Parenchyma kelenjar susu

Dada seorang wanita bukan sahaja merupakan masalah kebanggaan dan pemeliharaannya. Ia juga merupakan organ yang sangat kompleks dalam struktur, yang sebahagian besarnya bergantung kepada keseimbangan hormon tubuh. Semasa hayat tisu payudara (MF) menjalani perubahan bergantung pada dominasi hormon (estrogen, progesteron). Dalam kebanyakan kes, ini adalah norma, tetapi kadang kala perubahan dalam tisu payudara dapat menunjukkan perkembangan proses patologi.

Sedikit tentang struktur dada

Kelenjar susu ibu pada wanita terletak di permukaan depan dada dari 2-3 tulang rusuk hingga 6. Dengan rehat, ini adalah sistem saluran yang membosankan secara membuta tuli, alveoli hanya diaktifkan semasa tempoh hamil, atrofi selepas menyusu.

Parenchyma

Komponen utama payudara wanita adalah tisu epitelium kelenjar fungsional (parenchyma). Ia terdiri daripada banyak lobulus bulat - alveoli, dan lobula, sebaliknya, disambungkan ke lobus berbentuk kerucut (terdapat 20 dari mereka dalam parenkim). Kompleks alveolar-lobular dikelilingi oleh rangkaian kemasukan saraf, darah dan limfa yang padat, dan direndam dalam stroma tisu penghubung.

Adiposa dan tisu penghubung terletak di antara alveoli. Terdapat juga ligamen Cooper, yang bertanggungjawab terhadap bentuk payudara, sokongannya, lampiran payudara pada kulit. Struktur tisu yang berkaitan dengan kelenjar susu ditunjukkan oleh tisu kapsul dan fibrillar yang terletak di antara struktur kelenjar yang membentuk dinding saluran susu.

Sekiranya kita mempertimbangkan dengan lebih terperinci tentang apa parenchyma, maka perlu diperhatikan bahawa tisu payudara kelenjar ini sangat kompleks dalam strukturnya. Galactoftor daripada 1 pesanan dengan garis pusat sehingga 1 mm (saluran susu), galactoftor daripada 2 pesanan dengan diameter 2 mm (intralobar saluran), galactoftor 3 pesanan dengan garis pusat 3 mm (saluran bukan axillary) saluran susu di dalam puting panjang dari setiap lobule ferrulent, membentuk beg 5 mm diameter. Parenchyma terletak pada kes penyambung, dan di sekelilingnya adalah tisu adipose.

Lemak kot

Lapisan lemak adalah komponen yang diperlukan pada payudara wanita. Lemak melindungi kelenjar susu daripada kecederaan, mengekalkan haba, yang penting untuk pengeluaran susu normal. Jumlah lemak mempengaruhi saiz payudara wanita.

Tisu adipose merangkumi badan payudara, membentuk lapisan retromam (posterior) dan lapisan premier (anterior). Ruang preammar adalah zon pencerahan di antara tisu kelenjar dan kulit, yang terbentuk akibat kehadiran tisu adipose di sana. Lapisan lipid di ruang ini mempunyai ketebalan 3-30 mm. Parameter ini berbeza-beza bergantung kepada fisiologi, umur, status hormon wanita.

Kain tambahan

Sesetengah wanita mempunyai tisu MF tambahan. Biasanya ia terletak di ketiak dan jauh di belakang, muka. Tisu tambahan boleh dibentuk, ia mempunyai isola dan puting, di mana ia dipanggil kelenjar aksesori. Jika tisu tidak mempunyai saluran, maka ini adalah pecahan tambahan. Puting tambahan sangat mirip dengan tanda lahir, tetapi sebelum haid atau semasa kehamilan, mereka menjadi lebih gelap, membengkak, dan susu boleh dibebaskan dari mereka. Pertumbuhan tumor, cystic, fibrous mungkin muncul di kawasan ini.

Saluran susu, puting susu

Saluran susu pergi dari puncak lobus ke puting susu. Untuk sentuhan, mereka menyerupai tubercles dan ligamen. Pada akhir saluran susu adalah liang-liang susu melalui laktasi yang terjadi. Puting itu adalah meterai berbentuk kerucut kecil. Ia mempunyai kira-kira 18 lubang yang diperlukan untuk mengeluarkan susu. Puting puting dikelilingi oleh areola, yang dipanggil isola. Pada areola terdapat banyak benjolan yang menghalangnya daripada mengering.

Bagaimana nisbah tisu payudara dengan usia

Nisbah jumlah tisu di payudara (adipose, glandular, connective) bergantung pada usia wanita dan dominasi hormon dalam tempoh tertentu dalam hidupnya. Pada usia muda, tisu kelenjar adalah utama, pada orang tua - tisu lemak. Sehingga remaja, saluran dan unsur sistem kelenjar payudara masih kurang berkembang. Semasa permulaan akil baligh, unit lobular yang adil kelenjar susu secara aktif terbentuk dalam seks yang adil, salur dipanjangkan.

Pada umur 14 tahun, payudara gadis adalah serupa dengan wanita dewasa. Dan sehingga umur 25 tahun, tidak ada perubahan besar dalam tubuh ini. Dalam tempoh 25 hingga 40 tahun, struktur kelenjar sangat berbeza. Selepas 40 tahun, bahagian tisu adiposa menjadi lebih besar, lapisan kelenjar menjadi lebih nipis. Oleh 60-70 tahun, tisu adiposa berlaku di dalam kelenjar susu, terhadap latar belakang yang terdapat struktur berat (tisu kelenjar menipis).

Klasifikasi tisu payudara wanita

Semua pelbagai struktur payudara wanita dikelaskan mengikut morphotip, dan dalam wanita yang sama ia berubah semasa hidup bergantung kepada keadaan latar belakang hormon.

Morphotip payudara berikut dibezakan:

 • Juvana.

Payudara kecil, strukturnya halus. Berhampiran puting di bawah kulit terdapat lapisan kelenjar yang sangat echogenik.

Memerhati daerah hipokrosik halus, selulosa retromam tidak hadir, selulosa peremajaan terdapat dalam serpihan.

Peningkatan bilangan dan saiz kawasan hipokohik diperhatikan, corak jejaring dilihat, tidak ada serat retromamma, peramalan diperhatikan dalam lapisan berterusan.

Biasanya, tisu payudara kelenjar menguasai, tetapi segmen lemak terbentuk di dalamnya, 1-2 cm dalam saiz, dengan lapisan serabut retromammari yang berkesinambungan.

Parenchyma hampir sepenuhnya digantikan oleh tisu adipose, tidak ada struktur lapisan-oleh-lapisan, corak jejaring tidak diperhatikan, tisu adipose dibentangkan dalam bentuk jalur homogen, serat pra-diet mempunyai banyak partisi.

