Vinalight - nanoteknologi, mencipta cinta

Panggilan: + 7-916-324-27-46, +7 (495) 758-17-79, Tatyana Ivanovna skype: stiva49

Vinalite

Hubungi Kami

Dengan pengoksidaan oksida

Pencernaan - satu set proses pemprosesan fizikal dan kimia makanan dalam badan, memastikan pemisahan nutrien, penyerapan mereka dari saluran pencernaan ke dalam darah dan limfa dan kemasukan dalam metabolisme dan tenaga. Perubahan fizikal dalam makanan semasa penghadaman terdiri daripada penghancuran, pembengkakan, pembubaran, kimia - dalam pemusnahan molekul nutrien di bawah tindakan jus pencernaan.

INTESTINAL JUICE - rahsia kelenjar pencernaan usus, membentuk persekitaran di mana akhir pengisaran, pengemulsian dan hidrolisis enzimatik nutrien memasuki usus dari perut.

Jus usus adalah hasil dari keseluruhan mukosa usus dan merupakan cecair yang agak heterogen dan cair. Pada siang hari, pada manusia, sehingga 2.5 liter jus dirembeskan dalam usus kecil, dan dalam usus besar - 50-100 ml jus. Jus usus kecil mempunyai pH kira-kira 7, 2-8, 6 (dengan peningkatan rembesan, pH meningkat), pH jus kolon adalah 8, 5-9, 0.

Komposisi cecair sebahagian daripada jus usus termasuk organik (lendir, protein, serpihan, asid amino, produk perantaraan metabolisme) dan anorganik (pelbagai garam mineral - klorida, bikarbonat, fosfat natrium, kalium, kalsium) dan komponen lain. Dalam bahagian padat jus (selepas enapcemarnya) mengandungi sel-sel epitel menurunkan mukosa usus, serpihan dan lendirnya.

Set enzim pencernaan jus usus berbeza-beza bergantung kepada komposisi makanan. Jus usus mengandungi enzim yang menghidrolisis karbohidrat (maltase, tregalase, invertase, laktase, a- dan y-amylase), enzim yang menghidrolisis protein dan serpihannya (cathepsin, beberapa oligo- dan dipeptidase, enterokinase), serta enzim lipid-hidrolisis (monoglycerol lipase, carboxy esterase). Dalam jus usus, di samping itu terdapat nukleases, phosphatases dan hidrolase lain. Aktiviti rahsia adalah yang paling sengit dalam duodenum dan jejunum proksimal. Di dalam ileum, terutamanya di bahagian distal, rembesan jus usus berkurangan. Jus usus di kawasan ini mengandungi enzim pencernaan yang jauh lebih rendah.

Peraturan rembesan perut usus dilakukan oleh sistem saraf pusat, serta faktor humoral dan lokal. Sistem saraf parasympatetik (sistem saraf autonomik) dan bahan cholinomimetic menguatkan, dan sistem bersimpati dan bahan adrenomimetik menghalang rembesan usus. Hormon gastrousus tertentu merangsang rembesan usus (duocrinine, enterokrinin, peptida gastrousus, peptida vasointestinal, dan sebagainya). Rangsangan kuat rembesan usus adalah chyme yang memasuki usus dari perut. Mekanisme tindakannya didasarkan pada kerengsaan mekanikal dan kimia mukosa usus.

Jus Gastrik - cecair yang disembuhkan oleh kelenjar gastrik dan sel epitelium mukosa gastrik. Jus gastrik tulen adalah cecair yang tidak berwarna, berbuih dan tidak berbau dengan lumps lendir yang digantung. Mengandungi asid hidroklorik (hidroklorik), enzim (pepsin, gastriksin), hormon gastrin, larut dan larut lendir, mineral (natrium klorida, kalium dan ammonium klorida, fosfat, sulfat), kesan sebatian organik (asid laktik dan asetik, glukosa, dan sebagainya). Mempunyai tindak balas asid.

Asid hidroklorik terbentuk oleh sel-sel oksipital dari kelenjar gastrik dan dirembeskan dalam kepekatan berterusan (160 mmol / l) di bawah pengaruh hormon gastrin, yang dihasilkan dalam antrum perut. Asid hidroklorik menghasilkan pH yang diperlukan untuk tindakan enzim gastrik, menentukan sifat bakteria jus gastrik, mengambil bahagian dalam peraturan refleks fungsi pilorus, dan sebagainya.

Terima kasih kepada tindakan pepsin, serta gastriksina, yang diaktifkan dalam persekitaran yang kurang berasid, pencernaan protein berlaku - proses fisiologi yang paling penting yang dilakukan di dalam perut.

Mukus yang terdapat dalam jus gastrik adalah protein kompleks - glikoprotein, yang berfungsi sebagai faktor pelindung yang melindungi membran mukus perut daripada kesan merosakkan asid hidroklorik dan pepsin. Kumpulan bahan ini juga termasuk Istana faktor dalaman, yang diperlukan untuk penyerapan vitamin B12 dalam ileum. Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan anemia yang merosakkan.

Penurunan kandungan dan terutamanya ketiadaan asid hidroklorik dalam jus gastrik (Achilias, Hypochlorhydria) menunjukkan, sebagai peraturan, kehadiran gastritis kronik. Pengurangan rembesan gastrik, terutamanya asid hidroklorik, adalah ciri kanser perut. Dalam kes ulser duodenal (lihat ulser perut dan duodenal) peningkatan dalam aktiviti penyembunyian kelenjar gastrik dicatatkan, pembentukan asid hidroklorik paling tinggi. Bilangan dan komposisi jus gastrik boleh berbeza dengan jantung, paru-paru, kulit, penyakit endokrin (diabetes, thyrotoxicosis), penyakit sistem hematopoietik. Oleh itu, untuk anemia pernicious dicirikan oleh ketiadaan lengkap rembesan asid hidroklorik. Peningkatan rembesan jus gastrik boleh dilihat pada individu dengan peningkatan keceriaan bahagian parasympatetik sistem saraf autonomi, dengan merokok yang berpanjangan.

JUICE PANCREATIC. Pemisahan jus pankreas berlaku secara berkala, diperparah oleh tindakan refleks yang berhawa dingin (rupa dan bau makanan) dan rangsangan tanpa refleks (mengunyah dan menelan) rangsangan. Terdapat tiga fasa rembesan jus pankreas: refleks kompleks, yang berlaku di bawah pengaruh rangsangan, gastrik, yang dikaitkan dengan peregangan perut apabila diisi dengan makanan, dan usus, mempunyai sifat humoral. Peraturan Humoral dijalankan terutama oleh hormon polipeptida usus - secretin dan pancreozymin. Mereka dirembes oleh sel penghasil hormon khusus mukosa duodenal apabila asid hidroklorik dari perut, serta produk pencernaan protein sebahagian, masukkan sel. Hormon kelenjar pituitari, kelenjar tiroid, kelenjar adrenal dan sebagainya juga mempengaruhi sekresi pankreas. Pusat saraf yang mengatur sekresi jus pankreas terletak di medulla.

JUICE DIGESTIF MANUSIA DAN KESAN MEREKA

Saluran gastrousus, metabolisme, vitamin.

