Prinsip pengoperasian multicooker: bagaimana dandang ganda berfungsi, peranti dan fungsi-fungsi apa yang Redmond terdiri, video

Halaman utama »Penerbitan» Prinsip operasi multicooker: bagaimana kerja dandang berganda, peranti dan fungsi apa yang Redmond terdiri, video

Multicooker moden adalah alat dapur pelbagai fungsi. Hari ini, anda sering dapat mencari di dapur seperti alat moden yang membantu dalam memasak, seperti multicookers, kapal uap dan tukang periuk tekanan. Mereka sangat memudahkan proses memasak dan mempunyai banyak fungsi yang berguna, beberapa produk berfungsi secara autonomi, yang membolehkan anda menetapkan mod dan suhu memasak, dan pergi tentang perniagaan mereka.

Kandungan:

Prinsip operasi: bagaimana kerja multicooker

Peranti beroperasi di rangkaian, melalui modul kawalan elektronik, secara berasingan.

Terdapat buku resipi khas dan mod, contohnya:

 • Bubur susu;
 • Penaik;
 • Sup, dsb.

Mikroprosesor menganalisis bacaan pada sensor suhu, yang bergantung kepada program manual dan, jika perlu, boleh mengubah tahap pemanasan elemen pemanasan. Oleh kerana pemanasan haba, suhu yang diperlukan dibuat dalam mangkuk.

Bahagian tengah multicooker adalah mikropemproses yang mempunyai algoritma yang dimuatkan dengan tindakan, pilihan yang membolehkan anda memasak hidangan tertentu.

Prinsip pengoperasian fungsi ini membolehkan anda hanya menetapkan mod yang dikehendaki dan tidak bimbang tentang suhu di mana memasak akan dijalankan, tetapi mikropemproses bertanggungjawab untuk segala-galanya.

Ia akan kelihatan seperti ini? Apabila memasak sup, penaik, bubur susu atau pilau, kawalan suhu malar diperlukan supaya produk tidak terbakar dan dibuat dengan cara dan kualiti yang terbaik. Untuk menyediakan hidangan mudah, anda boleh memilih multicooker yang mudah, tetapi adalah penting untuk mengambil kira bahawa hanya 1 unsur pemanasan dipasang dalam model murah, dan pada yang lebih maju terdapat 2 dan 3. Secara semulajadi, elemen pemanasan lebih dipasang, pemanasan yang lebih seragam dan cepat akan dijalankan semasa memasak.

Mikroprosesor beroperasi sepanjang operasi peranti melalui penunjuk yang memantau tahap suhu, dan mengawalnya. Sama pentingnya ialah apabila memilih mode operasi peranti tertentu, anda perlu mengikuti cadangan arahan arahan, kerana jika anda melampauinya dengan jumlah makanan atau cecair, kandungannya dapat tersembur semasa memasak dan merosakkan peranti itu. Juga, jumlah makanan boleh menjejaskan kelajuan memasak.

Peranti multivarki

Jualan terdapat pelbagai jenis multicooker pelbagai pengeluar. Setiap model individu mempunyai keupayaan fungsional tertentu, bagaimanapun, secara umum, reka bentuk dan prinsip operasi adalah sama.

Antara yang paling popular ialah:

Berikut adalah penerangan terperinci mengenai bagaimana anda boleh membuat bubur buckwheat banal. Sensor suhu pada permulaan mod memasak ini menghantar isyarat kepada mikropemproses bahawa ada air pada suhu bilik dalam mangkuk dan bahawa cecair perlu dipanaskan. Elemen pemanasan akan berfungsi sehingga mencapai suhu yang diinginkan oleh program. Mengenai setiap mod, peranti melakukan beberapa langkah tertentu, yang masing-masing penting dan tidak boleh dilangkau untuk mendapatkan hasil yang berkualiti.

Perbezaan antara alat memasak pelbagai dan konvensional terletak pada kehadiran sensor suhu, kawalan mikropemproses dan penutup ketat

Dalam kes ini, sebaik sahaja air mendidih pada paras suhu yang diingini, kita boleh mengandaikan bahawa peringkat pertama selesai.

Selepas itu, elemen pemanasan di bawah mangkuk dimatikan dan akan berfungsi dengan cara mengekalkan keadaan optimum, yang akan sempurna untuk memasak bubur soba. Kemasukan teng boleh secara berkala selama beberapa saat, dengan syarat mangkuk akan secara beransur-ansur sejuk dengan beberapa darjah. Kerana hakikat bahawa saringan soba dicirikan oleh penyerapan air yang baik, maka, untuk memasak bubur dan penyejatan semua cecair, hanya 15 minit sudah cukup. Sebaik sahaja mod operasi berakhir, pendinginan teng secara beransur-ansur bermula, dan fungsi pengekalan haba dihidupkan semula, yang diperlukan untuk apa yang dipanggil dogging bubur, dalam prosesnya menjadi tepu dengan rasa, membengkak dan menjadi sesuai digunakan.

Setiap resipi, seperti yang telah diperhatikan, mempunyai tahap berfungsi sendiri, dan masing-masing mempunyai tempoh tertentu, yang membolehkan anda membuat hidangan sedap mungkin dan mengikut resipi. Fungsi menjaga haba tidak hanya memasak resepi tertentu tanpa penyertaan dalam proses, tetapi juga untuk menjaga mereka dalam bentuk asalnya, khususnya, panas, hingga saat makanan dimakan.

Fungsi dan prinsip operasi multicooker konvensional

Apakah periuk perlahan? Sejarah penciptaan peranti ini tidak terlalu lama, kerana reka bentuk ini muncul dijual secara harfiah 10 tahun yang lalu, dan segera mula menjadi permintaan. Memasak dengan produk ini kelihatan lebih menarik dan akan menjadi lebih tinggi kualiti.

Produk ini, yang mana anda boleh memasak:

Harus diingat bahawa mangkuk dipenuhi dengan tekanan yang terlalu tinggi semasa memasak, yang membolehkan kita memanggil produk periuk tekanan.

Keanehan dari kerja multicooker ialah penutup peralatan menutup sesegera mungkin dan membolehkan anda menyimpan semua wap dan sifat rasa produk yang disediakan.

Dengan menutup injap, tekanan itu mempercepatkan proses memasak.

Bagaimana wap terkumpul dihapuskan? Tudung mempunyai lubang khas dengan injap yang berfungsi dalam mod automatik dan, bergantung pada hidangan yang dipilih, boleh berfungsi dengan tempoh tertentu. Perlu diingatkan bahawa perbezaan antara multicooker dan periuk tekanan pada keseluruhannya terdiri daripada injap ini, kerana dalam kes pertama ia sentiasa terbuka, dan dalam kes kedua ia sering ditutup.

Apa itu multicooker moden

Modul kawalan dalam multicooker menentukan masa memasak, mempunyai tujuan penting, harus berada dalam keadaan baik. Apa yang multicooker terdiri daripada? Cooker yang perlahan boleh dipanggil model moden yang paling biasa.

Multicooker telah menggabungkan banyak peralatan dapur moden, seperti periuk tekanan, dandang ganda, aerogrill, ketuhar dan lain-lain

Peningkatan ini ialah:

 • Kehadiran sensor suhu, serta penunjuk tekanan;
 • Kehadiran unit mikropemproses untuk mengawal elektronik keseluruhan proses memasak;
 • Ketat.

Di samping itu, terdapat elemen dalam periuk perlahan, kerana peranti mempunyai ciri serupa dengan panci konvensional - badan, yang boleh menjadi plastik atau logam, pemanas, mangkuk untuk memunggah makanan dan memasak.