Dada terdiri sepenuhnya daripada tisu penghubung dan lemak. Terdapat sedikit kelenjar kelenjar pada kelenjar susu (hanya kepingan bulat yang berukuran 3-5 mm diperhatikan).

 • Lactational.

MF terdiri daripada tisu kelenjar. Di sebelah saluran mulut melebar.

Klasifikasi Wulf (Wulf)

Terdapat beberapa klasifikasi kepadatan kelenjar susu, tetapi kualitatif pertama dianggap sebagai pembahagian mammogram mengikut Wulf, mengikut mana 4 jenis kepadatan dibezakan bergantung sama ada tisu berlaku di kelenjar - adipose atau kelenjar.

Mengikut klasifikasi ini, jenis berikut dibezakan:

 • N1. Di dalam kelenjar dikuasai oleh tisu adipose. Risiko mengembangkan kanser payudara hampir tiada.
 • P1. Kelenjar ini terdiri daripada tisu adiposa dan saluran berlipat, yang menduduki 25%. Onkologi dengan jenis ini berlaku sangat jarang.
 • P2. Jumlah saluran diluaskan menduduki lebih daripada 25% daripada payudara. Wanita dengan jenis risiko kanser payudara meningkat.
 • Dy. Pemadatan tisu payudara yang kuat. Berkenaan dengan kategori yang paling mungkin untuk membangunkan onkologi.
 • Qdy. MF dengan struktur spongy padat kerana kemasukan lemak.

Klasifikasi Boyd

Pada tahun 1980, Boyd mencadangkan kaedah pengelasan lain berdasarkan nisbah ketumpatan struktur payudara dalam peratus.

Selaras dengan itu, terdapat 6 kategori kepadatan payudara:

Klasifikasi kepadatan BI-RADS

BI-RADS merujuk kepada kaedah kuantitatif untuk mengklasifikasikan kepadatan struktur kelenjar susu. Di terasnya, ia adalah pengubahsuaian pembahagian mamogram mengikut Wulf.

Klasifikasi BI-RADS dibincangkan dalam jadual.

Klasifikasi Tabar

Klasifikasi kepadatan tisu payudara adalah berdasarkan nisbah data payudara dan histologi. Menurut pemisahannya, terdapat 5 jenis asas:

Terdapat nisbah tisu seimbang, terdapat fibrosis kecil tisu payudara.

Terdapat sejumlah besar tisu adipose.

Tisu adipose mendominasi, tetapi terdapat juga tisu retro-aolar-berserabut.

Ketumpatan nodular yang penting.

Tisu utama berserabut.

Menurut klasifikasi Tabar, 3 jenis pertama mempunyai kebarangkalian rendah untuk mengembangkan kanser payudara, dan 4 dan 5 adalah tinggi.

Pengubahsuaian tisu

Payudara wanita, malangnya, tertakluk kepada banyak penyakit. Itulah sebabnya semua wakil seks yang adil selepas 40 tahun dan tanpa mengira usia (bermula pada usia 18 tahun) bagi mereka yang mempunyai penyakit payudara dalam keturunan perempuan perlu menjalani mamografi setahun sekali untuk mengenal pasti perubahan payudara yang berikut tepat pada masanya (jika mereka boleh didapati):

Penyebaran berserabut

Proses patologis ini dicirikan oleh rupa tumor cystic berbilang atau tunggal dan sel epitelium di dada. Iaitu, tisu payudara meresap mengandungi pelbagai tisu tisu dengan struktur selular yang berlainan.

Kadang-kadang ada struktur lobular dysplasia kelenjar. Ia tidak termasuk fibrosis penyambung, di mana perubahan cicatricial dalam tisu terbentuk. Dalam bentuk yang meresap, kelembutan payudara yang meningkat telah diperhatikan, terutamanya semasa palpation. Semasa penganjuran pendidikan elastik payudara mudah ditakrifkan. Mereka hampir hilang selepas haid, tetapi ketidakselesaan itu terus mengganggu wanita itu.

Berserabut berserabut

Borang ini sering dikesan pada wanita yang telah memasuki tahap menopaus. Perubahan fibrotik yang terlibat adalah berkaitan secara langsung dengan status hormon wanita. Sebaik sahaja badan mengurangkan pengeluaran estrogen yang normal, perubahan dalam tisu kelenjar mamma bermula. Dada menjadi kurang elastik, kehilangan bentuknya, ada rasa sakit ketika merasa. Bagi wanita dalam menopaus, fenomena ini agak normal. Sekiranya diperhatikan pada usia yang lebih muda, satu kajian diperlukan untuk mengenal pasti punca tersebut.

Fibrocystic

Untuk keadaan patologi ini dicirikan oleh peningkatan proliferasi tisu parenkim (hiperplasia tisu kelenjar kelenjar susu) dan pembentukan meterai aktif dengan sempadan yang jelas. Perubahan adalah ciri-ciri wanita yang berumur pertengahan.

Penyakit ini berlaku pada latar belakang gangguan haid, ovulasi, fungsi pembiakan. Diwujudkan oleh sensasi yang menyakitkan di dada akibat fibrosis tisu penghubung dan tekanan saluran yang dilatasi. Pada palpasi, seseorang boleh merapatkan tisu payudara berbutir dan berbutir (jika berserabut bentuk) atau pembentukan elastik yang mempunyai kontur yang jelas (dengan bentuk sista) yang mempunyai saiz 2 atau lebih milimeter. Lama kelamaan, tumor tumbuh dan menyebabkan ketidakselesaan.

Untuk mengenal pasti penyakit ini, ultrasound kelenjar susu dijalankan, yang menunjukkan peningkatan dalam tisu fibroglandular, pengembangan saluran susu, ketidakselarasan dalam jumlah dan keadaan tisu kelenjar pada usia pesakit.

Payudara perempuan adalah organ yang sangat kompleks dalam struktur, struktur yang sebahagian besarnya bergantung kepada keadaan hormon wanita. Mana-mana pelanggaran tahap hormon boleh membawa kepada pelbagai perubahan dalam tisu kelenjar susu. Kadang-kadang mereka patologi dan memerlukan rawatan. Untuk mengelakkan perkembangan proses patologi, perlu mempelajari bagaimana secara bebas melakukan palpasi dada untuk kehadiran perubahan dalam tisu, dan sekali setahun untuk mempercayakan proses ini kepada mamammolog.

Parenchyma kelenjar susu

Struktur yang membentuk parenchyma payudara, biasanya kelihatan lebih homogen berbanding lobula berlemak. Walau bagaimanapun, dalam zon parenchymal, kawasan hipokokik yang sepadan dengan tisu adipose boleh ditentukan. Imej tisu kelenjar biasanya digabungkan dengan imej kawasan hypoechoic kecil sistem duktum kelenjar susu.

Terdapat empat jenis utama gambaran parenchyma payudara: remaja, premenopausal, postmenopausal, dan juga berlaku semasa kehamilan dan penyusuan.

