air / susu, 5-7 g gula, 7-10 g garam, 4-5 g tepung / koko / kopi atau 5-8 g beras.

Dalam gambar: model Flatware 02 dari kilang Eva Solo, yang direka oleh Holbæk Henrik, Jensen Claus.

Obasic (individu) sudu

Sudu meja. Direka untuk semua hidangan panas yang pertama. Panjangnya adalah salib antara saiz pisau meja dan garpu. Apabila berkhidmat, letakkan di sebelah kanan plat dengan sendok, di sebelah pisau ikan.

Spoon pencuci mulut Ia harus di atas meja jika, sebagai pencuci mulut, mousse, puding, buah sirap, berry dengan krim dan hidangan lain yang tidak memerlukan pemotongan dilayan. Spoon untuk limau gedang biasanya mempunyai sudu yang sedikit panjang, untuk kiwi - hampir bulat. Sudu pencuci mulut dalam saiz lebih sedikit garpu pencuci mulut. Ia biasanya diletakkan di atas pinggan, sudu kiri.

 • 1 dari 1

Dalam gambar:

Sudu ais krim. Ia mempunyai bentuk kutikula dengan tepi sedikit melengkung. Saiznya sedikit lebih kecil daripada pencuci mulut. Di atas meja tidak berbohong, berkhidmat bersama dengan makanan istimewa itu sendiri.

 • 1 dari 1

Dalam gambar:

Minum untuk minuman sejuk. Bentuk dan saiz sudu sering sama dengan teh, tetapi mempunyai pemegang yang memanjang.

 • 1 dari 1

Dalam gambar:

Sudu teh Direka untuk mengaduk gula dalam teh, coklat panas, koko, kopi dengan susu. Luaran yang sama seperti makan dan pencuci mulut, tetapi lebih pendek. Berkhidmat dengan pasangan teh.

Sudu kopi Dihidangkan ke meja, jika sebahagian daripada hidangan adalah kopi - hitam atau oriental (dengan tebal). Dalam bentuk, ia biasanya berbeza sedikit dari satu sudu - satu-satunya perbezaan adalah dalam bentuk kecil.

 • 1 dari 1

Dalam gambar:

Sudu tambahan (biasa)

Biasanya mereka diletakkan di sebelah hidangan yang dimaksudkan.

Tips Penjagaan

 • Beri perhatian khusus kepada sudu: jika ia tidak dibilas dengan teliti, kesan keras mungkin kekal pada peranti.
 • Sekiranya sudu anda mempunyai pemegang dan sudu yang terbuat dari bahan yang berbeza, disyorkan untuk membasuhnya dengan tangan: ia tidak mudah untuk memilih program yang sesuai di mesin basuh pinggan mangkuk.
 • Sudu perak perlu direndam dari semasa ke semasa dalam air yang tinggal selepas memasak kentang. Jadi mereka akan mendapat bersinar.

Juga dalam bahagian ini

Bagaimana untuk memilih pisau berkualiti? Petua Chef

Alat kerja yang paling penting dari mana-mana pakar masakan - pisau - dipilih menurut peraturan tertentu. Chef Alexander Yermakov bercakap tentang jenis pisau, kualiti keluli dan penajaman yang betul?

Set pisau

Beli set pisau siap sedia adalah lebih mudah daripada mengumpulkan inventori yang diperlukan satu persatu. Pisau apa yang perlu dalam set minimum dan dilanjutkan? Apa yang anda boleh lakukan tanpa, dan apa yang anda perlukan?

Memilih pisau seramik

Pisau ini belum menjadi biasa. Sementara itu, dengan beberapa tugas mereka lebih baik daripada keluli. Apa yang boleh dan tidak boleh dipotong dengan seramik, bagaimana untuk menjaga dan dari mana untuk membeli?

Memilih pisau meja yang betul

Pisau tanpa keterlaluan boleh dipanggil kutleri yang pertama. Biasanya kita menggunakan satu peranti semasa makan, bagaimanapun, mengikut peraturan etika, setiap hidangan harus mempunyai pisau sendiri.

Memilih garpu yang betul

Garpu menjadi alat makan lebih lama daripada pisau dan sudu - pada abad ke-9. Tetapi mereka mula menggunakannya secara aktif hanya dari abad ke-17: dipercayai bahawa makan dengan tangan dan sudu adalah lebih mudah. Kini garpu telah menjadi

Kutleri

Sapu makan yang dipilih dengan teliti akan membantu mengubah makanan buatan sendiri ke dalam makan malam romantis yang mewah. Apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih alat makan?

Apa yang perlu dipikirkan ketika membeli set alat makan

Apakah kebaikan dan keburukan membeli sebilangan besar alat makan? Apakah kelebihan pembelian sepotong pisau dan garpu?

Apa alat kutu bahan yang lebih baik

Instrumen yang diperbuat daripada perak, keluli tahan karat dan perak nikel kelihatan berbeza, mempunyai kos yang berbeza dan memerlukan penjagaan yang berbeza. Apakah bahan yang lebih baik dan mengapa?

Tetapan meja perayaan

Idea hiasan asal dalam 5 minit - Tabula rasa

Sudu pencuci mulut - sekeping pinggan yang diperlukan!

Setiap orang lambat laun datang tempoh bercuti atau satu lagi acara besar apabila perlu menetapkan jadual dengan betul. Kemudian persoalan timbul bagaimana untuk membuatnya, apa yang harus digunakan untuk pencuci mulut. Terdapat beberapa peraturan etika mengenai sudu untuk pencuci mulut.

Sudu pencuci mulut merupakan bahagian penting dalam tetapan meja. Ramai yang cuba menggantikannya dengan kantin atau teahouses, tetapi anda hanya boleh menetapkan jadual dengan betul menggunakannya. Ia digunakan semasa menghidangkan pencuci mulut dan hidangan manis. Sudu pencuci mulut adalah lebih kecil dan berbeza dalam bentuk. Sudu mempunyai bentuk bujur dan pelbagai jenis pemegang. Sebagai contoh, dalam bentuk kayu, menebal pada akhir, bahagian cembung dihiasi dengan ukiran logam, corak dalam bentuk bunga dipotong di tengah, corak dalam bentuk jalur selari dibuat di hujungnya.

Hari ini, terdapat dua varian tunggal dan kit untuk dijual. Bergantung kepada berapa ramai orang yang akan meletakkan meja. Sudu pencuci mulut hendaklah mempunyai sijil kebersihan dan tanda ujian. Ia biasanya diletakkan di sebelah pinggan.

Jumlah hidangan sudu makanan pencuci adalah berbeza. Sebagai contoh, Amerika memegang 10 ml atau dua sudu teh. Sudu pencuci mulut Inggeris mempunyai isipadu 11 ml. Pencuci mulut mengandungi 10 gram air, 13 gram sirap dan 9 gram minyak. Mengetahui perkadaran ini, anda boleh dengan mudah mengira berapa banyak sudu yang anda perlukan untuk menyediakan hidangan tertentu. Berat sudu berbeza dari 35 hingga 55 gram, bergantung kepada logam dari mana ia dibuat, dan jumlah trim hiasan.

Jenis peranti ini:

 1. Apabila menghidangkan grapefruits ke meja, sudu pencuci mulut dengan sudu panjang digunakan.
 2. Untuk kiwi lebih sesuai dengan sudu bulat.
 3. Untuk ais krim digunakan sudu, mempunyai bentuk spatulate dengan tepi melengkung. Ia tidak disampaikan dengan peranti lain, tetapi dibawa bersama pencuci mulut.
 4. Minum untuk minuman sejuk. Dalam penampilan, ia agak mengingatkan bilik teh, hanya, sebagai peraturan, ia mempunyai pemegang yang memanjang.
 5. Sudu kopi Dalam penampilan adalah sama dengan teh. Hanya dibezakan oleh miniaturnya. Dihidangkan secara eksklusif dengan kopi semulajadi dari tanah.
 6. Sudu untuk madu. Saiznya tidak melebihi teh, tetapi bukan sudu mempunyai keg dengan lubang kecil.
 7. Sudu untuk gula. Biasanya seperti sudu kanak-kanak dan disajikan dengan teh jika gula digunakan. Dalam kes penggunaan kiub gula, tong akan sesuai.

Bagaimana untuk menjaga sudu pencuci mulut:

 1. Anda mesti berhati-hati menjaga koktel, jika tidak, ia mungkin kelihatan bintik gelap yang agak sukar untuk dipamerkan.
 2. Sekiranya anda mempunyai sudu yang diperbuat daripada logam yang berbeza, lebih baik untuk mencuci dan membersihkannya secara manual, dan bukan di mesin basuh pinggan mangkuk.
 3. Sudu diperbuat daripada perak, dari semasa ke semasa ia berguna untuk merendam air yang tinggal selepas memasak kentang. Kemudian mereka akan mendapat kembali keindahan mantan mereka.

Merumuskan semua perkara di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa sudu pencuci mulut adalah objek meja yang agak perlu, yang disampaikan dengan pencuci mulut dan mempunyai perbezaannya dari peranti lain.