Keselamatan pemakanan: Kenapa bau arum kering seperti yodium?

Dibeli buah ara, direndam dan... bau ubat (terutama yodium) meletakkan halangan moral secara tiba-tiba. Dan sekarang saya tidak mahu menyentuh buah-buahan kering seperti itu, tetapi pelbagai fikiran datang ke fikiran: "Apa yang kamu lakukan dengannya? Adakah prinsipnya selamat untuk mempunyai rajah seperti itu? "Kami faham.

Iodin atau yodium?

Alasan paling umum untuk bau ini, masyarakat Internet memanggil kehadirannya dalam komposisi yodium buah. Dan bagaimana sebenarnya? Dari segi vitamin, buah kering juga jauh dari kegemaran. Tetapi, jika kita bercakap tentang bahan mineral, maka buah ara mudah dibanggakan kandungan kalsium, besi, magnesium, kalium, fosforus, natrium, tembaga, mangan, zink dan selenium yang tinggi. Tetapi... bukan yodium.

Ini bermakna bahawa bau buah kering hanya menyebabkan persatuan dengan iodin.

VERSIONS

1. Walaupun komposisi kimia buah ara, disahkan oleh Data SELF Nutrition portal (nutritiondata.self.com), terdapat versi yang jumlah yodium bergantung kepada variasi.

Oleh itu, jika terdapat banyak iodin dalam ara mentah, akan ada lebih banyaknya dalam buah kering. Dan kerana tidak ada kelembapan dalam buah beri, kepekatan bahan berguna, dan, dengan itu, bau akan menjadi lebih kuat.

2. Bau yodium sering dikaitkan dengan tempat mengumpul buah ara. Jika pokok itu tumbuh di dalam tanah dengan kandungan iodin yang tinggi atau di pantai, ia akan menjadi buah buah.

Anda perlu membunyikan penggera apabila bau pemutih atau bahan kimia lain berasal dari buah ara kering. Ia berkemungkinan bermakna ia telah diproses apabila ia ditanam: contohnya, buah komersial yang dirawat dengan sulfur dioksida untuk mencegah, memanjangkan jangka hayat, mencegah pengoksidaan atau perubahan warna buah.

Sentiasa baca pembungkusan dengan berhati-hati: ia mesti ditunjukkan pada apa persiapan buah diproses.

Mengapa ara mempunyai rasa iodin?

Sesetengah jenis buah ara sangat kaya dengan iodin, jadi buah-buahan diresepkan kepada pesakit dengan masalah tiroid.

Berikut adalah jenis ara:

Sekiranya terdapat banyak iodin dalam buah aroma mentah, ia lebih banyak dalam buah-buahan kering. Dan kerana kelembapan dalam buah tidak hadir, kepekatan nutrien, dan, dengan itu, bau menjadi lebih besar dan lebih kuat.

Sekiranya ara itu dituai di atas tanah yang mengandungi banyak iodin, akan ada banyak iodin dalam buahnya sendiri. Sentiasa nyatakan pertumbuhan buah tertentu.

Sebagai contoh, kentang kampung sangat berbeza dari yang dijual di kedai-kedai - pertama sekali dalam komposisi.

Kualiti buah ara tidak boleh mempunyai rasa iodin. Ini adalah buah-buahan dari pokok ara yang sama (yang masih disebutkan di dalam Alkitab, atau pokok ara, tidak ada yodium dalam buah ara, yang mungkin terjadi, bergantung kepada tempat di mana buah ara tumbuh. glukosa, fruktosa, asid organik, vitamin B, karotena, lemak, natrium, kalium, kalsium, dan sebagainya, tetapi bukan yodium. Oleh itu, dalam kes apabila bau aroma seperti yodium, semuanya adalah dalam persiapan yang diproses. untuk mengangkutnya melalui jarak jauh, dan untuk meningkatkan jangka hayat, memohon Terdapat pelbagai persiapan dengan sifat pengawet, yang termasuk bahan yang bertindak balas dalam hubungan dengan buah ara, mempunyai rasa iodin.