Bagaimanakah multicooker (video)

Cooker yang perlahan dianggap sebagai ciptaan yang hebat untuk suri rumah moden dan sangat bermanfaat bagi mereka yang menonton gambar itu, menyediakan yogurt, makanan kukus dan, khususnya, untuk ibu-ibu muda. Proses memasak bubur dan hidangan lain akan senang, kerana masa, usaha dan kos saraf disimpan dengan ketara.


Untuk betul meletakkan sebarang penutup lantai (jubin, linoleum, parket, dll.), Anda perlu menjadikan penjajaran penamat. Ini akan membantu untuk mencapai.


Charlotte tanpa telur - hidangan sederhana dan cepat, tetapi sangat lazat Masa penyediaan: 30 minit; Hidangan: 8; Kcal: 157; Protein / Lemak / Karbohidrat: 3 g / 0 g / 35 g


Ramai pemilik laman web negara berminat untuk memanaskan air di kolam renang. Soalan ini perlu diselesaikan walaupun sebelum pembinaan takungan. Ia berada.

Multicooker dengan fungsi pengukus - ia mudah!

Mengukus dengan periuk tekanan di dapur adalah mudah. Gunakan model popular Redmond 110.

Baca lebih lanjut mengenai model yang menggabungkan periuk perlahan dan periuk tekanan, baca di laman web kami.

Jadi, bagaimana menggunakan periuk perlahan sebagai dandang berganda?

Arahan untuk memasak dalam periuk perlahan.

 1. Ambil bekas khas plastik, yang dijual lengkap dengan periuk perlahan dan letakkan produk di sana. Makanan tidak perlu bersentuhan dengan air jika anda tidak mahu makanan direbus.
 2. Air dicurahkan ke dalam mangkuk, dan kuantitinya bergantung pada tempoh memasak. Jika terdapat banyak cecair - mendidih akan mengambil masa yang lama, memasak akan bermula lewat dan masa yang diperuntukkan tidak akan mencukupi. Dan jika tidak mencukupi, air, sebaliknya, akan mendidih sehingga produk siap. Jumlah cecair yang optimum ialah 2 cawan mengukur, juga termasuk dalam kit. Untuk kelajuan mendidih tuangkan air panas sudah.
 3. Mod pengukus di multicooker ditetapkan dengan menekan butang pada paparan - setelah menaip program "Pengukus", tekan butang yang sepadan. Waktu memasak rata-rata 15-20 minit.
 4. Anda boleh menetapkan masa secara manual. Untuk melakukan ini, klik pada butang "Masa Memasak", dan kemudian "Jam" dan tukar nombor dari 10 hingga 60.
 5. Kemudian tekan butang "Start", dan makanan mula menguap.

Apakah perbezaan antara dandang dua dan periuk tekanan? - Jawapan untuk soalan ini adalah di sini: http://remontspravka.com/parovarka-ot-skorovar/

"Di mana untuk membeli multicooker?" - kajian pemasaran ini akan memberitahu anda alamat jualan multicooker

Firma manakah yang patut saya pilih? - Di laman web kami, tiada pertanyaan yang tidak dijawab. Termasuk ini

Harga multicooker dengan pelbagai fungsi pengukus dari 3 hingga 11 ribu Rubles.

Ulasan multicooker dengan fungsi pengukus dari jenama yang berlainan adalah berbeza.

Di laman Babiblog, pengguna Vicka memuji multicooker di atas dengan fungsi steamer Redmond 110. Seperti, banyak pilihan berguna.

Mengenai sumber "Eldorado" Anastasia dari Saransk tidak begitu senang dengan pembeliannya dan percaya bahawa ia adalah kesilapan untuk membeli periuk perlahan dengan fungsi pengukus. Peranti berfungsi dengan baik selama beberapa bulan, dan enam bulan kemudian ia telah rosak. Iaitu, jenama itu penting!

Pengukus dalam periuk perlahan bagaimana menggunakannya

Mod pengukus dalam periuk perlahan. Cara memasak dalam dandang multicooker-double

Mengukus dengan periuk tekanan di dapur adalah mudah. Gunakan model popular Redmond 110.

Baca lebih lanjut mengenai model yang menggabungkan periuk perlahan dan periuk tekanan, baca di laman web kami.

Jadi, bagaimana menggunakan periuk perlahan sebagai dandang berganda?

Arahan untuk memasak dalam periuk perlahan.

 1. Ambil bekas khas plastik, yang dijual lengkap dengan periuk perlahan dan letakkan produk di sana. Makanan tidak perlu bersentuhan dengan air jika anda tidak mahu makanan direbus.
 2. Air dicurahkan ke dalam mangkuk, dan kuantitinya bergantung pada tempoh memasak. Jika terdapat banyak cecair - mendidih akan mengambil masa yang lama, memasak akan bermula lewat dan masa yang diperuntukkan tidak akan mencukupi. Dan jika tidak mencukupi, air, sebaliknya, akan mendidih sehingga produk siap. Jumlah cecair yang optimum ialah 2 cawan mengukur, juga termasuk dalam kit. Untuk kelajuan mendidih tuangkan air panas sudah.
 3. Mod pengukus di multicooker ditetapkan dengan menekan butang pada paparan - setelah menaip program "Pengukus", tekan butang yang sepadan. Waktu memasak rata-rata 15-20 minit.
 4. Anda boleh menetapkan masa secara manual. Untuk melakukan ini, klik pada butang "Masa Memasak", dan kemudian "Jam" dan tukar nombor dari 10 hingga 60.
 5. Kemudian tekan butang "Start", dan makanan mula menguap.

Harga multicooker dengan pelbagai fungsi pengukus dari 3 hingga 11 ribu Rubles.

Ulasan multicooker dengan fungsi pengukus dari jenama yang berlainan adalah berbeza.

Di laman Babiblog, pengguna Vicka memuji multicooker di atas dengan fungsi steamer Redmond 110. Seperti, banyak pilihan berguna.

Photo Redmond 110

Mengenai sumber "Eldorado" Anastasia dari Saransk tidak begitu senang dengan pembeliannya dan percaya bahawa ia adalah kesilapan untuk membeli periuk perlahan dengan fungsi pengukus. Peranti berfungsi dengan baik selama beberapa bulan, dan enam bulan kemudian ia telah rosak. Iaitu, jenama itu penting!

Witek 4225 gambar

Multivarka dengan fungsi pengukus - untuk penyokong makanan yang sihat

 • 0 komen
 • Memuatkan
VkOdnoklassnikiFacebookGoogle

Pemasak lambat dengan fungsi pengukus adalah pilihan yang sangat baik untuk penyokong makanan yang sihat. Perkakas dapur ini akan menghilangkan keperluan untuk berdiri di dapur untuk masa yang lama, akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan dalam penyediaan makanan yang sihat dan sihat. Keistimewaan pengukus multicooker dalam pelbagai fungsi. Selain memasak hidangan untuk pasangan, kaserol mudah ini boleh memasak, goreng, reneh, panggang, membuat yoghurt. Ia cukup untuk menggunakan buku resipi, meletakkan produk yang diperlukan, menghidupkan permulaan, dan kemudian tunggu hidangan siap.

Ciri-ciri pengukus multicooker

Ramai daripada kita menghadapi keperluan untuk menyediakan makanan diet untuk pasangan. Untuk tujuan ini, adalah perlu untuk membina struktur yang tidak dapat dibayangkan daripada beberapa kuali. Hari ini, pembelian peralatan dapur khas akan menyelamatkan anda daripada melakukan manipulasi kompleks dengan kuali. Makanan yang dikukus dalam dandang periuk dandang dua kali lebih mudah, mudah dan lebih mudah untuk dimasak.