Pencernaan adalah proses fisiologi kompleks pengisaran mekanikal dan kimia nutrien yang berlaku dalam sistem penghadaman, yang menerjemahkan nutrien ke dalam sebatian mudah dicerna yang sesuai untuk metabolisme, yang diserap terlebih dahulu ke dalam darah dan limfa, kemudian diedarkan kepada semua tisu dan sel.

SISTEM DIGESTIF

Fungsi sistem pencernaan: · Sekretariat - pembangunan jus pencernaan; · Motor - penangkapan dan pergerakan makanan melalui saluran pencernaan; · Penyerapan - pemindahan nutrien, air, garam mineral ke dalam darah dan getah bening.

ENZYMES DIGESTIF DAN KESAN MEREKA

Enzim pencernaan - Ini adalah bahan biologi aktif sifat protein, yang dihasilkan oleh badan dan menjadi pemangkin tindak balas biokimia.

Tempat pendidikan: kelenjar air liur, kelenjar perut, usus, pankreas excretory.

Ciri-ciri utama:

aktiviti biologi yang tinggi

bertindak di pH tertentu persekitaran kimia

bertindak pada suhu tertentu (36.5 0 - 37 0 - 40 0 ​​C) medium, di atas 60 0 C - pemusnahan enzim berlaku.

mengekalkan aktiviti mereka dan di luar badan

mempercepat tindak balas kimia, enzim tidak mengubah diri mereka, tidak mempengaruhi sifat substrat dan produk akhir.

kekhususan tindakan, masing-masing memecah nutrien hanya dari kumpulan tertentu.

Terdapat tiga kumpulan utama enzim:

proteolitik - bertindak hanya pada protein; lipolitik - untuk lemak; amilolitik - untuk karbohidrat; nukleolitik - pada asid nukleik.

Enzim mempunyai pusat aktif - kumpulan berfungsi berasingan (OH - kumpulan) atau kumpulan tertentu asid amino (3-12), yang bersentuhan dengan substrat.

Terusan penghadaman adalah tiub yang melalui seluruh badan. Panjang saluran 8-10m. Dinding saluran pencernaan terdiri dari 3 lapisan:

Serous - luar, dibentuk oleh tisu penghubung, memisahkan tiub penghadaman dari tisu dan organ di sekelilingnya.

Muscular - di bahagian atas sistem pencernaan (rongga mulut, pharynx, esofagus atas) diwakili oleh tisu otot yang bertali, dan di bahagian bawah - lancar. Lebih sering otot terletak di 2 lapisan: bulat dan membujur. Terima kasih kepada kontraksi wavelike (peristaltik) lapisan otot, makanan maju.

Mucous - dibentuk oleh epitelium, mengandungi banyak kelenjar yang merembeskan lendir dan jus pencernaan.

Setiap bahagian sistem pencernaan mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri dan melaksanakan fungsinya.

JUICE DIGESTIF MANUSIA DAN KESAN MEREKA

JUICE DIGESTIF MANUSIA DAN KESAN MEREKA

CAVITY MOUTH

Bahasa - organ otot (tisu striated), ditutup dengan membran mukus di atas. Terdiri daripada 3 bahagian: · akar; · Badan; · Tip (tip).

Ia mempunyai selera (filiform, cendawan, papillae berbentuk daun) yang merasakan: akar pahit, hujungnya manis, permukaan sisi lidahnya masin, masam. Dalam bahasa terdapat suhu, sakit, reseptor taktil.

Ciri bahasa:

menentukan rasa dan suhu makanan

membongkar makanan dan mekanikal memprosesnya

mengambil bahagian dalam tindakan menelan

adalah organ ucapan.

TEETH: orang dewasa mempunyai 32 gigi. Mereka diletakkan dalam embriogenesis, pada 5-8 bulan, gigi bayi pertama muncul, yang berumur 6 tahun mula berubah menjadi yang tetap. Dalam formula gigi susu tidak ada gigi gerah - kanak-kanak mempunyai 20 gigi.

Bentuk gigi: · Incisors (8); · Fangs (4); · Kecil akar (premolar) - (8);

· Besar akar (molars) - (12); diperkuatkan dalam alveoli pada setiap setengah rahang atas dan bawah. Molar rahang atas mempunyai 3 akar, lebih rendah - 4.

Struktur luar gigi:

akar - bahagian gigi yang terletak di sel tulang rahang; leher adalah sebahagian daripada gigi, tenggelam dalam gusi;

mahkota - bahagian gigi yang menonjol ke rongga mulut.

Struktur dalaman gigi:

Lapisan luar Ø:

· Simen (leher dan akar)

Lapisan dalaman Ø:

· Dentine (panjang penuh)

Ø rongga - pulpa - dipenuhi dengan tisu penghubung yang longgar, pembuluh darah dan limfa, ujung saraf.

Kelenjar salivari:besar (3 pasang - parotid, submandibular, sublingual - saluran terbuka ke rongga mulut) dan kecil (banyak, bersendirian - terletak di sepanjang rongga mulut). 500 hingga 1500 ml air liur dihasilkan setiap hari.

Fungsi lisan:

Rasa makanan dan suhu ditentukan

pemprosesan makanan primer

merendam makanan dengan air liur

rawatan kimia separa (pecahan separa karbohidrat)

makanan disinfeksi (lysozyme)

pembentukan benjolan makanan

penyertaan dalam tindakan menelan

penyertaan dalam pembentukan ucapan

sedutan (nitrogliserin, validol).

Tarikh ditambah: 2016-05-25; Views: 1374; PEKERJAAN PERISIAN ORDER

SOKI GIT

Pencernaan - pemprosesan makanan mekanikal dan kimia dalam saluran gastrousus (pencernaan) adalah proses yang kompleks, di mana penghadaman makanan dan penyerapannya oleh sel-sel berlaku. Semasa pencernaan, makromolekul makanan diubah menjadi molekul yang lebih kecil, terutamanya, pecahan biopolimer makanan ke dalam monomer. Proses ini dijalankan dengan bantuan enzim pencernaan (hidrolitik). Selepas proses pemprosesan yang diterangkan di atas, makanan diserap melalui dinding usus dan memasuki cecair badan (darah dan limfa) [1]. Oleh itu, proses penghadaman adalah pemprosesan makanan dan penyerapannya oleh tubuh.

Ahli fisiologi ahli sains Rusia yang terkenal, Ivan Petrovich Pavlov, yang mana penguasanya diiktiraf di seluruh dunia, telah memberikan sumbangan besar kepada kajian dan perkembangan teori pencernaan [1].

Jenis utama pencernaan dan pengedaran mereka di kalangan kumpulan organisma hidup

Penghadaman ekstraselular adalah ciri-ciri semua organisma heterotropik yang selnya mempunyai dinding sel - bakteria, archaea, kulat, tumbuhan pemangsa, dan sebagainya. Dalam kaedah pencernaan ini, enzim pencernaan dirembeskan ke dalam persekitaran luar atau diperbaiki pada membran luar (dalam bakteria gram-negatif) atau di dinding sel. Pencernaan makanan berlaku di luar sel, monomer yang dihasilkan diserap oleh protein pengangkut membran sel.

