Jawapan

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh
Jawapan ringkas:
1 sudu teh mengandungi air tulen kimia 5 mililiter = 5 cm kiub = 5 gram = 5 000 miligram.

Pertama: Dipertimbangkan bahawa air kimia yang tulen dengan ketumpatan tertinggi + 4 darjah Celsius adalah sama
1) Mengukur berat (jisim) 1 gram = 1,000 miligram (mg)
2) Pengukuran volum: 1 mililiter (ml) = 1 sentimeter padu = 1 gram.

Oleh itu, 1 ml = 1 cm. = 1 gram = 1,000 mg.
Jumlah dan berat (jisim) yang sesuai dalam 1 sudu teh bergantung kepada JENIS PRODUK.

Kedua:
Adalah diterima bahawa satu sudu teh berisi air tulen 5 mililiter = 5 cm kiub = 5 gram = 5 000 miligram.
Jadual perbandingan ukuran produk dalam gram (untuk mendapatkan miligram / mg /, anda mesti mengalikan nilai yang ditentukan dalam jadual sebanyak 1 000)
http://www.eda-server.ru/ves/mera.htm

Ia dianggap bahawa satu sudu teh mengandungi jumlah 5 ml. Takrifan lama satu sudu teh diperkenalkan di Amerika Syarikat: 1 tsp = 4.93 ml dan Bahasa Inggeris 1 tsp = 3.55 ml.

1 sudu teh (diisi "tanpa bukit" / "dengan bukit", pada kelembapan biasa) mengandungi gr.:

* air - 5 / - g (gram)
* susu - 5 / - g
* minyak sayuran - 5 / - g
* gula, sorbitol, xylitol - 5/7 g
* garam, baking soda - 7/10 g
* tepung, koko, kopi tanah - 4/5 g
* beras - 5/8 g
* herba perubatan - 2/3 g (berat herba kering).

Sendok sudu teh: berapa gram berat dalam satu sudu teh, satu jadual berat produk kering dan cecair

Untuk mana-mana suri rumah apabila menyediakan hidangan baru mengikut resipi yang tidak dikenali, ia menjadi masalah sebenar jika tidak ada skala dapur (dapur) di tangan. Terutamanya apabila dos bahan-bahan ditunjukkan dalam gram.

Oleh itu, hari ini kita akan melihat berapa banyak baking soda, garam, kayu manis, gula pasir dan banyak produk lain dalam sudu teh yang sama dengan atau tanpa slaid. Kerana berat bahan tertentu bergantung pada jenisnya, konsistensi, dan boleh agak berbeza.

Selanjutnya, dalam penerbitan lanjut anda akan mempelajari berapa banyak bahan yang sesuai dalam satu sudu dan dalam satu gelas.

Berapa banyak mg dalam 1 sudu teh?

Sudah jelas bahawa jika anda tidak menyimpan perkadaran semasa memasak hidangan, ia boleh mengubah rasa lebih buruk. Malah membuat makanan tidak sesuai untuk kegunaan selanjutnya, terutamanya apabila ia berkaitan dengan garam, perasa, soda dan serbuk penaik.

Persoalan dengan betul menambah jumlah produk yang betul adalah relevan! Dan jika tidak ada skala khas di dapur untuk menentukan jumlah sudu teh dalam gram, tidak ada cawan ukur? Apa yang perlu dilakukan apabila banyak resipi menggunakan ukuran standard dan mengandungi arahan dengan senarai bahan makanan dalam gram?

Ada cara! Anda boleh dengan cepat mengetahui dengan tepat jumlah bahan yang berlainan daripada jadual berikut:

Mungkin, garam meja adalah salah satu produk yang sering digunakan dalam masakan, jadi sangat penting untuk mengetahui berapa banyak garam dalam satu sudu sehingga tidak merosakkan hidangan.

Lihat jadual di atas menunjukkan berapa banyak gram yang sesuai. Tetapi perlu diingat bahawa ini adalah dengan slaid:

 1. Garam "Ekstra" adalah lebih kecil dan lebih ringan daripada alat memasak besar, jadi sehingga 8 g (dengan slaid) akan sesuai dalam satu sudu.
 2. Kristal garam besar seberat lebih - kira-kira 10 gram.

Pertimbangkan ini, tanpa garam, anda boleh memasak jem atau jem.

Gula

Di tempat kedua dalam populariti komponen, anda boleh meletakkan gula. Dan ia digunakan secara meluas: penyediaan minuman, pencuci mulut, serta hidangan sampingan yang luar biasa dari daging, ikan, sos dan porridges susu.

Adalah penting untuk memahami berapa banyak gula dalam satu sudu teh, jika anda mengambil:

 • tanpa slaid - 5 g;
 • dengan slaid - 7 gr.

Semua baik dalam kesederhanaan! Jika semua perkadaran dipenuhi, hidangan itu tidak akan sama ada basi atau cloying.

Madu lebah semulajadi adalah produk pembiakan lebah dengan banyak sifat bermanfaat. Menambah bahagian ramuan yang betul, agar tidak merosakkan sos, minuman, pencuci mulut atau perapan, memerlukan tukang masak untuk mengetahui berapa banyak gram madu satu sendok teh boleh ditahan!

Ingat, satu sendok teh madu cair segar diletakkan kira-kira 9 g. Jika ia mula mengkristal, 10 atau lebih gram. Kemudian beri sedikit dari slaid dari sudu, laraskan resipi.

Sudah tentu, madu bunga adalah jenis yang berbeza. Saya akan mengatakan terlebih dahulu bahawa kelainan madu yang berat menimbang beberapa jenis yang lebih ringan. Tetapi, saya percaya bahawa ini tidak kritikal. Hanya tahu bahawa apabila madu cukup cair, ia lebih baik didistribusikan dalam sudu mengikut tepinya. Rasa manis semulajadi akan menjadi sekeping.

Yis kering

Kebanyakan suri rumah menyiapkan pastri dan menggembirakan isi rumah mereka. Rahsia utama untuk membuat kek lazat dan pai adalah adunan yang betul-betul dimasak dengan yis.

Sudah tentu, versi produk terpantas yang digunakan adalah serbuk kering. Saya tertanya-tanya berapa gram yis kering dalam satu sudu teh?

Ia adalah jenis yis kering yang mengandungi 3 hingga 5 gram. Selain itu, jika tidak terdapat sisik khas, maka tiga gram yis dalam sudu tanpa slaid dan lima gram - dengan slaid!

Asid sitrik

Malah, lemon sangat luas digunakan. Ia ditambah ke pelbagai mousses, minuman, pencuci mulut, sos, jus marinades untuk daging dan sup. Walaupun jumlah yang sangat kecil itu memberikan rasa segar yang menyegarkan ke dalam hidangan. Walau bagaimanapun, jika anda ketinggalan, makanan akan dimakan! Jadi berapa banyak asid sitrik dalam 1 sudu teh boleh?

Ketat memerhatikan sebegini: 5 g ditempatkan dalam satu sudu teh asid sitrik. Ini adalah rahsia untuk menyediakan hidangan lazat dan pemeliharaan yang berjaya.

Minuman kopi, wangi dan lazat, boleh seperti ketika bersiap-siap, apabila anda tahu berapa banyak gram dan berapa banyak kopi yang perlu anda tambah.

Kopi adalah tanah larut atau semulajadi. Berat dalam satu sudu akan bergantung kepada jenis produk ini. Dalam satu sudu teh diletakkan 8 g kopi semulajadi.

Sangat sukar untuk menyediakan resipi profesional seperti ini tanpa perkadaran yang tepat.

Menimbang kopi segera dalam jumlah yang sama, anda akan mendapati bahawa ia lebih ringan daripada kopi tanah dan beratnya adalah 6 gram setiap sudu teh.

Tanpa soda, memasak penkek, pancake dan pai sangat bermasalah. Selain itu, baking soda dengan penambahan setitik cuka dapat menggantikan serbuk penaik industri sepenuhnya. Doh naik, ia menjadi lebih sejuk dan lembut.

Soda juga terlibat dalam penyediaan remedi rumah.

Apabila dos soda yang diambil melebihi, hidangan merosakkan rasa atau ubat tidak boleh disediakan. Oleh itu, anda perlu tahu berapa gram soda diletakkan dalam satu sudu teh:

 • tanpa bukit - 7 g;
 • dengan slaid - kira-kira 12 gram.

Minyak itu

Anda tahu bahawa minyak datang dalam pelbagai jenis: bunga matahari, zaitun, jagung dan lain-lain. Setiap jenis minyak mempunyai ciri dan komposisi tersendiri.

Minyak digunakan secara meluas dalam penyediaan kursus pertama, daging, penaik, pencuci mulut. Ia tidak dianjurkan untuk menambahnya dengan norma, jika tidak, hidangan keluar mungkin tidak berguna, terlalu berani, atau sebaliknya.

Berapa banyak gram minyak dalam satu sudu, tentu saja, bergantung kepada jenis dan kepelbagaian, tetapi puratanya ialah 6 g.

Krim masam

Krim masam, salah satu produk susu yang paling popular! Dengannya, pancake dihidangkan di atas meja, borsch itu "berkecai", ditambah kepada sos dan krim berciri.

Dalam satu sudu teh diletakkan 9 g krim masam (dengan komposisi 30% kandungan lemak).

Sudah tentu, untuk menebak berat pengganti produk semulajadi dan banyak krim masam tidak mudah. Peratusan di atas adalah benar ketika membeli krim masam yang enak.

Tepung digunakan bukan sahaja dalam pengeluaran penaik, tetapi juga digunakan dalam penyediaan krim untuk kek, sos, kek dan hidangan daging dan ikan. Kebanyakan jenis tepung - gandum, soba, jagung mempunyai berat badan yang sama.

Adalah penting untuk mengetahui berapa gram tepung dalam satu sudu teh:

 • dengan slaid - 5 g;
 • tanpa bukit - 4

Kepada doh tidak berfungsi terlalu tebal, tahu bagaimana memilih perkadarannya.

Berat dalam sudu teh: Jadual ukuran produk dalam gram

Tonton video yang berguna di saluran "Keluarga Mesra" tentang berapa banyak tepung, gula, garam dalam gelas, di dalam bilik makan dan satu sudu teh.

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Berapa banyak mg dalam satu sudu teh?

Ia bergantung kepada produk itu sendiri, yang anda masukkan dalam sudu, contohnya, kebanyakan cecair - 5 ml dalam satu sudu, seperti air, susu, minyak bunga matahari, cuka, sirap. Sebagai contoh, jika anda mengambil satu sudu teh gula, maka kira-kira 7 gram produk, garam adalah kira-kira 8-10 gram, tepung - 4-5 gram, herba kering kira-kira 3 gram. Kopi Ground - 5 gram. Satu sudu adalah kira-kira dua kali ganda berat produk yang sama.

Saya rasa saya bersetuju dengan jawapan yang terdahulu. Tetapi dengan beberapa kelemahan. Pertama, sudu masih agak berbeza. Ada yang lebih dalam, sedikit lebih luas, sedikit lebih lama. Dan apabila kiraannya pada gram atau mililiter, maka ini boleh memainkan peranan yang cukup besar. Dan sekali lagi, banyak bergantung kepada apa yang tepat untuk dimasukkan ke dalam sudu ini. Air dan cecair yang sepadan adalah satu perkara, dan contohnya minyak adalah satu lagi. Gula atau garam dan, sebaliknya, dill kering atau lada tanah. Nah, nombor juga, - kerana gula yang sama boleh dituangkan dengan slaid!

Ia bergantung kepada nama produk. Di dalam katil teh 5 miligram. Ia adalah air atau cecair lain. Gula - 5-7 gram, garam, soda - 7-10 gram, tepung - koko - 4-5 gram, beras - 5-8 gram, herba perubatan - 2-3 gram.

Secara umum, biasanya dalam satu sudu teh bukan miligram dikira - tetapi mililiter, iaitu berat bukan produk masuk - tetapi jumlahnya. Adalah dipercayai bahawa teh, teh sederhana; isipadu air tulen kimia (sebagai cecair) adalah 5 ml. Dari sini dan quot; dancequot;.

Berapa banyak ml dalam satu sudu. Jadual jumlah produk cair dalam mililiter dalam satu sudu

Resipi memasak sering menyebut jumlah bahan yang diperlukan, dan suri rumah yang tidak berpengalaman tidak selalu tahu cara mengukurnya. Untuk melakukan ini, anda memerlukan skala dapur, sudu ukur atau cawan ukur, tetapi tidak setiap dapur mempunyai satu. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan pinggan mangkuk, jika anda tahu berapa banyak mililiter dalam satu sudu dan sudu teh.

Jumlah kuantiti

Potong yang biasa kepada sesiapa. Dengan bantuan mereka, kami makan sup, bijirin, memelihara dan kesesakan. Spoon boleh dipanggil alat tertua: sejarahnya lama sebelum penampilan garpu dan pisau. Sebelum ini, tanah liat, kayu, gangsa, dan logam berfungsi sebagai bahan untuk pembuatannya. Kini peranti ini diperbuat daripada keluli tahan karat. Jenis utama peranti: besar, teh dan pencuci mulut. Sekarang terdapat lebih daripada 10 jenis mereka: bar, kaviar, zaitun, cenderamata, nominal dan lain-lain.

Adakah anda tahu bahawa dengan sudu biasa anda boleh mengukur jisim makanan? Jumlah kuih sendi di negara yang berlainan mungkin berbeza-beza. Di Amerika Syarikat, ia adalah 14,95, sedangkan di UK hanya 13.8 ml. Di Rusia, dipercayai bahawa keupayaannya adalah sekitar 14 hingga 20 ml. Ia perlu menjelaskan bahawa jumlah dan berat produk mungkin berbeza. Contohnya, minyak bunga matahari satu sudu mengandungi 16 mililiter, dan beratnya sama dengan 18 gram.

Mengukur cecair adalah paling mudah. Tetapi mereka berbeza, dengan syarat membezakan jenis ini:

 • benar (air, cuka, wain);
 • padat (susu, krim, sirup, madu cair);
 • campuran tebal (krim masam, susu pekat, pes tomato).

Sudu juga datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang di dapur mempunyai beberapa set. Mereka berbeza secara visual dan dalam jumlah. Untuk mengetahui keupayaan sudu yang ada, terdapat beberapa cara. Cara paling mudah adalah membandingkannya dengan bekas plastik untuk ubat-ubatan, yang dilampirkan pada sirap. Ukur cecair, plastik dimensi pertama, dan kemudian yang anda ada, dan bandingkan angka-angka. Jadi, anda akan mengetahui jumlah produk ml yang tepat dalam satu sudu, yang ada di dapur anda dan kesilapan pengukuran akan menjadi minimum.

Berapa banyak ml dalam satu sudu air

Untuk memasak di tapak kulinari yang diberi bilangan sebenar mililiter air. Apabila memasak pastri (kuih, muffin), makanan bayi, anda harus tegas mematuhi resipi. Untuk melakukan ini, anda perlu tahu berapa banyak air dalam satu sudu. Satu sudu sampel standard mengandungi 15 ml air. Fakta menarik adalah bahawa berat air adalah sama dengan jumlahnya, iaitu. 18 ml air mempunyai jisim 18 gram.

Berapa banyak ml dalam satu sudu cuka

Dalam resipi, cuka ditunjukkan dalam mililiter. Tetapi mengukurnya tidak sukar. Ia adalah cecair sejati, jisim sama dengan jumlahnya. Kira-kira 15 ml cuka dalam satu sudu. Pengetahuan tentang jumlah yang tepat diperlukan untuk nyonya rumah untuk pemeliharaan, dalam penyediaan pastri, salad, saus, daging panggang, ikan dan sayur-sayuran. Ini adalah pakaian yang hebat dan pengawet.

Berapa banyak minyak dalam satu sudu

Untuk mengetahui berapa ml minyak dalam satu sudu, anda perlu tahu penampilannya. Berapa banyak jenis produk ini mengandungi satu peranti besar:

Berapa banyak ml mengandungi 1 sudu besar. l

Data-data ini diperlukan untuk pakar masakan untuk membuat salad, lemak dalam, pizza, baking dan banyak pencuci mulut. Ingat, minyak biji rami tidak boleh terdedah kepada panas (panggang di atasnya, isi hidangan panas). Ia adalah yang terbaik untuk memakannya mentah.

Berapa banyak ml dalam satu sudu sirap

Mengukur sirap gula dengan ketepatan kadang-kadang perlu. Ini mungkin perlu dalam kes di mana seseorang mengikut diet, mempertimbangkan nilai tenaga atau BZHU, dengan teliti mengikut arahan kepada resipi. Lebih mudah untuk melakukan ini bukan dengan kaca, tetapi dengan satu sudu. Terdapat meja istimewa dengan bantuan yang mana anda dapat mengetahui bahawa 18 ml sirap dalam satu sudu makan seberat 18 ml.

Jumlah teh dan sudu

Apabila memasak adalah perlu untuk mengetahui jumlah sudu teh dan satu sudu. Jadual masakan khas menunjukkan kuantiti untuk produk pukal dengan dan tanpa slaid. Langkah-langkah yang ditunjukkan pada susu, pes tomato dan bahan-bahan lain yang sering dijumpai di dapur kami. Adalah dipercayai bahawa 1 sudu teh. - 5 ml, dan 1 sudu besar. - 15. Mempunyai maklumat tentang berapa banyak ml mengandungi perkakas dapur, dan, mempunyai meja kuliner, anda akan dengan mahir menyediakan hidangan apa-apa kerumitan.

Menggunakan item ini untuk menentukan berat badan adalah sangat mudah, tetapi terdapat beberapa nuansa yang mempengaruhi ketepatan pengukuran. Inilah bentuk dan kedalaman instrumen. Adalah lebih baik untuk mengukur volum kecil, maka ralat akan minimum. Untuk menimbang sejumlah besar, lebih baik menggunakan skala dapur. Dalam pembuatan ubat-ubatan, tincture dan kosmetik, sebaiknya gunakan bekas dengan bahagian dan alat pengukur yang tepat, kerana apa-apa penyimpangan dari resipi dalam hal ini boleh menjadi penting atau bahkan berbahaya.

5 miligram adalah berapa banyak?

5 miligram adalah 5 ribu gram (0,005 mg)

Timbang dalam keadaan rumah tidak akan berjaya :).

Perlu dilakukan dari konsentrasi ubat (jika cair) atau jumlah dalam 1 tablet.

Mungkin milliliters dan bukan miligram? 5 ml (5 ml) adalah satu sudu teh penuh. 03/23/2004 07:43:37 Dodo

Dengan cawan ukur juga tidak mudah - anda perlu mencurahkan cecair supaya ia betul-betul berisiko di kaca, apabila dilihat pada paras mata. dan permukaannya tidak akan memanah sama ada atas atau ke bawah.. jika anda menuangkannya dari sudu ke dalam gelas, sesetengahnya boleh kekal di atas sudu. atau anda hanya mempunyai sedikit sudu :)

Terdapat langkah tepat objektif - taipkan ubat itu dalam picagari steril konvensional. 03/23/2004 09:46:39 Dodo

Berapa banyak gram dalam sudu: satu jadual ukuran berat badan

Berapa banyak gram dalam sudu? Mari lihat.

Anda mahu memasak sesuatu dan telah menemui resipi di Internet. Tetapi kemudian ada kesukaran dengan hakikat bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini bukan masalah, jika anda tahu berapa banyak gram di ruang makan, teh dan pencuci mulut sudu.

Paling penting, sudu lebih mudah dan lebih mudah digunakan daripada berat. Sering kali, orang mengesyaki berapa gram dalam satu sudu gula, tepung, dan yis kering. Dalam artikel ini, anda akan mendapat jawapan penuh untuk soalan anda.

 • sudu, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
 • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
 • sudu - 15 ml cecair - 15 gram.

Berapa gram dalam meja sudu

Langkah-langkah produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu banyak garam, dan juga tidak mengagihkannya. Biasanya pengarang resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi dengan sudu tanpa slaid digunakan, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat dalam jadual kami ditunjukkan dalam sudu konvensional dengan slaid dan tanpa slaid.

Berapa gram setiap meja sudu

Jika kita bercakap tentang produk pukal, yang terkandung dalam satu sudu, itu bermakna mereka dikumpulkan pada tahap yang sama dengan rim sudu. Dalam sesetengah kes, slaid kecil disediakan. Jika anda ingin mengetahui berapa gram dalam sudu produk tertentu, maka rujuk jadual.

Berapa banyak ml di ruang makan dan satu sudu teh?

Kutleri mempunyai pelbagai fungsi yang cukup luas. Hal ini berlaku terutamanya dari sudu, yang bukan hanya boleh mengambil makanan cair, tetapi juga digunakan sebagai kapasiti yang diukur dalam mililiter, ketika itu bukan soal volume besar. Kami telah menyediakan jadual, berapa ml. makanan yang berlainan yang diletakkan dalam satu sudu, berapa ml. diletakkan di dalam pencuci mulut dan teh.

Berapa banyak mililiter dalam satu sudu?

Standard, satu sudu mempunyai panjang 20 cm, satu sudu menu 21 cm. Sudah tentu, angka-angka ini bersyarat dan boleh berubah-ubah, seperti sudu makan mempunyai bentuk dan reka bentuk yang berbeza. Saiz mereka juga memberi kesan kepada negara asalnya. Jadual yang ditempatkan di bawah ini dibentuk daripada petunjuk jumlah isi padu-menu standard bentuk Eropah, yang kini diterima digunakan di Rusia sebagai kantin.

Apa lagi yang penting? Bahan-bahan dalam mililiter yang ditunjukkan dalam jadual diisi ke tepi-tepi "cawan "nya. Sangat sukar untuk mengambil sudu yang "penuh" tanpa menumpahkan kandungannya. Dan untuk menggunakan sudu sebagai objek pengukur, 1-3 ml dari jumlah yang dinyatakan dalam jadual hendaklah dikeluarkan.

Ia juga perlu mengambil kira bahawa cecair sendiri mungkin mempunyai kepadatan yang berbeza dan ini juga memberi kesan kepada bilangan mililiter. Sebagai contoh, air adalah konsistensi bendalir, minyak sayuran adalah konsistensi yang padat, krim masam adalah konsistensi yang tebal. Konsistensi cairan bahannya mempunyai nilai mutlak dan hampir selalu sama dengan 18 ml (di ruang makan). Konsistensi produk itu tebal dan padat, menyiratkan slaid kecil, dan oleh itu isipadu dalam ml. mungkin berbeza sekali.

Berapa banyak ml. dalam satu sudu produk - jadual:

Berapa gram setiap sudu: meja

Sering kali, banyak resipi masakan menunjukkan jumlah bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan. Tetapi tidak setiap ibu rumah tangga di dapur mempunyai skala dapur khas.

Sekiranya teknik ini tidak berada di rumah anda, jangan putus asa. Ukur jumlah yang diperlukan boleh menggunakan teh, pencuci mulut atau sudu.

Sudu meja adalah alat makan. Jumlahnya ialah 18 mililiter. Kutleri ini digunakan untuk makan bijirin, kursus pertama atau hidangan masakan cecair yang lain.

Sekiranya perlu, berat produk tertentu harus mengambil kira ketumpatan bahan dan "beban kerja" alat makan. Berat dengan atau tanpa slaid akan berubah dari 4 hingga 6 gram.

Bahan-bahan yang paling biasa di dapur yang diperlukan untuk menyediakan hidangan adalah gula, tepung, dan garam. Oleh itu, ukuran pengukuran produk ini bernilai diketahui.

Jadual: ukuran ukuran.

Berapa banyak gram garam dalam satu sudu:

• Memasak garam
• Tambahan

Jadual: langkah-langkah bahan lain yang diperlukan untuk memasak.

Selalunya madu digunakan dalam banyak hidangan. Ini adalah produk yang sangat alergenik, jadi ia bernilai mengetahui berapa banyak gram madu dalam satu sudu, supaya tidak melebihi dos yang dibenarkan. Satu sudu mengandungi 30 gram. madu, dengan syarat ia adalah konsistensi cair.

Jadual yang sama membantu di dapur. Mereka melegakan wanita daripada keperluan membeli peralatan dapur tambahan dan menumpuk ruang dapur. Ini amat menjimatkan masa, kekuatan fizikal dan sumber kewangan seorang wanita.

Berapa gram setiap sudu teh: senarai

Satu sudu teh adalah alat makan yang digunakan untuk makan pencuci mulut, teh kacau, kopi atau minuman panas lain. Kutu besar dengan slaid dan tanpa, berbeza dari 3 hingga 6 gram. Jumlah mangkuk - 5 mililiter.

Berapa gram setiap sudu daripada bahan-bahan yang paling biasa digunakan:

  Air - lima.

• Pengisaran kasar - sepuluh.
• Pengisaran halus - lapan.

 • Gula - lapan.
 • Tepung gandum - lapan.
 • Jadual: mengukur bobot pelbagai ramuan dalam alat makan teh.

  Berapa gram dalam sudu pencuci mulut

  Selalunya di dapur digunakan sudu pencuci mulut. Jumlahnya ialah 10 mililiter. Tetapi ukuran pengukuran tidak sama dengan jumlah mereka.

  Berat produk dan bahan yang paling biasa dalam alat memasak pencuci mulut (dalam gr.):

  Produk pukal:

  • Garam makanan - dua puluh lima.
  • Bulgur - lima belas.
  • Peas - lima belas.
  • Perlovka - lima belas.
  • Beras lima belas.
  • Couscous - lima belas.
  • Biji mentega - lima belas.
  • Buckwheat - lima belas.
  • Gula - dua puluh.
  • Semolina - lima belas.
  • Tepung (jagung, rai, gandum) - dua puluh.
  • Susu tepung - sembilan.

  Aditif:

  • Soda - dua puluh empat.
  • Gula jantan - dua puluh.
  • Asid sitrik - lima belas.
  • Serbuk penaik untuk adunan - lima.
  • Serbuk kakao - lima belas.
  • Kopi bawah tanah adalah tiga belas.
  • Mac adalah dua belas.
  • Gelatin - sepuluh.
  • Mustard - sembilan.

  Konsistensi likat bahan:

  • Susu kental - dua puluh lima.
  • Puree - dua puluh lima.
  • Jam - tiga puluh.
  • Honey lebah - dua puluh lima.
  • Pes tomato - dua puluh dua.
  • Krim masam - dua puluh.

  Bahan-bahan konsisten:

  • Kacang - lima belas.
  • Candied - dua puluh lima.
  • Walnut - lima belas.
  • Ceri segar, cranberry, currant - dua puluh.
  • Raspberi - sepuluh.

  Pengetahuan tentang langkah-langkah langkah akan membantu beliau untuk menavigasi nisbah volume dan jisim yang diperlukan untuk penyediaan produk dan ramuan.

  Berapa banyak mililiter dalam satu sudu

  Jumlah satu sudu ialah 15 mililiter.

  Jumlah satu sudu ialah 15 mililiter.

  Perlu diingati ciri-ciri penting: tidak selalu jumlah dan berat produk adalah sama. Contohnya, satu sudu minyak sayuran mempunyai jumlah 15 ml, dan beratnya ialah 17 gram, dan dalam sudu susu meja (atau sirap), jumlah 15 ml, beratnya ialah 18 gram. Tetapi bagi air dan cuka jumlah dan berat akan sama: 15 mililiter = 15 gram.

  Ini menarik!

  Ketepatan "sedemikian" adalah sama ada untuk penyediaan hidangan yang indah, atau untuk pematuhan yang teliti terhadap diet. Sebagai contoh, membaca dalam penerangan apa-apa diet yang minyak sayuran boleh dimakan tidak lebih daripada 35 gram sehari, anda boleh bayangkan berapa banyak - 2 sudu besar.

  Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, banyak suri rumah yang berpengalaman lebih suka mengukur produk dengan satu sudu (atau sudu teh), terutamanya apabila ia bukan mengenai jumlah besar. Sebagai contoh, dengan menggunakan satu sudu, sudah cukup untuk mengukur semua produk yang disediakan doh: tepung, gula, garam, air, susu. Sebagai peraturan, pengukuran sedemikian ternyata lebih tepat.

  Massa dan ukuran produk

  Sekiranya anda tidak mempunyai skala, maka produk cecair dan pukal boleh diukur dengan cermin mata dan sudu, dan sekeping produk - buah, akar mempunyai berat rata-rata. Pada halaman ini anda akan mendapati jadual "Masses dan ukuran sesetengah produk", yang akan membolehkan anda menyediakan hidangan mengikut resipi.

  Jadual menggunakan:

  • kaca nipis - 250 ml;
  • kaca faceted - 200 ml;
  • sudu -18 ml;
  • sudu teh - 5 ml;

  Sekiranya anda tahu berapa banyak mililiter dalam 1 sudu teh atau 1 sudu besar, maka anda boleh mengukur jumlah cecair yang diperlukan - jadual 2 (pada akhir halaman ini)

  Jadual 1 - Masa dan langkah beberapa produk

  Nasihat saya: Tanda halaman ini atau cetak hamparan. Kemudian, ia akan menjadi mudah bagi anda untuk menyediakan apa-apa hidangan mengikut mana-mana resipi, di mana semua ramuan diberikan dalam gram, dan tidak semestinya skala di tangan. Dengan jadual ini, anda hanya akan mengetahui jisim produk. Jadual "Berat dan ukuran sesetengah produk" akan ditambah lagi.

  Jadual 2 - Langkah-langkah cecair

  Berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu?

  Auns cecair adalah ukuran jumlah cecair. Auns Amerika mempunyai jumlah 29,573 53 ml. Auns cecair di Amerika Syarikat digunakan untuk pelabelan, nilai = 30 ml diterima. Saya harap anda berjaya! Biarkan resipi diet anda bukan sahaja sihat, tetapi juga lazat!

  Kami menggunakan nombor jadual 2. Jadual menunjukkan berapa banyak mililiter dalam satu sudu teh atau sudu.

  Katakan anda ingin menambah bahan dalam mililiter untuk resipi:

  Contoh 1. Bagaimana untuk mengukur 30 ml jus?

  Untuk melakukan ini, gunakan jadual.№2

  Jumlah yang dikehendaki - 30 ml - kita akan dapati di ruang paling kanan. Kami melihat bahawa kita akan memerlukan 2 sudu besar. atau 6 sudu kecil.

  Contoh nombor 2. Bagaimana untuk mengukur 10 ml?

  Kami melihat lajur yang paling tepat, nombor 10 - tidak! Tetapi terdapat nombor 5. Ini bermakna 2 sudu teh cair akan 10 ml.

  Saya berharap kesihatan dan panjang umur anda!

  Saya akan berterima kasih jika anda berkongsi artikel ini: