Pemakanan lisan dengan campuran cecair dan pemakanan penyiasatan enteral

Setiap 30 minit

Semak kadar pengenalan campuran enteral

Periksa operasi dispenser

Tentukan kehadiran jumlah sisa dalam perut

Pemantauan umum fungsi tekanan darah, kadar jantung, T

Menambahkan campuran ke bekas

Nisbah masuk / dipaparkan

Urus graviti tertentu

Pengurusan akaun

Komplikasi pemakanan enteral dan pencegahan mereka

Kalkulator

Anggaran kos perkhidmatan percuma

 1. Isi permohonan. Pakar akan mengira kos kerja anda
 2. Mengira kos akan datang ke mel dan SMS

Nombor permohonan anda

Sekarang surat pengesahan automatik akan dihantar ke mel dengan maklumat tentang permohonan itu.

Campuran nutrisi enteral

Pilihan campuran untuk pemakanan enteral bergantung kepada beberapa faktor. Ambil perhatian bahawa campuran enteral berkualiti tinggi harus:

- mempunyai ketumpatan tenaga yang mencukupi (sekurang-kurangnya 1 kcal / ml);

- tidak mengandungi laktosa dan gluten;

- mempunyai osmolariti rendah (tidak lebih daripada 300-340 masjid / l);

- mempunyai kelikatan rendah;

- tidak menyebabkan rangsangan berlebihan motilitas usus;

- mengandungi data yang mencukupi mengenai komposisi dan pengilang campuran nutrien, serta tanda-tanda kehadiran pengubahsuaian genetik nutrien (protein) [Kostyuchenko, A. L. et al., 1996].

Pada masa ini, mereka tidak digunakan untuk campuran nutrisi enteral yang dibuat daripada produk semulajadi atau disyorkan untuk makanan bayi kerana ketidakseimbangan mereka dan ketidakcukupan kepada keperluan pesakit dewasa. Pada tahun-tahun sebelumnya, sarapan Spokanukotsky dan campuran probe yang dikembangkan oleh Profesor E. P. Kurapov (1974) telah digunakan untuk tujuan ini.

Pada masa ini, terdapat jenis campuran berikut untuk EP (tab 14.1):

2. Campuran semi- unsur.

3. Gabungan modular.

4. Campuran tindakan arah.

Jenis campuran untuk pemakanan enteral

Campuran standard - mengandungi semua makro dan mikronutrien yang diperlukan mengikut keperluan harian tubuh. Protein terkandung dalam keseluruhan, bentuk bukan hidrolisis (tenusu, soya). Lemak diwakili oleh minyak sayuran (bunga matahari, kacang soya, jagung, dan sebagainya). Karbohidrat - dalam bentuk maltodextrin (kanji hidrolisis).

Campuran standard digunakan dalam kebanyakan keadaan klinikal di mana ada tanda-tanda untuk pemakanan enteral, dengan pengecualian gangguan pencernaan yang ditandakan dan penyerapan nutrien, serta patologi organ (hepatik, buah pinggang, dan lain-lain).

Campuran separa unsur juga nutrien seimbang, di mana protein diwakili sebagai peptida dan asid amino (protein hidrolisis). Mereka ditetapkan untuk gangguan yang ketara dalam fungsi pencernaan dan penyerapan (malabsorpsi, cirit-birit), termasuk dalam tempoh awal selepas operasi.

Di negara kita, kita menggunakan campuran semulajadi Nutrien Elemental dan Peptamen.

Campuran modular mengandungi hanya satu daripada nutrien (protein, lemak) atau asid amino (glutamin), pengawal selia metabolisme (L-carnitine). Mereka digunakan untuk menambah pemakanan nutrisi terapeutik buatan atau konvensional.

Modul protein (protein hidrolisis) bertujuan meningkatkan kuota protein dalam diet harian dan digunakan apabila meningkatkan keperluan protein atau kehilangan protein. Modul tenaga (yang terdiri daripada maltodekstrin) membolehkan anda meningkatkan nilai tenaga diet.

Modul trigliserida rantaian sederhana (MCT - trigliserida rantaian sederhana) mengandungi asid lemak dengan 6-12 atom karbon (caproic, caprylic, dan sebagainya), yang diserap tanpa penyertaan asid lipase dan hempedu dan diserap ke dalam usus kecil ke dalam darah vena portal dan tidak ke dalam getah bening. Modul ini diberikan kepada pelanggaran pencernaan, penyerapan dan penyerapan lemak.

Modul L-carnitine menyumbang kepada pengoksidaan lemak dalam sel mitokondria. Dalam makanan biasa, karnitine mengandungi hanya produk daging. Ia ditetapkan untuk keletihan apa-apa asal, semasa mengandung dan menyusu, terhadap latar belakang pemunggahan dan diet vegetarian, dalam pemakanan sukan.

Campuran modular boleh digunakan untuk memperkayakan catuan lisan biasa dan ditambah kepada makanan organik (bijirin, sup, dll.)

Campuran tindakan arah dibuat sedemikian rupa untuk membetulkan gangguan metabolik yang tipikal patologi ini (hepatik, buah pinggang, kegagalan pernafasan, gangguan imuniti, diabetes mellitus).

Apabila pelanggaran hati (kegagalan hati, encephalopathy) diberikan kepada campuran dengan komponen protein yang diubah suai, yang meningkatkan kandungan asid amino rantai bercabang (valine, isoleucine, leucine) dan mengurangkan kandungan asid amino aromatik (phenylalanine, tirosin, tryptophan) dan metionin.

Di negara kita, campuran hati yang digunakan untuk EP Nutrien Gepa dan Gepamin.

Dalam kes-kes fungsi buah pinggang yang teruk (kegagalan buah pinggang akut atau kronik), campuran dengan komponen protein yang diubah suai, terutamanya diwakili oleh asid amino dan histidin yang penting, dan kandungan potassium, natrium, klorida, fosforus dan vitamin D yang dikurangkan.

Di Rusia, campuran digunakan untuk EPC pesakit buah pinggang Nutricomp ADN Renal, Nutrien Nefro, Renamin.