Pencernaan intrakelular adalah proses yang berkaitan dengan endositosis dan hanya ciri untuk kumpulan-kumpulan eukariot yang tidak mempunyai dinding sel (sebahagian protista dan kebanyakan haiwan). Dalam kaedah ini, enzim pencernaan memasuki lysosomes, dan proses pencernaan berlaku di endosomes menengah, melalui membran yang makanan diserap ke dalam sitoplasma sel.

Pencernaan abdomen (intraintestinal) adalah ciri-ciri haiwan multiselular yang mempunyai saluran gastrointestinal, dan berlaku di dalam rongga yang terakhir.

Pencernaan ekstremestinal adalah tipikal bagi sesetengah haiwan yang mempunyai usus, tetapi memperkenalkan enzim pencernaan ke dalam tubuh mangsa, dan kemudian menghisap makanan yang paling dicerna (yang paling terkenal dengan haiwan ini adalah labah-labah dan larva kumbang berenang).

Pencernaan Pristenochnaya - berlaku dalam lapisan mukus antara mikrovilli usus kecil dan secara langsung pada permukaannya (glycocalyx) pada vertebrata dan beberapa haiwan lain

Air liur mempunyai pH 5.6 hingga 7.6. 98.5% atau lebih terdiri daripada air, mengandungi garam pelbagai asid, unsur surih dan kation dari beberapa logam alkali, mucin (bentuk dan gam gumpalan makanan), lysozyme (ejen bakterisida), enzim amilase dan maltase, yang memecahkan karbohidrat kepada oligo dan monosakarida, serta enzim lain, beberapa vitamin. Juga komposisi sekresi kelenjar air liur bervariasi bergantung kepada sifat rangsangan.

Secara purata, 1-2.5 l air liur dirahsiakan setiap hari. Air liur mempunyai pH 5.6 hingga 7.6. 98.5% atau lebih terdiri daripada air, mengandungi garam pelbagai asid, unsur surih dan kation beberapa logam alkali, lysozyme dan enzim lain, beberapa vitamin. Bahan organik utama air liur adalah protein yang disintesis dalam kelenjar air liur (enzim tertentu, glikoprotein, mukus, imunoglobulin kelas A) dan di luarnya. Sesetengah protein air liur berasal dari serum (beberapa enzim, albumin, β-lipoprotein, imunoglobulin kelas G dan M, dan lain-lain).

Kebanyakan orang dalam air liur mereka mengandungi antigen spesifik kumpulan yang sepadan dengan antigen darah. Keupayaan untuk mengeluarkan bahan-bahan tertentu dalam kumpulan dalam komposisi air liur diwarisi. Protein spesifik didapati dalam saliva - salivoprotein, yang mempromosikan pemendapan sebatian fosforus-kalsium pada gigi, dan phosphoprotein - protein kalsium yang mengikat dengan pertalian yang tinggi untuk hidroksiapatit, yang terlibat dalam pembentukan plak karang dan gigi. Enzim utama air liur ialah amilase (α-amylase), menjalankan hidrolisis polisakarida kepada di- dan monosakarida, dan α-glikosidase, atau maltosa, yang merosakkan disakarida maltosa dan sukrosa. Proteases, lipases, phosphatases, lysozyme, dan lain-lain juga didapati dalam air liur.

Dalam air liur bercampur, kolesterol dan esternya, asid lemak bebas, gliserofolipid, hormon (kortisol, estrogen, progesteron, testosteron), pelbagai vitamin dan bahan lain terdapat dalam jumlah yang kecil. Mineral yang merupakan sebahagian daripada air liur diwakili oleh anion klorida, bromida, fluorida, iodida, fosfat, bikarbonat, kation natrium, kalium, kalsium, magnesium, besi, tembaga, strontium, dll. Dengan membasahkan dan melembutkan makanan pepejal, dan memudahkan pengambilan makanan. Selepas air liur merendam, makanan sudah berada dalam rongga mulut tertumpu kepada rawatan kimia awal, di mana karbohidrat sebahagiannya dihidrolisis oleh α-amylase kepada dextrins dan maltosa

GASTRIC JUICE: KOMPOSISI, PELANTIKAN [jus gastrik: komposisi dan niat]

Jus gastrik adalah rahsia semua kelenjar perut. Dalam orang dewasa setiap hari menonjol

2 ÷ 3 liter jus gastrik. Rembesan gastrik pada perut kosong adalah kecil dan jumlahnya

5 ÷ 15 ml / j Di bawah keadaan ini, jus gastrik neutral atau alkali terbentuk, yang terdiri terutamanya dari air, lendir dan elektrolit. Apabila makanan dimakan

600 ÷ 1200 ml jus gastrik. Rembesan bermula dengan supraposition, tidak lama sebelum makan dan berakhir dengan kesan selepas beberapa waktu selepas penghujung makan. Jus gastrik yang dihasilkan dalam proses ini adalah hampir isotonik dengan darah. Jus gastrik adalah cecair jernih yang agak berwarna, komponen utama yang asid hidroklorik dan enzim pencernaan. Kepekatan asid hidroklorik, HCl dalam jus perut manusia adalah

0.4 ÷ 0.6%. Tahap PH pada pHnya

0.9 ÷ 1.5. Kepekatan HCl dalam kandungan gastrik, campuran makanan yang digunakan dan jus gastrik, agak rendah, pH campuran

1.5 ÷ 2.5. Jus gastrik terdiri daripada air dan residu kering (lihat jadual). Sisa kering mengandungi bahan organik dan bahan bukan organik. Bahan organik mengandungi enzim. Antaranya, enzim pencernaan, iaitu enzim yang memecahkan zat makanan dan enzim yang tidak berkaitan secara langsung dengan pencernaan zat makanan. Enzim penghadaman termasuk protease, enzim merendahkan protein dan lipase yang merendahkan lemak. Antara protease: pepsin, pepsin B (gelatinase), rennin (chymosin) dan gastriksin. Enzim bukan pencernaan termasuk lysozyme dan mucolysin. Bahan bukan organik mengandungi klorida, fosfat, sulfat, nitrat, garam besi, asid hidroklorik. Sebagai tambahan kepada enzim, bahan organik mengandungi asid organik, protein, lendir. Enzim saliva, α-amylase dan maltase, terus bertindak dalam kandungan perut dalam ketebalan jisim makanan yang telah datang dari rongga mulut.

Sisa padat, 1 ÷ 2%

Bahan organik, 0.15 ÷ 0.35%

Bahan bukan organik, 0.65 ÷ 0.85%

 Klorida,  Fosfat,  Sulfat,  Nitrat,  Garam besi,  Asid hidroklorik, HCl,

 Asid organik,  Protein,  Mucus.