Nilai pemakanan dan komposisi kimia buah ara kering.

Jadual menunjukkan kandungan nutrien (kalori, protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral) setiap 100 g bahagian yang boleh dimakan.

Nilai pemakanan
Calorie257 kcal
Belki3,1 gr
Fat0.8 gr
Karbohidrat57.9 gr
Serat pemakanan 18,2 gr
Acid2g organik
Air 16 gr
Asid lemak tak tepu 0.2 gr
Mono - dan disaccharides54,9 gr
Starch3 gr
Zola2 gr
Asid lemak tepu0,2 gr
Vitamin
Vitamin PP0.7 mg
Beta carotene0,078 mg
Vitamin A (RE) 13 mcg
Vitamin B1 (thiamine) 0.07 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 0.09 mg
Vitamin E (TE) 0.3 mg
Vitamin PP (bersamaan Niacin) 1.2 mg
Macronutrients
Calcium144 mg
Magnesium 59 mg
Natrium 11 mg
Potassium 710 mg
Fosforus 68 mg
Elakkan unsur-unsur
Iron0,3 mg
Nilai arang kering buah ialah 257 kcal. - 2 tahun lalu

Apa yang berbau seperti buah ara

Natalia, persoalannya ialah: apa yang berbau seperti buah ara kering? Mereka membeli buah ara di pasaran dari orang bukan Rusia, ia dikeringkan dalam bentuk yang rata (kita tidak mempunyai mana-mana segar di mana-mana sahaja). Tetapi ia bau aneh. Bau seperti sejenis ubat, bagaimana untuk mengatakan lebih tepat, saya tidak tahu. Sudah tentu, sukar untuk membayangkan bau, tetapi masih, mungkin anda tahu? Apa yang berbau seperti buah ara? Mungkin ini adalah [...]

Natalia, persoalannya ialah: apa yang berbau seperti buah ara kering? Mereka membeli buah ara di pasaran dari orang bukan Rusia, ia dikeringkan dalam bentuk yang rata (kita tidak mempunyai mana-mana segar di mana-mana sahaja). Tetapi ia bau aneh dari dia.. Bau seperti sejenis ubat, saya tidak tahu bagaimana untuk meletakkannya dengan lebih tepat. Sudah tentu, sukar untuk membayangkan bau, tetapi masih, mungkin anda tahu? Apa yang berbau seperti buah ara? Mungkin ini adalah "orang asli", walaupun bau yang agak pelik? Atau adakah semacam diproses? Saya fikir hanya buah-buahan kering dalam pakej yang dijual di pasar raya diproses. Dan inilah pasaran.

Langgan saluran Lisa di Yandex.Den

> Natalia, persoalannya ialah: apa yang berbau seperti buah ara kering? Mereka membeli buah ara di pasaran dari orang bukan Rusia, ia dikeringkan dalam bentuk yang rata (kita tidak mempunyai mana-mana segar di mana-mana sahaja). Tetapi ia bau aneh dari dia.. Bau seperti sejenis ubat, saya tidak tahu bagaimana untuk meletakkannya dengan lebih tepat. Sudah tentu, sukar untuk membayangkan bau, tetapi masih, mungkin anda tahu? Apa yang berbau seperti buah ara? Mungkin ini adalah "orang asli", walaupun bau yang agak pelik? Atau adakah semacam diproses? Saya fikir hanya buah-buahan kering dalam pakej yang dijual di pasar raya diproses. Dan inilah pasaran.

Menurut pemerhatian saya, buah-buahan (dan buah-buahan kering lain) di pasar yang dirawat dengan sebatian sulfur muncul lebih awal daripada di kedai-kedai. Mudah untuk menentukannya dengan jus, kelembutan, rupa yang menyelerakan. Buah-buahan kering yang tidak diproses adalah sangat kering, tanpa sedikit juiciness. Di pasaran, peniaga swasta telah mencampur buah-buahan kering (epal, pear, prun, kismis, aprikot kering), sepenuhnya kering. Mereka tanpa bahan tambah. Mereka biasanya tidak dijual mengikut berat, tetapi dalam beg plastik, secara individu. Berat tidak menguntungkan, kerana mereka secara semula jadi sangat ringan.

