Kenapa ada selera makan?

Sebab-sebab kehilangan selera makan boleh menjadi keadaan fisiologi yang berkaitan dengan usia atau perubahan tabiat, perubahan musim atau keadaan tinggal seseorang, tetapi juga dapat menjadi manifestasi kondisi patologis, yang mana kehilangan selera makan mungkin merupakan gejala selesema "pedas" atau penunjuk sesuatu yang lebih serius..

Akhirnya, salah satu sebab utama kekurangan selera adalah gangguan psikologi, seperti tekanan atau kebimbangan.

Apa yang menjejaskan kekurangan selera makan

Kehilangan nafsu makan adalah gangguan makan yang ditunjukkan oleh penurunan mendadak dalam rasa lapar, dan sering diiringi dengan rasa jijik untuk makanan.

Keadaan seperti itu boleh muncul dengan tiba-tiba apabila ia dikaitkan dengan faktor patologi atau emosi, tetapi kadang-kadang boleh kronik dan membawa kepada gangguan makan yang lebih serius.

Kehilangan selera memberi kesan kepada semua kategori orang: orang muda, kanak-kanak, orang tua dan orang dewasa, dan boleh muncul pada bila-bila masa dalam kehidupan.

Kerugian selera makan kronik - risiko dan akibatnya

Kekurangan selera makan untuk tempoh yang terhad tidak boleh menyebabkan masalah khusus. Tetapi jika selera tidak kembali dan kekurangan selera menjadi kronik, maka risiko kesihatan yang serius akan timbul.

Antara akibat dari kekurangan selera makan yang berpanjangan, kita mempunyai:

 • Kekurangan nutrisi: Penggunaan makanan kecil atau penolakan makanan untuk jangka masa yang panjang menyebabkan kekurangan mikronutrien, seperti vitamin dan mineral, dan makronutrien, seperti protein, karbohidrat dan lipid. Ini membawa kepada ketidakselesaan, keletihan dan kemunculan penyakit seperti anemia kekurangan zat besi.
 • Dehidrasi: Kekurangan selera makan biasanya disertai dengan pengurangan pengambilan air, yang mengakibatkan dehidrasi. Ini adalah salah satu risiko utama kekurangan nafsu makan pada kanak-kanak dan orang tua.
 • Berat badan yang berlebihan: Kekurangan selera makan yang berpanjangan boleh menyebabkan penggunaan tisu lemak badan, yang mengakibatkan penipisan berlebihan. Kehilangan berat badan boleh menyebabkan komplikasi yang serius, kerana ia melemahkan seluruh badan, termasuk sistem imun.
 • Pembentukan badan keton: Jika gula tidak datang dari makanan selama lebih dari 24-48 jam, maka badan ketone terbentuk di dalam tubuh, bahan-bahan yang diperlukan oleh tubuh untuk mendapatkan tenaga dari asid lemak, tetapi pada masa yang sama ia menjadi toksik kepada tubuh. Fenomena ini sering berlaku pada kanak-kanak yang demam tinggi.
 • Kejadian gangguan makan: Jika keengganan makan menjadi kronik, maka kekurangan selera dapat berubah menjadi anoreksia - gangguan makan yang sangat serius yang boleh mengakibatkan kematian.

Sebab-sebab kehilangan selera makan

Kehilangan selera makan mungkin mempunyai beberapa punca, bergantung kepada usia dan orang tertentu, tetapi sebab-sebab berikut boleh dikenalpasti:

 • Penyebab fisiologi: berkaitan dengan tempoh individu, contohnya, perubahan musim, tempoh gigi pada bayi atau tempoh keletihan fizikal tertentu.
 • Penyebab psikosomatik: dikaitkan dengan tempoh tekanan yang teruk, kebimbangan yang teruk, atau keletihan mental.
 • Penyebab patologi: mungkin ada keadaan sementara seperti selesema atau selesema, gangguan gastrousus kronik atau masalah metabolik. Perhatian khusus terhadap kekurangan selera makan pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa perlu dibayar apabila fotosensitif dikaitkan dengan ini, kerana keadaan semacam itu boleh menjadi permulaan meningitis (penyakit maut jika tidak ditangani).
 • Punca psikiatri: berkaitan dengan gangguan makan, seperti bulimia atau anoreksia.
 • Penyebab genetik: nampaknya terdapat pautan genetik, yang menyebabkan kekurangan nafsu makan pada kanak-kanak yang orang tua mempunyai masalah dengan selera makan pada zaman kanak-kanak.

Jelas sekali, kehilangan selera makan adalah masalah multifactorial dan sangat rumit, dan punca-punca berbeza-beza dari orang ke orang.

Kurang selera makan pada kanak-kanak dan remaja

Kehilangan nafsu makan dalam kanak-kanak boleh berlaku semasa semua peringkat pertumbuhan (dari zaman kanak-kanak hingga remaja), dan disebabkan oleh faktor-faktor yang berbeza bergantung pada usia.