Kelenjar Juvenil kelihatan hyperechoic dan mengandungi sedikit tisu adipose. Dalam kelenjar susu pramenopause, kawasan parenchyma sering ditakrifkan yang digantikan oleh lemak, yang merupakan refleksi perubahan baru yang bermula. Jumlah tisu adiposa subkutaneus dan retromam boleh juga meningkat. Dalam tempoh selepas menopaus di kelenjar susu boleh ditentukan oleh pengurangan penyambungan ketumpatan gema di latar belakang penurunan umum dalam echogenicity.

Secara umum, dalam tempoh postmenopausal, sebahagian besar kelenjar susu diganti dengan tisu adipose. Dalam tisu berlemak, ligamen Cooper dapat dilihat, serta tisu penghubung fascias dan partisi. Semasa kehamilan dan penyusuan, terdapat peningkatan dalam jumlah kelenjar kelenjar dan pengembangan sistem duktus payudara; kebanyakan lemak subkutaneus dan serat retromammari digantikan oleh parenchyma yang berkembang.

Ultrasound bahagian puting payudara

Sonographers biasanya melihat sepuluh akustik untuk rantau isolar. Ia terbentuk terutamanya oleh tisu penghubung padat puting dan tisu penghubung saluran susu konvensional. Kulit rantau isolar kurang echogenic daripada kulit di sekeliling payudara. Saluran susu dari kawasan puting beliung beralih ke arah jejarian. Oleh kerana saluran mendekati puting, mereka meningkat, membentuk sinus susu.

Saluran tersebut digambarkan sebagai struktur tiub anechoik dengan diameter 1-8 mm, semakin berkurangan dan menjadi tidak kelihatan di bahagian periferi kelenjar susu.

Ahli sonografi mendefinisikan lembaran dalam fascia dangkal dalam bentuk garis hiperekoi nipis yang terletak di atas serat retromamen dan otot dada.

Serat retromammari mengisi ruang di belakang tisu kelenjar anterior kepada otot pektoral. Dimensi ruang ini berbeza dan bergantung kepada jumlah tisu lemak. Oleh kerana dalam keadaan terlentang yang diterima oleh pesakit semasa ultrasound, saiz anteroposterior ruang ini berkurangan, ia mungkin kelihatan lebih kecil pada sonograms daripada pada mamogram.

Parenchyma kelenjar susu

Ultrasound payudara (kuliah mengenai diagnostik) - Diagnostik

Dada terletak di permukaan depan dada di peringkat dari ketiga ke rusuk keenam. Parenchyma kelenjar itu dilampirkan dalam sarung tisu penghubung. Sepalum intralobular terus anterior pada lapisan kulit yang lebih dalam, dan posterior ke fascia otot pektoral dalam bentuk serat tisu penghubung, ligamen Cooper. Ligamen Cooper menyokong bentuk payudara. Antara permukaan kelenjar kelenjar dan fascia otot utama pectoralis, terdapat selulosa retromamma, yang memastikan pergerakan kelenjar.

Kelenjar susu mempunyai bentuk yang rumit.

Parenchyma kelenjar mammary terdiri daripada banyak vesikel (alveoli) yang terletak di sekitar saluran pernafasan dan berkomunikasi dengan lumennya. Tompok-tompok kelenjar seperti ini disatukan dan membentuk lobula individu yang besar.

Antara irisan ada tisu penghubung berserat, di mana serat elastik dan pembohongan lemak.

Bilangan lobulus dalam kelenjar susu mencapai 15-20; setiap lobulus mempunyai saluran pernafasan, yang menerima rahsia dari semua salur kecil yang berkaitan dengan alveoli. Saluran setiap lobule datang ke permukaan puting secara bebas, tidak bergabung dengan orang lain; 15-20 lubang terbentuk pada permukaan puting (mengikut bilangan saluran lobulus) - liang susu.

Setiap saluran susu sebelum berkembang ke permukaan puting susu, di bawah lingkaran rim, membentuk lanjutan (beg susu). Epitelium kelenjar mempunyai fungsi penyembunyian. Pada permukaan cembung kelenjar terletak puting (papilla mammae), ditutup dengan kulit halus, berkedut, berpigmen. Puting mempunyai bentuk silinder dan kerucut, saiznya berbeza. Mereka rata dan juga ditarik balik, menjadikannya sukar untuk menyusui. Kulit di sekeliling puting adalah pigmen (areola, areola); di sini terletak kelenjar montgomerik, yang merupakan kelenjar susu asas. Puting dan isola mengandungi serat otot licin, yang terletak berdekatan dengan kulit, dan sejumlah besar reseptor saraf. [Buku teks ginekologi V.I. Bodyazhina, K.N. Zhmakin, 1958]

Klik pada gambar untuk membesarkannya.

Ultrasound payudara

Untuk ultrasound payudara, sensor linear yang paling sesuai ialah 8-15 MHz. Sensor 5-10 MHz boleh berguna semasa memeriksa payudara besar dan untuk visualisasi struktur yang lebih mendalam.

Kedudukan pesakit dengan ultrasound payudara

 • Semasa memeriksa bahagian tengah dada, pesakit terletak di belakangnya, tangan di belakang kepalanya.
 • Apabila dilihat dari sisi dada, pesakit terletak di seberang, tangan di belakang kepala.
 • Apabila dilihat dari bahagian bawah payudara, pesakit terletak di punggungnya, dadanya diangkat jika perlu.
 • Kadangkala bahagian dangkal payudara lebih baik dilihat apabila duduk.

Cara melakukan ultrasound payudara

Penyetempatan lesi dalam kelenjar susu

Kelenjar susu mammary pada ultrasound

Adalah penting. Apabila ultrasound kelenjar susu untuk standard mengambil lapisan lemak subkutan. Struktur yang selebihnya dinilai sebagai hiper, iso-, atau hypoechoic berkaitan dengan lemak subkutan.

Kulit: Kumpulan hiper atau isoechoik pusat di bahagian atas dan bawah dihadkan oleh lebih banyak garis hiperetik. Sebagai peraturan, lebar kompleks tiga lapisan ini kurang daripada atau sama dengan 2 mm, lebih tebal daripada isola.

Selulosa subkutan dan retromammari: lemak di sekeliling kelenjar susu adalah hipokokiik berbanding lemak di mana-mana kawasan lain dan mempunyai struktur lobak, setiap lobulus dikelilingi oleh filem hiperekoi yang sangat nipis.

Parenchyma kelenjar susu: lapisan hyperechoic antara lemak subkutaneus dan retromamma. Parenchyma mungkin homogen atau heterogen. Saluran susu jatuh adalah garis hiperekoi nipis yang dikelilingi oleh tisu stromal hipokrosik longgar. Selalunya, hanya tisu stroma hypoechoik dilihat.

