Mikrofora normal badan manusia dan fungsinya

Mikroflora parietal usus mengkonsolidasikan membran mukus dalam bentuk mikrokoloni, membentuk sebuah filem biologi aneh yang terdiri daripada badan mikroba dan matriks exopolik-saccharide. Exopolysaccharides mikroorganisma, yang dipanggil glycocalyx, melindungi sel-sel mikroba daripada pelbagai kesan fiziko-kimia dan biologi. Mukosa usus juga dilindungi oleh filem biologi.

Fungsi yang paling penting dari microflora usus normal adalah penyertaan dalam rintangan penjajahan, yang difahami sebagai kombinasi faktor perlindungan tubuh dan ciri-ciri kompetitif, antagonistik dan lain-lain anaerobes usus, memberikan kestabilan mikroflora dan mikroorganisme asing yang menghalang penjajahan membran mukus.

Mikrofora normal vagina termasuk bakteria, lactobacilli, peptostreptokokki dan clostridia.

Wakil-wakil mikroflora biasa, sambil mengurangkan rintangan badan, boleh menyebabkan proses keradangan purulen, iaitu. Microflora normal boleh menjadi sumber penyembuhan auto, atau jangkitan endogen. Ia juga merupakan sumber gen, seperti gen rintangan dadah antibiotik.

Microflora Parietal adalah

Pelbagai penyakit usus radang tidak berjangkit dan gangguan "berfungsi" (sindrom usus yang sengit) sering disertai dengan perubahan dalam homeostasis mikroekologi. Di peringkat perkembangan gastroenterologi domestik, masalah disykosisosis usus ditaksir dari perspektif baru (Sheptulin AA, 1999).

Banyak artikel perbincangan yang dikhaskan untuk masalah ini mengenai peranan mikroflora usus dalam memastikan fungsi normal badan, serta tentang aspek mikrobiologi diagnosis gangguan biokenosis (B. Shenderov, 1998, V. Bondarenko, 1998, V. G. Rumyantsev, G.999, Korneva T. K., 1999, Z. Zimmerman, 2000)

Mikroflora usus secara fungsional terbahagi kepada dua kumpulan utama: parietal dan luminal. Mikrofora yang tercerahkan atau transien adalah sebahagian daripada mikroflora kotoran. Wakil utamanya ialah mikroorganisma aerobik dan pilihan, terutamanya ahli keluarga Enterobacteriaceae.

Susunan mikro flora luminal tidak konstan dan berbeza-beza bergantung kepada sifat pemakanan, kualiti makanan, keadaan usus usus, frekuensi najis. Dalam hal ini, pemeriksaan bakteriologi mikroflora feses dengan kaedah standard (Cadangan momen Kementerian Kesihatan USSR No. 10-11 / 31 bertarikh 04.14.1986 g) adalah kajian bahagian spektrum bakterinya yang tidak lagi wujud atau tidak akan berlaku dalam masa terdekat.

Keadaan yang terakhir adalah sangat penting dalam menafsirkan hasil pembiakan bakteriologi kotoran dalam apa yang disebut "berfungsi" penyakit usus. Khususnya, dalam sindrom usus yang mudah marah dengan cirit-birit, ada "pelunturan" yang berterusan dari mikroflora luminal dan hampir tidak mungkin untuk menilai dengan pasti tentang beberapa ketekalan dan oleh itu, kesan patologi pada mukosa.

Microflora Parietal adalah 99% diwakili oleh anaerobik yang membentuk spora dan opsional anaerobik bakteria (bifidobacteria dan lactobacilli, bacteroids, streptococci asid laktik, dll.) Parietal flora adalah "tetap". Wakil-wakil mikroflora normal dilampirkan kepada reseptor permukaan sel epitelium. Ia lebih stabil, adalah sistem yang stabil, yang agak sukar untuk dimusnahkan.

Memandangkan fakta bahawa penjajahan populasi saprophytic di seluruh kolon adalah berbeza walaupun dalam keadaan normal (Michelsaar ME, 1990), dan mikroflora sementara menguasai kandungan tahi, serta kesukaran penilaian bakteria spektrum mikrobora usus parietal, adalah sangat tidak tepat untuk menilai perubahan koenosis mikrob hanya dengan pemeriksaan bacteriological daripada najis.

Dalam hal ini, adalah penting untuk menilai dengan tepat mikroflora parietal titik usus. Ini boleh dilakukan secara bacteriologically, dengan menanam colonobioptans pada media nutrien, dan dengan pemeriksaan histobacterioscopic dengan mikroskopi cahaya persediaan yang diwarnai dengan teknik khas.

Kaedah histobacterioscopic digunakan secara meluas dalam karya A.V. Zinserling dan sekolahnya dalam kajian penyakit berjangkit. Pengesanan mikroorganisma boleh dijalankan di dalam smear dan dalam bahagian histologi. Nombor mereka, serta struktur sel-sel tisu dapat dikesan menggunakan pelbagai cara pewarnaan (Zinserling AV, 1993).

Masalah yang timbul daripada kaedah penyelidikan ini adalah berkaitan dengan isu-isu teknikal semata-mata - mencuci lapisan permukaan lendir dengan mikroorganisma yang terletak di dalamnya semasa pemprosesan bahan biopsi, hasilnya penilaian mikroflora menjadi mustahil atau tidak berguna.

Kaedah-kaedah fiksasi, yang membolehkan penstabilan lapisan dinding lendir biopsi, telah dibangunkan untuk diagnosis Helicobacter pylori (Morozov IA, 1997, 1999). Satu kaedah untuk menutupi permukaan biopsi dengan lapisan agaron yang dicadangkan untuk mengelakkan mencuci keluar dari lendir parietal apabila menyiarkan bahan untuk menilai tahap pencemaran dan hubungan bakteria dengan permukaan mukosa gastrik.

Teknik ini digunakan untuk mengekalkan lendir supraepithelial dalam colonobioptates. Pra-rendaman sepotong membran mukus dalam gel agargana 1% dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro, yang disediakan pada penampan fosfat steril pH 7.2-7.4, membolehkan anda membetulkan lendir dengan mikroorganisma di dalamnya dan simpan dengan mengeposkan lagi dan mengotorkan biopsi. Lap agar agar, sedikit sebanyak, mewujudkan keadaan anaerobik untuk mikroorganisma semasa penyerahan bahan ke makmal bakiologi.

Untuk inokulasi bakteria, fragmen mukosa koloid biopted dalam 0.1 ml larutan natrium klorida isotonik digunakan. Pada peringkat pertama kajian, ia bertujuan untuk menilai hanya komposisi populasi aerobik mikroorganisma. Perakaunan dijalankan dalam unit pembentukan koloni (CFU) pada media nutrien pepejal dari segi 1 ml substrat, diikuti oleh pengenalan biokimia dan serologi wakil-wakil keluarga Enterobacteriaceae dan lain-lain bakteria patogen yang kondisional.

Mengendalikan kajian histobacterioscopic, jumlah mikroorganisma dalam mukus parietal kolonobiopsy dinilai oleh kaedah semi kuantitatif dengan analogi dengan penentuan tahap pencemaran H. pylori dalam gastrobiopsi. tahap penyebaran yang rendah - sehingga 20 badan mikroba, purata 20-50 mikroba badan, yang kuat - lebih daripada 50 badan mikroba dalam bidang pandangan dengan peningkatan x900 (rendaman minyak).

Colonobioptata pesakit yang mempunyai diagnosis sindrom usus yang mudah sakit, di mana kolonoskopi dan biopsi dilakukan untuk mengecualikan proses tumor, penyakit usus radang, dan sebagainya, telah dipilih sebagai model untuk mengkaji microflora parietal kolon. Pesakit ini tidak mempunyai perubahan struktur dalam colonoscopy dan biopsi. Objek ini boleh diambil sebagai norma bersyarat (membran mukus yang tidak berubah).

70 pesakit yang berumur 15 hingga 50 tahun telah diperiksa. 210 colonobioptates yang diperolehi oleh fibrokolonoskopi dari kolon buta, melintang dan sigmoid colon telah dikaji. Dalam 30 spesimen biopsi, lapisan mukus parietal kelihatan desquami. Pada masa yang sama, gambar histobacterioscopic tidak disahkan. Dalam 180 persediaan, lapisan parietal lendir dipelihara, yang memungkinkan mereka untuk menjalani pemeriksaan histobacterioscopic.

Dalam spesimen biopsi membran mukus cecum (51 sampel) dalam kajian kaedah histobacterioscopic, tahap pencemaran yang tinggi didapati dalam 28 kes. Flora diwakili oleh rod tipis gram positif, diatur dalam rantai pendek atau selari (mungkin lactobacilli) dan penampilan pleomorphic (mungkin bifidobacteria).

Tekanan pleomorphic gram-negatif (mungkin bakteroid) diperhatikan dalam perkadaran yang hampir sama dengan wakil gram positif mikroorganisma. Cocci kecil gram positif yang terletak secara tunggal dikesan dalam jumlah kecil. Bersama-sama dengan mereka, terdapat tahap penyebaran yang lemah dengan batang kecil lurus Gram-negatif, yang terletak secara berasingan atau berpasangan (mungkin, mikroorganisma keluarga enterobacteriaceae).

Dalam 20 sampel, rod gram-positif dan gram-negatif yang diterangkan di atas, secara morfologi mirip dengan lacto-dan bifidobacteria dan bacteroids, ditentukan dalam kuantiti yang sederhana, dan rod gram-negatif, mirip morfologi dengan enterobakteria, juga dicatat dalam jumlah yang kecil. Hanya dalam 4 kes, bakteria gram-negatif dari keluarga enterobakteria menyebabkan tahap inseminasi yang tinggi dengan tahap kolonisasi yang rendah dari membran mukus oleh wakil-wakil mikroflora biasa.

Kultur bakteriologi spesimen biopsi cecal menunjukkan peningkatan dalam strain E. coli penuh. Dalam 9 spesimen biopsi, E. coli disemai dengan aktiviti enzimatik berkurangan, dan 4 E. coli dengan keupayaan hemolytic, dalam 1 kes, detoksifikasi klebsiella telah dikenal pasti.

Kajian histobacterioscopic mengenai spesimen biopsi membran mukus kolon melintang memungkinkan untuk menubuhkan penyebaran darjah yang tinggi oleh rod gram-positif dan gram-negatif (wakil-wakil mikroflora normal) dalam 16 kes. Pada masa yang sama, wakil keluarga enterobakteria menyebabkan tahap kolonisasi yang lemah.

Dalam kebanyakan kes (42 colonobioptats), bakteria yang serupa dengan mikroorganisma secara morfologi mirip mikroflora biasa diperhatikan dalam jumlah sederhana, dan wakil-wakil enterobakteria dan gram positif berukuran kecil cocci dalam rantai kecil (enterococci) hadir dalam perkadaran yang sama.

Pada 6 kolonobioptatah berkata tahap yang tinggi pencemaran Gram negatif yang kecil, rod lurus dengan sedikit cocci Gram-positif disusun seperti rantai (enterococci) dan kelompok (staphylococci). Saprophyte dalam spesimen biopsi ini hanya terdapat dalam kuantiti yang kecil.

Bacteriologically, wakil-wakil biasa Escherichia coli telah disemai secara besar-besaran. Bersama mereka, dalam 10 kes yang dikenal pasti E. coli dengan sifat-sifat enzimatik yang dikurangkan, serta strain hemolitik. Dalam 7 kes, wakil-wakil mikrobora patogenik (Klebsiella, citrobacter, Staphylococcus aureus) disemai.

Di dinding sampel lendir biopsi nisbah mikroorganisma sigmoid adalah seperti berikut: dari 65 biopsi ijazah tinggi pencemaran mikroflora normal dengan tahap yang rendah penjajahan oleh mikroorganisma keluarga Enterobacteriaceae diperhatikan dalam 15 kes, tahap sederhana pencemaran rod Gram-positif dengan sedikit bakteria Gram-negatif dan Gram-positif cocci 32 biopsi dalam Dalam 18 sampel, ahli keluarga enterobacteriaceae menguasai mikroorganisma anaerob.

Jumlah mereka dianggarkan sebagai penyebaran tahap tinggi dan rendah. Seiring dengan ini, dalam 13 spesimen biopsi terdapat sejumlah besar staphylococci gram-positif dan dalam 2 kes, sel-sel kulat seperti jamur yang sedang tumbuh kelihatan. Dalam tanaman bakteriologi dalam perkadaran yang sama, terdapat batang ubah bentuk dengan aktiviti enzimatik yang dikurangkan, strain hemolitik dan wakil-wakil biasa Escherichia coli. Mikrofora patogenik secara tersendiri disemai dalam 13 kes.

Dalam pemeriksaan bakteriologi selari najis berongga mikroflora oleh teknik standard dalam 43 orang microbiocenosis negeri dysbiosis usus ia dianggap sebagai 2-4 darjah. Walau bagaimanapun, pelanggaran apabila hanya kajian gistobakterioskopicheskom di 18 pesakit telah dikenal pasti mikroflora parietal komposisi, yang terdiri dalam mengurangkan bilangan wakil mikroflora normal dan menyelesaikan lapisan dinding lendir advantageously bersyarat bakteria patogenik.

Kajian bacteriological colonobioptate tidak tanpa aspek negatif yang sama seperti kajian najis, walaupun pada tahap yang lebih rendah. Kesukaran metodologi utama termasuk kekurangan kaedah terpilih untuk pengasingan dan pembiakan anaerobik bakteria anaerob yang tidak boleh diguna. Sebagai contoh, dalam usus besar, jumlah bakteria anaerob yang tidak berbudidayakan ialah 10 hingga 10 darjah - 10 hingga 11 darjah mt setiap 1 g kandungan (Shenderov BA, 1998).

Titik negatif kedua adalah kurang cadangan yang dibangunkan untuk penilaian kuantitatif mikroorganisma yang ditanam, norma tidak dikira. Walau bagaimanapun, walaupun masalah ini pembenihan kolonobioptata bakteriologi dengan lapisan lendir native speakers, iaitu dinding yang dijajah, saprophyte mikroflora nampaknya lebih wakil kajian dari segi penilaian kolon microbiocenosis negeri daripada pembenihan dengan najis anggaran mikroflora fana.

Mikroflora usus telah berkembang dalam proses evolusi manusia, hasilnya adalah adaptasi yang pelbagai, penyesuaian mikroorganisma ke habitat dalam makroorganisme (VN Krasnogolovets, 1989).

Proses tenaga utama untuk kumpulan anaerobik mikroorganisma dari flora dekat dinding adalah mekanisme evolusi paling kuno - penapaian yang terjadi tanpa oksigen. Bahan organik adalah penderma dan penerima elektron. Oksigen untuk bakteria ini adalah sama ada toksik atau acuh tak acuh. Struktur mukosa usus dengan vila, crypt, lapisan lendir yang dihasilkan oleh sel goblet, adalah tempat yang ideal untuk menciptakan kondisi anaerobiosis

Mikrofora yang normal, menjajah mukosa usus, secara evolusi lebih kuno dan menduduki nichenya. Salah satu fungsi utama dinding mikroflora - menyediakan rintangan penjajahan kerana ungkapan pelbagai mikroorganisma bermusuhan aktif, antibiotikopodobnyh bahan-bahan, asid organik, perikisi hidrogen, lysozyme, colicins, penghalang reseptor, dan lain-lain untuk mengelakkan melekat kepada enterocytes mikroorganisma patogen dan bersyarat patogenik..

Juga dikenali satu lagi fungsi penting mikroflora saprophytic - immunomodulating berkaitan dengan bakteria Gram-positif menghasilkan dipeptide muramyl, yang mempunyai kesan merangsang pada phagocytes, dan dengan pengaruh O-antigen bakteria gram-negatif ke atas sintesis sel-sel imun merembeskan imunoglobulin, cytokines dan interferon (A. Bondarenko dengan et al., 1998).

lendir usus parietal imunoglobulin yg mengeluarkan dan flora saprophytic bersama-sama membentuk perlindungan preepitelialnuyu berkongsi ceruk dan ketinggian, yang dibentuk oleh enterocytes. Sengaja terperangkap dalam patogen usus kediaman atau jangkitan bakteria menghasilkan pelbagai endo- dan exotoxins.

Laluan kepada toksin kepada reseptor spesifik mereka menghalang penghalang mukosa biofilm. Di bawah keadaan yang menggalakkan untuk pembiakan patogen secara besar-besaran, ada kemungkinan yang nyata bagi mereka untuk menunjukkan sifat patogenik mereka kerana melekat pada sel epitelium dengan penjajahan seterusnya membran mukus.

Sumber tenaga utama untuk mikroorganisma aerobik flora luminal adalah fosforilasi oksidatif. Penyumbang elektron adalah sebatian organik dari asal-usul biologi, yang berada dalam jumlah optimum dalam lumen usus.

faktor persekitaran yang buruk, gangguan makan, penggunaan rasional antibiotik, terapi hormon dan pengaruh negatif lain yang melemahkan rintangan nonspecific dan khusus tuan rumah, menyumbang kepada pembentukan dalam keradangan kronik saluran gastrousus dan dysbiosis seiring.

Dengan kemungkinan hubungan dengan enterocytes (colonocytes) di tempat-tempat "kejayaan" patogen mencetuskan rembesan jenis 3 (kontaktzavisimaya) - mekanisme molekul asas survival dan pendaraban dalam organisma tuan rumah yang biasa kepada pelbagai bakteria (Musser J M, 1996). Mekanisme ini bertanggungjawab untuk pengangkutan molekul effector dari sitoplasma ke permukaan bakteria di mana mereka berada dalam hubungan yang menyebabkan pengubahsuaian protein selular. molekul effector seperti yang dikenal pasti dalam Yersinia, S flexneri, E coli (Ryapis LA Lipnitsky AB, 1998).

Jika lapisan kerosakan mukus yang mengandungi IgA, degranulation sel piala berlaku dengan kemusnahan flora saprophytic (Droy M.T 1985). Ini adalah bagaimana biofilm dari microflora normal digantikan oleh biofilm daripada mikroorganisma patogenik atau patogenik. Dalam keadaan tertentu, jangkitan bakteria boleh menjadi lebih berdaya saing ke atas laman daripada lekatan bifidobakteria dan lactobacilli serta hubungan mereka dengan sel-sel yang amat kuat, ia menjadi mungkin untuk membentuk perapian jangkitan dalaman.

Oleh itu, kaedah penyelidikan penggunaan gistobakterioskopicheskogo, bersama-sama dengan penilaian kolvnobioptata morfologi, membolehkan kita untuk menganggarkan komposisi mikroflora dinding, yang mencerminkan satu gambaran yang objektif mengenai keadaan microbiocenosis, kerana ia adalah di kawasan ini datang ke dalam kenalan dengan kolonotsytom mikroorganisma. kaedah ini, bersama-sama dengan bakteriologi menyemai biopsi boleh digunakan lebih kurang bersamaan dengan ciri-ciri komposisi kualitatif mikroflora dinding kolon ketika klinikal penilaian makmal bersepadu pesakit dengan disfungsi usus.

Kesusasteraan

1. Bondarenko A.V., Bondarenko V.M., Bondarenko V.M. Cara untuk meningkatkan terapi etiopathogenetic disbacteriosis. // Journal mikrobiol. -1998. - № 5. - P. 96 -101.

2. Dysbacterioses saluran gastrointestinal / V.M. Bondarenko, B.V. Boev, E.A. Lykov et al. / Ros Zh. gastroenterol., hepatol, coloproct. -1998. - No. 1.-C.61 - 63.

3. Koreneva TK. Dysbacteriosis usus dalam Pesakit Proctologi dengan Aspek Mikrobiologi. // Ros. Jurnal gastroenterol, hepatol, col. - 1999. - № 3-С. 55-60.

4. Krasnogalovets V.D. Dysbiosis usus. - M:: Perubatan, 1989. - 208 h.

5. Muselsaar M.E. Pembentukan dan pemeliharaan mikroflora tahan saluran gastrointestinal // Prosedur VNIIA. - M., 1990. -Fire 19 - C 26

6. Morozov I.A. Aspek morfologi jangkitan HP di perut // Sesi kelima Kumpulan Rusia untuk Kajian Helicobacter pylori. Bahan sesi. - Omsk, 1997. -C. 62-66 7 Morozov I.A. Masalah diagnosis morfologi Helicobacter pylon di dalam perut. // Ros. jurnal gastroenterol hepatol; Koloprokt - 1999 - №2. -C. 46 - 48.

8. Penggunaan persediaan biologi bakteria dalam amalan merawat pesakit dengan jangkitan usus. Diagnosis dan rawatan usus usus: Kaedah, cadangan / Kementerian Kesihatan USSR. - M, 1986 - 23 s

9. Rumyantsev V.G. Disbacteriosis usus, prinsip klinikal dan rawatan. // Ros zhurn. gastroenterol., hepatol, coloproct - 1999 -№3-C. 61 - 63.

10. Ryapis LA, Lipnitsky A. V. Mikrobiologi dan populasi-genetik aspek patogenik bakteria // Jurnal mikrobiol -1998. - № 6. -1 109-113

11 Zinserling A.V. Jangkitan moden. Masalah anatomi dan patogenesis. Manual. - SPb. Sothis - 1993 - 363s

12. Zimmerman Ya "Europeanisms Barat" dan tempat mereka dalam istilah perubatan moden Rusia, masalah terminologi kontroversi yang lain // Klin. perubatan - 2000 - №1 - C 59 - 62

13 Shenderov B.A. Mikrofora normal dan peranannya dalam mengekalkan kesihatan manusia. // Jurnal Ros. gastroenterol, hepatol, coloproct - 1998 - № 1. -C. 61-65.

14. Sheptulin A.A. Sindrom penumbuhan bakteria dan "usus usus": tempat mereka dalam gastroenterologi moden. // Ros. Jurnal gastroenterol., Hepatol, coloproct. - 1999. - № 3 - C 51 - 55

Mikroflora udara

Udara sebagai habitat kurang menguntungkan daripada tanah dan air - beberapa nutrien, cahaya matahari, pengeringan. Sumber utama pencemaran udara oleh mikroorganisma adalah tanah, kurang air. Spesies mengamalkan cocci (termasuk sarcin), bakteria spora, kulat, actinomycetes. Khususnya ialah mikroflora ruang tertutup (terkumpul apabila dilepaskan melalui saluran pernafasan seseorang). Banyak jangkitan pernafasan (selesema, batuk kokol, diphtheria, campak, batuk kering, dan lain-lain) tersebar melalui titisan udara (disebabkan pembentukan aerosol berterusan).

Kemurnian udara mikrobiologi amat penting dalam suasana hospital (operasi khas dan jabatan pembedahan yang lain).

Mikroflora manusia dan nilainya

Kanak-kanak berkembang dalam badan ibu dalam keadaan normal di bawah keadaan steril. Pembentukan sistem ekologi baru "organisme manusia + mikroflora yang menghuninya" bermula pada saat lahir, dan asasnya adalah mikroflora ibu dan persekitaran sekitarnya (terutamanya udara). Dalam masa yang singkat, membran kulit dan mukus, berkomunikasi dengan persekitaran luar, dihuni oleh pelbagai mikroorganisma. Dalam pembentukan mikroflora bayi tahun pertama (terutamanya bifidobakteria dan lactobacilli) makan semula jadi (payudara) berperanan penting.

Mikrofora normal (iaitu, dalam badan yang sihat) secara kuantitatif dan kualitatif diwakili pada bahagian tubuh yang berbeza (ecotopes) secara berbeza. Alasannya adalah keadaan habitat yang tidak sama rata.

Autochthonous (iaitu, yang melekat pada kawasan ini) mikroflora boleh dibahagikan kepada pemastautin (kekal) dan sementara (tidak kekal). Pada membran mukus, terutamanya saluran gastrousus, wakil-wakil mikroflora normal dalam bentuk dua bahagian yang- sebenar daripada mereka terletak di lumen (berongga), parietal mukosa lain yang terdapat di dalam matriks, membentuk biofilm (mikroflora parietal).Dengan rintangan penjajahan bersekutunya kishechnika- halangan semulajadi untuk melindungi usus (dan badan secara keseluruhannya) daripada agen berjangkit.

Mikrofora kulit biasa.

Yang paling banyak dihuni oleh mikroorganisma adalah tempat yang dilindungi dari cahaya dan pengeringan. Komposisi mikroflora adalah yang paling berterusan di kawasan orifices folikel rambut minyak. Staphylococcus epidermidis dan S.saprophyticus, jamur daripada Candida genus, dan lebih jarang dipteroids dan micrococci lebih kerap dikesan.

Microflora saluran pernafasan

Membran mukosa laring, trakea, bronkus dan alveoli orang yang sihat tidak mengandungi mikroorganisma. Sebahagian besar mikroflora dari roto-dan nasofaring disebutkan untuk penghijauan streptokokus, kurang kerapnya pembengkakan, diphtheroids dan staphylococci dikesan.

Microflora saluran genitouriner

Biocenosis mikrob adalah miskin, bahagian atas biasanya steril. Batang lactic Doderlein (lactobacilli) mendominasi dalam faraj wanita yang sihat, mewujudkan pH berasid yang menghalang pertumbuhan bakteria gram-negatif dan staphylococci, dan dipteroid. Terdapat keseimbangan antara lactobacilli di satu pihak dan gardnerella dan anaerobes di sisi yang lain.

Microflora saluran gastrousus

Bakteria paling aktif menetap di saluran gastrousus. Pada masa yang sama, penjajahan dilakukan dengan jelas "oleh lantai". Dalam perut dengan tindak balas asidat alam sekitar dan bahagian atas usus kecil, bilangan mikroorganisma tidak melebihi 1000 per ml, lebih kerap, laktobacilli, enterokocci, yis, bifidobakteria, E. coli didapati.

Mikroflora usus besar adalah yang paling stabil dan pelbagai. Ini adalah benar-benar takungan bakteria seluruh organisma; lebih daripada 250 spesies telah dijumpai, jumlah biomas mikrob boleh mencapai 1.5 kg. Kumpulan yang dominan dalam norma adalah bakteri anaerobik (bifidobacteria dan bacteroids) - hingga 99%. Alihkan mucosal (parietal) dan mikro flora luminal. Microflora Parietal menyediakan rintangan penjajahan usus, yang memainkan peranan penting dalam pencegahan (normal) dan pembangunan (dengan patologi) penyakit menular luar dan endogen.

Mikrofora normal dan terutama mikroflora usus besar mempunyai kesan yang signifikan ke atas badan. Fungsi utamanya:

 • - perlindungan (antagonisme kepada orang lain, termasuk mikrob patogen);
 • - imunostimulasi (antigen mikroorganisma merangsang perkembangan tisu limfoid);
 • - pencernaan (terutamanya pertukaran kolesterol dan asid hempedu);
 • - metabolik (sintesis B-B1,2,6,12 sekumpulan vitamin, K, nikotinik, pantotenik, asid folik).

Terdapat pelbagai kaedah untuk mengkaji peranan mikroflora normal. Gnotobionts (haiwan bebas kuman) digunakan untuk mengkaji peranan mikroorganisma bagi fungsi sistem fisiologi. Teknologi gnobiologi digunakan untuk merawat kekurangan, luka bakar.

Hasil daripada pelbagai kesan yang mengurangkan rintangan semula jadi, dysbacterioses berlaku dalam penyakit berjangkit dan somatik yang teruk, dan terutama dengan penggunaan antibiotik yang tidak rasional. Dysbacteriosis - perubahan komposisi kuantitatif dan kualitatif mikroflora, terutamanya usus. Lebih kerap disertai oleh peningkatan anaerobik fakultatif atau mikroflora baki (gram-negatif bacilli - Escherichia coli, Proteus, pseudomonads), staphylococci, Candida fungi. Mikroorganisma ini umumnya tahan terhadap antibiotik, dan apabila flora normal ditindas oleh antibiotik dan penurunan rintangan semulajadi, mereka dapat melipatgandakan bebas.

Bentuk dysbacteriosis yang paling parah adalah staphylococcal pneumonia, kolitis dan sepsis, candidomycosis, kolitis pseudomembranous, yang disebabkan oleh Clostridium difficile.

Microflora Parietal adalah

Apakah mikroflora biasa? Dengan kedudukan biologi umum di bawah beliau memahami keseluruhan biocenoses - dalam kes ini masyarakat mikrob yang menduduki habitat (biotope ( "tempat kehidupan") -. Berhubung dengan microecology adalah kawasan membran mukus, kulit, atau badan mikroorganisma dengan jenis yang sama keadaan-keadaan kewujudan untuk populating mikroorganisma yang (Ed )) rongga terbuka tuan rumah. "Tempat hidup" yang optimum untuk mikroorganisma boleh berfungsi sebagai rongga mulut, nasofaring, esofagus, perut, usus kecil dan besar, uretra, dll. Biotope semacam itu, bersama biocenosis, membentuk ekosistem saluran pernafasan, gastrousus, atau urogenital.
Menurut definisi capacious ahli akademik Anatoly Vorobyov (1923-2006), mikroflora normal - nisbah kualitatif dan kuantitatif bagi populasi yang berbeza mikrob organ individu dan sistem menyokong keseimbangan biokimia, imunologi dan metabolik badan yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan manusia.

Perlu diingat: semua mikroorganisma yang hidup dalam biotope tertentu, mempunyai hubungan simbiotik yang kompleks antara satu sama lain, disambungkan dengan rantai trophik (makanan). Oleh itu, ekosistem membran mukosa rongga terbuka dan kulit terbentuk dari saat lahir anak dan perubahan dalam proses pertumbuhan dan perkembangannya. Penggantian, iaitu. perubahan berturut-turut di kawasan tertentu dari habitat beberapa biosin oleh orang lain, sebagai peraturan, berakhir dengan pembentukan komunitas mikrob yang stabil dan stabil.

PENINGKATAN MICROECOLOGY: DISBACTERIOSIS

10) dikawal oleh sistem tingkah laku kolektif mereka, yang dipanggil QS (Sensor Kuorum). Rasa kuorum seperti ini dijelaskan terlebih dahulu dalam kajian mekanisme luminescence bakteria marin. Sebagaimana ternyata, isyarat pengawalseliaan yang dihantar dari sel ke sel membolehkan mereka menyelaraskan tindakan mereka, pada masa yang tepat menjadikan komuniti seolah-olah menjadi elemen berjuta-juta salinan organisma multiselular. Seperti yang dijelaskan secara terperinci Akademi Sains Perubatan, Pengarah Institut kami, Alexander Ginzburg, untuk jenis QS dikawal selia oleh pelbagai proses fisiologi, termasuk bioluminescence, pembentukan biofilm, sintesis faktor dirembeskan pas togennosti dan antibiotik, plasma pemindahan conjugative telah pergi dan juga replikasi. Pembentukan biofilm oleh bakteri pathogenik dan jamur seperti jamur dari Candida genus dengan pertumbuhan pada medium nutrien padat ditunjukkan oleh Oksana Rybalchenko.
Dalam disbacteriosis usus, bakteria mikro flora boleh memasuki sitoplasma enterosit, dianggap sebagai manifestasi endositosis - penangkapan zarah kecil, cecair dan makromolekul oleh sel makroorganisme. Secara kebetulan, antara bakteria bersyarat patogenik (Staphylococcus aureus, hemolitik Escherichia coli, Klebsiella dan lain-lain.) Dan genus Candida kulat strain mendapati bahawa mensintesis bahan yang memusnahkan lactobacilli, pertama ditemui oleh penyelidik dari Institut Biochemicals Pure (St Petersburg) dan Institut Epidemiologi dan Mikrobiologi kepada mereka. N.F. Gamaley.
Manifestasi klinikal dysbiosis dicirikan oleh tanda-tanda yang tidak menjadi ciri utama penyakit. Selalunya, terdapat penurunan rintangan penjajahan, menghalang fungsi sistem imun dengan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan. Penyebaran luas patologi ini kebanyakan penulis dalam negeri dengan betul menganggap salah satu faktor terpenting yang menentukan peningkatan semasa dalam kekerapan dan keterukan penyakit-penyakit akut dan kronik saluran pencernaan, pernafasan dan urogenital. (Gambar: Endositosis bakteria Gram-negatif dalam dysbiosis usus - peringkat enterobakteria ditangkap oleh sel eukariotik).

Microflora badan manusia

Mikrofora pada tubuh manusia adalah set mikroorganisma yang tetap secara kuantitatif dan kuantitatif, semua biokena, dan biotop individu badan.

Anak itu lahir steril, tetapi masih melewati kanal lahir, menangkap mikroflora yang disertakan. Pembentukan mikroflora dilakukan akibat daripada hubungan bayi baru lahir, dengan mikroorganisma alam sekitar dan mikroflora badan ibu. Pada usia 1-3 bulan mikroflora kanak-kanak menjadi serupa dengan mikroflora dewasa.

Bilangan mikroorganisma dewasa adalah 10 setiap 14 individu.

1. Pada 1 cm2 kulit mungkin beberapa ratus ribu bakteria

2. Dengan setiap nafas, sel-sel mikrob 1500-14000 atau lebih diserap.

3. Dalam 1 ml air liur - sehingga 100 juta bakteria

4. Jumlah biomassa mikroorganisma dalam usus besar adalah kira-kira 1.5 kg.

Jenis-jenis mikroflora badan

Mikrofora pemastautin - kekal, asli, autochthonous

Transient - tidak kekal, allochtonic

Rintangan penjajahan adalah mikroflora biasa, menghalang penjajahan biotop tubuh oleh orang asing termasuk mikroorganisma patogenik.

Pencernaan dan detoksifikasi substrat dan metabolit eksogen

Sintesis vitamin, asid amino, protein

Penyertaan dalam pertukaran asid hempedu, asid urik, lipid, karbohidrat, steroid

Peranan negatif mikroflora

Perwakilan bersyarat dari mikroflora normal boleh menjadi sumber jangkitan endogen. Biasanya, mikroorganisma ini tidak menimbulkan masalah, dan dengan lemahnya sistem imun, seperti staffilakok - boleh menyebabkan jangkitan teruk. E. coli - dalam usus, dan jika ternyata dalam pundi kencing - sistitis, dan jika ia masuk ke dalam luka - jangkitan purulen.

Di bawah pengaruh mikroflora, rembesan histamin dapat meningkat - keadaan alahan

Normoflora adalah penyimpanan dan sumber plasmid rintangan antimikrob.

Biotop utama badan -

Habitat dihuni - dalam biotop ini, bakteria hidup, berganda dan melaksanakan fungsi tertentu.

Biotop steril - bakteria biasanya tidak hadir dalam biotop ini, pengasingan bakteria daripada mereka mempunyai nilai diagnostik.

Perut luar, uretra

Terusan auditori luaran

Biotop steril - darah, cecair cerebrospinal, limfa, cecair peritoneal, cecair pleura, air kencing di buah pinggang, ureteri dan pundi kencing, cecair sinovial.

Mikrofora kulit - staphylococci epidermal dan saprophytik., Kulat seperti jamur, diphtheroids, mikroskopi.

Mikrofora saluran pernafasan atas - streptococci, dipteroids, Neisseria, Staphylococcus.

Rongga mulut - staphylococci, streptococci, kulat seperti jamur, bakteria lacto, bacteroids, neisserii, spirochetes, dll.

Esofagus - biasanya tidak mengandungi mikroorganisma.

Di dalam perut - persekitaran habitat - sangat tidak menyenangkan - lactobacilli, ragi, staphylococci tunggal dan streptococci

Usus - kepekatan mikroorganisma, komposisi dan nisbah spesiesnya berbeza bergantung pada bahagian usus.

Pada orang yang sihat di duodenum, bilangan bakteria tidak lebih daripada 10 hingga 4 hingga 10 hingga 5 membentuk unit (co.) Per ml.

Komposisi spesies -. Lactobacillus, bifidobakteria, Bacteroides, enetrokokki, yis kulat, dan lain-lain Pada nombor makan bakteria boleh meningkatkan, tetapi dalam pulangan masa yang singkat untuk tahap asal.

Di usus kecil atas, jumlah mikroorganisma adalah 10 hingga 4 hingga 10 hingga 5 unit penjajahan setiap ml, di ileum hingga 10 hingga ke-8.

Mekanisme yang menghalang pertumbuhan mikrob dalam usus kecil.

Tindakan antibakteria hempedu

Lendir yang mengandungi inhibitor pertumbuhan mikrob

Dalam kes pelanggaran mekanisme ini, pembiakan mikrob usus kecil meningkat, iaitu. pertumbuhan bakteria yang berlebihan dalam usus kecil.

Di dalam usus besar pada orang yang sihat jumlah mikroorganisma - 11-10 Oktober ko.e ke-12 untuk diguna pakai, anaerobik spesies bakteria - 90-95% daripada jumlah komposisi. Ini adalah bifidobakteria, bakteroid, bakteria lacto, veylonella, peptostreptokokki, clostridia.

Kira-kira 5-10% - anaerobes fakultatif - dan aerobes - E. coli, enterobacteria negatif laktosa, enterokocci, staphylococci, kulat seperti ragi.

Jenis mikroflora usus

Pristenochnaya - konstan dalam komposisi, melaksanakan fungsi rintangan penjajahan

Pencerahan - kurang berterusan dalam komposisi, melaksanakan fungsi enzim dan imunisasi.

Bifidobactria adalah wakil yang paling penting bagi bakteria (wajib) dalam usus. Ini adalah anaerobes, tidak membentuk spora, adalah batang gram-positif, hujungnya bifurasi, dan boleh mempunyai bengkak sfera. Kebanyakan bifidobakteria terletak di kolon, sebagai dinding utama dan mikroflora luminal. Kandungan bifidobakteria pada orang dewasa adalah 10 dalam 9 - 10 di 10 c. di bandar

Lactobacilli adalah wakil lain dari microflora obligasi saluran gastrointestinal dan lactobacillus. Ini adalah kayu gram positif, dengan polimorfisme yang diucapkan, diatur dalam rantai atau satu demi satu, jangan membentuk spora. Lactoflora boleh didapati dalam susu manusia dan haiwan. Lactobacillus (lactobacilli). Kandungan dalam usus ialah 10 dalam 6 - 10 dalam kilo ke-8. di bandar

Perwakilan mewakili mikroflora usus adalah escherichia (Escherichia collie) - E. coli. Kandungan batang usus adalah 10 dalam 7 - 10 dalam ijazah ke-8 dari satu. di bandar

Eobioz - mikroflora - flora normal. Keseimbangan biologi flora normal mudah terganggu oleh faktor alam semula jadi dan endogen.

Dysbacteriosis - perubahan dalam komposisi kualitatif dan kuantitatif mikroflora serta habitat normalnya.

dysbiosis usus - sindrom amali yang berkaitan dengan perubahan dalam kualitatif dan / atau komposisi kuantitatif mikroflora usus, dengan pembentukan berikutnya metabolik dan gangguan imunologi, dengan perkembangan kemungkinan gangguan gastrousus - klinikal.

Tarikh ditambah: 2016-01-30; Views: 463; PEKERJAAN PERISIAN ORDER

Microflora badan manusia (auto microflora)

Microflora badan manusia (auto microflora)

- ia adalah secara mutitusi yang ditubuhkan secara agregat secara kualitatif dan kuantitatif mikroorganisma, semua biokena, dan biotop individu badan.

Anak itu lahir steril, tetapi masih melewati kanal lahir, menangkap mikroflora yang disertakan. Pembentukan mikroflora dilakukan akibat daripada hubungan bayi baru lahir, dengan mikroorganisma alam sekitar dan mikroflora badan ibu. Pada usia 1-3 bulan mikroflora kanak-kanak menjadi serupa dengan mikroflora dewasa.

Bilangan mikroorganisma dewasa adalah 10 setiap 14 individu.

1. Pada 1 cm2 kulit mungkin beberapa ratus ribu bakteria

2. Dengan setiap nafas, sel-sel mikrob 1500-14000 atau lebih diserap.

3. Dalam 1 ml air liur - sehingga 100 juta bakteria

4. Jumlah biomassa mikroorganisma dalam usus besar adalah kira-kira 1.5 kg.

Jenis-jenis mikroflora badan

 1. Mikrofora pemastautin - kekal, asli, autochthonous
 2. Transient - tidak kekal, allochtonic

Fungsi mikroflora

 1. Rintangan penjajahan adalah mikroflora biasa, menghalang penjajahan biotop tubuh oleh orang asing termasuk mikroorganisma patogenik.
 2. Pencernaan dan detoksifikasi substrat dan metabolit eksogen
 3. Imunisasi badan
 4. Sintesis vitamin, asid amino, protein
 5. Penyertaan dalam pertukaran asid hempedu, asid urik, lipid, karbohidrat, steroid
 6. Kesan anticarcinogenic

Peranan negatif mikroflora

 1. Perwakilan bersyarat dari mikroflora normal boleh menjadi sumber jangkitan endogen. Biasanya, mikroorganisma ini tidak menimbulkan masalah, dan dengan lemahnya sistem imun, seperti staffilakok - boleh menyebabkan jangkitan teruk. E. coli - dalam usus, dan jika ternyata dalam pundi kencing - sistitis, dan jika ia masuk ke dalam luka - jangkitan purulen.
 1. Di bawah pengaruh mikroflora, rembesan histamin dapat meningkat - keadaan alahan
 1. Normoflora adalah penyimpanan dan sumber plasmid rintangan antimikrob.

Biotop utama badan -

 1. Habitat dihuni - dalam biotop ini, bakteria hidup, berganda dan melaksanakan fungsi tertentu.
 2. Biotop steril - bakteria biasanya tidak hadir dalam biotop ini, pengasingan bakteria daripada mereka mempunyai nilai diagnostik.

Biotopes yang dihuni -

 1. Kulit
 2. Airways
 3. GIT
 4. Perut luar, uretra
 5. Terusan auditori luaran
 6. Konjunktiva

Biotop steril - darah, cecair cerebrospinal, limfa, cecair peritoneal, cecair pleura, air kencing di buah pinggang, ureteri dan pundi kencing, cecair sinovial.

Mikrofora kulit - staphylococci epidermal dan saprophytik., Kulat seperti jamur, diphtheroids, mikroskopi.

Mikrofora saluran pernafasan atas - streptococci, dipteroids, Neisseria, Staphylococcus.

Rongga mulut - staphylococci, streptococci, kulat seperti jamur, bakteria lacto, bacteroids, neisserii, spirochetes, dll.

Esofagus - biasanya tidak mengandungi mikroorganisma.

Di dalam perut - persekitaran habitat - sangat tidak menyenangkan - lactobacilli, ragi, staphylococci tunggal dan streptococci

Usus - kepekatan mikroorganisma, komposisi dan nisbah spesiesnya berbeza bergantung pada bahagian usus.

Pada orang yang sihat di duodenum, bilangan bakteria tidak lebih daripada 10 hingga 4 hingga 10 hingga 5 membentuk unit (co.) Per ml.

Komposisi spesies -. Lactobacillus, bifidobakteria, Bacteroides, enetrokokki, yis kulat, dan lain-lain Pada nombor makan bakteria boleh meningkatkan, tetapi dalam pulangan masa yang singkat untuk tahap asal.

Di usus kecil atas, jumlah mikroorganisma adalah 10 hingga 4 hingga 10 hingga 5 unit penjajahan setiap ml, di ileum hingga 10 hingga ke-8.

Mekanisme yang menghalang pertumbuhan mikrob dalam usus kecil.

 1. Tindakan antibakteria hempedu
 2. Perelstaltika usus
 3. Pengasingan imunoglobulin
 4. Aktiviti enzimatik
 5. Lendir yang mengandungi inhibitor pertumbuhan mikrob

Dalam kes pelanggaran mekanisme ini, pembiakan mikrob usus kecil meningkat, iaitu. pertumbuhan bakteria yang berlebihan dalam usus kecil.

Dalam usus besar pada orang yang sihat, jumlah mikroorganisma adalah 10 hingga 11 - 10 hingga 12 ko.e setahun. Spesies bakteria anaerobik mendominasi - 90-95% daripada jumlah komposisi. Ini adalah bifidobakteria, bakteroid, bakteria lacto, veylonella, peptostreptokokki, clostridia.

Kira-kira 5-10% - anaerobes fakultatif - dan aerobes - E. coli, enterobacteria negatif laktosa, enterokocci, staphylococci, kulat seperti ragi.

Jenis mikroflora usus

 1. Pristenochnaya - konstan dalam komposisi, melaksanakan fungsi rintangan penjajahan
 2. Pencerahan - kurang berterusan dalam komposisi, melaksanakan fungsi enzim dan imunisasi.

Bifidobactria adalah wakil yang paling penting bagi bakteria (wajib) dalam usus. Ini adalah anaerobes, tidak membentuk spora, adalah batang gram-positif, hujungnya bifurasi, dan boleh mempunyai bengkak sfera. Kebanyakan bifidobakteria terletak di kolon, sebagai dinding utama dan mikroflora luminal. Kandungan bifidobakteria pada orang dewasa adalah 10 dalam 9 - 10 di 10 c. di bandar

Lactobacilli adalah wakil lain dari microflora obligasi saluran gastrointestinal dan lactobacillus. Ini adalah kayu gram positif, dengan polimorfisme yang diucapkan, diatur dalam rantai atau satu demi satu, jangan membentuk spora. Lactoflora boleh didapati dalam susu manusia dan haiwan. Lactobacillus (lactobacilli). Kandungan dalam usus ialah 10 dalam 6 - 10 dalam kilo ke-8. di bandar

Perwakilan mewakili mikroflora usus adalah escherichia (Escherichia collie) - E. coli. Kandungan batang usus adalah 10 dalam 7 - 10 dalam ijazah ke-8 dari satu. di bandar

Eobioz - mikroflora - flora normal. Keseimbangan biologi flora normal mudah terganggu oleh faktor alam semula jadi dan endogen.

Dysbacteriosis - perubahan dalam komposisi kualitatif dan kuantitatif mikroflora serta habitat normalnya.

dysbiosis usus - sindrom amali yang berkaitan dengan perubahan dalam kualitatif dan / atau komposisi kuantitatif mikroflora usus, dengan pembentukan berikutnya metabolik dan gangguan imunologi, dengan perkembangan kemungkinan gangguan gastrousus - klinikal.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada pembangunan usus usus

 1. Penyakit saluran penghadaman
 2. Berpuasa
 3. Kemoterapi antimikrob
 4. Tekanan
 5. Penyakit alahan dan autoimun
 6. Terapi radiasi
 7. Pendedahan kepada radiasi mengion

Manifestasi klinikal yang paling tipikal

 1. Pelanggaran kerusi - cirit-birit, sembelit
 2. Kesakitan abdomen, meteorisme, kembung
 3. Mual dan muntah
 4. Gejala umum - keletihan, kelemahan, sakit kepala, gangguan tidur, hipovitaminosis mungkin berlaku.

Mengikut tahap pampasan mengeluarkan -

 1. Dysbiosis yang dipenuhi - manifestasi klinikal tidak wujud, tetapi apabila ujian bacteriological adalah pelanggaran.
 2. Dysbacteriosis subcompensated - aplikasi grafik kecil dan sederhana.
 3. Decompensated - apabila manifestasi klinikal adalah paling ketara.

Klasifikasi oleh spesies atau kumpulan organisma

 1. Lebihan staphylococci - disfaksi stoksiokosit
 2. Dysbacteriosis, disebabkan oleh enterobacteria patogen yang kondusif, kulat seperti ragi, persatuan mikroorganisma patogenik, dan sebagainya.

Dysbacteriosis - konsep sindrom bacteriological, klinikal dan makmal, bukan penyakit. Dysbacteriosis mempunyai sebab utama.

Diagnosis gangguan mikroflora

 1. Diagnosis klinikal dan makmal dan pengenalan sebab-sebab pelanggaran
 2. Diagnosis mikrobiologi dengan penentuan jenis dan darjah gangguan kualitatif dan kuantitatif komposisi mikroflora.
 3. Kajian mengenai status imun.

Diagnosis mikrobiologi. Pelanggaran mikroflora badan.

Peringkat awal - pemeriksaan mikroskopik tinja - smear dan dicat oleh gram

Kajian bakteriologi atau kebudayaan. Kaedah ini telah digunakan selama bertahun-tahun. Sebahagian daripada najis yang digantung dalam larutan penampan. Sediakan pencairan 10 hingga -1 hingga 10 darjah. Menjalankan penanaman pada medium nutrien. Kenal pasti mikroorganisma yang ditanam oleh budaya, morfologi, tinctorial, biokimia, dan sifat-sifat lain, dan penunjuk mikroflora, najis CFU / g, dikira.

Media nutrien -

Rabu Blaurokka - untuk pengasingan bifidobakteria

MPC Agar untuk Bakteria Lacto

Rabu Endo, Ploskireva, Levin - untuk pengasingan E. coli dan enterobakteria oportunistik.

Rabu Wilson - Blair - anaerobes membentuk spora - Clostridium

Rabu Saburo - cendawan seperti ragi - genus Candida

Darah MPA - mikroorganisma hemolitik

Prinsip pembetulan gangguan komposisi mikroflora tidak spesifik - rejim, diet, dekontaminasi biotop tubuh, dari mikroorganisme patogenik dan kondisional.

Probiotik dan Prebiotik

- pembetulan gangguan imuniti.

Probiotik, eubiotik - adalah ubat-ubatan yang merangkumi mikroorganisma hidup yang mempunyai kesan menormalkan pada komposisi dan aktiviti biologi mikroflora saluran pencernaan.

Keperluan untuk probiotik.

 1. Pematuhan kepada mikroflora manusia biasa
 2. Daya tahan tinggi dan aktiviti biologi
 3. Antagonisme terhadap mikroflora patogenik dan kondisional
 4. Rintangan terhadap faktor fizikal dan kimia
 5. Rintangan antibiotik
 6. Kehadiran strain simbiotik dalam peranti

Klasifikasi probiotik

 1. Monocomponent klasik - bifidumbacterin, colibacterin, lactobacterin
 2. Polycomponent - bifik, atsilakt, lineks
 3. Antagonis menghilangkan diri - baktisubtil, sporobacterin, eubicor, enterol
 4. Gabungan - bifiform
 5. Probiotik mengandungi strain rekombinan
 6. Prebiotics - hilak forte, lactulose, galacto dan fructooligosaccharides
 7. Synbiotik - Acipol, Normoflorin

Prebiotik adalah persediaan yang mewujudkan keadaan yang menggalakkan bagi kewujudan mikroflora biasa.

Synbiotik adalah ubat yang mengandungi gabungan rasional probiotik dan prebiotik.

Persediaan bakteropati - kekhususan tindakan terhadap mikroorganisma tertentu.

Rongga abdomen dan mikrobiota parietal dalam sindrom usus

Artikel ini membincangkan konsep mikroflora normal saluran gastrointestinal dan fungsinya, membincangkan ciri rongga dan microbiotope parietal, dan mentakrifkan sindrom usus besar (IBS) dan bentuk klinikalnya. Hasil kajian mikroflora rektum rektum dengan kaedah reaksi rantai polimerase dalam individu yang sihat dan pesakit dengan IBS dibentangkan. Perbezaan statistik yang dikenal pasti signifikan. Analisis komparatif komposisi mikroflora mukosa rektum dan tinja pada pesakit dengan IBS dengan sembelit dan cirit-birit dibentangkan.

Kajian komposisi microbiocenosis saluran gastrointestinal (GIT) seseorang bermula lebih dari tiga abad yang lalu, ketika pada tahun 1681 penyelidik Belanda Anthony Van Leeuwenhoek pertama kali melaporkan pada pemerhatiannya tentang bakteria dan mikroorganisme lain yang terdapat dalam najis manusia, dan mengemukakan hipotesis mengenai kewujudan bersama jenis bakteria dalam saluran penghadaman. Pada masa ini terdapat kebangkitan semula minat yang mendalam dalam mikroflora usus, kesannya kepada kesihatan manusia dan penyakit. Perkembangan teknologi genetik molekul baru yang membolehkan pengenalpastian pelbagai jenis bakteria yang tidak sesuai untuk penanaman, berfungsi sebagai faktor pencetus untuk kajian mendalam microbiota manusia. Fakta baru telah menunjukkan bahawa biocenosis usus dikaitkan dengan penyakit bukan sahaja saluran gastrousus, tetapi juga sistem kardiovaskular, obesiti, alahan dan penyakit autoimun [1].

Untuk mengkaji keadaan microbiocenosis dan mengenal pasti kemungkinan penyimpangan dari komposisi normal mikroflora saluran pencernaan ditakrifkan dengan konsep mikroflora normal. Mikrofora normal adalah nisbah kualitatif dan kuantitatif dalam organ-organ dan sistem individu pelbagai mikroba yang mengekalkan keseimbangan biokimia, metabolik dan kekebalan tubuh makroorganisma, yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan manusia [2]. Untuk merujuk kepada mikroflora normal organisma yang lebih tinggi, T. Rosebury dalam monografnya "Mikroorganisma Adat kepada Manusia", yang diterbitkan pada awal tahun 1962 di New York, mencadangkan nama "microbiota", yang paling sering digunakan dalam kesusasteraan moden. Dengan menggambarkan microbiota, istilah "biotope" sering digunakan. Di bawah biotope ini biasanya difahami sebagai plot membran mukus, kulit atau organ makroorganisma dengan jenis keadaan yang sama kewujudan mikroorganisma [3]. Dari sudut pandangan moden, mikroflora manusia biasa dianggap sebagai sistem phylogenetically berbentuk mikrobiosida berganda yang dicirikan oleh komposisi spesies tertentu dan menduduki biotope tertentu dalam tubuh manusia [4]. Jisim semua mikroorganisma yang menjajah organ manusia dan tisu adalah 3-5 kg.

Mikrofora saluran gastrousus adalah yang paling mewakili, jisimnya dalam dewasa adalah lebih daripada 2.5 kg, bilangan - 1014 CFU [5]. Mengambil data baru yang diperolehi dalam kajian mikroflora pelbagai biotopes saluran gastrointestinal menggunakan kaedah genetik molekul, jumlah genom bakteria saluran gastrousus mengandungi 600 ribu gen, iaitu 24 kali saiz genom manusia. Sebahagian besar filamen baru mikroorganisma yang dicadangkan adalah wakil dari Firmicutes generik dan Bacteroides. Jumlah spesies mendekati 1500 dan memerlukan penjelasan lanjut [6].

Rongga saluran gastrointestinal melalui sistem sfinkter berkomunikasi dengan persekitaran luaran dunia di sekeliling kita dan pada masa yang sama melalui dinding usus dengan persekitaran dalaman badan. Terima kasih kepada ciri ini, persekitaran intrinsik telah dicipta di dalam saluran gastrointestinal, yang boleh dibahagikan kepada dua ceruk tersendiri: chyme dan mukosa. Dalam istilah mikro-ekologi, biotope gastrousus boleh dibahagikan kepada garis panjang (rongga mulut, perut, bahagian usus) dan mikrobiotop (perut dan parietal).

Mikrobiotope rongga di seluruh saluran gastrointestinal adalah heterogen, sifatnya ditentukan oleh komposisi dan kualiti kandungan satu atau tier lain. Longlines mempunyai ciri-ciri anatomi dan fungsi mereka sendiri, jadi kandungan mereka berbeza dalam komposisi bahan, konsisten, pH, kelajuan pergerakan dan sifat-sifat lain. Ciri-ciri ini menentukan komposisi kualitatif dan kuantitatif bagi rongga mikrob yang disesuaikan dengannya. Mikrofora perut lebih berubah daripada mucosal, dan sensitif terhadap pelbagai pengaruh eksogen.

Dalam hal ini, untuk pembentukan parameter kuantitatif dan kualitatif yang optimum dari mikroflora perut, bekalan serat pemakanan yang tidak dapat dicerna, yang bertindak sebagai substrat dan matriks kedua nutrien, di mana wakil-wakil pemberi microflora tetap dan bentuk koloni, sangat penting.

Microbiotope Parietal adalah struktur yang paling penting, mengehadkan persekitaran dalaman badan dari luar. Ia diwakili oleh lapisan mucosal (gel mukus, gel mucin), glycocalyx terletak di atas membran apikal enterosit (colonocytes) dan permukaan membran apikal itu sendiri. Mikrofora parietal usus mengkonsolidasikan membran mukus dalam bentuk mikrokoloni, membentuk sebuah filem biologi aneh yang terdiri dari badan mikroba dan matriks exopolysakarida. Exopolysaccharides daripada mikroorganisma (glycocalyx) melindungi sel-sel mikroba daripada pelbagai kesan fiziko-kimia dan biologi. Mukosa usus juga dilindungi oleh filem biologi. Terdapat hubungan rapat antara koloni mikroorganisma dan dinding usus, yang membolehkan mereka digabungkan menjadi kompleks tisu mikroba [7]. Microbiotope parietal adalah kepentingan terbesar dari sudut bakteriologi, kerana di dalamnya interaksi dengan bakteria yang bermanfaat atau berbahaya kepada manusia timbul - apa yang kita sebut simbiosis. Mikrofora perut dan parietal adalah dua populasi yang saling berkaitan, di mana terdapat pertukaran mikroorganisma yang berterusan, akibatnya variasi individu dari mikroflora usus normal terbentuk.

Antara mikroflora eubiotik usus dan fungsi utama saluran pencernaan ada hubungan erat: mikroflora eubiotik usus mempengaruhi fungsi saluran gastrointestinal, yang seterusnya mempengaruhi eubiosis. Dalam hubungan ini, integriti struktur dan fungsi membran mukus dikekalkan; aktiviti motor, memberikan pergerakan substrat di sepanjang saluran gastrointestinal; transformasi polimer makanan oleh lipolisis dan hidrolisis; pengangkutan nutrien melalui lapisan lapisan mukus; pengawalan proses pencernaan menggunakan mekanisme substrat dan neuroendokrin; perlindungan badan terhadap pencerobohan antigen asing; mengekalkan eubiosis dan mengekalkan pemalar kualitatif dan kuantitatif keseimbangan penduduk mikrobiocenosis usus [8].

Salah satu penyakit yang, seperti yang dibuktikan oleh banyak kajian tahun-tahun kebelakangan ini, disertai oleh perubahan dalam mikrobiocenosis GIT, adalah sindrom usus besar (IBS). Menurut Konsensus Rom III mengenai gangguan pencernaan yang berfungsi, IBS adalah penyakit usus berfungsi di mana sakit perut atau ketidakselesaan perut dikaitkan dengan pembiakan, perubahan kekerapan dan sifat najis. Bergantung pada gejala, IBS dibahagikan kepada tiga bentuk: dengan dominasi cirit-birit, dengan kekerasan sembelit, dan bercampur, yang dicirikan oleh pergeseran sembelit dan cirit-birit [9]. Keupayaan mikroflora usus untuk menghasilkan neurotransmitter yang mempengaruhi sistem enterik dan dengan itu mengubah rembesan dan motilitas usus, serta ambang kepekaan visceral, menunjukkan pentingnya perubahan dysbiosis dalam patogenesis CPK [10, 11].

Adalah diketahui bahawa komposisi mikroflora najis berbeza dari mukosa usus. Tetapi apakah sifat perbezaan ini dan sama ada bentuk klinikal penyakit ini, ciri disfungsi motor usus, tidak diketahui. Memandangkan perkara di atas, nampaknya kita relevan dan menarik untuk mengkaji komposisi mikroflora parietal dari rektum individu yang sihat dan pesakit dengan IBS; untuk menjalankan penilaian komparatif komposisi mikroflora rongga dan mikrobiotope parietal rektum pesakit dengan IBS menggunakan reaksi rantai polimerase (PCR) masa nyata.

Bahan dan kaedah

Untuk menyelesaikan masalah, 40 pesakit dengan IBS telah dipilih: 20 pesakit didiagnosis dengan IBS dengan dominasi cirit-birit (IBS-D), dan 20 pesakit dengan IBS dengan sembelit sembuh (IBS-W). Diagnosis penyakit itu didasarkan pada kriteria diagnostik yang dibangunkan oleh Konsensus Rom III tentang gangguan pencernaan yang berfungsi. Lelaki berjumlah 62.5%, purata umur pesakit adalah 39.6 ± 8.0 tahun. Kumpulan kawalan (GC) terdiri daripada 14 sukarelawan yang sihat bagi pemakanan normal berusia 19 hingga 50 tahun (11 lelaki dan 3 wanita). Keadaan wajib untuk dimasukkan ke dalam kumpulan subjek ditulis secara bertulis oleh setiap pesakit dan subjek yang sihat. Sampel spesimen biopsi mukosa rektum dikumpulkan dari individu yang sihat dan pesakit terpilih dengan fibrosigmoscopy, sampel fecal dikumpulkan dari pesakit, yang dibekukan untuk analisis molekul berikutnya oleh PCR-RV.

Diagnostik PCR sampel di bawah kajian dijalankan menggunakan penguat DT96 (NPO DNA-Tekhnologiya, Rusia), yang memastikan prestasi PCR dengan rakaman automatik keputusan dalam mod "masa sebenar". Kit reagen termasuk campuran untuk penguatan PCR, khusus untuk semua bakteria (jumlah jisim bakteria), campuran khusus untuk mikroorganisme yang dikesan. Sampel kawalan dalaman ditambah ke salah satu tiub dengan campuran amplifikasi untuk menilai kecekapan PCR. Salah satu tiub mengandungi campuran untuk penguatan DNA genom manusia, yang direka untuk menilai kawalan mengambil bahan klinikal.

Dalam sampel yang dikaji oleh kaedah PCR-RV, penunjuk berikut telah ditentukan: kawalan penangkapan bahan (CME), jumlah jisim bakteria (MBP), nilai mutlak mikroorganisma, dengan pengiraan berikutnya penunjuk relatif. Nilai mutlak MBP, CME dan mikroorganisma yang didiagnosis dalam keputusan PCR-RV dibentangkan dalam bentuk logaritma perpuluhan (lg), dikira dengan bilangan kitaran ambang, dan kira-kira bersamaan dengan jumlah DNA yang dikehendaki yang dinyatakan dalam genom setara dalam sampel (GE / obr). Untuk analisis yang lebih objektif, penunjuk kuantitatif relatif dikira dari microbiota mencerminkan bilangan mikroorganisma tertentu berkaitan dengan jumlah jisim bakteria. Petunjuk relatif dibentangkan sebagai perbezaan logaritma perpuluhan kumpulan mikroorganisma yang bersamaan dan jumlah jisim bakteria.

Dalam sampel, 27 kumpulan bakteria utama empat phylotype (Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria, Actinobacteria) telah dikenalpasti (Jadual 1).

Pemprosesan data statistik dilakukan pada komputer peribadi menggunakan program komputer berlesen Microsoft Excel 2007 dan SPSS-Statistik 17. Apabila menganalisis pengagihan data kuantitatif, langkah-langkah trend utama - median (Me) -a ditentukan, dan langkah penyebaran - julat interquartile dalam bentuk 25 dan 75% peratus. Ujian Mann - Whitney bukan parametrik digunakan untuk mengira kepentingan perbezaan dalam sampel kecil. Kriteria kepentingan statistik adalah tahap p ≤ 0.05.

Hasil kajian dan perbincangan

Pada peringkat pertama kerja, analisis perbandingan mikroflora mukosa rektum sukarelawan yang sihat dan pesakit dengan IBS-D dan IBS-W telah dijalankan. Pertama sekali, peningkatan dalam jumlah pencemaran bakteria mukosa rektum dalam kedua-dua bentuk klinikal IBS perlu diperhatikan. Perbezaan dalam CPK-3 - MBP - 6.0 (5.6; 6.5) lg GE / arr adalah signifikan secara statistik. berbanding dengan kumpulan kawalan - MBP - 5.2 (4.0, 5.6) log GE / arr. (p = 0.002).

Dalam IBS, tanpa mengira bentuk klinikal, kandungan Faecalibacterium praustnizi yang tinggi didapati dalam mikroflora mukosa rektum berbanding dengan GC: dengan IBS-G (p = 0.047), IBS-D (p = 0.05). Pada pesakit dengan IBS-D berbanding dengan GK, kepekatan Eubacterium spp lebih rendah. (p = 0.049) (Rajah 1).

Untuk mewujudkan hubungan antara frekuensi najis maksimum setiap hari dengan IBS-D dan kepekatan eubacteria dalam mukosa rektum, analisis korelasi penunjuk ini dilakukan. Telah ditubuhkan bahawa jumlah maksimum pergerakan usus per hari berkorelasi negatif dengan kepekatan eubakteria dalam mukosa rektum (-0.47; p