Iaitu, buah kering basah - diproses, dan kering - tidak. Adakah ini bermakna bahawa prun manis (basah) juga mungkin diproses? Tetapi saya tidak tahu ini... sebaliknya, campuran "benar-benar kering" ini tidak menarik sama sekali, dan mereka adalah beberapa jenis kotor. Di sini mereka dijual dengan berat, walaupun mereka benar-benar sangat ringan. Oleh itu, perlu mengambil buah-buahan kering "menakutkan" dan kering?

> Iaitu, buah kering basah - diproses, dan kering - tidak. Adakah ini bermakna bahawa prun manis (basah) juga mungkin diproses? Tetapi saya tidak tahu ini... sebaliknya, campuran "benar-benar kering" ini tidak menarik sama sekali, dan mereka adalah beberapa jenis kotor. Di sini mereka dijual dengan berat, walaupun mereka benar-benar sangat ringan. Oleh itu, perlu mengambil buah-buahan kering "menakutkan" dan kering?

Sekiranya tidak untuk diproses, buah-buahan kering basah akan merosakkan dalam masa 3-4 hari atau kurang.

Kenapa bau arum kering seperti yodium?

Ramai yang tertanya-tanya mengapa bau aroma kering seperti yodium? Sesungguhnya, buahnya mungkin bau yang aneh, dan ini disebabkan oleh fakta bahawa buah ara kaya dengan iodin. Malah ia diresepkan kepada orang yang mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid.

Jerami kering berbeza daripada yang segar dengan kandungan yodium yang lebih tinggi, jadi mereka boleh "merasakan" mereka rasa. Tidak semua orang suka harta benda ini, begitu ramai orang suka makan buah segar. Sekiranya anda tidak mahu memakai bau yodium, anda juga perlu memilih buah ara segar. Tetapi ingat bahawa dalam bentuk keringnya, sifat-sifat bermanfaatnya lebih tinggi. Selain iodin, buah ara mengandungi kalium dan magnesium, ia kaya dengan vitamin B dan beta-karoten, ia juga mengandungi natrium dan fosforus, serta besi yang diperlukan untuk proses pembentukan darah. Jeruk adalah sumber vitamin C dan asid nikotinik. Komposisi kaya itu menyebabkan bau ciri.

Diet popular

Kenapa rasa aroma seperti yodium?

Kenapa rasa aroma seperti yodium?

Sesetengah jenis buah ara sangat kaya dengan iodin, jadi buah-buahan diresepkan kepada pesakit dengan masalah tiroid.

Berikut adalah jenis ara:

Sekiranya terdapat banyak iodin dalam buah aroma mentah, ia lebih banyak dalam buah-buahan kering. Dan kerana kelembapan dalam buah tidak hadir, kepekatan nutrien, dan, dengan itu, bau menjadi lebih besar dan lebih kuat.

Sekiranya ara itu dituai di atas tanah yang mengandungi banyak iodin, akan ada banyak iodin dalam buahnya sendiri. Sentiasa nyatakan pertumbuhan buah tertentu.

Sebagai contoh, kentang kampung sangat berbeza dari yang dijual di kedai-kedai - pertama sekali dalam komposisi.

penulis soalan memilih jawapan ini sebagai yang terbaik

Dominica Pototskaya [137K]

Jeram dirumuskan untuk penyakit kelenjar tiroid, bukan kerana ia mengandungi iodin, tetapi kerana ia menguatkan sistem imun, dan dengan masalah imun menstabilkan metabolisme. - 2 tahun lalu

Terdapat yodium dalam rajah - http: //www.pharmacog nosy.com.ua/index.ph p / vashe-zdorovoye-pi tanije / frukty-i-yago dy / inzhir. Kadang-kadang lebih daripada 3%. Tidak perlu menulis semula satu sama lain apa yang ditulis di laman web wanita. - 2 tahun lalu