Dalam kegagalan pernafasan, campuran ditugaskan dengan peningkatan kadar lemak dan pengurangan kadar karbohidrat, dengan memasukkan vitamin E dan C, p-karoten, selenium, dan taurine dalam komposisi antioksidan.

Di negara kita ada campuran enteral untuk pesakit yang mengalami kegagalan pernafasan "Nutrien Pulmo".

Dalam kes-kes gangguan imuniti, ancaman jangkitan atau sepsis, campuran dengan kandungan glutamin, arginin, asid ribonukleik, asid lemak u-3, L-carnitine ditetapkan.

Campuran berorientasikan imun pertama untuk EF adalah "Impak" (Switzerland). Rusia menggunakan campuran "Nutrien Immun" dan "Stresson."

Diabetis dan keadaan hyperglycemic, campuran yang mengandungi fruktosa, pektin dan selulosa mikrokristalin ditetapkan.

Di Rusia, campuran "Nutricom ADN diabetes", "Nutrien Diabetes", "Diazon" digunakan.

Untuk pemakanan tambahan wanita hamil dan penyusuan, campuran digunakan untuk bahan-bahan farmaseutikal yang diperlukan untuk ibu dan janin, termasuk faktor pertumbuhan (taurine, choline, carnitine, inositol).

Di Rusia, Dumil Mama Plus, Dumil Mama, Femilak, Enfa Mama digunakan untuk EP tambahan wanita hamil dan menyusui.

Sejumlah campuran enteral yang berbeza dalam kepadatan tenaga, osmolariti, dan kandungan ramuan farmaseutikal kini dibentangkan di pasaran Rusia (Jadual 14.2, 14.3, 14.4).

Pemakanan tiub enteral untuk orang dewasa

Pemakanan enteral dalam perubatan digunakan dalam pelbagai patologi yang berkaitan dengan kemustahilan makan makanan pepejal. Selalunya, pemakanan enteral cecair ditetapkan dalam tempoh selepas operasi. Terdapat pelbagai jenis pemakanan enteral, tetapi sebagai peraturan, dalam semua kes campuran cecair khas digunakan untuk pentadbiran siasatan. Menjalankan nutrisi enteral orang dewasa, kakitangan perubatan boleh beroperasi tanpa persetujuan pesakit. Ini diperlukan dalam beberapa kes untuk gangguan mental. Sebagai contoh, siasatan pemakanan enteral adalah perlu untuk penyakit Alzheimer atau cachexia pada pesakit yang mengalami anoreksia. Pemilihan campuran mengikut komposisi protein, lemak dan karbohidrat dilakukan oleh doktor yang hadir. Pada produk halaman ini hanya dibentangkan untuk membiasakan diri dengan komposisi dan sifat mereka.

Pemakanan enteral untuk pesakit yang mengalami kekurangan nutrien

Nutrisi enteral pesakit - sejenis terapi pemakanan, di mana nutrien dalam bentuk campuran istimewa diberikan secara lisan atau melalui tiub gastrik intrinsestinal jika tidak mungkin memenuhi keperluan tenaga tubuh secara semulajadi untuk pelbagai penyakit.

Pada peringkat pertama perkembangan hala tuju untuk pemakanan enteral pesakit yang habis, produk semulajadi (susu, krim, telur, serbuk daging) digunakan, mampu melepaskan probe yang luas tanpa rawatan atau selepas pemusnahan mekanikal.

Kelemahan penggunaan campuran produk semulajadi adalah kesukaran untuk membuat komposisi seimbang unsur-unsur surih, vitamin.

Campuran nutrien untuk pemakanan probe dimasukkan ke dalam perut, duodenum, atau ke bahagian awal jejunum menggunakan kuar.

Produk seimbang kering untuk pemakanan enteral: "Ovolact", "Nefros TEN", "Energoplas TEN", "Genencefamine"

Melalui siasatan atau sebagai minuman untuk pesakit dengan patologi hati, buah pinggang, dengan luka bakar, penyakit onkologi.

Komposisi ini termasuk produk yang dihasilkan daripada protein susu berkualiti tinggi, serbuk telur, sirap jagung dengan penambahan vitamin, mineral, bahan aromatik, diperkaya dengan asid amino bebas.

Petunjuk untuk pengenalan nutrisi enteral

Produk ubat pemakanan enteral berdasarkan susu secara konvensional dibahagikan dengan tujuan (patologi) dan kategori umur.

Mengikut kaedah pentadbiran pemakanan enteral, mereka dibahagikan kepada produk untuk pemakanan lisan, enteral dan parenteral.

Dalam penampilan - produk cecair kering dan cecair dengan sifat probiotik dipisahkan ke dalam kumpulan yang berasingan.

Petunjuk untuk pemakanan enteral adalah syarat-syarat patologi yang berikut:

 • halangan esofagus;
 • tempoh selepas operasi selepas gastrectomy;
 • penembusan ulser gastrik dan duodenal;
 • kekurangan patensi dalam perut;
 • penyakit mental, disertai dengan keengganan makan;
 • kanser, disertai oleh cachexia dan kekurangan selera makan.

Campuran pemakanan cecair untuk pemakanan enteral

Pemakanan lisan - Campuran nutrien, yang mempunyai rasa yang menyenangkan dan mudah larut dalam air minuman biasa, boleh diberikan secara lisan sebagai diet cair (minuman) dalam kes di mana pesakit tidak memerlukan siasatan, tetapi terdapat keperluan protein dan tenaga yang tinggi. Jika pemakanan diri adalah mungkin, pesakit minum dari 500 ml hingga 1 l campuran untuk pemakanan enteral setiap hari, dalam 200 ml bahagian di antara hidangan.

Untuk menyediakan campuran cecair untuk pemakanan enteral, serbuk kering dicairkan sebelum dimasak dan disejukkan ke suhu di bawah 40 ° C air dengan pencampuran mudah.

Setelah membuka bungkusan itu, campuran nutrisi untuk pemakanan enteral perlu disimpan selama tidak lebih dari tiga minggu di tempat yang kering dan sejuk, tetapi tidak di dalam bilik penyejuk, menutup dengan ketat.

Campuran "Nutrien" dibungkus dalam tin. Hayat rak boleh dimeteraikan adalah dua tahun.

