Kalkulator penukaran mililiter minyak sayuran kepada gram

Untuk menyediakan hidangan lazat dan sihat, perlu memerhatikan perkadaran ramuan. Dalam hal ini, soalan sering timbul - berapa gram setiap mililiter? Tidak selalu di tangan untuk mempunyai skala dapur atau cawan pengukur. Untuk memulakan, mari memahami konsep-konsep gram dan mililiter.

A gram adalah satu unit jisim yang sama dengan seribu satu kilogram. Dalam gram berat badan diukur.

Lit adalah satu unit pengukuran yang sama dengan satu desimeter padu. Liter ialah unit bukan sistem. Dalam memasak, orang biasanya menggunakan mililiter, satu mililiter adalah seribu liter satu liter atau satu sentimeter padu.

Bagaimanakah kedua nilai ini berkaitan dengan satu sama lain, berapa banyak mililiter dalam satu gram? Dari sudut pandangan saintifik, soalan itu tidak dapat dirumuskan dengan cara ini. Fizik teringat. Untuk mengira jisim, anda perlu mengalikan volum dengan ketumpatan bahan tersebut. Ketumpatan bahan boleh didapati di mana-mana direktori fizikal.

Ketumpatan air boleh diambil sama dengan perpaduan. Oleh itu, jika kita bercakap tentang air, maka jawapannya kepada soalan, 500 g, adalah berapa banyak mililiter, akan - 500 g air sepadan dengan lima ratus mililiter. Tetapi cecair berbeza mempunyai kepadatan yang berlainan.

Ketumpatan susu adalah 1.03 g / cm kiub. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan jawapan kepada soalan itu, 200 gram susu, ini adalah berapa banyak mililiter, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Daripada formula di atas, kita dapati bahawa isipadu adalah sama dengan jisim yang dibahagikan dengan kepadatan.
 2. Gantikan nilai ini.

Oleh itu, 200 g susu mempunyai jumlah 194.17 ml.

Ketumpatan minyak bunga matahari ialah 0.93 g / cm. Jika anda berminat dengan berapa gram minyak dalam satu mililiter minyak, kami akan membuat pengiraan berikut.

Kami beralih kepada nilai yang lebih mudah difahami, satu liter minyak bunga matahari mempunyai jisim 930 g.

Ketumpatan pukal pepejal bahkan lebih rendah. Jika anda mempunyai tepung dalam resipi, dan anda ingin tahu, 250 g tepung adalah berapa banyak mililiter, menggunakan formula, anda boleh mengira ia. Anda memerlukan jisim dibahagikan dengan ketumpatan, yang untuk tepung adalah 0.59 g / cm kubus.

Dengan cara yang sama kita menentukan, 100 g gula adalah berapa banyak mililiter? Ketumpatan gula adalah 0.8 g / cmc.

Banyak produk digunakan dalam memasak dalam kuantiti yang sangat kecil. Lebih mudah untuk mengetahui berapa banyak produk dalam satu sudu atau sudu teh.

Satu sudu meja mengandungi:

 • poppy - 15 g;
 • tepung jagung - 30 g;
 • gula aising - 25 g;
 • garam - 30 g;
 • soda - 28 g;
 • koko - 20 g;
 • kayu manis - 20 g

Dalam satu sudu diletakkan:

 • poppy - 5 g;
 • tepung jagung - 10 g;
 • icing gula -8 g;
 • garam -10 g;
 • soda - 12 g;
 • koko - 10 g;
 • kayu manis - 8 g

Menyedari betapa banyak gram per mililiter, pada prinsipnya, Anda dapat melakukan tanpa alat pengukur, mengukur gelas dan perangkat lain untuk mengukur hampir semua produk. Di samping itu, jadual ini akan membantu anda bukan sahaja apabila membakar gula-gula, ia boleh digunakan untuk mengukur bijirin untuk memasak bubur, gula, minyak bunga matahari untuk resipi dari produk yang gurih, dan sebagainya. Dan juga untuk membuat pengiraan, mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu gram air, anda dengan mudah boleh mengira berapa banyak cecair yang diperlukan untuk satu atau satu lagi resipi. Ibu bapa yang berpengalaman memahami betapa pentingnya pematuhan perkadaran - hanya ramuan ramuan hidangan masa depan yang diukur membolehkan anda melakukan semua yang betul dan tidak merosakkan produk. Oleh itu, jika anda mempunyai soalan, berapa gram setiap mililiter - jadual itu akan membantu mengira berat komponen dengan betul.

Berapa gram minyak sayuran dalam 1 sudu?

