Kanser esofagus:

Kanser Esophagus adalah kanser esofagus, disertai dengan kemerosotan progresif fungsi menelan dan penurunan berat badan, yang terdiri daripada 80 hingga 90% daripada semua penyakit organ ini.

Kanser bermula di sel-sel blok bangunan yang membentuk tisu. Tisu membentuk organ tubuh.
Sel normal membesar dan membahagikan - untuk membentuk sel baru apabila tubuh memerlukannya. Apabila sel-sel biasa berumur atau rosak, mereka mati, dan sel-sel baru mengambil tempat mereka.
Kadang-kadang proses ini menjadi salah. Sel-sel baru terbentuk apabila badan tidak memerlukannya, dan sel-sel tua atau yang rosak tidak mati seperti yang seharusnya. Pengumpulan sel tambahan selalunya membentuk jisim tisu yang disebut "neoplasma" atau "tumor." Neoplasma di dinding esofagus boleh menjadi jinak (bukan kanser) dan ganas (kanser). Dinding dalaman licin mungkin mempunyai kawasan kasar yang tidak normal, kawasan dengan penyimpangan kecil adalah tumor. Pertumbuhan yang tidak seimbang sama sekali tidak berbahaya.

- jarang menimbulkan ancaman kepada kehidupan;
- boleh dikeluarkan dan biasanya tidak tumbuh semula;
- tidak menembusi tisu di sekitar mereka;
- Jangan gunakan bahagian lain badan.

- boleh menimbulkan ancaman yang lebih besar kepada kehidupan;
- sering boleh dikeluarkan, tetapi kadang-kadang boleh tumbuh kembali;
- boleh menyerang organ dan tisu yang berdekatan dan merosakkannya;
- boleh merebak ke bahagian lain badan.

Kanser esofagus bermula di dalam sel-sel dalam lapisan dalaman esofagus. Dari masa ke masa, kanser dapat menyerang lapisan yang lebih dalam esofagus dan tisu di sekelilingnya.

Sel-sel kanser boleh merebak, terpisah daripada tumor asal. Mereka memasuki saluran darah atau limfa, yang memasuki semua tisu badan. Sel-sel kanser boleh didapati di kelenjar getah bening esofagus. Sel-sel ini boleh merebak ke tisu lain dan berkembang, membentuk tumor baru yang boleh merosakkan tisu-tisu ini. Penyebaran kanser dipanggil metastasis.

Apakah kerongkong?

Esofagus adalah sebahagian daripada saluran pencernaan. Pada orang dewasa, ia adalah tiub otot kira-kira 25 cm panjang, yang membantu makanan mendapat dari mulut ke perut. Dinding esofagus terdiri daripada beberapa lapisan:

- lapisan dalaman, atau lapisan (mukosa) - mukosa esofagus mentah, supaya makanan boleh masuk ke dalam perut;
- submucosa: kelenjar di lapisan ini membuat mukus yang melembabkan kerongkongan;
- lapisan otot: otot mendorong makanan ke dalam perut;
- lapisan luar: lapisan luar merangkumi esofagus.

Jenis-jenis kanser esophageal


Kanser esofagus dikelaskan mengikut jenis sel. Jenis sel dalam kanser esofagus membantu menentukan pilihan rawatan pesakit. Terdapat dua jenis utama kanser esophageal:

- Adenocarcinoma. Ia bermula di sel-sel lendir dari kelenjar rembesan di kerongkong dan berlaku paling kerap di bahagian bawah esofagus. Adenocarcinoma adalah kanser esophageal yang paling biasa, dan, di atas semua, lelaki putih;

- Karsinoma sel kquamous Sel-sel yang rata dan nipis membentuk garis yang menggariskan permukaan esofagus. Karsinoma sel kquamus berlaku paling kerap di tengah esofagus. Jenis kanser ini adalah kanser esofagus yang paling biasa di seluruh dunia.
Kedua-dua jenis diagnosis dan rawatan adalah sama.

- Spesies langka lain. Bentuk kanser esophageal yang jarang berlaku termasuk: choriocarcinoma, limfoma, melanoma, sarcoma, dan ruang kecil.

Punca Kanser Esophageal


Penyebab kanser esophageal tidak jelas. Kanser esophageal berlaku apabila sel-sel di esophagus berkembang secara keliru disebabkan mutasi DNA. Sel tumbuh dan dibahagikan dengan tidak terkawal. Mengumpul sel-sel yang tidak normal membentuk tumor di esofagus, yang boleh tumbuh, menyerang tisu-tisu berdekatan dan menyebar ke bahagian lain badan.

Faktor risiko kanser esofagus


Apabila pesakit menerima diagnosis kanser, dia secara semula jadi tertanya-tanya apa yang boleh menyebabkan penyakit itu. Doktor jarang dapat menjelaskan mengapa seseorang membuat kanser esofagus, dan yang lain tidak. Walau bagaimanapun, kita tahu bahawa orang yang mempunyai faktor risiko tertentu lebih cenderung daripada yang lain untuk mendapatkan kanser esophageal. Faktor risiko adalah sesuatu yang boleh meningkatkan kemungkinan mendapat penyakit. Berikut adalah:

- Umur 65 tahun ke atas. Umur adalah faktor risiko utama untuk kanser esophageal. Kemungkinan mendapatkan penyakit ini bertambah apabila seseorang menjadi lebih tua;

- Seks lelaki. Pada lelaki, kanser esophageal berkembang 3 kali lebih kerap daripada pada wanita;

- Merokok Orang yang menghidap kanser esofagus lebih sering terbentuk daripada orang yang tidak merokok. Mengunyah tembakau juga adalah antara faktor risiko;

- Mabuk. Orang yang mengambil lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari, karsinoma sel skuous esophagus berkembang lebih kerap daripada orang yang tidak minum. Peminum berat yang masih merokok mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada alkoholik yang tidak merokok. Iaitu, kedua-dua faktor, bertindak bersama, meningkatkan lagi risiko;

- Kuasa. Kajian menunjukkan bahawa duduk di atas makanan rendah dalam buah-buahan dan sayur-sayuran boleh meningkatkan risiko kanser esofagus. Walau bagaimanapun, keputusan analisis diet tidak selalu bertepatan, dan penyelidikan lebih diperlukan untuk lebih memahami bagaimana diet menjejaskan risiko kanser esophageal;

- Obesiti. Berat badan berlebihan meningkatkan risiko mengembangkan adenokarsinoma esofagus;

- Heartburn. Penyakit refluks Gastroesophageal (GERD) dan pedih ulu hati adalah aliran balik yang tidak normal dari asid lambung ke esofagus. Reflux adalah kejadian biasa. Salah satu gejala refluks ialah pedih ulu hati, tetapi sesetengah orang tidak mempunyai gejala. Asid lambung boleh merosakkan tisu esofagus. Selepas bertahun-tahun refluks, kerosakan tisu pada sesetengah orang boleh mengakibatkan adenokarsinoma esofagus;

- Barrett's esophagus. Heartburn boleh menyebabkan kerosakan pada esofagus, dan dari masa ke masa, kepada keadaan yang dikenali sebagai esofagus Barrett. Kebanyakan orang yang mempunyai esophagus Barrett tidak menyedari hal ini. Kehadiran esophagus Barrett sangat meningkatkan risiko adenokarsinoma esofagus. Di sini, faktor risiko adalah jauh lebih tinggi daripada penyakit pedih ulu hati sahaja;

- Masalah dengan menelan. Sukar menelan kerana sfinkter esofagus, yang menghalang otot daripada berehat (achalasia);

- Makanan panas. Minum minuman yang sangat panas, dsb.

Penyelidik terus mengkaji semua faktor risiko ini.
Pada masa yang sama, kehadiran faktor risiko tidak bermakna seseorang pasti akan mengembangkan kanser esophageal. Kebanyakan orang yang mempunyai beberapa faktor risiko ini tidak pernah mengalami kanser esophageal.
Mereka yang mengalami perubahan terdahulu dalam sel esophagus (esophagus Barrett) menjalani terapi radiasi ke dada atau perut atas.

Gejala kanser esophageal


Kanser esophageal awal mungkin tidak menyebabkan gejala. Dengan perkembangan kanser, gejala yang paling biasa adalah seperti berikut:

- kesukaran menelan (disfagia) apabila makanan terjebak dalam esofagus;
- sakit ketika menelan;
- dada atau sakit belakang;
- berat badan;
- pedih ulu hati;
- suara serak atau batuk yang tidak hilang dalam masa 2 minggu.

Gejala ini boleh disebabkan oleh kanser esophageal atau masalah kesihatan lain.

Diagnosis kanser esophageal


Sekiranya pesakit mempunyai sekurang-kurangnya satu gejala yang berkaitan dengan kanser esophageal, doktor mesti mengetahui sama ada ini benar-benar disebabkan oleh kanser atau atas sebab lain. Doktor menjalankan pemeriksaan fizikal dan bertanya tentang sejarah peribadi dan keluarga kesihatan pesakit. Pesakit mungkin perlu mengambil ujian darah. Juga, dia mungkin diminta menjalani prosedur berikut:

- X-ray dengan barium. Selepas pesakit telah mengambil penyelesaian barium, sinar-x esofagus dan perut akan diberikan kepadanya. Barium di kerongkongan membantu mendapatkan imej X-ray yang lebih jelas;

- Endoskopi (atau esophagoscopy, atau FGDS). Doktor menggunakan tiub nipis - endoskopi untuk memeriksa esofagus. Doktor kemudian akan membekukan tekaknya dengan semburan anestetik, dan pesakit boleh menerima ubat yang akan membantu dia berehat. Tiub itu dihantar melalui mulut atau hidung ke esofagus;

- Biopsi. Selalunya kanser bermula di lapisan dalaman esofagus. Doktor menggunakan endoskopi untuk mengeluarkan tisu dari esofagus, kemudian dia memeriksa tisu di bawah mikroskop untuk sel-sel kanser. Biopsi adalah satu-satunya cara yang pasti untuk mengetahui jika sel kanser hadir. Jika biopsi menunjukkan bahawa pesakit mempunyai kanser, doktor harus menentukan peringkat (peringkat) penyakit untuk membantu pesakit memilih rawatan yang terbaik. Membuat diagnosis dan menentukan tahap kanser adalah percubaan menyeluruh untuk mengetahui perkara berikut:

- berapa jauh kanser menembusi dinding kerongkong;
- Adakah kanser menyerang tisu berdekatan?
- sama ada kanser telah merebak, dan jika ya, di mana bahagian badan.

Selalunya, kanser esophageal merebak ke nodus limfa berdekatan. Jika kanser telah mencapai nod ini, ia juga boleh merebak ke nodus limfa yang lain, tulang atau organ lain, termasuk hati dan paru-paru.

Untuk lebih tepat menentukan peringkat kanser esophageal, doktor anda mungkin menetapkan satu atau lebih daripada ujian dan prosedur berikut:

- Endoskopi ultrasound. Dokter itu melepaskan endoskopi di kerongkong, mati rasa dari anestetik. Siasatan di hujung tiub menghantar gelombang bunyi yang tidak dapat didengar. Gelombang tercermin dari tisu esofagus pesakit dan dari organ-organ berdekatan. Komputer mencipta imej dengan echo yang dapat menunjukkan betapa mendalamnya kanser telah menyerang dinding esofagus. Doktor juga boleh menggunakan jarum untuk mengambil sampel tisu dari nodus limfa;

- Komputasi tomografi (CT). Mesin x-ray disambungkan ke komputer yang boleh mengambil gambar gambar terperinci dada dan perut. Doktor menggunakan tomografi yang dikira untuk mencari kanser esofagus, yang telah merebak ke nodus limfa dan kawasan lain. Pesakit boleh menerima agen kontras di dalam atau sebagai suntikan ke dalam saluran darah - dengan pertolongannya, kawasan tidak normal lebih mudah dilihat;

- Pengimejan resonans magnetik (MRI). Magnet kuat yang disambungkan ke komputer digunakan untuk membuat imej terperinci di dalam tubuh pesakit. MRI boleh menunjukkan sama ada kanser telah merebak ke nodus limfa atau ke bahagian lain badan. Kadang-kadang agen kontrasepsi disuntik dalam bentuk suntikan ke dalam saluran darah pesakit. Agen kontras menjadikan kawasan tidak normal kelihatan lebih jelas dalam gambar;

- Tomografi pelepasan Positron (PET). Pesakit menerima sedikit gula radioaktif melalui suntikan, yang memancarkan isyarat. Isyarat pengimbas PET ini menangkap dan membuat gambar tempat di tubuh pesakit - di mana sekarang terdapat gula. Sel-sel kanser kelihatan lebih cerah dalam gambar, kerana mereka mengambil gula lebih cepat daripada sel normal. PET menunjukkan sama ada kanser esophageal telah merebak;

- Osteoscintigraphy. Pesakit menerima sedikit bahan radioaktif melalui suntikan. Ia melalui darah dan terkumpul di tulang. Pengimbas mesin mengesan dan mengukur radiasi, membuat gambar tulang. Gambar-gambar boleh menunjukkan kanser yang telah merebak ke tulang;

- Laparoscopy. Selepas pesakit diberikan anestesia umum, pakar bedah membuat hirisan kecil (atau incisions) dalam perut. Pakar bedah memasukkan tiub nipis - laparoskop - ke rongga perut. Nodus limfa atau sampel tisu lain boleh dikeluarkan.
Kadang-kadang diagnosis tidak lengkap - sebelum pembedahan membuang kanser dan nodus limfa yang berdekatan.

Apabila kanser merebak dari tempat asalnya ke bahagian lain badan, tumor baru mempunyai sel yang tidak normal sama dengan nama yang sama dengan tumor primer. Sebagai contoh, jika kanser esophageal merebak ke hati, sel-sel kanser di hati sebenarnya, sel-sel kanser esophageal. Penyakit ini adalah kanser metastatik esofagus, bukan kanser hati. Dan ia dianggap sebagai kanser esofagus. Doktor memanggil tumor baru "jauh" atau penyakit metastatik.

Tahap kanser esophageal

Terdapat lima peringkat (peringkat, darjah) kanser esofagus - dari 0 hingga IV, di mana 0 - yang paling tidak invasif (pengenalan ke dalam badan) dan IV - tahap paling agresif, apabila kanser esophagus telah merebak ke organ-organ yang jauh.

- Peringkat 0 - sel-sel yang tidak normal terletak hanya dalam lapisan dalaman esofagus. Ini juga dikenali sebagai "kanser di tempat".

- Peringkat I - kanser telah berkembang di lapisan dalaman submukosa.

- Peringkat II dinyatakan dalam penyebaran proses tumor seperti berikut:

- kanser telah merebak ke lapisan dalaman submukosa, dan sel-sel kanser menyerang kelenjar getah bening;
- tumor menyerang lapisan otot. Sel-sel kanser boleh didapati di kelenjar getah bening;
- kanser telah berkembang ke lapisan luar esofagus.

- Peringkat III dicirikan oleh salah satu kriteria berikut:

- kanser tumbuh di lapisan luar dan sel-sel kanser merebak ke kelenjar getah bening;
- kanser telah menyerang beberapa struktur, seperti saluran udara. Sel-sel kanser boleh merebak ke nodus limfa.