Tidak seperti dandang berganda, menyerupai piramid berbilang peringkat dari tangki air, beberapa tangki makanan, periuk perlahan adalah periuk elektrik yang menjalankan pelbagai fungsi: memasak, memasak, menggoreng, pengukus, penaik, memanggang dan banyak lagi. Kedua-dua peranti menyediakan makanan yang unik dalam utiliti, tidak memerlukan kehadiran manusia yang berterusan, mudah dioperasikan dan dijaga.

 • sesuai untuk pemula baru, profesional kuliner dengan pengalaman, kerana proses memasak cukup mudah: meletakkan makanan di dalam bekas, menutup tudung, pilih mod dan tekan butang mula;
 • pemanasan makanan seragam semasa memasak;
 • perkakas itu adalah alternatif yang sangat baik untuk pan konvensional, kuali, ketuhar, pembuat roti, microwave, gas atau periuk elektrik;
 • Selain memasak untuk pasangan, unit itu berjaya melakukan banyak tindakan lain;
 • bilangan vitamin tersimpan tidak kalah dengan hidangan dari dandang berganda;
 • mampu memasak dalam jusnya sendiri, tanpa menambah minyak atau lemak, sementara air mendidih bisul sangat perlahan;
 • Kit termasuk cawan pengukur, spatula, sudu;
 • ketersediaan mangkuk mudah dilepas dengan salutan tidak melekat;
 • hidangan yang dimasak dalam periuk, dengan mod yang betul, pematuhan dengan resipi tidak akan menempel pada dinding mangkuk;
 • ciri permulaan yang tertunda akan membolehkan anda memasak untuk waktu tertentu;
 • mudah, kesederhanaan meninggalkan;
 • penggunaan elektrik secara ekonomi.
 • kecil mangkuk mengukus;
 • makanan dalam periuk perlahan dimasak lebih lama daripada dandang yang berganda;
 • tidak akan dapat menyediakan makan tengahari yang komprehensif, kerana ia memasak hanya satu hidangan pada suatu masa;
 • bernilai lebih daripada dandang ganda.

Prinsip operasi

Jika anda suka hidangan yang dikukus, periuk perlahan dengan fungsi pengukus adalah apa yang anda perlukan. Setiap peranti mempunyai kapasiti dengan lubang kecil. Prinsip operasi adalah mudah: mangkuk dipenuhi dengan jumlah air yang diperlukan, sebuah bekas dipasang dengan produk yang diletakkan, selepas itu mod "mengukus" diaktifkan.

Tempoh memasak bergantung sepenuhnya kepada jumlah air yang dicurahkan. Dua gelas cecair cukup untuk memasak selama setengah jam. Dengan peningkatan masa memasak, jumlah air yang diperlukan meningkat. Sebagai contoh, 30-60 minit memasak memerlukan sekurang-kurangnya lima cecair pelbagai gelas.

Tempoh yang mana fungsi pengukus ditetapkan dari satu minit kepada satu jam. Sekiranya dalam tempoh masa ini hidangan tidak disediakan, bahagian baru air ditambah ke kuali yang boleh ditanggalkan, pada masa yang sama mendedahkan masa. Dalam kes penyejatan lengkap cecair, multicooker berhenti memasak, secara automatik beralih ke mod pemanasan. Untuk memulakannya adalah disyorkan untuk mengisi semula tangki dan menghidupkan program yang diperlukan.

Produk mesti diletakkan supaya mereka tidak menyentuh antara satu sama lain. Oleh itu, wap mengecilkan mereka tanpa hambatan, menyediakan memasak berkualiti tinggi. Sayur-sayuran boleh diletakkan tidak dipotong, walaupun selepas mengisar spesimen yang cukup besar, masa memasak dikurangkan dengan ketara. Rempah-rempah perlu ditambah kepada makanan, bukan untuk air, dan garam untuk makanan yang disediakan. Keunikan multicooker dengan fungsi dandang berganda dalam kegunaan produk defrosting awal. Contohnya, meletakkan sayuran beku atau ikan dalam bekas, jangan bimbang tentang keberkesanan memasak.

Apa makanan yang boleh dimasak dengan menggunakan stim

Cooker perlahan sangat sesuai untuk memasak sayuran, daging, ikan, ravioli, bijirin, pai, roti, jahe. Sebuah buku dengan senarai besar resipi akan membantu memasak makanan yang lazat dan sihat. Untuk meningkatkan dan mempelbagaikan rasa ciptaan masakan, gunakanlah pelbagai jenis rempah dan sos. Dandang berbilang multivarka - satu peranti yang unik, yang mempunyai pelbagai eksperimen. Apapun yang anda pilih untuk mengunyah periuk ajaib ini, hidangan ini pastinya berguna, lazat dan menarik.

Memilih periuk perlahan dengan betul: tips dan nasihat yang berguna

Perbezaan dandang ganda dari multicooker dengan fungsi dandang berganda

Peranti yang dipilih bergantung pada keutamaan individu semua ahli keluarga. Pencinta hidangan stim sihat yang sesuai. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa makanan yang membosankan dimasak dalam peranti ini, tidak lama lagi mungkin hanya bosan. Cooker yang perlahan menawarkan lebih banyak peluang untuk membuat makanan lebih bervariasi dan berkhasiat.

Pengukus dan multicooker menyerupai kuali pelik yang beroperasi di rangkaian. Walaupun kedua-dua peranti menyelamatkan masa tuan rumah, mereka disusun secara berbeza, masing-masing, mempunyai beberapa perbezaan:

Resipi untuk Supra Multivarki

Multicooker Supra MCS-4511 (Supra MCS-4511), resipi memasak, spesifikasi, nuansa operasi, tip berguna

Halaman-halaman

Khamis, 6 Mac 2014

Bagaimana memasak pasangan dalam periuk perlahan

Untuk tujuan ini, bekas plastik khas digunakan, yang dimasukkan ke dalam kit. Produk yang terdapat di dalamnya, semasa memasak tidak boleh menyentuh air, sebaliknya ia hanya akan direbus.

Dalam mod ini, suhu di bahagian bawah kuali mencapai kira-kira 100 ° C.

Multivarka: bagaimana ia berfungsi dan apa yang dimasaknya

Fakta bahawa periuk perlahan telah lama memenangi hati suri rumah tidak ada rahsia kepada sesiapa pun. Adakah anda tahu bagaimana kerja multicooker, dan mengapa anda boleh memasak apa-apa di dalamnya?

Peranti multivarki

Dengan nama itu jelas bahawa peranti ini boleh melakukan pelbagai fungsi: untuk memasak sebagai dandang yang berganda, memasak hidangan atau oven. Cooker perlahan berfungsi dengan elektrik, seperti pemanggang roti atau, sebagai contoh, microwave.

Perbezaan utama dari semua peralatan memasak adalah bahawa ia dikawal secara automatik dengan sangat tepat, dan bekas dengan makanan ditutup pada semua sisi, sehingga periuk perlahan boleh bekerja di bawah tekanan. Dia mempunyai cip, terima kasih kepada program pemanasan tertentu.

Oleh itu, kita boleh memilih program yang sesuai, dan periuk perlahan akan memasak makanan itu sendiri. Inilah prinsip kerjanya.

Bahagian integral dari mana-mana multicooker adalah:

 • plastik atau logam dengan penutup;
 • mangkuk di mana produk dimuatkan;
 • pemanas elektrik (TEH);
 • unit kawalan, yang disambungkan melalui sensor suhu ke bahagian bawah mangkuk.

Perhatikan bahawa masih ada pelbagai jenis induk. Di dalamnya, prinsip operasi agak berbeza. Mangkuk itu memanaskan sepenuhnya disebabkan oleh arus induksi, dan tidak ada unsur pemanasan di dalamnya.

Multicookers moden dibekalkan dengan butiran lain yang diperlukan untuk kegunaan mudah. Oleh itu, dalam kes paparan dengan butang kawalan disediakan, penutupnya dibekalkan dengan pemungut lembapan yang berkumpul kondensat.

Anda boleh mencari model di mana terdapat bekas berlubang tambahan untuk mendidih di liang atau menggoreng dalam lemak dalam, yang meningkatkan fungsinya. Akibatnya, multi-periuk anda boleh berfungsi sebagai dandang atau fryer berganda. Banyak multicookers dilengkapi dengan spatula khas untuk pencampuran, mengukur cawan dan buku dengan berpuluh-puluh resipi. Semua perkara tambahan ini tidak menjejaskan prinsip kerja, tetapi hanya mengembangkan keupayaannya.

Bagaimana ia berfungsi?

Jika kita mempertimbangkan prinsip operasi dengan lebih terperinci, maka semuanya kelihatan seperti berikut.

 • Anda perlu memilih hidangan dan resipi untuk memasak.
 • Kemudian anda memuat bahan-bahan yang diperlukan ke dalam mangkuk, hidupkan peranti di rangkaian.
 • Pilih program dengan menekan butang yang sesuai dan menghidupkan periuk perlahan supaya ia mula panas, iaitu, untuk memasak secara langsung.
 • Sesetengah hidangan memerlukan memasak dalam dua atau lebih peringkat. Dalam kes ini, selepas setiap peringkat, sedikit jeda adalah mungkin.

Tempoh elemen pemanas di dalam peranti dikawal oleh pemasa. Agar stim berlebihan keluar dalam tudung terdapat lubang. Berbanding dengan dapur elektrik, multicooker menggunakan sedikit elektrik. Ia berfungsi dari bekalan kuasa rumah biasa.

Hidangan utama

Mari cari tahu apa yang dilakukan multicooker, apakah kemungkinan peranti moden. Dia mempunyai pelbagai fungsi, dan bilangan mereka boleh melebihi dua puluh.

Sup memasak dan sup. Dalam mod ini, multicooker memanaskan suhu set dan mengekalkannya untuk masa yang tertentu.

Bubur memasak. Biasanya terdapat rejim yang dipanggil "soba", "beras" atau "bubur susu". Dengan memilih mod yang diberikan, anda boleh memasak bubur dengan mudah, dan hidangan tenusu anda tidak membakar dan tidak melarikan diri, tertakluk kepada perkadaran dan bilangan ramuan.

Produk pelindapkejutan. Dalam mod ini, sangat baik untuk meremajakan daging, masak masak dengan sayuran, aspic. Prinsip operasi adalah bahawa pada mulanya suhu mencapai maksimum, dan kemudian pemanasan malar diturunkan dan dikekalkan.

Membakar dan menggoreng. Fungsi-fungsi ini sangat suka suri rumah, yang sering menyiapkan casseroles, pai dan mufin. Mod ini boleh digunakan untuk menggorengkan produk, menutup atau tidak menutup penutup pada masa yang sama.

Ciri-ciri tambahan

Bagi penyokong gaya hidup yang sihat, mod "boiler double" sangat berguna. Peranti mesti dilengkapi dengan gril khas yang mana produk tersebut dibentangkan. Pengukus dalam periuk perlahan mempunyai prinsip operasi yang sama seperti pengukus konvensional. Di bawah mangkuk air mangkuk, dan produk terletak di atas.

Menggunakan mod ini, anda boleh menjimatkan masa, kerana dandang dua kali pada masa yang sama memasak bubur dan memasak sosis untuk pasangan. Di antara senarai hidangan lain yang boleh dimasak oleh pengukus adalah: ikan atau potongan daging lembut, sayur-sayuran rebus, ladu kukus.

Cara kerja pengukus boleh ada, selagi suhu pemanasan tidak melebihi 100 °, dan ada cukup air.

 • Mod berguna adalah untuk menangguhkan memasak apabila periuk perlahan menghidupkan pada masa yang ditetapkan.
 • Makan makanan siap mod sering digunakan.
 • Jika anda mempunyai bahan-bahan tertentu, anda boleh memasak dalam yogurt periuk perlahan pada mod yang sesuai.
 • Secara berasingan program mod pilaf, kerana hidangan ini memerlukan kaedah memasak khas.

Adalah perlu untuk digunakan untuk setiap multicooker dan untuk mengkaji dengan baik keanehan dari kerjanya. Untuk melakukan ini, anda boleh memasak terlebih dahulu mengikut resipi yang dicadangkan dalam arahan, dan kemudian meneruskan penambahbaikan.

Multivarka dengan fungsi pengukus - untuk penyokong makanan yang sihat

Ciri-ciri pengukus multicooker

Ramai daripada kita menghadapi keperluan untuk menyediakan makanan diet untuk pasangan. Untuk tujuan ini, adalah perlu untuk membina struktur yang tidak dapat dibayangkan daripada beberapa kuali. Hari ini, pembelian peralatan dapur khas akan menyelamatkan anda daripada melakukan manipulasi kompleks dengan kuali. Makanan yang dikukus dalam dandang periuk dandang dua kali lebih mudah, mudah dan lebih mudah untuk dimasak.

Tidak seperti dandang berganda, menyerupai piramid berbilang peringkat dari tangki air, beberapa tangki makanan, periuk perlahan adalah periuk elektrik yang menjalankan pelbagai fungsi: memasak, memasak, menggoreng, pengukus, penaik, memanggang dan banyak lagi. Kedua-dua peranti menyediakan makanan yang unik dalam utiliti, tidak memerlukan kehadiran manusia yang berterusan, mudah dioperasikan dan dijaga.

 • sesuai untuk pemula baru, profesional kuliner dengan pengalaman, kerana proses memasak cukup mudah: meletakkan makanan di dalam bekas, menutup tudung, pilih mod dan tekan butang mula;
 • pemanasan makanan seragam semasa memasak;
 • perkakas itu adalah alternatif yang sangat baik untuk pan konvensional, kuali, ketuhar, pembuat roti, microwave, gas atau periuk elektrik;
 • Selain memasak untuk pasangan, unit itu berjaya melakukan banyak tindakan lain;
 • bilangan vitamin tersimpan tidak kalah dengan hidangan dari dandang berganda;
 • mampu memasak dalam jusnya sendiri, tanpa menambah minyak atau lemak, sementara air mendidih bisul sangat perlahan;
 • Kit termasuk cawan pengukur, spatula, sudu;
 • ketersediaan mangkuk mudah dilepas dengan salutan tidak melekat;
 • hidangan yang dimasak dalam periuk, dengan mod yang betul, pematuhan dengan resipi tidak akan menempel pada dinding mangkuk;
 • ciri permulaan yang tertunda akan membolehkan anda memasak untuk waktu tertentu;
 • mudah, kesederhanaan meninggalkan;
 • penggunaan elektrik secara ekonomi.
 • kecil mangkuk mengukus;
 • makanan dalam periuk perlahan dimasak lebih lama daripada dandang yang berganda;
 • tidak akan dapat menyediakan makan tengahari yang komprehensif, kerana ia memasak hanya satu hidangan pada suatu masa;
 • bernilai lebih daripada dandang ganda.

Prinsip operasi

Jika anda suka hidangan yang dikukus, periuk perlahan dengan fungsi pengukus adalah apa yang anda perlukan. Setiap peranti mempunyai kapasiti dengan lubang kecil. Prinsip operasi adalah mudah: mangkuk dipenuhi dengan jumlah air yang diperlukan, sebuah bekas dipasang dengan produk yang diletakkan, selepas itu mod "mengukus" diaktifkan.

Tempoh memasak bergantung sepenuhnya kepada jumlah air yang dicurahkan. Dua gelas cecair cukup untuk memasak selama setengah jam. Dengan peningkatan masa memasak, jumlah air yang diperlukan meningkat. Sebagai contoh, 30-60 minit memasak memerlukan sekurang-kurangnya lima cecair pelbagai gelas.

Tempoh yang mana fungsi pengukus ditetapkan dari satu minit kepada satu jam. Sekiranya dalam tempoh masa ini hidangan tidak disediakan, bahagian baru air ditambah ke kuali yang boleh ditanggalkan, pada masa yang sama mendedahkan masa. Dalam kes penyejatan lengkap cecair, multicooker berhenti memasak, secara automatik beralih ke mod pemanasan. Untuk memulakannya adalah disyorkan untuk mengisi semula tangki dan menghidupkan program yang diperlukan.

Produk mesti diletakkan supaya mereka tidak menyentuh antara satu sama lain. Oleh itu, wap mengecilkan mereka tanpa hambatan, menyediakan memasak berkualiti tinggi. Sayur-sayuran boleh diletakkan tidak dipotong, walaupun selepas mengisar spesimen yang cukup besar, masa memasak dikurangkan dengan ketara. Rempah-rempah perlu ditambah kepada makanan, bukan untuk air, dan garam untuk makanan yang disediakan. Keunikan multicooker dengan fungsi dandang berganda dalam kegunaan produk defrosting awal. Contohnya, meletakkan sayuran beku atau ikan dalam bekas, jangan bimbang tentang keberkesanan memasak.

Apa makanan yang boleh dimasak dengan menggunakan stim

Cooker perlahan sangat sesuai untuk memasak sayuran, daging, ikan, ravioli, bijirin, pai, roti, jahe. Sebuah buku dengan senarai besar resipi akan membantu memasak makanan yang lazat dan sihat. Untuk meningkatkan dan mempelbagaikan rasa ciptaan masakan, gunakanlah pelbagai jenis rempah dan sos. Dandang berbilang multivarka - satu peranti yang unik, yang mempunyai pelbagai eksperimen. Apapun yang anda pilih untuk mengunyah periuk ajaib ini, hidangan ini pastinya berguna, lazat dan menarik.

Perbezaan dandang ganda dari multicooker dengan fungsi dandang berganda

Peranti yang dipilih bergantung pada keutamaan individu semua ahli keluarga. Pencinta hidangan stim sihat yang sesuai. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa makanan yang membosankan dimasak dalam peranti ini, tidak lama lagi mungkin hanya bosan. Cooker yang perlahan menawarkan lebih banyak peluang untuk membuat makanan lebih bervariasi dan berkhasiat.

Pengukus dan multicooker menyerupai kuali pelik yang beroperasi di rangkaian. Walaupun kedua-dua peranti menyelamatkan masa tuan rumah, mereka disusun secara berbeza, masing-masing, mempunyai beberapa perbezaan:

Pembaikan multicooker

Multivarka - sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan seharian! Seperti mana-mana teknik, periuk perlahan juga pecah. Pakar pakar pembaikan pusat multicookers mana-mana jenama, menjalankan kerja-kerja pembaikan apa-apa kerumitan! Apabila menggantikan bahagian-bahagian, kami memasang hanya bahagian asal yang ditampung di gudang kami.

Kerosakan yang paling umum dalam multivarcs:

 • Cooker perlahan tidak menyala.
 • Multivarka menerbitkan bunyi luaran
 • Multivarka tidak panas
 • Multicooker secara spontan dimatikan
 • Merokok berbilang

Di antara semua multicooker kerosakan, anda boleh memilih beberapa major. Jika multicooker tidak berfungsi dan tidak menyala, maka ini mungkin menunjukkan kegagalan lembaga kawalan pusat atau kabel kuasa terganggu. Sekiranya multicooker mengeluarkan bunyi atau perbualan luaran, maka ia menunjukkan bahawa elemen pemanas telah gagal atau objek asing telah melanda elemen pemanasan. Self-switching multicooker menunjukkan terlalu panas komponen komponen, adalah perlu untuk merayu kepada pakar.

Kami tidak mengesyorkan membuat pembaikan multicooker dengan tangan anda sendiri, kerana sering pembaikan itu membawa kepada masalah yang lebih besar. Khususnya, ini menyangkut pembaikan unit kawalan multicooker. Adalah lebih baik untuk bergantung kepada profesional yang berkelayakan yang akan membaiki peralatan anda secara kualitatif dan boleh dipercayai.

Kelebihan kami

Jika anda mahukan multicooker anda untuk melayani anda lama dan boleh dipercayai, maka anda perlu mematuhi peraturan operasi. Sebagai contoh, jangan memuatkan multicooker dengan jumlah produk berlebihan, ini akan menyebabkan terlalu panas unsur pemanasan. Jangan tuang apa-apa cecair pada multicooker, ia boleh menyebabkan kegagalan unit kawalan elektronik. Ia juga perlu untuk kerap melakukan pencegahan peranti. Ini akan meningkatkan kehidupan perkhidmatannya dengan ketara.

Untuk kemudahan anda, kami telah membangunkan fungsi penyerahan barang dengan kurier, anda tidak perlu pergi ke mana saja, kurir akan tiba sendiri, mengambil peralatan dan mengirimkan kepada kami. Dengan cara ini anda akan menjimatkan beberapa jam masa.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan - hubungi kami!

Tonton video pendek tentang kami:

Bagaimana memasak pasangan dalam periuk perlahan

Hidangan kukus dianggap lebih sihat dan rendah kalori. Cara memasak ini sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan atau membatasi diri mereka kerana masalah kesihatan. Anda juga boleh memberi makan anak kecil dengan cara memasak ini. Ini akan menjadi keputusan yang paling tepat untuk membeli periuk perlahan dan menyediakannya dengan mod ini, walaupun anda tidak termasuk orang yang disebutkan di atas.

Apa fungsi dalam multicooker yang membolehkan anda mengukus

Hampir semua peralatan dapur moden jenis ini mempunyai fungsi memasak hidangan dengan stim. Cari mod ini tidak sukar dan peduli. Penentuan itu mungkin berbeza, tetapi kebanyakan pengeluar peralatan menggunakan "memasak stim". Untuk melakukan ini, gunakan cawan istimewa di bahagian bawah untuk air dan bekas dengan lubang kecil, di mana hidangan utama pergi.

Bagaimanakah ciri ini berfungsi?

Prinsip pengendalian mod ini agak mudah. Air yang dicurahkan ke dalam cawan dipanaskan ke titik mendidih dengan bantuan penjana stim dan stim dihasilkan, yang diletakkan pada makanan dari atas, oleh itu memasak lebih cepat daripada semasa memasak, membakar dan menggoreng. Semua kondensat dikumpulkan dalam kuali. Untuk merosakkan sesuatu adalah hampir mustahil. Cooker perlahan mempunyai penunjuk aras pemasa dan air. Sekiranya cecair itu keluar, perkakas dimatikan, maka ia boleh ditambah ke lubang khas. Daripada air biasa, anda boleh menggunakan teh, sup atau wain.

Bagaimana memasak pasangan dalam periuk perlahan

Pertama sekali, anda perlu mengkaji perkakas elektrik anda supaya apabila memasak anda tidak terlepas apa-apa dan tidak melakukan terlalu banyak. Kemudian memasak, tanpa keraguan, akan diberikan dengan mudah. Dengan bantuan bakul khas, anda boleh memasak telur. Walaupun dengan mod ini, anda boleh memanaskan semula cecair dan hidangan a la carte.

Penyediaan Produk

Pertama sekali, tentu saja, anda mesti menjaga ramuan itu sendiri. Daging perlu dibasuh dengan baik dan dikeringkan. Dalam telur, buat lubang kecil. Dalam kubis kembang kol, kubis dan asparagus, tangkai tebal hendaklah dipotong. Produk yang tinggal boleh ditinggalkan keseluruhan atau dipotong menjadi kepingan.

Masa memasak

Seperti yang dinyatakan di atas, dengan bantuan periuk perlahan dan mod steamer, makanan dimasak dengan cepat. Berikut adalah senarai produk dan masa memasak tepat mereka (ditunjukkan dalam beberapa minit). Anda boleh mengambil apa sahaja jumlah produk, senarai itu adalah templat umum.

Daging, ayam dan telur:

 • Manti (8-10 unit; 500g) - 35-40.
 • Dumplings (450g) - 25-30.
 • Ayam fillet (500g) - 20-25.
 • Fillet of veal (500g) - 25-30.
 • Domba fillet (500g) - 25.
 • Pork fillet, daging lembu (500g) - 15-25.
 • Potong ayam (4-6 pcs.; 500g) - 18-20.
 • Bakso (20-25 keping; 500g) - 15-18.
 • Potong Turki (300g) - 25-30.
 • Cutlet Veal (300g) - 25-30.
 • Kaki ayam (300g) - 25-30.
 • Sosis sosis (8 buah tanpa mengeluarkan sarung) - 8-13.
 • Sosej Frankfurt (8 keping dalam shell) - 8-10.
 • Lamb daging (240g) - 25-30.
 • Telur rebus yang keras (10 pcs.) - 15-20.
 • Telur rebus (10 pcs.) - 10-13.

Makanan laut:

 • Udang beku (450g) - 15-20.
 • Fillet bass laut merah (400g) - 15-18.
 • Bas laut segar (400g) - 17-25.
 • Beku beku (600g) - 20-25.
 • Kerang di kerang (1 kg) - 18-25.
 • Lobster Shell (2 pcs.) - 30-35.
 • Trout (300g) - 18-25.
 • Tuna dengan kepingan (400g) - 25-30.
 • Saithe fillet (300g) - 15-18.
 • Udang salad udang rebus (500g) - 5.

Sayur-sayuran dan buah-buahan (500g):

 • Lobak - 20-25.
 • Asparagus - 30-40.
 • Artichokes (4 saiz sederhana) - 40-45.
 • Kubis asparagus (perbungaan) - 15-20.
 • Kembang kol (perbungaan) - 20-25.
 • Pucuk Brussels - 20-25.
 • Kubis (kepingan) - 25-30.
 • Asparagus - 30-40.
 • Adas - 15-20.
 • Skuasy - 15-20.
 • Kohlrabi - 20-25.
 • Kentang - 20-25.
 • Kentang dalam seragam - 30-40.
 • Jagung (2 cobs) - 55-60.
 • Leek - 20-25.
 • Cendawan seluruh - 20-25.
 • Cendawan cair - 5-10.
 • Beetroot - 40-60.
 • Kubis Cina (tangkai) - 6.
 • Kubis Cina (daun) - 2-3.
 • Brokoli - 5-6.
 • Terung - 5-6.
 • Peas - 4-5.
 • Lada Bulgaria - 2-4.
 • Bayam - 5-6.
 • Zucchini - 4-6.
 • Epal - 10-15.
 • Pear - 10-15.

Apa yang boleh dikukus dalam periuk perlahan

Anda boleh membuat sebilangan besar hidangan yang cukup popular seperti ladu, ladu, manti, pelbagai pastri, pelbagai bijirin, sayur-sayuran untuk apa-apa jenis daging dan ayam, telur hancur, omelette, vinaigrette, bebola daging, wieners, kaserol, landak, nasi, kentang, pasta, gulungan kubis yang disumbat, kek keju, tulang rusuk, sayap, kaki, payudara, ikan dan banyak lagi. Untuk membuat makanan yang sangat lazat, berpegang kepada perkara berikut:

 1. Tuangkan air ke dalam mangkuk lebih baik tidak sejuk, tetapi panas, sehingga makanan akan siap dengan cepat.
 2. Letakkan sayur-sayuran hijau atau dedaunan untuk masa yang singkat, jika tidak, mereka akan kehilangan warna mereka.
 3. Makanan beku tidak boleh dicairkan terlebih dahulu, periuk perlahan akan melakukannya lebih cepat.
 4. Makanan di dalam bakul tidak boleh ditutup, jika tidak, wap tidak akan dapat pergi ke jabatan dengannya. Ini akan membawa kepada masalah dengan teknik ini.
 5. Masukkan rempah ke makanan itu sendiri, dan garam lebih baik untuk menambah hidangan yang telah disediakan.

Bagaimana menggunakan dandang berganda dalam periuk perlahan: arahan langkah demi langkah

 • 1) Pertama menjaga hidangan, semua produk mesti disediakan dengan betul.
 • 2) Jika anda perlu memasak dengan cepat, kemudian panaskan air, jika tidak tergesa-gesa, cecair ini sesuai untuk sebarang suhu.
 • 3) Keluarkan bekas dan tuangkan air ke dalam mangkuk.
 • 4) Letakkan semula bekas tersebut dan letakkan bahan-bahan tersebut.
 • 5) Tutup tudung, pilih mod dan tunggu isyarat, menandakan akhir memasak.

Faedah memasak stim

Fungsi pengukus di perkakas dapur sejagat yang indah ini akan merayu kepada semua orang, terutama mereka yang telah disebutkan pada mulanya - mereka yang mengikuti diet mengikut arahan doktor, yang tidak mempunyai masa untuk memasak, harus makan dengan betul dan kanak-kanak dari mana-mana umur. Maklumat di bawah akan membantu menjelaskan pemisahan ini.

 • Pengukus membolehkan makanan untuk mengekalkan semua ciri, warna, rasa, bau dan bentuk yang bermanfaat. Apabila memasak kualiti ini hilang, dan apabila menggoreng, mereka juga mendapat banyak kalori yang tidak berguna.
 • Inilah cara tercepat dan terbaik untuk memasak. Biarkan makanan dan buat perkara lain. Apabila penamatan periuk periuk akan memberitahu anda.
 • Hidangan kukus mudah diserap oleh badan, jangan menyumbatnya dengan slag dan toksin, dan juga memperbaiki keadaan fizikal dan moral secara keseluruhannya.
 • Kulit dan kulit kepala akan kelihatan sihat dengan makanan tetap makanan sedemikian, sistem imun juga akan bertambah baik dan badan akan menjadi lebih baik.
 • Dengan tekanan yang kerap, kemurungan, rasa tidak peduli dan keletihan, cuba makan hidangan secara eksklusif yang dibuat dengan mengukus, yang akan membantu anda dengan lebih tenang merawat kesukaran dalam kehidupan.

Menyimpulkan, kami dengan yakin boleh mengatakan bahawa periuk perlahan dengan mod mengukus akan menjadikan hidup anda lebih mudah dan akan menjadi perkara yang sangat berguna di dapur anda.

Memasak wap dalam periuk perlahan - apakah mod "kukus"

Baru-baru ini, orang berfikir tentang pemakanan yang sihat hanya berkaitan dengan penyakit atau pembedahan, tetapi kini semuanya telah berubah - semakin ramai orang secara sedar memilih gaya hidup sihat dan prinsip pemakanan yang betul. Dengan bantuan multicooker, anda dapat mempermudah dan mempercepatkan proses memasak dengan ketara. Sebagai contoh, mod "mengukus" dalam pelbagai warna akan menyediakan rendah kalori, dan yang paling penting, makanan yang sihat bukan sahaja cepat, tetapi juga mengekalkan kebanyakan vitamin dan nutrien dalam produk.

