FORUM HIV + Kesihatan dan Kehidupan dengan HIV

■ Infeksi HIV - apabila ubat-ubatan ARV tersedia, kursus ART (ikut garis panduan kebangsaan).

■ Candidiasis mulut atau esophagus (lihat halaman 40).

Tuberkulosis (ikut garis panduan kebangsaan).

Mual dan muntah (lihat halaman 41).

Kemurungan (lihat halaman 38).

Ubat-ubatan preskripsi

■ Jika pesakit mempunyai rasa kepenuhan yang sangat cepat, cuba metoclopramid (10-20 mg hingga tiga kali sehari, setengah jam sebelum makan). Ini boleh membantu mempercepat pengosongan perut. Buang ubat jika ia tidak memberikan kesan yang diingini.

■ Ubat steroid boleh meningkatkan selera makan selama beberapa minggu. Dengan penggunaan jangka panjang, mereka menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan, jadi sebaiknya biarkan mereka untuk jangka masa jangkaan hayat pesakit beberapa bulan atau kurang.

■ Untuk meningkatkan selera makan:

■ Dexamethasone 2-4 mg pada waktu pagi.

■ Prednisolone 15-30 mg pagi. Jika kesannya diperoleh dalam seminggu, teruskan dengan dos minimum yang berkesan. Sekiranya tiada kesan, buang ubat.

■ Makan sering, tetapi dalam bahagian kecil.

■ Sekiranya pesakit mempunyai bentuk kanser atau AIDS yang sangat maju, tubuhnya tidak dapat mendapat manfaat daripada makanan. Dalam kes ini:

■ Jelaskan kepada ahli keluarga bahawa penurunan selera makan adalah unsur semula jadi penyakit, dan anda tidak perlu memaksa pesakit untuk makan lebih banyak: ini tidak akan memanjangkan masa atau memperbaiki kesejahteraannya.

■ Kegelisahan kerana fakta bahawa pesakit makan sedikit, boleh menyebabkan tekanan dan tekanan tambahan semasa makan. Hanya tawarkan pesakit jumlah makanan dan hidangan yang dia akan nikmati.

■ Berikan makanan berkalori tinggi, jika boleh, tinggi protein, seperti susu atau yogurt.

■ Menggalakkan pergerakan dan latihan ringan untuk mengekalkan kekuatan otot maksimum, tetapi jangan biarkan diri anda habis.

■ Berhati-hati memantau kulit anda.

dan kawasan-kawasan di mana bedsores mungkin muncul. Apabila kehilangan berat badan, kulit lebih mudah merosakkan (lihat halaman 34).

Kehilangan hiv nafsu makan

Dialihkan dari laman web ini

Tindakan All-Russian mengenai ujian HIV

Kebenaran

Pemulihan kata laluan

 • Rumah
 • Cara hidup
 • Bagaimana untuk menangani penurunan berat badan dengan HIV?

HIV adalah sejenis penyakit yang mempunyai banyak kesan yang berbeza yang memberi impak besar kepada kehidupan seseorang.

Salah satu daripada mereka adalah penurunan berat badan yang ketara. Bagi sesetengah orang, ia sangat membawa maut bahawa para doktor mesti berjuang untuk kehidupan pesakit. Tetapi jangan membawa badan anda ke keadaan sedemikian. Adalah lebih baik untuk mengetahui terlebih dahulu sebab penurunan berat badan (dan mungkin terdapat banyak daripada mereka) dan mula berjuang dengannya.

Sangat penting untuk memantau perubahan berat badan mereka. Sekiranya berlaku perubahan yang serius, perlu berunding dengan doktor. Apakah berat badan yang sangat berbahaya? Nah, pertama, ia boleh menjadi gejala penyakit oportunistik yang serius, Dan, kedua, kekurangan zat makanan boleh menyebabkan penurunan imuniti yang lebih besar.

Kajian telah menunjukkan bahawa punca penurunan berat badan dalam jangkitan HIV boleh menjadi sangat banyak. Jika anda kehilangan berat badan tidak banyak, maka anda tidak perlu panik. Apabila metabolisme HIV mempercepatkan - badan membelanjakan lebih banyak tenaga, jadi anda perlu meningkatkan bahagian dan mula makan dengan betul, makan protein, karbohidrat, vitamin dan mineral yang diperlukan untuk tubuh. Apabila berunding dengan doktor, anda perlu memberitahu bahawa anda telah kehilangan berat badan. Doktor akan memeriksa semua indikator untuk memastikan bahawa sebab untuk mengurangkan berat badan anda hanya meningkatkan penggunaan tenaga.

Tetapi terdapat sebab yang sangat berbeza. Dan sebab-sebab ini berkaitan dengan penyakit oportunistik, di mana seseorang tidak hanya menurunkan berat badan, kehilangan berat badan menjadi menyakitkan dan sudah dipanggil sindrom penurunan berat badan. Selalunya terdapat kes apabila berat badan tetap sama, tetapi orang itu kehilangan jisim otot dengan ketara. Terdapat pengagihan semula berat badan, akibatnya, pukal menjadi lemak. Ini berlaku apabila tubuh mula memproses protein sendiri. Dalam tubuh yang sihat, proses sedemikian dikecualikan. Tetapi dengan jangkitan HIV, protein ditukar menjadi tenaga kerana lebih banyak lemak dan tenaga diperlukan untuk memproses lemak, dan lebih banyak sumber dibelanjakan untuk proses yang sama dengan protein. Tenaga ini pergi untuk membina semula organ yang mengalami jangkitan oportunis dan untuk melawan jangkitan itu sendiri. Itulah sebabnya perundingan doktor diperlukan.

Satu lagi hasil dari tindakan penyakit bersamaan adalah gangguan metabolik. Di kalangan orang HIV-positif, struktur dinding usus boleh berubah. Akibat perubahan ini, nutrien kurang diserap. Cirit-birit, muntah sering mengiringi HIV-positif. Akibatnya, kalori hilang. Di dalam badan, pelbagai perubahan hormon juga boleh berlaku, yang juga melibatkan penurunan metabolisme.

Kesan terapi antiretroviral juga boleh menjejaskan penurunan berat badan. Bagaimanapun, terima kasih kepada beliau bahawa kebanyakan proses yang berkaitan dengan perubahan dalam berat badan boleh dihentikan. Bagaimana untuk mengatasi penurunan berat badan? Sudah tentu nasihat perubatan diperlukan. Hanya doktor sahaja yang dapat mendiagnosis dan menetapkan rawatan yang betul.

Walau bagaimanapun, orang yang hidup dengan HIV harus makan dengan betul dengan memakan semua nutrien yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk membuat rancangan makan dengan doktor. Selain itu, perlu menghapuskan tabiat dan senaman yang buruk. Ini akan dapat menormalkan metabolisme, jika alasan perubahannya tidak dikaitkan dengan penyakit. Dalam kes lain, doktor akan membantu mengurangkan berat badan.

Berat Badan dan Jangkitan HIV

Penurunan berat badan, atau membazir, adalah salah satu daripada gejala jangkitan HIV yang paling biasa, yang berlaku di mana-mana peringkat jangkitan. Ia mesti diambil dengan segala kesungguhan, kerana berat badan tidak sengaja sering merupakan tanda jangkitan aktif atau penyakit yang berkaitan dengan HIV. Malnutrisi mengurangkan keberkesanan sistem imun.

Penurunan berat badan berlaku jika badan menggunakan nutrien yang lebih banyak daripada yang dikonsumsi. Dengan jangkitan HIV, ini berlaku kerana beberapa sebab:

Pencegahan penurunan berat badan

Untuk mengelakkan penurunan berat badan, adalah penting untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan HIV sebaik sahaja ia berlaku, serta memastikan bekalan nutrien penting. Lebih mudah untuk mengelakkan penurunan berat badan daripada cuba menghilangkannya.