Saluran susu: Saiz saluran bervariasi dari 1 mm di lobule hingga 5-8 mm berhampiran puting; saiz segmen terbesar adalah purata 3 mm. 50% wanita di bawah umur 50 tahun telah meluaskan saluran. Apabila cecair berkumpul di saluran pada ultrasound, tiub anechoic dengan garis pusat sehingga 5 mm dapat dilihat, mungkin ada pelepasan dari puting. Pembentukan padat dalam lumen saluran itu mencurigakan papilloma atau kanser intraductal.

Cooper (menyokong) ligamen: pita hyperechoic nipis meregangkan dari parenchyma melalui tisu lemak ke lapisan dalam kulit di depan dan ke fasia otot dada belakang.

Nisbah parenchyma dan lemak di payudara bergantung kepada perlembagaan, umur, kehamilan dan penyusuan. Pada usia tua, parenchyma diwakili oleh jalur hyperechoic nipis, dan semasa penyusuan ia banyak dan hampir isoechogenik. Wanita muda yang membosankan dengan saluran dan stroma hypoechoic di sekitarnya menunjukkan gambar-gambar yang rumit.

Luka fokus pada kelenjar susu pada ultrasound

Dengan ultrasound dalam parenchyma kelenjar susu, cyst mudah dan kompleks dapat dikesan, serta formasi yang padat. Untuk diagnosis yang kami berminat:

 1. Saiz dan bentuk: mengukur panjang, lebar dan tinggi; menentukan pusat tumbuh atau berkurangan, kedudukannya relatif kepada saluran;
 2. Permukaan: lancar, tidak sekata, bilangan lobus yang disertakan, tepi tajam atau penambahan tentakel, kehadiran kapsul;
 3. Struktur dalaman: iso-, hyper- atau hypoechoic, homogen atau heterogen, kompleks, kalsifikasi, paras cecair;
 4. Tisu sekeliling: bezel hyperechoic, ranting menyimpang dari pusat, tisu di sekeliling yang dilekatkan ke arah fokus, penguatan akustik atau kelemahan isyarat;
 5. Mobiliti: menilai mobiliti berhubung dengan tisu dan otot di sekelilingnya;
 6. Dopler: aliran darah tidak membantu dalam membezakan proses jinak dan ganas, walaupun lesi jinak mempunyai aliran darah yang lemah. DDC mungkin berguna dalam biopsi untuk menentukan arah jarum, melangkaui kapal besar.

Cyst sederhana pada ultrasound payudara

Sista mudah pada ultrasound mempunyai dinding licin yang nipis, kandungan lumen adalah anechoic, tidak ada partisi dan nod padat dalam lumen, penguatan isyarat akustik di belakang. Kadang-kadang ada penggantungan dalam lumen pada sista. Sista mudah sentiasa jinak. Sista simtomatik tidak memerlukan biopsi, mereka mencadangkan mamografi dan pemerhatian biasa.

Sista rumit pada ultrasound payudara

Dalam sista kompleks, sekatan dan komponen padat dengan aliran darah mungkin hadir. Untuk menentukan asal-usul kista itu, biopsi dilakukan diikuti oleh sitologi.

Pendidikan padat pada ultrasound payu dara

Pendidikan padat dalam kelenjar susu ditaksir mengikut jadual. Jika sekurang-kurangnya satu gejala malignan hadir, biopsi diperlukan.

Sebagai kesimpulan, adalah perlu untuk menentukan kategori pendidikan mengikut skala BIRADS.

Sistem klasifikasi BIRADS-US

Berhati-hati, diagnostik anda!

Parenchyma: apa itu

Parenchyma - sel yang mengisi organ kelenjar, mereka mempunyai struktur yang berbeza. Komponen organ yang berbeza sangat berbeza. Sekitar parenchyma membentuk "beg" tisu penghubung - stroma. Bersama-sama mereka membentuk keseluruhan, badan.

Diterjemahkan dari parenchyma Yunani (apa yang ada di dalamnya), pelbagai organ mempunyai komposisi mereka. Kelenjar dipenuhi epitel. Nodus saraf - ujung saraf (neuron). Perubahan di dalam parenchyma organ berbeza. Apa maksudnya? Ini adalah artikel kami.

Struktur parenchyma pankreas

Di dalam tubuh manusia terdapat organ parenchymatous, mereka terdiri daripada pengisian dalaman (parenchyma) dan tisu penghubung (stroma). Asasnya adalah kelenjar yang terbahagi kepada zarah oleh tisu penghubung. Semua ini ada dalam "beg" khas.

 1. Dalam pankreas, bahan (enzim) dihasilkan untuk sistem pencernaan (jus pankreas).
 2. Hormon (insulin) dihasilkan yang memasuki aliran darah dan mengambil bahagian dalam semua proses badan.

Perubahan selesema dalam parenchyma pankreas

Ia adalah monoton dalam komposisinya. Keradangan, jangkitan mengubah strukturnya, tisu penyambung, lemak muncul.

Penyebab perubahan rawak dalam parenchyma pankreatik boleh:

 1. Meningkatkan gula darah.
 2. Keradangan kelenjar.
 3. Penyakit berhampiran organ-organ berbaring (hati, hempedu).
 4. Pelbagai neoplasma dan tumor.
 5. Penggunaan alkohol dan nikotin yang tidak terkawal, diet tidak seimbang.
 6. Situasi tegas, kerja keras, keletihan.
 7. Gangguan genetik. Umur

Penunjuk normal echogenicity pankreas

 • Parenchyma normal dengan pemeriksaan ultrasound keadaan homogen.
 • Tiada formasi yang perlu di dalamnya.
 • Bentuk jelas dengan kontur lancar.
 • Saiznya hendaklah 35/30/25 mm.
 • Panjang saluran kira-kira 2 mm.

Sekiranya terdapat peningkatan dalam jumlah, pinggiran kelenjar tidak rata, maka kita boleh bercakap tentang tumor yang berkualiti rendah. Parenchyma pankrom dengan peningkatan echogenicity adalah peningkatan dalam saluran (pankreatitis kronik).

Echogenicity parenchyma pankreas meningkat

Dengan peningkatan dalam indeks, organ seolah-olah dipadatkan, kelembapan keluar dari itu, pelbagai struktur muncul dalam tisu - fibromas, lipomas, tumor. Perubahan rawak yang sederhana, angka yang lebih rendah, menunjukkan proses keradangan, atau bengkak tisu.

Prinsip echogenicity adalah pantulan gelombang ultrasound. Kuantiti bergantung pada jumlah bendalir.

Penyebaran perubahan dalam parenchyma pankreas dapat ditunjukkan dalam homogenitasnya. Organ yang diperbesar, pinggang kabur, dan heterogenitas adalah tanda-tanda keradangan pankreas yang teruk.

Keradangan menyebabkan indurasi tersebar, pembentukan sista yang penuh dengan darah atau mati dari sel. Saiznya tidak tetap, ia berbeza, bergantung kepada edema. Semasa keradangan terdapat sista purulen parenchyma, tumor kanser.

