Sakit di sebelah kanan: penyebab, rawatan

Rasa sakit di bahagian kanan dada atau bahagian perut biasanya menyebabkan banyak bimbang. Bahagian kanan badan atas mengandungi banyak organ penting, seperti hati, paru-paru kanan, dan salah satu buah pinggang anda. Jangkitan, penyakit, atau arteri yang disekat boleh menyebabkan rasa sakit daripada ketidakselesaan ringan hingga teruk, mengatasi kesakitan di sebelah kanan. Anda mungkin mengambil berat tentang apa-apa kesakitan sebelah kanan atau kronik, tetapi anda perlu tahu bahawa tidak semua penyebabnya adalah serius, dan dalam beberapa kes, mereka mungkin disebabkan oleh keadaan umum, seperti pedih ulu hati, gas berlebihan atau ketegangan otot.

Bahagian kanan dada melindungi hati anda, paru kanan, buah pinggang kanan dan pundi hempedu. Betul di bawah rusuk di dalam perut adalah kebanyakan organ yang berkaitan dengan sistem pencernaan anda, termasuk lampiran. Penyakit, keradangan, atau jangkitan di mana-mana organ ini akan menyebabkan sakit dari sakit ringan hingga parah, tajam yang menusuk, seolah-olah ada sesuatu yang menekan pada dada.

Kadang-kadang penyebab sakit di sebelah kanan tidak berkaitan dengan organ, tetapi boleh disebabkan oleh tekanan, kegelisahan, atau kerosakan pada saraf atau otot di dada. Sudah tentu, ramai yang prihatin terhadap serangan jantung atau angina jika mereka menderita sakit mendadak tajam. Walau bagaimanapun, kerana jantung terletak di sebelah kiri dada, sakit jantung biasanya dirasakan di sebelah kiri badan anda.

Artikel ini membincangkan banyak sebab-sebab kesakitan di sebelah kanan. Di dalamnya anda akan belajar mengapa bahagian kanan dada atau perut anda mungkin menyakitkan. Mengetahui penyebab sakit boleh membantu anda mengetahui jika ada sebab yang cukup untuk pergi ke doktor. Anda juga akan menemui beberapa ubat semulajadi yang berguna untuk melegakan ketidakselesaan di bahagian kanan belakang, perut, atau dada.

Badan di sebelah kanan

 • Hati dan pundi hempedu. Terdapat banyak organ penting di bahagian kanan badan. Sebagai contoh, hati terletak di bawah payudara di sebelah kanan perut, dan pundi hempedu terletak terus di bawah hati. Gallstones atau jangkitan di sekeliling hati anda boleh menyebabkan kesakitan yang serius di bahagian bawah tulang rusuk.
 • Paru kanan. Paru-paru anda memainkan peranan penting dalam mengeluarkan racun dari darah dan menggantikannya dengan oksigen. Sesetengah jangkitan paru-paru di paru-paru kanan boleh menyebabkan kesakitan yang teruk di kaki, yang boleh menjejaskan belakang.
 • Lampiran. Satu lagi organ di sebelah kanan abdomen yang boleh menyebabkan kesakitan yang betul adalah lampiran anda. Kadangkala keradangan atau jangkitan boleh menyebabkan radang usus buntu, yang akan mengakibatkan kesakitan teruk di bahagian bawah perut anda.
 • Tiub fallopian kanan dan ovari (pada wanita). Sebahagian daripada organ pembiakan wanita terletak di sebelah kanan badan mereka. Tiub fallopian yang betul dan ovari terletak di pinggul tepat di bawah sebelah kanan pusar. Oleh itu, adalah perkara biasa bahawa sindrom pramenstruasi, sista ovari atau endometriosis boleh menjadi penyebab kesakitan di sebelah kanan abdomen pada wanita.

Organ dalaman di sebelah kanan - gambarajah.

Gejala sakit di sebelah kanan

Bergantung pada sebab yang tepat, mungkin terdapat tahap kesakitan yang berbeza. Ia kadang-kadang sukar untuk menentukan di mana kesakitan berlaku, kerana kesakitan dari satu kawasan di sebelah kanan dada atau perut boleh mencapai bahagian belakang, perut atau pangkal paha.

Sebagai contoh, rasa sakit di bahagian tepi atau rasa sakit di buah pinggang sering kali bermula dengan nyeri nyeri di bawah tulang rusuk ke kanan. Walau bagaimanapun, gelombang kesakitan dari jangkitan buah pinggang boleh bergerak di belakang, bahu kanan atas, atau pangkal paha. Di samping itu, batu-batu ginjal atau batu pundi hempedu boleh menyebabkan gejala-gejala yang menyakitkan akut di mana-mana di dalam abdomen atau pelvis.

Sesetengah masalah penghadaman boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan di sebelah kanan atau di sebelah kiri perut. Tetapi kadang-kadang kesakitan yang menyakitkan yang disebabkan oleh radang usus seringkali bermula tepat di bawah tali pusat dan secara beransur-ansur menjadi lebih sengit apabila ia bergerak ke bahagian bawah abdomen kanan.

Sakit tajam di perut bawah, disertai dengan loya, muntah, dan mungkin demam, biasanya tanda-tanda jangkitan pada organ, seperti ginjal, hati, atau lampiran.

Kesakitan dada di sebelah kanan

Mari lihat pelbagai sebab-sebab kesakitan dan ketidakselesaan di sebelah kanan dada. Pertama, kita melihat jenis sakit dada yang serius yang dikaitkan dengan hati anda.

Serangan jantung

Walaupun gejala serangan jantung biasanya menyebabkan rasa sakit yang menghancurkan di bahagian kiri dada, sakit jantung juga boleh menyebabkan rasa sesak di bawah dada kanan.

Dr. James Bekkerman di WebMD mengatakan bahawa rasa sakit jantung dapat dirasakan di mana-mana di dada, termasuk sisi kanan. Ia mungkin kelihatan bahawa berat berat mendekati dada. Kesakitan boleh berlaku dalam gelombang tiba-tiba dan dirasakan di dalam perut.

Heartburn

Heartburn boleh menyebabkan rasa terbakar yang menyakitkan di sebelah kanan dada. Sakit hati atau refluks asid berlaku apabila asid perut melarikan diri dari esofagus anda dan menyebabkan kerengsaan.

Menurut doktor Klinik Cleveland, kesakitan dada yang disebabkan oleh pedih ulu hati boleh sama dengan kesakitan serangan jantung. Ini kerana kerongkong adalah dekat dengan hati anda, dan rasa sakit biasanya dirasakan di bawah tulang rusuk. Walau bagaimanapun, tidak seperti serangan jantung, sakit pedih ulu hati tidak akan sampai ke tangan, leher atau rahang.

Untuk menghapuskan ketidakselesaan yang disebabkan oleh pedih ulu hati, anda boleh minum campuran baking soda dan air. Kesan alkali dari baking soda (natrium bikarbonat) membantu meneutralkan asid perut dan mengurangkan sensasi terbakar di dada. Anda mesti campurkan 1/2 sudu baking soda dalam segelas air dan minuman. Ambil minuman ini selepas setiap hidangan untuk mengelakkan sakit yang disebabkan oleh pedih ulu hati.

Tekanan otot

Penyebab kesakitan yang biasa di sebelah kanan dada adalah ketegangan otot. Sudah tentu, anda boleh mengetatkan otot anda di kedua-dua sisi dada anda, berlebihan atau terlalu banyak secara fizikal. Tetapi, kerana kita cenderung menggunakan kaki kanan kita lebih banyak, otot yang tegang boleh menjejaskan bahagian ini.

Dr Colin Theedy di Patient.info mengatakan bahawa ketegangan otot di antara dan di sekeliling tulang rusuk boleh menyebabkan sakit dada semasa gerakan mendalam atau pernafasan.

Sebagai peraturan, rehat yang baik atau lapisan ais boleh membantu memulihkan tisu otot secara semula jadi.

Kecederaan dada

Jika anda merosakkan salah satu rusuk kanan anda, ia akan menyakiti di sebelah kanan dada anda. Bergantung kepada jenis kecederaan, kesakitan dada boleh berkisar antara ringan hingga teruk dan bertambah teruk.

Adalah penting untuk mencari gejala-gejala lain jika anda telah menyakiti dada anda sehingga ia menyakitkan. Doktor dari University of Rochester mengatakan bahawa kecederaan dada boleh menyebabkan sakit lateral jika buah pinggang rosak. Atau pukulan berat ke belakang boleh membawa kepada kecederaan hati yang menyebabkan sakit di sudut kanan atas perut anda.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda seperti sakit perut di sebelah kanan atau kiri badan anda, anda mengalami mual dan muntah, kulit sejuk atau tekanan darah rendah, anda perlu berjumpa doktor dengan segera.

Kecederaan payudara juga boleh menjejaskan paru-paru anda.

Paru-paru yang dilipat (pneumothorax)

Satu trauma atau jangkitan paru-paru kanan boleh membawa kepada keruntuhan paru-paru anda (pneumothorax), yang membawa kepada sakit dada akut yang teruk di sebelah kanan.

MedlinePlus mengatakan bahawa sakit dada di sisi paru-paru yang rosak juga boleh merebak ke kuku. Pernafasan atau batuk dalam dapat meningkatkan kesakitan. Sekiranya pneumothorax kuat, anda juga boleh merasakan sesak dada, pening kepala, kulit kebiruan dan kadar denyutan jantung yang cepat.

Pleurisy

Satu lagi keadaan paru-paru yang boleh menyebabkan sakit dada di sebelah kanan atau kiri adalah pleurisy. Terdapat membran nipis di antara paru-paru dan dinding dada, yang dikenali sebagai pleura. Jika ia menjadi radang akibat jangkitan, anda akan mendapat sakit mendadak yang menikam.

Doktor dari Mayo Clinic mengatakan bahawa sakit dada akut biasanya semakin teruk ketika anda memberi tekanan pada dada anda, contohnya, melalui batuk atau pernafasan. Kesakitan juga boleh mencapai bahagian kanan bahu belakang atau kanan jika paru kanan terjejas. Sekiranya cecair antara paru-paru dan dada anda dijangkiti, anda mungkin mengalami demam, dan ini boleh mengakibatkan keruntuhan paru-paru.

Pneumonia

Jangkitan di saluran pernafasan boleh menyebabkan sakit dada di bahagian atas sebelah kanan badan anda jika paru kanan dijangkiti. Pneumonia sering menjadi komplikasi influenza, asma, atau jangkitan virus atau bakteria pada paru-paru.

Menurut Yayasan Paru-Paru British, radang paru-paru akan menyebabkan lebih banyak gejala daripada sakit dada. Ia mungkin demam, sesak nafas dan batuk lendir. Plevrius juga merupakan komplikasi radang paru-paru, yang seterusnya memburukkan lagi kesakitan dada.

Walau bagaimanapun, orang-orang strok mungkin mengalami peningkatan risiko sakit parah di dada atas yang dikaitkan dengan pneumonia di sebelah kanan. Majalah neurohospilalist melaporkan bahawa paling sering ia adalah bahagian kanan dada, bukan sebelah kiri, yang dipengaruhi oleh radang paru-paru selepas strok.

Salah satu cara terbaik untuk melawan jangkitan pernafasan dan mencegah radang paru-paru adalah untuk meningkatkan sistem imun anda. Malah hanya menikmati diet yang sihat dan pendidikan jasmani yang baik boleh bekerja keajaiban untuk imuniti anda.

Pembekuan darah (embolisme pulmonari)

Sakit dada yang teruk di sebelah kanan apabila anda sedang berehat boleh menjadi tanda darah beku. Mana-mana bekuan darah boleh menjadi keadaan yang mengancam nyawa jika ia mencapai jantung atau paru-paru anda.

Sebab mengapa bekuan darah sering menjejaskan bahagian atas sebelah kanan adalah kerana darah mengalir ke bahagian kanan jantung anda. Dr Daniel Owlett dari Medscape menjelaskan bahawa, bergantung kepada paru mana trombus memasuki, anda akan mengalami kesakitan di sisi lain dada anda. Tetapi anda juga boleh mengalami sakit perut atau sakit sisi jika terdapat bekuan darah.

Salah satu sebab pembekuan darah adalah trombosis urat mendalam dan peredaran darah yang lemah.

Serangan panik atau kecemasan

Serangan panik sering disertai dengan sakit dada yang dapat merasakan serangan jantung. Rasa ketegangan lumba, rasa terkejut yang tidak terkendali dan menusuk sakit dada boleh menjadi pengalaman yang menakutkan.

Salah satu sebab mengapa serangan kecemasan menyebabkan kesakitan dada digambarkan oleh Dr Jeff Huffman dari Persatuan Perubatan dan Psikiatri. Serangan panik menyebabkan otot dan saraf di bahagian atas badan mengetatkan, yang boleh menyebabkan kekejangan yang menyakitkan di sebelah kanan atau kiri dada. Di samping itu, tekanan darah tinggi dan degupan jantung yang cepat boleh menimbulkan tekanan pada jantung anda, yang dapat menyebabkan sakit dada.

Mujurlah, terdapat banyak cara semulajadi untuk mengurangkan keparahan dan kekerapan serangan panik. Ramai orang menggunakan suplemen serotonin untuk membantu mengawal kebimbangan dan, oleh itu, mengurangkan bilangan serangan kebimbangan yang mereka ada. Sejak serangan panik sering gejala kemurungan, anda juga boleh mencuba ubat semulajadi untuk kemurungan.

Tekanan

Tekanan boleh menjejaskan tubuh anda dengan banyak cara, dan otot yang tegang, yang membawa kepada sakit dada yang teruk, adalah salah satu daripada mereka. Tekanan juga boleh menyebabkan sakit perut dari sebelah kanan atau kiri, kerana ia mengganggu sistem pencernaan anda.

Penyelidik di Sekolah Perubatan Harvard menerbitkan laporan tentang bagaimana tekanan boleh menyebabkan sakit perut. Laporan itu mendapati bahawa jenis tekanan yang lebih teruk boleh menyebabkan kesan seperti ini kerana ia mempengaruhi sistem gastrousus.

Tekanan juga boleh meningkatkan tahap kortisol, yang juga boleh menyebabkan kesakitan di bahagian atas dan belakang.

Kerosakan saraf

Kesakitan lateral kanan boleh menjadi komplikasi kerosakan saraf yang disebabkan oleh jangkitan virus. Sebagai contoh, sirap boleh menyebabkan sakit dada, serta lepuh kulit, gatal-gatal, dan simptom seperti selesema.

Menurut Dr. Mary Harding di Patient.info, virus varicella-zoster, yang menyebabkan sirap, biasanya hanya mempengaruhi saraf pada satu sisi badan. Sekiranya saraf pada bahagian kanan dada terjejas, shingles juga boleh menyebabkan sakit ringan dan teruk di sebelah kanan. Kesakitan di kawasan yang terjejas boleh dirasai sebagai sesuatu yang menggigit di dada, atau datang dan pergi dengan sensasi menikam tajam.

Terdapat banyak ubat-ubatan rumah untuk merawat gejala-gejala shingles. Sebagai contoh, madu membantu menyembuhkan virus yang menyebabkan ruam-ruam ini, dan membantu kulit sensitif untuk menyembuhkan lebih cepat.

Costochondritis

Keradangan di sternum boleh menyebabkan sakit jahitan di dada, menyebabkan ketidakselesaan yang hebat. Orang biasanya mengelirukan keradangan sternum dengan serangan jantung, kerana ini adalah di mana mereka biasanya merasa sakit.

Menurut para doktor di Persatuan Perubatan di Southern Cross, sakit dada secara tiba-tiba dari duktus payudara biasanya menjejaskan bahagian kiri dada, tetapi ia boleh menjejaskan kedua-dua belah dada pada masa yang sama. Ramai orang menggambarkannya sebagai kesakitan yang teruk. Ia juga boleh dirasai di belakang, perut atau di bilah bahu.

Doktor mengatakan bahawa gejala-gejala ini biasanya hilang sendiri dan boleh diambil dari 1 hingga 3 minggu.

Kanser payudara

Sangat jarang, dalam kanser payudara, kesakitan berlaku di bawah payudara kanan atau di sebelah kiri. Menurut para penyelidik dari Cancer Research UK, ia biasanya tidak dikaitkan dengan kanser payudara, dan kira-kira 90% daripada ketulan payudara tidak kanser.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, kesakitan di bawah payudara boleh menjadi tanda kanser payudara progresif.

Sekiranya anda mendapati benjolan baru dalam dada anda, anda perlu sentiasa berjumpa doktor untuk pemeriksaan penuh.

Kesakitan abdomen di sebelah kanan

Banyak keadaan kesihatan yang memberi kesan kepada sistem pencernaan atau saluran kencing boleh menyebabkan kesakitan di mana-mana ke kanan tulang rusuk dan pelvis yang lebih rendah.

Appendicitis

Appendicitis adalah keadaan kesihatan yang serius yang boleh menyebabkan kesakitan teruk di bahagian bawah abdomen kanan. Kesakitan apendiks boleh bermula sebagai membosankan, berdenyut-denyut, dan kemudian bertambah kuat apabila keradangan bertambah buruk.

Menurut Dr. Melinda Ratini di WebMD, ia biasanya bermula di sekitar tali pusat dan menjadi lebih tajam dan lebih berat apabila ia bergerak ke bahagian bawah abdomen kanan. Bersama dengan sakit perut rendah, anda mungkin mengalami loya, bengkak perut, atau demam yang tinggi. Kadang-kadang rasa sakit apendiks yang meradang boleh mencapai perut bahagian atas atau belakang.

Dr. Ratini memberi amaran bahawa apendisitis akut dapat dengan cepat memerlukan perhatian perubatan kecemasan. Sekiranya anda mengalami sakit yang teruk dan berterusan di bahagian abdomen bawah, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Gallstones

Punca menusuk mendadak di bahagian atas abdomen boleh menjadi hasil batu empedu atau jangkitan pundi hempedu. Pundi hempedu anda betul-betul di bawah hati anda di sebelah kanan badan anda. Bersama hati anda, pundi hempedu anda membantu mencerna makanan untuk mendapatkan nutrien darinya.

Dr. Gregory Thompson di WebMD menerangkan bahawa sakit pundi hempedu tiba-tiba bermula di bahagian atas abdomen dan merebak ke bahu kanan atau kanan punggung atas. Kesakitan boleh jadi tidak selesa sehingga boleh berlangsung secara berterusan sehingga 5 jam. Gallstones juga boleh menyebabkan mual selepas makan.

Salah satu cara untuk membantu menghilangkan batu empedu dan memperbaiki sistem pencernaan ialah dengan meminum air limau. Sifat asid lemon dapat membantu membubarkan cecair pencernaan yang keras pada pundi hempedu anda.

Penyakit hati

Hati anda adalah organ terbesar di bahagian kanan badan anda, dan sakit di perut bahagian atas anda boleh menjadi tanda penyakit hati. Walaupun kita bercakap tentang sakit di hati, tidak ada ujung saraf di dalamnya, jadi anda tidak merasakan kesakitan di hati itu sendiri. Oleh itu, apa-apa "sakit di hati" yang anda rasa disebabkan oleh keradangan, meregangkan tisu di sekeliling organ ini, atau menekan pada organ lain di perut bahagian atas.

Dr Gruinder Rull di Patient.info mengatakan bahawa kegagalan jantung kongestif boleh meregangkan kapsul hati. Ini boleh menyebabkan kesakitan di bahagian atas abdomen dan belakang.

Adalah penting untuk menjaga kesihatan hati anda dan mengelakkan apa-apa yang boleh merosakkan hati. Sebagai contoh, buah-buahan sitrus, bawang putih dan epal hanya beberapa makanan yang meningkatkan kesihatan hati.

Batu buah pinggang

Batu ginjal boleh menjadi satu lagi penyebab kesakitan di sebelah kanan tepat di bawah tulang rusuk atau di tengah-tengah belakang. Batu ginjal terbentuk apabila deposit mineral terkumpul dalam satu atau buah pinggang yang lain. Sekiranya mereka bergerak, anda boleh mengalami rasa sakit yang menyakitkan di mana saja di abdomen dari tulang rusuk ke pelvis anda.

Bersama dengan kesakitan yang teruk di bahagian perut dan belakang, Dr. Gregory Thompson di WebMD mengatakan bahawa rasa sakit boleh pergi ke pangkal pahanya. Anda juga mungkin mengalami kesakitan apabila kencing, dan air kencing anda mungkin berbau tidak baik.

Salah satu ubat semulajadi yang sangat baik untuk batu karang adalah cuka epal cider. Ciri-ciri asid cuka sari apel membantu menghilangkan batu dan mengurangkan sakit perut. Cara lain untuk menyingkirkan batu ginjal semestinya termasuk diet yang sihat.

Sembelit

Penderitaan dari sakit perut yang rendah dan sakit belakang adalah simptom biasa sembelit. Sekiranya najis menjadi berat dan sukar dilalui, ia boleh terkumpul di dalam kolon dan menyebabkan sakit pada bahagian kanan atau kiri bahagian perut.

Menurut para penyelidik dari Penyelidikan Kanser UK, sembelit kronik menyebabkan sakit belakang kerana najis mempengaruhi saraf. Anda juga boleh merasakan sakit kembung dan teruk di bahagian abdomen jika anda tidak dapat menggerakkan usus.

Untuk menghilangkan sembelit secara semulajadi, anda boleh mencuba beberapa julap semulajadi untuk membantu usus bekerja lagi.

Gas berlebihan

Masalah pencernaan lain yang boleh memberi anda kesakitan di sebelah kanan badan atas anda terlalu banyak gas. Anda merasakan ada sesuatu yang berdebar di bawah tulang rusuk anda. Sebagai peraturan, anda akan merasa sakit di sisi badan anda di mana gas terkumpul.

Doktor mengatakan bahawa gas yang terbentuk di sebelah kanan titik usus dapat dirasakan sebagai sakit di pundi hempedu atau usus buntu.

Beberapa cara untuk mengelakkan sakit sendi yang disebabkan oleh gas dalam usus termasuk minum teh chamomile untuk meningkatkan kesihatan saluran pencernaan anda atau mengambil lebih banyak halia dalam diet anda. Terdapat juga remedi rumah lain untuk gas dan kembung.

Sindrom Usus Ranjau

Sindrom usus menyakitkan menyebabkan masalah pencernaan yang mencetuskan gejala kesakitan di perut bawah.

Doktor dari Klinik Cleveland mengatakan bahawa antara simptom sindrom usus yang sakit adalah sakit perut yang berulang, yang digambarkan sebagai kejang. Kadang-kadang sindrom artritis usus menyebabkan sembelit dan gejala gastrousus lain dengan sakit di bawah tulang rusuk dan sekitar perut bawah.

Sesetengah rawatan alami untuk sindrom ini termasuk kapsul peppermint untuk menenangkan sistem pencernaan atau menggunakan suplemen probiotik untuk memperbaiki sistem pencernaan anda.

Pancreatitis

Keradangan pankreas boleh menyebabkan sakit di atas pusar di sebelah kanan atau di sebelah kiri perut anda. Dos yang besar alkohol atau trauma perut boleh merosakkan pankreas, menyebabkan keradangan.

Doktor dari Cedars-Sinai mengatakan bahawa pankreatitis boleh menyebabkan sakit abdomen yang teruk. Ia boleh di sebelah kanan atas, di sebelah kiri atas, atau merasakan seluruh perut. Ketidakselesaan juga boleh menjejaskan belakang. Walaupun pankreatitis ringan boleh menyebabkan sakit teruk di bahagian atas abdomen.

Anda mungkin juga mendapati pankreatitis kronik menyebabkan najis anda menjadi gemuk dan bau.

Kesakitan abdomen di sebelah kanan wanita

Oleh kerana masalah dengan sistem pembiakan boleh menyebabkan kesakitan panggul dan ketidakselesaan, terdapat beberapa jenis kesakitan yang unik kepada wanita.

Kista ovari

Semasa kitaran haid, adalah normal bahawa sista kecil kecil muncul dan hilang dalam ovari yang menghasilkan telur. Walau bagaimanapun, jika sista terus mengisi dengan cecair, ia akan mula mencederakan anda di bahagian bawah abdomen dari sebelah kanan atau kiri bergantung kepada lokasi ovari yang terjejas.

Menurut Pejabat Kesihatan Wanita, penyebab lain sista ovari adalah masalah hormon, jangkitan pelvis, atau endometriosis. Kista ini boleh menyebabkan sakit pelvis, kesakitan yang membosankan di belakang dan kesakitan semasa tempoh anda. Atau mereka boleh memberi anda kekejangan abdomen.

Dr. Sarah Marshall dari WebMD mengesyorkan untuk melawat seorang doktor untuk sakit perut dengan mual dan muntah, dan jika anda mempunyai perubahan lain dalam haid.

Endometriosis

Sekiranya anda mengalami sakit pelvis sebelum atau semasa tempoh anda, ini mungkin merupakan gejala endometriosis. Ini adalah ketika lapisan rahim tumbuh di luar. Penyakit ini boleh menyebabkan kekejangan panggul, pendarahan vagina yang tidak normal dan perubahan dalam usus.

Menurut Obstetrik dan Ginekologi UCLA, kesakitan yang disebabkan oleh endometriosis juga boleh menjadi sakit perut yang berterusan, walaupun ia biasanya bertambah baik dalam tempoh tertentu.

Sindrom Ovulatory

Ini adalah sakit di tengah-tengah kitaran, ia juga boleh menyebabkan sakit di perut bawah di sebelah kiri atau kanan. Ia biasanya berlaku semasa ovulasi dan biasanya menjejaskan bahagian ovari yang menghasilkan telur.

Menurut Dr. Frederick Gaupp di eMedicineHealth, kesakitan semasa tempoh anda berlaku apabila lapisan rongga perut menyebabkan kerengsaan. Oleh itu, apabila telur dihasilkan di ovari kanan, anda juga akan mengalami sakit pada perut kanan. Bergantung pada bagaimana tempoh anda memberi kesan kepada anda, kesakitan dalam ovulasi boleh menjadi apa-apa dari ringan hingga teruk di kawasan pelvis dan berlangsung selama beberapa hari.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur disenyawakan menanam di luar rahim. Biasanya, dari awal lagi, tidak ada rasa sakit. Walau bagaimanapun, jika kehamilan berterusan, kehamilan ektopik boleh menyebabkan sakit perut rendah pada satu sisi badan.

Doktor WebMD mengatakan bahawa sakit perut muncul secara tiba-tiba pada satu sisi rongga perut. Kemudian merebak melalui kawasan pelvis. Ia juga boleh menjejaskan skapula kiri atau kanan akibat perdarahan di rongga perut. Gejala lain kehamilan ektopik adalah pendarahan faraj yang teruk, tanda-tanda kejutan atau pening.

Sekiranya anda berfikir anda mungkin mengandung dan mengalami pendarahan faraj yang tidak normal dengan sakit di bahagian belakang anda, anda perlu melawat doktor anda untuk pemeriksaan. Kehamilan ektopik boleh menjadi keadaan yang mengancam nyawa.

Penyakit keradangan pelvik

Kekejangan di kedua-dua belah abdomen bawah boleh menjadi tanda penyakit radang pelvis. Ia adalah jangkitan pada rahim, yang biasanya disebabkan oleh penyakit menular seksual.

Menurut Dr. Louise Newson di Patient.info, penyakit peradangan panggul boleh menyebabkan sakit abdomen dari ringan hingga parah. Kesakitan juga boleh menjejaskan punggung bawah dan digambarkan sebagai kekal, membingungkan.

Adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda menganggap anda mempunyai jangkitan yang menyebabkan penyakit keradangan pelvis, kerana anda boleh menjangkiti pasangan anda, dan penyakit ini boleh menyebabkan ketidaksuburan.

Sakit di sebelah kanan - apabila pergi ke doktor

Penyebab kesakitan di sebelah kanan badan anda adalah banyak dan berbeza-beza. Jika sakit dada kanan dan sakit perut berterusan, dan ubat-ubatan semulajadi tidak memberikan kelegaan, anda perlu melawat doktor anda.

Dr. Jennifer Robinson di WebMD menasihatkan bahawa kesakitan badan yang lebih tinggi dapat menjadi tanda keadaan kesihatan yang serius dan memerlukan nasihat perubatan profesional.

Anda harus berjumpa doktor dengan kesakitan di sebelah kanan bahagian atas badan anda jika anda mempunyai satu atau lebih gejala berikut:

 • Kesakitan menghancurkan di bawah payudara tidak dijangka
 • Mana-mana jenis sakit dada yang menjejaskan lengan, rahang atau belakang anda.
 • Bersama dengan kesakitan di sebelah kanan, anda mengalami loya, pening, atau degupan jantung yang cepat.
 • Anda mempunyai tanda jangkitan, seperti demam atau menggigil.
 • Air kencing anda berwarna merah atau merah jambu dan / atau sakit apabila anda buang air kecil.
 • Anda mempunyai tumor di abdomen
 • Najis berdarah
 • Kesakitan dada tidak hilang

Sakit sebelah kanan

Punca-punca sakit di sebelah kanan yang paling kerap daripada penyakit sistem penghadaman (apendiks, cholecystitis, hepatitis, dll), penyakit pernafasan (pneumonia, bronkitis, kanser paru-paru, lelehan pleural), penyakit sistem peredaran darah (keadaan predinfarktnoe, penyakit jantung reumatik, thrombophlebitis, hipertensi arteri, pericarditis), penyakit sistem saraf pusat dan periferal (epilepsi, arachnoiditis, myelitis, ganglionitis), serta beberapa syarat yang tidak berkaitan dengan penyakit. Mari kita perhatikan lebih mendalam penyebab utama kesakitan di sebelah kanan dan kaedah untuk penghapusan mereka.

Punca kesakitan di sebelah kanan

1. Sakit di sebelah kanan selepas makan berlaku ketika makan sejumlah besar makanan pedas, goreng, asap, lemak dan makanan dalam kalengan. Sakit tidak berlaku selepas makan, tetapi selepas satu atau dua jam kehadirannya di perut. Dengan kejadian kesakitan sekali dan kehilangan mereka selepas beberapa waktu jangan risau. Tetapi jika sakit ini berulang atau diiringi oleh gejala lain, pemeriksaan mendesak diperlukan untuk kehadiran penyakit saluran gastrousus.

2. Sakit di sebelah kanan ketika berjalan. Ia biasanya berlaku semasa berjalan pantas atau berjalan. Sifat sakit: menikam, tajam, cepat lulus. Alasannya ialah peningkatan pesat peredaran darah di anggota badan, apabila darah, memintas diafragma, mengalir terus ke otot-otot kaki. Bekalan darah yang tidak mencukupi diafragma menyebabkan kekejangannya. Untuk mengelakkan kesakitan sedemikian, perlu makan makanan tidak lebih daripada dua jam sebelum bersenam, dan juga untuk memanaskan badan. Dalam kes-kes lain, apabila kesakitan di sebelah kanan berlaku dengan sedikit beban atau tidak hilang untuk masa yang lama, anda perlu berjumpa doktor. Kemungkinan besar, ini adalah isyarat penampilan proses keradangan di hati atau pundi hempedu atau penyakit sistem muskuloskeletal.

3. Sakit di sebelah kanan dengan gerakan pernafasan mendalam. Fenomena yang jarang berlaku, tetapi agak nyata, berlaku selepas perubahan kedudukan badan, apabila saraf kecil diapit. Kesakitan agak tajam dan pantas. Dalam kes lain, perlu memikirkan kecederaan tulang rusuk atau penyakit pada tisu dan organ yang berdekatan.

4. Sakit di sebelah kanan semasa haid. Ia berlaku lebih separuh daripada wanita. Kesakitan diletakkan di bahagian bawah abdomen, di sebelah kanan. Sensasi menyakitkan dicirikan sebagai menarik, memotong, seperti kontraksi. Kadang-kadang keadaan ini disertai oleh kenaikan suhu badan hingga 37 °, berpeluh, dahaga, kelemahan umum, dan gangguan pencernaan.

Apakah penyakit yang menyakitkan di sebelah kanan

Jika kita membahagikan bahagian kanan ke dalam tiga bahagian: bahagian atas (hipokondrium kanan), tengah dan bawah (rantau iliac), maka bercakap tentang penyebab patologi tertentu dengan lokalisasi kesakitan tertentu akan lebih substantif. Dalam sesetengah kes, kita akan menangani penerangan penyakit dengan penyetempatan kesakitan di bahagian belakang (kawasan lumbar kanan).

Kawasan hipokondrium yang betul

Organ dalaman yang boleh menjadi sumber kesakitan di hipokondrium kanan: paru kanan, pundi hempedu, pankreas, hati, usus dan diafragma. Penyinaran (peralihan dari kawasan lain) kesakitan ke tempat ini mungkin disebabkan oleh patologi jantung, tulang belakang dan organ pelvik.

1. Patologi pundi hempedu. Cholecystitis akut (keradangan membran mukus pundi hempedu) disertai dengan sakit tajam, tajam, kram di hipokondrium kanan dan mungkin memancar ke belakang dan tulang belakang. Gejala lain dari cholecystitis akut termasuk distension abdomen, sembelit, mual, muntah, demam, kelemahan dan kelemahan.

2. penyakit Gallstone. Patologi ini, punca utama pembentukan batu empedu dalam pundi hempedu. Oleh itu semua gejala penyakit. Sakitnya agak teruk, dengan penyetempatan di hipokondrium kanan dan di belakang. Peningkatan kesakitan apabila memindahkan batu. Fungsi pengemulsi lemak yang tidak mencukupi disebabkan pengaliran keluar hempedu menjejaskan penampilan gangguan pencernaan. Dalam perkembangan patologi, urtikaria (mekanisme alahan, tindakan toksin makanan tak dirawat), ekzema (mekanisme refleks), dan pruritus (kesan toksin pada kulit) boleh bergabung.

3. Dyskinesia saluran empedu. Ini adalah gangguan sistemik organ zhelchevyvedeniya, akibat daripada penyakit kronik saluran gastrousus (gastritis, pankreas, dan lain-lain), penyalahgunaan kuasa, kemunculan serangan parasit dan kecederaan abdomen. bentuk hyperkinetic gangguan dicirikan oleh overactivity fungsi contractile pundi hempedu, yang membawa kepada sakit yang tajam di kuadran kanan atas, dan bentuk hypokinetic - adalah penguncupan lemah pundi hempedu, yang disertai oleh berpanjangan Expander sakit membosankan atau sifat mendesak.

4. Penyakit pankreas. Sakit di sebelah kanan berlaku dengan kekalahan bahagian kepala pankreas, dalam kes-kes lain, kesakitan berlaku di hipokondrium kiri. Satu lagi sebab kesakitan adalah tumor yang ganas atau ganas pankreas, yang membekalkan kapsul kelenjar dan menyebabkan kesakitan. Penyetempatan kesakitan yang ketara adalah tipikal untuk proses peregangan tumor organ-organ yang tumbuh di dekat kelenjar.

Pankreatitis akut. Kerana proses keradangan yang ketara dalam pankreatitis akut, terdapat sakit yang tajam atau berdenyut di hipokondrium yang betul, yang sering diberikan pada hipokondrium belakang dan kiri (digambarkan sebagai sakit girdling). Gejala pankreatitis lain adalah cirit-birit, belahan, kembung perut, kelesuan umum, kelemahan, kehilangan selera makan dan tidur, peningkatan suhu badan kepada 38 ° dan tekanan darah tinggi.

6. Penyakit hati. Hepatitis dan sirosis hati boleh menyebabkan sakit yang menyala ke kawasan iliac dan belakang yang betul. Pada pesakit dengan patologi hati, kekuningan kulit dan sclera, kegelapan air kencing dan kotoran ringan, demam, kelemahan dan kelegaan diperhatikan. Pesakit berasa berat di sebelah kanan, kerana hati meningkat bersaiz kerana peredaran darah dan bengkak.

7. Appendicitis. Ini adalah radang pada lampiran, yang disertai dengan rasa sakit yang tajam, dengan lokalisasi di perut di sebelah kanan dan di bahagian belakang, berhampiran tulang belakang. Gejala lain apendisitis: mulut kering, kelesuan umum, dispepsia, demam.

8. Penyakit usus kecil. Termasuk pelbagai penyakit dan punca mereka. Mempunyai gejala yang sama, termasuk cirit-birit yang kerap dengan sisa-sisa makanan yang tidak dapat dihadamkan, kembung, menarik, sakit, melengkung sakit setempat di kawasan itu di sebelah kanan pusatnya atau epigastrium itu.

Sakit di bawah tulang rusuk di bahagian kanan belakang.

Nyeri di kuadran atas kanan belakang mungkin disebabkan oleh campur tangan pembedahan di tempat ini, penuaan fizikal yang berlebihan dan beberapa penyakit organ dalaman. Kesakitan akut adalah isyarat bukan sahaja kerosakan kepada organ akibat kecederaan, serangan, kecederaan, tetapi juga banyak penyakit.

Penyebab kesakitan yang biasa di lokasi ini ialah neuralgia antara saraf. Sakit biasanya membosankan, sakit, jarang tajam dan tajam. The intercostal neuralgia pesakit bermula condong di sebelah sihat, menyebabkan ruang intercostal mula berkembang dan tekanan berkurangan, menjengkelkan hujung saraf, dengan itu mengurangkan tekanan pada saraf dan tulang rusuk mengurangkan kesakitan. Di samping itu, dalam patologi ini terdapat peningkatan berkeringat, sakit pada otot, perubahan warna kulit.

2. Di bawah tulang rusuk, di bahagian belakang juga buah pinggang. Patologi buah pinggang dalam bentuk penyakit radang pelvis dan parenchyma organ biasanya disertai dengan rasa sakit dan kusam.

3. Urolithiasis adalah pembentukan batu di saluran kencing pada peringkat buah pinggang. Semasa latihan fizikal, batu-batu boleh beralih, menyebabkan kesakitan atau menarik kesakitan di sebelah kanan.

Kesakitan kolik akut di bahagian belakang menceritakan komplikasi yang serius - penutupan saluran kencing dengan batu.

Sakit di sebelah kanan, di bahagian tengah

Penyebab kesakitan di pinggang adalah yang paling beragam, disebabkan oleh penyakit organ perut dan keadaan fisiologi tertentu badan.

Penyebab kesakitan yang biasa di tempat ini disebabkan oleh dorsopati, patologi degeneratif-dystrophik dari tulang belakang dan tisu sekitarnya. Sebaliknya, dorsopati berlaku akibat gangguan makan, dari peningkatan tenaga dan kecederaan. Ia dicirikan dengan menarik atau merasakan sakit di sebelah kanan, kadang-kadang menembak. Pesakit merasa kesemutan kulit, dan apabila penyakit itu lemah dan menipiskan otot-otot badan.

2. Penonjolan vertebra adalah penyebab kedua kesakitan yang paling biasa pada paras pinggang, adalah komplikasi osteochondrosis, dan bahagian dalaman cincin berserabut perubahan vertebra. Selalunya, penyakit itu berlaku di tulang belakang lumbal, jadi rasa sakit dirasakan dari bahagian belakang di pinggang dan di bawahnya. Terdapat juga sakit kronik, kesemutan di kaki, kelemahan otot paha, dalam kes yang jarang berlaku - gangguan kencing.

3. Cystitis - penyebab seterusnya kesakitan di bahagian tengah abdomen, berlaku apabila keradangan membran mukus pundi kencing. Penyebab cystitis adalah jangkitan bakteria, hasil penembusan mikroorganisma patogen ke dalamnya melalui saluran kencing. Diiringi oleh cystitis kencing yang kencing, kadang-kadang dengan darah. Tetapi mungkin terdapat pembakaran, nyeri jahitan di perineum dan di kawasan unjuran pundi kencing pada dinding perut anterior.

Sakit di rantau iliac ke kanan

Kesakitan di perut bawah kanan berlaku dengan penyakit organ pelvik, organ perut dan penyakit saluran kencing.

Selalunya rasa sakit adalah tajam, tajam, tiba-tiba timbul, dan mungkin menunjukkan pecah atau kilasan bahagian atau sebahagian daripada usus atau ovari pada wanita, atau penyumbatan saluran kencing atau hempedu dengan batu.

Kemunculan gejala kejutan, kehilangan kesedaran, pucat kulit dan penurunan tekanan darah, denyutan jantung yang cepat menunjukkan pendarahan intraperitoneal.

Kesakitan yang lemah, berterusan, sakit atau kusam biasanya mengiringi permulaan proses keradangan, ia berlaku apabila bekalan darah ke organ-organ itu terganggu, dan apabila penyakit akut organ-organ rongga perut dan pelvis semakin memburukkan.

Apa yang perlu dilakukan jika bahagian kanan anda menyakitkan

Apa-apa kesakitan yang teruk atau berpanjangan di sebelah kanan memerlukan lawatan segera ke doktor.

Rawatan kecemasan segera selalu diperlukan apabila sakit akut dan teruk berlaku, disertai dengan gejala gangguan pencernaan dan demam.

Penyakit seperti apendisitis dan pankreatitis akut amat berbahaya untuk kehidupan. Apabila gejala-gejala penyakit ini muncul, ubat sakit tidak dapat diambil, mereka dapat memutarbelitkan gambar klinikal, dengan itu melambatkan diagnosis dan pembedahan yang diperlukan segera. Pada amnya, pertolongan pertama untuk patologi akut perut adalah minimum dan berbahaya dengan kemerosotan keadaan pesakit, dengan apa-apa tindakan sehingga kedatangan doktor. Oleh itu, pertama sekali, segala-galanya mesti dilakukan supaya pakar dapat melihat pesakit secepat mungkin. Selain melarang pengambilan ubat, pengambilan makanan dan air perlu dikecualikan, dan anda boleh meletakkan perut sejuk. Pesakit dengan abdomen akut dimasukkan ke hospital di hospital pembedahan.

Doktor apa yang perlu saya hubungi jika sebelah kanan saya sakit

Dalam kes-kes yang lain dan tidak akut, pakar berikut memberi bantuan perubatan dengan kehadiran kesakitan di sebelah kanan: ahli gastroenterologi, pakar infeksi, ahli urologi, pakar sakit puan, pakar bedah, ahli terapi. Semua masalah dengan mencari pakar yang tepat diselesaikan apabila menghubungi mana-mana institusi perubatan. Jika tidak ada doktor yang istimewa, anda harus menghubungi ahli terapi.

Kesakitan di sebelah kanan

Apabila mereka bercakap tentang sakit di sebelah kanan, mereka sering bermaksud keadaan dan penyakit yang berbeza yang berkaitan dengan lokasi tertentu dan sebab. Masalahnya mungkin disebabkan oleh trauma, keradangan akut, pemburukan penyakit kronik dan beberapa sebab lain. Walau bagaimanapun, apabila pesakit bimbang tentang rasa sakit di sebelah kanannya, doktor pasti mengambil langkah diagnostik untuk mengecualikan patologi yang memerlukan perhatian perubatan segera. Terdapat beberapa tanda yang membolehkan seseorang memahami sifat perubahan dalam badan yang membawa kepada keadaan apabila pesakit mengalami sakit di sebelah kanannya.

Punca kesakitan di sebelah kanan

Salah satu perkara utama dalam diagnosis penyakit adalah penerangan tentang sifat sindrom kesakitan dan aduan yang berkaitan. Sakit di sebelah kanan sering dikaitkan dengan penyakit saluran penghadaman: hati, saluran empedu, usus, lampiran. Satu lagi punca masalah ini boleh menjadi keradangan sistem kencing, urolithiasis. Kesakitan boleh menjadi akibat dari patologi sistem pernafasan, khususnya, radang paru-paru kanan, pleurisy, pneumothorax. Pada wanita, kesakitan di sebelah kanan mungkin berlaku akibat keradangan pelengkap, kehadiran apoplexy, sista atau tumor ovari, atau dalam kes kehamilan ektopik. Melegakan kesakitan seperti hipogastrium.

Kesakitan di sisi boleh menjadi akut atau sakit, berterusan atau berlaku secara berkala, melalui sendiri atau lama, walaupun langkah-langkah diambil. Kesakitan boleh mengubah wataknya: tiba-tiba membosankan menjadi teruk dan menjadi tajam dan kuat dan, sebaliknya, sakit akut masuk ke dalam kesakitan kecil. Semua ini perlu diberitahu kepada doktor. Kerana keadaan ketika sakit sebelah kanan menjadi kritikal, adalah mustahil untuk menangguhkan lawatan ke hospital, dan untuk rasa sakit yang tajam, terutama jika terjadi peningkatan suhu badan, kelemahan umum, tekanan darah rendah, peningkatan kadar jantung, dapatkan segera bantuan perubatan.
Penyebab kesakitan boleh dikaitkan dengan patologi lain: hernia dinding perut anterior, kayap, penyakit Crohn, penyakit pankreas, radiculopathy vertebral, dan beberapa penyakit lain dan komplikasi mereka. Oleh itu, dengan kehadiran kesakitan, hanya seorang doktor yang dapat membuat diagnosis yang tepat menggunakan pelbagai kaedah dan teknik mencari diagnostik, termasuk makmal dan instrumental.

Sakit dalam penyakit hati dan saluran empedu

Patologi berikut boleh menyebabkan kesakitan:

 • Penyakit Gallstone;
 • Dyskinesia biliari;
 • Cholangitis;
 • Hepatitis pelbagai etiologi;
 • Cirrhosis;
 • Abses hati;
 • Hati yang bertakung;
 • Tumor, metastasis.

Kesakitan dalam penyakit-penyakit ini dilokalisasikan di hipokondrium yang betul, yang sering diperburuk oleh pengambilan makanan berlemak, goreng. Cholecystitis akut, cholangitis, kolik hepatik disertai dengan sakit akut. Patologi sedemikian memerlukan perhatian perubatan segera. Kesakitan yang sakit dalam proses keradangan kronik, tumor, dyskinesia boleh diberikan di belakang, di bawah skapula, dalam beberapa kes terdapat kepahitan di dalam mulut, mual, muntah. Apabila hepatitis dan halangan saluran empedu membangkitkan penyakit kuning. Ultrasound, diagnostik komputer, penentuan parameter darah biokimia dan klinikal membantu diagnosis.

Sakit disebabkan oleh patologi pankreas

Dalam pankreatitis akut, sakit di perut bahagian atas dan belakang terganggu, dalam banyak kes ia menjadi sirap. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh pengambilan alkohol yang digabungkan dengan penggunaan makanan berlemak, goreng. Kursus ini teruk, kematian adalah mungkin, dan dalam sesetengah keadaan rawatan pembedahan diperlukan.

Tumor kepala pankreas dan papirus Vater nyata sebagai sakit pada hipokondrium, jaundis, kulit gatal, hepatomegali.

Kesakitan abdomen yang lebih rendah

Di bawah di sebelah kanan kesakitan berlaku pada apendisitis akut, patologi ginekologi, penyakit usus. Selain kesakitan, apendiks ditemani oleh demam sederhana, mual, muntah, dan cirit-birit. Seringkali kesakitan bermula di epigastrium, kemudian jatuh ke kawasan groin. Terdapat beberapa gejala yang membantu mendiagnosis penyakit ini. Dalam diagnosis perubahan bantuan dalam ujian darah, ciri keradangan. Gejala-gejala yang sama boleh berkembang dengan ileitis terminal - keradangan bahagian terminal ileum.

Untuk patologi penyakit ginekologi, sebagai tambahan kepada kesakitan di rantau suprapubic dan iliac, pembuangan vagina, gejala mabuk, dan demam adalah ciri.

Semasa diagnosis, salah satu penyakit berikut dapat dikesan:

 • adnexitis,
 • salpingoophoritis,
 • kehamilan ektopik
 • sista ovari,
 • tumor lampiran,
 • apoplexy ovari.

Herpes Zoster

Penyakit ini menular dan disebabkan oleh virus, yang juga membawa kepada perkembangan cacar air. Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan sengit sepanjang batang saraf yang terkena. Beberapa hari selepas berlakunya kesakitan di zon pemuliharaan, ruam ruam muncul, selalunya mempunyai ciri sirap. Kesakitan biasanya berlangsung sehingga sebulan, tetapi kadang kala neuralgia postherpeticic berlangsung beberapa bulan dan bahkan beberapa tahun.

Bantuan dan rawatan untuk kesakitan di sebelah kanan

Sakit sengit yang akut selalu memerlukan perhatian perubatan segera. Ia adalah penting untuk diperiksa dalam keadaan apabila sakit sakit dan tidak hilang dalam masa beberapa jam. Banyak patologi yang ditunjukkan oleh rasa sakit di sisi boleh membawa kesan serius dan berbahaya kepada kesihatan: peritonitis, pendarahan, proses peralihan kepada kronik, kemandulan dan lain-lain.

Ia tidak selalu boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit di hadapan kesakitan di sisi. Dengan beberapa patologi, ini boleh memutarbelitkan gambaran klinikal penyakit ini, menjadikannya sukar untuk mendiagnosis, atau melambatkan lawatan ke doktor, dengan ketara mengurangkan peluang rawatan yang berjaya.
Rawatan bergantung kepada nosologi. Dalam sesetengah penyakit, penekanan diberikan pada terapi diet, pada orang lain pada ubat-ubatan, dan dalam keadaan yang paling sukar seseorang tidak dapat melakukan tanpa rawatan pembedahan.

 • Terapi diet berkesan dalam penyakit kronik saluran empedu, hati. Dalam keadaan ini, anda tidak boleh makan lemak, goreng dan pedas. Dengan masalah yang berterusan dengan usus, kita harus meninggalkan serat kasar, rempah, produk yang menyumbang kepada pembentukan gas. Pemakanan adalah penting terutamanya dalam pancreatitis akut - pesakit mesti kelaparan untuk beberapa hari pertama, maka dia dipindahkan ke diet yang ketat, secara beransur-ansur mengembangkannya apabila keadaannya bertambah baik.
 • Dalam rawatan proses keradangan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, ubat-ubatan dari kumpulan antibiotik digunakan, herpes zoster dirawat dengan agen antiviral, dan dengan adanya rawatan kompleks oncopathology ditetapkan, termasuk terapi kemoterapi dan radiasi. Sebagai rawatan simptomatik, ubat-ubatan menggunakan tindakan analgesik dan antispasmodik.
 • Pembedahan diperlukan untuk appendicitis, apoplexy ovarium, kehamilan ektopik, pendarahan dalaman, sebagai rawatan radikal tumor penyetempatan yang berbeza.

Apa yang boleh menyakiti di sebelah kanan abdomen

Pada manusia, perut mengandungi banyak organ penting. Oleh itu, apabila bahagian kanan menyakitkan, perlu dipikirkan dengan serius apa yang boleh menyakiti di bahagian bawah abdomen? Sering kali, kesakitan ini tidak hanya ditunjukkan di sisi, tetapi dapat menyebar dan memberi ke kanan di bawah tulang rusuk atau di belakang.

Sakit di sebelah kanan: bersifat, lokasi dan keamatan

Jika anda memahami simptom-simptom, dalam banyak situasi kecemasan, adalah mungkin untuk menyelamatkan nyawa seseorang dan mengelakkan komplikasi di masa depan.

 • Kesakitan akut. Muncul secara tiba-tiba dan intens. Ia berlaku dengan penyakit hati, serta dengan batu di organ empedu.
 • Kesakitan yang membosankan. Meningkatkan secara beransur-ansur dan berterusan untuk masa yang lama. Berlaku dengan banyak proses negatif di abdomen yang kronik.
 • Kesakitan Tanpa keamatan yang jelas, terus berterusan. Penyakit usus, seperti keradangan dalam usus dan pundi hempedu.
 • Kolar. Berkala secara berkala dan lemah. Terlibat dengan kekejangan usus dan sakit berulang pada wanita.

Mengikut tempat di mana sebelah kanan menyakitkan, beberapa jenis boleh dibezakan:

 • Sakit di bawah pinggir kanan. Lokasi hati, serta pundi hempedu.
 • Sakit belakang. Kemungkinan besar, ini adalah manifestasi abses pleurisy atau hati.
 • Di sebelah kanan di hadapan. Di tempat penyetempatan pelbagai penyakit ini mungkin: apendiks, penyakit pelengkap dan ovari pada wanita, keradangan cecum, kehadiran hernia inguinal.

Sakit di sebelah kanan abdomen berlaku dalam kes-kes yang melibatkan:

 • Proses negatif dalam banyak organ dalaman.
 • Kecederaan yang terhasil.
 • Penyakit tulang dan otot.
 • Neurologi.

Kerosakan dan keradangan organ-organ dalaman

Gallbladder

Proses negatif dalam pundi hempedu menyebabkan kesakitan teruk di sebelah kanan:

 • Cholecystitis (akut serta kronik).
 • Semua penyakit pundi hempedu dan akibat yang mengiringi penyakit ini.
 • Pankreatitis akut.

Dengan penyakit ini, sakit diselaraskan terutamanya di hipokondrium yang betul.
Gejala yang sering disenaraikan disertakan dengan:

 • Meningkat suhu.
 • Rasa pahit di dalam mulut.
 • Serangan mual, kadang-kadang muntah.

Pada puncak proses keradangan, kesakitan di sisi menjadi lebih kuat apabila batuk, bersin dan mengambil nafas panjang dan menghembuskan nafas.
Dalam cholelithiasis, kesakitan di sebelah kanan tidak sering berlaku, kerana batu-batu mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda untuk masa yang lama. Jika, pada satu ketika, batu menutup pintu masuk ke pundi hempedu, sakit teruk muncul. Hampir selalu, mereka pergi terus ke kawasan lumbar, ke lengan, dan juga ke kawasan jantung. Terdapat kerap muntah dan kesakitan tidak mereda sehingga doktor tidak menggunakan prosedur yang diperlukan.
Pankreas terletak di sebelah kiri, tetapi apabila sakit, sebelah kanan sering menyakitkan. Nyeri mengikat dan menyebar ke sebelah kanan dan kiri, dan lebih tinggi ke bahagian belakang, dengan pankreatitis akut.

Hati

Pelbagai penyakit hati disertai terutamanya oleh keterukan dan kesakitan di hipokondrium di sebelah kanan. Kesakitan ini menggabungkan dengan rasa pahit, kesedihan kulit dan pelbagai ruam muncul. Satu ciri khas penyakit hati adalah melemahkan rasa sakit pada rehat (terutama jika anda mengambil kedudukan mendatar dan terletak di sebelah kanan anda).

Penyebab utama penyakit hati:

 • Hepatitis semua jenis (A, B, dan C).
 • Alkohol dan merokok.
 • Makan makanan berlemak.
 • Ketoksikan tubuh. Ia disebabkan oleh ubat-ubatan atau bahan toksik yang lain.
 • Penyakit Jantung.

Penyakit sistem penghadaman

Di sebelah kanan abdomen, usus kecil dan kolon juga terletak. Apabila keradangan mana-mana organ ini, kesakitan agak teruk. Terdapat juga kekurangan najis, kembung, loya dan muntah.

Lampiran keradangan

Ini adalah proses kecil di antara usus kecil dan besar, keradangannya disertai dengan rasa sakit yang kuat di perut bawah. Dalam apendisitis kronik, kesakitan mempunyai watak menarik.
Apendisitis akut menyebabkan kesakitan yang teruk dan memerlukan rayuan segera kepada pakar bedah, kerana kandungan purulen boleh masuk ke rongga perut dan menyebabkan peritonitis.

Hernia inguinal

Sekiranya selepas bersenam atau mengangkat beban berat muncul di sebelah kanan, maka terdapat hernia inguinal. Terutamanya jika anda melihat sedikit menonjol, yang hilang jika anda berada dalam kedudukan mendatar.

Sistem buah pinggang dan kencing

Sekiranya berlaku kerosakan buah pinggang, sebelah kanan dari bahagian belakang dan perut bawah di kawasan lumbar menyakitkan. Dengan sifat kesakitan, terdapat beberapa penyakit:

 • Kesakitan yang membosankan mengiringi pyelonephritis dan gromurulonephritis.
 • Kesakitan berterusan adalah tanda kegagalan buah pinggang.
 • Dalam proses penyumbatan saluran kencing ada rasa sakit yang tajam dan menusuk.

Ciri-ciri penyakit buah pinggang dan pundi kencing, adalah perubahan dalam proses pembuangan kencing.

Penyakit ginekologi wanita

Semua organ pembiakan pada wanita terletak di rongga perut, jadi kesakitan di sebelah kanan dapat memberi isyarat kehadiran proses negatif seperti:

 • Keradangan ovari. Apabila keradangan ovari berlaku, edema muncul, cecair mengumpul di dalamnya, dan kemudian bahagian dan ruas lumbar mula sakit
 • Keradangan tiub fallopian. Keradangan tiub sebelah kanan akan menyebabkan kesakitan di sebelah kanan abdomen.
 • Endometriosis. Apabila epitelium uterus mengembang di luar kapelnya, haid disertai dengan sakit di hadapan abdomen, secara beransur-ansur mengelilingi seluruh abdomen.
 • Kehamilan di luar rahim. Sekiranya sebelah kanan wanita menyakitkan dan sakit, dan dengan masa sakit semakin bertambah, kemungkinan besar ia adalah kehamilan ektopik. Terdapat keperluan segera untuk menghubungi ambulans supaya tiub fallopian tidak pecah.

Semua penyakit di atas memerlukan campur tangan seorang doktor, jika tidak, mungkin ada akibat yang serius dan komplikasi:

Sakit di sebelah kanan wanita hamil

Adalah amat penting untuk melawat doktor dengan cepat jika ada rasa sakit di sebelah wanita yang akan menjadi ibu. Walaupun rasa sakit dia mungkin muncul tanpa alasan yang berbahaya:

 • Tekanan rahim yang meningkat pada kencing dan buah pinggang.
 • Dislokasi usus.
 • Tekanan abdomen pada organ seperti hati dan pundi hempedu.

Dalam kes-kes ini, kesakitan akan berlalu dengan masa, jadi jangan risau. Tetapi untuk keselamatan bersih patut dikunjungi ahli sakit ginek anda.

Kesakitan dalam kes kecederaan

Selalunya akibat kecederaan (tulang rusuk yang patah atau patah), sakit secara beransur-ansur masuk ke bahagian atas abdomen atau di sebelah kanan di bawah tulang rusuk. Pada asasnya, rasa sakit bertambah dengan pernafasan, pergerakan, dan batuk. Akibat pemeriksaan x-ray, doktor mengenal pasti patah tulang, dan ultrasound organ-organ membolehkan untuk menentukan kecederaan lain.

Penyakit tulang dan otot

 • Kesakitan yang membosankan, yang ditunjukkan di bahagian kanan belakang, berlaku dalam penyakit tulang belakang yang lebih rendah. Yang membawa kepada patogenesis tisu tulang dan tulang rawan.
 • Kerosakan kepada sendi pinggul kanan. Termasuk: arthrosis, keradangan beg periartikular, penyakit autoimun. Kesakitannya membosankan, kebanyakannya bertambah apabila berjalan dan apabila anda sedang sejuk.

Neuralgia

Apabila sindrom kesakitan berada di sebelah kanan dan di bawah tulang rusuk, ia boleh menjadi neuralgia. Keradangan pengakhiran saraf menyebabkan penyebaran kesakitan. Secara semula jadi, ia membosankan, berterusan dalam keamatan, diperburuk dengan bersin, batuk dan pergerakan.
Ada kes-kes bahawa otak menerima isyarat mengenai sakit, dan tidak ada perubahan dalam kerja organ-organ, ia juga merupakan salah satu jenis gangguan neuralgik.

Apakah yang patut dilakukan jika sebelah kanan anda sakit?

Ingat: anda perlu menggunakan ubat penahan sakit dengan berhati-hati, kerana mereka boleh menyembunyikan punca sebenar penyakit ini.

Untuk kesakitan yang sangat kuat, perlu:

 1. Berhenti bergerak dan dapatkan postur yang selesa.
 2. Menilai risiko sakit (kehamilan, penyakit kronik, gejala tambahan intensiti).
 3. Hubungi ambulans.

Pemeriksaan utama, yang dijalankan di institusi perubatan, adalah pemeriksaan perut dan pemeriksaan ultrasound. Berdasarkan data yang diperoleh, peperiksaan tambahan dilantik (jika perlu) dan rawatan ditetapkan.