Bagaimana ia berfungsi atau prinsip memasak

Mengukus dalam periuk yang perlahan berlaku dengan prinsip yang sama seperti dalam dandang berganda. Satu-satunya pengecualian adalah bilangan produk yang boleh dimasak pada masa yang sama (terdapat lebih daripada mereka dalam dandang berganda). Walau bagaimanapun, multicooker itu sendiri adalah peranti yang serba boleh dan mudah menggantikan bukan sahaja dandang dua, tetapi juga oven, dapur, pembuat roti, periuk nasi, dan sebagainya.

Produk diletakkan di dalam multicooker pada pendirian khas. Kemudian air ditambah dan mod "Steaming" dipilih.

Dalam pemasak pelbagai, keseluruhan proses memasak berjalan secara automatik - ia menetapkan suhu yang diperlukan pada sendiri, tekanan keuntungan (jika fungsi periuk tekanan digunakan) dan menetapkan semula pada akhir memasak.

Anda tidak perlu bimbang jika anda terlupa tentang apa yang anda sedang masak, kerana pada akhir kerja multicooker akan menyelesaikan mod pengukus dan akan memasuki mod pemanasan sendiri. Begitu juga, ia berlaku sekiranya air di dalam mangkuk tidak mencukupi, dan ia segera disejat. Dalam kes ini, anda perlu menambah semula air dan menetapkan masa memasak tambahan.

Waktu pengudaraan boleh berubah dari 1 minit hingga 1 jam (bergantung kepada model multicooker). Tetapi perlu diingat bahawa masa memasak menyiratkan secara langsung mengukus dan tidak termasuk pemanasan mangkuk dan satu set tekanan.
[blockquote icon = "cite"] Jadi secara purata hidangan kukus dimasak selama kira-kira 20-25 minit. [/ blockquote]
Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa mengukus dalam periuk perlahan adalah cara yang paling selamat: anda hanya masukkan air ke bahagian dalam mangkuk dan tutup penutup. Setelah selesai memasak multicooker akan melaporkan bunyi bip. Jika anda dimasak di bawah tekanan (beberapa model mempunyai fungsi tambahan periuk tekanan), tudung akan dikunci sehingga periuk perlahan mengurangkan tekanan dengan sendirinya secara beransur-ansur, atau anda membuka injap dengan cepat melepaskan tekanan. Oleh itu, hubungan langsung dengan stim panas boleh dikecualikan.

Pilihan memasak stim

Hidangan kukus bukan tanpa sebab yang dianggap paling berguna: cara memasak ini disyorkan untuk orang yang mengidap penyakit gastrousus, diabetes, serta ibu-ibu masa depan, wanita dan anak perempuan yang menyusu.

Hidangan kukus mempunyai beberapa kelebihan:

 • Mereka tidak memerlukan penambahan minyak, yang semasa menggoreng mengeluarkan bahan berbahaya - karsinogen, dan juga mengandungi kalori tambahan "tidak berguna";
 • Produk kukus mengekalkan rasa, warna, bau dan bentuknya;
 • Apabila diproses dengan stim, makanan tidak panas melebihi 100 ° C, dan oleh itu ia mengekalkan kebanyakan vitamin yang berguna untuk unsur mikro dan makro.
 • Hidangan kukus lebih berfaedah daripada yang direbus, kerana air paip diklorin dan mengandungi kekotoran logam.

Apa yang hendak dimasak

Kukus, anda boleh memasak hampir semua hidangan: dari pai dan puding, hingga potong stim dan daging babi rebus. Hidangan lazat lazimnya berasal dari ayam dan ikan, kerana mereka tidak terlalu keras, bukan sahaja mengekalkan bentuk dan rasa mereka, tetapi juga menyerap aroma rempah dan herba semasa memasak.

Di Internet anda boleh menemui sebilangan besar resipi memasak untuk mengukus untuk pelbagai warna. Tidak perlu mencari resipi bagi setiap model secara khusus, kerana prinsip memasak di semua multicookers adalah sama, dan apa yang sesuai untuk Multicooker Brand juga sesuai untuk Multicooker Redmond.

Trik Culinary

 • Jangan tumpukan makanan terlalu ketat, dengan itu menjadikannya sukar untuk masuk dan hidangan itu akan dimasak secara tidak rata;
 • Jangan potong bahan-bahan yang terlalu kecil, jika tidak, mereka akan menyerap kelembapan terlalu banyak dan kehilangan bentuknya, akan menjadi kacau;
 • Hidangan garam dan lada, dikukus, lebih baik pada akhir memasak.
 • Jangan masak dalam mod ini, pasta atau kepingan besar daging, kerana jumlah besar mereka dimasak tidak sekata, dan juga cendawan - mereka memerlukan rawatan haba tambahan lebih dari 100C.

Daripada kesimpulan

Adalah penting bagi kita bukan sahaja untuk makan makanan yang sihat dan sihat, tetapi juga untuk menumpukan jumlah masa dan usaha minimum untuk proses memasak. Ini adalah peluang yang ditawarkan oleh multicookers moden, mengambil kerja rutin dan meninggalkan kita masa untuk percubaan dan kreativiti kuliner!

Bagaimanakah kerja multicooker itu? Prinsip operasi, ciri, jenis dan peranti

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, periuk perlahan telah menjadi pembantu utama suri rumah moden di dapur. Ia bukan sahaja menjimatkan masa, tetapi juga membantu untuk makan dengan betul. Prinsip multicooker itu didasarkan sedemikian rupa sehingga makanan yang dimasak di dalamnya mengekalkan sifat-sifatnya yang bermanfaat. Oleh itu, ia adalah pilihan yang sangat baik untuk orang yang mematuhi pemakanan yang betul, dan keluarga dengan anak-anak kecil.

Memasak adalah keseronokan

Kelebihan utama peranti ini adalah serba boleh. Fungsi dan prinsip operasi multicooker membolehkan anda memasak apa saja hidangan tanpa sebarang kawalan khas: dari bubur dan sup, hingga baking and yogurt. Ia cukup untuk meletakkan semua bahan yang diperlukan dalam mangkuk, pilih program dan mulakan proses. Selepas akhir mod yang dipilih, dapur "pembantu" akan beralih ke "Pemanasan" atau matikan. Di samping itu, resipi sentiasa dikemas kini. Oleh itu, pelayan wanita mempunyai lebih banyak peluang untuk memasak pelbagai hidangan di dalam periuk perlahan.

Peralatan standard

Terlepas dari jenama pengilang, sebagai peraturan, set dasar termasuk:

 1. Satu mangkuk dengan lapisan khas (selalunya ia adalah Teflon atau salutan seramik supaya makanan tidak melekat pada bahagian bawah).
 2. Kes plastik peranti.
 3. Kabel, kerana yang multicooker disambungkan.
 4. Penutup atas, yang menyediakan program seperti memasak, rebusan atau baking.
 5. Petak untuk perhimpunan kondensat (perangkap air) tidak hadir dalam model tekanan (periuk tekanan).
 6. Kapasiti yang diukur.
 7. Nisbah memasak berasingan untuk pasangan.
 8. Sudu plastik dan spatula.

Apa lagi yang boleh dimasukkan?

Di samping itu, anda sering boleh mencari penggoreng, mangkuk logam untuk mangkuk supaya anda boleh mengambil bekas dan sejuk lebih cepat, sebuah buku dengan resipi untuk pemula. Satu set standard multicookers, selalunya, dilengkapi dengan pelbagai peranti mengikut budi bicara pengilang. Bagi dokumentasi, kad jaminan mesti dilampirkan ke peranti baru tanpa gagal.