Rupa perubahan reaktif dalam pankreas

Pankreas, hati dan hempedu mempunyai saluran tunggal. Parenchyma hati dan pankreas berkait rapat apabila keradangan berlaku di hati atau di dalam hempedu - ia menyebabkan reaksi alergi, dan perubahan reaktif berlaku dalam parenchyma pankreas.

Tindak balas reaktif memanifestasikan dirinya dalam pancreatitis, pelanggaran pengeluaran enzim, sakit, manifestasi diabetes (peningkatan gula).

Perubahan menyebar menyumbang kepada rupa perubahan reaktif di seluruh badan, tanpa rupa apa-apa formasi atau batu. Ini adalah salah satu manifestasi yang paling kerap penyakit pankreas.

Tanda-tanda perubahan ricih di parenchyma hati

Hati parenchyma, apa itu? Apa yang mengancam perubahan meresap di parenchyma hati? Pertama sekali, anda perlu mengetahui bahawa hati adalah organ hematopoietik, yang terdiri daripada banyak kapilari kecil yang dipenuhi dengan darah. Melaluinya lulus salur hempedu, menyampaikan hempedu.

Patologi organ boleh ditentukan oleh tanda gema. Selama tempoh tertentu, mereka mengalami perubahan - ini adalah proses yang berterusan. Jika organ terjejas di bawah pengaruh keadaan buruk, sel-sel (hepatosit) mengubah strukturnya.

Dia mula mengumpul lemak, tisu penghubung. Komposisi perubahan hati, sel mati, faktor lain boleh membentuk pelbagai sista, hemangiomas. Terdapat tanda-tanda hematomegali (membesar hati dalam jumlah).

Perubahan berlainan boleh diucapkan dan lemah. Perubahan rintihan kecil berlaku selepas selsema, penyakit berjangkit.

Tanda dan gejala:

 1. Kesakitan yang tidak menyenangkan dalam hati selepas makan.
 2. Meluaskan hati dari bawah tulang rusuk, meningkatkan saiznya.
 3. Gigit pahit di dalam mulut.
 4. Ruam kulit pada badan, menguning kulit.
 5. Kelemahan umum, mudah marah.

Tanda-tanda ini adalah alasan untuk berunding dengan doktor. Perubahan struktur organ boleh menyebabkan penyakit serius:

 • Pembangunan hepatitis dari semua jenis.
 • Pelbagai etiologi tumor.
 • Pencerobohan parasit.
 • Keradangan salur hempedu (angiocholitis).
 • Cirrhosis.
 • Steatosis - hati berlemak.

Punca perubahan ricih

 • Tabiat buruk. Alkohol, nikotin.
 • Pemakanan tidak seimbang. Penyalahgunaan makanan goreng, asap dan asin.
 • Kencing manis jenis 2. Kegagalan hormon dalam badan.
 • Penggunaan ubat tetap.

Hati kita mampu membersihkan tubuh bahan berbahaya, apabila mereka tiba pada kadar yang boleh diterima. Apabila komponen beracun sentiasa ditelan, contohnya, alkohol, atau dimakan dalam dos pemuatan (keracunan cendawan), ia tidak dapat ditangani.

Kemudian pankreas dan hati berfungsi dalam "mod kecemasan", menyebabkan perubahan organ-organ ini tersebar.

Perubahan fokal dalam parenchyma hati

Terdapat beberapa jenis luka hati focal:

 1. Cysts - pelbagai etiologi.
 2. Pelbagai tumor (benigna, kanser).
 3. Mekanikal, kerosakan.

Ultrasound parenchyma organ ditentukan oleh ultrasound. Apa itu? Apa yang harus dilakukan jika echogenicity parenchyma hati meningkat.

Peningkatan echogenicity adalah patologi yang dicirikan oleh distrofi lemak. Peredaran darah terjejas di hati, ia tidak mempunyai khasiat, tisu lemak mula berkembang, dan jumlahnya meningkat.

Penyebab keadaan ini banyak. Ia mungkin:

 1. Kerosakan alkohol.
 2. Deposit kencing manis.
 3. Penerimaan beberapa ubat.
 4. Patologi ini memerlukan ubat, diet, perubahan gaya hidup.

Terdapat tiga jenis lesi:

 • Steatosis - apabila hati meningkat akibat pemendapan tisu adipose.
 • Fibrosis - pembentukan tisu parut, fungsi hati yang tidak normal.
 • Cirrhosis adalah pemusnahan semua tisu hati.

Sekiranya masa tidak memulakan rawatan, tahap ketiga akan datang dengan cepat.

Limpa adalah organ pembentuk darah yang lain. Stromanya terdiri daripada tisu otot (reticular), yang membentuk gelung kecil. Gelung ini dipenuhi dengan sel darah (leukosit, sel darah merah, makrofag).

Bahagian limpa ini dipanggil pulpa merah, ia menduduki kebanyakan organ. Pulpa putih adalah sel darah putih yang menghasilkan antibodi. Kedua-dua jenis pulpa adalah parenchyma limpa.

Kelenjar tiroid

Seperti semua organ rembesan dalaman kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang diperlukan untuk mengekalkan kerja semua organ. Kelenjar ini mempunyai sejumlah besar saluran darah.

Ini perlu supaya hormon cepat masuk ke dalam darah. Ia terdiri daripada dua lobus, parenchyma tiroid mengandungi thyrocytes. Mereka menghasilkan hormon, tanpa mana terdapat pelanggaran serius dalam badan.

Penyebaran perubahan dalam parenchyma kelenjar tiroid dikesan oleh peperiksaan ultrasound. Echogenicitynya berubah, pantulan gelombang dari organ juga berubah. Apa yang berlaku dalam pecahan ditubuhkan dengan bantuan analisis tambahan.

Punca perubahan ricih:

 1. Kekurangan yodium.
 2. Penghasilan hormon yang salah (peningkatan, penurunan).
 3. Impak alam sekitar (radiasi latar belakang meningkat).
 4. Proses keradangan dalam kelenjar.

Perubahan dalam struktur kelenjar membawa kepada pelbagai jenis goiter (endemik, bercampur, meresap). Bagaimana ia dapat dilihat? Apakah tanda-tanda?

Gejala penyakit tiroid:

 • Perubahan dalam struktur, peningkatan jumlah, rupa lesi dalam kelenjar.
 • Kemerosotan kesihatan umum (kelemahan, mengantuk, kerengsaan).
 • Kulit kering dan rambut.
 • Perhatian terganggu, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian.

Paru-paru

Parenchyma paru-paru terbentuk oleh sejumlah besar alveoli, rangkaian vaskular. Alveoli (sel) dipenuhi dengan udara, mengambil bahagian dalam pertukaran gas paru-paru. Penyakit parenchyma termasuk:

 1. Pneumonia.
 2. Edema pulmonari.
 3. Halangan saluran pernafasan.
 4. Neoplasma.

Proses keradangan, merokok, keadaan kerja yang membahayakan membawa kepada perubahan di dalam tubuh.

