Tumbuhlah sebuah taman!

Setiap tukang kebun mahu menanam dan menanam jenis bit yang terbaik, yang paling manis dan paling lazat, pada plot mereka. Kami akan membiasakan anda dengan jenis ini dan membantu menentukan pilihan jadual ideal atau jenis bit gula, keterangan dan ciri-ciri mereka di bawah.

Beet "flat Mesir"

Hampir setiap tukang kebun terkenal dengan pelbagai jenis yang indah seperti flat Mesir. Ia merujuk kepada medium. Dari penanaman hingga tuaian, 95 hingga 130 hari boleh berlalu.

Benih menyemai dijalankan dari bulan April hingga Jun, biasanya di tempat terbuka. Tetapi pendaratan juga boleh dilakukan pada benih.

Biji dibenamkan di dalam tanah ke kedalaman sekurang-kurangnya dua sentimeter. Jika sayuran ditanam dalam baris, maka jarak di antara mereka diperhatikan sekitar dua puluh lima sentimeter. Pucuk perlu nipis. Ini pertama kali dilakukan apabila risalah pertama muncul di permukaan. Operasi diulangi apabila buah mencapai diameter empat sentimeter. Adalah dinasihatkan untuk kerap melonggarkan tanah untuk tanaman, dan pembajaan tambahan akan menjadi berguna. Pelbagai bit ini agak tahan kemarau.

Buahnya berbentuk maroon-ungu, bulat, berbentuk ellipsoidal. Rasa bit adalah sangat manis, berair dan lembut.

Pelbagai ini tahan aliran warna dan bertolak ansur dengan kemarau secara memuaskan. Saiz tanaman akar mencapai kira-kira 8 - 12 cm diameter, dan berat - sehingga 500 gram. Ini adalah pelbagai bit yang berbuah - dari 1 persegi. m boleh dikumpulkan dari 3 hingga 8 kg. Saiz buah akan bergantung pada masa penanaman. Adalah lebih baik untuk menghasilkannya dalam beberapa pas, maka bit tersebut akan tumbuh dalam pelbagai saiz.

Potret foto bit rata Mesir, yang telah disimpan untuk beberapa waktu dan di bahagian.

Bit Bordeaux

Bordeaux adalah pelbagai bit awal sederhana. Tempoh penuh masak sayur ini adalah 90-110 hari. Ia adalah salah satu varieti terbaik dalam ciri-ciri rasa, sesuai untuk digunakan dalam masakan. Buahnya agak kecil, tetapi spesimen yang luar biasa mencapai berat lima ratus gram. Pada potongan, bit mempunyai warna merah marun, dagingnya manis dan padat. Kelebihan varieti, yang menjadikannya popular, adalah sifatnya yang tidak menonjol - ia tahan terhadap penyakit dan iklim yang kering. Bordeaux sesuai untuk penyimpanan yang berpanjangan.

Penanaman berlaku pada musim bunga lewat. Sebelum menanam tanah disediakan terlebih dahulu. Pada musim gugur ia disenyawakan dengan bahan organik, dan pada musim bunga mereka menambah baja khas.

Adalah lebih baik untuk menunggu cuaca baik apabila bumi dipanaskan sekurang-kurangnya 10 darjah melebihi sifar. Walaupun bit jenis ini sering ditanam sebelum musim sejuk. Benih biasanya ditanam dalam baris pada jarak 0.3 meter. Kedalaman penaburan adalah kira-kira lima sentimeter.
Budaya tidak memerlukan penjagaan khas kecuali penipisan biasa benih dan menyiram tepat pada masanya. Mengurangkan dan memberi makan akan memastikan kebolehan. Pada musim gugur, walaupun pendatang baru ke perniagaan taman mengharapkan hasil panen yang baik dari akar.

Beet "Silinder"

Pelbagai ini mempunyai nama yang sama kerana bentuk silinder yang panjang dari akarnya. Sayuran mencapai purata 0.2 meter panjang, dengan diameter 6 sentimeter. Akhir buahnya sedikit menunjuk, kulitnya nipis. "Silinder" merujuk kepada varieti pertengahan musim, sepenuhnya buahnya masak dalam masa 120 - 130 hari. Jisim tanaman akar bit mencapai 500 gram. Bit matang matang sedikit di atas permukaan tanah dan berat kira-kira tiga ratus gram. Dagingnya manis, tanpa cincin, warna burgundy gelap dengan nota ungu.

Pada musim bunga, sebelum penanaman, tanah disenyawakan sepenuhnya. Benih disemai dari Mei hingga pertengahan Jun. Kedalaman penanaman adalah antara dua hingga empat sentimeter. "Silinder" kadang-kadang ditanam benih, manakala pada bulan April benih diletakkan di dalam tanah yang disediakan. Dan pada bulan Mei, pucuk dewasa dipindahkan ke tapak. Penanaman bit dalam kelas ini juga diambil dalam baris pada jarak 25-30 sentimeter.

Bit ini boleh disimpan untuk masa yang lama tanpa kehilangan rasa, dan mempunyai hasil yang tinggi. Jika penjagaan yang sesuai diambil dari satu meter persegi tanah, biasanya sehingga sepuluh kilogram tanaman akar dikumpulkan.

Gambar silinder bit. Anda boleh membesar dan banyak lagi, bergantung kepada saiz yang terbaik untuk anda.

Detroit beetroot

Gred ini adalah pertengahan musim, tinggi menghasilkan, berbeza kemungkinan penyimpanan jangka panjang dan citarasa yang sangat baik. Dagingnya berwarna maroon-merah, sangat berair dan gula, yang membawa kepada penggunaan sebatian Detroit yang meluas dalam memasak. Ia adalah dari budaya-budaya ini bahawa jus dibuat. Tanaman akar biasanya berukuran kecil (sehingga 300 gram), dicirikan dengan bentuk bulat dan kulit halus. Dari saat pucuk pertama dan sehingga kemunculan buah matang, rata-rata 125 hari berlalu. Sayur tahan untuk menurunkan suhu dan bolting.

Benih bit Detroit ditanam pada pertengahan musim bunga. Benih diletakkan pada jarak sekurang-kurangnya tujuh sentimeter dari satu sama lain. Toleransi sejuk yang tinggi membolehkan penanaman pada awal November juga. Ciri khas dari pelbagai ini adalah keperluan untuk pencahayaan yang intensif, tanaman akar tidak tumbuh dengan baik di tempat teduh. Sayuran ini sangat menyukai kelembapan. Menjaga kebudayaan adalah menyusu, menyiram secara tetap dan melonggarkan antara barisan.

Secara tradisinya, tanaman 9 kilogram per meter persegi dituai pada akhir bulan September.

Beet "Mulatto"

Sayur-sayuran dikelaskan sebagai pelbagai musim pertengahan, disimpan dengan baik, ia mempunyai kualiti komersil yang tinggi. Waktu pematangan bit antara 120-130 hari. Pokok akar mempunyai bentuk bulat biasa, warna cerah, kulitnya halus dan licin. Berat sayuran masak tidak melebihi 300 gram. "Mulatto" tersebar secara meluas untuk menentang pelbagai penyakit bit, kemarau dan kerana rasa yang sangat baik. Daging sayuran adalah lembut, berair, tidak ada cincin di potong. Apabila dimasak, akarnya mengekalkan warna merah terang.

Pelbagai jenis bit ini bertindak balas terhadap baja tanah tambahan. Menanam "Mulatto" dihasilkan dengan ketat mengikut jadual - pada akhir April atau awal Mei. Jarak antara 30 sentimeter, antara lubang - sembilan. Penjagaan utama adalah menipis benih, berpakaian mineral dan air biasa.

Mengurangkan tanah juga akan memberi kesan yang baik pada musim menuai, yang dibersihkan pada pertengahan bulan September. Dengan satu meter persegi adalah mungkin untuk mengumpul kira-kira lima kilogram tanaman akar.