Sesetengah model menganggap penutup boleh tanggal, walaupun yang pertama muncul set stesen, di mana tidak ada perubahan.

Apa yang multicookers?

Pasaran moden untuk perkakas dapur sedemikian agak pelbagai, baik dalam segmen harga dan dari segi fungsi peranti. Ramai pengguna, sebelum membeli model yang mereka suka, cuba memahami cara kerja multicooker. Prinsip operasi dan unit peranti jenama berbeza mungkin berbeza, walaupun ramai pengguna tidak sadar membandingkannya dengan periuk konvensional.

Dalam kes ini, ada hal-hal kecil yang perlu disassembled mengikut urutan. Sebagai contoh, sambungan ke sesalur kuasa. Kebanyakan peranti dilengkapi dengan kabel khas yang boleh dipisahkan dengan mudah dari multicooker. Oleh itu, ia agak mudah untuk diangkut dari satu tempat ke tempat.

Sebelum digunakan, anda mesti terlebih dahulu memasangkannya ke saluran keluar. Sekiranya semuanya adalah OK, maka ikon merah menjadi aktif, menunjukkan bahawa peranti sudah sedia untuk digunakan. Sesetengah model juga melaporkan kesediaan "pertempuran" dengan isyarat pendek. Sehingga kini, terdapat dua jenis multicooker yang berbeza dengan cara mereka berfungsi:

 1. Dengan pemanasan induksi.
 2. Pemanasan dijalankan melalui elemen pemanasan khas (paling sering terdapat beberapa daripada mereka).

Untuk memahami perbezaan kualitatif di antara mereka, perlu memahami prinsip setiap jenis.

Peranti dan prinsip operasi multicooker pada elemen pemanasan

Untuk permulaan, perlu diperhatikan bahawa elemen pemanasan dipanggil elemen pemanasan khas yang terdiri daripada satu set tiub kecil. Ini adalah "hati" peranti yang mana memasak berlaku. Ia adalah orang yang menyediakan pemanasan mangkuk itu. Ia adalah logik bahawa elemen ini terletak di bahagian bawah badan. Prinsip pengendalian multi-cooker Polaris, Redmont, Philips, Scarlet, Vitek adalah berdasarkan pemanasan unsur pemanasan. Dalam sesetengah peranti, unsur pemanasan tambahan boleh didapati untuk memastikan pengedaran haba maksimum di seluruh permukaan unit.

Juga, multicooker dilengkapi dengan sensor khas yang bertindak balas terhadap perubahan suhu. Dengan mereka mesej TENA dijalankan. Keseluruhan prinsip operasi multicooker tidak membayangkan skema kompleks. Pengguna menetapkan mod yang diperlukan, menyiratkan parameter suhu tertentu. Peranti mula memanaskan bekas dengan produk. Dalam kebanyakan kes, setiap program multicooker mengandungi beberapa rejim suhu. Ia digantikan secara automatik, bergantung pada teknologi memasak untuk parameter yang ditentukan. Proses perubahan suhu ini tidak dapat dilihat oleh pengguna.

Semasa pelaksanaan program ini, elemen pemanasan secara automatik dihidupkan dan dimatikan, oleh itu mengekalkan keadaan suhu tertentu untuk memasak.

Bagaimanakah peranti induksi 3D berfungsi?

Dalam kes ini, mangkuk itu sendiri bertindak sebagai elemen pemanasan. Contoh yang baik adalah prinsip operasi multicooker Redmond RMC-IH300. Mencapai suhu yang diperlukan adalah disebabkan gelombang elektromagnetik aktif. Tidak seperti opsyen pertama, mangkuk dalam peranti sedemikian lebih besar dan berat.

Peraturan suhu mempunyai persamaan dengan jenis pertama multicooker, jadi tidak ada pengetahuan di kawasan ini. Terdapat juga sensor khas yang memantau dan merekod perubahan suhu.

Periuk tekanan

Jenis peranti ini biasanya diperuntukkan dalam kategori khas. Ciri khas dari prinsip operasi pelbagai periuk, tukang masak tekanan adalah kelajuan yang lebih tinggi memasak sama sekali hidangan apa pun. Mereka dilengkapi dengan perumahan yang mantap. Memasak sendiri berlaku di bawah tudung tertutup yang ketat. Akibatnya, tekanan tinggi dibuat di dalam peranti. Dalam peranti sedemikian, suhu lebih tinggi. Dan sebagai hasilnya, makanan dimasak dengan lebih cepat. Contohnya, masa standard untuk program "Sup" pada periuk perlahan biasa ialah 1 jam, pada peranti dengan fungsi periuk tekanan - 20 minit.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada sejumlah besar kelebihan, terdapat satu kelemahan yang serius. Ia tidak digalakkan untuk membuka tudung segera selepas memasak. Sebagai peraturan, mekanisme perlindungan yang menghalang pembukaannya dicetuskan. Hanya selepas tekanan dikeluarkan, injap diturunkan dan tudung boleh dibuka. Oleh itu, dalam proses memasak hidangan dalam periuk perlahan, prinsip yang berdasarkan tekanan, anda tidak boleh membuka tudung dan memeriksa kesediaan hidangan tersebut.

Mod memasak sejagat

Bagi mereka yang sentiasa memantau pembebasan model dan peranti baru, tidak ada rahsia lagi bahawa setiap pengeluar cuba melaksanakan banyak program yang mungkin untuk mengurangkan kos masa pengguna. Walau bagaimanapun, terdapat senarai universal yang boleh didapati di hampir setiap peranti:

 1. Pelindapkejutan. Dengan ciri ini, anda boleh memasak apa-apa dari bijirin sarapan yang lezat hingga sayur-sayuran rebus untuk makan malam. Dalam mod ini, benar-benar apa-apa produk boleh dirawat haba. Biasanya, suhu mencapai 100 darjah untuk penyediaan karya masakan kompleks dan indah.
 2. Menggoreng. Bergantung kepada keutamaan pengguna, mod ini boleh digunakan dengan cara yang berbeza. Untuk mendapatkan jerebu maksimum, anda boleh meninggalkan tudung terbuka.
 3. Memasak Sebagai peraturan, beberapa sub-mod dibentangkan sekali gus. Oleh itu, anda boleh menggunakan masakan yang cepat, yang sesuai untuk memasak minyak, atau mod standard.
 4. Mengekalkan suhu. Mod semasa selepas selesai memasak. Peranti menetapkan tahap suhu tertentu supaya makanan tetap hangat.
 5. Pemanasan Jika makan malam sejuk dan keluarga telah berkumpul terlalu lewat di meja, tidak mengapa, kerana dengan fungsi pemanasan, anda sentiasa boleh dengan cepat dan cekap membuat makanan panas. Perlu diingatkan bahawa dengan hidangan ini tidak akan hilang rasa.

Multicooker adalah peranti pelbagai fungsi yang dapat memenuhi sepenuhnya permintaan dari pemiliknya. Di sini anda boleh memasak sup, menyediakan hidangan pencuci mulut yang lazat dan hidangan utama yang lazat. Tidak perlu risau bahawa hidangan itu akan "lari" atau terbakar. Prinsip operasi multicooker adalah berdasarkan proses yang dikendalikan secara automatik, yang bermaksud bahawa pengguna memiliki banyak waktu untuk pekerjaan lain.

Bercakap tentang mana antara peranti yang dibentangkan di atas, pilih, setiap pemilik yang berpotensi mesti memutuskan sendiri, berdasarkan permintaan mereka sendiri.