Reglan untuk suntikan - arahan rasmi untuk digunakan

ARAHAN
pada penggunaan perubatan dadah

Nombor pendaftaran:

Nama Perdagangan:

Nama bukan proprietari antarabangsa:

Borang Dos:

penyelesaian untuk pentadbiran intravena dan intramuskular

Komposisi

1 ml mengandungi:
bahan aktif metoclopramide hydrochloride monohydrate 5.27 mg (berdasarkan metoclopramide hydrochloride 5.00 mg);
Pengekstrakan: natrium sulfite 0.125 mg, disodium edetate 0.40 mg, natrium klorida 8.00 mg, air suntikan 991.705 mg.

Penerangan: Telus penyelesaian tanpa warna.

Kumpulan farmakoterapi

Antiemetik - penghalang pusat reseptor dopamin.

Kod ATX: A03FA01

Tindakan farmakologi

Penyekat penerima reseptor dopamine yang spesifik, melemahkan kepekaan saraf pendengaran, yang menghantar impuls daripada "pilorus" (pylorus) dan duodenum ke pusat emetik. Melalui hipotalamus dan sistem saraf parasympatetik mempunyai kesan pengawalseliaan dan koordinasi pada nada dan aktiviti motor bahagian atas saluran gastrousus (termasuk nada spinkter penghadaman yang lebih rendah sahaja). Meningkatkan nada perut dan usus, mempercepat pengosongan lambung, mengurangkan stasis hyperacid, mencegah refluks duodenopyloric dan gastroesophageal, merangsang motilitas usus.

Farmakokinetik
Jumlah pengedaran adalah 2.2-3.4 l / kg.
Bertetuk di hati. Separuh hayat adalah 3 hingga 5 jam, dengan kegagalan buah pinggang kronik - 14 jam. Dieksperimen oleh buah pinggang semasa 24 jam pertama tidak berubah dan dalam bentuk metabolit (kira-kira 80% dos diambil sekali). Mudah menembusi penghalang darah-otak dan diekskresikan dalam susu ibu.

Petunjuk untuk digunakan

Dewasa

 • Pencegahan loya dan muntah selepas operasi.
 • Rawatan gejala mual dan muntah, termasuk migrain akut.
 • Pencegahan loya dan muntah yang disebabkan oleh terapi radiasi dan kemoterapi.
 • Untuk meningkatkan peristalsis semasa menjalankan kajian radiopaque pada saluran gastrointestinal.
 • Rawatan garis kedua untuk loya dan muntah selepas operasi.
 • Garis kedua pencegahan loya dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi.

Contraindications

 • Hypersensitivity to metoclopramide and drug components;
 • pendarahan gastrousus, halangan mekanik usus atau penembusan dinding perut dan usus, keadaan di mana rangsangan motilitas gastrointestinal adalah risiko;
 • disahkan atau disyaki pheochromocytoma disebabkan oleh risiko mengalami hipertensi yang teruk;
 • dyskinesia tardive, yang dikembangkan selepas rawatan dengan neuroleptik atau metoclopramide dalam sejarah;
 • epilepsi (peningkatan kekerapan dan keterukan sawan);
 • Penyakit Parkinson;
 • penggunaan secara serentak dengan agonis reseptor levodopa dan dopamin:
 • methemoglobinemia disebabkan oleh pentadbiran metoclopramide atau nikotinamide adenine dinucleotide (NADH) kekurangan cytochrome b5 dalam sejarah;
 • tumor prolaktinoma atau prolaktin;
 • kanak-kanak sehingga 1 tahun;
 • tempoh penyusuan susu ibu.

Dengan berhati-hati

Apabila digunakan pada pesakit tua; pada pesakit dengan pengaliran jantung terjejas (termasuk memanjangkan selang QT), air dan keseimbangan elektrolit, bradikardia, mengambil ubat lain, memanjangkan selang QT, hipertensi arteri; pada pesakit yang mempunyai penyakit neurologi bersamaan; pada pesakit yang mengambil dadah yang menjejaskan sistem saraf pusat, kemurungan (dalam sejarah); dalam kes kegagalan buah pinggang sederhana (CC 15-60 ml / min); dengan kekurangan hati berat; semasa mengandung.

Gunakan semasa mengandung dan semasa menyusu

Kehamilan
Banyak data mengenai penggunaan wanita hamil (lebih daripada 1000 kes yang dijelaskan) menunjukkan ketiadaan fetotoksisiti dan keupayaan untuk menyebabkan kecacatan perkembangan dalam janin. Metoclopramide boleh digunakan semasa kehamilan saya trimester) hanya jika manfaat yang berpotensi untuk ibu melebihi potensi risiko kepada janin. Disebabkan ciri-ciri farmakologi (seperti neuroleptik lain), apabila menggunakan metoclopramide pada akhir kehamilan, kemungkinan gejala extrapyramidal pada bayi baru lahir tidak boleh dikecualikan. Metoclopramide tidak boleh digunakan pada akhir kehamilan (semasa trimester ketiga). Apabila menggunakan metoclopramide perlu memantau keadaan bayi yang baru lahir.
Tempoh penyusuan susu ibu
Metoclopramide diekskresikan dalam jumlah kecil dengan susu ibu. Kita tidak boleh menolak kemungkinan reaksi buruk dalam kanak-kanak. Penggunaan metoclopramide semasa menyusu tidak disyorkan. Sekiranya perlu, penggunaan ubat semasa menyusu harus berhenti menyusu.

Dos dan pentadbiran

Intravena (IV) dan intramuskular (IM).
In / suntikan hendaklah diberikan bolus perlahan-lahan (sekurang-kurangnya 3 minit).
Dewasa
Pencegahan loya dan muntah selepas operasi
Dos yang disyorkan dos 10 mg (1 ampoule).
Rawatan garis kedua untuk loya dan muntah selepas operasi. Pencegahan lanjutan kedua untuk loya dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi
Dos tunggal yang disyorkan sebanyak 10 mg (1 ampoule) dikendalikan sehingga tiga kali sehari.
Untuk meningkatkan peristalsis semasa menjalankan kajian radiopaque pada saluran gastrointestinal. Sebagai cara untuk memudahkan intubasi duodenal (untuk mempercepat pengosongan gastrik dan pergerakan makanan melalui usus kecil)
Adalah disyorkan bahawa bolus v / v yang lambat (tidak kurang daripada 3 minit) perlu diberikan 10-20 mg (1-2 ampul) 10 minit sebelum permulaan kajian.
Dos maksimum yang disyorkan adalah 30 mg atau 0.5 mg / kg.
Istilah pentadbiran dadah dalam bentuk suntikan sepatutnya boleh sesingkat mungkin dengan peralihan seterusnya ke bentuk dos untuk bentuk lisan atau rektum.
Umur kanak-kanak berumur 1 hingga 18 tahun
Garis kedua pencegahan loya dan muntah yang tertunda disebabkan oleh kemoterapi, barisan kedua rawatan loya dan muntah selepas pembedahan
Adalah disyorkan bahawa lambat bolus v / v (sekurang-kurangnya 3 minit) diberikan 0.1-0.15 mg / kg sehingga 3 kali sehari.
Dos harian maksimum 0.5 mg / kg / hari.