Campuran untuk orang dewasa memberi makan tiub

Enpita - produk yang dimaksudkan untuk pemakanan enteral. Mereka adalah campuran nutrien kering untuk pemakanan enteral orang dewasa dengan kandungan tinggi atau rendah bahan-bahan utama, resipi diberikan dalam jadual "Resipi untuk campuran susu kering".

Jenis-jenis berikut boleh didapati:

 • protein enpit;
 • rendah lemak enpit;
 • kalsium kalori;
 • antitemik enpit.

Resep campuran susu kering "Enpit"

Protein enpit dianjurkan untuk memperkayakan bahagian protein diet.

Petunjuk untuk pelantikan adalah:

 • pelanggaran status fizikal kanak-kanak yang lebih tua;
 • pelanggaran proses dalam ulser peptik, sirosis hati, penyakit membakar;
 • keletihan pada pesakit pembedahan (sebelum dan selepas pembedahan).

Ia boleh digunakan sebagai minuman sebagai hidangan bebas. Dalam bentuk kering atau cecair ditambahkan kepada resipi pelbagai hidangan.

Campuran bebas lemak untuk pemakanan tiub enteral ditetapkan untuk mengurangkan kandungan lemak dalam diet sambil mengekalkan tahap protein biasa atau sedikit peningkatan.

Enpit kalori digunakan untuk meningkatkan nilai tenaga pemakanan dan pengayaan PUFA. Ia boleh digunakan sebagai minuman sebagai hidangan berasingan atau ditambah kepada pelbagai hidangan.

Antitemik enim disyorkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan anemia. Tempoh penggunaan adalah purata 15-30 hari, dalam dos kecil dari 10 ml hingga 50 ml.

Produk susu kering "Inpan". Direka untuk nutrisi enteral (probe) kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit pembedahan, neurologi, onkologi dan lain-lain.

Komposisi produk susu kering "Inpan", pecahan massa,%: kelembapan - tidak lebih daripada 4.0; protein - tidak kurang daripada 13.0; lemak - tidak kurang daripada 15.0.

Produk susu kering "Inpitan" dihasilkan dari kering (kasein hydrolyzate, jagung atau minyak bunga matahari, jagung atau sirap dextrin-maltosa, garam mineral, vitamin), kering dalam tumbuhan pengeringan semburan.

Proses teknologi termasuk operasi berikut: mendapatkan makanan kasein hidrolisis dengan pecahan massa bahan-bahan kering sebanyak 20%; penerimaan, penyediaan bahan mentah dan komponen; menyediakan campuran pekat; pengeringan, penyejukan dan penyimpanan perantaraan asas susu; dos dan pencampuran komponen; pembungkusan produk, pelabelan dan penyimpanan. Makan "Inpan" dalam pek yang beratnya 450 g dalam suasana nitrogen. Simpan pada suhu 1-10 ° C dan kelembapan relatif 75% selama 12 bulan. dari tarikh pengeluaran, termasuk di kilang - tidak lebih dari 1 bulan.

Produk susu kering "Unipit DC" bertujuan untuk pemakanan enteral kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit pembedahan, membakar penyakit.

Komposisi produk, pecahan massa,%: lemak - 12.0; protein - 40; kelembapan-3.0. "Unithit DC" dihasilkan daripada pekat protein susu, yang diperolehi oleh ultrafiltrasi dan diafiltrasi susu skim atau serbuk susu yang boleh dimakan, krim, minyak jagung, gula, tepung jagung dan molase, mineral (kalium dan sodium sitrat, magnesium klorida dan besi sulfat), vitamin A, E, D2, C, PP, B1, B2, B6.

Pemakanan enteral: apakah itu dan mengapa perlu?

KANDUNGAN:

Makanan yang sihat, berkhasiat - kunci kepada pemulihan pesakit yang cepat. Tetapi bagaimana jika dia tidak boleh makan dengan cara yang biasa, atau tidak dapat makan sama sekali dengan sendiri? Kemudian pemakanan enteral dimainkan. Apa ini?

Mengapa nutrisi enteral ditetapkan?

Tujuan pemakanan enteral adalah untuk memastikan pengeluaran semua nutrien lengkap (ini adalah protein, lemak dan karbohidrat yang kita semua tahu) ditambah mineral dan vitamin, walaupun pesakit tidak sedarkan diri. Kekurangan bahan berfaedah adalah punca kekebalan, keletihan dan, akhirnya, pemulihan perlahan atau bahkan kemerosotan kesihatan pesakit.

Pemakanan enteral untuk pesakit yang lemah telah direka untuk memastikan bahawa pesakit menerima norma pemakanan seimbang sepenuhnya, yang dapat menggantikan makanan biasa. Pada dasarnya, ini adalah campuran yang memasuki perut atau usus, sama ada melalui tiub nasogastrik atau melalui stoma. Adalah mungkin untuk memberi makan pesakit dengan cara ini di hospital dan di rumah.

Sebab-sebab perlantikan pemakanan enteral

Terdapat 4 kumpulan sebab mengapa pemakanan enteral klinikal ditetapkan:

 1. Ketidakupayaan untuk mengambil makanan sendiri (koma, kerosakan fungsi menelan yang teruk, patah tulang muka tengkorak, akibat strok, kecederaan otak traumatik, dan lain-lain).
 2. Ketidakupayaan untuk menggunakan makanan biasa selepas atau semasa radiasi dan kemoterapi untuk kanser, sebelum dan selepas operasi dilakukan pada saluran gastrointestinal (GIT) atau organ lain.
 3. Ketidakupayaan untuk makan biasanya disebabkan oleh patologi (contohnya, dalam saluran empedu dan buah pinggang) atau penyakit (pankreatitis, kencing manis, kolitis ulseratif, penyakit Parkinson, Crohn, dll.).
 4. Keengganan makan untuk sebab-sebab psikologi atau psikiatri (anorexia nervosa, skizofrenia, kemurungan, dan lain-lain). Oleh sebab makan paksa dengan penyelidikan dimasukkan melalui hidung, membran mukus saluran gastrousus tidak menjadi atrofi, dan bakteria tidak menembusi dinding usus.

Kontraindikasi dan kelebihan pemakanan enteral

Keadaan utama untuk penggunaan campuran adalah fungsi normal usus, sejak Kontraindikasi untuk jenis makanan ini adalah:

 • gangguan yang betul pada perut - halangan, iskemia (penyumbatan atau penyempitan salur usus), dan sebagainya,
 • gangguan penyerapan dan pencernaan makanan,
 • muntah atau cirit-birit,
 • pendarahan perut,
 • urat varicose esofagus,
 • kolon yang diperbesarkan
 • kegagalan vaskular atau buah pinggang akut,
 • sindrom usus pendek, i.e. kesan menghilangkan sebahagian besar usus kecil,
 • peritonitis.

Walaupun terdapat senarai kontraindikasi yang ketara, pemakanan enteral mempunyai 5 kelebihan penting:

 1. Physiology - campuran dihantar segera ke sistem pencernaan, mudah dan cepat diserap,
 2. Harga berpatutan
 3. Tidak perlu prosedur kompleks dan alat tambahan
 4. Tidak menyebabkan komplikasi
 5. Boleh benar-benar menggantikan catuan harian standard seseorang.

Itulah sebabnya pemakanan enteral bagi pesakit kanser (serta kesemua pesakit yang mengalami sakit atau kecederaan parah) adalah salah satu cara untuk mempercepatkan pemulihan badan.

Nutricomp Immune cecair (1.36 kcal / ml)

B.Braun Nutricomp Immun - untuk pemberian makan enteral dan penyelenggaraan fungsi sistem imun

 • Formula: Kekuatan Tenaga Tinggi
 • Spesifikasi g / 100 ml:
  • Tenaga: 136 kcal
  • Protein: 6.7 (+ glutamine 1.97)
  • Lemak: 3.7
  • Karbohidrat: 18.3
  • Serat pemakanan: 1.4
 • Rasa: Neutral
 • Kelantangan: 0.5 L
 • Kuantiti pek: 15 pcs.
 • Tersedia
 • Di bawah perintah itu

Jenis pemakanan enteral

Walaupun pemakanan perubatan dibahagikan kepada dua jenis - kering dan cair, dalam praktiknya lebih mudah untuk menggunakan nutrisi enteral siap dalam bentuk cecair, kerana tiada manipulasi tambahan diperlukan dengannya - pakej dibuka, disambungkan ke sistem suntikan atau probe nasogastrik dan semua

Pada satu masa, campuran cecair untuk pemakanan enteral dibahagikan kepada 4 kategori mengikut komposisi mereka:

 1. Standard atau polimer (nutrien, asid amino, vitamin dan mikro) - mereka sepenuhnya sesuai dengan komposisi untuk diet yang sihat dan sihat. Komponen-komponen ini dalam bentuk yang tidak dapat dicerna boleh ditambah dengan taurine, inositol dan L-carnitine. Campuran seperti ini digunakan dengan sistem pencernaan yang biasa dan ketiadaan cedera mukosa di saluran gastrousus.
 2. Semi-unsur - komponennya dihidrolisis sebahagiannya dan bertujuan untuk pesakit yang mengalami cirit-birit, pankreatitis, gangguan pencernaan lain atau penyerapan makanan.
 3. Modular (hanya satu komponen) - doktor memilih campuran mengikut diagnosis - sebagai contoh, makanan dengan asid lemak tak tepu yang sangat mudah dihadam digunakan untuk memberi makan kepada pesakit yang mengalami disfungsi pankreas, fibrosis sista, luka bakar, dan sebagainya. Gambar campuran - asas pemakanan enteral untuk pesakit yang haus, serta mengesyorkan mereka kepada atlet dan vegetarian.
 4. Tindakan arah - digunakan untuk memberi makan yang melanggar kerja organ tertentu (misalnya, buah pinggang atau hati), diabetes, atau masalah dengan sistem imun.


Dari mana ia mengikuti bahawa makanan khusus boleh dibahagikan kepada dua jenis:

 • nutrisi enteral terapeutik - sepenuhnya atau sebahagiannya menggantikan makanan biasa;
 • makanan tambahan - dimakan oleh orang yang badannya memerlukan nutrien tambahan, terutamanya atlet.

Pemakanan enteral dengan serat pemakanan

Campuran sedemikian untuk pemakanan enteral khusus ditetapkan kepada pesakit yang mengalami penyakit yang teruk atau dysbiosis kerana ubat jangka panjang menyebabkan pelanggaran mikroflora usus. Serat tidak mudah terdedah kepada pencernaan, tenaga, tidak seperti protein, tidak dapat diperolehi dari mereka, tetapi mereka menormalkan peristalsis dan secara aktif terlibat dalam metabolisme saluran gastrointestinal, iaitu. mengelakkan sembelit, yang penting untuk pesakit yang beristirahat.

Terdapat 2 jenis serat makanan:

 • lembut atau larut (pectin, gusi, lendir, dextrans, dll),
 • kasar atau tidak larut (selulosa, lignin, dan sebagainya)

Serat pemakanan, selain meningkatkan kerja usus, melaksanakan fungsi berguna yang lain untuk kita:

 • membantu menghilangkan bahan berbahaya dan beracun dari badan, menyekat patogen,
 • melambatkan penyerapan karbohidrat, yang menghambat pertumbuhan glukosa dalam darah, mengurangkan kolesterol, dan ini mengurangkan risiko aterosklerosis dan penyakit lain dari jantung dan saluran darah,
 • menghasilkan asid asetik, butyric dan propionik, yang membekalkan tenaga ke mukosa gastrousus, melindunginya di peringkat selular dan mencegah perubahan dystrophik.

Makanan ini benar-benar selamat dan digunakan untuk memberi makan pesakit diabetes mellitus jenis I dan II, dengan hiperglisemia, toleransi glukosa yang terhad. Serat tidak menimbulkan kemunculan kembung, kekejangan perut atau usus, bengkak.

Jenis pemakanan enterik menunjukkan bahawa polysaccharides soya dimasukkan dalam campuran, sejak mereka membubarkan dengan mudah dan mempunyai kesan yang sangat sedikit pada kelikatan produk, serta serat dari gandum, buah-buahan dan sayur-sayuran, gula arab, akasia, selulosa. Campuran dengan atau tanpa serat pemakanan dipilih berdasarkan keperluan pesakit.

Pemberian parenteral dan enteral melalui pemeriksaan: prinsip dan kaedah

Apakah sokongan nutrisi untuk pesakit kanser?

EP hari ini adalah pengenalan campuran nutrien (nutritif) di kawasan saluran gastrointestinal (GIT), di mana penyerapan nutrien.

Latar belakang biomedikal EP:

 1. Lebih banyak fisiologi adalah penembusan nutrien melalui sistem vena portal ke hati, kerana ini menyokong sintesis protein dan metabolisme protein;
 2. Dengan pemakanan parenteral, banyak proses yang berlaku di dinding usus dikecualikan;
 3. Dengan pentadbiran parenteral, jumlah cecair yang beredar dalam kapal meningkat, yang memberikan tekanan tambahan pada jantung, dengan ini, tenaga tambahan dibelanjakan;
 4. Memasuki pemakanan enteral adalah cukup mudah dan boleh digunakan di luar institusi perubatan.

Pemakanan enteral pada tahun 1960 memperoleh pemikiran saintifiknya menggunakan teori pemakanan yang mencukupi, Akademik A.M. Ugoleva. Nutrisi heterophase ditemui oleh Yu.M. Halperin pada tahun 1972. Teori-teori ini telah menjadi asas komposisi campuran moden untuk pemakanan enteral.

Pemberian tiub enteral menjadi lebih popular pada tahun 1980-an dalam konteks usus, sebagai sistem yang penting dengan fungsi seperti:

 1. Endokrin;
 2. Imun;
 3. Mekanikal;
 4. Metabolik;
 5. Homeostatic;
 6. Barrier.

Untuk fungsi fisiologi, mukosa utuh diperlukan. Menurut kajian, asas struktur usus adalah tisu limfoid. Kira-kira 20% daripada semua sel epitelium adalah limfosit.

Dalam hal ini, usus kecil dianggap sebagai organ sentral penuh imuniti jenis B-sel. Selain limfosit dalam usus adalah sejumlah besar sel-sel sistem kekebalan yang lain, termasuk sel T-pelbagai jenis.

Pemakanan enteral akan mengekalkan keadaan membran mukus, dan dengan itu akan menghalang penembusan mikroorganisma patogen dan toksin mereka.

Mekanisme pertahanan usus berikut diaktifkan oleh nutrisi enteral:

 • Rintangan kepada penjajahan oleh mikroflora patogen;
 • Pengasingan imunoglobulin A, yang mengurangkan kemungkinan perubahan keradangan;
 • Perlindungan mekanikal dalam bentuk desquamation epitelium, rembesan lendir, pergerakan usus yang mencukupi.

ЕОО (wanita) = 655 (9.6 × MT) (1.8 × R) - (4.7 × B)

di mana ЕОО adalah pertukaran utama (kcal)

MT - berat badan (kg)

 • Selepas operasi abdomen yang dirancangkkal / kg.
 • Selepas operasi radikal untuk kanser / kg.
 • Dengan kecederaan tulang mekanikal teruk / kg.
 • Dengan kecederaan otak trauma / kg.

Campuran untuk orang dewasa memberi makan tiub

Enpita - produk yang dimaksudkan untuk pemakanan enteral. Mereka adalah campuran nutrien kering untuk pemakanan enteral orang dewasa dengan kandungan tinggi atau rendah bahan-bahan utama, resipi diberikan dalam jadual "Resipi untuk campuran susu kering".

Jenis-jenis berikut boleh didapati:

 • protein enpit;
 • rendah lemak enpit;
 • kalsium kalori;
 • antitemik enpit.

Pemakanan enteral: spesies melalui laluan pentadbiran, rejimen, komplikasi

Diet sepenuhnya - selain memastikan berfungsi normal badan manusia - melakukan beberapa fungsi penting lain. Ia membantu menguatkan imuniti, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai penyakit, membantu mengatasi tekanan fizikal dan psiko-emosi yang berlebihan.

Dengan bantuan nutrien yang datang dengan makanan, menyokong prestasi semua fungsi dan sistem, serta mempercepatkan proses metabolik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan yang disebabkan oleh penyakit, trauma atau pembedahan yang serius, pesakit mungkin kehilangan peluang untuk makan secara tradisional.

Untuk memberikan badannya dengan kompleks nutrien seimbang yang diperlukan untuk pemulihan aktiviti penting dan berfungsi dengan baik semua sistem, mereka menggunakan nutrisi enteral.

Apa arti pemakanan enteral?

Istilah "pemakanan enteral" merujuk kepada jenis pemakanan tambahan atau terapeutik khusus dengan campuran khusus, yang melibatkan penghantaran makanan melalui rongga mulut, tiub gastrik atau usus, di mana nutrien diserap melalui membran mukus saluran gastrointestinal, iaitu, secara fisiologi mencukupi (atau enteral) oleh.

Penentangan semacam itu tidak selalunya sesuai, kerana kedua-dua jenis nutrisi buatan boleh digunakan serentak, melengkapi antara satu sama lain.

Petunjuk dan kontraindikasi

Selalunya, pemakanan enteral ditetapkan untuk pemisahan penyakit usus dan patologi radang yang dicirikan oleh penyerapan nutrien yang merosot.

Mengikut arahan khas dari Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, pemakanan enteral, yang dilakukan dengan memasukkan siasatan (tabung khas), boleh digunakan untuk pesakit yang mengalami pelbagai gangguan sistem saraf pusat, yang diwakili oleh:

 • Penyakit Parkinson, yang merupakan penyakit kronik sistem saraf pusat;
 • keadaan comatose disertai dengan kehilangan kesedaran dan kemerosotan yang ketara dalam fungsi semua organ dan sistem;
 • pukulan serebrovaskular, yang merupakan pelaku gangguan akut peredaran otak.

Pemakanan enteral boleh diresepkan untuk penyakit saluran gastrointestinal, diwakili oleh:

 • pankreatitis kronik, yang merupakan akibat daripada proses keradangan dalam pankreas;
 • Penyakit Crohn;
 • pankreatitis kronik;
 • patologi saluran empedu dan hati;
 • sindrom malabsorpsi;
 • kolitis ulseratif;
 • sindrom gelung pendek.

Di samping itu, pemakanan enteral boleh digunakan:

 • semasa perletakan kemoterapi dan radioterapi dalam rawatan kanser;
 • dalam rawatan keracunan teruk, kecederaan dan luka bakar;
 • berhubung dengan pesakit yang mempunyai neoplasma di bahagian kepala, leher dan perut;
 • semasa persediaan untuk pembedahan atau semasa tempoh pasca operasi;
 • dengan penyakit berjangkit yang teruk;
 • dalam komplikasi selepas bersalin (diwakili oleh fistulas, sepsis, perbezaan yang kurang sutured);
 • dalam kerosakan sinaran akut atau kronik kepada badan;
 • untuk rawatan pesakit dengan gangguan mental (contohnya, kemurungan teruk atau anoreksia).

Arahan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia secara khusus membincangkan kes-kes di mana penggunaan pemakanan enteral benar-benar kontraindikasi. Senarai ini termasuk patologi yang dibentangkan oleh:

 • peritonitis (keradangan di peritoneum);
 • obstruksi usus mekanikal;
 • kes-kes cirit-birit yang teruk;
 • kehadiran pendarahan gastrousus yang berpanjangan;
 • intoleransi individu komponen individu campuran enterik;
 • pembasmian urat esofagus;
 • satu pelanggaran penting terhadap proses penghadaman dan penyerapan nutrien;
 • sindrom usus pendek yang berkembang selepas pembedahan kebanyakan usus kecil;
 • kehadiran fistulas tersebar di kawasan antara perut dan usus besar;
 • pengembangan beberapa bahagian usus besar, disertai dengan sembelit berterusan;
 • kekurangan buah pinggang akut atau vaskular;
 • kehadiran anastomosis baru-baru ini (sebatian organ kosong yang dicipta oleh pembedahan).

Jenis EP dengan kaedah pentadbiran

Bergantung kepada kaedah pentadbiran, terdapat tiga jenis nutrisi enteral.

Siping

Penyegelan adalah sejenis pemakanan tiruan di mana nutrien memasuki tubuh pesakit dalam bentuk minuman yang diambil secara lisan (melalui mulut) dalam sips kecil atau melalui jerami.

Campuran enteral cecair yang diambil dalam bentuk minuman boleh:

 • hiperkalori, sedia makan;
 • hypocaloric, isocaloric dan hypercaloric (bergantung kepada bukti) yang disediakan dari serbuk kering (dengan mencairkannya dengan air masak).

Siasat

Pada penyusuan probe, pengenalan campuran nutrien cecair dilakukan menggunakan tiub lembut khas (mempunyai diameter 3 hingga 5 mm dan diperbuat daripada getah, plastik, silikon) atau kuar khas, hingga ke ujungnya agen zat (zaitun) dilampirkan, memudahkan pengenalan dan seterusnya membantu mengendalikannya. kedudukan

Probes boleh:

 • nasogastrik, yang melibatkan pengenalan tiub ke dalam perut melalui laluan hidung;
 • nasoduodenal, ditadbir melalui hidung ke dalam duodenum;
 • anti simpang, disuntik melalui pembukaan hidung ke jejunum;
 • dua saluran, direka untuk menyelesaikan dua masalah sekaligus: pengenalan campuran enterik ke dalam usus dan penyahmampatan perut.

Melalui siasatan dimasukkan ke dalam stoma

Dengan jenis pemakanan enteral ini, siasatan dimasukkan ke dalam stoma - pembukaan khas yang dibuat khusus untuknya secara endoskopi atau pembedahan di dinding anterior abdomen.

Terdapat:

 • gastrostomy (bukaan pembedahan yang dicipta di perut);
 • duodenostomy (bukaan diselaraskan dalam duodenum);
 • jejunostomy (lubang dibuat dalam usus kecil).

Jenis-jenis campuran di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak

Campuran nutrien untuk pemakanan enteral, dihasilkan di perusahaan industri farmaseutikal dan makanan, bergantung kepada nilai tenaga dan komposisi kimia, boleh dibahagikan kepada:

 1. Monomerik, yang terdiri daripada satu set terhad mikroelement (diwakili oleh beberapa garam dan glukosa) dan digunakan semasa tempoh selepas operasi, kerana komposisi mereka serta mungkin menyumbang kepada pemulihan fungsi usus kecil, tertakluk kepada pembedahan. Penggunaan campuran monomerik yang membantu mengekalkan keseimbangan air dan elektrolit juga ditunjukkan untuk pesakit yang mengalami cirit-birit atau serangan muntah yang kerap. Kumpulan ini termasuk campuran "Regidron", "Gastrolit", "Orasan", "Mafusol", "Citroglukosolan", dan lain-lain.
 2. Elemental, yang terdiri daripada kompleks unsur kimia yang dipilih dengan teliti dan bertujuan untuk pemakanan pesakit yang mengalami pankreatitis, diabetes, kekurangan buah pinggang dan hepatik: penyakit yang dicirikan oleh metabolisme yang merosot. Oleh kerana organ-organ (buah pinggang, pankreas dan hati) yang terkena penyakit tersebut tidak lagi dapat menangani fungsi mereka, campuran nutrisi (misalnya, Lofenalak, Vivonex) membantu pesakit sekurang-kurangnya memulihkan sebahagian aktiviti penting mereka.
 3. Semi-unsur, dicirikan oleh komposisi kimia yang lebih seimbang dan oleh itu sesuai untuk kebanyakan pesakit yang memerlukan nutrisi enteral. Protein yang termasuk dalam campuran separuh unsur mempunyai bentuk peptida dan asid amino yang mudah diserap oleh badan pesakit, oleh itu penyelesaian jenis ini (diwakili oleh campuran "Nutrilon Pepti TSC", "Peptamen", "Nutrien Elemental", "Peptisor") diberikan kepada pesakit yang baru menjalani pembedahan menderita gangguan pencernaan.
 4. Standard polimer, digunakan untuk pesakit kuasa menjalani pembedahan dan berada dalam keadaan koma. Komposisi campuran tersebut mengandungi pelbagai mineral, protein, unsur surih, karbohidrat dan lemak yang sesuai untuk tubuh pesakit dewasa. Pengilang menghasilkan tiga jenis campuran polimer:
  • Kering, memerlukan pencairan dan ditadbir melalui siasatan. Kategori ini termasuk campuran "Nutrizone", "Nutricomp Standard", "Berlamin Modulyar".
  • Cecair, sedia untuk digunakan. Mereka sangat diperlukan dalam situasi di mana pesakit memerlukan pengenalan segera nutrien penting. Kumpulan ini termasuk formula enteric "Nutrizone Standard", "Nutricomp Liquid", "Berlamin Modular" dan lain-lain.
  • Campuran yang dimaksudkan untuk kegunaan lisan (oral), diwakili oleh komposisi "Forticrem", "Nutridrink", "Berlamin Modular".
 5. Formulasi enteral tindakan arah, tujuan yang sama dengan penggunaan campuran unsur, kerana mereka membantu untuk memulihkan fungsi tubuh pesakit dalam penyakit tertentu. Formula pemakanan ini ditetapkan untuk pembetulan fungsi hati dan buah pinggang yang merosot, pemulihan kekebalan dan metabolisma terjejas.

Caliper

Komposisi hypercaloric (nilai pemakanannya ialah 1.5 kcal / ml) campuran pemakanan "Supporta" termasuk sejumlah besar protein (10 g setiap 100 ml larutan), serat makanan dan asid lemak tak tepu omega-3 (khususnya, asid eikosapentaenoik - 2 g setiap 500 ml).

Campuran "Caliper", yang dibangunkan untuk terapi diet pesakit yang mengidap penyakit onkologi, bertujuan untuk mengisi defisit:

 • protein;
 • mengesan elemen;
 • vitamin;
 • substrat tenaga.

Jika "Supporta", yang mengandungi banyak minyak ikan dan protein dan dicirikan oleh kandungan natrium yang rendah, digunakan untuk masa yang lama untuk mendapatkan nutrisi penuh, pesakit memerlukan nasihat daripada pakar yang berpengalaman dan pemantauan berterusan tahap natrium dalam darah. Sekiranya perlu, doktor boleh menentukan kesesuaian penggunaan natrium tambahan.

Campuran "Caliper" tidak dimaksudkan untuk memberi makan kanak-kanak di bawah 12 bulan. Ia tidak disyorkan untuk menggunakannya sebagai satu-satunya sumber pemakanan bagi kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Nutrizone

Campuran seimbang "Nutrizon" yang mengandungi sejumlah besar kasein - protein susu mudah dicerna, yang mempunyai nilai biologi tertinggi, bertujuan untuk pentadbiran oral atau untuk pentadbiran melalui siasatan.

Campuran "Nutrizon" sama-sama digunakan untuk makanan dan kecil (selepas setahun), dan pesakit dewasa. Ia boleh digunakan sebagai satu dan sebagai sumber kuasa tambahan.

Campuran ditetapkan:

 • semasa persediaan untuk pembedahan;
 • semasa tempoh pasca operasi;
 • untuk pemakanan pesakit kritikal (contohnya, dalam kes kecederaan, stroke, sepsis, luka bakar yang teruk, luka luka yang lebih maju);
 • sakit dalam koma;
 • dalam penyakit saluran gastrousus (fistula, pankreatitis, enteritis radiasi, cholecystitis);
 • dengan kehadiran rintangan mekanikal (tumor dan kecederaan kepala dan leher, ketat dan penghalang bahagian-bahagian yang berlainan saluran gastrousus), yang menghalang laluan makan;
 • pesakit yang enggan makan (kerana pelbagai gangguan mental);
 • dalam keadaan yang merangsang kehilangan selera makan (penyakit onkologi dan neurologi, tekanan yang teruk, AIDS, kekurangan kardiopulmonari, kepekaan yang merosot, penyakit hati);
 • dengan kekurangan nutrisi.

Fresenius Kabi

Syarikat Jerman Fresenius Kabi Deutschland GmbH, yang merupakan sebahagian daripada pemegangan Fresenius AG, adalah antara pemimpin dunia dalam pembangunan dan pengeluaran produk pemakanan buatan dan terapi penggantian.

Itulah sebabnya asetnya termasuk berpuluh-puluh campuran nutrien berkualiti tinggi yang digunakan untuk pemakanan enteral dan parenteral.

Nutridrink

Campuran tinggi kalori "Nutridrink", dibezakan oleh komposisi kimia yang seimbang dan kandungan protein susu berkualiti tinggi, dengan cepat dapat mengisi badan pesakit dengan kekurangan vitamin, karbohidrat, mineral, protein dan lemak.

Itulah sebabnya ia amat berguna untuk pesakit yang mengalami penyakit serius atau campur tangan pembedahan yang meluas dan amat memerlukan pemulihan.

Ia ditetapkan untuk kedua-dua kanak-kanak dan pesakit dewasa untuk pelaksanaan kuasa tambahan atau utama untuk:

 • kekurangan selera makan;
 • penyakit onkologi semasa radioterapi dan kemoterapi;
 • ulser peptik, gastritis dan duodenitis;
 • cedera maxillofacial;
 • pelanggaran fungsi menelan dan mengunyah;
 • kekurangan protein dan tenaga.

Nutrien Immun

Campuran hyperkalorik Nutrien Imun yang lengkap, yang digunakan untuk sokongan pemakanan pesakit dewasa dan kanak-kanak berusia lebih tiga tahun, termasuk asid lemak omega-3, glutamin dan arginine.

Campuran "Nutrien Immun", larut dalam air dan mempunyai rasa yang menyenangkan (pengeluar menghasilkan campuran dengan rasa yang berbeza), boleh digunakan:

 • untuk pelaksanaan kuasa siasatan;
 • sebagai minuman;
 • untuk meningkatkan pengambilan makanan.

Untuk beberapa lama, ia boleh digunakan sebagai sumber pemakanan tunggal. Ciri-ciri rheologi campuran itu sedemikian rupa sehingga dapat dengan mudah diperkenalkan ke dalam tubuh pasien dengan bantuan jarum suntik, pam tangan, penetas atau probe yang mempunyai diameter apa pun.

Campuran "Nutrien Immun" yang tidak mengandungi purin, laktosa dan kolesterol, boleh digunakan semasa tempoh praoperasi dan pasca operasi dan dengan:

 • keadaan imunodeficiency;
 • kecederaan;
 • terbakar;
 • kegagalan organ pelbagai;
 • keadaan purulen-septik (diwakili oleh sepsis, luka purulen tisu lembut, komplikasi bernanah dari campur tangan pembedahan);
 • keperluan akut bagi pemakanan yang dipertingkat;
 • Aids;
 • keadaan kritikal (berkaitan dengan pesakit dalam keadaan koma);
 • penyakit radang kronik;
 • hipermetabolisme (metabolisme tinggi).

Mod pemakanan

Salah satu momen paling penting dalam pelaksanaan pemakanan enteral ialah kadar suapan campuran nutrien. Bergantung kepada keparahan keadaan, pesakit boleh menerima makanan dalam mod:

 • Campuran campuran isotonik pada kadar yang tetap. Pada peringkat awal, ia memasuki satu siasatan pada kadar tidak melebihi 60 ml / j, dan doktor yang menghadiri rapat memantau keadaan pesakit. Dengan kemudahalihan yang baik, resort campuran secara beransur-ansur (kira-kira 25 ml / j dalam 8-12 jam seterusnya) meningkat dalam kadar suapannya. Sekiranya perlu, ia boleh ditingkatkan pada masa yang sama dengan nilai optimum. Bagi pesakit yang baru saja menjalani pembedahan dan berada dalam keadaan serius, kadar pentadbiran campuran nutrien tidak boleh melebihi 30 ml / j. Ini memerlukan pemantauan berhati-hati terhadap keadaan pesakit. Jika loya, muntah, cirit-birit, atau kejang berlaku, sama ada pengurangan kepekatan campuran enterik atau kadar pentadbirannya digunakan. Kita harus menjauhkan diri daripada mengubah kedua-dua parameter secara serentak - untuk mengelakkan tekanan untuk badan.
 • Campuran makanan kitaran. Intipati pemakanan kitaran adalah bahawa pengambilan titisan berterusan campuran nutrien dalam tubuh pesakit pada waktu malam bermula secara beransur-ansur terhad, menjadikannya rehat semalaman dengan masa. Varian pemakanan buatan ini, mudah untuk pesakit, sering dilakukan melalui gastrostoma.
 • Nutrisi berkala (atau sesi) ditunjukkan untuk pesakit yang menjalani pembedahan di saluran gastrousus atau mengalami cirit-birit. Sesi dipanggil kerana fakta bahawa campuran nutrien diperkenalkan ke dalam badan pesakit oleh sesi yang berlangsung dari 4 hingga 6 jam.
 • Pemakanan Bolus yang meniru tindakan makan biasa dan menyediakan hampir semulajadi kerja organ-organ saluran gastrousus. Dalam varian pemakanan buatan ini, campuran enteral dimasukkan ke dalam badan pesakit melalui siasatan atau dengan bantuan jarum suntikan pada kadar tidak melebihi 240 ml dalam setengah jam. Bilangan penyusuan - dari tiga hingga lima kali sehari. Dos awal pada suntikan pertama campuran enteral tidak melebihi 100 ml. Dengan kemudahalihan produk yang baik, jumlahnya meningkat secara beransur-ansur (50 ml sehari). Rejimen bolus sering menimbulkan perkembangan cirit-birit, oleh itu, seorang pakar yang berkelayakan harus terlibat dalam pentadbiran dan mengawal kejayaannya.

Pemilihan mod, kelantangan dan kelajuan pengenalan campuran nutrien dalam pelantikan nutrisi enteral bagi setiap pesakit tertentu dijalankan secara individu. Pesakit yang tidak menerima nutrisi enteral selama beberapa hari, selalunya diberikan mod campuran nutrien titisan berterusan.

Komplikasi

Komplikasi yang timbul daripada nutrisi enteral tidak lebih daripada 15% daripada pesakit boleh dibahagikan kepada dua kumpulan.

Kumpulan pertama termasuk komplikasi yang disebabkan oleh akses ke organ saluran gastrointestinal, yang diwakili oleh kecederaan nasofaring dan tiub esophageal (kerana kedudukan siasatan yang salah) dan halangan (penyumbatan) daripada lumen siasatan.

Komplikasi yang teruk yang berkaitan dengan pembentukan eunostoma atau gastrostomy boleh diwakili oleh:

 • jangkitan luka;
 • pendarahan dari kawasan pembedahan;
 • halangan kepada pilorus (atau bahagian pengeluaran perut);
 • pembentukan fistula;
 • aspirasi radang paru-paru (radang paru-paru, berkembang akibat penembusan kandungan saluran gastrointestinal ke dalamnya).

Kumpulan kedua komplikasi termasuk gangguan gastrointestinal, yang melibatkan kejadian cirit-birit, mual dan muntah yang disebabkan oleh:

 • pelanggaran kaedah pemakanan enteral (kesilapan yang paling biasa adalah pengenalan campuran enteral yang terlalu tidak sekata atau cepat, serta dalam penyediaan rumusan nutrien serbuk kering yang salah);
 • osmolariti tinggi (tumpuan) penyelesaian nutrien yang tidak sesuai dengan keadaan fungsi saluran gastrousus pesakit tertentu;
 • pencemaran bakteria campuran yang digunakan;
 • intoleransi individu terhadap komponen individu komposisi nutrien.

Sebagai tambahan kepada gangguan gastrointestinal pada pesakit yang memakan nutrisi enteral, mungkin terdapat beberapa syarat klinikal yang dibentangkan:

 • azotemia (paras darah tinggi yang mengandungi produk metabolik nitrogen, yang menunjukkan kejadian
 • kegagalan buah pinggang;
 • hiperglikemia (peningkatan paras gula darah);
 • hypernatremia (natrium tinggi dalam darah);
 • hiperkalsemia (tahap tinggi kalsium dalam darah).

Syarahan video mengenai nutrisi enteral: