Siasat memberi makan

Pemakanan tiruan dikendalikan apabila terdapat kekurangan tenaga protein sedia ada atau dengan ancaman pembangunannya. Apabila fungsi saluran gastrointestinal tidak terjejas, makanan probe lebih baik untuk parenteral, kerana ia adalah lebih mudah, lebih selamat dan lebih murah. Sesetengah tanda untuk memberi makan probe diberikan dalam jadual. 11.1. Pemakanan probe dikontraindikasikan dalam lesi gastrousus yang teruk, kekurangan akses ke saluran gastrousus, serta dalam muntah-muntah yang teruk, halangan mekanik dan lumpuh usus dan pendarahan gastrousus. Penyiasatan makan termasuk pelbagai kaedah dan nutrien. Ia hanya boleh melengkapkan pemakanan sendiri pesakit, dan dapat memenuhi keperluan pemakanannya sepenuhnya. Dalam sesetengah kes, hanya meneliti pemakanan tidak mencukupi dan anda perlu menggabungkannya dengan laluan parenteral pentadbiran nutrien.

Campuran Feed Probe

Bergantung kepada osmolality, kecernaan, kandungan kalori, laktosa, kandungan lemak, dan harga, terdapat tiga jenis campuran (Jadual 11.2): dengan nutrien yang tidak terpelajar (polimer), dengan nutrien pra-perpecahan (unsur), dan modular.

Campuran Nutrien dengan Nutrien Tidak Split

Campuran masahi menyerupai serbuk daging, dimasak dalam pengisar. Kandungan kalori mereka ialah 1 kcal / ml, dan dengan pengambilan yang mencukupi, mereka memenuhi sepenuhnya keperluan nutrien. Walau bagaimanapun, mereka likat dan tidak lulus dengan baik melalui pemeriksaan yang lebih sempit, lebih lembut yang digunakan hari ini, dan kebanyakan campuran ini juga mengandungi laktosa.

Campuran bebas laktosa (1 kcal / ml). Ini adalah persediaan standard untuk pemakanan probe. Mereka tidak disediakan dari makanan keseluruhan, tetapi dari nutrien individu. Mereka terdiri daripada campuran polimer protein, lemak dan karbohidrat dalam bentuk berat molekul yang tinggi. Osmolality campuran ini adalah sama dengan 300-350 masm / kg, yang sepadan dengan osmolality plasma dan lebih rendah daripada campuran molekul rendah rendah nilai kalori yang sama. Oleh kerana campuran ini disediakan dari nutrien yang tidak boleh dicerna, ia hanya boleh ditetapkan dengan pemeliharaan fungsi pencernaan dan penyerapan saluran gastrousus. Dengan pengenalan jumlah yang mencukupi, mereka memenuhi sepenuhnya keperluan nutrien. Mereka mengandungi sedikit natrium, kalium, laktosa dan sanga. Campuran ini mengandungi sejumlah asid lemak penting. Kandungan kalori mereka adalah lemak 30-40%, karbohidrat 50-70% dan protein 3-10%. Campuran ini biasanya digunakan hanya untuk probe feeding, dan bukan untuk ingestion: mereka tidak berbau dan menyerupai kapur dalam rasa. Dua campuran baru yang mengandungi polysaccharides soya sebagai sumber serat muncul. Penggunaannya membolehkan mengurangkan frekuensi cirit-birit dengan pemakanan probe.

Campuran tinggi kalori. Campuran ini hampir sama dalam komposisi untuk campuran dengan nilai kalori 1 kcal / ml, tetapi kepekatan dan osmolality mereka lebih tinggi. Mereka mengandungi semua nutrien yang diperlukan, dan nilai tenaga mereka ialah 1.5-2.0 kcal / ml. Campuran ini mempunyai rasa yang lebih menyenangkan, jadi ia juga boleh digunakan untuk pentadbiran lisan.

Campuran dengan nutrien yang telah dicerna (campuran unsur)

Gabungan lengkap. Mereka termasuk asid amino dan peptida pendek, polimer glukosa mudah (oligosakarida, bukan polysaccharides), trigliserida dengan asid lemak dan lemak lemak sederhana dalam jumlah minimum. Mereka hipertensi dan biasanya tidak enak. Oleh kerana campuran unsur mengandungi nutrien sederhana yang tidak memerlukan pencernaan, mereka boleh diresepkan untuk gangguan fungsi pencernaan atau gastrousus, seperti sindrom usus pendek, fistulas saluran gastrousus yang rendah, penyakit usus radang kronik, pankreatitis akut dan kronik, gangguan penyerapan sindrom. Kajian terbaru menunjukkan bahawa di- dan tripeptida diserap lebih mudah daripada individu asid amino, baik dalam usus yang sihat dan dalam keradangannya. Untuk pencernaan lemak yang mengandungi trigliserida dengan asid lemak rantai panjang, kita memerlukan lipase pankreas untuk hidrolisis mereka, asid hempedu untuk pengemulsi mereka dan sistem limfa yang berfungsi normal untuk penyerapan. Untuk asimilasi trigliserida rantaian sederhana, tidak diperlukan lipase, mahupun asid hempedu, atau limfatik, kerana ia dihidrolisis oleh lipase usus dalam membran mukus usus kecil dan masuk terus ke sistem portal hati. Penggunaan oligosakarida daripada polysaccharides, serta asid amino dan peptida pendek, meningkatkan osmolality campuran. Penyelesaian hipertonik boleh menyebabkan cirit-birit osmotik, yang membawa kepada gangguan dehidrasi dan gangguan elektrolit. Tahap tinggi mono- dan disakarida meningkatkan risiko hiperglikemia dan koma hiperosmolar, terutama pada pesakit yang mengalami toleransi glukosa yang terganggu (laten atau terlalu terang). Penggunaan yang berpanjangan campuran dengan kandungan rendah asid lemak bebas rantaian panjang boleh mengakibatkan kekurangan asid lemak penting. Dalam kes sedemikian, anda perlu memberi mereka tambahan.

Campuran unsur harus ditetapkan hanya jika terdapat gangguan pencernaan dan penyerapan yang jelas.

Campuran khas. Bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang atau pernafasan, encephalopathy hepatik, campuran khusus telah dibangunkan. Mereka mengandungi set asid amino yang direka untuk membetulkan gangguan metabolik yang berlaku dalam keadaan ini. Beberapa campuran ini tidak sepenuhnya memenuhi keperluan nutrien, dan hanya makanan buatan tidak boleh dihadkan kepada mereka. Sekiranya mungkin, campuran standard harus digunakan.

 • Campuran yang digunakan dalam kegagalan buah pinggang (sebagai contoh, asid amino) adalah campuran karbohidrat, lemak, dan asid amino penting dengan kandungan elektrolit yang rendah. Secara teorinya, tubuh boleh menerima asid amino yang diganti dari prekursor karbohidratnya menggunakan urea nitrogen, yang dapat mengurangkan kadar di mana kadar AMK meningkat.
 • Campuran yang digunakan dalam kegagalan hati (contohnya, Hepatic-Acid) diperkaya dengan asid amino bercabang dan mengandungi sedikit asid amino aromatik dan methionine. Adalah dipercayai bahawa kerosakan CNS dalam ensefalopati hepatik mungkin disebabkan oleh pelanggaran keseimbangan asid amino, dengan mengambil kira apakah campuran ini terdiri daripada.
 • Diabetis, campuran dengan kandungan mono dan disaccharides yang rendah dan penyediaan 50% kalori akibat polisakarida akan mengurangkan keperluan untuk insulin.
 • Untuk gangguan pernafasan yang disertai oleh hipercapnia, campuran dengan kandungan lemak yang tinggi adalah pilihan (nisbah pernafasan [karbon dioksida yang terbentuk / diserap oksigen] adalah 0.7 untuk lemak berbanding 1.0 untuk karbohidrat). Dengan pengoksidaan lemak yang lengkap, jumlah karbon dioksida yang lebih kecil dari segi 1 kcal terbentuk daripada dengan pengoksidaan glukosa dan protein. Telah ditunjukkan bahawa penggantian karbohidrat dengan lemak mengurangkan pengeluaran karbon dioksida, penggunaan oksigen dan pernafasan minit. Ia harus bermula dengan campuran polimer yang mengandungi 30% lemak; dengan toleransi yang baik, kandungan lemak boleh ditingkatkan sehingga 50% dari jumlah kandungan kalori campuran. Sekiranya terdapat intoleransi terhadap campuran untuk penyusuan probe, anda boleh menambah emulsi lemak untuk pentadbiran parenteral.

