Berapa banyak cecair dalam sudu (meja, teh)?

Menggunakan meja dan satu sudu teh untuk mengukur jisim dan jumlah cecair adalah sangat mudah apabila tidak ada bobot yang tepat atau mengukur sudu di dalam rumah, maka dalam kajian ini kita akan cuba untuk mengetahui dengan terperinci berapa banyak mililiter cair dalam meja dan sudu teh, dan juga berapa gram cecair di ruang makan dan sudu sehingga anda dapat dengan cepat mengukur jumlah dan jisim yang dikehendaki.

Berapa banyak mililiter dalam sudu cecair?

Dalam satu sudu teh

Dalam satu sudu 5 ml cecair

Dalam satu sudu

Dalam satu sudu makan 15 ml cecair

Berapa gram setiap sudu cecair?

Dalam satu sudu teh

Dalam satu sudu teh 5 gram cecair

Dalam satu sudu

Dalam satu sudu makan 15 gram cecair

Kepada nota: untuk lebih tepat, maka kira-kira 16 gram air, cuka atau susu boleh diletakkan dalam satu sudu, dan bahkan 17-18 gram minyak sayuran, tetapi untuk memudahkan pengiraan dan pengukuran, terutamanya jumlah kecil, berat 15 gram digunakan lebih kerap di ruang makan sudu.

Jawapan kepada soalan popular tentang topik, bagaimana untuk mengukur jumlah yang diperlukan dan jisim pelbagai cecair menggunakan satu sudu dan satu sudu teh.

Dalam mililiter (ml)

 • 500 mililiter cecair = 0.5 liter cecair = 33 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 400 mililiter cecair = 26 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 300 mililiter cecair = 20 sudu cecair.
 • 200 mililiter cecair = 13 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 180 ml cair = 12 sudu besar cecair.
 • 150 mililiter cecair = 10 sudu cecair.
 • 125 mililiter cecair = 8 sudu kecil cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 120 mililiter cecair = 8 sudu besar cecair.
 • 100 mililiter cecair = 6 sudu cecair + 2 sudu teh cair.
 • 90 mililiter cecair = 6 sudu cecair.
 • 80 mililiter cecair = 5 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 70 mililiter cecair = 4 sudu cecair + 2 sudu teh cair.
 • 60 mililiter cecair = 4 sudu cecair.
 • 50 mililiter cecair = 3 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 40 mililiter cecair = 2 sudu cecair + 2 sudu teh cair.
 • 30 mililiter cecair = 2 sudu cecair.
 • 20 mililiter cecair = 1 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.

Dalam gram (g)

 • 500 gram cecair = 33 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 400 gram cecair = 26 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 300 gram cecair = 20 sudu cecair.
 • 250 gram cecair = 16 sudu kecil cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 200 gram cecair = 13 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 160 gram cecair = 10 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 150 gram cecair = 10 sudu besar cecair.
 • 130 gram cecair = 8 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 125 gram cecair = 8 sudu besar cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 120 gram cecair = 8 sudu besar cecair.
 • 110 gram cecair = 7 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 100 gram cecair = 6 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 90 gram cecair = 6 sudu cecair.
 • 80 gram cecair = 5 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 75 gram cecair = 5 sudu cecair.
 • 70 gram cecair = 4 sudu cecair + 2 sudu teh cecair.
 • 60 gram cecair = 4 sudu besar cecair.
 • 50 gram cecair = 3 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.
 • 40 gram cecair = 2 sudu cecair + 2 sudu teh cair.
 • 30 gram cecair = 2 sudu cecair.
 • 20 gram cecair = 1 sudu cecair + 1 sudu teh cecair.

Sebagai kesimpulan kepada artikel itu, dapat diketahui bahwa mengetahui berapa banyak ml dan gram cair dalam sudu dan sudu, Anda dapat dengan mudah mengukur jumlah yang tepat dari berbagai bahan untuk setiap resep dan memasak setelah itu akan menjadi lebih mudah. Maklum balas anda dan petua berguna tentang cara mengukur pelbagai cecair tanpa berat menggunakan sudu dan sudu, tinggalkan komen di artikel ini dan kongsi di rangkaian sosial, jika ia berguna kepada anda.

Taburkan: berapa ml dalam satu sudu, satu jadual jumlah keluaran cair dalam mililiter

Anda tahu bahawa jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan lazat ditunjukkan dalam semua resipi masakan. Tetapi kehadiran skala dapur, sudu ukur atau kaca ukuran untuk mengukur dengan tepat perkadaran produk tidak selalu di bawah tangan tuan rumah.

Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini, bagaimana untuk mengukur bahagian produk yang diinginkan? Tidak masalah! Jika anda menggunakan pisau makan yang biasa dan tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu atau sudu teh.

Kami akan secara konsisten mempertimbangkan jumlah satu sudu dan satu sudu teh, berapa ml dalam satu sudu air, cuka, minyak dan sirap.

Sudu meja: jumlah

Kutub yang paling biasa adalah sudu! Dengan bantuannya, kita makan segalanya - sup, sup, bubur, jem dan jem. Selain itu, sejarah penampilan sudu berasal dari penampilan garpu dan pisau. Ini adalah peranti tertua.

Sebelum ini, sudu dibuat daripada tanah liat, kayu, kemudian gangsa dan logam. Kini mereka diperbuat daripada keluli tahan karat.

Meja sudu terdiri daripada tiga jenis utama: besar (meja), pencuci mulut dan teh. Tambahan pula, orang ramai datang dengan lebih banyak jenis sudu: bar, untuk buah zaitun, kaviar, nominal, cenderahati dan lain-lain.

Hari ini anda akan belajar bagaimana untuk mengukur banyak makanan dengan sudu biasa. Sudah tentu, di negara-negara yang berbeza jumlah kuih sendi boleh berbeza-beza, sebagai contoh, dalam:

 1. USA ialah 14,95 ml.
 2. Great Britain - 13.8 ml.
 3. Rusia, keupayaannya ialah kira-kira 14 hingga 20 ml.

Ia perlu menjelaskan, kerana jumlahnya, dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, satu sudu mengandungi 16 mililiter minyak bunga matahari, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Sekarang lihat jadual, di mana beratnya diberikan dalam 1 sudu besar. l:

Sudah tentu, ia adalah yang paling mudah untuk mengukur cecair, walaupun mereka berbeza dan secara kondisional membezakan jenis berikut:

 1. benar (air, wain, cuka);
 2. padat (susu, krim, sirup, madu dalam bentuk cair);
 3. campuran tebal (krim masam, pes tomato, susu pekat).

Juga sudu datang dalam pelbagai bentuk. Mana-mana kita di dapur mempunyai beberapa set yang berbeza secara visual dan dalam jumlah.