- Peringkat IV - sel-sel kanser telah merebak ke organ-organ jiran yang jauh, seperti hati, pankreas, dsb.

Rawatan Kanser Esophageal


Bagi orang yang mempunyai kanser esophageal, terdapat beberapa pilihan rawatan: pembedahan, terapi radiasi, kemoterapi, atau gabungan rawatan ini. Sebagai contoh, terapi radiasi dan kemoterapi boleh diberikan sebelum atau selepas pembedahan.
Rawatan yang sesuai dengan setiap pesakit bergantung terutamanya kepada faktor-faktor berikut:

- di mana betul-betul kanser ada di esofagus;
- sama ada kanser telah menyerang organ dan tisu berhampiran;
- sama ada kanser telah merebak ke nodus limfa atau organ-organ lain badan;
- gejala;
- kesihatan umum pesakit.

Kanser esophageal adalah sukar untuk dikawal dengan prosedur yang sedia ada, yang umumnya diterima. Atas sebab ini, ramai doktor menggalakkan orang yang mengidap penyakit ini untuk mengambil bahagian dalam ujian klinikal, meneliti rawatan baru. Percubaan klinikal adalah pilihan penting bagi orang-orang dengan semua peringkat kanser esophageal.
Pesakit mungkin mempunyai sekumpulan profesional perubatan yang sangat berbeza untuk merancang rawatan mereka. Oleh kerana sel dan tisu yang sihat sering rosak semasa terapi kanser, kesan sampingan adalah perkara biasa.

Ablation kekerapan radiasi

Esophagus Barrett dianggap sebagai keadaan pramatang dan dikaitkan dengan peningkatan risiko kejadian kanser zon cardio-esophageal dan adenokarsinoma yang lebih rendah daripada ketiga esophagus (kanser esophageal).
Teknologi moden dapat menyembuhkan sindrom Barrett dengan berkesan.

Rawatan invasif yang minimum dipanggil "ablation radiofrequency" (XRF adalah prosedur pembedahan yang dilakukan menggunakan kateter khas - elektrod probe yang dibubarkan dalam rongga untuk membakar kawasan patologi menggunakan penjana elektrik frekuensi tinggi - frekuensi radio). Ini salah satu daripada beberapa jenis ablation boleh menjadi alternatif apabila pembedahan untuk beberapa jenis kanser bukan pilihan yang boleh diterima.

Ablation membayangkan pemusnahan tisu dengan pendedahan kepada suhu tinggi - iaitu, sel-sel mati apabila ia dipanaskan pada suhu tertentu (cauterization).

Dipandu oleh teknik pengimejan, doktor memasukkan jarum nipis melalui kulit dan ke tumor itu sendiri. Tenaga elektrik frekuensi tinggi dihantar melalui jarum ini, ia memanaskan dan memusnahkan tumor. Bulan selepas prosedur, sel mati menjadi parut yang tidak berbahaya.

Semasa ablasi radiofrequency untuk merawat esofagus Barrett, doktor menggunakan endoskop atau kateter yang dimasukkan ke dalam esofagus. Kateter mempunyai belon pada akhir dengan elektrod di permukaan luar. Belon melambung supaya elektrode menyentuh tisu yang tidak normal dalam mukosa esofagus. Elektrod memberikan tenaga yang cukup untuk menghancurkan lapisan nipis atau tisu patologi.

Rawatan kanser esophageal


Terdapat beberapa jenis rawatan pembedahan untuk kanser esophageal. Jenis ini bergantung terutamanya di mana kanser terletak. Doktor bedah boleh mengeluarkan seluruh esofagus atau hanya sebahagian daripadanya yang mengandungi sel-sel kanser. Operasi sedemikian dipanggil pemisahan esofagus. Sebagai peraturan, pakar bedah menghilangkan sebahagian daripada esofagus dengan kanser, nodus limfa dan tisu lembut yang berdekatan. Bahagian perut (dikenali sebagai terletak berhampiran esofagus) atau keseluruhan perut juga boleh dikeluarkan. Pakar bedah boleh bercakap mengenai operasi yang boleh digunakan untuk pesakit.


Pakar bedah membuat insisi di dada dan perut pesakit - untuk membuang kanser. Dalam kebanyakan kes, pakar bedah menarik perut dan melekatkan selebihnya esophagus kepadanya. Atau bahagian usus digunakan untuk menyambung perut ke seluruh esofagus. Pakar bedah boleh menggunakan sama ada sekeping usus kecil atau besar. Sekiranya perut dikeluarkan, bahagian usus digunakan untuk menyambungkan sebahagian daripada esofagus dalam usus kecil.
Semasa pembedahan, pakar bedah boleh meletakkan tiub makan di usus kecil. Tiub ini akan membantu pesakit mendapatkan nutrisi yang cukup semasa penyembuhan.

Pesakit mungkin mengalami kesakitan semasa beberapa hari pertama selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, ubat akan membantu mengendalikan kesakitan ini. Sebelum pembedahan, pesakit harus membincangkan rencana pelepasan sakit dengan pasukan penjagaan kesihatannya. Selepas operasi, pasukan boleh menyesuaikan pelan.

Masa yang diperlukan selepas operasi adalah berbeza untuk semua orang, ia bergantung kepada jenis operasi. Pesakit boleh tinggal di hospital selama sekurang-kurangnya satu minggu.

Terapi radiasi


Terapi radiasi (juga dikenali sebagai radioterapi) menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel-sel kanser. Pendedahan kepada sel kanser hanya berlaku di kawasan yang dirawat. Terapi radiasi boleh digunakan sebelum atau selepas pembedahan. Atau ia boleh digunakan dan bukan operasi. Untuk rawatan kanser esophageal, terapi radiasi biasanya diberikan bersama-sama dengan kemoterapi.

Doktor menggunakan dua jenis terapi radiasi untuk merawat kanser esophageal. Sesetengah orang mendapat kedua-dua jenis:

- terapi radiasi luaran. Sinaran berasal dari kereta besar di luar badan. Mesin itu ditujukan terus kepada kanser. Pesakit boleh pergi ke hospital atau klinik untuk rawatan. Rawatan biasanya berlangsung 5 hari seminggu selama beberapa minggu;
- terapi sinaran dalaman (brachytherapy). Doktor membeku tekak dengan semburan anestetik dan memberikan ubat pesakit untuk membantu dia berehat. Dokter memasukkan tiub ke dalam esofagus. Sinaran berasal dari tiub. Apabila tiub dikeluarkan, radioaktiviti tidak tinggal di dalam tubuh pesakit. Kesan sampingan terutamanya bergantung kepada dos dan jenis radiasi. Terapi radiasi luar ke dada dan perut boleh menyebabkan: sakit tekak, sakit seperti pedih ulu hati, sakit perut atau usus, dan mungkin mual dan cirit-birit. Mungkin ada kesan sampingan yang lain.

Kemoterapi


Kebanyakan orang dengan kanser esofagus menerima kemoterapi. Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel-sel kanser. Ubat kanser esophageal biasanya disuntik melalui vena (intravena). Rawatan yang mungkin di klinik, di pejabat doktor, atau di rumah. Sesetengah orang perlu tinggal di hospital untuk rawatan.

Kemoterapi biasanya diberikan dalam kitaran. Setiap kitaran mempunyai tempoh rawatan, diikuti dengan tempoh rehat.
Kesan sampingan bergantung terutamanya pada apa dan berapa banyak ubat perubatan diberikan. Kemoterapi membunuh sel-sel kanser yang berkembang pesat, tetapi ubat-ubatan juga boleh merosakkan jenis-jenis sel biasa yang membahagikan pesat:

- sel darah. Kemoterapi mengurangkan tahap sel darah yang sihat, seseorang lebih mudah terdedah kepada jangkitan, lebam atau pendarahan dan berasa sangat lemah dan letih. Doktor memeriksa paras sel darah rendah. Sekiranya tahap rendah, doktor boleh menghentikan kemoterapi untuk sementara atau mengurangkan dos ubat, mengambil ubat-ubatan yang boleh membantu pesakit menghasilkan sel-sel darah baru;
- sel-sel akar rambut. Kemoterapi boleh menyebabkan keguguran rambut. Jika pesakit kehilangan rambut, mereka akan tumbuh semula, tetapi mungkin berubah warna dan tekstur;
- sel merangkumi saluran gastrousus. Kemoterapi boleh menyebabkan penurunan nafsu makan, mual dan muntah, cirit-birit, ulser mulut atau bibir. Doktor boleh memberi ubat pesakit dan mencadangkan cara lain untuk membantunya.

Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku: ruam pada kulit, sakit pada sendi, kesemutan atau kebas pada tangan dan kaki, bengkak tangan atau kaki. Seorang doktor mungkin mencadangkan cara untuk mengawal banyak masalah ini.

Artikel berkaitan:

Pendapat kedua


Sebelum memulakan rawatan kanser esophageal, anda mungkin perlu pendapat doktor lain mengenai diagnosis dan rawatan pesakit. Sesetengah orang takut bahawa doktor mereka akan tersinggung jika mereka mengetahui pendapat pakar lain mengenai isu ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor mengalu-alukan pendapat kedua. Doktor kedua mungkin bersetuju dengan diagnosis doktor pertama dan pelan rawatannya - atau mungkin menyarankan pendekatan yang berbeza dan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, pesakit akan mempunyai lebih banyak peluang, lebih banyak maklumat dan, mungkin, rasa kawalan yang lebih besar. Juga, pesakit boleh berasa lebih yakin apabila membuat keputusan, mengetahui bahawa dia telah mempelajari dengan teliti semua pilihan.

Terapi penyelenggaraan dan rawatan komplikasi


Kanser esophageal dan rawatannya boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lain. Pesakit mungkin menjalani terapi penyelenggaraan sebelum, semasa, dan selepas rawatan kanser. Rawatan sokongan adalah rawatan untuk mengendalikan kesakitan dan gejala-gejala lain untuk mengurangkan kesan sampingan terapi dan membantu pesakit menghadapi emosi negatif yang boleh menyebabkan diagnosis kanser. Pesakit boleh menerima terapi penyelenggaraan untuk mencegah atau mengawal masalah ini dan meningkatkan kualiti hidup mereka semasa rawatan.

- Masalah dengan menelan. Pesakit mungkin mengalami masalah dengan menelan (dan oleh itu, dengan makan), kerana kanser menghalang esofagus. Ia juga meningkatkan risiko makanan masuk ke saluran pernafasan, yang boleh membawa kepada jangkitan paru-paru (contohnya, radang paru-paru). Di samping itu, ia boleh menjadi sangat sukar untuk menelan cecair.
Seorang doktor boleh menawarkan satu atau lebih pilihan berikut:

- St Stent dipasang ke dalam lumen esophagus (tiub logam atau plastik). Makanan dan bendalir boleh melalui pusat tiub. Walau bagaimanapun, makanan pepejal mesti dikunyah dengan baik sebelum menelan. Genggaman makanan mungkin terjebak dalam stent;

- Terapi laser: Laser adalah pancaran pekat cahaya sengit yang membunuh tisu pada suhu tinggi. Doktor menggunakan laser untuk memusnahkan sel-sel kanser yang menghalang esofagus. Terapi laser boleh meredakan seketika. Tetapi anda mungkin perlu mengulangi rawatan dalam beberapa minggu;

- Terapi fotodinamik. Pesakit menerima suntikan. Ubat ini berkumpul di sel-sel kanser esofagus. Dua hari selepas suntikan, doktor menggunakan endoskopi dengan cahaya khas (contohnya, laser) untuk bertindak ke atas sel-sel kanser. Ubat ini menjadi aktif apabila terdedah kepada cahaya. Dua atau tiga hari kemudian, doktor boleh memeriksa jika sel-sel kanser terbunuh. Mereka yang menerima ubat ini harus mengelakkan cahaya matahari selama satu bulan atau lebih. Di samping itu, pesakit mungkin perlu mengulangi rawatan selepas beberapa minggu;

- Terapi radiasi. Terapi radiasi membantu mengurangkan bengkak. Jika tumor menghalang esofagus, terapi radiasi dalaman dan kadang kala boleh digunakan untuk memudahkan menelan;

- Dilanda belon. Dokter memasuki tiub melalui bahagian kerongkong yang disekat. Bola membantu meluaskan lubang. Kaedah ini membantu untuk meningkatkan menelan selama beberapa hari. Makan menjadi kurang sukar.

- Sakit Kanser dan rawatannya boleh menyebabkan kesakitan. Ia mungkin menyakitkan untuk pesakit menelan, atau mungkin sakit dada dari kanser atau dari stent. Doktor boleh mencadangkan cara untuk melegakan atau mengurangkan kesakitan.

- Kuasa. Adalah penting untuk memenuhi keperluan pemakanan sebelum, semasa, dan selepas rawatan kanser. Seseorang memerlukan jumlah kalori, protein, vitamin dan mineral yang tepat. Dapat makan sepenuhnya boleh membantu pesakit merasa lebih baik dan mempunyai lebih banyak tenaga. Walau bagaimanapun, apabila pesakit mempunyai kanser esofagus, mungkin sukar untuk dimakan olehnya kerana banyak sebab. Dia mungkin mengalami ketidakselesaan fizikal, keletihan, dan sebagainya. Di samping itu, kanser dapat memburukkan lagi kesukaran menelan makanan. Sekiranya pesakit menerima kemoterapi, dia mungkin mendapati bahawa produk tidak lazat, tidak sama seperti dia digunakan. Pesakit juga mungkin mempunyai kesan sampingan rawatan: selera tidak enak, mual, muntah, atau cirit-birit. Seorang pemakanan boleh membantu pesakit mencari cara untuk mendapatkan kalori, protein, vitamin dan mineral yang mencukupi. Ia akan membantu merancang diet - ia mungkin mencadangkan perubahan dalam jenis makanan yang dimakan pesakit. Kadang mengubah tekstur, serat dan kandungan lemak makanan dapat mengurangkan ketidakselesaan. Seorang pemakanan juga boleh membuat perubahan dalam saiz hidangan dan masa makan.

Pemakanan untuk kanser esophageal


Rancangan yang menggambarkan jenis dan jumlah makanan selepas pembedahan dapat membantu pesakit mencegah penurunan berat badan dan ketidakselesaan semasa makan.

Sekiranya perut dikeluarkan semasa pembedahan, pesakit mungkin mengalami masalah yang dikenali sebagai "sindrom lambakan". Masalah ini berlaku apabila makanan atau cecair memasuki usus kecil terlalu cepat. Mereka boleh menyebabkan kekejangan, loya, kembung, cirit-birit, dan pening. Pesakit mungkin mengambil beberapa langkah untuk membantu mengawal sindrom lambakan:

- makan dalam bahagian kecil dan lebih kerap. Makan makanan dalam beberapa hidangan kecil sepanjang hari bukan dua atau tiga hidangan besar;
- cecair minuman sebelum atau selepas makanan pepejal;
- hadkan makanan dan minuman yang sangat manis - kue, gula-gula, soda, jus;
- memilih cara mudah untuk menelan makanan. Jika ada masalah dengan menelan, lebih baik memilih makanan yang menenangkan yang mudah ditelan - sup, yogurt, susu kental;
- Simpan makanan ringan dan berkhasiat yang mudah dicapai supaya anda boleh makan lebih cepat apabila anda perlu;
- bercakap dengan doktor anda mengenai vitamin dan mineral untuk menghapuskan kekurangan nutrien. Selepas pembedahan, anda mungkin memerlukan pengambilan harian vitamin dan mineral - seperti kalsium, atau suntikan vitamin B12.

Komplikasi kanser esophageal


Kanser esophageal boleh menyebabkan komplikasi seperti:

- Halangan esofagus. Kanser boleh membuat sukar atau mustahil untuk lulus makanan dan cecair melalui esofagus;
- Kesakitan kanser Kanser esophagus boleh menyebabkan kesakitan;
- Pendarahan ke dalam esofagus. Kanser esofagus boleh menyebabkan pendarahan. Walaupun pendarahan biasanya tidak muncul dengan serta-merta, tetapi secara beransur-ansur, ia boleh menjadi tidak dijangka dan mendalam;
- Berat badan berat. Dengan kanser esophagus ia boleh menjadi agak sukar dan menyakitkan untuk makan dan minum, yang menyebabkan penurunan berat badan - cachexia;
- Batuk Kanser esophagus boleh melemahkan kerongkong dan membuat lubang di trakea. Pembukaan ini, yang dikenali sebagai fistula trakeoisophageal, boleh menyebabkan batuk teruk dan tiba-tiba dengan setiap menelan makanan dan cecair.

Apabila tumor telah tersebar di luar kerongkong, rawatan tidak mungkin. Dalam kes ini, matlamat rawatan adalah untuk meningkatkan gejala dan mengekalkan kualiti kehidupan manusia.

Kanser esofagus. Gejala dan tanda, peringkat, rawatan dan prognosis penyakit.

Soalan Lazim

Laman ini menyediakan maklumat latar belakang. Diagnosis dan rawatan yang mencukupi penyakit ini mungkin dilakukan di bawah penyeliaan seorang doktor yang teliti. Mana-mana ubat-ubatan mempunyai kontraindikasi. Perundingan diperlukan

Kanser Esophagus adalah penyakit onkologi di mana tumor malignan muncul di dinding esofagus. Penyakit ini adalah perkara biasa dan kedudukan keenam di kalangan tumor kanser. Tanda-tanda penyakit pertama adalah sukar untuk menelan makanan kasar, disebabkan oleh penyempitan esofagus.

Orang tua lebih cenderung menderita kanser esofagus. Antara pesakit terdapat lebih banyak lelaki. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kemunculan tumor menyumbang kepada merokok dan minum minuman beralkohol yang kuat. Tabiat buruk sedemikian meningkatkan risiko membina puluhan kali penyakit ini.

Kanser paling kerap berlaku di kerongkongan tengah dan bawah. Bentuk kanser esophagus yang paling umum berkembang daripada sel epitelium skuamosa. Di tempat kedua ialah adenokarsinoma, yang terbentuk dari sel kelenjar. Dalam 10% kes, bentuk kanser ini disertai oleh tumor dalam rongga mulut: kanser bibir, palatum, amandel, laring.

Di planet ini terdapat kawasan di mana kebarangkalian membina tumor sangat tinggi - ini adalah "sabuk kanser esophageal", yang terletak di Asia. Ini termasuk Iran, republik Asia Tengah, beberapa kawasan di Siberia, wilayah utara China dan Jepun. Ciri ini dikaitkan dengan fakta bahawa banyak hidangan jeruk dimakan secara tradisional di kawasan ini, dan terdapat sedikit kurang sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Tetapi wakil-wakil bangsa Negroid sakit 6 kali kurang daripada orang Eropah.

Punca Kanser Esophageal

Jenis-jenis kanser esophageal

Mengikut bentuk pertumbuhan tumor

 1. Tumor eksofitik berkembang di dalam lumen kerongkong dan menjulang di atas membran mukus.
 2. Tumor endofitik tumbuh di lapisan submucosal, dalam ketebalan dinding esofagus.
 3. Tumor bercampur terdedah kepada kerosakan pantas dan rupa ulser di tempat mereka.

Oleh morfologi (struktur) tumor

 1. Kanser planetelular - tumor berkembang dari sel epitelium skuamosa.

Varieti:

 • cetek, dalam bentuk hakisan atau plak di dinding esofagus. Berbeza lebih mudah, tidak mencapai saiz yang besar.
 • sangat invasif, menjejaskan lapisan yang lebih mendalam kerongkong. Mungkin dalam bentuk cendawan atau ulser. Rawan kepada pembentukan metastasis dalam trakea, bronkus dan jantung.

 • Adenocarcinoma - tumor yang berkembang dari kelenjar yang menghasilkan lendir. Bentuk yang agak jarang berlaku, yang mana agak lebih berat daripada karsinoma sel skuamosa. Biasanya terletak di bahagian bawah esofagus berhampiran perut. Ia dipromosikan oleh keadaan di mana sel lendir rata digantikan oleh sel-sel yang serupa dengan lapisan usus kecil, esofagus Barrett.
 • Mengikut lokasi tumor

  1. Kanser esofagus atas - 10%
  2. Kanser bahagian tengah esofagus - 35%
  3. Kanser esofagus yang lebih rendah - 55%

  Tahap kanser esofagus

  Tahap 0. Sel-sel kanser terletak pada permukaan esofagus dan tidak menembusi jauh ke dalam dindingnya.

  Peringkat I Tumor tumbuh mendalam ke lapisan lendir, tetapi tidak menjejaskan otot. Metastasis tidak hadir. Pesakit tidak merasakan apa-apa tanda penyakit, tetapi tumor jelas kelihatan semasa endoskopi.

  Tahap II Dalam beberapa kes, pelanggaran menelan boleh berlaku, tetapi lebih sering penyakit itu tidak bersifat asimtomatik.

  IIA Substage. Tumor bercambah di lapisan jaringan otot dan penghubung esofagus, tetapi tidak menjejaskan organ-organ di sekitarnya dan tidak membentuk metastasis.

  Substage IIB. Tumor itu tumbuh ke dalam membran otot esofagus, tetapi tidak menjangkiti lapisan luar, tetapi metastasis terbentuk di nodus limfa yang terdekat.

  Peringkat III. Tertelan yang terganggu, penurunan berat badan dan tanda-tanda kanser lain dinyatakan. Tumor telah bercambah melalui semua lapisan esofagus. Dia metastasis di organ-organ di sekitarnya dan nodus limfa yang paling dekat.

  Peringkat IV. Sekiranya metastasis ditemui pada nodus limfa dan organ jauh, tanpa mengira saiz tumor, tahap IV didiagnosis. Pada peringkat ini, rawatan adalah sukar dan prognosis adalah kurang baik.

  Gejala kanser esophageal

  Pada peringkat awal, apabila tumor masih kecil, orang itu tidak merasakan tanda-tanda penyakit.

  Gejala pertama kanser esophageal ialah disfagia - kesukaran menelan. Terdapat perasaan bahawa bahagian yang ditelan itu terperangkap dalam esofagus dan perlu dibasuh dengan banyak air. Berbeza dengan penyempitan esophagus dengan kekejangan, dalam kes ini, pelanggaran menelan dirasakan secara berterusan dan bertambah dengan waktu.

  Sesetengahnya tidak memberi perhatian kepada gejala ini. Tetapi jika anda melakukan pemeriksaan menyeluruh pada peringkat ini, pesakit mempunyai peluang yang baik untuk pemulihan.

  Terdapat sakit belakang sternum, disebabkan oleh fakta bahawa tumor memuncak ujung saraf yang sensitif yang menyerap semua organ. Selalunya ini menunjukkan bahawa tumor telah tersebar di luar esofagus. Pesakit mungkin merasakan perasaan penyempitan di dada atau rasa sakit yang membakar tajam yang berlaku semasa makan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, sakit pertama muncul, dan kemudian pelanggaran menelan.

  Secara beransur-ansur, tumor bertambah besar dan menyempitkan lumen esofagus. Seseorang mengalami ketidakselesaan semasa makan, dia dipaksa untuk meninggalkan makanan kasar: daging, epal, roti. Pesakit mula menggunakan hidangan separuh cecair: bubur, sup, kentang lecek. Tetapi kerana hakikat bahawa lumen esophagus secara perlahan mengecil, ia tetap mungkin untuk menelan cecair sahaja: sup, susu, jeli. Seseorang hampir tidak mahu makan dan ini menyebabkan keletihan yang teruk. Badan tidak mendapat cukup makanan, ia mula menurunkan berat badan. Pesakit merasakan kelaparan yang berterusan dan kelemahan yang besar.

  Muntah atau regurgitasi esofagus berlaku akibat penyumbatan esofagus, dan makanan kembali.

  Stagnasi residu makanan di kerongkong menyebabkan nafas berbau, yang amat ketara pada waktu pagi. Lidah obes, pesakit mengadu mual.

  Sekiranya tumor merebak ke organ-organ lain di rongga dada, maka terdapat gejala-gejala khas. Sekiranya metastasis (kanser sekunder) berlaku di dalam paru-paru, sakit dada yang membosankan, sesak nafas, batuk, pembengkakan fossa supraclavicular muncul.

  Sekiranya tumor telah tumbuh ke dalam saraf berulang atau metastasis yang merebak ke kord vokal, maka ketukan adalah diperhatikan.

  Hasil daripada reaksi umum badan kepada kanser, suhu sedikit meningkat kepada 37.5. Pesakit menyatakan keletihan dan tidak peduli, keletihan.

  Diagnosis kanser esophageal

  Jika terdapat kecurigaan terhadap kanser esophageal, doktor akan membuat kajian untuk mengesahkan diagnosis, menentukan lokasi tumor, sejauh mana dan kehadiran metastasis.

  Pemeriksaan sinar-X.
  Untuk mendapatkan gambaran tepat mengenai perubahan dalam esofagus, pesakit diberikan minuman untuk menggunakan agen kontras - barium cair. Ia menyelubungi dinding esophagus dan organ jelas kelihatan dalam gambar. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengenal pasti penyempitan lumen esophagus, penebalan atau penipisan dinding, ulser. Di atas penyempitan itu biasanya perlu pengembangan esofagus.

  Esophagoscopy.
  Dengan bantuan endoskopi, tiub nipis, pada akhirnya terdapat kamera kecil, anda boleh memeriksa esofagus dari dalam. Tiub perlahan-lahan dimasukkan ke dalam pesakit melalui mulut, dan gambar itu dipaparkan pada skrin monitor. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk melihat semua perubahan pada membran mukus, untuk membezakan kekejangan kerongkong dari kanser. Endoskopi bukan sahaja dapat menentukan saiz luka, tetapi juga mengambil sampel tisu untuk biopsi.

  Bronkoskopi.
  Endoskopi dimasukkan ke dalam saluran udara untuk menentukan keadaan kord vokal, trakea dan bronkus. Ini dilakukan untuk mengesan metastasis dalam organ pernafasan.

  Komputasi tomografi (CT).
  Kaedah ini adalah berdasarkan tindakan x-ray. Sensor berputar di sekitar pesakit, berbaring di atas meja khas, dan mengambil banyak gambar. Kemudian mereka dibandingkan dengan komputer, dan dengan itu mungkin membuat gambaran terperinci mengenai perubahan dalam organ dalaman. Kaedah ini membolehkan untuk menganggarkan saiz tumor dan percambahan kanser di organ-organ berdekatan. Serta kehadiran metastasis dalam nodus limfa dan organ-organ yang jauh.

  Pemeriksaan ultrasound (ultrasound).
  Pesakit terletak pada sofa, dan doktor memandu sensor melalui perut. Gel khas digunakan untuk kulit untuk meningkatkan kekonduksian ultrasound. Pemancar yang menghantar gelombang bunyi frekuensi tinggi, dan sensor mengesan gelombang ini tercermin dari organ dalaman. Disebabkan fakta bahawa tisu yang berbeza menyerap radiasi secara berlainan, adalah mungkin untuk mengesan tumor. Ultrasound membantu menentukan ukuran dan kehadiran tumor menengah di rongga perut dan nodus limfa.

  Laparoscopy.
  Inti dari prosedur diagnostik ini ialah tusukan dibuat di dinding perut sekitar pusar. Tiub fleksibel nipis laparoskop dimasukkan ke dalam pembukaan. Pada akhirnya terdapat kamera ultra-sensitif dan alat untuk menjalankan manipulasi. Bermula dari hati, seli, mengikut arah jam, mereka memeriksa semua organ rongga perut, mengambil bahan untuk memeriksa sel-sel neoplasma - biopsi dan tusukan tumor. Prosedur ini dilakukan dalam kes apabila kaedah diagnostik lain tidak membenarkan menentukan kelaziman tumor dan strukturnya.

  Rawatan Kanser Esophageal

  Operasi

  Rawatan pembedahan digunakan dalam kes apabila tumor terletak di bahagian bawah atau tengah esofagus. Kelebihannya ialah semasa operasi, ia boleh memulihkan lumen esofagus dan menormalkan pemakanan.

  Jenis operasi pertama: eksais bahagian esofagus yang terjejas, berundur naik dan turun tidak kurang dari 5 cm. Kadang-kadang, bahagian atas perut juga dikeluarkan. Selebihnya esofagus dijahit ke perut.

  Jenis pembedahan kedua dilakukan untuk kanser bahagian tengah esofagus. Di dinding perut anterior mencipta lubang di perut untuk memberi makan melalui siasatan. Selepas itu, esofagus dikeluarkan sepenuhnya. Selalunya, nodus limfa yang terkena kanser juga dikeluarkan secara serentak. Sekiranya operasi itu berjaya, dan metastases tidak dijumpai, maka selepas kira-kira setahun, esophagus buatan dibuat dari kawasan usus kecil. Rawatan yang berpanjangan itu dilakukan kerana pesakit mungkin tidak dapat bertahan dalam campur tangan yang luas.

  Pembedahan endoskopi.

  Terapi radiasi

  Terapi gamma jauh memberikan hasil yang baik dalam kumpulan pesakit tertentu dengan kanser esophageal. Ia boleh digunakan secara bebas atau dengan kursus sebelum dan selepas pembedahan. Penyinaran tumor dengan sinaran pengion menyebabkan penggantungan pertumbuhan dan pembahagian sel-sel kanser. Kanser secara beransur-ansur dikurangkan dalam saiz.

  Radiasi menembusi ikatan dalam molekul DNA yang bertanggungjawab untuk pemindahan maklumat genetik kepada sel anak perempuan. Terapi radiasi tidak begitu berbahaya untuk tisu sihat di sekelilingnya kerana ia bertindak terutamanya pada sel kanser yang secara aktif membahagikan.

  Gabungan terapi radiasi dengan kemoterapi telah terbukti dengan baik. Tumor berkurangan dengan ketara, mengurangkan kemungkinan metastasis. Kaedah ini digunakan untuk merawat pesakit yang tidak boleh menjalani pembedahan.

  Kemoterapi

  Kaedah gabungan

  Satu kursus kemoterapi dan terapi radiasi dijalankan 2-3 minggu sebelum operasi. Skim ini boleh meningkatkan peluang kejayaan rawatan.

  Banyak perhatian diberikan kepada penyediaan pesakit untuk pembedahan. Pesakit teruk habis, jadi mereka diberikan vitamin harian, cecair nutrien, ubat protein. Jika makanan boleh didapati melalui mulut, maka berikan sedikit bahagian makanan protein tinggi kalori, jus, minuman buah-buahan. Dalam kes lain, pesakit diberi makan melalui tiub.

  Apakah prognosis untuk kanser esophageal?

  Penyembuhan lengkap untuk kanser esophageal adalah mungkin. Terdahulu pesakit itu meminta pertolongan, semakin tinggi kemungkinan tumor itu akan hancur sepenuhnya dan untuk mencegah kekambuhan.

  Kanser esophagus mempunyai kursus yang agak perlahan dan, berbanding dengan kanser lain, dan tahap keganasan biasa. Selalunya penyakit itu muncul hanya pada peringkat kemudian dan apabila pesakit mencari bantuan, penyakit itu sudah berjalan. Sekiranya tidak dirawat, maka prognosis selalu tidak menguntungkan dan jangka hayatnya adalah sekitar 6-8 bulan. Dari saat terjadinya penyakit, harapan hidup tanpa rawatan adalah 5-6 tahun.

  Sekiranya tumor berkembang dan metastasi, maka tidak masuk akal untuk mengendalikannya. Dalam kes ini, terapi radiasi memanjangkan nyawa sehingga 12 bulan dalam 10% kes. Teknik moden dapat meningkatkan petunjuk ini.

  Pada pesakit yang menjalani pembedahan dan menjalani kemoterapi dan terapi radiasi, kadar kelangsungan hidup lebih daripada 5 tahun adalah:

  • pada peringkat I lebih daripada 90%;
  • pada peringkat II - 50%;
  • pada peringkat III - kira-kira 10%.

  Bilakah operasi untuk kanser esophageal?

  Pembedahan untuk kanser esofagus adalah satu-satunya peluang untuk pemulihan penuh untuk pesakit dengan peringkat I, II dan III. Keputusan terbaik diperhatikan pada pesakit yang telah menjalani kursus terapi radiasi sebelum dan selepas pembedahan.

  Operasi dilakukan pada pesakit yang berusia lebih muda dari 70 tahun. Dengan syarat bahawa mereka tidak mempunyai metastasis dalam organ lain.

  Kontra untuk pembedahan adalah:

  • Metastasis nod limfa
  • Metastase ke paru-paru dan hati
  • Penyebaran tumor dalam saraf berulang, aorta, jantung, trakea
  • Penyakit yang teruk
  • Masalah dalam sistem kardiovaskular dan pernafasan.
  Pesakit sedemikian diberikan rawatan sokongan yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup.

  Apakah karsinoma sel skuamera esophageal?

  Karsinoma sel kuman adalah tumor yang berasal dari sel epitelium yang meliputi permukaan dalaman esofagus. Ini adalah bentuk onkologi esofagus yang paling biasa. Ia adalah 90% kes dan mempunyai kursus yang agak perlahan. Karsinoma sel kuman adalah beberapa kali lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Penyakit ini lebih terdedah kepada orang yang berusia pertengahan dan lebih tua.

  Yang paling berbahaya adalah tumor bahagian tengah. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa mereka mempunyai keanehan untuk mengembang di jantung, trakea dan organ lain. Bentuk kanser paling ringan dianggap paling mudah. Tumor tersebut mempunyai rupa plak yang naik di atas permukaan membran mukus. Ia tidak mencapai saiz yang besar dan tidak cenderung untuk percambahan.

  Gejala penyakit:

  • Kesukaran menelan
  • Regurgitation
  • Nafas buruk
  • Membakar sakit dada
  • Palpitasi
  • Berat badan
  Terdapat beberapa jenis karsinoma sel skuamosa esofagus.
  1. Kanser yang sangat dibezakan adalah bentuk yang matang. Sel-sel terdedah kepada keratinisasi.
  2. Kanser dibezakan dengan sederhana. Bentuk pertengahan, lebih umum.
  3. Karsinoma sel skuamosa yang rendah dibezakan. Borang yang tidak matang, tidak keratan.
  Keputusan terbaik dalam rawatan kanser sel skuamosa memberikan kombinasi kaedah pembedahan dan terapi radiasi. Kursus terapi gamma ditetapkan sebelum dan selepas pembedahan. Jika anda memulakan rawatan penyakit pada peringkat awal, maka kebarangkalian pemulihan lengkap mencapai 80-90%.

  Apakah prognosis untuk kanser esophageal gred 3?

  Dalam kanser derajat ke-3 esophagus, tumor telah tumbuh melalui semua lapisan esofagus dan telah menjejaskan organ-organ sekitarnya. Pada peringkat ini, metastasis ditemui dalam nodus limfa yang terdekat.

  Sekiranya pesakit boleh dikendalikan atas alasan kesihatan, maka ini akan menjadi campurtangan yang luas. Pakar bedah akan mengeluarkan sebahagian besar daripada esofagus dan nodus limfa. Dalam kes ini, kira-kira 10% pesakit hidup lebih daripada 5 tahun.

  Jika tumor telah menjejaskan organ-organ penting, rawatan penyelenggaraan (paliatif) ditetapkan. Dalam kes ini, jangka hayat adalah 8-12 bulan.

  Adakah kanser esophageal dirawat dengan ubat-ubatan rakyat?

  Kaedah tradisional merawat kanser esofagus memerlukan beberapa persiapan sebelum ini. Pertama sekali, pesakit mesti menolak:

  • merokok
  • minum alkohol
  • makanan pedas, manis dan asin
  • produk daging
  • gula-gula
  • rempah dan lain-lain makanan menjengkelkan
  Kedua, asas diet haruslah makanan dari gandum durum, sayuran mentah, buah-buahan dan pelbagai jus.

  Ketiga, anda hanya perlu menyesuaikan hasilnya. Pesakit mesti menahan tekanan emosi yang berlebihan. Dia mesti mencapai keseimbangan rohani. Selepas itu, anda boleh meneruskan perjalanan rawatan kanser esofagus dengan kaedah tradisional.

   Bawang putih, madu dan pisang.

  Pertama anda perlu membuat jus bawang putih. Kami mengambil beberapa kepala bawang putih, membersihkannya dan menyekat mereka dengan bantuan garlicker. Kemudian melalui kasa kami tekan melalui pulpa, memerah jus bawang putih.

  Langkah seterusnya adalah untuk membuat jus plantain. Masalahnya ialah daun muda tumbuhan ini diperlukan. Dan mereka akan di akhir Mei - awal bulan Jun. Oleh itu, berhati-hati dengan ini terlebih dahulu. Daun dan tangkai daun tanaman adalah tanah pada pengisar, ditaburi dengan sedikit gula. Bubur yang dihasilkan menegaskan di tempat yang sejuk selama 5-7 hari. Kemudian jus disaring melalui cheesecloth, dan dimasukkan ke dalam peti sejuk.
  Ingatlah bahawa jus plantain perlu disediakan untuk kegunaan masa depan.

  Kaedah penggunaan.

  Jus bawang putih diminum sekali sehari, pada waktu pagi, sebelum makan. Urutan berikut diperhatikan:

  • 1 minggu - 10 titik;
  • 2 minggu - 25 titik;
  • 3 minggu - 30 titik;
  • Dari 4 minggu hingga 1 st.l.
  Setiap dos jus bawang putih diminum 100 gram. jus penanaman. Selepas itu, selepas 20-30 minit, anda perlu makan 1 sudu besar. madu

  Seluruh kursus rawatan berlangsung selama 2 bulan. Selepas itu, anda perlu berehat selama 2-3 minggu dan ulangi kursus. Tetapi jus pisang mesti terus minum sepanjang tahun. Dua kali sehari, 1 sudu besar. sebelum makan.
  Perubatan burdock.

  Untuk penyediaan resipi ini akan sesuai dengan akar burdock segar dan kering. Akar tumbuhan ini adalah tanah dalam penggiling daging atau dalam pengisar. Seterusnya, dalam jisim yang dihasilkan dicampur dengan alkohol dan madu. Semua bahan diambil dalam perkadaran yang sama. Jisim yang terhasil dimasukkan ke dalam tempat yang sejuk selama 5-7 hari. Setelah itu alat itu siap digunakan.

  Ubat dari burdock perlu diambil tiga kali sehari pada 2 st.l. dalam masa 20-30 minit sebelum mengambil makanan. Tempoh kursus - 3 bulan.
  Bermakna dari bunga kentang.

  Dasar ubat ini untuk rawatan kanser esophagus adalah bunga kentang. Untuk menyediakan dadah, tunas kentang segar dikumpulkan. Kemudian bunga dikeringkan di tempat teduh. Pembesihan kering dituangkan dengan air mendidih dalam proporsi: untuk 1 sudu teh. - 100 gr. air mendidih. Kemudian tutup dengan penutup dan biarkan ia disiram selama 3-5 jam.

  Penyerapan yang terhasil diperlukan untuk mengambil 2 sudu teh. tiga kali sehari sebelum makan. Rawatan berlangsung selama 1 bulan. Ingatlah bahawa bunga kentang mengandungi bahan-bahan toksik yang membantu memerangi penyakit ini. Dalam kes ini, perlu mematuhi dos yang dinyatakan dengan ketat, jika tidak ada ancaman keracunan makanan! Dalam kes ini, kursus rawatan dengan bunga kentang perlu digantung selama 1-2 minggu.
  Decoctions herba.

  Sebagai peningkatan kaedah rakyat dan pencegahan kanser esophageal, ubat tradisional menawarkan pelbagai decoctions dan tinctures. Yang paling berkesan ialah decoctions celandine, coltsfoot, calendula. Untuk penyediaan dana ini adalah perlu untuk mencurahkan 1 cawan, rumput kering 1 liter air mendidih. Biarkan selama 2 jam Minum 150-200 g. tiga kali sehari.

  Ia juga disyorkan untuk minum teh hijau, mematuhi makanan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. Iman, keinginan yang kuat dan kaedah rakyat pasti akan membantu mengatasi penyakit ini!

  Perubatan tradisional membantu ramai pesakit mengurangkan keadaan dan memanjangkan hayat. Walau bagaimanapun, ingat bahawa terapi pembedahan dan radiasi adalah kaedah yang lebih berkesan. Oleh itu, jika pakar onkologi telah menetapkan rawatan sedemikian kepada anda, maka anda tidak boleh menggantikannya dengan phytotherapy.

  Apakah tanda-tanda pertama kanser esophageal?

  Bahaya kanser esofagus ialah 40% daripada kes-kes penyakit yang asimtomatik. Tumor dikesan secara kebetulan semasa x-ray dada. Selalunya, gejala-gejala penyakit muncul pada peringkat kemudian, apabila rawatan adalah sukar. Oleh itu, sangat penting untuk tidak melepaskan gejala kanser pertama.

  Tanda-tanda awal kanser esophageal:

  1. Dysphagia - kesukaran menelan makanan. Muncul apabila tumor menyekat esofagus sebanyak 70%. Pertama, ketidakselesaan berlaku apabila makanan keras melalui esofagus, dan kemudian apabila menelan cecair. Tidak seperti kekejangan perut, disfagia kekal.
  2. Sakit Sternum. Sering kali ini adalah sensasi terbakar yang berlaku semasa makan dan memberi kembali. Ini menunjukkan bahawa ulser muncul di permukaan tumor.
  3. Muntah Esophageal. Regurgitasi makanan kecil yang belum dimasak.
  4. Nyawa yang tidak menyenangkan. Penampilannya adalah disebabkan oleh fakta bahawa makanan bertakung di esofagus.
  5. Penurunan berat badan disebabkan oleh pengambilan nutrien yang tidak mencukupi di dalam badan akibat penyempitan esofagus.

  Makanan apa yang disyorkan untuk kanser esofagus?

  Dalam kanser bahagian esofagus 4 peringkat pelanggaran menelan. Mereka perlu dipertimbangkan semasa membuat menu dan memasak.

  Tahap disfagia:

  1. Pesakit menelan makanan keras dengan air.
  2. Kesukaran menelan makanan separuh cecair
  3. Menelan cecair
  4. Esofagus disekat sepenuhnya dan tidak masuk ke dalam perut.
  Dalam kanser perut, pesakit menerima nutrien yang tidak mencukupi. Ini membawa kepada kekurangan vitamin dan mikro, serta protein, lemak dan karbohidrat. Tubuh pertama menggunakan rizab lemak, kemudian mula mengeluarkan protein dari otot. Ini menyebabkan keletihan yang teruk, kejatuhan imuniti dan penambahan penyakit menengah. Oleh itu, pentingnya menu pesakit lengkap dan diubah.

  Untuk memudahkan laluan makanan melalui kerongkong, piring mestilah separa cecair, tulen. Tanpa zarah yang boleh menghalang jurang. Ia adalah perlu untuk membahagikan makanan: 8-10 kali sehari, tetapi dalam bahagian kecil. Ini akan membawa jumlah makanan sehingga 2.5-3 kilogram dan mengekalkan kekuatan untuk memerangi penyakit ini. Jumlah cecair tidak boleh melebihi satu setengah liter.

  Terdapat makanan siap sedia untuk dijual dengan komposisi bahan yang berguna. Mereka boleh didapati dalam bentuk cecair dan mudah digunakan di hospital. Mereka juga berupa serbuk larut, seperti makanan bayi. Mereka boleh digunakan di rumah.

  Ia adalah perlu untuk menghapuskan sepenuhnya dari makanan berlemak, asap dan makanan goreng, berkarbonat dan semangat. Ia tidak disyorkan untuk minum susu segar, yang boleh menyebabkan proses penapaian dalam perut. Rempah-rempah dan perasa perlu disimpan sekurang-kurangnya.

  Adalah disyorkan untuk menggunakan: sup daging dan ikan, sup, mashed, hidangan panggang dengan penambahan telur dan mentega, krim, produk tenusu. Hidangan daging dan ikan sebaiknya dikukus, dan kemudian lap dan tambah sedikit cecair. Buah-buahan dan buah beri yang terbaik digunakan dalam bentuk yang diproses. Mereka mesti dikupas dan dimasak seperti kentang, jeli atau jelly.

  Makanan perlu sedikit hangat. Ini akan menghilangkan rasa tidak selesa dan memudahkan laluannya melalui esofagus.

  Pencegahan Kanser Esophageal

  Untuk mencegah perkembangan kanser esophageal, perlu untuk menghapuskan faktor risiko. Ini termasuk melepaskan tabiat buruk: merokok dan minum alkohol yang kuat. Makanan perlu kaya sayur-sayuran (terutama sayuran berdaun) dan buah-buahan. Salah satu cara pencegahan mengenalpasti penggunaan sistematis dosis aspirin yang kecil.

  Orang yang berisiko tinggi tumor disyorkan menjalani pemeriksaan endoskopik biasa. Ini berlaku untuk pesakit dengan achalasia esophagus, esophagus Barrett, ulser esofagus, bekas luka akibat luka bakar. Awas perlu dilakukan oleh orang yang ibu bapa mereka mengalami bentuk kanser ini.

  Berhati-hati dengan kesihatan anda dan beritahu doktor tentang semua perubahan dalam kesihatan dan kesukaran menelan.