 Pepsin,  Pepsin B,  Rennin,  Gastrixin

Pertimbangkan peranan komponen individu jus gastrik dalam pencernaan. Peranan asid hidroklorik dalam pencernaan dalam perut. Asid hidroklorik dirembeskan oleh sel-sel oksipital dari kelenjar perut utama. Ia melaksanakan fungsi-fungsi berikut: - melaksanakan denaturasi asid protein, sebelum hidrolisis dan memudahkannya, - menyumbang kepada bengkak nutrien, menggalakkan hidrolisis seterusnya, - mengaktifkan prekursor enzim dan mewujudkan persekitaran keasidan tertentu untuk tindakan mereka - secara tidak langsung (melalui pengaktifan gastrin) mengambil bahagian dalam rangsangan kelenjar perut, - secara langsung dan tidak langsung mempengaruhi aktiviti seksyen berikutnya saluran pencernaan, - mempunyai bakterisida dan bacteriostatic kesan ke atas mikrob memasuki perut dengan makanan. Peranan enzim dalam pencernaan dalam perut. Peranan enzim air liur dalam pencernaan dalam perut. Makanan yang dirawat di rongga mulut memasuki perut, iaitu, dihancurkan dan dicampur dengan air liur yang mengandungi α-amilase (α-amylase) dan enzim maltase. Secara umum, α-amylase menghidrolisis kanji dan glikogen untuk membentuk maltosa (

20% daripada produk akhir hidrolisis), maltotriose, serta campuran oligosakarida bercabang (α-dextrins), oligosakarida yang tidak bercabang dan sejumlah glukosa (bersama

80% daripada produk hidrolisis akhir). Anion klorin diperlukan untuk pengaktifan α-amylase. Keamatan dan tempoh hidrolisis bergantung kepada kealkalian medium. Had paras Alkaliniti adalah optimum untuk kesan maksimum α-amilase pH = 6.6 ÷ 6.8. Saliva maltase bertindak pada maltosa karbohidrat, membelahnya kepada glukosa. Had paras Alkalin adalah optimum untuk kesan maksimum maltase pH = 5.8 ÷ 6.2. Apabila berpindah dari rongga mulut ke dalam perut, ketulan makanan akan menjadi ketebalan makanan yang diambil sebelum ini dalam perut. Ini mungkin melambatkan perubahan ketulan makanan dari alkali ke berasid kerana pencampuran dengan asid hidroklorik jus gastrik untuk beberapa waktu. Di bawah keadaan persekitaran alkali, enzim air liur terus hidrolisis kanji dan glikogen. Dihidupkan di rongga perut

30 ÷ 40% daripada semua karbohidrat yang diterima dari makanan. Secara beransur-ansur, asid hidroklorik dari permukaan bercampur dengan kandungan perut dan persekitaran alkalinnya berubah menjadi berasid. Air liur amilase dan maltase tidak diaktifkan. Kerosakan karbohidrat berikutnya dilakukan oleh enzim jus pankreas semasa peralihan chyme ke dalam usus kecil. Peranan enzim jus gastrik dalam pencernaan dalam perut. Pepsin (pepsin) adalah produk sel utama kelenjar utama bahagian bawah (kubah) dan badan perut. Pepsin dirembeskan oleh sel-sel ini, dipelihara dan dipamerkan dalam bentuk tidak aktif sebagai prozimme pepsinogen, yang diaktifkan oleh kation hidrogen, sumbernya ialah asid hidroklorik. Pepsinogen boleh diaktifkan oleh pepsin (autocatalysis). Dalam proses mengaktifkan protein pepsinogen, beberapa peptida dipisahkan darinya, salah satunya memainkan peranan sebagai perencat. Pepsin menyediakan pemisahan protein, sebelum hidrolisisnya dan memudahkannya. Sebagai pemangkin, ia mempunyai tindakan protease dan peptidase. Aktiviti pemangkin tertinggi pepsin diperhatikan pada keasidan rendah (pH = 1.5 ÷ 2.0). Dalam kes ini, satu gram pepsin dalam dua jam boleh rosak

50 kg albumin telur, membengkak

100,000 liter susu, dibubarkan

2000 liter gelatin. Jus gastrik mempunyai dua tahap pH optimum untuk manifestasi aktiviti proteolitik terbesar: pH = 1.5 ÷ 2.0 dan pH = 3.2 ÷ 3.5. Optimum pertama sepadan dengan pepsin, dan yang kedua untuk gastrikin enzim. Gastriksin (nama-nama lain: pepsin C, pepsin C; parapepsin II, parapepsin II) adalah hasil sel-sel utama kelenjar utama bahagian bawah (kubah) dan badan perut. Seperti pepsin, enzim ini dirembeskan, dikhaskan dan diekskresikan oleh sel-sel utama kelenjar utama bahagian bawah (kubah) perut, antrum perut, kelenjar duodenum proksimal. Gastriksin dipaparkan dalam bentuk yang tidak aktif dalam bentuk proenzyme (progastrixen) dan diaktifkan oleh asid hidroklorik jus gastrik. Gastriksin lebih aktif daripada pepsin hidrolisis hemoglobin dan tidak kalah dengan pepsin dalam kadar hidrolisis putih telur. Sesetengah perbezaan dalam tindakan peptidase pepsin dan gastriksin, perbezaan yang jelas dalam berat molekul, dalam molekul, yang menunjukkan perbezaan antara enzim ini. Kedua-dua pepsin dan gastriksin diperolehi dalam bentuk tulen. Pepsin dan gastriksin memberikan 95% daripada aktiviti proteolitik jus gastrik. Jumlah gastrikin dalam jus gastrik adalah

20 ÷ 50% daripada jumlah pepsin. Pepsin-B (Judul parapepsin I, parapepsin I; gelatinase, gelatinase), serta enzim proteolitik lain dirembeskan terpelihara dan output sel utama dalam bentuk aktif sebagai zymogen (pepsinogen-B) dan diaktifkan dengan kation kalsium. Pepsin-B berbeza daripada pepsin dan gastriksin dalam kesan gelatinase yang lebih ketara dan kesan yang kurang jelas pada hemoglobin. Ia membahagikan protein yang terkandung dalam tisu penghubung - gelatin. Chymosin (juga dikenali sebagai rennin) adalah hasil sel utama kelenjar utama bahagian bawah (kubah) dan badan perut. Enzim ini juga dirembeskan, dikhaskan dan diekskresikan oleh sel-sel utama dalam bentuk tidak aktif dalam bentuk pro-enzim dan diaktifkan oleh kation hidrogen dalam jus gastrik dengan kehadiran ion kalsium. Rennin ke tahap yang lebih tinggi daripada pepsin membubarkan susu, iaitu, dengan adanya ion kalsium, membahagikan kaseinogen protein larut air menjadi protein kasein yang tidak larut. Rennin ini mungkin menghalang pembebasan pesat susu dari perut. Selanjutnya, kasein dicerna dengan pepsin. Lipase adalah enzim yang terdapat dalam jumlah kecil dalam jus gastrik dan menjalankan lemak hidrolisis awal. Pada masa yang sama lemak dipecah menjadi gliserin dan asid lemak. Seperti semua enzim, lipase adalah pemangkin aktif permukaan. Lebih besar permukaan substrat, lebih baik hasil hidrolisis. Lemak emulsi mempunyai permukaan keseluruhan terbesar. Emulsi adalah penggantungan zarah terkecil dalam air. Zarah besar lemak hancur menjadi yang kecil dengan daya ketegangan permukaan yang semakin berkurang daripada tindakan bahan aktif permukaan, pengemulsi. Lemak yang memasuki perut kebanyakannya tidak diemulsi (kecuali lemak susu, sup daging). Tidak ada pengemulsi lemak dalam jus gastrik. Oleh itu, di dalam perut tidak ada syarat untuk tindakan maksimum lipase. Dalam bentuk emulsi dalam perut boleh mendapat sejumlah besar lemak susu. Oleh itu, ia dipercayai bahawa lipase gastrik lebih penting untuk pencernaan lemak dalam perut pada bayi yang disusui. Mereka mempunyai lipase gastrik yang berpecah sehingga 25% lemak susu. Sebagai tambahan kepada enzim yang memangkinkan hidrolisis bahan makanan, iaitu, sebagai tambahan kepada enzim pencernaan, terdapat enzim dalam jus gastrik yang tidak terlibat secara langsung dalam pencernaan makanan, tetapi penting dalam pencernaan secara umum. Ini lysozyme dan mucolysin. Lysozyme (lysozyme, nama lain muramidase, dibuka pada tahun 1921, Alexander Fleming, Alexander Fleming, 1881-1955, bakteriologi Scotland, pemenang 1945 Hadiah Nobel untuk penemuan penisilin) ​​- enzim yang dirembeskan, terpelihara dan permukaan pengeluaran sel-sel epitelium mukus sarung perut. Enzim lysozyme didapati dalam banyak cecair badan lain (cecair air mata, air liur, lendir rongga hidung, dan sebagainya). Ini adalah hidrolase yang memangkinkan hidrolisis beberapa ikatan tertentu dalam polisakarida membran sitoplasma sel-sel bakteria, yang membawa kepada kemusnahannya. Jadi, lysozyme melaksanakan fungsi perlindungan antibakteria yang tidak spesifik. Mucolysin (mucolysin, nama lain untuk enzim mukosa, enzim mucolytic) adalah enzim yang mengkatalisis hydrolism copolysaccharides. Akibatnya, kelikatan rahsia yang mengandungi mucin berkurangan. Dengan mucolysin, jumlah lendir pada permukaan mukosa lambung dan kandungan rongga perut boleh dikawal. Dalam bentuk tulen, mucolysin tidak terpencil.