Campuran modular

Campuran modular adalah sumber nutrien yang tertumpu (contohnya, lemak - Lipomul, Minyak MCT, karbohidrat - Polycose, protein - Pro-Mix). Ubat-ubat ini ditambah kepada campuran nutrien untuk meningkatkan kandungan komponen individu atau untuk mendapatkan campuran tinggi kalori (1.5-2.0 kcal / ml) jumlah kecil dalam kes-kes apabila perlu untuk mengehadkan jumlah bendalir masuk.

Keperluan tenaga

Berdasarkan persamaan Harris - Benedict

 1. Keperluan minimum untuk pemakanan enteral = 1.2 x metabolisme basal.
 2. Keperluan anabolik untuk pemakanan enteral = 1.5 x metabolisme basal.
 3. Pengeluar campuran untuk pemakanan enteral sentiasa menunjukkan pada kandungan pakej kalori mereka, kandungan nitrogen dan protein setiap 1 ml, yang membolehkan pengiraan jumlah yang diperlukan campuran setiap hari dalam mililiter berdasarkan kandungan kalori yang diperlukan dan jumlah protein.

Pengantar Cara

Probe

Probe nasogastrik silikon dan poliuretana mempunyai beberapa kelebihan berbanding polyvinyl. Mereka lebih nipis dan lebih fleksibel, jangan menjadi kaku dan rapuh di saluran pencernaan. Kebanyakan daripadanya dilengkapi dengan ejen penimbang pada akhir, yang berfungsi sebagai fiksatif dan memudahkan pemantauan siasatan.

Apabila menggunakan probe nasogastrik, campuran disuntik ke dalam perut, dan penjaga pintu mengawal kemasukannya ke dalam usus, yang mengurangkan risiko penyakit diare dan malabsorpsi osmosis.

Probe Nasoduodenal lebih baik melindungi terhadap aspirasi kandungan gastrik daripada nasogastrik, kerana pilylus memainkan peranan tambahan sfinkter di antara bahagian saluran gastrousus, di mana campuran memasuki, dan paru-paru.

Kaedah pembedahan ditunjukkan apabila makan buatan jangka panjang diperlukan. Gastrostomi yang paling lazim digunakan, jejunostomi atau jejunostomy catheter tusukan.

Gastrostomi endoskopik percutaneous. Dalam sesetengah kes, melalui gastrostomy boleh dilakukan siasatan ke dalam jejunum.

Penggunaan berpanjangan (> 1 bulan) daripada probe nasogastrik dan nasoduodenal adalah tidak mencukupi, kerana ia mesti diubah dengan kerap; lebih-lebih lagi, mereka boleh menyebabkan kerosakan mekanikal kepada esophagus dan perut. Campuran gizi yang sama juga boleh diberikan dengan gastrostomi endoskopik perkutaneus.

Cara pentadbiran campuran

Pengenalan berterusan. Dengan mod ini, anda perlu memulakan kuasa siasatan. Jumlah yang ditentukan secara ketara campuran disuntik secara berterusan menggunakan pam infusi. Walaupun pada siang hari anda boleh memasukkan jumlah campuran yang cukup besar, ia memasuki saluran gastrointestinal dalam jumlah yang kecil. Cara pentadbiran ini dapat mengurangkan risiko aspirasi kandungan gastrik, kecemasan abdomen dan cirit-birit.

 • Dalam kebanyakan kes, penyusuan probe bermula dengan pengenalan 50 ml / h campuran campuran laktosa tanpa polimer dengan nilai kalori 1 kcal / ml. Kemudian kadar suntikan secara beransur-ansur meningkat sebanyak 25 ml / h setiap hari sehingga jumlah campuran yang diperlukan.
 • Apabila menggunakan campuran kalori atau unsur yang tinggi, penyelesaian untuk suntikan awal perlu dicairkan sekurang-kurangnya kepada osmolality plasma. Penyerapan dalam usus halus hipo- dan larutan isotonik secara praktikal tidak berbeza, oleh sebab itu, tidak diperlukan pengenceran berlebihan campuran.
 • Dengan pengenalan campuran ke dalam usus kecil, mulakan dengan pengenalan berterusan penyelesaian isotonik (300 basuh), meningkatkan kadar suntikan sebanyak 25-50 ml / h setiap 8 jam sehingga jumlah yang diperlukan dicapai. Kemudian osmolality of mixtures secara beransur-ansur meningkat sehingga keperluan nutrien pesakit dilindungi sepenuhnya.
 • Kedudukan pesakit. Untuk mengurangkan risiko aspirasi kandungan gastrik, kepala dan bahu pesakit perlu dibangkitkan dengan 30-45 °.

Pengenalan kitaran. Ia boleh digunakan selepas penstabilan keadaan pesakit terhadap latar belakang terapi penyelenggaraan. Memberi peluang kepada pesakit untuk menempati kedudukan yang lebih selesa di tempat tidur dengan mengorbankan pengenalan campuran yang lebih pantas pada siang hari dan menghentikan pengenalannya pada waktu malam Walau bagaimanapun, jumlah campuran yang diperkenalkan setiap hari tetap tidak berubah. Ketua dan pl. dan pesakit perlu dinaikkan semasa makan dan selama 1 h selepas itu untuk mengosongkan perut. 2-3 jam selepas makan, tentukan jumlah residual campuran dalam perut.

Komplikasi

Komplikasi mekanikal

 1. Pasang probe. Campuran kental boleh menyumbat lumen penyelidikan. Untuk mengelakkan ini, setiap 4-8 jam, cuci penyelidikan dengan 20 ml air atau jus cranberry.
 2. Kerengsaan pharyngeal dan hakisan kerongkong apabila menggunakan pemeriksaan lembut jarang berlaku.
 3. Fistulas trakeoisophageal boleh berkembang pada pesakit di HBJ1, yang dijalankan melalui tiub endotrakeal atau oleh trakeostomi.
 4. Aspirasi kandungan gastrik (Mendelssohn's syndrome) adalah komplikasi yang paling berbahaya bagi pemakanan tiub. Adalah mungkin untuk mengurangkan risiko dengan melepaskan siasatan ke dalam duodenum jauh di luar penjaga pintu, memastikan bahawa kandungan perut tidak melebihi 100 ml, dan memelihara hujung kepala katil semasa makan dibangkitkan sebanyak 30-45 °.

Komplikasi gastrointestinal

Mual, muntah, sakit perut perut, kembung perut, kembung perut, rasa kenyang dan cirit-birit adalah mungkin.

Dengan makan probe, kotoran mungkin tidak hadir selama 3-5 hari, kerana kebanyakan campuran yang dihasilkan adalah sanga yang rendah. Walau bagaimanapun, terdapat najis yang kerap. Sekiranya jumlah najis kecil pada masa yang sama, ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan. Cirit-birit boleh disebabkan oleh atropi mukosa usus, pengambilan bahan-bahan aktif osmotik yang berlebihan, penyerapan terjejas, intoleransi laktosa, ubat-ubatan yang bersamaan (contohnya, antibiotik, NSAIDs, agen antacid yang mengandungi magnesium), tambahan dan bahan tambahan, penyumbatan najis cecair. Kekerapan cirit-birit boleh dikurangkan jika anda mula makan dengan pengenalan berterusan secara laktat campuran bebas laktosa dengan peningkatan secara beransur-ansur dalam kepekatan dan kelajuan pentadbiran, serta penambahan campuran yang mengandungi serat. Dengan cirit-birit yang berterusan, anda boleh menetapkan warna candu, semasa anda perlu memastikan bahawa halangan usus paralitik tidak berkembang

Komplikasi metabolik

Gangguan air dan elektrolit boleh berlaku, terutamanya dalam pesakit yang lemah. Edema, hyperglycemia, hyperammonemia, azotemia juga mungkin.

Pengawasan terhadap pesakit pada makanan probe

Pada pesakit yang menyusu makan, seseorang mesti sentiasa memantau kedudukan badan, lokasi dan kebolehtelapan kuar, serta jumlah residual campuran dalam perut. Di samping itu, doktor dan kakitangan perubatan tambahan harus berhati-hati memantau berat badan pesakit, menentukan tahap elektrolit serum dari hari ke hari. penunjuk biokimia, baki nitrogen, menilai pemakanan dan perubahan dalam keadaan pesakit. Protokol pemantauan pesakit membantu memastikan segala yang diperlukan untuk pemakanan pesakit itu dilakukan.

Bekas siasatan

Penyiasatan makan adalah salah satu jenis pengenalan tiruan nutrien ke dalam tubuh apabila mustahil atau sukar untuk dimakan melalui mulut. Membezakan pemakanan tiub intragastric, dilakukan melalui tiub nasogastrik atau melalui tiub gastrostomy, dan intraintestinal, atau enteral, penyusuan tiub, yang dijalankan menggunakan probe nasointestinal, atau melalui eunostoma.

Tanda-tanda untuk makan probe adalah: pelanggaran tindakan menelan dengan strok, polyradiculoneuritis akut, myasthenia, tumor batang otak, encephalitis pelbagai etiologi, kecederaan kepala yang teruk, neurotoxicosis (botulism, tetanus); kecederaan dan operasi di zon orofaryngeal; patah tulang rahang; keadaan patologi tertentu saluran pencernaan, contohnya, pembakaran dan perubahan cicatricial esophagus, halangan pada bahagian pengeluaran perut pelbagai etiologi; anoreksia yang berkaitan dengan kemoterapi, sepsis, luka bakar yang meluas.

Kontraindikasi: halangan, paresis atau infarksi usus, penyerapan usus kecil yang merosot.

Gunakan campuran makanan untuk menyiasat makanan yang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan. Kumpulan pertama termasuk campuran yang dihasilkan daripada produk semulajadi; mereka menjalani homogenisasi yang sangat tersebar. Selalunya daging homogen dan diet sayur-sayuran yang disamaratakan. Campuran disediakan di jabatan katering hospital. Kekurangan campuran ini adalah: ketidakseimbangan dalam bahan makanan utama, rendah diri dalam komposisi vitamin dan mineral dan kelikatan yang tinggi, yang menjadikannya sukar untuk menggunakan seksyen kecil melalui probe.

Campuran sepenuhnya, yang dihasilkan khas untuk penyusuan probe oleh industri dalam negeri ("Inpan", "Ovolact", dll.), Mempunyai kelebihan yang ketara berbanding dengan campuran penyediaan hospital. Komposisi mereka tepat diketahui, mereka mempunyai kelikatan yang kecil, yang menyumbang kepada pengenalan melalui kuar diameter kecil, boleh disiapkan dalam beberapa minit, mengira penggunaannya sangat mudah. Campuran ini sepenuhnya memenuhi keperluan badan dalam nutrien asas. Mereka dihasilkan daripada protein susu, protein telur, minyak sayuran, sirap jagung dengan penambahan air dan vitamin larut lemak, makro dan mikroelemen. Nilai tenaga campuran: protein - 12-15 -; lemak - 30-37 -; karbohidrat 50-55. Protein dalam campuran ini adalah dalam bentuk berat molekul yang tinggi, dan oleh itu ia sering dipanggil polimer. Beberapa campuran (contohnya, "Inpitan") tidak mengandungi laktosa yang berkaitan dengan hakikat bahawa sesetengah pesakit tidak boleh bertolak ansur kerana melanggar membelah kedua dalam usus kecil. Campuran dibuang dalam bentuk cecair dan dalam bentuk serbuk, yang diencerkan dengan air masak panas sebelum digunakan. Nilai tenaga campuran siap sedia ialah 4.18 kJ (1 kcal) setiap 1 ml larutan apabila disuntik ke dalam usus kecil dan 4.18-8.36 kJ - apabila diperkenalkan ke dalam perut. campuran polimer ditunjukkan pesakit tanpa gangguan pencernaan mendadak melahirkan (melanggar perbuatan mengunyah dan menelan, tiada selera makan, selepas campur tangan pembedahan pada esofagus dan perut dan lain-lain). Mereka boleh digunakan sebagai satu-satunya sumber pemakanan untuk masa yang lama (berbulan-bulan).

Kumpulan kedua adalah campuran makanan hidrolisis yang membentuk diet mono dan oligomerik. Di dalamnya, protein dan karbohidrat dalam bentuk hidrolisis. Ini diet mengandungi semua asid (yang penting dan tidak penting) amino (atau hidrolisat protein), gula ringkas, oligosakarida, asid lemak, minyak sayuran dan pelbagai vitamin, makro dan elemen mikro. Kumpulan campuran ini dicirikan oleh kandungan bahan balast yang rendah, osmotik yang tinggi dan ketiadaan laktosa. Mereka tidak memerlukan pencernaan aktif dan mudah diserap. Terdapat dalam bentuk serbuk, yang dicairkan dengan air sebelum digunakan seperti yang disyorkan. Campuran pemakanan dihidrolisis ditetapkan kepada pesakit dengan penghadaman terjejas (kekurangan disebut fungsi pankreas eksokrin, resection luas usus kecil, fistulas perut, dan lain-lain.). Oleh sebab osmotik diet yang tinggi, sering terdapat kesan sampingan dalam bentuk mual, sindrom lambakan (lihat sindrom Post-gastro-resection), cirit-birit.

Kumpulan ketiga - modul pemakanan. Mereka terdiri daripada satu komponen - protein, lemak, karbohidrat. Ubat-ubat ini digunakan untuk menambah makanan asas untuk memenuhi keperluan pesakit yang memerlukan peningkatan jumlah bahan makanan tertentu. Untuk tahap tertentu, modul termasuk enpits - campuran susu kering dengan nilai biologi yang tinggi dan pencernaan yang baik. Secara asasnya, jika perlu, campuran dan campuran polimer. Enpits dihasilkan oleh industri dalam bentuk serbuk, yang dicairkan dengan air ke kepekatan tertentu (enpit fat, enper antinemic dan lain-lain).

Jadual menunjukkan komposisi campuran utama yang digunakan dalam penyusuan probe.

Komposisi campuran untuk kuasa kuar di 4186 kJ (1000 kcal)

Pemakanan tiub enteral untuk orang dewasa

Pemakanan enteral dalam perubatan digunakan dalam pelbagai patologi yang berkaitan dengan kemustahilan makan makanan pepejal. Selalunya, pemakanan enteral cecair ditetapkan dalam tempoh selepas operasi. Terdapat pelbagai jenis pemakanan enteral, tetapi sebagai peraturan, dalam semua kes campuran cecair khas digunakan untuk pentadbiran siasatan. Menjalankan nutrisi enteral orang dewasa, kakitangan perubatan boleh beroperasi tanpa persetujuan pesakit. Ini diperlukan dalam beberapa kes untuk gangguan mental. Sebagai contoh, siasatan pemakanan enteral adalah perlu untuk penyakit Alzheimer atau cachexia pada pesakit yang mengalami anoreksia. Pemilihan campuran mengikut komposisi protein, lemak dan karbohidrat dilakukan oleh doktor yang hadir. Pada produk halaman ini hanya dibentangkan untuk membiasakan diri dengan komposisi dan sifat mereka.

Pemakanan enteral untuk pesakit yang mengalami kekurangan nutrien

Nutrisi enteral pesakit - sejenis terapi pemakanan, di mana nutrien dalam bentuk campuran istimewa diberikan secara lisan atau melalui tiub gastrik intrinsestinal jika tidak mungkin memenuhi keperluan tenaga tubuh secara semulajadi untuk pelbagai penyakit.

Pada peringkat pertama perkembangan hala tuju untuk pemakanan enteral pesakit yang habis, produk semulajadi (susu, krim, telur, serbuk daging) digunakan, mampu melepaskan probe yang luas tanpa rawatan atau selepas pemusnahan mekanikal.

Kelemahan penggunaan campuran produk semulajadi adalah kesukaran untuk membuat komposisi seimbang unsur-unsur surih, vitamin.

Campuran nutrien untuk pemakanan probe dimasukkan ke dalam perut, duodenum, atau ke bahagian awal jejunum menggunakan kuar.

Produk seimbang kering untuk pemakanan enteral: "Ovolact", "Nefros TEN", "Energoplas TEN", "Genencefamine"

Melalui siasatan atau sebagai minuman untuk pesakit dengan patologi hati, buah pinggang, dengan luka bakar, penyakit onkologi.

Komposisi ini termasuk produk yang dihasilkan daripada protein susu berkualiti tinggi, serbuk telur, sirap jagung dengan penambahan vitamin, mineral, bahan aromatik, diperkaya dengan asid amino bebas.

Petunjuk untuk pengenalan nutrisi enteral

Produk ubat pemakanan enteral berdasarkan susu secara konvensional dibahagikan dengan tujuan (patologi) dan kategori umur.

Mengikut kaedah pentadbiran pemakanan enteral, mereka dibahagikan kepada produk untuk pemakanan lisan, enteral dan parenteral.

Dalam penampilan - produk cecair kering dan cecair dengan sifat probiotik dipisahkan ke dalam kumpulan yang berasingan.

Petunjuk untuk pemakanan enteral adalah syarat-syarat patologi yang berikut:

 • halangan esofagus;
 • tempoh selepas operasi selepas gastrectomy;
 • penembusan ulser gastrik dan duodenal;
 • kekurangan patensi dalam perut;
 • penyakit mental, disertai dengan keengganan makan;
 • kanser, disertai oleh cachexia dan kekurangan selera makan.

Campuran pemakanan cecair untuk pemakanan enteral

Pemakanan lisan - Campuran nutrien, yang mempunyai rasa yang menyenangkan dan mudah larut dalam air minuman biasa, boleh diberikan secara lisan sebagai diet cair (minuman) dalam kes di mana pesakit tidak memerlukan siasatan, tetapi terdapat keperluan protein dan tenaga yang tinggi. Jika pemakanan diri adalah mungkin, pesakit minum dari 500 ml hingga 1 l campuran untuk pemakanan enteral setiap hari, dalam 200 ml bahagian di antara hidangan.

Untuk menyediakan campuran cecair untuk pemakanan enteral, serbuk kering dicairkan sebelum dimasak dan disejukkan ke suhu di bawah 40 ° C air dengan pencampuran mudah.

Setelah membuka bungkusan itu, campuran nutrisi untuk pemakanan enteral perlu disimpan selama tidak lebih dari tiga minggu di tempat yang kering dan sejuk, tetapi tidak di dalam bilik penyejuk, menutup dengan ketat.

Campuran "Nutrien" dibungkus dalam tin. Hayat rak boleh dimeteraikan adalah dua tahun.

Campuran untuk orang dewasa memberi makan tiub

Enpita - produk yang dimaksudkan untuk pemakanan enteral. Mereka adalah campuran nutrien kering untuk pemakanan enteral orang dewasa dengan kandungan tinggi atau rendah bahan-bahan utama, resipi diberikan dalam jadual "Resipi untuk campuran susu kering".

Jenis-jenis berikut boleh didapati:

 • protein enpit;
 • rendah lemak enpit;
 • kalsium kalori;
 • antitemik enpit.

Resep campuran susu kering "Enpit"

Protein enpit dianjurkan untuk memperkayakan bahagian protein diet.

Petunjuk untuk pelantikan adalah:

 • pelanggaran status fizikal kanak-kanak yang lebih tua;
 • pelanggaran proses dalam ulser peptik, sirosis hati, penyakit membakar;
 • keletihan pada pesakit pembedahan (sebelum dan selepas pembedahan).

Ia boleh digunakan sebagai minuman sebagai hidangan bebas. Dalam bentuk kering atau cecair ditambahkan kepada resipi pelbagai hidangan.

Campuran bebas lemak untuk pemakanan tiub enteral ditetapkan untuk mengurangkan kandungan lemak dalam diet sambil mengekalkan tahap protein biasa atau sedikit peningkatan.

Enpit kalori digunakan untuk meningkatkan nilai tenaga pemakanan dan pengayaan PUFA. Ia boleh digunakan sebagai minuman sebagai hidangan berasingan atau ditambah kepada pelbagai hidangan.

Antitemik enim disyorkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan anemia. Tempoh penggunaan adalah purata 15-30 hari, dalam dos kecil dari 10 ml hingga 50 ml.

Produk susu kering "Inpan". Direka untuk nutrisi enteral (probe) kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit pembedahan, neurologi, onkologi dan lain-lain.

Komposisi produk susu kering "Inpan", pecahan massa,%: kelembapan - tidak lebih daripada 4.0; protein - tidak kurang daripada 13.0; lemak - tidak kurang daripada 15.0.

Produk susu kering "Inpitan" dihasilkan dari kering (kasein hydrolyzate, jagung atau minyak bunga matahari, jagung atau sirap dextrin-maltosa, garam mineral, vitamin), kering dalam tumbuhan pengeringan semburan.

Proses teknologi termasuk operasi berikut: mendapatkan makanan kasein hidrolisis dengan pecahan massa bahan-bahan kering sebanyak 20%; penerimaan, penyediaan bahan mentah dan komponen; menyediakan campuran pekat; pengeringan, penyejukan dan penyimpanan perantaraan asas susu; dos dan pencampuran komponen; pembungkusan produk, pelabelan dan penyimpanan. Makan "Inpan" dalam pek yang beratnya 450 g dalam suasana nitrogen. Simpan pada suhu 1-10 ° C dan kelembapan relatif 75% selama 12 bulan. dari tarikh pengeluaran, termasuk di kilang - tidak lebih dari 1 bulan.

Produk susu kering "Unipit DC" bertujuan untuk pemakanan enteral kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit pembedahan, membakar penyakit.

Komposisi produk, pecahan massa,%: lemak - 12.0; protein - 40; kelembapan-3.0. "Unithit DC" dihasilkan daripada pekat protein susu, yang diperolehi oleh ultrafiltrasi dan diafiltrasi susu skim atau serbuk susu yang boleh dimakan, krim, minyak jagung, gula, tepung jagung dan molase, mineral (kalium dan sodium sitrat, magnesium klorida dan besi sulfat), vitamin A, E, D2, C, PP, B1, B2, B6.

Pemakanan enteral: spesies melalui laluan pentadbiran, rejimen, komplikasi

Diet sepenuhnya - selain memastikan berfungsi normal badan manusia - melakukan beberapa fungsi penting lain. Ia membantu menguatkan imuniti, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai penyakit, membantu mengatasi tekanan fizikal dan psiko-emosi yang berlebihan.

Dengan bantuan nutrien yang datang dengan makanan, menyokong prestasi semua fungsi dan sistem, serta mempercepatkan proses metabolik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan yang disebabkan oleh penyakit, trauma atau pembedahan yang serius, pesakit mungkin kehilangan peluang untuk makan secara tradisional.

Untuk memberikan badannya dengan kompleks nutrien seimbang yang diperlukan untuk pemulihan aktiviti penting dan berfungsi dengan baik semua sistem, mereka menggunakan nutrisi enteral.

Apa arti pemakanan enteral?

Istilah "pemakanan enteral" merujuk kepada jenis pemakanan tambahan atau terapeutik khusus dengan campuran khusus, yang melibatkan penghantaran makanan melalui rongga mulut, tiub gastrik atau usus, di mana nutrien diserap melalui membran mukus saluran gastrointestinal, iaitu, secara fisiologi mencukupi (atau enteral) oleh.

Penentangan semacam itu tidak selalunya sesuai, kerana kedua-dua jenis nutrisi buatan boleh digunakan serentak, melengkapi antara satu sama lain.

Petunjuk dan kontraindikasi

Selalunya, pemakanan enteral ditetapkan untuk pemisahan penyakit usus dan patologi radang yang dicirikan oleh penyerapan nutrien yang merosot.

Mengikut arahan khas dari Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, pemakanan enteral, yang dilakukan dengan memasukkan siasatan (tabung khas), boleh digunakan untuk pesakit yang mengalami pelbagai gangguan sistem saraf pusat, yang diwakili oleh:

 • Penyakit Parkinson, yang merupakan penyakit kronik sistem saraf pusat;
 • keadaan comatose disertai dengan kehilangan kesedaran dan kemerosotan yang ketara dalam fungsi semua organ dan sistem;
 • pukulan serebrovaskular, yang merupakan pelaku gangguan akut peredaran otak.

Pemakanan enteral boleh diresepkan untuk penyakit saluran gastrointestinal, diwakili oleh:

 • pankreatitis kronik, yang merupakan akibat daripada proses keradangan dalam pankreas;
 • Penyakit Crohn;
 • pankreatitis kronik;
 • patologi saluran empedu dan hati;
 • sindrom malabsorpsi;
 • kolitis ulseratif;
 • sindrom gelung pendek.

Di samping itu, pemakanan enteral boleh digunakan:

 • semasa perletakan kemoterapi dan radioterapi dalam rawatan kanser;
 • dalam rawatan keracunan teruk, kecederaan dan luka bakar;
 • berhubung dengan pesakit yang mempunyai neoplasma di bahagian kepala, leher dan perut;
 • semasa persediaan untuk pembedahan atau semasa tempoh pasca operasi;
 • dengan penyakit berjangkit yang teruk;
 • dalam komplikasi selepas bersalin (diwakili oleh fistulas, sepsis, perbezaan yang kurang sutured);
 • dalam kerosakan sinaran akut atau kronik kepada badan;
 • untuk rawatan pesakit dengan gangguan mental (contohnya, kemurungan teruk atau anoreksia).

Arahan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia secara khusus membincangkan kes-kes di mana penggunaan pemakanan enteral benar-benar kontraindikasi. Senarai ini termasuk patologi yang dibentangkan oleh:

 • peritonitis (keradangan di peritoneum);
 • obstruksi usus mekanikal;
 • kes-kes cirit-birit yang teruk;
 • kehadiran pendarahan gastrousus yang berpanjangan;
 • intoleransi individu komponen individu campuran enterik;
 • pembasmian urat esofagus;
 • satu pelanggaran penting terhadap proses penghadaman dan penyerapan nutrien;
 • sindrom usus pendek yang berkembang selepas pembedahan kebanyakan usus kecil;
 • kehadiran fistulas tersebar di kawasan antara perut dan usus besar;
 • pengembangan beberapa bahagian usus besar, disertai dengan sembelit berterusan;
 • kekurangan buah pinggang akut atau vaskular;
 • kehadiran anastomosis baru-baru ini (sebatian organ kosong yang dicipta oleh pembedahan).

Jenis EP dengan kaedah pentadbiran

Bergantung kepada kaedah pentadbiran, terdapat tiga jenis nutrisi enteral.

Siping

Penyegelan adalah sejenis pemakanan tiruan di mana nutrien memasuki tubuh pesakit dalam bentuk minuman yang diambil secara lisan (melalui mulut) dalam sips kecil atau melalui jerami.

Campuran enteral cecair yang diambil dalam bentuk minuman boleh:

 • hiperkalori, sedia makan;
 • hypocaloric, isocaloric dan hypercaloric (bergantung kepada bukti) yang disediakan dari serbuk kering (dengan mencairkannya dengan air masak).

Siasat

Pada penyusuan probe, pengenalan campuran nutrien cecair dilakukan menggunakan tiub lembut khas (mempunyai diameter 3 hingga 5 mm dan diperbuat daripada getah, plastik, silikon) atau kuar khas, hingga ke ujungnya agen zat (zaitun) dilampirkan, memudahkan pengenalan dan seterusnya membantu mengendalikannya. kedudukan

Probes boleh:

 • nasogastrik, yang melibatkan pengenalan tiub ke dalam perut melalui laluan hidung;
 • nasoduodenal, ditadbir melalui hidung ke dalam duodenum;
 • anti simpang, disuntik melalui pembukaan hidung ke jejunum;
 • dua saluran, direka untuk menyelesaikan dua masalah sekaligus: pengenalan campuran enterik ke dalam usus dan penyahmampatan perut.

Melalui siasatan dimasukkan ke dalam stoma

Dengan jenis pemakanan enteral ini, siasatan dimasukkan ke dalam stoma - pembukaan khas yang dibuat khusus untuknya secara endoskopi atau pembedahan di dinding anterior abdomen.

Terdapat:

 • gastrostomy (bukaan pembedahan yang dicipta di perut);
 • duodenostomy (bukaan diselaraskan dalam duodenum);
 • jejunostomy (lubang dibuat dalam usus kecil).

Jenis-jenis campuran di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak

Campuran nutrien untuk pemakanan enteral, dihasilkan di perusahaan industri farmaseutikal dan makanan, bergantung kepada nilai tenaga dan komposisi kimia, boleh dibahagikan kepada:

 1. Monomerik, yang terdiri daripada satu set terhad mikroelement (diwakili oleh beberapa garam dan glukosa) dan digunakan semasa tempoh selepas operasi, kerana komposisi mereka serta mungkin menyumbang kepada pemulihan fungsi usus kecil, tertakluk kepada pembedahan. Penggunaan campuran monomerik yang membantu mengekalkan keseimbangan air dan elektrolit juga ditunjukkan untuk pesakit yang mengalami cirit-birit atau serangan muntah yang kerap. Kumpulan ini termasuk campuran "Regidron", "Gastrolit", "Orasan", "Mafusol", "Citroglukosolan", dan lain-lain.
 2. Elemental, yang terdiri daripada kompleks unsur kimia yang dipilih dengan teliti dan bertujuan untuk pemakanan pesakit yang mengalami pankreatitis, diabetes, kekurangan buah pinggang dan hepatik: penyakit yang dicirikan oleh metabolisme yang merosot. Oleh kerana organ-organ (buah pinggang, pankreas dan hati) yang terkena penyakit tersebut tidak lagi dapat menangani fungsi mereka, campuran nutrisi (misalnya, Lofenalak, Vivonex) membantu pesakit sekurang-kurangnya memulihkan sebahagian aktiviti penting mereka.
 3. Semi-unsur, dicirikan oleh komposisi kimia yang lebih seimbang dan oleh itu sesuai untuk kebanyakan pesakit yang memerlukan nutrisi enteral. Protein yang termasuk dalam campuran separuh unsur mempunyai bentuk peptida dan asid amino yang mudah diserap oleh badan pesakit, oleh itu penyelesaian jenis ini (diwakili oleh campuran "Nutrilon Pepti TSC", "Peptamen", "Nutrien Elemental", "Peptisor") diberikan kepada pesakit yang baru menjalani pembedahan menderita gangguan pencernaan.
 4. Standard polimer, digunakan untuk pesakit kuasa menjalani pembedahan dan berada dalam keadaan koma. Komposisi campuran tersebut mengandungi pelbagai mineral, protein, unsur surih, karbohidrat dan lemak yang sesuai untuk tubuh pesakit dewasa. Pengilang menghasilkan tiga jenis campuran polimer:
  • Kering, memerlukan pencairan dan ditadbir melalui siasatan. Kategori ini termasuk campuran "Nutrizone", "Nutricomp Standard", "Berlamin Modulyar".
  • Cecair, sedia untuk digunakan. Mereka sangat diperlukan dalam situasi di mana pesakit memerlukan pengenalan segera nutrien penting. Kumpulan ini termasuk formula enteric "Nutrizone Standard", "Nutricomp Liquid", "Berlamin Modular" dan lain-lain.
  • Campuran yang dimaksudkan untuk kegunaan lisan (oral), diwakili oleh komposisi "Forticrem", "Nutridrink", "Berlamin Modular".
 5. Formulasi enteral tindakan arah, tujuan yang sama dengan penggunaan campuran unsur, kerana mereka membantu untuk memulihkan fungsi tubuh pesakit dalam penyakit tertentu. Formula pemakanan ini ditetapkan untuk pembetulan fungsi hati dan buah pinggang yang merosot, pemulihan kekebalan dan metabolisma terjejas.

Caliper

Komposisi hypercaloric (nilai pemakanannya ialah 1.5 kcal / ml) campuran pemakanan "Supporta" termasuk sejumlah besar protein (10 g setiap 100 ml larutan), serat makanan dan asid lemak tak tepu omega-3 (khususnya, asid eikosapentaenoik - 2 g setiap 500 ml).

Campuran "Caliper", yang dibangunkan untuk terapi diet pesakit yang mengidap penyakit onkologi, bertujuan untuk mengisi defisit:

 • protein;
 • mengesan elemen;
 • vitamin;
 • substrat tenaga.

Jika "Supporta", yang mengandungi banyak minyak ikan dan protein dan dicirikan oleh kandungan natrium yang rendah, digunakan untuk masa yang lama untuk mendapatkan nutrisi penuh, pesakit memerlukan nasihat daripada pakar yang berpengalaman dan pemantauan berterusan tahap natrium dalam darah. Sekiranya perlu, doktor boleh menentukan kesesuaian penggunaan natrium tambahan.

Campuran "Caliper" tidak dimaksudkan untuk memberi makan kanak-kanak di bawah 12 bulan. Ia tidak disyorkan untuk menggunakannya sebagai satu-satunya sumber pemakanan bagi kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Nutrizone

Campuran seimbang "Nutrizon" yang mengandungi sejumlah besar kasein - protein susu mudah dicerna, yang mempunyai nilai biologi tertinggi, bertujuan untuk pentadbiran oral atau untuk pentadbiran melalui siasatan.

Campuran "Nutrizon" sama-sama digunakan untuk makanan dan kecil (selepas setahun), dan pesakit dewasa. Ia boleh digunakan sebagai satu dan sebagai sumber kuasa tambahan.

Campuran ditetapkan:

 • semasa persediaan untuk pembedahan;
 • semasa tempoh pasca operasi;
 • untuk pemakanan pesakit kritikal (contohnya, dalam kes kecederaan, stroke, sepsis, luka bakar yang teruk, luka luka yang lebih maju);
 • sakit dalam koma;
 • dalam penyakit saluran gastrousus (fistula, pankreatitis, enteritis radiasi, cholecystitis);
 • dengan kehadiran rintangan mekanikal (tumor dan kecederaan kepala dan leher, ketat dan penghalang bahagian-bahagian yang berlainan saluran gastrousus), yang menghalang laluan makan;
 • pesakit yang enggan makan (kerana pelbagai gangguan mental);
 • dalam keadaan yang merangsang kehilangan selera makan (penyakit onkologi dan neurologi, tekanan yang teruk, AIDS, kekurangan kardiopulmonari, kepekaan yang merosot, penyakit hati);
 • dengan kekurangan nutrisi.

Fresenius Kabi

Syarikat Jerman Fresenius Kabi Deutschland GmbH, yang merupakan sebahagian daripada pemegangan Fresenius AG, adalah antara pemimpin dunia dalam pembangunan dan pengeluaran produk pemakanan buatan dan terapi penggantian.

Itulah sebabnya asetnya termasuk berpuluh-puluh campuran nutrien berkualiti tinggi yang digunakan untuk pemakanan enteral dan parenteral.

Nutridrink

Campuran tinggi kalori "Nutridrink", dibezakan oleh komposisi kimia yang seimbang dan kandungan protein susu berkualiti tinggi, dengan cepat dapat mengisi badan pesakit dengan kekurangan vitamin, karbohidrat, mineral, protein dan lemak.

Itulah sebabnya ia amat berguna untuk pesakit yang mengalami penyakit serius atau campur tangan pembedahan yang meluas dan amat memerlukan pemulihan.

Ia ditetapkan untuk kedua-dua kanak-kanak dan pesakit dewasa untuk pelaksanaan kuasa tambahan atau utama untuk:

 • kekurangan selera makan;
 • penyakit onkologi semasa radioterapi dan kemoterapi;
 • ulser peptik, gastritis dan duodenitis;
 • cedera maxillofacial;
 • pelanggaran fungsi menelan dan mengunyah;
 • kekurangan protein dan tenaga.

Nutrien Immun

Campuran hyperkalorik Nutrien Imun yang lengkap, yang digunakan untuk sokongan pemakanan pesakit dewasa dan kanak-kanak berusia lebih tiga tahun, termasuk asid lemak omega-3, glutamin dan arginine.

Campuran "Nutrien Immun", larut dalam air dan mempunyai rasa yang menyenangkan (pengeluar menghasilkan campuran dengan rasa yang berbeza), boleh digunakan:

 • untuk pelaksanaan kuasa siasatan;
 • sebagai minuman;
 • untuk meningkatkan pengambilan makanan.

Untuk beberapa lama, ia boleh digunakan sebagai sumber pemakanan tunggal. Ciri-ciri rheologi campuran itu sedemikian rupa sehingga dapat dengan mudah diperkenalkan ke dalam tubuh pasien dengan bantuan jarum suntik, pam tangan, penetas atau probe yang mempunyai diameter apa pun.

Campuran "Nutrien Immun" yang tidak mengandungi purin, laktosa dan kolesterol, boleh digunakan semasa tempoh praoperasi dan pasca operasi dan dengan:

 • keadaan imunodeficiency;
 • kecederaan;
 • terbakar;
 • kegagalan organ pelbagai;
 • keadaan purulen-septik (diwakili oleh sepsis, luka purulen tisu lembut, komplikasi bernanah dari campur tangan pembedahan);
 • keperluan akut bagi pemakanan yang dipertingkat;
 • Aids;
 • keadaan kritikal (berkaitan dengan pesakit dalam keadaan koma);
 • penyakit radang kronik;
 • hipermetabolisme (metabolisme tinggi).

Mod pemakanan

Salah satu momen paling penting dalam pelaksanaan pemakanan enteral ialah kadar suapan campuran nutrien. Bergantung kepada keparahan keadaan, pesakit boleh menerima makanan dalam mod:

 • Campuran campuran isotonik pada kadar yang tetap. Pada peringkat awal, ia memasuki satu siasatan pada kadar tidak melebihi 60 ml / j, dan doktor yang menghadiri rapat memantau keadaan pesakit. Dengan kemudahalihan yang baik, resort campuran secara beransur-ansur (kira-kira 25 ml / j dalam 8-12 jam seterusnya) meningkat dalam kadar suapannya. Sekiranya perlu, ia boleh ditingkatkan pada masa yang sama dengan nilai optimum. Bagi pesakit yang baru saja menjalani pembedahan dan berada dalam keadaan serius, kadar pentadbiran campuran nutrien tidak boleh melebihi 30 ml / j. Ini memerlukan pemantauan berhati-hati terhadap keadaan pesakit. Jika loya, muntah, cirit-birit, atau kejang berlaku, sama ada pengurangan kepekatan campuran enterik atau kadar pentadbirannya digunakan. Kita harus menjauhkan diri daripada mengubah kedua-dua parameter secara serentak - untuk mengelakkan tekanan untuk badan.
 • Campuran makanan kitaran. Intipati pemakanan kitaran adalah bahawa pengambilan titisan berterusan campuran nutrien dalam tubuh pesakit pada waktu malam bermula secara beransur-ansur terhad, menjadikannya rehat semalaman dengan masa. Varian pemakanan buatan ini, mudah untuk pesakit, sering dilakukan melalui gastrostoma.
 • Nutrisi berkala (atau sesi) ditunjukkan untuk pesakit yang menjalani pembedahan di saluran gastrousus atau mengalami cirit-birit. Sesi dipanggil kerana fakta bahawa campuran nutrien diperkenalkan ke dalam badan pesakit oleh sesi yang berlangsung dari 4 hingga 6 jam.
 • Pemakanan Bolus yang meniru tindakan makan biasa dan menyediakan hampir semulajadi kerja organ-organ saluran gastrousus. Dalam varian pemakanan buatan ini, campuran enteral dimasukkan ke dalam badan pesakit melalui siasatan atau dengan bantuan jarum suntikan pada kadar tidak melebihi 240 ml dalam setengah jam. Bilangan penyusuan - dari tiga hingga lima kali sehari. Dos awal pada suntikan pertama campuran enteral tidak melebihi 100 ml. Dengan kemudahalihan produk yang baik, jumlahnya meningkat secara beransur-ansur (50 ml sehari). Rejimen bolus sering menimbulkan perkembangan cirit-birit, oleh itu, seorang pakar yang berkelayakan harus terlibat dalam pentadbiran dan mengawal kejayaannya.

Pemilihan mod, kelantangan dan kelajuan pengenalan campuran nutrien dalam pelantikan nutrisi enteral bagi setiap pesakit tertentu dijalankan secara individu. Pesakit yang tidak menerima nutrisi enteral selama beberapa hari, selalunya diberikan mod campuran nutrien titisan berterusan.

Komplikasi

Komplikasi yang timbul daripada nutrisi enteral tidak lebih daripada 15% daripada pesakit boleh dibahagikan kepada dua kumpulan.

Kumpulan pertama termasuk komplikasi yang disebabkan oleh akses ke organ saluran gastrointestinal, yang diwakili oleh kecederaan nasofaring dan tiub esophageal (kerana kedudukan siasatan yang salah) dan halangan (penyumbatan) daripada lumen siasatan.

Komplikasi yang teruk yang berkaitan dengan pembentukan eunostoma atau gastrostomy boleh diwakili oleh:

 • jangkitan luka;
 • pendarahan dari kawasan pembedahan;
 • halangan kepada pilorus (atau bahagian pengeluaran perut);
 • pembentukan fistula;
 • aspirasi radang paru-paru (radang paru-paru, berkembang akibat penembusan kandungan saluran gastrointestinal ke dalamnya).

Kumpulan kedua komplikasi termasuk gangguan gastrointestinal, yang melibatkan kejadian cirit-birit, mual dan muntah yang disebabkan oleh:

 • pelanggaran kaedah pemakanan enteral (kesilapan yang paling biasa adalah pengenalan campuran enteral yang terlalu tidak sekata atau cepat, serta dalam penyediaan rumusan nutrien serbuk kering yang salah);
 • osmolariti tinggi (tumpuan) penyelesaian nutrien yang tidak sesuai dengan keadaan fungsi saluran gastrousus pesakit tertentu;
 • pencemaran bakteria campuran yang digunakan;
 • intoleransi individu terhadap komponen individu komposisi nutrien.

Sebagai tambahan kepada gangguan gastrointestinal pada pesakit yang memakan nutrisi enteral, mungkin terdapat beberapa syarat klinikal yang dibentangkan:

 • azotemia (paras darah tinggi yang mengandungi produk metabolik nitrogen, yang menunjukkan kejadian
 • kegagalan buah pinggang;
 • hiperglikemia (peningkatan paras gula darah);
 • hypernatremia (natrium tinggi dalam darah);
 • hiperkalsemia (tahap tinggi kalsium dalam darah).

Syarahan video mengenai nutrisi enteral:

12.4.1.1. Siasat memberi makan

Probe untuk teknik pemakanan dan pemasangan probe enteral. Campuran nutrien disuntik ke dalam perut, duodenum atau bahagian awal usus kecil menggunakan kuar yang dipasang nasogastrik, nasogastrojejunalno, serta melalui gastro atau enterostomi.

Dengan fungsi utuh saluran gastrousus dan ketiadaan indikasi untuk penyahmampatan dan lavage usus, probe tunggal saluran pelbagai diameter dari poliuretana, PVC, silikon digunakan. Bahan-bahan ini tahan terhadap kesan jus gastrousus dan mengekalkan sifat elastik untuk masa yang lama, tanpa menyebabkan sinusitis, pharyngitis, esofagitis, dan ulser dekubitus membran mukus kedua-dua saluran pernafasan atas dan saluran gastrointestinal.

dan tiub Nasogastric. Di perut, probe tunggal saluran dijalankan dengan cara yang biasa, dan mempunyai diameter sehingga 2.8 mm melalui saluran endoskopi. Siasatan diameter besar lebih mudah untuk masuk ke dalam perut dan lebih mudah untuk memperkenalkan nutrien yang diperlukan melaluinya. Walau bagaimanapun, kehadiran probe diameter besar tidak dapat diterima oleh pesakit, dan risiko membuang lendir adalah lebih tinggi daripada menggunakan tabung lembut diameter kecil.

Rembesan kandungan gastrik menunjukkan kehadiran siasat di dalam perut. Dalam kes ragu, anda boleh memantau kedudukan siasatan secara radiografi.

Komplikasi yang paling kerap dikaitkan dengan pengenalan probe nasogastrik adalah kerosakan mekanikal pada mukosa di mana-mana peringkat daripadanya. Selalunya lesi seperti ini dijumpai di nasofaring dan kadang-kadang disertai dengan pendarahan yang berbeza-beza.

Sebahagian besar masalah yang disebabkan oleh ketidakselesaan dan risiko aspirasi kandungan gastrik, diselesaikan dengan penggunaan probe nipis dan kateter, yang dijalankan di bawah kawalan fluoroskopi atau fibrogastroscopy di jejunum.

dan siasatan hidung. Pada pesakit yang mengendalikan organ-organ perut, probe dua dan tiga saluran pelbagai fungsi reka bentuk khas digunakan, membenarkan, mengikut tanda-tanda, penyahmampatan saluran gastrousus, lavage usus dan intra-

campuran usus penyelesaian pembetulan dan campuran nutrien yang meningkatkan kandungan kalori. Saluran dalam probe penyahmampatan pemendapan terletak sedemikian rupa sehingga campuran ujian diperkenalkan melalui salah satu daripada mereka, diameter yang lebih kecil, dan melalui bukaan hiliran (30-40 cm) saluran kedua, penyahmampatan dan aspirasi kandungan yang tidak diserap usus kecil dilakukan.

Walau bagaimanapun, selalunya dengan intoleransi siasatan individu dan prospek pemakanan enteral jangka panjang, disarankan untuk menggunakan akses pembedahan ke saluran pencernaan, yang terdiri daripada pengenaan gastrostomy. Gastrostomi endokkopik percutaneus, jejunostomi, atau jejunostomi kateter transgene juga digunakan.

Cara pemakanan enteral. Pemakanan enteral boleh digunakan dalam mod berikut:

bolus - sejumlah larutan secara perlahan disuntik dengan jarum suntikan (> 50 ml) selama tempoh tertentu. Kadar pentadbiran tidak boleh melebihi 30 ml / min. Kaedah ini biasanya digunakan jika pesakit sibuk atau tidak mahu terus melekat pada pam;

berkala - makanan diberikan untuk tempoh 24 jam pada selang waktu untuk berehat. Ini membolehkan pesakit menjadi lebih mudah alih;

malam - makanan diberikan pada waktu malam, yang membolehkan pesakit menjadi lebih bebas pada siang hari. Ini adalah kaedah penting jika makanan probe digunakan sebagai tambahan kepada pengambilan makanan secara lisan, tetapi seseorang itu tidak sepatutnya melupakan keperluan dalam kes seperti itu untuk memberikan jumlah besar cecair;

berterusan - penyelesaian nutrien dihidangkan selama 20 jam tanpa rehat;

menggunakan pam adalah cara yang ideal, tetapi jika keupayaan teknikal adalah terhad, kaedah graviti yang lebih lama (penitis) masih berkesan, walaupun kurang dipercayai.

Memilih diet adalah masalah yang pasti. Diet isotonic kepada chyme pilihan; Adalah wajar untuk menambah enzim pankreas untuk diet (pancreatin, festal, panzinorm) untuk mengelakkan malabsorption.

Kaedah pemilihan probe enteral. Selalunya, ezp melalui probe tunggal saluran dengan fungsi gastrointestinal yang dipelihara dijalankan oleh pengenalan campuran bulat-bulat jam ke dalam perut atau usus kecil melalui kaedah graviti melalui sistem infusi pada kelajuan 30-60 titik / min, yang memastikan penyerapan yang baik dan tidak menyebabkan gangguan dyspeptik. Dalam sesetengah keadaan, campuran nutrien disuntik dengan bahagian jarum dengan jarum Janet, dan jumlah tunggal untuk perut tidak boleh melebihi 500 ml dalam 2-2.5 jam, dan untuk usus kecil 100-150 ml dengan selang waktu 1 jam.

Campuran disuntik dengan pam dropper atau perfusi pada kelajuan 5-10 ml / min melalui saluran perfusi probe, membuka 30 cm di atas saluran penyahmampatan yang paling dekat yang disambungkan ke unit sedutan OP-1 atau mikro-penukar BK-1 yang diubah suai dalam unit vibro-suction. Oleh kerana aspirasi aktif melalui saluran penyahmampatan, hampir keseluruhan jumlah perfusat dikeluarkan sepenuhnya dari usus. Larutan saline enteral, isotonic to chyme, penyelesaian monomer-salt, campuran standard digunakan sebagai penyelesaian ujian.

Jika kapasiti penyerapan penyelesaian masin garam melebihi 50% dan dalam 65-95% daripada jumlah yang dicadangkan, penentuan keadaan penyerapan berkenaan dengan campuran elektrolit-monomer dijalankan. Apabila asimilasi kurang daripada 50% daripada volum yang dicadangkan (contoh ujian dijalankan pada kadar 400 ml), pentadbiran intra-usus dalam saline enteral solution dalam jumlah 2.5-3.5 liter / hari diandaikan, dan nutrien yang hilang diberikan parenterally. Dengan pengambilan lebih daripada 60% daripada jumlah campuran elektrolit-monomer yang disuntik, sampel ujian berikut dengan campuran standard dicairkan (500 kcal / l) dilakukan, dan sebaik sahaja asimilasi penyelesaian ini dikesan, sampel ujian dan campuran intrinsestinal berikutnya mengikut campuran standard (1000kcal / ).

12.4.1.2. Campuran nutrien untuk pemakanan enteral

Berdasarkan komposisi dan tujuan, campuran nutrisi enteral dibahagikan kepada kumpulan berikut: standard, semi-elemental, khusus (metabolik berorientasikan untuk keadaan patologi tertentu), modular.

Diet standard. Diet standard boleh isocaloric - kepadatan kalori 1 kcal / ml, kandungan protein

Aminoplazal 10% E

Aminosteril KE 10%

6 asid amino (alanin, glisin, siri, proline, glutamat dan asid aspartik) disintesis dalam badan daripada karbohidrat, dan 4 asid amino (arginine, histidine, tirosin, dan cysteine) yang disatukan dengan jumlah yang tidak mencukupi.

Darah, plasma, albumin bukanlah ubat pemakanan parenteral, kerana hidrolisis molekul protein mereka menjadi asid amino memerlukan lebih daripada 24 hari.

Pada masa ini terdapat sejumlah besar ubat standard yang seimbang dengan kandungan asid amino yang penting dan tidak penting - poliamina, aminosteril KE 10%, vamin, glamine, infesol 40, aminoplasmal 5%, 10% E, aminosol - 600, 800 KE, fosin 111 8, 5%. Komposisi beberapa penyelesaian standard asid amino diberikan dalam jadual. 12.8.

Penyelesaian asid amino bertujuan umum yang mengandungi lebih daripada 15 g / l nitrogen total bertujuan untuk meningkatkan keperluan asid amino dengan ketara. Serangkaian ubat seperti Vamin 18, Aminosteril L forte, Aminosteril 10%, Neonutrin 15%.

Walau bagaimanapun, dalam pelbagai keadaan patologi terdapat ciri-ciri dalam manifestasi gangguan metabolik ciri patologi tertentu.

Untuk kegagalan hati, ubat-ubatan seperti Aminosteril N-rena 5% dan 8%, Aminoplasma Hepa 10%, Hepatamine digunakan.

Dari penyelesaian khas asid amino tindakan terarah dalam rawatan kegagalan hati, ubat jenis "Gepasol A", "Hepasteril A" digunakan.

Untuk pemakanan parenteral dan rawatan pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut dan kronik, penyelesaian khusus asid amino digunakan: Aminosteril KE-nefro, Nefrosteril, Neframin.

Karbohidrat. Glukosa - sumber utama tenaga dan karbohidrat, serta komponen yang diperlukan untuk sintesis protein. Bahagian glukosa dalam bekalan tenaga ialah 45-50%. Nilai tenaga 1 g glukosa - 4.1 kcal. Menyediakan badan dengan karbohidrat bergantung kepada jumlah perbelanjaan tenaga tubuh. Walau bagaimanapun, berdasarkan keistimewaan proses metabolik di bawah tekanan dan kemungkinan komplikasi daripada pengenalan glukosa berlebihan, dos harian tidak boleh melebihi 6-7 g / kg / 24jam.

Dalam masa yang sama, dengan glukosa diperlukan untuk mengendalikan insulin, dos yang dikira untuk setiap pesakit tertentu bergantung kepada tahap gula dalam darah. Secara purata, insulin ditetapkan pada kadar 1 U setiap 4-5 g glukosa kering.

Emulsi lemak. Sebagai substrat tenaga, emulsi lemak adalah paling berkesan. Ini disebabkan oleh ketidaksuburan lemak dalam air, yang menjadikannya tidak aktif secara aktif, serta nilai tenaga yang tinggi (1 g - 9.3 kcal) dan kemungkinan menyediakan badan dengan asid lemak penting dalam jumlah kecil cecair.

Dalam praktik klinikal, 10% dan 20% penyelesaian emulsi lemak dengan kandungan kalori 1 dan 2 kcal / ml digunakan: Lipofundin MCT / LCT, Intra-lipid, Lipovenoz, Structolipid dan 10% Omegaven sebagai tambahan kepada emulsi lemak utama.

Vitamin dan unsur surih. Kebanyakan vitamin dan unsur surih yang diperlukan untuk memenuhi keperluan harian badan di bawah keadaan normal, hanya datang secara eksogen dengan nutrien berkhasiat. Untuk tujuan ini, dalam amalan pemakanan parenteral, ubat berikut digunakan: Solyuvit, Vitalipid (kanak-kanak dan orang dewasa), Adda-melem, Trakutil (bahan tambahan mengandungi unsur surih), serta penyelesaian vitamin yang lazim (asid askorbik, vitamin B).

Air dan elektrolit. Secara purata, permintaan air adalah 30-50 mg / kg / 24 jam. Dalam keadaan kritikal, apabila kehilangan air meningkat secara dramatik, keperluan hariannya dapat meningkat menjadi 100-150 ml / kg / 24 jam Apabila membina program nutrisi parenteral, bahawa air adalah sebahagian daripada semua ubat yang digunakan.

Memandangkan gangguan air dan keseimbangan elektrolit dalam keadaan kritikal dari genesis berbeza berbeza dalam had yang agak luas, perlu mengendalikan dan membetulkannya dengan sewajarnya dengan defisit yang terhasil. Untuk tujuan ini, penyelesaian infusi elektrolit digunakan: larutan natrium klorida isotonik; penyelesaian elektrolit yang seimbang (Lactasol, Disol, Trisol, Acesol); kalsium klorida, penyelesaian glukonat dan laktat; penyelesaian laktat dan magnesium sulfat.

Secara purata, dalam fasa katabolik selepas tempoh agresif, pemakanan parenteral harus memastikan bekalan bahan utama setiap 1 kg berat badan sehari dalam jumlah berikut: protein - 1.5-2 g / kg atau 0.26-0.32 g nitrogen atau 0.7- 2 g asid amino; tenaga - 35-40 kcal / kg; karbohidrat - 3-5 g / kg; lemak - 2-3 g / kg; natrium 1.5-2 mmol / kg; kalium - 1.5-2 mmol / kg; magnesium -0.05-0.1 mmol / kg; kalsium - 0.05-0.1 mmol / kg; klorin - 1-3 mmol / kg. Air diperkenalkan pada kadar 40-50 ml / kg berat badan. Ciri-ciri patologi dan status klinikal boleh membuat penyelarasan kepada bilangan ramuan yang diperlukan untuk pelaksanaan pemakanan parenteral.