Otak

Parenchyma otak dipisahkan dari bahagian vaskular oleh penghalang khas kepada BBB. Halangan ini memberikan pertukaran antara otak dan darah. Dengan kecederaan, tumor, keradangan, penghalang dipecahkan, yang membawa kepada akibat yang serius.

Pelanggaran parenchyma, yang terdiri dari neuron (sel-sel saraf) dapat menyebabkan hilangnya visi, pendengaran, gangguan jiwa, sakit kepala yang teruk.

Otak adalah organ yang tidak difahami sepenuhnya. Bahagian dalamannya dianggap paling tidak dapat diprediksi dan tidak difahami sepenuhnya.

Kelenjar susu

Parenkia kelenjar susu mungkin berbeza-beza bergantung kepada keadaan badan wanita (kehamilan, menyusu, umur). Bahagian utamanya terdiri daripada alveoli dan sel-sel lemak.

Apa yang menyebabkan perubahan dalam parenchyma organ

Komposisi parenchyma organ berasal dari perkataan Yunani "mengisi jisim". Komposisi kualitatifnya pada orang yang sihat hampir tidak berubah. Terdapat banyak punca perubahan ricih di dalam organ. Alasan yang sama wujud untuk semua organ:

 1. Nutrisi yang tidak betul.
 2. Tabiat buruk.
 3. Ekologi buruk.
 4. Beban saraf, tekanan.
 5. Gangguan hormon.
 6. Kerosakan mekanikal.

Kerja-kerja badan adalah saling berkaitan. Perubahan dalam satu boleh menyebabkan perubahan tersebar di badan lain. Baca penerbitan baru di laman web kami.

Menyebar perubahan parenchyma mammary dengan jenis mastopati fibrocystic

Hello Pada pemeriksaan di pakar ginekologi mengenal pasti mastopati. Mereka menasihatkan saya untuk menjalani ultrasound payudara, hasilnya: Payudara kanan. Echogenicity of parenchyma meningkat. Echostructure adalah sederhana selular, tidak homogen disebabkan oleh pembentukan massa, peningkatan echogenicity, dan inklusi hypoechoic, terletak di dataran rendah, dengan kontur yang jelas, sehingga 28.5 * 11.3 mm dalam saiz. Saluran susu bersesuaian dengan fasa MC, tersusun, tyazhy. Kawasan puting susu dan areola b / o. Fiber Retromammary b / o. Nodus limfa periferal tidak diperbesarkan. Petrification tidak terletak. Pendidikan fokus tidak digambarkan. Kelenjar susu kiri Kechogenisiti parenchyma meningkat. Echostructure adalah sederhana selular, tidak homogen disebabkan oleh kemasukan hypoechoic di bahagian atas alur persegi, sehingga 7.1 * 3.9 mm bersaiz dengan kontur yang jelas, dan sista dengan p-rum sehingga 3.6 * 2.1 mm, dalam persegi / nar persegi. Saluran susu bersesuaian dengan fasa MC, tersusun, tyazhy. Kawasan puting susu dan areola b / o. Fiber Retromammary b / o. Nodus limfa periferal tidak diperbesarkan. Petrification tidak terletak. Pendidikan fokus tidak digambarkan. Nodus limfa Axillary tidak diperbesarkan KANAN dan KIRI. KESIMPULAN: Mengubah perubahan pada parenkim kelenjar susu oleh jenis mastopati fibrocystic. Lipoma mamma yang betul. Fibroadenoma (?) Dan payudara payudara kiri. Mengikut keputusan, mereka dihantar ke doktor ahli mamalia, tetapi persoalannya ialah di bandar kami terdapat 1 ahli mamalia untuk seluruh bandar, dan mungkin untuk mendapatkannya hanya dalam 2 bulan. Beritahu saya apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk bertindak. Adakah mungkin untuk menyembuhkan semua ini. Kehamilan, melahirkan anak, pengguguran tidak. Di ginekologi, terdapat hakisan serviks pada nasihat pakar ginekologi. Saya melihat bahawa ia tidak meningkat atau berkurangan. Jenis Cytology 1. Tiada ketidakselesaan. Kesakitan tidak mengganggu. Kesakitan tidak hebat hanya pada hari sebelum bermulanya haid.

ANATOMI X-RAY AGE MAMMARY GLAND

Bab 10 RATAR ANATOMY OF MAMMAL GLANDS

ANATOMI PEMBAYARAN NORMAL

Kelenjar susu adalah kelenjar tisu lembut yang terdiri daripada tisu kelenjar, ikat dan adiposa yang terletak di dinding dada anterior dari simpang sternum dan tulang rusuk ke garis axilari tengah, dari tulang rusuk II hingga VI. Penampilan tisu kelenjar secara berasingan dari jisim utama kelenjar dipanggil lobus aksesori. Lobak aksesori kelenjar susu boleh terletak di kawasan akil, subclavian dan di depan tulang belakang. Badan kelenjar terletak di bawah kulit dalam kes fascial yang dibentuk oleh daun perpecahan fasia cetek. Tisu adipose merangkumi badan payudara, membentuk lapisan anterior (premam) dan posterior (retromamma). Dengan ini

dalam puting dan isola, lapisan lemak subkutaneus tidak hadir.

Struktur tisu penghubung kelenjar susu ditunjukkan oleh kapsul mereka sendiri (risalah anterior dan posterior fascia perpecahan), ligamen Cooper yang berasal daripadanya, dalam bentuk ligamen Cooper, dan tisu fibrillary yang terletak di antara unsur kelenjar dan struktur yang membentuk dinding saluran.

Di bahagian-bahagian anterior ligamen, Cooper menyambungkan badan kelenjar susu dengan lapisan dalam kulit, di bahagian posterior, mereka melekat pada sarung fascial otot-otot dada (Rajah 10.1).

Rajah.10.1. Perwakilan skematis struktur anatomi payudara.

1 - kulit; 2 - tisu lemak premim; 3 - Bungkusan Cooper; 4 - puting; 5 - parenchyma; 6 - bilah belakang posterior fasia betik; 7 - fascia otot dada; 8 - tisu lemak retromammari; 9 - otot dada.

Rajah. 10.2. Rajah struktur payudara parenchyma.

Saya - menyokong tisu penghubung; 2 - berkongsi; 3 - saluran susu; 4 - areola; 5 - puting; 6 - saluran susu utama; 7 - tisu adipose; 8 - lobules.

Menurut konsep moden, kelenjar susu adalah sebahagian daripada sistem pembiakan wanita, sasaran untuk tindakan hormon steroid ovari, hormon pituitari dan secara tidak langsung - hormon-hormon kelenjar endokrin lain badan. Perubahan dalam sistem pembiakan secara langsung mempengaruhi keadaan kelenjar susu.

