Statistik pankreatitis kronik

Pakar bedah kategori tertinggi, Ph.D., doktor ultrasound, pakar dalam prosedur pembedahan yang sedikit invasif di bawah kawalan ultrasound, Institut Penyelidikan Saintifik yang dinamai oleh N. Sklifosovsky SP, Moscow

- KONSULTAN UTAMA LAMAN: Semua jenis prosedur pembedahan percutaneus yang minimum invasif di bawah kawalan ultrasound. Diagnosis ultrasound. Bantuan penasihat. Bantuan metodologi dan latihan.

STANDARDS PANCREATITIS

Masalah perubatan, sosial, dan ekonomi pankreatitis akut adalah disebabkan oleh kejadian morbiditi yang tinggi, terutamanya di kalangan penduduk yang berpendapatan tinggi, peratusan yang tinggi dalam kecacatan dan mortalitas dalam bentuk pankreatitis yang merosakkan.

Menurut perangkaan yang luas, tetapi sangat mengelirukan, kejadian pankreatitis akut di Rusia adalah 36-40 kes bagi setiap 100,000 penduduk.

Dalam 15-25% kes, pankreatitis akut adalah sangat merosakkan dan diiringi oleh pelbagai komplikasi yang menjadi punca utama kematian.

Mortalitas dalam nekrosis pankreatik kekal tinggi dan, menurut pelbagai penulis, berkisar antara 15 hingga 90%.

Dengan pengiraan yang mudah, ternyata bahawa setiap tahun di negara pancreatitis akut dari 52.200 hingga 58.000 orang jatuh sakit.

Oleh itu, pancreatonecrosis berkembang dari 7.830 hingga 18.125 orang.

Hasil maut berlaku dari 1.175 hingga 16.313 orang.

Memandangkan "ketepatan" statistik kami, saya fikir saya tidak salah jika saya menganggap bahawa lebih 20,000 orang mati di negara ini setiap tahun dari semua bentuk pancreatitis akut dan pancreatonecrosis. Lebih-lebih lagi, ini adalah kebanyakan orang muda.

Kesilapan statistik adalah bahawa "pancreatonecrosis" tidak hadir dalam statistik rasmi, hanya terdapat "pancreatitis akut".

Cara lain ialah lebih banyak pesakit yang mati dalam tempoh awal atau lewat setelah keluar dari hospital dari komplikasi pembedahan atau komplikasi yang berkaitan dengan gangguan sistem kardiovaskular yang rosak semasa penyakit akut yang panjang. Pesakit mati akibat kegagalan jantung, serangan jantung, strok, dan sebabnya terletak pada pemulihan dan rawatan yang tidak mencukupi selepas penyakit pembedahan akut akut, jangkitan jangka panjang, peritonitis, dan sebagainya. Kematian ini akan disembunyikan dalam statistik penyakit sistem kardiovaskular, bukan pankreas.

Nampaknya pada skala nasional dengan 145 juta orang - bilangannya tidak penting, mereka tidak menimbulkan minat awam yang luas, mereka bukan masalah sosial. Walaupun, bagaimana untuk melihat dan mengira !? Statistik perubatan dalam negeri kita adalah satu perkara yang sangat sukar, tetapi walaupun dengan pengiraan umum, skala adalah setanding dengan kerugian dari kemalangan jalan raya (dan dengan akibat jangka panjang ia melebihi). Dan sekarang kita mempunyai banyak perhatian yang dibayar kepada kemalangan, pusat trauma sedang dibina, pembahagian dibentuk untuk memindahkan orang yang cedera dengan bantuan kenderaan dan kenderaan bermotor, keseluruhan program penjagaan kesihatan Persekutuan didedikasikan untuk melengkapkan peralatan perubatan dan menganjurkan bantuan dalam hal kemalangan.

Lelaki dan wanita yang mempunyai umur setanding menderita dan mati akibat kemalangan jalan raya dan pankreatitis akut / nekrosis pankreas - kumpulan sosial yang sangat serupa dengan populasi (aktif, mudah alih, mempunyai pekerjaan dan pendapatan, kereta dan peluang untuk mengatur rehat aktif, perjalanan yang berlebihan, tekanan darah tinggi, - penyakit batu dan sering makan berlebihan dan menyalahgunakan alkohol).

Walaupun dari kumpulan risiko ini, semua orang dengan "kejayaan" yang sama mungkin berakhir di tempat tidur di wad, dalam rawatan intensif, di bilik operasi dengan serangan jantung, strok dan trauma.

Dengan semua ini, pankreatitis akut dan nekrosis pankreas untuk penyakit ketara sosial (seperti penyakit kardiovaskular, onkologi, kecederaan, batuk kering, penagihan dadah, HIV, hepatitis, dll) tidak terpakai.

Rawatan nekrosis pankreas tidak memberi manfaat ekonomi kepada kemudahan kesihatan, kerana kos rawatan jauh melebihi pembiayaan untuk CHI, dan adalah mustahil untuk menyembuhkan pancreatonecrosis dengan tinggal di MEA.

Pesakit yang disembuhkan menjadi pelanggan tetap ahli gastroenterologi (sindrom pankreas exocrine, sindrom kesakitan kronik), endokrinologi (diabetes mellitus), pakar bedah (sista, fistula, hernia, adhesi) dengan berkurangnya kapasiti kerja atau rintangan kehilangannya (kecacatan).

Sesetengah pesakit, setelah terselamat pankreatitis akut / pancreatonecrosis, bergerak ke dalam "kumpulan sosial" atau "kumpulan internet rangkaian" yang mengalami pancreatitis kronik yang benar atau menderita ketakutan obsesif pankreatitis atau serangan pankreatitis akut / pancreatonecrosis baru.

Kumpulan pesakit yang sangat sukar ini disertai oleh sekumpulan pesakit yang sangat besar dengan diagnosis umum pankreatitis kronik. Sebenarnya, kategori ini benar-benar menderita pesakit tidak mempunyai pankreatitis kronik, tetapi doktor, mengikuti usaha dan pemikiran yang paling sedikit, meletakkannya pada diagnosis CP (bersama dengan sindrom usus yang marah, dyskinesia, cholecystitis kronik, dll....), berdasarkan apa yang tidak jelas. Paling tepat mengenai "fantasi sastera" doktor ultrasound, CT, MRI. Yang, jika tidak ada keinginan, keupayaan, kekuatan, pemahaman, dan apa yang belum diketahui (walaupun terkadang ia sangat dikenali dengan apa dan dari apa), menggambarkan tidak ada "perubahan tersebar, band linier, inklusi hyperechoic, anjing laut, berserat dan lain-lain" perubahan ". ". Dan sudah berdasarkan data "objektif" seperti pengimejan perubatan pakar "subjektif", doktor kanan dan kiri menulis diagnosis CP.

Stigma seumur hidup ini kepada pesakit diletakkan di atas peta dan betul "di dalam otak." Dengan dia, seperti dengan salib, pesakit menderita dari satu doktor ke yang lain, dari ultrasound ke ultrasound, dari CT ke CT, dari MRI ke MRI, dari coprogram ke proton pump blockers, dari terapi bioreson kepada ahli psikologi..... Dan tiada siapa yang boleh bantu mereka, cari masalah yang benar, batalkan diagnosis mitos HP dan berurusan dengan masalah sebenar penderitaan orang. Klinik doktor untuk ini tidak mempunyai masa, kekuatan, keinginan, pengetahuan, kemahiran (dengan pengecualian yang jarang berlaku). Dan pakar yang sempit di hospital selalu sempit dan sangat khusus. Jarang mempunyai pengalaman di bidang sempadan perubatan, keupayaan untuk mengenali patologi di persimpangan kepakaran.

Pesakit menjadi sia-sia, tidak dapat difahami, ditinggalkan kepada diri sendiri dan tergesa-gesa ke Internet untuk mencari ubat penawar dan penghidap jenisnya sendiri. Mereka mempunyai pemahaman dan nasihat dari mereka, mereka menjadi menarik bagi seseorang, mereka mencari orang yang berfikiran sama, mereka terlibat dalam bantuan saling psikologi dan kesadaran diri.

 • Novikov S.V.
 • KMN, pakar bedah kategori tertinggi, doktor ultrasound,
 • pakar dalam campur tangan ultrasound yang terkawal minima
 • NII SP dinamakan sempena N.V. Sklifosovsky, Moscow

Statistik Pancreatitis

Statistik mengenai pankreatitis menunjukkan kejadian penyakit yang tinggi. Menurut pakar, bentuk akut penyakit ini berlaku dalam 35-40 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Oleh itu, kira-kira 52 ribu orang di Persekutuan Rusia didiagnosis dengan pankreatitis akut setiap tahun.

Menurut statistik dunia, setiap tahun, dari 200 hingga 800 orang per juta penduduk jatuh sakit dengan penyakit ini. Lebih-lebih lagi, pakar mengatakan bahawa majoriti pesakit adalah lelaki. Bergantung pada punca penyakit itu, purata umur pesakit berbeza. Jika pancreatitis akut berkembang pada latar belakang penyalahgunaan alkohol, angka ini adalah 39 tahun, dan jika disebabkan oleh penyakit batu empedu - 69-70 tahun.

Statistik mengenai penyakit ini jelas menunjukkan tahap kematian yang tinggi. Menurut pelbagai data, ia disimpan di sempadan 20-25%. Penyebab kematian utama adalah komplikasi penyakit, yang berlaku semasa kursus merosakkannya.

Biasanya, pengiraan data mengenai bentuk akut penyakit dan nekrosis pankreas tidak berbeza. Dalam sumber rasmi tidak ada maklumat mengenai setiap penyakit ini secara berasingan. Tetapi penyelidik akibat analisis mereka sendiri mendapati bahawa oncrosis berlaku pada 25% pesakit. Ia adalah pesakit yang menyumbang sebahagian besar kematian.