Untuk meningkatkan peristalsis semasa menjalankan kajian radiopaque pada saluran gastrointestinal. Sebagai cara untuk memudahkan intubasi duodenal (untuk mempercepat pengosongan gastrik dan pergerakan makanan melalui usus kecil)
Pada kanak-kanak lebih daripada 15 tahun
Disyorkan dalam / dalam bolus perlahan (sekurang-kurangnya 3 minit), pengenalan 10-20
mg (1-2 ampul) 10 minit sebelum permulaan kajian.
Pada kanak-kanak berumur 1 hingga 15 tahun
Adalah disyorkan bahawa lambat bolus v / v (tidak kurang daripada 3 min) diberikan pada kadar 0.1 mg / kg 10 min sebelum permulaan kajian.
Tempoh maksimum rawatan untuk pencegahan loya dan muntah selepas pembedahan adalah 48 jam.
Tempoh maksimum rawatan untuk pencegahan mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi adalah 5 hari.
Untuk mengelakkan berlebihan, adalah perlu untuk memerhati jarak minimum antara dos 6 jam, walaupun dalam kes muntah.
Pesakit warga emas
Pesakit yang lebih tua mungkin memerlukan pengurangan dos disebabkan oleh penurunan fungsi buah pinggang dan hati.
Kegagalan buah pinggang
Pada pesakit dengan penyakit buah pinggang peringkat akhir (CC kurang daripada 15 ml / min), dos harian perlu dikurangkan sebanyak 75%.
Pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang yang sederhana dan sederhana (CC 15-60 ml / min), dos harus dikurangkan sebanyak 50%.
Disfungsi hati
Pada pesakit dengan kekurangan hepatik yang teruk, dos perlu dikurangkan sebanyak 50%.

Kesan sampingan

Kekerapan tindak balas buruk diklasifikasikan seperti berikut: sangat kerap (≥ 1/10), selalunya (≥ 1/100 - Dari sistem darah dan limfa: kekerapan tidak diketahui methemoglobinemia, mungkin disebabkan oleh kekurangan enzim yang bergantung kepada cytochrome-b5 reductase (terutama pada bayi baru lahir ), sulfhemoglobinemia (selalunya dengan penggunaan serentak ubat mengandungi sulfur yang tinggi, leukopenia, neutropenia, agranulositosis).
Dari sisi hati: jarang - bradikardia: kekerapan tidak diketahui - penangkapan jantung, yang boleh disebabkan oleh bradikardia, blok atrioventrikular, blok nod sinus, memanjangkan selang QT pada elektrokardiogram, aritmia jenis "pirouet".
Di bahagian kapal: sering - menurunkan tekanan darah; kekerapan tidak diketahui - kejutan kardiogenik, peningkatan akut tekanan darah pada pesakit dengan pheochromocytoma.
Di bahagian sistem endokrin *: jarang - amenorea, hiperprolaktinemia; jarang - galactorrhea; kekerapan tidak diketahui - gynecomastia.
* Endokrin gangguan semasa rawatan berpanjangan dikaitkan dengan hyperprolactinemia (amenorea, galactorrhea, ginekomastia).
Di bahagian saluran gastrousus: sering - loya, cirit-birit, sembelit.
Di bahagian buah pinggang dan saluran kencing: kekerapan tidak diketahui - poliuria, inkontinensia kencing.
Di bahagian kelamin dan kelenjar susu: kekerapan tidak diketahui - disfungsi seksual, priapisme.
Di bahagian sistem kekebalan tubuh: jarang - hipersensitiviti; kekerapan tidak diketahui - tindak balas anaphylactic (termasuk kejutan anaphylactic), tindak balas alahan (urticaria, ruam makulopanular).
Di bahagian sistem saraf: sangat kerap mengantuk; sering - asthenia, gangguan extrapyramidal (terutama pada kanak-kanak dan pesakit muda dan / atau apabila dos yang disyorkan terlampau, walaupun selepas suntikan tunggal), parkinsonisme, akathisia; jarang dystonia, dyskinesia, kesedaran terjejas; jarang, kejang, terutamanya pada pesakit dengan epilepsi; kekerapan tidak diketahui dyskinesia tardive, kadang-kadang berterusan, semasa atau selepas rawatan jangka panjang, terutama pada pesakit tua, sindrom malignan neuroleptik.
Gangguan minda: sering - kemurungan: jarang - halusinasi; kekeliruan jarang.
Reaksi buruk yang paling biasa apabila menggunakan dadah yang tinggi
- Gejala extrapyramidal: dystonia dan dyskinesia akut, sindrom parkinsonisme, akathisia dikembangkan walaupun selepas penggunaan satu dos ubat, terutamanya pada kanak-kanak dan pesakit muda (lihat bahagian "Arahan khas").
- Mengantuk, menurunkan tahap kesedaran, kekeliruan, halusinasi.

Berlebihan

Gejala
Gangguan extrapyramidal, mengantuk, menurunkan tahap kesedaran, kekeliruan, halusinasi, kerengsaan, pening, bradikardia. perubahan tekanan darah, penangkapan jantung dan pernafasan, sakit perut.
Rawatan
Jika gejala extrapyramidal berkembang kerana berlebihan atau sebab yang lain, rawatan itu semata-mata simptomatik (benzodiazepin pada kanak-kanak dan / atau ubat antiparkinoni antikolinergik pada orang dewasa).
Memerlukan rawatan gejala dan pemantauan berterusan fungsi jantung dan pernafasan, bergantung kepada keadaan klinikal pesakit. Tiada penawar yang spesifik.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan metoclopramide serentak dengan agonis reseptor levodopa atau dopamine, berkaitan dengan antagonisme bersama yang sedia ada, adalah kontraindikasi.
Alkohol meningkatkan kesan sedatif metoclopramide.
Gabungan yang memerlukan kehati-hatian
Disebabkan kesan prokinetic metoclopramide, penyerapan ubat-ubatan tertentu mungkin terjejas. Derivatif M-holinoblokatory dan morfin mempunyai perselisihan bersama dengan metoclopramide berhubung dengan kesan pada motilitas saluran gastrousus.
Ubat yang menghalang sistem saraf pusat (derivatif morfin, penenang, penghalang reseptor H1-histamin, antidepresan dengan kesan sedatif, barbiturat, klonidin, dan ubat-ubatan lain kumpulan ini) boleh meningkatkan kesan sedatif di bawah pengaruh metoclopramide.
Metoclopramide meningkatkan kesan neuroleptik pada gejala extrapyramidal.
Dengan menggunakan metoclopramide di dalam dan tetrabenazine, ada kemungkinan kekurangan dopamin, yang mungkin disertai dengan peningkatan kekakuan atau kekejangan otot, kesukaran berbicara atau menelan, kegelisahan, gegaran, pergerakan otot sukarela, termasuk otot-otot muka.
Penggunaan metoclopramide dengan ubat serotonergik, contohnya, dengan perencat serotonin reuptake selektif, meningkatkan risiko mengembangkan sindrom serotonin (keracunan serotonin). Metoclopramide mengurangkan bioavailabiliti digoksin. Penumpuan digoxin dalam plasma darah perlu dipantau. Metoclopramide meningkatkan bioavailabiliti cyclosporine (Cmax sebanyak 46% dan pendedahan sebanyak 22%). Ia perlu untuk memantau dengan teliti kepekatan cyclosporine dalam plasma darah. Implikasi klinikal interaksi ini belum ditubuhkan.
Pendedahan metoclopramide meningkat dengan penggunaan serentak dengan inhibitor kuat isoenzyme CYP2D6, contohnya, fluoxetine dan paroxetine. Walaupun kepentingan klinikal interaksi ini belum ditubuhkan, adalah perlu untuk memantau kejadian reaksi buruk pada pesakit. Dengan penggunaan metoclopramide bersamaan dengan atovaquone, kepekatan atovaquone dalam plasma darah berkurangan (kira-kira 50%). Penggunaan metoclopramide yang bersamaan dengan atovajon tidak disyorkan.
Dengan penggunaan metoclopramide bersamaan dengan bromocriptine, kepekatan bromocriptine dalam plasma darah bertambah.
Metoclopramide meningkatkan penyerapan tetrasiklin dari usus kecil. Metoclopramide meningkatkan penyerapan mexiletine dan litium.
Metoclopramide mengurangkan penyerapan cimetidine.

Arahan khas

Perhatian mesti dilakukan apabila menggunakan ubat Zerakul ® pada pesakit tua.
Di bahagian sistem saraf, gangguan extrapyramidal dapat diperhatikan, terutamanya pada kanak-kanak dan pesakit muda dan / atau penggunaan dosis tinggi. membangunkan, sebagai peraturan, pada permulaan rawatan atau selepas penggunaan tunggal.
Penggunaan ubat Cerucal ® harus segera dihentikan sekiranya gejala extrapyramidal. Reaksi benar-benar boleh diterbalikkan selepas berhenti rawatan, bagaimanapun, terapi gejala mungkin diperlukan (benzodiazepin pada kanak-kanak dan / atau ubat antikolinergik anti-parkinsonian pada orang dewasa). Untuk mengelakkan overdosing daripada ubat Tsurakul ® adalah perlu untuk memerhati jarak minimum antara dosis 6 jam, walaupun dalam hal muntah.
Rawatan yang berpanjangan dengan Cerucal ® boleh membawa kepada pembangunan dyskinesia terasa, yang berpotensi tidak dapat dipulihkan, terutama pada pesakit-pesakit tua.
Tempoh rawatan tidak boleh melebihi 3 bulan disebabkan oleh risiko dyskinesia terasa. Sekiranya ada tanda-tanda dyskinesia terasa, rawatan perlu dihentikan.
Apabila metoclopramide digunakan serentak dengan neuroleptik, serta dengan monoterapi dengan metoclopramide, sindrom malignan neuroleptik diperhatikan. Ia perlu segera menghentikan rawatan dengan Cyrukal ® apabila gejala neuroleptic malignant syndrome muncul dan menggunakan terapi yang sesuai.
Berhati-hati harus dilakukan apabila digunakan pada pesakit dengan penyakit neurologi bersamaan dan pada pesakit yang mengambil ubat yang bertindak pada sistem saraf pusat.
Apabila menggunakan ubat Cerucal ®, gejala penyakit Parkinson juga boleh diperhatikan.
Kes-kes methemoglobinemia telah dilaporkan, yang boleh disebabkan oleh kekurangan enzim enzim Sodium-reductase cytochrome b5 yang bergantung kepada NADH. Dalam hal ini, pentadbiran Tsirukal ® harus segera dan sepenuhnya berhenti dan langkah-langkah yang sesuai diambil. Kes-kes kesan sampingan kardiovaskular yang teruk telah dilaporkan, termasuk kekurangan vaskular, tanda bradikardia, penangkapan jantung dan pemanjangan jangka masa QT. Penjagaan harus diambil apabila menggunakan Cerucal ® dalam pesakit tua, pesakit dengan masalah jantung (termasuk memanjangkan selang QT), pesakit dengan air terjejas dan keseimbangan elektrolit, bradikardia dan pesakit yang mengambil ubat yang memanjangkan selang QT. Dalam kes kegagalan buah pinggang yang sederhana dan kegagalan hati yang teruk, pengurangan dos dicadangkan (lihat bahagian "Dosis dan pentadbiran").

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan dan mekanisme

Penjagaan harus diambil semasa memandu kenderaan dan mekanisme lain, seperti mengambil dadah boleh menyebabkan rasa mengantuk dan dyskinesia.

Borang pelepasan

Penyelesaian untuk pentadbiran intravena dan intramuskular 5 mg / ml. Pada 2 ml sediaan dalam ampul kaca telus (jenis I), dengan cincin warna yang digunakan (warna hijau dan warna biru rendah atas) pada kepala ampul dan cincin warna putih pada leher ampul
atau
dalam ampoule kaca yang jelas (jenis I), dengan cincin berwarna (atas hijau dan bawah biru) di kepala ampul dan takik di leher ampul dan titik putih di atasnya.
Pada 5 ampul di pembungkusan sel planimetric terbuka.
Pada 2 pembungkusan jalur lepuh dengan arahan untuk aplikasi ditempatkan dalam pek kadbod.

Syarat penyimpanan

Untuk menyimpan di tempat yang dilindungi dari cahaya, pada suhu tidak melebihi 25 ° C
Jauhkan daripada kanak-kanak.

Hidup rak

5 tahun.
Jangan memohon selepas tarikh tamat tempoh.

Terma jualan farmasi

Entiti undang-undang yang namanya dikeluarkan RU:

Teva Pharmaceutical Enterprises Ltd., Israel

Pengilang:
Pliva Hrvatska d. O., Prilaz Barun Filipovic 25, 10000 Zagreb, Republik Croatia
atau
Teva Pharmaceutical Plant Co. Ltd., st. Tanchich Mihai 82, H-2100 Godollo, Hungary.

Alamat tuntutan:
119049, Moscow, st. Shabolovka, 10, ms 1.

CERUKAL

 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kaedah penggunaan
 • Kesan sampingan
 • Contraindications
 • Kehamilan
 • Interaksi dengan ubat lain
 • Berlebihan
 • Borang pelepasan
 • Syarat penyimpanan
 • Sinonim
 • Komposisi

Dadah antiemetik Zerakul menormalkan nada organ-organ saluran pencernaan. Reglan mengandungi metoclopramide bahan aktif. Reglan secara selektif menghalang reseptor dopamin dan serotonin, terutamanya ubat menghalang laluan impuls di sepanjang chemoreceptors otak, mengurangkan kepekaan sel-sel saraf pendengaran, yang bertanggungjawab untuk laluan impuls dari pilylus dan duodenum ke pusat usus di medulla. Disebabkan pengaruh pengalihan dorongan dan kerja bahagian parasympatetik sistem saraf autonomi, penyediaan menormalkan motilitas saluran gastrousus atas. Di bawah tindakan metoclopramide, nada otot lancar dinding perut dan usus meningkat, masa yang diambil untuk mengosongkan kandungan perut kepada duodenum berkurangan, dan peristalsis usus kecil diperbaiki. Reglan menghalang gastrostasis, refluks pyloric dan esophageal. Ubat ini membawa kepada rembesan hempedu yang normal, mengurangkan manifestasi pundi hempedu dyskinesia, menghalang perkembangan penyakit kuning kolesterol. Metoclopramide menjejaskan sphincter Oddi, mengurangkan kekejangannya tanpa mengubah nada keseluruhan.

Ubat ini mempunyai kesan antiemetik, bagaimanapun, muntah psikogenik dan vestibular tidak dapat diterima dengan rawatan Zeercal ubat.

Selepas pentadbiran oral, ubat ini diserap sepenuhnya dari saluran gastrousus. Kepekatan plasma maksimum metoclopramide dicapai dalam masa 30 minit - 1 jam. Kesan terapeutik ubat ini berkembang 20-40 minit selepas pentadbiran mulut dan berlangsung selama 12 jam. Tahap komunikasi dengan protein plasma adalah rendah (tidak melebihi 30%). Metoclopramide dimetabolisme di hati. Dieksperimenkan terutamanya dengan air kencing dalam bentuk tidak berubah dan dalam bentuk metabolit. Separuh hayat adalah 4-6 jam. Narkoba menembusi dengan baik melalui halangan biologi, termasuk melalui otak darah dan penghalang hemato-plasenta. Terdapat perkumuhan dadah dalam susu ibu.

Selepas pentadbiran parenteral, tindakan bermula 1-3 minit selepas pentadbiran intravena dan 10-15 minit selepas pentadbiran intramuskular.