Parenchyma kelenjar susu ditunjukkan oleh kompleks kompleks alveolar-lobular yang direndam dalam stroma tisu penghubung dan dikelilingi oleh rangkaian padat elemen myoepithelial, saluran darah dan limfa, dan ujung saraf.

Lobul adalah sekumpulan alveoli (150-200) dengan saluran ekskresi (intralobular) biasa (Rajah 10.2).

Saluran intralobular digabungkan menjadi interlobular. Yang terakhir menimbulkan saluran ekskresi intralobar, yang, melampaui bahagian, menjadi interlobar. Saluran interlobar, penggabungan, membentuk sistem saluran pengumpulan yang besar, di mana mereka berada di bahagian distal seperti spindle, membentuk sinus susu (Rajah 10.3).

Rempah, seterusnya, digabungkan menjadi formasi yang lebih besar - saham. Setiap kelenjar susu terdiri daripada 15-20 lobus.

Rempah-rempah dan lobak tidak mempunyai kapsul luaran dan tidak begitu banyak anatomi sebagai unit berfungsi kelenjar susu.

Bekalan darah kelenjar susu dijalankan terutamanya oleh arteri thoracic thoracic dan lateral dalaman.

Rajah. 10.3. Rajah struktur struktur saluran susu

1 - lobulus; 2 - saluran susu intralobular (terminal); 3 - saluran laktiferous intralobular (segmen); 4 - sinus susu; 5 - saluran pernafasan; 6 - puting.

Rajah. 10.4. Tata letak sistem limfa payudara intraorgan.

1 - rangkaian saluran limfa pada tisu penghubung interlobular; 2 - rangkaian subareolar bagi saluran limfa; 3 - mengalihkan saluran limfatik; 4 - nodus limfa axillary anterior; 5 - nodus limfa supraclavicular; 6 - nodus limfa parasit; 7,8 - pembuluh limfatik masuk ke rongga perut; 9 - nodus limfa inguinal dangkal; 10 - nodus limfa interpektoral.

Cawangan arteri toraks dalaman, yang datang dari bahagian medial, membekalkan darah ke lobulus kelenjar, isolae, puting susu dan kulit dari bahagian medial. Cawangan arteri toraks lateral memberi struktur yang sama dari sisi sisi. Permukaan belakang kelenjar dibekalkan oleh cabang-cabang dari arteri intercostal. Semua arteri ini membentuk dua rangkaian anatomi: dangkal dan mendalam.

Pembuluh darah dalam mengiringi arteri, cetek - membentuk rangkaian subkutaneus yang dikaitkan dengan urat akil.

Sistem limfa kelenjar susu dibahagikan kepada intraorgan dan extraorgan. Sistem intraorgan terdiri daripada rangkaian kapilari yang mengelilingi setiap segmen. Ia juga termasuk rangkaian limfatik kulit dan tisu lemak subkutaneus (Rajah 10.4). Sistem extraorgan dibentuk dengan mengalihkan saluran limfa dan nodus limfa serantau, yang termasuk nod axillary, subclavian, supraclavicular, parastern dan inter-vektor (Rajah 10.5).

Terdapat beberapa cara saliran limfa dari payudara:

- Saluran akut (biasanya, aliran limfa 97% dijalankan). Batang limfa Axillary bermula dari plexus subareal-limfa dan jatuh ke nodus limfa axillary.

Rajah. 10.5. Tata letak zon kawasan saliran limfa.

1 - nodus limfa paramammary;

2 - kelenjar getah bening pusat axillary; 3 - nodus limfa subclavian; 4 - nodus limfa interpektoral; 5 - nodus limfa parasit.

- Cara Subclavian. Di atasnya adalah aliran keluar limfa dari kelenjar mamma atas dan posterior ke nodus limfa subclavian.

- Cara Parasternal. Ia menjalankan pengaliran getah limfa dari kawasan medial kelenjar susu kepada nodus limfa parasit.

- Laluan Retrosternal. Menurutnya, limfa dari bahagian tengah dan medial kelenjar susu melalui saluran menusuk dinding dada mengalir ke dalam mediastinal dan kemudian ke nod limfa broncho-nodus.

- Laluan intercostal. Ia menjalankan aliran keluar limfa dari bahagian belakang dan bahagian luar kelenjar susu kepada saluran limfa yang intercostal dan, sebahagiannya, kepada nod parasut, dan sebahagiannya kepada nodus limfa paravertebral.

- Jalan salib. Ia dijalankan dalam kapal limfa yang kulit dan subkutaneus lulus garis pertengahan.

- Jalan Gerot. Ia menjalankan aliran keluar limfa semasa blokade oleh embol tumor aliran keluar utama. Melalui saluran limfa yang terletak di rantau epigastrik dan menindik kedua-dua helaian vagina otot rektum abdominis, limfa memasuki tisu preperitoneal dan dari sana ke mediastinum dan melalui ligamen koronari ke hati. Sebahagian daripada limfa melalui saluran tisu lemak subkutaneus mengalir dari rantau epigastric ke nodus limfa inguinal yang sama.

Dua pertama jalur penyenaraian saliran limfa adalah utama.

Pemeliharaan kelenjar susu berlaku dari pangkal rahim melalui saraf supraclavicular dan dari plexus brachial melalui saraf dada anterior, serta dari saraf antara 4 hingga 6.

Gambaran sinar-X kelenjar susu adalah individu dan bergantung pada usia, status hormon, fasa kitaran haid dan ciri-ciri individu wanita.

Gambar X-ray kelenjar susu terdiri daripada imej kulit, lemak subkutan, tisu kelenjar, stroma tisu penghubung, saluran darah (Rajah 10.6).

Kulit digambarkan sebagai jalur bayangan 0.5-2.0 mm tebal. Ketebalan kulit kira-kira sama di seluruh, kecuali bahagian anterior, di mana ia meningkat dan berubah menjadi kegelapan berbentuk cakera sepadan dengan areola. Kontur luar isola, seperti kontur luar kulit, adalah jelas dan jelas, tetapi kadang-kadang agak bergerigi kerana

Rajah. 10.6. Anatomi sinar-X payudara.

1 - kulit; 2 - puting; 3 - tisu lemak premam; 4 - Bungkusan Cooper; 5 - tisu fibro-kelenjar.

lipat halus yang disebabkan oleh penguncupan otot-otot licin rantau berhampiran. Dari kontur dalaman kulit bertukar menjadi sama dengan ligamen Cooper. Kontur dalaman kulit mungkin tidak merata dan terputus-putus di tempat-tempat di mana saluran susu sesuai dengan puting. Puting terletak pada permukaan depan isola dan bertindak sebagai bayangan seragam bentuk konis atau silinder dengan kontur yang jelas atau bergelombang.