Dominica Pototskaya [137K]

Saya tidak pernah menulis semula apa-apa, saya membuat analisis sendiri, dan lebih daripada sekali, dan bukan sahaja buah ara. profesion memerlukan. - 2 tahun lalu

Semua orang menulis tentang ubat-ubatan yang dahsyat yang digunakan untuk merawat buah ara, tetapi tiada siapa yang menulis apa-apa. Jerami segar benar-benar diproses kerana mereka tidak mengambilnya. Dan kering, yang kering dengan cara yang biasa, kadang-kadang boleh memberi petrol, tetapi bukan yodium, jika proses pengeringan dipercepatkan. Serangan putih pada buah beri adalah tanda yang baik, kerana ia adalah fruktosa.
Saya juga menjumpai beri dengan rasa iodin, tetapi tidak ada syak wasangka bahawa ia adalah kimia.
Saya ingin menunjukkan pengarang maklumat soalan mengenai buah-buahan kering lain, sekiranya - http://dobroweb.ru/s ecrets / 914 - 2 tahun yang lalu

Dominica Pototskaya [137K]

Sekiranya buah itu dirawat oleh gas, maka analisis kimia yang kompleks diperlukan untuk menentukan bagaimana dan ini adalah analisis yang mahal.
Pada pakej harus ditunjukkan ubat yang diproses buah, dll. Surat sederhana seperti "E", sangat kecil, adalah penstabil dan pengawet. Ada di antara mereka yang telah diharamkan di negara-negara EU, tetapi selamat dieksport ke negara-negara bekas USSR.
***********
Pengarang soalan itu. Sekiranya anda memerlukan aroma berkualiti, beli segar dan keringkan sendiri, ia tidak sukar. Tetapi, saya ulangi, tiada yodium dalam buah ara! Hanya terdapat kesan. Iodin jarang ditemui dalam makanan, oleh sebab itu garam meja diodisasi. - 2 tahun lalu

Kualiti buah ara tidak boleh mempunyai rasa iodin. Ini adalah buah-buahan dari pokok ara yang sama (yang masih disebutkan di dalam Alkitab, atau pokok ara, tidak ada yodium dalam buah ara, yang mungkin terjadi, bergantung kepada tempat di mana buah ara tumbuh. glukosa, fruktosa, asid organik, vitamin B, karotena, lemak, natrium, kalium, kalsium, dan sebagainya, tetapi bukan yodium. Oleh itu, dalam kes apabila bau aroma seperti yodium, semuanya adalah dalam persiapan yang diproses. untuk mengangkutnya melalui jarak jauh, dan untuk meningkatkan jangka hayat, memohon Terdapat pelbagai persiapan dengan sifat pengawet, yang termasuk bahan yang bertindak balas dalam hubungan dengan buah ara, mempunyai rasa iodin.

Dan di manakah rajah biasa? - 2 tahun lalu

..di kedai lain atau di pasaran, walaupun bukan fakta bahawa walaupun anda bernasib baik) - 2 tahun yang lalu

Dominica Pototskaya [137K]

Jadual menunjukkan kandungan nutrien (kalori, protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral) setiap 100 g bahagian yang boleh dimakan.

Nilai pemakanan
Calorie257 kcal
Belki3,1 gr
Fat0.8 gr
Karbohidrat57.9 gr
Serat pemakanan 18,2 gr
Acid2g organik
Air 16 gr
Asid lemak tak tepu 0.2 gr
Mono - dan disaccharides54,9 gr
Starch3 gr
Zola2 gr
Asid lemak tepu0,2 gr
Vitamin
Vitamin PP0.7 mg
Beta carotene0,078 mg
Vitamin A (RE) 13 mcg
Vitamin B1 (thiamine) 0.07 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 0.09 mg
Vitamin E (TE) 0.3 mg
Vitamin PP (bersamaan Niacin) 1.2 mg
Macronutrients
Calcium144 mg
Magnesium 59 mg
Natrium 11 mg
Potassium 710 mg
Fosforus 68 mg
Elakkan unsur-unsur
Iron0,3 mg
Nilai arang kering buah ialah 257 kcal.

apa bau aroma kering seperti?

Buat akaun atau log masuk untuk memberi komen

Anda mesti menjadi ahli untuk meninggalkan komen.

Buat akaun

Daftar untuk akaun. Ini mudah!

Masuk

Sudah menjadi ahli? Masuk ke sini.

Pita aktiviti

Bekerja dalam dekri, jauh, belajar, hobi, usahawan ibu

nastasjjja mengulas mengenai soalan My Secret Garden dalam Soalan

Pyelonephritis? Tunggu sehingga pagi?

nanmzyf mengulas pada soalan yang ditanya oleh pengguna yang menjalankan soalan

Kereta berwarna

Puzyuha mengulas soalan Puzyuha pengguna dalam Soalan

Selepas pemindahan - mod, keadaan kesihatan, pelepasan, dll.

Zlatenika menjawab topik Alenka_Пелёнка dalam teknologi Reproduktif: AI, ECO, IKSI

Memerintah memerintah sekolah

Hampir putih dan sedikit berbulu. mengulas mengenai soalan dari aniwel dalam Soalan

Selepas pemindahan - mod, keadaan kesihatan, pelepasan, dll.

BydyMamoj membalas kepada pengguna Alenka_Pelenka // dalam teknologi Reproduktif: AI, ECO, IKSI

Jenis angka baru dalam fesyen?

Felicecuore mengulas mengenai soalan pengguna

Februari - akhir musim sejuk dan sejuk, bayi, datang, anda sangat perlu!

Olyashenka menjawab topik YunSlavkin mengenai Graf

Kehamilan adakah masih boleh?

marla_z mengulas pada soalan pengguna Sweet Mouse dalam Soalan

Semua tentang ECO percuma (Quotas, OMS)

kate4kina144 menjawab topik ini oleh Alenka_Pelenka // dalam teknologi Reproduktif: AI, ECO, IKSI

Çima hêjîrê bîranîna iodine heye?

Çima hêjîrê bîranîna iodine heye?

Ez ji bo kirina kemînên nû û vekirî yên hemgîn ên Kirîmayk ye, û ne jî nexweşi û nexweşi mîna mîna iodine nexweşî. Di mana-mana dia, dia tidak tahu apa-apa yang dia cintai. Ji ber ku hûn ne kêfxweş in, hûn xerîb kir ku ji wan re hewce nakin.

Hin cûreyên hêjîrê bi amodine gelek dewlemend in, sozên nexweşan bi pirsgirêkên tîrmehê re têne nivîsandin.

Li vir cûreyên xirêj hene:

Heke di gelek feken xikên asayî de gelek iodine hene, ew di berê de mêvanên darê de ye. Û ji ber ku nîsk di ber bere de nutriyan nehêra, li, li gor, bîhnek mezin mezin hêzdar bibe.

Heke hêjîrê li ser axê ye ku gelek gelek iodine hene, wê dê gelek heywanên iodine wé di ber berênên xwe. Heya herdu mezinbûna fêk a taybetî diyar dike.

Ji bo nimûne, çuşta gundê ku ji firotanên di firotanê de têne pir cuda ne.

Buah ara

Asam adalah sumber kalium dan karbohidrat yang baik, ia juga mengandungi vitamin B6, yang bertanggungjawab untuk penghasilan serotonin, "hormon keseronokan," dan menurunkan kolesterol.

Figs mengandungi serat, fosforus, kalsium, besi, kalium, magnesium, serta vitamin A, B1, B2, B3, B6 dan C. Terima kasih kepada mereka, serta kandungan glukosa yang larut dalam darah, ara dengan cepat mengembalikan kekuatan tersebut. Figs menyediakan pembangunan dan peningkatan sistem otot dan saraf di dalam badan.