Sebab-sebab kekurangan nafsu makan pada kanak-kanak, sebagai peraturan, adalah sifat patologi dan psikologi atau hanya dikaitkan dengan pertumbuhan masa tertentu.

Penyebab patologi: penyakit, jangkitan dan selesema

Pelbagai penyakit adalah punca biasa kekurangan nafsu makan pada kanak-kanak. Kehilangan selera makan boleh menjadi akibat daripada gangguan itu sendiri, serta kesan sampingan ubat-ubatan yang diambil.

Antara sebab-sebab penyebab kehilangan selera makan pada kanak-kanak, kita mempunyai:

 • Flu dan sejuk, Demam tinggi adalah punca kekurangan selera makan pada kanak-kanak dan bayi baru lahir. Ini disebabkan oleh keadaan ketidakselesaan yang berlaku semasa selesema, dan kadang-kadang boleh muncul semasa tempoh inkubasi penyakit. Kadang-kadang hilang selera makan dapat bertahan walaupun selepas rawatan untuk selesema, kerana tubuh belum sepenuhnya sihat.
 • Penyakit exantmatous: seperti cacar air, campak, rubella boleh menyebabkan kekurangan selera makan kanak-kanak, kerana dia akan mengambil berat tentang gejala yang timbul.
 • Gangguan usus: Masalah usus yang berkaitan dengan kehadiran sembelit atau sebaliknya, cirit-birit, boleh menyebabkan kekurangan nafsu makan pada kanak-kanak. Dalam kes ini, anda perlu memberi perhatian khusus kepada tempoh gejala, kerana jika kehilangan selera menjadi berterusan, maka ini mungkin menunjukkan sejumlah patologi usus, contohnya, penyakit seliak, yang sering muncul pada zaman kanak-kanak. Satu lagi sebab kekurangan selera makan pada kanak-kanak ialah kehadiran pinworms dan parasit usus lain di saluran gastrousus, yang juga boleh menyebabkan gatal-gatal dubur dan sakit perut.
 • Jangkitan: jangkitan mulut, gusi, saluran kencing, saluran gastrointestinal dan, pada umumnya, sebarang jangkitan boleh menyebabkan kekurangan selera makan, kerana ia menyebabkan kelalaian umum. Di samping itu, kehilangan selera makan adalah salah satu kesan sampingan menggunakan antibiotik, ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat jangkitan.

Penyebab fisiologi dan umur

Kehilangan nafsu makan juga boleh dikaitkan dengan perubahan fizikal yang berlaku pada zaman kanak-kanak dan remaja.

Mari kita lihat faktor apa yang mempengaruhi selera makan bergantung kepada kumpulan umur:

 • Bayi dan kanak-kanak: pada bayi, bayi dan kanak-kanak di bawah umur satu tahun, kekurangan selera mungkin disebabkan oleh dua faktor utama: gigi dan penyapu.
  • Penyusuan bermula kira-kira 5 bulan hidup dan bertahan hingga 9-11 bulan untuk membentuk sepenuhnya kemudian pada tahun ke-2 kehidupan. Sepanjang tempoh ini, kanak-kanak sering mengalami selera makan.
  • Penyusutan biasanya dilakukan pada bulan keenam. Pada ketika ini, kanak-kanak mungkin kehilangan selera makannya, kerana kanak-kanak mesti terbiasa dengan perubahan rasa. Di samping itu, dalam tempoh menyapu, terdapat kelembapan pertumbuhan, yang dikaitkan dengan perubahan fisiologi dalam saluran gastrointestinal, yang mesti membiasakan diri dengan makanan baru, dan ini boleh menyebabkan kekurangan nafsu makan.
 • Kanak-kanak berumur 18 hingga 24 bulan: dari umur 18 bulan hingga 2 tahun, beberapa perubahan fisiologi berlaku pada tubuh kanak-kanak, yang menyebabkan penurunan selera makan. Ini adalah kerana sehingga 2 tahun kadar pertumbuhan sangat tinggi, dan selepas 24 bulan laju memperlambat, dan dengan itu keperluan untuk makanan berkurangan.
 • Dari 3 hingga 5 tahun: Sepanjang tempoh ini, kehilangan selera makan mungkin timbul kerana "tantrums" mudah apabila memperkenalkan makanan baru ke dalam diet kanak-kanak atau menukar tabiat tertentu, seperti memulakan tadika atau rupa adik lelaki.
 • Belia: Perubahan hormon yang berlaku semasa remaja sering menyebabkan kehilangan selera makan sepanjang tempoh ini. Tempoh tertentu ini perlu dikawal, kerana kehilangan selera makan tiba-tiba dan menjadi kronik, yang membawa kepada gangguan makan, seperti anoreksia, terutamanya di kalangan remaja wanita.

Penyebab psikologi: sosial dan keluarga

Kekurangan selera makan pada anak atau remaja mungkin merupakan gejala kesukaran psikologi atau sosial.

Antara sebab yang paling biasa yang berkaitan dengan jiwa, kita ada:

 • Sekolah: permulaan tadika, dan kemudian sekolah, adalah keadaan yang membimbangkan untuk kanak-kanak dan remaja, yang sering menyebabkan hilang selera makan, rasa berat di perut.
 • Rakan-rakan: Selain belajar, kanak-kanak dipaksa untuk mengira dengan rakan-rakannya. Hubungan dengan rakan sebaya tidak selalu idilis, kumpulan boleh dibentuk dari mana anak tetap dikecualikan atau membuli di kalangan remaja boleh muncul. Semua ini menyebabkan ketidakselesaan psikologi yang kuat, yang juga ditunjukkan oleh kehilangan selera makan atau minat terhadap makanan.
 • Keluarga: ibu bapa yang sentiasa bertengkar, tidak harmoni dalam keluarga atau rupa adik lelaki, adalah tekanan emosi untuk kanak-kanak, yang boleh bertindak balas dengan kehilangan selera makan. Keengganan untuk makan dalam kes ini bertujuan untuk menarik perhatian orang yang tersayang kepada diri mereka sendiri.

Sebab-sebab tidak patologi - perubahan musim dan vaksinasi.

Kehilangan nafsu makan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang tidak semestinya bersifat patologi atau psikologi.

 • Perubahan musim: peralihan dari musim sejuk ke musim bunga, dan kemudian ke musim panas, mungkin berlaku bahawa kanak-kanak kehilangan selera makan mereka. Pada musim bunga, kehilangan selera makan dikaitkan dengan perubahan panjang cahaya siang, dan pada musim panas, terutamanya dengan penurunan kelaparan akibat panas.
 • Vaksin: Pada tahun-tahun pertama kehidupan, kanak-kanak diberi sedikit vaksin terhadap pelbagai penyakit. Kesemua vaksin ini mempunyai kesan sampingan kecil yang berlaku selepas pentadbiran, salah satunya adalah kehilangan selera makan.

Kurang selera makan pada orang dewasa

Kekurangan selera makan pada orang dewasa agak rumit, kerana ia boleh dikaitkan dengan banyak faktor yang kadangkala bertindak bersinergi antara satu sama lain.

Sebab-sebab orang dewasa boleh luaran, iaitu pengaruh persekitaran di mana seseorang hidup dan bekerja, atau dalaman, yang dibahagikan kepada alam semula jadi, patologi dan organik. Atas sebab ini, penentuan yang betul penyebab kekurangan selera dapat dibuat hanya berdasarkan gejala yang berlaku.

Oleh itu, mari kita lihat punca-punca yang paling biasa yang menyebabkan orang dewasa kurang mendapat nafsu makan.

Penyebab psikologi: tekanan, kebimbangan dan kemurungan

Kekurangan nafsu makan psikologi dikaitkan dengan masalah individu seseorang atau hubungan dengan orang lain dan alam sekitar.

Pelbagai faktor psikologi menentukan kekurangan selera makan, termasuk:

 • Cinta: dalam tempoh cinta, kita diberi "makan" oleh cinta yang kita rasa untuk pasangan kita: semua keseronokan lain memudar ke latar belakang! Hanya kesedihan dan kesakitan yang mengalir keluar dari cinta adalah salah satu penyebab yang paling biasa kekurangan selera makan.
 • Kebimbangan dan tekanan: kebimbangan dan tekanan sering menyebabkan kekurangan selera makan. Juga, keletihan yang berlebihan, terutamanya selepas hari yang sibuk atau melelahkan, adalah tekanan sebenar bagi tubuh, yang mungkin memerlukan rehat sehingga kita tidak akan merasakan keinginan untuk kelaparan.
 • Tertekan: mereka yang tertekan juga mungkin mengalami selera makan. Kemurungan sering menjadi acuh tak acuh kepada semua objek di sekitarnya, termasuk makanan. Jika anda tidak merawat selera makan untuk kemurungan, ia boleh menjadi anoreksia.
 • Gangguan makan: Salah satu punca kehilangan selera makan adalah anoreksia - gangguan makan yang menyebabkan penurunan selera makan sehingga hilang sepenuhnya. Dalam kes ini, kekurangan selera menjadi kronik dan boleh mengakibatkan kematian.
 • Persekitaran: persekitaran kerja atau keluarga boleh menyebabkan kehilangan selera makan, jika tidak disesuaikan dengan keperluan dan harapan orang tersebut. Tekanan yang berlebihan boleh menjadi ketidakselesaan fizikal, yang ditunjukkan oleh ketiadaan kelaparan.

Penyebab patologi

Kebanyakan penyakit, dari yang paling ringan hingga paling parah, menyebabkan kekurangan selera makan. Hubungan antara kekurangan nafsu makan dan penyakit disebabkan oleh keadaan tekanan dan pecahan di mana badan pesakit berada.

Antara penyakit yang terdapat kekurangan selera makan, kami mempunyai:

 • Gangguan usus dan lambung: sakit abdomen, kekejangan perut, cirit-birit yang kerap atau, sebaliknya, sembelit, sindrom usus yang tidak enak, penghadaman yang perlahan, sering dikaitkan dengan rasa mual dan kurang selera makan. Malah mereka yang mengalami refluks gastro-esophageal, ulser gastrik, gastritis, pedih ulu hati dan loya, selalunya tidak mempunyai selera makan.
 • Masalah tiroid: mereka yang menderita hipotiroidisme jarang mengalami kelaparan, kerana patologi ini membawa kepada metabolisme yang lebih perlahan, yang boleh mengakibatkan penurunan selera makan.
 • Jangkitan: Mana-mana jenis jangkitan (dalam rongga mulut, sistem genitourinary, pada gigi) menyebabkan keadaan indisposisi umum, yang juga boleh dicirikan oleh kekurangan selera makan. Jangkitan dalam rongga mulut, seperti mononucleosis atau selesema dengan sakit tekak, atau jangkitan gigi akibat karies, menyebabkan kehilangan selera makan.
 • Onkologi: Semua tumor (organ dan darah), seperti leukemia atau limfoma, adalah tekanan yang teruk, baik fizikal dan psikologi. Kehilangan selera makan boleh menjadi akibat daripada keadaan ini, serta rawatan perubatan.
 • Kegagalan buah pinggang atau hati: mereka yang mengalami penyakit buah pinggang atau hati mengalami kehilangan selera makan kerana organ-organ ini tidak dapat membersihkan darah daripada produk metabolik yang terkumpul dalam darah dan menyebabkan permasalahan umum.

Penyebab tidak sengaja kehilangan selera makan

Terdapat banyak sebab tidak patologi kerana kekurangan selera makan, mereka dikaitkan dengan pelbagai faktor, seperti:

 • Vaksin: Seperti dalam kes kanak-kanak, pengenalan vaksin pada masa dewasa mempunyai kesan sampingan kekurangan selera makan yang singkat, yang hilang dalam masa beberapa hari.
 • Kehamilan: Semasa permulaan kehamilan, terutama pada trimester pertama, mungkin ada kekurangan selera makan akibat mual dan muntah, yang mencirikan permulaan kehamilan.
 • Perubahan musim: ketibaan musim bunga dan musim panas, memanjangkan hari dan kenaikan suhu ketara mempengaruhi tubuh kita, yang ditunjukkan oleh gejala seperti kekurangan selera makan, keletihan dan mengantuk.
 • Gangguan tidur: mereka yang mengalami insomnia mungkin mengalami kekurangan nafsu makan, terutama pada waktu pagi, kerana insomnia merosakkan peraturan irama tidur dan terjaga tubuh.
 • Tabiat makan: tabiat makan yang tidak baik, seperti sarapan lewat pagi, kerana anda tidak lapar di pagi hari, atau melangkau makan tengah hari, kerana anda tidak mempunyai masa untuk ini, boleh menyebabkan kekurangan selera makan.
 • Ubat dan rawatan: Beberapa ubat seperti antibiotik boleh menyebabkan kekurangan selera makan. Kekurangan selera untuk kemoterapi dan terapi radiasi adalah perkara biasa.
 • Tempoh selepas operasi: selepas pembedahan, keadaan yang dicirikan oleh kekurangan selera makan sering dicatat. Terutamanya ia diperhatikan pada orang yang telah menjalani pembedahan di saluran gastrointestinal atau selepas penyingkiran tonsil.

Kurang selera makan pada orang tua

Kehilangan selera makan pada usia tua adalah sangat biasa. Kurangnya selera makan pada orang yang lebih tua adalah, sebenarnya, dikaitkan dengan usia, yang mengakibatkan perlambatan dalam metabolisme basal, mengurangkan keperluan tenaga akibat aktiviti fizikal yang rendah dan, akibatnya, penurunan kelaparan.

Mengurangkan selera makan pada orang yang lebih tua mungkin disebabkan oleh:

 • Masalah penghadaman: Dengan usia, mungkin ada penurunan dalam kecekapan proses pencernaan yang disebabkan oleh pengurangan aktiviti metabolik dan prevalensi sembelit yang tinggi.
 • Permulaan pelbagai penyakit: Dengan usia, buah pinggang, kegagalan hati, tumor dan jangkitan sering muncul.
 • Masalah gigi: Pergigian pada orang tua sering menyebabkan masalah mengunyah dan kurang selera makan, jangkitan pergigian berulang juga menjadi masalah.
 • Kemurungan senile: kesepian, penyakit, kekurangan otonomi, menjadikan orang yang lebih tua terdedah kepada kemurungan, yang dapat mewujudkan dirinya sebagai penurunan nafsu makan dan keadaan apatis.

Bagaimana untuk merangsang selera makan

Bagi orang dewasa, langkah pertama adalah untuk mengenal pasti sebab-sebab yang menyebabkan kekurangan selera dan kemudian memohon rawatan yang sesuai.

Keadaan ini berbeza untuk kanak-kanak dan orang tua yang mengalami selera makan, selalunya penyakit yang berkaitan dengan usia. Atas sebab ini, bukannya rawatan, mungkin lebih tepat untuk mengikuti beberapa tip, yang akan mengatasi kekurangan selera makan.

Bagaimana untuk memulihkan selera makan pada kanak-kanak

Reaksi semulajadi ibu bapa kepada kehilangan selera makan anak adalah paksaan untuk memakan makanan, yang hanya menimbulkan masalah.

Bagaimana untuk bertindak balas terhadap keadaan, dan apa yang perlu dilakukan untuk menangani kekurangan selera makan kanak-kanak?

Pertimbangkan beberapa petua yang berguna:

 • Jangan paksa kanak-kanak itu makan, kerana dengan kelakuan ini anda boleh mengaitkan makanan dengan pandangan negatif.
 • Sentiasa pastikan tiada patologi.
 • Pastikan anak makan pada satu masa dan makan bahagian yang mencukupi (tidak terlalu besar, tetapi tidak terlalu kecil).
 • Jika kekurangan selera dikaitkan dengan demam, berikan minuman dan makanan yang sejuk (tetapi tidak sejuk).
 • Gunakan rangsangan visual: makanan yang indah, warna-warna cerah, disajikan dengan cara yang menarik, boleh membangkitkan rasa ingin tahu kanak-kanak itu dan membangkitkan nafsu makannya.

Beberapa petua untuk senior

Seperti yang dapat anda lihat, pada orang yang lebih tua, kehilangan selera makan berkait rapat dengan masalah usia dan kesihatan. Oleh itu, untuk mengelakkan kekurangan zat makanan oleh orang yang lebih tua, beberapa cadangan mesti diikuti.

Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • Buat diet yang akan memenuhi semua keperluan orang yang lebih tua dan itu termasuk produk yang merangsang peristalsis usus (sembelit adalah salah satu masalah yang paling biasa di usia tua). Produk yang digunakan haruslah mudah dicerna oleh mereka yang mempunyai masalah dengan mengunyah makanan.
 • Buat orang tua makan di syarikat, menyokong perbualan semasa makan. Ia berguna untuk menjemput seseorang yang sudah tua.
 • Sediakan produk mulut, baik dalam penampilan dan rasa, mungkin dengan penambahan rempah-rempah, seperti pada orang yang lebih tua rasa rasa lemah.

Pemakanan orang tua harus mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk keperluan tubuh, harus rendah lemak dan bergantung terutama pada penggunaan daging dan ikan tanpa lemak (sekurang-kurangnya 3 kali seminggu).

Tiada selera makan: menyebabkan orang dewasa

Selera yang baik selalu dianggap sebagai tanda kesihatan dan fungsi badan normal. Perasaan lapar adalah fenomena semula jadi, yang memberi isyarat bahawa seseorang perlu "mengisi semula" dan memulihkan tenaga yang dibelanjakan. Oleh itu, kekurangan minat dalam makanan mungkin menunjukkan beberapa penyakit atau kerosakan dalam kerja-kerja organ dalaman. Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan selera makan pada orang dewasa, dan dalam apa kes yang anda perlukan untuk berjumpa doktor?

Tiada selera makan: menyebabkan orang dewasa

Apakah selera makan yang sihat?

Isyarat bahawa tubuh perlu menambah rizab protein, karbohidrat dan bahan lain yang terbentuk di dalam otak. Pada ujung saraf, ia disebarkan ke organ-organ pencernaan, hasilnya rembesan lambung gastrik diaktifkan, tahap insulin meningkat dalam darah, dan orang itu merasa lapar.

Mekanisme selera kita

Kekurangan selera makan membuktikan kegagalan dalam proses ini - ini boleh menjadi penyakit saluran pencernaan, gangguan hormon, onkologi dan banyak lagi.

Sebab-sebab kehilangan selera makan mungkin disebabkan oleh penyakit gastrousus

Sebab-sebab kehilangan minat dalam makanan dibahagikan kepada patologi, iaitu, akibat kegagalan dalam tubuh, dan tidak patologis - mereka tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan dan tidak memerlukan campur tangan medis.

Penyebab tidak senonoh menurun selera makan

Adalah mungkin untuk membezakan sebab-sebab tidak patologi dari keadaan yang berbahaya kepada kesihatan dengan beberapa tanda. Dalam kes ini, selera makan tidak hadir selama 3-5 hari (minggu maksimum), selepas itu kerja badan itu sendiri kembali normal. Episod tersebut diulangi tidak lebih daripada sekali sebulan, tidak menyebabkan penurunan berat badan yang serius, dan tidak disertai dengan loya, kelemahan, demam dan gejala lain. Alasan sedemikian merangkumi kesan ke atas faktor luaran dan beberapa perubahan dalam kerjanya, yang boleh diperbetulkan tanpa campur tangan perubatan.

  Syarat kediaman. Kekurangan selera makan dapat dilihat dalam keadaan tertentu - contohnya, dalam cuaca yang sangat panas atau perubahan mendadak dalam zon iklim.

Dalam cuaca panas, kebanyakan orang tidak mempunyai selera makan.

Keletihan kronik dan kekurangan selera makan

Kurang selera kerana tekanan

Gangguan Makan

Pada wanita hamil, kekurangan nafsu makan boleh disebabkan oleh toksikosis.

Mengurangkan selera makan selalunya diperhatikan pada orang yang lebih tua, yang juga boleh dianggap sebagai variasi norma - pada masa dewasa, proses metabolik dan pencernaan dalam tubuh melambatkan.

Sebab-sebab patologi kekurangan selera makan

Sebab-sebab kehilangan minat dalam makanan, yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit, merupakan bahaya kesihatan yang serius. Vitamin, unsur surih dan nutrien terhenti memasuki badan, yang dari masa ke masa boleh menyebabkan kekurangan umum dan juga kematian. Ini termasuk:

 • penyakit berjangkit dan pemburukan penyakit kronik;
 • gangguan endokrin (terutamanya yang berkaitan dengan disfungsi pankreas);
 • penyakit saluran penghadaman;

Dalam kes ini, hilang selera makan biasanya disertai dengan loya, muntah, pening, sakit perut, dsb. Dengan perkembangan gejala-gejala ini harus secepat mungkin untuk berunding dengan doktor, kerana keadaan tersebut mempunyai akibat yang serius.

Kebimbangan khusus adalah kes apabila seseorang menjadi sakit dengan satu jenis makanan, atau dia mula merasa jijik untuk sekali makanan kegemaran (contohnya, hidangan daging) - fenomena ini sering mengiringi kanser.

Jika anda merasa sakit dari makan, anda perlu berfikir secara serius tentang kesihatan anda.

Apa yang perlu dilakukan jika anda kehilangan selera makan anda?

Jika kekurangan selera makan tidak disertakan dengan gejala tambahan, anda boleh cuba mengembalikannya, mengikut peraturan mudah. Dengan keengganan untuk makanan, anda tidak boleh memaksa badan - untuk makan lebih baik apabila anda mahu, dalam bahagian kecil, tetapi pada masa yang sama adalah wajar untuk merampingkan pengambilan makanan dan makan pada masa yang sama. Makanan mestilah lazat, sihat dan dihiasi dengan indah - supaya minat dalam makanan terbakar hanya dari satu jenis.

Hiaskan dengan sayur-sayuran segar

Di samping itu, dengan penurunan selera makan, seseorang harus minum sebanyak mungkin air untuk mengelakkan dehidrasi, berjalan lebih kerap di udara terbuka, terlibat dalam aktiviti fizikal dan berehat sepenuhnya. Adalah disyorkan untuk menggunakan kompleks vitamin, terutama yang mengandungi vitamin B12 dan asid askorbik.

Vitamin kumpulan B dan PP

Vitamin C, E, D, K

Apa menu harus terdiri daripada sekiranya kehilangan selera makan pada orang dewasa? Peraturan utama ialah diet harus seimbang, mengandungi semua unsur jejak yang diperlukan dan nutrien untuk kesihatan. Di samping itu, terdapat beberapa produk yang menyumbang kepada peningkatan selera makan - pertama sekali, ia adalah rempah, rempah, hidangan pedas dan asin, serta marinades. Benar, ia tidak disyorkan untuk menyalahgunakannya - dalam kuantiti yang banyak makanan sedemikian boleh menyebabkan gangguan pencernaan, gastritis dan juga ulser.

Rempah meningkatkan selera makan, tetapi jangan menyalahgunakannya.

Makan banyak makanan berlemak dan berat juga tidak harus - selepas makan, harus ada perasaan kenyang, dan bukan keparahan dan kenyang perut.

Jangan menyalahgunakan hidangan berat untuk perut

Sebelum makan, anda boleh minum 50-100 gram wain merah kering atau alkohol ringan lain dengan rasa pahit - aperitif dalam kuantiti yang munasabah menyumbang kepada selera makan yang baik.

Minuman beralkohol atau bukan alkohol yang tidak mencukupi, tujuannya adalah untuk menghilangkan rasa dahaga anda dan memakan selera makan anda. Snek disajikan

Apertitif Venice Venetian

Antara makanan yang membantu meningkatkan selera makan adalah:

  jus lobak hitam - ambil satu sudu selama beberapa hari, dengan sudu air tulen;

Peraturan rawatan tersebut adalah seperti berikut: dari agen kuat (lobak, mustard, bawang, lobak), anda mesti memilih satu, dan ia harus digunakan tidak lebih daripada 20 hari berturut-turut.

Ubat perubatan untuk meningkatkan selera makan

Ubat-ubatan yang meningkatkan selera makan perlu dilakukan hanya dalam kes-kes yang teruk, selepas berunding dengan doktor. Setiap daripada mereka mempunyai beberapa kontraindikasi dan kesan sampingan, dan jika digunakan secara salah dan dos boleh menyebabkan kemudaratan yang serius kepada tubuh.

4 sebab utama kekurangan selera makan

Selera makan yang baik selalu dianggap sebagai tanda kesihatan yang baik. Operasi yang betul mekanisme yang bertanggungjawab untuk memenuhi keperluan nutrien dan mendapatkan keseronokan dari itu menunjukkan bahawa fungsi organisma tanpa sebarang penyelewengan khas. Walau bagaimanapun, selera seseorang berubah-ubah. Ia bergantung kepada rasuah dengan budaya makanan kanak-kanak, pilihan rasa (yang tidak boleh ditukar sekali dalam seumur hidup), cuaca, mood dan banyak faktor lain. Oleh itu, kehilangan selera makan secara berkala adalah norma. Kurangnya minat dalam makanan, terutama ketika diperhatikan untuk waktu yang lama, dapat menjadi tanda masalah kesehatan yang serius.

Ketoksikan tubuh

Selera makan dikawal oleh pusat pemakanan khas yang terletak di otak. Apabila toksin ditelan berfungsi struktur ini disekat buat sementara waktu, kerana kerja-kerja utama semua sistem di tempat yang bertujuan untuk percubaan untuk menyingkirkan bahan-bahan berbahaya. Ketoksikan boleh disebabkan oleh:

 • keracunan makanan;
 • overdosis nikotin atau alkohol;
 • pendedahan kepada sebatian kimia yang membentuk bahan kimia rumahtangga, kosmetik atau produk minyak wangi, serta cat yang digunakan dalam pembuatan kain dan komponen berbahaya lain yang terkandung dalam objek yang mana seseorang mempunyai hubungan langsung yang kerap;
 • keracunan karbon monoksida;
 • penggunaan dadah;
 • jangkitan akut (influenza, SARS, hepatitis, dan lain-lain).

Sebagai peraturan, selepas penyingkiran bahan toksik dari pulangan selera badan.

Penyakit organ pencernaan

Pesakit yang mengalami patologi saluran gastrousus, sering mengalami gejala yang tidak menyenangkan pencernaan yg terganggu: sakit perut, sendawa, perut kembung, loya. Dalam kes sedemikian, hilang selera makan dikaitkan dengan rasa takut refleks makan.

Sudah tentu, adalah mustahil untuk tidak makan pesakit sedemikian sama sekali: ini hanya akan memperburuk keadaan yang menyakitkan. Satu cara keluar ialah diet khas, menghapuskan tajam, masin, masam hidangan, makanan panggang dan salai, makanan segera dan makanan dalam tin. Makanan perlu separa cecair dan mempunyai kesan menyelubungi (contohnya, pucidges mukus dan kentang tumbuk berguna).

Gangguan hormon

Penurunan dalam tahap hormon sangat mempengaruhi selera makan. Ini sangat ketara semasa kehamilan, apabila perubahan serius dalam tubuh wanita boleh membawa kepada keperluan pemakanan yang sangat spesifik dan perubahan dalam pilihan makanan.

Keabnormalan patologi dalam kelenjar endokrin biasanya menyebabkan kehilangan selera makan. Proses ini dicirikan oleh gradualisme: sebagai contoh, dengan penurunan fungsi tiroid (hipotiroidisme), keinginan untuk mengonsumsi makanan berkurangan atau hilang sepenuhnya dalam tempoh yang lama, selari dengan kehilangan umum badan nada, perkembangan keletihan, penampilan mengantuk, air mata dan tanda-tanda penyakit lain.

Gangguan saraf

Pengambilan selera makan mungkin disebabkan oleh sebab-sebab psikogenik. Oleh itu, dengan kemurungan, makanan tidak lagi memberi kesenangan kepada seseorang; Selalunya bau makanan menyebabkan loya. Pada masa yang sama, pesakit mengadu rasa kenyang dalam perut, tepu terlalu cepat. Orang-orang dalam keadaan kemurungan teruk kadang-kadang terpaksa makan.

Salah satu kelainan psiko-emosi yang paling biasa, yang dicirikan oleh kekurangan selera makan, adalah anoreksia. wanita muda yang mengalami rasa rendah diri dan tidak berpuas hati dengan badan mereka, keinginan untuk menurunkan berat badan pada apa-apa kos mulanya menuju ke kepatuhan tidak perlu ketat untuk diet, tiruan pengosongan gastrik dimakan dan kemudian kepada penolakan mutlak mana-mana hidangan. Ini adalah gangguan neuropsychiatri yang teruk, rawatan yang harus ditangani oleh pakar; ia sering memerlukan kemasukan ke hospital.

Dalam semua kes kekurangan makanan yang berpanjangan, anda harus berunding dengan doktor anda. Jika tidak ada pathologies pada manusia tidak ditemui, tetapi kerugian berterusan selera makan mengancam kesihatannya, keinginan untuk makan boleh dipertingkatkan dengan sukan sederhana (contohnya, berenang), berjalan. Dalam sesetengah keadaan, ia membantu untuk menerima decoctions dan tinctures herba ubat: wormwood, centaury, calamus, peppermint, elecampane, jam tangan tiga daun, fenugreek, barberry. Teh ubat yang terbuat dari daun strawberi, currant hitam dan raspberi juga berguna.

Video YouTube yang berkaitan dengan artikel:

Pendidikan: Universiti Perubatan Negeri Pertama Moscow dinamakan selepas I.M. Sechenov, khusus "Perubatan".

Menemui kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Penggetar pertama dicipta pada abad ke-19. Dia bekerja di enjin wap dan bertujuan untuk merawat histeria wanita.

Banyak ubat yang pada mulanya dipasarkan sebagai ubat. Sebagai heroin, misalnya, pada asalnya dipasarkan sebagai ubat untuk batuk bayi. Cocaine disyorkan oleh doktor sebagai anestesia dan sebagai cara meningkatkan ketahanan.

Berjuta-juta bakteria dilahirkan, hidup dan mati dalam usus kita. Mereka boleh dilihat hanya dengan peningkatan yang kuat, tetapi jika mereka bersama-sama, mereka akan sesuai dengan cawan kopi biasa.

Penyakit yang paling jarang adalah penyakit Kourou. Hanya wakil dari suku Bulu di New Guinea yang sakit. Pesakit mati ketawa. Adalah dipercayai bahawa punca penyakit tersebut memakan otak manusia.

Menurut kajian WHO, perbualan harian selama setengah jam di telefon bimbit meningkatkan kemungkinan mengembangkan tumor otak sebanyak 40%.

Orang yang berpendidikan kurang terdedah kepada penyakit otak. Aktiviti intelektual menyumbang kepada pembentukan tisu tambahan, mengimbangi orang yang berpenyakit.

Untuk mengatakan kata-kata yang paling singkat dan paling mudah, kami akan menggunakan 72 otot.

Semasa operasi, otak kita menghabiskan jumlah tenaga yang sama dengan bola lampu 10 watt. Oleh itu, imej mentol di atas kepala pada saat munculnya pemikiran yang menarik tidak begitu jauh dari kebenaran.

Karies adalah penyakit berjangkit yang paling biasa di dunia, yang juga selesema tidak dapat bersaing.

Jika hati anda berhenti berfungsi, kematian akan berlaku dalam masa 24 jam.

Para saintis dari University of Oxford menjalankan beberapa kajian di mana mereka menyimpulkan bahawa vegetarianisme boleh memudaratkan otak manusia, kerana ia membawa kepada penurunan jisimnya. Oleh itu, saintis mencadangkan supaya tidak mengecualikan ikan dan daging dari diet mereka.

Penduduk Australia berusia 74 tahun, James Harrison telah menjadi penderma darah kira-kira 1,000 kali. Dia mempunyai kumpulan darah jarang yang antibodi membantu bayi yang baru lahir dengan anemia teruk bertahan. Oleh itu, Australia menyelamatkan kira-kira dua juta kanak-kanak.

Ubat batuk "Terpinkod" adalah salah satu daripada penjual teratas, tidak sama sekali kerana sifat ubatnya.

Dengan lawatan biasa ke tempat penyamakan, peluang untuk mendapatkan kanser kulit meningkat sebanyak 60%.

Dalam usaha untuk menarik pesakit keluar, doktor sering pergi terlalu jauh. Misalnya, Charles Jensen dalam tempoh 1954-1994. bertahan lebih daripada 900 operasi penyingkiran neoplasma.

Osteochondrosis adalah penyakit degeneratif-dystrophik yang berkaitan dengan lelasan cakera intervertebral, pelanggaran secara beransur-ansur terhadap integriti unsur-unsur struktur.