Ruang preammar adalah zon pencerahan antara tisu kulit dan kelenjar disebabkan oleh adanya tisu adipose di sana. Ketebalan lapisan lemak zon prematur bergantung kepada umur, perlembagaan, status hormon wanita dan 3-30 mm. Ketebalan ruang premier meningkat dari areola ke pangkal kelenjar. Apabila perubahan melibatkan meningkat, ketebalan lapisan premam meningkat, dan dengan involusi lemak yang ketara dan kehilangan segitiga kelenjar, ia bergabung dengan seluruh kelenjar tisu. Menghadapi latar belakang tisu adipos ruang premam, bayangan segi tiga atau linear dapat dilihat dari lapisan dalam kulit ke tisu kelenjar - ligamen Cooper.

Dalam unjuran sisi dan serong pada latar belakang tisu adipose, terutamanya di atas puting, bayang-bayang urat vein kelihatan, dan apabila kapur disimpan di dinding, arteri dapat dilihat. Dengan vena dan arteri yang jelas, lokasi di kedua-dua kelenjar susu perlu bersaiz simetri, dan kaliber harus sama.

Segitiga glandular, atau badan kelenjar susu, mempunyai bentuk segi tiga atau separa bujur, terletak di antara selulosa premam dan ruang retromam. Bahagian atas segitiga diarahkan pada puting, pangkal - ke dada (Rajah 10.7).

Dasar morfologi segitiga glandular adalah kompleks jaringan kelenjar-sambungan. Bayang-bayang segitiga kelenjar agak padat, tidak merbahaya. Keamatan bayangan bergantung kepada jumlah tisu lemak, usia, status hormon wanita. The heterogeneity bayang-bayang segitiga kelenjar adalah disebabkan oleh kemasukan saluran susu, kapal, dan lobulus, yang mewujudkan bayang-bayang pelbagai saiz, bentuk, dan kedudukan.

Saluran susu. Setiap segmen kelenjar berakhir dengan saluran susu mulut. Pada pertemuan beberapa saluran susu mulut, lebih besar, lobar, dan kemudian saluran utama dibentuk, yang terbuka dengan 8-12 lubang pada puting. Lebar saluran susu utama tidak melebihi 2.5-3.0 mm. Pada mamogram bukan kontras berhampiran bahagian pinggir puting saluran susu boleh dilihat. Mereka mempunyai bentuk struktur linear selari yang mempunyai lebar lumen yang sama. Cawangan-cawangan saluran air susu hanya menerima paparan apabila ia dibezakan secara buatan - duktografi (Rajah 10.8).

Rajah. 10.7. Anatomi sinar-X payudara.

1 - tisu lemak ttramammar; 2 - segitiga glandular; 3 - tisu lemak retromamma.

Rajah. 10.8. Ductogram dalam unjuran mediolateral serong.

Patient A., berusia 67 tahun. Sistem yang terletak di pusat saluran susu. Saluran tidak diluaskan, atropik, sehingga diameter 1 mm.

Cawangan saluran utamanya berbeza-beza. Bergantung pada sifat dan lokasi cawangan cawangan, terdapat 4 jenis cawangan:

1) jenis batang (21%) - cawangan menengah berlepas dari batang panjang yang kuat;

2) jenis longgar (67.1%) - pelbagai cawangan menengah berlepas dari batang utama yang agak pendek kira-kira pada tahap yang sama;

3) jenis bercabang (7%) - garpu garam ekskresi utama berhampiran pembukaan pada puting, dan cawangan menengah berlepas seperti dalam jenis cawangan utama;

4) jenis bergelung (4.9%) - cawangan utama utama sama ada sangat pendek atau hampir tidak hadir, dan terdapat jaringan salur daun besar atau kecil yang berterusan.

Ruang retromammari kerana kehadiran lemak

tisu digambarkan sebagai jalur pencerahan, terletak di belakang segitiga glandular dan memisahkan badan kelenjar susu daripada pectoralis utama otot.

Otot dada memberikan bayangan intensif 2-3 cm di belakang ruang retromam. Ia sentiasa jelas, kontur lancar. Ia lebih baik dikesan di bahagian atas kelenjar dalam unjuran serong.

ANATOMI X-RAY AGE MAMMARY GLAND

Sepanjang hayat seorang wanita, perubahan dalam struktur kelenjar susu sentiasa berlaku, yang mendapat pamerannya pada mamogram sinar-X.

Pada remaja sebelum menarche, kelenjar mamma diwakili oleh tisu adipose dengan sedikit fibrosis dan tunas tisu kelenjar masa depan di pinggir.

Di kalangan remaja selepas permulaan haid, hampir keseluruhan kelenjar mamma diduduki oleh bayang-bayang yang padat homogen padat, kerana tisu fibroglandular segitiga glandular. Ia dibatasi di hadapan dengan jalur kulit yang gelap dan di belakangnya dengan rim ringan sempit lemak retromamma. Puting dan isola kurang dibezakan. Menghadapi latar belakang tisu kelenjar tidak terdapat tisu adipose. Tisu penghubung tidak dibezakan. Tiada corak struktur. Kelenjar susu mempunyai penampilan "kaca frosted".

Dalam tempoh pembiakan, pembentukan kelenjar susu selesai.

Gambar X-ray payudara normal sangat berubah dan bergantung kepada umur, perlembagaan, keadaan sistem endokrin, fasa kitaran haid.

Pada mamogram, kelenjar susu mempunyai bentuk konis atau berbentuk hemisfera, putingnya berkembang dengan baik dan jelas. Pembezaan berlaku ke dalam parenchyma dan sistem, ruang premier mengembang, bayang-bayang kecil venous vessels dan Cooper ligaments muncul. Bayang-bayang segitiga glandular menjadi tidak seragam, dengan kontur luar bergelombang berikutan peningkatan saiz segmen kelenjar. Pembentukan ketat muncul di belakang puting susu - imej saluran susu. Semakin wanita disampaikan dari seorang wanita, kelihatan lebih luas dan lebih luas adalah saluran susu.

Mengikut nisbah kelenjar, berserabut dan berlemak dalam tempoh pembiakan, terdapat tiga jenis radiologi struktur kelenjar susu:

1) jenis struktur fibrillandular - tisu kelenjar berkembang dengan baik dalam kelenjar susu, tisu berserabut dinyatakan dalam partisi dan saluran, dan jumlah tisu adipose adalah minimum (Rajah 10.9);

2) jenis struktur fibrosa-adiposa - tisu kelenjar dinyatakan dengan sederhana, nisbah kelenjar dan kelenjar adiposa adalah kira-kira sama, saluran dapat dilihat terhadap latar belakang tisu adipose (Rajah 10.10);

Rajah. 10.9. Mamogram

Dalam mediolaterals serong

Pesakit K., berusia 31 tahun. Kelenjar susu mammary dengan tisu kelenjar yang maju. Jenis payudara jenis struktur payudara.