Petunjuk untuk digunakan

Reglan digunakan untuk merawat keadaan yang berkaitan dengan aktiviti motor terjejas saluran pencernaan, termasuk sindrom usus yang marah, pedih ulu hati, stenosis pilyl fungsional.
Muntah-muntah dan loya dari pelbagai asal, termasuk yang disebabkan oleh fungsi hati dan buah pinggang yang tidak normal, kecederaan kepala dan migrain, serta mual dan muntah yang disebabkan oleh ubat.
Paresis perut yang berkembang akibat kencing manis.
Apabila melakukan diagnosis saluran pencernaan, termasuk diagnosis X-ray perut dan usus kecil.

Kaedah penggunaan

Tablet Cerucal:
Dewasa dan remaja biasanya ditetapkan 10 mg metoclopramide 3-4 kali sehari.
Kanak-kanak yang lebih tua dari 3 tahun biasanya ditetapkan pada kadar 0.1 mg / kg berat badan, jika perlu, dos meningkat kepada 0.5 mg / kg berat badan.
Tidak dianjurkan untuk melebihi dos yang disyorkan.
Dadah diambil selama setengah jam sebelum makan, minum jumlah cecair yang diperlukan.
Kursus rawatan adalah 1-2 bulan, bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, rawatan dapat bertahan hingga enam bulan.
Pesakit yang mengalami gangguan buah pinggang memerlukan pelarasan dos.

Penyelesaian reglan untuk suntikan:
Ubat ini diberikan intramuskular atau secara intravena secara perlahan.
Dewasa dan remaja biasanya ditetapkan dalam dos 10 mg (2 ml dadah) 3-4 kali sehari.
Kanak-kanak yang lebih tua dari 3 tahun biasanya ditetapkan pada kadar 0.1 mg / kg berat badan, jika perlu, dos meningkat kepada 0.5 mg / kg berat badan.
Apabila merawat dadah yang mempunyai kesan sitostatik, Zerukal ditetapkan mengikut skema:
Pilihan satu: digunakan sebagai infusi jangka pendek (masa pentadbiran adalah kira-kira 15 minit), dos ubat adalah 2 mg / kg berat badan setengah jam sebelum pentadbiran dengan kesan sitostatik.

Pengenalan diulang selepas 1.5; 3.5; 5.5 dan 8.5 jam selepas penggunaan dadah mempunyai kesan cytostatic.
Pilihan dua: pentadbiran intravena yang berterusan daripada ubat Reglan. Pentadbiran bermula 2 jam sebelum mengambil ubat dengan kesan sitostatik, dos ubat adalah 0.5-1 mg / kg berat badan sejam. Selepas mengambil ubat dengan kesan sitostatik Reglan ditadbir selama 24 jam dengan dos 0.25-0.5 mg / kg berat badan setiap jam.
Ubat untuk infusi dibubarkan dalam larutan natrium klorida 0.9% atau larutan glukosa 5%. Untuk pentadbiran jangka pendek dadah selama 15 minit, jumlah ubat yang diperlukan dibubarkan dalam 50 ml larutan isotonik.
Reglan tidak bercampur dengan larutan dengan medium alkali.

Kesan sampingan

Apabila menggunakan dadah pada pesakit mungkin mengalami kesan sampingan seperti:

Dari sisi sistem saraf pusat: sakit kepala, pening, keletihan, kebimbangan, ketakutan, kemurungan, tinnitus.
Dalam sesetengah pesakit, terdapat penguncupan otot muka dan leher yang tidak terkawal, gangguan ekstrapyramidal. Perkembangan sindrom neuroleptik teruk telah sangat jarang diperhatikan.

Sejak sistem kardiovaskular dan sistem pembentukan darah: takikardia, perubahan tekanan darah, agranulositosis.

Di bahagian saluran gastrointestinal: pelanggaran kerusi, mulut kering, perubahan rasa.

Di bahagian sistem endokrin: perubahan dalam jumlah estrogen, yang disertai oleh ginekomastia dan gangguan haid.

Reaksi alergi: pruritus, urticaria.

Kecenderungan untuk membangunkan kesan sampingan meningkat pada remaja, pesakit tua dan pesakit yang mengalami gangguan renal.
Dengan perkembangan kesan sampingan, anda perlu menghubungi doktor anda.

Contraindications

- Peningkatan kepekaan individu terhadap komponen dadah;
- halangan usus;
- asma bronkial, hipersensitiviti kepada sulfit;
- pheochromocytoma;
- kecenderungan pendarahan gastrousus dan / atau perforasi usus;
- neoplasma yang bergantung kepada prolaktin;
- ubat ini tidak ditetapkan kepada pesakit yang menghidap epilepsi atau kecenderungan kejang sawan, dan juga pada trimester pertama kehamilan, semasa penyusuan dan pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun;
- pada trimester kehamilan kedua dan ketiga, serta kanak-kanak berumur 3 hingga 14 tahun, ubat ini hanya digunakan apabila benar-benar diperlukan dan hanya dalam dos yang disyorkan.

Perhatian diberikan kepada pesakit yang mengalami masalah renal renal.

Kehamilan

Reglan dikontraindikasikan untuk digunakan pada trimester pertama kehamilan, pada trimester kehamilan kedua dan ketiga, ubat ini hanya digunakan untuk sebab-sebab kesihatan.
Jika perlu, penggunaan ubat semasa penyusuan diperlukan untuk menyelesaikan masalah penamatan penyusuan.

Interaksi dengan ubat lain

Ubat itu, sementara aplikasi mengubah kadar penyerapan ubat lain, metoclopramide mengurangkan penyerapan digoxin dan cimetidine dan mempercepat penyerapan antibiotik, paracetamol dan etanol.
Apabila digunakan serentak dengan agen antikolinergik, keberkesanan metoclopramide berkurangan.
Ubat tidak ditetapkan serentak dengan alkohol, sedatif dan antipsikotik.
Reglan mengubah aktiviti antidepresan trisiklik, penghambat MAO dan simpatomimetika.
Dengan penggunaan larutan suntikan Zerakul mempercepat pecahan thiamine (vitamin B1).

Berlebihan

Apabila pesakit mengambil dos berlebihan ubat, mengantuk, kerengsaan, kekeliruan, hyperkinesis, sawan, gangguan extrapyramidal, bradycardia, hipotensi atau hipertensi yang diperhatikan.
Dalam kes overdosis dadah, pentadbiran biperidin intravena ditunjukkan. Ia perlu memantau fungsi-fungsi penting badan sehingga gejala keracunan metoclopramide hilang dan keadaan pesakit dinormalisasi.

Borang pelepasan

Tablet 50 keping setiap pek.
Penyelesaian suntikan dalam ampul 2 ml, 10 ampul dalam kadbod.

Syarat penyimpanan

Ubat ini disyorkan untuk disimpan di tempat gelap kering pada suhu 15 hingga 30 darjah Celsius.
Hidup rak 5 tahun.
Setelah menyediakan penyelesaian untuk infusi, ia harus disimpan pada suhu bilik selama tidak lebih dari 24 jam.

Sinonim

Metoclopramide, Gastrosil, Perinorm.

Komposisi

1 tablet ubat mengandungi:
Metoclopramide hydrochloride - 10 mg;
Bahan bantu.

1 ml penyelesaian untuk suntikan mengandungi:
Metoclopramide hydrochloride - 5 mg;
Bahan bantu.

Tablet Reglan: arahan untuk digunakan

Tablet Reglan tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan antimetik yang berpusat di pusat, kesan terapeutik yang berdasarkan kepada penghalang reseptor dopamin.