Jeram mengandungi rizab mineral terkaya semua buah-buahan. Bahan-bahan yang terkandung dalam gentian larut serat rajah mengurangkan tahap kolesterol dalam darah.

Kalium dalam ara begitu banyak sehingga tempat pertama ia hanya kedua untuk kacang. Potassium sangat penting untuk sistem saraf dan kardiovaskular kita. Dari segi jumlah besi, rajah melepasi pembekal "besi" yang paling terkenal - epal (semua proses pemikiran dalam otak berasal dari penyertaan besi).

Buah-buahan segar menurunkan gula darah dan mempunyai kesan diaphoretic dan antipiretik yang baik.

Jeram adalah berbahaya bagi mereka yang menderita penyakit kencing manis dan penyakit usus radang akut. Ia juga dikontraindikasikan dalam gout kerana ia mengandungi banyak asid oksalat.

Semua orang memerlukan buah ara

Figs - buah kering yang terkenal di kedai dan pasar kami. Tetapi tidak semua orang berpendapat bahawa rajah mempunyai sifat penyembuhan dan berfungsi sebagai penolong yang baik dalam pencegahan dan rawatan banyak penyakit.

Seperti dalam buah-buahan, terdapat banyak gula dalam buah ara, sehingga 70%, dan ini adalah sumber semulajadi tenaga. Oleh itu, buah ara dimasukkan ke dalam kumpulan bantuan cepat apabila terlalu banyak bekerja dari tekanan fizikal dan mental, untuk masa yang singkat mengembalikan daya tubuh yang lemah.

Vitamin B memimpin saraf yang bertaburan. Kalium, magnesium, yang banyak dalam buah-buahan, akan menyokong jantung yang letih dari tekanan, dan juga membantu dengan degupan jantung. Figs akan membantu kapal, dan ini amat diperlukan untuk orang yang menghadapi masalah dengan tekanan tinggi. Bahan-bahan fitsin dan rutin dalam komposisi buah, membubarkan bekuan darah dalam saluran darah, menstabilkan tekanan darah, mengurangkan kolesterol darah dengan lembut. Dan ini penting untuk semua orang, terutama untuk orang tua.

Sebatian ferruginous dalam buah ara akan melakukan kerja yang baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan anemia, mereka akan meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah. Hati, limpa, buah pinggang akan menerima nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik.

Asid mempunyai sifat disinfektan. Penyakit saluran pernafasan atas, bronkitis, laringitis, tracheitis - buah-buahan buah ara akan sentiasa mendapat pertolongan cemas. Cukup untuk mencurahkan buah-buahan dalam air atau susu, biarkan ia brew, dan ubat itu sudah siap. Terutamanya seperti anak-anak ubat yang lazat. Ia bukan sahaja menyembuhkan sejuk, batuk, tetapi perkara utama - menguatkan sistem imun. Merebus ini mempunyai kesan pencahar yang ringan. Buah kukus digunakan untuk tempat-tempat yang sakit dengan bisul. Mereka membubarkan rahim yang meradang.

Di dalam rajah banyak bahan pektik, selulosa, asid organik, protein, vitamin. Adalah lebih baik untuk makan buah-buahan segar, tetapi lebih mudah untuk mencari yang kering dalam perdagangan.

Seperti ubat-ubatan, buah ara mempunyai kontraindikasi. Ini disebabkan kandungan gula dalam buah yang tinggi. Oleh itu, sesiapa yang mengidap kencing manis, pankreatitis, obesiti, penyakit usus akut (banyak buah-buahan serat), gout (dalam buah ara mempunyai asid oksalat) untuk makan buah ara harus didekati dengan berhati-hati. Makan berlebihan akan membawa kepada kembung perut yang kuat di dalam usus, dari buah ara boleh membengkak perut.

Perintah yang paling penting - jangan makan terlalu banyak, makan ubat yang lazat dengan sederhana. Pada hari itu sudah cukup untuk makan kira-kira 10 buah buah kering, sebagai contoh, minum teh. Lebih baik jangan makan buah ara sebagai pencuci mulut selepas makan utama.