Untuk mengetahui keupayaan sudu, terdapat beberapa cara. Yang paling mudah ialah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan yang dilampirkan pada sirap. Pertama, ukur cecair dengan bekas plastik yang diukur, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Oleh itu, anda akan mengetahui jumlah ml produk yang paling tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda, kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Air: berapa ml dalam satu sudu

Di atas semua tempat masakan untuk memasak, diberikan jumlah sebenar air mililiter. Terutama kerana anda perlu mematuhi ketat resipi semasa memasak makanan bayi, baking (kek, kek cawan).

Pastikan untuk mengetahui berapa banyak air dalam satu sudu. Oleh itu, satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Selain itu, berat air adalah sama dengan jumlahnya (diketahui dari kursus fizik sekolah) - 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Cuka: berapa banyak dalam satu sudu susu

Cuka meja dalam resipi ditunjukkan dalam mililiter, tidak sukar untuk mengukurnya. Kerana ia adalah cecair sejati, di mana jisim adalah sama dengan isipadu.

Dalam satu sudu adalah kira-kira 15 ml cuka. Dia adalah pakaian yang hebat dan pengawet. Memelihara bahagian yang tepat membolehkan tuan rumah berjaya memelihara makanan, memasak pastri, salad, sos, daging bakar, sayur-sayuran dan ikan.

Mentega: berapa ml dalam 1 sudu besar

Anda perlu mempertimbangkan jenis minyak, jika anda ingin tahu berapa ml itu dalam satu sudu. Satu peranti besar mungkin mengandungi pelbagai jenis produk ini mengikut jadual berikut:

Memelihara perkadaran resipi itu akan membolehkan tukang masak berjaya menyiapkan salad, pizza, goreng dan banyak pencuci mulut. Perlu diingat, anda tidak boleh goreng dalam minyak biji rami dan isi dengan hidangan panas (apa-apa kesan haba memusnahkan minyak rami). Ia digunakan dalam bentuk mentah.

Sirap: berapa ml dalam satu sudu

Sekiranya seseorang berpegang teguh kepada pemakanan, diet khas, mengira BJU atau nilai tenaga produk, atau dengan teliti mengikuti arahan untuk resipi, sirap gula perlu diukur dengan tepat.

Dan lebih mudah untuk melakukannya dengan satu sudu, dan bukan satu gelas. Menggunakan meja khas, anda boleh mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu seberat 22 gram.

Teh sudu dan sudu makan: jumlah

Di rumah di dapur, selalu perlu diketahui apabila memasak jumlah teh dan sudu. Di dalam jadual masakan khas kuantiti untuk produk kering dengan slaid dan tanpa ia ditunjukkan.

Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang paling biasa digunakan. Jadi dipercayai bahawa dalam 1 sudu kecil. - 5 ml, dan dalam 1 sudu besar. l - 15

Mengetahui berapa banyak ml mengandungi peralatan dapur yang paling mudah dan paling murah, ditambah dengan meja memasak, dalam mana-mana, anda akan memasak hidangan lazat yang paling rumit.

Walau bagaimanapun, dalam amalan masakan, terdapat beberapa nuansa yang menjejaskan ketepatan pengukuran. Tiba-tiba, bentuk dan kedalaman peranti adalah berbeza. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil untuk meminimumkan kesilapan.

Nilai yang lebih besar lebih baik ditimbang oleh skala dapur. Dan dalam pembuatan ubat-ubatan rumah tangga, tincture dan kosmetik menggunakan bekas dengan bahagian - alat pengukur yang tepat. Lagipun, apa-apa penyelewengan dari resipi mungkin penting.

Berapa banyak cecair dalam satu sudu dalam ml

Tonton video di saluran "Jurnal Bagaimana untuk melakukan segalanya sendiri." Dan jelas tahu berapa ml cecair diletakkan dalam teh, pencuci mulut dan sudu - ini adalah air, cuka, dan minyak bunga matahari.

Ini akan membantu dengan betul dos sirap batuk kepada kanak-kanak dan betul menyediakan resipi di mana anda perlu tahu berapa banyak cuka dalam satu sudu teh.

Berapa gram setiap mililiter: pengiraan dan jadual

Untuk melakukan beberapa tindakan dengan unit ukuran ini, perlu memahami intipati matematik dan fizikal mereka, untuk dapat menggunakan rumus yang paling mudah dan menggunakan jadual.

Kami mencadangkan untuk pergi mengira massa dengan kami dan akhirnya mengetahui berapa gram setiap mililiter dan sebaliknya.

Konsep pengukuran massa

Apakah gram itu? Ini adalah unit ukuran untuk jisim, sama dengan seribu kilogram. Dalam rantai unit pengukuran berat badan, ia kelihatan seperti ini: 1 miligram → 1 gram → 1 kilogram → 1 centner → 1 ton.

Setiap unit pengukuran seterusnya dalam sistem metrik adalah 1000 kali lebih tinggi daripada yang sebelumnya.

Apakah satu mililiter? Ini adalah unit ukuran volum, dinamakan selepas pengeluar bekas kaca dengan nama Liter.

1 mililiter (1 padu) → 1 liter → 1 cubit.

Setiap unit seterusnya adalah 1000 kali lebih besar. Satu kiub dengan kelebihan 1 cm adalah model 1 cm 3 = 1 ml, 1 dm 3 = 1 l, 1 m 3 = 1 cub.

Jumlah cecair diukur dalam mililiter, liter. Tetapi dalam masakan, produk pukal dan cecair sering digunakan, jumlah yang mudah diukur oleh bekas untuk cecair. Istilah kiub digunakan dalam perubatan pada dos suntikan.

Berapa banyak gram dalam satu mililiter: formula untuk membantu

Untuk membuat masalah jelas - berapa gram setiap mililiter - anda perlu beralih kepada konsep kepadatan bahan. Semua bahan dalam alam mempunyai kepadatan yang berbeza.

Nilai ini ditunjukkan oleh huruf p. Ia sama dengan nisbah unit jisim kepada unit isipadu:

Nota: dalam kehidupan seharian kita dapati jisim menggunakan berat. Tetapi dalam fizik, berat dan jisim tidak sama.

Berat adalah daya yang menekan objek terhadap sokongan, ia bergantung kepada kekuatan beban. Massa adalah jumlah bahan.

Sekiranya kekuatan daya berubah (contohnya, pada bulan, dalam ruang - tanpa berat), maka jisimnya akan tetap sama, dan beratnya akan berubah. Oleh itu, jumlah jisim per unit untuk bahan-bahan yang berbeza tidak sama.

Sebagai contoh, untuk mengira ketumpatan air, 0.25 kg (jisim air di dalam gelas penuh) hendaklah dibahagikan dengan jumlah air dalam segelas 0.25 l (atau 250 g dibahagikan dengan 250 ml). Ia dapat dilihat bahawa ketumpatan air kira-kira sama dengan 1.

Kenapa kira-kira? Kerana sebarang ukuran mempunyai ketidaktepatan (kesalahan).

Kesimpulan: 1 g air diletakkan dalam isipadu 1 ml. Oleh itu, 100 gram air adalah 100 mililiter. Bagi semua bahan lain, kesaksamaan ini tidak akan adil.

Contohnya, jika anda mengisi gelas dengan gula, jumlahnya akan menjadi 250 ml, tetapi jisim (menggunakan skala) tidak lagi 250 g, tetapi hanya 200 g. 1 gelas air, 1 gelas susu, 1 gelas gula, 1 gelas minyak bunga matahari - mempunyai massa yang berbeza.

Kesimpulan: 1 g bahan apa pun, kecuali air, menduduki suatu isipadu yang tidak sama dengan 1 ml (kecuali bahan dengan ketumpatan yang sama dengan air).

Dan berapa banyak mililiter dalam satu gram?

Mengetahui kepadatan bahan, selalu ada kemungkinan untuk mengira berapa gram bahan yang diperlukan. Berapa banyak mililiter mengambil 50 gram, 100 gram, 150 gram, 200 gram, 300 gram atau 500 gram, mudah dikira menggunakan formula yang sama.

Hitung banyak produk

m = ϸV; massa = kepadatan × jumlah.

Nilai untuk cecair:

 • 1 ml air berat 1 g; 100 ml air berat 100 g;
 • 1 ml susu berat 1.03 g / ml × 1 ml ≈ 1.03 g;
 • 100 ml susu seberat kira-kira 103g;
 • 200 ml susu beratnya kira-kira 206g;
 • 300 ml susu seberat 309g;
 • 500 ml susu beratnya kira-kira 515g;
 • 1 l = 1000 ml susu berat kira-kira 1030g.

Nilai untuk tepung:

 • 1 ml tepung seberat 0.57 g / ml × 1 ml ≈ 0.57 g;
 • 100 ml tepung seberat kira-kira 57g;
 • 200 ml tepung berat kira-kira 114g;
 • 300 ml tepung berat kira-kira 171g;
 • 500 ml tepung seberat kira-kira 285g;
 • 1 l = 1000 ml tepung seberat 570g.

Setiap kali ia tidak perlu untuk mengira nilai-nilai jika anda menggunakan jadual pengukuran berat.

Semua data dalam jadual adalah anggaran. Di samping itu, berat produk dan bahan lain bergantung kepada kandungan kelembapan produk, pemadatan yang mungkin semasa pengukuran.

Jumlah dagangan bergantung kepada suhu. Semua data diambil pada suhu bilik.

Petua berguna

Jumlah satu sudu ialah kira-kira 14.8 ml. Produk pukal dalam sudu mengambil dengan gunung. Ketepatan pengukuran ini cukup untuk resipi.

Sekiranya anda perlu mengukur kaca faceted, maka ia adalah 250 ml, dan 200 ml di sempadan. Jisim kaca kosong ialah 173 g.

Untuk mengira produk yang tidak termasuk dalam jadual, anda boleh menggunakan kalkulator di Internet, memilih pilihan cubic centimeter (mililiter) dan produk yang beratnya harus dicari.

Nah, apabila terdapat skala dapur. Kemudian anda boleh menimbang bekas secara berasingan, dan kemudian bersama-sama dengan produk, mengurangkan jisim bekas, kami dapat jisim produk.

1 segelas kaca (250 ml) dalam jumlahnya ialah 18 sudu besar dan 65 sudu teh (untuk cecair).

Menariknya, ada unit purba pengukuran volum, yang hampir tidak ada yang mengingat. Cubic inci = 87.824 ml, kaki padu = 28.3168 l, padu inci = 16.3870 ml, baldi = 12.2994 l, shtof = 1/10 dari baldi = 1.22994 l, cangkir = 1/100 daripada baldi = 122,994ml, untuk pepejal, satu perempat digunakan = 0.209909 m 3, kuadrangular = 0.262387 m 3, garnz = 3.27984 l.

Ini adalah pengiraan yang menarik. Kami harap kami telah menjawab soalan anda. Nasib baik dan terima kasih atas perhatian anda!

Akhir sekali, kami mencadangkan menonton video itu, yang menunjukkan nilai gram dan mililiter untuk satu sudu teh, satu sudu dan satu gelas faceted:

Berapa banyak mililiter cecair dalam 1 sudu besar

Sering kali, suri rumah, menyediakan beberapa hidangan masakan, gula-gula, atau merebus herba menggunakan resipi baru, bertanya: bagaimana menentukan berat badan, jumlah produk tanpa skala atau cawan ukur?

Dan selalunya hidangan yang diukur itu menjadi satu sudu, satu gelas. Jumlah kaca biasanya dikenali terlebih dahulu. Dan berapa banyak mililiter atau gram memasuki satu sudu, tidak semua orang tahu.

Gram, mililiter - apa perbezaannya?

Untuk air tidak ada perbezaan. 1 gram adalah 1 mililiter, dan 1 kg air sepadan dengan 1 liter. Tetapi di antara konsep-konsep ini terdapat perbezaan yang signifikan. Gram diukur dalam liter atau mililiter - jumlahnya. Ini semua tentang kepadatan produk.

Ambil, sebagai contoh, minyak sayuran. Anda mungkin perasan bahawa apa-apa lemak, minyak dalam produk siap terapung di permukaan air. Ini disebabkan oleh beratnya ia lebih ringan daripada air. 1 l minyak seberat 900-930 gram.

Dan satu lagi nota kecil. Kadang-kadang jumlahnya ditunjukkan dalam sentimeter padu atau decimeters. Bagaimana untuk memahami maklumat tersebut? Kami mengingatkan anda bahawa 1 ml sepadan dengan 1 cm 3, dan 1 liter adalah desimeter padu.

Jumlah sudu untuk cecair

Tetapi mari kita kembali ke sudu kami. Apa itu, tidak perlu dijelaskan. Kutleri ini, yang orang makan cecair, makanan longgar, seperti bubur atau sup.

Dan juga alat pengukur suri rumah, yang dia gunakan untuk garam sup yang sama, tambah gula pada buahnya, letakkan mentega dalam bubur, tanpa berfikir sepenuhnya mengenai kategori fizikal. Dia hanya tahu bahawa setengah sudu garam cukup untuk periuk ini, dan lebih baik untuk meletakkan mentega pada 2 sudu.

Mari kita lihat berapa banyak mililiter dalam satu sudu? Alat makan ini mempunyai kelantangannya. Dalam Seni. sudu diletakkan 18 ml air. Untuk minyak sayuran cecair, jumlahnya juga 18 ml atau 16 gram berat.

Alkohol perubatan juga lebih ringan daripada air. 100 ml alkohol berat 78 gram. Oleh itu, 18 ml alkohol yang kuat dalam alat meja bersamaan dengan 14 g.

Dan susu pekat atau krim masam lebih padat daripada air, kerana komponen susu yang terkandung di dalamnya, dan akibatnya, lebih berat. Dalam kapasiti 18 ml akan sesuai 21-22 g produk tenusu. Sos, atau sirap buah mempunyai massa yang sama.

Yang paling berat cecair yang menebal adalah madu asli. Ia adalah satu setengah kali lebih berat daripada air, jadi satu sudu standard akan menangkap 27 g makanan istimewa yang sihat ini.

Sekarang bahawa anda telah mempelajari semua kehalusan dan nuansa ini, lebih mudah bagi anda memahami resipi yang rumit, di mana bilangan produk dinyatakan dalam nombor yang menakutkan.

Facebook Twitter VKontakte Odnoklassniki Google+

BEBI.LV

Masuk

18 September 2016.

Jika ada keperluan untuk mengukur dengan tepat jumlah bahan yang ditambah semasa penyediaan hidangan atau minuman, serta mengambil ramuan semasa rawatan, timbul pertanyaan - berapa gram produk dalam 1 sudu makan atau 1 sudu teh sesuai?

Satu sudu adalah alat makan dengan jumlah 18 ml. Dengan bantuan satu sudu makan, tahi lalat, sup, jem dan hidangan cecair lain dimakan. Selain itu, peralatan makan ini sering digunakan sebagai unit ukuran untuk menentukan jumlah ramuan yang diperlukan untuk memasak hidangan tertentu. Selalunya dalam resipi memasak adalah bahan-bahan dalam sudu. Juga, unit ukuran "sudu" sebagai tambahan kepada memasak digunakan dalam perubatan.


Bilangan gram atau mililiter yang dapat diminum oleh sudu bergantung kepada bahan tertentu yang diukur, iaitu, pada ketumpatan dan kepenuhan sudu, dengan atau tanpa atas. Selalunya dalam resipi, melainkan jika anda menentukan dengan tepat, bermakna sudu, dipenuhi dengan bahagian atas. Tetapi untuk kepatuhan yang lebih tepat kepada perumusan itu, kita harus tahu berapa banyak gram dalam satu sudu satu atau bahan lain diletakkan.

Resipi dan banyak sumber Internet yang bertemakan menawarkan jadual khas yang membolehkan anda menentukan berapa gram tepung, gula, garam, cuka, minyak atau bahan lain mengandungi sudu. Terima kasih kepada jadual ini, mana-mana pelayan wanita boleh dengan cepat dan mudah menterjemahkan gram ke dalam sudu (sudu teh) dan belakang. Tabel tersebut biasanya bermaksud satu sudu dengan lebar sudu 4 cm dan panjang 7 cm.

Berikut adalah produk yang paling popular yang ditunjukkan dalam resipi dalam sudu. Jadi, sudu biasa mengandungi 18 g air, 17 g minyak sayuran, 20 g susu. Dalam satu sudu dengan slaid, 25 g gula, 30 g garam, 15 g tepung, koko atau kopi diletakkan. Juga, beras sering diukur dalam sudu (20 g, jika dengan bukit, 15 - tanpa bukit), kacang tanah (dengan bukit 15 g, tanpa bukit - 10 g), rumput kering (dengan bukit 10 g, tanpa bukit - 5 g).

Dos yang disedikan dalam sudu teh atau sudu dan ubat cecair. Amalan perubatan mengambil kira bahawa satu sudu teh mengandungi 5 ml cecair, dan satu sudu mengandungi 15 ml cecair. Jika air digunakan sebagai pelarut ubat, tetapi mililiter boleh dengan mudah ditukar kepada gram: 5 ml cecair atau 5 g diperoleh dalam 1 sudu teh dan 15 g dalam satu sudu. Walau bagaimanapun, ketepatan pengukuran jumlah dan berat bahan ubat mungkin ragu.

Satu kajian khas dijalankan, di mana jumlah teh dan meja sudu "standard" dikaji. Para peserta kajian telah mengumpul ubat 5 liter sudu teh, selepas itu jumlahnya diukur. Selain fakta bahawa sudu yang digunakan dalam eksperimen ini berbeza dalam kapasiti mereka (jumlah teh sudu adalah antara 2.5 hingga 7.3 ml, jumlah sudu - dari 6.7 hingga 13.4 ml), jumlah yang dikumpul oleh yang sama 5 ml dengan sudu, tetapi peserta yang berlainan - dari 3.9 hingga 4.9 ml.

Di bawah ini anda boleh berkenalan dengan dos produk popular dalam gram, yang diletakkan dalam sudu. Ciri-ciri ini akan membantu anda dengan lebih tepat mengira dos bahan-bahan yang terdapat dalam resipi memasak.

Sekarang anda tahu berapa banyak gram dalam satu sudu yang boleh diambil dengan atau tanpa slaid, bergantung kepada apa bahan yang anda gunakan untuk membuat sebarang hidangan atau minuman.

Jadual perbandingan ukuran dan berat produk dalam susunan abjad:

♦ VIDEO. LANGKAH MENGGUNAKAN RAMBUT UNTUK BEGINNER:

Berapa banyak ml dalam satu sudu. Jadual jumlah produk cair dalam mililiter dalam satu sudu

Resipi memasak sering menyebut jumlah bahan yang diperlukan, dan suri rumah yang tidak berpengalaman tidak selalu tahu cara mengukurnya. Untuk melakukan ini, anda memerlukan skala dapur, sudu ukur atau cawan ukur, tetapi tidak setiap dapur mempunyai satu. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan pinggan mangkuk, jika anda tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu dan sudu teh.

Jumlah kuantiti

Potong yang biasa kepada sesiapa. Dengan bantuan mereka, kami makan sup, bijirin, memelihara dan kesesakan. Spoon boleh dipanggil alat tertua: sejarahnya lama sebelum penampilan garpu dan pisau. Sebelum ini, tanah liat, kayu, gangsa, dan logam berfungsi sebagai bahan untuk pembuatannya. Kini peranti ini diperbuat daripada keluli tahan karat. Jenis utama peranti: besar, teh dan pencuci mulut. Sekarang terdapat lebih daripada 10 jenis mereka: bar, kaviar, zaitun, cenderamata, nominal dan lain-lain.

Adakah anda tahu bahawa dengan sudu biasa anda boleh mengukur jisim makanan? Jumlah kuih sendi di negara yang berlainan mungkin berbeza-beza. Di Amerika Syarikat, ia adalah 14,95, sedangkan di UK hanya 13.8 ml. Di Rusia, dipercayai bahawa keupayaannya adalah sekitar 14 hingga 20 ml. Ia perlu menjelaskan bahawa jumlah dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, minyak bunga matahari satu sudu mengandungi 16 mililiter, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Mengukur cecair adalah paling mudah. Tetapi mereka berbeza, dengan syarat membezakan jenis ini:

 • benar (air, cuka, wain);
 • padat (susu, krim, sirup, madu cair);
 • campuran tebal (krim masam, susu pekat, pes tomato).

Sudu juga datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang di dapur mempunyai beberapa set. Mereka berbeza secara visual dan dalam jumlah. Untuk mengetahui keupayaan sudu yang ada, terdapat beberapa cara. Cara paling mudah adalah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan, yang dilampirkan pada sirap. Ukur cecair, plastik dimensi pertama, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Jadi, anda akan mengetahui jumlah produk ml yang tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda dan kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Berapa banyak ml dalam satu sudu air

Untuk memasak di tapak kulinari yang diberi bilangan sebenar mililiter air. Apabila memasak pastri (kuih, muffin), makanan bayi, anda harus tegas mematuhi resipi. Untuk melakukan ini, anda perlu tahu berapa banyak air dalam satu sudu. Satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Fakta menarik adalah bahawa berat air adalah sama dengan jumlahnya, iaitu. 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Berapa banyak ml dalam satu sudu cuka

Dalam resipi, cuka ditunjukkan dalam mililiter. Tetapi mengukurnya tidak sukar. Ia adalah cecair sejati, jisim sama dengan jumlahnya. Kira-kira 15 ml cuka dalam satu sudu. Pengetahuan tentang jumlah yang tepat diperlukan untuk nyonya rumah untuk pemeliharaan, dalam penyediaan pastri, salad, saus, daging panggang, ikan dan sayur-sayuran. Ini adalah pakaian yang hebat dan pengawet.

Berapa banyak minyak dalam satu sudu

Untuk mengetahui berapa ml minyak dalam satu sudu, anda perlu tahu penampilannya. Berapa banyak jenis produk ini mengandungi satu peranti besar:

Berapa banyak ml mengandungi 1 sudu besar. l

Data-data ini diperlukan untuk pakar masakan untuk membuat salad, lemak dalam, pizza, baking dan banyak pencuci mulut. Ingat, minyak biji rami tidak boleh terdedah kepada panas (panggang di atasnya, isi hidangan panas). Ia adalah yang terbaik untuk memakannya mentah.

Berapa banyak ml dalam satu sudu sirap

Mengukur sirap gula dengan ketepatan kadang-kadang perlu. Ini mungkin perlu dalam kes di mana seseorang mengikut diet, mempertimbangkan nilai tenaga atau BZHU, dengan teliti mengikut arahan kepada resipi. Lebih mudah untuk melakukan ini bukan dengan kaca, tetapi dengan satu sudu. Terdapat meja istimewa dengan bantuan yang mana anda dapat mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu makan seberat 18 ml.

Jumlah teh dan sudu

Apabila memasak adalah perlu untuk mengetahui jumlah sudu teh dan satu sudu. Jadual masakan khas menunjukkan kuantiti untuk produk pukal dengan dan tanpa slaid. Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang sering dijumpai di dapur kami. Adalah dipercayai bahawa 1 sudu teh. - 5 ml, dan 1 sudu besar. - 15. Mempunyai maklumat tentang berapa banyak ml mengandungi perkakas dapur, dan, mempunyai meja kuliner, anda akan dengan mahir menyediakan hidangan apa-apa kerumitan.

Menggunakan item ini untuk menentukan berat badan adalah sangat mudah, tetapi terdapat beberapa nuansa yang mempengaruhi ketepatan pengukuran. Inilah bentuk dan kedalaman instrumen. Adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil, maka ralat akan minimum. Untuk menimbang sejumlah besar, lebih baik menggunakan skala dapur. Dalam pembuatan ubat-ubatan, tincture dan kosmetik, sebaiknya gunakan bekas dengan bahagian dan alat pengukur yang tepat, kerana apa-apa penyimpangan dari resipi dalam hal ini boleh menjadi penting atau bahkan berbahaya.

Berapa gram makanan dalam sudu, sudu teh atau kaca

Seringkali, resipi menunjukkan jumlah makanan yang tepat dalam gram atau mililiter, tetapi tidak semua orang mempunyai skala dapur yang tepat di dapur. Di samping itu, dalam praktiknya, ia lebih cepat dan lebih mudah untuk mengukur segalanya dalam gelas, sudu atau sudu teh. Oleh itu, sangat kerap timbul persoalan: berapa gram produk dalam satu sudu, dan berapa banyak dalam teh, berapa gram dalam gelas dengan slaid atau tanpa slaid. Dalam hal ini, saya membuat keputusan untuk membuat jadual langkah dan berat, agar sentiasa ada, dan anda sentiasa boleh berunding dan menterjemahkan kepingan, cermin mata, sudu, dan sebagainya. dalam gram dan sebaliknya.

Berapa gram setiap sudu

Biasanya, apabila dalam resipi mereka mengatakan begitu banyak sudu atau sudu teh, mereka bermaksud sudu dengan bukit kecil. Kadang-kadang gunakan sudu ukur tanpa slaid. Di dalam jadual, nilai pertama adalah sudu tanpa slaid dan yang kedua adalah sudu konvensional dengan slaid.

 • 1 sudu tepung gandum - 20 / 30g.
 • 1 sudu gula - 20 / 25g.
 • 1 sudu gula tepung - 22 / 28g.
 • 1 sudu garam tambahan - 22 / 28g.
 • 1 sudu garam batu - 25 / 30g.
 • 1 sudu makanan soda - 22 / 28g.
 • 1 sudu besar beras - 15 / 18g.
 • 1 sudu kopi tanah - 15 / 20g.
 • 1 sudu madu - 25 / 30g.
 • 1 sudu besar gelatin granulated - 10/15 gr.
 • 1 sudu makan yis kering - 8 / 11g.
 • 1 sudu koko - 20 / 25g.
 • 1 sudu besar kayu manis - 15 / 20g.
 • 1 sudu besar asid sitrik dalam kristal - 12 / 16g.
 • 1 sudu air - 18g.
 • 1 sudu cuka - 16g.
 • 1 sudu susu keseluruhan - 18g.
 • 1 sudu besar minyak sayuran - 16g.
 • 1 sudu besar margarine cair - 15g.

  Berapa banyak gram dalam satu sudu teh

  Berapa banyak gram di dalam gelas

  Sekarang dijual terdapat sejumlah besar gelas pelbagai bentuk dan saiz, tetapi dalam masakan, sebagai peraturan, sama ada kaca berbentuk segi atau nipis digunakan. Gelas-gelas ini berbeza dalam jumlah dan, dengan itu, berat produk di dalamnya berbeza. Gelas diukur dengan slaid kecil. Jadual pertama menunjukkan berat produk dalam kaca faceted dan yang kedua dalam kaca berdinding nipis.

 • 1 cawan air - 200 / 250g.
 • 1 cawan minyak sayuran - 180 / 225g.
 • 1 cawan ghee - 190 / 240g.
 • 1 cawan krim - 210 / 250g.
 • 1 cawan krim masam - 210 / 250g.
 • 1 gandum tepung gandum - 130 / 160g.
 • 1 cawan gula - 160 / 200g.
 • 1 cawan garam - 240 / 300g.
 • 1 cawan beras - 190 / 230g.
 • 1 cawan walnut - 140 / 150g.
 • 1 cawan madu - 280 / 350g.

  Berapa banyak gram dalam produk

 • 1 telur kecil - 50-55g.
 • 1 yolk - 15g.
 • 1 protein - 35g.
 • 1 telur sederhana - 55-65g.
 • 1 telur besar - 65-70g.
 • 1 tomato bersaiz sederhana - 100g.
 • 1 kentang - 150-200g.
 • 1 medium bawang - 150g.
 • 1 epal atau pir - 100-150g.
 • 1 bawang putih cengkih - 5g.
 • 1 lemon sederhana - 75 - 100g.

  Sebagai tambahan kepada maklumat, berapa banyak gram dalam satu sudu, satu sudu teh atau satu gelas, ia juga sangat diperlukan untuk menggantikan satu produk dengan yang lain dan tidak mengganggu proporsinya. Itulah sebabnya saya membuat keputusan untuk membuat jadual kesesuaian produk utama. Saya harap ia akan menjadi sangat berguna.

  Jadual gantian produk

 • 1 kg tepung soya = 1 kg. tepung gandum
 • 1 kg mentega = 850g. ghee
 • 1 l. susu keseluruhan = 0.1 l. serbuk susu tepung
 • 1 l. susu keseluruhan = 0.4 l. susu pekat
 • 1 lemon = 10 gr. asid sitrik
 • 1 sudu besar. Cuka meja 9% = 1 sudu besar. jus lemon
 • 1 sudu besar. Cuka 9% = 1/4 sudu teh. asid sitrik
 • 1 kg molasses = 750 g gula
 • 0.1 liter Roma atau cognac = 10-15 g pati ram
 • Sekiranya tidak terdapat skala di dapur, dan Internet tidak selalu tersedia, saya menasihati anda untuk menyimpan tablet ini, yang menunjukkan berapa banyak gram dalam satu sudu, berapa gram dalam gelas dan berapa gram satu sudu teh untuk produk asas - tepung, gula, garam, beras dan air. Seperti yang mereka katakan, jawapan cepat kepada soalan mudah))))

  Dan akhirnya, saya ingin memberikan pernyataan yang sangat baik, terutama kerana ia sesuai dengan topik ini:
  Sarjana masakan seni yang hebat mengatakan bahawa kejayaan hidangan adalah 40% bergantung kepada kualiti produk, 20% tentang bagaimana resipi itu sendiri dan selebihnya pada bakat dan ketepatan periuk.

  Artikel-artikel ini layak dibaca.

  Ulasan dan komen:

  Victoria 01/14/13
  Alain, terima kasih atas laman web ini dan untuk jadual ini. Semua Internet memanjat, sambil mencari berapa banyak madu dalam gelas, dan anda telah menemui. Adalah baik bahawa mereka menulis tentang kacamata yang berbeza, tetapi bagi saya kaca adalah kaca, dan sebenarnya perbezaan besar dalam berat badan.

  Masha 03/26/13
  Tapak yang bagus dan mudah, mempunyai semua yang anda perlukan. Saya datang untuk mengetahui berapa banyak yis kering diperlukan daripada biasa, dan saya tinggal di sini)

  Alena
  Masha, terima kasih atas maklum balas. Di dapur, saya sering menghadapi keperluan untuk menterjemahkan gram ke dalam sudu, cermin mata, dan sebagainya. Oleh itu, semua barang berharga segera memasuki tapak. Jika saya terlupa, ia akan menjadi tempat untuk melihat)))

  Lena 27.05.13
  Um Minum soda? Adakah air di sini?

  Alena
  Oops, ochepyatka lucu))) Tetapi minuman baking soda adalah benar-benar mungkin, juga membantu untuk menghilangkan pedih ulu hati.
  Resipi penggunaan:
  1 / 3hl baking soda larut dalam 100ml air masak panas. Kami minum penyelesaian yang baru disediakan dalam sips kecil. Selama 7-10 minit, pedih ulu hati biasanya hilang.
  Lena, terima kasih kerana melaporkan kesilapan tipu. Sentiasa gembira dengan maklum balas dan cadangan untuk memperbaiki tapak.

  Daria 30.06.13
  Hello, Alain. Di beberapa laman web saya melihat berapa gram tepung dalam satu sudu dan nilai-nilai semua adalah berbeza. Siapa yang betul? Saya belum membeli skala dapur, dan dalam banyak resipi semuanya dinyatakan dalam gram.

  Alena
  Malah, jumlah tepung, gula, garam. dalam satu sudu sedikit berbeza. Ini disebabkan oleh kandungan kelembapan produk (semua orang menyedari bahawa gula basah berat lebih daripada kering), dan fakta bahawa sudu sangat berbeza antara satu sama lain. Sebagai contoh, sudu musang era Soviet lebih dalam dan lebih besar, sudu moden biasanya lebih elegan. Dari sini ada kesilapan sedemikian.
  Walaupun tidak ada skala dapur, saya akan menasihati anda untuk memilih satu sudu dan selalu menggunakannya. Lebih mudah menavigasi, dan memasak seterusnya untuk membuat perubahan.

  Alexey 10/22/13
  Selamat hari setiap orang! Saya ingin menjelaskan mengenai cermin mata. Terdapat tali pinggang halus - ia selalu dianggap 250 gram. atau ml. air, dan tanpa tali pinggang - 200 gr. Adakah begitu? Dan di atas meja, saya rasa, maksud saya hanya segelas kaca (tanpa tali pinggang)? Terima kasih. Alexey.

  Alena
  Alexey, anda betul-betul betul, kami bercakap tentang kaca biasa tanpa tali pinggang dalam jumlah 200 ml. Gelas tumbuk kaca mempunyai jumlah total (sehingga ke atas) 250 ml, dan 200 ml sebelum tali pinggang. Untuk air, nilai-nilai dalam gram dan mililiter adalah sama, untuk cecair dan pepejal lain, mereka tidak, dan bergantung kepada kepadatan bahan. Oleh itu, perlu menggunakan jadual)))

  Diberi 08/11/13
  Meja yang baik, dan mungkin ramai suri rumah di dapur akan lakukan. Tetapi untuk sebab tertentu saya suka melakukan segala-galanya dengan mata saya, saya tidak pernah mengukur apa-apa dengan sudu dan sudu. Tetapi gram dalam gelas sendiri dicetak, saya suka bukan hanya aspek tetapi juga kaca nipis diberikan. Saya tidak mempunyai kaca faceted di dapur sama sekali, tetapi dengan nipis, semua orang meragui sama ada jumlahnya sama atau tidak.