Pada masa yang sama, statistik tidak mengambil kira kes kematian yang berkaitan dengan gangguan dalam sistem kardiovaskular. Serangan jantung, strok dan kegagalan jantung sering disebabkan oleh pankreatitis akut yang panjang.

Statistik pankreatitis juga menunjukkan kadar insiden yang tinggi. Menurut para ahli, bentuk penyakit akut ini adalah di depan semua penyakit lain pada rongga perut. Ini disebabkan oleh sebab utama perkembangannya, kerana ia biasanya hasil alkohol, tetapi di sini statistik juga menunjukkan peningkatan jumlah pesakit.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat dua punca utama penyakit ini - penyalahgunaan alkohol dan penyakit batu empedu. Yang terakhir adalah prasyarat yang paling biasa untuk perkembangan penyakit ini dan diperhatikan pada 45% pesakit. Alkoholisme kronik dan perkembangan kepahitan pada latar belakang kelebihan alkohol telah dikesan dalam 35% pesakit.

Titik positif adalah peratusan tinggi pankreatitis akut. Statistik menyatakan kira-kira 75-80% kes.

Pancreatitis

Pancreatitis apa itu?

Pancreatitis adalah penyakit yang berlaku akibat keradangan pankreas. Sebagai hasil daripada peradangan ini, enzim yang biasanya dirembes oleh kelenjar ke duodenum tidak dilepaskan, tetapi diaktifkan di kelenjar itu sendiri dan mula memusnahkannya.

Di Rusia, statistik yang sangat mengecewakan mengenai kejadian pankreatitis:

 • sejak 10 tahun yang lalu, kejadian pankreatitis bertambah sebanyak 3 kali;
 • pankreatitis kronik jauh lebih muda - kini umur purata orang sakit ialah 39 tahun;
 • hampir 4 kali meningkatkan kekerapan pankreatitis di kalangan remaja;
 • Peningkatan 30% dalam jumlah wanita yang sakit.

Di manakah pancreatitis berasal, apakah punca pankreatitis?

Punca pankreatitis adalah:

 • penyalahgunaan alkohol;
 • sebagai komplikasi cholelithiasis;
 • keracunan;
 • kecederaan;
 • selepas mengambil ubat tertentu;
 • kegagalan hormon;
 • virus, kulat, penyakit parasit (opisthorchiasis, ascariasis, dan lain-lain);
 • dan lain-lain berjangkit (termasuk Helicobacter pylori) lesi;
 • disfungsi sphincter Oddi;
 • sebagai komplikasi selepas pembedahan dan manipulasi endoskopik;
 • pankreatitis kongenital

Apakah jenis pankreatitis yang ada?

Jenis pankreatitis:

 • Pankreatitis akut (ditandakan dengan permulaan yang tajam dan perkembangan perubahan tidak dapat dipulihkan dalam kelenjar dalam masa yang singkat. Selalunya ia bermula selepas meminum banyak alkohol atau keracunan).
 • Pankreatitis kronik (sering menjadi akibat penyalahgunaan makanan berlemak, alkohol, pundi hempedu dan ulser duodenal yang banyak, penyakit autoimun, dan sebagainya, bentuk akut boleh menjadi kronik).
 • Pankreatitis reaktif (mungkin berlaku terhadap latar belakang pemisahan penyakit gastrousus lain dan menyerupai bentuk akut).

Beberapa klasifikasi pankreatitis lain dibezakan, tetapi mereka lebih spesifik dan hanya diperlukan untuk pakar.

Apakah tanda pankreatitis?

 • Sakit (berterusan, sengit, dengan lokalisasi di bahagian atas abdomen, serta mungkin lepuh);
 • Suhu yang tinggi;
 • Penurunan mendadak dalam tekanan darah;
 • Mual dengan muntah tanpa bantuan;
 • Cirit-birit atau sembelit (najis sering, berbuih, dengan bau fetid dan zarah makanan yang tidak dicerna);
 • Mulut kering, lidah kering, tebal bersalut dengan mekar putih, peluh yang sejuk dan melekit;
 • Kelemahan umum, kekurangan selera makan, nada kulit abu-abu, kadang-kadang mengalami penyakit kuning, disebabkan oleh penyumbatan mekanikal saluran;
 • Hiccups, belching, kembung.

Bagaimana pankreatitis didiagnosis?

Ahli gastroenterologi biasanya menangani masalah ini, tetapi sering memerlukan bantuan segera dari pakar bedah abdomen.

Algoritma untuk diagnosis pankreatitis biasanya adalah berikut:

 • Mengumpul aduan dan anamnesis kehidupan dan penyakit;
 • Pemeriksaan fizikal;
 • Ujian darah klinikal am;
 • Ujian darah biokimia;
 • Ujian air kencing;
 • Coprogram;
 • Ultrasound organ perut;
 • FGDS;
 • Radiografi rongga abdomen;
 • Revolusioner endoskopik cholangiopancreatography (ERCP); Cholecystocholangiography;
 • Komponen kompresi pankreas;
 • Ujian fungsian.

Bagaimanakah pankreatitis dirawat?

Rawatan pankreatitis bergantung pada jenisnya. Contohnya, akut dan kronik dalam keadaan yang terancam boleh dirawat hanya secara kekal dan, kemungkinan besar, pembedahan (beroperasi).
Pertama sekali, memerlukan diet yang ketat. Terdapat hukuman seperti itu - "sejuk, kelaparan dan kedamaian." Oleh itu, asas rawatan pada peringkat awal adalah diet lapar. Selanjutnya, sudah tentu, rejim makanan akan diperluaskan, tetapi produk seperti alkohol, lemak, goreng, salai, dll. dan sebagainya, harus dikecualikan dari diet selamanya, supaya tidak mencetuskan gangguan baru.
Berikan ubat analgesik, dengan mana anda dapat melegakan kesakitan, penitis pada dasar saline, inhibitor enzim, albumin. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, maka pembedahan diperlukan, lavage, apabila rongga abdomen dibasuh dengan sempurna, saliran khas diletakkan di atasnya, bendalir terkumpul pada mereka, maka ia mula mengalir keluar.
Apabila gejala pankreatitis akut mereda kepada pesakit, mereka boleh mengeluarkan pundi hempedu.
Dalam bentuk kronik, selain diet ketat (No. 5p), penghidap kesakitan, terapi penggantian enzim (Mezim, Creon, dan sebagainya), vitamin digunakan, ia juga sangat penting untuk menyembuhkan penyakit kencing manis, penyakit endokrin, penyakit batu empedu.

Apakah komplikasi pankreatitis?

Pancreatitis mungkin mempunyai komplikasi berikut:

 • nekrosis pankreas;
 • kegagalan buah pinggang akut dan hepatik;
 • stenosis duodenal;
 • jaundis obstruktif;
 • kista palsu pankreas;
 • pendarahan gastrousus dan ulser pada membran mukus;
 • asid pankreas;
 • urat varicose daripada esofagus dan perut;
 • trombosis vena (splenic dan portal);
 • pankreas abses;
 • onkologi;
 • psikosis mabuk;
 • komplikasi pulmonari (pleurisy, radang paru-paru)
 • dan banyak lagi.

Dalam pankreatitis kronik yang tidak mencukupi fungsi endokrin pankreas boleh menyebabkan perkembangan diabetes.

Ahli gastroenterologi Polosina Ekaterina Mikhailovna menjawab soalan

Statistik pankreatitis kronik di Rusia

Cara untuk merawat pankreatitis secara berkesan

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya bergelut dengan gastrik dan ulser?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk mengubati gastritis dan ulser hanya dengan mengambilnya setiap hari.

Pankreatitis kronik adalah keradangan pankreas yang berlanjutan, yang berlaku dengan tempoh pemisahan dan pengampunan. Rawatan pankreatitis kronik adalah tugas yang sukar untuk doktor dan pesakit.

Untuk rawatan gastritis dan ulser, pembaca kami telah berjaya menggunakan teh Monastik. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Statistik menunjukkan bahawa separuh daripada pesakit hospital yang diakui dengan peningkatan pancreatitis kronik tidak mengikuti diet. Dan 1/10 pesakit beralih kepada rawatan perubatan dalam keadaan pengabaian, apabila terdapat perubahan yang serius dalam pelanggaran fungsi organ. Ternyata hanya untuk doktor yang penting untuk memikirkan bagaimana untuk merawat pankreatitis kronik.

70% pesakit dengan peradangan kronik pankreas menderita alkohol. Taktik perubatan memerlukan perubahan keutamaan kehidupan. Sebilangan kecil berjaya menghilangkan kebiasaan ini selama-lamanya. Oleh itu, hari ini adalah mungkin untuk menyembuhkan masalah, tetapi berapa lama remisi akan bertahan bergantung kepada pesakit.

Tugas dalam rawatan:

 • pelepasan sakit;
 • punggahan pankreas;
 • pemulihan fungsi rahsia;
 • menyokong proses penghadaman;
 • normalisasi komposisi elektrolit, keseimbangan vitamin untuk memastikan pemulihan.

Terdapat perbezaan dalam kaedah terapi yang digunakan dalam tempoh peningkatan pankreatitis kronik dan dalam pengampunan.

Terapi pembesaran

Untuk keterlanjuran pankreatitis akut, sakit perut yang parah, muntah, mabuk yang teruk adalah ciri. Pesakit memasuki hospital, di mana langkah segera yang sama diambil seperti pankreatitis akut.

 • Untuk menghentikan hypersecretion enzim, kelaparan ditetapkan sehingga 10 hari, probe tipis dimasukkan melalui hidung dan sedutan jus gastrik dan kandungan duodenum dilakukan.
 • Untuk menekan fungsi exocrine, dos besar enzim spesifik disediakan.
 • Pek ais diletakkan di kawasan epigastrik. Langkah ini mengurangkan kapal serantau dan menghalang penyerapan produk pembusukan kelenjar ke dalam darah.
 • Untuk melegakan sindrom nyeri, intramuskular dan intravena, ubat analgesik diberikan bersama antispasmodik beberapa kali sehari. Dengan kesakitan yang berterusan, blokade Novocainic solar plexus dibuat.
 • Ejen diuretik digunakan terhadap edema pankreas.
 • Untuk menghilangkan mabuk drip secara intravena suntikan, yang terdiri daripada garam dan glukosa dengan penambahan vitamin.
 • Untuk mengelakkan jangkitan tertumpah, satu kursus antibiotik ditetapkan.

Biasanya selepas seminggu rawatan sedemikian, gejala-gejala mereda. Ada yang merasakan peningkatan yang ketara pada hari ketiga. Adalah dipercayai bahawa dengan bantuan ubat-ubatan dan diet yang ketat dapat dicapai dalam 70% pesakit.

Bergantung kepada kursus klinikal dan tindak balas terhadap langkah-langkah rawatan, pengembangan nutrisi secara beransur-ansur bermula: pertama, diet 5p digunakan dengan sekatan protein yang tajam dan hampir tidak ada lemak, maka produk dengan kandungan protein yang mencukupi diperkenalkan secara beransur-ansur, tetapi lemak dalam diet terus berkurang. Jumlah karbohidrat diselaraskan dengan mengambil kira kerosakan pada fungsi endokrin pankreas. Jika pesakit mempunyai diabetes mellitus sekunder, maka karbohidrat digabungkan dengan agen antidiabetik.

Terapi dalam pengampunan

Rawatan pankreatitis kronik dalam peringkat remisi menyesuaikan diri dengan gejala penyakit dan keputusan peperiksaan kawalan (ujian darah dan air kencing untuk enzim, analisis najis). Mereka bercakap mengenai aktiviti keradangan, tahap pelanggaran asimilasi makanan.

Kesakitan epilastrik yang menusuk dan mengepam berulang mungkin dikaitkan dengan keradangan serentak di dalam perut dan pundi hempedu, dyskinesia bilier. Oleh itu, anda boleh berjaya menggunakan kesan dadah ubat antispasmodik: secara lisan dan intramuscularly apply Papaverine, No-spa. Pil di dalam harus diminum dalam masa setengah jam selepas makanan.

Untuk penindasan aktiviti rahsia disyorkan Almagel A, Fosfalyugel.

Sekumpulan penghalang reseptor kesakitan digunakan secara aktif.

Rawatan dengan enzim pada latar belakang hipersecretion pankreas sentiasa menimbulkan keraguan dan persoalan. Mekanisme tindakan enzim yang ditadbir dengan ubat-ubatan (amilase, protease, lipase) adalah berdasarkan kesan sebaliknya. Pankreas mula menghasilkan rahsia dan kekurangannya dalam duodenum. Dengan pengenalan enzim ke dalam sistem penghadaman, pengeluaran rembesannya sendiri dihalang, kelenjar diberi peluang untuk pulih dari keradangan. Dosis persediaan enzim dengan betul mengira hanya doktor. Kreon ubat yang disyorkan, sebagai yang paling sesuai untuk penggantian. Rawatan enzim dalam pankreatitis kronik berlangsung selama bertahun-tahun. Adalah dipercayai bahawa ia mengambil masa 6 bulan hingga setahun untuk memulihkan kelenjar dari ketakutan seterusnya.

Penggunaan terapi antimikrob adalah mungkin pada pesakit luar apabila dikesan dalam analisis klamidia, helminths.

Sepertiga pesakit dengan pankreatitis kronik mempunyai gangguan sistem saraf. Oleh itu, gunakan sedatif, vitamin.

Kaedah rawatan pembedahan

Doktor percaya bahawa rawatan pembedahan untuk pankreatitis kronik hanya boleh ditawarkan kepada seseorang yang benar-benar disesuaikan dengan penawar. Ia tidak akan berbaloi apabila anda kembali ke mabuk dan meninggalkan diet.

Ada petunjuk jelas untuk pembedahan:

 • dinyatakan sindrom kesakitan, tidak dapat dielakkan oleh kaedah konservatif;
 • muntah yang berpanjangan, menyebabkan penebalan darah yang dramatik akibat kehilangan cecair, kehilangan berat badan yang ketara;
 • kecurigaan penyakit lain (selalunya tumor);
 • penyumbatan saluran empedu biasa atau saluran pankreas kecil dengan pembentukan formasi seperti sista (pseudocyst).

Semasa operasi, batu dibuang, salur diluruskan, dan sebahagian daripada pankreas disekat. Selalunya kaedah akhir telah dipilih di meja operasi dengan pemeriksaan visual kelenjar.

Secara berasingan dianggap taktik pembedahan dengan pseudocyst. Mereka kelihatan jelas pada ultrasound. Pecah dinding sista menyebabkan komplikasi serius - peritonitis atau pendarahan dalaman. Oleh itu, persoalan campur tangan pembedahan yang tepat pada masanya dibangkitkan. Kista dengan diameter 4 cm boleh diperhatikan. Kadang-kadang mereka jatuh dan menyelesaikan sendiri. Bahaya semakin banyak sista. Operasi dalam kes seperti ini dikurangkan kepada pemisahan sista, jika mereka berada di ekor kelenjar.

Saliran sista boleh melalui kulit dengan bantuan laparoskop atau langsung ke dalam perut, duodenum. Operasi sedemikian dilakukan menggunakan teknik endoskopik kompleks. Membentuk output tambahan (anastomosis) untuk kandungan sista.

Bagaimana untuk menilai keberkesanan rawatan?

Rawatan yang berkesan ialah: tiada kesakitan, pemberhentian atau pengurangan cirit-birit, peningkatan berat badan. Kehadiran steatorrhea (lemak dalam tinja) tidak dianggap tanda terapi tidak berkesan.

Dengan bantuan kaedah konservatif dan operasi, adalah mungkin untuk mencapai keputusan positif dalam 80% kes penyakit.

Sebab-sebab kurangnya kesan pada 20% pesakit dengan pankreatitis kronik adalah:

 • ubah bentuk kompleks teruk struktur anatomi saluran pankreas;
 • berlakunya keradangan di sekitar kelenjar (peripancreatitis);
 • mampatan plexus saraf, yang mengawal aktiviti kelenjar;
 • peningkatan tekanan dalam vena portal pada tahap "subhepatic".

Kaedah rawatan yang sedia ada membolehkan kami berharap peningkatan yang signifikan dalam perjalanan penyakit dapat dicapai, walaupun belum mungkin untuk mengubati pankreatitis kronik secara pasti.

Statistik Pancreatitis

Diterbitkan: 16 Mac 2015 pada 16:37

Statistik mengenai pankreatitis menunjukkan kejadian penyakit yang tinggi. Menurut pakar, bentuk akut penyakit ini berlaku dalam 35-40 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Oleh itu, kira-kira 52 ribu orang di Persekutuan Rusia didiagnosis dengan pankreatitis akut setiap tahun.

Menurut statistik dunia, setiap tahun, dari 200 hingga 800 orang per juta penduduk jatuh sakit dengan penyakit ini. Lebih-lebih lagi, pakar mengatakan bahawa majoriti pesakit adalah lelaki. Bergantung pada punca penyakit itu, purata umur pesakit berbeza. Jika pancreatitis akut berkembang pada latar belakang penyalahgunaan alkohol, angka ini adalah 39 tahun, dan jika disebabkan oleh penyakit batu empedu - 69-70 tahun.

Statistik mengenai penyakit ini jelas menunjukkan tahap kematian yang tinggi. Menurut pelbagai data, ia disimpan di sempadan 20-25%. Penyebab kematian utama adalah komplikasi penyakit, yang berlaku semasa kursus merosakkannya.

Biasanya, pengiraan data mengenai bentuk akut penyakit dan nekrosis pankreas tidak berbeza. Dalam sumber rasmi tidak ada maklumat mengenai setiap penyakit ini secara berasingan. Tetapi penyelidik akibat analisis mereka sendiri mendapati bahawa oncrosis berlaku pada 25% pesakit. Ia adalah pesakit yang menyumbang sebahagian besar kematian.

Pada masa yang sama, statistik tidak mengambil kira kes kematian yang berkaitan dengan gangguan dalam sistem kardiovaskular. Serangan jantung, strok dan kegagalan jantung sering disebabkan oleh pankreatitis akut yang panjang.

Statistik pankreatitis juga menunjukkan kadar insiden yang tinggi. Menurut para ahli, bentuk penyakit akut ini adalah di depan semua penyakit lain pada rongga perut. Ini disebabkan oleh sebab utama perkembangannya, kerana ia biasanya hasil alkohol, tetapi di sini statistik juga menunjukkan peningkatan jumlah pesakit.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat dua punca utama penyakit ini - penyalahgunaan alkohol dan penyakit batu empedu. Yang terakhir adalah prasyarat yang paling biasa untuk perkembangan penyakit ini dan diperhatikan pada 45% pesakit. Alkoholisme kronik dan perkembangan kepahitan pada latar belakang kelebihan alkohol telah dikesan dalam 35% pesakit.

Titik positif adalah peratusan tinggi pankreatitis akut. Statistik menyatakan kira-kira 75-80% kes.

Ciri-ciri rawatan kompleks pankreatitis dan gastritis dengan manifestasi serentak mereka

Sistem pencernaan adalah "arteri" yang utama di mana setiap orang secara semulajadi menerima semua cara yang diperlukan untuk keupayaan dan fungsi organisma secara keseluruhan. Komplikasi dengan saluran pencernaan adalah yang paling serius untuk tubuh manusia, kerana gangguan dalam pekerjaannya membawa kepada gangguan bekalan vitamin dan unsur-unsur surih yang penting untuk kehidupan, yang sangat mempengaruhi kesejahteraan seseorang dan bahkan membawa ancaman langsung kepada hidupnya.

Apa yang perlu dilakukan jika kedua-dua gastritis dan pankreatitis berkembang serentak?

Masalah yang paling biasa dalam sistem pencernaan hari ini adalah gastritis dan pankreatitis, yang paling kerap berlaku disebabkan oleh pemakanan yang tidak baik, keadaan yang teruk, penggunaan minuman beralkohol dan merokok. Lebih separuh daripada penduduk negara ini mengalami penyakit ini. Sebelum ini, penyakit-penyakit ini paling sering dinyatakan secara berasingan, namun, akhir-akhir ini, doktor lebih cenderung untuk mendiagnosis mereka secara serentak. Pertimbangkan bagaimana untuk merawat penyakit apabila mereka dinyatakan serentak dalam pesakit.

 • 1 Etiologi manifestasi serentak gastritis dan pankreatitis
 • 2 Tanda manifestasi paralel pankreatitis dan gastritis
 • 3 Cara menangani penyakit
  • 3.1 Peraturan umum untuk pesakit yang mengalami gastritis dan pankreatitis
  • 3.2 Rawatan ubat pankreatitis dan gastritis
  • 3.3 Pancreatin dalam rawatan gastritis dan pankreatitis
 • 4 Untuk meringkaskan

Etiologi manifestasi serentak gastritis dan pankreatitis

Gastritis dan pancreatitis adalah patologi saluran gastrointestinal, simbiosis yang berlaku sangat kerap dalam kehidupan orang moden. Perkembangan kesakitan diiringi oleh banyak faktor, seperti pemakanan tidak rasional, makan berlebihan atau kekurangan zat makanan, interceptions on the fly, roti kering, tekanan dan kesusahan, serta jangkitan bakteria kulat akibat kebersihan yang tidak baik.

Doktor telah membuktikan bahawa pada masa yang sama kedua-dua penyakit ini tidak berkembang, bagaimanapun, mereka mungkin ternyata bersama akibat beberapa sebab.

Pertama sekali, jika terdapat penunjuk yang bersambung, gastritis berkembang, yang, dengan rawatan yang salah atau ketiadaan lengkap, berubah menjadi bentuk kronik. Kadang-kadang orang yang menderita gastritis tidak tahu tentang kehadirannya. Terdapat gastritis antral kronik yang dipanggil, yang berbahaya kerana kursusnya tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan serius pada mulanya. Ia berlaku berdasarkan jangkitan perut dengan patogen berbahaya dan berkembang di antrum perut, yang terletak di antaranya dan duodenum.

Selama beberapa waktu di bahagian perut yang dijangkiti dengan batang, keasaman itu terganggu, akibatnya makanan itu tidak dicerna sepenuhnya. Kemudian ia mula membusuk di duodenum, dengan kandungannya, disebabkan pencernaan yang tidak betul, dibebaskan ke pankreas dan pancreatitis berkembang. Bahaya ini terletak pada hakikat bahawa perjalanan gastritis kadang-kadang tidak disertai dengan sakit teruk atau ketidakselesaan yang serius, dan tidak setiap orang menarik perhatian kepada manifestasi kecil penyakit dalam bentuk perasaan tidak enak selepas makan. Terhadap latar belakang peristiwa ini, pesakit belajar tentang penyakit walaupun dia telah mengalami sepenuhnya gastritis kronik, pankreatitis kronik, dan manifestasi mereka adalah akut.

Untuk rawatan gastritis dan ulser, pembaca kami telah berjaya menggunakan teh Monastik. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Serta sumber genesis kedua-dua penyakit itu pada satu masa boleh menjadi sikap tidak wajar pesakit untuk kesihatan mereka, mengabaikan gastritis dalam manifestasi, akibat daripada pankreatitis juga berlangsung, yang dicirikan oleh peradangan pankreas.

Akibatnya, pancreatitis paling sering menonjolkan dirinya terhadap latar belakang gastritis kronik yang diabaikan dari pelbagai asal.

Tanda-tanda manifestasi paralel pankreatitis dan gastritis

Keradangan selari perut dan pankreas sangat berbahaya untuk kesihatan manusia. Adalah mungkin untuk menentukan penyakit ini untuk beberapa simptom yang biasa, tetapi, dinasihatkan untuk berunding dengan doktor untuk diagnosis dan perlantikan rawatan yang betul. Doktor anda perlu diberitahu mengenai semua tanda-tanda dan manifestasi penyakit itu, dan juga menjalani peperiksaan khas supaya dia boleh membuat diagnosis yang jelas.

Tanda peradangan perut dan pankreas adalah:

 1. Menyerang sakit di perut, yang boleh bertukar dengan rasa sakit yang tajam, memanjang ke kawasan lumbar.
 2. Peralihan mulut kering dengan air liur yang kuat.
 3. Apathy yang berpanjangan, terhadap latar belakang kegelapan dan kebimbangan yang tidak munasabah yang nyata.
 4. Kehilangan kekuatan dan kelemahan, dengan kerap mengantuk dan pening.
 5. Sembelit berselang-seli dengan najis cair dengan bau yang tidak menyenangkan.
 6. Mual, yang sering berubah menjadi muntah.

Jika anda mengabaikan penyakit ini, kemusnahan organ-organ boleh berlaku, yang akan mengakibatkan kematian seseorang, kerana penting untuk mendiagnosa penyakit tepat pada waktunya dan segera memulakan rawatan rasional.

Kaedah menangani penyakit

Teknologi untuk mengubati gastritis dan pankreatitis dengan pengekalan selari mereka bergantung kepada beberapa faktor yang berdasarkan etiologi dan perkembangan penyakit. Rawatan taktik berbeza-beza bergantung sama ada keasidan dalam perut meningkat atau berkurangan, dan juga mengambil kira tahap kecederaan pankreas. Pancreatitis mungkin berada di peringkat awal, apabila kelenjar itu meradang, bagaimanapun, tidak ada proses yang tidak dapat dikembalikan. Tahap penyakit dianggap lebih serius apabila pankreas, akibat fungsi yang tidak normal, diambil untuk mencerna sendiri.

Selalunya, apabila mendiagnosis penyakit-penyakit ini, rawatan ditetapkan, yang mempunyai dua bidang utama: ubat dan pematuhan kepada diet yang betul.

Selain kaedah rasmi merawat saluran pencernaan, ubat-ubatan rakyat juga digunakan, yang sering diresepkan atau direkomendasikan oleh doktor. Rawatan pankreatitis yang popular sangat popular dan sering memberi dinamik positif untuk pemulihan apabila digabungkan dengan kaedah rasmi. Malah di farmasi hari ini, tincture herba istimewa dijual, serta herba yang disyorkan untuk merawat organ-organ saluran pencernaan. Antara komponen popular rawatan boleh dibezakan propolis, rose liar, cacing, decoctions Hypericum, chamomile, calendula dan whiskers emas, yang terdapat dalam pelbagai resipi ubat tradisional.

Doktor sering dilantik untuk menerima "teh monastik", yang mempunyai kesan anti-radang, sedatif dan antispasmodik, ditunjukkan untuk pankreatitis dan gastritis pelbagai etiologi. Walau bagaimanapun, doktor tidak mengesyorkan menyalahgunakan preskripsi "nenek", kerana tidak semua preskripsi ubat tradisional selamat, mengambilnya dan berlebihan boleh menyebabkan bukan sahaja penyakit yang berulang, tetapi juga hasil yang mematikan.

Peraturan am untuk pesakit yang mempunyai gastritis dan pankreatitis

Terlepas dari tahap penyakit, serta kursus mereka, terdapat keperluan umum untuk pesakit, pemenuhan yang menyertai pemulihan:

 1. Penolakan tabiat buruk, seperti alkohol dan merokok, yang merugikan keadaan badan manusia, termasuk organ sistem pencernaan.
 2. Pengecualian dari diet makanan akut, berasid dan berlemak, dalam tempoh pemisahan, pematuhan kepada pemakanan ketat tertentu yang ditetapkan oleh profesional perubatan.
 3. Makanan dalam bahagian kecil, dengan peningkatan jumlah makanan dari lima hingga lapan kali sehari.
 4. Meningkatkan pengambilan cecair dalam bentuk air atau teh kepada satu setengah liter sehari, yang mesti dimakan pada siang hari dalam bahagian-bahagian kecil.
 5. Pada hari pertama timbulnya penyakit, menolak sepenuhnya dari mengambil makanan, hanya meninggalkan teh panas dan air dalam diet, yang harus diminum dalam dos kecil perlahan-lahan. Oleh itu, beban pada perut dan pankreas lega, yang mengiringi pengurangan gejala kesakitan.

Diet yang betul dengan keradangan sistem pencernaan adalah salah satu aspek utama dalam merawat penyakit. Perlu diingat bahawa pesakit dengan manifestasi kronik penyakit itu perlu mematuhi pesakit sepanjang hidup mereka untuk mengelakkan pergantian. Minggu pertama diikuti dengan diet khusus yang ketat, yang dipanggil "Rawatan jadual nombor 1". Kemudian pesakit boleh pergi ke menu maju, di mana terdapat hidangan dari produk yang dibenarkan untuk penyakit. Selain makanan terapeutik, pesakit diberi ubat-ubatan.

Rawatan ubat pankreatitis dan gastritis

Ia dilarang keras untuk menetapkan ubat ubat sendiri dalam rawatan penyakit seperti gastritis dan pancreatitis, kerana tujuannya berbeza-beza bergantung kepada perkembangan patologi. Penggunaan dadah yang tidak betul bukan sahaja boleh melegakan keadaan pesakit, tetapi juga mengiringi lebih banyak kerengsaan membran mukus dinding organ-organ pencernaan, yang akan meningkatkan keradangan. Rawatan tidak rasional boleh menyebabkan perkembangan ulser, serta kanser perut atau pankreas, yang penuh dengan kematian.

Ingat, tiada ubat sejagat untuk rawatan gastritis dan pankreatitis, setiap pesakit memerlukan pendekatan individu dan memberi terapi yang sesuai mengikut diagnosis yang ditetapkan berdasarkan penyelidikan perubatan.

Untuk rawatan gastritis dan pankreatitis dalam bentuk akut, doktor sering menetapkan terapi antibiotik, yang disertai dengan pengurangan ketoksikan dalam saluran gastrousus. Pada masa yang sama, antispasmodik atau analgesik ditetapkan untuk mengurangkan sindrom kesakitan.

Dalam kes gastrik yang mempunyai keasidan yang tinggi, rawatan kompleks termasuk ubat-ubatan yang menghalang atau mengurangkan pelepasan asid hidroklorik, yang mengiringi pemulihan mikroflora, serta kumpulan antacid, meneutralkan tindakannya. Ranitidine adalah ubat yang sering dirawat untuk pesakit yang mengalami gastrik dengan keasidan yang tinggi, yang membantu mengurangkan asid hidroklorik dan tahap keradangan dalam organ pencernaan.

Dengan rembesan perut dikurangkan, disyorkan untuk mengambil ubat-ubatan yang meningkatkan pengeluaran asid hidroklorik, yang menstabilkan keasidan dan mengiringi peningkatan proses penghadaman. Selalunya ubat-ubatan yang ditetapkan adalah Pancreatin atau Festal.

Untuk mengurangkan sindrom kesakitan dalam manifestasi berkala, anda boleh mengambil ubat No-spa, yang secepat mungkin meredakan kekejangan, dan juga membantu mengurangkan proses keradangan. Ubat ini boleh didapati secara komersil, dicirikan oleh sebilangan kecil kontraindikasi dan dianggap paling selamat di antispasmodik. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan untuk mengambilnya dalam kes-kes yang jarang berlaku, dalam situasi dengan pengulangan yang berlebihan mengenai masalah-masalah, hubungi institusi perubatan, di mana doktor yang hadir akan dapat merawat rawatan rasional.

Pancreatin dalam rawatan gastritis dan pankreatitis

Pancreatin adalah ubat perubatan yang agak selamat yang rumusannya termasuk ekstrak dari pankreas haiwan. Mengambil dadah "Pancreatin" membolehkan anda memudahkan kerja perut dan pankreas dengan sukar mencerna dan asimilasi makanan.

Pancreatin ditetapkan dalam kes seperti berikut:

 • pankreatitis kronik;
 • dalam rawatan gastritis kronik;
 • sebelum mengambil makanan ringan;
 • dengan sembelit, senak, kekejangan yang kerap dan ketidakselesaan perut;
 • untuk meningkatkan fungsi penghadaman sebagai langkah pencegahan.

Alat ini ditunjukkan untuk digunakan dalam gastritis kronik dengan keasidan yang rendah, dan dengan peningkatan. Ciri-cirinya menyumbang kepada peningkatan pencernaan, yang membolehkan penggunaannya walaupun untuk tujuan pencegahan sebelum perayaan besar.

Mari kita singkirkan

Penyelarasan penyegerakan seperti pankreatitis dan gastritis kronik tidak biasa pada hari ini. Walau bagaimanapun, hampir mustahil untuk mengenal pasti penyakit dan mendiagnosis mereka hanya dengan gejala di rumah, kerana penyakit mempunyai manifestasi yang sama dan penyetempatan yang sama sakit.

Untuk rawatan rasional penyakit, lebih baik untuk segera beralih kepada pakar yang boleh membuat diagnosis yang betul dan menetapkan rawatan yang berkesan. Gastritis dan pankreatitis adalah penyakit yang berbahaya walaupun dalam manifestasi mereka yang berasingan. Dalam simbiosis, jika tidak dirawat, mereka juga boleh menjadi punca kematian. Jangan tunda doktor untuk esok.

Pankreatitis - gejala, sebab, jenis, diet dan rawatan pankreatitis

Apakah pancreatitis?

Pancreatitis adalah penyakit radang pankreas. Penyebab utama pankreatitis adalah pelanggaran aliran keluar jus pencernaan dan enzim lain yang dihasilkan oleh pankreas dalam usus kecil (duodenum). Enzim sedemikian boleh memusnahkan bukan sahaja semua tisu kelenjar itu sendiri, tetapi juga saluran darah dan organ lain di sebelahnya. Hasil penyakit ini bahkan boleh membawa maut. Pelanggaran aliran keluar hempedu, sering menyumbang kepada batu dan tumor yang bertindih saluran pankreas. Para pesakit pankreatitis kebanyakannya - orang yang berpeluang makan berlebihan, penyalahgunaan minuman beralkohol, serta pencinta makanan berlemak, pedas, goreng dan lain-lain yang tidak sihat.

Perkembangan pankreatitis

Untuk memahami proses perkembangan pankreatitis, perlu menembusi sedikit ke dalam proses penting pankreas.

Pankreas (lat Pankreas, PZHZH) - organ penting yang terlibat dalam proses pencernaan makanan, termasuk pencernaan protein, lemak dan karbohidrat. PZHZh terletak di rantau retroperitoneal, di belakang perut, dalam kedudukan pendirian seseorang - di bawah perut, dari mana ia mendapat namanya. PZhZh menghasilkan bahan seperti - amilase, lipase, protease, peptida polipeptida, serta insulin, glucagon, somatostatin, ghrelin dan lain-lain. Apabila makanan memasuki badan, PZHZH mula menghasilkan bahan-bahan ini, yang melalui saluran, yang berkaitan langsung dengan permulaan duodenum, masukkan bahagian ini usus kecil. Bahan-bahan ini menyumbang kepada pemprosesan makanan, penyerapan usus nutrien yang memasuki tubuh, metabolisme dan proses penting lainnya.

Apabila seseorang, disebabkan oleh pelbagai gangguan (pasir, batu, tumor, perkembangan yang tidak normal, anjakan kedudukan kelenjar atau pundi hempedu, kecederaan dan sebab-sebab lain), saluran pankreas, enzimnya, dan kadang-kadang jus pundi hempedu, makanan, kekal di dalamnya, dan proses pencernaan "diaktifkan" dalam kelenjar itu sendiri. Selalunya, pengaktifan pengeluaran kelenjar berlaku secara beransur-ansur. Oleh itu, bahan mereka sendiri "mencerna" tisu pankreas.

Sebagai contoh, kerana beberapa bahan yang dihasilkan oleh PZHZH, semasa genangan, mempengaruhi organ ini:

Lipase (mengitar semula lemak) - apabila tertunda dalam PZHZH membawa kepada degenerasi lemak sel-sel badan. Trypsin (mengitar semula protein) - membawa kepada bengkak sel-sel pankreas, keradangan dan kematian mereka.

Di samping itu, apabila pancreatitis meracuni badan, peningkatan saiz pankreas, kematian sel-sel kelenjar, dari masa ke masa, jangkitan boleh menyertai proses keradangan, yang biasanya menyumbang kepada perkembangan nekrosis purulen.

Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat makanan yang menyumbang kepada pembangunan jus pankreas dan enzim PZHZh dalam jumlah yang lebih besar - alkohol, lemak, pedas, goreng, asap dan lain-lain jenis makanan yang serupa, oleh itu, enzim dos yang lebih besar mula "menyerang" pankreas. kelenjar, menyebabkan sakit yang teruk dan gejala pankreatitis lain.

Komplikasi pankreatitis juga menyebabkan penyerapan sebahagian daripada enzim pankreas oleh sistem peredaran darah, selepas itu darah membawa mereka ke seluruh tubuh, yang menjejaskan jantung, hati dan organ-organ lain, menyebabkan perkembangan gejala keracunan badan.

Akhir sekali, dalam perkembangan pankreatitis, adalah perlu untuk mengatakan bahawa penyakit pankreas ini boleh membawa maut. Ini disebabkan oleh fakta bahawa organ ini terletak berhampiran dengan aorta dan organ penting lain. Oleh itu, proses keradangan, di bawah keadaan buruk, boleh bergerak ke organ jiran. Selain itu, pankreatitis boleh membina kanser pankreas.

Statistik Pancreatitis

Menurut statistik, pankreatitis berkembang paling kerap di kalangan orang berikut:

40% - orang yang menyalahgunakan alkohol, di beberapa kawasan - sehingga 70%;
30% - orang yang mempunyai komplikasi cholelithiasis (JCB);
20% orang yang mempunyai obesiti;
5% - patologi dalam pembangunan organ-organ pencernaan, penempatan tidak wajar mereka;
4% - tidak dapat mengawal pelbagai ubat, keracunan dan sebab-sebab lain, yang akan dibincangkan kemudian dalam artikel;
1% - sebab yang tidak dikenali.

Jika kita bercakap tentang pertanyaan umum, kita boleh mengatakan bahawa, menurut Yandex, pankreatitis penyakit itu meminta lebih daripada 500,000 orang sebulan, yang menunjukkan kelaziman yang tinggi.

Peratusan kematian dari penyakit ini, menurut pelbagai sumber, adalah dari 15 hingga 90% pesakit.

Gejala Pankreatitis

Bagaimanakah pankreatitis dimanipulasikan? Gejala utama pancreatitis adalah sakit parah dan tanda-tanda mabuk. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk membezakan gejala pankreatitis akut dan bentuk kronik penyakit ini, perbezaan utama yang adalah kesakitan dan kursus.

Gejala pankreatitis akut dan kronik

Kesakitan dalam pankreatitis akut. Merosakkan atau memotong, sengit, kekal, sakit. Penyetempatan kesakitan - di hipokondrium kiri atau kanan (bergantung pada tapak keradangan organ), di bawah sudu, atau alat tenusu (dengan keradangan lengkap kelenjar). Kesakitan juga boleh diberikan kepada skapula, dada, belakang. Kemerosotan rasa sakit pada pankreatitis berlaku apabila meminum alkohol, pedas, berlemak, goreng dan makanan lain yang meningkatkan rembesan jus pankreas. Sekiranya pesakit gagal memberikan pertolongan cemas, pesakit boleh mengalami kejutan yang menyakitkan, dia mungkin akan kehilangan kesedaran. Dengan kejutan sakit, malah kematian pesakit adalah mungkin.

Sakit di pankreatitis kronik. Kesakitan Pristupoobraznoe dalam pankreatitis kronik boleh menemani seseorang selama beberapa tahun, dan walaupun dekad, terutamanya meningkat, 15-20 minit selepas makan, pedas, goreng, lemak, asap, alkohol, dan juga kopi dengan coklat. Dengan penggunaan serentak hidangan sedemikian, sakit sangat teruk. Tempoh kesakitan boleh dari 1 jam hingga beberapa hari. Penyetempatan, seperti dalam bentuk penyakit akut. Keamatan kesakitan berkurangan dengan lenturan dan jongkok.

Tukar warna kulit dan bahagian badan yang lain. Kulit muka dengan pankreatitis menjadi pucat, dan dari masa ke masa menjadi warna kelabu-hijau. Di kawasan lumbal dan pusar, kulit sering mendapat warna biru, seolah-olah ia adalah marmar. Di pangkal paha, kulit menjadi biru-hijau. Perubahan dalam nada kulit adalah disebabkan oleh gangguan pada aliran darah semasa keradangan pankreas, di mana darah dapat menembus kulit.

Penutupan kulit dan sclera. Perubahan ini mungkin menunjukkan kehadiran pankreatitis sclerosing, yang biasanya timbul apabila kelenjar pembesaran saluran hempedu biasa diperas. Kadang-kadang keberanian kulit, misalnya, dalam bentuk kronik penyakit itu hilang, bagaimanapun, putih mata menjadi kekuningan.

Antara gejala utama pankreatitis akut juga boleh dibezakan:

Hiccups;
Mual, kadang-kadang dengan muntah (muntah biasanya bermula dengan zarah makanan, kemudian mengandungi empedu);
Ketegangan perut (perut), belching;
Heartburn;
Peningkatan suhu badan dan tinggi;
Berkeringat berlebihan dengan peluh yang melekit;
Tekanan darah rendah atau tinggi;
Kekeringan dalam rongga mulut, dan tinge kekuningan muncul di lidah;
Cirit-birit atau sembelit, selalunya dengan zarah makanan yang belum dimasak;
Kekerasan otot perut;
Sesak nafas;
Kemungkinan kehilangan berat badan yang cepat.

Ia penting! Dengan gejala di atas, segera panggil ambulans, kerana setiap minit boleh merumitkan keadaan pesakit.

Apa lagi yang berlaku dalam pankreatitis kronik?

Dalam pankreatitis kronik, berbeza dengan bentuk akut, perubahan merosakkan mula berlaku di tisu pankreas. Malangnya, walaupun melegakan proses keradangan, perubahan dalam pankreas memerlukan pesakit untuk terus mengikut diet, serta pelbagai langkah pencegahan, untuk mengelakkan kembali fasa akut pankreatitis.

Selain itu, dengan perubahan struktur pankreas, sesetengah fungsi organ ini terganggu, sebagai contoh, penghasilan insulin hormon, yang bertanggungjawab untuk pemprosesan karbohidrat, terganggu. Apabila ia kekurangan, paras glukosa darah meningkat, yang dari masa ke masa boleh membawa kepada perkembangan diabetes.

Adalah sangat penting bahawa pesakit, dalam kes serangan pankreatitis akut, beralih ke doktor untuk menghalang penyakit akut penyakit ini daripada menjadi kronik.

Ia penting! Selalunya, pankreatitis kronik adalah asimtomatik, atau dengan gejala yang minimum.

Komplikasi pankreatitis

Komplikasi pankreatitis boleh:

Kelenjar abses;
Pancreatonecrosis (nekrosis tisu pankreas);
Pembentukan sista palsu;
Asites pancreatogenic;
Komplikasi pulmonari;
Diabetes mellitus;
Hasil maut.

Punca Pankreatitis

Pancreatitis berkembang disebabkan oleh pelanggaran aliran keluar jus dengan enzim yang dihasilkan oleh pankreas dalam usus kecil.

Punca pankreatitis, atau faktor yang membawa kepada gangguan ini:

Penyalahgunaan alkohol, termasuk produk alkohol yang rendah;

Penggunaan ubat-ubatan yang tidak terkawal, misalnya: Azathioprine, Aspirin dan NSAID lain, glucocorticosteroids, inhibitor cholinesterase, Metronidazole, Tetracycline, diuretik thiazide, sulfonamides, Furosemide, estrogen;

Keracunan dengan makanan, alkohol, bahan kimia;

Berlebihan, terutamanya dengan kekayaan lemak makanan, pedas, goreng, salai dan pedas;

Penggunaan produk yang dirawat dengan racun perosak, serta makanan berbahaya yang mengandungi sebilangan besar aditif kimia E ***;

Kecederaan sistem pencernaan;

Operasi pada organ pencernaan;

Penyakit pundi hempedu dan saluran empedu, termasuk halangan saluran empedu;

Penyakit perut dan duodenum (gastritis, ulser gastrik dan 12 ulser duodenal, kekurangan sphincter Oddi, dan lain-lain);

Penyakit sistem kardiovaskular: aterosklerosis, hipertensi, penyakit arteri koronari;

Penyakit berjangkit: tonsilitis, cacar air, hepatitis, disentri dan sepsis usus, keradangan purul, gondong;

Kehadiran cacing di dalam badan;

Klasifikasi pankreatitis termasuk jenis penyakit berikut.

Pankreatitis akut.

2. Pankreatitis berulang akut. Ia dicirikan oleh keterpastian atau penampilan tanda-tanda penyakit, sehingga 6 bulan, dari gejala pertama.

Pankreatitis kronik. Selalunya ia adalah warisan pankreatitis akut.

4. Penguraian pankreatitis kronik. Ia dicirikan oleh keterpastian atau penampilan tanda-tanda penyakit, selepas 6 bulan, dari gejala terakhirnya.

Dengan sifat lesi dari kelenjar:

1. Edematous
2. Musnah (pancreatonecrosis)
2.1. nekrosis pancreatic focal kecil;
2.2. nekrosis pancreatic fasa sederhana;
2.3. nekrosis pankreas macrofocal;
2.4. total-subtotal nekrosis pankreas (kerosakan merosakkan serentak ke semua bahagian kelenjar - kepala, badan dan ekor).

Dalam fasa penyakit ini:

1. Fasa enzimatik (3-5 hari pertama).
2. Fasa reaktif (datang 6-14 hari).
3. Fasa pemendapan (berlaku selepas hari ke-15).
4. Fasa hasil (datang selepas 6 bulan dari permulaan penyakit).

Diagnosis pankreatitis

Diagnosis pankreatitis termasuk kaedah pemeriksaan badan berikut:

Mengira jumlah darah lengkap (terdapat peningkatan ESR, bilangan leukosit dan tanda-tanda lain dari proses keradangan, termasuk ujian untuk glukosa);

Analisis biokimia darah (ditentukan oleh tahap aktiviti amilase, lipase, trypsin dan enzim pankreas lain);

Ultrasound organ perut;

Radiografi rongga abdomen;

Revolusioner endoskopik cholangiopancreatography (ERCP);

Tomografi yang dikira mengikut tanda-tanda.

Rawatan pankreatitis

Sakit parah dengan pankreatitis sering menemani pesakit dengan penyakit ini, dan kadang-kadang, sakit ini boleh menyebabkan kejutan yang menyakitkan. Bantuan yang tidak memenuhi syarat dalam pemancuan pankreatitis boleh menimbulkan kematian pesakit, oleh itu, sebelum kaedah utama rawatan, kami menganggap pertolongan cemas untuk pankreatitis.

Ia penting! Sebelum menggunakan ubat, pastikan anda berunding dengan doktor anda!

Pertolongan cemas untuk pankreatitis

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai serangan pankreatitis?

1. Pesakit mesti diletakkan di tempat tidur, anda boleh mendorong lutut ke dada anda, ini dapat membantu mengurangkan kesakitan. Kita memerlukan keamanan yang lengkap dan aktiviti fizikal yang minimum.

2. Untuk rantau epigastrik, anda perlu melampirkan sesuatu yang sejuk - botol air panas dengan air sejuk, sebotol. Kesejukan juga membantu mengurangkan kesakitan, dan juga membantu mengurangkan sedikit keradangan dan bengkak.

3. Untuk melegakan kekejangan dan kesakitan, anda boleh mengambil ubat berikut: "Drotaverin", "Maksigan", "No-shpa", "Spazmalgon."

4. Panggil ambulans ambilan.

5. Dalam tempoh kesengsaraan kesakitan, adalah perlu untuk sepenuhnya meninggalkan makanan, kecuali penggunaan air biasa - tanpa bahan tambahan dan gas, yang akan membantu mengurangkan rembesan pankreas.

Rehat, sejuk dan lapar adalah tiga kaedah asas untuk pertolongan pertama untuk serangan pankreatitis.

Rawatan pancreatitis primer

Rawatan pankreatitis bermula dengan lawatan mandatori kepada doktor, dan termasuk:

1. Rehat dan berehat (semasa serangan);
2. Rawatan dadah;
2.1. Pelepasan kesakitan;
2.2. Terapi anti-enzim;
2.3. Penerimaan enzim pankreas;
2.4. Normalisasi keseimbangan asid-asas;
2.5. Terapi vitamin;
2.6. Memperbaiki aktiviti saluran penghadaman;
2.7. Pemakanan parenteral
3. Diet.
4. Rawatan pembedahan (jika perlu).
5. Rawatan sanatorium.

Rawatan pankreatitis akut dijalankan di hospital.

2. Rawatan ubat pankreatitis (ubat untuk pankreatitis)

Ia penting! Ubat untuk pankreatitis ditetapkan secara individu oleh doktor, berdasarkan diagnosis penyakit ini. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor dan patogenesis pankreatitis, yang, jika tidak diambil kira, mengurangkan kemungkinan pemulihan lengkap.

2.1. Relief kesakitan (antispasmodics)

Untuk melegakan kesakitan semasa pankreatitis, doktor biasanya menetapkan:

Antispasmodik: Drotaverin, Duspatalin, Maksigan, No-shpa, Spazmalgon, Spareks, Fenikaberan.

M-cholinolytics: "Atropine", "Gastotsepin", "Metapin", "Chlorosyl".

Sekiranya sindrom kesakitan berterusan, H2-blocker ditetapkan: Ranitidine, Famotidine.

2.2. Terapi anti-enzim

Terapi anti-enzim ditujukan untuk menghentikan proses yang memusnahkan pankreas.

Ubat antisecretori bertujuan menghalang enzim seperti trypsin, trasilol, kebanggaan, konteks, panthripin dan lain-lain, serta menghalang sintesis protein dalam kelenjar, yang membantu mengurangkan kesakitan, edema, gangguan mikrokarkulasi dan tanda-tanda keradangan pankreas.

Antara ubat antisecretori boleh dibezakan: cytostatics ("Ribonuclease", "Ftorafur", "5-fluorouracil"), "Gordox", "Contrycal", "Panthripin". Trasilol, asid Epsilo-aminokaproik (E-AKK), Amidopyrine, serta penghalang pam proton (Nexium, Omez, Omeprazole, Rabelok).

Perlu diingatkan bahawa inhibitor pam proton (penyekat) membantu mengurangkan tahap asid hidroklorik dalam saluran pencernaan, yang juga membantu melegakan kesakitan semasa pankreatitis.

Apabila bentuk pankreatitis edematous, bersama-sama dengan ubat antiskrip diberikan kepada "Asparkam."

Untuk menekan pengeluaran hormon oleh pankreas, dalam keadaan pegun boleh diberikan - "Octreotide".

2.3. Penerimaan enzim pankreas

Untuk mengurangkan beban pada pankreas yang meradang, serta, jika kekurangan sekretarisnya diketahui, pengambilan enzim pankreas ditetapkan. Ubat-ubatan ini adalah kompleks enzim yang sama bahawa pankreas menghasilkan pencernaan dan asimilasi makanan, mereka juga membantu pecahan protein, lemak dan karbohidrat. Oleh itu, aktiviti kelenjar adalah minimum apabila makanan ditelan.

Daripada ubat-ubatan dengan enzim pankreas boleh dibezakan: "Festal", Pancreatin ("Biozim", "Vigeratin", "Gastinorm", "Creon", "Mezim", "Pancreatin", "Penzital", "Hermital").

Kumpulan-kumpulan ubat-ubatan ini sebaiknya diambil selepas makan dan dibasuh dengan air mineral alkali.

Pengambilan tambahan enzim pankreas juga melegakan gejala seperti loya, distension abdomen, najis yang mengganggu, kehilangan berat badan yang cepat.

2.4. Normalisasi keseimbangan asid-asas (pH)

Dengan pancreatitis, keseimbangan asid-asas berubah dalam organ-organ pencernaan - ke sisi asid. Oleh itu, dengan penyakit ini pankreas, serta bersama pengambilan penghalang histamin dan beberapa kumpulan antispasmodik (antikolinergik), ubat-ubatan yang mengurangkan keasidan dalam perut dan organ-organ pencernaan lain ditetapkan.

Dadah yang menormalkan keseimbangan asid (pH) dalam saluran gastrointestinal: "Almagel", "Gastal", "Maalox", "Famotidin", "Fosfalyugel", "Cimetidine".

2.5. Terapi vitamin

Dalam rawatan pankreatitis kronik, pengambilan vitamin tambahan - vitamin A, E, C, D, K dan B.

Di samping itu, pelantikan itu diberikan - asid lipoik, cocarboxylase

2.6. Memperbaiki aktiviti saluran penghadaman

Dalam sesetengah kes, untuk merangsang aktiviti biasa (motilitas) organ pencernaan, doktor mungkin menetapkan prokinetics: ITOPRID, Motilium, dan TSerukal.

2.7. Pemakanan parenteral

Dalam gangguan pencernaan yang teruk dan penyerapan makanan yang kurang baik oleh usus, pemakanan parenteral ditetapkan.

Sebagai pemakanan parenteral, dengan titisan intravena, biasanya diperkenalkan:

 • Campuran asid amino penting (250-400 ml): "Alveein", "Alvezin", "Aminosol";
 • Penyelesaian elektrolit: larutan 10% kalium klorida (10-15 ml) dan penyelesaian 10% kalsium glukonat (10 ml).

3. Diet untuk pankreatitis

Rawatan pankreatitis akut dan kronik adalah mustahil tanpa diet. Selain itu, bentuk penyakit kronik memerlukan seseorang untuk mengikut diet sepanjang hidup mereka.

Sekiranya pankreatitis akut, dalam 2-3 hari pertama adalah perlu untuk sepenuhnya meninggalkan makanan, hanya minum yang banyak dibenarkan - air mineral, sup madu atau sekiranya berlaku kecemasan.

Apa yang boleh anda makan dengan pankreatitis?

Menu untuk pankreatitis harus mengandungi banyak protein dan vitamin yang mungkin, dan sedikit lemak dan karbohidrat yang mungkin.

Dari produk pankreatitis yang boleh dimakan boleh dibezakan:

 • Kursus pertama: sup vegetarian, berdasarkan bijirin, sayur-sayuran dan daging tanpa lemak, boleh dibuat dengan susu.
 • Kursus kedua: daging rendah lemak (daging lembu, ayam) dan ikan, telur dadar dari telur ayam.
 • Produk bijirin: bijirin (beras, oat, semolina, soba dan barli), pasta, keropok, roti semalam, minyak sayuran (terhad).
 • Produk tenusu: produk tenusu rendah asam (keju kotej, kefir, yogurt), keju (ringan masin, tidak berlemak dan tidak pedas), susu tanpa lemak (terhad), mentega.
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan: kentang, bit, wortel, labu, labu, zucchini, jenis-jenis epal yang tidak berasid.
 • Minuman: sayur-sayuran dan jus buah-buahan, kompot buah-buahan kering, merebus rosehip, teh dengan susu, acar (terhad).
 • Pencuci mulut: madu, jem dan coklat (terhad), buah jelly manis, gula.

Cara memasak: semua hidangan mesti dicincang halus, dan kemudian dimasak, dibakar atau dikukus.

Makanan perlu pecahan, dalam bahagian kecil, 5-6 kali sehari.

Ia juga perlu cuba untuk tidak mencampurkan pelbagai jenis protein, lemak dan karbohidrat pada satu hidangan.

Makanan hanya boleh dimakan hangat (tidak lebih tinggi daripada 60 ° C), hidangan panas dan sejuk perlu dikecualikan.

Nilai tenaga makanan ialah 2480 (untuk pankreatitis akut), 2690 (untuk kronik) kilokalori setiap hari.

Apa yang tidak boleh makan dengan pankreatitis?

Apabila pancreatitis tidak boleh makan makanan berlemak, goreng, pedas, asin, pedas dan asap, makanan dari makanan segera, makanan yang mengandungi serat kasar dan makanan lain yang meningkatkan rembesan jus gastrik atau pembentukan gas. Penggunaan alkohol, termasuk minuman beralkohol rendah, adalah dilarang sama sekali.

Dari produk yang tidak boleh dimakan boleh dibezakan - kebab, cendawan, coklat, krim lemak, muffin, daging babi, babi, kambing, angsa, itik, lemak haiwan, telur, krim masam, jeruk, marinades, bawang putih, bawang, lobak, kekacang, bumbu, cuka, marjerin, koko, kopi, kayu manis, anggur dan jus anggur, tarikh, buah ara, pisang, ais krim.

Ia juga wajar untuk mengecualikan penggunaan susu. Susu boleh ditambah kepada bijirin, tetapi hidangan sedemikian harus diminimalkan dalam diet anda.

4. Rawatan pembedahan pankreatitis

Rawatan pankreatitis melalui pembedahan, i.e. melalui pembedahan, biasanya digunakan dalam bentuk penyakit yang teruk atau lanjutan. Biasanya, operasi dilakukan menggunakan laparoskopi, di mana pemasangan parit.

Selepas pembedahan, pesakit dirawat terapi antibakteria dan ubat-ubatan lain yang bertujuan untuk menghentikan proses keradangan di pankreas.

Di samping itu, terapi dehidrasi dan penggunaan persediaan enzim boleh ditetapkan.

5. Perubatan pankreatitis

Ia sangat berguna sekiranya pankreatitis kronik, sekurang-kurangnya 1-2 kali setahun untuk melawat pusat peranginan dan sanatorium khusus yang memberi tumpuan kepada rawatan penyakit saluran gastrousus.

Salah satu jenis terapi dalam sanatoriums adalah rawatan dengan air mineral, tanpa gas.

Zheleznovodsk, Kislovodsk, Morshin, Pyatigorsk, Truskavets adalah sanatoria yang popular untuk penyakit saluran gastrointestinal (GIT).

Rawatan pankreatitis rakyat

Ia penting! Sebelum menggunakan ubat rumah tradisional, anda perlu berunding dengan doktor anda!

Cincang bawang, walnut dan manset. Alat ini menyumbang kepada normalisasi pankreas dan insulin. Untuk mempersiapkan, anda mesti membuat 3 jenis tincture: dimasukkan ke dalam tiga bekas berbeza, secara berasingan - 100 g bawang, 100 g daun walnut yang dihancurkan dan 60 g cuff rumput. Setiap tumbuhan menuangkan 600 ml vodka. Biarkan semua 3 infus di tempat yang gelap selama 7 hari untuk mendesak. Selepas itu, terikan 3 tincture dan buat satu warna dalam bahagian berikut - 150 ml bawang, 60 ml kacang dan 40 ml cuff. Penyerapan yang disiapkan perlu diambil 2 kali sehari, 1 sudu besar. sudu, 20 minit sebelum makan pagi dan petang, sebelum tidur.

Kvass di celandine di Bolotov. Tambah kira-kira 2.7 liter whey (atau air yang disucikan), 1 jam sudu krim masam (tidak lebih daripada 15% lemak), 1 cawan gula ke balang 3 liter, dan letakkan rumput yang dibalut dengan beg kain kasa (4 lapisan kain kasa) celandine, yang merupakan sesuatu yang perlu dilampirkan, bahawa dia tidak bangkit dari bank. Tali tenggorokan dengan kain kasa juga. Balai dengan kvass masa depan perlu diletakkan selama 14 hari di tempat panas yang hangat, setiap hari untuk mengumpul acuan dari permukaannya, untuk dicampur. Pada hari ke 5, satu precipitate akan muncul di bahagian bawah balang. Kami bergabung dari balang ini ke tahap sedimen, lapisan atas kvass ke dalam balang lain, dan dengan itu, kami memindahkan beg dengan celandine ke bekas baru, tambah air ke balang baru ke tahap sebelumnya. Enapcemar dari bank-bank sebelumnya membuang. Pada hari ke 11, cecair itu harus mula menjadi busa, ini adalah proses biasa. Pada hari ke-15, 1 liter kvass dicurahkan dari balang dan diletakkan di tempat yang sejuk untuk digunakan, dan whey atau air ditambah ke balang tiga liter lagi. Selepas 15 hari, kvass boleh dicairkan dengan menambah air tawar, hanya 4 kali, selepas itu ia siap lagi.

Ambil kvass yang dimasak dengan pankreatitis memerlukan 1 sudu besar. sudu 30 minit sebelum makan, 3 kali sehari. Jika, dalam masa 7 hari, tiada kesan sampingan telah dikenalpasti (loya, alahan), dos sekali meningkat kepada 100 ml dan terus minum 7 minggu akan datang. Kursus rawatan umum ialah 2 bulan.

Jus dari kubis, wortel dan salad. Kubis dengan pancreatitis, atau sebaliknya jusnya, terutamanya dalam kombinasi dengan jus lobak merah dan daun salad, boleh digunakan bukan sahaja untuk rawatan pankreatitis di rumah, tetapi juga untuk diabetes dan pemulihan aktiviti pankreas biasa.

Untuk penyediaan jus terapeutik dengan pankreatitis, anda perlu melangkau penyamaan dalam jumlah yang sama - pucuk Brussels, wortel dan daun salad. Jus segar perlu disediakan pada waktu pagi, 20 minit sebelum makan. Dalam kes ini, perlu memerhatikan diet rendah karbohidrat dan membersihkan usus secara berkala. Kursus rawatan adalah 1 bulan, selepas itu istirahat dua minggu diambil dan minum jus bulanan diulang.

Len. Pada waktu petang, tuangkan ke dalam 3 sudu besar termos. sudu flaxseeds dan isi dengan 1 liter air mendidih, tutup dan letakkan semalaman untuk infusi. Pada waktu pagi, goncangkan kandungan termos, ketegangan dan ambil 100 ml 3 kali sehari, 30 minit sebelum makan. Kursus rawatan adalah 2 bulan.

Oats Kissel dari oat digunakan dalam rawatan hampir semua penyakit saluran gastrousus. Di samping itu, oat mempunyai sejumlah besar vitamin dan unsur surih yang membantu memulihkan tisu organ-organ pencernaan selepas penyakit.

Untuk menyediakan mencium mengikut resipi Izotov, tuangkan 3.5 liter air rebus yang bersih ke dalam 5 liter boleh. Seterusnya, tunggu sehingga air sejuk hingga 30-40 ° C dan tuangkan 500 g oat ke dalamnya, tambah 100 ml kefir. Campurkan segala-galanya dengan teliti, tutup dengan penutup yang ketat dan tempatkan selama 2 hari untuk ditapai di tempat hangat gelap, tambahan membungkus bekas. Pada hari ke-2 di bank sepatutnya muncul gelembung. Pada hari ke-3, ketatkankan kandungan balang ke dalam periuk 5 liter, dan tuangkan oatmea yang bengkak ke dalam balang kaca 3 liter. Dalam kandungan balak kepingan, tambah 2/3 air rebus, goncang kepingan dengan baik dan ketatkannya lagi dalam periuk 5 liter. Sekarang basuh telaga 5 liter dengan baik, di mana produk kami awalnya ditapai, dan tuangkan kandungan pan ke dalamnya - produk yang ditapis. Tutup balang dan letakkan semula di tempat yang hangat gelap, tetapi kali ini selama kira-kira 18 jam. Selepas masa ini, alat kami akan memisahkan - di bahagian bawah akan ada lapisan putih dengan sedimen, dan di bahagian atas - lapisan telus. Tuang cecair yang jelas, dan boleh digunakan sebagai kvass. Tuang lapisan putih dengan sedimen dalam tin dan simpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak lebih dari 21 hari, kami akan menggunakannya untuk membuat jeli oatmeal.

Kissel dengan pancreatitis oat untuk menyediakan seperti berikut: tambah 5-10 sudu besar. sudu putih pekat dalam periuk enameled kecil dan tuangkan mereka 2 cawan air sejuk. Masak mencium di atas api yang rendah, kacau sentiasa, hingga konsistensi yang mudah untuk anda. Seterusnya, keluarkan jeli dari dapur, biarkan sejuk, untuk meningkatkan rasa, anda boleh menambah sedikit garam, minyak dan anda boleh meminumnya dengan roti. Juga, pekat oatmeat putih boleh digunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan, contohnya, kentang tumbuk, yang akan menambah lebih banyak sifat yang berguna untuk makanan anda.

Dandelion 50 g akar dandelion dihancurkan tuangkan 300 ml air mendidih, tutupkan produk dan biarkan selama 2 jam untuk menyiram dan sejuk. Strain infusi dan ambil 100 ml sebelum makan, 3 kali sehari.

Pengumpulan herba 1. Campurkan dalam perkadaran yang sama dengan tumbuhan berikut - calendula, sutera jagung, peppermint, chamomile sawit, dan jika keasidan diturunkan - tanaman. 4 sudu teh koleksi ini tuangkan 800 ml air mendidih, kemudian letakkan alat tersebut di dalam air selama 15 minit dan letakkan cara untuk penyejukan dan menyiram selama 50 minit. Seterusnya, saring penyerapan dan ambil ¼ cawan yang dicairkan dalam cawan air suam, 3 kali sehari, 15 minit sebelum makan. Simpan keperluan kemasukan di dalam peti sejuk, tetapi tidak melebihi 5 hari.

Pengumpulan herba 2. Campurkan dalam perkadaran yang sama tumbuhan berikut - Wort St. John, motherwort dan peppermint. 2 sudu besar. sudu campuran, tuangkan 500 ml air mendidih dan biarkan selama 45 minit untuk menyemai dan sejuk. Terikan produk dan ambil ¾ cawan sebelum makan, 3 kali sehari.

Pencegahan pankreatitis

Pencegahan pankreatitis termasuk pematuhan dengan cadangan berikut:

- Berikan alkohol dan merokok, betul-betul!

- Apabila gejala pankreatitis akut, berunding dengan doktor, jangan biarkan kes ini untuk kemudian, supaya penyakit, jika wujud, tidak berubah menjadi bentuk kronik;

- Jangan biarkan pelbagai penyakit, terutamanya organ pencernaan, hanyut, agar mereka tidak menjadi kronik dan menjadi teman tetap dalam hidup anda;

- Adakah anda bermain sukan? Hebat, bagaimanapun, tidak keterlaluan, kerana senaman yang berlebihan memburukkan pancreatitis;

- Jika pasir ditemui di saluran empedu, keluarkannya dari badan supaya tidak mencapai pembentukan batu di dalam badan;

- Makan dengan betul, secara fraksional, dalam bahagian kecil, mengelakkan menggabungkan protein dan karbohidrat dalam satu hidangan;

- Cuba diet untuk memberi tumpuan kepada makanan yang diperkaya dengan vitamin dan mikro, dan lebih baik untuk meninggalkan makanan yang tidak berguna dan berbahaya, atau sekurang-kurangnya mengehadkan jumlah mereka;

- Hadkan diri anda dalam penggunaan makanan berlemak, goreng, pedas, asin, asap dan pedas, dan lebih baik, buanglah itu. Memasak lebih baik dikukus, dimasak atau dibakar.

- Hadkan diri anda dalam penggunaan kopi - tidak lebih daripada 1 cawan kopi sehari, dan hanya semulajadi, tidak larut.

Mengamati cadangan di atas pakar pemakanan, pankreas dan organ pencernaan lain, dan sememangnya seluruh badan, pasti akan memberitahu anda - terima kasih!