Beet "Red Ball"

"Red Ball" adalah pelbagai bit awal yang masak, juga dikenali dengan hasil tinggi dan kualiti komoditi. Buah-buahan itu masak dalam masa yang singkat, musim tumbuh berlangsung kurang dari 9 hari. Tanaman akar warna ungu-merah meningkatkan berat badan sehingga 400 gram, mempunyai bentuk bulat. Dagingnya lembut, hampir tanpa cincin, dimasak dengan cepat, berair dan manis. Mengikut rasa, pelbagai ini dianggap sesuai untuk makanan bayi. Budaya ini bertolak ansur dengan suhu dan kemarau yang rendah, jarang mengalami pewarna, sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.

Penuaian sayur-sayuran yang baik bertindak balas terhadap pengenalan abu dan suplemen potash. Penanaman berlaku di tengah-tengah musim bunga. Benih diletakkan pada jarak sekurang-kurangnya 8 hingga 10 sentimeter; dinasihatkan untuk mengekalkan jarak 0.25 meter di antara baris. Penyiraman bermula pada tanda awal percambahan benih, dengan memfokuskan pada keadaan cuaca. Beet tidak suka terlalu lembab tanah, tetapi dengan kehilangan kelembapan yang kuat, daging menjadi keras. Seperti jenis bit yang lain, Red Ball perlu merumput di antara baris dan melonggarkan tanah.

Penuaian bermula pada akhir musim panas dan berlangsung hampir sehingga bulan Oktober.

Manfaat akar sihir

Beetroot adalah sayuran yang terkenal, ia adalah tetamu yang kerap di mana-mana meja. Ia kelihatan seperti sayuran akar mudah menyembunyikan dirinya secara keseluruhan jadual berkala. Beet mempunyai komposisi unik bahan berguna yang tidak kehilangan sifatnya semasa pemprosesan terma. Sayuran mengandungi beberapa asid amino penting untuk badan, vitamin, unsur surih, asid organik, mineral dan sebilangan besar serat.

Oleh kerana komposisinya berguna, bit telah digunakan dalam perubatan tradisional. Ia boleh menyembuhkan sejuk, hipertensi, sembelit, batuk kering, kudis, skurvi. Sayuran digunakan untuk menguatkan sistem imun, memperbaiki metabolisme dan mengeluarkan toksin dari badan.

Video tentang jenis bit yang terbaik

Walau bagaimanapun, sayuran akar yang paling biasa diterima dalam masakan. Ia adalah untuk tujuan ini bahawa penternak mengoptimumkan sifat-sifat bermanfaat sayuran dan keupayaannya untuk penyimpanan jangka panjang. Pilihan yang betul dari jenis bit akan membolehkan anda mengumpulkan tanaman yang baik, serta menikmati rasa dan faedahnya hingga musim depan.

Menggunakan pengalaman dan pengetahuan tukang kebun yang terbaik, di atas kita menganggap jenis sayuran akar terbaik.

Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah satu-satunya sumber vitamin semulajadi dalam tempoh sejuk. Beetroot menonjol di antara mereka kerana komposisi yang menguntungkan yang luar biasa, jadi pastikan untuk menyimpan dengan sayuran akar yang indah ini untuk musim sejuk.

Jenis bit terbaik dengan gambar dan penerangan

Beetroot adalah salah satu sayuran yang paling terkenal dan telah lama diketahui. Untuk mendapatkan hasil tanaman akar yang sesuai untuk penyimpanan musim sejuk, anda perlu memilih varieti yang sesuai. Terdapat banyak jenis bit, dan apabila memilih, perlu mengambil kira bahawa mereka dibahagikan mengikut istilah masak, menyesuaikan diri dengan iklim, tanah, dan ciri-ciri kebudayaan yang lain.

Hanya dari bit yang terbaik, anda boleh membuat salad lazat, sup, borscht, makanan ringan, vinaigrettes dan acar.

Beetroot dibahagikan kepada 3 kumpulan mengikut kematangan, iaitu: awal, sederhana, lewat.

Jenis bit merah yang paling gelap tanpa cincin cahaya

Jenis awal

Varietas bit awal membolehkan anda memasak pelbagai hidangan dari sayur-sayuran yang enak ini pada musim panas, segera setelah memilih buah. Sayuran boleh dimakan tanpa rawatan haba. Benih menyemai varieti sedemikian berlaku lebih awal daripada yang lain, dan penuaian berlaku dalam 75-110 hari.

Bordeaux 237

Merawat salah satu gred bit yang paling diketahui sejuk. Pematangan varieti ini berlaku dalam 99-120 hari. Buah-buahan adalah saiz sederhana, bentuk bulat. Rasa ini menyenangkan, manis, ciri sayuran ini. Dagingnya berwarna merah gelap. Apabila rasa sejuk beku tidak hilang. Beet mempunyai jangka hayat yang panjang (lebih daripada enam bulan). Sesuai untuk menyemai sebelum musim sejuk. Tidak terjejas oleh perosak, penyakit.

Modana

Beets merah Modana mempunyai buah-buahan berbentuk bulat yang cantik dan cantik. Pelbagai tanpa cincin cahaya. Varieti warna gelap, maroon-ceri. Berat mencapai 130-260 gram. Daging adalah menyenangkan untuk rasa, manis. Tumbuh dengan benih. Dari saat menanam tanaman muda untuk menuai, 68-85 hari berlalu. Pelbagai adalah tahan sejuk, bersahaja, tahan terhadap penyakit. Sesuai untuk pembungkusan dan kitar semula. Tidak lama.

Pablo F1

Berbagai jenis manis yang matang. Buah-buahan adalah bulat. Saiznya sama. Berat 195-380 gram. Kulit nipis. Tanaman akar tanpa cincin cahaya. Pulpa warna tepu, berwarna merah gelap. Tuai buah tidak merata, bermula dari 85-95 hari. Pelbagai adalah walnut, disimpan selama beberapa bulan. Varietas bit gelap sesuai untuk membuat vinaigrette.

Boheme

Merujuk kepada jenis bit gelap. Bentuknya bulat. Warna licin, merah jambu gelap. Pelbagai tanpa cincin cahaya. Rasa manis, lembut dan sangat enak. Tanaman akar masak dalam 77-83 hari. Bubuk varieti ini tahan terhadap penyakit, disimpan dengan baik. Tidak hilang penampilan, rasa semasa penyimpanan.

Detroit

Gred sejuk, gred masak awal. Apabila frosts musim bunga tidak membekukan. Kilang semasa pertumbuhan aktif menuntut penyiraman. Beet merah tanpa cincin cahaya. Buahnya kecil dan kecil. Berat mencapai 210 gram.

Boltardi

Gred awal, tinggi menghasilkan, tahan sejuk. Tanaman akar adalah tahan fros. Dagingnya berair, enak, merah gelap. Cincin radial kelihatan pada potongan. Berat purata ialah 160 gram. Buah-buahannya licin, bentuk bulat yang kemas.

Flat Mesir

Ia terkenal dengan buah-buahan yang besar (lebih daripada 500 gram). Violet maroon daging. Lingkaran radial kecil kelihatan nyata. Rasa manis, berair, sempurna untuk vinaigrette. Ripening adalah rata Mesir, berlaku dalam masa 90-100 hari. Pelbagai ini tahan tahan kemarau, disimpan selama lebih dari enam bulan.

Pelbagai mona

Tumbuh tunggal, tumbuh dari anak benih. Bentuk silinder silinder. Berat mencapai 300 gram. Penuaian dilakukan dalam 105-115 hari. Bubuk varieti ini sesuai untuk mengumpul rasuk dan pemprosesan.

Gred sederhana

Kelainan ini mudah bertolak ansur untuk musim sejuk. Kemarau musim panas tidak membahayakan pembentukan buah-buahan. Hayat rak adalah lebih panjang daripada jenis awal. Varieti musim panas dibahagikan kepada beberapa spesies, dan apabila memilih benih, perlu mengambil kira semua ciri varietas.

Borschchevaya

Besi meja Borschhevaya sesuai untuk penanaman di mana-mana tanah. Daging adalah menyenangkan untuk rasa, lembut, warna merah gelap. Tanpa cincin cahaya. Kadang-kadang bulatan radial putih kecil muncul. Buah yang sama saiz, kecil. Berat buah 230-500 gram. Kulit nipis. Ripen dalam 98-104 hari.

Makanan istimewa

Bit lazat tergolong dalam jenis universal dan tahan sejuk. Ragam Buah-buahan Delicious digunakan untuk memasak, memasak pelbagai hidangan, kosong, penggunaan segar.

Ripening berlaku pada 95 hari. Bit adalah kecil. Bentuknya bulat. Kulit licin, nipis. Beetroot merujuk kepada jenis gelap, mempunyai daging ceri yang gelap. Tiada cincin radial.

Opole

Musim pertengahan, pelbagai penyayang kelembapan. Bentuk buah bujur. Kulit nipis. Rasanya sedikit manis. Pada cincin nipis cincin kelihatan nyata. Pada awal pelbagai pertumbuhan menuntut tepat pada masanya, penyiraman yang banyak. Rak hayat sehingga enam bulan. Kualiti komersial dan rasa semasa storan tidak berubah.

Tidak dapat dilihat A 463

Ia adalah jenis bit yang tinggi dan bersahaja. Buah-buahannya besar, bentuk bulat rata. Bahagian atas berwarna merah-kelabu. Dagingnya ceri gelap, enak, berair. Pelbagai tanpa cincin cahaya. Sehingga 9 kilogram buah boleh dikeluarkan dari satu meter persegi.

Mulatto

Berbeza dengan buah yang lazat dan besar. Bulat bentuk bulat. Berat mencapai 500 gram. Pulpa warna merah seragam, tanpa cincin cahaya, lembut, enak. Apabila warna memasak tidak berubah. Tuai dijaga sepanjang musim sejuk.

Tahan sejuk 19

Berat tahan sejuk, pelbagai awal sederhana. Kematangan teknik tanaman akar berlaku dalam 65-76 hari. Bentuknya rata-rata. Warna bit merah gelap. Kulit licin. Berat 150 - 230 gram. Dagingnya sangat lazat, berair, lembut. Pelbagai sesuai untuk penanaman rasuk. Kualiti buah adalah baik. Anda boleh menanam di musim bunga dan musim sejuk.

Wanita bangsawan

Berbunga tinggi dan pertengahan musim. Bentuk akar globular. Berat adalah 210-350 gram. Dengan peningkatan makan tepat pada masanya.

Variasi lewat

Varieti ini mempunyai tempoh pertumbuhan yang panjang. Mereka tahan frosts pada musim bunga dan musim luruh dan panas musim panas. Sayuran di tempat yang sejuk disimpan sehingga tuaian baru. Kehilangan jisim dan penampilan tidak penting.

Renova

Bit renova terkenal dengan penuaiannya yang banyak. Bentuknya silinder. Kulit nipis, merah jambu gelap. Dagingnya merah-ungu. Buah tidak mempunyai bau bit. Rasanya menyenangkan. Berat buah mencapai 390 gram. Pelbagai adalah tahan sejuk dan tidak dapat dinaikkan kepada iklim, keadaan yang semakin meningkat.

Monofilament

Pelbagai pertumbuhan tunggal dengan penjagaan yang baik membolehkan anda mengeluarkan sehingga satu tan tanaman akar dari seratus bumi. Dari saat anak benih hingga kematangan penuh buah, 130 hari berlalu. Di tempat yang sejuk, sayuran disimpan sehingga enam bulan. Berat purata 450-550 gram.

Zillindra

Bit bit silinder mendapat namanya kerana bentuk silinder. Loji itu sejuk dan tahan panas. Ripens dalam 101-120 hari. Dengan menenun naik hingga 120 paun buah. Saiz akarnya kecil. Tetapi dengan penjagaan yang baik mencapai 700 gram. Panjang 25-32 sentimeter.

Matrona Zedek

Ia adalah pelbagai lewat. Beetroot merujuk kepada jenis gelap. Cincin yang lemah dinyatakan. Bentuk buahnya rata-rata. Berat mencapai 300 gram. Rasa dinyatakan. Buah-buahan sesuai untuk penyimpanan jangka panjang, jangan kehilangan kualiti mereka.

Citadel

Bit merah Citadel adalah pelbagai matang matang. Panjangnya rata-rata. Bentuknya silinder. Dagingnya cerah, tanpa cincin cahaya. Rasa bit. Dengan penyimpanan yang betul, terletak pada bulan Mei. Kemunculan dan rasa hampir tidak berubah.

Anda juga boleh memilih jenis Belushi F1, Vinaigrette, Red Ruby, air Bikores F1, Dvusemyannaya TAA, Bolivar, bola Crimson Nohovski, Queen of the F1, tahan sejuk, Bettolle F1, Beaune, biji tunggal Bordeaux, Globe, Borough of F1, Zhukovchanka, Libero, Subeto F1, Madam, Ideal, Demeter. Mereka mempunyai rasa dan fleksibiliti yang sangat baik digunakan.

Varieti untuk kawasan Moscow

Bagi Rusia tengah, anda boleh memilih banyak jenis bit, yang, dengan penjagaan yang betul, memberikan hasil panen yang bermutu tinggi.

Jenis-jenis yang awal bagi rantau Moscow adalah: Red Balloon, Air, Detroit, Pushkinskaya rata, Bordeaux-237, Boltardiran, Gribovskaya rata, berwarna gangsa, Vladivostok. Beet jenis ini masak dalam 2.5-3.5 bulan.

Bola merah

Awal, pelbagai makanan. Penanaman dilakukan pada musim bunga awal. Penuaian berlaku dalam 68-72 hari. Berat badan 150-250 gram. Dagingnya sangat berair, merah gelap. Cincin pada potong yang dinyatakan lemah. 3-6 kilogram tanaman akar dibuang setiap meter persegi.

Wodan F1

Variasi hibrida awal yang menghasilkan tinggi. Hibrid ini masak dalam 78-82 hari. Bentuknya bulat, licin, ekor nipis. Warna merah gelap, tanpa cincin cahaya. Berat tanaman akar adalah 220-500 gram. Rasakan diucapkan, berair.

Gred tengah terbaik: Eclipse, Boheme, flat Mesir, Don flat, A-463, Bona, Cold-resistant-19, Matron, Monocle, Patrick. Tanaman akar tahan kepada musim sejuk, kemarau. Baiklah.

Isih gerhana

Pertengahan musim. Beet mempunyai bentuk silinder berbentuk silinder dengan bentuk tumpul, bulat atau sedikit melengkung. Dagingnya merah-ungu, lembut, berair.

Jenis akhir termasuk: Ataman, Podzymnyaya, Cylinder, Bordeaux, 1-seed, Renova, Rocket, Bettina, Lark. Benih varieti ini perlu disemai pada musim bunga lewat.

Ataman Ataman

Tengah lewat, sesuai untuk kawasan Moscow. Mesti bertolak ansur dengan fros, tidak seperti kelembapan. Maturasi berlaku pada 120-130 hari. Bentuknya silinder. Berat buah 200-300 gram. Warna akar merah gelap. Pulpa tanpa cincin cahaya, lembut dan berair. Rasanya sangat baik. Gred adalah lembut.

Varieti untuk Ural

Untuk Ural gred terbaik adalah: Bikores, Valenta, bon-bon F1, Odnorostkovaya, Bravo, bola Crimson Betin, Detroit 2 Boltardi Scarlett supra, Gribovskaya pesawat A-473, Bordeaux biji tunggal, Bordeaux 237, Bona, MULATKA, biji tunggal Wyrowski, Crimson Glob, tiada tandingan A-463, A-474 podzimnego, Ruzhett F1, bulat merah gelap Chrobry (berani), tahan sejuk 19, silinder.

Gred gelap Satu pertumbuhan - awal masak dan berbuah. Tempoh budidaya 80-130 hari. Ciri khas varieti adalah satu dan dua buah buah. Bentuknya bulat rata atau bulat. Berat adalah 300-600 gram. Warna itu tepu, merah jambu gelap. Dagingnya lazat, berair dan lembut. Disimpan lama.

Bikores

adalah gred bit musim bunga yang berbuah. Varieti manis. Warna buahnya berwarna merah. Borang bulat, disamakan. Berat adalah 210-350 gram. Dagingnya cerah, tanpa cincin cahaya, enak, berair. Sekitar 6 kilogram buah dituai setiap meter persegi.

Pelbagai valenta

Pertumbuhan tunggal berkembang dalam 95-100 hari. Berat mencapai 300 gram. Bentuknya bulat-bulat. Dagingnya manis, enak, merah gelap. Pelbagai adalah lembut, tahan sejuk, tidak takut dengan penyakit.

Bon Bon Bon F1

Ini adalah pelbagai pematangan medium bit. Musim yang semakin meningkat adalah 120 hari. Daging buah berwarna merah terang, tanpa cincin cahaya, enak. Bentuk bulat, dengan kulit nipis. Penanaman dilakukan dari April hingga pertengahan Julai.

Varieti ini mudah bertolak ansur dengan perubahan mendadak dalam suhu, iklim sejuk. Tuai dengan penjagaan yang baik ternyata sangat banyak.
Penuaian dijangkau hingga akhir bulan September. Apabila penanaman musim bunga pada permulaan pertumbuhan, disyorkan untuk menggunakan bahan penutup.

Varieti untuk Siberia

Yang paling disesuaikan untuk iklim Siberia adalah varieti berikut: Flat Siberia, Podzimnyaya, Merah Ais, Mashenka, Merah Bogatyr, Pertumbuhan tunggal, Tidak tertandingi, Bordeaux 327, Cold-Resistant, Pablo, Silinder.

Beet Siberian Flat

Variasi awal, matang dalam 98-100 hari. Bentuknya rata. Beetroot merujuk kepada jenis gelap dan mempunyai warna merah ungu. Berat 200-400 gram. Rasanya sangat baik. Pelbagai adalah tahan sejuk, tahan penyakit.

Subwinter

Pelbagai awal sederhana. Bentuknya bulat. Berat 200-400 gram. Warna pulpa adalah burgundy. Pelbagai adalah tahan sejuk, tahan kepada kebanyakan penyakit.

Ais Merah

Ripens dalam 100 hari. Dagingnya cerah, dengan cincin kecil. Sayuran akar berat 200-300 gram. 4-5.5 kilogram bit dikumpulkan setiap meter persegi.

Wira merah

Berbagai hasil tinggi. Bentuknya silinder. Kulit nipis, merah gelap. Pulpa tanpa cincin. Berat 200-550 gram. Produktiviti dari persegi 8-10 kilogram.

Mashenka

Pertengahan musim dan gred yang bermanfaat. Varieti merah gelap tanpa cincin cahaya. Bentuknya silinder, lancar. Hingga 9 kilogram buah dikumpulkan dari satu meter. Berat buah 310-600 gram. Buahnya sangat enak. Kilang itu tidak tertakluk kepada penyakit.

Bibit bit tumbuh boleh meningkatkan kemungkinan penuaian yang baik. Pilihan terbaik untuk mendarat adalah kaedah kaset. Dengan penanaman dalam sel berasingan tumbuh 1 tumbuhan dan tempat duduk dan penipisan tidak diperlukan.

Di bawah keadaan yang menggalakkan, menjelang bulan September - awal Oktober, anda boleh menuai tuaian yang hebat.

Varieti manis untuk Rusia tengah, rantau Moscow, Siberia: Pablo hibrid, Detroit bulat, Tidak tertandingi, Silinder.

Salah satu yang paling banyak digunakan dan dikasihi oleh tukang kebun jenis Urals dan Siberia ialah: Red Ice, Bikores, Flat Siberian, Mulatto, Red Knight, Mondoro F1, Mashenka, silinder Vital.

Jenis bit gelap sangat popular, sesuai untuk menyediakan pelbagai makanan ringan, jus, kursus pertama, kedua, salad, kosong.

Semua varieti ini, dengan kerja agrotechnical yang betul, memberikan hasil panen yang sangat baik untuk buah-buahan berkualiti tinggi.

Mengenai taman

Semak varieti bit jenis yang terbaik

Jenis varietas dan perbezaannya

- Kepelbagaian jenis pembiakan Belanda dengan pulpa berwarna putih. Varieti ini matang matang, mereka membentuk tanaman akar komoditi selama 65-70 hari dari pucuk. Tanaman akar mempunyai rasa yang hebat, konsistensi kentang. Daun boleh digunakan mentah atau direbus, kerana ia mengandungi banyak vitamin. Kelemahan - akarnya kurang disimpan.

Bergantung kepada pelbagai, akar bit dibahagikan kepada rata, bulat rata, bulat, bujur dan silinder. Populariti dan cinta penduduk musim panas yang paling banyak adalah jenis dan kacukan dengan akar bulat.

Untuk ambil perhatian: Rahsia mendapatkan hasil panen yang baik dan besar untuk 4 hidangan yang anda perlukan

Suapan

Bawa mendidih, kurangkan haba. Tambah sayur goreng dalam sos tomato dengan pes tomato. Mengenai kesediaan borscht harus memberi tumpuan kepada tahap kesediaan kentang. Cuba borscht garam dan tambah kepadanya jika perlu.

2 timun segar

Untuk 4 hidangan yang anda perlukan:

Video "Urut Pablo"

Gula

Adalah lebih baik untuk menyiramnya dengan air dengan baja berdasarkan ekstrak cacing California - Vermystim, Vermisol atau Ideal. Elakkan menyuburkan ammonium nitrat. jadi nitrat tidak terkumpul. Sebaiknya, mana-mana baja nitrogen harus diganti dengan baja kompleks berasaskan organik.

Bordeaux 237 memberi sehingga 8 kilogram tanaman akar dari 1 meter persegi tanah. Beetroot mempunyai warna yang kaya dan mendalam, serta daging berair dan manis. Bordeaux odnosemyannaya dihargai untuk berjimat cermat dalam tanaman dan kerana kekurangan keperluan untuk menanam penanaman. Pelbagai mempunyai kualiti penyimpanan yang sangat baik. Dari 1 meter persegi mengumpul sehingga 6 kilogram tanaman.

Leafy

Beets - salah satu tanaman yang paling biasa di lorong tengah dan Siberia. Akarnya digunakan untuk memasak, pengeluaran gula, makanan hewan peliharaan. Ia juga dimakan untuk makan puncak bit. Bagi setiap tujuan, terdapat jenis benih mereka sendiri yang sesuai dengan kriteria yang diperlukan. Di bawah ini kami akan mempersembahkan jenis-jenis bit terbaik dan memberitahu anda apa perbezaan kardinal di antara mereka.

Yang paling berbuah

Varieti dengan konfigurasi produk akhir yang lain jauh lebih kecil. Walaupun di ladang sayur amatur terdapat permintaan tertentu untuk tanaman akar silinder (seperti dalam pelbagai Silinder). Kekurangan utama bit seperti itu - kecenderungan untuk cepat menjadi lesu dan lusuh. Sifat berharga penting yang penting dikaitkan dengan bentuk tanaman akar - panjang musim yang semakin meningkat. Varian bulat dan rata terbentuk dan mencapai kesediaan lebih cepat daripada bujur dan silinder.

Ikrar tuaian yang kaya adalah tempat yang baik di tempat ini.

2 bit sederhana D 2-3 kentang kecil

Untuk 2-3 minit sehingga borscht dimatikan, tambah bit rebus yang dibeku ke kuali dan kacau. Dapatkan warna yang kaya.

Video "All about beets"

Beetroot - jenis bit, menyemai, penanaman, penjagaan, penyimpanan. Hidangan bit

Bagaimana untuk menanam bit untuk mendapat tuaian yang baik

34 bit sederhana

Tanaman akar dibulatkan, seberat 300 g. Dagingnya berwarna merah gelap, tanpa cincin sepusat. Salah satu jenis terbaik untuk penggunaan langsung, pemprosesan dan penyimpanan jangka panjang.

Terhadap semut, sering mengatur anthills di antara barisan, secara sistematik melonggarkan dan air tempat-tempat ini. Anda boleh memercikkan semut dengan ubat "Medvetoks", "Stormy", "Muracid" atau hanya abu panas. Kadang-kadang, apabila bersebelahan dengan medan bit gula, kumbang muncul di pendaratan, yang menghancurkan tanaman pada fasa

Penyediaan tanah untuk penanaman bit

Silinder dibezakan daripada varieti matang masak. Dengan nama anda boleh memahami apa bentuk akarnya. Beet tumbuh hingga 20 sentimeter secara mendalam dan berdiameter 7 sentimeter. Oleh itu, produktiviti disediakan kerana penempatan padat di atas katil. Silinder mempunyai warna burgundy berwarna gelap dan daging manis tanpa cincin yang berbeza.

Memilih benih, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada varieti, tetapi juga kepada jenis tanaman akar. Terdapat 3 jenis utama bit - gula, meja dan makanan. Terdapat juga bit daun, yang paling sering ditanam di Eropah tengah. Bit bit berbeza daripada saiz yang mengagumkan dan kandungan serat yang tinggi. Ia tidak berbeza dengan rasa, oleh itu ia adalah kebiasaan untuk berkembang hanya untuk penggemukan ternakan. Bentuk akar makanan boleh bulat, bujur atau kon. Shades berkisar dari cahaya kuning hingga merah jambu dan burgundy.

Pembibitan musim bunga dan subwinter

- Pelbagai jenis pembiakan Itali, dicirikan oleh penggantian cincin merah dan putih di dalam akarnya.

Warna kulit luar sayuran bervariasi dari merah ke hitam dan ungu, dan daging, bergantung pada pelbagai, putih, merah, raspberry, coklat merah, merah gelap, dan ungu gelap. Cincin boleh menjadi jelas dan hampir tidak dapat dilihat.

Skim menyemai bit

Para pendahulu terbaik - labu, kacang dan nikmat malam. Di tanah terbuka, benih benih dalam dua set dengan selang dua minggu (untuk keselamatan, jika penyebaran pertama membeku). Tanah untuk menyemai hendaklah dipanaskan hingga 6 ° C dan semestinya dibasahkan.

Ciri-ciri tumbuh bit

2 lobak kecil

Keluarkan panci dari dapur dan biarkan ia menyemai untuk beberapa waktu, sambil menambah bawang putih, dicincang pada media. Rasa terbaik borsch ini pada hari berikutnya selepas persiapan.

Bunch bawang hijau dan Dill

250-300 g keju feta

Bagaimana untuk menyimpan bit dalam musim sejuk

Anak benih. Terhadap dia, bercambah bibit dengan penyediaan "Actofit". Untuk pencegahan penyakit seperti chalcosporosis, reput akar, kekotoran, adalah perlu untuk memerhatikan tanam tanaman dan menyemai benih jeruk yang sihat.

Jenis bit popular

Pemilihan benih adalah penting, tetapi sama pentingnya untuk mewujudkan keadaan yang perlu bagi tanaman untuk berkembang. Tumbuhan ini suka kelembapan, matahari dan haba. Untuk hasil yang baik, anda juga perlu mengawal pertumbuhan rumpai. Dalam kes yang bertentangan, walaupun pelbagai yang paling produktif tidak akan menyenangkan hasilnya.

Kelimpahan jenis mempunyai bit. Ia ditanam pada skala perindustrian dan untuk penggunaan di rumah. Akar yang boleh dimakan mempunyai akar tunggal yang berat. Dalam warna, mereka berwarna merah jambu, maroon cahaya, maroon wain. Bit merah yang baik harus mempunyai daging yang berair dan kukuh tanpa urat dan urat keras. Rasanya manis. Bit daun adalah tumbuhan dwitahunan yang menghasilkan puncak yang banyak. Daun mengandungi banyak bahan berguna. Untuk merasakan batang menyerupai bayam.

Walaupun bentuk, warna dan rasa terutamanya bergantung kepada varieti, keadaan hidup tumbuhan juga sangat penting. Oleh itu, penurunan intensiti warna dan kemunculan cincin cahaya diperhatikan pada suhu yang tinggi, pertumbuhan pesat tanaman akar dalam keadaan curah hujan tidak seimbang yang berlimpah selepas kemarau berpanjangan atau kekurangan kalium di dalam tanah.

Adalah dipercayai bahawa daging yang lebih berwarna, lebih banyak vitamin C dan garam mineral di dalamnya. Di samping itu, bit dengan daging merah intensif terkenal kerana kelembutan dan rasa yang tinggi. Selain itu, warna merah pulpa akar bit disebabkan oleh kehadiran antosianin di dalamnya: betaine dan betanin, yang mempunyai kesan antiseptik, menguatkan dinding kapilari saluran darah dan "berfungsi" sebagai antioksidan.

Untuk meningkatkan kandungan gula bit, sesetengah tukang kebun mengesyorkan menyiram katil dengan larutan natrium klorida pada kadar 1 sudu teh. pada 10 l air (perbelanjaan pada 1 m-). Yang lain adalah terhad kepada hanya dua baja dengan baja kompleks - pada permulaan dan di tengah-tengah musim yang semakin meningkat.

5 sudu besar. l mayonis cahaya

Untuk periuk 3 liter anda perlu

2 sudu besar. l parut lobak

Lettuce atau tumbuh-tumbuhan kacang soya

Berbagai pertengahan musim. Tanaman akar adalah bulat, dengan kepala kecil, seberat 230-500 g. Dagingnya berwarna merah gelap dengan warna merah muda, lembut, lembut, gula. Pelbagai tahan suhu dan penyakit yang tinggi. Disyorkan untuk digunakan dalam masakan dan untuk diproses.

Tanaman akar mempunyai kualiti penyimpanan yang baik, tetapi akhirnya menyusut kerana dehidrasi. Oleh itu, jika tidak mungkin untuk mengawal suhu dan kelembapan di tempat penyimpanan, lebih baik untuk menuangkan bit dengan pasir sedikit lembab. Pra-pengeluaran mestilah disusun mengikut saiz dan diletakkan supaya akar tidak menyentuh antara satu sama lain. Menghalang akses spora ke akar dan menghalang dehidrasi mereka. Daun daun bit yang ditinggalkan untuk makanan harus dipotong hingga 1-1.5 sentimeter sebelum penyimpanan, dan tanaman akar yang ditinggalkan pada benih harus dipotong hingga 2-2.5 cm tanpa merosakkan titik yang semakin meningkat. Potong bahagian atas sepenuhnya dan secara manual tariknya mustahil, sebaliknya bit akan rosak.

Video ini memberikan penerangan ringkas tentang sayuran dan biji ini, ciri-cirinya dan ulasan varieti.

Bit gula mempunyai warna putih dan bentuk konik yang panjang. Ia ditanam untuk pengeluaran gula, kerana kandungan elemen ini boleh mencapai sehingga 23%. Paling penting, bit gula tumbuh di kawasan selatan dengan tanah yang subur.

Gula dan kandungan bahan kering dalam tanaman akar (ia bergantung kepada mereka bahawa rasa baik bergantung banyak) adalah lebih tinggi dalam keadaan suhu sederhana dengan kekurangan kelembapan, tumbuh-tumbuhan yang berpanjangan, dalam keadaan hari kering dan malam sejuk musim luruh. Sebagai peraturan, iklim zon tengah dan kawasan utara memenuhi keperluan ini, yang bermaksud bahawa bit telah dilakukan dengan baik di sini.

Dalam keadilan harus diperhatikan bahawa tidak semua tukang kebun secara mutlak lebih suka tanaman akar bulat dengan daging merah gelap.

Manfaat bit sangat jelas, kerana akar sayuran ini mengandung senjata pembunuh vitamin, serta makro dan mikroelemen yang diperlukan untuk tubuh manusia. Ia tidak masuk akal untuk menyenaraikan semua, satu keperluan hanya untuk menyebut lima besar: besi, kalsium, kalium, magnesium dan yodium. Sudah terkesan!

Timun jeruk (pilihan)

1 besar atau 2 bit sederhana

2 sudu besar. l krim masam

Hidangan bit - resipi

Kadet

Varietas bit adalah pemilihan domestik dan asing. Antara yang terdahulu, seseorang boleh menyamar, contohnya, varieti klasik Bordeaux 237 atau Crimson, Delicatessen, Diy, Smena yang baru dibuat. Antara yang terakhir ialah syarikat Chervona Kul, Bikores dan Regala yang diwujudkan di Poland oleh Bejo, Bolivar oleh Nunhems dan lain-lain. Varieti asing kadang-kadang kurang berbuah, kerana kebanyakannya mempunyai saiz purata tanaman akar yang lebih kecil. Pada masa yang sama, daging mereka lebih gelap, mereka tahan pertumbuhan, yang penting untuk wilayah selatan, dan juga kaya dengan nutrien. Benih mereka dijepit, yang mengurangkan risiko kerosakan akibat perosak dan penyakit tanah.

Tanaman taman ini dicirikan oleh sifat pemakanan, kualiti penyimpanan yang luar biasa dan kemudahan agroteknologi.

Di Siberia, hasil tanaman ini agak rendah dengan kandungan gula yang lebih rendah.

Dengan kemarau berpanjangan, pulpa akar menjadi kasar dan tidak enak. Kelembapan dan nitrogen bertukar menjadi "pembina badan" - mereka mencapai diameter 14-16 cm, tetapi lompang dibentuk di dalamnya - bit seperti itu tidak sesuai untuk penyimpanan.

 • Di kawasan selatan, contohnya, di Kuban, bit dengan warna cahaya daging dianggap lebih manis, lebih enak dan bermanfaat. Selain itu, untuk penyediaan borscht khasnya memilih akar dengan cincin cerah yang kecil.
 • Beetroot adalah sayur-sayuran yang menakjubkan bukan sahaja kerana set bahan berguna yang mengagumkan, tetapi juga disebabkan oleh hakikat bahawa semasa rawatan haba, sama ada mendidih, menggoreng atau rebusan, mereka tidak boleh dibinasakan. Itulah sebabnya ia berguna untuk makan mentah dan dimasak.
 • Snek Kumbang dan Beetroot
 • 4-5 kentang kecil
 • 1 sudu kecil. gula

Lada

Gred masak awal. Tanaman akar adalah bulat, licin dengan kulit nipis, seberat 230-420 g. Dagingnya berwarna merah jambu, lembut, manis, berwarna merah gelap dengan terbuka burgundy, mempunyai sebilangan kecil cincin silinder. Tujuan sejagat.

Bit tumbuh sangat mudah - hanya menanamnya tepat pada waktunya. Benih-benih tanaman ini bertambah lebih cepat daripada sayur-sayuran akar lain yang popular - wortel, di samping itu, mereka lebih mudah untuk nipis dan lebih mudah untuk menabur.

Salah satu yang paling popular ialah Eckendorf Yellow. Akar silinder tumbuh dari benih. Akar tidak begitu maju, jadi menarik bit yang sudah masak dari tanah mudah. Tambak licin dan polustoyachaya dengan daun warna hijau gelap. Dagingnya berair dan putih. Sehingga 970 penanaman tanaman boleh dituai dari 1 hektar.

Produk bermusim. Beet manis dari simpanse ke akar. Buat pertama kalinya mereka mula menggunakannya sebagai tanaman obat dan sayuran lebih dari 2 ribu tahun yang lalu di kepulauan Laut Mediterranean. Dan pada abad X - XI, bit telah diketahui di Kievan Rus. Di Eropah Barat, ia mendapat populariti beberapa abad kemudian.

 • Penduduk Perancis bersetuju dengan penduduk selatan kami yang secara khusus menanam jenis bit dengan daging putih dan kuning - dipercayai bahawa mereka memberikan hidangan tempatan rasa yang lebih halus! Di beberapa negara maju (contohnya, Amerika Syarikat, Great Britain, Itali, Belanda, dll.), Penternak juga membiak jenis bit dengan warna kuning atau putih pulpa. Dan bit itu secara beransur-ansur mendapat popularitas.
 • Sayuran ini paling sering dijumpai dalam makanan ringan, kursus pertama dan kedua. Kurang digunakan secara mentah. Dalam salad, bit digabungkan dengan wortel dan epal. Dan sebagai berpakaian, gunakan jus lemon dengan minyak zaitun. Juga, akar ini boleh diasinkan dengan analogi dengan lobak "dalam bahasa Korea."
 • Basuh bit dan masak sehingga siap dalam air masin. Selepas masak, sejuk.
 • 1 besar atau 2 mentol kecil
 • Cuka, mustard
 • COLUMNER
 • Nosovskaya rata
 • Berbagai pertengahan musim.
 • Dalam kebanyakan kes, bit tumbuh dengan baik di semua taman, dan langkah penjagaan utama adalah menyiram tepat pada masanya. Ia adalah mungkin untuk menanam bit selepas banyak tanaman sayur-sayuran, walaupun lebih baik tidak meletakkan mereka selepas tanaman akar lain.

Arnimkrivenskaya - dianggap paling produktif. Tanaman akar masak mempunyai bentuk silinder dan kelihatan dari tanah pada ¾. Kegigihan adalah baik. Bahagian akar di atas akar berwarna kelabu-hijau. Di bahagian bawah bit mempunyai teduh cahaya. Sutton mempunyai bentuk bulat dan warna kelabu-kuning. Dagingnya berair dan homogen. Terdapat praktikal tiada akar sisi kecil, jadi akar mudah dibersihkan.

Saat ini, di Rusia, kantin-kantin menduduki sekitar 8% dari wilayah yang diduduki tanaman sayuran.

Burpees emas

Daun bit paling sering dimasukkan ke dalam salad. Lebih baik menggunakannya semasa tumbuhan masih muda. Lama kelamaan, urat menjadi berserat, dan plat daun itu sendiri sengit dan tidak begitu sesuai. Daun muda sebelum digunakan hendaklah dibasuh dengan baik, dan kemudian tuangkan air mendidih. Jadi mereka akan menjadi lebih sedap dan kehilangan bau tertentu, yang mana yang tidak disukai. Juga dari puncak anda boleh membuat pengisian untuk kek. Campurkan daun bit yang dicemari dengan bayam atau kentut dan hancur beberapa telur - bukan kue, tetapi caj vitamin sebenar.

Kupas bit dan potong ke dalam irisan.

1 besar atau 2 lobak kecil

Kupas bit, potong ke jalur nipis, dimasukkan ke dalam periuk, tambah 1 l air, tambahkan 1 sudu teh. cuka dan letakkan masak selama 20-30 minit.

Berbagai pertengahan musim. Tanaman akar rata-rata, beratnya 250-300 g. Dagingnya berair, padat, lembut. Kepelbagaian ini tahan untuk tumbuh dan kekurangan kelembapan. Sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.

Tanaman akar adalah rata, beratnya 300-500 g. Dagingnya berwarna merah gelap dengan ungu terbuka, berair. Pelbagai ini tahan untuk tumbuh dan kemarau. Disyorkan untuk penggunaan musim luruh musim sejuk.

Beetroot memerlukan tanah yang subur dan subur yang lembap, ia bertindak balas dengan baik untuk pengenalan kotoran, humus atau kompos.

Warriac mempunyai sistem akar yang maju. Dari benih tumbuh tumbuhan besar dengan puncak maju. Pelbagai jenis takut fros. Semasa frosts musim luruh puncak mati. Pada musim sejuk, akarnya dijaga dengan baik. Untuk keadaan Siberia, lebih baik membeli bibit pelbagai Orange Utara. Pergi

 • Kerana kesederhanaan dan kepekaannya, ia ditanam di mana-mana dari selatan ke utara, walaupun di wilayah Yakutia, Sakhalin dan Magadan.
 • - Pelbagai pilihan Amerika. Kulit berwarna merah jingga, daging berwarna kuning terang, tidak mengeluarkan jus dalam potongan. Ramai yang percaya bahawa bit ini lebih baik daripada jenis merah. Daun digunakan dalam makanan yang segar dan direbus.
 • Jus bit sangat berguna, tetapi anda perlu meminumnya dengan berhati-hati. Pertimbangkan bahawa ini adalah sejenis ubat-ubatan yang mempunyai kontraindikasi, dan tidak boleh disalahgunakan. Lagipun, anda tidak akan minum dua pil, dan tidak satu, seperti yang ditetapkan oleh doktor. Begitu juga dengan jus bit. Sebelum anda mula menyembuhkan minuman ini, pergi ke doktor untuk mendapatkan nasihat. Oleh itu, jus tidak disyorkan untuk digunakan pada tekanan rendah (hipotensi), penyakit buah pinggang dan diabetes.
 • Alpukat memotong memanjang, keluarkan tulang, kulit, potong cincin separuh. Letakkan di atas pinggan, bertukar cincin bit dengan dua cincin separuh alpukat. Taburkan dengan kacang pain, pasli dan taburkan minyak zaitun.
 • Setengah kepala kubis kecil
 • Minuman ini membersihkan hati, buah pinggang, pundi hempedu dan merendahkan tekanan. Kompleks vitamin dan mikro, yang merupakan sebahagian daripadanya, menormalkan proses metabolik dalam badan. Fungsi yang diketahui umum dan julap jus bit. Ia tidak disyorkan untuk menggunakannya untuk orang yang mempunyai tekanan darah rendah, diabetes dan urolithiasis. Jus segar boleh disediakan dalam mana-mana juicer yang direka untuk penyediaan jus sayur-sayuran. Dos harian: tidak melebihi 50 g.
 • Basuh dan masak kentang dalam seragam, kulit dan potong.
 • Detroit
 • Silinder

Apabila menggali pada musim luruh, yang dijalankan ke kedalaman bayonet spade, dari 3-5 hingga 10 kg baja setiap 1 m2 digunakan. Pertimbangkan bahawa penggunaan baja segar membawa kepada pertumbuhan (pembentukan batang benih benih) daripada bit, ubah bentuk tanaman akar dan dengan ketara mengurangkan kualiti penyimpanan mereka.

Sekiranya anda mencari varieti bit gula tinggi, kami cadangkan untuk memberi perhatian kepada pilihan berikut. Detroit sesuai untuk penanaman di rantau tengah. Tanaman akar mempunyai bentuk bulat dengan akar pendek. Daging berwarna merah gelap. Berat purata satu buah adalah kira-kira 110 gram. Kandungan gula turun naik pada tahap 12-14%. Kelebihan utama - menjaga kualiti, kebolehpasaran, hasil mapan.

Sehingga kini, lebih daripada 70 jenis dan kacukan bit, berbeza dengan hasil, kemunculan dan penampilan tumbuhan, telah dizonkan.

 • "Amerika" Golden Surprise
 • Jika anda menggunakan jus bit, maka dalam bahagian kecil (tidak lebih daripada 100 g pada satu masa). Dalam dos semacam itu, ia akan membantu menurunkan kolesterol dan tekanan darah tinggi (tidak boleh dikelirukan dengan hipotensi!) Dan juga untuk membersihkan badan toksin dan toksin kerana antioksidan yang terkandung dalam tanaman akar.
 • Untuk 4 hidangan yang anda perlukan:
 • 5 sudu besar. l pes tomato

Post Borscht

Straw beet terikan dan sejuk. Beets dimasukkan ke dalam periuk, tambah kentang rebus, potong kecil timun kecil, telur cincang, bawang hijau dicincang.

Berbagai pertengahan musim. Tanaman akar adalah bulat, licin, seberat 100-200 g. Pulpa berwarna merah gelap, tanpa berdering. Pelbagai adalah tahan sejuk dan tahan untuk tumbuh. Sesuai untuk pengetinan.

Beet adalah tahan sejuk, tetapi pada musim bunga, mereka disemai selama satu atau dua minggu kemudian daripada wortel yang disemai sebaik salji cair. Awal dan subwinter tanaman terutamanya pergi untuk produk rasuk pada musim panas. Sekiranya anda merancang untuk menanam bit untuk simpanan musim sejuk, ia perlu menyemai mereka dalam tempoh kedua - pada awal bulan Mei.

 • Bohemia dibezakan oleh buah-buahan yang besar warna burgundy yang kaya. Dari benih dapat tumbuh akar dengan berat hingga 500 gram. Boheme merujuk kepada jenis musim pertengahan. Tanaman dituai selepas 70-80 hari selepas percambahan. Budaya suka tanah subur dengan pH neutral.
 • Kacang Belanda dan Perancis yang popular pada masa kini memberikan sayuran akar yang menarik dan lazat, tetapi kapasiti storan mereka lebih rendah. Relatif dengan baiknya Pablo, Pronto dan Lark.
 • Mempunyai akar bulat dengan kulit kekuningan-merah dan daging berwarna kuning-kuning. Bit ini mempunyai daun yang tidak biasa - hijau dengan petioles kuning dan garis-garis, yang juga boleh digunakan sebagai makanan.
 • Lebih baik meminumnya dalam campuran dengan jus lain. Beet, lobak merah dan epal digabungkan dengan baik. Anda boleh menambah oren kepada mereka. Dan jika anda mahu mengimbangi berat badan anda, cubalah minum dari jus bit, sereal, epal dan limau gedang.
 • 4 bit sederhana

1-2 sudu besar. l gula
Basuh bit dan masak sehingga lembut. Kemudian sejuk di dalam air, bersihkan dan sapu pada parut kasar.

Masukkan lobak garam, garam, gula dan mustard secukup rasa. Masukkan sup bit, masukkan krim masam dan kacau. Bubur kumbang dengan dicincang Dill.

Beetroot Beetroot dan Keju FETA

Ciri-ciri dan aplikasi berguna bit dalam masakan

Sayuran akar

Tanaman akar adalah silinder, dengan ujung tajam dan permukaan licin, dengan berat 250-600 g, mudah ditarik keluar dari tanah. Daging merah gelap, tanpa cincin, manis. Digunakan untuk penyimpanan dan pemeliharaan.

Bagi tanaman subwinter, tanaman ini, seperti tanaman akar lain, perlu disemai sehingga tidak mempunyai masa untuk bercambah tahun ini. Biasanya, bit penyebaran podzimny dilakukan sebelum tanah membeku.

Bona dinilai dengan hasilnya yang tinggi. Dengan 1 meter tanam penanaman, anda boleh mengumpul kira-kira 6 kilogram bit. Tanaman akar tumbuh bulat, sederhana dalam saiz dengan pulpa lembut dan seragam. Pelbagai jenis Lark menghasilkan tanaman sehingga 600 sentris dari 1 hektar. Tanaman akar disesuaikan untuk pemasangan mekanikal. Beet boleh disimpan untuk masa yang lama. Tanaman akar tumbuh hingga 300 gram.

Puncak bit

Pelbagai jenis Bordeaux 237 yang popular, yang unik sesuai untuk berkembang di Rusia, telah wujud selama lebih dari 100 tahun.

Jus Beet

'Albina Vereduna'. Pengarang gambar

Menanam bit mula SM. Pada masa itu, tanaman akar ini sangat bernilai, termasuk dalam bidang perubatan. Pada abad ke-10, bit muncul di ruang terbuka Rusia, dan pada abad ke-16 - sepenuhnya menaklukkan mereka. Ia kemudiannya sayuran itu mula dibahagikan kepada jadual dan makanan. Walaupun sejarah panjang, tumbuhan ini hanya mempunyai beberapa spesies. Bagi kami, bit, daun, atau chard adalah menarik.

Untuk rujukan - sejarah penanaman bit

2-3 ulas bawang putih

Kupas bawang dan wortel. Beri lobak merah, potong bawang ke dalam kepingan kecil atau sederhana.

Bola atau silinder?

Biji-bijian diletakkan pada jarak 7-10 cm di atas bilah-bumbung, 45-50 cm ditinggalkan di antara barisan. Biasanya benih disatu bersama, jadi panci harus ditiup, sehingga ada jarak antara 10-15 cm di antara mereka., membawa kepada pembaziran benih yang tidak wajar, dan penanaman lebih jarang - hasil yang rendah. Sekiranya tanah kering, airkan bahagian bawah saliran sebelum menyemai.

Warna "Korporat"

Beet daun tidak begitu biasa di negara kita, walaupun budaya ini dibedakan oleh kandungan sejumlah besar elemen mikro dan makro yang berguna. Varietas bit daun dibezakan oleh warna dan struktur daun. Mereka boleh menjadi hijau muda atau hijau gelap. Warna batangnya juga berbeza dari putih, kuning dan oren hingga merah jambu dan burgundy. Daunnya licin dan bahkan keriting.

Jenis jelaga Pablo..Cylinder. Bona dan (Detroit pada awal bulan Julai). Dengan pengalaman, saya faham.. bahawa jenis silinder lebih manis... tetapi mereka disimpan untuk masa yang lama lebih baik daripada bulat (Detroit). Di tempat penanaman pada masa lalu, bawang atau kacang, kita menanam benih.. dalam 15 cm. tidak seperti tanah yang berasid, pra-nipis tanah, jika varieti itu bukan satu-tunggal, 2 kali musim, memakan tanaman dengan larutan garam (selepas daun kelihatan) -1 sdt garam batu ke dalam baldi air - menumpahkannya dengan lusuh.. selepas sebulan, ulangi. dalam haba.. Keluarkan daun kuning..tk sayuran akar sedemikian semasa penyimpanan Oguta zagnit..Svekla kita sentiasa sladkaya..temnaya kolets..Eto-tanpa-my pengalaman Tetapi para berbuat apa-apa lagi yang istimewa.

Pilihan yang mungkin!

Bit yang dianggap paling lazat? Kriteria utama untuk kualitinya: akar bulat, tidak berkembang dengan kepala kecil, daun roset kecil dan akar nipis. Daging akar harus merah gelap, homogen, tanpa cincin kasar putih dan garis-garis. Juga, bit harus manis, tanpa kepahitan, dan mampu penyimpanan jangka panjang - sebaiknya hingga April. Selama beberapa dekad, penternak telah menghasilkan varietas semacam itu. Walau bagaimanapun pilihan adalah mungkin.

Minyak sayuran Panaskan minyak sayuran dalam kuali, tuangkan bawang dan wortel ke dalamnya, garam dan goreng sehingga bawang menjadi telus (7-10 minit).

1 besar atau 2 bit sederhana Peel dan potong bit ke dalam cincin, mash feta dengan garpu.

Gred masak awal. Tanaman akar adalah bulat, halus, beratnya 250-300 g. Daging adalah warna merah maroon, tanpa cincin radial dalaman. Pelbagai jenis untuk pengeluaran, penyimpanan dan pemprosesan rasuk awal. Tahan untuk bolting.

Untuk mendapatkan tanaman akar yang berkualiti tinggi, dengan pulpa berwarna gelap dan sama-sama, perlu diingat bahawa bit memerlukan tanah yang subur dan teknologi pertanian yang tinggi. Ia disyorkan untuk menanam beberapa jenis yang berlainan. Budaya suka katil taman yang terang dan banyak kelembapan. Untuk musim ini, tukang kebun menanam 2 tanaman masing-masing. Di Eropah, bit ini dipanggil chard. Anda boleh menemui jenis chard berikut di kedai-kedai kebun: Rhubarb Chard, White Silver, Passion Pink, Lucullus, Lampu Cerah. Saya menanam dua paket kecil bit Bordeaux biasa tahun lepas. Dan saya sangat menyukainya. Pertama, percambahan baik. Kedua, saiz bit adalah kecil, walaupun saya ditanam pada akhir Mei, saya fikir ini adalah kerana ini, tetapi saiz purata hanya sesuai dengan saya. Dan ketiga, rasa itu sangat baik. Anda hanya boleh mendidih, parut, tambah garam dan bawang putih dan makan. Atau hanya masak dan makan!

Bagaimana untuk tumbuh?

Bagaimana untuk "membesarkan" bit?

Masukkan pes tomato, gula dan sebilangan kecil air supaya sayur-sayuran sedikit rebus. Kemudian reneh selama 2-3 minit lagi.

2-3 kentang kecil

Beet dalam angka dan fakta

Beet, seperti semua tanaman akar, mempunyai akar yang sangat maju, memerlukan tanah yang berudara dengan baik, sehingga anda perlu secara sistematik melonggarkan lorong dan mengeluarkan rumput.

Tidak kira jika kita menanam benih bit untuk kegunaan kita sendiri atau ini adalah benih untuk dijual, dalam mana-mana perkara penting bagi kita untuk mendapatkan hasil yang baik. Variasi berikut menunjukkan diri mereka dengan kriteria ini dari pihak terbaik. Variasi awal Podzimnyaya A-474 bercakap untuk dirinya sendiri. Benih disemai pada akhir musim gugur dan pada musim bunga mereka menerima kira-kira 6.5 kilogram tanaman berair segar dan segar dari 1 meter persegi.

Ia adalah yang paling manis dan paling biasa di semua wilayah di Rusia.Ini adalah Bordeaux dan rakan sejawatannya Cold-Resist. Tidak tahan lama yang tidak lama dahulu dibangunkan berbeza dari Bordeaux dengan hasil yang lebih tinggi dan, berdasarkan namanya, adalah tahan dingin. semua manis. Perkara utama tidak menanam awal, dan warna akan hilang.

Apa jenis bit akan manis? Bagaimana cara menanam bit manis?

elbar

Beetroot menyukai tanah yang subur, longgar, di mana baja organik telah digunakan tahun lepas. Di zon Nonchernozem, tanaman tidak dituai sebelum dekad kedua Mei (bumi mesti memanaskan hingga 12-16 darjah). Di tanah kering lebih baik untuk menanam benih kering. Sebelum direndam memerlukan hanya tanah basah. Kedalaman penanaman - 2.5-3 cm. Penembak semestinya menipis - untuk kali pertama dengan penampilan risalah ke-3-4 ke "langkah" 3-4 cm, maka - semasa penuaian selektif bit awal. Tanaman suka melonggarkan secara teratur. Penyiraman diperlukan selepas penipisan atau semasa musim kemarau yang panjang. Pada tanah yang miskin menghabiskan dua baja kompleks pemupukan.

elena-kh

Vili Borisovich

Basuh bit, rebus, kulit dan potong. Basuh dan masak kentang dalam seragam, kulit dan potong. Basuh wortel, rebus, kupas dan potong kepada kiub. Letakkan sayur-sayuran cincang dalam mangkuk dan isi dengan mayonis.

Tuangkan ke dalam kuali air pada% dan dibakar. Letakkan kentang terlebih dahulu, kemudian kubis cincang.