Shabunin Alexey Vasilyevich Ketua Perubatan

Moscow, Oruzheyny lane, 43

Shabunin Alexey Vasilyevich

Ketua pakar bedah pakar, ketua doktor GBUZ GKB mereka. S.P. Botkina DZM

Biografi:

Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia, Doktor Persekutuan Rusia yang dihormati, Doktor Kehormatan Kota Moscow.
Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow.
Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.
Pemenang Anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.
Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO (Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Profesional Berterusan).
Beliau dianugerahkan pingat "Untuk perkhidmatan untuk penjagaan kesihatan dalam negeri", pingat pesanan "Untuk perkhidmatan ke tanahair" darjah II.
Pada tahun 2016 dia dianugerahkan Order of Friendship.

Pengalaman praktikal, saintifik dan pengajaran sejak tahun 1984

1991-2001 - Ketua Pusat Hepatologi Daerah Kuzbass.
2001-2011 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin.
2011-2013 - Ketua Doktor Hospital Klinik Bandar № 1 dinamakan selepas N.I. Pirogov.
Dari Oktober 2013 hingga sekarang - ketua doktor GKB mereka. S.P. Botkin.

Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran biliari dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS), Rome (Itali), Tokyo (Jepun), Seoul (Korea Selatan).

Pengarang lebih daripada 270 penerbitan, 10 paten, 4 monograf.

Lebih daripada 10 ribu operasi berjaya.

RUJUKAN KETIGA

mengenai kerja ketua pakar bedah bebas DZM

untuk 2018 dan rancangan untuk 2019.

Pada tahun 2018, program Standard Doctor Moscow meneruskan latihan simulasi intensif untuk ahli bedah dan endoskopis mengikut program latihan yang unik, yang membolehkan pertumbuhan dalam menguasai dan menggunakan peralatan laparoskopi dalam pembedahan, meningkatkan perkadaran operasi yang dilakukan menggunakan teknik laparoskopi dan endoskopik di hospital Penjagaan Jabatan Kesihatan adalah sehingga 70% (pada 2017 - 64.7%). Aplikasi praktikal intensif teknik laparoskopi dan endoskopik menyumbang untuk mengekalkan hasil rawatan pembedahan yang tinggi, mengekalkan tahap komplikasi postoperative yang rendah dan kemungkinan pemulihan awal pesakit pembedahan.

Selaras dengan metodologi yang dibangunkan dan dilaksanakan di bawah bimbingan Ketua Pakar Bedah DZM, penggunaan teknologi simulasi telah menemui aplikasi yang luas dalam menilai kemahiran praktikal dengan pensijilan pakar bedah dan endoskopis. Penyepaduan program simulasi dan teknologi ke dalam metodologi penilaian orang yang diperakui membolehkan untuk memastikan tahap kawalan yang tinggi terhadap latihan praktikal doktor dan bertujuan untuk membangunkan kemahiran praktikal yang memenuhi keadaan semasa pembedahan, dengan mengambil kira kaedah diagnosis dan rawatan baru, memastikan pendekatan pelbagai disiplin, menggunakan kaedah diagnostik endoskopik dan video laparoskopi moden dalam amalan dan rawatan.

Untuk meningkatkan lagi organisasi penyediaan rawatan perubatan khusus dalam profil "pembedahan" kepada penduduk dewasa di Moscow, pengalaman yang diperoleh dalam pelaksanaan Projek Pilot untuk Pembangunan Rumah Sakit Pembedahan Pendek (UPC) telah disebarkan dengan menganjurkan UPC di stesen pelbagai disiplin Moscow DZ. Menurut Perintah DZM dan MGFOMS No. 943/511 27 Disember 2017, pada tahun 2018, di klinik utama bandar, UPC dibuka di kedua-dua "pembedahan bersih" arahan dan UPC dalam "pembedahan purulen" arah. Akibat penyebaran pengalaman bedah pembedahan UPC pusingan jam-jam di klinik multi-disiplin dilepaskan untuk menyediakan rawatan pembedahan kecemasan.

Pada tahun 2018, di hospital pembedahan DZM, tarif untuk rawatan pembedahan berteknologi tinggi telah dibangunkan, dibangunkan oleh kumpulan kerja di bawah pakar bedah DZM, yang memungkinkan untuk meningkatkan bahagian teknologi baru dan memperluaskan penggunaan teknologi laparoskopi, endoskopik dan penjimatan darah.

Pada tahun 2018, untuk meningkatkan kualiti proses diagnostik dan rawatan, mengurangkan kesilapan diagnostik dan organisasi dalam pesakit pembedahan dengan penyertaan langsung pakar bedah DZM dan ahli-ahli kumpulan kerja pembedahan klinikal ketua, bandar, daerah dan nosokomial pembedahan klinikal diadakan pada menganalisis keputusan kompleks kes pembedahan di klinik pelbagai disiplin di bandar Moscow.

Pada tahun 2018, Ketua Pakar Bedah DZM meneruskan kerja menganjurkan dan menjalankan bantuan perubatan dan diagnostik praktikal dengan lawatan lapangan ke atas bidang diagnostik dan rawatan kompleks, termasuk operasi kompleks berteknologi tinggi yang dirancang dan segera di hospital-hospital pembedahan di bandar.

Pada 2018, peningkatan berterusan pesakit luar pesakit terus, termasuk dalam rangka Standard Moscow Doktor dan Standard Moscow Poliklinik, berdasarkan pusat simulasi Hospital Botkin, sekolah pesakit luar pesakit telah dibentuk. Kerja sekolah ini membolehkan anda meningkatkan tahap kompetensi pesakit luar pesakit dalam isu-isu topikal pembedahan pesakit luar, kepakaran berkaitan dan dalam organisasi penjagaan kesihatan.

Pada tahun 2018, pelaksanaan projek perintis "Moscow Doctor" diteruskan. Projek ini menyediakan pemeriksaan yang kompleks dan berbilang peringkat untuk doktor untuk menerima status profesional baru, tanda kualiti khusus pakar. Pakar bedah utama dan kumpulan kerja sentiasa berusaha untuk memperbaiki bahan metodologi dan pendidikan, ujian, tugas keadaan selaras dengan trend pembedahan moden, garis panduan klinikal antarabangsa dan kebangsaan. Status "doktor Moscow" mencerminkan profesionalisme tinggi profesion perubatan - ia adalah sejenis pengiktirafan untuk profesional yang bekerja dalam sistem penjagaan kesihatan metropolitan. Pada tahun 2018, "doktor Moscow" menjadi pakar bedah, yang pengalaman dan tahap kelayakan semasa ujian teoretikal dan praktikal kompleks diiktiraf sebagai mematuhi piawaian antarabangsa yang terbaik.

Pada tahun 2019, untuk meningkatkan lagi perkhidmatan pembedahan bandar dan prestasi kualitatif tugas-tugasnya, menyediakan rawatan pembedahan khusus yang dirancang dan kecemasan melalui penggunaan moden, termasuk teknologi perubatan invasif yang minimum dan pertumbuhan operasi laparoskopi dan campur tangan endoskopik sambil mengekalkan masa tidur kecil dan perolehan yang tinggi dari katil, merancang untuk mengemas kini taman peralatan laparoskopi dan endoskopik: lebih daripada dua ratus kompleks laparoskopi s dan lebih daripada 300 unit peralatan endoskopik moden.

Pada tahun 2019, kumpulan kerja di bawah kepimpinan pakar bedah EMF bersama-sama dengan MHIF wilayah akan meneruskan kerja-kerja yang bertujuan untuk mengkaji semula kos tarif untuk rawatan pembedahan dan rawatan endoskopik berteknologi tinggi, yang akan mencapai keputusan rawatan di peringkat dunia menerusi penggunaan standard rawatan berteknologi tinggi.

Bagi tahun 2019, dari kalangan pakar bedah terkemuka di klinik pelbagai disiplin di Moscow, calon-calon telah disediakan untuk kitaran pendidikan profil pembedahan di pelbagai bidang pembedahan: Pembedahan Pankreas, Pembedahan Hati, Pembedahan Endokrin, dan Pembedahan Gastrik berdasarkan klinik-klinik asing terkemuka: "John Hopkins Hospital, Baltimor", (USA), "IRCAD" dan "L`institut mutualiste montsouris" (Perancis), "Pusat Perubatan Asan" (Republik Korea), "UKSH" (Jerman).

Pada tahun 2019, organisasi organisasi langkah-langkah organisasi dan metodologi, peralatan semula klinik pembedahan dengan peralatan baru, peningkatan sistem latihan dan pensijilan pakar bedah akan benar-benar meningkatkan hasil rawatan pesakit dengan profil pembedahan.

Shabunin Alexey Vasilyevich

Ketua Doktor, Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO

Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia,
Doktor yang dihormati Persekutuan Rusia, Doktor Moscow yang dihormati.
Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow.
Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.
Pemenang Anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.
Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO (Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Profesional Berterusan).
1991-2001 - Ketua Pusat Hepatologi Daerah Kuzbass.
2001-2010 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin.
2010-2013 - Ketua Doktor Hospital Klinik Bandar № 1 dinamakan selepas N.I. Pirogov.
Sejak Oktober 2013 - ketua doktor GKB mereka. S.P. Botkin. Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran biliari dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS), Rome (Itali), Tokyo (Jepun), Seoul (Korea Selatan).
Pengarang lebih daripada 270 penerbitan, 10 paten, 4 monograf.

Alamat GKB mereka. S.P. Botkin
Moscow, Prospect 2 Botkinsky, 5, bangunan ke-22, tingkat 5, Telefon Pentadbiran 8 (495) 945 26 16 - Penerimaan Ketua Doktor

Shabunin, Alexey Vasilyevich

Alexey Vasilyevich Shabunin (dilahirkan pada 13 Mac 1961, Kemerovo) - pakar bedah dan penjagaan kesihatan Rusia, doktor sains perubatan, profesor, ahli persatuan Akademi Sains Rusia [1] (2016), Doktor Kehormatan Persekutuan Rusia, ketua doktor GKB dinamakan. S.P. Botkin.

Kandungannya

Biografi [| ]

Beliau dilahirkan pada 13 Mac 1961 di bandar Kemerovo, di tempat yang sama dia lulus dari sekolah menengah. Dari 1978 hingga 1984. Pelajar di Institut Perubatan Negeri Kemerovo. Semasa belajar, beliau bekerja di Stesen Ambulans. Dari 1984 hingga 1990, pakar bedah di Hospital Klinikal Pusat Kemerovo Central. Dari tahun 1991 hingga 2001, Ketua Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas - Pengarah Pusat Hepatologi Serantau Kuzbass. Pada tahun 1997 beliau mempertahankan tesisnya "Aspek klinikal dan imunologi rawatan pembedahan pesakit dengan penyakit kuning obstruktif." Pada tahun 2001 beliau mempertahankan tesis kedoktorannya "Pembentukan saraf pankreas." Dari tahun 2001 hingga 2011, Timbalan Ketua Doktor untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin, Moscow. Sejak tahun 2002, Profesor Jabatan Pembedahan RMAPO [2]. Dari tahun 2006 hingga 2012 Ketua Pembedahan Hepatopurobiliobiliari, Jabatan Pembedahan, Akademi Perubatan Pendidikan Siswazah Perubatan Rusia (RMAPO). Pada tahun 2011, beliau belajar di Akademi Presiden Ekonomi Negara dan Pentadbiran Awam Rusia di bawah Presiden Persekutuan Rusia. Dari tahun 2011 hingga 2013 berfungsi sebagai ketua doktor di hospital klinikal nombor 1 bernama. N.I. Pirogov [3]. Dari tahun 2012 hingga 2015 adalah ketua jabatan pembedahan hospital RMAPO [2]. Dari tahun 2013 hingga sekarang, Alexey Vasilyevich - Ketua Doktor GKB im. S.P. Botkin, Moscow. Dari 2014 hingga sekarang, beliau adalah Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow [4] (pakar bedah pakar perubatan lepas Jabatan Kesihatan Moscow). Dari 2015 hingga sekarang, beliau adalah Ketua Jabatan Pembedahan RMANPO [2]. Alexey Vasilievich menamatkan latihan di Tokyo (Jepun), Boston (AS), Brussels (Belgium), Tel Aviv (Israel), Munich (Jerman), Stockholm (Sweden). Pada tahun 2016, menjadi ahli Akademi Sains Rusia.

Keluarga [| ]

 • Bapa - Vasily I. Shabunin, doktor, penganjur penjagaan kesihatan,
 • ibu - Galina Morozova, ahli pediatrik.
 • Kakak perempuan, Marina Vasilievna Kostenko, adalah ahli neuropatologi dan bekerja sebagai ketua biro kepakaran perubatan dan sosial.
 • Kakak perempuan, Elena Vasilyevna Malysheva, adalah doktor sains perubatan, profesor, pengarah dan tuan rumah program TV "Kesihatan" dan "Hidup Sihat!" Di Saluran Satu.
 • Isteri - Elina, pakar anestesiologi dan pakar resusitasi,
  • anak perempuan - Daria, ahli filologi,
  • anak perempuan - Elina, pakar kosmetik.

Anugerah [| ]

 • 2002 - gelaran kehormatan "Doktor Kehormat Persekutuan Rusia" untuk merit dalam pembangunan pembedahan di Kuzbass [5].
 • 2004, pasukan doktor GKB mereka. S. P. Botkin di bawah arahan A. V. Shabunin menjadi pemenang Hadiah Kerajaan Moscow di Bidang Perubatan [6].
 • 2008 - Pingat Merit untuk Penjagaan Kesihatan Domestik.
 • 2010 - Pingat Perintah untuk Perkhidmatan ke Tanah Air, darjah II [7].
 • 2016 - gelaran kehormat "Doktor yang dihormati di Bandar Moscow" [8].
 • 2016 - Perintah Persahabatan [9].

Aktiviti saintifik [| ]

Profesor A.V. Shabunin menerbitkan 237 penerbitan, 3 monograf, bab dalam Panduan Pembedahan Kebangsaan, dan 10 paten untuk penemuan mengenai isu semasa dalam hepatopancreatologi pembedahan. [sumber tidak ditentukan 562 hari]

Di bawah arahan Profesor A. V. Shabunin, 8 Ph.D dan 1 disertasi doktor dipertahankan untuk meningkatkan hasil diagnosis dan rawatan pembedahan pesakit dengan penyakit hati dan pankreas.

Aktiviti sosial [| ]

Profesor A.V. Shabunin - ahli lembaga jurnal editorial yang ditinjau oleh Suruhanjaya Pengawasan Tinggi (Suruhanjaya Pengawasan Tinggi di bawah Kementerian Pendidikan dan Sains Persekutuan Rusia):

 • "Pembedahan",
 • Annals of Surgery,
 • Jurnal Pembedahan Moscow;

beliau adalah timbalan pengerusi majlis disertasi berdasarkan Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Siswazah dari Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia [2], ahli majlis disertasi Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia.
A.V. Shabunin:

 • Ahli Persatuan Dunia Hepatopurobiliobiliary Surgeons [10]
 • Ahli Kelab Pankreas Eropah,
 • Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow [11].

Shabunin Alexey Vasilyevich

Shabunin Alexey Vasilyevich - pakar bedah. Menerima di klinik: Hospital Botkin (Botkin Hospital). Pesakit meninggalkan 4 ulasan mengenai doktor di laman web kami. Buat temujanji atau tulis pendapat anda mengenai kerja pakar.

Pendidikan perubatan yang lebih tinggi

Sijil sah dengan khusus

Schelkovskaya (350 m)

Sukharevskaya (350 m)

Botkin Hospital (Botkin Hospital)

Saya memberitahu anda bahawa pada 01/10.2018 suami saya, Karpov Andrei Pavlovich, 09/20/1968 ms. (selepas ini - pesakit, suami), dimasukkan ke hospital di Botkin Hospital di Moscow dengan diagnosis hidrotoraksis kiri, kegagalan pernafasan, dan suspek kanser paru-paru. Suami saya telah dihantar ke Pembedahan Thoracic ke-39 Hospital Botkin (selepas ini Jabatan ke-39).

Selepas suami saya (Andrei Pavlovich Karpov, pesakit) memasuki wad 39, peperiksaan pertama hanya dilakukan pada 10/17/2018 - CT dada, walaupun sebelum ini, pada 9/21/2018, suaminya di hospital klinikal bandar No. 15 telah melakukan CT scan dada, yang mengakibatkan pengesanan neoplasma pada lobus atas paru-paru kanan, pembentukan bulat, kemungkinan MTS, hasil imbasan CT diberikan kepada doktor pada hari rawatan pesakit, iaitu pada 01.10.2018.

Selepas memeriksa pesakit dengan doktor Shekhoian Alexander Sergeyevich, pada hari rawatan di hospital, ia telah memutuskan untuk mengadakan thoracocanthosis di sebelah kiri. Untuk menentukan diagnosis yang tepat, adalah perlu untuk lulus analisis: bronkoskopi paru-paru, 10/19/2018, suami menjalani pemeriksaan kedua - bronkoskopi, iaitu pada hari ke-19 selepas dimasukkan ke hospital! Pada masa yang sama, masa untuk menjelaskan diagnosis yang teruk itu tidak dijawab, akibat rawatan yang sewajarnya, pesakit tidak diterima.

Pesakit terletak di hospital Botkin selama sebulan, untuk semua permintaan saya untuk melakukan pemeriksaan dengan cepat dan untuk memulakan rawatan, doktor Shekhoyan Alexander Sergeevich tidak bertindak balas. Hasil daripada pemeriksaan, hanya 10/17/2018 imbasan CT dada dan 19/10/2018 bronchoscopy dilakukan. 10/18/2018 Doktor yang hadir ialah Shekhoyan Alexander Sergeevich dan ketua jabatan ke-39 dari rumah Botkin, Valery Poddubny memutuskan untuk melepaskan suami saya (pesakit) Karpov Andrei Pavlovich kerana dia (Karpov AP) sedang mati dan rawatan lanjut di jabatan ke-39 Botkin hospital, mereka menganggap tidak bermakna. Dan hanya selepas persoalan saya tentang apa yang suamiku mati (yang sakit AP Karpov), kerana diagnosis yang tepat tidak pernah dibuat, A. Shekhoyan. dan Poddubny V.V. ia telah memutuskan untuk melakukan bronchoscopy. Hasil ujian telah diterima pada 01.11.2018, ketika suami saya sudah dalam keadaan kritis, pada hari-hari terakhir sebelum kematiannya, dia tidak dapat bergerak sendiri, pergi ke tandas, dan meninggal dunia pada 02.11.2018 di hospital (saya melampirkan sertifikat kematian).

11/01/2018, semasa lawatan saya, suami saya sangat sakit, dia mengerang, meminta bantuan. Saya berlari ke doktor bertugas di 39 jabatan Ulyanov Sergey Alexandrovich, yang tidak menyediakan rawatan perubatan kecemasan kepada pesakit yang mati, dan tidak mengambil tindakan segera untuk menyelamatkannya.

Sebaliknya, ia hanya berkat tuntutan dan permintaan saya bahawa Ulyanov Sergey Alexandrovich mendekati pesakit hanya untuk kali ketiga, dan selepas peperiksaan itu dia tidak memanggil pakar resusitasi dan tidak menghantar pesakit ke unit penjagaan rapi, tetapi hanya menjerit pada pesakit bahawa dia mencipta dan menakutkan isterinya.

Valery Vladimirovich Poddubny, ketua wad 39, membuat keputusan pada 01.11.2018 untuk melepaskan rumah pesakit, dia memaklumkan kepada saya, dan dia tahu bahawa sepanjang bulan sementara pesakit berada di wad ke-39 dia mempunyai hidrothorex yang berterusan di paru-paru (cecair dalam paru-paru dikumpulkan sehingga 3 liter setiap hari) dan jelas bahawa tanpa rawatan perubatan di rumah pesakit tidak boleh.

Semua permintaan dan permintaan saya telah ditolak. Dan hanya selepas hubungan saya di rangkaian sosial Facebook, orang yang menjaga orang yang mula memanggil Hospital Botkin disambungkan. Selepas panggilan mereka, pakar bantuan resusitasi akhirnya datang kepada suaminya dan memberikannya bantuan perubatan, tetapi sudah terlambat, mereka tidak dapat diselamatkan (saya menyertakan tangkapan skrin surat).

Suami saya menghabiskan sebulan di hospital, dan pada masa ini tiada tindakan diambil untuk menyelamatkan nyawanya.

Menurut klausa 1 Perkara 4 Undang-undang Persekutuan No. 323-FZ pada 21 November 2011, "Mengenai Prinsip-prinsip Perlindungan Kesihatan Warga Negara di Persekutuan Rusia" (selepas ini disebut Undang-undang No. 323-FZ), ketidakhadiran penolakan untuk menyediakan rawatan perubatan ditubuhkan.

Saya, Karpova Veronika Anatolyevna, pasangan pesalah yang meninggal dunia, (selepas ini dirujuk sebagai pemohon), menganggap tidak ada akta doktor yang menyalahi undang-undang, kerana mereka bercanggah dengan prinsip asas untuk melindungi kesihatan warganegara, yang disediakan oleh Art. 4 UU No. 323-FZ yang melanggar hak dan kepentingan sah pesakit, yaitu:

- kegagalan untuk menyediakan penjagaan perubatan yang tepat kepada doktor duti ke-39 dari Ulnov Sergey Aleksandrovich kepada pesakit Karpov Andrei Pavlovich, yang "mati";

- pengangkatan pada 01.11.2018 keputusan oleh ketua Jabatan 39 dari Poddubny Valeriy Vladimirovich tentang pelepasan haram rumah pesakit, yang "mati", walaupun pada hakikatnya pesakit tidak dapat berada di rumah tanpa bantuan medis, yang disahkan oleh diagnosis pesakit.

PERSONNEL

Shabunin Alexey Vasilyevich

Hari Lahir: 03/13/1961

Tempat lahir: Kemerovo, Rusia
Kewarganegaraan: Rusia

Timbalan Ketua Doktor Pembedahan di Hospital Botkin, MD, Profesor, Doktor Kehormatan Persekutuan Rusia, Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow, Ketua Kursus Pembedahan Hepatopurobiliobiliari Akademi Perubatan Pendidikan Perguruan Tinggi Rusia.

Shabunin A.V. : "Terdapat pesakit pankreatitis dan nekrosis pankreas di seluruh dunia. Tetapi rakan sekerja asing kita tidak mempunyai pengalaman seperti merawat pancreatonecrosis, seperti yang kita lakukan, semata-mata kerana tidak ramai pesakit dengan penyakit ini. Di luar negara dan alkohol berkualiti rendah, merokok tidak begitu popular dan kedudukan sosial seseorang dalam masyarakat lebih baik. Lagipun, semua punca penyakit pankreas datang dari masalah nasional. "

Anda mungkin berminat...

Shabunin Alexey Vasilyevich Elena Malysheva Malysheva (doktor Rusia, penyampai TV, ketua program "kesihatan", "Hidup sihat", doktor sains perubatan, profesor)

Malysheva Elena Vasilyevna

Hari Lahir: 03/13/1961

Tempat lahir: Kemerovo, Rusia
Kewarganegaraan: Rusia

Malysheva Elena Vasilyevna, doktor, penyampai TV, doktor sains perubatan, profesor.

Elena Vasilyevna Malysheva - Lenochka Shabunina dilahirkan di kota Kemerovo, pusat pentadbiran rantau Kemerovo, di Siberia, dalam keluarga doktor Vasily Shabunin dan Galina Alexandrovna Morozova. Ibu bapa mahu anak perempuan mereka meneruskan keluarga buruh keluarga. Helen lulus dari sekolah dengan pingat emas dan sekolah muzik di piano. Pilihannya ialah - MSU, Fakulti Kewartawanan. Tetapi ibu Lena, Galina Aleksandrovna, secara mutlak menentangnya dan menegaskan bahawa anak perempuannya pergi ke Kemerovo Medical Institute. Pada tahun 1983, Elena Malysheva lulus dari fakulti perubatan Institut Perubatan Kemerovo dengan diploma merah. Dan pada tahun 1987, Elena Malysheva, lulus dari Institut Patologi Umum dan Patofisiologi di Akademi Sains Perubatan di Moscow dan mempertahankan tesisnya mengenai "Mencegah dan menghapuskan gangguan irama jantung dengan menyesuaikan diri dengan kesan tekanan dan mengaktifkan gamma-aminobutyric acid" dan menerima tahap calon sains perubatan.

Semasa belajar di sekolah siswazah, Elena Malysheva bertemu dengan suaminya yang akan datang, yang, ironinya, menjadi senimannya. Telah berkahwin pada tahun 1987. Suami Elena Malysheva - Igor Yuryevich Malyshev, profesor, doktor sains perubatan dan ahli biologi molekul. Keluarga itu mempunyai dua anak lelaki: anak sulung, Yuri, akan menjadi seorang doktor, yang termuda, Vasily, adalah seorang peguam. Kedua-dua anak lelaki sedang belajar di Amerika.

Elena Malysheva tidak bekerja untuk masa yang lama sebagai doktor amalan. Pada tahun 90-an, dia kembali ke sains dan menjadi pembantu di Jabatan Penyakit Dalaman Universiti Perubatan Negeri Rusia (dahulu Med Kedua), di mana dia masih mengajar dari semasa ke semasa.

Pada tahun 2007, Elena Malysheva menerima ijazah Doktor Sains Perubatan, setelah mempertahankan tesisnya di Akademi Perubatan Moscow. I.M. Sechenov.

Pada tahun 2010, Elena Malysheva menjadi penulis dan tuan rumah program baru mengenai kesihatan di Channel One, yang mula disiarkan pada hari kerja pada waktu pagi di udara yang disebut "Hidup Sihat".

Anda mungkin berminat...

Elena Malysheva adalah penyokong gaya hidup yang sihat: dia tidak minum atau merokok, makan makanan yang sihat - sayur-sayuran, sayur-sayuran, lebih suka hidangan ikan, tetapi dia tidak mendapat daging.

Dia suka pergi ke kelab-kelab sukan, gim, kolam renang.

Kesihatan

Senarai peribadi Malysheva. Alexey Shabunin. Kesihatan. Melepaskan potongan dari 11/30/2014

Masukkan Video Code

Tetapan

Pemain akan secara automatik bermula (jika secara teknikal mungkin) jika ia dilihat pada halaman

Saiz pemain akan disesuaikan secara automatik kepada saiz blok pada halaman. Nisbah aspek - 16 × 9

Pemain akan memainkan video dalam senarai main selepas memainkan video yang dipilih.

Tonton dengan ini

Paling popular

Mengesyorkan

Kemas kini terkini

Langganan saya ialah:

© 1996-2019, Saluran Satu. Semua hak terpelihara.
Bahan penyalinan penuh atau separa adalah dilarang.
Dengan penggunaan material yang disepakati dari laman web ini, pautan ke sumber diperlukan.
Kod untuk dimasukkan ke dalam blog dan sumber lain yang dipaparkan di laman web kami boleh digunakan tanpa koordinasi.

Siaran langsung aliran siaran di Internet tanpa perjanjian dilarang sama sekali.
Penyiaran hanya boleh dilakukan semasa menggunakan pemain dan sistem penyiaran dalam talian Saluran Pertama.
Permohonan untuk penyiaran penyiaran.

Latar Belakang Pertama saluran Latar Belakang +7 (495) 617-73-87

Shabunin Alexey Vasilyevich

Shabunin Alexey Vasilyevich beroperasi di klinik robotik:

Shabunin Alexey Vasilyevich - Ketua Doktor

Doktor Sains Perubatan, Profesor, Doktor Honored Persekutuan Rusia, Ketua Pakar Bedah bandar Moscow.
Ketua pakar bedah bandar Moscow.
Ahli penuh ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.
Pemenang Anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.
Ketua Jabatan Pembedahan Hospital RMAPO (Akademi Perubatan Pendidikan Siswazah Rusia).
Pengalaman praktikal, saintifik dan pengajaran sejak tahun 1984
2001-2010 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin, pakar bedah hospital.
2010-2013 - Ketua Pakar Perubatan Grad Hospital (Hospital Klinik Bandar No. 1 dinamakan sempena NI Pirogov).
Sejak Oktober 2013 - ketua doktor GKB mereka. S.P. Botkin.
Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran empedu dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS) dan Rom (Itali).

Kalendar Peristiwa Perubatan

Shabunin Alexey Vasilyevich

Ketua Doktor GKB mereka. SPBotkina, MD, Profesor, Doktor Kehormatan Persekutuan Rusia, Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow

Alexey Vasilyevich Shabunin dilahirkan pada 15 Mac 1961. Pada tahun 1984 beliau lulus dari Kemerovo State Medical Institute. Dari tahun 1991 hingga 2001, beliau berkhidmat sebagai pengarah Pusat Hepatologi Wilayah Kuzbass. Dan dari tahun 2001 hingga 2010 beliau menjadi timbalan ketua doktor untuk pembedahan GKB yang dinamakan sempena S. Botkin, dan pakar bedah hospital. Dari tahun 2010 hingga 2013, dia berada di jawatan ketua doktor di Hospital Bandar Raya Pertama Moscow (Hospital Klinikal Bandar No. 1 yang dinamakan sempena NI Pirogov).

Doktor Sains Perubatan. Profesor Doktor Persekutuan Rusia yang dihormati. Pemenang anugerah kerajaan Moscow dalam bidang perubatan. Ahli penuh ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow. Ketua Jabatan Pembedahan Hospital Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Pascasarjana. Magang dalam hati, saluran empedu dan pembedahan pankreas Munich (Jerman), Boston (Amerika Syarikat), Rom (Itali). Dari bulan Oktober 2013 - ketua doktor GKB im.P.P Botkin.

Shabunin Alexey Vasilyevich Ketua Perubatan

"Trend perubatan moden - operasi pemeliharaan organ"

Shabunin Alexey Vasilyevich - Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia, Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ketua Pakar Bedah Jabatan Kesihatan Moscow (DZM), Ketua Doktor Hospital Klinik Bandar S. Botkin, DZM, Ketua Jabatan Pembedahan, Akademi Perubatan Rusia Pendidikan profesional yang berterusan "dari Kementerian Kesihatan Rusia, ahli lembaga Moscow Society of Surgeons.

Profesor A.V. Shabunin adalah pengarang lebih daripada 370 karya sains, termasuk empat monograf, pemilik sepuluh paten untuk penemuan. Di bawah kepimpinannya, sembilan tesis dipertahankan untuk tahap calon dan doktor sains perubatan.

Doktor Persekutuan Rusia yang dihormati, Doktor Moscow yang dihormati, penerima anugerah Kerajaan Moscow dalam bidang perubatan.

- Alexey Vasilievich, isu jurnal kami didedikasikan untuk hepatologi. Berapa besar keupayaan diagnostik pakar hepatologi moden?

"Hari ini kita boleh mendiagnosis lebih cepat dan lebih tepat menggunakan kaedah diagnostik yang sangat bermaklumat: CT dan MRI dengan kontras bolus, cholangiopancreatography retrograde endoskopik, scintigraphy hati dengan penilaian rizab fungsional. Terima kasih kepada mereka, tidak mungkin hanya untuk menubuhkan diagnosis yang tepat, tetapi juga untuk melakukan pembaharuan 3D dengan definisi perhubungan tumor dengan saluran hati dan saluran hempedu, untuk mengembangkan kemampuan untuk melakukan operasi dengan kaedah kesan rendah. Ini membolehkan untuk memperbaiki hasil rawatan, mengurangkan risiko komplikasi dan kematian dan meminimumkan tempoh tinggal di hospital.

- Apakah pandangan anda tentang perkembangan bidang perubatan ini, pada keadaan semasa?

- Dalam rawatan penyakit hati, kesinambungan antara pakar bedah dan ahli terapi diperhatikan, khususnya, pakar dari Jabatan Hepatopancreatologi dan Gastroenterologi Terapi dan Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas bekerjasama dengan Hospital Botkin.

Di kedua-dua arah, kedua-dua terapeutik dan pembedahan, kejayaan besar telah dicapai. Hari ini, ubat-ubatan untuk rawatan penyakit hati autoimun telah membawa kepada keputusan yang lebih baik dalam memerangi penyakit-penyakit ini. Pengenalan ubat-ubatan antiviral moden telah memungkinkan untuk menyelamatkan banyak pesakit dari virus hepatitis B dan C dan dengan itu mengurangkan risiko mengembangkan sirosis dan kanser hati. Terima kasih kepada terapi antiviral moden, tanda-tanda untuk pemindahan hati dengan sirosis etiologi virus telah berkembang.

Pembedahan dalam hepatologi telah membuat kemajuan yang besar, termasuk dalam rawatan tumor malignan hati (baik primer dan metastatik), selalunya terhadap latar belakang penyakit yang meresap, yang dijelaskan oleh kapasiti regeneratif yang baik organ: cukup untuk memindahkan satu bahagian dari seorang saudara tanpa akibat kepada penderma, untuk menyelamatkan orang yang disayangi. Ini amat penting dalam anomali kongenital pembangunan, dengan atresia saluran hempedu.

Dengan pemindahan hati dalam 80-90 peratus kes, survival adalah 5-10 tahun.

Harus diperhatikan kejayaan bukan sahaja penderma, tetapi juga transplantologi yang berkaitan di Rusia. Di Moscow, sebagai contoh, lebih daripada 200 pemindahan hati dilaksanakan setiap tahun.

- Apakah kaedah rawatan pembedahan dan konservatif terhadap hati yang anda ingini?

- Trend perubatan semasa adalah operasi memelihara organ, di mana hanya kawasan-kawasan yang terjejas dikeluarkan dan pesakit mempunyai majoriti parenchyma hati yang sihat. Teknik pembetulan hati laparoskopi dan robot yang diperkenalkan secara meluas diperkenalkan. Terima kasih kepada mereka, anda boleh mengeluarkan beberapa metastasis.

Pakar Botkin Hospital mempunyai pengalaman reseksi serentak sehingga 18 metastase hati dalam satu pesakit. Terapi radiasi intraoperatif dalam kombinasi dengan resipi peritumoral atipikal membolehkan mencapai radikalisme onkologi yang mencukupi.

Dengan lesi tumor yang penting hati (tumor primer dan metastatik), pakar bedah kami melakukan reseksi lanjut apabila mungkin untuk mengalihkan sehingga 70 peratus parenchyma hati jika ia tidak terjejas oleh hepatitis atau sirosis. Dengan sirosis, sehingga 50-60 peratus daripada hati yang terjejas boleh dikeluarkan.

Dalam kes-kes di mana operasi tidak boleh dilaksanakan kerana terdapat terlalu sedikit hati yang sihat dengan rizab fungsian yang rendah, kami menggunakan kaedah endovascular yang unik untuk "membesar" hati. Dengan kaedah portoembolization di bawah kawalan x-ray dan ultrasound, tusukan cawangan lobar dari vena portal dibuat melalui tisu hati. Bahan penyembuhan dengan ubat kemoterapi diperkenalkan ke dalamnya, yang menghentikan aliran darah di bahagian hati yang terjejas. Akibatnya, terdapat peningkatan aliran darah di bahagian yang sihat, yang dalam satu bulan membawa kepada hipertropi vikaris organ. Kaedah ini memungkinkan untuk memindahkan pesakit yang tidak beroperasi ke keadaan yang boleh beroperasi dan selepas sebulan setengah untuk mengeluarkan bahagian yang terjejas dari hati. Sebagai contoh, jika pesakit mempunyai 70 peratus daripada hati mengalami tisu tumor (kes yang tidak dapat dikendalikan), menggunakan portoembolization endovascular, anda boleh meningkatkan jumlah bahagian yang sihat hati dari 30 hingga 40-45 peratus dan melakukan reseksi yang dilanjutkan seterusnya.

Tomografi pengurangan pancaran foton tunggal menggunakan bahan radioisotop setelah portoembolization membolehkan menentukan bukan sahaja saiz anatomi hati, tetapi juga rizab fungsinya.

Kaedah lain rawatan moden adalah gelombang mikro atau penyingkiran radiofrequency tumor hati di bawah kawalan ultrasound dengan campur tangan laparoskopi atau abdomen. Kaedah ini digunakan jika pesakit mempunyai komorbiditi yang teruk atau sirosis hati dan tidak dapat memindahkan prosedur reseksi yang besar. Kaedah ini juga berkesan dalam kes-kes apabila reseksi hati yang meluas dilakukan, dan di sisanya ada metastasis, yang sukar dibuang. Ia mungkin untuk mencapai kematian tumor dengan melakukan tusuk bahagian yang terjejas hati dengan bantuan jarum khas dan mewujudkan suhu yang tinggi di sana dengan bantuan gelombang mikro atau frekuensi radio semasa. Prosedur ini dijalankan dengan risiko yang minimum untuk pesakit, dengan itu menyelamatkannya dari operasi traumatik yang besar.

Sudah tentu, adalah penting untuk menyebut kejayaan kemoterapi sistemik dan kemunculan ubat kemoterapi yang baru, yang dengan ketara meningkatkan kesan rawatan hati dalam metastasis dan tumor utama kanser kolorektal, dapat mengurangkan ketumbuhan dan menerjemahkannya ke dalam keadaan yang boleh dikendalikan. Oleh itu, pembedahan moden dalam Hepatologi tidak dapat difikirkan tanpa kemoterapi, kemungkinan yang diperluas kerana kemuluran yang disebut arteri endovaskular arteri X-ray. Ia amat berkesan dalam merawat tumor malignan darah yang dibekalkan dengan baik (karsinoma hepatoselular, metastasis kanser neuroendokrin). Pakar bedah sinar-X memilih secara selektif melalui arteri hepatik dengan bantuan mikrokaterket menyuntik bahan penyembuhan ke dalam tumor bersama dengan agen kemoterapi. Oleh itu, pemberhentian aliran darah dicapai dan konsentrasi tinggi dadah diciptakan dalam tumor itu sendiri, yang mengakibatkan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan.

- Berapa sepenuhnya teknologi rawatan hati yang baru telah dikuasai di negara kita pada umumnya dan di Hospital Botkin khususnya? Bagaimana kakitangan terlatih?

- Di Rusia tidak ada banyak klinik di mana semua teknologi moden yang digunakan dalam amalan dunia digunakan. Ini termasuk Hospital Botkin, Institut Pembedahan AV Vishnevsky, Institut Penyelidikan Kecemasan N. V. Sklifosovsky, Pusat Sains Klinikal Moscow dan beberapa yang lain.

Prinsip utama klinik kami adalah pendekatan multidisiplin, penjagaan berkualiti tinggi dan

ketersediaannya. Berikutan motto "Tradisi Abad - Teknologi Baru", kami menggunakan pengalaman generasi terdahulu dan berdasarkan tuannya dan memperkenalkan teknologi canggih dan pencapaian sains perubatan moden.

Baru-baru ini, sebuah jabatan hepatopancreatologi dan gastroenterologi terapeutik mula berfungsi berdasarkan hospital kami, di mana pesakit dengan penyakit terapeutik dan pembedahan terletak, yang memerlukan penggunaan kaedah pemeriksaan bermutu tinggi moden dengan kombinasi biopsi hati, pankreas di bawah kawalan ultrasound, campur tangan endovaskular sinar-X, dan skim moden terapi konservatif. Juga penting adalah saat-saat pakar latihan, mengajar mereka teknologi moden.

Selama lebih dari setahun, sebuah pusat simulasi perubatan telah berfungsi berdasarkan klinik kami, di mana anda boleh mempelajari asas pembedahan laparoskopi dan robot menggunakan simulator khas.

Selain itu, di Jabatan Pembedahan Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Profesional Berterusan, anda boleh melalui kitaran tematik pada pembedahan hepatopancerobiliary. Mereka termasuk kursus teori dan praktikal: penyertaan dalam operasi kategori kerumitan tertinggi (pemisahan hati dan pankreas, campur tangan rekonstruktif untuk ketegangan saluran empedu dan pankreatitis kronik). Anda boleh mengambil kelas tuan dalam hepatologi pembedahan pada hati yang cadaveric, saluran dan saluran empedu yang dipenuhi dengan bahan berwarna khas, yang membolehkan anda mempelajari secara teliti anatominya, dan untuk mencapai tiruan lengkap mengenai situasi yang dihadapi oleh pakar bedah semasa pemecahan hati. Pada masa yang sama, alat pencetus ultrasonik dan radas paduan digunakan.

- Adakah doktor mempunyai peluang untuk bertukar pengalaman dengan rakan-rakan asing?

- Pertukaran ini sangat penting, kita mempunyai sesuatu untuk dipelajari, tetapi pakar kami juga mempunyai pencapaian tertentu, yang mereka kongsi dalam persidangan dan latihan antarabangsa. Semua doktor Jabatan Pembedahan Hati dan Pankreas Hospital Botkin telah dilatih untuk memimpin klinik khusus di Jerman, Jepun, dan Korea Selatan; mereka mengambil bahagian dalam kerja Persatuan Antarabangsa Doktor Hepatologi, membuat persembahan di konferensi tahunan Rusia dan antarabangsa.

Doktor asing yang terkenal sering datang kepada kami dengan lawatan kerja, khususnya, di klinik kami terdapat profesor Claudio Bassi (Itali), Tobias Keck (Jerman) dan Masatoshi Makuuchi (Jepun). Mereka membiasakan diri dengan kerja klinik, melawat pusat-pusat operasi dan pusat latihan, di mana doktor meningkatkan kemahiran mereka dalam peralatan simulasi moden.

Teknologi telemedicine hari ini memudahkan pertukaran pengalaman dengan klinik lain dan pelbagai komuniti perubatan profesional, serta membolehkan pemantauan dalam talian operasi pembedahan.

- Apa yang anda mahukan pakar bedah muda?

- Anda perlu sentiasa meningkatkan tahap profesional anda: ikut kesusasteraan saintifik moden - baik berbahasa Inggeris dan domestik, - untuk mengambil bahagian dalam persidangan, dalam kerja-kerja pembedahan, untuk melatih di klinik-klinik terkemuka Rusia dan dunia, untuk secara aktif terlibat dalam pembedahan praktikal.

Shabunin Alexey Vasilyevich Ketua Perubatan

Pengalaman praktikal, saintifik dan pengajaran sejak tahun 1984

Pada 1991-2001 Beliau adalah ketua Pusat Hepatologi Wilayah Kuzbass. Pada tahun 2001-2011 - Timbalan Ketua Pakar Perubatan untuk Pembedahan GKB mereka. S.P. Botkin. Dari 2011 hingga 2013 - Ketua Doktor Hospital Klinikal Bandar № 1 dinamakan sempena N. I. Pirogov.

Dari Oktober 2013 - Ketua Doktor GKB. S.P. Botkin.

Beliau menyelesaikan latihan dalam hati, saluran biliari dan pembedahan pankreas di Munich (Jerman), Boston (AS), Rome (Itali), Tokyo (Jepun), Seoul (Korea Selatan).

Ahli Bersekutu Akademi Sains Rusia, Ahli Lembaga Persatuan Ahli Bedah Moscow.

Pemenang anugerah kerajaan Moscow dalam bidang perubatan. Beliau telah dianugerahkan pingat "Untuk merit sebelum penjagaan kesihatan dalam negeri", pingat perintah "Untuk merit sebelum tanahair" II, Order of Friendship.

Pengarang lebih daripada 270 penerbitan, 10 paten, 4 monograf.