Borang pelepasan dan komposisi dadah

Cerucal dadah boleh didapati dalam beberapa bentuk dos. Tablet-tablet itu bertujuan untuk pengingesan, terdapat dalam botol kaca gelap dalam kotak kadbod, arahan terperinci dengan keterangan dilampirkan kepada penyediaan.

Setiap tablet ubat mengandungi 10 mg metoclopramide hydrochloride, serta beberapa komponen tambahan. Pil adalah putih, tidak berbau.

Petunjuk untuk digunakan

Tablet Reglan bertujuan untuk pentadbiran lisan, tanda-tanda utama penggunaan dadah adalah:

 • loya dan muntah pelbagai asal - disebabkan oleh keracunan makanan, penyakit perut, pankreas;
 • mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi;
 • hipotonia selepas pembedahan perut, mengakibatkan rasa berat, mual dan ketidakselesaan;
 • gastroparesis diabetik.

Contraindications

Sebelum anda mula mengambil ubat itu hendaklah dengan teliti membaca arahan yang disertakan. Tablet Tserukal dikontraindikasikan untuk diambil secara lisan dalam kes berikut:

 • intoleransi individu terhadap komponen tablet;
 • stenosis pyloric;
 • pheochromocytoma;
 • halangan usus;
 • tumor yang bergantung kepada prolaktin;
 • gangguan extrapyramidal;
 • epilepsi;
 • berumur sehingga 14 tahun;
 • kehamilan 1 trimester.

Tablet Reglan mempunyai beberapa contraindications relatif (apabila ubat boleh ditetapkan hanya dalam kes-kes yang melampau, dengan adanya tanda-tanda penting):

 • kehamilan 2 dan 3 trimester;
 • hipertensi arteri;
 • asma bronkial;
 • penyakit buah pinggang dan hati;
 • Penyakit Parkinson;
 • pesakit berusia lebih 65 tahun.

Dosis dan Pentadbiran

Tablet Tserukal diambil secara lisan selama setengah jam sebelum makan, dengan segera menelan, air yang cukup diperah. Dos ubat ini ditetapkan oleh doktor secara individu untuk setiap pesakit. Menurut arahan, orang dewasa ditetapkan 1 tablet Tserukal 3 kali sehari, dan remaja lebih dari 14 tahun ditetapkan ½ tablet 3 kali sehari. Dalam kes-kes yang teruk, orang dewasa dengan izin doktor boleh mengambil 2 tablet pada satu-satu masa, tetapi tidak lebih daripada 6 tablet sehari.

Tempoh rawatan dadah adalah 1-6 bulan.

Pesakit dengan penyakit hati dan buah pinggang, yang disertai dengan disfungsi organ, dos ubat dipilih secara individu.

Digunakan semasa kehamilan dan penyusuan

Pada trimester pertama, pil Reglan adalah kontraindikasi. Pada peringkat perkembangan intrauterin, semua organ dan sistem anak yang dilahirkan diletakkan, tetapi penyelidikan mengenai kesan dadah pada proses halus ini belum dijalankan dan keselamatan ubat tidak dipelajari.

Penggunaan dalam 2 dan 3 trimester kehamilan adalah mungkin hanya jika terdapat tanda-tanda yang serius. Rawatan dengan Cerucal dadah dijalankan hanya apabila faedah yang dijangkakan kepada ibu melebihi risiko yang mungkin berlaku kepada kanak-kanak. Semasa rawatan dengan ubat, doktor memantau dengan teliti keadaan ibu dan janin yang akan datang, apabila sebarang keabnormalan muncul, tablet akan segera dihentikan.

Semasa penyusuan, ubat itu boleh diambil hanya dengan kebenaran doktor dan di bawah kawalannya. Kajian tentang keupayaan dadah untuk menonjolkan susu ibu tidak dijalankan dan keselamatannya untuk bayi tidak ditubuhkan.

Kesan sampingan

Semasa rawatan dengan tablet Regul, pesakit mungkin mengalami reaksi buruk:

 • pada bahagian sistem saraf - pening, insomnia, keletihan, kelesuan, rasa tidak peduli, perasaan tidak munasabah ketakutan, tinnitus, kekejangan otot muka, kekejangan otot muka, gegaran kaki;
 • di bahagian sistem kardiovaskular - perubahan tekanan darah, takikardia;
 • dari organ saluran gastrointestinal - mulut kering, pedih ulu hati, belching, perasaan berat dalam perut, sembelit, kembung, peningkatan pembentukan gas;
 • di bahagian sistem endokrin - galactorrhea pada wanita (pembebasan colostrum dari payudara, tidak berkaitan dengan penyusuan), ginekomastia, gangguan haid, fungsi ereksi yang merosot.

Dengan perkembangan satu atau lebih kesan sampingan yang dijelaskan, rawatan dengan ubat dibatalkan dan melihat seorang doktor.

Berlebihan

Jika pesakit sengaja melebihi dos yang dianjurkan atau mengingatkan sejumlah besar tablet, pesakit mengalami gejala berlebihan, yang secara klinikal dinyatakan dengan peningkatan kesan sampingan yang dinyatakan di atas, sawan, tekanan darah tinggi, gangguan jantung, bradikardia.

Jika pada peringkat ini, mengambil ubat segera berhenti, maka biasanya semua gejala negatif hilang selepas sehari. Selama ini pesakit harus berada di bawah pengawasan dokter yang akan memonitor fungsi organ vital.

Dalam kes keracunan dadah yang jelas, pesakit diberi lavage gastrik dan rawatan simptomatik ditetapkan. Tiada ubat penawar, hemodialisis tidak akan berkesan.

Interaksi dengan ubat lain

Bahan aktif ubat meningkatkan penyerapan antibiotik dari kumpulan penisilin dan tetracyclines, masing-masing, kesan terapeutik agen antibakteria mungkin lebih jelas.

Di bawah pengaruh ubat Cerucal meningkatkan kesan terapeutik Paracetamol dan ubat lain dari kumpulan NSAIDs, yang meningkatkan risiko kerosakan hati toksik.

Metoclopramide meningkatkan kesan terapeutik ubat-ubatan yang menekan sistem saraf pusat, yang meningkatkan risiko mengantuk, tidak peduli, dan pening.

Dengan pelantikan ubat secara serentak dengan neuroleptik meningkatkan risiko gangguan extrapyramidal - gegaran pada kaki, paresthesia, koordinasi pergerakan terjejas.

Dengan perlantikan ubat secara serentak dengan ubat hepatotoxicik, risiko kerosakan tisu hati dan disfungsi organ.

Dengan perlantikan ubat Tsirukal dengan Bromocriptine secara serentak meningkatkan kepekatan plasma darah dalam darah.

Arahan khas

Zerukal ubat dalam bentuk tablet tidak boleh ditetapkan kepada kanak-kanak di bawah umur 14 tahun, kerana tidak ada pengalaman klinikal penggunaan, dan keselamatan belum ditubuhkan. Jika perlu, terapi Reglan ditetapkan dalam bentuk penyelesaian untuk suntikan, tetapi untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun.

Semasa tempoh rawatan dengan Cerucal, pesakit harus menahan diri daripada mengambil minuman beralkohol, kerana alkohol meningkatkan risiko kerosakan hati toksik dan kesan penghambatan pada sistem saraf pusat.

Semasa terapi dadah, seseorang harus mengelak dari memandu kereta dan peralatan kompleks yang memerlukan tumpuan perhatian yang tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semasa mengambil pil, pesakit mungkin sering mengalami pening dan mengantuk yang tiba-tiba.

Analog tablet

Analogi ubat Tsirukal adalah:

 • Tablet metamol;
 • Tablet metoclopramide;
 • Tablet Vero-Metoclopramide.