Cara memilih ara kering

Ramai orang tahu betapa bergunanya buah ara. Tetapi kerana ia tumbuh di latitud hangat, tidak semua orang mempunyai peluang untuk menggunakannya segar. Oleh itu, mereka membelinya di kedai-kedai kering.

Tetapi selalunya, supaya produk mengekalkan warna dan penampilannya yang menarik selama mungkin, ia dirawat dengan pelbagai jenis bahan kimia. Dan jika anda menggunakan produk sedemikian, maka ia jelas tidak mendatangkan manfaat kepada kesihatan.

Hari ini saya akan memberitahu anda apa yang saya perhatikan ketika membeli ara kering di pasar raya. Menanam ini boleh digunakan apabila membeli apa-apa buah kering.

Sebelum memberitahu anda apa yang perlu dicari ketika membeli buah-buahan kering, saya sedikit terganggu dengan jenis bahan kimia yang diproses untuk menjadikannya menarik bagi pembeli. Ia juga akan membantu membezakan buah ara tanpa kimia daripada diproses dengan kimia.

Pertama sekali, tanpa pengecualian, buah-buahan kering dirawat dengan sulfur dioksida (E 220) dari serangga perosak. Tanpa pemprosesan sedemikian, buah kering tidak akan berbaring selama setengah tahun.

Untuk buah-buahan kering mempunyai bersinar yang indah, ia adalah asap di belerang sulfur.

Seperti warna yang terang tidak semulajadi untuk buah kering.

Juga kadang-kadang buah-buahan kering dirawat dengan produk petroleum.

Ini saya memberitahu anda mengenai beberapa bahan kimia berbahaya yang berlaku untuk semua buah kering.

Terdapat kimia yang digunakan hanya untuk jenis buah kering tertentu.

Sekarang mari kita lihat apa jenis buah ara kering yang perlu dibeli di kedai. Apa yang perlu anda perhatikan.

Lebih baik memilih rajah yang mempunyai warna matte. Ini adalah tanda bahawa dia tidak dirawat dengan sulfur dioksida. Buah kering mentah mempunyai warna kelabu, krim atau coklat muda. Dan jika dia mempunyai warna kuning ambar, maka dia diasapi dengan sulfur.

Ini juga terpakai untuk buah-buahan kering lain: aprikot kering, prun, epal, pear, dll. Warna berkilat indah mereka menunjukkan bahawa mereka dirawat dengan bahan kimia khas yang memberikan keindahan luaran itu.

Berikut adalah warna semulajadi untuk buah ara, yang dikeringkan

Di samping itu, terdapat bahan kimia yang memberikan pulpa buah kering.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan membeli buah kering yang berisi.

Jika seseorang sendiri mengeringkan buah sekurang-kurangnya sekali atau mengingati bagaimana seseorang dari persekitarannya melakukannya, maka dia mungkin menyedari bahawa buah-buahan kering, memberikan kelembapan mereka, menjadi lebih kecil dan kehilangan warna cerah mereka. Ini berlaku dengan apa-apa buah yang telah dikeringkan.

Oleh itu, warna buah-buahan kering dan buah-buahan segar yang cerah dan segar adalah tanda bahawa ia dirawat dengan kimia khas, yang memberikan kesan sedemikian.

Kira-kira saiz dan warna ini adalah buah ara, yang dikeringkan tanpa bahan kimia, yang menambah karat dan mencipta warna yang indah.

Untuk mengetahui sama ada buah ara diproses dengan minyak atau tidak, anda harus menciumnya. Sekiranya diproses, bau produk petroleum akan didengar.

Dan apabila anda sudah membeli buah-buahan kering, baik untuk menggunakan buah kering yang direndam dalam air sejuk sebelum makan. Kemudian dia akan memberikan air kimia yang berada di permukaannya. Benar, dengan prosedur ini, buah ara akan kehilangan sedikit rasa manisnya. Tetapi ia akan menjadi kurang kimia.

Resipi mudah untuk jem yang lazat dan berkhasiat.