  Veronica 12/16/13
  Jadual langkah-langkah dan berat yang sangat baik, yang pada prinsipnya selalu ada di tuan rumah. Skala dapur tidak selalu tersedia, tetapi sudu atau gelas, sebagai langkah yang agak sesuai). Kadang-kadang terdapat resipi untuk hidangan di mana anda perlu mengukur setiap gram bahan, atau hidangan hilang).

  Nina 12/17/13
  Sering kali ketika menyiapkan hidangan saya tidak melihat perkiraan, saya melakukan segala-galanya dengan penglihatan. Dan selalunya, hasilnya jauh dari apa yang diharapkan. Mudah-mudahan, apabila gram dipindahkan ke sudu dan sudu. Dia mencetak meja sedemikian dan meletakkannya di dapurnya. Sekarang semua hidangan yang dimasak akan menjadi sempurna :)

  Meow 01/10/14
  Tanda sangat berguna, terima kasih)

  Elena 01/26/14
  Banyak terima kasih atas meja dan persembahan slaid pada sudu. Sangat diperlukan.

  Svetlana Alekseevna 08.02.14
  Ia seolah-olah dia sendiri tahu ukuran ukuran berat dan volum, tetapi ada maklumat lengkap seperti itu. Dicetak, digantung di dapur. Terima kasih!

  Lucy 02/09/14
  Halaman ini juga ditanda halaman. Jika anda tidak mematuhi perkadaran, maka hasilnya tidak boleh diramalkan, dan di sini ia boleh didapati dicat)

  Tanya 04/22/14
  Terima kasih atas meja, tetapi saya tidak pernah ingat berapa gram dalam satu sudu atau kaca, dan ia sangat mudah.

  Tuve 05/12/14
  tiga kali asid sitrik dalam bahagian Berapa gram setiap sudu teh

  Alena
  Tuve, terima kasih, diperbetulkan)))

  Anya 07/05/14
  Banyak terima kasih untuk jadual berat dan langkah yang lengkap dan terperinci. Saya menyalin dan mencetaknya. Kini berat di dapur, sentiasa di tangan.

  Pavel 11/09/14
  Ia akan lebih mudah jika jadual itu mempunyai gambar, tetapi sehingga anda dapati dalam senarai berapa banyak gram garam atau gula dalam sudu meja, anda akan kehilangan banyak masa dan anda boleh membuat kesilapan.

  Alena
  Pavel, ide bagus! Saya pasti akan berfikir tentang bagaimana untuk melakukannya supaya ia selesa, bagus dan padat)))

  Mila 09/18/14
  apa yang begitu buta huruf? Bukan "berapa gram," tetapi "berapa gram." Gram adalah 1 gram, dan gram lebih dari satu.

  Alena
  Mila, terima kasih atas maklum balas dan cuba membuat laman web saya lebih baik. Bagi gram atau gram, kedua-dua pilihan dianggap betul, dalam bahasa Rusia ada bentuk pengiraan dengan berakhirnya sifar. Internet Semua untuk membantu.

  Julianna 01/07/15
  Alena, anda tidak boleh bayangkan betapa banyak wanita di dapur membuat kehidupan lebih mudah;). Saya mempunyai cawan pengukur, tetapi tidak ada langkah-langkah di sana yang diperlukan oleh tuan rumah. Simpan halaman ini pada penanda buku anda.

  Natasha 02/25/15
  Maklumat berguna untuk tuan rumah! Hanya bantuan yang sangat diperlukan di dapur. Ia harus dicetak sebagai memo, jika tidak saya mempunyai tabiat menuangkan segala sesuatu di sekitar)

  Valentine 02/26/15
  Saya tidak mempunyai bekas yang terukur di rumah. Penimbang, sama ada. Oleh itu, saya biasanya melakukan segala-galanya dengan mata saya, dan rasa hidangan berubah dengan ketara. Oleh itu, data dimensi sedemikian akan sangat berguna - saya akan menuliskannya dalam buku nota saya, saya akan menggunakannya.

  Svetlana 06/23/15
  Halo, saya sangat menghargai laman web anda. Tidak ada keperluan dan pada masa yang sama semua yang anda perlukan.

  Vasily 02/20/17
  Saya membaca ukuran anda tetapi tidak faham berapa banyak gram air dalam satu sudu. Senarai itu mengatakan 13gr. Dan dalam gambar "Jika tidak ada sisik di dapur" 25gr.

  Alena
  Basil, terima kasih kerana melaporkan kesalahan itu. Sudah tetap)))))

  Berapa banyak gram dalam sudu

  Sekarang menggunakan Internet untuk mencari pelbagai resipi bukan masalah. Malah di laman web kami terdapat seksyen yang berasingan khusus untuk kraftangan yang boleh dimakan untuk kanak-kanak. Suri rumah muda sering menghadapi masalah apabila dalam resipi jumlah bahan ditunjukkan dalam gram, dan kadang-kadang dalam sudu atau gelas. Pada halaman ini, kami menyampaikan surat-menyurat yang akan membantu suri rumah muda memahami resipi dan berapa gram dalam satu sudu teh atau berapa gram dalam sudu.

  Satu sudu air berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 18 gram
  1 segi kaca = 200 gram

  Satu sudu gula berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 180 gram

  Satu sudu tepung gula berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 25 gram

  Satu sudu garam berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 30 gram
  1 segi kaca = 220 gram

  Satu sudu soda berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 12 gram
  1 sudu besar = 28 gram

  Satu sudu sayur sayuran berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 17 gram
  1 segi kaca = 190 gram

  Satu sudu ghee berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 8 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  Satu sudu serbuk koko berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 9 gram
  1 sudu besar = 25 gram

  Satu sudu kopi tanah berapa berapa gram?

  1 sudu teh = 7 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  Satu sudu tepung berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 15 gram
  1 segi kaca = 150 gram

  Satu sudu semolina atau semolina berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 6 gram
  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 160 gram

  Satu sudu kanji adalah berapa gram?

  1 sudu teh = 10 gram
  1 sudu besar = 30 gram
  1 segi kaca = 150 gram

  Satu sendok makan nasi berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 20 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 220 gram

  Satu sudu soba berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 25 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 210 gram

  Satu sudu Hercules berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 12 gram
  1 cawan atau cawan (250 ml) = 90 gram

  Satu sudu krim berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 14 gram
  1 segi kaca = 200 gram

  Satu sudu krim masam berapa banyak gram?

  1 sudu besar = 25 gram
  1 segi kaca = 210 gram

  Satu sudu asid sitrik berapa banyak gram?

  1 sudu teh = 5 gram
  1 sudu besar = 20 gram

  Massa dan ukuran produk

  Sekiranya anda tidak mempunyai skala, maka produk cecair dan pukal boleh diukur dengan cermin mata dan sudu, dan sekeping produk - buah, akar mempunyai berat rata-rata. Pada halaman ini anda akan mendapati jadual "Masses dan ukuran sesetengah produk", yang akan membolehkan anda menyediakan hidangan mengikut resipi.

  Jadual menggunakan:

  • kaca nipis - 250 ml;
  • kaca faceted - 200 ml;
  • sudu -18 ml;
  • sudu teh - 5 ml;

  Sekiranya anda tahu berapa banyak mililiter dalam 1 sudu teh atau 1 sudu besar, maka anda boleh mengukur jumlah cecair yang diperlukan - jadual 2 (pada akhir halaman ini)

  Jadual 1 - Masa dan langkah beberapa produk

  Nasihat saya: Tanda halaman ini atau cetak hamparan. Kemudian, ia akan menjadi mudah bagi anda untuk menyediakan apa-apa hidangan mengikut mana-mana resipi, di mana semua ramuan diberikan dalam gram, dan tidak semestinya skala di tangan. Dengan jadual ini, anda hanya akan mengetahui jisim produk. Jadual "Berat dan ukuran sesetengah produk" akan ditambah lagi.

  Jadual 2 - Langkah-langkah cecair

  Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu?

  Auns cecair adalah ukuran jumlah cecair. Auns Amerika mempunyai jumlah 29,573 53 ml. Auns cecair di Amerika Syarikat digunakan untuk pelabelan, nilai = 30 ml diterima. Saya harap anda berjaya! Biarkan resipi diet anda bukan sahaja sihat, tetapi juga lazat!

  Kami menggunakan nombor jadual 2. Jadual menunjukkan berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu.

  Katakan anda ingin menambah bahan dalam mililiter untuk resipi:

  Contoh 1. Bagaimana untuk mengukur 30 ml jus?

  Untuk melakukan ini, gunakan jadual.№2

  Jumlah yang dikehendaki - 30 ml - kita akan dapati di ruang paling kanan. Kami melihat bahawa kita akan memerlukan 2 sudu besar. atau 6 sudu kecil.

  Contoh nombor 2. Bagaimana untuk mengukur 10 ml?

  Kami melihat lajur yang paling tepat, nombor 10 - tidak! Tetapi terdapat nombor 5. Ini bermakna 2 sudu teh cair akan 10 ml.

  Saya berharap kesihatan dan panjang umur anda!

  Saya akan berterima kasih jika anda berkongsi artikel ini:

  Berapa banyak gram dan mililiter dalam kantin dan sudu - jadual jumlah dan berat data

  Mengukur bahan dengan cara yang diperbaiki

  Beberapa orang di dapur mempunyai alat ukur seperti skala, terutamanya apabila ia sangat diperlukan. Ramai yang biasa menggunakan kaedah pengukuran yang paling popular - "oleh mata". Jadi lebih selamat dan wang untuk membeli skala dapur khas dan mengukur peranti - secawan dan satu set sudu - tidak perlu.

  Tetapi bagaimana jika anda perlu menyediakan hidangan baru, dan anda tidak tahu berapa banyak yang anda perlukan untuk menambah pelbagai ramuan yang diperlukan untuk mata anda? Lagipun, perkadaran mesti dipatuhi secepat mungkin.

  Terdapat banyak kaedah yang dapat membantu dalam mengukur jisim dan jumlah produk - pukal, cecair - agak tepat dengan tahap kesilapan minimum.

  Untuk masa yang sangat lama, alat meja mula digunakan: sudu, kaca dan sensasi peribadi: sekerap, zhmenya. Dari masa ke masa, jadual khas dibuat dengan data ukuran dan berat untuk kaedah penentuan yang berbeza. Lagipun, pengukuran produk kutleri adalah satu kaedah yang sangat popular dan mudah digunakan oleh semua ibu rumah tangga di dunia, dan tidak mungkin kehilangan kaitannya selepas bertahun-tahun.

  Semua gadis perempuan mengajar ini di rumah di dapur ketika mereka masak bersama. Ia berlaku dengan sendirinya, tidak bertujuan. Lagipun, kanak-kanak menyalin kelakuan kita dan mengamalkan tabiat - dalam kes ini, berguna untuk dewasa masa depan.

  Petua untuk mengukur jisim sudu, secubit, kaca boleh didapati di buku masak atau dicetak dengan mudah dari laman web kami untuk sentiasa ada. Sebagai pilihan: sambungkan magnet ke peti sejuk agar tidak bercampur atau tangan anda kotor ketika memasak dan dapat mengintip.

  Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan jadual: terdapat nama produk, tetapi berat ditunjukkan bertentangan.

  Jumlah dan ukuran berat dalam satu sudu

  Adakah anda tahu berapa gram gula dalam satu sudu? Sekitar 20. Dan dengan slaid? Hampir 25.
  Berapa banyak gram air dalam satu sudu? 18. Jus air yang mengandungi - 10-12.
  Memfokuskan pada angka-angka ini, anda boleh menghitung jumlah perisa, bijirin dan sebagainya dengan tepat dengan tepat untuk mengekalkan proporsi dan mendapatkan hidangan yang sangat lazat.

  Pelbagai elemen dan peranti pengukur boleh membantu mengukur:

  • Sudu teh
  • Pencuci mulut
  • Kaca faceted.
  • Takrifkan pinch + pada mata.

  Apabila mengukur dengan cara ini, patut mempertimbangkan beberapa nuansa:

  • Gelas itu mesti menggunakan jumlah 250 ml.
  • Produk cecair tuangkan ke pinggir peranti. Sebagai contoh, jika kaca digunakan, maka sebelum rim.
  • Longgar - anda boleh mendail dengan slaid, tetapi mengambil kira ralat itu, kerana dalam jadual pengukuran diberikan, dengan memperhatikan pengisian peranti tersebut ke tepi.
  • Anda tidak perlu mengganggu, jika tidak, risiko anda mendapat berat dan volum yang tidak tepat dengan tahap kesilapan yang sangat besar.
  • Bijirin mesti diukur dalam bentuk kering. Jika memasak memerlukan rebus, maka mengambil berat bahawa berat badan akan meningkat.

  Jadual untuk sudu

  Perkakas dapur yang terkenal untuk makan satu sudu adalah di setiap rumah! Dan tidak juga satu salinan. Ia boleh digunakan bukan sahaja untuk makanan sebagai kaedah bergerak ke mulut tuan rumah, tetapi juga sebagai cara mengukur bahan.

  Berapa banyak gram (ml) diletakkan dalam satu sudu berbeza dengan jenis produk.

  Jadual berikut akan membantu anda dalam menentukan jisim. Kami menasihati anda untuk mencetak dan meletakkan di tempat yang sesuai untuk digunakan semasa memasak.