Selepas anda mengetahui tentang diagnosis HIV, anda mesti segera melawat ahli pemakanan, tidak menunggu saat anda mula menurunkan berat badan. Seorang pakar pemakanan akan membantu menilai diet anda, memastikan bahawa semua nutrien penting yang ditelan, akan mencadangkan perubahan yang disebabkan oleh permulaan ubat untuk mengurangkan kesan sampingan yang mungkin, seperti mual.

Tugas anda adalah untuk mengambil serius gejala seperti kehilangan selera makan, loya dan cirit-birit yang berterusan, dan jika mereka muncul, segera berjumpa dengan doktor. Doktor akan menetapkan rawatan untuk penyebab gejala-gejala ini, mencadangkan ubat-ubatan untuk meringankan mereka, atau, jika mereka disebabkan oleh ubat-ubatan ARV, menetapkan terapi lain.

Kepatuhan terhadap peraturan kebersihan dalam penyediaan dan penggunaan makanan akan membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan usus, seperti salmonella atau campylobacter. Langkah berjaga-jaga lain (air minuman mendidih, mengelakkan sentuhan dengan kotoran manusia atau haiwan) akan membantu mencegah risiko jangkitan dengan parasit, contohnya cryptosporidium.

Selalunya, terapi ARV membawa kepada peningkatan berat badan yang ketara. Terapi antiretroviral yang berkesan semakin dilihat sebagai elemen penting dalam strategi untuk mengelakkan atau mendapatkan semula penurunan berat badan. Oleh kerana ia meningkatkan sistem imun, terapi ini juga berkesan dalam memerangi parasit usus seperti cryptosporidium dan microsporidium, yang sukar dirawat secara langsung.

Menggalakkan penambahan berat badan

Sekiranya anda menurunkan berat badan akibat jangkitan yang berkaitan dengan HIV, ahli pemakanan mungkin menasihatkan anda untuk meningkatkan pengambilan kalori dan protein anda untuk mendapatkan semula kehilangan anda. Anda mungkin ditawarkan perangsang selera makan, walaupun ubat tersebut menggalakkan pengumpulan berat badan dalam bentuk lemak, dan bukannya massa otot, yang lebih penting.

Sesetengah doktor menetapkan kursus pendek mengambil steroid yang diambil bersama dengan latihan fizikal yang mudah, dan juga sebagai eksperimen mencadangkan cuba mengambil hormon pertumbuhan manusia. Sesetengah kajian mendakwa bahawa mengambil yang kedua membawa kepada peningkatan jisim otot.

Mengiktiraf HIV: penurunan berat badan, sejuk dan demam yang berterusan

Ujian yang tepat pada masanya akan menjadi langkah pertama dalam memerangi penyakit ini

Demam tinggi, selsema yang berterusan dan juga radang paru-paru, kehilangan berat secara tiba-tiba tanpa diet akan kelihatan sebagai gejala penyakit biasa. Walau bagaimanapun, doktor di pusat AIDS mengesyorkan agar tidak berwaspada dan diuji. Bilakah patut dibunyikan penggera, jika tanda-tanda kelihatan terlalu umum, - dalam bahan RIA "Vostok-Media"

HIV adalah salah satu daripada virus yang paling "licik" di planet ini, yang menyembunyikan dengan mahir di bawah topeng penyakit lain. Walau bagaimanapun, apabila anda pergi ke hospital, doktor mungkin mencadangkan ujian dan anda tidak boleh menolaknya.

"Setiap doktor mempunyai peraturan kebersihan untuk pencegahan jangkitan HIV, yang menyenaraikan semua gejala jangkitan yang mungkin. Doktor, apabila mengesan sesuatu yang serupa, harus menawarkan pesakit untuk diperiksa. Ini adalah kehilangan berat badan, demam, cirit-birit, hepatitis - senarai besar. Nod limfa yang diperbesar, dengan cara ini, tanpa sebab yang jelas, adalah salah satu penunjuk kerap HIV dalam badan, "komentar Anastasia Chernikova, ketua jabatan kerja metodologi dan pencegahan di Pusat Pencegahan dan Kawalan AIDS. - Gejala adalah sangat serupa dengan satu juta penyakit lain. Oleh itu, adalah mustahil untuk menentukan adanya jangkitan di dalam badan. Sekiranya ada keadaan dalam hidup anda yang berkaitan dengan risiko jangkitan yang mungkin, lebih baik lulus satu siri ujian HIV dan pastikan diagnosis anda, apa pun yang mungkin. "

Sebelum mendiagnosis status positif HIV, seseorang akan dihantar untuk analisis beberapa kali. Utama perlu mengesan kehadiran antibodi kepada HIV di dalam badan. Secara ringkas, sel-sel imun manusia mula menentang virus dan menghasilkan antibodi perlindungan. Itulah yang menentukan ujian utama. Tetapi jika jangkitan itu berlaku kurang daripada 2 bulan sebelum tinjauan, analisis akan menunjukkan hasil yang tidak boleh dipercayai.

"Sebagai tambahan kepada analisis awal, dua lagi pengesahan yang sedang dijalankan. Mereka ditetapkan untuk mengetahui status imun dan menghapuskan kesilapan dalam ujian pertama. Tetapi doktor perlu tahu status imun untuk memahami sama ada untuk merawat rawatan atau tidak. Hari ini, terapi ditetapkan pada tahap 350-500 sel CD4 kekebalan, "jelas pakar.

Sel CD4 merupakan penunjuk utama keamatan kesan virus pada tubuh manusia. Biasanya, tahap mereka tidak boleh jatuh di bawah 1000 sel. Semakin kecil CD4 di dalam badan, "nipis" sistem pelindungnya. Tidak mustahil untuk meramalkan bagaimana proses pemulihan imuniti akan diteruskan. Doktor maritim telah melihat pesakit dengan 50 sel CD4 "merangkak keluar". Kadar pemulihan seseorang yang dijangkiti sangat bergantung kepada komorbiditi dan disiplinnya sendiri.

"Mungkin, satu-satunya perkara yang HIV" suka "sangat, jika saya boleh mengatakan demikian, adalah kekurangan disiplin. Virus ini sangat berubah-ubah, dan bahkan satu lulus mengambil ubat itu membolehkan ia menyesuaikan diri dengan kursus rawatan, dan anda perlu mengubah keseluruhan rawatan. Untuk melakukan ini, anda juga mesti menelitinya. Dan ia tidak mudah untuk memilih skim baru, kerana kami menerima ubat-ubatan dengan ketat mengikut pendaftaran, dan bagi kumpulan ubat baru, kami perlu mengemukakan permohonan baru, "jelas Svetlana Yermolitskaya, ketua jabatan rawatan dan pencegahan di Pusat AIDS. - Oleh itu, keinginan pesakit sendiri untuk melawan virus adalah sangat penting. Doktor menetapkan rawatan, dan orang itu harus mengikuti pelantikannya dengan tegas. Jika tidak, tidak ada yang dapat menjamin keberkesanannya. "

Beberapa tahun yang lalu, ruang Internet "diletupkan" oleh berita tentang orang yang terinfeksi HIV yang didakwa telah menangkap orang dengan jarum suntik di kereta bawah tanah. Syringes, sesungguhnya, adalah salah satu sumber utama jangkitan, tetapi hanya bersamaan dengan penyelesaian atau darah tercemar baru.

