Bahan mentah untuk pengeluaran karbon diaktifkan

Bahan mentah untuk pengeluaran karbon diaktifkan

Karbon diaktifkan boleh didapati dari pelbagai bahan mentah yang mengandungi karbon: kayu, arang hitam dan coklat, gambut, dan lain-lain.

Dalam industri pengeluaran karbon diaktifkan, arang batu, kelapa dan kayu paling sering digunakan sebagai bahan mentah.

Pertama, bahan mentah berkarbonat tertakluk kepada pengkarbonasi - memanggang pada suhu tinggi dalam suasana tidak aktif tanpa akses udara. Walau bagaimanapun, karbonisasi yang dihasilkan mempunyai sifat penjerapan yang lemah, kerana saiz liangnya kecil dan kawasan permukaan dalamannya kecil. Oleh itu, karbonisat tertakluk kepada pengaktifan untuk memperoleh struktur liang tertentu dan meningkatkan sifat penjerapan. Inti proses pengaktifan terdiri daripada membuka liang-liang dalam bahan karbon dalam keadaan tertutup.

Pengaktifan arang batu boleh dilakukan dengan rawatan dengan wap air atau reagen kimia khas. Pengaktifan wap dijalankan pada suhu 800-1000 ° C di bawah syarat-syarat yang ketat. Dalam kes ini, tindak balas kimia antara wap air dan arang batu berlaku di permukaan liang, hasilnya struktur liang yang dibangunkan terbentuk dan permukaan dalaman arang batu bertambah. Menggunakan proses ini, anda boleh mendapatkan arang dengan sifat penjerapan yang berlainan.

Pengaktifan dengan wap air membolehkan menghasilkan arang dengan kawasan permukaan dalaman sehingga 1,500 m 2 per gram arang batu. Terima kasih kepada kawasan hubungan besar ini, karbon aktif adalah penyerap yang sangat baik. Walau bagaimanapun, tidak semua kawasan ini boleh didapati untuk penjerapan, kerana molekul besar bahan yang terserap tidak dapat menembusi pori-pori ukuran kecil.

Arang dihasilkan oleh pembakaran bahan tumbuhan, yang kebanyakannya adalah kayu. Ia dihasilkan secara meluas di negara-negara membangun, di mana kayu masih digunakan sebagai bahan api untuk memasak dan pemanasan. Arang dibentuk dengan memanaskan kayu pada suhu tertentu dengan ketiadaan oksigen. Semua yang tersisa selepas proses ini adalah bahan karbon hitam - arang batu.

Oleh kerana kecekapan proses penjerapan secara langsung bergantung kepada kawasan sentuhan permukaan antara arang batu dan alam sekitar, doktor mengesyorkan mengambil karbon aktif sebagai penggantungan serbuk di dalam air untuk tujuan perubatan sekiranya keracunan.

Sesetengah fanatik "produk semulajadi" lebih suka memasak karbon diaktifkan secara bebas, yang kemudiannya boleh diambil secara lisan, digunakan dalam penapis air atau untuk menapis produk sulingan.

Untuk membuat sendiri karbon aktif, disyorkan untuk menggunakan pokok kayu seperti:

Umur pokok ini tidak boleh melebihi lima puluh tahun. Kulit kayu mesti dibersihkan dari kayu, teras, knot. Kulit yang disucikan dibakar di atas stok sehingga api hilang. Batubara yang muncul akibat pembakaran mesti dikumpulkan dengan memilih yang terbesar.

Mengambil abu dan habuk, anda perlu meletakkan arang batu dalam mangkuk, tutup rapat dengan tudung dan biarkan mereka sejuk. Sebaik sahaja arang disejukkan, perlu membersihkannya dari habuk lagi. Dalam bentuk yang tulen, hancurkan mereka dalam mortar ke granul kecil (tidak terlalu) dan pastikan untuk menyaring. Karbon diaktifkan buatan sendiri siap!

Karbon diaktifkan: jenis, cara tindakan dan komposisi tablet

Malah orang purba melihat bahawa jika kayu dalam proses tembak api tidak bersentuhan dengan api, arang batu yang dihasilkan lebih baik menyerap semua bau. Pada mulanya, untuk mencapai "aktiviti" yang dikehendaki, arang batu diletakkan di dalam periuk tanah liat tertutup dan dengan itu tertakluk kepada rawatan haba. Diaktifkan arang batu itu hanya dipanggil apabila mereka belajar bagaimana menghasilkannya pada skala perindustrian. Nama berikut dari proses pengaktifan sifat menyerap arang itu, apabila ia mampu menyerap molekul dan sebatian asing.

Komposisi karbon diaktifkan tidak lagi termasuk arang. Untuk produk ini, bahan yang lebih disesuaikan digunakan: kulit kelapa, lubang buah, arang, gel silikon dan polimer organik. Dengan rawatan khas, peratusan mikrocrack per unit berat produk yang sangat tinggi dapat dicapai. Oleh itu, pada pengeluaran dengan bantuan teknologi khas mencapai kandungan lebih dari 1000 liang per gram arang batu. Sebagai perbandingan, di rumah anda boleh mendapatkan karbon diaktifkan dengan hanya beberapa lusin liang setiap gram produk.

Varieti karbon diaktifkan

Dalam bentuk siap, karbon aktif kelihatan seperti granul kira-kira 1 mm. Selepas pengeluaran, terdapat juga habuk halus, yang, bagaimanapun, tidak kurang berharga, kerana ia mempunyai penyerapan yang sama. Arang batu bulat sering dibuli dan ditekan - untuk kesederhanaan dan kemudahan penggunaan. Arang batu baja sering digunakan untuk penapis untuk membersihkan air. Tetapi bentuk paling aktif karbon diaktifkan adalah arang dalam pil. Granules dimampatkan menjadi tablet - mereka juga boleh dihancurkan menjadi serbuk untuk tujuan yang berbeza.

Intipati ubat ini ialah bahan mentah awal yang diproses pada suhu tinggi berubah menjadi arang berliang dengan banyak retakan mikro, yang ingin mengisi ruang kosongnya dengan bahan-bahan yang sesuai ukurannya. Keupayaan penyerapan (penyerapan) besar produk seperti karbon diaktifkan menentukan keberkesanannya.

Walau bagaimanapun, boleh mengaktifkan karbon menghadapi semua toksin dan bahan berbahaya yang memasuki badan atau dalam penapis air? Apa yang diaktifkan karbon diperbuat daripada menentukan saiz retakan dan liang di permukaannya. Sekiranya retakan kurang daripada bahan yang ditemui oleh zarah arang batu, ia tidak dapat menyerapnya. Contohnya, beberapa logam berat, mineral dan elemen surih.

Komposisi tablet karbon diaktifkan

"Pengaktifan" karbon diaktifkan, yang mana ia menerima namanya, adalah dalam proses rawatan haba bahan mentah pada suhu tinggi tidak ada kontak dengan api. Bahan mentah diasingkan terus dari api atau kaedah pemanasan elektrik digunakan.

Komposisi tablet termasuk:

 • karbon diaktifkan;
 • kanji;
 • "Garam hitam".

Bentuk pelepasan ini digunakan untuk beberapa mabuk makanan. Perlu diingat bahawa sifat-sifat karbon diaktifkan tidak hanya dalam penyerapan toksin, tetapi ia juga menyerap unsur surih yang berguna. "Terbenam" dalam kes ini, pertama sekali, kalium, magnesium dan kalsium. Oleh itu, kehadiran garam hitam dalam komposisi sangat bermanfaat bagi tubuh sebagai sumber tambahan unsur surih ini. Bukan semua bentuk tablet dihasilkan dengan komposisi yang sama, dan kehadiran garam hitam mesti dijelaskan dalam maklumat komposisi pada pakej. Satu lagi jenis pil dijumpai, yang terdiri daripada karbon diaktifkan, kanji dan gula.

Karbon diaktifkan diaktifkan pada bahan dengan menghubungkan sifat aktif mereka. Ia mengikat alkaloid, barbiturat dan banyak bahan aktif yang lain, menyerapnya dan mengeluarkannya dari tubuh dengan cara pemurnian semula jadi. Ia tidak mempunyai kesan penyerap yang mencukupi terhadap asid dan alkali, serta garam besi, sianida, malathion, metanol, etilena glikol.

Ubat ini paling berkesan apabila diambil sama ada sebelum atau selepas keracunan. Boleh diambil secara topikal - untuk ulser dan kecederaan lain untuk mempercepatkan penyembuhan.

Prinsip tindakan karbon diaktifkan

Dalam artikel ini, kami mendapati bahawa arang batu cenderung untuk memenuhi banyak lompang yang telah timbul dalam strukturnya selepas diproses dengan suhu tinggi. Tertangkap dalam air tercemar atau cecair lain (contohnya, antara kandungan perut atau usus), arang batu menyerap segala yang mungkin berlarutan dalam retakan dan liang-liangnya. Perlu diingatkan bahawa jika arang batu tidak mencukupi, kesan penyerapnya mungkin tidak berkesan dalam kes apabila jumlah bahan yang menyedut melebihi kemampuan untuk menyerapnya.

Makanan juga boleh mengganggu proses ini dan kehadirannya dalam perut harus disertai dengan peningkatan dos, yang secara purata adalah 1 tablet per 10 kg berat badan - dengan sedikit kecewa. Kesan utama arang batu, yang membawa kepada "aktiviti "nya, adalah bilangan liang yang mencapai saiz maksimum dengan pemprosesan bahan mentah yang tepat. Oleh kerana keliangan sedemikian, arang batu menjadi kurang berat dan satu gram arang batu boleh menampung seribu atau lebih liang dan mikrokompres, yang dicapai dengan bantuan suhu ultrahigh.

Karbon diaktifkan adalah sejenis ubat sejagat yang telah berjaya digunakan selama bertahun-tahun dalam industri perubatan, kimia, farmaseutikal dan makanan. Penapis yang mengandungi karbon diaktifkan digunakan dalam banyak model moden peranti untuk memurnikan air minuman, kerana ia mampu membersihkan klorin walaupun.

KAWALAN PENGELUARAN KARBON YANG DIAKTIFKAN

(untuk harga yang tepat, isikan borang untuk tugas tersebut)

KELEBIHAN BAGI KERJA DENGAN AS:

 • Pendekatan individu - kami mengubah konfigurasi kepada keperluan anda!
 • Berkualiti tinggi - dua tahun jaminan!
 • Kecekapan tenaga maksimum - mengurangkan kos pengeluaran!
 • Penyelenggaraan penuh sebelum pentauliahan dan selepas!

Syarikat "Rostekhno" menawarkan untuk membeli baris untuk pengeluaran karbon diaktifkan untuk memesan di Moscow dan St Petersburg pada harga murah. Untuk maklumat lanjut tentang garis pengeluaran karbon diaktifkan, anda boleh menghubungi pakar melalui telefon: 8 (800) 505-93-89, pengurus kami akan menjawab semua soalan anda dan membantu dalam pemilihan peralatan yang diperlukan.

MOBILE COMPLEX OF INNOVATIVE EQUIPMENT FOR PREPARATION OF SORBENT CARBON FROM MATERIAL RAWANG TANAMAN DENGAN MENDAPATKAN PRODUK YANG BERKAITAN

Berfikir untuk membuka perniagaan mereka sendiri, setiap usahawan sedang mempertimbangkan produk apa yang terbaik untuk dihasilkan.

Arang adalah produk pembakaran tanpa akses udara dari sisa tumbuhan (kaedah pyrolysis). Ini adalah karbon longgar yang diresapi dengan resin. Pembuangan tar mengeluarkan permukaan liang besar di dalam arang batu. Arang menjadi diaktifkan, sorben mampu menapis cecair dan gas halus. Sifar sedemikian pada harga yang ketara melebihi kos arang [1]. Biasanya, stim panas dengan suhu kira-kira 1000 darjah Celsius digunakan untuk pengaktifan. Itu dikaitkan dengan kos yang tinggi. Teknologi pintasan yang ditawarkan oleh projek ini adalah relevan. Ia membolehkan anda melakukan tanpa kos teknikal yang besar dengan kualiti produk yang setara. Teknologi ini telah berjaya dilaksanakan di kilang perintis.

Walaupun pilihan yang ideal tidak wujud, terdapat beberapa cawangan yang jelas lebih berfaedah. Ini termasuk pembinaan dan pengeluaran bahan bangunan dan penamat; beberapa kawasan industri makanan; serta pemprosesan mineral. Terdapat beberapa pengeluaran lain, yang pada mulanya lebih menguntungkan untuk bermula daripada yang lain. Projek ini termasuk satu daripada pengeluaran mudah dan tanpa kos, iaitu karbon diaktifkan. Apa yang luar biasa tentang produk ini?

Pertama, karbon diaktifkan dihasilkan dari bahan yang murah, hampir sisa, dari bahan gambut, arang batu coklat dan sisa pertanian (termasuk dari lubang buah).

Kedua, peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan adalah mudah, mudah digunakan dan, dengan itu, murah.

Ketiga, karbon diaktifkan mudah untuk mencari pasaran:

Industri kimia:

 • Pembersihan asid organik
 • Penyerapan sebatian organik daripada larutan
 • Pemulihan pelarut organik
 • Penjerapan wap dan gas bahan organik
 • Pemurnian Minyak Mineral
 • Pembersihan elektrolit, penyaduran elektrik
 • Membuat elektrod
 • Asas pemangkin paladium
 • Asas pemangkin untuk sintesis vinil klorida
 • Asas pemangkin untuk sintesis vinil asetat

Industri makanan:

 • Pembersihan minuman keras
 • Melancarkan syrup gula
 • Pembersihan Pati Penyelesaian
 • Xylitol dan Xylitane Purification
 • Pengeluaran asid organik (sitrik, laktik, dan lain-lain)
 • Pembersihan dan penamat minyak dan lemak sayuran dan haiwan
 • Pembersihan minuman keras
 • Minuman alkohol rendah dan berkarbonat
 • Pembersihan penyelesaian kanji, glukosa, sirap glukosa-galaktosa, laktulosa
 • Minyak dan lemak boleh dimakan dan menghilangkan minyak
 • Pengeluaran asid organik, laktik, propionik dan lain-lain
 • Perubahan warna sirap gula, xylitol
 • Pengeluaran karamel

Industri farmaseutikal:

 • Membersihkan penyelesaian dalam pengeluaran persediaan madu
 • Pengeluaran getah sintetik dan resin polivinil klorida
 • Asas untuk pembuatan pemangkin
 • Hemosorben untuk industri perubatan
 • Pembawa BAS
 • Pengeluaran antibiotik
 • Pengeluaran pengganti darah
 • Pengeluaran Tablet Batubara
 • Pengeluaran glukonat kalsium, natrium klorida
 • Pengeluaran tablet "Allohol"
 • Pengeluaran Cerebrolysin
 • Pengeluaran Heparin
 • Pembersihan industri
 • Pembersihan wap dan gas
 • Desulfurization dan penyucian penyelesaian teknologi dalam pengekstrakan dan pemprosesan gas
 • Penyucian penyelesaian, wap, gas semasa penapisan minyak
 • Pengeluaran minyak mineral, bahan kimia dan cat dan varnis
 • Tindak balas tumpahan minyak
 • Penyucian air condensate dan dandang
 • Pembersihan gas perindustrian dan saluran pengudaraan
 • Pengeluaran Vitreous
 • Pembersihan ekzos dan udara dari gas berbahaya

Industri bahan api dan tenaga:

 • Pembersihan kondensat stim
 • Rawatan air kitar semula
 • Industri minyak dan gas:
 • Desulfurization dan penyucian penyelesaian teknologi dalam pengekstrakan dan pemprosesan gas
 • Penyucian penyelesaian, wap, gas semasa penapisan minyak
 • Tindak balas tumpahan minyak

Industri logam:

 • Pengekstrakan emas dari pulpa sianida dan penyelesaian lain
 • Pengapungan bijih galian
 • Pengekstrakan logam berharga

Perlindungan alam sekitar:

 • Penyediaan air minuman
 • Penapis peralatan minum selepas minum
 • Rawatan air kencing

Penggunaan karbon diaktifkan dalam rawatan air

 • Direka untuk mengeluarkan bahan organik terlarut dan meningkatkan rasa air (menghilangkan bau dan rasa).
 • Gred karbon aktif yang paling biasa adalah seperti berikut:
 • BAU.A - untuk penjerapan daripada penyelesaian;
 • BAU.MF - untuk pembersihan air minum tempatan;
 • BAU.Ats - untuk mengisi silinder asetilena;
 • DAK - untuk pemurnian kelembapan stim "dari" minyak "dan" lain-lain "kekotoran;
 • OUA - untuk membersihkan dan mengeluarkan produk perubatan dalam industri farmaseutikal, untuk membersihkan penyelesaian dalam pengeluaran asid organik yang boleh dimakan;
 • OUB - basah, arang batu masam - untuk penyelesaian pembersihan dalam industri sirap-kanur;
 • OUV - untuk membersihkan dan menjelaskan penyelesaian dalam industri makanan.

Maka tidak akan ada masalah dengan jualan, serta dengan pengeluaran karbon diaktifkan, dengan pengurusan perniagaan yang kompeten.

Projek ini berfungsi sebagai asas bagi perniagaan menghasilkan kedua-dua produk sorben dan pirolisis lain yang disenaraikan di bawah [2].

Kompleks pirolisis tertumpu untuk pelupusan sisa dibentangkan di pasaran. Semasa pirolisis, produk berikut terbentuk:

- Gas mudah terbakar (sehingga 45% berat bahan mentah). Ia digunakan untuk mengekalkan suhu pirolisis dan sebagai bahan bakar untuk penggunaan luar (sekurang-kurangnya separuh daripada jumlah gas);

- Bahan api hidrokarbon cecair, sama dengan minyak bahan api (sehingga 35% berat bahan mentah);

- Pecahan berair yang mengandungi aldehid, asid, resin (sehingga 20% berat bahan mentah). Berkenaan sebagai desinfektan dan pengawet dalam perubatan veterinar, peternakan, merokok ("asap cair") dan pemprosesan kayu terhadap pembusuk;

- Arang (sehingga 10% berat bahan mentah). Produk berharga dalam pembuatan minuman dan cecair makanan lain, penapis dan banyak produk industri lain.

Yang terbukti dalam pembangunan amalan kompleks pirolisis mudah alih (diterangkan dalam peraturan yang dilampirkan) dicadangkan. Prestasi mudah alih adalah baru untuk kawasan ini dan mempunyai manfaat. Kompleks itu diangkut dalam bekas dari satu sumber bahan mentah ke yang lain. Kos logistik adalah minimum, menghapuskan keperluan untuk mengangkut bahan mentah dengan graviti spesifik yang rendah ke peralatan pegun jauh.

Inisiator projek juga telah terbukti secara praktikal dalam bidang aktivasi arang dengan kelebihan daya saing seperti kos yang berkaitan.

Tugas teknikal semasa pelaksanaan projek.

1. Menyediakan kompleks pirolisis kontena dengan sistem kawalan dan peraturan automatik. Dokumentasi mekanikal sudah tersedia. Arah penambahbaikan yang dikenal pasti.

2. Reka bentuk modul pengaktifan arang batu skala penuh sebagai tambahan kepada yang berpengalaman, yang telah berjaya diuji sebelum ini. LANGKAH-LANGKAH KEJURUTERAAN ADALAH TIDAK DIPERLUKAN DAN AKAN DIPERLUKAN PADA PELAKSANAAN PROJEK.

[1] Harga pasaran purata adalah 170rub / kg.

[2] Kapasiti kompleks dalam karbon diaktifkan adalah 180 t / tahun untuk operasi bulat-jam, yang merupakan aset pada harga. arang batu 170tys. Rubles per tan adalah 30.6 juta Rubles hasil. Kos untuk memastikan kerja tahunan pengeluaran sorben diterima secara profesional dalam jumlah empat juta Rubles. Jumlah 26.6 juta Rubles.

Dengan mengambil kira penjualan produk pirolisis lain di pasaran, tempoh bayaran balik dikurangkan lagi dan penjualan produk ini dapat mengimbangi kos pensijilan peralatan dan sorben yang dihasilkan di atasnya.

Pengeluaran karbon yang diaktifkan

Karbon diaktifkan adalah diketahui oleh semua. Kebanyakannya tahu ia sebagai pil hitam kecil yang digunakan dalam keracunan makanan - pada prinsip "murah dan ceria." Walau bagaimanapun, adakah sesiapa yang berfikir tentang apa yang diaktifkan karbon diaktifkan, dan bagaimana ini berlaku? Lagipun, proses ini jauh lebih rumit daripada kelihatan sepintas lalu.

Apakah karbon diaktifkan?

Secara kasar, karbon diaktifkan adalah karbon dengan hampir tidak ada kekotoran, mempunyai rupa yang sangat ringan dan sangat berliat. Malah, sangat berliang - permukaan 1 gram bahan siap, bergantung kepada kaedah pembuatan, boleh mempunyai permukaan dari 500 hingga 1800 m² - bayangkan tablet yang anda ambil selepas keracunan mempunyai permukaan lebih daripada satu kilometer persegi!

Mereka menghasilkan arang batu dari pelbagai jenis bahan mentah, baik mineral dan organik. Untuk jenama dan tujuan yang berbeza, ia boleh menjadi arang, arang batu, kokas petroleum, gambut, walnut dan kelapa, tulang buah dan banyak lagi. Karbon diaktifkan perubatan dihasilkan daripada karbon kelapa.

Aplikasi karbon diaktifkan dalam kehidupan moden

Skop penggunaan karbon diaktifkan sangat luas. Mereka tahu tentang sifat-sifatnya sejak dahulu lagi - di Rusia ia dibuat di rumah, paling sering dari kayu birch logs; untuk ini, anda tidak perlu berbuat apa-apa sahaja - hanya arang batu yang tersisa selepas menyalakannya ke dalam bilik stim untuk pengaktifan. Kualiti prototaip ini tidak dapat dibandingkan dengan jenama arang batu moden, tetapi walaupun ia digunakan untuk merawat gangguan gastrik pada kedua-dua orang dan ternakan, air dan minuman beralkohol domestik disaring dengannya, dan banyak lagi.

Pada skala perindustrian, ia mula-mula digunakan oleh tentera. Karbon diaktifkan telah menjadi elemen utama topeng gas yang dibangunkan oleh N.D. Zelinsky semasa Perang Dunia Pertama - ketika tentera Jerman mula melepaskan klorin di medan perang. Batu arang pada tahun-tahun itu, terima kasih kepada sifat menyerapnya, menyelamatkan banyak nyawa.

Di dunia moden ia digunakan dalam banyak bidang:

 • Dalam industri makanan (contohnya, untuk membersihkan gula)
 • Dalam industri kimia sebagai pemangkin untuk tindak balas
 • Dalam perubatan
 • Dalam farmaseutikal
 • Di dalam kemudahan rawatan untuk pembersihan udara dan air dari sisa industri
 • Dalam penapis rumah untuk air minuman

serta di banyak kawasan lain.

Ini semua tentang sifatnya - karbon diaktifkan adalah penyerap yang sangat baik, sangat ringan, sangat berkesan, dan yang paling penting - sangat murah. Anda boleh membuat hampir di mana-mana, teknologi pengeluaran, walaupun tidak mudah, tetapi tidak memerlukan proses yang lama dan terlalu rumit - hanya dua peranti yang dapat mengatasi segala-galanya. Laman web elgreloo.com menawarkan anda untuk mengenali teknologi karbon aktif pembuatan.

Teknologi Karbon Aktif Industri

Seluruh proses menghasilkan karbon diaktifkan terdiri daripada dua peringkat:

Pengeluaran bermula dengan fakta bahawa bahan mentah, sama ada arang batu, gambut atau kerang, dihancurkan ke zarah hanya beberapa sentimeter dalam saiz. Selepas itu, ia dimuatkan ke dalam relau khas untuk pengkarbonan. Terdapat beberapa reka bentuk relau yang digunakan untuk tujuan ini. Yang paling umum adalah:

 • Mine
 • Rotary Menegak
 • Rotary mendatar
 • Pelbagai rak

Walaupun perbezaan dalam reka bentuk, prinsip tindakan mereka adalah sama - bahan mentah tertakluk kepada rawatan haba tanpa oksigen. Suhu dalam tungku sangat tinggi - dari 600 hingga 950 darjah Celcius. Akibatnya, bahan mentah karbohidrat ditukar menjadi embers seperti yang tetap dari kayu bakar selepas api memadamkan - mereka mempunyai kekuatan utama arang batu, tetapi mereka mempunyai liang-liang yang sangat kecil, dan mereka menyerap bahan-bahan yang agak teruk.

Untuk mengaktifkan karbon diaktifkan, bahan mentah berkarbonasi melalui tahap pengeluaran lain - pengaktifan secara langsung. Akibatnya, ia menerima struktur dalaman tertentu, yang bertanggungjawab terhadap sifat penjerapan yang sangat baik dalam produk siap.

Terdapat dua cara untuk mengaktifkannya. Dalam perwujudan yang pertama, karbonisasi diawali dengan zink klorida atau kalium karbonat, dan kemudian dipanaskan pada suhu kira-kira 600 darjah Celcius - sekali lagi, tanpa oksigen. Karbon diaktifkan secara amnya tidak menyukai udara terbuka - ia dengan cepat mengoksidakan dan menyerap bahan-bahan pihak ketiga dari udara, kehilangan sifatnya.

Kaedah kedua yang paling umum ialah warisan kaedah pengaktifan Rusia yang lama, yang telah disebutkan sebelumnya. Bahan mentah karbonas dirawat tanpa akses udara dengan stim panas atau campurannya dengan karbon dioksida. Untuk rawatan sedemikian, suhu sehingga 900 darjah Celsius diperlukan, yang sudah lebih sukar dicapai - dan oleh itu, peralatan telah dibuat menggunakan sifat-sifat arang batu itu sendiri untuk mengaktifkannya. Dalam peranti reka bentuk ini, jumlah udara yang ketat meter diteruskan ke zon pengaktifan, yang mana sebahagian daripada arang batu menyala secara spontan - dan mewujudkan suhu yang diperlukan untuk pengaktifan. Kaedah ini, bagaimanapun, digunakan jarang sekali, kerana ia secara signifikan mengurangkan hasil produk siap.

Segala-galanya cukup sederhana - karbon diaktifkan yang siap disejukkan, disusun, jika perlu, tertakluk kepada pemprosesan tambahan, dihancurkan dan dibungkus dalam bentuk di mana kita tahu.

Pengeluaran karbon diaktifkan: bahan mentah dan langkah pembuatan

Karbon aktif atau diaktifkan adalah penjerap berliang yang terbuat dari bahan organik yang mengandungi karbon. Teknologi pengeluaran karbon diaktifkan adalah proses panjang yang terdiri daripada beberapa peringkat. Karbida karbon diaktifkan adalah bahan dengan komposisi yang sangat berliang. Ia dihasilkan daripada pelbagai bahan organik di mana terdapat arang batu. Selalunya, karbon diaktifkan dihasilkan daripada arang, gambut (kok gambut), kokas arang batu, walnut, kelapa, biji zaitun, aprikot dan banyak lagi tumbuhan lain.

Pengkelasan

Penyerap aktif dibahagikan:

 • mengikut jenis bahan dari mana pengeluaran karbon diaktifkan dibuat: kayu, kelapa, arang batu dan sebagainya;
 • ke destinasi: menjelaskan, gas, pembawa karbon pemangkin dengan sifat-sifat sorben kimia;
 • dengan kaedah pengaktifan: kaedah stim dan termokimia;
 • dalam bentuk pelepasan: karbon aktif, serbuk, karbon aktif dibentuk, arang batu extruded (granul dalam bentuk silinder) dan kain, yang diregregasikan dengan arang batu.

Karbon yang diaktifkan diklasifikasikan kepada tiga kategori liang: micropores (dari 0.6 hingga 0.7 nanometer), mesopores (1.5-100-200 nanometer), makropores (> 100-200 nanometer). Jenis-jenis liang pertama dan kedua dianggap sebagai komponen utama permukaan karbon aktif. Atas sebab ini, mereka memainkan peranan penting dalam sifat penjerapan arang batu. Mikrofora menawan dengan baik dengan penjerapan molekul organik kecil, dan mesopores - molekul yang lebih besar.

Kawasan permukaan tertentu karbon diaktifkan bergantung kepada saiz liang. Penyerap, yang mempunyai liang yang lebih tipis menyerap, walaupun mempunyai kepekatan yang rendah dan tekanan separa kecil wap. Bahan aktif dengan pori-pori yang luas dicirikan oleh pemeluwapan kapilari.

Dimensi permukaan penyerap karbon diaktifkan dan liang yang luas membolehkan sangat berkesan untuk menggunakan penjerap untuk pembersihan yang berkesan bagi gas dan cecair dari pelbagai jenis kekotoran. Jumlah kekotoran yang menyebabkan arang batu bervariasi dari molekul terkecil ke molekul minyak, produk petroleum, lemak, sebatian organik dengan klorin.

Peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan dibentangkan dalam pelbagai jenis. Untuk mendapatkan penyesuai yang digunakan khusus jenis dan reka bentuk yang berbeza. Selalunya, kilang karbon diaktifkan menggunakan aci, tanur berputar menegak dan menegak, dapur pelbagai rak dan reaktor katil fluidized.

Langkah-langkah proses

Pengeluaran arang batu dari bahan asal organik dibahagikan kepada beberapa peringkat. Oleh itu, teknologi pengeluaran karbon diaktifkan termasuk aktiviti berturut-turut berikut:

 1. Karbonisasi. Proses ini adalah penembakan (rawatan haba) bahan mentah dalam keadaan tidak kedap udara menggunakan suhu tinggi. Selepas pengkarbonasi ternyata - karbonizat, ini adalah arang batu, yang mempunyai sedikit sifat penjerapan disebabkan oleh kawasan dalaman kecil dan dimensi kecil. Carbonisate tertakluk kepada penghancuran dan pengaktifan, untuk mencapai struktur khas bahan dan peningkatan penjerapan yang ketara.
 2. Beberapa perkataan tentang pre-crushing. Karbon aktif yang diperolehi selepas pengkarbonan mesti dihancurkan. Dimensi awalnya ialah 30-150 milimeter, dan pengaktifan adsorben yang berkesan terhalang kerana pecahan besar tersebut. Oleh itu, karbonisasi teruk hingga saiz pecahan 4-10 milimeter.
 3. Barisan pengeluaran karbon diaktifkan merangkumi proses pengaktifan, yang dijalankan menggunakan dua teknik asas:
 • Pengaktifan kimia untuk pembuatan karbon diaktifkan melibatkan rawatan bahan dengan garam yang menghasilkan gas mengaktifkan apabila terdedah kepada suhu tinggi. Pengaktifnya boleh menjadi nitrat, sulfat, karbonat, sulfat, asid fosforik atau nitrik. Pengeluaran karbon diaktifkan menggunakan kaedah ini dijalankan pada suhu 200 - 650 ° C;
 • Pengaktifan wap gas dijalankan secara eksklusif di bawah kawalan ketat, pada suhu 800 hingga 1000 ° C. Dalam peranan pengoksida pada masa pengaktifan arang batu arang batu adalah wap air dan karbon dioksida. Interaksi stim dengan karbon dipercepatkan oleh oksida logam alkali dan karbonat. Memandangkan fakta ini, ia secara berkala ditambah dalam dos kecil ke bahan permulaan. Sebatian tembaga juga digunakan sebagai pemangkin. Mendapatkan karbon aktif dari karbonisasi dengan menggunakan teknik stim gas menjadikannya mudah untuk mendapatkan penyerap yang kuat dengan luas permukaan maksimum 1500 m 2 per gram arang batu. Benar, tidak seluruh kawasan boleh digunakan untuk penyerapan, kerana molekul besar bahan yang terserap tidak akan jatuh ke dalam liang-liang kecil.

Penggunaan karbon aktif

Permohonan dalam pengeluaran karbon diaktifkan semakin momentum setiap hari. Kapasiti penjerapan arang batu membolehkan anda dengan cepat dan cekap membersihkan air buangan dan gas buangan. Di samping itu, ia adalah penyerap utama gas dan air radioaktif di loji tenaga nuklear.

Juga diaktifkan karbon telah menemui aplikasi dalam bidang seperti:

 • Penjerapan proses dan air minuman;
 • Penggunaan dalam industri kimia;
 • Pemulihan (pengembalian sebahagian bahan mentah atau tenaga untuk penggunaan sekunder dalam prosedur teknologi yang sama) pelarut;
 • Penggunaan karbon aktif untuk tujuan perubatan. Pembersihan darah dan tubuh secara keseluruhan dari bakteria, bahan toksik;
 • Untuk pertambangan emas;
 • Sebagai produk kosmetik untuk mencerahkan kulit pada muka;
 • Aditif makanan dengan mabuk;
 • Untuk penurunan berat badan dan diet (tidak disyorkan oleh pakar).

Jika anda perlu membeli karbon aktif untuk menapis pengeluaran Rusia, anda boleh menghubungi kedai khusus untuk ini atau membuat pembelian melalui Internet.

Pengeluaran tablet karbon diaktifkan

Karbon diaktifkan karbon untuk membersihkan minuman buatan sendiri

Pengaktifan karbon diaktifkan yang tinggi, pembersihan minuman anda yang lebih dalam

Penggunaannya jauh lebih kecil daripada apabila menggunakan arang batu birch, kerana kawasan permukaan yang lebih besar liang.

PENGIRAAN LANGSUNG
DARIPADA MANUFACTURER

Dalam pengeluaran karbon aktif kami, TIDAK SATU KAYU TELAH DIPERLUKAN!

Pembungkusan Hermetik yang membolehkan penggunaan arang batu
selama jangka masa panjang tanpa kemerosotan
ciri-ciri

6x12 mesh

8x16 mesh

12x30 mesh

Apabila memilih sebahagian kecil daripada karbon diaktifkan, pertama sekali, anda perlu berpandukan arahan pengeluar peralatan untuk arang batu. Sekiranya tiada arahan pengilang atau anda menggunakan pembinaan sendiri, kami mengesyorkan menggunakan pecahan mesh 6x12 (1.7-3.4 mm) untuk membersihkan minuman beralkohol buatan sendiri dan menggunakan pecahan karbon diaktifkan untuk pembersihan air (minum, dalam akuarium atau kolam) 12x30 mesh (0.6-1.7 mm).

6x12 mesh

8x16 mesh

12x30 mesh

Apabila memilih sebahagian kecil daripada karbon diaktifkan, pertama sekali, anda perlu berpandukan arahan pengeluar peralatan untuk arang batu. Sekiranya tiada arahan pengilang atau anda menggunakan pembinaan sendiri, kami mengesyorkan menggunakan pecahan mesh 6x12 (1.7-3.4 mm) untuk membersihkan minuman beralkohol buatan sendiri dan menggunakan pecahan karbon diaktifkan untuk pembersihan air (minum, dalam akuarium atau kolam) 12x30 mesh (0.6-1.7 mm).

Kedai online kami sangat khusus,
memberi perhatian hanya kepada satu produk - diaktifkan
arang batu kelapa, biasa digunakan
semasa membersihkan minuman buatan sendiri.

Apabila pembersihan moonshine, karbon diaktifkan hampir menyerap minyak fusel
dan semua kekotoran yang tidak diingini, menjadikan minuman itu lembut dan jernih. Penggunaannya adalah penting
mempercepat pengoksidaan aldehid yang terkandung dalam sulingan untuk asid, yang dalam interaksi
dengan alkohol dan membentuk aroma minuman beralkohol. Menggunakan karbon diaktifkan AQUALAT® HYPERLINE
Anda boleh mendedahkan sepenuhnya rasa dan aroma minuman yang dihasilkan.

Moonshine adalah minuman beralkohol yang kuat, yang dihasilkan di rumah dengan penyulingan (penyulingan) minuman rumah,
disediakan oleh penapaian dari bahan mentah semulajadi yang mengandungi gula dan bahan kanji saccharified, menggunakan moonshine.

Undang-undang Persekutuan Rusia tidak melarang pengeluaran moonshine, serta minuman beralkohol lain untuk kegunaan peribadi. Moonshine dikecualikan daripada bilangan kesalahan pentadbiran pada tahun 2002. Selain itu, moonshine dibuat untuk keperluan penduduk pada skala perindustrian dan berada dalam jualan undang-undang, serta semua komponen yang diperlukan untuk pembuatan rumah.

Moonshine terlibat hampir di seluruh dunia dan di kebanyakan negara, minuman berdasarkan proses penyulingan,
mereka adalah kebangsaan, contohnya, di Perancis - ini adalah brendi, di Scotland - wiski, di Mexico - tequila, di Great Britain - gin, di Jerman - schnapps, dan sebagainya.

Untuk menyediakan minuman berkualiti, dengan rasa lembut dan aroma yang asli,
memerlukan pematuhan ketat terhadap semua teknologi, penggunaan bahan semula jadi dan pembersihan yang berwibawa.
Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah ini, anda boleh mendapatkan minuman jernih dengan aroma dan rasa yang sangat baik.

Di laman web ini (sekitar jam)

1. Pilihan barangan. Pilih jenis pembungkusan yang diperlukan, kuantiti dan tambahkan item tersebut ke "bakul"

2. Checkout. Pergi ke bakul dan tentukan maklumat hubungan, serta pilih kaedah penghantaran dan pembayaran. Anda boleh meninggalkan komen mengenai pesanan anda. Semak semua data dan klik butang "Checkout".

3. Pengesahan pesanan. Dalam masa beberapa jam (dari jam 10.00 hingga 17.00) kami akan menghantar pengesahan nombor pesanan individu ke telefon bimbit dan mel anda.

4. Bayaran untuk perintah itu. Selepas mengesahkan pesanan itu, anda perlu membayarnya dengan cara yang mudah untuk anda.

5. Menghantar pesanan. Kami menghantar pesanan itu dan melaporkan nombor jalanraya, di mana anda boleh menjejaki bungkusan itu. Sekiranya pickup dipilih, maka anda akan menerima mesej tentang kesediaan barangan untuk penghantaran.

Panggil atau e-mel kepada kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Dengan telefon (Isnin-Jumaat dari 8-00 hingga 17-00 waktu Moscow)

Panggil nombor: +7 (8636) 26-20- 03. Atau serahkan permintaan menggunakan panggilan balik perkhidmatan, dan kami akan memanggil anda untuk memperjelas semua butiran.

Melalui e-mel (sekitar jam)

Tulis kepada alamat [email protected] surat dengan senarai dan kuantiti barang yang dipesan. Tentukan nama pembeli, alamat penghantaran, nombor telefon (lebih disukai mudah alih) dan cara pembayaran dan penghantaran pilihan. Dan dalam masa terdekat pengurus kami akan menghubungi anda untuk mengesahkan pesanan itu.

Kad bank (hanya di laman web ini. VISA, MasterCard, Maestro, MIR)

Pembayaran adalah selamat dan terjamin. Pembayaran awal pesanan membolehkan anda untuk mengelakkan kos tambahan, dalam bentuk komisen untuk penghantaran tunai.

Pembayaran tunai (melalui pos atau di terminal TC)

Bayaran tambahan untuk perkhidmatan "Tunai bersalin" pada masa pembayaran. Sila ambil perhatian bahawa surcaj ini tidak termasuk dalam kos barang di laman web ini.

Webmoney

bayaran cepat; WebMoney Keeper; Kad WebMoney, cek Paymer, dll.

Yandex.Money

tiada bayaran komisen

PayPal (Visa, MasterCard, Maestro)

Untuk PayPal berdaftar. Untuk pembayaran tanpa pendaftaran, anda mesti memasukkan maklumat hubungan dan maklumat kad bank anda.

Pickup - percuma

Anda boleh mengambil barang-barang anda di salah satu mata pikap yang disediakan oleh rakan kongsi kami.

Mail of Russia - dari 350r.

Kos berlepas dikira secara individu bergantung kepada rantau penghantaran dan berat pesanan. Setelah menerima pesanan secara tunai semasa penghantaran, pejabat pos akan menahan komisen sehingga 5% dari nilai pesanan.

Selepas menghantar pesanan, anda akan diberikan nombor penjejakan, yang mana anda boleh menjejaki lokasi penghantaran melalui aplikasi Pos Rusia atau di laman web https://www.pochta.ru/TRACKING Bagi penduduk Moscow dan St. Petersburg, anda boleh memesan penghantaran petak kecil melalui aplikasi berat sehingga 2 kg setiap rumah.

Syarikat pengangkutan - dari 400r.

Kos dikira secara individu, berdasarkan rantau dan jumlah berat petak di tarif TC. Anda boleh memilih kedua-dua penghantaran ke terminal syarikat pengangkutan terdekat di bandar anda, dan penghantaran ke rumah. Masa penghantaran dan kosnya dipaparkan secara automatik dalam "Bakul" untuk setiap pilihan penghantaran.

Produk yang dibeli di kedai dalam talian kami, anda boleh kembali atau bertukar selaras dengan Undang-undang Persekutuan Persekutuan Rusia "Mengenai Perlindungan Hak Pengguna". Untuk melakukan ini, anda boleh menghubungi kami atau menulis surat kepada [email protected] Dalam surat itu, tentukan nombor pesanan, nombor telefon bimbit untuk komunikasi dan sebab untuk pulangannya.

Kembali dan bertukar barang yang berkualiti:

Jika item itu tidak sesuai atau tidak menyukainya, maka anda boleh menghantarnya kembali dalam masa 14 hari dari saat ia diterima menerusi Pos Rusia atau mana-mana syarikat pengangkutan. Dalam kes ini, kami akan membayar balik kos barang tidak termasuk kos penghantaran dan penghantaran balik.

Pertukaran dan pengembalian barangan yang berkualiti adalah mungkin dengan syarat barang-barang tersebut tidak digunakan, persembahan dan sifat pengguna dipelihara.

Pulangan dan pertukaran barangan yang tidak mencukupi:

Jika anda telah menerima barangan yang tidak mencukupi, yang tidak dapat memastikan pemenuhan kualiti fungsinya, anda berhak untuk memulangkan atau menukar barang dalam masa 14 hari dari penerimaan.

Apabila kembali barang yang tidak mencukupi, kami akan membuat penggantian dengan produk yang sama dengan kualiti yang baik atau membayar balik kos penuh barangan dengan penghantaran dan jumlah penghantaran balik.

Barangan yang dipulangkan mesti dihantar ke alamat berikut: 346500, rantau Rostov, Shakhty, trans. Cherenkova, 25, daripada. 15, untuk IP Storozhev P.V. Bersama-sama dengan barangan, lampirkan permohonan untuk pemulangan barang, yang terdiri dalam bentuk bebas, yang menunjukkan nombor pesanan, nombor telefon bimbit, nama penuh, alasan untuk pengembalian dan butiran untuk mengembalikan pembayaran. Dana tersebut dikembalikan kepada sistem pembayaran yang sama dengan pembayaran yang dibuat.

Pembersihan teori

Minyak fusel adalah hasil sampingan daripada penapaian alkohol, yang terkandung sebagai campuran bahan minuman beralkohol yang dihasilkan oleh penapaian. Minyak fusel (dengan cara ini, dalam bentuk tunggal, adalah nama yang betul) adalah cecair berminyak dengan bau yang tidak menyenangkan, dari cahaya kuning hingga warna coklat merah, mengandungi kira-kira 40 komponen yang berbeza. Komposisi dan sifatnya berbeza-beza bergantung kepada bahan mentah dan jenis ragi, mod dan suhu penapaian dan pemilihan pecahan "kepala" dan "ekor" semasa penyulingan.

Rasa dan aroma semua wain dan penyulingan dunia, termasuk cognac, wiski dan tentu saja moonshine sebahagian besarnya ditentukan oleh kehadiran minyak fusel di dalamnya. Oleh itu, kaedah pemurnian maksimum minuman beralkohol dari rasa dan bau, dengan melewatkan alkohol mentah melalui tiang penyulingan, kami pergi untuk pengeluar industri vodka. Vodka yang diperbuat daripada semangat yang diperbaiki dianggap sebagai minuman terbersih di dunia, menurut kandungan minyak fusel. Tetapi, pada masa yang sama, adalah mustahil untuk mengatakan bahawa ia adalah minuman yang membolehkan anda untuk mendapatkan perasaan yang terbaik daripada mengambil minuman pada keesokan harinya. Standard Rusia, contohnya, dalam kognac, kandungan minyak fusel dibenarkan hampir 1000 kali lebih tinggi daripada vodka, yang bagaimanapun, tidak membenarkan ia dipanggil minuman lebih buruk. Jadi adakah perlu untuk membersihkan minuman beralkohol sama sekali? Pasti!
Setiap pengilang yang menghormati diri sendiri, termasuk anda dan saya, cuba menghilangkan kekotoran beracun sebanyak mungkin, hanya meninggalkan yang perlu dan tidak berbahaya, yang menentukan sifat organoleptik minuman tersebut. Oleh itu, teknologi pengeluaran vodka, wain, bir, brendi, wiski dan tequila adalah berbeza, dan kualiti minuman bergantung pada kaedah pembersihan yang digunakan.

KELEBIHAN KALIMAH COCKINE YANG DIPERLUKAN AQUALAT HYPERLINE:
- penggunaannya adalah 3 kali kurang daripada apabila menggunakan arang kayu birch BAU
- kami menjual arang batu yang sudah dibasuh dan dibasuh, anda tidak perlu membilasnya sebelum minuman diisap
- dijamin berkualiti tinggi
- harga rendah disebabkan oleh penghantaran terus dari pengeluar
- nisbah pori diameter yang berbeza dalam karbon diaktifkan kelapa adalah yang paling optimum untuk pembersihan minuman beralkohol. Yang paling kurang berkesan dalam hal ini adalah karbon aktif farmaseutikal dalam bentuk tablet, yang menyerap hanya minyak besar besar, dan sebahagian besar kekotoran berbahaya melewati lapisan arang batu tersebut tanpa berlarutan.

Kaedah pembersihan berikut adalah untuk mereka yang berfokus pada kualiti minuman yang mempunyai aroma yang menyenangkan dan rasa ringan:
- gunakan bahan mentah yang baik untuk mendapatkan minuman berkualiti!
- jika pembetulan tidak dipertimbangkan, maka kaedah penyulingan ganda tetap menjadi kaedah pemurnian yang paling berkesan.
- Pastikan untuk memilih "kepala" dan "ekor" semasa penyulingan. "Heads", juga disebut sebagai "pervach", secara umumnya tidak dimaksudkan untuk kegunaan lanjut - hanya kitar semula! Dari artikel dalam "Penginspirasi penggundulan" kami, anda boleh belajar bagaimana untuk memisahkan "ekor" dan "kepala".
- selepas penyulingan pertama, produk, dicairkan dengan air kepada kekuatan 25-35 darjah, disucikan oleh arang - ia diluluskan melalui lapisan arang kelapa yang diaktifkan. - selepas membersihkan minuman dengan arang kelapa yang diaktifkan, proses penyulingan diulang dengan memotong "kepala" dan "ekor".
- Jangan gunakan kalium permanganat untuk membersihkan moonshine! Marilah kita masih perdebatkan tentang bahaya pemurnian seperti itu, tetapi mari kita membatasi diri kita pada hakikat bahawa mangan adalah unsur yang sangat toksik.
- untuk mencairkan produk yang dihasilkan dengan air ke kekuatan yang diingini yang kami tidak mengesyorkan menggunakan air paip. Ia perlu menggunakan kelembapan dan, sebaik-baiknya, karbon aktif yang terakhir dimurnikan untuk menghilangkan kelebihan klorin, air. Jangan tuangkan air ke dalam moonshine, anda perlu mencurahkan bulan ke dalam air. Semua peraturan ini akan membolehkan anda mengelakkan kekeruhan produk.
- Sekiranya anda merancang untuk memperbaiki lagi minuman tersebut, maka belilah hanya selepas pembersihan.

Penggunaan minuman beralkohol boleh dilakukan dalam dua cara. Yang paling mudah ialah kaedah menegaskan:
tambah kelapa diaktifkan karbon ke bekas minuman pada kadar 1 sudu per liter. Penggunaan karbon aktif kelapa semasa pembersihan moonsin adalah tiga kali kurang daripada penggunaan batu bara BAU-A birch. Kapasiti dengan kos arang batu selama 3-7 hari dan setiap hari digoncang, kecuali untuk hari terakhir. Selepas itu, penapis moonshine melalui pad kapas - pada output anda akan mendapat moonshine yang jelas, dengan penunjuk rasa dan bau yang lebih menyenangkan.
Jika prosedur pembuatan bir untuk anda bukan satu kali, disarankan untuk membeli ruang penapisan (arang batu), analog sederhana yang mana, bagaimanapun, anda boleh membuat diri anda. Untuk melakukan ini, potong bahagian bawah botol plastik dan letakkan pad kapas di leher, isi botol dengan karbon aktif kelapa

Mengenai produk

AQUALAT adalah tanda dagangan Rusia bahan penapis berkualiti tinggi untuk pemurnian air dan minuman. AQUALAT® HYPERLINE karbon diaktifkan berdasarkan shell kelapa merupakan cairan yang ideal untuk pemurnian air minuman, produk makanan dan penyediaan air proses (kolam renang, akuarium, sistem rawatan air di kotej). Karbon diaktifkan AQUALAT® HYPERLINE dibuat daripada cengkerang kelapa khas yang dipilih oleh pyrolysis dengan parameter khusus, yang dikekalkan dengan ketat. AQUALAT® HYPERLINE adalah produk bersertifikat dan boleh digunakan tanpa batasan untuk penyediaan air minuman dan minuman.

MANFAAT

Karbon diaktifkan AQUALAT® HYPERLINE mempunyai beberapa kelebihan:

 • - Telah dibasuh dari habuk semasa pengeluaran
 • - pecahan homogen optimum untuk pemurnian minuman beralkohol
 • - aktiviti penyerapan yang sangat baik
 • - mempunyai permukaan liang yang besar (kawasan liang satu gram karbon aktif ialah 1000-1300 m2)
 • - kekuatan tinggi karbon diaktifkan, ia tidak dihancurkan semasa operasi
 • - yang dihasilkan di india di bawah jenama kami dan kawalan kami
 • - pembungkusan yang dimeteraikan dengan mudah.

Karbon aktif kelapa adalah unik dalam nisbah liang diameter yang berbeza, mempunyai kadar penyerapan yang sangat tinggi, yang membolehkan pemurnian minuman beralkohol berkualiti tinggi dari minyak dan bau busuk. Disebabkan ini, semasa pemurnian minuman beralkohol, penggunaan karbon diaktifkan kelapa adalah sekurang-kurangnya tiga kali kurang daripada penggunaan karbon tablet kayu birch atau farmaseutikal.

Pembungkusan

AQUALAT ® HYPERLINE diaktifkan karbon dibungkus, atas permintaan pengguna, dalam 12.5 kg beg plastik yang dimeteraikan atau 0.5 kg beg plastik. Kedua-dua beg dan baldi juga boleh dibungkus dalam kotak beralur apabila dihantar.

Kami yakin bahawa kualiti produk kami dan hasilnya akan melebihi jangkaan anda.

PEMBERSIHAN PEMBERSIHAN

Arang kelapa telah membuktikan dirinya dalam proses pembersihan minuman beralkohol, wain dan bir yang kuat. Hampir sepenuhnya menghilangkan kesan minyak fusel dari moonshine dan memberikan kejelasan yang luar biasa.

 • - ketika pembersihan wain, karbon kelapa diaktifkan AQUALAT ® HYPERLINE sempurna menghilangkan kekotoran yang tidak diingini dan membolehkan untuk mencapai ketelusan wain, sementara wain tidak kehilangan tepu warna dan aroma.
 • - Brewers menggunakan karbon aktif untuk menghilangkan tanin berbahaya dari plum memasak baru-baru ini dan lemak malted yang mengganggu kestabilan buih bir.
 • - Kelapa karbon yang paling luas diaktifkan AQUALAT® HYPERLINE yang diterima dalam penghasilan minuman beralkohol yang kuat. Karbon diaktifkan adalah hampir sepenuhnya menyerap minyak fusel dan semua kekotoran yang tidak diingini, menjadikan minuman itu lembut dan jernih. Penggunaannya dengan ketara mempercepatkan pengoksidaan aldehid yang terkandung dalam penyulingan kepada asid, yang, apabila berinteraksi dengan alkohol, membentuk aroma minuman beralkohol. Dengan bantuan karbon diaktifkan AQUALAT® HYPERLINE, anda boleh mendedahkan sepenuhnya rasa dan aroma minuman yang dihasilkan.

Mengenai syarikat

Syarikat kami selama bertahun-tahun telah menjadi pengeluar bahan penapis jenama AQUALAT yang digunakan untuk membersihkan air bukan sahaja di wilayah Persekutuan Rusia, tetapi juga jauh di luar sempadannya.

Cadangan karbon kelapa yang dicadangkan AQUALAT HYPERLINE dihasilkan di India di bawah penyeliaan yang paling berhati-hati terhadap pakar. Di Rusia, beliau menjalani kawalan kualiti tambahan, dibungkus dan dihantar kepada pelanggan kami.

Peratusan alkohol dalam wap dan cecair

Jadual tentang meninggalkan mendidih
cecair alkohol air, wap dari itu
dan titik mendidih cecair ini
pada tekanan atmosfera.

Bagaimana untuk memisahkan "ekor" dan "kepala"?

Apabila suhu mash dalam kiub penyulingan meningkat kepada 65-68 0 C,
maka kotoran beracun yang mudah berubah-ubah dengan bau yang tajam dan tidak menyenangkan - "kepala" - mula menonjol.
Selepas pecahan cahaya berhenti berdiri apabila mencapai 78 0 Dengan menukar bekas dan mula mengumpul "badan".

Pembetulan bacaan alkohol bergantung kepada suhu alkohol

Mengukur kekuatan alcoholometer moonshine dilakukan pada suhu moonshine 20 0 C.
Jika ketepatan tinggi tidak penting untuk anda, maka anda boleh menggunakan jadual berikut.

346500, rantau Rostov
Mine, lorong. Cherenkova, 25, daripada. 15

Perniagaan karbon aktif sendiri

Gambaran umum pasaran pengeluaran karbon diaktifkan

Mungkin, dengan pemikiran tentang membuka perniagaan anda sendiri, anda sering berfikir produk mana yang terbaik untuk dihasilkan.

Sudah tentu, pilihan ideal tidak wujud, bagaimanapun, terdapat beberapa cawangan yang jelas lebih berfaedah dari sudut pandangan usahawan baru. Ini secara tradisinya termasuk pembinaan dan penghasilan bahan bangunan dan kemasan; beberapa kawasan industri makanan; serta pemprosesan mineral. Di samping itu, terdapat beberapa pengeluaran lain, yang bermula pada awalnya menguntungkan daripada yang lain.

Hakikatnya ialah pengeluaran produk berteknologi tinggi - dan ini jauh dari komputer tablet dan kereta elektrik sahaja, produk tersebut termasuk pelaburan penting dalam peralatan - pada peringkat awal, dan juga dalam jangka sederhana, jelas lebih rendah daripada yang di atas.

Alasannya adalah mudah: peralatan dalam kes pertama berulang sejak beberapa tahun, walaupun keuntungan dan keuntungan yang lebih tinggi (dalam terma mutlak), pada kedua, semua perkara lain menjadi sama, peralatan itu dibayar dalam masa beberapa bulan, dan dengan pengurusan yang tepat, minggu ini.

Dan pada masa itu, apabila pengeluaran berteknologi tinggi mula membawa keuntungan korporat yang mudah, atau berkembang secara mendatar - yang disebabkan oleh pertumbuhan yang meluas, atau ia akan menjadi berteknologi tinggi sendiri, secara beransur-ansur mengembangkan rangkaian dan menumpukan keseluruhan rantaian pengeluaran dalam satu tangan.

Pengeluaran karbon diaktifkan boleh dikaitkan dengan salah satu daripada banyak pengeluaran yang mudah dan murah. Apa yang luar biasa tentang produk ini?

Pertama, karbon diaktifkan dihasilkan dari bahan yang murah, hampir sisa, dari bahan gambut, arang batu coklat dan sisa pertanian (termasuk dari lubang buah).

Kedua, peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan adalah mudah, mudah digunakan dan, dengan itu, murah.

Akhirnya, ketiga karbon aktif diaktifkan untuk mencari pasaran: ini adalah farmakopoeia (tablet karbon diaktifkan), dan dalam beberapa cabang industri kimia, dan untuk pengeluaran penapis industri atau rumah (termasuk yang popular, hari ini, penapis untuk membersihkan air paip). air).

Karbon diaktifkan digunakan walaupun dalam industri tembakau: banyak rokok moden dilengkapi dengan penapis karbon. Oleh itu, tidak sepatutnya ada masalah dengan jualan, serta dengan pengeluaran karbon diaktifkan, dengan pengurusan perniagaan yang kompeten.

Teknologi dalam pembuatan karbon diaktifkan

Karbon diaktifkan diaktifkan oleh rawatan haba bahan mentah yang mengandungi karbon, diikuti oleh pengaktifan dengan kehadiran agen pengoksida. Proses teknologi ini merangkumi beberapa peringkat, yang pertama adalah pengkarbonan.

Karbonisasi adalah rawatan haba (penembakan) bahan mentah pada suhu tinggi dalam suasana inert tanpa akses ke udara. Hasilnya adalah apa yang dipanggil carbon-carbonizat.

Carbonizat mempunyai sifat penyerapan (penyerapan) yang tidak mencukupi, kerana saiz liangnya kecil dan kawasan permukaan dalaman (dan ini adalah parameter yang paling penting dalam karbon diaktifkan) adalah kecil. Oleh itu, ia tertakluk kepada pra-menghancurkan dan pengaktifan untuk mendapatkan struktur liang tertentu dan meningkatkan sifat penjerapan. Ini adalah peringkat kedua pengeluaran karbon diaktifkan, dipanggil pra-menghancurkan.

Produk berkarbonasi akibat pemanggangan mempunyai saiz pecahan 30-150 mm. Pengaktifan berkualiti tinggi kepingan-kepingan besar sedemikian sukar, jadi karbonizat tertakluk kepada pra-menghancurkan.

Untuk pengaktifan yang berkesan, saiz pecahan harus 4-10 mm. Langkah ketiga dalam pengeluaran karbon diaktifkan adalah aktivasi yang sebenarnya. Bergantung kepada peralatan yang digunakan untuk pengeluaran karbon aktif, kimia dan pengaktifan gas wap adalah berbeza.

Proses sebenar pengaktifan kimia terdiri daripada rawatan arang batu dengan garam (karbonat, sulfat, nitrat), yang, pada suhu yang tinggi, mengeluarkan gas pengaktif atau agen pengoksida asid (nitrik, sulfur, fosforik, dan lain-lain).

Arang yang diperolehi oleh kaedah ini dipanggil mengikut reagen yang digunakan (contohnya, "karbon pengaktifan klorin-seng"). Pengaktifan kimia dijalankan pada suhu 200-650 ° C.

Kaedah kimia mempunyai kelemahan: jumlah efluen berbahaya alam sekitar yang tinggi dan kos sorben yang agak tinggi (ini sememangnya disebabkan oleh keperluan untuk membeli bahan mentah kimia - reagen). Ini bukan lagi fakta bahawa interaksi dengan peralatan kimia reagen kakisan.

Pengaktifan wap gas dijalankan pada suhu 800-1000 ° C dalam keadaan tertentu yang dikawal ketat oleh ahli teknologi (apabila menggunakan kaedah ini, khususnya, karbon monoksida berbahaya untuk kesihatan dilepaskan).

Dalam hal pengaktifan gas wap, karbon dioksida digunakan sebagai agen pengoksidasi (karbon dioksida biasa digunakan sebagai minuman berkarbonat) dan wap air.

Pengaktifan dengan wap air membolehkan arang batu menghasilkan dengan permukaan permukaan dalaman sehingga 1500 meter persegi. m setiap 1 gram arang batu (penunjuk dianggap baik). Karbon aktif dihasilkan dalam bentuk butiran silinder dan sfera, butiran bentuk yang tidak teratur (karbon diaktifkan hancur) atau serbuk halus. Saiz pecahan ditentukan oleh piawaian negeri (GOST) untuk pelbagai gred karbon diaktifkan.

Peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan

Dengan sendirinya, peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan tidak begitu mahal, kerana ia agak mudah. Walau bagaimanapun, terdapat satu perkara: biasanya pengilang peralatan itu dipasang sendiri, setelah membuat draf awal di mana dan bagaimana peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan akan ditempatkan, berdasarkan saiz dan ciri teknikal lain dari kemudahan pengeluaran anda.

Di samping itu, elemen utama ialah relau perindustrian (lebih tepatnya, 2 tungku) batu bata refraktori, yang sememangnya didirikan, memajukan unsur-unsur yang diperlukan ke dalamnya. Dan, sebagai peraturan, pembangunan projek, pemasangan peralatan dan pemasangan relau pada kos mereka tidak jauh lebih rendah dari harga mesin sendiri.

Dari segi mesin, boleh dikatakan bahawa pilihan terbaik untuk pengeluaran sederhana adalah peralatan dari China yang telah menjalani kawalan kualiti negara: iaitu, yang dihasilkan oleh perusahaan perindustrian milik negara China, bukannya semi kerajinan.

Kos peralatan sedemikian untuk pengeluaran karbon diaktifkan akan menjadi rendah, dan kualiti praktikalnya tidak berbeza dari rakan-rakan Eropah dan Amerika Utara.

Jadi, pertama kita memerlukan pemadam dan pengadun untuk bahan mentah dan produk jadi. Yang pertama adalah di wilayah 3.2 juta yuan (dari segi rubel - kira-kira 16.45 juta); yang kedua adalah 800,000 yuan (kira-kira 4.11 juta Rubles).

Unit pengeluaran penting seterusnya akan menjadi akhbar hidraulik (anggaran kos - 1.9 juta yuan, atau 9.77 juta Rubles) dan dandang untuk pengeluaran stim (yang akan menelan kos kira-kira 350,000 yuan atau 1.8 juta Rubles).

Sebenarnya, senarai peralatan untuk pengeluaran karbon diaktifkan (seperti yang anda lihat, ia tidak berteknologi tinggi) selesai. Walau bagaimanapun, pemasangan peralatan memerlukan pelaburan tambahan dalam jumlah kira-kira 1,150,000 yuan, atau 5.91 juta Rubles.

Dua relau kekal - karbonisasi, di mana bahan mentah yang mengandungi karbon menjalani rawatan haba primer dan relau pengaktifan (atau, seperti juga dipanggil, relau api). Pembinaan relau arang batu berharga 3,900,000? (kos bahan dari segi rubel - kira-kira 20.05 juta), penyepuhlindapan - pada 2.2 bilion yuan, atau 113.08 juta rubel.

Kos pemasangan kedua-dua relau adalah $ 450,000 (14.75 juta Rubles). Antara lain, kos pembinaan projek itu berjumlah 1,500,000 yuan (7.71 juta Rubles), dan kos bahan berkaitan kelengkapan (paip, produk logam, bolt, dll) - 5000000? (25.7 juta Rubles).

Ada kemungkinan bahawa relau pembakaran mungkin tidak mampu untuk seorang usahawan baru. Tetapi ketuhar ini adalah sejagat. Anda boleh mendapatkan dengan pilihan yang lebih murah jika anda sudah bersedia untuk membuka perniagaan berhampiran perusahaan yang mengekstrak arang batu coklat atau bekerja pada bahan mentah yang diimport.

Tungku yang direka untuk mengaktifkan arang batu coklat akan menelan belanja hanya $ 1,800,000, atau kira-kira 59 juta rubel. Kemudanya ini disebabkan oleh ketinggian dan nilai rendah sudut coklat berbanding dengan batu dan jarangnya pengeluarannya.