Peranan lendir dalam pencernaan dalam perut.

Lendir gastrik (mucin) adalah penyelesaian berair likat campuran kompleks mucoprotein. Lendir dihasilkan oleh sel-sel lendir dari kelenjar perut dan membran mukus. Mucin dilepaskan di permukaan apikal sel-sel mukus dari pembukaan vesikula preformed. Di samping itu, mucin dilepaskan apabila mengeluarkan sel-sel lendir. Mucin membentuk lapisan padat yang meliputi mukosa gastrik. Lapisan permukaan mukus boleh dipisahkan. Oleh itu, kepingan "lendir larut" didapati dalam kandungan gastrik. Mucin terbentuk terutamanya oleh mucoprotein (glikoprotein). Ini adalah protein kompleks yang mengandungi karbohidrat. Kandungan karbohidrat glikoprotein sangat berbeza (1 ÷ 85%) dan bergantung kepada komposisi (rantai pendek, panjang, bercabang, tidak bercabang). Komponen rantai penting adalah gula amino. Mereka dipercayai melakukan fungsi perlindungan tertentu (perlindungan terhadap proteolisis di dalam sel dan dalam persekitaran ekstraselular). Fungsi mukus gastrik: - melindungi mukosa perut dari kesan merosakkan mekanikal, - melindungi mukosa perut dari kesan kerosakan kimia (beberapa lendir tidak larut dalam asid hidroklorik), - menyerap enzim pencernaan dan oleh itu adalah ejen pencernaan yang aktif - menghalang vitamin kemusnahan - merangsang rembesan kelenjar gastrik, - meneutralkan asid hidroklorik dalam bahagian pyloric perut pada permukaan jisim makanan sebelum pembebasannya ke duodenum y Mekanisme neurogenik dan humoral terlibat dalam mengawal rembesan jus gastrik. Komponen jus gastrik, sangat diperlukan untuk kehidupan organisma, adalah faktor dalaman (Castla). Nama bahan ini pada akhir 20-an abad yang lalu dicipta oleh seorang doktor Amerika VB Istana (Istana William Bosworth, 1897-1990). Bahan ini, yang merupakan glikoprotein, dihasilkan oleh sel lapisan dalam kelenjar gastrik. Faktor dalaman menyediakan kemungkinan penyerapan vitamin B12 (cyanocobalamin) dalam usus kecil. Kekurangan faktor dalaman Castla dalam badan membawa kepada penyakit yang dikenali sebagai anemia yang merosakkan. Jus yang disembur oleh kelenjar bahagian berlainan perut, mempunyai kuasa pencernaan dan keasidan yang tidak sama rata. Oleh itu, jus yang disembuhkan oleh kelenjar kelengkungan yang lebih rendah perut, mempunyai kandungan pepsin yang tinggi dan keasidan yang tinggi. Kelenjar perut ini mula-mula mula menjernihkan jus dan menghentikan rembesan lebih awal daripada kelenjar bahagian lain perut.

Jus pankreas adalah produk dari sel-sel acinar pankreas; cecair pencernaan alkali. Jumlah jus pankreas yang dikeluarkan dalam 24 jam oleh pankreas dewasa yang sihat berbeza dari 30 hingga 1770 ml (purata 700 ml). Sifat fizikal dan kimia dan komposisi kimia P. biasa dengan. yang berikut [oleh Mattis, Miller dan Wiper (M. Mattice, J.M Miller, T.W. Wiper)]:

Ud. berat badan 1,007 Air. 98.7% pH. 8.7-9.0 Nitrogen ammonia. 10-15 mg urea%. 5-15 mg% bukan protein. 14.3 mg% Jumlah protein. 190-34 0 mg%, termasuk albumin. 60 mg% "globulin. 40 mg% bikarbonat. 60-75 m · eq / l Kalsium. 4.5 mg% asid urik. 2.2-3.2 m · eq / l Natrium. 0.2 mg% Gula. 138 m eq / l fosfor tak organik.. 1 mg% klorida. 60-80 m · eq / l

Di samping bahan-bahan ini, jus pankreas mengandungi enzim: proteinase - trypsin (lihat), chymotrypsin, carboxypeptidase; untuk hidrolisis karbohidrat - amilase (lihat Amilase), maltase, laktase; untuk pemisahan lemak - lipase (lihat Lipases), serta enzim yang bertindak ke atas asid nukleik - ribonuclease dan deoxyribonuclease. Jus yang dikumpul secara langsung dari saluran kelenjar, mengandungi trypsinogen yang tidak aktif, yang diaktifkan dalam usus oleh enterokinase enzim. Meneutralkan asid gastrik, P. dengan. dengan itu melindungi mukosa usus dari tindakan peptik asid.

Jus usus [jus usus]

Jus usus kecil, atau jus usus - jus pencernaan, rahsia luar kelenjar exocrine terletak di dinding usus kecil. Usus kecil direka untuk meneruskan proses pencernaan, pelaksanaan tahap pencernaan berikutnya, yang bermula pada saluran pencernaan proksimal. Langkah-langkah ini adalah: - chyme progresif terlebih dahulu, chyme dikeluarkan kepada usus kecil dari perut, - pencampuran chyme dengan jus penghadaman, dikumuhkan ke dalam usus kecil, - penghadaman secara beransur-ansur, hidrolisis enzim, chyme makanan kepada nutrien - penyerapan nutrien dari rongga usus ke dalam darah dan limfa darah dan saluran limfa, - pemindahan produk bukan sedutan pencernaan ke dalam kolon. Lihat skema usus kecil. Lihat gambarajah usus kecil: histologi. Lihat dinding usus kecil. Dalam usus kecil, proses pencernaan nutrien diselesaikan secara berperingkat dan proses penyerapan nutrien dilakukan. Dalam masa dan ruang, proses ini adalah kebarangkalian. Pengedaran mereka sebahagiannya bertindih. Oleh itu, proses interaksi pencernaan nutrien dan penyerapan nutrien adalah konjugat dalam ruang dan masa: pencernaan abdomen diselesaikan oleh pencernaan membran, dan pencernaan digantikan dengan sedutan. Jus usus adalah hasil rembesan kelenjar multiselular dan uniselular dinding usus kecil. Ini adalah kelenjar terutamanya obrazomBrunnerovy duodenum (usus kecil, lihat :. Histology, Skim 1, B. Struktur pelbagai usus kecil, duodenum 6. kelenjar) Liberkyunovy kelenjar tiub yang terletak di pangkal crypts dinding usus kecil (rujuk usus kecil.: histologi, skim 2, B. Villi dan crypts mukosa kecil usus, 11. usus kelenjar), dan kecil sel-sel usus epitelium: enterocytes, sel-sel piala, sel-sel dibezakan daripada crypts, sel-sel Davydov (Paneth). Jus usus terdiri daripada air dan residu kering (lihat jadual di bawah). Air dalam komposisi jus usus (50 ÷ 75%) jauh lebih rendah daripada rembesan pencernaan lain (air liur, jus gastrik, jus pankreas) bahagian-bahagian di atas (rongga mulut, perut). Sisa kering mengandungi bahan organik dan bahan bukan organik. Bahan organik mengandungi enzim. Antaranya ialah enzim pencernaan iaitu enzim yang memecahkan zat makanan dan enzim yang tidak berkaitan dengan pencernaan bahan makanan (lysozyme, mucolysin). Aktiviti enzim jus usus adalah lebih tinggi daripada aktiviti enzimatik rembesan pencernaan bahagian-bahagian yang berlebihan (rongga mulut, perut). Sebagai tambahan kepada enzim, bahan organik mengandungi asid organik, protein, lendir. Bahan anorganik mengandungi pelbagai anion dan kation. Semua enzim jus usus, seperti enzim lain saluran pencernaan, adalah hydrolases. Antaranya adalah hidrolase peptida (KF 3.4 = EC 3.4 hidrolase Peptide, Peptidase), glikosidase (KF = EC 3.2.1 Glycosidases), esterase, (KF = EC 3.1 Ester Hydrolases). Hidrolase peptida (EC 3.4 = EC 3.4 hidrolase peptida, Peptidase) adalah enzim yang memangkinkan hidrolisis protein makanan dalam saluran gastrousus. Glycosidases (EC = EC 3.2.1 Glycosidases) adalah enzim yang memangkinkan hidrolisis karbohidrat pemakanan dalam saluran gastrousus. Esterase (KF = EC 3.1 Ester Hydrolases) dari saluran gastrointestinal - enzim yang memangkinkan pemecahan ikatan ester dalam lipid pemakanan dan komponennya. Fon merah menunjukkan kod angka dan nama enzim sepadan dengan Tata Enzim Antarabangsa. Tata Enzim, lihat Sastera. Dengan menggunakan ciphers sejagat ini, mudah untuk mencari penerangan terperinci mengenai enzim-enzim dalam Tataod Antarabangsa dan banyak pangkalan data. KF -klasifikasi enzim, EC - Klasifikasi Enzim.

Jis pencernaan dan saluran penghadaman

Jus adalah perlu untuk pencernaan nutrien; Mereka dihasilkan dalam kelenjar pencernaan. Kelenjar tersebut terletak di pelbagai bahagian organ pencernaan. Berhampiran rongga mulut terdapat tiga pasang kelenjar liur yang besar, dan di perut, di belakang perut, adalah pankreas. Dari setiap tapak kelenjar tiub nipis ini berlepas. Mereka bersambung antara satu sama lain dan, akhirnya, membentuk tiub yang luas di mana jus mengalir keluar dari kelenjar.

Struktur kelenjar air liur (separuh litar): 1 - lobang kelenjar individu, 2 - lobula yang dibuka - sel glandular dan permulaan saluran kelihatan, 3 - saluran kelenjar kelenjar.

Kelenjar pencernaan kecil, mempunyai rupa tiub atau kantung, terletak di dinding perut dan usus.

Jus yang dihasilkan oleh kelenjar ini boleh mencerna protein, lemak dan karbohidrat kerana ia mengandungi "akselerator" khas proses kimia. Pemecut ini dihasilkan dalam badan dan dipanggil enzim. Apa-apa proses yang berlaku di dalam badan memerlukan penyertaan wajib enzim; masing-masing mempercepat tindak balas kimia yang ketara.

Enzim yang terdapat dalam pelbagai jus pencernaan tidak sama. Sebagai contoh, enzim dalam jus gastrik tidak memberikan kerosakan protein yang lengkap; Produk pencernaan, yang terbentuk di dalam perut, masih memerlukan pemprosesan lanjut. Pemprosesan ini disiapkan oleh dua enzim lain.

Salah satunya dihasilkan di pankreas, dan yang lain di dalam kelenjar dinding usus.

Di bawah pengaruh enzim ini, protein dipecah menjadi zarah yang mudah diserap ke dalam darah. Air liur mengandungi enzim yang bertindak pada kanji. Bagaimanapun, sementara makanan di dalam mulut, kanji tidak mempunyai masa untuk berpecah, tetapi air liur enzim mengekalkan kesannya pada kali pertama selepas makanan masuk ke dalam perut.

TRACT DIGESTIF

Saluran pencernaan adalah laluan sepanjang makanan yang telah dimasukkan. Pada manusia, ia mencapai kira-kira 6-8 meter panjang. Dari mulut, makanan memasuki esofagus, dan dari sana ke dalam perut - bahagian paling luas dari saluran pencernaan manusia. Jus gastrik mengandungi enzim yang bertindak pada protein.

Perut manusia dalam bahagian (angka atas); kelihatan banyak lipatan membran mukus; di bawah - pemotongan perut melintang, dibuat sepanjang garis A - B; di bawah - peningkatan secara beransur-ansur dalam jumlah perut semasa makan (di sebelah kiri - sebelum makan); 1, 2 dan 3 - berturut-turut memakan tiga hidangan makanan; bahagian melintang perut digambarkan sebagai oval; bahagian pernafasan dengan perut yang matang.

Di dinding perut adalah lapisan gentian otot, yang boleh mengikat dan berehat. Dengan pengurangan serat perut dinding perut dan jumlahnya berkurangan dengan ketara. Lebih banyak makanan masuk ke dalam perut, semakin kuat serat otot di peregangan dindingnya. Dalam dewasa yang sihat, perut, regangan, boleh memegang 2-3 liter makanan.

Makan dengan segera banyak makanan dan minum banyak cecair berbahaya. Ini boleh membawa kepada fakta bahawa otot dinding perut akan menjadi lusuh, perut akan sentiasa diregangkan.

Di sempadan antara esofagus dan perut ialah lapisan gentian otot anulus yang tebal. Apabila makanan memasuki perut, kontrak serat ini, menghalang pintu masuk dan menghalang makanan dari kembali ke esofagus. Lapisan gentian otot yang lebih tebal menghalang keluar dari perut.

Dalam perut, makanan, bergantung kepada komposisinya, kekal dari 3 hingga 10 jam. Pada masa ini, ia dicerna sebahagian, mengambil penampilan separa cair dan menjadi serupa dengan bubur. Apabila otot anulus melegakan dan membuka pintu keluar, gruel ini jatuh ke bahagian terpanjang saluran pencernaan - usus, yang terdiri daripada usus kecil dan besar.

Awal, yang paling dekat dengan bahagian perut usus kecil dipanggil duodenum. Paip mengalir melalui saluran hempedu, jus yang dihasilkan oleh hati yang membantu mencerna lemak. Himpunan berlebihan berkumpul di pundi hempedu; dari sana, seperti yang diperlukan, hempedu disembur ke dalam usus. Jus pankreas memasuki duodenum melalui saluran lain. Ia berfungsi pada protein, lemak, dan karbohidrat.

Di dalam usus, makanan gruel perlahan-lahan bergerak terlebih dahulu, pertama melalui kecil dan kemudian usus besar. Di dalam usus kecil, makanan terus diproses di bawah pengaruh jus usus, yang, seperti pankreas, bertindak pada semua nutrien. Nutrien yang terlalu matang diserap melalui dinding usus kecil ke dalam darah.

Jika anda melihat melalui kaca pembesar di dalam usus kecil, mudah untuk melihat bahawa ia ditutup dengan tidur. Serat individu adalah nipis, panjang pada mukosa dalaman usus. Mereka boleh dipanggil organ sedutan. Mereka meningkatkan permukaan membran mukus beberapa kali dan dengan itu memudahkan dan mempercepat penyerapan.

Lidah sebegini sepadan dengan panjang usus manusia.

Melalui dinding usus boleh diserap bukan sahaja nutrien, tetapi juga bahan-bahan lain yang kadang-kadang berbahaya bagi tubuh, terperangkap dalam usus dengan makanan. Sebagai contoh, makanan yang dimasak dalam hidangan tembaga kaleng mungkin mengandungi zarah toksik garam tembaga. Setelah diserap ke dalam darah, banyak bahan berbahaya dan beracun yang tersimpan sepenuhnya atau sebahagiannya di dalam hati, di mana darah yang datang dari usus terutamanya mencapai. Di sini, kebanyakan bahan toksik dinetralkan dan diekskresikan dalam hempedu kembali ke dalam usus, untuk meninggalkan tubuh.

Pada permulaan kolon, di mana ia bersambung dengan yang kecil, terdapat pengembangan dalam bentuk beg - ini adalah apa yang dipanggil cecum. Lampiran berbentuk cacing nipis meninggalkan cecum.

Dalam banyak haiwan, proses vermiform lebih besar dan mengambil bahagian dalam pencernaan. Dalam nenek moyang manusia yang sangat jauh, lampiran juga memainkan peranan dalam pencernaan, tetapi berjuta-juta tahun telah berlalu sejak itu, dan pada manusia, nampaknya telah kehilangan artinya. Daripada kebaikan, dia kadang-kadang juga membahayakan. Ia berlaku bahawa makanan yang masuk ke dalamnya stagnates, rots dan menyebabkan keradangan. Keradangan lampiran, atau apendisitis, tidak hanya disertai dengan sakit yang teruk, tetapi juga boleh menyebabkan komplikasi yang berbahaya. Ia perlu dilakukan pembedahan dalam masa dan mengeluarkan apendiks yang meradang.

Usus besar, seperti yang bersempadan dengan rongga perut, adalah bahagian terakhir saluran pencernaan.

JUICES DIGESTIF

Urutan proses dalam penghantar "penghantar" "/>

Urutan proses dalam "penghantar" pencernaan.

Jus pencernaan.
Kelenjar pencernaan menghasilkan jus pencernaan. Jus dari mana-mana kelenjar pencernaan sentiasa terdiri daripada air (kira-kira 90%) dan sisa padat, termasuk enzim pencernaan. Enzim pencernaan adalah pemangkin biologi tindak balas kimia, bahan-bahan sejenis protein yang memastikan pemisahan molekul protein, lemak dan karbohidrat. Enzim sangat spesifik. Contohnya, beberapa enzim - protease - memberikan pemecahan ikatan hanya seluruh molekul protein, yang lain bertindak pada produk belahannya. Pecahan lemak disediakan oleh lipase, yang tidak terlibat dalam pecahan protein dan karbohidrat; pecahan dari kedua diberikan oleh kumpulan enzimnya sendiri, yang disebut anhidrif karbonik.

Sepanjang hari, kira-kira 8.5 liter jus disembur ke dalam saluran pencernaan manusia: 1.5 liter air liur, 2.5 liter jus gastrik, 1 liter jus pankreas, 1.2 liter empedu, 2.5 liter jus kelenjar usus. Di mana pun reaksi enzimatik kimia berlaku, contohnya, dalam rongga saluran pencernaan (pencernaan), dalam sel, jika ia adalah intipati metabolisme, syarat-syarat tertentu diperlukan untuk tindakan enzim - medium berair, suhu optimum ialah 36-37 o C dan tindak balas khusus media masam atau alkali. Setiap jus pencernaan menyediakan persekitaran optimum untuk tindakan enzim-enzim tersebut yang merupakan sebahagian daripadanya. Jus gastrik mempunyai tindak balas asid, kerana ia mengandungi asid hidroklorik, dan jus pankreas mempunyai tindak balas alkali, kerana ia mengandungi soda.

Jus gastrik: komposisi, enzim, keasidan

Jus gastrik adalah penyelesaian yang mengandungi beberapa enzim pencernaan, larutan asid hidroklorik dan lendir. Dihasilkan oleh dinding dalaman perut, diserap dengan banyak kelenjar. Kerja-kerja sel konstituen mereka bertujuan untuk mengekalkan tahap tertentu rembesan, mewujudkan persekitaran berasid yang memudahkan pecahan nutrien. Adalah sangat penting bahawa semua "butiran" mekanisme ini berfungsi secara kohesi.

Apa jus gastrik?

Rahsia kelenjar di mukosa gastrik adalah cecair yang jelas, tidak berwarna dan tidak berbau dengan lekuk lendir. Nilai keasidannya dicirikan oleh nilai pH (pH). Pengukuran menunjukkan bahawa pH dalam kehadiran makanan adalah 1.6-2, iaitu, bendalir dalam perut mempunyai tindak balas yang kuat berasid. Kekurangan nutrisi menyebabkan pengalkilan kandungan kerana bikarbonat kepada pH = 8 (kadar maksimum yang mungkin). Sejumlah penyakit perut disertai dengan peningkatan keasidan kepada nilai 1-0.9.