"Di Primorye, saya tidak tahu mengenai kes tersebut. Dan saya tidak mendengar daripada rakan sekerja saya sama sekali bahawa salah seorang pesakit akan menunjukkan kaedah seperti jangkitan mungkin, "komen Elena Miroshnichenko. - Saya mendengar bahawa kanak-kanak secara tidak sengaja dapat tersandung dalam kotak pasir atau mengambil di jalan. Tetapi di sini anda perlu memahami dengan jelas bahawa HIV itu sendiri, tanpa seseorang, hidup sangat singkat. Di akhir jarum, dia juga mati dengan cepat. Penagih dadah dijangkiti kerana mereka menghantar satu peranti dalam bulatan "di sini dan sekarang." Banyak juga bergantung kepada bagaimana jarum tercemar dengan darah. Terdapat perbezaan yang sangat besar antara suntikan insulin kecil, yang diberikan suntikan intradermal, dan jarum selepas suntikan intravena. Semasa pencarian suspek, ia berlaku bahawa mereka secara tidak sengaja tersandung jarum suntikan. Terdapat kes gigit ketika seorang pegawai polis digigit oleh orang yang dijangkiti HIV. Air liur tidak boleh dijangkiti, tetapi mungkin terdapat luka di mulut atau gusi boleh berdarah. Dalam kes ini, dengan cara itu, semuanya berjalan lancar. Secara teorinya, adalah mungkin untuk dijangkiti dengan gigitan darah, tetapi dalam praktiknya kita tidak pernah bertemu dengan kes itu dan tidak pernah mendengar daripada rakan sekerja. "

Jarum dapat berbahaya bukan hanya dalam konteks kecanduan narkoba. Panti tatu unsaniti dan salon kecantikan Cina yang begitu popular di Vladivostok hampir tidak banyak mengetahui mengenai inventori pembasmian.

"Terdapat kes apabila teman lelaki kami meninggalkan China untuk HIV-negatif. Dia bekerja di sana untuk sekian lama, tinggal dengan hanya seorang gadis Rusia, tetapi menggunakan perkhidmatan barbershop di mana dia bukan sahaja dicukur, tetapi dicukur dengan pisau cukur lurus. HIV-positif di garisan penamat, "pakar itu memetik contohnya.

Rakyat asing adalah satu lagi soalan yang sukar. Hari ini, satu undang-undang telah diluluskan di Rusia yang mewajibkan semua warga asing memasuki negara ini untuk masa yang lama untuk menjalani ujian HIV. Orang yang mempunyai diagnosis positif adalah tertakluk kepada pengusiran mandatori.

"Ukraine adalah negara yang paling kurang berisiko untuk jangkitan HIV dari Eropah Timur. Apabila gelombang pelarian sampai kepada kami, dan terdapat banyak daripada mereka, mereka ditinggalkan untuk rawatan di negara kita. Walaupun biasanya orang asing tertakluk kepada pengusiran. Penduduk negara-negara jiran yang datang bekerja untuk kami disaring untuk tuberkulosis, penyakit kelamin, kusta dan HIV. Tetapi yang paling penting, rakyat Uzbekistan, kecuali mereka yang menggunakan dadah, dijangkiti seksual di negara kita dan mengambil jangkitan di sana, "kata Elena Miroshnichenko. - Dengan cara ini, kita mendedahkan orang-orang Cina yang sangat sedikit. Pada pendapat saya, hanya satu kes. Mereka mempunyai dasar yang mereka lulus ujian sebelum pergi ke luar negara dan dihapuskan di sana. "

Untuk mengambil ujian HIV hari ini dan semasa pemeriksaan perubatan yang dirancang. Dalam perintah Kementerian Kesihatan, ia ditetapkan untuk "menawarkan warga berumur 18-48 tahun menjalani ujian HIV semasa menjalani pemeriksaan medik." Terdapat peraturan untuk kawasan yang mempunyai kelaziman yang sangat tinggi. Jika lebih daripada 1% penduduk wilayah dijangkiti, disarankan agar setiap orang menjalani ujian HIV setiap kali mereka pergi ke doktor.

"Kita perlu mengetahui status HIV seseorang menjadi bergaya. Untuk tujuan ini, mereka menjalankan semua tindakan berskala besar ini dengan ujian sukarela, supaya orang memahami pentingnya prosedur ini dan membiasakan diri untuk menjaga kesihatan mereka. Sekarang sebahagian besar masyarakat didorong oleh ketakutan terhadap jangkitan. Lebih mudah untuk orang percaya bahawa "ia akan menyelesaikannya sendiri" dan tidak diuji, tidak pergi ke doktor. Tetapi selepas semua, dengan pengambilan ubat yang berterusan, tanpa gangguan dan pelanggaran skim, virus tidak dikesan sama sekali dalam darah. Dia berada di suatu tempat di dalam badan, tetapi dia disekat sepenuhnya. Ini bermakna bahawa anda boleh mempunyai anak yang sihat, tidak menjangkiti pasangan dan menjalani kehidupan yang penuh, "kata pakar itu.

Sindrom penipisan AIDS

Sindrom penipisan AIDS dibincangkan apabila, dengan latar belakang AIDS, terdapat kehilangan sekurang-kurangnya 10% berat badan, terutama jisim otot. Mungkin juga terdapat cirit-birit selama sekurang-kurangnya 30 hari, kelemahan yang melampau dan demam yang tidak berkaitan dengan jangkitan. Tidak terisolasi sebagai penyakit tertentu, sindrom penipisan AIDS adalah keadaan yang kurang difahami yang mengiringi AIDS (memperoleh sindrom imunisiensi). Pada masa kini, penyakit ini kurang biasa berbanding sebelum ini kerana ubat-ubatan terhadap HIV (virus immunodeficiency manusia), yang dipanggil PARVT (ubat terapi antiretroviral). Tetapi masih, AIDS masih merupakan ancaman penting. Di samping itu, penyakit ini meningkatkan risiko jangkitan oportunistik, mengurangkan fungsi intelektual dan meningkatkan kematian. Malah berat badan 5% boleh meningkatkan risiko ini. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan bahaya.

Apakah penyebab sindrom penipisan AIDS?

Sekiranya anda mempunyai AIDS, faktor-faktor berikut bersama-sama dan secara berasingan boleh menyebabkan penurunan berat badan dan, sebagai akibatnya, kepada sindrom keletihan:

Kekurangan makanan itu sendiri. Kekurangan kuasa mungkin disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • Selera makan yang kurang baik akibat jangkitan HIV;
 • Kesan sampingan rawatan, seperti mual, perubahan rasa, sensasi membakar di mulut;
 • Gejala jangkitan oportunis, seperti sakit tekak atau perasaan kenyang yang tetap;
 • Kekurangan wang dan tenaga untuk pergi ke kedai dan memasak makanan;
 • Kemurungan;

Kemerosotan penyerapan nutrien. Mungkin berlaku kerana:

 • HIV secara langsung menjejaskan mukosa usus;
 • Jangkitan yang menggangu mengganggu penyerapan;
 • Ubat-ubatan boleh menyebabkan cirit-birit, yang mengakibatkan kehilangan kalori dan nutrien;

Perubahan dalam metabolisme. Mungkin berlaku untuk banyak sebab.

 • Infeksi HIV membawa kepada banyak sisa tenaga, jadi anda memerlukan lebih banyak kalori untuk mengekalkan berat badan. Keperluan kalori tambahan mungkin dikaitkan dengan beban yang meningkat pada sistem kekebalan tubuh. Atau, mungkin, kerana HIV membawa kepada perubahan dalam tahap hormon yang mempengaruhi metabolisme tenaga dan menentukan kadar penggunaan.
 • Orang yang mempunyai jangkitan HIV mempunyai paras protein yang tinggi yang dipanggil sitokin. Dan mereka membuat tubuh anda menghasilkan lebih banyak lemak dan gula, tetapi kurang protein.

Diagnosis sindrom keletihan dalam AIDS.

Untuk mendiagnosis sindrom penipisan AIDS, doktor anda akan melihat sejarah perubatan anda, bertanya soalan mengenai kebiasaan makan anda, tentang ubat-ubatan yang anda ambil, dan jika anda mempunyai apa-apa, sebagai contoh, kemurungan.

Di samping itu, anda mungkin perlu menyemak dan menilai komposisi tisu di dalam badan. Anda akan dapat menyelesaikan prosedur ini di pusat yang mempunyai pengalaman dengan sindrom keletihan. Satu contoh penyelidikan semacam ini ialah analisis impedans bioelektrik (BIA), yang mengukur jumlah jisim badan tanpa lemak. Walaupun anda berbohong kepada badan anda, sambungkan elektrod. Isyarat elektrik yang tidak menyakitkan dilalui melalui badan dan perbezaan rintangan diukur kerana ia melalui otot dan tisu adipose badan anda.

Anda juga boleh diberikan ujian untuk mengenal pasti masalah dengan penyerapan nutrien.

Rawatan Sindrom kekurangan AIDS.

Jika anda mempunyai AIDS, sangat penting untuk mengawal berat badan anda dan mengekalkan tabiat pemakanan yang sihat - walaupun anda tidak lapar. Hubungi doktor anda jika anda menurunkan berat badan, anda mempunyai cirit-birit yang teruk, atau jangkitan oportunis memengaruhi fungsi saluran gastrousus.

Doktor anda mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat sindrom penipisan AIDS.

Untuk meningkatkan selera makan anda atau untuk mengurangkan rasa mual dan muntah, doktor anda mungkin mencadangkan:

 • Megace (Megestrol asetat) adalah bentuk progesteron sintetik, perangsang selera makan. Megace boleh menyebabkan peningkatan lemak badan dan penurunan rembesan hormon oleh kelenjar seks (hypogonadism). Atas alasan ini, sesetengah doktor tidak mengesyorkan menggunakannya.
 • Marinol (Dronabinol), yang merupakan bentuk sintetik bahan aktif dalam ganja; Perangsang nafsu makan yang juga boleh mengurangkan loya, meningkatkan mood dan menstabilkan berat badan. Tetapi ia boleh menyebabkan rasa mengantuk dan pening. Syarikat insurans sering tidak membayar untuk rawatan sedemikian.
 • Marijuana (herba kanabis India), preskripsi untuk kegunaan perubatan di hanya beberapa negeri. Boleh meningkatkan selera makan, mengurangkan loya dan mengurangkan kesakitan. Ia mempunyai kesan sampingan yang sama seperti Marinol. Ia juga boleh menyebabkan masalah pernafasan, seperti bronkitis.

Untuk mengurangkan cirit-birit, doktor anda mungkin:

 • Fokus pada pengenalan dan rawatan jangkitan oportunis yang mempengaruhi usus.
 • Buat perubahan pada PARVT pelan rawatan.
 • Menawarkan suplemen pemakanan untuk mengimbangi ketidakseimbangan nutrien, sebagai contoh, Pastikan dan Advera.
 • Sarankan untuk menghadkan penggunaan lemak, laktosa, serat tidak larut (terkandung dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin), untuk membatasi kafein, alkohol dan gula-gula pekat.

Untuk memudahkan perubahan dalam metabolisme, terdapat beberapa kaedah yang terus dikaji. Ini termasuk:

 • Serostim (somatotropin), hormon pertumbuhan manusia, digunakan untuk meningkatkan berat badan dan jisim badan yang tidak bersandar. Walaupun ubat ini diluluskan oleh Medicaid, ia masih mahal. Di samping itu, ia menyebabkan kesan sampingan, seperti gula darah tinggi, sakit sendi dan otot.
 • Testosteron dan anabolik (pertumbuhan otot merangsang) steroid. Kesan sampingan termasuk ketidaksuburan lelaki, haid tidak teratur, dan pengurangan kolesterol "baik" (HDL).
 • Thalomid (thalidomide), dapat mengurangkan kandungan sitokin. Tetapi ubat boleh menyebabkan kelemahan otot, kesemutan, pembakaran, atau kelemahan pada kaki dan lengan.

Program rintangan Progresif (PRT) atau latihan juga berguna untuk meningkatkan jisim badan tanpa lemak. Ini adalah peningkatan beransur-ansur dalam berat badan, senaman dan latihan yang kerap, serta simulator untuk meningkatkan kekuatan dan ketahanan.

HIV, berat badan dan isu pemakanan

Pemakanan dan penyelenggaraan berat badan sangat penting bagi orang yang hidup dengan HIV. Kata-kata umum tentang manfaat buah-buahan dan sayuran tidak dapat dipertikaikan tidak mencukupi, kerana anda boleh menurunkan berat badan, mengalami jangkitan oportunistik atau kesan sampingan ubat-ubatan antiretroviral. Dari bahan ini, anda akan mempelajari apa yang menyebabkan penurunan berat badan dengan HIV, bagaimana untuk mengira jumlah kalori yang anda perlukan bergantung pada keadaan kesihatan anda, yang vitamin dan suplemen sesuai untuk kegunaan harian, dan cara makan ketika ada masalah kesehatan. Sila ambil perhatian bahawa cadangan yang diberikan di sini untuk mengambil vitamin dan pelbagai makanan tambahan tidak menggantikan nasihat doktor!

HIV, berat badan dan isu pemakanan

Jika anda hidup dengan HIV, maka masalah pemakanan sangat penting bagi anda. Bercakap mengenai pemakanan, kita akan bermakna bukan sahaja makanan yang anda makan, tetapi juga bagaimana ia diserap oleh badan. Tubuh anda berubah, dan dari virus itu sendiri, dan dari ubat yang digunakan dalam terapi. Anda boleh mengalami penurunan berat badan yang ketara, mengalami jangkitan oportunistik, menghadapi masalah kecelakaan usus. Salah satu perubahan yang paling biasa dalam tubuh ialah lipodystrophy, di mana bentuk badan berubah dan penunjuk kolesterol meningkat.

Kehilangan berat badan HIV

Ia diketahui secara luas bahawa HIV dan AIDS boleh menyebabkan penurunan berat badan yang teruk dan mendadak, atau keletihan. Perubahan sedemikian diperhatikan bukan sahaja di peringkat AIDS; Pada peringkat awal jangkitan HIV, penurunan berat badan yang kurang ketara juga mungkin dan sering berlaku. Keringkasan dengan HIV tidak sama dengan penurunan berat badan semasa puasa. Orang yang mati kelaparan pertama kali kehilangan lemak, dan semasa jangkitan HIV terdapat kehilangan tisu badan yang lancar, misalnya, jisim otot licin, yang bermaksud perubahan dalam struktur badan itu sendiri.

Apa yang Menyebabkan Berat Badan HIV?

Salah satu faktor yang menyebabkan penurunan berat badan dengan HIV meningkatkan perbelanjaan tenaga. Walaupun ia belum ditubuhkan dengan tepat mengapa ini berlaku, kajian menunjukkan bahawa orang dengan HIV membakar lebih kurang 10% lebih banyak kalori daripada berehat tanpa orang HIV. Pada peringkat akhir jangkitan HIV, penggunaan tenaga menjadi lebih besar.

Tetapi metabolisme dipercepat bukan satu-satunya masalah. Di bawah keadaan biasa, dengan sedikit peningkatan dalam perbelanjaan tenaga, seseorang boleh makan lebih sedikit atau bergerak sedikit untuk mengimbangi kerugian tenaga. Terdapat punca penting lain penurunan berat badan dalam HIV.

Pertama, HIV menurunkan penggunaan tenaga, atau, semata-mata, seseorang yang mendapat HIV mula makan kurang. Apabila sistem imun melemahkan akibat kesan virus, pelbagai jangkitan boleh menyebabkan yang mempengaruhi selera makan dan keupayaan untuk makan - untuk mengunyah makanan, menelan. Contohnya, luka di mulut dan tekak boleh menyebabkan makanan menelan menyakitkan, dan usus atau loya boleh mengurangkan selera makan. Seseorang yang mempunyai HIV mungkin berasa sangat buruk sehingga dia tidak akan mempunyai kekuatan untuk membeli makanan dan memasak makanannya sendiri. Masalah tekanan dan psikologi juga memainkan peranan negatif.

Kedua, penurunan berat badan boleh dikaitkan dengan pengurangan nutrien, terutamanya lemak, dari makanan, kerana HIV atau jangkitan lain merosakkan lapisan dalam saluran pencernaan. Kesakitan usus adalah gejala umum dari kebolehmampuan makanan sedemikian buruk.

Kesan Terapi Antiretroviral pada Berat Badan dan Pemakanan

Terapi antiretroviral moden berkesan mengawal jangkitan HIV dan mencegah kes berat badan yang teruk (seperti kesan HIV lain pada tubuh manusia). Selepas permulaan terapi, orang yang kurus mula mendapat berat badan lagi, tetapi terapi tidak sepenuhnya menghapuskan pembaziran.

Kajian menunjukkan bahawa orang yang menghidap terapi dan tidak mahu menurunkan berat badan, bagaimanapun, sering kali kehilangan 5% hingga 10% berat mereka dalam tempoh setengah tahun. Walaupun penurunan berat badan ini tidak kelihatan seperti bencana, ia sering menunjukkan kemungkinan prognosis yang tidak menguntungkan jangkitan HIV, sebagai contoh, kemungkinan mengembangkan penyakit yang berkaitan dengan HIV.

Perlu juga diperhatikan bahawa perkembangan jangkitan HIV sebelum tahap AIDS dapat dikaitkan secara langsung dengan kekurangan vitamin dan mineral tertentu. Tahap rendah vitamin A, B12 dan selenium dapat mempercepat perkembangan HIV.

Walau bagaimanapun, mengenai zink, sebagai contoh, terdapat data yang bercanggah. Sesetengah penyelidik mengatakan bahawa zink terlibat dalam kitaran replikasi HIV, sementara saintis lain percaya bahawa zink melambatkan perkembangan jangkitan HIV.

Sesetengah ubat antiretroviral dikaitkan dengan lipodystrophy. Walaupun dengan keletihan yang berkaitan dengan HIV, seseorang kehilangan tisu licin, dengan lipodystrophy, pengagihan semula lemak berlaku. Dengan rawatan jangka panjang, seseorang kehilangan lemak pada muka, anggota badan atau punggung, atau keuntungan lemak dalam perut, antara bilah bahu atau di dada.

Terapi antiretroviral juga boleh menyebabkan peningkatan "buruk" dan penurunan kolesterol "baik", serta peningkatan paras trigliserida dalam darah. Oleh itu, risiko penyakit jantung, strok dan peningkatan kencing manis.

Satu lagi kesan sampingan ubat antiretroviral adalah perkembangan rintangan insulin, yang dalam beberapa kes membawa kepada kencing manis.

Apa yang memberi nutrisi yang betul?

Sekiranya anda hidup dengan HIV, pemakanan yang baik boleh membantu anda dengan perkara berikut:

• Meningkatkan kualiti hidup keseluruhan, kerana tubuh anda menerima nutrien yang diperlukan;

• Sistem imun anda bertambah baik, dan lebih mudah bagi anda untuk mengatasi penyakit;

• Pemakanan yang betul membantu mengatasi gejala dan komplikasi HIV;

• Penyerapan dadah bertambah baik, dan kesan sampingan mereka dipermudahkan. Garis panduan pemakanan asas untuk HIV

Pertama sekali, marilah kita ingat semula prinsip pemakanan yang biasa bagi semua orang tanpa mengira status HIV mereka:

• Makan makanan yang tinggi dalam sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan kekacang;

• Pilih sumber protein rendah lemak;

• Hadkan gula-gula, minuman beralkohol dan makanan dengan gula tambahan;

• Makan makanan seimbang, elakkan kelaparan dan makan berlebihan.

Cadangan khas untuk orang yang mempunyai HIV

Sekarang kita memberi cadangan untuk orang yang hidup dengan HIV.

Kalori - ini adalah tenaga yang terkandung di dalam produk, ia adalah "bahan api" untuk badan anda. Untuk mengekalkan jisim badan yang lancar, anda mungkin perlu meningkatkan pengambilan kalori anda.

Untuk mendapatkan kalori yang mencukupi:

• Makan 17 kalori untuk setiap 450 gram (1 paun) berat badan anda jika berat badan anda tidak berubah;

• Makan 20 kalori untuk setiap 450 gram berat badan anda jika anda mempunyai jangkitan oportunistik;

• Makan 25 kalori untuk setiap 450 gram berat badan anda jika anda menurunkan berat badan.

Protein terlibat dalam pembinaan otot, organ dalaman, dan juga perlu untuk sistem imun yang kuat. Untuk mendapatkan jenis protein yang betul "betul":

• Lelaki HIV-positif memerlukan 100-150 gram protein setiap hari;

• Untuk penyakit buah pinggang, anda perlu mendapatkan lebih daripada 15% -20% daripada pengambilan kalori harian anda daripada protein, jika tidak, anda akan mendedahkan buah pinggang anda kepada tekanan yang berlebihan;

• Pilih babi atau daging lembu tanpa lemak, dada ayam tanpa kulit, ikan dan produk tenusu rendah lemak;

• Untuk protein tambahan, tambahkan mentega kacang ke buah-buahan, sayuran, atau roti bakar dengan mentega kacang; tambah keju sos, sup, kentang rebus atau sayur-sayuran kukus; tambah balang tuna dalam salad atau sayur-sayuran kukus.

Karbohidrat memberi anda tenaga. Untuk mendapatkan karbohidrat yang cukup "betul":

• Makan 5-6 hidangan (kira-kira 3 cawan) buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari;

• Pilih buah-buahan dan sayuran dengan pelbagai warna untuk mendapatkan pelbagai nutrien;

• Pilih kacang dan biji-bijian, seperti beras perang, bukan soba (hijau) soba. Sekiranya anda tidak mempunyai kepekaan yang lebih tinggi untuk gluten, anda boleh menggunakan makanan lengkap, gandum atau produk barli. Sekiranya anda mempunyai kepekaan untuk gluten, pilih beras merah dan kentang sebagai sumber kanji. Sekiranya anda menghidap kencing manis atau berisiko tinggi mengalami kencing manis, anda harus mendapatkan kebanyakan karbohidrat daripada sayur-sayuran.

• Hadkan penggunaan gula mudah iaitu gula, kek, cookies dan ais krim.

Lemak memberi anda tenaga tambahan. Untuk mendapatkan lemak "betul" yang cukup:

• Dapatkan 30% kalori harian anda daripada lemak;

• Mempunyai 10% atau lebih daripada lemak mono-tak tepu, misalnya, badam, alpukat, gajus, hazelnut, kacang macadamia, minyak kacang tanah asli, minyak zaitun, zaitun, pecan, kacang tanah, kacang pistachio, minyak bijan, biji bijan dan tahini (pes biji bijan).

• Dapatkan kurang daripada 10% kalori harian anda daripada lemak tak tepu seperti ikan, makanan laut, kenari, flaxseeds, flaxseed, jagung, bunga matahari atau minyak kacang soya, tofu kacang soya, gandum sprouted, sayur-sayuran berdaun hijau gelap;

• Dapatkan kurang daripada 7% lemak tepu, contohnya, dari daging berlemak, ayam dengan kulit, mentega, produk tenusu susu.

Vitamin, mineral dan suplemen untuk setiap hari

Secara umum, anda boleh berbincang dengan doktor anda tentang vitamin dan suplemen pemakanan berikut yang akan membantu anda menghapuskan kekurangan nutrisi:

• Pengambilan harian kompleks multivitamin mengandungi vitamin antioksidan A, C, E, vitamin B kompleks, dan mineral seperti magnesium, kalsium dan selenium. Sila ambil perhatian bahawa beberapa ubat ART sudah mengandungi sejumlah besar vitamin E, jadi pastikan anda membincangkan dos tambahan vitamin ini yang anda perlukan dengan doktor anda!

• Asid lemak Omega-3, seperti yang terdapat dalam minyak ikan, untuk mengurangkan keradangan dan mengekalkan imuniti. Secara semula jadi, asid lemak yang terdapat dalam ikan di perairan sejuk, seperti salmon, tetapi untuk mendapatkan cukup Omega-3 sahaja melalui makanan adalah mustahil. Sila ambil perhatian bahawa suplemen Omega-3 meningkatkan sifat ubat-ubatan tertentu, seperti Coumadin, untuk mengurangkan darah, jadi bincangkan ini dengan doktor anda.

• Protein whey, 10-20 gram sehari, dicampur dengan minuman, jika anda memerlukan protein tambahan untuk menambah berat badan dan mengekalkan sistem imun.

• Creatine, 5-7 gram sehari, untuk mengatasi keletihan dan kelemahan otot. Creatine boleh berinteraksi dengan ubat tertentu yang digunakan dalam rawatan buah pinggang.

Pastikan anda membincangkan isu ini dengan doktor anda!

• N-asetil cysteine ​​(N-asetil sistein), 200-800 mg setiap satu. setiap hari, untuk tindakan antioksidan.

• Probiotik yang mengandungi, bersama-sama dengan budaya lain, bakteria asidofilik (Lactobacillus acidophilus), 5-10 bilion CFU (Unit Pembentukan Koloni, atau CFU, Pembentukan Koloni) sehari untuk mengekalkan saluran gastrousus dan imuniti yang sihat. Banyak suplemen probiotik perlu disimpan di dalam peti sejuk. Sila ambil perhatian bahawa dengan pelanggaran imuniti yang sangat kuat, penggunaan probiotik tidak selalu disyorkan; berbincang dengan doktor anda!

• Coenzyme Q10, 100 hingga 200 mg pada waktu tidur, untuk kesan sokongan antioksidan dan imun. Koenzim Q10 boleh berinteraksi dengan beberapa ubat kemoterapi dan ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi, dan boleh mengurangkan kesan persiapan untuk pencair darah seperti Coumadin.

• Vitamin C, 500 hingga 1,000 mg. 1 - 3 kali sehari, untuk mengekalkan kesan imuniti dan antioksidan. Sesetengah doktor mencadangkan dos yang lebih tinggi vitamin C semasa mengambil terapi antiretroviral.

• L-glutamin (L-glutamin), 500 hingga 1,000 mg setiap satu. 3 kali sehari untuk mengekalkan saluran gastrousus dan imuniti yang sihat. Dosis tinggi glutamin boleh menyebabkan gejala manik pada orang yang mempunyai sejarah penyakit mental. Dia juga boleh berinteraksi dengan pelbagai ubat, jadi pastikan anda membincangkan mengambil glutamin dengan doktor anda!

• Melatonin, 2-5 mg. satu jam sebelum tidur, untuk tidur yang sihat dan mengekalkan imuniti. Bercakap dengan doktor anda jika melatonin tidak akan berinteraksi dengan ubat lain.

Dehydroepiandrosterone (Dehydroepiandrosterone (DHEA), untuk keseimbangan hormon DHEA hanya hormon yang kandungannya dikurangkan pada orang yang mempunyai HIV.Ada suplemen dengan DHEA membantu dengan kemurungan ringan tanpa sebarang kesan sampingan.Kerana ini adalah hormon, Ia hanya boleh diambil di bawah pengawasan seorang doktor dan dosis yang sangat disyorkan!

Makanan pada majlis-majlis khas

Seperti yang telah kami katakan, HIV menyebabkan pelbagai reaksi dalam tubuh anda, dan, selain itu, kesan sampingan terapi adalah mungkin. Seterusnya, anda akan belajar bagaimana untuk makan dengan masalah yang paling biasa:

Mual dan muntah

• Cuba makan neutral untuk rasa, makanan tidak gemuk, seperti pasta rebus, buah kaleng, sup tanpa lemak;

• Makan makanan kecil setiap 1-2 jam;

• Elakkan masak dalam mentega, makanan pedas, atau makanan dengan bau yang kuat;

• Minum teh halia atau minuman halia, kedua-dua disediakan dan buatan sendiri;

• Makan lebih banyak makanan sejuk dan kurang makanan panas;

• Rehat antara makanan, tetapi jangan berbaring mendatar;

• Tanya doktor anda untuk merawat ubat mual.

Kecurangan usus:

• Minum lebih banyak cecair daripada biasa. Cuba mencairkan jus atau minuman sukan, contohnya, Gatorade. (Perhatikan bahawa terdapat kandungan gula tinggi dalam minuman sukan seperti!)

• Hadkan susu, minuman manis atau berasaskan kopi.

• Makan dengan perlahan dan lebih kerap daripada biasa.

• Elakkan makanan berlemak.

• Dalam masa yang singkat anda boleh cuba diet pisang, beras rebus, sos epal dan roti bakar atau keropok (dimasak tanpa minyak).

• Gantikan sayur-sayuran segar dengan rebus atau dalam tin.

• Cuba untuk mengambil makanan tambahan kalsium karbonat atau cuba untuk memperbaiki diet anda adalah kandungan serat pemakanan, atau gentian (perhatikan biskut pemakanan atau wafel dengan serat diet).

Kurang selera makan

• Bersenam untuk meningkatkan selera makan anda.

• Jangan minum terlalu banyak cecair sebelum makan.

• Makan di syarikat yang menyenangkan, contohnya, dengan rakan-rakan, supaya idea makan sangat menarik untuk anda.

• Makan lebih kerap, tetapi sedikit demi sedikit.

• Biarkan makanan anda bervariasi dalam rasa dan warna. Cuba resipi baru, beli produk biasa yang luar biasa (contohnya, pasta pelbagai bentuk dan warna yang berbeza).

• Bercakap dengan doktor anda tentang masalah ini, anda mungkin memerlukan ubat untuk meningkatkan selera makan anda..

Berat badan yang berlebihan

• Meningkatkan pengambilan protein, karbohidrat dan lemak anda.

• Dengan bijirin dan sarapan bijirin, gunakan krim, atau krim separuh dengan susu.

• Tambah cendawan es krim ke pencuci mulut.

• Makan buah dan kacang kering untuk snek.

• Bercakap kepada doktor tentang penggunaan goncang protein sebagai sumber makanan tambahan.

• Bercakap dengan doktor anda tentang ubat-ubatan selera makan dan anti-loya anda.

Mengunyah dan menelan masalah

• Makan makanan ringan, seperti yogurt atau kentang tumbuk.

• Gantikan sayur-sayuran segar dengan sayur-sayuran rebus, kukus atau rebus.

• Pilih buah-buahan lembut, seperti pisang masak atau pear.

• Elakkan makanan masam, seperti limau, lemon, tomato.

• Pastikan untuk menubuhkan dengan doktor anda apa yang sebenarnya menyebabkan masalah dengan mengunyah dan menelan, sama ada anda mengalami jangkitan oportunistik!

Lipodystrophy

• Hadkan pengambilan lemak, terutamanya lemak tepu dan trans.

• Pilih lemak tak tepu dan sumber asid lemak Omega-3, seperti salmon atau tuna.

• Hadkan alkohol dan gula halus.

• Untuk mengelakkan rintangan insulin, hadkan makanan yang meningkatkan glukosa dan insulin, terutama karbohidrat mudah.

• Makan lebih banyak bijirin bijirin yang kaya serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran.

Memperkukuhkan sistem imun dengan adanya jangkitan HIV

Hari ini, virus immunodeficiency manusia (HIV) kekal sebagai salah satu penyakit paling dahsyat yang memberi kesan kepada sistem imun manusia, mengganggu fungsi normalnya dan merosakkan sifat pelindungnya. Pada masa yang sama, ubat terus mencari cara untuk memerangi penyakit ini, dan, saya harus mengatakan, ia mencapai keputusan positif tertentu. Walau bagaimanapun, walaupun semua pencapaian perubatan moden, para pakar menganggap salah satu faktor yang paling penting yang membantu mengatasi banyak manifestasi HIV, nutrisi yang tepat. Kenapa pemakanan yang rasional begitu penting untuk orang yang menderita penyakit ini? Sejauh manakah perlu bagi orang tersebut untuk mematuhi pengambilan nutrien yang seimbang dan rasional?

Seperti yang anda ketahui, nutrisi adalah satu proses yang kompleks, yang bermakna penyerapan makanan, pembubarannya dalam tubuh dan semua akibat yang timbul untuk kesihatan kita. Di bawah nutrien yang sama bermakna makanan tertentu dan unsur surih (contohnya, vitamin dan mineral), yang membolehkan tubuh berfungsi dengan baik, mencegah terjadinya penyakit. Sekiranya kita bercakap tentang manfaat pemakanan yang betul untuk orang yang menderita jangkitan HIV, ini tidak menghairankan, kerana nutrisi yang betul adalah berguna dan perlu bagi mana-mana orang, walaupun untuk yang sihat. Dengan memakan makanan yang sihat dan mengekalkan berat badan anda pada paras normal tertentu, anda menguatkan sistem imun anda, membantu melambatkan perkembangan jangkitan HIV. Dalam kes ini, ia menjadi ubat yang lebih berkesan. Ia juga lebih mudah bagi tubuh untuk menghadapi penyakit lain yang disebabkan oleh mikroorganisma oportunistik. Pemakanan yang betul juga membantu tubuh manusia menderita jangkitan HIV dengan lebih baik mentolerir rawatan dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, yang sekali lagi memainkan ke dalam sistem imun pesakit.

HIV INFECTION AND SOKONGAN NUTRITIONAL

Infeksi HIV membawa kepada penyerapan nutrien yang lemah; Penyerapan nutrien yang lemah menyebabkan eksaserbasi gejala penyakit ini. Apa yang menyebabkan pembentukan lingkaran ganas ini? Mengikut pakar, sebab utama litar tertutup ini adalah faktor berikut.

1. Meningkatkan keperluan tubuh untuk nutrien.

Apabila tubuh manusia terjejas oleh beberapa jenis penyakit berjangkit, sistem imun manusia membelanjakan lebih banyak tenaga dan nutrien daripada biasa di tempat kerja untuk melindungi daripada virus. Dalam erti kata lain, apabila berkaitan dengan jangkitan yang disebabkan oleh organisme patogen yang bersesuaian, tubuh manusia memerlukan lebih banyak nutrien. Orang yang didiagnosis dengan HIV sangat sering dipaksa untuk mengimbangi kehilangan protein, yang terjadi disebabkan oleh malabsorpsi yang disebut (ketidakmampuan untuk mencerna makanan yang masuk ke usus dengan betul), disertai dengan cirit-birit. Sebaliknya, kehilangan protein menyebabkan kelemahan dan kerosakan pada tisu otot. Hakikat bahawa penyakit yang serius seperti HIV boleh meningkatkan tahap stres dalam pesakit dengan ketara, yang juga menjejaskan fungsi sistem imun. Semasa tempoh yang sangat tertekan ini, seseorang memerlukan nutrien tertentu yang akan membolehkannya mengekalkan sistem imun pada tahap yang sesuai.

2. Mengurangkan pengambilan makanan.

-- Sentiasa berlaku penyakit berjangkit selalunya membawa kepada kemerosotan selera makan. Rawatan ubat juga mempunyai kesan menindas pada selera makan, bersama dengan faktor psikologi seperti kemurungan dan tahap kecemasan yang meningkat.

-- Gejala fizikal, seperti keradangan pada mulut dan tekak, juga mengganggu penggunaan makanan biasa.

-- Keletihan yang berterusan mengganggu dengan memasak yang tetap, dan bahkan proses penggunaan makanan boleh menyebabkan keletihan ketika datang ke kehadiran penyakit seperti jangkitan HIV.

-- Bukan rahsia lagi bahawa mengekalkan prestasi badan di hadapan HIV adalah perniagaan yang sangat mahal. Sering kali ini membawa kepada fakta bahawa pesakit hanya tidak mempunyai wang untuk diet biasa.

3. Masalah penghadaman.

Virus immunodeficiency manusia, bersama-sama dengan penyakit berjangkit lain, menyebabkan kerosakan kepada dinding usus. Proses ini mengganggu penghadaman makanan normal, serta proses pencernaan secara keseluruhan. Semua ini mengancam untuk menghasilkan keadaan yang dikenali sebagai malabsorption (gangguan penyerapan), yang disertai oleh cirit-birit. Akibatnya, kekurangan nutrien dan pemakanan yang tidak normal secara umum, membawa kepada penurunan berat badan yang cepat.

Cabut lingkaran setan!

Seperti yang disebutkan di atas, kehadiran jangkitan HIV membawa kepada kekurangan zat makanan, dan kekurangan zat makanan di kalangan pesakit HIV pula menyebabkan kelemahan sistem imun. Pada pandangan pertama, untuk memecahkan lingkaran setan ini mustahil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aktiviti berdasarkan penciptaan diet yang seimbang yang dapat membantu pesakit HIV mengatasi banyak kesan jangkitan ini. Seperti yang anda ketahui, diet seimbang yang sihat membayangkan diet seimbang, berkat badan manusia menerima pelbagai nutrien yang berguna dalam jumlah yang diperlukan. Matlamat utama bahawa setiap orang yang menderita jangkitan HIV harus mengejar adalah untuk mengekalkan ideal untuk ketinggian dan berat badan mereka. Ia adalah perlu untuk meminimumkan kehilangan jisim otot, untuk mengelakkan kekurangan vitamin dan mineral dalam badan. Untuk melakukan ini, anda mesti mencipta menu harian, yang akan memasukkan hanya makanan yang sihat dan selamat, dan menghapuskan semua sebab yang boleh mengganggu pemakanan normal dan penyerapan nutrien yang mencukupi. Untuk membantu pesakit HIV menangani tugas ini, para pakar mengesyorkan pelan khas yang terdiri daripada tujuh mata.

Titik 1: Jika seseorang telah didiagnosis dengan HIV, maka dia harus memperhatikan dietnya secepat mungkin. Dari sudut ini, anda mesti sentiasa mengawasi segala yang akan dimakan.

Titik 2: Sangat penting untuk membincangkan semua nuansa pemakanan masa depan dengan doktor dan ahli nutrisi. Pertama sekali, adalah wajar untuk mendengar pakar-pakar yang mempunyai pengalaman merawat pesakit dengan diagnosis HIV. Sebagai peraturan, di mana-mana bandar yang cukup besar terdapat komuniti dan organisasi istimewa yang akan memberitahu siapa yang akan mengarahkan dan akan mengarahkan usaha pesakit ke arah yang betul.

Titik 3: Perlu diingat bahawa pemakanan seseorang yang dijangkiti HIV haruslah sangat beragam. Sebaik-baiknya, jenis produk berikut harus dimasukkan.

-- Makanan karbohidrat seperti roti, beras, kentang, bijirin, oat, semolina, bubur jagung, bijirin gandum, hidangan pasta, dan sebagainya. Produk ini mempunyai nilai tenaga yang tinggi, yang bermaksud bahawa ia membantu badan untuk mengekalkan berat badan pada tahap yang sama, mencegah penurunan tajamnya. Itulah sebabnya produk ini sepatutnya menjadi asas pemakanan bagi mana-mana orang yang didiagnosis dengan HIV.

-- Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin dan bahan-bahan lain yang penting untuk kesihatan. Itulah sebabnya produk ini sepatutnya dalam diet pesakit dengan jangkitan HIV setiap hari. Vitamin dikenali untuk menguatkan sistem imun, menguatkan tisu paru-paru dan memperbaiki proses pencernaan, membantu mengurangkan risiko penembusan mikroorganisma berjangkit ke dalam darah. Ia perlu dimasukkan dalam diet harian sekurang-kurangnya sedikit bahagian sayuran dan buah-buahan segar. Jika anda hanya memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang dimasak, ia tidak mendatangkan banyak faedah, kerana keseimbangan vitamin dalam makanan tersebut rosak.

-- Produk daging dan tenusu membantu memastikan tubuh manusia mendapat protein yang diperlukan untuk otot, yang juga membantu menguatkan sistem imun. Sumber protein yang sangat baik adalah ayam, daging babi, daging lembu, produk tenusu (susu, susu tepung, yogurt, mentega, keju). Fakta yang menarik: di sesetengah negara di mana ia biasa makan serangga, orang mendapat lebih banyak protein berbanding kita makan dari daging haiwan.

-- Kacang, kacang, kacang merah, kacang tanah, kacang soya, tauhu - ini juga merupakan sumber protein yang sangat baik, yang merupakan maklumat penting bagi mereka yang cuba mengelakkan penggunaan daging.

-- Gula, lemak dan pelbagai minyak membekalkan badan kita dengan tenaga yang diperlukan. Itulah sebabnya anda tidak dapat menyangkal sepenuhnya pengambilan produk anda. Selain itu, dalam tempoh penurunan berat badan yang intensif atau jangkitan berleluasa, penggunaan produk-produk ini mesti dipergiatkan. Sebagai tambahan kepada penambahan gula mudah dalam sesetengah makanan (contohnya susu porridges), disyorkan untuk mengambil glukosa dalam makanan lain (kek, pastri, biskut cookies dan lain-lain jenis pencuci mulut). Lemak dan minyak pati juga didapati dalam mentega, marjerin, lemak babi, krim, mayonis, dan salad dressings. Walau bagaimanapun, diet sedemikian mesti diselaraskan dengan doktor anda, seperti tahap jangkitan jangkitan HIV produk-produk ini boleh menyebabkan cirit-birit.

Titik 4: Senaman dalam otot menegangkan. Seperti yang disebutkan di atas, penurunan berat badan pada orang yang menderita jangkitan HIV dikaitkan dengan kehilangan otot. Bentuk normal aktiviti fizikal, seperti berjalan kaki biasa, akan membantu anda untuk mengekalkan otot yang kuat. Mana-mana senaman dalam apa-apa keadaan perlu dilakukan tanpa apa-apa ketegangan, dan dengan serta-merta menghentikan prestasi mereka jika anda memerhatikan ketakutan tertentu keadaan anda, diwujudkan dalam bentuk keletihan kronik, cirit-birit, batuk dan sebagainya.

Titik 5: Minum sekurang-kurangnya lapan gelas cecair sehari (air biasa dan minuman lain). Ini sangat penting jika anda mengalami cirit-birit, mual, muntah, atau berpeluh malam yang menyebabkan penurunan berat badan.

Titik 6: Elak daripada alkohol dalam apa jua bentuk (wain, bir, wiski, rum, gin, vodka, koktel alkohol - ringkasnya, semua yang mengandungi sedikit alkohol). Alkohol boleh merosakkan hati seseorang yang menderita jangkitan HIV, terutama jika mereka mengambil ubat. Alkohol juga bertanggungjawab untuk kekurangan vitamin badan, yang meletakkan pesakit berisiko untuk membangunkan pelbagai penyakit berjangkit tambahan. Jangan lupa tentang masalah lain yang boleh berlaku dengan orang yang dijangkiti HIV yang mabuk. Hakikatnya ialah pesakit sedemikian yang paling sering masuk ke dalam seks tanpa perlindungan, hanya mabuk, yang mengancam kesihatan dan kehidupan pasangan seksual mereka.

Point 7: Cobalah untuk mengambil jumlah yang mencukupi dalam pelbagai vitamin dan mineral penting. Elemen jejak berikut adalah sangat penting:

-- Vitamin C membantu untuk pulih lebih cepat daripada penyakit berjangkit. Sumber vitamin C yang sangat baik ialah: buah sitrus (jeruk, grapefruits, lemon), mangga, tomato, kentang.

-- Vitamin A membantu mengekalkan dinding dalaman dan luaran paru-paru dan usus dalam keadaan yang sihat. Juga vitamin ini baik untuk kulit. Seperti yang anda tahu, jangkitan menyumbang kepada penyingkiran vitamin A dari tubuh seseorang yang sakit, yang bermaksud bahawa ia perlu diisi semula dengan sumber-sumber berikut yang mengandungi unsur surih ini: sayur-sayuran gelap, seperti bayam, brokoli, lada hijau, dan sebagainya; buah-buahan dan sayur-sayuran kuning, oren dan merah, seperti labu, wortel, pic, aprikot, mangga, dan sebagainya. Vitamin A juga terdapat dalam hati haiwan, mentega, keju, dan telur ayam.

-- Vitamin B6 membantu mengekalkan sistem imun yang sihat dan sistem saraf. Vitamin ini secara aktif dikeluarkan dari tubuh apabila mengambil ubat-ubatan tertentu untuk rawatan pelbagai penyakit berjangkit. Sumber vitamin B6 yang baik adalah kacang-kacangan, kentang, daging, ikan, ayam, semangka, jagung, pelbagai bijirin, kacang-kacangan, alpukat, brokoli, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

-- Selenium, yang terdapat dalam makanan keseluruhan, merupakan unsur penting bagi sistem imun orang yang menderita jangkitan HIV. Bahan ini terdapat dalam roti putih, roti bran, jagung, jagung dan bijirin. Selenium juga terdapat dalam makanan kaya protein, seperti daging, ikan, telur, produk tenusu, kacang tanah, kacang-kacangan, dan kacang-kacangan.

-- Unsur jejak yang penting adalah zink, yang dalam kuantiti yang diperlukan terdapat dalam daging, ikan, daging ayam, moluska yang boleh dimakan dan krustasea, bijirin bijirin, jagung, kekacang, kacang tanah dan produk tenusu.

Flavonoid (sebatian fenolik disintesis oleh tumbuhan) dan phytosterols (juga komponen tumbuhan) adalah bahan semulajadi yang dapat menguatkan sistem imun dengan ketara. Unsur-unsur surih ini terutama ditemui dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Flavonoid terdapat dalam buah sitrus, epal, buah beri, anggur merah, wortel, bawang, broccoli, kubis, kembang kol dan pucuk Brussels, lada, dan juga dalam teh hijau. Phytosterols didapati dalam pelbagai makanan, termasuk makanan laut, kacang, kacang, benih (khususnya, biji bunga matahari dan biji wijen) dan biji-bijian keseluruhan.

Suplemen pemakanan untuk tubuh manusia yang menderita jangkitan HIV.

Apabila ia datang kepada orang yang sihat, vitamin dan mineral tambahan pemakanan bukan merupakan bahagian penting dari seimbang, diet kaya dengan nutrien. Ramai produk mengandungi jumlah dan gabungan mikroelements yang bermanfaat untuk kesihatan dan tidak dapat dijumpai dalam pil atau pil vitamin mana-mana. Pada masa yang sama, pelbagai multivitamin dan kompleks multivariat boleh menjadi sangat berguna apabila datang kepada pesakit dengan virus immunodeficiency manusia. Alasan untuk ini, seperti yang disebutkan di atas, adalah bahawa keperluan tubuh untuk vitamin dan mineral, dalam hal ini, meningkat dengan ketara. Walau bagaimanapun, apabila mengambil pelbagai vitamin dan kompleks mineral, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

-- Mengambil multivitamin hanya perlu perut penuh, iaitu, selepas makan.

-- Ia biasanya lebih baik untuk mengambil satu pil multivitamin dan mineral setiap hari daripada mengambil beberapa pil yang mengandungi microelements ini secara berasingan.

-- Jangan sekali-kali tidak mengambil vitamin dan mineral dalam jumlah yang lebih besar daripada dos yang ditetapkan oleh doktor anda. Meningkatkan dos vitamin boleh menyebabkan rasa mual, muntah, kehilangan selera makan, dan juga membawa masalah kepada hati dan buah pinggang. Tetapi penggunaan berlebihan vitamin A dan zink dan mempunyai kesan terbalik pada tubuh manusia, melemahkan sistem imuninya.