Memasak adalah sejenis seni khas. Dan pertama sekali ia menyangkut penyediaan hidangan tidak sehari-hari, tetapi produk yang kompleks dan kompleks.

Sebagai contoh, kerap resepi masakan yang tinggi mengandungi penerangan menyeluruh dan terperinci bukan sahaja ramuan itu sendiri, tetapi juga ramuan yang tepat. Khususnya, ini terpakai kepada minyak sayuran, yang digunakan dalam penyediaan hampir setiap hidangan.

Bagaimana untuk mengukur jumlah minyak yang tepat, jika anda tidak mempunyai alat pengukur khas, berapa banyak minyak yang terkandung dalam satu sudu - ini dan banyak perkara lain akan dibincangkan dalam artikel.

Maklumat am mengenai minyak

Minyak sayuran diekstrak dari pelbagai tumbuhan (contohnya, bunga matahari, zaitun, alpukat, wijen dan banyak lagi). Bahan mentah langsung untuk memperoleh cecair adalah benih tumbuhan ini.

Produk ini boleh wujud dalam konsisten cair dan pepejal (selalunya ia merujuk kepada mentega kacang).

Proses pengeluaran itu sendiri didasarkan pada kaedah penekanan atau pengekstrakan. Dan sebelum menjangkau pengguna akhir, produk tersebut dapat dibersihkan.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa trigliserida khas terdiri daripada sebahagian besar komposisi kimia bagi setiap produk tumbuhan. Secara semula jadi, bahan-bahan ini adalah ester gliserol dan asid lemak (paling sering - karboksil).

Bagaimana untuk mengukur dengan tepat?

Selalunya, dalam resipi, jumlah minyak sayuran yang diperlukan ditunjukkan kepada gram terdekat. Marilah kita mempertimbangkan bagaimana untuk mengira gram kecil itu supaya, dalam satu tangan, tidak menggunakan produk lebih daripada yang diperlukan, dan sebaliknya, untuk mempunyai minyak yang mencukupi.

Dalam kes ini, anda akan datang untuk membantu satu sudu biasa (anda juga boleh menggunakan teh), yang terdapat di dapur setiap pelayan wanita.

Jadi, melalui eksperimen, didapati satu sudu mengandungi 17 gram minyak sayur-sayuran. Pada masa yang sama, 5 gram cecair akan muat dalam 1 sudu teh. Tetapi ia juga penting untuk mengetahui bahawa dalam satu sudu mengandungi 150, dan dalam teh - 44 kilokalori.

Berapa gram setiap mililiter? Langkah-langkah produk dan jadual berat

Dalam artikel ini saya ingin menyentuh, jika bukan untuk semua orang, tetapi topik penting. Kebanyakan suri rumah yang berpengalaman kemungkinan akan mempunyai artikel ini dengan tidak perlu, kerana resipi mereka telah disahkan selama bertahun-tahun, tetapi nyonya rumah muda akan sangat berguna, terutama jika anda menganggap ketepatan itu sangat penting untuk memasak dalam teknik (periuk perlahan, mesin roti).

Oleh itu, kami memutuskan untuk mengumpul dan menggabungkan dalam artikel ini pelbagai jadual ukuran dan berat.

Tetapi sebelum anda mula, saya ingin membuat penjelasan penting mengenai hidangan, yang biasanya kita gunakan sebagai ukuran langkah.

Pada masa kini, kedua-dua sudu teh dan sudu, dan gelas telah menjadi sangat berbeza dalam bentuk dan saiz, jadi adalah penting untuk menentukan bahawa langkah-langkah yang ditunjukkan dalam jadual di bawah akan menjadi petunjuk.

Berapa banyak gram per mililiter - jadual pengukuran berat badan

Pelawat yang dihormati di tapak saya. Jadual pengukuran berat sangat penting dalam memasak. Ramai orang bertanya, tapi bagaimana saya tahu berapa gram yang saya buat, jika saya tidak mempunyai berat. Dan berapa sudu yang saya perlu letakkan, dan berapa banyak sudu teh, dll.

Saya memutuskan untuk mengumpul di satu tempat, dalam artikel ini, satu set jadual dengan dimensi yang berbeza. Harap jangan perhatikan bahawa produk yang sama datang. Saya tidak membuang apa-apa daripada jadual. Dan sekarang, cari apa yang anda perlukan dan gunakan untuk kesihatan.

Berapa banyak gram dalam satu sudu, dalam satu sudu teh: jadual pengukuran berat badan

Untuk memasak, kami mempunyai konsep asas yang cukup:

Milliliters - unit isipadu, atau ruang yang diduduki.

Gram adalah unit jisim atau kuantiti bahan.

Tiada formula, seperti yang ditakrifkan atau yang lain, saya tidak akan menulis. Saya cuba mencari jadual untuk anda yang kami perlukan lebih kerap. Dan itu semua menunjukkan dengan jelas.

Jadual am:

Semua data dalam jadual adalah anggaran. Di samping itu, berat produk dan bahan lain bergantung kepada kandungan kelembapan produk, pemadatan yang mungkin semasa pengukuran.

Jumlah dagangan bergantung kepada suhu. Semua data diambil pada suhu bilik.

Petua berguna

Jumlah satu sudu ialah kira-kira 14.8 ml. Produk pukal dalam sudu mengambil dengan gunung. Ketepatan pengukuran ini cukup untuk resipi.

Sekiranya anda perlu mengukur kaca faceted, maka ia adalah 250 ml, dan 200 ml di sempadan. Jisim kaca kosong ialah 173 g.

Nah, apabila terdapat skala dapur. Kemudian anda boleh menimbang bekas secara berasingan, dan kemudian bersama-sama dengan produk, mengurangkan jisim bekas, kami dapat jisim produk.

1 segelas kaca (250 ml) dalam jumlahnya ialah 18 sudu besar dan 65 sudu teh (untuk cecair).

Berapa banyak gram dalam gelas atau jadual jumlah produk

100 ml minyak sayuran - berapa banyak? Bagaimana untuk mengukur 100 ml minyak sayuran?

Orang minyak sayuran menggunakan hampir setiap hari. Oleh itu, dalam proses memasak apa-apa hidangan, anda mungkin memerlukan 100 ml minyak sayuran. Sekiranya tidak terdapat kapasiti pengukuran khas di rumah, persoalan timbul bagaimana mengukurnya tanpa ia.

Ia agak mudah untuk melakukan ini, melihat-lihat dan anda dengan cepat dapat mencari barangan yang sesuai untuk tugas ini. Barang-barang yang paling jelas adalah sudu dan gelas.

Sudu adalah bekas pengukur yang sangat baik, dan anda boleh menggunakan semua sudu yang paling terkenal: meja, pencuci mulut dan teh. Kerana 15 ml cecair diletakkan dalam satu sudu, 10 ml dalam pencuci mulut, dan 5 ml di dalam bilik teh. Kemudian anda boleh melakukan pengiraan yang mudah, yang menunjukkan bahawa untuk mendapatkan 100 ml minyak sayuran, anda perlu mengambil 6 + 2/3 sudu besar, 10 pencuci mulut, 20 sudu teh.

Kacamata juga hanya mendapat 100 ml minyak sayuran, anda perlu mengisi 3/5 cawan dengan jumlah 200 ml, atau cawan 2/5 dengan jumlah 250 ml.

Berapa gram setiap mililiter?

Setiap perempuan simpanan cepat atau lambat datang dengan resipi yang perlu untuk menukar bilangan gram kepada jumlah mililiter. Sebagai contoh, 100 gram - berapa mililiter?

Pertimbangkan berapa gram dalam mililiter dan bagaimana satu unit boleh ditukar kepada yang lain.

Dalam 1 gram berapa banyak mililiter

Pertama sekali, mari kita lihat berapa banyak mililiter terkandung dalam 1 gram pelbagai cecair dan padat pukal. Jadi dalam 1 gram air mengandungi mililit yang sama. Oleh itu, untuk memindahkan air dari gram hingga mililiter tidak diperlukan. Ini bukan kemalangan. Hakikatnya, banyak pengiraan saintifik dan perbandingan unit pengukuran dilakukan dengan bantuan air, kerana ini adalah cecair yang paling biasa di bumi.

 • Dengan pemindahan bilangan gram susu dalam mililiter, keadaannya agak rumit. Satu gram susu dengan tahap kandungan lemak normal mengambil jumlah yang sama dengan 1.03 mililiter, oleh itu, untuk menukar satu nilai kepada yang lain, anda perlu mengalikan bilangan gram sebanyak 1.03. Satu gram susu skim mengambil 1,035 ml.
 • Ketumpatan minyak adalah berbeza daripada ketumpatan susu atau air, jadi untuk menukar unit, anda perlu mengalikan bilangan gram minyak sebanyak 0.9. Ini adalah kadar penukaran minyak dari gram hingga mililiter.
 • Satu lagi produk yang paling popular yang perlu ditukar daripada gram ke mililiter ialah tepung. Kebanyakan jenis tepung yang paling biasa digunakan dalam resipi masakan boleh diterjemahkan seperti berikut: membiak bilangan gram tepung dengan faktor 0.57. Hasilnya ialah jumlah tepung dalam mililiter.

Jangan lupa bahawa penukaran gram kepada mililiter bergantung kepada ketumpatan produk, oleh itu adalah penting bukan hanya untuk memahami apa yang diukur oleh gram dan apa yang mililiter, tetapi juga kepadatan bahan. Menggunakan pengetahuan ini, anda boleh mengira formula secara mandiri yang membolehkan anda menukar bilangan gram kepada jumlah mililiter. Jadual khas akan membantu anda mencari ketumpatan bahan. Mencari meja sedemikian di Internet agak mudah, sebagai contoh, di sini. Seterusnya, untuk menukar gram ke mililiter, bahagikan gram dengan pekali ketumpatan. Perhatikan unit ketumpatan dalam jadual: g / ml atau kg / l. Jika perlu, anda perlu menterjemahkan penunjuk ini.

Anda juga boleh menukar unit menggunakan kalkulator dalam talian, yang anda akan dapati di sini. Dalam kes ini, perlu diingat bahawa kubus mililiter dan sentimeter adalah unit ukuran yang sama. Itulah yang anda perlu pilih dalam penukar.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai berapa banyak mililiter terkandung dalam kuantiti bahan yang berlainan, baca artikel kami:

Berapa banyak sudu minyak sayur-sayuran?

Sukar untuk membayangkan penyediaan banyak hidangan tanpa menggunakan minyak sayuran, tetapi apa yang perlu dilakukan apabila anda perlu mengukur sejumlah atau jisim minyak tertentu mengikut resipi? Mari kita perhatikan dengan terperinci berapa banyak minyak sayuran terkandung dalam sudu dalam gram dan mililiter, serta kandungan kalori seperti jumlah minyak bunga matahari.

Minyak sayuran (minyak sayuran) adalah lemak sayuran bahagian-bahagian tumbuhan yang berbeza (benih, akar, buah-buahan), diperolehi dengan menekan atau mengeluarkan. Minyak sayuran termasuk minyak zaitun, minyak biji rami, minyak bunga matahari, dsb.

Minyak bunga matahari adalah minyak sayuran yang diperbuat daripada biji bunga matahari. Dalam semua pengiraan di bawah ini, jisim dan jumlah minyak bunga matahari akan sama dengan minyak sayuran.

Berapa kalori dalam satu sudu minyak sayuran?

Kalori minyak bunga matahari = 884 kal.

Dalam satu sudu minyak bunga matahari (sayuran) 150 kalori.

Dalam satu sudu teh minyak sayuran 44 kalori.

Berapa banyak mililiter minyak sayuran dalam sudu

Dalam satu sudu

Dalam satu sudu makan mengandungi 15 ml minyak sayuran

Dalam sudu pencuci mulut

Dalam sudu pencuci mulut 10 ml minyak sayuran (bunga matahari, zaitun)

Dalam satu sudu teh

Dalam satu sudu teh 5 ml minyak sayuran

Penting: jumlah sudu adalah standard untuk pelbagai cecair, oleh itu jumlah yang sama seperti minyak sayuran akan berada di bunga matahari, zaitun, jagung, biji rami dan minyak rapeseed.

Berapa banyak gram minyak sayuran dalam sudu

Dalam satu sudu

Dalam 1 sudu makan kira-kira 17 gram minyak sayuran

Dalam satu sudu teh

Dalam 1 sudu teh kira-kira 5 gram minyak sayuran

Penting: berat minyak bunga matahari dalam sudu adalah sama dengan minyak sayuran, tetapi minyak zaitun mempunyai berat kurang (kira-kira 1 gram dalam 1 sudu minyak zaitun)

Soalan-soalan popular mengenai berat (jisim) minyak sayuran dalam satu sudu

 • 250 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 250 gram minyak sayur = 14 sudu makan + 2 sendok teh minyak bunga matahari.
 • 200 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 200 gram minyak sayuran = 11 sudu makan + 2 teh.
 • 150 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 150 gram minyak sayuran = 8 sudu minyak sayuran + 3 sudu teh = kira-kira 9 sudu besar.
 • 100 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 100 gram minyak sayuran = kira-kira 6 sudu besar.
 • 90 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 90 gram minyak sayuran = 5 sudu makan + 1 teh.
 • 80 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 80 gram minyak sayuran = 4 sudu makan + 2 sudu minyak sayuran.
 • 70 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 70 gram minyak sayuran = kira-kira 4 sudu besar.
 • 60 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 60 gram minyak sayuran = 3 sudu makan + 2 teh.
 • 50 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 50 gram minyak sayuran = kira-kira 3 sudu minyak bunga matahari.
 • 40 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 40 gram minyak sayuran = 2 sudu makan + 1 teh.
 • 30 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 30 gram minyak sayuran = 1 penuh dan 1 satu sudu tidak lengkap.
 • 20 g minyak sayuran - berapa banyak sudu? 20 gram minyak sayuran = sedikit lebih daripada 1 sudu = 4 sudu teh.

Jawapan kepada soalan mengenai cara mengukur jumlah minyak sayur yang diinginkan dengan sudu

 • 250 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 250 mililiter minyak sayuran = 16 sudu besar + 1 sudu teh minyak sayuran.
 • 200 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 200 mililiter minyak sayuran = 13 sudu makan + 1 sudu minyak sayuran.
 • 150 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 150 mililiter minyak sayuran = 10 sudu besar.
 • 100 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 100 mililiter minyak sayuran = 6 sudu makan + 2 teh.
 • 90 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 90 mililiter minyak sayuran = 6 sudu minyak sayuran.
 • 80 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 80 mililiter minyak sayuran = 5 sudu makan + 1 sudu teh.
 • 75 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 75 mililiter minyak sayuran = 5 sudu besar.
 • 70 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 70 mililiter minyak sayuran = 4 sudu makan + 2 teh (atau 1 pencuci mulut).
 • 60 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 60 mililiter minyak sayuran = 4 sudu besar.
 • 50 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 50 mililiter minyak sayuran = 3 sudu besar + 1 sudu teh minyak bunga matahari.
 • 40 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 40 mililiter minyak sayuran = 2 sudu makan + 2 sudu teh.
 • 30 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 30 mililiter minyak sayuran = 2 sudu sayur sayuran atau minyak bunga matahari.
 • 20 ml minyak sayuran - berapa banyak sudu? 20 mililiter minyak sayur = 1 meja + 1 teh.

Sebagai kesimpulan kepada artikel itu, dapat diketahui bahwa pengetahuan yang tepat tentang berapa banyak minyak sayur di ruang makan dan sudu akan membantu dengan cepat dan mudah mengukur jumlah yang diinginkan dan berat minyak dalam resepi yang popular dan masak dengan keseronokan. Maklum balas dan nasihat anda tentang bagaimana untuk mengukur dengan betul dalam gram dan mililiter, anda memerlukan jumlah minyak sayuran (tanpa lemak) atau minyak bunga matahari dengan bantuan sudu yang kami tinggalkan dalam ulasan tersebut dan berkongsinya di rangkaian sosial, jika ia berguna kepada anda.

Tukar gram ke mililiter. Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu

Setiap perempuan simpanan cepat atau lambat datang dengan resipi yang perlu untuk menukar bilangan gram kepada jumlah mililiter. Sebagai contoh, 100 gram - berapa mililiter?

Pertimbangkan berapa gram dalam mililiter dan bagaimana satu unit boleh ditukar kepada yang lain.

Dalam 1 gram berapa banyak mililiter

Pertama sekali, mari kita lihat berapa banyak mililiter terkandung dalam 1 gram pelbagai cecair dan padat pukal. Jadi dalam 1 gram air mengandungi mililit yang sama. Oleh itu, untuk memindahkan air dari gram hingga mililiter tidak diperlukan. Ini bukan kemalangan. Hakikatnya, banyak pengiraan saintifik dan perbandingan unit pengukuran dilakukan dengan bantuan air, kerana ini adalah cecair yang paling biasa di bumi.

 • Dengan pemindahan bilangan gram susu dalam mililiter, keadaannya agak rumit. Satu gram susu dengan tahap kandungan lemak normal mengambil jumlah yang sama dengan 1.03 mililiter, oleh itu, untuk menukar satu nilai kepada yang lain, anda perlu mengalikan bilangan gram sebanyak 1.03. Satu gram susu skim mengambil 1,035 ml.
 • Ketumpatan minyak adalah berbeza daripada ketumpatan susu atau air, jadi untuk menukar unit, anda perlu mengalikan bilangan gram minyak sebanyak 0.9. Ini adalah kadar penukaran minyak dari gram hingga mililiter.
 • Satu lagi produk yang paling popular yang perlu ditukar daripada gram ke mililiter ialah tepung. Kebanyakan jenis tepung yang paling biasa digunakan dalam resipi masakan boleh diterjemahkan seperti berikut: membiak bilangan gram tepung dengan faktor 0.57. Hasilnya ialah jumlah tepung dalam mililiter.

Jangan lupa bahawa penukaran gram kepada mililiter bergantung kepada ketumpatan produk, oleh itu adalah penting bukan hanya untuk memahami apa yang diukur oleh gram dan apa yang mililiter, tetapi juga kepadatan bahan. Menggunakan pengetahuan ini, anda boleh mengira formula secara mandiri yang membolehkan anda menukar bilangan gram kepada jumlah mililiter. Jadual khas akan membantu anda mencari ketumpatan bahan. Untuk mencari meja sedemikian di Internet agak mudah, contohnya,. Seterusnya, untuk menukar gram ke mililiter, bahagikan gram dengan pekali ketumpatan. Perhatikan unit ketumpatan dalam jadual: g / ml atau kg / l. Jika perlu, anda perlu menterjemahkan penunjuk ini.

Bagaimana untuk menukar gram ke mililiter? Kami memutuskan untuk menumpukan artikel ini kepada soalan matematik ini. Seperti yang diketahui, dalam gram ia adalah adat untuk mengukur berat badan dalam mana-mana keadaan fizikalnya. Bagi mililiter, penunjuk ini mencirikan jumlah cecair. Ia juga harus diperhatikan bahawa jisim badan atau bahan likat bergantung kepada ketumpatannya, yang pada gilirannya mungkin sama sekali berbeza (bergantung kepada sifat fizikokimia dan keadaan luaran yang lain). Jadi, mari kita fahami bagaimana untuk menukar gram ke mililiter dan menyelaraskan semua yang dinamakan

Peralatan yang diperlukan

Untuk menjawab soalan, kami mungkin memerlukan perkara berikut:

 • skala;
 • kalkulator;
 • termometer;
 • barometer;
 • buku fizik.

Bagaimana untuk menukar gram ke mililiter dengan bantuan buku rujukan dan kalkulator?

Untuk cepat menentukan berat bahan dalam gram, anda harus menggunakan berat biasa. Walaupun dalam beberapa kes, peralatan tersebut mungkin tidak diperlukan. Sesungguhnya, di pasaraya moden banyak produk makanan sudah dijual dalam bentuk terbentuk. Dalam keadaan sedemikian, mengukur jumlah produk asal dengan berat tidak masuk akal (contohnya, pek standard gula pasir mengandungi tepat satu kilogram ramuan ini, dan sebagainya).

Ketahui ketumpatan produk

Untuk menukarkan gram kepada mililiter, pastikan untuk mengetahui ketumpatan produk diukur. Lagipun, seperti yang dinyatakan di atas, bergantung kepada keadaan luaran dan sifat fizikokimia setiap bahan mempunyai indikator tersendiri. Nilai sedemikian boleh didapati dalam direktori khas. Tetapi untuk menukar gram kepada mililiter menjadi lebih tepat, disarankan untuk mengambil kira kelembapan, tekanan dan suhu udara di dalam bilik di mana pengukuran dibuat. Kesalahan ini juga boleh didapati dalam buku mengenai fizik.

Perlu diingatkan bahawa nilai kepadatan bahan dalam direktori boleh diberikan dalam unit yang berbeza. Ini merumitkan proses pengiraan, tetapi mengubah kg / m 3 hingga g / ml 3 lebih mudah daripada gram hingga mililiter.

Formula fizikal

Jadi bagaimana gram diterjemahkan kepada mililiter, dan mengapa kita memerlukan semua nilai ini? Untuk menjawab soalan ini, kita hanya perlu ingat semula pelajaran fizik gred ke-6. Tetapi jika anda mempunyai masalah dengan sains, kami mengingatkan anda bahawa nilai-nilai ini, yang didapati dengan bantuan berat dan buku rujukan, adalah perlu bagi kami untuk menggantikannya dengan mudah dalam formula berikut:

 • V - ialah penunjukan isipadu bahan dalam mililiter (apa yang kita perlukan hasilnya);
 • m adalah jisim bahan dalam gram (yang kita diukur dengan berat pada skala);
 • ro ialah kepadatan bahan dalam g / ml, yang kami dapati menggunakan buku rujukan fizik.

Seperti yang anda faham, kita sudah mempunyai semua nilai yang diperlukan. Ia tetap hanya untuk membahagikan jisim bahan asal dalam gram dengan ketumpatannya dalam g / ml. Hasil daripada pengiraan mudah (anda boleh menggunakan kalkulator), kami dengan mudah dan hanya menukar gram kepada mililiter.

Berapa gram setiap mililiter? Soalan ini tidak boleh dijawab secara tegas, kerana ia bergantung kepada bahan, yang mana jisimnya perlu diketahui.

Dan mengapa ini berlaku? Ini pasti akan diminta ramai. Ia semua bergantung kepada penunjuk seperti ketumpatan. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan asas fizik, anda akan memahami bahawa ia adalah kepadatan bahan yang mempengaruhi jisimnya. Itulah sebabnya satu mililiter merkuri adalah 13 kali lebih berat daripada satu mililiter air.

Sudah tentu, amalan mengukur massa dan jumlah dengan sudu. Ini merujuk kepada peralatan meja dan teh. Terdapat jadual surat-menyurat khas, jadi mengetahui berapa banyak gram dalam sudu yang mudah. Sebagai contoh, 18 gram air, 20 - susu, 17 - minyak bunga matahari, 20 - gula dan 25 - garam diletakkan dalam satu sudu besar. Anda, tentu saja, menyedari bahawa orang ramai yang sama jumlah bahan yang berlainan sama sekali bebas daripada jumlah, kerana ia adalah sama. Mempengaruhi berat badan, seperti yang dinyatakan di atas, kepadatan bahan.

Dengan cara ini, berdasarkan data ini, anda boleh dengan mudah dan mudah mengira berapa gram per mililiter susu, contohnya. Jika 1 sudu besar = 20 gram cecair kaya vitamin ini, dan jumlahnya ialah 18 mililiter, ternyata 1 ml susu akan menimbang kira-kira 1.1 gram, jadi anda tidak boleh terkejut dengan percanggahan tersebut - hanya ketumpatan setiap cecair adalah berbeza.

Dan jika anda mengambil ais krim sebagai contoh, maka anda tidak boleh memutuskan jawapan kepada persoalan berapa gram per mililiter. Masalahnya di sini adalah bahawa setiap pengeluar hari ini menghasilkan pencuci mulut sejuk mengikut resipi sendiri (hasilnya, angka-angka mungkin berbeza dengan ketara). Sebagai contoh, jika anda perlu mengetahui berapa banyak gram per mililiter krim krim lemak, maka anda boleh melihat jadual surat menyurat, kerana penunjuk ini telah didokumentasikan untuk masa yang lama. Tetapi jika anda berhadapan dengan tugas mencari penunjuk yang sama untuk makanan istimewa yang dibuat menggunakan susu kering, anda perlu mengukur segalanya sendiri. Sudah tentu, tentu saja, untuk menggunakan kaedah yang mudah: mengambil satu tangan pakej krim ais krim, dan yang lain - satu pek produk yang dibuat menggunakan teknologi terkini dari susu tiruan yang sama jumlahnya. "Produk semulajadi" akan sentiasa menjadi lebih sukar. Jadi berapa banyak mililiter per gram ais krim? Untuk pencuci mulut sejuk benar, angka ini akan 0.7-0.8 g / ml, dan untuk pesaingnya - kira-kira 0.4-0.5 g / ml.

Berikut adalah juga menarik: semua data yang dikira untuk sudu dan sudu adalah 100% betul hanya pada tekanan 760 mm. Hg Seni. dan kelembapan dalam 0%, kerana penunjuk ini adalah normal dari sudut pandangan fizik praktikal. Itulah sebabnya semua ukuran yang dibuat dalam keadaan yang sangat baik boleh dianggap dibuat dengan "mata". Oleh itu, dalam keadaan pergunungan, contohnya, anda pasti dapat mengetahui berapa gram per mililiter yang anda boleh, tetapi hasil "kajian" sedemikian akan berbeza daripada yang standard.

Oleh itu, seperti yang anda lihat, jumlah ini bukan jisim yang sama dalam mana-mana - bagi setiap bahan terdapat nilai eigen nisbah kedua-dua kuantiti fizikal ini. Untuk makanan, sebagai contoh, walaupun jadual khas dikumpulkan dari mana anda boleh mempelajari semua yang anda perlukan. Kami berharap dengan bantuan artikel ini, anda dapat menemui jawapan kepada persoalan berapa gram per mililiter.

Untuk melakukan beberapa tindakan dengan unit ukuran ini, perlu memahami intipati matematik dan fizikal mereka, untuk dapat menggunakan rumus yang paling mudah dan menggunakan jadual.

Kami mencadangkan untuk pergi mengira massa dengan kami dan akhirnya mengetahui berapa gram setiap mililiter dan sebaliknya.

Konsep pengukuran massa

Apakah gram itu? Ini adalah unit ukuran untuk jisim, sama dengan seribu kilogram. Dalam rantai unit pengukuran berat badan, ia kelihatan seperti ini: 1 miligram → 1 gram → 1 kilogram → 1 centner → 1 ton.

Setiap unit pengukuran seterusnya dalam sistem metrik adalah 1000 kali lebih tinggi daripada yang sebelumnya.

Apakah satu mililiter? Ini adalah unit ukuran volum, dinamakan selepas pengeluar bekas kaca dengan nama Liter.

1 mililiter (1 padu) → 1 liter → 1 cubit.

Setiap unit seterusnya adalah 1000 kali lebih besar. Satu kiub dengan kelebihan 1 cm adalah model 1 cm 3 = 1 ml, 1 dm 3 = 1 l, 1 m 3 = 1 cub.

Jumlah cecair diukur dalam mililiter, liter. Tetapi dalam masakan, produk pukal dan cecair sering digunakan, jumlah yang mudah diukur oleh bekas untuk cecair. Istilah kiub digunakan dalam perubatan pada dos suntikan.

Berapa banyak gram dalam satu mililiter: formula untuk membantu

Untuk membuat masalah jelas - berapa gram setiap mililiter - anda perlu beralih kepada konsep kepadatan bahan. Semua bahan dalam alam mempunyai kepadatan yang berbeza.

Nilai ini ditunjukkan oleh huruf p. Ia sama dengan nisbah unit jisim kepada unit isipadu:

Nota: dalam kehidupan seharian kita dapati jisim menggunakan berat. Tetapi dalam fizik, berat dan jisim tidak sama.

Berat adalah daya yang menekan objek terhadap sokongan, ia bergantung kepada kekuatan beban. Massa adalah jumlah bahan.

Sekiranya kekuatan daya berubah (contohnya, pada bulan, dalam ruang - tanpa berat), maka jisimnya akan tetap sama, dan beratnya akan berubah. Oleh itu, jumlah jisim per unit untuk bahan-bahan yang berbeza tidak sama.

Kenapa kira-kira? Kerana sebarang ukuran mempunyai ketidaktepatan (kesalahan).

Kesimpulan: 1 g air diletakkan dalam isipadu 1 ml. Oleh itu, 100 gram air adalah 100 mililiter. Bagi semua bahan lain, kesaksamaan ini tidak akan adil.

Contohnya, jika anda mengisi gelas dengan gula, jumlahnya akan menjadi 250 ml, tetapi jisim (menggunakan skala) tidak lagi 250 g, tetapi hanya 200 g. 1 gelas air, 1 gelas susu, 1 gelas gula, 1 gelas minyak bunga matahari - mempunyai massa yang berbeza.

Kesimpulan: 1 g bahan apa pun, kecuali air, menduduki suatu isipadu yang tidak sama dengan 1 ml (kecuali bahan dengan ketumpatan yang sama dengan air).

Dan berapa banyak mililiter dalam satu gram?

Maklumat berikut akan sama-sama berguna. Ketahui cara mengukur bahan-bahan yang anda perlukan tanpa skala.

Adakah anda suka memasak telur? Ia tidak menghairankan, kerana mereka lazat, mudah untuk menyediakan dan sering membantu banyak orang di planet ini, terutamanya untuk sarapan pagi. Pelbagai kaedah untuk mendidih telur rebus yang lembut digambarkan. Mengejutkan orang tersayang anda!

Adakah pelangsingan mungkin berlaku dengan soda? Adakah ia berbahaya untuk badan? Kepada soalan-soalan ini ada jawapan dalam Namun untuk kaedah penurunan berat badan yang tidak konvensional ini harus didekati dengan hati-hati.

Hitung banyak produk

m = ϸV; massa = kepadatan × jumlah.

Nilai untuk cecair:

 • 1 ml air berat 1 g; 100 ml air berat 100 g;
 • 1 ml susu berat 1.03 g / ml × 1 ml ≈ 1.03 g;
 • 100 ml susu seberat kira-kira 103g;
 • 200 ml susu beratnya kira-kira 206g;
 • 300 ml susu seberat 309g;
 • 500 ml susu beratnya kira-kira 515g;
 • 1 l = 1000 ml susu berat kira-kira 1030g.

Nilai untuk tepung:

 • 1 ml tepung seberat 0.57 g / ml × 1 ml ≈ 0.57 g;
 • 100 ml tepung seberat kira-kira 57g;
 • 200 ml tepung berat kira-kira 114g;
 • 300 ml tepung berat kira-kira 171g;
 • 500 ml tepung seberat kira-kira 285g;
 • 1 l = 1000 ml tepung seberat 570g.

Setiap kali ia tidak perlu untuk mengira nilai-nilai jika anda menggunakan jadual pengukuran berat.