Jus pencernaan yang dirembes oleh kelenjar adalah kompleks dalam komposisi. Komponen yang paling penting - asid hidroklorik, enzim jus dan lendir gastrik - dihasilkan oleh sel-sel yang berlainan dalam lapisan dalaman organ. Di samping sebatian di atas, cecair mengandungi hormon gastrin, molekul lain sebatian organik, serta mineral. Perut dewasa menghasilkan purata 2 liter jus pencernaan.

Apakah peranan pepsin dan lipase?

Enzim jus gastrik melaksanakan fungsi pemangkin aktif permukaan untuk tindak balas kimia. Dengan penyertaan sebatian ini, reaksi kompleks berlaku, akibatnya makromolekul nutrien hancur. Pepsin adalah enzim yang menghidrolisis protein menjadi oligopeptida. Enzim proteolitik lain dalam jus gastrik adalah gastrikin. Telah terbukti terdapat pelbagai bentuk pepsin yang "menyesuaikan diri" dengan keistimewaan struktur makromolekul protein yang berlainan.

Albumin dan globulin dicerna dengan baik oleh jus gastrik, protein tisu penghubung kurang terhidrolisis. Komposisi jus gastrik tidak terlalu tepu dengan lipase. Sebilangan kecil enzim yang memecah lemak susu menghasilkan kelenjar pyloric. Produk hidrolisis lipid, dua komponen utama makromolekul mereka adalah gliserin dan asid lemak.

Asid hidroklorik dalam perut

Dalam unsur-unsur sel parietal kelenjar fundik, asid lambung dihasilkan - asid hidroklorik (HCl). Kepekatan bahan ini ialah 160 milimol seliter.

Peranan HCl dalam penghadaman:

  1. Keringkan bahan yang membentuk ketulan makanan, bersiap sedia untuk hidrolisis.
  2. Mencipta persekitaran berasid di mana enzim jus gastrik lebih aktif.
  3. Bertindak sebagai antiseptik, membasmi jus gastrik.
  4. Ia mengaktifkan hormon dan enzim pankreas.
  5. Mengekalkan pH yang diperlukan.

Keasidan gastrik

Dalam penyelesaian asid hidroklorik, tidak terdapat molekul bahan, tetapi H + dan Cl - ion. Sifat-sifat asid dari mana-mana sebatian adalah disebabkan oleh adanya proton hidrogen, alkali - kehadiran kumpulan hidroksil. Biasanya dalam jus gastrik kepekatan ion H + mencapai kira-kira 0.4-0.5%.

Keasidan adalah ciri yang sangat penting dalam jus gastrik. Kelajuan pengasingan dan sifatnya berbeza, kerana terbukti 125 tahun yang lalu dalam percubaan ahli fisiologi Rusia I. P. Pavlov. Pengekstrakan jus di dalam perut berlaku sehubungan dengan pengambilan makanan, pada pandangan produk, bau mereka, sebutan hidangan.

Rasa tidak menyenangkan dapat melambatkan dan menghentikan larutan cecair pencernaan. Keasaman jus gastrik bertambah atau berkurang dengan penyakit tertentu perut, pundi hempedu dan hati. Penunjuk ini juga dipengaruhi oleh pengalaman orang itu, kejutan saraf. Penurunan dan peningkatan dalam aktiviti penyembunyian perut mungkin disertai oleh sakit di perut bahagian atas.

Peranan bahan-bahan lendir

Mucus menghasilkan sel permukaan tambahan pada dinding perut.
Peranan komponen jus pencernaan ini adalah meneutralkan kandungan berasid, melindungi kulit organ sistem pencernaan daripada kesan merosakkan ion pepsin dan hidrogen dari komposisi asid hidroklorik. Bahan mukus menjadikan jus gastrik lebih likat, ia menyelimuti sekaligus makanan yang lebih baik. Ciri-ciri lain lendir:

  • mengandungi bikarbonat, memberikan reaksi alkali;
  • menyelubungi dinding perut perut;
  • mempunyai sifat pencernaan;
  • mengawal keasidan.

Meneutralisasi rasa masam dan sifat kaustik kandungan lambung

Komposisi jus gastrik termasuk anion bikarbonat HCO3 -. Mereka menonjol sebagai hasil kerja sel-sel permukaan kelenjar pencernaan. Meneutralisasi kandungan berasid berlaku dengan persamaan: H + + HCO3 - = CO2 + H2O.

Bicarbonates mengikat ion hidrogen pada permukaan mukosa lambung, serta di dinding duodenum. Kepekatan HCO3 - dalam kandungan gastrik dikekalkan pada 45 milimol seliter.

"Faktor dalaman"

Peranan khas dalam metabolisme vitamin b12 kepunyaan salah satu komponen jus gastrik - Istana faktor. Enzim ini mengaktifkan cobalamin dalam komposisi makanan, yang diperlukan untuk penyerapan oleh dinding usus kecil. Darah tepu dengan cyanocobalamin dan bentuk lain vitamin B12, mengangkut bahan aktif secara biologi ke sumsum tulang di mana pembentukan sel darah merah berlaku.

Ciri pencernaan dalam perut

Pecahan nutrien bermula pada rongga mulut, di mana, di bawah tindakan amilase dan maltase, molekul polisakarida, khususnya kanji, pecah menjadi dextrin. Selanjutnya, ketulan makanan melalui esofagus dan ke dalam perut. Jus pencernaan yang dirembeskan oleh dindingnya menyumbang kepada pencernaan kira-kira 35-40% karbohidrat. Tindakan enzim air liur, aktif dalam medium alkali, ditamatkan kerana reaksi berasid kandungannya. Apabila mekanisme ini disalahgunakan, keadaan dan penyakit timbul, kebanyakannya disertai dengan perasaan berat dan rasa sakit di perut, belching, dan pedih ulu hati.

Pencernaan adalah pemusnahan makromolekul karbohidrat, protein dan lipid (hidrolisis). Perubahan dalam nutrien dalam perut mengambil masa kira-kira 5 jam. Pemprosesan makanan mekanikal, pencairannya dengan jus gastrik, bermula dalam rongga mulut, berterusan. Protein adalah denatured, yang memudahkan pencernaan selanjutnya.

Memperkukuhkan fungsi perihal perut

Jus gastrik yang tinggi boleh menyahaktifkan beberapa enzim, kerana mana-mana sistem, proses itu hanya berlaku dalam keadaan tertentu. Hypersecretion disertai oleh peningkatan rembesan dan keasidan yang tinggi. Fenomena ini diprovokasi oleh perisa tajam, makanan tertentu, dan minuman beralkohol. Tekanan saraf yang berpanjangan, emosi yang kuat juga menimbulkan sindrom perut yang mudah patah. Rembesan dipertingkatkan dalam banyak penyakit sistem pencernaan, khususnya pada pesakit gastritis dan ulser peptik.

Gejala yang paling biasa dalam peningkatan asid hidroklorik dalam perut adalah pedih ulu hati dan muntah. Normalisasi fungsi sekreteri berlaku apabila pemakanan diamati, mengambil persediaan khas (Almagel, Ranitidine, Gistak dan ubat lain). Kurang biasa mengurangkan pengeluaran jus pencernaan, yang mungkin dikaitkan dengan kekurangan vitamin, jangkitan, luka dinding perut.