Sekiranya anda perlu menggantikan ubat dengan salah satu daripada analog, anda harus selalu berunding dengan doktor anda dan baca dengan teliti arahan yang dilampirkan.

Keadaan percutian dan penyimpanan

Tablet Reglan adalah ubat kumpulan B, yang dikeluarkan dari farmasi hanya dengan preskripsi. Adalah disyorkan untuk menyimpan tablet daripada jangkauan kanak-kanak, jauh dari cahaya matahari. Suhu penyimpanan optimum tidak boleh melebihi 25 darjah. Hayat rak tablet ditunjukkan pada pakej dan 5 tahun dari tarikh pembuatan. Jangan ambil pil oleh mulut selepas tarikh tamat tempoh.

Harga yang dipanggil

Kos purata bagi Cerucal dadah dalam bentuk tablet di farmasi di Moscow adalah 125 Rubel.

TSerukal - arahan dan harga

 • Kod ATC: A03FA01
 • Borang pelepasan: tablet, penyelesaian

Pengenalan kepada arahan untuk digunakan

1. Tindakan farmakologi

Reglan direka untuk menindas refleks kemaluan dan menormalkan fungsi organ-organ sistem pencernaan.

Bahan aktif ubat menghalangi reseptor otak yang sensitif terhadap serotonin dan dopamin dan dengan itu mempunyai kesan normal pada getaran semula jadi organ-organ dalam sistem pencernaan. Di samping itu, Zerukal meningkatkan nada otot licin perut dan usus, menghalang makanan.

Kesan antiemetik ubat ini tidak berlaku untuk masalah emetik yang disebabkan oleh gangguan fungsi sistem saraf dan radas vestibular.

Selepas penggunaan Cerukul dalam bentuk tablet, kesan terapeutik berlaku selepas 20-40 minit, selepas pentadbiran intravena - selepas 1-3 minit, selepas intramuskular - selepas 10-15 minit.

Reglan juga diserap dan mudah menembusi mana-mana halangan pelindung tubuh. Penetapannya berlaku di hati, dan penghapusan - dengan bantuan buah pinggang.

2. petunjuk untuk digunakan

 • Pelanggaran aktiviti motor sistem pencernaan;
 • Mual dan muntah pelbagai asal (kecuali disebabkan oleh gangguan sistem saraf dan radas vestibular);
 • Persediaan untuk pemeriksaan sinar-X organ-organ sistem pencernaan;
 • Paresis perut semasa kencing manis;
 • Kerengsaan usus kerana pelbagai sebab;
 • Meningkatkan keasidan perut (pedih ulu hati);
 • Penyempitan fungsi perut.

3. Dosis

Dadah dalam bentuk tablet:

Bagi kanak-kanak yang berumur lebih daripada tiga tahun, dosnya dikira berdasarkan 0,1 mg per kg berat badan pesakit, jika perlu, ia boleh ditingkatkan menjadi 0.5 mg. Remaja dan pesakit dewasa ditetapkan 10 mg ubat sehingga 4 kali sehari.

Zeercal diambil setengah jam sebelum makan dan dibasuh dengan jumlah cecair yang mencukupi. Kursus rawatan minimum ialah 30-60 hari.

Pesakit yang mengalami masalah renal renal adalah perlu untuk menyesuaikan dos.

Dadah dalam bentuk penyelesaian untuk suntikan:

Dengan suntikan intramuskular pada kanak-kanak yang berumur lebih daripada tiga tahun, dos 0.1-0.5 mg ubat per kg berat badan ditetapkan. Para remaja dan pesakit dewasa diberi 2 ml Cerucal sehingga 4 kali sehari.

Drip intravena agak lambat. Pelarut boleh larutan salin atau glukosa. Penyelesaian dengan medium alkali tidak digunakan sebagai pelarut.

Apabila ditadbir serentak dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan menyekat pada pembahagian sel, Zerukal digunakan mengikut skim berikut:

Pendek kata (kira-kira 15 minit) titisan intravena Cerucul dalam dos 2 mg per kg berat selama setengah jam sebelum mengambil ubat menyekat, maka dadah diberikan 1.5, 3.5, 5.5 dan 8.5 jam selepas menggunakan ubat menyekat;
Pentadbiran Cerasak yang berpanjangan dengan kaedah titisan intravena pada dos 0.5 mg per kg berat badan per jam, dua jam sebelum mengambil ubat menyekat. Selepas mengambil dadah menyekat, pentadbiran berterusan sepanjang hari dengan dos 0.25-0.5 mg per kg berat badan sejam.

4. Kesan sampingan

 • Pelanggaran sistem saraf (sakit kepala, pening, perubahan mood, tinnitus, keletihan, kemunculan kontraksi otot muka yang tidak teratur, penyelarasan pergerakan dan aktiviti motor yang lemah);
 • Pelanggaran sistem kardiovaskular (perubahan tekanan darah, perubahan peratusan corpuscles darah, gangguan irama jantung);
 • Gangguan sistem pencernaan (gangguan rasa, rasa mulut kering, gangguan najis);
 • Gangguan sistem endokrin (gangguan haid, peningkatan kelenjar susu);
 • Reaksi kulit alahan (gatal-gatal, urtikaria).

Pesakit remaja dan warga tua, serta mereka yang mengalami gangguan fungsi buah pinggang, mempunyai kecenderungan meningkat kepada kemunculan kesan sampingan.

5. Kontraindikasi

 • Pelanggaran usus;
 • Kecenderungan untuk berdarah dari sistem pencernaan;
 • Porositas sistem pencernaan (perforasi);
 • Hypersensitivity to Cercula and sulfites;
 • trimester pertama kehamilan;
 • Tempoh laktasi;
 • Epilepsi dan sawan;
 • Umur kurang dari 3 tahun;
 • Tumor dan neoplasma adrenal yang menjejaskan pengeluaran prolaktin.

6. Semasa mengandung dan menyusu

7. Interaksi dengan ubat lain

 • Penggunaan serentak dengan ubat penahan adrenalin, keberkesanan Cerucal dikurangkan;
 • Reglan meningkatkan penyerapan Paracetamol dan Ethanol dan mengurangkan penyerapan Digoxin dan Cimetidine;
 • Penggunaan suntikan dadah mempercepat pecahan vitamin B1;
 • Dengan penggunaan secara serentak dengan antidepresan atau ubat-ubatan yang mempunyai kesan merangsang pada sistem saraf, aktiviti yang berbeza berubah;
 • Reglan tidak dibenarkan untuk pentadbiran secara serentak dengan alkohol, sedatif atau ubat antipsikotik (neuroleptics).

8. Berlebihan

Mengantuk, kekeliruan, marah, kejang, gangguan pergerakan, gerakan sukarela, perubahan kadar jantung dan tekanan darah.

Sekiranya gejala berlebihan muncul, pentadbiran intravena Biperiden dan pemantauan yang teliti terhadap keadaan pesakit sehingga mereka hilang disyorkan.

9. borang pelepasan

10. Syarat penyimpanan

11. Komposisi

1 tablet:

 • metoclopramide hydrochloride monohydrate - 10.54 mg;
 • metoclopramide hydrochloride - 10 mg;
 • Pengecualian: kanji kentang, lactose monohydrate, gelatin, magnesium stearate, silica precipitated.

1 ampul penyelesaian:

 • metoclopramide hydrochloride monohydrate - 5.27 mg atau 10.54 mg;
 • metoclopramide hydrochloride - 5 mg atau 10 mg;
 • Pengecualian: natrium sulfit, disodium edetate (disodium ethylenediaminetetraacetate), natrium klorida, air d / dan.

12. Syarat percutian dari farmasi

- Menemui pepijat? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter

CERUKAL

Tablet berwarna putih, bulat, rata, dengan risiko di satu sisi, dengan permukaan licin dan tepi serpihan satu bilah.

Pengecualian: kanji kentang, lactose monohydrate, gelatin, magnesium stearate, silica precipitated.

50 pcs. - botol kaca gelap (1) - kadbod pek.

Antiemetik, membantu mengurangkan loya, cegukan; merangsang peristalsis gastrousus. Kesan antimetik akibat sekatan dopamin D2-reseptor dan peningkatan ambang chemoreceptors zon pencetus, adalah penghalang reseptor serotonin. Metoclopramide dipercayai menghalang kelonggaran otot licin gastrik yang disebabkan oleh dopamin, dengan itu meningkatkan reaksi cholinergik otot licin gastrousus. Ia menyumbang kepada pecutan mengosongkan lambung dengan menghalang kelonggaran badan perut dan meningkatkan aktiviti antrum perut dan bahagian atas usus kecil. Ia mengurangkan refluks kandungan ke dalam esofagus dengan meningkatkan tekanan sfingter esofagus pada rehat dan meningkatkan pelepasan asid dari kerongkong akibat peningkatan amplitud kontraksi peristaltiknya.

Metoclopramide merangsang rembesan prolaktin dan menyebabkan peningkatan sementara dalam tahap aldosteron yang beredar, yang mungkin disertai dengan pengekalan cecair jangka pendek.

Dewasa dengan mulut - 5-10 mg 3-4 kali / hari. Dengan muntah, mual yang teruk, metoclopramide ditadbir secara intramuskular atau intravena dalam dos 10 mg. Intranasal - 10-20 mg dalam setiap hidung 2-3 kali / hari.

Dos maksimum: tunggal apabila diberikan secara oral - 20 mg; setiap hari - 60 mg (untuk semua laluan pentadbiran).

Dos tunggal purata untuk kanak-kanak lebih dari 6 tahun adalah 5 mg 1-3 kali / hari secara lisan atau parenteral. Bagi kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, dos harian untuk pentadbiran parenteral adalah 0.5-1 mg / kg, kekerapan pentadbiran - 1-3 kali / hari.

Di bahagian sistem pencernaan: pada permulaan rawatan, sembelit, cirit-birit mungkin; jarang, mulut kering.

Dari sisi sistem saraf pusat: pada awal rawatan, rasa keletihan, mengantuk, pening, sakit kepala, kemurungan, akathisia mungkin. Gejala extrapyramidal boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang muda (walaupun selepas penggunaan tunggal metoclopramide): kekejangan otot muka, hyperkinesis, torticollis spastik (sebagai peraturan, mereka hilang segera selepas berhenti metoclopramide). Dengan penggunaan yang berpanjangan, lebih sering pada pesakit tua, parkinson dan dyskinesia mungkin.

Dari sistem hemopoietic: agranulocytosis adalah mungkin pada permulaan rawatan.

Di bahagian sistem endokrin: jarang, dengan penggunaan yang berpanjangan dalam dos tinggi - galactorrhea, ginekomastia, gangguan haid.

Reaksi alergi: jarang - ruam kulit.

Dengan penggunaan secara serentak dengan ejen antikolinergik, kesan melemahnya bersama mungkin.

Dengan penggunaan serentak dengan neuroleptik (terutamanya siri phenothiazine dan derivatif butyrophenon), risiko tindak balas ekstrapyramid meningkat.

Dengan penggunaan serentak meningkatkan penyerapan asid acetylsalicylic, paracetamol, etanol.

Metoclopramide dengan on / in pengenalan meningkatkan kadar penyerapan diazepam dan meningkatkan kepekatan maksimum dalam plasma darah.

Dengan penggunaan secara serentak dengan bentuk larutan digoxin secara perlahan, ia boleh mengurangkan kepekatan digoxin serum sebanyak 1/3. Dengan penggunaan secara serentak dengan digoxin dalam bentuk dos cecair atau dalam bentuk bentuk dos segera, interaksi tidak dipatuhi.

Apabila digunakan serentak dengan zopiclone, penyerapan zopiclone dipercepatkan; dengan cabergolin - boleh mengurangkan keberkesanan cabergolin; dengan ketoprofen - mengurangkan ketoksikan ketoprofen.

Disebabkan oleh antagonisme reseptor dopamin, metoclopramide dapat mengurangkan kesan anti-Parkinsonian levodopa, dan bioavailabiliti levodopa dapat meningkat disebabkan oleh percepatan pemindahannya dari perut di bawah pengaruh metoclopramide. Hasil interaksi adalah samar-samar.

Pada penggunaan serentak dengan meksiletinom penyerapan meksiletin mempercepatkan; dengan mefloquine - kadar penyerapan mefloin dan kepekatannya dalam peningkatan plasma darah, sementara kesan sampingannya dapat dikurangkan.

Dengan penggunaan serentak dengan morfin, penyerapan morfin dipercepat apabila diambil secara lisan dan kesan sedatifnya meningkat.

Dengan penggunaan secara serentak dengan nitrofurantoin, penyerapan nitrofurantoin menurun.

Apabila menggunakan metoclopramide sebaik sahaja sebelum pentadbiran propofol atau thiopental, mungkin perlu untuk mengurangkan dos induksi mereka.

Pada pesakit yang menerima metoclopramide, kesan suxametonium klorida dipertingkatkan dan berpanjangan.

Dengan penggunaan secara serentak dengan tolterodine, keberkesanan metoclopramide menurun; dengan fluvoxamine - menggambarkan kes perkembangan gangguan extrapyramidal; dengan fluoxetine - terdapat risiko gangguan extrapyramidal; dengan cyclosporine - penyerapan kenaikan cyclosporine dan kepekatannya dalam peningkatan plasma darah.

Ia digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan asma bronkial, hipertensi arteri, fungsi hati dan / atau buah pinggang yang merosakkan, dalam penyakit Parkinson.

Dengan sangat berhati-hati harus digunakan pada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada sindrom dyskinetic. Metoclopramide dalam beberapa kes boleh menjadi berkesan dengan muntah yang disebabkan oleh ubat sitotoksik.

Apabila digunakan pada pesakit tua, perlu diingat bahawa dengan menggunakan metoclopramide yang berpanjangan dalam dos yang tinggi atau sederhana, kesan sampingan yang paling kerap adalah gangguan extrapyramidal, terutama parkinsonisme dan dyskinesia yang tardive.

Terhadap latar belakang penggunaan metoclopramide, data mungkin diputarbelitkan oleh nilai-nilai makmal fungsi hati dan menentukan kepekatan aldosterone dan prolaktin dalam plasma darah.

Pengaruh keupayaan untuk memacu mekanisme pengangkutan dan kawalan motor

Semasa rawatan, anda harus mengelakkan aktiviti berbahaya yang memerlukan perhatian yang meningkat, tindak balas psikomotorik cepat.

Contraindicated untuk kegunaan kehamilan.

Apabila digunakan semasa penyusuan (penyusuan susu ibu), perlu diingat bahawa metoclopramide menembusi susu ibu.

Dalam kajian eksperimen, kesan buruk metoclopramide pada janin belum ditubuhkan.

Dengan sangat berhati-hati harus digunakan pada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada sindrom dyskinetic.

Apabila digunakan pada pesakit tua, perlu diingat bahawa dengan menggunakan metoclopramide yang berpanjangan dalam dos yang tinggi atau sederhana, kesan sampingan yang paling kerap adalah gangguan extrapyramidal, terutama parkinsonisme dan dyskinesia yang tardive.

Arahan terperinci berdaftar

Arahan lengkap - Zerukal

Tujuan utama ubat ini adalah untuk melawan refleks kemaluan dan merangsang saluran pencernaan. Salah satu komponen dadah adalah metoclopramide, yang memberikan kesan aktif, secara selektif menyekat reseptor dan melakukan penindasan impuls kepada otak dari esofagus. Juga kucer merendahkan kepekaan isyarat pendengaran dari sel saraf, yang menyebabkan refleks gag.

Tindakan farmakologi cerucal

Metoclopramide bertindak pada otot licin saluran pencernaan, merangsang kerja mereka. Nada meningkat membolehkan anda mempercepatkan kerja sistem pencernaan dan secara semula jadi mengeluarkan produk buangan.

Dengan bantuan ubat Cerucal juga menyediakan pencegahan berlakunya refluks dan gastrostasis. Kesan semacam itu adalah akibat daripada normalisasi pemisahan hempedu, serta pengurangan gejala dyskinesia bilier.

Regan antiemetik tidak akan berkesan dalam semua kes penyakit. Sekiranya refleks lelucon disebabkan oleh gangguan kepada peralatan vestibular atau faktor psikogenik, maka tindakannya akan mempunyai keberkesanan minimum.

Kedua-dua bentuk utama pembebasan cerucuk adalah penyelesaian pil dan suntikan. Pemilihan kaedah permohonan terletak sepenuhnya dengan pakar yang memilih kaedah rawatan yang paling berkesan berdasarkan sejarah penyakit dan kumpulan umur pesakit.

Pentadbiran oral dari cerukal membolehkan anda mengeluarkan bahan dari tubuh sepenuhnya, menggunakan sistem pencernaan. Jumlah besar bahan aktif ubat itu tertumpu dalam plasma dalam masa satu jam selepas pentadbiran, dan permulaan kesan terapeutik akan dijalankan dalam setengah jam. Aktiviti dengan suntikan dalaman akan dicapai dalam masa beberapa minit selepas suntikan.

Apabila menyusu, bahan aktif ubat juga akan hadir dalam susu. Sehubungan itu, penerimaan seramik dalam keadaan sedemikian perlu dikawal oleh pakar.

Reglan dalam tablet

Satu pek cerucula mengandungi 50 tan tablet. Pengiraan ubat untuk kanak-kanak dari umur tiga tahun adalah berdasarkan kepada berat pesakit dan 0.1 miligram untuk setiap kilogram. Dari umur 14 tahun, satu dos meningkat kepada 10 miligram dengan kursus tiga kali.

Dos individu akan dijalankan mengikut ciri-ciri organisma pesakit tertentu. Perhatian yang paling besar perlu dilakukan dalam patologi dan gangguan buah pinggang. Dalam kes ini, anda juga boleh menggantikan dadah dengan alternatif.

Alkohol harus dikecualikan semasa rawatan menggunakan cercula. Ubat itu sendiri diambil tidak lama sebelum makan, dan dalam bentuk pil ia boleh diambil dengan sedikit air. Bersihkan dengan susu, kopi atau teh tidak disyorkan kerana penurunan kecekapan dadah. Dalam hal penggunaan karbon diaktifkan, penyebaran antara mengambil persediaan harus sekurang-kurangnya 1-1.5 jam.

Suntikan Regk, suntikan

Satu pakej cerucal mengandungi 10 ampul dua mililit penyelesaian. Pengambilan ubat intravena adalah suntikan lambat atau intramuskular digunakan. Pentadbiran intravena dijalankan dari 14 tahun dan tidak lebih daripada empat suntikan pada siang hari.

Penyerapan titisan ubat dilakukan selama 15 minit. Respon cerukula yang sama sebenarnya adalah rawatan kompleks oleh ubat sitotoksik.

TSerukal - petunjuk untuk digunakan

Petunjuk utama mengambil ubat ini adalah pelanggaran terhadap sistem pencernaan dan, khususnya, kerja otot esofagus. Juga, ubat ini boleh ditetapkan untuk menghilangkan pedih ulu hati dan kerengsaan usus.

Sebenarnya, penggunaan cerucuk sekiranya berlaku gangguan hati atau buah pinggang, penyingkiran kesan kecederaan kepala dan refleks kemaluan pada tempoh selepas operasi. Mengambil dadah dalam kencing manis akan berkesan jika perlu untuk menyembuhkan paresis usus. Reglan menyediakan penyelidikan yang berkualiti tinggi mengenai saluran pencernaan dan fluoroscopy.

Permohonan Zerucal

Suntikan cerucal adalah intramuskular atau oleh pentadbiran intravena perlahan. Remaja dan orang dewasa boleh mengambil ubat ini sehingga 3-4 kali sehari melalui infusi intravena atau suntikan intramuskular. Dos harian tidak lebih daripada 10 miligram untuk satu dos dan kira-kira 25-30 miligram - setiap hari.

Apabila menggunakan ubat sitotoksik, ubat ini perlu diambil dalam kombinasi sepanjang proses rawatan. Dengan suntikan intravena, ubat ini tidak boleh digunakan dalam campuran dengan larutan alkali.

Reglan untuk kanak-kanak - ciri-ciri ubat dalam pediatrik

Ubat ini ditetapkan dari usia tiga tahun, sebelum penggunaannya akan negatif. Bermula dari usia 14 tahun, ubat ini diambil dalam dos yang sama seperti pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan pelantikan itu dan tidak melebihi jumlah ubat yang diambil untuk diambil.

Remaja dan orang dewasa boleh diberi ubat untuk melegakan refleks gag dan menghilangkan rasa mual. Juga, alat ini penting dalam manifestasi simptom yang sama selepas mengambil sitostatika, bertindak dengan pantas dan berkesan pada badan.

Dari umur tiga tahun, ubat ini boleh ditetapkan, kedua-duanya dalam bentuk tablet dan sebagai suntikan. Tablet Cerucul diambil sejurus sebelum makan, dan tempoh rawatan adalah dari satu bulan hingga enam bulan.

Reglan - gunakan semasa kehamilan

Dalam kes kehamilan, apa-apa ubat mesti diluluskan oleh pakar yang menentukan keperluan penerimaannya. Oleh itu, cerrucal adalah tidak diingini untuk mengambil dalam tiga bulan pertama kehamilan dan selepas bersalin (semasa tempoh makan) kerana kemasukan bahan aktif ke dalam susu.

Ubat-ubatan alternatif ditetapkan untuk tempoh trimester pertama, dan pada trimester kedua dan ketiga, cerrucal boleh digunakan jika ia membawa lebih banyak manfaat daripada bahaya. Di samping itu, walaupun dengan perlantikan alat ini tidak boleh melebihi dos yang ditetapkan oleh pakar atau menukar masa kemasukan, yang boleh memberi kesan negatif kepada pesakit dan janin yang sedang berkembang.

Kesan sampingan mengambil cercula

Antara kesan sampingan mengambil ubat ini ialah tindak balas alergi dan kesan bukan sahaja pada sistem pencernaan, tetapi juga pada sistem lain badan. Impak seperti itu boleh menyebabkan hipertensi, migrain, keletihan, pening, kekeringan di mulut, gangguan hormon, ruam kulit dan gejala lain.

Kesan sampingan yang paling biasa adalah remaja dan usia tua. Selain itu, ubat yang paling sering menyebabkan gejala seperti dalam kes penyakit buah pinggang.

Kontraindikasi untuk cercula

Kesan komponen utama ubat - metoclopramide, sementara melemahkan organ dalaman dan terhadap latar belakang penyakit lain akan memerlukan pengecualian ubat dalam hal: